zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Harry Potter and the Deathly Hallows

Stron : 1 [2]

Kenixia
08-02-2008, 22:36
To nikt nie płakał jak umarł Zgredek ;/?

@down:
Nie obrażać mi Zgredka!
Szam jesteś gejowski ;[

Misza
08-02-2008, 22:45
@up: śmierć gejowskim elfom i innym skrzatom!

Hodal
09-02-2008, 15:57
@Kinixia : No ja jak w lecie czytałem to byłem bliski.. wersja polska - nie oceniam, bo jak się coś czyta 2 raz to to nie to samo w końcu..
Ale ogólnie 7 tom najlepszy chyba :>
@Down : Wiesz o tym, że Snape kochał Lily można się było dowiedzieć/domyślić już w VI części.. Kiedyś się bawiłem i zamieniłem sobie coś tak z ciekawości : Severus Snape -> Perseus Evans ;o / ciekawe nie :D?

Kenixia
09-02-2008, 19:37
Ale wy nieczuli jesteście ;/
A jak sie okazało ze Snape kochał Lily ;?

Pawcio Druid
10-02-2008, 02:03
Ja szlochałem prawie tydzień po zabiciu Zgredka :confused:
pleb

Capality
10-02-2008, 02:36
TO czego nie mogła upchnąć w 6 tomach wpierdzieliła do 7...

Bierun
10-02-2008, 18:47
Ja prawdzie powiedziawszy czytam Harrego od 1 klasy szkoły podstawowej.Zaczęło się od tego że pojechałem do babci na święta , a moja ciocia zostawiła tam dla mnie prezenty i zobaczyłem dość grubą książke jak na 1 klase sp.Na drugi dzień wziąłem sie do czytania.I tak było już z każda częścia.Mam głęboką nadzieje żę JKR bęzie Kontynuować Tę piękną książkę.
Oh ale sie rozpisałem.

sphinx123
10-02-2008, 23:35
@up

Śmierć no-life'om z Saphiry ;]

Czarna_Mamba
11-02-2008, 02:39
Zgredek pal sześć, ja tam Freda żałuję. :<

Kejmilo
11-02-2008, 08:29
Mnie najbardziej rozbroił motyw walki w Wielkiej Sali, kiedy to pani Weasley powiedziała:
-NIE DO MOJEJ CÓRKI SUKO! - do Bellatriks. W końcu pokazała się w swojej pełnej postaci 8o

A poza tym to z Czarną Różdżką było trochę dziwne, kiedy Voldemort próbował uśmiercić Harry'ego. Przecież Malfoy nie pokonał Dumbledore'a, pokonał go Snape, więc jak Harry mógł się stać właścicielem tej różdżki? Moim zdaniem JK nie miała czego wymyślić, to trochę poprzekręcała.

A co do gejostwa Dumbledore'a, to można było już się wcześniej domyślić... Ta jego miłość do Harry'ego i zaufanie do każdego...

Colo_2006
11-02-2008, 08:33
Malfoy rzeczywiście nie zabił Dumbla, ale go rozbroił i to wystarczyło. A później został rozbrojony przez Pottera.

Yoh Asakura
11-02-2008, 12:00
Zgredek pal sześć, ja tam Freda żałuję. :<
Walić Freda, on ma swojego klona, Georga, ale dlaczego musiał zginąć Moody ? :(

Kejmilo
11-02-2008, 14:41
Walić Freda, on ma swojego klona, Georga, ale dlaczego musiał zginąć Moody ? :(

Co tam Fred, co tam Zgredek, co tam Moody, ja się o Dursley'ów martwię!!!!! JK nic o nich potem nie napisała!!! ;((((((( co się z nimiiiii staaaaauuuooooo ja ich lubiłem najbardziej w całej książce :<

Rohas
11-02-2008, 16:49
co się z nimiiiii staaaaauuuooooo ja ich lubiłem najbardziej w całej książce :<
JK mowila, ze powstanie encyklopedia HP z wszystkimi informacjami pominietymi w ksiarzka, wiec pewnie tam sie czegos dowesz ;)

Mapa_Europy
11-02-2008, 18:56

Szczere i bardzo prawdziwe :p

Kedven
13-02-2008, 16:17
Dla spragnionych innych informacji, przetłumaczyłem to, co Rowling przedstawiła podczas jednego z wywiadów. Proszę bardzo :P

- Harry zostaje Aurorem w Ministerstwie Magii, a potem zostaje mianowany na szefa działu (?). Zatrzymuje motocykl Syriusza, który zostaje naprawiony przez Artura Weasleya. Po zniszczeniu części duszy Voldemorta, która znajdowała się w Harrym, nie może już dłużej posługiwać się mową węży
- Ginny Weasley gra dla drużyny Quidditcha (jakieś tam Harpie) przez jakiś czas, jednak opuszcza je, by założyć rodzinę z Harrym. zostaje rzeczniczką Harpii dla Proroka Codziennego
- Ron przez jakiś czas pracuje w sklepie George’a, po czym dołącza do grona Aurorów
- Hermiona znajduje w Australii swoich rodziców i usuwa z nich zaklęcie zapomnienia, która nałożyła na nich dla bezpieczeństwa. Początkowa pracuje dla Ministerstwa Magii w Departamencie Kontroli nad Magicznymi Stworzeniami, poprawiając życie skrzatów domowych. Później przenosi się do Departamentu Przestrzegania Magicznych Praw i pomaga w usuwaniu uciążliwych praw związanych z „czystą krwią”. Jako jedyna z trójki przyjaciół wróciła do Hogwartu, by dokończyć 7. rok nauki.
- Stosunek Dumbledore’a do Grindelwalda był czymś więcej, niż tylko przyjaźnią. Rowling ujawnia, że łączyły ich głębsze uczucia.
- Geogre Weasley poślubił Angelinę Johnson, z którą miał dwójkę dzieci – Freda i Roxanne. Kontynuował pracę w sklepie z magicznymi gadżetami.
- Firenzo został przyjaźnie przyjęty do swojego stada, które zaakceptowało jego skłonności do kontaktu z ludźmi.
- Dolores Umridge została aresztowana, przesłuchana i uwięziona za zbrodnie przeciw mugolakom.
- Neville Longbottom zostaje nauczycielem Zielarstwa w Hogwarcie, poślubia Hannę Abbott
- Kingsley Shacklebolt zostaje Ministrem Magii, wraz z Percym Weasleyem, tuż pod sobą. Wśród reform wprowadzonych przez Shacklebolta jest m.in. zaprzestanie korzystania z Dementorów, jako strażników Azkabanu. W skutek tego świat jest ‘bardziej słoneczny’. Harry, Ron i Hermiona także byli obecni w reformowaniu Ministerstwa.
- W Hogwarcie Slytherin przestaje być skupiskiem zwolenników czystej krwi, lecz nie znika jego zła reputacja.
- Zła passa nauczycieli Obrony przed Czarną Magią zanika wraz z śmiercią Voldemorta. W Hogwarcie w końcu jest stały nauczyciel. Harry wykłada w Hogwarcie kilkakrotnie w roku.
- Portret Snape’a, który krótko zajmował stanowisko Dyrektora Hogwartu, nie pojawia się w gabinecie dyrektora. Harry jednak zamieszcza w gabinecie portret i ujawnia całą prawdę o Snape’ie.

Przepraszam za błędy, sam to tłumaczyłem :P

Lasooch
13-02-2008, 16:23
(cut)

Czyli widzę happy end na maxa, po całości i z przytupem. Bieda.

Xzonixek
13-02-2008, 16:49
Nie spodobał mi się motyw ze słabością różdżki śmierci przeciwko malfoy'owej... Ta powtórka z rozrywki Belli vs Molly... Doświadczona i jedna z najsilniejszych złych postaci pokonana przez kucharke... W ogóle wg. mnie związek Ginny z Harrym jest jakiś taki... niepotrzebny? Rozumiem - dziewczyny dziewczyny dziewczyny, ale nie oni dwoje :P

Książka nawet nawet...

Kejmilo
13-02-2008, 17:07
Jako jedyna z trójki przyjaciół wróciła do Hogwartu, by dokończyć 7. rok nauki.
[ciach]
- Stosunek Dumbledore’a do Grindelwalda był czymś więcej, niż tylko przyjaźnią. Rowling ujawnia, że łączyły ich głębsze uczucia.

Co do Hier-miją-niny (:P), to jakoś mnie to nie zdziwiło, za to zaskoczyło mnie to, że wzięła ślub z Ronem a nie z Historią Hogwartu ~~

Co do Dumbla, to JK chce nas silnie utwierdzić w przekonaniu, że Dumbledore był gejem. Głębsze uczucia lol...

Lasooch ma rację - happy end na maxa \o\

Lasooch
13-02-2008, 17:10
Lasooch ma rację - happy end na maxa \o\

Lasooch ma zawsze rację.

@down: pewnie, że mogła.

Czarna_Mamba
13-02-2008, 21:48
Mogła jeszcze kogoś dobić, prawda Łasuch?

Barosa7
13-02-2008, 22:29
Rzeczywiście harry z każdą częścią robi się coraz nudniejszy..
Niech ktoś przeczyta se najpierw pierwszą część a potem ostatnią, zrozumie różnicę...

SkateElement
14-02-2008, 03:32
JK mowila, ze powstanie encyklopedia HP z wszystkimi informacjami pominietymi w ksiarzka, wiec pewnie tam sie czegos dowesz ;)

Najlepsza wiadomość dnia.

@toppic
Proszę nie spoilować, jeśli nie ukrywacie. Niektórzy nie przeczytali jeszcze i nie chcieliby wiedzieć co się wydarzy.

Mnie ciekawi skąd się wzięła fortuna Potterów, ponieważ kiedyś (do 4. tomu) wyczytałem w jakieś gazecie (chyba click), że będzie w przyszłych tomach na 100%. I ogólnie o każdym bohaterze kim został itp po zakończeniu historii. Szkoda, że to ostatni tom, mam nadzieję, że JKR nie spocznie na laurach i weźmie się do pisania jeszcze xD

@up
Jeśli tak przeczytałeś to straciłeś jedyną okazję w swoim życiu na wyciągnięcie największej przyjemności z czytania HP, nie ma to jak czytać kolejny tom nie wiedząc co jest w następnym rozdziale, stronie, zdaniu...

Inna sprawa, ze autorka zostawila sobie duze pole manewru do pisania dalszych ksiazek osadzonych w swiecie Pottera. Co dzialo sie w ciagu tych 19 lat? Moze jakas ksiazka o Tedzie Lupinie? Albo cos o Grindewaldzie : d?
3mcie kciuki

Ale wy nieczuli jesteście ;/
A jak sie okazało ze Snape kochał Lily ;?

W ostatnim tomie Harry to powiedział, było to widać w myślodsiewni.

Każdy tom opowiadał o 1 roku edukacji w Hogwarcie, więc nie wiem ocb.

@ktoś tam wyżej ;p
skąd pomysł o gejostwie Dumbledora?

Przyznam, że naprawdę zaskakującym dla mnie w tej części było, iż Snape ostatecznie okazał się dobrym, jeśli nie najlepszym w całej opowieści, bohaterem. Po VI tomie spisałem go już na straty i jakoś nie wierzyłem, że się okaże inaczej. Bardzo fajne w zakończeniu było to, że dowiadujemy się, iż drugi syn Harry'ego nazywa się Albus (co było do przewidzenia) Severus (tu już zdecydowanie mniej). Ogólnie na plus. Szkoda, że to już koniec, bo co by nie mówić, to ten cały wyśmiewany przez większość Potter towarzyszył mi przez kilka ostatnich lat.
Też to było dla mnie największe zaskoczenie. btw. Albus (Potter) miał na drugie imię Severus, to nie były 2 postacie. (99%, oddałem książkę i nie mogę spr.) Pierwszy syn to James, drugi Albus, a trzecia była córka Lily.

Kejmilo
14-02-2008, 08:34
Mnie ciekawi skąd się wzięła fortuna Potterów

Skąd? Ano stąd, skąd Harry odziedziczył Pelerynę Niewidkę, w końcu był był to dość poważany ród czystej krwi. Niestety nie mogę przypomnieć sobie nazwiska... Prewett... No nie wiem...

@ktoś tam wyżej ;p
skąd pomysł o gejostwie Dumbledora?

JK w nie pamiętam już czym powiedziała, że Dumbledore był gejem, to było jeszcze przed wydaniem VII chyba...

Nie wiem, czy tu, czy na innej stronie, ale przeczytałem, że ktoś się skarży, bo JK zrobiła z VII tomu kryminał. A co niby miała napisać? Jak Voldemort przychodzi na herbatkę i rozmawia o czarnej magii?

Najbardziej podobał mi się motyw z Wojną o Hogwart i "śmiercią" Harry'ego.

I zastanawia mnie to, że ani razu nie było wspomniane o rodzicach Jamesa i Lily. Czy Harry'emu nie przyszło na myśl, żeby odwiedzić dziadków, może jeszcze żyli, a na pewno mieliby jakieś cenne informacje dla niego.

Zaskoczyło mnie też zachowanie Snape'a, nawet po śmierci Dumbledore'a był mu posłuszny, a przecież tak go ciągnęło do czarnej magii.

Colo_2006
14-02-2008, 08:57
Prewett to była rodzina Molly Weasley, nazwisko tego rodu to Peverell i też mi się wydaje, że to właśnie po nich odziedziczył fortunę.

Lasooch
14-02-2008, 09:36
Najbardziej podobał mi się motyw z Wojną o Hogwart i "śmiercią" Harry'ego.

Który mnie zaj*biście mocno przypominał pierwszego Matrixa -,-

eerion
14-02-2008, 09:40
nie ma to jak czytać kolejny tom nie wiedząc co jest w następnym rozdziale, stronie, zdaniu...

I nie zakładałeś happy endu? Naiwny

Książkę przeczytałem, żeby dokończyć serię. No i nic specjalnego. Niektóre pomysły nie były złe, gdyby Rowling nie bawiła się w mieszanie klimatów poważnych i bajek. Wyszło jej to słabo, bo gdy człowiek choć próbuje wczuć się w klimat to widzi np. atakujące rozpędzone biurka (bitwa na końcu). Słodko...
Ogólnie słabo. Nie tragicznie, ale nie dobrze.

Lasooch ma zawsze rację.
taa ;)

-=DanieL=-
15-02-2008, 00:57
Jak dla mnie to 7mka jest jedną z najlepszych części. Trochę nielogiczności, aczkolwiek motywy z horkruksami, snapem, tą kolesiówą z zaimplikowanym wężem, bank gringotta (i motywami goblinów w nim) pwnzor~ klimat prwadziwego Harrego i tyle.

Hodal
15-02-2008, 23:21
Dla spragnionych innych informacji, przetłumaczyłem to, co Rowling przedstawiła podczas jednego z wywiadów. Proszę bardzo :P

- Harry zostaje Aurorem w Ministerstwie Magii, a potem zostaje mianowany na szefa działu (?). Zatrzymuje motocykl Syriusza, który zostaje naprawiony przez Artura Weasleya. Po zniszczeniu części duszy Voldemorta, która znajdowała się w Harrym, nie może już dłużej posługiwać się mową węży
- Ginny Weasley gra dla drużyny Quidditcha (jakieś tam Harpie) przez jakiś czas, jednak opuszcza je, by założyć rodzinę z Harrym. zostaje rzeczniczką Harpii dla Proroka Codziennego
- Ron przez jakiś czas pracuje w sklepie George’a, po czym dołącza do grona Aurorów
- Hermiona znajduje w Australii swoich rodziców i usuwa z nich zaklęcie zapomnienia, która nałożyła na nich dla bezpieczeństwa. Początkowa pracuje dla Ministerstwa Magii w Departamencie Kontroli nad Magicznymi Stworzeniami, poprawiając życie skrzatów domowych. Później przenosi się do Departamentu Przestrzegania Magicznych Praw i pomaga w usuwaniu uciążliwych praw związanych z „czystą krwią”. Jako jedyna z trójki przyjaciół wróciła do Hogwartu, by dokończyć 7. rok nauki.
- Geogre Weasley poślubił Angelinę Johnson, z którą miał dwójkę dzieci – Freda i Roxanne. Kontynuował pracę w sklepie z magicznymi gadżetami.
- Firenzo został przyjaźnie przyjęty do swojego stada, które zaakceptowało jego skłonności do kontaktu z ludźmi.
- Dolores Umridge została aresztowana, przesłuchana i uwięziona za zbrodnie przeciw mugolakom.
- Neville Longbottom zostaje nauczycielem Zielarstwa w Hogwarcie, poślubia Hannę Abbott
- Kingsley Shacklebolt zostaje Ministrem Magii, wraz z Percym Weasleyem, tuż pod sobą. Wśród reform wprowadzonych przez Shacklebolta jest m.in. zaprzestanie korzystania z Dementorów, jako strażników Azkabanu. W skutek tego świat jest ‘bardziej słoneczny’. Harry, Ron i Hermiona także byli obecni w reformowaniu Ministerstwa.
- W Hogwarcie Slytherin przestaje być skupiskiem zwolenników czystej krwi, lecz nie znika jego zła reputacja.
- Zła passa nauczycieli Obrony przed Czarną Magią zanika wraz z śmiercią Voldemorta. W Hogwarcie w końcu jest stały nauczyciel. Harry wykłada w Hogwarcie kilkakrotnie w roku.
- Portret Snape’a, który krótko zajmował stanowisko Dyrektora Hogwartu, nie pojawia się w gabinecie dyrektora. Harry jednak zamieszcza w gabinecie portret i ujawnia całą prawdę o Snape’ie.

Przepraszam za błędy, sam to tłumaczyłem :P

To 100% informacje z pewnego źródła czy z jakiegoś byle "Fakt'u" xD?

Ryłek
15-02-2008, 23:58
To 100% informacje z pewnego źródła czy z jakiegoś byle "Fakt'u" xD?

Z wywiadu z Rowling, chyba z sierpnia, czy września.

>>>Mazix<<<
17-02-2008, 11:16
Po zniszczeniu części duszy Voldemorta, która znajdowała się w Harrym, nie może już dłużej posługiwać się mową węży
Troche sie to kupy nie trzyma. Ron "nauczył" się mowy węży, co ujawnia gdy zapuszcza sie razem z Hermioną w Komnatę Tajemnic. Warto tez dodać, że nigdy nie łączyły go żadne wiezi se Slytherinem ani z
Voldemortem, to slaczego u licha Potter stracił ta zdolność?
@edit
Co do tytułu, jak można się dowiedzieć z końcówki książki, Polkowski nie nazwał tego relikwie, bo to słowo oznacza prochy świętego, a to nie pasuje do takiej książki.

Ryłek
17-02-2008, 12:01
Troche sie to kupy nie trzyma. Ron "nauczył" się mowy węży, co ujawnia gdy zapuszcza sie razem z Hermioną w Komnatę Tajemnic. Warto tez dodać, że nigdy nie łączyły go żadne wiezi se Slytherinem ani z
Voldemortem, to slaczego u licha Potter stracił ta zdolność?

On powtórzył tylko jedno słowo, nie musisz znać francuskiego, żeby wiedzieć co znaczy 'oui'.

Lafa
17-02-2008, 21:09
Pare minut temu skonczylem czytac :P. Jestem bardzo ciekawe jak bedzie wygladal film ;]. Nie podobala mi sie walka Voldemorta z Potterem. Zadnej akcji tylko raptem 2 czary -.^. Happy end tez mi tu nie pasuje ;/. Mam tez pytanko ,moze ktos mi wymienic horxruksy bo niby bylo 7 a ja 6 naliczam ;/

Kedven
17-02-2008, 21:47
Horkruksy:
- dziennik Toma Riddle'a
- pierścień Gauntów/Kamień Wskrzeszenia
- medalion Slytherina
- czarki Hufflepuff
- diadem Ravenclaw
- Nagini
- Harry
Nie ma ósmego. Jest ósma część duszy, która została w Voldku. ^^