zaloguj się

Pokaż pełną wersje : problem z grafiką

Kaczmen
18-12-2006, 18:02
Po włączeniu Tibii ukazał się moim oczom taki oto obraz:
http://img324.imageshack.us/img324/3125/uo0013gz5.jpg

Chyba na pierwszy rzut oka widać że coś jest nie tak^^ Próbowałem różnych ustawień grafiki nic nie pomagało...ktoś wie jak temu zaradzić??

Kubon
18-12-2006, 18:13
Wydaje mi sie, ze reinstalacja tibii powinna pomoc

Kaczmen
18-12-2006, 23:38
Wybaczcie zapomniałem dodać: grę reinstalowałem już kilka razy...no chyba, że instalka mi się błędnie ściągnęła...

Seele
19-12-2006, 00:05
wywal to co masz i zainstaluj od nowa. Nie dodawaj pliku z przezroczystymi drzewami pod tibie 7.8

jeżeli zmieniałeś plik tibia.pic to też go nie zmieniaj

Kaczmen
19-12-2006, 00:11
nie mam żadnych plików z drzewkami ani żadnych zmian w innych plikach...jest dokładnie czyste to co się instaluje po pobraniu ze strony tibia.com ;)

OK! Problem się rozwiązał - błędy w ściągniętym pliku instalacyjnym

Korzystając z okazji...mam jeszcze jeden problem

Zawsze po włączeniu Tibii wiesza mi się komp (0 reakcji)...uda mi się odpalić grę tylko jeżeli uruchomię ją zaraz po starcie/restarcie komputera, a to nie jest dobre, bo przecież nie używa się komputera tylko do gry ;] a i nie chce mi się potem go restartować, żeby wreszcie pograć :P mam nadzieję że zrozumieliście^^
Mój sprzęt to Pentium III 1Ghz, 384 mega ramu. Nie jest to związane z przegrzewaniem się, bo w takim wypadku nie włączyłbym Tibii nigdy. ;]
Dzieje się tak od momentu kiedy wprowadzony został nowy wygląd ekranu startowego (7.8?).

emilok
19-12-2006, 08:20
Przeglądnij autostart oraz autouruchamianie w poszukiwaniu jakichś programów co się ładują wraz z systemem. Byćmoże kiedy szybko włączasz tibię nie zdążą się one uruchomić a już uruchomione gryzą się z tibią.

Przeglądnij także dziennik błędów i poszukaj godziny odpowiadającej zawieszeniu komputera.

Kaczmen
19-12-2006, 23:30
Trochę dokładniej, bo w tych sprawach nie jestem zbyt dobry...

1. Czym najwydajniej przejrzeć autostart i autouruchamianie?
2. Gdzie znajdę dziennik błędów/zdarzeń?

emilok
19-12-2006, 23:50
Autostart można sprawdzać wchodząc w : start > uruchom > msconfig [enter], zakładka autostrat/autouruchamianie. Wszelkie podejżane programy to warto wpisać ich nazwy w google i po wynjikach powinieneś się szybko dowiedzieć czy dana aplikacja nie jest czasem złośliwa.

Dziennik zdarzeń : Start > panel sterowania > narzędzia administracyjne > zarządzenie komputerem > i tam w menu wybrać "podgląd zdarzeń" i będą tam jakieś podgrupy, generalnie warto posortować po czasie wystąpienia zdarzenia i poszukać jakiegoś zdarzenia które jest błędem.

Nazwy pisane po części z głowy, mogą nieco odbiegać od prawdziwych (nie ma to jak konto z ograniczeniami:P).

zalfik
20-12-2006, 09:17
I jeszcze inaczej. Sciagnij sobie program Hijack This, wykonac nim tzw scan procesow (czyli jakie procesy chodza na Twoim kompie aktualnie) i wynik wkleic na stronce: http://www.hijackthis.de/ i klknac <analyze>

Jezeli w przynajmniej malutkim stopniu znasz angielski to dowiesz sie jakie procesy "psuja" Ci cos w komputerze ;)