Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 11-11-2006, 13:49   #1
Walekifa
Użytkownik Forum

Walekifa's Avatar

Data dołączenia: 30 08 2004

Walekifa ma numer GG 8714993
Domyślny Wypowiedz się o cenach gier,i nie tylko.

Witam.Nie będę wałkować tego jakie te gry w Polsce są drogie,natomiast to,co robią wydawcy/twórcy. O,np. Doskonała jak dla mnie bitwa o Śródziemie II w która grałem dawno temu(Kilka dni po premierze) Kosztowała ok. 160zł. Od dłuższego czasu nachodzi mnie chęć powtórzenia tej gry. (Ponad to,wychodzi dodatek za ok. 20 dni) Wczoraj będąc w Empiku sprawdzałem cenę. Otóż ile kosztuje Bitwa o Śródziemie II ? 150 zł.. staniała o całe 10,przez pół roku?Spodziewałem się 70 zł.. Wszystko na pewno przez to,że wkrótce pojawi się oficjalny dodatek,za który zapewne panowie też sobie grubo policzą(zapewne ponad 100zł).Jak dla mnie to ścierwo. Oczywiście kilka opcji zostało pominięte.(ciekawe,czy łucznicy będą mogli wchodzić na mury zbudowane przez gracza,czyli to,czego brakuje mi najbardziej)Raczej nie.Bo jak znam życie,za kilka miesięcy pojawią się wieści o Bitwie o Śródziemie III,w której to ta opcja będzie dostępna. Wszystko to,by wytrzepać jak najwięcej kasy od graczy.Panowie z EA równie dobrze kasę zbierają na Grach sportowych,np. Fifa wydając co rok nową cześć,w których z roku na rok polepsza się tylko (no może nie tylko,ale głównie) Grafika.Według mnie grę piłkarską można kupować raz na 5 lat,i starczy. Podobnie z Simsami,dodając za także grube pieniądze parę tandetnych opcji,i dwa nowe stoły. Co sądzicie na ten temat? Jak dla mnie to żałosne,i przykre.Potem dziwić się,ile to gier ludzie ściągają z internetu.

http://www.forum.tibia.pl/group.php?groupid=126

Jesteś fanem Diablo 2 ,ale gra już ci się znudziła?
http://www.forum.tibia.pl/showthread.php?t=187841-
Zapoznaj się z tym tematem,a nie pożałujesz!!!!!!!!
Walekifa jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 11-11-2006, 13:53   #2
Lenrock
Użytkownik Forum

Lenrock's Avatar

Data dołączenia: 17 09 2006
Lokacja: Giżycko

Stan: Na Emeryturze
Świat: Selena
Domyślny

ale taki emat mozna zrobic w grupie zajmującą sie grami komputerowaymi
Lenrock jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 13:55   #3
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

NIe chcesz - nie kupuj. Zainwestuj w chleb.

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 14:11   #4
Walekifa
Użytkownik Forum

Walekifa's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek Pokaż post
NIe chcesz - nie kupuj. Zainwestuj w chleb.
Nie chodzi w tym temacie o to,iż jestem za biedny na gry,a kaczory sux. Tylko o to,że panuje zdzierstwo wśród producentów.

@ Lenrock.

Wole forum dla wszystkich. Może jest nie jedna osoba,która by się wypowiedziała,ale tam nie należy.A nie jest to temat tak ścisły z tamtą grupą.

stary 11-11-2006, 14:15   #5
Lenrock
Użytkownik Forum

Lenrock's Avatar

Data dołączenia: 17 09 2006
Lokacja: Giżycko

Świat: Selena
Domyślny

wiadomo ze kazdy producent chce zarobic jak najwiecej. dobra gra, dobrze sie sprzedaje, to producenci wychodzą z dodatkiem prawie nic nie wnoszącym, a kosztującym grube pieniądze - oczywiście ludzie to kupią
Lenrock jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 14:19   #6
Eivrel
Użytkownik Forum

Eivrel's Avatar

Data dołączenia: 25 06 2006
Wpisy bloga: 1

Domyślny

O to w tym chodzi. Zrobić jak najmniej, zarobić jak najwięcej. Co z tego że w fifie zmieni się tylko grafika jak i tak ją ktoś kupi.
@up
Chyba nie zauważyłem twojego posta bo napisałeś prawie to samo ;p

Ostatnio edytowany przez Eivrel - 11-11-2006 o 14:21.
Eivrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 14:22   #7
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Widzisz, Walekifo, w Polsce jest bieda, to i gry drogie. Na zachodzie taka gra kosztuje 20-40 ojro i to nie jest wcale dużo dla nich.

A producenci muszą zarobić. Z tych 160 zł idzie 1 zł na płytkę, ileśtam na tłoczenie, jakieś 50% dla sklepu, ileśtam dla dystrybutora, ileśtam dla producenta i programiści i tak dostają marne grosze...
stary 11-11-2006, 14:22   #8
Adner
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 02 2006

Domyślny

Albo Sims 2 po premierze... 179zł. Producenci takimi cenami sami napędzają piractwo^^. Na szczęście stare gry są wydawane w "klasykach"itp. po 20 zł(na przykład cywilizacja 3 z dodatkami za 20 zł w grudniu będzie).
stary 11-11-2006, 14:36   #9
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Walekifa Pokaż post
Nie chodzi w tym temacie o to,iż jestem za biedny na gry,a kaczory sux. Tylko o to,że panuje zdzierstwo wśród producentów.

@ Lenrock.

Wole forum dla wszystkich. Może jest nie jedna osoba,która by się wypowiedziała,ale tam nie należy.A nie jest to temat tak ścisły z tamtą grupą.

Ja nie wiem czy to zdzierstwo. Malolaty kradna gry - producenci musza sobie to jakosc odbic. Stad drozsze gry. Uczciwy czlowiek i tak kupi - czy bedzie kosztowac 90 czy 150. Zlodziej i tak ukradnie.

Moj jogger
stary 11-11-2006, 14:55   #10
Kele
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Widzisz, Walekifo, w Polsce jest bieda, to i gry drogie. Na zachodzie taka gra kosztuje 20-40 ojro i to nie jest wcale dużo dla nich.

A producenci muszą zarobić. Z tych 160 zł idzie 1 zł na płytkę, ileśtam na tłoczenie, jakieś 50% dla sklepu, ileśtam dla dystrybutora, ileśtam dla producenta i programiści i tak dostają marne grosze...

Z tym 50% dla sklepu to dżołk jakiś niesmaczny.

@Walekifa
Rob spacje po przecinkach, nie przyjemnie się takto czyta.

@topic
Gry w każdym kraju mają podobną cenę, to że w Polsce jest bieda, to nie jest wina producentów.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 14:58   #11
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kele Pokaż post
Z tym 50% dla sklepu to dżołk jakiś niesmaczny.
Procenty nieistotne. Wiadomo, o co chodziło ; )
stary 11-11-2006, 15:00   #12
Walekifa
Użytkownik Forum

Walekifa's Avatar

Domyślny

@ Matek

A mało mają kasy? Zacytuje fragment listu,opublikowanego w AR w najnowszym CD-action :

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez PiroMan
Weźmy taki Ubisoft.Gdyby nie piraci,limuzyna Yves Guillemot (prezesa ubisoftu) miałaby 24-karatowe felgi. Teraz musi się zadowolić jedynie 18 karatami. A Mike Morhaime z Blizzarda? Pewnie siedzi smutny w swojej willi ze służbą, 20 łazienkami, 10 samochodami w garażu i rozmyśla nad tym,że gdyby nie piraci, teraz pewnie miałby swój wymarzony ,wysadzony diamentami 50-calowy telewizor.
I całkowicie się z tym zgadzam. To,że niektórzy ludzie kradną,nie usprawiedliwia wyciągania pieniędzy od tych uczciwych,którzy grę muszą mieć,a nie chcą zostać illegal. Benzyna też ma drożeć,bo niektórzy dodają do tego jakieś świństwa,i otrzymują taniej takie same ilości? A kierowcy mają za to płacić więcej?

Ostatnio edytowany przez Walekifa - 11-11-2006 o 15:04.
stary 11-11-2006, 15:22   #13
pawel The Magician
Użytkownik Forum

pawel The Magician's Avatar

Data dołączenia: 18 07 2005
Lokacja: Juz jadlem.

Profesja: Elite Knight
Świat: Guardia
Poziom: 69
Skille: 89sw/89
Poziom mag.: 6
Domyślny

OMG. ROTFL IMHO. Pogmeraj w necie ile kosztuja gry w innych panstwach i porownaj wtedy z cenami polskich gier. Polscy dystrybutorzy staraja sie robic wszystko zeby zbic cene (stad wszechobecne polonizacje). I co z tego maja? Kupe narzekania, ze za drogo i szerzace sie piractwo.

Powiedz NIE dzieciom neo i nie karm trolla!!
Fajna strategia przez przegladarke internetowa! TRAVIAN!
Moje radio (tekno/rock)

Ostatnio edytowany przez pawel The Magician - 11-11-2006 o 15:36.
pawel The Magician jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 16:03   #14
Dark Sven
Użytkownik Forum

Dark Sven's Avatar

Data dołączenia: 20 08 2005
Lokacja: Śrem

Domyślny

Ceny gier? Nawet gdyby były za cztery dyszolce to i tak sa piraci, którzy sciagna za darmo, albo sprzedadza za dyche. A teraz ide pograc w piracka fife 07 ale o tym szaa
- Nie wszyscy mogą być mądrzy, panie oberlejtnant – rzekł Szwejk tonem głębokiego przekonania. – Głupi muszą stanowić wyjątek, bo gdyby wszyscy ludzie byli mądrzy, to na świecie byłoby tyle rozumu, że co drugi człowiek zgłupiałby z tego.
Dark Sven jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 16:18   #15
Slay
Użytkownik Forum

Slay's Avatar

Data dołączenia: 27 03 2005

Slay ma numer GG 1676568
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Walekifa Pokaż post
To,że niektórzy ludzie kradną,nie usprawiedliwia wyciągania pieniędzy od tych uczciwych,którzy grę muszą mieć
Bo ja ja MUSZEMUSZEMUSZEMUSZEMUSZEMUSZEMUSZE miec. I chvj!

W tym samym AR w tym samym CDA, tyle, ze paredziesiat numerow wczesniej byl list mowiacy o tym, ile faktycznie z gry ma producent. Warto przeczytac.

Ewentualnie warto sobie zrobic teoretyczna liste przychodow i rozchodow takiego producenta - uwzgledniajac takie drobiazgi jak upgrade'y sprzetu, kawe, prad, wynajem, etc. I podliczyc bilans.

Poza tym, psioczmy, ze BMW Z4 kosztuje ~200.000 Euro. Bo ja MUSZEMUSZEMUSZE miec beemke i albo obniza cene do ceny malucha (a co!), albo pojde na ulice i sobie woz ukradne. Na przyklad z pomoca lomu.
Slay jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 16:20   #16
Ghost Nieudany
Użytkownik Forum

Ghost Nieudany's Avatar

Data dołączenia: 15 07 2004
Lokacja: TO MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ!

Ghost Nieudany ma numer GG 2875067 Adres Jabbera do Ghost Nieudany
Domyślny

Cytuj:
Weźmy taki Ubisoft.Gdyby nie piraci,limuzyna Yves Guillemot (prezesa ubisoftu) miałaby 24-karatowe felgi. Teraz musi się zadowolić jedynie 18 karatami. A Mike Morhaime z Blizzarda? Pewnie siedzi smutny w swojej willi ze służbą, 20 łazienkami, 10 samochodami w garażu i rozmyśla nad tym,że gdyby nie piraci, teraz pewnie miałby swój wymarzony ,wysadzony diamentami 50-calowy telewizor.
A pracownicy, projekty i studia to naturalnie opłacane NIE SĄ z forsy ze sprzedaży, bo Guillemot i Morhaime pod wpływem zarobków magicznie srają pieniędzmi.

Tak, cały kesz idzie na wille wielkich nazwisk, żyj dalej w swoim iluzorycznym, pseudośmiesznym światku.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Walekifa
To,że niektórzy ludzie kradną,nie usprawiedliwia wyciągania pieniędzy od tych uczciwych,którzy grę muszą mieć
"To, że niektórzy ludzie cudzołożą, nie usprawiedliwia stawiania przed sądem tych uczciwych, którzy daną kobietę po prostu muszą przerżnąć"

Ostatnio edytowany przez Ghost Nieudany - 11-11-2006 o 16:26.
Ghost Nieudany jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 16:21   #17
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las

Shanhaevel ma numer GG dam na pw.
Domyślny

Ale kiedy ceny gier w Polsce są najniższe w Europie (głównie dzięki "stawaniu na głowie" przez dystrybutorów)... Zresztą, gdybyś piratowi dał 200 zł i postawił go przed Empikiem, to on by schował kasę do kieszeni i odszedł, bo "gry to za drogie są!"...

BTW Tak sobie myślę, że z piractwa trzeba po prostu wyrosnąć, pójść do pracy i zarabiać...

O, o, o, ten post składał się w 99% procentach z cytatów z AR z CDA.

Ostatnio edytowany przez Shanhaevel - 11-11-2006 o 16:25.
Shanhaevel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 16:34   #18
Badzo
Użytkownik Forum

Badzo's Avatar

Data dołączenia: 03 01 2005
Lokacja: III RP

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Shanhaevel Pokaż post
Ale kiedy ceny gier w Polsce są najniższe w Europie (głównie dzięki "stawaniu na głowie" przez dystrybutorów)...
Ale Polacy nie płacą dolarami. Ludzie nie zarabiają w Polsce dolarów.
I nie, nie jestem za piractwem.

Badzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 17:26   #19
Adner
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 02 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Badzo Pokaż post
Ale Polacy nie płacą dolarami. Ludzie nie zarabiają w Polsce dolarów.
I nie, nie jestem za piractwem.
O! Dokładnie

Biorąc pod uwagę cenę w dolarach, należy ją traktować jak cenę w złotówkach, a nie przeliczać według kursu, wtedy dopiero będzie można to porównywać. Tak samo sprawa się ma z płatnymi kontami do Tibii.
stary 11-11-2006, 17:41   #20
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

[quote=Walekifa;1073919]@ Matek

Cytuj:
I całkowicie się z tym zgadzam. To,że niektórzy ludzie kradną,nie usprawiedliwia wyciągania pieniędzy od tych uczciwych,którzy grę muszą mieć,a nie chcą zostać illegal. Benzyna też ma drożeć,bo niektórzy dodają do tego jakieś świństwa,i otrzymują taniej takie same ilości? A kierowcy mają za to płacić więcej?
NIe no - ty smieszny jestes w tejchwili. Ubisoft i inni to nmie tylko prezesi. Sa zespoly programistow, ksiegowi, prawnicy, doradcy, story-writerzy, reklamy, zakup licencji na silnik graficzny, ludzie od muzyki, graficy... jescze wymieniac?

I to, ze oni zarabiaja DUZO nie zmusza ich do obnizenia cen na rynku. To nie caritas. Nie stac cie - kup cos tanszego. Sa gierki po 70 zeta. To, ze ty chcesz NAJ, NAJ, NAJ to trudno.

Moj jogger
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania