zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Harry Potter and the Deathly Hallows

Stron : [1] 2

Czarna_Mamba
22-12-2006, 15:59
http://i10.photobucket.com/albums/a138/Jaden-Korr/deathlyhallows2.jpg

http://i10.photobucket.com/albums/a138/Jaden-Korr/Bez-nazwy-1.jpg

Jest już tytuł ostatniego tomu Harry'ego Potter'a. Wiem, że saga wzbudziła wiele kontrowersji, jest uważana, hmm, za komercyjny szit, ale i tak jest sławna. Ja sama, lubię tą książkę - przywiązałam się do niej, nawet nie wiem dlaczego. JKR dobrze i ciekawie pisze, ale nie jest to arcydzieło, chociaż uwodzi :) Ale ten temat nie jest do wychwalania i obrzucania błotem tej książki. Chciałabym się was spytać co sądzicie o tytule? Czego spodziewacie się po ostatnim tomie? Czy Rowling zejdzie na całkowitą komercję?

P.S. Jak ktoś chce rozwiązać zagadkę.. To chyba wie jaka jest oficjalna strona JKR.

EDIT 20.07.07

No, to czekanie mam za sobą. Zapraszam na stronę siódmą przy 10 postach na stronie, ponieważ temat jest odświętnie odświeżony.

Vatixar
22-12-2006, 16:11
Na pewno będzie o czyjejś śmierci już widać po deathly, a co to jest to hallows ?

Ppa
22-12-2006, 16:16
Ja osobiście po przeczytaniu serii "kruczy dwór" stwierdziłem ,że HP to jedno wielkie gówno... tyle powiem i nie żebym nie czytał HP ale przeczytałem 4 tomy potem przeczytałem serię "kruczy dwór" i stwierdziłem że do HP nie będę wracać

Ryłek
22-12-2006, 16:32
Qwa, ludzie. Dziękuję. Swoją drogą jestem maniakiem (książek!) HP, mimo, że znam dużo lepszych książek to sentyment pozostaje.
A jednak "Piramidy Furmantu" były fakiem.

travianpl
22-12-2006, 16:35
Nie lubię Harego, więc się nieintersuję. Miałem wczesniej inne konto które mi zbanowali powód:Podałem link do komercyjnej strony, ty tsz dałeś linka, robisz REKLAME!!

Badzo
22-12-2006, 16:36
IMo to nie bedzie ostatnia czesc. Nie zabija sie kury znoszacej zlote jajka.

A co do ksiazki, to w sumie przeczytalem wszystkie tomy, ale jakos nie tesknie za tym tak jak za Wladca Pierscieni :)

Lasooch
22-12-2006, 16:38
Nie lubię Harego, więc się nieintersuję. Miałem wczesniej inne konto które mi zbanowali powód:Podałem link do komercyjnej strony, ty tsz dałeś linka, robisz REKLAME!!

DałAŚ, nie dałeś.

@top: nie mam co pisać. Pewnie jak się ukaże to kupię aka pożyczę i przeczytam...

VeLvet
22-12-2006, 16:41
HP sux... wole Eragona

Czarna_Mamba
22-12-2006, 16:44

Ano, tak samo gada moja siostra. W końcu to żyłka złota, ale ja nie chcę aby Potter stał się symbolem komercji.

Boże, trzymam jeszcze kawałek balonika z premiery 6 tomu HP w Empiku ;) Mam fioła na tym punkcie, siostra mnie na tej książce wychowała. Nie wiem, czy JKR uśmierci Harry'ego w ostatnim tomie, ale mam nadzieję, że nie. Zostałabym samotna ;<

Ryłek
22-12-2006, 16:51
Ano, tak samo gada moja siostra. W końcu to żyłka złota, ale ja nie chcę aby Potter stał się symbolem komercji.

Boże, trzymam jeszcze kawałek balonika z premiery 6 tomu HP w Empiku ;) Mam fioła na tym punkcie, siostra mnie na tej książce wychowała. Nie wiem, czy JKR uśmierci Harry'ego w ostatnim tomie, ale mam nadzieję, że nie. Zostałabym samotna ;<

Już się stał komercyjnym chłamem, sad but true, taki lajf.

Czarna_Mamba
22-12-2006, 17:06
@up

Taka prawda. Ale jak JKR napisze kontynuację to stracę o niej dobre zdanie.

Jestem do tej książki przywiązana i irytuje mnie gdy zarzuca się mi, że poleciałam na reklamę, bo do mnie nie dotarła. Znana jestem w szkole jako "ta od Pottera". Aj, kiedyś będę śmiać się z mojej głupoty ^^

Calen Futh
22-12-2006, 17:23
Seria HP jest bardzo fajna, jednak mam nadzieje, że w tym odcinku Harry umrze. (Jeśli nie, to będzie to porostu zbyt piekna bajeczka- śmierć Harry'ego dodałaby uroku tej serii)

Tasior
22-12-2006, 17:35
W tej części Harry dowie się, że Voldemort jest jego ojcem.

Długo szukałem a na dodatek nie wiem czy juz tu było http://img299.imageshack.us/img299/6223/scenariuszharrypotterci7.jpg

@Ryłek
Bo ona chce zrobić fanom niespodziankę, którą ja popsuję ;>
Następnym razem pisze nowego posta, editów nikt nie czyta ;<

styku
22-12-2006, 17:43
HP sux... wole Eragona
Siebie warte. Można przeczytać, ale IMO nie ma czym się zachwycać.

@Topic:
Jak wyżej. Zachwycałem się Potterem jakieś 6 lat temu, choć jak wyjdzie kolejny tom, to kupię i przeczytam, nie lubię niedokończonych opowieści.
Od dość długiego czasu wolę polską fantastyke. Wyjątkami są jeszcze książki z Forgotten Realms i Pratchett, który jak wiadomo jest najlepszy ;-)

Ryłek
22-12-2006, 17:44
Kategorycznie wykluczone przez J.K.

Korektor
22-12-2006, 17:47
Harry potter był dobry do czasu aż Rowling zaczęła na nim trzepać kasę. Kilka pierwszych tomów było pisanych z powodu dobrego pomysłu i weny twórczej, te ostatnie są niezbyt dobre, bo są robione masowo. Wg. mnie na książkę trzeba mieć pomysł.

BooN
22-12-2006, 17:56
Ja tam lubię HP, ale tylko książki bo filmy troszkę nie teges :confused: Ale w sumie Eragon bardziej mi się podoba :P Ale po reklamówkach filmu coś mi się zdaje,że to też nie za super będzie. Ale się okaże :)

Gromnjir
22-12-2006, 18:45
Sapkowski ftw.

A hp byl dobry, gdy mialem 12 lat ; ) Sentyment pozostal.

Thero
22-12-2006, 18:49
Ten motyw to już jest za stary najperiw SW potem w Eragonie (morzan ojcem Eragona...

Ale i tak zaskakuje :P

W tej scenie na pewno pojawi się napis <czuj się zaskoczony!> To wykluczy wszelkie narzekania.

Czarna_Mamba
22-12-2006, 18:55
Harry potter był dobry do czasu aż Rowling zaczęła na nim trzepać kasę.

Tak, to prawda, choć na najnowsze części też nie narzekam. Największy sentyment mam jednak do części 4, to był pierwszy tom Pottera, który przeczytałam. Oczywiscie, póżniej zaczęłam od początku. Aj, łezka mi się zakręciła ;)

VeLvet
22-12-2006, 19:18
Siebie warte. Można przeczytać, ale IMO nie ma czym się zachwycać.

Każdy woli co innego :)

Do Pottera przekonywałem się kilka razy...zawsze bez skutku :/

Ashlon
22-12-2006, 19:34
JKR sama stwierdzila, ze po 5 tomie "nie chce sie jej juz pisac o Harrym", wiec 6 i 7 tom powstaje "na sile", aby dokonczyc historie/natluc kasy. I to widac - HP nr 6 byl najgorsza ksiazka z serii, strasznie sztampowa i w niektorych momentach rowniez nudna.

Badzo
22-12-2006, 20:00
Wyjątkami są jeszcze książki z Forgotten Realms i Pratchett, który jak wiadomo jest najlepszy ;-)

Oczywiscie poza Tolkienem ;)

Descartes
22-12-2006, 21:07
Ehh, sam pamiętam że pierwsze trzy części przeczytałem w kilka dni i jeszcze bylo mi mało. Chyba jeszcze tylko "W pustyni i w puszczy" mnie tak wciągneło... za mało książek czytam. :P

PiXik
22-12-2006, 22:43
Dla mnie cały ten hp to jedna wielka szopka której nie mam zamiaru przeczytac,fanem też nie jestem.Inna sprawa,że czytanie książek to też niezbyt moje hobby ale życze wam,żeby ta nowa częśc byla najlepsza itp itd i żeby dobrze się czytało

Dr.Unknown
22-12-2006, 23:22
jest uważana, hmm, za komercyjny szit, ale i tak jest sławna
Może właśnie dlatego?

Herhor
23-12-2006, 00:10
seria od początku miała mieć 7 tomów...
Zarys 7 tomu JKR wymyśliła, że tak powiem "za swoich dobrych lat" a samo zakonczenie spoczywa ponoć w sejfie od kilku wiosen, więc mam nadzieje żę bedzie to dobre zwieńczenie serii. Smutno by bylo gdyby okazało się, że ostatnia część jest gniotem ;/

Vanhelsen
23-12-2006, 00:38
Powiem szczerze, czekam niecierpliwie na książkę. Mam tendencję do tego, że jak jakąś serię zacznę czytać to muszę skończyć, dodam też, że Potterek mi się podoba. Może nie jest to jakiś bestseller w stylu Władcy itp itd, ale przypadł mi do gustu. Nie każda książka musi być czymś oszałamiającym... Liczę tylko, że nie będzie ona spieprzona tak jak zakończenie VI tomu... Te teksty niczym z średniej klasy romansidła i niewyciągnięte konsekwencje z wrzucenia w III tomie "klepsydry"... Widać, że niemiała do końca dopracowanego świata.

-=DanieL=-
23-12-2006, 02:16
@topic
HP to dobra seria jeśli chodzi o klimat "magiczny". Ostatnio czytam sobie książki o inteligencji emocjonalnej, hipnozie i manipulacji ludźmi w oczekiwaniu na 7 część HP. Wychowałem się na tej serii.

Czarna_Mamba
23-12-2006, 11:58
ale życze wam,żeby ta nowa częśc byla najlepsza itp itd i żeby dobrze się czytało

No to dziękuję :)

Może właśnie dlatego?

Ano, racja.

Czytanie waszych postów dodało mi otuchy, myślałam, że zostanę spalona na stosie za zakładanie tematu o Potterze. W końcu wszystkie ksiązki przeleciały już pokój wzdłuż i wszerz - mama nie lubi Harry'ego.

styku
23-12-2006, 12:28
mama nie lubi Harry'ego
Mama jest zagorzałą katoliczką i boi się że Potter wypaczy u Ciebie postrzeganie dobra i zła, czy ma inny powód? ;-)

Czarna_Mamba
23-12-2006, 15:40
Mama jest zagorzałą katoliczką i boi się że Potter wypaczy u Ciebie postrzeganie dobra i zła, czy ma inny powód? ;-)

Mama jest zagorzałą katoliczką i jest przekonana, że Harry Potter to książka satanistyczna i najchętniej widziałaby ją i autorkę na stosie i zapewniam, że była by pierwszą osobą podkładającą ogień. Ale i tak już ze mnie tego nie wypleni. :)

Baron Kaldrick
23-12-2006, 16:07
Jedyne, co może mnie w tym pocieszać, to to, że jest to nikła szansa, że skończy się wydawanie tego chłamu.

Argen
03-01-2007, 22:51
@Czarna mamba
Współczuje mamy

@topic
ja tam harrego zawsze kupowalem i czytalem(!) w dniu premiery(4 w nocy, jutro na 9 do szkoly, ale jeszcze 1 rozdzialek nie zaszkodzi...)

Shanhaevel
04-01-2007, 15:14
Harrego nawet lubię, ale tylko pierwsze części. Przy czwartej gdzieś się ulotnił klimat.

I tak najlepszy, o wiele lepszy od książek, jest filmik "SNAPE KILLED DUMBLEDORE"! :D

Ashlon
04-01-2007, 16:09
I tak najlepszy, o wiele lepszy od książek, jest filmik "SNAPE KILLED DUMBLEDORE"! :D

Oooohh nooeees!!!11one :D

Drzamich
04-01-2007, 16:12
Kiedyś lubiłem Harry'ego Pottera, dopóki nie zacząłem czytać sagę "Świat Dysku" i zobaczyłem co to jest prawdziwa magia (+humor)

Shinjix
04-01-2007, 17:45

JKR powiedziala, ze to definitywnie koniec.

Nie wiem, czy JKR uśmierci Harry'ego w ostatnim tomie, ale mam nadzieję, że nie.
A ja mam nadzieje, ze tak. W koncu ktos przelamalby stereotyp "Dobro zawsze zwyciezy". Pfff...

Już się stał komercyjnym chłamem, sad but true, taki lajf.
Wszystkie czytane ksiazki, to "komercyjny chlam"? Tak samo powiesz o Wiedzminie, Wladcy pierscieni, itd.? Pfff...

ahahahahahahhahahahahahahahahhahahahahaha... Buahahahahah... W ktoryms wywiedzie Rowling zdementowala poglsoki o tym, ze to niby Voldi mialby byc ojcem Harrego. No wai!

Harry potter był dobry do czasu aż Rowling zaczęła na nim trzepać kasę. Kilka pierwszych tomów było pisanych z powodu dobrego pomysłu i weny twórczej, te ostatnie są niezbyt dobre, bo są robione masowo. Wg. mnie na książkę trzeba mieć pomysł.
IMHO pierwsza czesc, to straszne przynudzanie. Druga jest juz lepsza, ale podobnie. Dla mnie, najlepszym iczesciami sa III i IV tom.

Dla mnie cały ten hp to jedna wielka szopka której nie mam zamiaru przeczytac,fanem też nie jestem.
Jak mozna oceniac cos, czego sie nie czytalo?

Sam osobiscie wychowalem sie na HP. Lubie ta serie. Nie jest genialna, sa o wiele lepsze ksiazki, np. Wiedzmin, Swiat Dysku, Wladca Pierscieni, ale to nie znaczy, ze HP jest do kitu. Najbardziej lubie tom 3 i 4. 1 i 2 sa fajne, ale nudne i drentwe. 5 Jest przydluga i za duzo smecenia. 6 to juz ewidentne pisanie bez weny. Jednak przeczytalem wszystkie tomy i mam zamiar skonczyc cykl.

Co do samego 7 tomu czytalem wiele "poglosek". Niektore przypuszczenia byly poparte mocnymi argumentami, np. JKR omsknelo sie cos podczas wywiadu. Przyklad - "Czy Ron bedzie z Hermiona?". JKR - "Na to pytanie chyba nie musze odpowiadac" (lekki usmiech).

Mam nadzieje, ze chociaz na koniec serii Rowling wroci wena. Nie chcialbym, zeby konczacy tom byl nudnym chlamem, albo przekombinowanym kryminalem. Od nowa musi sie nauczyc budowac klimat.

Ryłek
04-01-2007, 17:49
Wszystkie czytane ksiazki, to "komercyjny chlam"? Tak samo powiesz o Wiedzminie, Wladcy pierscieni, itd.? Pfff...

Mówię o marce, bystrzacho.
Czy widziałeś kiedyś kubeczki, poduszeczki, papier toaletowy, szminki, lizaczki, kolorowanki, czytanki, chipsy, lody, podróbki zabawek, zegarki, latarki z Wiedźminem?

Inna sprawa,że czytanie książek to też niezbyt moje hobby
Ty nawet nie wiesz jak mocno to widać.

Korektor
04-01-2007, 17:50
@Shinjix,
Tak, Wiedźmin Sapkowskiego to genialna seria książek, o wiele lepsza od Harrego, tylko dlaczego nie odnosi takiego sukcesu? IMO HP jest przereklamowany, jego wydawnictwo tak go rozreklamowało, że zaczął być bestsellerem. Wszystko co jest przeciętne i powyżej przeciętności nadaje się na bestseller, po prostu trzeba to rozreklamować.

@edit, up,
Widziałem na allegro kiedyś zabawki erotyczne z logo HP xD Poważnie mówię.

Czarna_Mamba
04-01-2007, 17:53
Czy widziałeś kiedyś kubeczki, poduszeczki, papier toaletowy, szminki, lizaczki, kolorowanki, czytanki, chipsy, lody, podróbki zabawek, zegarki, latarki z Wiedźminem?

Ja tylko z LotR widziałam.

Ostatnio Andrzej Polkowski wypowiedział się na temat tytułu 7 części. Klik:

http://www.mediarodzina.com.pl/artykul/270/harry-potter-tytul-siodmy%20tom-andrzej-polkowski.html

Ghost Nieudany
04-01-2007, 17:53
A ja mam nadzieje, ze tak. W koncu ktos przelamalby stereotyp "Dobro zawsze zwyciezy". Pfff...

A Rowling zostałaby komercyjną dziwką, bo tylko komercyjne dziwki piszą książki pod publikę - wszyscy myślą, że Potter zginie. ;d

Zacietrzewiony fanboy? ;d

ahahahahahahhahahahahahahahahhahahahahaha... Buahahahahah... W ktoryms wywiedzie Rowling zdementowala poglsoki o tym, ze to niby Voldi mialby byc ojcem Harrego. No wai!

Słowo "ironia" poznasz dopiero w czwartej klasie?

Shinjix
04-01-2007, 18:09
Mówię o marce, bystrzacho.
Kubeczki tak. Poza tym, to chyba normalne w marketingu, ze gdy jakis film, ksiazka, itp. zyskala sympatie ludu, to warto zrobic z tym kubeczek, poduszeczke itd. To sie chyba nazywa "zarabianie". Zarabiaja producenci tych rzeczy i sama Rowling. W koncu po to wybrala zawod pisarki - zeby na tym zarabiac, czyz nie?

A Rowling zostałaby komercyjną dziwką, bo tylko komercyjne dziwki piszą książki pod publikę - wszyscy myślą, że Potter zginie. ;d
Pod publike, to by raczej bylo "och Harry przezyl, Ron jest z Hermiona, Harry z Cho, Dumbledore zmartwychwstal i wyszedl za McGonagal, smierciozercy nawrocili sie, a Snape zostal pastorem".

Zacietrzewiony fanboy? ;d
Raczej obalacz mitow. Zawsze, gdy cos osiagnie sukces, jest zaraz nazywane komercyjnym chlamem, przez anty-fanow danej ksiazki. Dno. A ksiazki, o ktorych nikt nigdy nie czytal, ktore nie sa chetnie czytane, sa oczywiscie genialne. Yeah, respect. To, ze cos osiagnelo sukces, nie znaczy, ze jest do dupy. Skoro ktos to czyta, skoro ma taka sprzedaz, to chyba takie do dupy nie jest. Co, pol swiata by czytalo beznadziejna ksiazke, tylko dlatego, ze jest reklamowana? Pfff... Litosci.

Słowo "ironia" poznasz dopiero w czwartej klasie?
Nope, chyba w pierwszej. Ale sadze, ze w obecnej sytuacji Ty wiesz lepiej.

DRoN
04-01-2007, 18:14
HP był dla mnie jedną z najlepszych książek. Zacząłem niechętnie od 1, potem 2 chętnie przeczytałem, 3 jeszcze chętniej (choć troszkę nie przypadła mi do gustu - zabrakło LV). 4 była dla mnie najlepsza, a 5 też nie była taka najgorsza. Czekałem na 6 część... zdziwiłem się, że krótsza od 5 (do tej pory liczba stron rosła), a po przeczytaniu 500 stron zauważyłem, że wreszcie akcja się zaczęła rozwijać. Najgorsza część sagi (może poza 3, bo ta mi nie przypadła do gustu).
I kolejna rzecz która zauważyłem, to to że po przeczytaniu 6 nie czekałem wcale na 7. Jak się ukaże przeczytam, jak autorka zginie zabita przez Voldemorta, to się nie przejmę. Nie spodziewam się po 7 części fajerwerków, dlatego może nie będę tak zawiedziony, jak po przeczytaniu 6 części.

I tak jak wielu, uważam że są lepsze książki np. Świat Dysku.
Osobiście za najlepszą książkę jaką w życiu przeczytałem są "Zbrojni" (oczywiście Świat Dysku), a drugą jej poprzedniczka "Straż! Straż!".

Czarna_Mamba
04-01-2007, 18:14
Pod publike, to by raczej bylo "och Harry przezyl, Ron jest z Hermiona, Harry z Cho, Dumbledore zmartwychwstal i wyszedl za McGonagal, smierciozercy nawrocili sie, a Snape zostal pastorem".

To by było żałosne, a nie pod publikę. btw. Fajną masz ilosć notek. xD

Są jakieś propozycje co do tłumaczenia tytułu 7 tomu?

Swojego czasu się ze mnie nabijano z faktu, ze bardzo lubię HP.

Ze mnie także i to dość okrutnie.

Ryłek
04-01-2007, 18:16
Raczej obalacz mitow. Zawsze, gdy cos osiagnie sukces, jest zaraz nazywane komercyjnym chlamem, przez anty-fanow danej ksiazki. Dno. A ksiazki, o ktorych nikt nigdy nie czytal, ktore nie sa chetnie czytane, sa oczywiscie genialne. Yeah, respect. To, ze cos osiagnelo sukces, nie znaczy, ze jest do dupy. Skoro ktos to czyta, skoro ma taka sprzedaz, to chyba takie do dupy nie jest. Co, pol swiata by czytalo beznadziejna ksiazke, tylko dlatego, ze jest reklamowana? Pfff... Litosci.
Swojego czasu się ze mnie nabijano z faktu, ze bardzo lubię HP. Mój stosunek do ksiązki nie zmienił się. Do całej tej otoczki marketingowej tez nie.
Spójrz prawdzie w oczy.

Ghost Nieudany
04-01-2007, 18:21

Poczytaj sobie komentarze na temat ostatniej części Garncarza w internecie (i nie tylko) - nawet są już zakłady bukmacherskie co do tego, czy Potter zginie. Kurs na jego śmierć wynosi jeden do dwóch.
To świadczy o tym, że KAŻDY się spodziewa śmierci Pottera i zabicie go dla zadowolenia motłochu będzie zagraniem pod publikę.

Raczej obalacz mitow. Zawsze, gdy cos osiagnie sukces, jest zaraz nazywane komercyjnym chlamem, przez anty-fanow danej ksiazki. Dno. A ksiazki, o ktorych nikt nigdy nie czytal, ktore nie sa chetnie czytane, sa oczywiscie genialne. Yeah, respect.

Przeczytaj sobie tom trzeci, a potem tom szósty i porównaj chociażby styl. Z książki przygodowej stał się gównem o "dorastających" (litości, nikt nie ma aż tak żałosnych problemów w tym wieku, Potter i spółka w przedostatnim tomie są praktycznie w liceum, a nie na początku gimnazjum) pierdzidołkach dla krzywogębych masturbatorów. :-)
Pomijam już to, że jesteś zwyczajnie zabawny porównując HP do Wiedźmina - nie ta skala, synu. ;-)

To, ze cos osiagnelo sukces, nie znaczy, ze jest do dupy. Skoro ktos to czyta, skoro ma taka sprzedaz, to chyba takie do dupy nie jest.

Co do nazywania komercyjnym szajsem Blog27 i Tokio Hotel już nie miałeś takich oporów. ;-)

Co, pol swiata by czytalo beznadziejna ksiazke, tylko dlatego, ze jest reklamowana? Pfff... Litosci.

Kiedyś był odcinek South Parku (czy czegoś tam - ledwo pamiętam, liczy się koncept) o tym, jak w telewizji cały czas ludzie mówili tylko "gówno". Świat bardzo łatwo to podłapał i każdy już mówił "gówno".
TAK, uważam, że ludzie BĘDĄ czytać beznadziejne książki, jeśli takie są MODNE - vide Kod Leonarda Da Vinci.

Nope, chyba w pierwszej. Ale sadze, ze w obecnej sytuacji Ty wiesz lepiej.

A jednak znasz to słowo, chłopcze. ;-)
Szkoda tylko, że potrafisz ją wyczuć tylko w swoich słowach. :-)

Shinjix
04-01-2007, 18:39
Są jakieś propozycje co do tłumaczenia tytułu 7 tomu?

Harry Potter i grobowe święcenia.
Harry Potter i śmiertelny alarm.

To świadczy o tym, że KAŻDY się spodziewa śmierci Pottera i zabicie go dla zadowolenia motłochu będzie zagraniem pod publikę.
Moze wyjasnie to inaczej: czesc publiki chce smierci Harrego, czesc smierci Dumbledore'a. Nie orientuje sie, ktora czesc jest wieksza. Gdy Harry zginie, rzeczywiscie bedzie to pod publike zwolennikow smierci Harrego. Gdy zginie Vold~, bedzie to pod publike zwolennikow smierci Volda.

Przeczytaj sobie tom trzeci, a potem tom szósty i porównaj chociażby styl. Z książki przygodowej stał się gównem o "dorastających" (litości, nikt nie ma aż tak żałosnych problemów w tym wieku, Potter i spółka w przedostatnim tomie są praktycznie w liceum, a nie na początku gimnazjum) pierdzidołkach dla krzywogębych masturbatorów.
Musialbys pochodzic po coniektorych liceach :P

Pomijam już to, że jesteś zwyczajnie zabawny porównując HP do Wiedźmina - nie ta skala, synu. ;-)
Wiedzmin i HP, to rzeczywiscie dwa inne swiaty. Chcialem po prostu porownac cos, za czym imho nie przepadasz, do czegos co lubisz (wnioskuje z postow).

Co do nazywania komercyjnym szajsem Blog27 i Tokio Hotel już nie miałeś takich oporów. ;-)
Nie czepiaj sie, mowimy o HP. :P Poza tym muzyka i ksiazka, to dwie inne bajki. :P

Kiedyś był odcinek South Parku (czy czegoś tam - ledwo pamiętam, liczy się koncept) o tym, jak w telewizji cały czas ludzie mówili tylko "gówno". Świat bardzo łatwo to podłapał i każdy już mówił "gówno".
TAK, uważam, że ludzie BĘDĄ czytać beznadziejne książki, jeśli takie są MODNE - vide Kod Leonarda Da Vinci.
Fakt, ogół leci na mode i popularnosc. Tego nie wzialem pod uwage. Co nie zmienia mojego stanowiska - dalej sadze, ze 3 i 4 tom HP, to dosc dobre ksiazki.

A jednak znasz to słowo, chłopcze. ;-)
Szkoda tylko, że potrafisz je wyczuć tylko w swoich słowach. :-)
Powiedzmy, ze gdy mam niezbyt dobry humor, biore duzo rzeczy zbyt powaznie.

Czarna_Mamba
04-01-2007, 18:45
Harry Potter i grobowe święcenia.
Harry Potter i śmiertelny alarm.

Jeśli to miała być ironia w związku z moim pytaniem to jest mi przykro. Chodziło mi o bardziej sensowne i przemyślane tłumaczenia.

Ghost Nieudany
04-01-2007, 18:45
Moze wyjasnie to inaczej: czesc publiki chce smierci Harrego, czesc smierci Dumbledore'a. Nie orientuje sie, ktora czesc jest wieksza. Gdy Harry zginie, rzeczywiscie bedzie to pod publike zwolennikow smierci Harrego. Gdy zginie Vold~, bedzie to pod publike zwolennikow smierci Volda.

rotfl
To takie tłumaczenie na zasadzie "kiedy świat się skończy, to Bóg pójdzie pod publikę wszystkich fałszywych proroków". ;-)))))

Wiedzmin i HP, to rzeczywiscie dwa inne swiaty. Chcialem po prostu porownac cos, za czym imho nie przepadasz, do czegos co lubisz (wnioskuje z postow)

Lubiłem Pottera, nie znoszę Wiedźmina. Strzelaj dalej. :-d

Nie czepiaj sie, mowimy o HP. :P Poza tym muzyka i ksiazka, to dwie inne bajki. :P

To z łaski swojej - nie pier*** w obronie ulubionej książki takich farmazonów, bo akurat komercja pozostaje komercją niezależnie od dziedziny sztuki. :-)

Kajulec
04-01-2007, 20:47
Jesli rzeczywiscie istnieja zaklady co do smierci HP, to na miejscu Rowling (pfff, ma duzo kasy, ale moze miec wiecej) oddalbym cala kase kumplowi, ktory postawilby ja na to, ze Harry zginie/przezyje, a potem tylko odpowiednio napisal zakonczenie.. :D

Bambuko
04-01-2007, 21:37
Kajulec, sprawdziliby kogoś, kto postawił tyle pieniędzy.

Kajulec
05-01-2007, 15:45
No dobra, no to niech czlowiek wlozy swoje wlasne pieniadze, chyba ma takie prawo, czyz nie? Ewentualnie mozna to zalatwic poprzez rodzine z Brazylii.. =p

Gangrel
05-01-2007, 20:48
@Ghost

Prawda, komercja pozostanie komercją. Ale od jakiegoś czasu dostrzegam u ciebie tendencje do określania wszystko mianem komercyjnego, jeśli w zasadzie nie jest niszowe. Ponadto weź pod uwagę, dla jakich odbiorców książka jest dedykowana. To że nam wydaje się śmieszna jest normalne, jesteśmy wkońcu trochę starsi niż przeciętny czytelnik serii HP. To, czy książke lubimy zależy już jedynie od usposobienia. Ja napewno HP 7 przeczytam, bo jestem zwyczejnie ciekawy zakończenia, które, co Rowling trzeba przyznać, buduje od początku, co widać po tym, jak na końcach poszczególnych tomów wyjaśniają się pewne fakty z poprzednich, i do tego są wspólne.

Fanem HP już nie zostane, ale światy fantastyczne zawsze mnie pociągały.

Ghost Nieudany
05-01-2007, 21:57
Prawda, komercja pozostanie komercją. Ale od jakiegoś czasu dostrzegam u ciebie tendencje do określania wszystko mianem komercyjnego, jeśli w zasadzie nie jest niszowe.

WSZYSTKO jest komercyjne - problem w tym, że Harry Potter i Rowling to już komercyjne szmaty, że przypomnę chociażby wszystkim potteromanię jeszcze sprzed czterech lat.

Poza tym - Shinjix tak bardzo broni swojej ulubionej książki gadaniną, że skoro jest lubiane, to nie może być aż tak gówniane, sam zaś jeździ po Tokio Hotel czy Blog27, które to zespoły są gówniane jego zdaniem, ale są przecież LUBIANE.

Caer
05-01-2007, 22:05
Ghost, twoje wypowiedzi to komercha i gra pod publikę!!!1!1

@Topic:
Portier z tomu na tom robi się coraz gorszy, bardzo boje się jak nisko może upaść 7 tom ;> Mimo wszystko przeczytam go, z ciekawości jak to wszystko się skończy.

Kto zauwazyl ze ostatnie dwie strony tematu to walka Ghosta z reszta swiata niech podniesie reke...

@topic
Przeczytalem 6 pozostalych tomow, przeczytam 7. Nic dodac nic ujac ;)

Gangrel
06-01-2007, 01:54
Wiesz Ghost, z ciebie byłby idealny komunista. Masz jasno wykrystalizowany pogląd na temat tego, co może być dopuszczone do rynku, a reszte byś chętnie spalił, a autorów wysłał na sybir, albo jeszcze dalej.

Jak na mój gust poglądy, szczególnie radykalne, winno się wypowiadać conajmniej z rezerwą.

Korektor
06-01-2007, 08:15
WSZYSTKO jest komercyjne - problem w tym, że Harry Potter i Rowling to już komercyjne szmaty, że przypomnę chociażby wszystkim potteromanię jeszcze sprzed czterech lat.

Zgadzam się z Ghostem, wszystko co obecnie jest w mediach jest komercją. Ktoś zawsze zarobi na wszystkim. Tego się nie zmieni, ale z 2'giej strony skoro Blog i TH mają słuchaczy HP czytelników a Fakty widzów to niech tak zostanie. Widocznie komuś się to podoba. A przecież każdy może robić co chce.

PS. Ghost, ja po wczorajszym ostrym uniesieniu się w temacie o Dodzie wyluzowałem, może Ty też spróbuj ;)

PS2. Wszystkoch przepraszam, którzy musieli czytać o tym, jak to Doda mi się nie podoba, jednocześnie zaprzeczam plotkom, że jestem gejem xD

Ghost Nieudany
06-01-2007, 11:36
Wiesz Ghost, z ciebie byłby idealny komunista. Masz jasno wykrystalizowany pogląd na temat tego, co może być dopuszczone do rynku, a reszte byś chętnie spalił, a autorów wysłał na sybir, albo jeszcze dalej.

rotfl, mów mi jeszcze, hipokryto. ;-)
Nie, ja po prostu nie zamierzam z tobą dyskutować na żaden temat - nie z człowiekiem, który nazywa mnie kulturalnym komunistą i twierdzi, że jestem nietolerancyjny wobec sporej części sztuki, a który sam w jednym z postów nazywa hip-hop komercyjnym gównem dla kretynów (przedtem zaznaczając, że nie wolno obrażać cudzych gustów). ;-)

Ghost, twoje wypowiedzi to komercha i gra pod publikę!!!1!1

Ale za to nie uważam, że "Don't Worry, Be Happy" nagrał Bob Marley! ;o
HAHAHAHAHAHAHAHAHAH, ale ci dopieprzyłem, nie podniesiesz się nawet na dźwigu!111111111oneone

Caer
06-01-2007, 11:54
Ale za to nie uważam, że "Don't Worry, Be Happy" nagrał Bob Marley! ;o
Nieważne kto nagrał, to i tak była komercha!

HAHAHAHAHAHAHAHAHAH, ale ci dopieprzyłem, nie podniesiesz się nawet na dźwigu!111111111oneone
Aleś mi dowalił, komunisto. Chyba wpadnę w kompleksy ;<
Może poproszę o radę "jak się podnieść" na forum filipinki...

@Down:
W internecie czasem ciężko wyczuć ironie, a teraz to właśnie była ona ;)

Shanhaevel
06-01-2007, 12:45
Nieważne kto nagrał, to i tak była komercha!

Lol, kolejny "antykomerchowiec"... Ludzie, do was nie dociera, że piosenki/czasopisma itp. są zazwyczaj robione dla pieniędzy?

Poza tym mam to gdzieś, jeśli produkt końcowy jest OK i mi się podoba.

@up
A...
*dwie bruzdy przeorały czoło Shana*
...aha...

Czarna_Mamba
06-01-2007, 15:49
Panowie, to jest wkurzające. Nie zakładałam tego tematu po to, aby spierać się, czy Potter i Rowling to komercyjne szmaty oraz aby popatrzeć na sprzeczki ludzi o odmiennych światopoglądach.

Czy ktoś z wasz czytał oryginał angielski któregokolwiek z tomów? Ja w każdym bądź razie nie, ale już wiem co dostane na następne Boże Narodzenie od siostry :)

Quezacoatl
06-01-2007, 16:08
@UP
Ale przynajmniej z tych kłótni można się pośmiać... ;)

Co do wersji oryginalnej to powiem tylko, że jest lepsza mimo, że wymaga dobrej znajomości języka. Osobiście czytałem w obu wersjach, choć twierdzę, że HP jest przetłumaczony nieźle, niestety czasem ciężko o dobre tłumaczenie (wspominam takie przypadki innych tłumaczeń, według których "fuck you" znaczy "terefere" a "eventually" "ewentualnie"... śmiech na sali").

Gangrel
06-01-2007, 16:45
Widzisz, Ghost, jednak różnimy się tym, jak wypowiadamy swoje opinie. Ja mówię że HH jest DLA MNIE gównem, a ty wyrokujesz: HP jest gównem, to powiedziałem ja, Ghost.

Jestem świadomy różności gustów, i dlatego zawsze wyrażam swoje opinie, a nie osądy. W przeciwieństwie do ciebie.

Ryłek
06-01-2007, 16:50
Czy ktoś z wasz czytał oryginał angielski któregokolwiek z tomów? Ja w każdym bądź razie nie, ale już wiem co dostane na następne Boże Narodzenie od siostry :)
Tak, prosty i fajny język w sumie.

Czarna_Mamba
20-07-2007, 20:35
A temat odświeżę ze względu na premierę oraz chociażby po to, aby nadal podyskutować o komercyjności książki.

Premiera dzisiaj w nocy, kurczę, trochę mi szkoda. Bądź co bądź, sporo czasu spędziłam ucząc się na pamięć wszystkich dialogów, rozdziałów, ważnych wersów, siedząc na schodach Empiku w nocy przed premierą. Może i jestem zdrowo walnięta, ale to miało swój urok.

Zamierzam najpierw przeczytać wersję oryginalną, która zostanie przesłana mi pocztą od siostry z Londynu na otarcie łez, ponieważ nie starczyło mi kieszonkowych na bilet. ^^

A książka? Na pewno komercyjna, ale nie czytam jej ze względu na reklamę. Nigdy nie zapomnę, gdy wykradałam ją siostrze i czytałam. Broń Boże, niechaj tylko Rowling jej nie kontynuuje ani nie zakończy sztampowym happy endem. Na tym mi najbardziej zależy, aby zwyczajnie tej ważnej dla mnie książki nie spieprzyła.

I jeszcze coś, proszę, aby nie umieszczano spoilerów. Byłoby mi strasznie przykro.

Marvik
20-07-2007, 21:38
Ja osobiście po przeczytaniu serii "kruczy dwór" stwierdziłem ,że HP to jedno wielkie gówno... tyle powiem i nie żebym nie czytał HP ale przeczytałem 4 tomy potem przeczytałem serię "kruczy dwór" i stwierdziłem że do HP nie będę wracać

Kruczy Dwór to harlequin według mnie -.-.
Jakieś miłosne rozterki Devona, Cecily i anny, i cały czas walka z jakimiś demonami:baby::baby:

@topic.
Dethly to śmiercionośny a hallows nie wiem..

Fiszbin
20-07-2007, 21:54
Harry Potter skończył się na kill'em all ;/ .

A tak na poważnie, to bardzo lubię HP. Ta cała otoczka z filmami, grami, zabawkami, gazetkami sprawiła, że HP jest przez wiele osób postrzegany jako bajeczka dla dzieci ;/. To samo tyczy się komercji, którą te wszystkie 'dodatki' spowodowały.

Ragap Wir
20-07-2007, 22:02
Nie macie o czym gadać tylko o HP, jest znacznie więcej ciekawych tematów o książkach na forum. Dla mnie to jest komercyjny shit :P kiedyś 1 część próbowałem przeczytać i na 200 stronie powiedziałem dziękuje szkoda czasu. To nie jest to co amber, xanth, WP, mroczna wierza a nawet wiedźmin już nie wspominając o świecie dysku czy mordimerze. HP to gniot na skalę światową które jest dobre do czytania 10 latkom.
PS. Eragorn jest nie wiele lepszy :P
Liczy się fabuła, świat przedstawiony, bochaterowie. A w HP najwięcej sub lubi bochaterów 2 planowych przecież to się w głowie nie mieści. Poruszanie ciekawych tematów z otoczką fantasy o to już jest coś ale HP tego ni ma :P

Dark Sven
20-07-2007, 22:08
@Ragap Wir
To, że tobie się nie podoba to nie znaczy, że szkoda na to czasu, bo na żadną książke nie jest szkoda czasu. A czy Horry Portier jest dla dziecięcio latków? Przeczytałem pare części, nie wydaje mi się żeby była TYLKO dla dziesięcio latków.
Fabuła Hp choć imho monotonna jest i nie można powiedzieć, że jej nie ma. Ile ty byś chciał głównych bohaterów "bochaterze"? Ktoś tu nie rozumie znaczenia słów głowny bohater.

Poruszanie ciekawych tematów z otoczką fantasy o to już jest coś ale HP tego ni ma
Dla Ciebie.

Imo Harry Potter ssie od Więźnia Azkabanu.

Gogar
20-07-2007, 22:18
Ja tam dzisiaj o północy robię szturm na empik :P

Ghand
20-07-2007, 22:24
Liczy się fabuła, świat przedstawiony, bochaterowie. A w HP najwięcej sub lubi bochaterów

Mmmm, sam seks.

@topic
Podobno J.K. Rowling dostała list z pogróżkami, mówiący o tym, że jeśli uśmierci Harry'ego, to może jej się przydarzyć "nieszczęśliwy wypadek".

:>

Uther92
20-07-2007, 22:25
Ja HP nie lubię. Za bardzo komercyjny się zrobił, ale mimo to przeczytam najnowsza część. Z czystej ciekawości.

Calen Futh
20-07-2007, 22:40
Aew. Jak pomyślę, że znowu będę jak sęp czekał na "pirackie" tłumaczenie, a później niszczył sobie wzrok tylko dlatego aby poczytać sobie książkę to omagad. No ale czego sie nie robi dla tej serii. Trochę wkurzająca sprawa jest to, ze na tłumaczenie Polkowskiego trzeba tyle czekać ;x Ostatnim razem, gdy wychodziła szóstka, to zdążyłem 2 razy przeczytać lewe tłumaczenie, później zapomnieć już połowę fabuły, i dopiero wtedy się pojawił polski przekład tej książki. Mam nadzieje, ze nie będzie happy endu :)

Eivrel
20-07-2007, 22:49
Ja harrego zmogłem 5 tomów a potem mi się nie chciało już tego czytać.

Czarna_Mamba
20-07-2007, 23:07
Ja tam dzisiaj o północy robię szturm na empik :P

Ja tam wolę zrobić szturm na Empik na polskiej premierze. Angielski oryginał w Polsce pod stówę podchodzi, Mario Magdaleno!

Ogólnie premiery są świetne, bardzo przyjemnie wspominam premierę szóstej części. Byłam pierwsza w Empiku, ale trzecia w kolejce. Te góry zielonych książek, oj. ^^ Ale myślę, że dla siódmej części zrobię ten wyjątek i dobrnę do zakończenia w owej książki języku ojczystym.

Gogar
20-07-2007, 23:12
Angielski oryginał w Polsce pod stówę podchodzi, Mario Magdaleno!
Tak, tak, białe myszki, różowe słonie, stado mew...

Czarna_Mamba
20-07-2007, 23:18
Tak, tak, białe myszki, różowe słonie, stado mew...

Ekhm, ekhm.

http://www.empik.com/search.jsp?query=harry+potter+deathly+hallows&currentCategory=1&wyszukajW=2&searchPolish=on&searchLanguage=

Tak, wszystkie białe myszki do Empiku i okulary na nos.

Ha, dzisiaj w Zet o 00:01 specjalna audycja dla Potteromaniaków, czyli rąbniętych tak jak ja. Aj, zarwie się kawałek kolejnej nocy.

KalasantyX
20-07-2007, 23:22
Baa, ja przeczytałem pięć pierwszych tomów Harry'ego Pottera. W tym z Zakonu Feniksa oprócz tytułu to pamiętam, że HP zaatakowały te dementory czy jakoś tak i na końcu była evul walka Dubledora (?) z Voldemortem.

Ogółem te pierwsze części były dość podobne:
1. HP u ciotki i wujka, jest źle, jest biedny.
2. Ucieka do Hogwartu
3. W Hogwarcie problemy ze Snapem i Malfoyem. No i coroczny turniej quiditcha(?).
4. Co roku coś jest nie tak z nauczycielem od czarnej magii, baa, zawsze odchodzi. W jedynce chyba zginął, w dwójce stracił pamięć, w trójce z powodu tego, że był wilkołakiem odszedł, a w czwórce zostaje podmieniony za pomocą eliksiru wielosokowego(?).
5. Pojawia się jakiś problem. No inaczej by książka na pysk padła.
6. Super Hero. Ron, Hermiona i HP miażdzą wszystko.
7. Grifindor (?) wygrywa jakąś tam nagrodę?

Hmm... Ciekawy biznes można na tym zrobić. Przychodzisz jako pierwszy, stajesz jako pierwszy w kolejce, wykupujesz wszystkie książki a później zdesperowanym fanom wciskasz po "nieco" większych cenach. Byle pokaźny kapitał mieć.

@down
Akurat chodziło mi o dementory, które zostały nasłane na HP jak był u wujostwa. Wyczarował patronusa, żeby je odpędzić i za to użycie magii poza szkołą został pod jakiś sąd władowany.
Baa, śmierciożercy to wyznawcy Voldka, znaczy Ten Którego Imienia Nie Wolno Wymawiać...

Polska wersja jest pełna bugów :D

Czarna_Mamba
20-07-2007, 23:26
W tym z Zakonu Feniksa oprócz tytułu to pamiętam, że HP zaatakowały te dementory czy jakoś tak i na końcu była evul walka Dubledora (?) z Voldemortem.

No to niewiele pamiętasz. A dementorzy większą rolę odgrywają w trzeciej części. W Zakonie Feniksa masz na myśli pewnie Śmierciożerców. ^^

Co roku coś jest nie tak z nauczycielem od czarnej magii, baa, zawsze odchodzi. W jedynce chyba zginął, w dwójce stracił pamięć, w trójce z powodu tego, że był wilkołakiem odszedł, a w czwórce zostaje podmieniony za pomocą eliksiru wielosokowego(?).

No ba, w szóstej części poniekąd zostało to wyjaśnione. Voldemort sam starał się o posadę nauczyciela Obrony przed Czarną Magią, ale został odrzucony.

Kojotes
20-07-2007, 23:30
Harry Potter, cóż, miło wspominam tę serię bo zetknąłem sie z nia jako 10 latek (czyli 8 lat temu) i to właśnie dzięki niej uświadomiłem sobie, że ksiązki to nie tylko nudne i nieaktualne (w większości) lektury szkolne.
Co do zarzutów o komercyjnym charakterze serii, zostały one spowodowane zapewne nie tyle książką, co filmem (w pewnym stopniu 'easy way' dla tych, którzy podążają ogólną modą 'ziomuf' i książek nie czytają) i jego promocją: plakatami, maskotkami, grami karcianymi, zabawkami, grami komputerowymi.......
Dopóki nie powstał 1 film, tego crapu nie było.
Zgodzę się jednak, że część 6 (a i miejscami część 5) powoli traciły klimat i to nie było już to samo.
Część 7 jednak z pewnością przeczytam.

Pozdrawiam.

Gogar
21-07-2007, 01:06
Właśnie wychodzę do empiku, ciał :P

Calen Futh
21-07-2007, 02:04
Mamba, czy to Ty byłaś przed chwilą w Radio Zet ? Bo jakaś Panna, przed chwilą mówiła, że dostanie książkę od siostry z Londynu. Jesli dobrze pamietam, to ty chyba tez cos o tym pisalas xd

Czarna_Mamba
21-07-2007, 02:22
Dokładnie, to byłam ja. ^^ Nawet mnie przedstawił, Paulina. Tylko jestem wkurzona, bo mnie rozłączyło po tym. Ale dam radę, napiszę e-maila albo jutro na sekretariat zadzwonię.

Borucao
21-07-2007, 04:54
Ja jestem bardzo ciekawy jak się skończy książka. Może już ktoś wie? Jak by co PW :)

Pedziej
21-07-2007, 09:06
To jest Polski tytuł ''Harry Potter i grobowe świętości<relikwie>'' ktoś pytał nie :p
Ja czekam bardziej na 3 tom ''Eragona''. Ale Pottera też musze se kupić wszystkie stoją na półce od Kamnienia Filozoficznego przez Czare Ognia aż do Księcia Półkrwi <wszystkie przeczytane ma sie rozómieć:p>

Gogar
21-07-2007, 09:31
Nie ma to, jak mieszkać w mieście 100 000 mieszkańców... Oczywiście o północy empik był zamknięty i dopiero o 09:00 idę kupić książkę. A ja radia zet nie słucham, bo to syf, więc nie słyszałem Cię mambo ;p

To jest Polski tytuł ''Harry Potter i grobowe świętości<relikwie>''
A mi sie śniło, że tytuł był "Harry Potter i Szybki Byll (User z naszego forum ;D)"

[edit]
09.41
MAM!!!1111111
Po wielu trudnościach z kupnem w końcu mam :P
Nie dość, że musiałem wyżebrać 90zł od rodziny, to a moim mieście cenę podnieśli do 100 zł i musiałem wydać kasę przeznaczoną na śniadanie. Poza tym przesadzili, bo 100zł za 607 stron w twardej okładce ALE ta okładka to szwindel, bo w środku jest twarda otoczona jakimś takim materiałem, i na tę twardą okładkę jest nałożona papierowa ;;;;; Ale już dziś zaczynam czytać, wiem tylko, że na koniec książki jest rozdział "Nineteen years later" HEHEHE :D
[edit2]
Ostrzegam, książka jest napisana trudnym językiem :P Czasem muszę aż do słownika zaglądać >:]

Spyhardzik
21-07-2007, 11:07
To skoro 19 lat pozniej to potter przezyje, bo jakby wygral voldemort to 19 lat pozniej ? Rozpierdolil by wszyskich w 2 miechy, nie trzeba by bylo czekac na 19 lat.

Gogar
21-07-2007, 11:10
@up nie wiem, nie czytałem, żeby sobie nie spoilować :P

Calen Futh
21-07-2007, 11:28
Akutalnie przeczytalem juz cztery pierwsze przetłumaczone rozdziały. Ostro jest xd Czekam na resztę ;x

Badzo
21-07-2007, 11:51
Akutalnie przeczytalem juz cztery pierwsze przetłumaczone rozdziały. Ostro jest xd Czekam na resztę ;x

skad masz? ;)

Parys
21-07-2007, 12:07
Jeśli chcecie zamieścić spoiler, róbcie to w znacznikach hide, żeby nie psuć zabawy innym. Jeśli się ktoś nie dostosuje dostaje ostrzeżenie. Recydywa? Ban na 4dni.

Calen Futh
21-07-2007, 13:35
Badzo, na PW Ci link wyslalem.

Kulikos
21-07-2007, 13:43
Przeczytałem kilkanaście stron po angielsu ale się poddaje. To nie to samo co mieć książke w łapie ;p
Btw. ściągnijcie sobie fanowskie fake tej książki :D uśmiać się można ;p jaką to nuby mają wyobraźnie...

Belatrix zabije Rona ;]

Calen Futh
21-07-2007, 15:31
@up: Jesli tak jest to dlaczego Ron wystepuje w epilogu?

A to dla wszystkich - odnosnie epilogu :
Harry ożeni się z Ginny, będą mieli trójkę dzieci: Jamesa, Albusa oraz Lily. Ron weźmie ślub z Hermioną, a ich córka nazywać się będzie bodaj Różyczka. Nawet Draco będzie miał swojego synka Scorpius'a xd Neville Longbottom będzie nauczycielem zielarstwa Hogwarcie

Thoder
21-07-2007, 15:32
@Kulikos
Ej po cholerę kłamiesz?
Przeczytałem przed chwilą epilog. Dziewiętnaście lat później.
"Więc to jest mały Scorpius," powiedział Ron pod nosem. "Upewnij się, że pokonasz go w każdym teście, Różyczko. Dzięki Bogu, że odziedziczyłaś inteligencje po matce."
"Ron, na litość boską," powiedziała Hermiona, w połowie sroga, w połowie rozbawiona. "nie próbuj nastawiać ich przeciw sobie, zanim jeszcze nie zaczęli nawet szkoły!"

Uther92
21-07-2007, 15:40
Ja właśnie biorę się za czytanie wersji ANG...
Ale i tak przeczytałem pare spoilerów, mi to nie przeszkadza.

Aval'yah
21-07-2007, 15:45
A ja mam zdjęcia całej książki już od 3 dni, teraz się potwierdziło, że to nie był fake ;p

Spoile:
Zginie Snape, Lupin, Voldemort

Snape nie był zdrajcą. Na Dumbledorze i tak ciążyła jakaś klątwa, przez którą miał i tak najwięcej rok życia, Snape miał go zabić, żeby chronić Malfoya

W jednym z ostatnich rozdziałów Harry dowiaduje się, że musi umrzeć żeby Voldemort zginął. Poświęca się dla innych, dostaje z Avada Kedavry, ale nie ginie. Na wszystkich zostaje nałożona tarcza ochonna, taka sam jak ta która uzyskał Harry, dzięki poświeceniu swojej matki. Voldemort ginie od swojego własnego zaklęcia.

Epilog ma miejsce 19 lat później, Harry ma dzieci z Ginny, Ron z Hermioną wysyłają je do Hogwartu

nab
21-07-2007, 15:53
skad masz? ;)

Ja tam na Harry-Potter.net.pl (http://www.harry-potter.net.pl) info odnosnie ksiazki znalazlem

.Matrik.
21-07-2007, 15:58
Ta premiera to wersji ENG czy PL?

Thero
21-07-2007, 16:01
Ta premiera to wersji ENG czy PL?
Premiera wersji angielskiej.

.Matrik.
21-07-2007, 16:05
Styknie, choć pewnie koło 60zł.

Gogar
21-07-2007, 16:18
@up
już pisaliśmy z mambą
90-100 ZŁ! -.-

Thoder
21-07-2007, 16:48
Harry Poter o wypierdek Zeusa, tylko idioci czytają takie pierdoły...

Głupota i tyle tak jak Tibia

To, że nie umiesz czytać, nie znaczy, że musisz obrażać tych, którzy potrafią.
"Wypierdek Zeusa"? Śmieszny jesteś :p
I pomyśleć, że według Ciebie na świecie jest tyle idiotów, nie wiem jak możesz żyć razem z nimi :|

Gogar
21-07-2007, 17:03
To jest pewnie jeden z "ziomuff", którzy uważają, że książki są głupie i nudne.

Tasior
21-07-2007, 17:10
Lubisz Harrego ale wydaje ci się, że jesteś za stary albo zbyt zajebisty, żeby zostać przyłapanym na czytaniu książek?

ROZWIĄZANIE! (http://www.pointlesswasteoftime.com/pottercovers.html[/url)

spider-bialystok
21-07-2007, 17:11
Ksiazka na ktorej sie wychowalem... ;] Pierwsza czesc przeczytalem w wieku 10 lat, czyli juz 7 lat temu. Wlasnie zabralem sie za czytanie ostatniej czesc :)

BobekKck
21-07-2007, 17:13
ja lubię cała sagę i nie mogę sie już doczekać na ostatni tom ;]

Duke Dran
21-07-2007, 17:14
Szkoda, że to ostatnia część ; /

Michoss
21-07-2007, 17:33
(Informuje, znam angielski ale niedostatecznie dobrze by czytać całą książkę. Czekam)
CZY WY MI CHCECIE POWIEDZIEĆ, ŻE ROWLING ZJE***A WSZYSTKO SZCZĘŚLIWYM ZAKOŃCZENIEM?!
Nosz wół ją w du*e je*ał...

Calen Futh
21-07-2007, 17:51
@up: :) Sialalala

Gogar
21-07-2007, 18:45
Ja też znam dostatecznie angielski, ale na razie książka leży na biurku i czeka aż mi się zachce ją poczytać :P

Matmak1
22-07-2007, 00:06
Widze , że część userów ma już "undergroundowe" tłumaczenia , a , choć zwykle nie piracę , ani innych grzechów nie robię , proszę podać link na PM ( najlepiej polskie) - sam nie mogę znaleźć. Proszę o pomoc

Exodus
22-07-2007, 01:05
Mozliwe ze to nie ostatnia czesc...J.K. Rowling mowila ze moze wroci do ksiazki , pewnie zateskni za 2 lata i znow zacznie pisac :P

Calen Futh
22-07-2007, 01:22
@up: No ba ! Trudno nie tęsknić za czymś co Ci dało 800 mln euro xd

Rayza
22-07-2007, 01:39
@up
lol?
nudzi ci sie wiec takie rzeczy piszesz ??

Senseal
22-07-2007, 10:22
Mógłby mi ktoś wysłać stronę z jakimiś tłumaczeniami na PM? :)

Uther92
22-07-2007, 19:08
Mozliwe ze to nie ostatnia czesc...J.K. Rowling mowila ze moze wroci do ksiazki , pewnie zateskni za 2 lata i znow zacznie pisac :P

Albo napisze, książkę, która nie będzie kontynuacją, ale będzie związana z HP.

.Matrik.
22-07-2007, 19:19
@Uther

Wolałbym takie rozwiązanie. Może nie o śmieciożercy, ale...

Smetana
22-07-2007, 23:12
O kurde :D. Ron zginął! Dziś przeczytałem!

Ostrzeżenie za spoiling.

Calen Futh
23-07-2007, 11:39
@up: Jesli Ron umiera to jakim cudem w epilogu wysyła on swoje dziecko do Hogwartu?

Ostrzeżenie za spoiling.

Ale mi to spoiling xd

Ryłek
23-07-2007, 11:42
Jesli Ron umiera to jakim cudem w epilogu wysyła on swoje dziecko do Hogwartu?

Bo to było w jakimś fejku, z tego co doczytałem to Lupin też żyje i ma się dobrze
Żal mi ludzi czytających denne tłumaczenia w necie.

Czarna_Mamba
23-07-2007, 11:49
Ja już w tym tygodniu dostaję książkę. Resztę udało mi się dostać przed Bożym Narodzeniem i przeczytać - czy siódma część jest trudniejsza do czytania niż poprzednie części? Jeżeli jest taka sama to dam radę, tylko te magiczne neologizmy mnie czasem do szału doprowadzają.

.Matrik.
23-07-2007, 12:08
Z początku ledwo co rozumiałem, ale jakbym się "rozgrzał", i teraz idzie jak po polsku.

The Ministry has fallen. Scrimgeour is dead. They are coming.

I trochę mnie irytuje, że

Chyba nie będą w ogóle w Hogwarcie (się uczyć) :/

To zawsze było w garncarzu najlepsze.

Ryłek
23-07-2007, 12:27
Gdyby Rowling miała dorzucić Hogwart ta książka była by dłuższa niż Order of the Phoenix

$corcerer
23-07-2007, 13:57
Okej biczes, powolni jesteście.
Książka (Harry Potter and the Deathly Hallows [PDF] [CLEAN][REAL].pdf) był dostępny na thepiratebay.org w piątek około 16 (po 7 minutach już było 500 seedów)
teraz SPOILERY
Kto zginie?
Szalonooki, potem w kolejności: Ted Tonks,Zgredek,Snape (TAK!),Fred,Remus,Nimfadora,Collin,Bellatrix,Voldy
A stary Albus jest SZTYWNY i taki pozostanie, tutaj nie można przywrócić zmarłych do życia.
Kto się (ekhm, ten tego, hajtnie) z kim?
Remus z Nimfadorą (i będą mieli synka, Teda :D),Bill z Fleur(i będą mieć córkę Victorię czy jakoś tak), a po time skipie Harry z Ginny i Ron z Hermioną
I jescze takie inne:
Stworek jest uniżonym sługą Harrego
George traci ucho
Harry przeżywa jeszcze dwie Avada Kedavra :D
Pleciecie takie głupoty ze głowa mala...

Gogar
23-07-2007, 15:55
tylko te magiczne neologizmy mnie czasem do szału doprowadzają.

Mnie też ;s

Z początku ledwo co rozumiałem, ale jakbym się "rozgrzał", i teraz idzie jak po polsku.

U mnie to samo, jak czytałem ten wstęp na boku wewnątrz okładki to musiałem się trochę głowić, ale myślę, że jak się wczuję to nie będzie problemu, tak samo jak z anime i filmami.

Vekegi
23-07-2007, 20:14
może mi ktoś powiedzieć kto przeczytał hp7 (kolega chciałby wiedzieć) co bądź kto to RAB (bo była wzmianka o tym, bądź o nim w hp6) może więc wytłumaczyli to w hp7? wie ktoś coś?

Smetana
23-07-2007, 20:54
Lol ja nie czytałem tylko tak sobie napisałem i widzę, że się przejeli ludzie :D.

Kajusz931
23-07-2007, 23:55
jestem na stronie 150 i jak na razie mi się podoba :D

morwi
24-07-2007, 00:19
może mi ktoś powiedzieć kto przeczytał hp7 (kolega chciałby wiedzieć) co bądź kto to RAB (bo była wzmianka o tym, bądź o nim w hp6) może więc wytłumaczyli to w hp7? wie ktoś coś?

r.a.b-Regulus Arcturus Black, czyli brat syriusza

haki1990
24-07-2007, 06:07
Moze mi ktos wyslac link do pirackiego (fanowskiego) tlumaczenia ? :D Tylko zeby bylo prawdziwe ja cale dzien szukalem i znalesc nie moglem ! Z gory thx to dla mnie bardzo waze !

Vekegi
24-07-2007, 10:36
dzięki morwi ^^,

Ryłek
24-07-2007, 10:55
Mnie też ;s
Jedyne co mi sprawiło problem w całej książce to "spinched"
Ron został ROZSZCZEPIONY po ucieczce z Ministerstwa Magii

U mnie to samo, jak czytałem ten wstęp na boku wewnątrz okładki to musiałem się trochę głowić, ale myślę, że jak się wczuję to nie będzie problemu, tak samo jak z anime i filmami.
Jeżeli te teksty Ci sprawiły problem to żal mi Ciebie.

Erhion
24-07-2007, 11:38
Do ludzi gadających coś tam o komercji. Jebane lamusy do pracy robić np. telewizory. Jak już zrobicie taki telewizor to telefon do mnie sobie go wezme za darmo. A dlaczego? Bo to by była kurwa komercja jakbyście go sprzedali. Co tam ze pracowaliście nad nim kilkanaście godzin. Nie ma być komercji !!!11one one

Co do książki długo tłumaczą. Pół roku. No ale poczekam.

Yassek
24-07-2007, 12:44
@Ryłek
Mi problemy zrobiły te cholerne nazwy zwierząt, typu "doe" i "lynx", bo po użyciu czarów mogłem poznać, którego akurat używali

//edit
Co do Bellatrix
Fred jest jedynym Weasleyem, który ginie w książce

Dawergo
24-07-2007, 15:04
moze ktos dac link do streszczenia? bardzo bym prosil ;> jak cos pw albo post tutaj

Gogar
24-07-2007, 15:46
Jedyne co mi sprawiło problem w całej książce to "spinched"
Ron został ROZSZCZEPIONY po ucieczce z Ministerstwa Magii

Jeżeli te teksty Ci sprawiły problem to żal mi Ciebie.

Jeśli nie jest się jak wcześniej mówiono "rozgrzanym" to może to sprawiać trudność, jak oglądam anime z angielskimi napisami to też czasem muszę się wczuć, bo jeśli jestem rozproszony albo czytam na szybko to muszę czytać to po kilka razy, żeby w końcu zrozumieć, dlatego do czytania/oglądania po angielsku potrzebuję spokoju ;)

Dzisiaj mam zamiar zacząć w końcu czytać :P

Memorientes
24-07-2007, 18:00
Rowling w sprawach magi jest ignorantką. Wszyscy używający magi w HP to magowie pierwszego poziomu. Tego potężnego Voldemorta zrobiła tak że jest do niczego, biedaczek nie może nawet podpisać cyrografu bo go szatan wyśmieje.
Lubie tą serie tylko dla tego że aktualny papież stwierdził że jej czytanie jest grzechem.
@down:
Nie czytałem.

Re006
24-07-2007, 18:05
Nie przepadam za HP, moim ulubionym fantazy jest http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=3722 .
@up:
Czytałeś to?

Uther92
24-07-2007, 18:06
Lubie tą serie tylko dla tego że aktualny papież stwierdził że jej czytanie jest grzechem.

Psze księdza, zgrzeszyłem...obejrzałem ekranizacje HP na tvn'ie ;(;(;(;(

Dego
24-07-2007, 18:08
Hmm Nie czytałem i chyba nie będę czytał byłem kilka razy w kinie na HP ale nie czytałem książek.
Mam nadziej że ten ton będzie najlepszy z całej sagi.
Pzdr.

Lupus
24-07-2007, 18:43
Ja jestem ciekaw kiedy wyjdzie Spolszczone wydanie tej ksiazki ,a co do Calej Serii jest naprawde wciagajaca chociaz J.K.R zdazaly sie bledy np.w 6 czesci
skrzaty domowe sie deportowaly w Hogwarcie ( a przeciez nie mozna tego robic ) wiec mysle ze jej juz sie znudzilo pisanie o Harrym.

Calen Futh
24-07-2007, 18:45
@up: A mi się wydawało, że magia skrzatów jest inna od magii czarodziejów, a co za tym idzie skrzaty się mogą w Hogwarcie deportować.

.Matrik.
24-07-2007, 19:58
W 7 części mnóstwo razy jest dosłownie mówione, że magia czarodziejów jest inna niż skrzatów.

Dawergo
25-07-2007, 12:22
chcialbym prosic jeszcze raz o streszczenie 7. czesci hp, jakis link tutaj albo pw prosze :(

.Matrik.
25-07-2007, 22:06
Skończyłem. Dziwne, że już nie będzie Pottera. Chyba, że jak ktoś zapowiedział, Rowling napisze ciąg dalszy. Już widzę te zapowiedzi...

Harry Potter: 45 years later

Mimo, iż sławny Harry Potter, Chłopiec ,Który Przeżył, jest już stary i zgrzybiały, musi ruszyć do akcji - gdyż na horyzoncie pojawił się nowy przeciwnik. Mając w zamiarach przejąć Ministerstwo Magii, by wprowadzić darmowy Proszek Fiuu dla emerytów, Geriatryk Prostata , potężny czarnoksiężnik zagraża światu. Czy Harry, chwytając swą magiczną laskę, razem z przyjaciółmi - Wymioną i Runem - powstrzyma złego maga?

I z tyłu:

Jeśli myślisz, że sztuka czytania zanika, zwłaszcza wśród staruszków, to niezawodny znak, że jesteś...

Nieomylnym!
Ale wciąż mugolem.

Tja.

Ricalone
27-07-2007, 02:06
Skończyłem. Dziwne, że już nie będzie Pottera. Chyba, że jak ktoś zapowiedział, Rowling napisze ciąg dalszy. Już widzę te zapowiedzi...

Harry Potter: 45 years later

Mimo, iż sławny Harry Potter, Chłopiec ,Który Przeżył, jest już stary i zgrzybiały, musi ruszyć do akcji - gdyż na horyzoncie pojawił się nowy przeciwnik. Mając w zamiarach przejąć Ministerstwo Magii, by wprowadzić darmowy Proszek Fiuu dla emerytów, Geriatryk Prostata , potężny czarnoksiężnik zagraża światu. Czy Harry, chwytając swą magiczną laskę, razem z przyjaciółmi - Wymioną i Runem - powstrzyma złego maga?

I z tyłu:

Jeśli myślisz, że sztuka czytania zanika, zwłaszcza wśród staruszków, to niezawodny znak, że jesteś...

Nieomylnym!
Ale wciąż mugolem.

Tja.

RESPEKT _/

Heidar
27-07-2007, 11:21
Wydaje mi się, że to wycinek z Barry'ego Trottera ;) Póki co mi zostało czekać na spolszczenie do października, bo za cholerę nie mam zamiaru wydawać 100zł na nowego Pottera :P

Meryba
27-07-2007, 12:14
Dzisiaj idę do kina na Szarego Portfela i Zakonnice Feliksa. Książkę kupie na 100 %, ale dopiero po spolszczeniu.

.Matrik.
27-07-2007, 13:27
Ja sam to napisałem...

Calen Futh
27-07-2007, 19:24
Ma ktoś link do strony z tłumaczeniem Harrego ? Wszystkie trzy site'y, z których korzystałem zostały po kolei zamknięte ;x Jakby ktoś mógł pomóc to PW czeka.

Ryłek
27-07-2007, 20:04
Ma ktoś link do strony z tłumaczeniem Harrego ? Wszystkie trzy site'y, z których korzystałem zostały po kolei zamknięte ;x Jakby ktoś mógł pomóc to PW czeka.

Może się przydać dla następnych. MR wynajęło detektywów, którzy mają za zadanie wyszukiwanie pirackich tłumaczeń w sieci i doprowadzenie do zamykania tych serwisów a imo i tak lepiej przeczytać w oryginalne, choćby w pdfie.

Czarna_Mamba
27-07-2007, 20:22
Co do filmu, o Bony, ale pocięty. W końcu w ponad dwugodzinnym filmie nie ma miejsca na 949 strony czystej epiki.

Poza tym, nie mogę już się doczekać mojego siódmego tomu. Ciekawe co mnie napadło, aby mieć egzemplarz z Londynu?

Heidar
27-07-2007, 20:24
Ja sam to napisałem...

Zwracam honor i przepraszam!

Calen Futh
27-07-2007, 20:30
Może się przydać dla następnych. MR wynajęło detektywów, którzy mają za zadanie wyszukiwanie pirackich tłumaczeń w sieci i doprowadzenie do zamykania tych serwisów a imo i tak lepiej przeczytać w oryginalne, choćby w pdfie.

No i właśnie dlatego mi 3 strony z których korzystałem zamkneli xP

Ryłek
27-07-2007, 23:59
Co do filmu, o Bony, ale pocięty. W końcu w ponad dwugodzinnym filmie nie ma miejsca na 949 strony czystej epiki.

Poza tym, nie mogę już się doczekać mojego siódmego tomu. Ciekawe co mnie napadło, aby mieć egzemplarz z Londynu?
Ciekawe jak zamierzają wyciąć cokolwiek z ekranizacji Deathly Hallows - tam nie ma miejscu na bzdury w stylu czyszczenie Grimmauld Place ;-)

Co do OotP, widziałem z cienkiego telesynca, w przyszłym tygodniu jadę do Gdańska, to może jak będzie czas skoczę do kina, żeby nie było, że narzekam a widziałem w gównianej jakości ;p

Gogar
28-07-2007, 00:03
Film fajny, czy poobcinany to nie wiem, bo nie pamiętam całej 5 części, w październiku zbiorę jeszcze raz wszystkie tomy i przeczytam serię od początku.

Ryłek
28-07-2007, 02:00
Ta, ja teraz 'zaliczam' wszystkie po angielsku, zaczynam od numer #2 na mojej liście (bo Deathly Hallows 'niestety' zbiło ten tytuł z podium) - Więźnia Azkabanu.

Adamsik
28-07-2007, 12:05
Czekam z niecierpliwoscia na polską wersje :D
Tematu nie czytam bo sie jakis spoiler trafi i mnie szlag trafi...

Czarna_Mamba
28-07-2007, 12:24
Do osób już 'po' oryginalnej siódmej części, jak ją oceniacie? Jak widzę, Ryłek ocenia ją bardzo dobrze, skoro jest jego numerem jeden na liście. Jejku, jej, niech ta głupia Royal Mail szybciej przyleci.

Nadrill
28-07-2007, 13:40
Byłem wczoraj w kinie. Ogólnie film nie był zły, tylko strasznie nudny. Ci, co obok nas siedzieli nie mieli szczęścia. Gdy kino wybuchało śmiechem przy jakimś sztampowym, wepchanym na siłę dowcipem, ja z siostrą zlewałem z Voldemorda("Patrz, jaki ryj, hauhsahua!"), śmierci Syriusza("Jezus!") i dubbingu(gdy dostałem combo przybliżenie na mordę Rattclifa + podkładany głos zacząłem konać). W sumie film bardziej mnie rozśmieszył niż najnowszy Shrek ;-)))

.Matrik.
28-07-2007, 13:50
Średnia książka jest, nie ma Hogwartu jako nauki i ciągle przełażą z miejsca na miejsce... A niektóre momenty (GRINGOTT!) są tak naciągane...

Wolę 4kę.

Czarna_Mamba
28-07-2007, 14:03
Nadrill, u mnie kino wybuchało śmiechem przy komentarzach osoby siedzącej za mną, które nie grzeszyły inteligencją. W eter poszły komentarze takie jak podczas śmiechu Umbridge 'Kurna, jak Doda.' oraz podczas całowania się 'Gorzko, gorzko!'.

Zła byłam, że tak spieprzyli śmierć Syriusza, zginął jak krowa przeżuwająca mozolnie trawę. Nie było połowy książki, mogli chociażby oszołomienie Minery wstawić albo pełną przepowiednię.

Podobała mi się za to kreacja Bellatrix jako sadystki - psychopatki, Luny, której głos zawsze był rozmarzony, a oczy nieobecne oraz Umbridge, która może nie podobna moim wyobrażeniom i przesadzona w strojach, ale charakterem idealna. Za mało Tonks było, tylko jedna scena przedstawiająca jej niezdarność, która dodawała postaci uroku.

Gdybym miała się rozpisywać, czego nie było, to zajęłoby mi to za dużo czasu. Zresztą, każdy czytelnik piątego tomu, pewnie i tak wie.

.Matrik.
28-07-2007, 14:20
A ja widziałem gdzieś fotkę z filmu, przedstawiała jakiegoś gościa w łańcuchach...

Co to? Hagrid? Ja nic takiego nie pamiętam...

Nadrill
28-07-2007, 14:41
Nadrill, u mnie kino wybuchało śmiechem przy komentarzach osoby siedzącej za mną, które nie grzeszyły inteligencją. W eter poszły komentarze takie jak podczas śmiechu Umbridge 'Kurna, jak Doda.' oraz podczas całowania się 'Gorzko, gorzko!'.

Zła byłam, że tak spieprzyli śmierć Syriusza, zginął jak krowa przeżuwająca mozolnie trawę. Nie było połowy książki, mogli chociażby oszołomienie Minery wstawić albo pełną przepowiednię.

Podobała mi się za to kreacja Bellatrix jako sadystki - psychopatki, Luny, której głos zawsze był rozmarzony, a oczy nieobecne oraz Umbridge, która może nie podobna moim wyobrażeniom i przesadzona w strojach, ale charakterem idealna. Za mało Tonks było, tylko jedna scena przedstawiająca jej niezdarność, która dodawała postaci uroku.

Gdybym miała się rozpisywać, czego nie było, to zajęłoby mi to za dużo czasu. Zresztą, każdy czytelnik piątego tomu, pewnie i tak wie.

Hłe hłe, gdy po odpowiedzi Harry'ego, jak było przy pocałunku, ktoś walnął z samej góry: "no proszę, taki duży, a dalej w gacie robi..." ;)
Poza tym, jakieś dwie panienki kłóciły się z facetem, który był z całą rodziną: "panie, takie mamy numerki!" Zasłaniały mu przez całe reklamy i naburmuszone poszły. Poniżej mnie siedział jakiś mały kozaczek(8-10 lat, z mamą, żel na włoskach, co chwilę bawiący się telefonem). Mama mu przez przypadek kopnęła popcorn, na co on "kurva mać, odkupujesz mama!"

Ogólnie było dużo osób starszych, które także brały ten film tak jak ja. Rodzynków też było pełno, nie będę ich teraz przytaczać. ;)

Meryba
28-07-2007, 14:54
A ja widziałem gdzieś fotkę z filmu, przedstawiała jakiegoś gościa w łańcuchach...

Co to? Hagrid? Ja nic takiego nie pamiętam...

to pewnie chodzi o graupa tego olbrzyma brata Hagrida.

Czarna_Mamba
28-07-2007, 15:58
.Matrik., to była Bellatrix w Azkabanie, bo Graup był przywiązany sznurem. No, ale to prawda, wyglądała dość, krzaczasto?

raven
30-07-2007, 13:25
7 czesc dobra , przeczytalem cala po angielsku, zginie pare postaci, w tym jedna ktorej napewno bym sie nie spodziewal, a wg. mnie najgorsze jest to ze potter zbierze avade w leb i przezyje.

Ryłek
30-07-2007, 13:33
@up: Na Twoim miejscu napisał to bym w znaczniku ;-)
[hide]W sumie nie takie dziwne, że Potter nie ginie jeżeli jest horcruxem, zobacz, że jeden z Hallowsów - pierścień (Resurection Stone) nadal działa choć był Horcruxem i został zniszczony.

Ddevil
30-07-2007, 15:25
Pozwolę sobie wkleić tu to co pisałem już na innym forum...:

A ja trochę ponarzekam, dla kontrastu. Post będzie raczej w całości SPOILEREM.

Tak więc, cóż, rzeczą, która najbardziej mnie irytowała podczas czytania Deathly Hallows był sposób w jaki JKR budowała akcję. Ciężko pozbyć się wrażenia, że wszystko tak naprawdę działo się samo, a bohaterowie powieści byli tylko statystami... Trio tygodniami siedziało w tym swoim namiocie, bez celu i bez sensu. Co oni tam robili? Po co tam siedzieli? Wg. opisów Rowling to "knuli swoje plany dotyczące Horcruxów, miecza Griffindora itd.". Kiedy przyjrzymy się jednak bliżej, to zauważymy, że tak naprawdę zaledwie dwie akcje zostały starannie zaplanowane... Mam tu na myśli oczywiście wypad do Ministerstwa Magii i banku Gringotta. W pozostałych wypadkach Rowling popychała akcję do przodu poprzez wpychane na siłę "wypadki losowe". Ron powrócił akurat wtedy kiedy trzeba i gdyby nie on Harry by się utopił. Gdyby nie Snape, nie znaleźli by miecza, gdyby nie przypadkowe natknięcie się na książkę Rity nie dowiedzieliby się o związku Dumbledora z Grindelwaldem itd. Wszystko to tworzy obraz nieporadności bohaterów, którzy osiągnęli to wszystko tylko dzięki szczęśliwym zrządzeniom losu...

Jednak rzeczą, która zasługuje na miano tej, która ostatecznie zepsuła książkę jest... zakończenie. A właściwie jego brak! Rowling stworzyła heroiczne, epickie i szczęśliwe zakończenie sagi, którego jednak tak naprawdę nie wyeksploatowała do końca. Szczerze mówiąc przed zabraniem się do książki skrycie liczyłem na to, że zakończenie okaże się nieszczęśliwe, a Harry umrze. Również po zapowiedziach Rowling ("zginą dwie pierwszoplanowe postacie!"), miałem nadzieję na śmierć przynajmniej jednego z trójki Harry-Ron-Hermiona. A co dostaliśmy? Stos mało znaczących trupów, zwycięstwo dobra i mdły do bólu epilog (Albus Severus...). Brakuje mi tu jednego rozdziału pomiędzy ostatnim a epilogiem, który opisywałby reakcje czarodziejskiego świata na zwycięstwo Harrego. Jak ma być szczęśliwe zakończenie to niech przynajmniej będzie epickie do bólu. Mnie np. bardzo ciekawi jak Hermiona i Ron zareagowali na pokonanie Voldemorta (nie było o tym wzmianki). Jak zareagowali ludzie, których poznawaliśmy przez 7 tomów (Neville, Malfoy, Mr/Mrs Weasley, McGonagall, Kreacher (!!! Przeszedł tak wielką przemianę, żeby na końcu o nim zapomnieć?! Nawet nie wiemy czy przeżyl bitwę o Hogwart) i sterta innych postaci)? Nie ma wątpliwości, że zakończenie pozostawia wiele niedomówień. Kim było to dziecko w "Kings Cross"? Co się stało z Dursleyami (bo przecież nie wyparowali... Powrócili do swojego domu po skończonej wojnie? Spotkali się jeszcze kiedyś z Harrym? Dudley się częściowo nawrócił, więc mogło się tu coś jeszcze ciekawego na lini Dursleyowie - Potter wydarzyć)? Co ze wspomnianym wcześniej Stworkiem? Co z Hogwartem (takie zniszcenia i straty osobowe...)? Na te i wiele innych pytań musimy sobie niestety odpowiedzieć sami, bo Rowling uznała, że lepiej nas nie zamęczać "szczegółami"... Mam tylko nadzieję, że nie jest to podstawka pod Harry Potter 8 i Czas Pokoju.

Poza tym trochę drobnych absurdów:

Sposób w jaki zginął Snape. Zdecydowanie powinien zostać zabity przez Voldemorta, a nie głupiego węża. Co z tego, że na jego rozkaz? Był przecież na tyle ważną postacią, że zasłużył chyba na "uczciwą czarodziejską śmierć" (czyt. od Avady).

Nie zgadza mi się ilość Horcruxów. Mamy ich 7: czarka, amulet, diadem, Nagini, dziennik, pierścień i jeden bliżej nieznany horcrux, który przywrócił do życia Voldemorta po jego nieudanej próbie zamordowania niemowlaka Pottera. Łącznie daje nam to 8 "części duszy", a jak było wyjaśnione w Księciu Półkrwi, Voldemort planował podzielić duszę na 7 części... Albo jest tu coś czego nie rozumiem, albo JKR kolejny raz pomyliła się w prostej matematyce ;).

Co robiła rodzinka Weasleyów podczas gdy bohaterowie marnowali czas w namiocie? Jakoś dziwny wydaje mi się fakt kompletnego braku kontaktu z nimi. Mamy tylko jednego patronusa od Artura Weasleya na samym początku. Trochę to naciągane, biorąc pod uwagę jak bardzo Molly Weasley martwiła się o Harrego i Rona, co było zawsze doskonale widoczne w jej zachowaniu. I tak nagle mam uwierzyć, że wszyscy przechodzą do porządku dziennego nad tym że Harry i Ron sobie znikają?

Rowling "wyszarzyła" Dumbledora, za co należy jej się plus. Ale za to, że na miejsce Dumbledora wrzuciła Harrego tak białego, jakby dopiero co wyskoczył z pralki z Persilem, to już zdecydowany, wielki, czerwony MINUS. Mógłby przynajmniej wziąć na koniec te wszystkie Deathly Hallowsy, "For the greater good"...

Dla kontrastu, co mi się podobało?

Zdecydowanie wątek ze Snapem. Zawsze podejrzewałem, że w tej postaci jest coś więcej niż widać na pierwszy rzut oka i jak widać nie myliłem się.

Pojedynek Harrego z Voldemortem. Scena po prostu powaliła mnie na kolana. Wreszcie dało się wyczuć, że Harry przestał być głupim dzieciakiem, a stał się mądrym i potężnym czarodziejem. W końcu, jakby nie patrzeć, zgasił Voldemorta gadką, a nie szczęśliwymi zbiegami okoliczności lub pomocą ze strony innych ludzi...

Dwa magiczne zdania, które wywołały we mnie naprawdę wielkie emocje. Nie wiem skąd to się bierze, ale są świetne. Mowa o: "All was well" i "Scrimgeour is dead. Ministry has fallen. They are coming".

Reasumując - zdecydowanie najgorsza część sagi. Żałuję, że dane mi było ją przeczytać, wolałbym żeby seria zakończyła się na 6 części.[/i]

.

Fiszbin
31-07-2007, 02:15
Dziś, a raczej wczoraj :p zakupiłem książkę, mimo bardzo wygórowanej ceny w mojej miejscowej księgarni (104 zł, ale stwierdziłem, że nie wytrzymam dłużej i przebolałem te przepłacone 20~ zł). Czytam sobie powoli bo nie lubię 'połykać' książek jednym haustem, gdyż wtedy odczuwam mniejszą przyjemność z lektury. Przeczytałem na razie 60~ stron i zapowiada się ciekawie.

matiiii
31-07-2007, 18:50
Duży spojler:
http://www.kretyn.com/poznajfakty

raven
31-07-2007, 21:44
@up

A czasem nie Albus Sirius tylko Albus Severus??

Gogar
01-08-2007, 00:21
Przemogłem się i po tygodniu zacząłem czytać książkę :P
Zaczynam ósmy rozdział ;-)

spider-bialystok
01-08-2007, 01:17
1. Jak juz wspomniano, miedzy ostatnim rozdzialem, a epilogiem brakuje rozdzialu, jest wiele niedomowien, ktore powinny zostal wyjasnione.
2. Epilog jest zjebany :\ Najgorsze czego sie spodziewalem, czyli happy end.

.Matrik.
01-08-2007, 12:08
@Ddevil

Jedna z części duszy pozostała w ciele Voldemorta, a o Harrym jako o Horkruksie raczej nie wiedział. No i Weasleyowie wiedzieli, że Harry i Ron "znikną", więc nie bardzo wiem o co ci chodzi.

jastab
01-08-2007, 13:02
http://www.hpsite.xx.pl - tłumaczenie wszystkich rozdziałów. PL.
Mam nadzieję że pomogłem. Strona często zmienia linki więc jak coś to moge na rapidshare dać linka.

Gogar
01-08-2007, 16:22
@up
http://darkwarez.pl/forum/index.php
Dział Różne ;] Można ściągnąć eleganckiego ebooka w .pdf zamiast sie babrac z kazdym rozdzialem oddzielnie

Vekegi
02-08-2007, 14:34
Co sądzi radio Maryja o Harrym? :>
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=5690

Meryba
02-08-2007, 15:09
up

ale te baba poje** -.-

Calen Futh
02-08-2007, 18:02

Leże :D Ona tam wspominała o tym, że ma trójkę dzieci - biedactwa ;x Tak jebniętą matkę mieć ;x

Gogar
02-08-2007, 18:19

Niezły hardkor...
"Obrazy morderstw, gwałtów, wojny..."
No żesz ja pier kvrva dole, takich ludzi powinno się leczyć. Ale według niej pewnie najlepsze są jej własne książki, a jakże.

Eivrel
02-08-2007, 18:42
Ona chyba myśli, że to dla 5 latków książka jest ;p
Momentami takie teksty waliła, że gdyby to prawda była, to ta książka by światu zagrażała, bo takie zło sie w niej zawierało.

Valas Hune
02-08-2007, 20:45
Taka plaga naszych czasów niestety, że ludzie przywykli czepiać się do wszystkiego. Płakać czy się śmiać...

Co do samej książki mam już ynglisz werszion, ale muszę wpierw poprzedni tom przeczytać, bo dawno to czytałem i już ledwo co tam pamiętam.

jastab
02-08-2007, 22:34
,,krasnoludki pomagały sierotce marysii..."

kurva ja bym ją zaj&ał.

A bellatriks zabije dobbiego a nie ; /

MATI9630
02-08-2007, 23:27
http://www.joemonster.org/art/7686/Podlosc-ludzka-nie-zna-granic.

Podłość ludzka naprawdę nie zna granic.

@down(doslownie)
Oj, daj spokoj, wszyscy wiemy, ze przeczytalas, to co ci napisalem. A zaraz, nie napisałem. Przeciez mnie zablokowałaś, więc co ty tam za pierdoły masz w opisie?:P

Czarna_Mamba
03-08-2007, 00:39
Kochani, ja jednak muszę zastosować kwarantannę wobec siebie samej. Poprzegryzam sobie kable od internetu, ale nie powiem - kusi mnie zakończenie sagi. Wracam po 'urlopie' i po książce. Do zobaczenia. ^^

Meryba
03-08-2007, 00:47
już jestem na 4 rozdziale po polsku z neta tłumaczenie : P

Fajnie mi się czyta, chociaż przeczytałem kilka istotnych spoilerów.

Valas Hune
03-08-2007, 05:00
Ja nie jestem tak wyczulony na zdradzenie zakończenia, czytanie sprawia mi radość nawet jak wiem co się ogółem stanie lub jak coś się skończy.

Gogar
03-08-2007, 10:01
Ja jestem przy rozdziale 22 ;)

Meryba
03-08-2007, 11:45
Na gg jakiś debil miał, że

harryzabijevoldemorta
down

Ja 1 i ostanie przeczytałem na joemoster a tego po środku wole nie czytac ;d

Czarna_Mamba
03-08-2007, 12:19
MATI9630, a właśnie, że nie. Xan powiedział, że słusznie nie otwierać od Ciebie i Rica wiadomości, tyle, że ja poszłam o krok dalej. Aż taki zawiedziony? Nigdy nie byłam aż tak głupia, jak sądziłeś.

Ale powiem szczerze, w*****a mnie takie postępowanie i myślę, że nie tylko mnie. I tak wczoraj rano już omal na JoeMonsterze się nie złapałam. Przeczytałam dwa słowa na szybie, zanim się kapnęłam co to jest. A od was tego trzeciego słowa wolałam się nie dowiedzieć, bo nadal jest to dla mnie tajemnicą.

O, tu jest autocenzura. Nawet nie wiedziałam.

Gogar
03-08-2007, 13:20
@Czarna_Mamba
W sumie przeczytałem krótkie spoilery przez przypadek, ale i tak nie potrafię sobie tego wyobrazić więc nie przeszkadza mi to w czytaniu ;

MATI9630
03-08-2007, 18:14
Trzecie słowo to SNAPE.

No co, przeciez to nie spoiler. Napisalem tylko 'snape' ;>.

http://www.joemonster.org/art/7686/Podlosc-ludzka-nie-zna-granic wchodzcie i nie pieprzcie

Mam nadzieje ze JKR opisala te dwa ostatnie, bedzie na co popatrzec w kinie ;P

Meryba
03-08-2007, 18:49
Mat schowaj to w hide bo Mamba czytała te 2 więc będzie wiedzieć o co chodzi.

ripper
03-08-2007, 19:47
Och, ach, spoiler. I już wiem, co się stanie, zanim przeczytam. Idę się ciąć.

Kenixia
03-08-2007, 20:45
A ja sobie poczekam na polską wersje. Angielskiego nie znam. i Kij.

Przeczytałam spoilery i żałuje. Ale przyjemności z książki i tak nie stracę ^^

Gogar
03-08-2007, 21:15
Hehe no i przed 2 minutami skończyłem, mimo happy endu podobało mi się, nie mogę się doczekać filmu ;p Ciekawe, czy za dużo nie utną i jakich dobiorą aktorów do epilogu ;)

No i wystąpiło we mnie rzadkie uczucie. Czasem jak obejrzę świetny film/przeczytam dobrą książkę, żałuję, że to już koniec. Ale w sumie jak wyjdzie polska wersja to zaczynam serię od nowa, dla utrwalenia ;)

Mozniak
04-08-2007, 15:32
Wczoraj zacząłem czytać i uważam, że Seria Harrego trzyma nadal klimat i styl. Wcześniej miałem wrażenie, że wszystko będzie podlatywać pod komercję, ale wydaje się być w porządku. :)

ripper
04-08-2007, 16:14
Wcześniej miałem wrażenie, że wszystko będzie podlatywać pod komercję, ale wydaje się być w porządku.
Mów mi jeszcze.

Meryba
04-08-2007, 16:20
dobra jesteś jeszcze. Cześć jeszcze.

Już 8 rozdział po polsku :P nie chcę mi się czytać, ale książka jest spoko.

teoretycznie mialo byc tak ze przeczytam dopiero polska wersje ale tak sie zlozylo ze kolezanka kupila Harrego i mi pozyczyla.
Dobry trening przed wyjazdem do USA do szkoly...

A co do samej ksiazki to podobala mi sie pomimo tych naciaganych akcji, tego ze w ciagu ok.50 stron znalezli 3 horkruksy, ze wyszlo ze harry byl "niesmiertelny" co troche wychodzi dla mnie poza kanon tej sagi, takie troche to dziwne. Oczywiscie na plus jest zakonczenie ktorego sie nie spodziewalem, akcje ze Snapem, poswiecenie za wszystkich. Chociaz mysle ze lepiej by bylo zrobic z Harrego trupa po prostu i ze w ten sposob Riddle by sie wykonczyl or sth :P
Mam nadzieje ze Rowling nie spieprzy sprawy i nie podejmie sie pisania nastepnej czesci bo to byloby bezsensu.

Kazdy kto przeczytal 6 poprzednich czesci to i tak przeczyta 7.

Bambuko
05-08-2007, 22:04
Akcja ze Snape'm była imo bardzo przewidywalna. W ogóle, to czytając książkę zauważam, że jej treść jest opisana w poprzednich. Nie chodzi o to, że fabuła jest schematyczna, tylko to, że czytając poprzednie książki można wiedzieć, kto, co, jak i gdzie. Harry Potter to książki z zagadkami. Czytając je znajdujemy pytania, na które odpowiedzieć starają się bohaterzy, ale sami też możemy to robić. W przypadku DH kluczem są poprzednie książki (bo np. pierwsza i druga zawierały podpowiedzi same w sobie). I to bardzo fajnie wyszło w tej książce. Np. ostatni horkruks. Tutaj akurat część wynikała z treści DH, a reszta przewijała się od początku, aż do HBP, gdzie była podana bardzo dosłownie. Czasem jest to dosyć metaforyczne, jak ukrycie drugiego horkruksa z książki. Już na początku serii znajdowała się podpowiedź. A ze Snape'm jest to samo.

MATI9630
06-08-2007, 00:23
Ale jak wyszła 6. część, to...

Ziew, spoilery dla tych, którzy nie przeczytali 6. części.

...to pół netu oszalało na punkcie śmierci Dumbla, nawet strony zakladali(najpopularniejsza to chyba dumbledore-is-not-dead.com, nie wiem czy dalej istnieje). Teorie były bardzo prawdopodobne(mnie przekonalo to, ze dumbl polecial do tylu, gdy avada powoduje, ze sie czlowiek osuwa na ziemie. snape mogl uzyc tego zaklecia... no, ten. nie pamietam jak to sie zwalo, ze sie wypowiadalo zaklecie bez wypowiadania nazwy. i jednoczesnie mogl wrzasnac "AVADA~").

Zostalem ofc. wystarczajaco zaspoilowany, by wiedziec, ze dumbledore-IS-dead.com. To JKR ma drobna nielogicznosc w caloksztalcie <:

Bambuko
06-08-2007, 00:48
Tutaj dochodzi też cytat chyba z McGonagall, kiedy Snape uciekł z Hogwartu. Mówiła o Dumbledore, jakby nie był martwy, kiedy spadał z wieży.

Ashlon
06-08-2007, 01:41
W sumie dobrze, ze go udupila, bo robila przez te 5 i pol czesci kogos w stylu Rambo ;)

Gogar
06-08-2007, 10:58
W sumie dobrze, ze go udupila, bo robila przez te 5 i pol czesci kogos w stylu Rambo ;)

Nie udupiła, żyje i blizna nie bolała go od 19 lat.

Ryłek
06-08-2007, 11:40
Nie udupiła, żyje i blizna nie bolała go od 19 lat.

Czytaj ze zrozumieniem...
Dumba nie Harrego!

Barti123456
07-08-2007, 10:55
"Harry Potter i Śmiertelne Relikwie"-Wczoraj Przeczytalem juz ta ksiazke :)
Tajemniczy tytul To sa 3 Przedmioty Ktore Stworzyla (Tak glosi legenda) Śmierć... Pierwsza Relikwia:Peleryna NIewidka Harrego
Druga Relikwia:Nieśmiertelna Różdzka Która Przechodzila z Właściciela na wlasciciela Za duzo Opowiadac Nalezala Do dumbledora
I trzeca Relikwia-Kamien wskrzeszenia Caly czas znajdje sie u Harrego Dopiero pod koniec sie o nim dowiaduje ale nie Gra wiekszego znaczenia w ksiazce:P
NO Cóż Wiecej nie pisze. Jeśli ktoś chce wiedziec wiecej Niech kliknie na gg 5995705

Gogar
07-08-2007, 12:32
@up
Lepiej to daj w [ hide] bo inaczej bana załapiesz ;]
@2up
Ta, sry, mój błąd.

kołbaś
13-09-2007, 21:38
ok dawno sie nie interesowalem ale czy jest juz hp 7 po polsku a jak nie to czy moze mi ktos podac linka gdzie znajde amatorskie tlumaczenie(tak jak to bylo z 6)

Czarna_Mamba
13-09-2007, 22:22
Nie, nie ma jeszcze Pottera Siódemki po polsku, a nie znam stron do amatorskich tłumaczeń. Bodajże w styczniu będzie.

Calen Futh
13-09-2007, 22:32
Żaden problem znaleźć lewe tłumaczenie w necie. Tylko to kwestia tego, czy chce się czytać tekst, który ma w sobie trochu błędów, czy piękne tłumaczenie od Pana Polkowskiego.

Colo_2006
13-09-2007, 22:38
Jak ktos chce moge mu zalatwic xD

kołbaś
14-09-2007, 22:08
przeslij mi na pw

Yoda_
23-09-2007, 17:35
przeslij mi na pw

;( Żegnaj przyjacielu .

Ja tam jeszcze dwa lata temu maniakalnie czytałem po 5 razy każdy tom, aż do czasu kiedy wyjdzie następny. Teraz ? Jak na to spojrzeć, jest to książka [na początku] dla dzieci, o małym czarodzieju który stracił rodziców, ale ma przyjaciół którzy zawsze mu pomogą i wie że może na nich polegać. Potem zamienia się to w krwawą siekę, na temat tego kogo sobie Harry aktualnie obierze na cel. Harremu zawsze się uda przeżyć, z innymi gorzej [patrz tom 5], ale cóż, życie bywa brutalne.
Co do ostatniego tomu, mam jedynie nadzieję że pani JKR nie spierdzieli końca i nie zakończy się ta piękna saga wielkim happy endem, w którym Harry żeni się z Ronem i wszystkim wszystko pasuje. Nie mówię też że ma to być wielkie nieszczęście, czy coś, bo kolejne osoby się powieszą, ale uważam że CAŁKOWICIE szczęśliwe zakonczenie, ostatecznie zło pokonane, ale bez ofiar się nie obyło, jest dobrym rozwiązaniem.

Misza
23-09-2007, 19:05
Co do ostatniego tomu, mam jedynie nadzieję że pani JKR nie spierdzieli końca i nie zakończy się ta piękna saga wielkim happy endem,
Za późno. Umieramy?

Ryłek
23-09-2007, 19:35
Nie mówię też że ma to być wielkie nieszczęście, czy coś, bo kolejne osoby się powieszą, ale uważam że CAŁKOWICIE szczęśliwe zakonczenie, ostatecznie zło pokonane, ale bez ofiar się nie obyło, jest dobrym rozwiązaniem.

No i tak jest, w czym problem?

kołbaś
23-09-2007, 19:45
;( Żegnaj przyjacielu .

o co ci chodzi ?/ btw wie ktos mzoe kiedy bedzie oficjalna polska wersja tejze ksiazeczki ?? bo normalnie nie wytrzymam i poprosze starego zeby przyslal mi angielska wersje. A jesli ktos jeszcze raz pwoie mi jakie bedzie zakonczenie lub co w nim bedzie to powiesze i odrazu pw do 20 modow zeby dali bana!!!!!!!!!!!!!

Kulikos
23-09-2007, 20:04
Przeczytałem pod koniec wakacji, teraz czytam wszystkie części od początku i na wszystko patrzy się inaczej ;p

Yoda_
23-09-2007, 20:12
Za późno. Umieramy?

O nie. Chyba tak .

No i tak jest, w czym problem?

W niczym, tylko tak sobie rozważam pewne rozwiązania.

o co ci chodzi ?

O twojego posta, prosisz o nielegalną wersję. No i odnośnie twojego poprzedniego posta, [jeżeli nie była to ironia] napisałeś że chcesz na PW HPiDH, a teraz piszesz że powiesisz za akty ujawnienia choć skrawka informacji.

Przeczytałem pod koniec wakacji, teraz czytam wszystkie części od początku i na wszystko patrzy się inaczej ;p

To chyba też tak zrobię.

kołbaś
24-09-2007, 09:41
Jezeli nie moge przeczytac to groze. Jak ty bys czekal na jakas ksiazke, chwytal sie wszystkiego zeby ja przeczytac a ktos ci nagle opowiada co ciekawsze kawalki z niej to krew moze zalac...

Kulikos
24-09-2007, 17:05
kołbaś chyba jakoś kiepsko się chwytasz się tego "wszystkiego". Ja po godzinie szukania miałem całą ksiązke na kompie ;x a mama która też jest fanką, ściągnęła sobie w pracy i wydrukowała. I to dawno temu, więc teraz będziesz miał już ostatecznie i bez większych błędow przetłumaczone. Szukaj :D

>>>Mazix<<<
24-09-2007, 17:28
Ja tam jestem fanem harrego pottera wiem co bedzie ale nie powiem, bo części forum sie nie spodoba to.
Czekam z niecierpliwością na orginał
@edit
To co napisałem up to tylko moje domysły.

Misza
24-09-2007, 17:43
Jezeli nie moge przeczytac to groze. Jak ty bys czekal na jakas ksiazke, chwytal sie wszystkiego zeby ja przeczytac a ktos ci nagle opowiada co ciekawsze kawalki z niej to krew moze zalac...
Naprawdę śmieszą mnie ludzie, którzy przed premierą chcą wyciągnąć jak najwięcej z książki, a po premierze płaczą, bo ktoś im zdradził kawałek.

Mi możecie zdradzać jaką tylko książkę chcecie, nie przejmuję się tym. Czasami sam nawet sobie koniec czytam z ciekawości.

>>>Mazix<<<
25-09-2007, 08:42
Ale mnie kusi żeby pootwierać te hidy, ale chyba jakoś dam rade.

kołbaś
28-09-2007, 21:37
heh wlasnie skonczylem czytac HP7 i normalnie bylo warto. Choc w ostatnim rozdziale strasznie mi sie mylily imiona i czasami nie jazylem o kim mowili to po 3 krotnym przeczytaniu ostatniego rozdzialu zajazylem =P. Jak ktos bardzo chce to moze powlazic mi troche w d*pe to wysle mu na email'a.

Dr. Omader
04-02-2008, 03:01
Spokojnie sobie czekałem na polską wersję, nie spieszyło mi się, a mimo ze znam angielski na poziomie CAE to wolałem przeczytać w rodzimym języku... Warto też odkopać ten temat :)

Uwaga! Możliwe spoile poniżej!

Wg. mnie całość utrzymała poziom poprzednich części, tylko to zakończenie jakieś takie... Takie rozciągnięte do granic możliwości chyba... I ten napisany jak od niechcenia ostatni rozdział... Brakuje mi z 2 rozdziałów opisujących najbliższe wydarzenia po zabiciu Czarnego Pana i może jednego opisującego trochę dalsze czasy... Jakkolwiek ten ruch zapewne został zastosowany celowo przez Rowling. Teraz ma otwartą bramkę do wydawania kolejnych grubszych lub chudszych tomów... Ciekaw jestem czy napisze coś w stylu tego co robią twórcy filmów z serii X-men... Główny wątek jako tako wyczerpali, jednak w planach są filmy dedykowane poszczególnym postacią np. Wolverina czy Magneta. Podobnych ruch może wykonać Rowling... Już jakiś czas temu przestała tak zagorzale deklarować, że nigdy więcej nie napisze nic o Potterze... W końcu wszyscy chcemy zawsze więcej wszystkiego... Czy to pieniędzy czy też Pottera... ;) (ktoś ma jakieś świeże informacje co do nowych książek? :P)

Ogólnie, wg. mnie cała saga Pottera jest sagą ciekawą i wartą przeczytania... Jakkolwiek osobiście uważam, że pełna jest nonsensów i głupoty :P

Rukahs
04-02-2008, 04:34
i może jednego opisującego trochę dalsze czasy...
Przecież jest to śmieszne " 19 lat pózniej... "

Gogar
04-02-2008, 12:01
Chociaż przeczytałem po angielsku, zastanawiam się, czy nie kupić polskiej wersji.

Lasooch
04-02-2008, 12:32
A ja przeczytałem po angielsku parę dni przed polską premierą, żeby psuć znajomym radość czytania spoilując im różne rzeczy =D

A po polsku prawdopodobnie też przeczytam.

sphinx123
04-02-2008, 12:46
Ten rozdział "19 lat później" jest tak żałosny, taki przesłodzony, że lepiej gdyby go w ogóle nie było o_O

Xantro
04-02-2008, 18:33
A ja jestem evool i przeczytałem po polsku dzień przed premierą ;] Nie ma to jak wtyki w księgarniach xD

Koronowany rycek
04-02-2008, 19:44
Up@
TJA, kazdy mogl kupic dzien wczesniej ksiazke w tesco <3

Aval'yah
04-02-2008, 20:05
Przeczytałem i szczerze powiedziawszy nic szczególnego. Tom jak i cała reszta, takie tam czytadło- starczyło mi na jeden dzień. Zakończenie niczym nie zaskakuje.

Moja główna refleksja po ukończeniu książki- dlaczego Hermiona i ta Francuzka po zamianie w Harrego w jednym z początkowych rozdziałów, przejmują się takimi pierdołami jak wzrok czy wygląd a nie zwracają uwagi na fakt, że nagle wyrosły im penisy? ;pppppp

Regoor
04-02-2008, 20:30
Ja jestem bardzo zadowolony z tej książki.
Dorwałem ją w piątek wieczorem i w sobotę już przeczytałem w całości.
Zakończenie nie jest takie jak się spodziewałem, co mnie bardzo miło zaskoczyło.
Nie podobał mi się tylko ostatni rozdział, był za bardzo przekombinowany.
Tak poza tym, to nie ma co czytać tej książki, jeżeli nie przeczytało się wcześniejszych części.

Spoil, taki lekki:
Szkoda mi tylko Teda. I Lupin, i Tonks umrali-szkoda.

@up
Ta Francuska ma na imię Fleur, jak coś.

Raul
04-02-2008, 20:40
Przyznam, że naprawdę zaskakującym dla mnie w tej części było, iż Snape ostatecznie okazał się dobrym, jeśli nie najlepszym w całej opowieści, bohaterem. Po VI tomie spisałem go już na straty i jakoś nie wierzyłem, że się okaże inaczej. Bardzo fajne w zakończeniu było to, że dowiadujemy się, iż drugi syn Harry'ego nazywa się Albus (co było do przewidzenia) Severus (tu już zdecydowanie mniej). Ogólnie na plus. Szkoda, że to już koniec, bo co by nie mówić, to ten cały wyśmiewany przez większość Potter towarzyszył mi przez kilka ostatnich lat.

Chocapic
04-02-2008, 20:58
Książka nawet mi się podobała. Zakończenie jest beznadziejnie, ale trudno, ostatni tom był i tak lepszy niż się spodziewałem.

Gimlos
04-02-2008, 21:35
Rodzial "19 lat pozniej" z dupy wziety. Watek z
"odrodzeniem" Harryego moim zdaniem rowniez. Inna sprawa, ze autorka zostawila sobie duze pole manewru do pisania dalszych ksiazek osadzonych w swiecie Pottera. Co dzialo sie w ciagu tych 19 lat? Moze jakas ksiazka o Tedzie Lupinie? Albo cos o Grindewaldzie : d?

Colo_2006
04-02-2008, 22:00
z tym, że Grindewald nie żyje (chyba ze chodzi ci o zycie przed smiercia w celi )

sphinx123
04-02-2008, 22:04
Taaak, książka o Grindewaldzie by była dobra ^^ Jestem ciekaw jak wyglądał ten słynny pojedynek z Dumbledorem <3

Misza
04-02-2008, 22:12
To mają być opowieści dla młodzieży, a nie erotyczne historie rodem z Playboya.

DUMBLEDORE IS GAY????!!!!??!??!

Donas
04-02-2008, 22:25
Z całej serii książek Harry Potter ta siódma zirytowała mnie najbardziej. Pewnie dlatego, bo mam wersję angielską (którą przewałkowałem parę razy) i po przeczytaniu wersji polskiej rzucają mi się pewne ... powiedzmy niedbałości tłumacza, które strasznie mnie rażą. ;)

Ale zawsze lubiłem Pottera, pomimo tego co o nim sądzi większość pro krytyków z działu Twórczość. "19 lat później" to porażka, tu się zgodzę, ale ogólnie jest OK.

Ryłek
04-02-2008, 23:08
Kiedy latem czytałem, to epilog wydał mi się słaby. Po polsku brzmi jak nędzny fan fic. To jest ten rozdział, który Rowling trzymała w sejfie od tylu lat? Bez niego książka jest na prawdę dobra, mimo do bólu przewidywalnego zakończenia.

Bambuko
04-02-2008, 23:58
z tym, że Grindewald nie żyje (chyba ze chodzi ci o zycie przed smiercia w celi )

osz człowieku użyj czasem łba ? idąc tym tropem Voldemort też nie żyje, a jakoś jest we wszystkich książkach : > a kto chciałby czytać o kolesiu, który samotnie siedzi w celi ? bez powodu do celi nie trafił i o to chodzi : >

dla mnie bez sensu jest to, że Dumbledore to gej. po co komu taka wiadomość, kiedy historia jest skończona ? nic nie wnosi, nic nie zmienia, nie jest odpowiedzią na pozostawione pytania.

Misza
05-02-2008, 21:13
dla mnie bez sensu jest to, że Dumbledore to gej. po co komu taka wiadomość, kiedy historia jest skończona ? nic nie wnosi, nic nie zmienia, nie jest odpowiedzią na pozostawione pytania.
Ale wprowadza dodatkowe sensacje i może pomóc sprzedać jeszcze więcej książek.

@Aval: głodnemu chleb na myśli. ;p Też byś chciał jednego mieć, nie? ;p

Ryłek
05-02-2008, 22:50
osz człowieku użyj czasem łba ? idąc tym tropem Voldemort też nie żyje, a jakoś jest we wszystkich książkach : > a kto chciałby czytać o kolesiu, który samotnie siedzi w celi ? bez powodu do celi nie trafił i o to chodzi : >

Mi się dziwnie drugi raz czytało Deathly Hallows wiedząc o tym. ;-)

Pawcio Druid
08-02-2008, 18:15
Dla mnie ta książka okazała sie prawie najlepsza , za wyjątkiem Zakonu Feniksa. Ta historia z Snapem naprawdę mnie zaskoczyła.