Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Updates

Notki

Updates Forum zawiera wszelkie informacje o najnowszym update oraz pod fora z informacjami o byłych update.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 22-08-2008, 13:06   #161
xoz
Użytkownik Forum

xoz's Avatar

Data dołączenia: 11 06 2007
Lokacja: ustka

Stan: Niegrający
Domyślny

a co nie masz lepiej od ek? nie mogles biegac na frosty od 120lev bedac na +?
taki ek to od 150 dopiero zaczyna frosty wychodzac na 0 i mniej
pewnie, wszystko jest wybalansowane. co z tego ze ty masz srednia podobna do 300+ek ze skilem 105? tak powinno byc, zadna profesja nie jest slaba

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 22-08-2008, 18:15   #162
Fagaro
Użytkownik Forum

Fagaro's Avatar

Data dołączenia: 06 06 2006

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Fagaro
Profesja: Elite Knight
Gildia: Redeemers
Świat: Eternia
Poziom: 209
Skille: 99/97
Poziom mag.: 9
Domyślny

@up
ja mam 207 ek, 99/96, cały rare set (jeszcze bez zabawek z tego updata) i na frostach mam waste. można siedzieć cały dzień, wywalając 140 bp mf, 2 pary softow i z 4 bp ultimate health potion, a loota jest 50k gp i jeden rare item jak sie poszczęści.

mam z 4 mln kasy (zaraz podniesie sie lament ze knight jest za dobry bo ma pelno kasy) i nie mam co z nią robić, na demony nie pójdę, bo zabicie jednego demona solo to koszt rzędu 10k, 4 bp mf i bp heal potionow, warlocki podobna statystyka, z exury sie na nich nie wyleczę, potrzebuje bp mf+10-15 heal potionow, wiec lekko licząc 5k na warlocka, bp sd starcza na 6 warlocków mojemu 100 ed. knight najlepiej zarabia kasę, ale na tym 130+ levelu z tą kasą nie ma co robić. mag zawsze, obojętnie czy ma 50 level czy 350 level znajdzie miejsce gdzie może przepizgać każda ilość kasy na exp i/lub zabawę.
stary 22-08-2008, 21:26   #163
Kojotes
Rangers lead the way

Kojotes's Avatar

Data dołączenia: 25 02 2005

Profesja: Royal Paladin
Gildia: Brigade
Świat: Astera
Poziom: 140
Skille: 99/73
Poziom mag.: 23
Domyślny

Warto zastanowić się nad tym, co o leczeniu miał do powiedzenia Craban:

Cytuj:
Short term maximum healing (The healing ratio vocations can get when all their stats are full and using stats that they will not be able to refill fully at this rate.)

A well trained high level knight:

He can use 2 ultimate health potions for 750 HP each AND 2 wound cleansings as long as they have mana for it for roughly 130 HP each.

Short term healing = 750 * 2 + 130 * 2 = 1760

He can uphold this only for very few battle rounds because he uses 130 mana each round and does not have much mana in total.

A well trained high level paladin:

He can use 2 great spirit potions for 300 HP + 150 Mana each AND 2 divine healings for roughly 550 HP each as long as they have mana for it.

Short term healing = 300 * 2 + 550 * 2 = 1700

He can uphold this for quite a while since he only looses 120 mana per round and has more mana than the knight.

A well trained high level mage:

He can use 2 exura vitas for roughly 900 HP each AND 2 health potions for 150 HP each.

Short term healing = 900 * 2 + 150 * 2 = 2100

He can only uphold this for very few rounds since when using health potions, he cannot refill his mana to cast the spells again. On the other hand, mages have to be a very high level to actually have enough hitpoints to need this kind of healing anyways. They would clearly need at least 3000 HPs for this to be necessary since a mage needing full healing is fighting against monsters that can easily combo them for many 100s damage per round, so a mage will not risk going below ~1000 HP in this situation.

################

Long term healing (The healing ratio that a vocation can uphold basically on the basis of ressources in their backpack.)

A well trained high level knight:

He can use 2 ultimate health potions for 750 HP each until his supplies run out.

Long term healing = 750 * 2 = 1500

A well trained high level paladin:

He can use 2 great spirit potions for 300 HP + 150 Mana each AND exactly 1,42 divine healing spells for roughly 550 each. (Note: 1,42 spells means he can cast 1 every round and another one every second round or better every 3rd potion.)

Long term healing = 300 * 2 + 550 + 550 * 0,42 = 1381

Alternatively, he can use the 2 great spirit potions for 300 HP + 150 Mana each AND 1,88 ultimate healing spells for 350 HP each. (Note: 1.88 basically means that he can cast 2 nearly every round, only roughly every 10th round, he will have to skip one.)

Long term healing = 300 * 2 + 360 + 360 * 0,88 = 1277

A well trained high level mage:

He can use 2 ultimate healing spells for 900 HP each AND mana potions as needed to cover the spell costs. Several combinations of great and strong mana potions will enable him to do that.

Long term healing = 900 * 2 = 1800

Conclusion:

Best short term healing is the mages, but really VERY short term.
Next is the knights, but again, QUITE short term.
Last is the paladins but they can uphold their 1700 THE LONGEST.

Best long term healing is again the mages, but consider that they usually don't have the hitpoints to actually profit from that. They also have the highest risk of dying because of that. Finally, they have to deal with triggering their attacks shot by shot which also occupies them more than others. Finally, also consider that mages use the same ressources (mana) for their healing AND for their primary attacks unlike the other two.
Next are again the knights, but they need that because in order to fight, they have to stand in the front row and thus receive more damage than the others in general.
Last are again the paladins, but they are runners and thus receive less damage AND, they can still uphold their short term healing while knights and sorcs are already down on their long term ones and thus they have a better healing than knights just after the first few rounds of a battle. Additionally, they do not have to concentrate on their attack as much as mages because they can fire automatically, and they also have the ability to block as well as knights even though they are usually not even in close combat.

This is how we see it and this is how we think it actually is fair.
Kojotes jest offline  
stary 22-08-2008, 21:51   #164
Fagaro
Użytkownik Forum

Fagaro's Avatar

Data dołączenia: 06 06 2006

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Fagaro
Profesja: Elite Knight
Gildia: Redeemers
Świat: Eternia
Poziom: 209
Skille: 99/97
Poziom mag.: 9
Domyślny

zgadza sie, są to podobne cyfry. ale czy to dobrze ze mag leczy sie lepiej niż knight za wiele niższe pieniądze? policzmy
2 ultimate health potion=2*310=610 gp
2 exury vity=2*160 many=320 many= 250 many( Great Mana Potion)+100 many (Mana Potion)=120+50=170 gp

na huncie ta skromna różnica czterokrotności ceny jest zauważalna.

a skoro jest balansacja pod względem maksymalnego leczenia, to dlaczego nie ma pod względem obrażeń? czyli mag może sie taniej leczyć w ilościach takich jak knight a do tego ma 2-3 razy większe obrażenia, a na niektóre stwory i 10 razy.

Ostatnio edytowany przez Fagaro - 22-08-2008 o 21:53.
Fagaro jest offline  
stary 22-08-2008, 22:54   #165
Tharion
Użytkownik Forum

Tharion's Avatar

Data dołączenia: 26 06 2008
Lokacja: Bydgoszcz

Stan: Usunięty
Imię: Thar~
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kojotes Pokaż post
Hmm, ciekawe czy on nie rozumie, że knight od zawsze był tankiem, i ciekawe jak on bierze 1700 hp z pota leczącego 700-750 i kosztującego 3x tyle co UH.

Pozatym exana mort ma extha na 2 sec (jak potion).....

Tharion jest offline  
stary 22-08-2008, 23:03   #166
xoz
Użytkownik Forum

xoz's Avatar

Domyślny

mag i tak jednym uhem leczy sie do konca co zmusza napastnikow do combo (wyzszy poziom)
przy ek takiego problemu nie ma, wystarczy spam sd odpowiednio dlugo
wg. mnie powinno sie zabrac uhy/vite magom i zmniejszyc zasieg visa i run
stary 22-08-2008, 23:07   #167
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

wszystko sprowadza sie do tego, ze knightowi hp rosnie bardzo mocno, a nie ma mozliwosci wykorzystania tego, podobnie jak wspominany juz wczesniej cap.
stary 22-08-2008, 23:10   #168
ZapodajMuze
Użytkownik Forum

ZapodajMuze's Avatar

Data dołączenia: 10 08 2008

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
wszystko sprowadza sie do tego, ze knightowi hp rosnie bardzo mocno, a nie ma mozliwosci wykorzystania tego, podobnie jak wspominany juz wczesniej cap.
Taki madry jestes to daj rozwiazanie ktore rozwiaze ten problem , bo teraz tyle sie w grze zmienilo ze jak cipsoft przywroci uhy to bedzie zaglada .

@down
Jest , jeden server 7.4 . Ale co za sens dla Cipow to robic . Lepszy wrobel w garsci czy golab na dachu ? (zobacz na inferne/dolere)

Ostatnio edytowany przez ZapodajMuze - 22-08-2008 o 23:22.
ZapodajMuze jest offline  
stary 22-08-2008, 23:19   #169
karate:]
Użytkownik Forum

karate:]'s Avatar

Data dołączenia: 22 08 2006

Stan: Na emeryturze
Profesja: Knight
Świat: Obsidia
Domyślny

Nie ma juz rozwiazania. Cipsoft przepierdolil wszystko rezygnujac z ograniczenia levelowego, notabene ktorego nie da sie juz niestety wprowadzic.
stary 22-08-2008, 23:36   #170
xoz
Użytkownik Forum

xoz's Avatar

Domyślny

ograniczenie poziomu mozna w pewnien sposob wprowadzic, tyle ze w innej formie. blokujac hp magow na poziomie 100 (pozniej wzrost tylko many), mane knighta na 100 (dalej tylko hp) + nowe poty i moze cos z tego by bylo

nie tyle nieograniczone expienie co zbyt łatwe. taki metin2, nie ma ograniczenia ale poziom 80-81 bije sie z miesiac

Ostatnio edytowany przez xoz - 22-08-2008 o 23:47.
xoz jest offline  
stary 22-08-2008, 23:40   #171
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ZapodajMuze Pokaż post
Taki madry jestes to daj rozwiazanie ktore rozwiaze ten problem , bo teraz tyle sie w grze zmienilo ze jak cipsoft przywroci uhy to bedzie zaglada .
Niby jaki jest moj interes w dawaniu rozwiazania ? Cipsoft sam jest sobie winny, ze w pore nie dostrzegl zagrozenia plynacego z nieograniczonego expienia, zagrozenia ktore bylo dosc widoczne i to juz dawno temu.

Ostatnio edytowany przez Vil - 22-08-2008 o 23:42.
Vil jest offline  
stary 22-08-2008, 23:47   #172
ZapodajMuze
Użytkownik Forum

ZapodajMuze's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Niby jaki jest moj interes w dawaniu rozwiazania ? Cipsoft sam jest sobie winny, ze w pore nie dostrzegl zagrozenia plynacego z nieograniczonego expienia, zagrozenia ktore bylo dosc widoczne i to juz dawno temu.
"Nie mysl jak o suce pomysl jak o siostrze" .

@edit
Jak ja to kocham.
-"Ale Cipsoft jest chujowy!"
-"To daj rozwiazanie a nie narzekasz."
-"Nie bo nie chce mi sie " / "Nie bo nie mam w tym interesu " / "Nie bo mam telefon z ambasady izraela "

Pozdro$Pocwicz

Ostatnio edytowany przez ZapodajMuze - 22-08-2008 o 23:55.
ZapodajMuze jest offline  
stary 23-08-2008, 00:13   #173
Patysiak
Zbanowany

Patysiak's Avatar

Data dołączenia: 09 08 2006

Domyślny

Jak dla mnie wprowadzenie ograniczenia lvl jest do kitu, tak ludzie rywalizują o miejsca na erigu, o prestiż, a tak to co? Zostaną tylko wary, zbieranie addonów i nic więcej. Każdy wybiera swój cel w tibi, a jeśli to jest rozwój postaci poprzez lvl (sporo obiera taką drogę) to już sprawa tej osoby. A btw jest bramka lvl 999lvl, może tam dostajesz spike sword, wielki napis game over i przenosi Cię na rooka ;P
Patysiak jest offline  
stary 23-08-2008, 00:20   #174
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Do twojej wiadomosci, to ze wszyscy narzekaja jest sygnalem dla tworcow gry ze cos jest nie tak, i to oni maja wprowadzac zmiany a nie gracze, ktorym do reki daje sie tylko proposal board i na tym poprzestaje. Ja nie widze powodu zeby sie glowic nad rozwiazaniem problemu ktory ani mnie nie dotyczy ( bo nie gram w Tibie od dawna ) ani nie mam na niego wplywu ( z powodu wymienionego wczesniej ).

Ostatnio edytowany przez Vil - 23-08-2008 o 00:26.
Vil jest offline  
stary 23-08-2008, 00:34   #175
Dragones5
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 07 02 2008

Profesja: Royal Paladin
Świat: Honera
Poziom: 52
Poziom mag.: 15
Domyślny

Cytuj:
No ja jestem ciekaw jak on tak szybko sie leczy bo mam knighta i wiem co to leczenie. Ale niech wam bedzie to teraz zobaczcie na koszty. Ja mam pomysl na anty exp ale nie wiem czy to by sie sprawdzilo. Poprostu oddajac iles tam expa (duze sumy) dostajemy jakis item i lvl nam spada. Mozemy tez podniesc szybciej staty np. Club fighting za expa.

Ktos tam pisal, ze mag ma sie najgorzej. Nosz kufa bo spadne z krzesla, gdzie on ma sie najgorzej?! Vis na dysta co cholernie ulatwia expa, leczenie nie jest takie drogie, sd to juz sa x3 to on bierze na wara 4bp, a nie jak kiedys 12 wiec nie gadajcie. Palek nie ma zle ale ta exura san to naprawde zal dupe sciska jak sie tym leczy. Knight to sobie tymi potionami na expie jedynie moze bo na pvp to sie dlugo nie utrzyma. Sork jak sork .

PS. Jednym slowem cipsoft zwalil caly system gry. Cos co trwalo kilka lat oni zmienili jednym zamachem nie myslac o skutkach tak samo jak nie wpadli wczesniej na to, ze ludzie osiagna takie lvl.

@down
Cipsoft chyba nie ma pojecia jak jest bo nie widze aby robili cos w tym kierunku. Jedyna rzecz jaka mnie dreczy to taka, ze nie wiem czy cipsoft zrobil to specjalnie czy zmienil wszystko bez chwili zastanowienia co bedzie dalej.
I czemu on ma myslec? To cipsoft jest od tego aby robic gre dla graczy ale realnie zeby nie bylo otsa. Ludzie pamietajmy zasade, ze: Gra jest dla graczy, a nie gracze dla gry.
Samouczka nie umial przejsc a gdzie normalne granie w tibie :S.

Ostatnio edytowany przez Dragones5 - 23-08-2008 o 01:00.
Dragones5 jest offline  
stary 23-08-2008, 00:38   #176
ZapodajMuze
Użytkownik Forum

ZapodajMuze's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Do twojej wiadomosci, to ze wszyscy narzekaja jest sygnalem dla tworcow gry ze cos jest nie tak, i to oni maja wprowadzac zmiany a nie gracze, ktorym do reki daje sie tylko proposal board i na tym poprzestaje. Ja nie widze powodu zeby sie glowic nad rozwiazaniem problemu ktory ani mnie nie dotyczy ( bo nie gram w Tibie od dawna ) ani nie mam na niego wplywu ( z powodu wymienionego wczesniej ).
No ale caly problem w tym , ze sie pytam jak poprawic sytuacje to ty zakladasz rece i mowisz nie wiem , myslisz , ze ani ja anii Cipsoft nie wiemy o tym jak jest? Problem w tym , ze nie ma zabardzo jak ja rozwiazac.

Ostatnio edytowany przez ZapodajMuze - 23-08-2008 o 00:46.
ZapodajMuze jest offline  
stary 23-08-2008, 01:44   #177
xoz
Użytkownik Forum

xoz's Avatar

Domyślny

no wlasnie o to chodzi, ze chyba cip nie wie co jest zle albo nie zdaje sobie z tego sprawy
stary 23-08-2008, 10:07   #178
..::QRAS::..
Manga & Anime

..::QRAS::..'s Avatar

Data dołączenia: 25 01 2005

..::QRAS::.. ma numer GG 638092
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Patysiak Pokaż post
A btw jest bramka lvl 999lvl, może tam dostajesz spike sword, wielki napis game over i przenosi Cię na rooka ;P
jak na 150 lvl to wiedze masz ogromna , powaga ...

" Choc droga jest bez konca , pozornie bez znaczenia , mniemam ze mam powody by drogi swej nie zmieniac... "

..::QRAS::.. jest offline  
stary 23-08-2008, 10:11   #179
Wylansowany
Użytkownik Forum

Wylansowany's Avatar

Data dołączenia: 27 05 2007
Lokacja: Gorzów Wlkp.

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ZapodajMuze Pokaż post
No ale caly problem w tym , ze sie pytam jak poprawic sytuacje to ty zakladasz rece i mowisz nie wiem , myslisz , ze ani ja anii Cipsoft nie wiemy o tym jak jest? Problem w tym , ze nie ma zabardzo jak ja rozwiazac.
Sorry, ale Vil ma rację. Cip Soft nie zauważył pewnych rzeczy (np. dlaczego teraz jest tyle botów?), to Cip Soft musi znaleźć rozwiązanie tego. Nie my gracze, ale oni. Możemy jedynie przydyskutować kilka pomysłów. Chyba, że ktoś chce pomóc to już jego sprawa.

@down
A, w którym miejscu napisałem, że narzekam na pracę Cip Softu? Masz rację, że jest coraz więcej GM-ów i więcej banów. Ale to tylko potwierdzenie moich słów, że to nie my mamy szukać rozwiązania tylko Cip Soft.
A poza tym; co rozumiesz pod słowami "pomoc"? Pod nieudanymi postulatami i akcjami na forum.tibia.com? Czy może pod samodzielną pracą nad Tibią?

Ostatnio edytowany przez Wylansowany - 23-08-2008 o 11:08.
Wylansowany jest offline  
stary 23-08-2008, 10:31   #180
ZapodajMuze
Użytkownik Forum

ZapodajMuze's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wylansowany Pokaż post
Sorry, ale Vil ma rację. Cip Soft nie zauważył pewnych rzeczy (np. dlaczego teraz jest tyle botów?), to Cip Soft musi znaleźć rozwiązanie tego. Nie my gracze, ale oni. Możemy jedynie przydyskutować kilka pomysłów. Chyba, że ktoś chce pomóc to już jego sprawa.
Bo ty wiesz najlepiej czy Cipsoft cos zauwazyl czy nie . Przeciez ostatnio jest coraz wiecej gm i coraz wiecej graczy dostaje bany , jeszcze jedno nigdzie nie napisales , ze Vil nie ma racji tylko udowadniam , ze kazda ciota czy tez moderator forum umie narzekac a pomoc to nie ma komu .
ZapodajMuze jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania