Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 01-07-2006, 21:17   #141
styku
Użytkownik Forum

styku's Avatar

Data dołączenia: 14 08 2005

Domyślny

Cytuj:
Co ty pieprzysz debilu "radio satanistyczne" czy ty jesteś normalny - jak wiemy szataniści to sekta. Ludzie najpierw się zastanówcie a dopiero potem piszcie.Młodzież Wszechpolsak na to by się nie zgodziła.
Debilu? Wskaz mi miejsce, w ktorym poslalem jakakolwiek inwektywe w Twoim kierunku.
A tak pozatym to jest tak jak myslalem. O radiu wspomnialem tylko dlatego, ze byla mowa o radiu maryja. Chcialem sprawdzic, czy jest tak jak uwazalem przedtem, czyt. wypowiadasz sie o tym, o czym gowno wiesz.
Nie chce Cie oswiecac, ale zapewne Radio Maryja nie pozwolilo Ci na tyle poszerzyc horyzontow bys wiedzial cokolwiek o LaVey'u i o zalozeniach normalnego satanizmu (nie szatanizmu jak to ladnie nazwales). Satanizm LaVey'a, czyli ten najliczniejszy, nijak ma sie do sekt, ani do pseudosatanistow. To jest poprostu odmienne spojrzenie na swiat i na czlowieka.

Tutaj racje maja Lexing, Rylek i Yassek, ktorzy Lexinga zle zrozumieli (on mowil chyba o pseudo~). Kolejna rzecz, ktora mnie irytuje. RM Kosciol katolicki i inne ostrzegaja przed satanizmem, gowno wiedzac o tym czym on jest. A potem dzieci bez wlasnego rozumu, opierajac sie na slowach innych chrzania glupoty na forum. To sie ma bezposredni do tematu nacjonalizmu jak widze.
styku jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 01-07-2006, 21:18   #142
Morgrim22
Użytkownik forum

Data dołączenia: 30 06 2006

Domyślny

"Czy nazizm był dobry??"- nazbył systemzbrodniczym, nie był w żadnym wypadku dobry.
"W kraju nazistowskim?"- Nie, w kraju Narodowym, tłumaczyłem na czym polega różnica.
"Bo nie wydaje mi sie, zeby idiota byl wierny zasadom."- Teraz już wiem że nie masz żadnych zasad...
"czekam na twoje definicje frazy "Bóg, Honor...""- Bóg jako największe dobro dla człowieka (jedna z charakterystycznych cech Nacjonalizmu Polskiego). Honor jako wyznacznik postępowania. Druga najważniejsza rzecz po Bogu.
"Co do waszych nacjonalistyczno-nazistowskich idei - krzyczcie dalej, wszyscy ludzie mają was głęboko, nie stanowicie realnego zagrożenia, ot rozrywka dla ludzi którym życie nie idzie." - my też ciebie tam mamy...
"kazdy dobrze wie ,ze mw to organizacja faszystowska i uprzedzona wobec homoseksualistow i kogo tam jeszcze
Radze poczytac newsweek o neonazistach tam macie o nich wszystko napisane
u nas na osiedlu pojawily sie plakaty wlasnie tych o ktorych zjac opowiadal znaczy sie o tych ktorych logiem jest"szczerbiec " powiesili plakaty "zakaz pedalowania" i to nazistowskie nie jest?"
- nie, "zakaz pedałowania" to wyrażenie opinii większości społeczeństwa. I dopuki w polsce jest wolność słowa takie plakaty są dozwolone. Uprzedze następne pytanie: Nacjonalizm JEST ZA wolnością słowa.
"a mnie wkurzaja ludzie ,ktorzy nic nie wiedza o ludziach ,a ich oceniaja negatywnie jzu napisalem skad te "poglady" bo jak dla mnie to jest faszystowski belkot"- wyobraź sobie że i mnie coś takiego wkuża, czyli wychodzi że większość forum to faszyści!!! No pięknie!! Nigdy bym nie przypuszczał!!!!
"Ksenofobia tez jest domena nacjonalizmu"- Ksenofobia NIE JEST domeną Nacjonalizmu!
"I ze niby nie jest podobny do nazizmu? Nacjonalizm ma wiecej wspolnego z nazizmem niz jakikolwiek inny ustroj. Jak ktos nie wierzy, niech zrobi sobie tabele porownawcza;]" -nie!! narodowy sobjalizm jest najbardziej podobny do socjalizmu- jak ktos nie wierzy, niech zrobi sobie tabele porownawcza.
Morgrim22 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2006, 21:18   #143
Krzesław
Użytkownik Forum

Krzesław's Avatar

Data dołączenia: 24 01 2005
Lokacja: Komórka pod schodami do nieba

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Knight
Świat: Berylia
Krzesław ma numer GG 5937171
Domyślny

Nie możesz sięgnąć po Słownik języka polskiego, zamiast po artykuły jakichś "mędrców"? Cała dyskusja wzięła się z tego, że nie rozróżniacie tych dwóch pojęć, lub rozróżniacie je błędnie. Tak samo mówiąc, że skini są fajni macie na myśli punków.

Powyższy post jest zapewne częścią programu pt. "Chcę zostać naj użytkownikiem w przyszłym roku"
Krzesław jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2006, 21:28   #144
Hydro
Użytkownik Forum

Hydro's Avatar

Data dołączenia: 08 11 2005

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Sorcerer
Gildia: rock
Świat: Arcania
Poziom: 26
Skille: po co?
Poziom mag.: 25
Domyślny

a racja to nie rasizm tylko homofobia
Homofobia (od słów "homoseksualizm" i "fobia") - lęk przed zetknięciem się z, niechęć, potępienie bądź nienawiść wobec osób o orientacji homoseksualnej. Termin pojawił się w języku angielskim w roku 1969.
wiec ty sie boisz homoseksualistow bo nie wiesz kima naprawde sa ,a ledwo jest ich 3-5% wiec nie wiem skad te obawy wobec nich

i przy okazji kim dal ciebie jest partiota ?skoro duzo ksiazek czytasz to mi powiedzjakie zbrodnie robili za jakie zarzuty zostali oskarzeni w Norymberdze niemieccy przywodcy oraz dalczego przywodcow z komuny nazywasz zdrajcami narodu jakbys myslal to ci "zdrajcy "byli pod naciskiem kremla ,ale to szczegol

Ostatnio edytowany przez Hydro - 01-07-2006 o 21:37.
Hydro jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2006, 21:40   #145
Morgrim22
Użytkownik forum

Domyślny

"Homofobia (od słów "homoseksualizm" i "fobia") - lęk przed zetknięciem się z, niechęć, potępienie bądź nienawiść wobec osób o orientacji homoseksualnej." -Hetreofobia (od słów "heteroseksualizm" i "fobia")- lęk przed osobami o oriętacji heteroseksualnej bądź nienawiść wobec tychże osób...
stary 01-07-2006, 21:42   #146
styku
Użytkownik Forum

styku's Avatar

Domyślny

Cytuj:
"Homofobia (od słów "homoseksualizm" i "fobia") - lęk przed zetknięciem się z, niechęć, potępienie bądź nienawiść wobec osób o orientacji homoseksualnej." -Hetreofobia (od słów "heteroseksualizm" i "fobia")- lęk przed osobami o oriętacji heteroseksualnej bądź nienawiść wobec tychże osób...
No i ch*j z tego, za przeproszeniem?
@down:
No i? Jak to sie ma do tematu?

Ostatnio edytowany przez styku - 01-07-2006 o 21:49.
stary 01-07-2006, 21:45   #147
Morgrim22
Użytkownik forum

Domyślny

Wg: Wikipedii: "Hetreofobia (od słów "heteroseksualizm" i "fobia")- choroca objawiająca się lękiem przed osobami o oriętacji heteroseksualnej bądź nienawiścią wobec tychże osób. Objawy heterofobii można zaobserwować wśród osób o oriętacji homoseksualnej."

Ostatnio edytowany przez Morgrim22 - 01-07-2006 o 21:56.
stary 01-07-2006, 22:07   #148
Ghost Nieudany
Użytkownik Forum

Ghost Nieudany's Avatar

Data dołączenia: 15 07 2004
Lokacja: TO MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ!

Ghost Nieudany ma numer GG 2875067 Adres Jabbera do Ghost Nieudany
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez [email protected]
Dokładnie przez to że niepostawie przecinka lub zamiast "ó" dam "u" nie moge moge nazywać się patriotą lub polakiem.
Fajnie, że masz samego siebie i innych rodaków w poważaniu, ja tam zawsze myślałem, że nazwy mieszkańców państw pisze się z dużej litery, ale widocznie jestem staromodny.

Cytuj:
Zastanów się Ghost Nieudany co ty piszesz to , że się pomyle lub zapomne przecinka nie jest efektem zwyczajnego lenistwa. A odnoście Polskiego Języka - kocham swój język Ojczysty i jestem dumny z niego czasami popełniam błędy ale gdyby ludzie popełniali tylko takie błędy to w polsce by byli sami Święci ludzie.
Jestem Świętym? Jakoś przez dwadzieścia trzy lata życia z hakiem nie udało mi się napisać "później" albo "mój" przez "u"...

Cytuj:
Więc się do tego nie przyczepiaj nikt nie jest nieomylny i staram się nie popełniać błędów ortograficznych ale nie zawsze to mi wychodzi.
Dziecko, tobie to praktycznie nigdy nie wychodzi. Ale cieszę się, że mój krótki apel coś poprawił w twojej tępej pale i piszesz już lepiej.

Cytuj:
Czemu uważam że powinno ono być , dlatego że ludzie starsi , schorowani którzy nie dadzą radę iść do Kościoła mogą sobie posłuchać Mszy Świętej przez to radio.Pod względem antysemityzmu w radiu , sprawą tą zajął się Watykan i Episkopat Polski
Z całym szacunkiem dla episkopatu, ale kwestię Radia Maryja sobie pokpił już dawno temu - skrajne olewactwo wobec takich spraw nieszczególnie dobrze świadczy o klerze.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez PiXik
namnożyło nam się nacjonalistów na forum ,dziwne tylko że daty dołączenia mają takie prędkie
Hrhrhr, trafna uwaga, pierwszy raz się z tobą zgodzę. :d

@Dwa Ostatnie Posty Morgrima
I co ma to do tematu? I czy ty znasz takie opcje menu kontekstowego jak "kopiuj" i "wklej"? Bo to jest NAPRAWDĘ przejaw kretynizmu, żeby przepisywać ze strony i przepisać jeszcze ŹLE.

Cytuj:
Co ty pieprzysz debilu "radio satanistyczne" czy ty jesteś normalny - jak wiemy szataniści to sekta. Ludzie najpierw się zastanówcie a dopiero potem piszcie.Młodzież Wszechpolsak na to by się nie zgodziła.
Sataniści a szataniści to nie to samo. To raz.
"Młodzież Wszechpolska na to by się nie zgodziła" - bo wy macie dużo do gadania w tej sprawie... Chyba, że... Aaa, wychodzi szydło z wora - a jednak macie zamiar "naprawić" Polskę na swój własny rozum i dyktować innym, co mogą robić, co nie?

Ostatnio edytowany przez Ghost Nieudany - 01-07-2006 o 22:16.
Ghost Nieudany jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2006, 22:39   #149
[email protected]
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 07 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ghost Nieudany

Jestem Świętym? Jakoś przez dwadzieścia trzy lata życia z hakiem nie udało mi się napisać "później" albo "mój" przez "u"...
Drogi mój przyjacielu popatrz na temat tutaj dyskutujemy na temat Patriotyzmu , Nacjonalizmu oraz Poglądach narodowych. To jest główny temat a nie gramatyka i ortografia (chciaż to jeż jest jedna z ważnych spraw) ale nie priorytetowa w tym temacie.Więc czymaj się tematu a nienabijaj sobie postów pisząc tylko że "nie popełniasz błędów ortograficznych" a inni popełniają. Nie traktuj innych jak gorszych od siebie bo nie ocenia się człowieka po tym tylko że błędy ortograficzne popełnia czy też nie. Nie traktuj ludzi tak jakby byli gorsi od ciebie bo rzeczywistość może być albo jest inna.Trzymaj się tematu .
zajac465@o2.pl jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2006, 22:47   #150
styku
Użytkownik Forum

styku's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Drogi mój przyjacielu popatrz na temat tutaj dyskutujemy na temat Patriotyzmu , Nacjonalizmu oraz Poglądach narodowych. To jest główny temat a nie gramatyka i ortografia (chciaż to jeż jest jedna z ważnych spraw) ale nie priorytetowa w tym temacie.Więc czymaj się tematu a nienabijaj sobie postów pisząc tylko że "nie popełniasz błędów ortograficznych" a inni popełniają.
Ty tez sie "czymaj" i nie puszczaj.
A tak na marginesie, w tym jednym poscie Ghosta bylo zawarte wiecej sensu, niz w Twoich dziesieciu, wiec nie oskarzaj go o nabijanie postow.
stary 01-07-2006, 22:48   #151
Yassek
Guest

Domyślny

Cytuj:
Drogi mój przyjacielu popatrz na temat tutaj dyskutujemy na temat Patriotyzmu , Nacjonalizmu oraz Poglądach narodowych. To jest główny temat a nie gramatyka i ortografia (chciaż to jeż jest jedna z ważnych spraw) ale nie priorytetowa w tym temacie.Więc czymaj się tematu a nienabijaj sobie postów pisząc tylko że "nie popełniasz błędów ortograficznych" a inni popełniają. Nie traktuj innych jak gorszych od siebie bo nie ocenia się człowieka po tym tylko że błędy ortograficzne popełnia czy też nie. Nie traktuj ludzi tak jakby byli gorsi od ciebie bo rzeczywistość może być albo jest inna.Trzymaj się tematu .
Prawda jest taka, że pierd0lisz jak potłuczony. Piszesz "jestem patriotą", a masz w chvju polską pisownię. Piszesz, że jesteś nacjonalistą, a czy gdybyś miał okazję nie spierd0liłbyś z polski? Jesteś tylko kolejnym pustym kretynem - było Was w historii wielu, ale większość się nawróciła, a ci którzy się nie zmienili poszli do piachu. Taka prawda pr0 nazisto. Żal mi Ciebie.
Btw. świętujesz pogromy żydowskie? Jak tak to jesteś ub4h kretynem.
Kod:
Nie traktuj ludzi tak jakby byli gorsi od ciebie bo rzeczywistość może być albo jest inna.
Jako nacjonalista chyba wywyższasz swój, jakże kretyński kraj ponad inne.

Ostatnio edytowany przez Yassek - 01-07-2006 o 22:52.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2006, 23:13   #152
[email protected]
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yassek
Taka prawda pr0 nazisto. Świętujesz pogromy żydowskie? Żal mi Ciebie.
Specjalnie dla ciebie się powtarzam :

My nie popieramy faszyzmu , nazizmu ani komunizmu jesteśmy temu przeciwni.
MY czerpiemy wiedzę i siłe narodową z takich książek tu macie kilka tytułów jak :

Roman Dmowski - Myśli nowoczesnego Polaka
Roman Dmowski - Nasz Patriotyzm
Karol Wojtyła - Miłość i odpowiedzialność
Roman Giertych - Kontrewolucja Młodych
Roman Dmowski - Kościół, Naród, Państwo

tu macie do pobrania te książki i wiele innych

http://www.mwslask.boo.pl/download.p...action=display

A nie z książki Adolfa Hitlera - Mein Kampf (Moja walka)

Więc nie opowiadaj głupot.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yassek
Jako nacjonalista chyba wywyższasz swój, jakże kretyński kraj ponad inne.
Polska jest według ciebie kretyńskim krajem z takimi ludźmi nie rozmawiam, bo nie ma sensu. Jak ci się kraj nie podoba to wyjedź z tego kraju droga wolna nikt cię tu na przymus nie trzyma.
stary 01-07-2006, 23:22   #153
Yassek
Guest

Domyślny

Cytuj:
My nie popieramy faszyzmu , nazizmu ani komunizmu jesteśmy temu przeciwni.
A ja Ci powiem, że podręcznikowy komunizm bije Wasze ziebane poglądy na głowe.
Kod:
Roman Dmowski - Myśli nowoczesnego Polaka
Roman Dmowski - Nasz Patriotyzm
Roman Dmowski - Kościół, Naród, Państwo
Dmowski to tępy kretyn, zaślepiony idiotycznymi wizjami.
Cytuj:
Karol Wojtyła - Miłość i odpowiedzialność
Z miłości rzucacie kamieniami?
Cytuj:
Roman Giertych - Kontrewolucja Młodych
Specjalnie ostatnio przejrzałem, giertych jest wrednym, śmierdzącym zwyrodnialcem : /.
Cytuj:
A nie z książki Adolfa Hitlera - Mein Kampf (Moja walka)

Więc nie opowiadaj głupot.
Wasze są podobnie ziebane.

Cytuj:
Polska jest według ciebie kretyńskim krajem z takimi ludźmi nie rozmawiam, bo nie ma sensu. Jak ci się kraj nie podoba to wyjedź z tego kraju droga wolna nikt cię tu na przymus nie trzyma.
Nie mam jeszcze 18 r.ż. ale gdy ukończę nie zamierzam tu pozostać.

Ostatnio edytowany przez Yassek - 01-07-2006 o 23:23.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2006, 23:27   #154
Morgrim22
Użytkownik forum

Domyślny

Yassek- "Btw. świętujesz pogromy żydowskie? Jak tak to jesteś ub4h kretynem." -powiedz mi ilu ludzi na sumieniu mają twoi obrzezani bracia?? Izrale ponad wszystko?? Daj sobie sokuj... Żal mi ciebie...
Każdy Nacjonalista (jak i normalny człowiek) wywyższa swój (wg ciebie) kretyński kraj... Mój kraj jest dla mnie najlepszy... Tak jak dla żyda najlepszy jest izrael...
stary 01-07-2006, 23:30   #155
Yassek
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Morgrim22
Yassek- "Btw. świętujesz pogromy żydowskie? Jak tak to jesteś ub4h kretynem." -powiedz mi ilu ludzi na sumieniu mają twoi obrzezani bracia?? Izrale ponad wszystko?? Daj sobie sokuj... Żal mi ciebie...
Każdy Nacjonalista (jak i normalny człowiek) wywyższa swój (wg ciebie) kretyński kraj... Mój kraj jest dla mnie najlepszy... Tak jak dla żyda najlepszy jest izrael...
Trochę wiedzy o świecie kotku. Prawdziwi żydzi nei uznają Izraela i traktują go jako Babilon, bo bóg miał im zesłać Izrael w trakcie apokalipsy, czy coś takiego. Nawet jako ateista to wiem.

A żydzi nie są moimi braćmi, lecz współlokatorami.

Ostatnio edytowany przez Yassek - 01-07-2006 o 23:32.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2006, 23:34   #156
Morgrim22
Użytkownik forum

Domyślny

Faktycznie, wybacz, zapomniałem że prawdziwy żyd to wieczny tułacz. Gdy żyd ma swe państwo to przestaje być żydem. Życie osiadłe nie leży w jego naturze. Czy tak??
stary 01-07-2006, 23:34   #157
Protar
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 17 04 2006

Domyślny

Cytuj:
http://sierp.tc.pl/gorkanac.htm

Wiesz co brak ci informacji na ten temat polecam artykuł Stanisław Górka - O PATRIOTYZMIE I NACJONALIZMIE tam jest wszystko jasno opisane i wytłumaczone przeczytaj do końca ten artykuł wtedy mnie zrozumiesz.

http://sierp.tc.pl/gorkanac.htm

Podam fragmenty z tego artykułu :

NACJONALIZM (od łacińskiego "natio" - naród) byłoby to mocne uczucie oddania (miłości) żywione wobec własnego narodu. I tyle. Dalsze doprecyzowanie wymagałoby już wejścia w sferę ideologii i określenia, czym jest naród. Nie zajmując się na razie dużą ilością definicji narodu, można bez tego stwierdzić, że uczucie oddania narodowi oznacza w praktyce podporządkowanie się koncepcji woli narodu, bądź wartości narodowych (imponderabilia), bądź koncepcji interesu narodowego.

PATRIOTYZM (od greckiego "patriotes" - ziomek, rodak) jest pojęciem już na wstępie trudniejszym do objaśnienia. Wydawać by się mogło, że źródłosłów wskazuje na coś podobnego, jeśli nie identycznego jak nacjonalizm. Jednak analiza znaczenia greckiego słowa rodak (czy ziomek) wskazuje na coś innego. Odnosi się ono tylko do osób stanowiących wspólnotę polityczną, czyli do obywateli w obrębie greckiej polis. Ktoś mógł mieszkać od wielu pokoleń w danej polis, z wieloma jej obywatelami być związanym więzami pokrewieństwa, a mimo wszystko być tylko osiadłym obcokrajowcem bez praw obywatelskich, a więc nie rodakiem. Biorąc powyższe pod uwagę uważam za sensowniejsze odróżnienie patriotyzmu od nacjonalizmu i zdefiniowanie patriotyzmu jako mocne uczucie oddania (miłości) żywione wobec własnego kraju, ojczyzny, państwa. Nietrudno zauważyć, że słowa: "ojczyzna", "kraj", "państwo" nie muszą oznaczać tego samego, stąd mamy już możliwe kilka różnych patriotyzmów. Inny podział patriotyzmów jaki możemy przeprowadzić, to podział na miłość do dużej i małej ojczyzny (Vaterland - Heimat) - jak widać, jest w czym wybierać.
Podam ci definicje:

http://www.slownik-online.pl/kopalin...9D005B4C7A.php
nacjonalizm ideologia i polityka podporządkowująca wszystko interesom własnego narodu, żądająca dla niego specjalnych przywilejów, dyskryminująca inne narody (a. mniejszości narodowe), często w sposób agresywny; (por. szowinizm; jingo; partykularyzm; izolacjonalizm; patriotyzm; internacjonalizm).

http://encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=88836
NACJONALIZM
postawa i ideologia głoszące, że naród jest wartością nadrzędną, a sama więź narodowa jest czymś obiektywnym i niezależnym od subiektywnej woli jednostki; n. uważa, że interes i dobro własnego narodu stanowią kryteria oceny działań politycznych; z n. wiąże się zasada, że jednostki polityczne (państwa) powinny pokrywać się z granicami etnicznymi.

A tutaj masz cos o patriotyzmie
Patriotyzm (łac. patria = ojczyzna) – postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia dla niej ofiar. Charakteryzuje się też przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobistymi, a często także gotowością do poświęcenia własnego zdrowia lub życia. Często twierdzi się, że od skrajnego nacjonalizmu i szowinizmu odróżnia go otwartość na inne narody i tolerancja wobec nich. Co więcej patriotyzm zazwyczaj opiera się na pojęciu obywatela, podczas gdy nacjonalizm związany jest zazwyczaj z dominującą w danym państwie grupą etniczną. Jednocześnie osoby i organizacje głoszące poglądy nacjonalistyczne i szowinistyczne uważają się często za "prawdziwie patriotyczne".

Zwroc uwage na ostatnie zdanie.
Protar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2006, 23:46   #158
[email protected]
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Protar
Podam ci definicje:

http://www.slownik-online.pl/kopalin...9D005B4C7A.php
nacjonalizm ideologia i polityka podporządkowująca wszystko interesom własnego narodu, żądająca dla niego specjalnych przywilejów, dyskryminująca inne narody (a. mniejszości narodowe), często w sposób agresywny; (por. szowinizm; jingo; partykularyzm; izolacjonalizm; patriotyzm; internacjonalizm).

http://encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=88836
NACJONALIZM
postawa i ideologia głoszące, że naród jest wartością nadrzędną, a sama więź narodowa jest czymś obiektywnym i niezależnym od subiektywnej woli jednostki; n. uważa, że interes i dobro własnego narodu stanowią kryteria oceny działań politycznych; z n. wiąże się zasada, że jednostki polityczne (państwa) powinny pokrywać się z granicami etnicznymi.

A tutaj masz cos o patriotyzmie
Patriotyzm (łac. patria = ojczyzna) – postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia dla niej ofiar. Charakteryzuje się też przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobistymi, a często także gotowością do poświęcenia własnego zdrowia lub życia. Często twierdzi się, że od skrajnego nacjonalizmu i szowinizmu odróżnia go otwartość na inne narody i tolerancja wobec nich. Co więcej patriotyzm zazwyczaj opiera się na pojęciu obywatela, podczas gdy nacjonalizm związany jest zazwyczaj z dominującą w danym państwie grupą etniczną. Jednocześnie osoby i organizacje głoszące poglądy nacjonalistyczne i szowinistyczne uważają się często za "prawdziwie patriotyczne".

Zwroc uwage na ostatnie zdanie.
Różne są tłumaczenia tych zwrotów według tego co ty napisałeś(przedstawiłeś) z tego słownika uważam siebie za Patryjotę .
stary 01-07-2006, 23:55   #159
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Rybnik

Imię: Sir Pix
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

już przestało mnie wkurzać to ,że nienawidzicie innych ludzi ale to,że mieszacie do tego Jp||...qrcze jeśli był dla was tak wielki to pewnie wiecie ,że uczył aby miłować a nie nienawidzić?
PiXik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2006, 23:56   #160
Protar
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 17 04 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ghost Nieudany
Fajnie, że masz samego siebie i innych rodaków w poważaniu, ja tam zawsze myślałem, że nazwy mieszkańców państw pisze się z dużej litery, ale widocznie jestem staromodny.

Powiedz mi jaka jest roznica pomiedzy szafa i toaleta? Zapewnie nie wiesz wiec ci odpowiem do szafy sie nie sra.
Powiedz mi teraz o czym tutaj toczy sie dyskusja, o wartosciach narodowych czy o poprawnosci pisowni?

Czy teraz dostrzegasz ta subtelna roznice?
Protar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania