Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Pokaż wyniki sondy: Na kogo byś zagłosował? (Wybory prezydenckie 2010)
Marek Jurek 3 2.01%
Lech Kaczyński 14 9.40%
Bronisław Komorowski 35 23.49%
Janusz Korwin-Mikke 36 24.16%
Tomasz Nałęcz 3 2.01%
Andrzej Olechowski 7 4.70%
Waldemar Pawlak 2 1.34%
Radosław Sikorski 25 16.78%
Jerzy Szmajdziński 2 1.34%
Ktoś inny 22 14.77%
Głosujących: 149. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 30-04-2010, 20:38   #121
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ponczus Pokaż post
Prezydent jak też każdy Polak ma prawo napisać ustawę i przedstawić ją sejmowi pod rozwagę.
Prezydent może, "każdy Polak" - nie.

Cytuj:
A partia JKM postuluje o wprowadzenie monarchii (bodajże) wolnorynkowej, a jest to wewnętrznie sprzeczne.
A dlaczego? Rynek to rynek, nie musi mieć nic wspólnego z formą rządów.

Cytuj:
Ale w sumie prezydent w polsce to jest figurant. Może bodajże raz zawetować ustawę i raz wysłać ją do TK.
I to weto jest właśnie niezwykle ważne.
Litawor jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 30-04-2010, 20:52   #122
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
Prezydent może, "każdy Polak" - nie.
Oczywiście, że każdy z nas może zgłosić projekt ustawy. Jak wszystko ładnie zostanie opracowane, zostania zebrana ilość głosów, to ustawa musi być rozpatrzona.
stary 30-04-2010, 20:59   #123
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura Pokaż post
Oczywiście, że każdy z nas może zgłosić projekt ustawy. Jak wszystko ładnie zostanie opracowane, zostania zebrana ilość głosów, to ustawa musi być rozpatrzona.
Projekt ustawy może zgłosić 100 tys. obywateli. Czyli pojedynczy obywatel nie może, choćby nie wiem jak pięknie ją napisał.
Litawor jest offline  
stary 30-04-2010, 21:04   #124
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

Czyli każdy Polak tak czy siak może go zgłosić. W tym zdaniu nie ma fałszu.
stary 01-05-2010, 09:34   #125
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura Pokaż post
Czyli każdy Polak tak czy siak może go zgłosić. W tym zdaniu nie ma fałszu.
No nie może bez 99 999 innych. Zapis w Konstytucji mówi o *grupie* 100 tys. obywateli, nie o "obywatelu".
Litawor jest offline  
stary 01-05-2010, 09:57   #126
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Dokladnie, nie "kazdy" moze zglosic, tylko moze to zrobic grupa 100 000 obywateli - czyli trzeba znalezc calkiem duzo ludzi, ktorzy nas popra, natomiast prezydent moze wystosowac projekt ustawy jaki mu sie zywnie podoba.

Do wszystkich, ktorzy mowia, ze prezydent jest figurantem - zalecam przeczytanie konstytucji, rozdzial 5. W obecnych rozwiazaniach konstytucyjnych prezydent nie jest w zadnej mierze figurantem. Tak mozna okreslic np. prezydenta Niemiec czy krolowa Anglii, ktorzy nie maja jakiejs realnej wladzy, natomiast u nas prezydent moze, miedzy innymi:

*moze samodzielnie zglaszac projekty aktow prawnych
*posiada prawo weta (bardzo wazne!!)
*moze samodzielnie wyslac ustawe do TK
*reprezentuje panstwo na arenie miedzynarodowej i bierze czynny udzial w polityce zagranicznej Polski
*jest najwyzszym Zwierzchnikiem Sil Zbrojnych RP
*posiada wiele uprawnien nominacyjnych - samodzielnych lub wspolnych - np. Szefa Sztabu Generalnego, Szefow Sztabow Sil Zbrojnych, czlonkow RPP, prezesa SN, TK, NBP, KRRiTV itd
*moze stosowac prawo laski!
*moze nadac ordery i odznaczenia
*moze wprowadzic stany wyjatkowe i podczas ich trwania zyskuje specjalne uprawnienia
*moze wystapic o przeprowadzenie referendum

Posiada takze kilkanascie innych prerogatyw, juz mniej waznych.
Czy to sa uprawnienia "figuranta"? Jak dla mnie zdecydowanie za duzo ich, aby mogl zyskac takie okreslenie.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ponczus
Ad rem:
Brudna kampania prezydencka się zaczęła!! A tak miało być pięknie, wspaniale, solidarnie kurwa mać. Najpierw pisowczycy uderzyli z programem Solidarni 2010 oraz ulotkami przypominającymi. Na odpowiedź nie trzeba było długo czekać, łże elity uzyskały głos w postaci Kuby "Mucha wanna lick" Wojewódzkiego oraz Michała "brak ksywki" Figurskiego. BTW. Wojewódzki przez megafon brzmi fajnie.
Tez mialem nadzieje na cos lepszego... Solidarni 2010 to faktycznie byl film-porazka, od ktorego wialo pro-PiSowskim wiatrem, ale w sumie ta partia musi sie sprezac - musi lepiej wykorzystac czas antenowy, bo TVP jednak nie moze byc tak bardzo partyjna jak np TVN. A wystep Wojewodzkiego i Figurskiego to dla mnie zenada roku, nie wiem, jak to moze ludzi bawic...
stary 01-05-2010, 10:04   #127
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
*moze samodzielnie zglaszac projekty aktow prawnych
*posiada prawo weta (bardzo wazne!!)
W każdym z tych przypadków dalszy los procesu legislacyjnego zależy od sejmu i (chyba) senatu, które mogą wyskoki prezydenta przytemperować.

Cytuj:
*reprezentuje panstwo na arenie miedzynarodowej i bierze czynny udzial w polityce zagranicznej Polski
*jest najwyzszym Zwierzchnikiem Sil Zbrojnych RP
*posiada wiele uprawnien nominacyjnych - samodzielnych lub wspolnych - np. Szefa Sztabu Generalnego, Szefow Sztabow Sil Zbrojnych, czlonkow RPP, prezesa SN, TK, NBP, KRRiTV itd
*moze stosowac prawo laski!
*moze nadac ordery i odznaczenia
*moze wprowadzic stany wyjatkowe i podczas ich trwania zyskuje specjalne uprawnienia
ergo ma znaczenie reprezentacyjne i dostaje do ręki parę zabawek, żeby mu się pomiędzy wetowaniem ustaw nie nudziło.

Cytuj:
Czy to sa uprawnienia "figuranta"? Jak dla mnie zdecydowanie za duzo ich, aby mogl zyskac takie okreslenie.
Nie liczy się ilość, tylko realny wpływ na działanie kraju jaki może nimi wywrzeć.
stary 01-05-2010, 10:31   #128
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
No nie może bez 99 999 innych. Zapis w Konstytucji mówi o *grupie* 100 tys. obywateli, nie o "obywatelu".
No ale na grupę składa się każdy obywatel, oto chodzi
stary 01-05-2010, 11:18   #129
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
W każdym z tych przypadków dalszy los procesu legislacyjnego zależy od sejmu i (chyba) senatu, które mogą wyskoki prezydenta przytemperować.
Tak, ale zauważ, że np. w tej kadencji Sejmu tylko weto prezydenta mogło dać parlamentarnej opozycji wpływ na los projektu ustawy. Także to, czy prezydent ją zawetował, czy nie, miało ogromny wpływ na jej los (taka ustawa mogła albo przepaść, albo PO musiała uwzględnić zastrzeżenia innych partii, żeby uzyskać ich głosy).

Swoją drogą, sonda jest mocno nieaktualna.
Litawor jest offline  
stary 01-05-2010, 11:51   #130
Articuno
Użytkownik Forum

Articuno's Avatar

Data dołączenia: 27 11 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ponczus Pokaż post
Najpierw pisowczycy uderzyli z programem Solidarni 2010 oraz ulotkami przypominającymi. Na odpowiedź nie trzeba było długo czekać, łże elity uzyskały głos w postaci Kuby "Mucha wanna lick" Wojewódzkiego oraz Michała "brak ksywki" Figurskiego. BTW. Wojewódzki przez megafon brzmi fajnie.
Powiedz jeszcze, że "aktorzy" byli podstawieni... choć fakt faktem pachniało(śmierdziało) to filmem iście PiSowskim w PiSowskie telewizji, ale ludzie mówili prawdę, od siebie. I mimo wszystko wolę taką kampanię(o ile można to tak nazwać) niż to co się stało w Esce ROCK. Bo postawa wOJEWÓDZKIEGO i fIGURSKIEGO to potężne skur#^$%^$&. Najwyższy czas wyrzucić tych pajaców z mediów(szczytem wszystkiego w tym "utworze" było śpiewanie hymnu przez fIGURSKIEGO, co za ku***!!!!!!)
Coca-cola wycofała się już z owego radia(albo ich programu, nie wiem).
Articuno jest offline  
stary 01-05-2010, 14:09   #131
ponczus
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: Spod Budki z Piwem

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Bahzell
Świat: Chromaggus
Poziom: 80
Skille: 400/400
Domyślny

@Litawor

Rzeczywiście 100k ludzi musi się podpisać, ALE autorem możesz być tylko ty, nikt więcej. Potrzebujesz jedynie 100k podpisów, a właściciele tych podpisów niekoniecznie muszą wiedzieć co podpisują. Na przykład możesz dać ustawę o darmowym internecie do podpisu. Ktoś to będzie czytał? A gdzie tam! Aktualnie tłumy ludzi podpisują się pod "swoimi" kandydatami nie wiedząc nawet co ich kandydaci chcą zrobić z prezydenturą. Więc każdy może złożyć ustawę po uzyskaniu tych podpisów, a to nic innego jak sprzedawanie ludziom idei. A dużo ludzi kupi to, vide: Stan Tymiński czy też Kurski ze swoim ciemny naród do kupi.

Co do JKM to był żart z tą monarchią. A sama idea którą propaguje JKM jest błędna ponieważ ma błędne założenia. Pierwszym podstawowym założeniem JKM jest to żeby nie odsunąć od koryta, ale koryto zlikwidować. Czyli zlikwidować państwo jako takie (albo ograniczyć je w olbrzymim stopniu) oraz usunąć państwo z gospodarki jako byt. Otrzymalibyśmy w efekcie coś w rodzaju Afryki plemiennej, gdzie wszyscy ze wszystkimi na wszystkich. Tylko że zamiast kałachów i band plemiennych mielibyśmy olbrzymie koncerny międzynarodowe. Zostawiając państwo w roli policjanta generuje się koryto i koło zostaje domknięte. W dodatku JKM nie bierze pod uwagę tego że ludzie zwyczajnie jako masa są debilami i to do kwadratu. Bo jak inaczej można nazwać wybór Leppera na wicepremiera? Albo Stana Tymińskiego na prezydenta?

Weto prezydenckie różni się ilością głosów potrzebnych do odrzucenia. Czy ja wiem. Fakt czasem może pomóc, ale realnie żeby o to jedno się zabijać to trochę nie bardzo.

@Articuno

Po pierwsze ustawienie Pospieszalskiego jako reportera. Mocno wątpilwe. Tam najlepiej pasowałaby Szymala. O ile mam sentyment do Pospieszalskiego (w soboty prowadził dawno temu taki zajebisty program, który bił na głowę wszelkie teleturnieje, telewizje śniadaniowe i tak dalej), o tyle jego programu: warto rozmawiać nie trawię. Bodajże od momentu gdy promował "watykańską ruletkę" jako sposób na zapobieganie ciąży.

Po drugie, przepytywanie aktorów i proszenie ich o powiedzenie od siebie BEZ planszy AKTOR, a z planszą MIESZKANIEC też nie za bardzo.

A co do Wojewódzkiego i Figurskiego (tak piszemy ich nazwiska, pisanie odwrotne jest zabawne i pretensjonalne) w mojej ocenie dostosowali się poziomem, tylko zamienili słowa: zdrada, sprzedawczyki i temu podobny pseudo "patriotyczny" bełkot na łże elitańską przyśpiewkę.
stary 01-05-2010, 22:03   #132
Beh0lder
Użytkownik Forum

Beh0lder's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2009
Lokacja: tutaj

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Cytuj:
Akurat tego to nie mogą .
stary 06-05-2010, 11:51   #133
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

http://www.wykop.pl/ramka/359518/jak...na-prezydenta/

U mnie się z Napieralskim sprawdziło.
stary 17-05-2010, 10:48   #134
rentonB
Użytkownik Forum

rentonB's Avatar

Data dołączenia: 12 04 2009
Lokacja: Sverige

Domyślny

Po tym okresie kampani czacha mi opadla z powodu PO i PiSu takiego aktorstwa jeszcze nie widzialem, najgorsze ze nie przekonasz swojego otoczenia ze sa alternatywy :/, najgorsze to ze wolal bym wrocic do Polski ale wiem ze jesli wladza zostanie u PO, PiSu czy Lewicy to nie ma do czego...
rentonB jest offline  
stary 17-05-2010, 18:53   #135
Articuno
Użytkownik Forum

Articuno's Avatar

Data dołączenia: 27 11 2005

Domyślny

A ludzie(no w sondażach) wybierają póki co człowieka, który chamsko zażartował sobie z Krakowian i Poznaniaków. Ale fakt beton będzie cały czas ten sam, inna sprawa, że ktoś spoza "otoczenia" nie jest zbyt mile widziany ani na Wiejskiej ani też w Belwederze.
W ogóle warto by edytować ankietę.
Articuno jest offline  
stary 17-05-2010, 21:31   #136
Thavenix
Użytkownik Forum

Thavenix's Avatar

Data dołączenia: 20 08 2007
Lokacja: Braniewo

Imię: Yson
Profesja: Knight
Świat: Obsidia
Poziom: 167
Thavenix ma numer GG 6606578
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post

A wystep Wojewodzkiego i Figurskiego to dla mnie zenada roku, nie wiem, jak to moze ludzi bawic...
żenada roku to, to jak próbuje się wypromowac JArosław K. i zgarnąć głosy wyborców biorąc ich na litość-.-'

Sam osobiście zagłosuję na JKM, podzielam wiekszość jego poglądów i mimo, iż jestem młody mam dość tego wielkiego betonu. Nie bede uwazal, mojego glosu za zmarnowany. Z pozostałych kandydatów najwieksza wartosc wg mnie ma Olechowski który w ostatniej debacie zniszczył Marka Jurka

Ogólnie jestem za debatą w której wezma udzial wszyscy kandydaci.
stary 17-05-2010, 23:00   #137
Beh0lder
Użytkownik Forum

Beh0lder's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2009
Lokacja: tutaj

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Thavenix Pokaż post
Ogólnie jestem za debatą w której wezma udzial wszyscy kandydaci.
Yaro nie weźmie , Yaro sie boi .
W sumie też jestem za tym ;D.Ciekawe co by z tego wynikło ?
stary 17-05-2010, 23:07   #138
Hovvner
Użytkownik Forum

Hovvner's Avatar

Data dołączenia: 25 09 2007
Lokacja: Szczecin

Imię: Royhav
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dark Squad
Świat: Premia
Poziom: 102
Skille: 80/75
Poziom mag.: 7
Hovvner ma numer GG 8646050
Domyślny

Napieralski albo Olechowski, bo PO pocisnęło mojego kochanego Radzia ;/

JKM -> straszny homofob + populistyczny plan wyborczy = le fu ;/

Cytuj:
00:03 Kyyuo [204]: dzisiaj
00:03 Kyyuo [204]: 300kg na 3 x
00:03 Kyyuo [204]: zaczelem
Cytuj:
23:46 Agresywny Koksik [9]: nie ma wiekszego ode mnie w szczecinie
23:46 Agresywny Koksik [9]: no chyba ze kyyuo
23:46 Agresywny Koksik [9]: on ma 75 w bicepsie
23:46 Agresywny Koksik [9]: ciezko mu sie exure wciska na f1, dlatego pada
Hovvner jest offline  
stary 17-05-2010, 23:31   #139
ruszek
Użytkownik Forum

ruszek's Avatar

Data dołączenia: 01 08 2009

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Hovvner Pokaż post
Napieralski albo Olechowski, bo PO pocisnęło mojego kochanego Radzia ;/

JKM -> straszny homofob + populistyczny plan wyborczy = le fu ;/

Homofob ? Nie wiem jak ty, ale ja się zgadzam z jego poglądem iż pedalstwo nie jest powodem do chwalenia się i wychodzenia na ulice. Jak to z resztą powiedział, pedał to osoba biorąca w takich demonstracjach udział, całując się obmacując (swoją drogą, ciekawe co mówią przechodzące matki swoim dzieciom ), podczas gdy gej/homoseksualista to osoba która nie wychodzi z tym na ulice, i nie obmacuje się publicznie.

Tym 1-szym mówie nie, spalić/do gazu, tym 2-gim tak, ich szanuje.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Zabec Pokaż post
ja to kupiłem mamie kolczyki 250 zl
dla taty klapki kuboty 25zl
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny Pokaż post
Masz rację. Jestem pewny, że ci łysi panowie są po prostu fascynatami historii starożytnej.
ruszek jest offline  
stary 18-05-2010, 00:10   #140
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ruszek Pokaż post
pedał to osoba biorąca w takich demonstracjach udział, całując się obmacując
To nie pedał tylko medialna kurew w stylu Biedronia.

Okazuje się, że mało kto łapie to, że parady nie służą społeczności homoseksualnej, tylko grupie frajerów próbujących wypromować się na kontrowersji. Tak więc homoseksualizm nie może/ nie powinien być oceniany przez pryzmat parad, tylko zdrowego rozsądku.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania