![]() |
#121 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 10 2008
Lokacja: Gdańsk
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Ozurtes : może to będzie dla Ciebie łatwe i przyjemne
piosenka : http://www.youtube.com/watch?v=sSRQCMq1gB8 (chodzi oczywiście o ten główny riff) tab : http://www.ultimate-guitar.com/tabs/...on_man_tab.htm łatwiejszego niż to lub nothing else matters utworu metalowego raczej nie znam, jak sobie coś przypomnę to napiszę :> @edit małe pytanie do Ciebie Ozurtes : skoro próbujesz się uczyć melodii, a z nothing else matters Ci nie idzie to czy uczyłeś się już akordów ? Proponuję rozpocząć naukę podstawowych chwytów, ponieważ jest to bardzo pomocne w początkowym etapie gry na gitarze :> dorzucam jeszcze link do nauki tej piosenki co Ci podałem na youtube, trochę się różni od tego taba ale chyba nawet jeszcze łatwiejsze http://www.youtube.com/watch?v=RYDuz...eature=related Pozdrawiam Ostatnio edytowany przez Ze'To - 17-11-2009 o 19:46. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#122 |
Użytkownik Forum
|
![]() Dzięki, potem popróbuję tą piosenkę.
A z akordów to umiem podstawowe: C, A, Am, E, Em, D, Dm, G, F. |
![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 06 2006
Lokacja: Warschau
![]() |
![]() Seeleesee:
http://www.youtube.com/watch?v=aqjOD...eature=related (Intro)E: 3-4-5-5-5-5-5-5 (do 1:30) I wchodzi główna linia basu którą gramy prawie cały czas... (1)E: 5-6-7-7-7-7-7-7 ...w 2:07 przechodzimy na... (2)E: 8-9-10-10-10-10-10-10 ...i dwa razy - 1 x2, 2 x2 -zresztą, słychać.W 2:23 dajemy... (3)E: 7-8-9-9-9-9-9-9 (4)E: 6-7-8-8-8-8-8-8 ...i 3 x2, 4 x2, 1 x2 - dalej powtarzamy co powyżej... ...aż do 3:26, gdzie idzie - 2, 3, 1 x2 - przez całą solówkę (bodajże z cztery razy). Dalej nie ma już nic nowego, wystarczy powtarzać to co powyżej. Można też na chama wszystko grać pierwszymi progami z 1,2,3,4 - trzymając tylko rytm.
![]() |
#124 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 03 2007
Lokacja: Rzeszów
Stan: Niegrający
![]() |
![]() Witam.
Zaczne tak : Qmpel grający z klasy na gitarze, akustyku, jakies 5 miesięcy zakupił elektryka. Mniejsza o niego-mianowicie chodzi o to, że pozyczylem od niego akustyka i mam zamiar nauczyc sie grac. Jak polecacie zacząc ? Od podstaw...w sensie podstawowe akordy? Czy je po prostu olać i grać z tabów ? @jest nastrojony dobrze !
Felix 19:39:59 to co Felix 19:40:02 cicho Felix 19:40:16 spamuje juz prawie 3 lata znam sie // // Ostatnio edytowany przez LoluU$ - 18-11-2009 o 22:20. |
![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Użytkownik Forum
|
![]() @Up
Jeśli pożyczyłeś akustyka to na sam początek, przydałoby się upewnić, że jest dobrze nastrojony. Jeśli jesteś zielony, to zacznij grać ćwiczenia na palce (którymi zaczynaj każdy dzienny kontakt z gitarą), które na 100% znajdziesz w necie. Jeśli nie, pisz tutaj. Jak zacznie Ci powoli wychodzić dociskanie strun, to naucz się podstawowych akordów. Je też znajdziesz w internecie (z opisem w postaci tabulatury) Radzę też, zapoznać się z poradnikami zawartymi na tej stronie: http://www.chords.pl/kurs/ . Jest tam kilka przydatnych tekstów, których zapoznanie napewno pomoże Ci z grą na gitarze. Jeśli opanowałeś już zmianę akordów, a dociskanie strun nie sprawia Ci kłopotów, pora zacząć swój 1 utwór. Powinien być stosunkowo prosty, by nie sprawiał większych problemów ale zmuszał do pracy. Mam nadzieję, że taka odpowiedź Cię zadowala.
![]() Ostatnio edytowany przez Ghernie - 18-11-2009 o 22:17. |
![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() A ja powiem inaczej niż Ghernie (chociaż tak naprawdę jego rada jest lepsza ; )) - nie zaczynaj od nudnych, żmudnych i smętnych ćwiczeń. Po prostu wybierz sobie piosenkę, którą lubisz (w miarę prostą), znajdź taba/chwyty i jej się ucz. Ja tak zacząłem i nie żałuję - pewnie gdybym zaczął od ćwiczeń na paluchy bym się szybko znudził.
Moją pierwszą piosenką było Rise Against - Swing Life Away. Drugą - Stairway to Heaven. Z oboma dałem radę (oczywiście wtedy bez solówek). A paluchy i akordy wpadają 'mimo woli' ; )
![]() |
![]() |
#127 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 07 2009
Lokacja: Sosnowiec
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Niejadek
Profesja: Knight
Świat: Unitera
Poziom: 45
Skille: 76/65
Poziom mag.: 14
![]() |
![]() Tutaj masz uproszczonego taba do nothing else matters
E1--------0---------------0----7----7-----------7--8--7--5--7--5--0--0--------- H2------0---0-----------0---0------------0---------------------------------1--- G3----0-------0-------0----------------0------0-------------------------2------ D4---------------------------------------------------------------------------- A5-------------------------------------------------------------------0--------- E6-0---------------0----------------0-------0--------------------------------- E1---0--------------------0----------------------0-----------------2---------- H2----------1----------1---------------------1-------1----------3-----3-------- G3------2-----------2---------------------0--------------0---2----------2------ D4-----------------------------------------------------------------0---------------- A5---0------------0-----------0---2----3------------------------------------------- E6---------------------------------------------------------------------------- E1-----------0--------------0-------------0--------------0---7--------2------0--------- H2--------0-----0---------0---0---------0---0----------0-----8--------3------1------------ G3-----0----------0-----0-------0-----0------0-------0-------------2-------0------------ D4---------------------------------------------------------------0------------------- A5-----------------------------------------------------------------------3------------ E6---0---------------0--------------0--------------0---------0----------------------- E1-------0--7--------2--------0---------0--7-------2-------0--------0-------3----------- H2-----0----8--------3--------1------0-----8-------3-------1--------1-------0----------- G3---0------------2--------0-------0-------------2------0---------0-------3----------- D4--------------0------------------------------0-------------------------------- A5----------------------3-----------------------------3------------------------- E6--0-------0--------------------0---------0--------------------3------3------ e-moll(przez wszys. struny) E1---------2----------0-------------0--------------0------------------------------ H2---------0-------0----0--------0----0------------0-------------------------------- G3------2--------0--------0----0-------------------0------------------------------- D4-------------------------------------------------2--------------------------- A5--2----------------------------------------------2---------------------------- E6-------------0-------------0-------------3--2----0-------------------------------
![]() |
#128 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#129 |
Użytkownik Forum
|
![]() To ja pozwole sobie odswiezyc temat.
Kiedys pisalem, ze po uzbieraniu sumki kupie gitare. No, mam juz troszke pieniedzy (aktualnie 300zl, sprzedam plaszcz mamy i psp, takze +600/700zl, bede mial okolo 1k zl, moze tata cos dolozy). Zrezygnowalem z akustyka (nienawidze dociskania strun + slucham malo muzyki takiej, no, granej na akustyku) i klasyka. Bass jak dla mnie jest taki troche, no moze nie powiem "nudny", ale nie ciagnie mnie do niego. Pozostal elektryk, o ktorym zawsze marzylem. No i tutaj wkraczacie wy. Chcialbym sie od was dowiedziec (szukalem cos tam na forach, ale jak oni o jakichs wah-wahach gadaja czy innych cudach, a ja nic nie rozumiem) CO POTRZEBUJE ABY GRAC. Moze glupie pytanie, ale jak dla osoby, ktora z gitara ma zle wspomnienia (akustyk z czasow dinozaurow) - bardzo pomocne. Tak, wiem tyle, ze ofc potrzebna jest dobra gitara, koszt okolo 600/800zl (za taka sumke cos sie nawinie, nieprawdaz?), jakis wzmacniacz... Wlasnie! Wzmacniacz. Wytlumaczcie mi jedno. Moj kolega, ktory gra na elektryku juz dluuuuuugo (niestety pojechal sobie na biala szkole i nie moge go o nic zapytac ![]() Ok, czyli zalozmy, ze mam gitare i wzmacniacz... co teraz? Musze dokupic jakies efekty do tego wzmacniacza? Czy one beda juz tam jakos super-mega wbudowane? A, wlasnie - taki piec, zebym mogl grac tylko w domu i czasem z kolega, nie chce dawac jakichs koncertow ogromnych, to ile W? No, i chyba najwazniejsze - jest jakikolwiek sens kupienie takie sprzetu, jezeli nie mam zamiaru isc do szkoly muzycznej, ani brac zadnych prywatnych lekcji? Kupilbym jakas ksiazke z filmami, ale czy tam sie dowiem, co to sa te wszystkie tonacje D i inne cuda? |
![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Co do gitary, szukam utworów w tym stylu: http://www.gametabs.net/playstation/...ers/kabukibear http://www.gametabs.net/playstation/...zon/kabukibear http://www.gametabs.net/playstation/...2/reminiscence (ten ostatni dostępny w moim wykonaniu na PM) Jak znacie coś zaj*bistego i podobnego, dawać ; )
![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 07 2009
|
![]() Cytuj:
Przede wszystkim zależy jaką muzę chcesz grać, bo od tego zależy dobór nagłośnienia. Ale to tak na marginesie, a teraz tak: Nagłośnienie do gitary (kolokwialnie): a) - head (czyli sam wzmacniacz), ale to tego potrzebna jest paka (głośniki). b) - combo inaczej "piec" (head+paka w jednej obudowie), do punktu a i b dodam jeszcze, że sprzęt może być na pełnej lampie, na tranzystorach, albo hybryda. W zależności od typu, na rynku są dostępne wzmaki bez efektów lub z efektami. Do domu na początek proponuję moc około 20-30 W. Dobry piecyk VOX AD30VT (30W). Cena (około 900 pln) jak na jego możliwości cena niewygórowana. Potrafi zaryczeć. Jest to hybryda, czyli lampowo-tranzystorowe i ma już wbudowane efekty. Gra bardzo ładnie. Jeśli natomiast decydujesz się na wydanie kasy na wzmacniacz bez efektów, no to tu już musisz się liczyć z tym, że trzeba będzie dokupić "kostki" lub "procek". kostka - efekt gitarowy, analogowy, bądź cyfrowy (w zależności od wymagań). Dobra kostka kosztuje około 200 pln (daje konkretne brzmienie, które można modyfikować). "procek" - cyfrowy. Najprościej mówiąc urządzenie, które ma wbudowane w sobie kilka do kilkunastu efektów gitarowych (ma głównie zastępować pojedyncze kostki), które można ze sobą łączyć, tworząc brzmienia. Ceny różne - od ~200 za używane do kilku tysięcy pln. Do tego wszystkiego dochodzi okablowanie - im lepsze tym końcowy efekt będzie bardziej zadowalający. Nie wspominam tutaj o gitarze bo wiadomo, że musi być i to nie jakiś chłam ![]() To tak pokrótce, żeby tylko przybliżyć co z czym się je. Ogólnie to temat rzeka i każdy gitarzysta ma inne wymagania, inne patrzenie na kreowanie własnego brzmienia, własnego stylu itd.
KONIEC ŻALĄCYM SIE DZIECIOM FACC!!! CHCECIE WIĘCEJ ??? KUPCIE PACC !!! Ostatnio edytowany przez B3K0N - 13-01-2010 o 07:32. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Użytkownik Forum
|
![]() Kiepsko. Chyba nawet bardzo.
Niedawno powiedzialem tacie o moim zamiarze, no i w sumienic przeciwko nie mial. Dzisiaj mi oswiadczyl, tzn przyszedl do mojego pokoju i pokazal mi jakis piec na allegro (kosztowal ok. 400zl, ale jezeli ty podajesz 15W za 900... :|), i wbrew mojemu gadaniu, ze ja sie jeszcze wole zastanowic i takie tam, ze nic nie potrafie i tylko bedziesz na mnie potem zly, kupil go :|. Baaaaaardzo sie martwie czy to w ogole ogarne. No i teraz tylko poczekam troche i popytam kolegow o jakas dobra gitara, ale juz no taka lepsza, zeby znowu nie bylo to takie szajskie. Ale nie o to mi chodzi. Chcialbym sie od was dowiedziec, czy znajde jakis nie wiem, jakas ksiazke, w ktorej bedzie jakos opisane, jak szybko zmieniac palce na gitarze? Napisalem to troche chaotycznie, ale w sumie to sam nie wiem jak to opisac. CHodzi mi o taby - mam np. cos trudniejszego do zagrania, nie tylko na pojedynczych strunach, no i skad mam wiedziec, jak ulozyc palce? Tzn ktory uzyc do ktorego progu, bo to jest chyba moj najwiekszy problem. @edit jeszcze jedno, takie pytanie prosto od amatora - skad moge wiedziec, czy moj swietny piec ma efekt np. piosenki granej przez metallice czy inny zespol? Gdzie sie dowiem, jakiego uzywali w swojej piosence? Naprawde dzieki za wytlumaczenie, bardzo mi pomogliscie. Ostatnio edytowany przez Maldoryz - 13-01-2010 o 19:53. |
![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 07 2009
|
![]() Co do ostatniego pytania związanego z tym na jakim sprzęcie gra jaki zespół, to raczej mało kto wie. Są to szczątkowe informacje, które na ogół biorą się z dokładnego analizowania przez fanów, materiałów video, zdjęć i innych z koncertów gwiazd. Po za tym sprzęt, który używa na przykład taka Metalica, to nie jest to sprzęt seryjny, a jeśli już to z masą modyfikacji. Przeważnie wybitni gitarzyści i muzycy mają sprzęt robiony na zamówienie. A jeśli już ktoś ze znanych muzyków gra na czymś seryjnym to są to instrumenty z najwyższej półki, więc taka na przykład gitara kosztuje nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych.
Co do ćwiczeń na gitarze, to musisz poszukać na google. Jest masa materiałów i for internetowych dotyczących gitar. Poza tym możesz na allegro znaleźć podstawy gry na gitarze. Nie licz, że od razu będziesz rzeźbił na wiośle. najpierw musisz poznać instrument i pojedyncze nutki, a potem........ i tak aż dojdziesz do jakiegoś poziomu. Droga jest trudna ale skoro chcesz grać to nie możesz się poddać. Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Co do sprzętu z allegro - 100W no to będzie uszy w domu urywać ![]() ![]() A na koniec podaj mi dokładnie co kupił ci ojciec to napiszę co ew. potrzebujesz. I bez obaw - każdy ma sprzęt jaki ma. Od czegoś w końcu trzeba zacząć. A co do gitar to na początek 1500-2000 zł i możesz kupić przyzwoitą gitarę.
![]() |
#134 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Już pomijam, że zanim zacznie dostrzegać różnicę pomiędzy gitarą za 500 a gitarą za 10000 (poza innym logiem), trochę czasu minie.
Ostatnio edytowany przez Lasooch - 13-01-2010 o 20:15. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Użytkownik Forum
|
![]() A to na zyczenie Ghernie:
Cytuj:
@edit ja dodam jeszcze od siebie, jak napisalem Bekonowi w pm, nie dysponuje kapitalem 1,5kzl. Myslalem raczej o gitarze za 500/700zl max. Ostatnio edytowany przez Maldoryz - 13-01-2010 o 20:18. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 07 2006
![]() |
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Użytkownik Forum
|
![]() to ja sie teraz troszke pochwale: potrafie juz intro do ATWA, roulette (soadu oczywiscie), jestem na polowie stairway to heaven, nothing else matters jest dla mnie (nieuproszczona wersja) z deczka trudna, staram sie opanowywac te wszystkie daszki i hammery
![]() --3h5-3-------- ---------5-3--- --------------5 i teraz pytanko: znacie jakies piosenki takie cale grane na strunach, bez grania na chwytach? Bo nauka samych "introw" juz tak nie satysfakcjonuje ![]() aaa, no i umiem grac Pila tango \o/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 07 2009
|
![]() Cytuj:
Edit. Lynk http://spiewnik.wywrota.pl/224_anima...ising_sun.html Ostatnio edytowany przez Dupca - 01-02-2010 o 21:57. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 08 2008
Profesja: Paladin
Poziom: 45
Skille: 75/59
Poziom mag.: 12
|
![]() Łooo widzita, dobrze, że temat się odświeżył, bo mam pytanie, a nie chce mi się specjalnie zakładać kont na innych forach, żeby zadać jedno pytanie… No to tak: miał ktoś kiedyś kontakt z gitarami firmy Schecter? Konkretnie chodzi mi o gitarę basową Schecter OMEN-5 BLK, nad której kupnem się zastanawiam. Ja szczerze mówiąc osobiście jeszcze nigdzie nie spotkałem się z tą firmą (tyle co w necie o niej słyszałem…). Może mi ktoś powiedzieć, czy to solidna marka? Ew. Doradzić jakąś gitarę basową 5-cio strunową w przedziale cenowym 1000-1500zł? Wiem, że najlepiej samemu wybrać się do muzycznego i obadać sprzęt, ale w pobliskim mieście, z tego co się dowiadywałem, gitar basowych tej firmy nie mają ;p
![]() |
![]() |
#140 |
Użytkownik Forum
|
![]() @Maldoryz: mogą być za trudne (zwłaszcza drugi, imho dość znacznie trudniejszy od NEM), ale masz tu dwa linki, chyba już nawet dawałem:
http://www.gametabs.net/playstation/...2/reminiscence http://www.gametabs.net/playstation/...ers/kabukibear Obie piosenki są śliczne : P @topic: da się chwycić jakiś w miarę wzmacniacz koło 700 złotych (najlepiej używany)? Z jakimś przesterem, bo na razie mnie nie stać na (multi)efekty, najlepiej 30+W, bo w końcu plany założenia zespołu ruszyły i by się przydał jakiś, który usłyszę zza perkusji (no i bas+gitara+mikrofon podpięte pod mikser niestety nieco zmieniają brzmienie wokalu, no i granie na elektryku przez efekt basowy też nie brzmi do końca tak, jakbym chciał : P).
![]() |