Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 01-07-2006, 18:31   #121
Hydro
Użytkownik Forum

Hydro's Avatar

Data dołączenia: 08 11 2005

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Sorcerer
Gildia: rock
Świat: Arcania
Poziom: 26
Skille: po co?
Poziom mag.: 25
Domyślny

up masz racje calkowita .Bo homoseksualitsa nie "pedal"moze dziecko wychowywac ,tak jak hetero wiec prosze bez tego faszystowskiego belkotu ktory daja wam w Mlodziezy Wszechpolskiej gdzie sie leja miedzy soba i wszczynaja burdy i protesty
swoja droga mam 14 lat i wierze w wartosci narodowe i miedzynarodowe wiec sie okazuje ,ze dorosli sa bardziej podatni na belkot

Ostatnio edytowany przez Hydro - 01-07-2006 o 18:32.
Hydro jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 01-07-2006, 18:40   #122
styku
Użytkownik Forum

styku's Avatar

Data dołączenia: 14 08 2005

Domyślny

Cytuj:
A gdy w gazecie napiszą , że Kościół Katolicki jest zły uwierzysz ???
Dokladnie tak. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.
Jezeli wyznajesz inna wiare, to picie krwi Mesjasza moze Ci sie wydawac nienormalne. Jezeli jestes katolikiem/chrzescijanem, ma to dla Ciebie zupelnie inne znaczenie.
Cytuj:
Do Radia Maryja zachowuje stosunek neutralny. Jakieś Radio Katolickie w Polsce musi być. Akurat Radio Maryja jest najbardziej znane.Czemu uważam że powinno ono być , dlatego że ludzie starsi , schorowani którzy nie dadzą radę iść do Kościoła mogą sobie posłuchać Mszy Świętej przez to radio.Pod względem antysemityzmu w radiu , sprawą tą zajął się Watykan i Episkopat Polski
Radio Katolickie? O czym ty czlowieku pieprzysz? To radio ma tyle wspolnego z wiara katolicka co ja z buddyzmem (czyt. wiem, ze taka wiara/filozofia istnieje i znam jej podstawy, nic ponadto).
Mowiac, ze radio maryja to radio katolickie, obrazasz wiekszosc prawdziwych katolikow. A jedyne co dzieki Radiu Maryja maja staruszki, to mniejsze renty.

Pozatym, powiedz mi, co bys powiedzial, gdyby np. w Polsce pojawilo sie oficjalne radio satanistyczne, mialbys cos przeciwko? Jak tak to dlaczego? Ciekaw jestem twojej tolerancji.

Cytuj:
Masz racie ale my nie rzucaliśmy do nich kamieniami na ich remonstracji w warszawie 2005-06-11 gdyż nas tam nie było.
To byly tylko wasze projekcje astralne ^.-

Ostatnio edytowany przez styku - 01-07-2006 o 18:53.
styku jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2006, 18:42   #123
Protar
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 17 04 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez [email protected]

Dokładnie przez to że niepostawie przecinka lub zamiast "ó" dam "u" nie moge moge nazywać się patriotą lub polakiem. Zastanów się
No i klania sie czytanie ze zrozumieniem. Powiedz mi gdzie napisalem ze nalezy potepiac ludzi za drobne pomylki ortograficzne??

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ghost Nieudany
Problem w tym, że obydwie te choroby są albo do pokonania, albo są po prostu efektem zwyczajnego lenistwa. Ciężko mi mówić o patriotyźmie w wypadku osób, które nie piszą poprawnie z powodu lenistwa - ciężko tu propagować miłość do ojczyzny, skoro ludzie mają w dupie tak elementarną rzecz jak język.
Ja jestem zarowno dysgrafikiem jak i dyslektykiem, zapewne robie sporo bledow niemniej staram sie je ograniczac wiec prosze nie nazywaj mnie leniem.
Protar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2006, 18:46   #124
Protar
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Hydro
up masz racje calkowita .Bo homoseksualitsa nie "pedal"moze dziecko wychowywac ,tak jak hetero wiec prosze bez tego faszystowskiego belkotu ktory daja wam w Mlodziezy Wszechpolskiej gdzie sie leja miedzy soba i wszczynaja burdy i protesty
swoja droga mam 14 lat i wierze w wartosci narodowe i miedzynarodowe wiec sie okazuje ,ze dorosli sa bardziej podatni na belkot
Jakbys mial dwie mamusie to jeszcze jest wporzadku ale gdybys mial dwoch tatusiow...
No zastanow sie, oczywiscie homoseksualisci maja prawo miec dzieci pod warunkiem ze sami je sobie zrobia. Nie potepiam mniejszosci sexualnych niemniej ich zwiazki nie sa zecza normalna gdyz sa sprzeczne nie tylko z dobrymi obyczajami jak i z praweem natury(gatunek nieprzetrwa)
stary 01-07-2006, 18:48   #125
Ryłek
Zbanowany

Ryłek's Avatar

Data dołączenia: 23 09 2004
Wpisy bloga: 3

Imię: RC-1262
Ryłek ma numer GG 1617583
Domyślny

Cytuj:
wierze w wartosci narodowe i miedzynarodowe wiec sie okazuje ,ze dorosli sa bardziej podatni na belkot
A w kosmiczne też wierzysz?

Zajac - Ciebie mierzi, to że nie szanujemy wartości narodowych, a Ty sam piszesz tak jakbyś kiblował przez j. polski conajmniej trzy lata. I powiem Ci jedno: nie ma się co chwalić, że się jest w MW.

Cytuj:
Do Radia Maryja zachowuje stosunek neutralny. Jakieś Radio Katolickie w Polsce musi być. Akurat Radio Maryja jest najbardziej znane.Czemu uważam że powinno ono być , dlatego że ludzie starsi , schorowani którzy nie dadzą radę iść do Kościoła mogą sobie posłuchać Mszy Świętej przez to radio.Pod względem antysemityzmu w radiu , sprawą tą zajął się Watykan i Episkopat Polski
W Polsce jest wiele rozgłośni katolickich, więc nic nie usprawiedliwia Radia MaWRyja

Ostatnio edytowany przez Ryłek - 01-07-2006 o 18:50.
Ryłek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2006, 18:57   #126
[email protected]
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 07 2005

Domyślny

Cytuj:
kazdy dobrze wie ,ze mw to organizacja faszystowska i uprzedzona wobec homoseksualistow i kogo tam jeszcze
Radze poczytac newsweek o neonazistach tam macie o nich wszystko napisane
u nas na osiedlu pojawily sie plakaty wlasnie tych o ktorych zjac opowiadal znaczy sie o tych ktorych logiem jest"szczerbiec " powiesili plakaty "zakaz pedalowania" i to nazistowskie nie jest?
Każdy dobrze wie że nie masz racji.

Nie lubie nikogo obrażać ale jesteś debilem Młodzież Wszechpolska nie ma nic wspólnego z faszyzmem i w komentarzach pisałem o tym kilkanaście razy !!!!!!
Ale najlepiej palnąć gafe i myślisz że jest ok. Najpierw przeczytaj wszystkie wypowiedzi z tego działu a dopiero potem zabieraj głos. Logo szczerbca to logo Narodowego Odrodzenia Polski nie myl faktów !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To nie są nasze plakaty , myśl zanim cos napiszesz najpierw pomyśl dwa razy a dopiero potem pisz !!!!!!!!! Młodzież Wszechpolska nie popiera (jest stanowczo przeciwko) faszyzmowi , nazizmowi i komunizmowi !!!!!!!!!

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nekromanta

Skoro PiS itp tak bardzo dba o rozwoj Polski, dlaczego nie chce naprawic NFZ? Tylko robi wszystko, a ten temat stara sie omijac?
Pdpowiem w skrucie(nie mam siły już odpowiadać zmęczony jestem). Przez rządy komunistów od 1945 do 1989 kraj zaciągał pożyczki znaczy komuniści je zaciągali i teraz Naród Polski ma ogramne długi(dziura budżetowa) zewnętrzne w stosunku do innych (firm) państw od których się porzyczali i rządy po 1987 spłacają te pożyczki i dlatego brakuje pieniędzy np. na naprawe dróg i na naprawienie NFZ i na inne rzeczy.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caerlionne
Dysleksje/dysgrafie można wyleczyć. Ale tacy ludzie jak ty czy zajączek nie mają na to czasu, jesteście zajęci tępieniem "pedauf, mużynuf i innych podludzi", no nie?
Cały czas odpowiadam na wasze pytania i uwierzcie nie mam już sił zwracać uwagi na przecinki itp. Będe miał czas i siłe na patrzenie na interpunkcje na ortografie itp. jak nie będziesz zadawał głupich pytań i będziesz czytał wszystkie komentarze zanim coś napiszesz. I nie jestem rasistą !!!!!!

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez styku

Pozatym, powiedz mi, co bys powiedzial, gdyby np. w Powlsce pojawilo sie oficjalne radio satanistyczne, mialbys cos przeciwko? Jak tak to dlaczego? Ciekaw jestem twojej tolerancji
Co ty pieprzysz debilu "radio satanistyczne" czy ty jesteś normalny - jak wiemy szataniści to sekta. Ludzie najpierw się zastanówcie a dopiero potem piszcie.Młodzież Wszechpolsak na to by się nie zgodziła.
zajac465@o2.pl jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2006, 18:59   #127
Hydro
Użytkownik Forum

Hydro's Avatar

Domyślny

nie chce sie z toba sprzeczac ,ale faszyzm wlasnie polega na dyskryminowaniu ludzi odmiennych poza tym czytaj ze zrozuminiem bo napisalem wyraznie tych ktorych logiem jest szczerbiec wiec trudno to widocznie zrozumiec
rylek chodzilo mi o mniej wiecej takie jak,ze kazdy narod,kultura ma wklad w kulture i rozwoj swiata i oto mi chodzilo jezeli zle to ujalem

Ostatnio edytowany przez Hydro - 01-07-2006 o 19:02.
stary 01-07-2006, 19:08   #128
Feral
Użytkownik Forum

Feral's Avatar

Data dołączenia: 07 05 2005
Lokacja: Knurów

Feral ma numer GG 7602549 Adres Jabbera do Feral
Domyślny

Z tym radiem satanistycznym - wg mnie stykowi chodziło o to, że RM to też swego rodzaju sekta.
Feral jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2006, 19:09   #129
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:
Każdy dobrze wie że nie masz racji.
a ja uważam, że rację ma, więc nie pisz za wszystkich, ok?
Cytuj:
Nie lubie nikogo obrażać ale jesteś debilem Młodzież Wszechpolska nie ma nic wspólnego z faszyzmem i w komentarzach pisałem o tym kilkanaście razy !!!!!!
Ale najlepiej palnąć gafe i myślisz że jest ok. Najpierw przeczytaj wszystkie wypowiedzi z tego działu a dopiero potem zabieraj głos. Logo szczerbca to logo Narodowego Odrodzenia Polski nie myl faktów !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To nie są nasze plakaty , myśl zanim cos napiszesz najpierw pomyśl dwa razy a dopiero potem pisz !!!!!!!!! Młodzież Wszechpolska nie popiera (jest stanowczo przeciwko) faszyzmowi , nazizmowi i komunizmowi !!!!!!!!!
Ale gejów do obozów wysyłac będziecie, to przecierz nie jest wcale faszystowckie posuniecie...
Cytuj:
Pdpowiem w skrucie(nie mam siły już odpowiadać zmęczony jestem). Przez rządy komunistów od 1945 do 1989 kraj zaciągał pożyczki znaczy komuniści je zaciągali i teraz Naród Polski ma ogramne długi(dziura budżetowa) zewnętrzne w stosunku do innych (firm) państw od których się porzyczali i rządy po 1987 spłacają te pożyczki i dlatego brakuje pieniędzy np. na naprawe dróg i na naprawienie NFZ i na inne rzeczy.
Ke? Polska rok temu była w stanie spłacić 40% zadłużenia w klubie paryskim czy jak tam się ta organizacja nazywa, niestety oni się nie zgodzili, why? bo odsetki muszą naliczyć, polska aż tak biedna już nie jest, i dobrze, mam tylko nadzieje, że aktualny rząd w ciągu 4 lat tego nie ropier...
Cytuj:
I nie jestem rasistą !!!!!!
Quiz: czy będzie ci przeszkadzął:
a] Murzyn w tej samej klasie w szkole/studiach
b] Gej w tej samej klasie w szkole/studiach
Cytuj:
Co ty pieprzysz debilu "radio satanistyczne" czy ty jesteś normalny - jak wiemy szataniści to sekta. Ludzie najpierw się zastanówcie a dopiero potem piszcie.Młodzież Wszechpolsak na to by się nie zgodziła.
Ej, sorry najpierw piszesz o wychowaniu a potem "co ty piep... deb..." ?! tosz to hipokryzja!
Co do satanistów - sataniści to nie jest sekta, jest to wiara, podstawy wiary chrzescijańskiej mają satanizm, ktoś przecierz w tym piekle siedzi prawda?! Są ludzie wyznający Boga (tego z nieba) i Szatana (tego z dołu). Przeszkadza tobie pomysł Radia Szatan 666FM?! Konstytucja zapewnia nam wolność w głoszeniu i wyznawaniu swojej religii... Za przeproszeniem, w (_!_) mam to, że MW się na coś by nie zgodziło, jak trafię dzisiaj 6 w totku, zbuduję sobie radyjko, obok radia M. w Toruniu :> visa vi ojca Dyrektora

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2006, 19:12   #130
Hydro
Użytkownik Forum

Hydro's Avatar

Domyślny

nie chce sie z toba sprzeczac ,ale faszyzm wlasnie polega na dyskryminowaniu ludzi odmiennych poza tym czytaj ze zrozuminiem bo napisalem wyraznie tych ktorych logiem jest szczerbiec wiec trudno to widocznie zrozumiec
rylek chodzilo mi o mniej wiecej takie jak,ze kazdy narod,kultura ma wklad w kulture i rozwoj swiata i oto mi chodzilo jezeli zle to ujalem

zajac

jakbys nie wiedzial newsweek jest wiarygodnym zrodlem i tak przy okazji co wam przeszkadza ,ze homoseksualisci przejda przez miasto?
protar moja gafa masz racje homoseksualista ktory zrobil naturalna droga dziecko moze je wychowywac .zajac jak masz kogos wyzywac zacznij od siebie ,a klotnie rozpoczely sie od twojego tematu .I na przyszlosc jak mnie mowisz cos to daj dowod ,a nie wal "bo wszyscy wiedza"
stary 01-07-2006, 19:16   #131
Lexing
Użytkownik Forum

Lexing's Avatar

Data dołączenia: 06 05 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Astera
Poziom: 114
Skille: xx/28
Poziom mag.: 68
Strzałka

Staniści sekta , no chyba że masz na myśli ty pseudosatanstów którzy składają ofiary na ołtarzach... Ale pomyśl o takich satanistach jak np www.satan.pl...
Lexing jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2006, 19:20   #132
Ryłek
Zbanowany

Ryłek's Avatar

Data dołączenia: 23 09 2004
Wpisy bloga: 3

Imię: RC-1262
Ryłek ma numer GG 1617583
Domyślny

Cytuj:
Mydlą Wam tam w tym MW oczy...

Cytuj:
Staniści sekta , no chyba że masz na myśli ty pseudosatanstów którzy składają ofiary na ołtarzach... Ale pomyśl o takich satanistach jak np www.satan.pl...
A ja się tylko spytam: co ma satanizm do czczenia diabła?

@down: Naucz się pisać -.-

Ostatnio edytowany przez Ryłek - 01-07-2006 o 19:26.
Ryłek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2006, 19:20   #133
Hydro
Użytkownik Forum

Hydro's Avatar

Domyślny

lexing strona nawet ostrzega ,ze nawet moga obrazac uczucia religijne wiec chociaz ostrzegaja przed tym
zajac po co sie rejestrowales ?po to by walnac pare faszystowskich linkow i powiedziec ,ze wm sa prawdziwiymi patriotami?

Ostatnio edytowany przez Hydro - 01-07-2006 o 19:23.
stary 01-07-2006, 19:30   #134
[email protected]
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
po to by walnac pare faszystowskich linkow i powiedziec ,ze wm sa prawdziwiymi patriotami?
Ale ty bzdury opowiadasz. Tak z ciewawości ile masz lat. Jak masz zamiar głupio pisać to lepiej nie pisz wcale. Te pojęcia Patriotyzm , Nacjonalizm oraz Poglądy narodowe są pojęciami ważnymi. I przeznaczone są one dla ludzi co umieją myśleć.
stary 01-07-2006, 19:43   #135
Hydro
Użytkownik Forum

Hydro's Avatar

Domyślny

gdybys umial czytac ze zrozumieniem to bys wiedzial.A ty nie odpowiedziales na pytanie jak chcesz wiedziec to akurat wiem co to sa za pojecia wiec nie musiszz mi mowic ,ze sa wazne. swoja droga twoje poglady mnie sie nie podobaja i co? nie wyzywam cie od niczego ,ani nie mowie ci jaki jestes chociaz moge bo jest wolnosc slowa .A jak masz wyzywac kogos od kto nie umie myslec to lepiej nic nie pisz ,a ty chyba pewna cienka granice miedzy patriotyzmem ,a rasizmem przekroczyles.A skad te poglady? z braku wiedzy czyt. stereotypy

Ostatnio edytowany przez Hydro - 01-07-2006 o 19:47.
stary 01-07-2006, 20:04   #136
[email protected]
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
lexing strona nawet ostrzega ,ze nawet moga obrazac uczucia religijne wiec chociaz ostrzegaja przed tym
zajac po co sie rejestrowales ?po to by walnac pare faszystowskich linkow i powiedziec ,ze wm sa prawdziwiymi patriotami?
Ale ty bzdury opowiadasz. Tak z ciewawości ile masz lat. Jak masz zamiar głupio pisać to lepiej nie pisz wcale. Te pojęcia Patriotyzm , Nacjonalizm oraz Poglądy narodowe są pojęciami ważnymi. I przeznaczone są one dla ludzi co umieją myśleć.

Cytuj:
gdybys umial czytac ze zrozumieniem to bys wiedzial.A ty nie odpowiedziales na pytanie jak chcesz wiedziec to akurat wiem co to sa za pojecia wiec nie musiszz mi mowic ,ze sa wazne. swoja droga twoje poglady mnie sie nie podobaja i co? nie wyzywam cie od niczego ,ani nie mowie ci jaki jestes chociaz moge bo jest wolnosc slowa .A jak masz wyzywac kogos od kto nie umie myslec to lepiej nic nie pisz ,a ty chyba pewna cienka granice miedzy patriotyzmem ,a rasizmem przekroczyles.A skad te poglady? z braku wiedzy czyt. stereotypy

Co ma faszyzm do Narodowców ????? Odp. Dwie różnie rzeczy nie podobne do siebie wcale Młodzież Wszechpolska to Narodowcy. Ty najpierw przeczytaj
wszystkie posty a dopiero zabieraj udział w dyskusji.

Cytuj:
A jak masz wyzywac kogos od kto nie umie myslec to lepiej nic nie pisz ,a ty chyba pewna cienka granice miedzy patriotyzmem ,a rasizmem przekroczyles
Ty nawet nie wiesz co to jest Rasizm więc o czym mam z tobą dyskutować.Niebęde się z tobą sprzeczał. Jak zaczniesz czytać i rozumieć to co pisze. To wtedy z tobą pogadam.

PS. Przeczytaj sobie co to jest Rasizm a nie ośmieszaj się.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rasizm
stary 01-07-2006, 20:08   #137
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

A tak od siebie jeszcze dodam. Hitler na poczatku swojej "dzialalnosci" byl nacjonalista. Wszelka niechec do zydow, austryjackich niemcow itp, itd to byl wlasnie nacjonalizm.

Nacjonalizm to takze wysoka niechec wobec zroznicowanych partii politycznych, wiec demokratyczne partie tez odpadaja;]

Ksenofobia tez jest domena nacjonalizmu, co bylo widac w tej dyskusji.

I ze niby nie jest podobny do nazizmu? Nacjonalizm ma wiecej wspolnego z nazizmem niz jakikolwiek inny ustroj. Jak ktos nie wierzy, niech zrobi sobie tabele porownawcza;]

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2006, 20:12   #138
Protar
Użytkownik Forum

Domyślny

zajac mozesz sobie mowic co chcesz i wciskac kit komu chcesz ale nie probuj wmawiac ludziom za nacjonalizm jest dobry i NIE MYL!!! patriotyzmu z nacjonalizmem.
stary 01-07-2006, 20:20   #139
Yassek
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lexing
Pozwól, że Ci coś zacytuje.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez wikipedia.pl
Według satanistów piekło i niebo nie istnieją. Człowiek jest zwierzęciem, które powinno skończyć z hipokryzją i głupotą (najważniejszy grzech według LaVeya), zacząć żyć pełnią życia, kochać tylko tych, którzy na miłość zasługują, a szkodzić swoim nieprzyjaciołom, zaspokajać swoje pragnienia, zamiast je tłumić. Sataniści nie wierzą w zbawienie i życie pozagrobowe, ale sądzą, że każdy może się samemu zbawić. W tym celu dążą do zrealizowania swoich namiętności i pragnień, ze szczególnym uwzględnieniem siedmiu grzechów głównych. Negatywnie oceniane są cnoty powściągliwości i altruizmu. Satanizm nakazuje czynić innym to, co inni tobie czynią oraz angażować się w aktywność seksualną zgodnie ze swoim potrzebami. Członkowie Kościoła Szatana czczą zwierzęta i dzieci jako przejawy życia.
Kthxbye.

//edit
Myliłem się, przepraszam Lexing.

Ostatnio edytowany przez Yassek - 01-07-2006 o 21:20.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2006, 21:13   #140
[email protected]
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Protar
zajac mozesz sobie mowic co chcesz i wciskac kit komu chcesz ale nie probuj wmawiac ludziom za nacjonalizm jest dobry i NIE MYL!!! patriotyzmu z nacjonalizmem.
http://sierp.tc.pl/gorkanac.htm

Wiesz co brak ci informacji na ten temat polecam artykuł Stanisław Górka - O PATRIOTYZMIE I NACJONALIZMIE tam jest wszystko jasno opisane i wytłumaczone przeczytaj do końca ten artykuł wtedy mnie zrozumiesz.

http://sierp.tc.pl/gorkanac.htm

Podam fragmenty z tego artykułu :

NACJONALIZM (od łacińskiego "natio" - naród) byłoby to mocne uczucie oddania (miłości) żywione wobec własnego narodu. I tyle. Dalsze doprecyzowanie wymagałoby już wejścia w sferę ideologii i określenia, czym jest naród. Nie zajmując się na razie dużą ilością definicji narodu, można bez tego stwierdzić, że uczucie oddania narodowi oznacza w praktyce podporządkowanie się koncepcji woli narodu, bądź wartości narodowych (imponderabilia), bądź koncepcji interesu narodowego.

PATRIOTYZM (od greckiego "patriotes" - ziomek, rodak) jest pojęciem już na wstępie trudniejszym do objaśnienia. Wydawać by się mogło, że źródłosłów wskazuje na coś podobnego, jeśli nie identycznego jak nacjonalizm. Jednak analiza znaczenia greckiego słowa rodak (czy ziomek) wskazuje na coś innego. Odnosi się ono tylko do osób stanowiących wspólnotę polityczną, czyli do obywateli w obrębie greckiej polis. Ktoś mógł mieszkać od wielu pokoleń w danej polis, z wieloma jej obywatelami być związanym więzami pokrewieństwa, a mimo wszystko być tylko osiadłym obcokrajowcem bez praw obywatelskich, a więc nie rodakiem. Biorąc powyższe pod uwagę uważam za sensowniejsze odróżnienie patriotyzmu od nacjonalizmu i zdefiniowanie patriotyzmu jako mocne uczucie oddania (miłości) żywione wobec własnego kraju, ojczyzny, państwa. Nietrudno zauważyć, że słowa: "ojczyzna", "kraj", "państwo" nie muszą oznaczać tego samego, stąd mamy już możliwe kilka różnych patriotyzmów. Inny podział patriotyzmów jaki możemy przeprowadzić, to podział na miłość do dużej i małej ojczyzny (Vaterland - Heimat) - jak widać, jest w czym wybierać.

Ostatnio edytowany przez [email protected] - 01-07-2006 o 21:21.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania