Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Wydarzenia ze światów > Iridia

Notki

Iridia Wydarzenia ze świata Iridia

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 06-02-2007, 06:54   #1721
Trai'ler
Zbanowany

Trai'ler's Avatar

Data dołączenia: 30 08 2006
Lokacja: Bydgoszcz

Stan: Niegrający
Imię: ګګ۞۞۞
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Iridia
Skille: ۞
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bez~ Pokaż post
Bede bardzo wdzieczy jezeli ktos mi wytlumaczy skad sie biora takie pierdoly jak pisza polacy ?
Z calym szacunkiem no ale ku*** skad wy biery takie bajki ?!
/Miniek

Według mnie najlepsze jest to x)

Cytuj:
Dzieci często i chętnie opowiadają nieprawdziwe historie, a rodzice są tym zwykle bardzo zaniepokojeni. Tymczasem to normalny etap rozwoju.

Kłamstwo czy zmyślanie

Przedszkolaki nie zdają sobie sprawy z tego, że w mijaniu się z prawdą jest coś złego. Ich wyobraźnia jest tak żywa, że często nie odróżniają faktów od fikcji. Trzylatek rzeczywiście widzi potwora pod swoim łóżkiem. Potrafi opisać jego zęby i sierść. Kiedy o nim opowiada, trzeba malca przytulić, a nie zarzucać mu kłamstwo. Jeśli zaś mówi: "Umiem prowadzić samochód trzysta na godzinę", to może znaczyć, że marzy, aby być dużym i mocnym. Wtedy można powiedzieć: "Chciałbyś być taki szybki, prawda?".

Małe dzieci nie umieją opanować swoich chęci. Trzylatek chce mieć auto kuzyna, zabiera je więc po kryjomu do domu i opowiada, że je dostał. Nie nazywajmy go kłamcą. Można powiedzieć miękko: "Jasiu, bardzo byś chciał, żeby to auto było twoje? Ale nie zabiera się innym dzieciom zabawek bez pozwolenia. Ty też nie chciałbyś, żeby ktoś zabrał twoje zabawki, prawda?".

Ukryte powody

Sześciolatek wie już, że nie powinien mijać się z prawdą, ale czasem nie może się po prostu powstrzymać. Powody mogą być bardzo różne:

• Pragnienie uniknięcia kary. Kłamstwo pozwala uniknąć kłopotów. Nie pytajmy: „Kto stłukł kubek?”, bo to prowokuje wykręty. Lepiej powiedzieć: „Widzę, że zbiłeś kubek. Pewnie niechcący. Pomóż mi, proszę, posprzątać skorupy”.

• Chęć zwrócenia na siebie uwagi lub wywarcia wrażenia. Warto zatem pamiętać o okazywaniu dziecku zainteresowania, na przykład zawsze w ciągu dnia znaleźć pół godziny tylko dla niego. Dziecko może też opowiadać niestworzone historie, żeby inni je podziwiali. Pomyślmy, jak zaaranżować sytuacje, w których poczułoby się ważne.

• Marzenie o tym, żeby zadowolić rodziców. Czasem córka zapytana: „Czy sprzątnęłaś ze stołu?”, odpowie: „Tak!”, by zobaczyć uśmiech mamy. Jeśli się okaże, że na stole nadal jest bałagan, trzeba spokojnie wyjaśnić, że kłamstwo rozczarowuje rodziców bardziej niż nieporządek.

• Uniknięcie cierpienia. Prawda bywa zbyt bolesna. To dlatego dziecko rozwodzących się rodziców opowiada, że tata wyjechał albo został marynarzem.

• Uniknięcie kompromitacji. W przedszkolu lub w szkole dziecko nie zna odpowiedzi na jakieś pytanie i wymyśla ją.

• Potrzeba chronienia bliskich. Kiedy rodzice są w konflikcie i wciągają dziecko w swoje sprawy, może ono kłamać, bo wydaje mu się, że w ten sposób pogodzi mamę z tatą.

• Naśladowanie. Jeśli dziecko słyszy, że rodzice kłamią, powiela ten wzorzec. (Choćby było to niewinne: „Jak zadzwoni Basia, powiedz, że mnie nie ma”).
Kod:
Człowiek jest skazany na kłamstwo. Jego aparat poznawczy – niedoskonały, wadliwy – fałszuje rzeczywistość. Chcąc ująć świat w słowa, trwale się go zniekształca. Ponadto ludzie nie są w stanie spojrzeć prawdzie w oczy, nie chcą znać prawdy o sobie samych, nie chcą nic wiedzieć o swojej ułomności, błędach. Żyjemy tedy w świece ułudy. Niektórzy twierdzą, że musimy się z tym pogodzić. „Trzeba nauczyć się żyć z kłamstwem” – mówią. „Kłammy tak, aby nikogo nie oszukiwać” – czyli kreujmy własną rzeczywistość, w której będziemy się czuć dobrze. Taką wizję świata można by uznać za idealistyczno-agnostyczną. Człowiek nie może, według niej, przebić się do realnego bytu, świat poznaje jedynie poprzez samego siebie, będąc przy tym medium trwale i nieusuwalnie zniekształcającym rzeczywistość, daje więc sobie przyzwolenie na kłamstwo. Mówi: „wszyscy kłamiemy”, bo sądzi, że prawda, jeśli istnieje, zniewala, ogranicza twórcze działanie człowieka.
Kod:
Popularność kłamstwa jest zadziwiająca. Badania psychologów pokazują, że kłamiemy średnio 2 razy dziennie, a mimo to wymagamy prawdy i szczerości od innych, potępiamy fałszywych polityków i oszustów. Największa słabość ludzkiej natury polega na tym, że stosunkowo łatwo nas okłamać. Wydaje się więc, że miejsce kłamstwa w komunikowaniu jest trwałe i konieczne. Należy się zastanowić dlaczego ludzie tak chętnie uciekają się do kłamstwa ? Bo kłamstwa są bardziej pomysłowe, sprawiają, że świat wydaje się być przyjemniejszy, są mniej kłopotliwe niż prawda i mniej zniechęcające, dają doraźne korzyści. Kłamię, ponieważ chcę cię przechytrzyć i wykorzystać. Kłamię, bo nie jesteś dla mnie partnerem i w ten sposób wyrażam swoją dla ciebie pogardę. Albo kłamię, bo się ciebie boję. Kłamstwo niemal zawsze sygnalizuje i umacnia istnienie w stosunkach międzyludzkich jakiejś przemocy, chęci wykorzystania, pogardy lub strachu. Kiedy zaś w takim nieludzkim świecie już się zakorzenię, kłamię również dlatego, że kłamstwo weszło w moją naturę. Wmontowaliśmy kłamstwo w życie jako jego element składowy. Nie walczymy z kłamstwem przy pomocy prawdy, lecz na kłamstwo odpowiadamy kłamstwem. Niestety... w tej dziedzinie osiągnęliśmy szczyty wyrafinowania.
Co więcej, w dziedzinach takich jak dyplomacja, polityka, handel, reklama, księgowość prawda jest tylko zawadą. Prawda jest taka, że prawda powoli wychodzi z mody. Jest pełna dziwnych zakamarków i pęknięć, tak jak wiele staromodnych rzeczy; niektórzy ludzie uważają je za fascynujące, ale dla większości są one jak ból w kręgosłupie. Znajdować radość w obcowaniu z prawdą jest pięknym zamiłowaniem, ale większość z nas w dzisiejszym społeczeństwie nie ma czasu na takie rzeczy.
Nie od parady też symbolem łączonym z kłamstwem jest rozdwojony język węża. Prawdopodobnie na miano takiego symbolu zasłużył sobie ów wąż z raju, który nakłonił do grzechu naszych pierworodnych rodziców. Ten symbol jest o tyle groźny, że powszechnie z obrazem węża kojarzy się jego inny atrybut – jadowitość i zdolność niesienia śmierci.
pzdro
Trai'ler jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 06-02-2007, 08:33   #1722
Minas_Morgul
Guest

Domyślny

Ahahahah jestem dyslektykiem i nie mam weny pisac z wordem ale jak juz mowilem bendziecie bronici yamahatiego bo jestescie jego kolegami albo sie boicie wypowiedziec na tym forum na jego temat.Ale ja sie tego nie boje i dlatego pomnie jezdzicie moge zejsc z jego mordy ale i tak z niego jest PA

stary 06-02-2007, 09:25   #1723
Bez~
Użytkownik Forum

Bez~'s Avatar

Data dołączenia: 06 06 2006
Lokacja: Rybnik

Stan: Na Emeryturze
Imię: Bezok
Gildia: Arcanium
Poziom: 154
Poziom mag.: 75
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Trai'ler Pokaż post

Według mnie najlepsze jest to x)

Kod:
Człowiek jest skazany na kłamstwo. Jego aparat poznawczy – niedoskonały, wadliwy – fałszuje rzeczywistość. Chcąc ująć świat w słowa, trwale się go zniekształca. Ponadto ludzie nie są w stanie spojrzeć prawdzie w oczy, nie chcą znać prawdy o sobie samych, nie chcą nic wiedzieć o swojej ułomności, błędach. Żyjemy tedy w świece ułudy. Niektórzy twierdzą, że musimy się z tym pogodzić. „Trzeba nauczyć się żyć z kłamstwem” – mówią. „Kłammy tak, aby nikogo nie oszukiwać” – czyli kreujmy własną rzeczywistość, w której będziemy się czuć dobrze. Taką wizję świata można by uznać za idealistyczno-agnostyczną. Człowiek nie może, według niej, przebić się do realnego bytu, świat poznaje jedynie poprzez samego siebie, będąc przy tym medium trwale i nieusuwalnie zniekształcającym rzeczywistość, daje więc sobie przyzwolenie na kłamstwo. Mówi: „wszyscy kłamiemy”, bo sądzi, że prawda, jeśli istnieje, zniewala, ogranicza twórcze działanie człowieka.
Kod:
Popularność kłamstwa jest zadziwiająca. Badania psychologów pokazują, że kłamiemy średnio 2 razy dziennie, a mimo to wymagamy prawdy i szczerości od innych, potępiamy fałszywych polityków i oszustów. Największa słabość ludzkiej natury polega na tym, że stosunkowo łatwo nas okłamać. Wydaje się więc, że miejsce kłamstwa w komunikowaniu jest trwałe i konieczne. Należy się zastanowić dlaczego ludzie tak chętnie uciekają się do kłamstwa ? Bo kłamstwa są bardziej pomysłowe, sprawiają, że świat wydaje się być przyjemniejszy, są mniej kłopotliwe niż prawda i mniej zniechęcające, dają doraźne korzyści. Kłamię, ponieważ chcę cię przechytrzyć i wykorzystać. Kłamię, bo nie jesteś dla mnie partnerem i w ten sposób wyrażam swoją dla ciebie pogardę. Albo kłamię, bo się ciebie boję. Kłamstwo niemal zawsze sygnalizuje i umacnia istnienie w stosunkach międzyludzkich jakiejś przemocy, chęci wykorzystania, pogardy lub strachu. Kiedy zaś w takim nieludzkim świecie już się zakorzenię, kłamię również dlatego, że kłamstwo weszło w moją naturę. Wmontowaliśmy kłamstwo w życie jako jego element składowy. Nie walczymy z kłamstwem przy pomocy prawdy, lecz na kłamstwo odpowiadamy kłamstwem. Niestety... w tej dziedzinie osiągnęliśmy szczyty wyrafinowania.
Co więcej, w dziedzinach takich jak dyplomacja, polityka, handel, reklama, księgowość prawda jest tylko zawadą. Prawda jest taka, że prawda powoli wychodzi z mody. Jest pełna dziwnych zakamarków i pęknięć, tak jak wiele staromodnych rzeczy; niektórzy ludzie uważają je za fascynujące, ale dla większości są one jak ból w kręgosłupie. Znajdować radość w obcowaniu z prawdą jest pięknym zamiłowaniem, ale większość z nas w dzisiejszym społeczeństwie nie ma czasu na takie rzeczy.
Nie od parady też symbolem łączonym z kłamstwem jest rozdwojony język węża. Prawdopodobnie na miano takiego symbolu zasłużył sobie ów wąż z raju, który nakłonił do grzechu naszych pierworodnych rodziców. Ten symbol jest o tyle groźny, że powszechnie z obrazem węża kojarzy się jego inny atrybut – jadowitość i zdolność niesienia śmierci.
pzdro

dzieks

/Miniek
Bez~ jest offline  
stary 06-02-2007, 18:27   #1724
Kisia
Zbanowany

Kisia's Avatar

Data dołączenia: 20 05 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Minas_Morgul Pokaż post
Powiem tak:,,Porozmawiasz ze man w rl" nie chcial bys ta rozmowa nie chcial bys ale i tak utrzymoje ze yamahati wyglonda jak debil i nikt mi nie powie ze to nie jest rozowa Q***a bo pamientam jak przyleciaj po mnie jak mialem noob harem 25 lvl zal i sie jara ze zabija low lvle zal.
Ciota i nic po zatym nabija rs na 20 lvl i mysli ze swieci ja tego kolesia nie trawie a wy jako jego koledzy bendziecie go bronic ale taki ryj miec to wstyd
Ojejq, zabilem Cie i wyplakujesz sie na forum?
Mowisz ze nabilem rs na 20 lvlach? wysile sie i wkleje Ci moje uj
Feb 04 2007, 12:12:27 CET Killed Lykontorna Orxosa at Level 104 unjustified
Feb 02 2007, 12:58:51 CET Killed Vason the Kret at Level 45 unjustified
Widac gdzies tu 20lvl? eh.
Fakt ze Twoja morda nie nadaje sie do wypuszczania Cie z domu nie swiadczy o tym ze inni tez tak maja. Wiem ze prawda boli sram na Twoje posty placz sobie na forum bo tylko do tego sie nadajesz. Jak chcesz mi cos powiedziec chetnie podam Ci moj adres w rl wtedy mozemy sobie porozmawiac, eMa
Kisia jest offline  
stary 06-02-2007, 19:37   #1725
Massior
Użytkownik Forum

Massior's Avatar

Data dołączenia: 26 07 2005
Lokacja: Nisko

Stan: Na emeryturze
Imię: Evuller
Profesja: Knight
Skille: 70
Domyślny

Kisia boje sie wypowiedzieć na Twoj temat na tym forum (! hyhyh

Jeden mach
Jestem w snach
Słodkich tak, że chciałbym tu zostać
Łatwo jak piach jest je rozwiać
Jeśli tylko prawde chcesz poznać...
01:08 Everanor [110]: bo Ty jestes taki relikt iridii
01:08 Evuller [8]: ))
01:08 Everanor [110]: Mistrz Yoda
01:09 Everanor [110]: maly levelem duzy duchem
01:09 Everanor [110]: xD
Massior jest offline  
stary 06-02-2007, 19:52   #1726
Kisia
Zbanowany

Kisia's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Massior Pokaż post
Kisia boje sie wypowiedzieć na Twoj temat na tym forum (! hyhyh
<33 ( 10 znakow )
Kisia jest offline  
stary 06-02-2007, 21:08   #1727
Bez~
Użytkownik Forum

Bez~'s Avatar

Data dołączenia: 06 06 2006
Lokacja: Rybnik

Imię: Bezok
Gildia: Arcanium
Poziom: 154
Poziom mag.: 75
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez White_Power Pokaż post
@my last post
skasowany, sorry ;p

Nie no spoko, nie musiales go kasowac tyle ze chialem ci udowodnic ze sie mylisz i piszesz pierdoly na forum

/Miniek
Bez~ jest offline  
stary 06-02-2007, 22:39   #1728
ZwirekM
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 09 2006

Domyślny

@up - Powiem tyle ze ostro sie zrobilo P

Next Char z Pk teamu poskromiony [ loth joven ] jeszcze tylko Pisorek , cray bellator i bedzie gites

Nie no Yama nie ma az tak brzydkiej twarzy ;/ Stanowczo przesadzasz Ehh Life is Brutal ;[
ZwirekM jest offline  
stary 06-02-2007, 22:41   #1729
Kisia
Zbanowany

Kisia's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Minas_Morgul Pokaż post
Ahahah nie nie mam weny zeby z toba rozmawiac a twoj adres mam i co ja nie jestem jakims debilem tak jak ty ze ktos cie wyzywa albo stwirdza fakt(w tym wypatku to ja) i chce juz jechac go bic przyjezdza dostaje w pierdol i sie konczy
teraz to mnie juz pierdoli czy do stane bana czy nie ale ja wiem swoje i nigdy sie tego nie wypre ze Yamahati to rozowa KURWA!!!!!
AHAHAH TY ZJEBANA DZIWKO KAZDY WIE ZE JESTES TRANZWESTYTOM SZMATO I LOBISZ DZIECI DO 5 ROKU ZYCIA ZASADZAC W DUPSKO SWOIM DOSZTYM KUTASEM AHAHAHH.

ZAL MI CIE
RUZOWA QURWA
Sram na twoje wyzwiska. Mowie ostatni raz jak chcesz mi cos powiedziec powiedz mi to w twarz "nie powiedziales tego w ryj to nie powiedziales nic".
Kisia jest offline  
stary 06-02-2007, 22:48   #1730
Edrin
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 07 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ZwirekM Pokaż post

Next Char z Pk teamu poskromiony [ loth joven ] jeszcze tylko Pisorek , cray bellator i bedzie gites

Nie no Yama nie ma az tak brzydkiej twarzy ;/ Stanowczo przesadzasz Ehh Life is Brutal ;[
Masz cos do lotha lmfao? -.- Jezeli ktos nie gra 15h/dzien, ma rl life i nie expi bez przerwy to juz jest *****? Wkoncu tibia to wasze zycie so play play play no lifers
Edrin jest offline  
stary 06-02-2007, 22:50   #1731
Massior
Użytkownik Forum

Massior's Avatar

Data dołączenia: 26 07 2005
Lokacja: Nisko

Stan: Na emeryturze
Imię: Evuller
Profesja: Knight
Skille: 70
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ZwirekM Pokaż post

Pk teamu? poskromiony? :| n/c pomyśl...

zapytaj Gaby jaki Kisia jest ona wie więcej od nas!!!!!!!!

Ciekawe skad mu się wział kolor różowy? strange

Jeden mach
Jestem w snach
Słodkich tak, że chciałbym tu zostać
Łatwo jak piach jest je rozwiać
Jeśli tylko prawde chcesz poznać...
01:08 Everanor [110]: bo Ty jestes taki relikt iridii
01:08 Evuller [8]: ))
01:08 Everanor [110]: Mistrz Yoda
01:09 Everanor [110]: maly levelem duzy duchem
01:09 Everanor [110]: xD
Massior jest offline  
stary 06-02-2007, 22:50   #1732
Anas Kiro
Użytkownik Forum

Anas Kiro's Avatar

Data dołączenia: 30 05 2005
Lokacja: Kraków

Imię: Anas Kiro
Profesja: Elite Knight
Poziom: 194
Poziom mag.: 9
Domyślny

Uwielbiam te bystre posty...
Anas Kiro jest offline  
stary 06-02-2007, 22:53   #1733
White_Power
Guest

Domyślny

@Yama
Za dużo HH słuchasz, POZNAŃSKIEGO HH hrhrhrhrhhr

@Minas Morgul
Nawet jeśli masz dysortografie i dysmózgie, gówno mnie obchodzą twoje posty - chcesz tu pisać to wrzucaj tekst w worda - to nic nie kosztuje a umilisz życie innym.

@bezuch
<3333333

EDIT#
Cytuj:
Your Premium Account has been extended.

Ostatnio edytowany przez White_Power - 06-02-2007 o 22:57. Powód: br?

stary 06-02-2007, 23:11   #1734
Hasis
Użytkownik Forum

Hasis's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2006
Lokacja: B3

Domyślny

Minas_Morgul - zakomplekśiony 12-latek ? staryy powiedz mamie żeby cie czasem wyprowadzała na podwórko ok ?

Love Rzeszów
Love Baranówka III

Cytuj:
Ciężka sytuacja. A próbowałeś napisać do "Bravo"?
Cytuj:
Nie bardzo orientuje sie w tibi.Kto to jest Bravo"?

Ostatnio edytowany przez Hasis - 06-02-2007 o 23:13.
Hasis jest offline  
stary 06-02-2007, 23:17   #1735
White_Power
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Hasis Pokaż post
Minas_Morgul - zakomplekśiony 12-latek ? staryy powiedz mamie żeby cie czasem wyprowadzała na podwórko ok ?
Ty Smiter, hacka zaliczyles ?;o
Ile ludu pohackowali, ja pierdole - źle się dzieje w państwie duńskim :S

stary 06-02-2007, 23:21   #1736
Hasis
Użytkownik Forum

Hasis's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2006
Lokacja: B3

Domyślny

Nom niestedy hacked ale to tylko gra

Love Rzeszów
Love Baranówka III

Cytuj:
Ciężka sytuacja. A próbowałeś napisać do "Bravo"?
Cytuj:
Nie bardzo orientuje sie w tibi.Kto to jest Bravo"?
Hasis jest offline  
stary 06-02-2007, 23:28   #1737
Harru
Użytkownik Forum

Harru's Avatar

Data dołączenia: 06 06 2005

Stan: Usunięty
Świat: Danubia/Iridia
Poziom: 108
Skille: 99/81
Domyślny nao!

next czlowiek pk teamu poskromiony! you made my day
to tylko gra, odpoczac musze a potem sie zobaczy co i jak
Harru jest offline  
stary 06-02-2007, 23:41   #1738
ZwirekM
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 09 2006

Domyślny

Rozowy kolor bo ktos juz dawal posta na temat yama ze to jest " Rozowa Kurwa"
ktora pomaga swe czy jakos tak i dlatego mu sie to skojazylo a 12 lat to on nie ma

Minas popraw ortografie

Bo juz mi sie ciezko czyta jak tyle bledow

^^ Loth teraz to przynajmniej bedziesz mial czas na Lesny Dzban
ZwirekM jest offline  
stary 06-02-2007, 23:44   #1739
White_Power
Guest

Domyślny

Leśny Dzban i Wino (tanie ofc) DARK BOKSER FTW !

stary 07-02-2007, 00:22   #1740
Kisia
Zbanowany

Kisia's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Massior Pokaż post
Pk teamu? poskromiony? :| n/c pomyśl...

zapytaj Gaby jaki Kisia jest ona wie więcej od nas!!!!!!!!

Ciekawe skad mu się wział kolor różowy? strange
Tez mnie to zastanawialo :d i dziwi mnie tez ktos kto wypowiada sie na temat mojego wyglądu nigdy mnie nie widząc w rl, ale tak to jest jak komus tata wchodzi do wanny jak sie kąpie a mama nosi tak krótkie miniówki, że aż jej jaja wystają.
Kisia jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania