zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Wywiad z Messiah'em, pierwszą legendą Tibii.

Ri'Pablo
18-11-2006, 00:50
Witam.
Chciałbym pokazać wam wywiad z człowiekiem, który na zawsze zmienił oblicze tibii. Dla mnie tylko on jeden zasługuje na miano legendy.
Prosze o wymienienie ewentualnych błędów ortograficzynch, stylistycznych czy w szyku zdań.
Przetłumaczyłem ten wywiad.. ale nie mam pojęcia z jakiej strony, gdyż trafiłem na nią przypadkowo.

Ile masz lat?

Messiah: Mam 24 lata, gdy zacząłem grać w tibie miałem 21-22.

Jak byś się zdefiniował?

Messiah: Myślę, że mogę zdefiniować się, jako inteligentną, poważną i sprytną osobę.Jestem osobą, która przemśli każde słowo, zanim je wypowie i każdą czynność, zanim ją wykona.

Skąd Jesteś, gdzie się urodziłeś?

Messiah: Jestem oczywiście z Hiszpanii, ale nie chce zdradzać większych szczegółów. (Niektórym wystarczy to, do odkrycia połowy mojego recover Key'a) :D

Kiedy zacząłeś grać w tibie?

Messiah: Zacząłem grać w tibie 4 lata temy, Blackd był moją pierwszą postacią na Antice (W tym czasie był to jedyny server)

Dlaczego Messiah a nie Blackd

Messiah: Ponieważ tibia nie pozwala, na posiadanie tego samego imienia na dwóch serverach. Zatem musiałem wybrać nowe imie dla swojej postaci. Messiah jest nazwą gry, którą rownież bardzo lubie.

Jak wiele postaci posiadałeś przed messiah'em?

Messiah: Uff.... Wiele , oczywiście Blackd, ale miałem także Black doom (paladin) a także typową masę druidów do tworzenia uhów ...

Wiemy, że byłeś magiem... był jakiś ważny powód wybrania tej profesji?

Messiah: Messiah i moja inna postać na Antice (Alucarr) zawsze byli magami, Mag jest jedyna profesją, w której możesz brać przewage ze swojej inteligencji. Wielka liczba czarów pozwala na wykonywanie wiele sprytnych tricków pvp.

Messiah był nienawidzony... Możesz powiedzieć dlaczego?

Messiah: Kiedy ja grałem Messiah'em byłem dobry i chroniłem klan początkujących (Bardzo) Ale kiedy mój brat zaczął kontrolować messiah'a, zaczął zabijać wszystkich ludzi, którzy chociaż w małym stopniu się mu nie przyporządkowywali. Nowy Messiah zabił wiele z osób, które ja wcześniej chroniłem. Mój brat zabijał wszystkich ludzi którzy wkrótce z nim zadarli , zabił swoich towarzyszy z gildii, swoich kolgów... wszystkich z premedytacją. Mawiał do ludzi "płaćcie albo gińcie (system skulli nie istniał, więc wiele ludzi było rookowanych) wkońcu to wszystko zamieniło się w wojne całego servera z Messiah'em.

Kto wygrał?

Messiah: Jeżeli CIP-soft nie zatrzymał by Messiah'a , wygrał by, Ale Cip-soft po prostu skasował moją postać. Messiah był jak bóg, bardzo silny. Cip soft wygrał wojne.

Ktoś zwyciężył cię w PVP?

Messiah: Kiedyś komuś udało się mnie zabić. Pamiętam osobe z klanu morderców, "Bezlitosna Siódemka" który raz zabił mnie w uczciwym 1 na 1. Ale nigdy nie zabił mnie ponownie...został zrookowany :)

Możesz nam powiedzieć czym był Knightood. Była to gildia Power Abuser'ów?

Messiah: Knighthood było i jest potężną gildią pod różnymi nazwami... Jest to gildia, bazująca na zaufaniu jej członków, z twardymi i poważnymi zasadami. Możliwość zaufania członkom twojej gildii daje ci zdumiewającą siłe . My nie wątpiliśmy w rozkazy, nie ważne od którego członka gildii one pochodziły. Nasza gildia była bardzo potężna, a ludzie zawsze nienawidzili najpotężniejsze gildie na serverze. To działo się wtedy, dzieje się teraz i wciąż będzie się działo...

O twoich zasadach: Nie ma obrażania, nie ma kradzieży, nie ma wyrywkowego zabijania , nie można się to nie podporządkowywać , nie można zadzierać z twojimi kolegami , nie można zadzeirać z Knighthood. Ludzie to akceptowali?

Messiah: Oczywiście nie, ludzie lubią łamać zasady, ale oni przez to umierali. Kiedy nie było czaszek i kiedy jakiś noob cię zdenerwował mogłeś go zabić bez wywoływania czaszki. Ale ja szanowałem początkujących i tolerowałem różne sprawy. Jednak kiedy mój brat przejął Messiah'a... nie robił wyjątków

Messiah miał jakieś cele? Chciał zostać najlepszym graczem w tibii?

Messiah: Mój brat chciał dogonić Arieswar'a w lvlu. W tym czasie był on najlepszym graczem w tibii. Mojim osobistym celem było rozwiązanie jak największej liczby questów (Doszedłem do około 50)

Niektórzy gracze uważają cię za legende, co o tym powiesz?

Messiah: Sądze, że Messiah naprawde jest częścią legendy, jako że ludzie wciąż opowiadają o nim różne historie.

Jest prawdą, że gdy byłeś najwyższym poziomowo graczem, Game Master'zy pomagali ci?

Messiah: To jest raczej odwrotnie. Większy poziom, oznacza większe problemy z Gm'ami. Jednak muszę wyznać, że miałem paru kolegów w drużynie Game Master'ów. Niemal stałem się członkiem ich ekipy ale, kiedy zacząłem dzielić konto z bratem, straciłem szanse bycia GM'em (sharujący GM nie mógł być zaakceptowany)

Ile czasu zajęło Messiah'owi zdobycie 100 poziomu?

Messiah: Rok i pare miesięcy. Wbijanie lvli było cięższe niż teraz, a zdobycie 100 poziomu było szczególnie ciężkie dla maga.

Co myślisz o update'ach

Messiah: Myslę, że kiedyś tibia była bardziej ekcytująca, system czaszek i soulpointy naprawde niszczą tibie

Grasz na jakimś innym świecie?

Messiah: Można to przeczytać w innych pytaniach. Podsumowując : Antica, Nova i Arcania . Jednak mój brat Rafa ( inna część Messiah'a) grał na wielu różnych światach.

Dwa lata temu miałeś 102 poziom, myślisz, że teraz mółbyś osiągnąć wyższy?

Messiah: Bez wątpienia, Jeżeli Cipy nie skasowałyby mojego konta. Mój brat gra w tibie dzień i noc... on nie musi spać

Kto był towim najlepszym przyjacielem?

Messiah: wszyscy członkowie Knighthood'u byli świetnymi przyjaciółmi. Niektórzy wciąż nimi są.

5 postaci, które uważasz za legendarne?.

Messiah: Paca, Sula, Arieswar, Tharkas, Bubble

Kogo chciałbyś dzisiaj zabić, jeśli byś mógł?

Messiah: Fosfik'a (Arcania) ...on pokonał nas ze swojim legionem polaków na tym serverze . Dzisiaj niewiele możemy zrobić w stosuku do noobów, którzy przewyższają liczebnie reszte (dzięki systemowi czaszek). Zauważmy, że Fosfik też jest Hiszpanem.

Ilu ludzi było on-line wcześniej?

Messiah: Servery zawsze były pełne. Jeżeli Cip-soft stworzyłby więcej światów, one też zotałyby zapełnione. Tibia kiedyś była bardzo zabawna i teraz to się nie zmieniło. W każdym razie CIP'y zaczęły i twardo dodają nowe servery dla tych 1600 graczy na Antic'e i Nova'ey

Jeżeli miałbyś wybrać profesje, różną od maga, co byś wybrał?

Messiah: Jeżeli miałbym wybrać coś innego niż maga ...rycerz . Przed poprzednim Update'em powiedziałbym Paladin

Więc, teraz zapytam cię o pewne taktyczne informacje.Jakie potwory zarekomendował byś dla Maga, jeśli wszystko działało by tak jak kiedyś?

Messiah: Demony, są najlepsze do expienia na wyższych lvlach (Oczywiście, musisz znależć rycerza, który będzie na tyle wiarygodny, że będziesz pewien że nie zwinie ci loot'u) Myśle że teraz demony wciąż są najlepsze.

Jaki ekwipunek nosiłeś standardowo i jaki w specjalnych okazjach?

Messiah: Mój najlepszy ekwipunek, wkładałem wszystko, gdyż zawsze nosiłem AoL'a który stuprocentowo chronił mnie nie tylko od straty przedmiotów, ale także od straty doświadczenia.

Jakie runy nosiłeś. Jaka była ich ilość?

Messiah: SD'ki, Uh'y, Gfb and firebomb'y, tak wiele, jak mogłem unieść.Lubiłem pokrywać ogniem duże tereny za pomocą firebomb :P

Ile plecaków trzymałeś w depo?

Messiah: Uff .. setki . Ale wszystki były ładnie poukładane w depo.

Pamiętasz może, jakie skille posiadałeś?

Messiah: około 34/30 i około 70 magicznego poziomu , ale tylko mój brat może powiedzieć, jak te liczby wyglądały na końcu.

Wydawałeś pieniądze na manasy albo life ringi??

Messiah: Uff... tak. Wydawałem wiele pieniędzy na manasy. Jednak Life Ring'i były tandetne, w tym czasie jakoś całkowicie nieużyteczne. Więc... o manasach: Jeżeli ja nie piłem więcej, to znaczy, że po prostu nie miałem czasu, żeby pić jeszce więcej. Nigdy nie brakowało mi pieniędzy

Ile plecaków wypijałeś dziennie?

Messiah: Pff ...około 20 lub więcej, zależało od dnia.

A ile w tym czasie kosztowały plecaki run. Sd, Gfb i Uhy?

Messiah: Bp sd 4k, bp hmm 700gp, bp gfb 800gp, bp UH 1,5k...Lepsze ceny niż teraz...

na jakich potworach expiłeś?

Messiah: Gs'y, cyclop'y, smoki, dragon lords ... solowałem to wszystko . A z blokerem... Demony i Behemothy. Mógłbym zabijać je także sam, ale nie byłoby to opłacalne

Jakie jest twoje ulubione miasto

Messiah: Kazoordon, To było miasto Knighthood'u.

Jakiego miejca do expienia używałeś, by być najlepszym?

Messiah: PoH , tak było oczywiście tylko w tym czasie. Teraz just okropnie z wieloma szybkimi potworami i szansą na przypadkowe spotkanie Black Widow.

Jaki jest najlepszy potwór do expienia?

Messiah: Demon (z blokerem) // Teraz, będąc magiem, dobre do expienia są Necromacery

Jaki jest najlepszy potwór do zabawy?

Messiah: Dragon lord, Draconia jest moim ulubionym miejscem.

Jaki jest najlepszy potwór, do zbierania loot'u?

Messiah: Demon, to jest oczywiste :)

Jakie rady dałbyś początkującym i wysokim lvl'om?

Messiah: Dla początkujących: Na początku nie wierzcie we wszystko ślepo, nie dołączaj do pierwszej gildii jaką zobaczysz, exiąc unikaj wszystkich potencjalnych problemów. Jeśli zostałeś zabity i rządzasz rewanżu, poczekaj aż wbijesz wyższy lvl i dołączysz do potężniejszej gildii .
Do wysokich lvli: Używajcie więcej czasu na odkrywanie terenów i badanie questów. Nie zajmujcie się bezmyślnym walczeniem bez przerwy z tymi samymi potworami.

Na Koniec wywiadu, mółbyś powiedzieć coś Hiszpańskim graczom?

Messiah: Mam nadzieje, że w przyszłości hiszpańscy gracze będą bardziej zjednoczeni, ponieważ wydaje się, że mamy tak daleko by znowu się zjednoczyć . To bardzo ważne, by państwa były zjdnoczone w grach online.

Pozdrawiam.

Eivrel
18-11-2006, 01:06
Trochę dziwne te ostatnie pytanie. Nigdzie nie napisałeś że to tłumaczenie a pytanie o coś dla Hiszpańskich graczy wygląda dziwnie skoro wywiad jest przeznaczony na polskie forum :S Poza tym nie ten dział. I mógłbyś na wstępie jakoś bardziej przedstawić tę postać bo jakoś tak czytam te pytania a nie wiem o co chodzi zbytnio.
Btw. skromny koleś 'jestem sprytną i inteligentną osobą'.

Ri'Pablo
18-11-2006, 01:17
Wychodziłem z założenia, że każdy go zna :)
A co do ostatniego pytania to nie wiem co w tym dziwnego... Jest Hiszpanem, więc to chyba norma, że zależy mu na jedności jego rodaków a nie Polaków.

Na videogoogle możesz sobie wpisać Messiah, tam będziesz miał o nim krótki filmik :P

pivope
18-11-2006, 01:26
jaki fake ja pier**** a jesli sie myle ze to fake to robil ten wywiad jakis 9-12 latek.

"Jaki jest najlepszy potwór do zabawy? " ahhhaahahahahha
"Ile plecaków wypijałeś dziennie? " hahahahaha
"Ile plecaków trzymałeś w depo?" boshe......
............................. bez komentarza twoj wysilek w pisaniu tego poszedl tylko na marne

Rav Othersider
18-11-2006, 01:35
Dziwne pytania... oraz tłumacz błąd popełnił. Nie pisze się "mojim" tylko "moim".

Ri'Pablo
18-11-2006, 01:41
Jeśli chodzi o te pytanie z expieniem dla zabawy, to może to być moje uhybienie w tłumaczeniu. To było ujęte jako "monsters to hunt for fun"

A Jeśli chodzi o słowo "moim" to dziękuje i przepraszam. Zedytuje jutro, bo dzisiaj już nie mogę.

Ty jesteś Cwanish? ;] Widziałem filmik jak cię zabili na Banshee quest'cie :p i to już kawał czasu temu.

pivope
18-11-2006, 01:47
"Mój brat zabijał wszystkich ludzi którzy wkrótce z nim zadarli , zabił swoich towarzyszy z gildii, zwoich kolgów... wszystkich z premedytacją."
zwoich kolgów -> swoich :p
ale kazdy popelnia bledy ort. :P

Ri'Pablo
18-11-2006, 01:58
no akurat wyrazu zwoich raczej nie można nazwać błędem ortograficznym... po prostu szybko to tłumaczyłem i wcisnąłem przypadkowo klawisz "Z" zamiast "S"

ripper
18-11-2006, 10:20
Nienajgorszy wywiad, chociaż imo za dużo pytań, które w zasadzie są nikomu do niczego niepotrzebne.

Eivrel
18-11-2006, 11:54
A co do ostatniego pytania to nie wiem co w tym dziwnego... Jest Hiszpanem, więc to chyba norma, że zależy mu na jedności jego rodaków a nie Polaków.

No tak racja ale na początku nie napisałeś że to tłumaczenie więc myślałem że sam przeprowadzałeś ten wywiad i był on przeznaczony tylko na te forum.

Guardian anubite
18-11-2006, 12:17
Nie wierze ci napisz mi jak się z nim porpzumiałeś gdzieś w tibi czy cos to uwierze ze z nim rozmawiałeś.

Lenrock
18-11-2006, 12:27
wiesz to dziwne. kiedy robiles ten wywiad i na jakiej postaci grał ten twoj 'messiah'?

Dregar
18-11-2006, 12:38
Przetłumaczyłem ten wywiad.. ale nie mam pojęcia z jakiej strony, gdyż trafiłem na nią przypadkowo.

@up i 2xup
wy jestescie tepi czy tylko udajecie

toretycznie ten wywiat mogl byc najpuzniej przeprowadzony w 2005 roku ... tuz po letnim update

Guardian anubite
18-11-2006, 13:30
@up i 2xup
wy jestescie tepi czy tylko udajecie

toretycznie ten wywiat mogl byc najpuzniej przeprowadzony w 2005 roku ... tuz po letnim update

Ty jesteś tępy... dziwne ... wpisał se w google trele mele wyskoczyl mu wywiad i przetlumaczył go od tak sobie i dał nam:D weź się nie rożsmieszaj... zresztą troche bajek jest w tym wywiadzie.. fake albo nieudolność tłumacza.

Ri'Pablo
18-11-2006, 13:53
Ty jesteś tępy... dziwne ... wpisał se w google trele mele wyskoczyl mu wywiad i przetlumaczył go od tak sobie i dał nam:D weź się nie rożsmieszaj... zresztą troche bajek jest w tym wywiadzie.. fake albo nieudolność tłumacza.

Jak narazie to ty się ośmieszasz.
Co prawda może to być fake, ale jak możesz mnie oskarżać o błędne tłumaczenie, skoro nie widziałeś oryginału w angielskim ...
Link do tego wywiadu dał mi ktoś w temacie, w którym jakiś facio szukał starych graczy...
Pozdro.

Gumowy
18-11-2006, 14:16
Hmmm ten jeden z wiekszych PA na Arcani zmienil sie :] ale niestety, jego gildia (DPFT) nie... ciagle uwazaja sie za GODów tego serwera i chyba tak pozostanie... ale... jest duzo h lvl sorcow i wydaje mi sie ze kazdy z nich bedzie chcial zdobyc wladze nad gildia/serwerem.

Radek 666
18-11-2006, 14:23
Po kilku pierwszych pytaniach odechciało mi się czytać. "Ile masz lat?" - "24" "Ile miałeś kiedy zaczynałeś grać w Tibię?" - "21-22" "Ile lat grasz w Tibię" "W Tibię gram od 4 lat" - ROTFL.

Ri'Pablo
18-11-2006, 15:12
Ja tu tylko tłumacze :P
btw. Może mi ktoś powiedzieć, gdzie mam wklejać kolejne wywiady?

Guardian anubite
18-11-2006, 15:33
Ja tu tylko tłumacze :P
btw. Może mi ktoś powiedzieć, gdzie mam wklejać kolejne wywiady?

wklejaj tu ale pisz jak tłumaczysz ich źródło. pozdro

Lenrock
18-11-2006, 16:12
te wywiady lepiej umieszczać na forum hunted.pl, nie tutaj

Szkut
18-11-2006, 17:55
Witam.
Chciałbym pokazać wam wywiad z człowiekiem, który na zawsze zmienił oblicze tibii. Dla mnie tylko on jeden zasługuje na miano legendy.
Prosze o wymienienie ewentualnych błędów ortograficzynch, stylistycznych czy w szyku zdań.

<ciach>

Pozdrawiam.

Ale gowniany fake.. juz widze jak ks udzielil by wywiadu "polaczkowi"

Info od Parysa:
Nie cytuj tak długich postów bez potrzeby.

Guardian anubite
18-11-2006, 18:36
Ale gowniany fake.. juz widze jak ks udzielil by wywiadu "polaczkowi"

Musisz cytować wywiad takiego rozmaru? Myslisz że kazdemu sie chce przesuwać myszką w dół zeby przeczytać co napisałeś? Jakby kazdy zaczął tyle tekstu cytować wiesz co by to było?!

zakazane1991
18-11-2006, 18:52
ludzie k.u.r.w.a nie znacie sie to nie oceniajcie. Messiah to jest legenda i tyle. Nie wypowiadajcie sie jeśli sie nie znacie.

Waleczny Filip
18-11-2006, 21:13
Kazdy, kto napisal ze to fake jest wprost zalosny. Wywiad pochodzi z www.tibiahispano.com. Ja nie moge. Sa leszcze na tym forum....

@topic: Gratz, ze chcialo Ci sie to tlumaczyc, tylko szkoda, ze duzo ludzi z tego forum jest zbyt malo inteligentnych zeby docenic twoj trud. Jeszcze raz uznanie dla Ciebie.

EDIT: Macie leszcze i niedowiarki link do wywiadu
http://www.tibiahispano.com/entrevista_messiah_en.php

Sozemego
18-11-2006, 21:48
I ten ktory przeprowadzil wywiad i ten ktory go udzielil nie znaja za dobrze angielskiego, przykra sprawa. Ale kogo to obchodzi, ten typ gral kiedys, teraz nie gra, nie ma sensu o nim rozprawiac.

Angel of Death
18-11-2006, 22:04
Hm Blackd ? Blackd stworzył tego bota z mage bombą :>

Fire Necromacer
18-11-2006, 22:57
Hm Blackd ? Blackd stworzył tego bota z mage bombą :>

Nie Blackd stworzył bota, bo Blackd jest botem. Tego bota stworzył Daniel siakiś.

Topic:
Zamiast przetłumaczyc wywiad i go dawać na forum, powinieneś coś napisać o Messiahu. Jest to dość słynna postać, więc napewno można o niej cokolwiek ciekawego wyszperać w necie ;>

Ri'Pablo
19-11-2006, 06:19
@topic: Gratz, ze chcialo Ci sie to tlumaczyc, tylko szkoda, ze duzo ludzi z tego forum jest zbyt malo inteligentnych zeby docenic twoj trud. Jeszcze raz uznanie dla Ciebie.

Ahh delektowałem się esencją każdego słowa twojej wypowiedzi ;]...
A tak na serio, to dzięki, za uznanie, ale ten wywiad nie był zbyt trudny do przetłumaczenia, ze względu na to, że , jak ktoś już tutaj wspomniał, rozmówcy nie znali zbyt dobrze języka angielskiego.
Większe trudności miałem np. z przetłumaczeniem wywiadu z Gugo...

@up
Może i masz racje.. ale jak już napisałem, byłem pewien, że każdy ma chociaż mgliste pojęcie o tej postaci.

Alanus Lutinum
19-11-2006, 09:23
Po pierwsze gratuluję tego, że Messiah udzielił tobie wywiadu.
Po drugie gratuluję przetłumaczenia na polski.
Po trzecie wywiad mi się bardzo podoba. Teraz już trochę wiem o tym legendranym graczu ;).

Tanivupo
19-11-2006, 09:34
Dobry wywiad ale go juz czytalem wczesniej...-.-
Bo jak napisal na poczatku autor tego tematu! Przetlumaczyl ten wywiad z jakies strony... o ile sie nie myle to tibiahispano czy jak to tam idzie... i tam jets ten wywiad w jezyku hiszpanskim...-.-

wiec nie piszcie ze to fake!

druidek12
19-11-2006, 09:49
1. Messiah NIE UDZIELIL MU WYWIADU, on go przetłumaczył (http://pl.wikipedia.org/wiki/T%C5%82umacz)!!!
2. Gratuluję, że ci się chciało tłumaczyć tak długi wywiad. Aczkolwiek niektóre pytania są podobne i nic nowego nie wnoszą :O

Radek 666
19-11-2006, 11:38
Po pierwsze gratuluję tego, że Messiah udzielił tobie wywiadu
Po pierwsze to nie on go udzielił.
Po drugie naucz się czytać.

i tam jets ten wywiad w jezyku hiszpanskim...-.-
W języku angielskim.

EDIT
@up
Ooops, nie zauważyłem twojego posta (na ostatnią stronę nie patrzyłem) :p.

Szkut
20-11-2006, 18:17
Kazdy, kto napisal ze to fake jest wprost zalosny. Wywiad pochodzi z www.tibiahispano.com. Ja nie moge. Sa leszcze na tym forum....

EDIT: Macie leszcze i niedowiarki link do wywiadu
http://www.tibiahispano.com/entrevista_messiah_en.php
Wystraczylo dopisac ze skopiowano z tibiahispano.com mysl troche..

Angelus
20-11-2006, 20:21
Wywiad był bardzo ciekawy ..
Myślę ,że każdy kto lubi tibię z chęcią czyta
o legendarnych graczach , którzy zmieniali oblicze tej gry.

Co do tego kolesia to mam mieszane uczucia.
Rozumiem super pvp , genialny zabójca ..
Ale po pierwsze sharował konto z bratem co dla mnie jest ujmą na honorze gracza ,
po drugie mordował swoich kolegów z gildii , więc chamstwo do kwadratu.
Kolejny minus to przyznał się do posiadania wielkiej ilości druidów- więc myśle ze był farmerem ,
co dla mnie oznacza kolejną niedopuszczalną sytuację.

Jest legendą bo zarzynał ludzi bez litości , czarna legenda tibii , oszust , morderca itp.
Oczywiście mówię o jego pozniejszym mrocznym wcieleniu.

Ale fajnie poczytać o takich starożytnych graczach :)

Rybzor
21-11-2006, 03:28
Całkiem całkiem.. w prawdzie nie w pełni profesjonalnie wykonane, ale dowiedziałem sie czegoś nowego o Messiahu, a i dalej chciałbym o nim wiecej wiedziec ;).

GiantSpider
21-11-2006, 09:35
około 34/30
Magiem nie można mieć większego ataku niż shieldingu. Oszukujesz.
Myślę, że mogę zdefiniować się, jako inteligentną, poważną i sprytną osobę.
Nie ma to jak wrodzona skromność.
Mag jest jedyna profesją, w której możesz brać przewage ze swojej inteligencji.
Knight też musi używać czarów, bo z broni nikogo nie zabije.
zdobycie 100 poziomu było szczególnie ciężkie dla maga
Łatwiejsze niż dla knighta.
Myslę, że kiedyś tibia była bardziej ekcytująca, system czaszek i soulpointy naprawde niszczą tibie
Soulpointy są dobre, bo gdyby nie one to magowie mieliby ogromną przewagę nad knightami.
Dzisiaj niewiele możemy zrobić w stosuku do noobów, którzy przewyższają liczebnie reszte (dzięki systemowi czaszek).
Można ich powybijać słabszymi postaciami.
Jeżeli miałbym wybrać coś innego niż maga ...rycerz . Przed poprzednim Update'em powiedziałbym Paladin
Twój błąd. Drugą najlepszą po magu profesją jest druid.
Demony, są najlepsze do expienia na wyższych lvlach (Oczywiście, musisz znależć rycerza, który będzie na tyle wiarygodny, że będziesz pewien że nie zwinie ci loot'u) Myśle że teraz demony wciąż są najlepsze.
Demony nie są najlepsze, bo najlepsze są warlocki. Na demonach nie można expić solo, a na blokera trzeba czekać.
Lubiłem pokrywać ogniem duże tereny za pomocą firebomb
OWNED. :D
Pff ...około 20 lub więcej, zależało od dnia.
To mało jak na twój poziom. Sądzę, że marnowałeś kasę expiąc z run.
Bp sd 4k, bp hmm 700gp, bp gfb 800gp, bp UH 1,5k...Lepsze ceny niż teraz...
Prawdziwą cenę podałeś tylko tego pierwszego.
Black Widow
Co to jest?
Demon (z blokerem) // Teraz, będąc magiem, dobre do expienia są Necromacery
Najlepsze są warlocki. Na blokera trzeba czekać.
Dragon lord, Draconia jest moim ulubionym miejscem.
Rzeczywiście, dużo dragon lordów jest na Draconii. :D

Ri'Pablo
21-11-2006, 09:56
Magiem nie mozna miec wiekszego ataku niz shieldingu. Gościu zrobił cię w bambuko.

Nie mnie... ja to tłumacze... ale kiedyś mógł siedzieć z war hammerem na rotach jakiś sorc, to by miał takie skille.

GiantSpider
21-11-2006, 10:01
Nie mnie... ja to tłumacze... ale kiedyś mógł siedzieć z war hammerem na rotach jakiś sorc, to by miał takie skille.
34 ataku magiem to jakieś 3k godzin ciągłego skillowania. :p

ripper
21-11-2006, 10:13
Magiem nie można mieć większego ataku niż shieldingu. Oszukujesz.
Oj można. Zapewniam cię.
Nie ma to jak wrodzona skromność.A po co ma być skromny?
Powiedzmy, ale sorc ma zdecydowanie większą gamę czarów do wyboru i naprawdę nie jest aż tak łatwo się nimi odpowiednio posłużyć.
Łatwiejsze niż dla knighta.
Rotflnlolmao. Za czasów Tibii 7.1? Czy ty w ogóle wtedy grałeś?
Soulpointy są dobre, bo gdyby nie one to magowie mieliby ogromną przewagę nad knightami.
Nie są. Nie ma już farm druidów i jest się skazanym na kupowanie run w sklepach po koszmarnie wysokich cenach.
Można ich powybijać słabszymi postaciami.
Bo każdemu chce się robić 40-50 ms'ów, żeby bana nie wbić.
Twój błąd. Drugą najlepszą po magu profesją jest druid.
IMO Messiah wziął druida i maga jako jedną profesję.
Demony nie są najlepsze, bo najlepsze są warlocki. Na demonach nie można expić solo, a na blokera trzeba czekać.
Można expić solo. Nie mówię, że to opłacalane, ale można. Do tego myślę, że w najszybszym spawnie demonów można wyciągnąć podobne ilości expa. I tak najszybsze są behe z ue (nonpvp)
OWNED. :D
I pwn3d.
A z czego miał, psiamać, expić?
Prawdziwą cenę podałeś tylko tego pierwszego.
Nie wydaje mi się, żebyś pamiętał tamte czasy (sugerując się datą rejestracji). Nie wiem czy wiesz, ale kiedyś providerzy za protekcję sprzedawali masę run za śmieszne pieniądze.
Co to jest?
Co się stało?
Najlepsze są warlocki. Na blokera trzeba czekać.
A może wtedy nie klepało się wrli z exori mort?

Smichael
21-11-2006, 10:56
GiantSPIDER omg ty znawco tibi messiah gral z 4 lata temu wtedy nie bylo czegos takiego jak PG i bylo zupelnie inaczej .........
widze ze w kazdym temacie sie udzielasz a tak naprawde to goffno wiesz eh żal mi CIe nie zebym Cie wyzywal ale jak czegos nie wiesz po co sie udzielasz
znam messiaha i wiem ze ten wywiad nie jest falsyfikatem...
niestety mozna miec sorkiem wiekszy atak od shielda jak sie uzywa 2 recznej broni..

cya mam nadzieje ze sie nie bedziesz juz udzielal bo az zal mi .......... SCISKA......

btw

Film o messiahu

http://www.grapheine.com/bombaytv/play_uk.php?id=1775462

Obiektywista
21-11-2006, 16:23
Nie powiesz mi , że knight to spec od walenia comb (oczywiście taki eternal dużo może walnąć z exori + explo np ale to nieliczny wyjątek :p )

Za czasów kiedy Messiah grał manasy nie były tak wydatne jak teraz.

Rzeczywiście, dużo dragon lordów jest na Draconii. :D

Czytanie ze zrozumieniem nie napisał , że lubi Dl'e na Draconi

GiantSpider
21-11-2006, 17:19
A z czego miał, psiamać, expić?
Z exori mort albo vis.
Nie powiesz mi , że knight to spec od walenia comb (oczywiście taki eternal dużo może walnąć z exori + explo np ale to nieliczny wyjątek )
Combo ice rapier + exori nie jest wcale takie małe i można tym zaskoczyć maga. A ze zwykłej broni to knight nie zabije nawet 30 lvla bo ma hity po 100 max.

Kwadratowe Koło
21-11-2006, 17:33
A taki sorc z hmm w goscia za 60max

ripper
21-11-2006, 17:44
Z exori mort albo vis.
Omfg. Widać, że za krótko w tym interesie siedzisz, żeby coś kojarzyć.

Gatho Gokhinin
21-11-2006, 18:14
Ok chłopaki, dajcie spokoj i tak Riperr ma racje (lol ;p)

Tak serio mówiąc... Niektórzy się wypowiadają co to tam źle powiedzial, ale chyba on lepiej wie jak gral, no nie? Oceniacie ten wywiad przez pryzmat dzisiejszej Tibii.. błąd. Od razu mówie, że ja tamtych czasów w grze nie pamiętam, jakby ktos miał jakies pretensje.

Co do wywiadu (gratuluje chęci autorowi ;] )..
Wcześniej takie czary jak exori vis, mort, flam <b>by były</b> nieopłacalne (zakladając że istniały wtedy ;] ), mana ładowała się wolniej, więc expienie solo na takich Demonach, Warlockach czy innych dragonach nie wyglądało dla h-levela tak różowo.. Pytanie: kto by wydawał tyle pieniędzy na runy, gdy do ok 30lv początkujący sorc/druid musiał expić z war hammerem na jakis dwarfach. To normalne ze posiadał farme druidow, ciekawi mnie własnie jak w tamtych czasach wyglądało szybkie expienie dla takiego sorca, a to, że knight expił wtedy szybciej było oczywiste.
Co do bota... BlackD to nick osoby, która tego bota utworzyła, byc moze brat Messiaha, bota można wykupić za GP, więcej nie powiem, ale ostatnio szukałem informacji na temat tej bestii, więc mowie to, co chociaz moze byc umieszczone na Supported Fansite ; P
Pozdro.

Ri'Pablo
21-11-2006, 18:15
Film o messiahu

http://www.grapheine.com/bombaytv/play_uk.php?id=1775462

Bombay tv? piękny film.

Btw. Czy ktoś jest może obeznany w temacie i wie, czy to prawda, że Rodger ma 50 shielding ^^?? Może jest to wielka liczba, ale napewno nie jest ze skillami sorca tak, jak napisał tutaj ktoś( ze 34 skill=3000 godzin ciaglego skillowania...)

Jest to sorc i najlepszy przyjaciel Cliany'ego :P

GiantSpider
21-11-2006, 23:46
A taki sorc z hmm w goscia za 60max
HMM'y nie istnieją w PvP, podobnie jak broń knighta.
Btw. Czy ktoś jest może obeznany w temacie i wie, czy to prawda, że Rodger ma 50 shielding ^^?? Może jest to wielka liczba, ale napewno nie jest ze skillami sorca tak, jak napisał tutaj ktoś( ze 34 skill=3000 godzin ciaglego skillowania...)

Jest to sorc i najlepszy przyjaciel Cliany'ego
Knightem szybciej nabijesz 200 melee niż sorcem 40 shieldinga.

Ri'Pablo
22-11-2006, 01:44
@up
Jak ja nie lubie, jak ktoś przesadza, lub wyolbrzymia, ale nie ważne.

Jeśli chodzi o Messiaha, to po przeczytaniu wywiadu uważam, że kiedyś tibia naprawde mogła być ciekawsza. Co prawda było wiele niedociągnięć(nie mówie tutaj o grafice) np.
1.Nie można się było ropować, gdy rope-place bylo zasypane, lub gdy ktos na tym stal.
2. Nie można sie było uhać, gdy stalo się z inna postacią na jednej kratce( uhalo sie wtedy ta druga osobe)
3. Nie było protection zone na statku
I na pewno wiele więcej

Co prawda, byly to wyrazne niedociagniecia, ale przez to Tibia byla ciekawsza.

Gallar
22-11-2006, 07:06
Co do bota... BlackD to nick osoby, która tego bota utworzyła, byc moze brat Messiaha, bota można wykupić za GP.

Blackd = Messiah.
Bota można kupić też za rl kase.

GiantSpider
22-11-2006, 09:29
Jak ja nie lubie, jak ktoś przesadza, lub wyolbrzymia
To nabij 30 shielda sorcem i mi opowiesz jak dlugo trwalo. Jak sie w rok wyrobisz to dam ci 1kk.

Ri'Pablo
22-11-2006, 09:50
@up.
Wyrobił bym się w miesiąć-2 miesiące kolego.

Miałem 27 shielda... i wcale nie zajelo mi to tak duzo czasu...

GiantSpider
22-11-2006, 09:55
@up.

Wiesz jaka różnica jest pomiędzy 27 a 30 shielda sorcem? Współczynnik 300% na kolejny skill czyli wbicie 30 shielda zajmie ci 27 razy tyle czasu ile zajelo ci wbicie 27 shielda.

Rav Othersider
22-11-2006, 11:42
To nabij 30 shielda sorcem i mi opowiesz jak dlugo trwalo. Jak sie w rok wyrobisz to dam ci 1kk.

Wątpie, abyś miał taką kase, ósmo-poziomowy noobku. Czytając Twoje posty mam ochote zrobić spam na e-mail'a jakiemuś modowi, by Cie zbanował.

Nyksus
22-11-2006, 12:39
@up.

Nie zajęło ci dużo czasu? Tylko jakieś ... 5 miesięcy? 6?

Smichael
22-11-2006, 15:21
zrobilem w tydzien 27

zakazane1991
22-11-2006, 17:23
@giant spider
Jesteś tak głupi z przyzwyczajenia, czy ci za to płacą?
po 1:
kiedyś nie było różdżek (wow niesamowite dla niektórych) i expiło sie magami axami lub clubami (zadko swordami bo mały atak). jeśli więc ktoś nabija 100 lvl bronią to jako taki skill idzie (skile broni wyższe bo u użyciu dominowała broń 2h
po 2:
broń knighta nie liczy sie w pvp? buehehehehhe TO mnie położyło. Weź swojego nie wiem jaki tam 14 czy 15 sork i chodź się zmierz. Dobra broń i dobre skile = maszyna do zabijania. Wiesz dlaczego? Bo przy skilach sorka z gs na 70 skilach po 100 będe często trafiał , a taki sork niech bije mnie z sd. W końcu mu się skończą, a ja dalej będe siekał.
Zatkało? Jeśli jesteś mądrzejszy to rzuć lvl swojej postaci, chętnie sie pośmieje.

ripper
22-11-2006, 17:58
jeśli więc ktoś nabija 100 lvl
Od pewnego lvla już się expiło z runami, wcześniej z summonami. Nie przesadzaj - 100 lvla z melee nikt nie klepał.
broń knighta nie liczy sie w pvp? buehehehehhe TO mnie położyło. Weź swojego nie wiem jaki tam 14 czy 15 sork i chodź się zmierz. Dobra broń i dobre skile = maszyna do zabijania. Wiesz dlaczego? Bo przy skilach sorka z gs na 70 skilach po 100 będe często trafiał , a taki sork niech bije mnie z sd. W końcu mu się skończą, a ja dalej będe siekał.
Zatkało? Jeśli jesteś mądrzejszy to rzuć lvl swojej postaci, chętnie sie pośmieje.
Broń knighta zadaje śmieszne obrażenia w stosunku do run sorca, aczkolwiek jest darmowa. Z tym, że w pvp chodzi o zabicie, a nie ekonomię. Poza tym... Nie zgrywaj jakiegoś pro playera, bo skoro oceniasz lvl innych to sam wbij nieco większy. Knight w pvp jest dobry, jeśli trafia na słabo wyekwipowaną ofiarę i do tego głupią.

zakazane1991
22-11-2006, 19:04
@ ripper
troche racji masz, ale kiedyś lepsze skile tłukli sorce i druidzi
co do pvp knighta: pekowałem nim to wiem jakie hity wchodzą (z 60 można spoko bić cały czas)

dagothar
22-11-2006, 19:12
@up.

Tu sie nie rozmawia o OTSach.

Alora
22-11-2006, 19:53
Giant Spider powiem jedno STFU Lmao!

Po pierwsze manasy byly kiedy po 100gp od sztuki.

Po drugie nie było wandów i rodów.

Po trzecie bp hmm stał 500-600gp bp gfb 1,5k bp uh 2-2,5k itp.

Po czwarte nie grales od klienta 7.1 wiedz siedz cicho kiedys expienie sorkiem to bicie rotow z w-hammera do 35 lvla praktycznie bylo. Potem summony i na dragi sie szlo bo kochanych tombow nie bylo. Nie bylo tez djinów ktoe kupowaly dragon shieldy itp. Wiec jak spyliles loota z drago dorobiles sd to miales kase na hmm i mansy zeby znowu je katowac. Tak az do 45-50 lvla. Wtedy ludzie robili/kupowali za wszystko co mieli sdkow i troche manasow i w teamie bloker + shooterow szli na demki liczac az g-legs/mpa/mms albo duzo innego loota spadnie. Jak spadlo kupowalo sie HMMy i lecialo z blokerem na DLe albo dalej siedzialo na demkach :D (taki krotki zarys) Knight mial lajtowo bo nawet jak zrobil 60/60 i zaczal expic to z kopalni po jakims czasie zyl lepiej niz sork z rotow czy robienia runek. Tracil tam tylko huy ktore byly znacznei tansze dzieki temu ze byly farmy i 0 soul pointow. Wyciagal tam kupe kasy mase expa (kiedys dwarf guard sypal czesciej lootem i dawal 185 expa) co prowadzilo do tego ze byl zalew ryckow :D

Smichael
22-11-2006, 20:05
Alora i love ya <3 jedna osoba ktora cos wie o tibi hehe ...
ten giant spider poprostu dziala mi na nerwach.. po 2 messiah to znany cheater wiec pewnie do 60 bil roty lol :p wiec co do jego skilla nie widze problemow i mam nadzieje ze giantspider wanna be sie nie odezwie

Ri'Pablo
22-11-2006, 23:49
@up.
Cheater czy nie, ale jednak legenda, czarny charakter na imie którego drżała cała Tibia ( a nawet Cip-soft ;]). A wogole, to 2 osoby to jest i tak straasznie malo w porownaniu z tym, co sie dzieje teraz, gdy kazdy "porzadny" lvl ma co najmniej 3-4 :P

Moze i troszke przesadzilem, ale jednak na pewno cos w tym jest

Alora
23-11-2006, 00:21
Messiah byl bardzo dobrym playerem. Dzisiaj wbicie sorkiem mlvla 70 bez stania pod domkiem to niezly wyczyn. A kiedys gdy manasy byly drozsze dawaly mniej to 70 mlvl byl czyms nie do pomyslenia :D Pozatym panie GiantSpider od jakiego pan klienta gra w ta gre? Od 7.4? a moze 7.6? Niestety to nie obrazuje tamtej rzeczywistosci. Z drugiej strony kusi mnie zagrac sorkiem po staremu czyli w-hammer roty dragi demce dle :D Bez Hydr,tombów,tiquandy,piratów. Ciekawe co z tego wyjdzie :D

Smichael
23-11-2006, 11:19
@up.
Cheater czy nie, ale jednak legenda, czarny charakter na imie którego drżała cała Tibia ( a nawet Cip-soft ;]). A wogole, to 2 osoby to jest i tak straasznie malo w porownaniu z tym, co sie dzieje teraz, gdy kazdy "porzadny" lvl ma co najmniej 3-4 :P

Moze i troszke przesadzilem, ale jednak na pewno cos w tym jest
mistrzu gupot nie opowiadaj Messiah =
Ajo , Rafa , Daniel + jeszcze jeden brat ale imienia nie pamietam lol.

Ri'Pablo
23-11-2006, 19:07
mistrzu gupot nie opowiadaj Messiah =
Ajo , Rafa , Daniel + jeszcze jeden brat ale imienia nie pamietam lol.

Sam jesteś "Gupota"...
Skąd ty masz takie informacje?

Smichael
24-11-2006, 10:37
znammmm messiaha mistrzu i wiem co on robi z bracmiiii
oni sa od tej gry uzaleznieni i moga grac w nia 24/7

Ri'Pablo
24-11-2006, 12:16

Dobra looz... ale to chyba normalne, że wierze w to, co powiedział Messiah w wywiadzie, niż w to, co mówi jakiś przypadkowy koleś na forum.tibia.pl...

Smichael
25-11-2006, 09:53
jak bym wierzyl w to co mowi messiah nie zmienial bym serwa!

Gallar
25-11-2006, 10:42

Uzależnieni to oni faktycznie są. Ale nie tyle od samej gry, co od blackd proxy.
Więc nie pieprz głupot, bo tak na dobrą sprawę to oni dziennie bardzo często nawet godziny na exp nie poświęcają ;]

@down: Messiah aka Daniel = blackd owner ; o

Rav Othersider
25-11-2006, 10:51
Uzależnieni to oni faktycznie są. Ale nie tyle od samej gry, co od blackd proxy.
Więc nie pieprz głupot, bo tak na dobrą sprawę to oni dziennie bardzo często nawet godziny na exp nie poświęcają ;]

Gallar jak zwykle, Blackd proxy ;).

Ri'Pablo
26-11-2006, 12:38

To gdzie oni wsyscy teraz grają, że tak wiele osób tak dużo o nich wie?

Shokei
26-11-2006, 13:11
Miał nick Blackd. Hum lubi podążac obranym torem. Jaki nick taki bot. ahh nup.

Jakby co Messiash to Knightsolo. ;d

Mroku
27-11-2006, 19:24

messiah to ma fart xD Knightsolo-deleted,Mess~tez xD
oj nie wolno sharowac ;>

Gallar
27-11-2006, 22:19
To gdzie oni wsyscy teraz grają, że tak wiele osób tak dużo o nich wie?

Berylia. Do tego pogadać z Messiahem nie jest tak znów trudno, !google blackdtools forum ;- )
Linka nie podam, bo znów warnik poleci za rozprowadzanie oprogramowania sprzecznego z tibia rules.

Jak już o takich pierdołach gadamy, to dodam że blackd dlatego, że na imię mu Daniel a bardzo chciał podkreślić swoją ciemną stronę i to, że sika na tibia rules ( rotfl ).

Knightsolo to brat Messiaha, z tego co wiem

Ri'Pablo
30-11-2006, 22:21
@Gallar
Mógłbyś podać jego nick :)??

Darviniok
30-11-2006, 22:36
kurwa a moglby ktos wyjasnic o co chodzi z tym messihem? ja wogole nie wiem kto to jest :/ wiem tylko ze jego nick widnieje na stronie z cheatami w tym i mage bombem ale nic poza tym nie wiem podpowie ktos? :(

Tanivupo
02-12-2006, 11:26
kurwa a moglby ktos wyjasnic o co chodzi z tym messihem? ja wogole nie wiem kto to jest :/ wiem tylko ze jego nick widnieje na stronie z cheatami w tym i mage bombem ale nic poza tym nie wiem podpowie ktos? :(

Messiah to jedna z legend tibi :> radzilbym poszukac a napewno cos o nim znajdziesz ^.^

Ri'Pablo
02-12-2006, 15:03

Możesz wpisać sobie na videogoogle "Messiah". Nie wiem czy jeszce jest, ale był tam film, który może ci troske przybliżyć jego postać.

Galancik
02-12-2006, 17:53
Możesz wpisać sobie na videogoogle "Messiah". Nie wiem czy jeszce jest, ale był tam film, który może ci troske przybliżyć jego postać. widzialem filmik i co ?? i nadal nie wiem dlaczegoon jest taki slawny ;/

zakazane1991
02-12-2006, 20:28
z tego co wiem messiah był jednym z pierwszych 100 lvl. Potem zaczął masowo zabijać. Działał jak wąglik, wszyscy padali. Wytrawny pk, naprawde dobry gracz nawet jak botował czy nie botował. Dochodziło do tego, że stawał na słynnym dwarf bridge i wymuszał 5k za przejście (płać albo zgiń). Cała Nova rozpoczęła z nim wojne. Wygrałby (jak sam powiedział w wywiadzie tylko jedna osoba go zabiła na całym serwerze, a potem została zrookowana), ale Cip soft skasował mu chara. to tyle

Ri'Pablo
05-12-2006, 11:51
Wie ktoś może, czy Arieswar wbił 100 lvl przed Messiah'em??