PDA

Pokaż pełną wersje : Wypowiedz się o cenach gier,i nie tylko.

Walekifa
11-11-2006, 13:49
Witam.Nie będę wałkować tego jakie te gry w Polsce są drogie,natomiast to,co robią wydawcy/twórcy. O,np. Doskonała jak dla mnie bitwa o Śródziemie II w która grałem dawno temu(Kilka dni po premierze) Kosztowała ok. 160zł. Od dłuższego czasu nachodzi mnie chęć powtórzenia tej gry. (Ponad to,wychodzi dodatek za ok. 20 dni) Wczoraj będąc w Empiku sprawdzałem cenę. Otóż ile kosztuje Bitwa o Śródziemie II ? 150 zł.. staniała o całe 10,przez pół roku?Spodziewałem się 70 zł.. Wszystko na pewno przez to,że wkrótce pojawi się oficjalny dodatek,za który zapewne panowie też sobie grubo policzą(zapewne ponad 100zł).Jak dla mnie to ścierwo. Oczywiście kilka opcji zostało pominięte.(ciekawe,czy łucznicy będą mogli wchodzić na mury zbudowane przez gracza,czyli to,czego brakuje mi najbardziej)Raczej nie.Bo jak znam życie,za kilka miesięcy pojawią się wieści o Bitwie o Śródziemie III,w której to ta opcja będzie dostępna. Wszystko to,by wytrzepać jak najwięcej kasy od graczy.Panowie z EA równie dobrze kasę zbierają na Grach sportowych,np. Fifa wydając co rok nową cześć,w których z roku na rok polepsza się tylko (no może nie tylko,ale głównie) Grafika.Według mnie grę piłkarską można kupować raz na 5 lat,i starczy. Podobnie z Simsami,dodając za także grube pieniądze parę tandetnych opcji,i dwa nowe stoły. Co sądzicie na ten temat? Jak dla mnie to żałosne,i przykre.Potem dziwić się,ile to gier ludzie ściągają z internetu.

Lenrock
11-11-2006, 13:53
ale taki emat mozna zrobic w grupie zajmującą sie grami komputerowaymi

Matek
11-11-2006, 13:55
NIe chcesz - nie kupuj. Zainwestuj w chleb.

Walekifa
11-11-2006, 14:11
NIe chcesz - nie kupuj. Zainwestuj w chleb.

Nie chodzi w tym temacie o to,iż jestem za biedny na gry,a kaczory sux. Tylko o to,że panuje zdzierstwo wśród producentów.

@ Lenrock.

Wole forum dla wszystkich. Może jest nie jedna osoba,która by się wypowiedziała,ale tam nie należy.A nie jest to temat tak ścisły z tamtą grupą.

Lenrock
11-11-2006, 14:15
wiadomo ze kazdy producent chce zarobic jak najwiecej. dobra gra, dobrze sie sprzedaje, to producenci wychodzą z dodatkiem prawie nic nie wnoszącym, a kosztującym grube pieniądze - oczywiście ludzie to kupią

Eivrel
11-11-2006, 14:19
O to w tym chodzi. Zrobić jak najmniej, zarobić jak najwięcej. Co z tego że w fifie zmieni się tylko grafika jak i tak ją ktoś kupi.
@up
Chyba nie zauważyłem twojego posta bo napisałeś prawie to samo ;p

Lasooch
11-11-2006, 14:22
Widzisz, Walekifo, w Polsce jest bieda, to i gry drogie. Na zachodzie taka gra kosztuje 20-40 ojro i to nie jest wcale dużo dla nich.

A producenci muszą zarobić. Z tych 160 zł idzie 1 zł na płytkę, ileśtam na tłoczenie, jakieś 50% dla sklepu, ileśtam dla dystrybutora, ileśtam dla producenta i programiści i tak dostają marne grosze...

Adner
11-11-2006, 14:22
Albo Sims 2 po premierze... 179zł. Producenci takimi cenami sami napędzają piractwo^^. Na szczęście stare gry są wydawane w "klasykach"itp. po 20 zł(na przykład cywilizacja 3 z dodatkami za 20 zł w grudniu będzie:P).

Matek
11-11-2006, 14:36
Nie chodzi w tym temacie o to,iż jestem za biedny na gry,a kaczory sux. Tylko o to,że panuje zdzierstwo wśród producentów.

@ Lenrock.

Wole forum dla wszystkich. Może jest nie jedna osoba,która by się wypowiedziała,ale tam nie należy.A nie jest to temat tak ścisły z tamtą grupą.

Ja nie wiem czy to zdzierstwo. Malolaty kradna gry - producenci musza sobie to jakosc odbic. Stad drozsze gry. Uczciwy czlowiek i tak kupi - czy bedzie kosztowac 90 czy 150. Zlodziej i tak ukradnie.

Kele
11-11-2006, 14:55
Widzisz, Walekifo, w Polsce jest bieda, to i gry drogie. Na zachodzie taka gra kosztuje 20-40 ojro i to nie jest wcale dużo dla nich.

A producenci muszą zarobić. Z tych 160 zł idzie 1 zł na płytkę, ileśtam na tłoczenie, jakieś 50% dla sklepu, ileśtam dla dystrybutora, ileśtam dla producenta i programiści i tak dostają marne grosze...

Z tym 50% dla sklepu to dżołk jakiś niesmaczny.

@Walekifa
Rob spacje po przecinkach, nie przyjemnie się takto czyta.

@topic
Gry w każdym kraju mają podobną cenę, to że w Polsce jest bieda, to nie jest wina producentów.

Lasooch
11-11-2006, 14:58
Z tym 50% dla sklepu to dżołk jakiś niesmaczny.

Procenty nieistotne. Wiadomo, o co chodziło ; )

Walekifa
11-11-2006, 15:00
@ Matek

A mało mają kasy? Zacytuje fragment listu,opublikowanego w AR w najnowszym CD-action :

Weźmy taki Ubisoft.Gdyby nie piraci,limuzyna Yves Guillemot (prezesa ubisoftu) miałaby 24-karatowe felgi. Teraz musi się zadowolić jedynie 18 karatami. A Mike Morhaime z Blizzarda? Pewnie siedzi smutny w swojej willi ze służbą, 20 łazienkami, 10 samochodami w garażu i rozmyśla nad tym,że gdyby nie piraci, teraz pewnie miałby swój wymarzony ,wysadzony diamentami 50-calowy telewizor.
I całkowicie się z tym zgadzam. To,że niektórzy ludzie kradną,nie usprawiedliwia wyciągania pieniędzy od tych uczciwych,którzy grę muszą mieć,a nie chcą zostać illegal. Benzyna też ma drożeć,bo niektórzy dodają do tego jakieś świństwa,i otrzymują taniej takie same ilości? A kierowcy mają za to płacić więcej?

pawel The Magician
11-11-2006, 15:22
OMG. ROTFL IMHO. Pogmeraj w necie ile kosztuja gry w innych panstwach i porownaj wtedy z cenami polskich gier. Polscy dystrybutorzy staraja sie robic wszystko zeby zbic cene (stad wszechobecne polonizacje). I co z tego maja? Kupe narzekania, ze za drogo i szerzace sie piractwo.

Dark Sven
11-11-2006, 16:03
Ceny gier? Nawet gdyby były za cztery dyszolce to i tak sa piraci, którzy sciagna za darmo, albo sprzedadza za dyche. A teraz ide pograc w piracka fife 07 ale o tym szaa ;)

Slay
11-11-2006, 16:18
To,że niektórzy ludzie kradną,nie usprawiedliwia wyciągania pieniędzy od tych uczciwych,którzy grę muszą mieć
Bo ja ja MUSZEMUSZEMUSZEMUSZEMUSZEMUSZEMUSZE miec. I chvj!

W tym samym AR w tym samym CDA, tyle, ze paredziesiat numerow wczesniej byl list mowiacy o tym, ile faktycznie z gry ma producent. Warto przeczytac.

Ewentualnie warto sobie zrobic teoretyczna liste przychodow i rozchodow takiego producenta - uwzgledniajac takie drobiazgi jak upgrade'y sprzetu, kawe, prad, wynajem, etc. I podliczyc bilans.

Poza tym, psioczmy, ze BMW Z4 kosztuje ~200.000 Euro. Bo ja MUSZEMUSZEMUSZE miec beemke i albo obniza cene do ceny malucha (a co!), albo pojde na ulice i sobie woz ukradne. Na przyklad z pomoca lomu.

Ghost Nieudany
11-11-2006, 16:20
Weźmy taki Ubisoft.Gdyby nie piraci,limuzyna Yves Guillemot (prezesa ubisoftu) miałaby 24-karatowe felgi. Teraz musi się zadowolić jedynie 18 karatami. A Mike Morhaime z Blizzarda? Pewnie siedzi smutny w swojej willi ze służbą, 20 łazienkami, 10 samochodami w garażu i rozmyśla nad tym,że gdyby nie piraci, teraz pewnie miałby swój wymarzony ,wysadzony diamentami 50-calowy telewizor.

A pracownicy, projekty i studia to naturalnie opłacane NIE SĄ z forsy ze sprzedaży, bo Guillemot i Morhaime pod wpływem zarobków magicznie srają pieniędzmi.

Tak, cały kesz idzie na wille wielkich nazwisk, żyj dalej w swoim iluzorycznym, pseudośmiesznym światku.

To,że niektórzy ludzie kradną,nie usprawiedliwia wyciągania pieniędzy od tych uczciwych,którzy grę muszą mieć

"To, że niektórzy ludzie cudzołożą, nie usprawiedliwia stawiania przed sądem tych uczciwych, którzy daną kobietę po prostu muszą przerżnąć"

Shanhaevel
11-11-2006, 16:21
Ale kiedy ceny gier w Polsce są najniższe w Europie (głównie dzięki "stawaniu na głowie" przez dystrybutorów)... Zresztą, gdybyś piratowi dał 200 zł i postawił go przed Empikiem, to on by schował kasę do kieszeni i odszedł, bo "gry to za drogie są!"...

BTW Tak sobie myślę, że z piractwa trzeba po prostu wyrosnąć, pójść do pracy i zarabiać...

O, o, o, ten post składał się w 99% procentach z cytatów z AR z CDA. :P

Badzo
11-11-2006, 16:34
Ale kiedy ceny gier w Polsce są najniższe w Europie (głównie dzięki "stawaniu na głowie" przez dystrybutorów)...

Ale Polacy nie płacą dolarami. Ludzie nie zarabiają w Polsce dolarów.
I nie, nie jestem za piractwem.

Adner
11-11-2006, 17:26
Ale Polacy nie płacą dolarami. Ludzie nie zarabiają w Polsce dolarów.
I nie, nie jestem za piractwem.
O! Dokładnie:p

Biorąc pod uwagę cenę w dolarach, należy ją traktować jak cenę w złotówkach, a nie przeliczać według kursu, wtedy dopiero będzie można to porównywać. Tak samo sprawa się ma z płatnymi kontami do Tibii.

Matek
11-11-2006, 17:41
@ Matek

[quote]I całkowicie się z tym zgadzam. To,że niektórzy ludzie kradną,nie usprawiedliwia wyciągania pieniędzy od tych uczciwych,którzy grę muszą mieć,a nie chcą zostać illegal. Benzyna też ma drożeć,bo niektórzy dodają do tego jakieś świństwa,i otrzymują taniej takie same ilości? A kierowcy mają za to płacić więcej?

NIe no - ty smieszny jestes w tejchwili. Ubisoft i inni to nmie tylko prezesi. Sa zespoly programistow, ksiegowi, prawnicy, doradcy, story-writerzy, reklamy, zakup licencji na silnik graficzny, ludzie od muzyki, graficy... jescze wymieniac?

I to, ze oni zarabiaja DUZO nie zmusza ich do obnizenia cen na rynku. To nie caritas. Nie stac cie - kup cos tanszego. Sa gierki po 70 zeta. To, ze ty chcesz NAJ, NAJ, NAJ to trudno.

De'sH
11-11-2006, 17:47
najlepiej to by bylo jakby IWW nie bylo... nie odzyskalibysmy niepodleglosci i teraz siedzial bym sobie pisal tutaj: Ich habe pacc fur blablabla itd. byloby mnie stac na wszystko itd. : ] Tylko wspolczuje tym, ktorzy mieszkali by bardziej na wschod... chociaz... towarzyszu ljublju vodka! nu pagadi itd. tez zabawnie xD

Parys
11-11-2006, 18:02
@De'sH
Czyli w skrócie: Chciałbyś być Niemcem lub Ruskiem? Denny Twój żart. Szczególnie w taki dzień
@topic
Nie stać mnie, to nie kupuję. A nie, nie stać mnie to idę i ukradnę.

MKM
11-11-2006, 18:52
Ceny gier to jedna sprawa, a ceny programów graficznych to inna bajka. Gdybym miał kupić oryginalną płyte z programem Adobe Photoshop CS 2 Bundle, musiał bym zapłacić 1499zł co jest lekką przesadą. O innych programach typu 3D Studio MAX który kosztuje 3.5k $ nie wspomne. Gdyby nie piraty, musiał bym kożystać z innych programów, których funkcje sa nie zadowalające.

De'sH
11-11-2006, 18:56
@De'sH
Czyli w skrócie: Chciałbyś być Niemcem lub Ruskiem? Denny Twój żart. Szczególnie w taki dzień

nie... nie chcialbym byc niemcem, ani ruskiem tym bardziej... tylko chodzilo mi o to drogi kolego, ze zyjac w polsce nie mamy zbyt duzych mozliwosci rozwoju. jedno jest dobre, ze jesli wyjedziemy za granice i mamy papier magistra, to za granica maja wyjebane czy skonczylem elblaskie pwsz czy politechnike warszawska : ]

Vil
11-11-2006, 19:15
Dobra gra kupiona za 150 zlotych wystarczy na tyle, ze cena rozlozy sie na kilka miesiecy, a dla kogo problemem jest wylozenie rat po 10-15 zl miesiecznie przez jakis czas ? Skoro ludzi stac na pacce to moga sobie rowniez kupic pojedyncze egzemplarze gier. Ja zakupilem za horrendalna wowczas cene 171 zlotych wysylkowo oryginalnego Starcrafta ( jeden z pierwszych na podkarpaciu ) i z plytki korzystam do dzisiaj.

Inna sprawa, ze nie kazda gra porwie na tyle zeby oplacalo sie na nia wylozyc 150 zeta.

Krzesław
11-11-2006, 19:30
U nas ceny gier w porównaniu z Europą zachodnią i jak są bardzo niskie (np. w Niemczech Nfs: Mw kosztuje €50). Tutaj za powyżej 100 zł można kupić już tylko topowe tytuły EA. Nie czytałem wszystkiego, ale podpisuje sie pod postami typu: "Nie stać cię oszcędzaj" i "Piractwu mówimy nie".

Arrivald
11-11-2006, 20:08
Heh, jak dla mnie to zrozumiale ze ceny sa takie, jakie sa. Nic dziwnego ze chca zarobic a wiedza ze chocby gra kosztowala 30 a nie 90 zlotych to piraci piracic beda tak czy siak. Zainteresowani pewnie zainwestuja w gierke ktora im sie podoba bez wzgledu na 50 zlotych w ta, czy w tamta. Jesli o mnie chodzi to kupuje oryginalne gry, ale tylko na prawde warte uwagi. Te ktore nie zasluzyly na zainwestowanie pieniedzy porzyczam od kumpli, rzadko zdarza mi sie sciagnac.

PiXik
11-11-2006, 20:15
Kórwa sami szpilający na orginałach tylko skąd was nagle się tylu >?<
to niesmaczny żart jak mniemam bo u nas w kraju na piratach gra około 90-99% ludzi:)
pewnie winde też macie orginalną(co ja gadam przecież jest linux=>)nikt z was nie używam p2p
do rzeczy:
Ceny gier są za duże,jednak co jakiś czas staram się kupić coś orginalnego (jedna gra na rok?)
ps.argument o kradzieży jest naprawdę fajny,porównywać ściągnięcie gry do kradzieży auta:)roox.Nawet cukierka czy lizaka nigdy nie ukradłem tymbardziej auta i nie zamierzam

Irons
11-11-2006, 20:28
@up

Własnie, piractwo jest bardzo rozprzestrzenione, i dlatego producenci musza dać wieksza cene gier, bo inaczej by sie to im nie oplacalo...

Duża wiekszosc polskich graczy jedzie na piratach, i wchodza w zalozenie, ze ich policja nie sprawdzi. A kto wie? czy to wlasnie do ciebie nie zapukaja? ehh...

Vanhelsen
11-11-2006, 20:29
@PiXik: a ja cię zaskocze, od paru ładnych lat nie kupiłem pirata.....

Co do ceny gier: Wiele zależy od dystrybutora. Jeśli zechce się postarać o tańsze koszta, e.g polonizację, itp to cena będzie niższa niż na zachodzie. Jak jeszcze się przyjżysz wersją wydawanych gier, to i 200zł nie jest złą stawką (e.g.: E.K Gothic III)
Producent musi kupę kasy wyłożyć programistom za opracowanie n.p. takiego Havoc'a dla HL itp... Gry nie tworzy się z niczego, sprzęd i umiejętności kosztują, a nikt nie chce byś stratny... Niestać ciebie? to zarób, może jak sam będziesz kiedyś robić jakiś program w szkole na infie, docenisz pracę i wysiłek programistów.... i nie będziesz stękać z (_!_) czemu to takie drogie....

Walekifa
11-11-2006, 20:48
Muszemmuszemmuszemmuszem? My się nie zrozumieliśmy... Kochający metal/techno/czy rap.Ile byście mieli oryginalnych płyt,gdyby były po 150zł? Założę się że wszystko ściągali byście z neta.Jeżeli kupujecie 2 gry rocznie,i to wam starczy.bo macie na nie godz. dziennie,to nie ma co piratować. Ale co powiecie na taką kolekcję np. 10 płyt rocznie?

DRoN
11-11-2006, 21:11
Ja kupuje gry dopiero jak stanieją/zestarzeją się i wiadomo czy "naprawdę" są warte swojej ceny (np. Doom 3 to dla mnie przereklamowany syf), a te droższe/nowsze, to od kolegi pożyczam "kopie zapasową" gry i robie też swoją, żeby "oryginalna kopia" się nie rysowała.
Więc zbytnio mi ceny nie przeszkadzają, szczególnie że nie gram na tyle długo/dobrze, by zbyt szybko skończyć gre.

Druga sprawa, to taka że mój komp pozwala na gry sprzed paru lat, a te są już w jakichś "klasykach" i kosztują niewiele więcej jak piraty.

Vanhelsen
11-11-2006, 21:13
Tyle, że płyty chodzą po 20-50zł MAX... i płyty słuchasz, całość zajmie ci godzinę a granie w takiego n.p. Morrowinda zajmuje ~40godz... Widzisz tą różnice?...

Walekifa
11-11-2006, 21:15
Ale chodziło mi tym postem tylko o obalenie tezy "Za drogie,nie kupuj".

kamosblue
11-11-2006, 21:26
Ja się tylko dziwie producentom, ze potrafia wypuscic na polski rynek gre wartą 150-200zl. Napewno zarobią kupe kasy.

Matek
11-11-2006, 21:30
Muszemmuszemmuszemmuszem? My się nie zrozumieliśmy... Kochający metal/techno/czy rap.Ile byście mieli oryginalnych płyt,gdyby były po 150zł? Założę się że wszystko ściągali byście z neta.Jeżeli kupujecie 2 gry rocznie,i to wam starczy.bo macie na nie godz. dziennie,to nie ma co piratować. Ale co powiecie na taką kolekcję np. 10 płyt rocznie?

Kupuj uzywane, starsze gry, tansze gry. KTO CI KAZE KUPOWAC AKURAT TE ZA 150 ZLOTYCH???

Walekifa
11-11-2006, 21:36
Kupuj uzywane, starsze gry, tansze gry. KTO CI KAZE KUPOWAC AKURAT TE ZA 150 ZLOTYCH???

No właśnie,napisałem iż będąc w empiku,spostrzegłem że gra mająca pół roku staniała o 10 zł (o ile staniała wogóle). I to mnie zbulwersowało.

kamosblue
11-11-2006, 21:39
Na allegro nowe oryginały tańsze niż w Empiku.

Ghost Nieudany
11-11-2006, 22:05
Kórwa sami szpilający na orginałach tylko skąd was nagle się tylu >?<

Z NORMALNYCH rodzin, które potrafią się poprawnie wysłowić.

to niesmaczny żart jak mniemam bo u nas w kraju na piratach gra około 90-99% ludzi:)

Jeśli uważasz się za 90% społeczeństwa, to pozostaje mi tylko współczuć wielgaśnego ego.

pewnie winde też macie orginalną(co ja gadam przecież jest linux=>)

Pecet ze sklepu, iMac ze sklepu, Winda ze sklepu, Tiger OS X ze sklepu. Bite me.

nikt z was nie używam p2p

Nie, wolę blogi muzyczne.

ps.argument o kradzieży jest naprawdę fajny,porównywać ściągnięcie gry do kradzieży auta:)roox.

A powiedz mi, czym to się różni? Okradasz właściciela, niezależnie od tego, czy kradniesz bułkę, czy samochód, samolot, płytę albo grę.
Tyle, że jak ktoś kradnie artykuły pierwszej potrzeby - czyli bułkę albo ubranie, to go mogę rozgrzeszyć.

Kochający metal/techno/czy rap.Ile byście mieli oryginalnych płyt,gdyby były po 150zł?

Tyle samo, bo gry pewnie kosztowałyby po 400 zetów. Nie rozumiesz, że takie porównania są z kosmosu, bo są awykonalne?

Ale co powiecie na taką kolekcję np. 10 płyt rocznie?

Żaden problem, od trzynastego roku życia kupuję oryginalne płyty i winyle, kolekcję mam sporą i co roku powiększa się o znacznie więcej niż twoje śmieszne 10 płyt.
Świetne porównanie, wybulenie 30-50 złotych za płytę do wybulenia 100-200 złotych na grę.

U nas ceny gier w porównaniu z Europą zachodnią i jak są bardzo niskie (np. w Niemczech Nfs: Mw kosztuje €50).

Ale ludzie biadolą. Czemu?
W Polsce są relatywnie niskie zarobki w porównaniu do innych państw europejskich (i jułesej), na ich pieniądze te 50 euro to jest niewielki wydatek.

PiXik
11-11-2006, 23:14
podobnie jak sondy i wypowiedzi ilu z nas nie używa cheatow w tibii ,tyle samo śmiechu.
Co do nielegalnych mp3. w techno jest o tyle dziwnie(?)że artyści sami umieszczają swoje kawałki w necie?i co za nie też mam płacić?
Ghost:woow normalni Polacy to Ci którzy nie mają piratów?fajnie;]może tylko ja mieszkam w takim mieście gdzie 99% społeczeństwa to piraci,może zapoznani ludzie z innych miast to też jakieś dziury na mapie z napisem piractwo?
z resztą widze,że jestem w mniejszości,fajnie by było gdyby naprawdę też piraci byli w mniejszości,ceny by pewnie spadły
ps.i nie pisz mi tu o poprawności pisania bo tylko takie V.I.P.Y mogą sobie żartować,ironizować?ew.przeklnąć raz za jakiś czas?

Khazid
11-11-2006, 23:38
Prawda jest taka, że w Polsce jednak jest mało ludzi, którzy mają same oryginalne gry. Ja najczęściej nie mam żadnych gier, na kompie tylko CSa mam zainstalowanego z oryginalnym steamem. A mówienie tutaj, że uczciwi, którzy mają tylko oryginalne gry / programy są normalni mija się z celem. A za Photoshopa nie wydałbym ~1kzł. Wolę robić formata co 30dni ;)

A powiedz mi, czym to się różni? Okradasz właściciela, niezależnie od tego, czy kradniesz bułkę, czy samochód, samolot, płytę albo grę.
Zapewne ceną. Za gre dam 100zł, a za samochód 100k~. Poza tym w większości nie jest to jakaś kradzież bezpośrednia jeśli chodzi o programy - najcześciej takie zgrywamy z sieci.

Nielegalne mp3? Pokazać zawartość mp3playerów! :)

jak nie mgoe idz jebac tate
pr0 ;)

Vanhelsen
12-11-2006, 00:01
@up: bo fotosklep, 3dstudio itd nie tworzone pod zwykłuch userów, a pod poważne firmy które stać na zakup 10 orginalnych fotosklepów po 3 kafle... dla zwykłych jest Gimp, Blender, Open Office itd... a na dodatek i wiele firm się na freeware przerzuca, tyle, że oni nie załatwią ci obsługi klienta jak photoshop... skoro ktoś jest w stanie zapłacić 3 kafle to warto i wręcz wymaga się dla niego odpowiedniej obsługi...
A co do gier, widzisz, dobrowolnie zaopatrzyłem się niedawno w mienorginalną wersję Paradise, tylko po to by sprawdzić, czy ta gra ruszy na moim złomie. I wiecz co ci powiem? Zainstalowałem, chodzi i USUNOŁEM.... :o Co? Tak! Usunąłem! Teraz odkładam kesz i idę kupić orginała... teraz pewnie 80% z was mówi "kretyn..." tyle, że ja wiem ile wysiłku zajmuje wyprodukowanie tej gry, ile wysiłku B.Sokala i pozostałych ludzi z White Birds... po prostu wydaję tą kasę bo doceniam ich pracę, a przy okazji chcę mieć orginałą :P

Adner
12-11-2006, 09:50
A ja nawet jakbym chciał ściągać jakieś gry, to nie mogę, bo mam limit transferu:p A z nowszych gier w jakie grałem, były Simsy 2, pożyczone od koleżanki... I wcześniej orginalne Traffic Giant, kupione za 20 złotych dobrych kilka lat temu z gazetą:P A z dwojga złego, wolałbym ściągnąć grę, niż kupić ją od pirata. Wtedy nikt nie traci - bo jakbym miał kupić grę orginalną, to bym jej nie kupił, więc producent tak czy siak nic nie traci:p

PiXik
12-11-2006, 10:47
następna sprawa Polscy producenci...na zachodzie każdy się już cieszy grą pro evolution soccer 6 ale nie u nas oczywiście(pomijając piratów)
takich przykładów jest wiele
edit:Racja Bambuko ale w pesie to chyba nawet by się zgadzało ,że producenci...Polski komentarz&Żuraw na pudełku

Bambuko
12-11-2006, 11:12
To wydawcy, nie producenci...

EDIT:
Nie wiem, o co chodzi ci z pes6, ale jeśli była to wina producenta, to chyba nie polskiego?

Ghost Nieudany
12-11-2006, 14:53
ps.i nie pisz mi tu o poprawności pisania bo tylko takie V.I.P.Y mogą sobie żartować,ironizować?ew.przeklnąć raz za jakiś czas?

Nie, za to ABSOLUTNIE każdy powinien przestrzegać TAK PODSTAWOWYCH ZASAD interpunkcji, ortografii, gramatyki i stylistyki. A ty nie przestrzegasz żadnej, pokazując swoją prostotę.

następna sprawa Polscy producenci...na zachodzie każdy się już cieszy grą pro evolution soccer 6 ale nie u nas oczywiście(pomijając piratów)

Stary, akurat PES6 to mała ryba - sprawdź sobie gdzieś w necie, ile fani w Polsce musieli czekać na dodatek Creature Isle do Black & White.

Vanhelsen
12-11-2006, 15:12
@up: a ile minęło od preiery GTA VC? Pół roku? zanim ukazała się w EUROPIE!... ale to już nie jest wina polskich dystrybutowór, a raczej producentów, bo wątkie by ktoś nie interesował się wydaniem takiego GTA:VC czy PES6 w polsce... (Z Polskich producentów ofkors, bo wydawcy mogą się nad tym zastanawiać...)

Slay
12-11-2006, 15:22
Stary, akurat PES6 to mała ryba - sprawdź sobie gdzieś w necie, ile fani w Polsce musieli czekać na dodatek Creature Isle do Black & White.
No ba! A ile musieli czekac na Wiedzmina czy DNF...
NMSP

PiXik
12-11-2006, 15:30
przykład z pes6 podałem,bo akurat jest mi najbliższy :)wiem, że były większe przekręty