zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Bogaty Paladyn. Czy wogole cos takiego jest możliwe?

Stron : [1] 2

Mitrazel
28-12-2006, 18:41
Chcialem rozwinac tutaj watek, zbierania gotowki paladynem.
Dawno temu gralem palem, i pamietam, ze zawsze mialem, malo kasy i ogole ledwo na bolty starczyalo, ale bylo to dawno i napewno duzo sie zmienilo.
Zrobilem nowego paladyna, i ten sam problem. Od poczatku czuc brak gotowki. Zeby miec na expa, musze latac z war hammerem po rotach i zbierac kase. I tutaj pytam sie, czy zawsze tak bedzie, czy moze jest jakas mozliwosc, zeby cokolwiek paladynem zaoszczedzic, a wiem ze przy koncaczej sie amunizji jest to trudne.

Pozdrawiam.

Mateusz Majchrzyk
28-12-2006, 19:00
Wiesz co? To zależy jak kto gra... Ja zrobilem 30 lev palkiem i na koniec miałem 70k i boszki A kolega mój zawsze był bez kasy. Więc wiesz... ^^'

Mitrazel
28-12-2006, 19:25
Nie chodzi mi o kase na boszki, tylko o to, zeby zawsze bylo na bolty/runy.
Jezeli tobie nie brakowalo to mozesz opisac jak grasz :] Moze wezme z tego przyklad.

P0nury
28-12-2006, 19:37
Nawet z głupich rotów można robić lootbaga i wychodzić ładnie na plus. A jak kasy brak, to parę spearów w łapę i znowu roty. Przeważnie wydajesz 170gp na 17 spearów w sklepie i np. na 55 dista nim skończysz expić z nimi, masz kasy na następnych 70. Wiem, co mówie, bo sam tak robiłem, nawet na 48 dista.

Najgorszy jest początek. Potem bez problemu można ładnie wyjść na plus.

Flisik
28-12-2006, 19:41
Da się być na plusie. Ja kasę zarabiam jak skiluję na cycach (nie wmawiajcie mi, że skilowanie na jednookich to waste) i robieniu hmm, gdy mam lagi.

Explosion Rexor
28-12-2006, 20:13
Chcialem rozwinac tutaj watek, zbierania gotowki paladynem.
Dawno temu gralem palem, i pamietam, ze zawsze mialem, malo kasy i ogole ledwo na bolty starczyalo, ale bylo to dawno i napewno duzo sie zmienilo.
Zrobilem nowego paladyna, i ten sam problem. Od poczatku czuc brak gotowki. Zeby miec na expa, musze latac z war hammerem po rotach i zbierac kase. I tutaj pytam sie, czy zawsze tak bedzie, czy moze jest jakas mozliwosc, zeby cokolwiek paladynem zaoszczedzic, a wiem ze przy koncaczej sie amunizji jest to trudne.

Pozdrawiam.

Zależy na jakim lvl'u. Jeśli szybciej wbijesz good skila to zwraca się, mi na 50 na soldach się zwracało i byłem na +, a byłem tam niedługo ;) A jak nie to np k axe i na dwarfy i roty, przy okazji hmm'y lub strzały, a soul leci ;)

Marvik
28-12-2006, 21:21
Wiesz..to zależy jak grasz:) .Ja pallem swoim grałem(póki mi nie hackneli;( )tak:
Wychodze z rooka kupuje sobie jakies standard eq, speary w lape i na trolle.Jak mam 45 dista, ide na dwarfy.:cygaro: .do 60 tam siedze, a potem mig na cycach skillować.Ztrapowuje je gdzieś i nawalam ze spearow.mozna tak nawet do 70 dista.A z 70 distem(dajmy na to ze chyba miałem wtedy 15 lvl) mozesz juz na naprawde mocne potworki chodzic skad wypada duzo kasy, i loota.Pomyslisz skad kase na speary.A.. np z trolli wypada, nawet z dwarfow mozna duzo kasy brac, nie mowiac juz o cycachB) .Tak wiec mozesz byc bogatym pallem jesli tylko umiesz grac!
Powodzenie:)

pzdr

Matrio23
28-12-2006, 21:55
Odemnie taka rada:
Wychodzisz z rooka, kupujesz standard eq jak kolega wyzej powiedzial, a potem idziesz na valkirie(zawsze wypada po spearze, zawsze!) ale nie chodzi mi tu o zabijanie. Napewno ktos nexpowisku bedzie. Otwierasz zwolki i zbierasz speary, ja tak zawsze robilem a potem idziesz skilowac i jednoczesnie troche expic na trolach, potem rotach a na koncu na dwarfach. Ze skilami 50/35-40 i 11 lvl idziesz najlepiej na ghostland jak pacca nie masz (wez ze soba z 200 strzal) i tam troche expisz i zbierasz lootbaga i kase. A do lootbaga nie wlkadaj vikingow i brass helmeto bo one sa najwiecej warte tyko takie gowna jak swordy, brass shieldy i mace bo jak ci ktos ukradnie to wogole tego nie zabierze bo po co mu takie gowno, ale jak bedziesz mial tego naprawde duzo i przeywleczesz gdzies pod miasto i potem posprzedajesz to kasy naprawde duzo. W duzym skrocie:
Ghostland(200-300strzal) > Exp i loot > Lootbag > kasa :D A potem to juz skilujesz wedlug uznania, ale moim zdaniem ta metoda jest skuteczna. Ja mialem na candii ten sam problem wlasnie palkiem i kumpel mi polecil metode lootbagow. Odbilem sie od dna finansowego i byla gitara ;)
Powodzenia zycze ;)

Piotrek Marycha
28-12-2006, 22:23
Paladynem trudno wyrobic na pcozatku, poniewaz on poczatku musi bulic na bolty, podczas gdy knight jeszcze nie musi uzywac uhow do expa, a sorc/drut uzywa manasow tylko sporadycznie, wyrównuje sie to na wyższych lvlach kiedy te 6k na bp boltow to "drobne", a wtedy juz knightci spalaja tony uhow na expie, a sorcowie chleja manasy setkami i jest sprawiedliwie ;)

Matrio23
28-12-2006, 22:37
Ja proponuje na poczatku grac drutem. Wbijesz 30 lvl, a jak ci sie bedzie chcialo to z paccem 50 a potem stworzysz palla. Wtedy ten pall jest rzeznikiem, bo jak ma takie plecy w postaci ED 50 lvl to wymiata. Stac go na wszystko, kamienie do skilowania, strzaly, speary equ poprostu wszystko! I o wiele szybciej sie zaczyna expic a potem postac sie juz oduzaleznia od tego druta i masz dwoch rzeznikow ;)

JUNIR
28-12-2006, 22:44
Tak i zamiast jednego chara na 80lv masz dwóch na 40 bravo

Piotrek Marycha
28-12-2006, 22:44
Ja proponuje na poczatku grac drutem. Wbijesz 30 lvl, a jak ci sie bedzie chcialo to z paccem 50 a potem stworzysz palla. Wtedy ten pall jest rzeznikiem, bo jak ma takie plecy w postaci ED 50 lvl to wymiata. Stac go na wszystko, kamienie do skilowania, strzaly, speary equ poprostu wszystko! I o wiele szybciej sie zaczyna expic a potem postac sie juz oduzaleznia od tego druta i masz dwoch rzeznikow ;)

yyy.... eee....? kpisz sobie? ty wogle myslisz chociaz troszeczke? to moze niech zrobi od razu 100+ pala, po to by miec kase na bolty dla nowo zrobionego pala? taka sama logika...

Tentotrix
30-12-2006, 18:53
Matrio23 ma troche racji ..nie bijcie,dajcie dokonczyc!!!! ja sam mialem 50 sorca,znudzil mi sie,zrobilem palla i na starcie mialem ponad 200 k w kasie (sprzedalem eq tego sorca itp) wytrenowalem dista,na bolty nigdy mi nie brakowalo i mam teraz 101 rp :] ale jezeli masz zamiar grac pallem to graj nim odrazu!!! lepiej miec chara na 100 levelu juz 20 charów na 20 levelu..:p

Lukasz(R)
30-12-2006, 19:02
jak ktos potrafi grac to mu nie zabraknie
racja do 25 lvl bez zadnej pomocy to ciezko idzie ale jak juz runki potrafisz wypalac to kasy duzo sie zbiera no i oczywiscie huncic na potworach na ktorych sie oplaca czyli roty bh (fibula) to jeden z przykladow

Dodzio_Szczodre
30-12-2006, 19:18
Powiem Ci tak...
Miałem kiedyś paladyna, zainwestowałem w niego tylko p seta. Grałem nim bo mi się nudziło, więc tam nie patrzyłem na wydatki. Lecz po kilku tygodniach miałem k legs, blue robe, vamp shld, crus helmet, boh i 50k w dp. A dorobiłem się na trenieniu na soldach i guardach. Może ktoś mówić że to nie możliwe, ale powiem wam, że miałem wysokie skille i tego loota się naprawdę dużo ciągnęło.

Jak nie masz good eq to idź na troll mount i rób lootbagi z mace, sword, sabre i chain armor. Możesz robić small traps ale wątpię czy w epoce rodów/wandów Ci się to uda.

druidek12
30-12-2006, 19:48
A ja ci powiem tak...
Mój kolega paladyn, nigdy nie miał pacca, na 59 lvlu ma best eq dostępne w Tibii... I nie ma żadnego innego chara... (Best eq tzn. Mpa, DH, G-legs, BoH) I niedługo kupuje pacca dlatego zebrał już itemy do assassin outfit, a one są warte ~300k... więc chyba nie jest tak źle tym palem :P

Vil
30-12-2006, 20:30
napisz jeszcze ile czasu gra tym charem i czy gra na antice.

goburu
30-12-2006, 20:51
Paladyn to profesja ktora od 30 lvla zarabia zdecydowanie najszybciej i najmniej monotonnie. Jedyne, czego potrzeba paladynowi do expienia to sa bolty podczas gdy inne profesje potrzebują w tym samym czasie znacznie droższych uhów lub manafluidów jesli chca expic w takim samym bądź szybszym tempie od pala. Jego jedyną wadą jest wolniejsze expienie od sorców/drutów (od knighta i tak expi wyraźnie szybciej) na wysokich poziomach ponieważ wolniej od nich rozwija się w magii. Pal na wielu potworach expi prawie za darmo (ceny boltów są niewielkie) podczas gdy pozostałe profesje muszą wydawać fortunę. Przykłady: dragi od 30 lvl (bije się tylko z boltów, na wyższych poziomach można dodatkowo stosować hmm'y w celu zwiększenia prędkości expienia), gs'y od 70 lvl (na upartego mozna od 50 lvl ale nie polecam, tutaj tak samo jak w przypadku dragów - tylko bolty + ew. hmm), dl'e od 80 lvl (bolty + hmm, pal znowu expi najtaniej ze wszystkich profesji), wrl'e od 110 lvl (bolty + explo, tutaj niestety pal expi już drożej i wolniej od sorca/druta ponieważ wrl'e mają silną magię dystansową ale i tak expi taniej i szybciej od knighta). Pal to jedyna w pełni DYSTANSOWA profesja w Tibii co jest jego wielką zaletą ponieważ rzadko otrzymuje hity od potworków. (sorce i druty expią z exori vis/mort/flam, a więc nie są to profesje dystansowe, podobnie jak knight)

--Pallek--
30-12-2006, 21:45
A słyszałeś o takich czarach, które tworzą arrows, poison arrows, burst arrows i bolty? Bolty to może nie bo dla pacc i troche duży lvl trzeba, ale strzaly wszystkie rodzaje możesz. A tak w ogóle to po co z boltami lazisz, expij ze strzalami jak ja :D:D

PS. Ja gram pallem i sam se strzaly robie ide expic, dalej robie jak wróce i jakos lvl i mlvl rosną. I mam 4 k prawie, po kupieniu eq.

alkoOholik
31-12-2006, 01:20
Ludzie przecież robienie arrows pod depo jest nieopłacalne... Stoisz kilka godzin pod depo i robisz arrows tylko po to żeby poexpić godzinke? Nie dziwie sie czemu później ludzie zakładają takie tematy na forum.
@do zalozyciela tematu
Kup se pacc. Opowiem Ci moją kilku dniową historie xD. A więc... wyszedłem z rooka mając 700gp. 100 gp = light, 100gp = spears. Zostalo mi 500gp. Chodzilem z legion helmecie, brass legsach z questu na edron, scale armor z questa przy thais i plate shield z mino na rooku. Skilowalem do 35 skila na trolach. Po doskilowaniu poszedlem na Oaza Tomb -1. Tam robiłem lootbagi. Pod koniec arrows zawsze zbierałem lootbag i uwierz ze zawsze było to od 4-8k.oz. czyli 2-5k w kasie. Zawsze zwróciło mi sie za arrows i byłem na plusie. Więc nie mów, że palek jest biedny. Ja od początku chara byłem bogaty. Wystarczy umieć... morał - kup pacc i spadaj na tomby robić lootbag.

Mojżesz
31-12-2006, 02:47
Palem wcale nie jest tak różowo.Żeby huncić dl nie wystarczą same bolty
i hmm,potrzeba jeszcze dużooo manasów.Co do dragów to rzeczywiście,
palem można na nich najtaniej i najskuteczniej expić,ale w porównaniu
z sorcem/drutem,czy chociażby knightem exp leci wolno.To tyle.

goburu
31-12-2006, 09:06
Palem wcale nie jest tak różowo.Żeby huncić dl nie wystarczą same bolty
i hmm,potrzeba jeszcze dużooo manasów.
Mniej niż w przypadku sorca/druta.
Co do dragów to rzeczywiście,
palem można na nich najtaniej i najskuteczniej expić,ale w porównaniu
z sorcem/drutem,czy chociażby knightem exp leci wolno.
Jeśli pal i knight trenowali swoje skille tyle samo czasu to pal będzie expił dużo szybciej od knighta bo nie dość że bolty mają dużo większą szansę przebicia się przez obronę potwora, to jeszcze skille u pala rosną dużo szybciej. Zresztą średni hit z bolta na skillu 80 jest większy niż z broni na skillu 80 więc nawet na takich samych skillach pal będzie expił trochę szybciej i dużo taniej. Oczywiście knight może walnąć za 200 z broni (raz na ruski rok), a pal nie może, tylko że to nic właściwie nie daje bo pal ma dużo wyższą średnią ciosów. Pal ze skillem 80 trafia 95-100% strzałów w draga, knight ze skillem 80 trafia 60-70% strzałów w draga. Spośród celnych ciosów knighta i pala to około 70-80% ciosów pala jest blisko średniego hitu na danym skillu, a w przypadku knighta jest to tylko 10-20%. Wniosek? Knight expi wolniej od pala na dragach.

Wampireq
31-12-2006, 13:15
Wiesz co pochodź jeszcze z tym war hamerem na te roty i wbij większy lvl to będziesz mógł robić strzały i przy tym bedziesz miał tylko koszty za foood który mane regeneruje!!!:)

maszter321
31-12-2006, 16:04
ehhh... ja swoim pallem robilem tak:na 8 lvl kupilem 10 spearow, poszedlem do ab na trole..zawsze jakies speary lezaly bo ktos ich nie zbieral albo wypadaly, potem juz nie musialem kupowac spearow, na 10lvl mialem 50 dista to poszedlem expic na roty robilem lootbagi to troche tej kasy bylo i poszedlem na cyce kolo Thais(z arrowami ofc)do 15 lvla potem juz sie w sumie o kase nie musialem martwic. od 20 lvla na pohu latalem i tak zostalo... aha na 15-20 lvl sobie trenilem mla robiac arrowsy...

Radeks12
03-01-2007, 15:19
Paladyn w tym upie ma na serio przechlapane... Ziom wspomnial o zrobieniu druta na takim wyskokim lev. Lev wogole nie potrzebny np. robisz druta na odpiernicz, idziesz do ab i tylko na troll do 15 lev. Z trolli masz spear a na 15 lev robisz ihy i tak jak soule ci wyjda sellujesz te ihy sellujesz eq, zostawiasz kase i spear i przesylasz na pala. Wychodzi ci gdzies ok. 7k plus gdzies ok. 700 spear i masz minimalne plecy jak by ci 8-13 lev grozil. Bardzo nudna i monotonna sposoba ale na pala starczy... I ju tylko loot bagi rob! Pozdro.B)

pietrzyk92
03-01-2007, 20:26
Ja pallem grac nie umiem...<od zawsze gram sorckiem>, ale jedno zasadnicze stwierdzenie kazda postacia jak sie grac umie z kasa wyjdzie sie na plus moze palkiem wychodzi to po dluzszym czasie ale musi sie udac bo wyobrazmy sobie 200 pallka naprzyklad w plate armor i brass legach.... BEZ PRZESADY!!!! :p :p

Equinox
03-01-2007, 20:27
Hmm... kiedy zaczynałem grać palem zbierałem każdy pojedyńczy gp. Na początku było krucho ale gdzieś od 50 distance ( w sumie nie długo trwało zanim go nabiłem - trolle/roty/orki etc.) szło coraz lepiej. Soldy w kazz, lootbagi, od ok. 60 dist. Guardy - Teraz mam 42 lvl i 72 dist. w dp ok. 10bp bolców, boh, c-set, ok 150k w dp. -Głównie z lootbagów w kazz.
ps. Caly czas free acc:(

Prusorone
04-01-2007, 17:48
Powiem tak... 2-3 lata temu jak zaczynałem grać palkiem, to było różowo, może nie do końca ale muszę przyznać że fajnie się nim pykało. Jeśli chodzi o flotę... to zawsze miałem jej pod dostatkiem, już bodajże na 20 lvl miałem knight seta, warrior helmet, Dragon shield i platinium amulet ;] To były czasy...a jak się tego dorobiłem ? prosto zbierałem i zbierałem, robiłem runki adori granki :P i co najważniejsze może wam się to wydawać głupie i bez sensu, ale długo długo chodziłem ze spirami 0-o przez co nabiłem jak na mój tamtejszy 30 + lvl wysokie skille, może nie aż tak w dystansie, bo rzadko trenowałem, ale w shild. I tak to szło . Bolty zakupywałem tylko jak szedłem na coś lepszego, albo na jakiś hunt z blokerem i to nie zawsze, bo jak wiecie ze spiry można o wiele wiele więcej uderzyć zadać obrażeń potworowi, ba humanowi niż z bolta. :) Obecnie ta perspektywa zaczynania gry spirami nie jest taka fajna, "łamią" się i wogóle tibia się zmieniła, standardy heh.. Ale się rozpisałem :D

Mojżesz
05-01-2007, 01:31
Mniej niż w przypadku sorca/druta..

Moze manasow mniej,ale dochodza koszty boltow+hmm:P.

Knight expi wolniej od pala na dragach.
Zapytaj knighta na 100lvl ile robi expa na dragach w 1h,a pozniej pala na tym
samym lvlu.Zobaczysz roznice.

Poznanski Rycerz
05-01-2007, 20:23
nie, z broni sa wieksze hity niz z boltow
i zrozum trolu sorc expi za pomoca exori vis czyli baranie kretnie matole debilu nie wiem jak jeszcze,mage zuzywa tylko mane, a pall ma wiecej innych kosztow trollu.

powiedz mi ze jak zalozysz shielda to wtedy bolt sie przebija i nie ma roznicy trollku. zdanie na twoim poziomie wiedzy trollku

Equinox
06-01-2007, 01:08
nie, z broni sa wieksze hity niz z boltow
i zrozum trolu sorc expi za pomoca exori vis czyli baranie kretnie matole debilu nie wiem jak jeszcze,mage zuzywa tylko mane, a pall ma wiecej innych kosztow trollu.

powiedz mi ze jak zalozysz shielda to wtedy bolt sie przebija i nie ma roznicy trollku. zdanie na twoim poziomie wiedzy trollku

ŚREDNIE hity - doczytaj dokładnie;)
Ataki dystansowe omijają tarcze i lecą tylko na 'armor'.

...Za dużo "troll'ków".

EvilThon
06-01-2007, 10:45
Radzę jak robisz paladyna,mieć juz na tym świecie druida lub sorka 27 level i 25k na start.
wtedy za 20 k kupujesz spearów caly BP po 100 i znajdujesz miejsce żadko uczęszczane przez innych graczy i jedziesz(najle4piej 3 postacie mieć-Druid,knight i ten właśnie pal)ze spearami na wysummonowanym monku,a trzecią postacią tylko donosisz ciągle speary
ja tak robie w 1 dzień(od 8.00 do 22.20) zrobiłem 8 pala który ma 61 Dista
eq wystarczy p-set i robisz 13 lvl tworzysz bp arrowsow i dalej z górki
wierz mi=wiem co mówie

@down:
rzeczywiście sorry naprawde :P

Equinox
06-01-2007, 12:17
Zapomniałeś mu dać linka do Tibia-MC lolB)

Janiol9393
09-01-2007, 16:18
Ja zrobilem osobiscie tak wyszlem z rooka kupilem plate armor brass legi oczywiscie z roooka mialem spery.Skiloowalem na trollach do 35 dista pozniej poszlem na roty skillilem do 50(bo kumpel mi przynosil spery z ac)Wiec mialem 9 lvl z skilami 50/36 poszlem juz expic z bowem i arrowsami na soliderki zrobilem loot baga poprosilem kumpla i mi pociagnaol do dp poczym go sprzedalem nastepnego dnia poszlem z kolega na guardy gdzie on bloczyl wbilem 2 disty i caly loot byl dla mnie wiec nabilem na nich 20 lvl w 2 dni i mialem duzo kasy z lootow i tak a 25 lvl poszlem na deserta i dopiero na 31 lvl kupilem sobie blue robe,plate legi,crown helmet i crocodile bots poczym na 48 lvl postac sprzedalem

PoZdRo:dance:

sirpatrick
14-01-2007, 00:05
Powiem wszystko od początku... Skillujesz na trolach do 45 dista i z tego "powiększania skili" otrzymasz 1K- 700gp i 10 lvl. Kupujesz łuk, strzały i na cyce. Kiedy wrócisz z polowania z tą kasą, którą zdobyłeś kupujesz tyle arrows ile możesz. I tak w kółku, aż nie osiągniesz 13 lvl... Wtedy robisz sam sobie strzały. I takim oto sposobem trenujesz mlvl. Nie wydawaj gotówki na arrows. Potem zarabisz na soldkach i całą kase magazynujesz. Nie kupuj zbędnych rzeczy. Przy 17 lvl możesz robić FB (możesz sprzedawać, albo używać). Przy 19 lvl chodzisz na... Fibule. Zbieraj cały shit z rotów i wysyłaj do thais, Od czsu do czasu idź na beho i DS-y. I to byłoby na tyle ^^'...

P.S. Jak się w czymś pomyliłem to dajcie znać.

Pozdro.

Okrutny
15-01-2007, 12:33
Takie pytanko,
21lv 61dist bogate eq+sporo uhów, gdzie moge bezpiecznie.i.oplacalnie poexpić?:>
Pogrubiłem aby wyróżnić, że to jest do tematu..

Michnik of Celesta
15-01-2007, 16:04
Na początku jest cięzko , trzeba ciągle kupować speary , potem arrowsy. Jeednak mając już ten 45 dist możesz wychodzić na + na rotach robiąc lootbaga. Potem jest coraz łatwiej jeśli chodzi o zarabianie gotówki. Wtedy problemem zaczyna być mało capa na bolty.

Fagaro
16-01-2007, 08:34
Zapytaj knighta na 100lvl ile robi expa na dragach w 1h,a pozniej pala na tym samym lvlu.Zobaczysz roznice.
100 level ek raczej expi wolniej na dragach niz pal poniewaz malo kto na tym levelu zrobil ani/kupil bron na 115+ widac juz roznice, knight ma SREDNIA hitow wieksza (ale pewnie tez spedzil wiecej czasu na treningu) i moze brac na siebie wiecej niz 1 draga, co dla pala jest o wiele bardziej niekomfortowa sytuacja, przez co nie traci tyle czasu nalurowanie, ropowania i ogolnie bawienie sie zeby nie lurnac za duzo dragow.

CO do tematu, pal expi najtaniej ze wszytkich profesji, ale tez najwolniej. Moj 80 rp biegal w calym rare secie (bez mms-d shield lzejsza) i ogolnie nie mialem co z kasa robic. Z perspektywy czasu stwierdzam ze wydawanie tej calej kasy na eq bylo jej marnotrawieniem, teraz ten sam palek biega w b robe, p legsach i poluje mi sie tak samo dobrze.

Kiedy ja zaczyanlem gre paladynem tibia byla duzo latwiejsza dla niego, a wiekszosc z top 300 to byli paladyni (na eterni z 20 paladynow 100+ zrokowalo sie/zostalo skasowanych). Dlatego nie wiem jak teraz zaczac gre paladynem, wiem jak ja kontynłowac po 30 levelu. Polecam guardy, pewnie wiele osob napisze ze ciezko wyczyscic spaw, ze drogie belty, ze maly cap, mam skromna nadzieje ze te same osoby nie wysylaja w innych tematach magow na podobnym levelu na guardy, bo zapachnialo by to lekka hipokryzja. Po 40 levelu mozna lepiej expic w orc fortes, jesli nie ma tam akurat paru knightow 100+. 50 level to zuzywanie nadwyzek kasy na vampach, niestety loot z vampirow jest ubogi, czasem spadnie tarcza i jestesmy na + a czasem mozna wbic 1 mln expa i nic nie zodbyc. Jezeli jestesmy sprawnym graczem to na 50 levelu mozna juz chdzic na expowiska typu edl/vdl, dragow w ank nie lubie, za wolny spaw jest. Od 60 levela mozna lazic na poh, ale lepiej miec pacc (utani hur) lub time ringa pod reka bo czasem moze byc goraco, swietnym expowiskiem jest tez vamp hell. po 70 levelu mozna solo expic praktycznie na wszystkich stworach dajacych mniej niz 2k expa.

Co do huntow druzynowych, majac 640 many mozna chodzic z druidem i blokerem na hydry, od 40-50 levela mozemy tez przejsc sie na hero, z jakims paladynem na wyzszym levelu ktory bedzie biegal z hero i strzelal na raz, na polowania z jednym bolterem tylko potrzeba 90+ dysta. DL, hmmmm, ciezka sprawa, na starych swiatach praktycznie dsm nie jest nic warty, jakies 50-60k do tego trzeba sie podzielic z druzyna, exp tez nie za dobry (conajmniej jeden ataker wiecej, drugi pal lub knight-bloker), i generalnie jesli nie idziemy na poi lub double dl w venore to bedzie trzeba czekac na spaw.

Moim zdaniem jezeli gracz nie podchodzi do gry w stylu "nie ide na guardy bo to nudne i wolny exp, kupie bp beltow za moje ostatnie 6k i skocze na vampy, bo to szybszy exp" to nie powinien narzekac na brak kasy. Kazda profesja mozna byc biednym i bogatym. Ja kupilem sca na 70 levelu, a niektorzy koledzy knighci 110+nie maja kasy zeby kupic uhy i isc na anihilatora. 2 magow- jeden na 90 levelu lata bez blesow bo nie ma za co ich kupic, drugi spoluje na demony bo ma 50 bp sd i pelno kasy w dp.

Piterownik
16-01-2007, 10:00
Aktualnie mam 19 lvl i przyznam, że jestem na +. Tylko do 13lvl było waste, teraz przed każdym huntem "zjadam" wszystkie soule robiąc arrowki i do tego w trakcie expienia jak mam 100 many wale "exevo con mort". No niestety od momentu w którym zacznę używać blotów waste zacznie się na nowo, bo boltów nie da się robić 8o

Fagaro
16-01-2007, 11:42
No niestety od momentu w którym zacznę używać blotów waste zacznie się na nowo, bo boltów nie da się robić 8o

to rob hmmy, daja o wiele wiekszy profit niz robienie beltow czy strzal.

Piterownik
16-01-2007, 14:27
Dobije 25lvl i zrobie 15mlvl na HMMach czekając na koniec loteri PACC :cup:

dymka
16-01-2007, 15:19
Aktualnie mam 19 lvl i przyznam, że jestem na +. Tylko do 13lvl było waste, teraz przed każdym huntem "zjadam" wszystkie soule robiąc arrowki i do tego w trakcie expienia jak mam 100 many wale "exevo con mort". No niestety od momentu w którym zacznę używać blotów waste zacznie się na nowo, bo boltów nie da się robić 8o

Albo, co jest logiczne, idz na potworki, z ktorych wypadaja bolty:) Naprzyklad mino na zachod od kopaln, bo Mintwallin na nizkim poziomie to szybki zgon. Idziesz do jaskini z minoskami i ostroznie bijesz archerow-o ile pamietam, to kiedy tam polowalem, wychodzilem stad nie dla tego ze bolty sie skonczyly a dla tego ze sie znudzilo-bolty dochodza czasami szybciej niz je wystrzelasz. Do tego z loot tam dla low-level'a jest calkiem niezly, a majac wprawe da sie spokojnie wysylac loot z poczty, co jest przed dwarf bridge (no bo postmana nie masz).
@Topic Gram palkiem, i jak powiedzial kolega wyzej, nie zabardzo mam, gdzie ta kase wydawac. Equipment z questow (jedynie BOH kupilem na 40+ lvl), za bolty BARDZO rzadko sie nie zwraca z polowan, wiec moge twierdzic ze palek potrafi na siebie (i na kolegow, jesli trzeba) zarobic bez wiekszysz problemow.

Niwe92
16-01-2007, 16:01
ja mam pytanie- do której kopalnii iść na 30lvlu i 40lvlu jeżeli ktoś może wkleić mapke był bym wdzięczny

goburu
17-01-2007, 09:22
@Fagaro
Jesli pal ma skille 90 i wali z boltow, a knight ma skille 90 i wali z SCA to pal będzie miał wyższą średnią hitów. Pojedyncze hity będą u knighta 200+ ale będzie też sporo pudłował. Pojedyncze hity u pala będą ~150, ale prawie wszystkie będą wchodzić. Knightowi często zdarzają się hity po 1 lub 2, pal prawie wszystko trafia powyżej 50. Średnia knighta w tym przypadku będzie około 50 hp, a pala około 70-80 hp. Jesli wam wychodzi ze knight wali mocniej to znaczy ze nie liczycie chmurek i gwiazdek ktorych u knighta jest od groma.

Piterownik
17-01-2007, 10:26
Od 13lvl hunciłem na soldach pod kazz i jestem teraz posiadaczem ~1k boltów ;)

Fagaro
17-01-2007, 12:31
@Fagaro
Jesli pal ma skille 90 i wali z boltow, a knight ma skille 90 i wali z SCA to pal będzie miał wyższą średnią hitów. Pojedyncze hity będą u knighta 200+ ale będzie też sporo pudłował. Pojedyncze hity u pala będą ~150, ale prawie wszystkie będą wchodzić. Knightowi często zdarzają się hity po 1 lub 2, pal prawie wszystko trafia powyżej 50. Średnia knighta w tym przypadku będzie około 50 hp, a pala około 70-80 hp. Jesli wam wychodzi ze knight wali mocniej to znaczy ze nie liczycie chmurek i gwiazdek ktorych u knighta jest od groma.

Niestety, mam pala 91/75 i knighta 91/88 i knight wali mocniej, pal czesciej trafia, ale ciosy knighta za 200+ nadrabiaja statystyke.

goburu
17-01-2007, 16:58
Niestety, mam pala 91/75 i knighta 91/88 i knight wali mocniej, pal czesciej trafia, ale ciosy knighta za 200+ nadrabiaja statystyke.
Nie umiesz liczyć średniej arytmetycznej albo miałeś ogromnego farta knightem. Ja testy powtarzałem wielokrotnie i zawsze pal wygrywał.

Vil
17-01-2007, 22:05
Znaczy zupelnie przypadkowo jestes w posiadaniu knighta 90+ z SCA i palka 90+ dista ?

=Pekin=
17-01-2007, 22:11
od 47 lvla do 65 palem (80 dista~) expilem na OF ;P
Mimo ze expilem i tracilenm duzo boltowi chlalem manaski robilem 35k/h a pod koniec 65 lvla patrze do dp a tam 120 k z loota z tych lvli :) + questy na 60 lvle to juz paladyn zaczyna byc rich.

goburu
17-01-2007, 22:55
Znaczy zupelnie przypadkowo jestes w posiadaniu knighta 90+ z SCA i palka 90+ dista ?
Jestem w posiadaniu knighta i pala ze skillami odpowiednio 88 i 83. Ten drugi ma wyższą średnią obrażeń na prawie wszystkich potworach od DS'a w górę. Knight jest dobry tylko na shity pokroju slime albo beholder ktore w ogole bronic sie nie umieja to wtedy knight wsadza mocne hity ale jak juz przeciwnik ma obrone to moze sobie co najwyżej pomachać. Pal trafia we wszystko tak samo, roznica miedzy hitami w demona i beho jest mała u pala.

Marciniek
18-01-2007, 17:23
@Fagaro

To mnie poruszyło. Średnia 50hp z sca, kiedy Avengerem dragi zabijam na średnio 12 hitów, a przy słabym trafianiu to dochodzi do 16-20 hitów, ale nie pamiętam, żeby było więcej. 1000/12= 83,(3), już nie uwzględniam, że drag się leczy. Pallek z 96 dista waląc dragi ze mną zabierał około 50% expa.

goburu
18-01-2007, 17:27
To mnie poruszyło. Średnia 50hp z sca, kiedy Avengerem dragi zabijam na średnio 12 hitów, a przy słabym trafianiu to dochodzi do 16-20 hitów, ale nie pamiętam, żeby było więcej. 1000/12= 83,(3), już nie uwzględniam, że drag się leczy. Pallek z 96 dista waląc dragi ze mną zabierał około 50% expa.
Jak zwykle zawyżyłeś możliwości knighta i się cieszysz, że ludzie w to uwierzą. Wyżej wspomniany knight bierze draga średnio na 20-25 ciosów, pal średnio na 15-20. Chmurki też się liczą jako ciosy!

ZdicH
18-01-2007, 17:29
no ja gram palkiem mam 14lvl i niemam duzo kasy ale po huntach jestem na plusie oczywiscie jak pozbieram loota.. teraz siedze na ghoulach kasa i exp szybko idzie zazwyczaj sie zwracaw 100% czasem w 200% a zadko w 10-50% a prawie wogule jestem na minusie ale pocwicz palka bo ja mam tak z robic bo mialem sporo dedow i niewychodze na expa do 55 dista.. zrobie 55 dist i hunce do 20 lvl az bede mial exura vita bede mial zrobie dezert qesta i skiluje do 60-65 na cycach pozniej bede hucij i jak bedie tak 50% do nastepnego dita bede trenil az wbije
a podam ci stan mojego konta :) 17:20 Suzy: Your account balance is 8623 gold. a mam 16 lvl i bylo by 10k ale mialem deda i duzo boltow stracilem za 1,2k oraz hunt z kumplami mi sie niezwrocil -.- wiec jest troche slabo ale w dp mam duzo stuff na sell wiec bedzie 10k :)

Poznanski Rycerz
21-01-2007, 01:51
@goburu

KNIGHT MA WYZSZA SREDNIA HITOW

Pall ma nizsze hity

Quakmir
21-01-2007, 08:45
Ja tam mam 22 lvl i expię na Fibuli. Łukiem rozwalam na przemian roty i carriory, a raz beholdery i dsy. Jak mi się skończą strzały: jem coś, by mieć na exevo con i jadę roty orcish axem. Aktualnie mam 8 mlvl i 20k zebranych w ciągu tygodnia.

Cenarius
21-01-2007, 09:09
Ja tam mam 22 lvl i expię na Fibuli. Łukiem rozwalam na przemian roty i carriory, a raz beholdery i dsy. Jak mi się skończą strzały: jem coś, by mieć na exevo con i jadę roty orcish axem. Aktualnie mam 8 mlvl i 20k zebranych w ciągu tygodnia.
Jak masz pacca to nie męcz się na fibuli idź do Libery Bay[czy jak-to-się-tam] dużo więcej Rotów i Carriorów i dużo mniej ludzi[co nie znaczy 0 :p].
[No i na początku nie trzeba 800gp za klucz wywalać :P]

Lagon Night
21-01-2007, 11:30
Widzę że już ci się nieźle rozpisali ale ja powiem tak:
do 13 lvl expisz na trollach\ orcach spearmanach co równiesz nabija ci skill i daje speary. Z trolli równiesz wypada całkiem cenny amulecik. Arrows kupuj tylko na silniejsze potwory typu orc shaman niedaleko Thais. Od 13 lvl robisz strzały i czyścisz ancient temple z orców, slimów (po drodze) i ghouli co ci daje dużo kasy. Dalej trzymasz tak samo, możesz dodać ghostland, kopalnie w kazzo i... sam nie wiem. Mam 15. lvl wg. tego poradnika.

Frapper
21-01-2007, 13:11
@goburu

Pall ma nizsze hity

Knight ma wiekszy max hit, ale srednia napewno nie. Zauważ, ze palkiem znaczna czesc hitow to 130+ (~85 dist). Knight moze i przylupi za 200 ale nie tak regularnie jak 130+ 85distowego pala.

Poznanski Rycerz
21-01-2007, 13:38
@Up
gralem palem na takim lvl z wyzszym skillem 92 ^^ i uwierz mi ze wiekszosc hitow jest 2 numerowa zazwyczaj 70 cos takiego...
Wiecej, mowicie ze pall ma wieksza srednia BO palla lepiej rosnie dist, a jak chodzilem na hunty na venore lair knight + pal to zazwyczaj tyle samo expa zabieralismy ...

Cenarius
21-01-2007, 13:56
@Up
gralem palem na takim lvl z wyzszym skillem 92 ^^ i uwierz mi ze wiekszosc hitow jest 2 numerowa zazwyczaj 70 cos takiego...
Wiecej, mowicie ze pall ma wieksza srednia BO palla lepiej rosnie dist, a jak chodzilem na hunty na venore lair knight + pal to zazwyczaj tyle samo expa zabieralismy ...
Może i tak ale bolty od palka w większości trafiają a knight może mieć :
- poof, poof ,poof ,zbroja, poofX(

Poznanski Rycerz
21-01-2007, 15:00
Hahahaha made my day

A to pal nie ma chmurek?

Cenarius
21-01-2007, 15:30
Hahahaha made my day

A to pal nie ma chmurek?
Hhahahah czytaj ze zrozumieniem napisałem że w większości wypadków trafia a nie że ZAWSZE trafia. :p

Wojtek Speed
22-01-2007, 00:27
Palladyn to 3 profesja ktora jest lepsza jedynie od knighta moim zdaniem..
Wbij 70 lvl na dragach/poh/guardy a wtedy naprawde zaczniesz massowo zarabiac , najpierw mint na pacc.. potem z paccem na hero.. potem juz samo poleci. Ja sie dorobilem pallem grajac od 1 do 116 lvl blisko 4kk~ nie liczac itemow :)

Marciniek
22-01-2007, 10:37
Znam osobiście palka na 62lvlu, który ma odłożone 350k i ma taki problem, że nie wie na co tą kase wydawać. Eq niepotrzebne, boltów ma nadmiar. Aha, i on nigdy nie miał pacca.
Właśnie w takich momentach można nakupywać hmm i przyspieszyć sobie exp, wyprzedzając knighta dość znacznie, lub pohuncić silniejsze potworki zapewniając troche rozrywki.

goburu
22-01-2007, 16:30
@goburu

Pall ma nizsze hity
*ówno prawda. I to jakie *ówno.

Zapraszam na demony gdzie średnia mojego 60 pala wynosi ~80 hp. Spróbuj wyciągnać tyle knightem. Nie interesują mnie twoje zafajdane żółwie z expem poniżej 50k/h.
Hahahaha made my day

A to pal nie ma chmurek?
No ma... Tylko zobacz sobie ile chmurek wali pal a ile knight -.-

Vil
22-01-2007, 19:10
Zapraszam na demony gdzie średnia mojego 60 pala wynosi ~80 hp. Spróbuj wyciągnać tyle knightem. Nie interesują mnie twoje zafajdane żółwie z expem poniżej 50k/h.

pochwal sie jeszcze ile expa masz z tych demonow.

A moze to "Demony wojny" byly ?

Royalkowaty
22-01-2007, 19:30
Powiem ci jak ja zarobiłem takie eq jak w avatarze.
Gotówką w depo sie nie chwale ^^
Więc dotreń 45 dista potem owal trening :)
Idź na rotwormy koło mummy quest(kupuj arrows od ludzi 1=1gp)
Masz mały +
Potem chodzisz co jakiś czas na beho!(tam na górze, broń boże quest! Są 3)
Coraz częściej i częściej :)
Teraz rzadko schodze na rotwormy. Najczęściej po food ^^
Ogólnie przeżucam się tam na quest rozwalam all na full resp!
Loot jest spory +, jak wypadnie q rod/bh shield/bl shield to duży +
Te eq zebrałem od 17lvl, z knighta wziełem plate seta, i bp arrows
Cya

goburu
22-01-2007, 23:04
@Vil
60-80k/h i jak wypadnie mpa to jestem daleko do przodu z kasą.

Dla porównania knight na 100 lvl expi jedynie z prędkością 50k/h chcąc wyjść na zero.

Marciniek
23-01-2007, 00:03
Jak wypadnie MPA, hahaha i ha.
Powiedz mi, gdzie 100lvl knight musi się starać, żeby wyjść na 0 expiąc 50k/h?

Flisik
23-01-2007, 09:42
@royalkowaty
Ale beho można lurować tam z questa. Poza tym zauważyłem z kolegami, że beholdery częściej walą z magii niz kiedyś.

Topic
Do 20 lvl jest się z kasą na 0, później jak się dopcha do guardów, a następnie dragów to leci kasa.

Sozemego
23-01-2007, 10:12
@Vil
60-80k/h i jak wypadnie mpa to jestem daleko do przodu z kasą.

Dla porównania knight na 100 lvl expi jedynie z prędkością 50k/h chcąc wyjść na zero.
A jak nie wypadnie, to jestes daleko do tylu na dlugi czas. Ja tam demony lubie, co tam nie pojde to mi mpa spada, ale nie wszyscy maja takiego farta. Demony to bardzo ryzykowne potwory, ludzie wywalaja tam po 1000bp sd w calym zyciu i nie lootuja nic -.-
A knight na 100 moze expic na of z predkoscia 70-80k/h i zarabiajac, dziub dziub.

goburu
23-01-2007, 10:12
@Marciniek
Na przykład orc fortress. 100 lvl knight zarabia tam przy expie rzędu 30-40k/h (ale i tak zarabia dużo mniej niż sorc na dragach, i do tego wolniej expi od sorca), a powyżej 50k/h już ledwo co wychodzi na zero.
@Flisik
Oczywiscie ze pal lepszy. Nie dosc ze szybciej bedziesz nim expil to jeszcze lepiej zarabial.
@Sozemego
Oczywiście że może expić z prędkością 70k/h ale licząc razem z warlordami i wtedy jest waste jak cholera.

Marciniek
23-01-2007, 14:25
@goboru

Za prawde nie wiem skąd te dane bierzesz, ale są conajmniej komiczne.
Mój dziadek by się w grobie przewrócił, gdyby tylko grał w Tibie.

Poszedłem tylko zwiedzić of, nie biłem warlordów, jednak wychodząc po 80 minutach miałem ~70k expa więcej, loot na 12k + 4k ze świnek, a użyłem 11 uh, wszystko nie znając wogóle terenu.

Skoro sorc może mieć szczęście na demcach i wylootować mpa, knight zawsze może na of znaleźć old backpack i będzie miał dwarfen armora, kto więcej zarobi?

Sozemego
23-01-2007, 15:54
Bez warlordow, 90~~ najtem, ze skillami 94/91 z sca wyciagalem tam z 80k/h (gdy bylem tam sam, expienie 2 osoby na of mija sie z celem). Oczywiscie nadal sorc moze zaczac wyciagac 70k/h na 70 lvlu na dragach ;p

Fagaro
23-01-2007, 22:45
jak jestem sam w of to robie 60k exp/h +gigantyczny zysk, jesli jest do 4 osob to exp nie spada ponizej 50k+niezly zysk. aklepanie warlordow wcale nie polepsza expa, w czasie kiedy bije sie warlorda mozna ekipe 5+ zerkow sprzatnac z gfb, albo 3 rozwalic w tradycyjny sposob.

Monna
23-01-2007, 22:57
@Marciniek
Na przykład orc fortress. 100 lvl knight zarabia tam przy expie rzędu 30-40k/h (ale i tak zarabia dużo mniej niż sorc na dragach, i do tego wolniej expi od sorca), a powyżej 50k/h już ledwo co wychodzi na zero.
@Flisik
Oczywiscie ze pal lepszy. Nie dosc ze szybciej bedziesz nim expil to jeszcze lepiej zarabial.
@Sozemego
Oczywiście że może expić z prędkością 70k/h ale licząc razem z warlordami i wtedy jest waste jak cholera.

Hahahahaha :P:P:P HAhahahahahahh ahahhahah :)
100 knight zarabia tam bla bla bla... Jezeli ten 100 knight nie ma msa, sova/sca to mozesz pomarzyc o zarabianiu tam.I nie robi 30-40k/h tylko 50- 60, widac ze sie nie znasz wiec nie udzielaj sie bo tylko ludzie beda sie z ciebie smiac... A i jeszcze to... Pal bedzie expil na of 70k/h ? Grales kiedys palem ? czy tylko slyszales w dp z opowiesci noobow jak to kuzyn mojego kolegi z rotow expil sobie palem na of...

goburu
23-01-2007, 23:38
60-80k/h na of jest mozliwe tylko samemu. Trudno miec cale of dla siebie, przynajmniej na moim serwerze prawie zawsze ktos tam expi i trzeba albo zrezygnowac albo stac w kolejce nie majac rl life przez 10 godzin.

80k/h jest mozliwe tylko:
-bez lootbaga
-w godzinach wieczornych
-gdy masz całe of dla siebie
-z użyciem gfb

1. Robienie lootbaga od razu ogranicza exp do 60-70k/h.
2. Rano jest dramatycznie wolny spawn i nawet 30k/h jest sukcesem.
3. W dwie osoby bardzo trudno przekroczyć 50k/h bez bicia warlordów
4. Musisz wchodzić w większe spawny bo lurując sobie po jednym potworze nie osiągniesz więcej jak 60k/h.
5. Bicie warlordów jak najbardziej przyspiesza exp, wystarczy lurnąć na siebie kilka potworów i potraktować je z explo. Exp wpada znacznie szybciej niż przy gfbekowaniu zerków (o biciu tylko z broni nawet już nie wspominając) i jest szansa na lepszy loot. Zerki są przeważnie w grupach po 3-4 naraz, trudno znaleźć więcej a lurowanie zabiera kupę czasu. Jesli ktos ma lurowac to juz lepiej zabijac po jednym z broni. ;p

Aha, i jeszcze jedno. Sorc na of wcale nie jest gorszy od knighta. Z potworów które tam są tylko zwykłe orki, szamany, warriory, war wolfy, spermany, slime'y i beho są bite z większym zyskiem przez knighta niż przez sorca (czyli słabsza część of) Zerki sorc kładzie na 2 hity z visa, knight może położyc na 1 ale jego średnia wynosi ~2,5. Ridery prawie tak samo. (tutaj knight wychodzi trochę lepiej bo mają tylko 180 hp i knight częściej bierze je na 1-2 hity a sorc zawsze musi 2) Cyców jest niewiele (o ile dobrze pamiętam to tylko jeden) i sorc wcale na nich nie odstaje. Środek OF - leadery, warlordy i dragi - jest domeną sorców. Dużo bardziej opłaca się zabijać te potwory ze strike'ów niż stać przez minutę przy jednym i próbować trafiać z broni. Na środku OF jest szybszy exp niż na jego poboczach więc sorc może wbijać wiecej expa niz knight niewiele wiekszym kosztem. (przewaznie mu sie zwraca). Ilość hp nie jest problemem przy potworach które zabierają 1/5 hp na turę (zerki, leadery), sorce mają dużo tańsze leczenie. Cap też nie jest problemem bo obydwie profesje robią lootbagi. Jedyny problem stanowią orki szamany w które dosyć trudno celować z flamów, ale po nabraniu odpowiedniej wprawy i tak 75% strzałów jest celnych. Na środku of można spokojnie wbijać sorcem 80k/h i mieć zarobek. Nawet na manashieldzie bardziej mi się opłacają warlordy niż knightowi.

@Monna
Pal expi szybciej od knighta. Wyższy jest zarówno średni hit z bolta w stosunku do broni jak i siła magii pala. (z wyjątkiem potworow bez arma typu slime i beho)

Marciniek
24-01-2007, 00:14
Szkoda mi Twojej klawiatury, tyle się napisałeś, a to sama teoria. Przejdziesz do praktyki to będziesz sie zastanawiać skąd te waste...

goburu
24-01-2007, 09:49
@up
Rotfl, to zes blysnal mistrzu praktyki. :D Ja jakos expie i nie mam waste, a ty najwidoczniej nie umiesz grac sorcem, zakuty rycu.

Kojotes
24-01-2007, 18:30
@Monna
Pal expi szybciej od knighta. Wyższy jest zarówno średni hit z bolta w stosunku do broni jak i siła magii pala. (z wyjątkiem potworow bez arma typu slime i beho)

A nie wziąłeś pod uwage geniuszu ze paladyn nie ma tarczy i ucieka przed potworem, a nie stoi w miejscu tak jak knight? Licząc 4 sqm dystansu od potwora + trudniejsze manewry jak wyjdzie grupa bicie palem jest znacznie mniej expodajne- utrudnione manewrowanie (brak miejsca do ucieczki na ofie), podczas uciekania często oddala się od spawnu (jeśli nie ma "bieganki" w pobliżu), wpadając niekiedy okazyjne na następny spawn. A jak sobie palkiem wyobrażasz bicie grup liderów i zerków w domkach na piętrze? Tam wybitnie nie ma miejsca do manewrów, a jeśli chcesz stać z kuszą w ręku, przyjmując obrażenia od lidera chociażby czy zerka (a najczęściej pewnie od 2 zerków czy 2 liderów w tłoku) z kuszą w ręku? No chyba że dorwiesz tarczę + gwiazdki, wtedy będizesz obrywał mniej, ale tempo expa spadnie jeszcze bardziej (10 sekundowy anty-move system skutecznie zbija przewagę gwiazdek z atakiem).

goburu
25-01-2007, 00:08
@Kojotes
Trochę racji masz, ale manewry nie spowalniaja samego bicia z boltow, a tym samym nie spowalniają również expa. Jedyne co robia to zwiekszaja koszty expienia, bo czasami nas potwory dopadają, a my nie mamy tarczy i tracimy sporo hp. Bolty sa jednak duzo tansze od uhow (gran i vita również) i jesli pal wybierze sobie odpowiednia miejscowke z miejscem do manewrowania to jest duzo lepszy od knighta.

Maryan
25-01-2007, 10:46
Dla mnie OF jest nieopłacalny, bez SOV-a nie ma nawet co marzyć o zrobieniu więcej niż 50k/h. Są lepsze miejscówki dla knighta, w których exp masz niewiele mniejszy a kasa dużo lepsza.

Sofista
25-01-2007, 11:21
Hmm... może być bogaty Paladyn. Wystarczy siedzieć ze spearami na Amazonkach <lol2>

goburu
25-01-2007, 15:55
Gremlin
Ad.1
Mogę jeszcze dodatkowo uderzac mocniej i z lepszych run niż knight. Nie dosc ze na mocnych potworach bolt ma wyzsza srednia niz broń knighta, to pal do tego jeszcze mocniej uderza z magii. Nie ma bata zeby knight expil szybciej, no chyba ze do 50 poziomu.
Ad.2
Na moim swiecie mpa kosztuje 1.5M i przewaznie lootuję co 200 demonów. (może mam farta, a moze ty nie masz uczciwego blokera)

@Sofista
Uasuhasuhuashuashasuhuahasu, dobre.

Fagaro
25-01-2007, 17:33
Ad.2
Na moim swiecie mpa kosztuje 1.5M i przewaznie lootuję co 200 demonów. (może mam farta, a moze ty nie masz uczciwego blokera)

z ciekawosci, skoro tak masowo polujesz na demony to czemu cena mpa jest ciagle tak holendarnie wysoka, i skoro juz ich tyle nalootowales ze dokladnie wiesz iz spada co okolo 200 demonow to czemu tej kupy kasy zarobionej na demonach nie przelales w expienie i nie masz 200 levelu? Na eterni mpa mozna kupic juz za 350k, na nowych swiatach zawsze slyszalem (nigdy nie gralem na totalnie nowym swiecie) ze cena mpa to ~700k. wiec 1500k mnie lekko szokuje. Moze mylisz go z sov/sca ale to nie leci z demonow.

Browarrior
25-01-2007, 17:41
@goburu:
1,5m za MPA to dopiero smieszne hueheuehueehue to ty chyba grasz na serwie ktorego jeszcze nie zrobili

goburu
25-01-2007, 17:46
To wy chyba gracie na otsach skoro mpa u was kosztuje 300k...

Vil
25-01-2007, 18:16

Granica smiesznosci zostala przekroczona.

Fagaro
25-01-2007, 19:11

Napisalem ze kosztuje 350k, i za tyle kupilem swoje pierwsze mpa. Ostatnio cena troche podskoczyla (coraz wiecej knightow chce kupowac mpa a nikt nie chce tracic czasu na demony bo woli demone czy poi) i jest na poziomie 400k.

Marciniek
25-01-2007, 19:52
8o Szczęka mi opadła. 8o
Pamiętam jak na Guardii był sprzedawany 1 mpa, za 800k, bo za 1kk nikt nie chciał kupić :D (Guardia przez długi czas słynęła z zawyżanych cen, a i teraz są dość wysokie)

edit:
Ja proponuje zakończyć dyskusje z tym panem, ponieważ on sam nie wie co pisze.

goburu
25-01-2007, 22:44
To grajcie dalej na tych swoich otsach i kupujcie mpa za 400k.

Monna
25-01-2007, 23:02
Hehehe;) Prosze cie... Widac ze grasz na jednym swiecie i nie interesujesz sie tym co dzieje sie na innych... tak z ciekawosci na jakim swiecie grasz? Bo nie wierze w to mpa za 1.5mln...

goburu
25-01-2007, 23:20
Hehehe;) Prosze cie... Widac ze grasz na jednym swiecie i nie interesujesz sie tym co dzieje sie na innych... tak z ciekawosci na jakim swiecie grasz? Bo nie wierze w to mpa za 1.5mln...
Tak, nie interesuje mnie co sie dzieje na innych swiatach. Gram na Askarze.

Frapper
26-01-2007, 00:23
Na honerze MPA stoi 900-1,1kk, cena pana up mnie nie zdziwila
Ale boagaci paladyni rox, nie robcie offtopa

Browarrior
26-01-2007, 01:45
a mnie zdziwila cena ktora goburu podal bo za nie wiele wiecej mozna kupic sov/sca wiec nie sadze zeby ktos sie skusil na kupienie MPA :PP
Tak w ogole to napisales, ze grasz na Askarze tak?Sprawdzilem jest tam jeden ms na 90 lvl ale ma 61 m lvl czyli to co jest w twoim podpisie albo nie jest na tym swiecie albo sciemniasz poprostu

Fagaro
26-01-2007, 02:47
Tak, nie interesuje mnie co sie dzieje na innych swiatach. Gram na Askarze.

A po czyjej byles stronie w ostatniej wojnie?

Browarrior
26-01-2007, 11:13
20 lvl nie biora na wojne chyba ze carlin vs venore wiec on za wiele o tym nam nie powie

Okrutny
28-01-2007, 14:45
Zauważyliście, że:
- postaci o jakiej mói Goburu nie ma na jego serwie?
- jest posiadaczem 88 knight i 83 paladyna nagle gdy ktoś gada o podobnych postaciach?
- jeżeli komuś idzie słabiej od niego, to ma pecha, jeżeli lepiej to ma farta?
- goburu jest idealny wg. jego opini?
- mówi o cenie mpa na swoim świecie, która wogóle tam nie ma miejsca?
- gada takie rzeczy, że choć każdy mu mówi, że jest w błędzie to nie przestaje i żyje w tym swoim maluteńkim świecie?

Co to ma związanego z topic? Chciałbym ostrzec ludzi, aby nie słuchali się goburu, bo pieprzy głupoty.

@Topic (mimo wszystko) Możliwe aby był bogaty : P

P0nury
28-01-2007, 14:56
@Okrutny

Mógłbyś w skrócie napisać: czy zauważyliście, że goburu to zwyczajny troll? ;) Bezsensem jest kłócenie się z idiotą. Pierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, potem zaś pokona doświadczeniem. Szkoda, że nadal tak wiele osób łapie się na jego prowokacje.

@topic

Jak najbardziej jest to możliwe. Jak na razie, do 43 lvl'a swoim paladynem zarobiłem może z 80-90k. Gdybym tylko chciał, mogłoby to być dużo, dużo więcej. Po zakupie wymarzonego eq, tj. blue robe i plate legsów byłem właściwie gotów do gry. Z knighta przerzuciłem sobie bohy, później platinum amulet i na końcu knight legi (nie opłaca mi się ich sprzedawać za śmieszne 11k). Crown helmet mam z questa. Z powodzeniem mógłbym biegać w samym plate secie, którego cena nie przekracza 1,4k, efekt byłby bardzo podobny, a kasy na arrowsy i bolce dużo więcej (ale jako, że na stan konta tibijskiego nie narzekam, to mogę sobie pozwolić na trochę ekstrawagancji).

Jak człowiek chce, to potrafi.

Vil
28-01-2007, 15:53
(...)żyje w tym swoim maluteńkim świecie?

niech sobie zyje, bez niego pare osob byloby pozbawionych rozrywki na forum.

Okrutny
28-01-2007, 16:22
Ja osobiście mam paladyna niestety na 22lv, więc pewnie mało kogo obchodzi to jaki jest paladyn na tym lv, ale napisze:

Od 8lv do 22lv, biegając w blue robe luk+strzaly (b robe dorobilem sie na 13lv, legów i nic wiecej nie nosze, bo nie potrzebuje), dorobilem sie coś koło 25-30k, a expie tylko na rotach na fibuli i soldach/guardach kolo kazz (na tych ostatnich expie od 18lv na ktorym sie nabil skil 60 - expiąc, nie trenie). Na BoH-y mam, jak bedzie 30lv to kupie.. Wiec poki co, zwraca mi sie za strzaly z wielkim plusem, zobaczy sie co bedzie dalej..

@co do goburu

Czy ja wiem czy to może być takie śmieszne.. Newbie mogą sie go słuchać i popełnić błędy, bo goburu mimo wszystko broni się zaciekle. Doskonale pamiętam jak Vil dużo pisał za czasy, prawie w takim tempie co goburu. Też się nie obyło bez krytyki, jednak u Vila w 90% była prawda.. Smutno by było zobaczyć Goburu "moderator" :/

Lockhead
28-01-2007, 16:32
Pomozcie mi ,bo w koncu nie wiem !! Mam Pall 24 lvl eq blue robe,plate legs,p ammy,zwykle booty, i moje skille 58 dist 9 mlvl i nie wiem czy mam dobre skille i czy musze jeszcze trenowac?? Pomozcie !!

Flisik
28-01-2007, 16:36
@topic
Jak ktoś umie grać to każdą profesja mozna zarobić.

@mpa
Na calmerze MPA chodzi właśnie po 400-500k.

@o goburu
Goburu jest pojebany. Pierwsze co zrobił to skopiował avatar lasoocha co było perfidne. Póżniej zaczął jarać się Behemothem i tym, że jest niby antychrześcijaninem. Nawet jesli to jest topic o sorcererze/drucie to on zaczyna pieprzyc o ułomności knighta i jego marnych hitach? Jego posty na forum kwalifikują się pod "Kretynizm w czystej postaci".

P0nury
28-01-2007, 17:48
Pomozcie mi ,bo w koncu nie wiem !! Mam Pall 24 lvl eq blue robe,plate legs,p ammy,zwykle booty, i moje skille 58 dist 9 mlvl i nie wiem czy mam dobre skille i czy musze jeszcze trenowac?? Pomozcie !!

Na luzie obejdzie się już bez treningu.

Lockhead
28-01-2007, 17:53
Dzieki PONURy za rade:) Ide expic:p

Kiwix
30-01-2007, 19:14
Ja 36 RP (68/40, skilowałem do 50) , mialem tylko kase na bolty ;s kupowalem bolty, MF i na tym sie konczylo ;>

Ajron 88
01-02-2007, 00:39
Tak sie zastanawialem , chmura u pallka = pudlo z bolca , tzn. jak bolt nie trafia (jest animacja ze spada obok) wtedy na potworze pojawia sie chmurka , nie ma takich sytuacji ze "trafiamy" w potwora a mimo to jest chmurka (bolt ignoruje tarcze , dlatego tak sie dzieje ?) ? [jesli sie myle poprawcie mnie bo paladynem gram tylko rekreacyjnie wiec moglem nie zauwarzyc]. To teras tak , Arbalest (nowa kusza dostepna po ukonczeniu questa w PoI) eliminuje mozliwosc spudlowania.. czyli teoretycznie palladyn uzywajacy arbalest "nie ma chmurek" wogole , to skoro porownujecie knighta z SCA/SoV/Avenger , wejscie pod uwage ze pallek ma Arbalest, i wyjdzie wam ze srednia hit'ow jest wyzsza (srednio oczywiscie).

Hahahahaha :P:P:P HAhahahahahahh ahahhahah :)
100 knight zarabia tam bla bla bla... Jezeli ten 100 knight nie ma msa, sova/sca to mozesz pomarzyc o zarabianiu tam.I nie robi 30-40k/h tylko 50- 60, widac ze sie nie znasz wiec nie udzielaj sie bo tylko ludzie beda sie z ciebie smiac... A i jeszcze to... Pal bedzie expil na of 70k/h ? Grales kiedys palem ? czy tylko slyszales w dp z opowiesci noobow jak to kuzyn mojego kolegi z rotow expil sobie palem na of...

lv 85 knghitem (dsm , k legs , boh / sbs , d lance, rh) 86/80 expie w OF (teras lv 96) , zawsze jestem na plus z kasa , czasem wiecej czasem mniej , ale zawsze na plus.

Ale w te 70/80 k / h cierzko mi uwiezyc , niegdy nie patrzylem ile ja xp robie ,ale zdecydowanie daleko mi do tego.

Marciniek
01-02-2007, 09:18
(...) To teras tak , Arbalest (nowa kusza dostepna po ukonczeniu questa w PoI) eliminuje mozliwosc spudlowania.. czyli teoretycznie palladyn uzywajacy arbalest "nie ma chmurek" wogole(...)

To ciekawe, bo z moich informacji wynika, że Arbalest jedyne w czym jest lepszy od zwykłej kuszy, to ma większy zasięg o 1 oczko.

dinrakit
01-02-2007, 10:45
Z tego co wiem to arbalest ma znacznie wiekszy atak od zwyklej kuszy. Gdyby tak nie bylo to nie byloby w ogole go sensu kupowac bo juz zwykla kusza ma zasieg wystarczajacy do spokojnego zabijania gsow i innych szybkich potworow.

Marciniek
01-02-2007, 15:16
W tym rzecz, że nie ma sensu go kupywać, gdyż tak właśnie jest.;(

zoliax
01-02-2007, 15:50
Erig.net twierdzi, że ma większy zasięg oraz wyższe średnie obrażenia... Ale z drugiej strony kto to sprzeda? :D

Mily13
01-02-2007, 16:18
Jest taka mozliwosc. A mianowicie rob strzaly i exp wtedy nic nie bedziesz tracil a zyskac mozesz. To te zalezy gdzie expisz jak masz te strzaly. Najlepiej expic na zwyklych mino czy mino guardach. Dobry loot masz i kasy masz do groma. Na wiekszych lvlach to juz najlepszy (dla mnie) jest POH.

max110
01-02-2007, 19:13
Jak widze wasze wypowiedzi to i gdybym nie miał palka tylko chciał go mieć to napewno nigdy bym go nie stworzył. Piszecie, że żeby mieć palka trzeba mieć postać na wysokim levelu z dużą ilością kasy. Według mnie tak zupełnie nie jest. Ja paladynem najpierw kupiłem 5 spearów i skilowałem na trolach koło dwarf bridge. Od 45 levela w distance poszedłem do amazon camp i zbierałem speary z valkyrie. Przeważnie każda miała jedną włocznię, dużo spearów było też w zwłokach. Robiłem sobie lootbag ze spearami i później nimi skilowałem najczęściej na rotach, dwarfach. Z kasy, którą uzbierałem kupowałem sobie speary a przy okazji skilowania robiłem sobie strzały. Później zacząłem chodzić na cyklopy (chodziłem też wcześniej ale na godzine dla powiększenia lekko levela) i w ten sposób wytrenowałem dobrego palka. Oczywiście jeśli ktoś ma postać na wysokim levelu i dobrych kolegów to może postawić mu ktoś monka i nie ma problemu, będzie skilować kilkanaście godzin dziennie, ale tak robią doświadczeni gracze i "maniacy", którzy mają tyle czasu do grania. Ja gram przeważnie 1-2 godzin dziennie a czasem jest tak, że nie gram tygodnia i nie spieszy mi się do grania. Tibie traktuje jako normalną grę a nie jak życie ;) Pozdrawiam iżyczę miłego skilowania wszytskim paladynom:D

P0nury
01-02-2007, 19:26
Jest taka mozliwosc. A mianowicie rob strzaly i exp wtedy nic nie bedziesz tracil a zyskac mozesz.

Tracisz bardzo wiele. Wiele czasu.

maszter321
08-02-2007, 00:37
Z tego co wiem to arbalest ma znacznie wiekszy atak od zwyklej kuszy. Gdyby tak nie bylo to nie byloby w ogole go sensu kupowac bo juz zwykla kusza ma zasieg wystarczajacy do spokojnego zabijania gsow i innych szybkich potworow.
z tego co wiem to bolty maja atak a nie kusza... sprobuj sobie postrzelac sama kusza... gl :D

Pzdr.

DRoN
08-02-2007, 00:42
A może kusza ma modyfikator dmg?
Zwykła kusza 1 x atak bełtu
Arbalest 1,2 x atak bełtu
A jak nie masz bełtu to wychodzi 1 x 0, więc nie ma prawa być dmg.

d4rqu
08-02-2007, 00:44
W tym rzecz, że nie ma sensu go kupywać, gdyż tak właśnie jest.;(

I kolejny raz chrzanisz za przeproszeniem. Arbalest zadaje większe obrażenia i to pisze nawet na tibiawiki.

ps. Średnia w draga 150hp:DDDD

cite
08-02-2007, 00:53
Mam arbalest od paru dni i nie przebiłem jeszcze mojego best hita ze zwykłej kuszy. Na pewno zasięg mam większy o jedna kratkę, zdaje mi się też że częściej trafiam i mam większą średnią trafień. Ta sama ilość boltów = wiekszy exp.

Ale nie jestem w 100% pewny, bo nie do końca zwracam na to uwagę. Może tak jest może nie.

Dla mnie posiadanie tej kuszy to raczej "prestiż", bo niczym nadzwyczajnym jeżeli chodzi o bicie nie jest.

PS. Nigdy bym jej nie kupił, zrobiłem questa.

d4rqu
08-02-2007, 00:56
Żeby rozwiać wątpliwości:

http://tibia.erig.net/Arbalest

It's a stronger crossbow. The average damage seems to be a bit higher and it has a wider range (1 sqm more).

cite
08-02-2007, 01:03
Używam więc nie muszę tego czytać. Jak już chcesz coś udowadniać to naucz się angielskiego: "The average damage seems to be a bit higher"

seems = wydaje się

Czyli nic pewnego.

Jeszcze radziłbym zapoznać się ze znaczeniem słowa sugestia.
Każdy kto zdobywa nowa kusze z góry nastawiony jest że będzie ona silniejsza, momentami na siłę doszukuje się plusów.

Żeby sprawdzić trzeba by zrobić filmy z paru godzinnych testów np na cycach, porównać średnie. Ale i to do końca nie jest obiektywne, a nuż w czasie testów ze zwykła kusza mieliśmy szczęście. ;)

d4rqu
08-02-2007, 01:08
Znam angielsku i tam piszę, że średnie hity wydają się być większe. Przecież jakby ta kusza zadawała takie same hity to by się nie opłacało jej używać, tylko zaraz po wykonaniu questa sprzedać komuś.

maszter321
08-02-2007, 02:11
A może kusza ma modyfikator dmg?
Zwykła kusza 1 x atak bełtu
Arbalest 1,2 x atak bełtu
A jak nie masz bełtu to wychodzi 1 x 0, więc nie ma prawa być dmg.
sam potwierdziles ze bolt ma atak...

P.S.
gratz pomytslu za ten "modyfikator dmg"^^

Pzdr.

Matiess
08-02-2007, 13:24
Ja jak nie miałem na początku kasy to expilem spearami na foldzie trochę nudne to zbieranie spearów ale przy okazji skilowałem jak miałem soule to robiłem arrowsy.Jak nie było kasy to sprzedawałem BP's Arrows i nieźle się żyło.

ElPrzemeQ
08-02-2007, 19:40
A ja uważam, że Palladyn jako profesja może właśnie najwięcej zarabiać ze wszystkich, lecz aby osiągnąć z tego jakieś zyski trzeba być naprawdę cierliwym. Oto mój sposób na efektowne zarabianie:

Wychodzisz na maina - już masz troche kasy z Rooka - kupujesz podstawowy ekwipunek (najczęściej jest to tylko Plate Armor - reszta rzeczy niech zostanie zmodernizujemy je z czasem.) A więc w tym P Armorku i z macą biegniesz na Trolle i zbierasz sobie speary (maca jest obcjonalna jeżeli już nie wystarczy ci kasy, żeby kupić sobie ok 10 spearów na początek, bo potem to już je będziesz znajdywał w trollach.) A więc na tych trollach skillujesz ze spearami, które z nich wypadają do (pewnie mnie wyśmiejecie za to co powiem) 13 lvl'a doświadczenia. Mając 13 lvl mamy już całkiem pokaźny shielding i distanse (nie wspomne już o gotówce - trolle jak na możliwości postaci o małym lvl'u zostawiają jej sporo). A więc mając 13 lvl kupujemy bow'a i czas Conjure Arrows (nie wiem czy dobrze napisałem). No i teraz stoimy pod depo i tworzymy sobie Arrowsy (na początek do pierwszego poważnego hunta myślę, że 500 - 1000 wystarczy) no i idziemy huncic. Z uwagi na to, że mamy już pokaźny distans to najczęściej wybieramy Cyce, gdyż dają dużo expa, troszeczkę sie trzeba namęczyć, żeby je zabić i ogólnie to bardzo fajnie się na nich gra. Dla mniej udważnych proponuje Roty gdyż też kasa jest fajna lecz na dobry loot nie ma co liczyć. A więc huncimy tym naszym palkiem aż nam się arrowsy skończą. Wtedy powinniśmy już nabić te soule, które straciliśmy na robienie arrowsów - wracamy pod depo i znowu robimy strzałki (mamy teraz więcej punktów many z uwagi na to, że podczas huntu napewno podskoczyło nam pare lvl'i więc tworzenie arrowsów powinno okazać się szybsze, gdyż możemy kilka razy wpisać czas conjure arrows nie czekając przy tym za każdym razem aż nam się manka odnowi [nie koniecznie musimy podczas conjure bolt stać przy depo - polecam łowienie rybek i wtedy łączymy zbieranie jedzenia z tworzeniem boltów {jak kto woli - przyjemne z pożytecznym}]).
I jak to mówi moja pani od biologii: "I cykl ten sie powtarza".

A więc zauważcie, że według mojego poradnika nie tracicie ani grosza na trenienie, a całą kasę ładujecie w lepsze eq lub co tam chcecie. Opisałem w nim najefektowniejszą metodę zarabiania dla FACC. Sam z niej korzystam i muszę powiedzieć, że naprawdę dobrze na tym wychodzę. Zaznaczam, że poradnik jest dla ludzi, którzy mają masę czasu i nie żałują go na Tibię - jeżeli ktoś jest bardzo niecierpliwy nie ma tutaj czego szukać.

Jeżeli komuś pomogłem to bardzo się ciesze, a jeżeli wyda wam się to co napisałem sensownym może pokuszę się o stworzenie profesionalnego poradnika jak efektownie expić pallem i w jakich miejscach :D

P0nury
08-02-2007, 19:49
i wtedy łączymy zbieranie jedzenia z tworzeniem boltów {jak kto woli - przyjemne z pożytecznym}]). (...) metodę zarabiania dla FACC.

Ee?

Poza tym, robienie strzał jest absolutnie nieopłacalne pod względem czasu. Kasy nie tracisz, ale tracisz cenny czas. A czas to pieniądz. Wierz mi, nie będzie Ci się chciało robić x godzin 1,5bp arrowsów, który zużyjesz bez większych problemów w 1 dzień. Już wolę biegać przez jakiś czas całkowicie bez eq, niż stać pod depo i robić te strzały (chyba, że mówimy o stworzeniu 300-400 strzał "na rozruch").

Vil
08-02-2007, 20:08
Jeżeli komuś pomogłem to bardzo się ciesze, a jeżeli wyda wam się to co napisałem sensownym może pokuszę się o stworzenie profesionalnego poradnika jak efektownie expić pallem i w jakich miejscach :D

A jesli nie to nie zaszczycisz nas juz swoja tworczoscia ?

Fagaro
08-02-2007, 21:04
ehhm, z tego co wiem to palem najbardziej oplaca sie robic hmmy, sprzedajac jeden plecak mozna kupic sobie 1000 strzal.

ElPrzemeQ
08-02-2007, 21:06
ej no weźcie dajcie spokój :P wiedziałem, że po napisaniu tego "mini poradnika" nie każdemu się on spodoba, lecz poprostu przedstawiłem sposób na efektywne zarabianie, jeżeli ktoś ma duuużo czasu... No w końcu to jest temat czy możliwym jest aby palladyn był bogaty więc przesatawiłem sposób w jaki jest to osiągalne nawet na bardzo niskich lvl'ach :D

cite
08-02-2007, 21:37
Ale macie problemy, palek jest samowystarczalny. Aktualnie na moim poziomie nic nie robie, latam miasto -> poh -> miasto ... Na każdego hunta biore okolo 2400 boltów, zawsze mi się zwraca, troche gp, troche smieci.

Jak mam szczescie to wychodzi do 40k gp na plusie, o ile gsy maja dobre serce.

Nie używam mfów ani runów.

ps zaznaczam ze robilem tak od zawsze

jadeaazath
09-02-2007, 09:09
100 level ek raczej expi wolniej na dragach niz pal poniewaz malo kto na tym levelu zrobil ani/kupil bron na 115+ widac juz roznice, knight ma SREDNIA hitow wieksza (ale pewnie tez spedzil wiecej czasu na treningu) i moze brac na siebie wiecej niz 1 draga, co dla pala jest o wiele bardziej niekomfortowa sytuacja, przez co nie traci tyle czasu nalurowanie, ropowania i ogolnie bawienie sie zeby nie lurnac za duzo dragow.
Jezeli knight i pal maja ten sam skill i knight ma sca/avengera/liche staffa no to wtedy rzeczywiscie jego srednia hitow bedzie nieco wyzsza. Jednak na twoj skill (91) musiales trenowac 688 godzin i 11 minut, a pal przez ten czas wbiłby 96 dista wiec gdyby trenowal tyle samo to mialby wieksza srednia hitow.

Idefix_Paladyn
09-02-2007, 11:00
Miałam palladyna na PAcerze (No-PvP), mam tam skille 55/33 i +80k więc można zarabiac dobrze ;) . Ja zawsze na hunty brałem ok 200-300 strzał a przynosiłem w 90% od 1 do 40 strzał na +, odrazu mówie że nie expiłem na potworach z których leciały arrowyi zawsze + 0,5k sieprzynosiło z wyprawy :p

jadeaazath
09-02-2007, 11:44
Zgadzam sie z tym ze paladyn to obecnie najtrudniejsza profesja w Tibii, ale jak ktos umie nim grac to osiaga znacznie lepsze rezultaty niz knighci. Od magow nigdy pal nie bedzie lepszy, z tym musicie sie pogodzić. :p

DratrisDxx
09-02-2007, 11:59
Dlaczego by nie ? Robisz 8 lvl skille 35/35 potem 10 60/60 expisz na dark katedra lub kazzo i w h*j kasy masz ;) Ja na 25 lvl mialem b robe, crown legs, boh, rh, p ammy i jakies 40k grube. Więc ... Ach, i nic nie kupywałem na allegro i nic nie dostalem od kumpli. LootBag Powah

jadeaazath
09-02-2007, 12:10
@up
Ciekaw jestem czym wbijesz te 60 dista na 10 lvlu. Chyba gmem na otsie jak będziesz sobie wpisywał "/i 1294 100" co pół godziny. :baby:

Vil
09-02-2007, 13:21
Ja na 25 lvl mialem b robe, crown legs, boh, rh, p ammy i jakies 40k grube. Więc ... Ach, i nic nie kupywałem na allegro i nic nie dostalem od kumpli. LootBag Powah

Wspolczuje wolnego expienia.

SowaBez0ka
09-02-2007, 18:50
jest oj uwiez wielu hlvl palkow jest bogatych na poczatku jest trudno potem latwiej oto filmik mego kolegi tak brazylijczyka -.- el bigondu'botinhu of hell (http://www.youtube.com/watch?v=KT7NxhbLplk) okolo 60-70 lvl zostal hacknienty wienc nie mow mi ze palek nie moze byc bogaty

Idefix_Paladyn
09-02-2007, 18:53
@up
Ciekaw jestem czym wbijesz te 60 dista na 10 lvlu. Chyba gmem na otsie jak będziesz sobie wpisywał "/i 1294 100" co pół godziny. :baby:

Ja jestesm żywym przykładem wbiłem 60 dista na 11lvl :cup:

Malvich
09-02-2007, 20:34
paladyn to niestety ale ot jes tnajmniej samodzielna profesja potrzebuje :
1. drugiego chara ktory mi w kryzysie kase zalatwi
2. maga / druta do robienia monka na skilling
3. blokera

ale jak sie zrobi ladnego skila to sie nim gra najmilej ze wszystkich ;] i zarobki tez są

P0nury
09-02-2007, 20:39
@up

Żartujesz, czy może nadal żyjesz Tibią 7,4?

Royalkowaty
09-02-2007, 21:23
Ja treniłem dista do 45 i jestem szczęśliwy, paladynem można zarobić
czego jestem przykładem, mam eq jak w avatarze i 80~k w banku i dp
NIGDY nie robiłem Lootbaga(raz na 400oz[m stary i s shieldy])

Z tego co większość mówi to jedno przez drugie i po dzieśiąte

cite
09-02-2007, 21:57
Mój char ma pare lat, zawsze był samodzielny. Więc to co kolega napisał wyżej to głupota.

Malvich
09-02-2007, 23:40
@up

Żartujesz, czy może nadal żyjesz Tibią 7,4?
mmm nie rozumiem.... :evul:

P0nury
09-02-2007, 23:51
mmm nie rozumiem.... :evul:

Jeżeli jesteś ułomny albo nie potrafisz grać w Tibie, to owszem, paladyn nie jest samowystarczalny. Nie znaczy to jednak, że musisz klasyfikować całą profesję jako "niesamodzielną". Mój paladyn całą swoją karierę był samowystarczalny. Podejrzewam, że podobnie jest z paladynami każdej osoby, która ma jakieś doświadczenie w Tibii i która byle pierdoły napisanej na forum nie uznaje za kolejnego dogmatu, albo przynajmniej ma chociaż trochę oleju w głowie.

Ogółem - jak jesteś debilem, to żadną postacią nie będziesz samodzielny. Bądź jednak tak łaskaw nie spaczać poglądów innych ludzi swoimi bzdurami.

Malvich
10-02-2007, 00:19
ja się pytam jakie są różnice w grze palkiem w tibii 7,4 a w tibii 7,72....

Chyba po to jest forum zeby swoje opinie zamieszczac nie??

Rekin Master
10-02-2007, 12:08
ja się pytam jakie są różnice w grze palkiem w tibii 7,4 a w tibii 7,72....

chyba pare up-date cie ominelo ;/

Tawer Redeye
10-02-2007, 13:19
@2up
Aha... Niemam pytań. Człowieku czy ty w ogóle skillowałeś pallkiem od tibii 7.6(7.5 możliwe już niepamiętam). Speary ci sie chyba łamią, arrowy tworzone magią zabierają soule.

Mitthenither
12-02-2007, 14:05
Zgadzam sie z tym ze paladyn to obecnie najtrudniejsza profesja w Tibii, ale jak ktos umie nim grac to osiaga znacznie lepsze rezultaty niz knighci. Od magow nigdy pal nie bedzie lepszy, z tym musicie sie pogodzić. :p

Post kilka stron wcześniej ale nie mogę sie powstrzymać...Z ostatnim zdaniem się nie zgodze. Od 150 lev~paladyn może wbijać 170-200k(+) na dlach na poi solo, jest to więcej niż robi sorc w większości miejscówek (zaznaczam, że chodzi o expienie solo). Na 150 lev waste nie jest ogromne..a przy takiej ilości zabijanych DL'i powinno się ogólnie zwracać (Pojedyńcze hunty mogą się nie zwrócić ale podliczając zyski/straty z, np 10 huntów powinniśmy byc na +) Ofkors sorc może sobie siedzieć na warlockach, hydrach czy gdzie tam chce już dużo wcześniej a już na 80 lev~robi więcej expa niz ja gdziekolwiek ale wg. mnie pal zawsze był i będzie roks -.^

@Topic
Jasne, że bogaty pal jest możliwy...zależy to tylko od tego jak kto gra...jeśli się czesto pada i wydaje masę kasy na blessy (tak jak ja :s) to może nie starczać, ale mam znajomych którzy padali mało razy a na 120~lev mają 1-2kk (i to niezależnie od profesji). Na wyższym levelu w razie problemów kasowych można zawsze spędzić tydzien (czy ile kto chce :P) tylko na smokach...spokojnie można z tego wyciągnąć 300k +[po podliczeniu wszystkiego :P]

goburu
12-02-2007, 16:06
Podam 3 przypadki zeby wszystko bylo jasne:
Exp poniżej 100k/h - najwięcej zarabia knight, potem pal, a na koncu sorc/drut
Exp 100-200k/h - najwięcej zarabia pal, potem sorc/drut a na koncu knight
Exp 200+k/h - najwiecej zarabia sorc/drut, potem pal, a na koncu knight

Nie mozna traktowac wszystkich jedną miarkę, bo im wiekszy exp tym coraz bardziej zmienia sie zarobek poszczegolnych profesji. Na absolutnym szczycie najwiecej zarabiaja sorce i to oni zreszta najszybciej expia. Przypominam rowniez ze dobry mag osiagnie wiecej od dobrego fizola.

Ranad
12-02-2007, 20:51
ludzie... co wy sie tak na bolty uparliście???? bolty bez 60 dista to kompletna strata czasu i pieniedzy (mniejsze hity leca z boltów niż ze strzal jak ma sie ma maly dist.).

Mitthenither
13-02-2007, 09:08
@Gremlin.
Oczywiście, że można expić palem najdrożej...ale nie należy tego robić ciągle tylko od czasu do czasu. Przykładowo można w tygodniu spędzać czas na smokach (czyli zarabiać :P) a za zarobione pięniądze przez weekend expic na DL'ach only...Przy dobrych lootach bedzemy mieli po tygodniu 300k~, co daje nam bardzo duże możliwości jeśli chodzi o bicie DL'i...[a jak się ma fart to drugie tyle się z DL'i wyniesie, choc ostatnio na kilka milionów expa wbitych na DL'ach nie mialem nic wartościowszego ;( ]Sam tak czasem robie :P
Paladyn powyzej 50 lvl zawsze wraca z zarobkiem... jesli nie to albo za maly lvl albo zla miejscowka.
No z tym to jest różnie...np raz na smokach może spaść only serpent na bp bolt a innym razem w tym samym czasie można mieć 3 d shieldy i kilka woi; kwestia szęścia. Chociaż nawet w przypadku gdy wypadnie mało to paladyn zazwyczaj wychodzi na 0.

tak prawde mowiac to high lvl paladyna jesli znajdziecie i jest biedny to tylko albo dlatego ze czesto pada, albo dlatego ze trwoni kase na bajery.
Nie pozostaje nic innego jak się pod tym podpisać...znam to z własnego doświadczenia bo wywaliłem pewnie ponad 2kk na blessy i aole... ale tak to jest gdy się czlowiek bawi :] (lub ma pecha do kombosów )

--
IMO jeśli ktoś dobrze prowadzi rycerza to nigdy nie ma waste.
--
Co do tego, że sorc expi najdrożej to jest to prawda ale od wyższego levela może on chodzić solo na warlocki (czego ja nie mogę bo mnie się to nie opłaca) a tam żadko wyrzuca kase w błoto bo się zazwyczaj zwraca <:

goburu
13-02-2007, 09:08
@Gremlin
Cała twoja wypowiedź dotyczy expienia poniżej 100k/h. Ograniczasz się do małych poziomów wmawiając ludziom, że rycerz jest najlepszy.

Owszem, na 1-100 lvl jest najlepszy, ale potem dostaje w dupe od wszystkich. Np. 200 lvl knight myślisz że go zadowoli exp na żółwiach z predkoscia 50k/h? Nie, on musi expic z predkoscia CONAJMNIEJ 200k/h zeby dotrzymac kroku sorcom wiec waste ma ogromny podczas gdy sorce expiac 200k/h maja zysk.

Mitthenither
13-02-2007, 10:21
@UP
Na 200 levelu to taki knight będzie sobie expić przykładowo na poi dl's. Nie mam za cholere pojęcia jak szybko tam idzie knightem ale myślę, że na pewno wbijałby 150k+/h. Bron + hmmy + leczenie i wcale nie ma jakiegoś tam ogromnego waste.

cite
13-02-2007, 11:40
Wiem że wszyscy maja paladyna aktualnie w dupie, ale to o nim temat. Więc czemu rozmawiacie znów o knightach?

goburu
13-02-2007, 16:14
@UP
Na 200 levelu to taki knight będzie sobie expić przykładowo na poi dl's. Nie mam za cholere pojęcia jak szybko tam idzie knightem ale myślę, że na pewno wbijałby 150k+/h. Bron + hmmy + leczenie i wcale nie ma jakiegoś tam ogromnego waste.
Z broni to se mozesz pomachać -.-
Chcac naprawde szybko expic bedziesz musial wykorzystywac explo bo zabijając po jednym potworze naraz knight osiaga znacznie gorsze rezultaty niz sorc/drut a nawet pal.
Wiem że wszyscy maja paladyna aktualnie w dupie, ale to o nim temat. Więc czemu rozmawiacie znów o knightach?
Moze dlatego ze to aktualnie najslabsza i najbardziej udupiony profesja bez perspektywy rozwoju na wyzszych poziomach...

cite
13-02-2007, 18:16
Moze dlatego ze to aktualnie najslabsza i najbardziej udupiony profesja bez perspektywy rozwoju na wyzszych poziomach...

No a palek to niby nie jest udupiony aktualnie?:)

goburu
13-02-2007, 18:20
No a palek to niby nie jest udupiony aktualnie?:)
Jest ale 10x mniej niz knight. :)

Mitthenither
13-02-2007, 18:21
Z broni to se mozesz pomachać -.-
Chcac naprawde szybko expic bedziesz musial wykorzystywac explo bo zabijając po jednym potworze naraz knight osiaga znacznie gorsze rezultaty niz sorc/drut a nawet pal.

Widziałeś kiedykolwiek jak 130+ knight bije DL'a? Bo idzie mu to szybciej niż mi więc nie mów, że na 200 lev~ nie wbijał by na poi 150k+/h
A offtop sie robi praktycznie w każdym temacie o profesjach (zazwyczaj schodzi na knighta).

goburu
13-02-2007, 18:23
150k z broni to ty chyba na otsie robisz. A wiesz co to jest poof i spark? O_o

Mitthenither
13-02-2007, 18:42
Nie gram na otsach, otsy to shit.
A wiesz co to runy?

goburu
13-02-2007, 22:13
Nie gram na otsach, otsy to shit.
A wiesz co to runy?
A wiesz co to poziom magiczny? Expienie z run knightem przed 100 lvl jest przewaznie nieoplacalne i konczy sie straszliwym waste. Warto odnotować, że knighci aż do 4x lvl maja tylko podstawową siłę magii zaokragloną do 100% czyli taka jak 6 lvl z 0 mlvl. :D

Mitthenither
13-02-2007, 23:41
@Up
-.- Przecież my ciągle mówimy o h lvl najcie (150+) a nie o expieniu przed 100 lev, przeciez to oczywiste, że poniżej takiego levela knight gówno z run robi.
Może tak przestaniemy offtopować bo to temat w sumie o palu nie o knigcie :P

Alcadieas Lord of Spirits
14-02-2007, 13:24
Jak masz szczęście, pall jest bardzo opłacalną postacią. Tyle trzeba być cierpliwym, do robienia boltów czy arrowów. Bo niektórym poprostu niechce się siedzieć przed depo, robiąc arrowy. Ja mam taki fart, że mam brata, (5lat), który zrobi wszstko, żeby dał mu zagrać w swoje gry. Także daje mu robienie arrowów, a że kumaty chłop, to wracam za troche czasu i pyk, boltów czy tam arrowów na sporo expienia. Warto nie wydawać kasy na takie rzeczy, a jak trafimy dobry loot, powiedzmy z draga, kilka draggy shieldów, albo tak jak ja, knight legi dwa razy z gs'a to jest luz. Jak dla mnie pal jest zajei*cie opłacalny, zawszze miałem kupe kasy w depo ;)

cite
14-02-2007, 13:31
Ja też mam a nigdy nie robiłem strzał i boltów.

Tazel
15-02-2007, 12:31
150k z broni to ty chyba na otsie robisz. A wiesz co to jest poof i spark? O_o

spanka to Ty na pupie masz mama ci dala kiedys chyba hehe.
150k na otsie to ty robisz tym swoim marnym sorkererem z profilu:*
150k na poi mozna zrobic gremlin i ten drugi na M dobrze gadają a ty sie nie znasz i tyle.
a wracajac do tematu to bogaty paladyn jest mozliwy ale i tak knihgt bendzie bogatszy bo knihgt rulzzzz.

goburu
15-02-2007, 14:44
Otoz na 200 lvl zeby expic w tempie 200k/h (ktore wcale znowu nie jest takim normalnym tempem expienia dla sorca) rycerz moze isc sobie z GFB na vampiry, z HMM + avengerem/SCA na DLe i killa innych takich i przy tym lvl w obydwu tych miejsach bedzie mial zysk (rycerz na 150 zabija DL na 2-3 UH i 1.5 runie HMM, rycerz na 200 pewnie potrzebuje z 1-2 UH i troche mniej jak 1 HMM).
Sorc nawet jak expi 300k/h to ma zysk. :)
Bez HMM jak jestem z rycerzami leczyc ich na PoI to bija po ~100k/h, nie widze czemu uzywajac HMM mieli by nie dojsc do 150k/h.
HMM ma dużo wyższą srednia niz miecz. :) (z twoich obliczen wynika ze 2 razy niższą) Z samego miecza zrobisz max 50k/h, a z hmm+miecza MOŻE zrobisz te 150k/h.
Warto tez dodac ze po 70 lvl roznica sie coraz bardziej zmniejsza i ~150 lvl juz jest niespecjalna... dodajac do tego ze rycerz moze jeszcze calkiem niezle bic z broni jednoczesnie strzelajac z HMM/explo/GFB.
"Nieźle bić z broni" - brzmi jak paradoks. Roznica pomiedzy sorcem/drutem i knightem polega na tym ze ci pierwsi moga uzywac exori visa/morta a ten drugi nie moze. Runy nie mają tutaj wiele do rzeczy bo to nie z nich sie glownie expi. (przynajmniej nie w przypadku maga) Obrazenia z broni na 200+ mozemy potraktowac w granicach bledu statystycznego strzałów z run. :)
spanka to Ty na pupie masz mama ci dala kiedys chyba hehe.
150k na otsie to ty robisz tym swoim marnym sorkererem z profilu:*
150k na poi mozna zrobic gremlin i ten drugi na M dobrze gadają a ty sie nie znasz i tyle.
150k mozna robic jak bijesz z run.
a wracajac do tematu to bogaty paladyn jest mozliwy ale i tak knihgt bendzie bogatszy bo knihgt rulzzzz.
Jak uhy na allegro kupujesz, to tak.

Vil
15-02-2007, 16:25
150k mozna robic jak bijesz z run.

rozumiem, ze prawdziwi twardziele tak nisko nie upadaja ?

Viexorinio
15-02-2007, 19:23
Chociaż jedna osoba z piszących tutaj robi te 100k+/h że się tak wykłucacie o to ?

Lockhead
15-02-2007, 21:34
@Up: to ,ze ci powiedzial ze tyle ma to chyba o niczym nie swiadczy , zapytaj jak nalezy grac palkiem zeby osiagnac to co on albo niech chociaz zapoda screena albo pokaze to kase ...

goburu
15-02-2007, 22:15
I jak expi 800/h to tez ma zysk... tylko mi powiedz gdzie ma taki spawn, bo jakos nie bardzo kojaze zeby gdzies mozna klepac tyle expa, oswiec nas zacofanych!
Behemothy
Czy ja gdzies powiedzialem ze to jest max?
Powiedzialem ze skoro samym mieczem moze zrobic 100k/h to dlaczego nie mogl by tego podbic o 50k przy uzyciu HMM?
Z broni 100k/h? Chyba na ots.
Tyle ze:
1. Strzal z HMM kosztuje podobnie do strzalu z exori vis (atak z broni nie kosztuje nic).
2. Strzal z HMM + sredni cios z broni na potwoze z malym pancerzem zada podobne obrazenia jak strzal z vis.
3. Obrazenia za 200+ z avengera na smoki/DL przy skillach 94 ze sword ringiem wchodza raz na 10-15 strzalow... fajny "blad statystyczny"
1. Ale zobacz jakie hmm zadaje obrazenia a jakie broń -.-
2. Tu sie zgadzam, jednak na hlvl nie expi sie przewaznie na potworach z malym pancerzem (wyjątek: wrl)
3. Średnia ciosów z broni nie przekracza 100 hp. Na potworach ze średnim defem (na hlvl nie expi się na potworach w ogóle bez defa tak jak slimy czy beho) wynosi 80-90 hp a na potworach z dobrym defem (demony, hydry, itd.) 30-40 hp.
A ja jeszcze nie widzialem zadnego maga ktory by osiagnal tyle z roda, pokazesz mi film jak robisz to magiem to ci pokaze jak robie to ryckiem nie dziwo ze wychodzi ci ze rycerz suxx jak ustawiasz sobie warunki porownania jak chcesz.
Z wanda ci nie pokaze bo wali on srednio po 65 (roda tym bardziej bo nie jestem drut), natomiast moge pokazac z visa/morta/flama. :)
Chociaż jedna osoba z piszących tutaj robi te 100k+/h że się tak wykłucacie o to ?
Robie przewaznie 80-90k/h, ale jak się sprężę to wpada po 100-110. :)

Vil
15-02-2007, 23:47
Robie przewaznie 80-90k/h

a myslalem ze juz to przerabialismy ?

Sozemego
16-02-2007, 01:31
Behemothy
Jak behe sie zwracaja to tylko raz na 100 huntow (mowa o sorcu, ktory wali z ue i zdobywa okolo 400k/h umiejetnie czyszczac spawny).

A co do expa sorcem, mi wpada 130k/h na bonebeast island, chociaz mozna i zrobic 200k...zdecydowanie nie zwraca sie, na wrl mozna przecietnie sie robi 160-200k/h, prawie zawsze sie zwraca (od 120lvlu), behe sie nie zwracaja, poi dls to zdecydowanie fajny exp, ale sie nie zwraca (to akurat mozna przebolec, bo mozna juz bic od 95 lvl~, oczywiscie e-wave + bloker), demony ? to chyba jakis zart, o ile nie masz 200+ lvlu, praktycznie jedyna sensowna miejscowka do zarabiania kasy to dragi w veno, 80k/h + zawsze zysk, a jak duzy to juz zalezy od farta.

Sozemego
16-02-2007, 08:49
@Sozemego
Widac wypowiedz kogos kto aktualnie gra 100+ lvl sorcem a nie tylko widzial fajne TibiaCAM... z jednym ale, mi na Demonie jakos nigdy nie udalo sie zrobic tyle expa, zwykle w okolicach 110-130k mialem, chociaz przyznam ze raczej malo agresywnie wykozystywalem spawn, wiec kto wie moze latajac po calym terenie mozna tyle wbic (tylko watpie znowu czy to na 120 lvl bedzie takie latwe).
150 sorcem na w miare pelnym serverze mozna bez problemu, 120~ sorcem jest to niemozliwe, bo nawet nie starczy ci manasow na godzine (a moze to ja przesadzam z exura gran i do tego exori mort jest jeszcze slaby). Dlatego do dla tych co krzycza "demona ftw!", mozna expic tam juz od 110, ale mija sie to z celem, bo wiecej czasu zajmie ci donoszenie manasow niz wlasciwe expienie tam, milo zaczyna sie robic od 125-130.

goburu
17-02-2007, 00:34
@Goburu
Pokaz mi jak bijesz 300k expa na godzine sorcem na behemotach - (mozliwe to chyba z UE, bo mojemu druidowi nie wystarcza sily magi zeby je tak szybko zabijac z morta).
Ja swoim charem tyle nie zrobie ale widzialem filmy jak 200+ sorce tyle robili.
3. Hydry maja bardzo slaby def (porownywalny do DLi)
Lol? Poczytaj sobie wypowiedzi hlvl knightow na tibia.com po ile w nie wala. Wiekszosc mowi ze srednia 40-50 hp. :)
4. A kogo obchodzi ile rycerz zada z broni w demona/behemota, zrobi mu tyle samo co sorc z roda/samych burstow (czyli absolutnie nic).
Sorc z samych burstow robi conajmniej 2-3x tyle co knight z broni.

Sozemego
17-02-2007, 02:45
Ja swoim charem tyle nie zrobie ale widzialem filmy jak 200+ sorce tyle robili.

Lol? Poczytaj sobie wypowiedzi hlvl knightow na tibia.com po ile w nie wala. Wiekszosc mowi ze srednia 40-50 hp. :)

Sorc z samych burstow robi conajmniej 2-3x tyle co knight z broni.
ta, a 200+ sorcow to jest wpizdu, co drugi stojacy w depo 200 lvl. pozatym sorc na behe moze max wyciagnac 400k~/h.
Swoim najtem na 125~lvlu ze skillami 95 + axe ring, moja srednia byla duzo wieksza niz 40-50 hp, hydry maja slabego defa, jedyny ich plus to bardzoooo szybkie leczenie.
@bursty, to prawda ;p

Alcadieas Lord of Spirits
17-02-2007, 03:21
hydry maja slabego defa,

Weź już skończ. Na takich skilach z axem mozesz miec srednia gora 60-70. Knight na 100 axsie z ringiem zrobi kolo 80.

Sozemego
17-02-2007, 04:13
Weź już skończ. Na takich skilach z axem mozesz miec srednia gora 60-70. Knight na 100 axsie z ringiem zrobi kolo 80.
Sam skoncz, wpizdu hydr bilem swoim najtem i wiem, ze hydry maja o wiele slabszy def o chociazby dli, po prostu lecza sie za szybko. Nawet czasem za szybko dla 110 mastera ( co prawda rzadko, ale to tylko udowadnia ich wielka sile leczenia).

goburu
17-02-2007, 09:33
Ale bajki gadacie. Sam wiele na temat defa hydry nie jestem w stanie powiedzieć bo gram sorcem i czasami expię na nich z blokerem za pomocą e-wave, ale z tego co widziałem na filmach to:

Knight ktory na dl osiąga średnią ~60 hp (skille ~95 i avenger w łapie), na hydrach ma średnią tylko 30-40 hp. To chyba robi różnicę? I nie, nie tylko dlatego ze szybko sie leczy trudno zabic hydre knightem.

Powiedzmy sobie teraz szczerze:
Knight w Tibii to jest ultradefensywna wersja maga. Przestańcie gadać że to postać fizyczna bo aż mi się niedobrze robi. Spójrzcie sobie przykładowo z czego i jakie obrażenia zadaje 200 knight:
Nazwa ataku - średni hit (nie mylić kur*a z maksymalnym!) - liczba atakowanych pól - koszt
Exori - 660 - 8 - 440 gp
Explo - 212 - 5 - ~83 gp
GFB - 212 - 37 - 90 gp
Burst Arrow - 127 - 9 - 10 gp
HMM - 127 - 1 - 25 gp
FB - 106 - 21 - ~48 gp
LMM - 63 - 1 - 10 gp
Broń - 0-100 (zależy od defa potwora) - 1 - 0 gp

Z tego jasno wynika że broń to najgorszy rodzaj ataku knighta. Nie dość że musi stac przy potworze i zbierac horendalne obrazenia to jeszcze wartosc tego ataku jest niezwykle niska w porownaniu do dystansowych. Nawet LMM uwazam za lepsze poniewaz mozna bic z dystansu i nie traci sie masy uhow. Knight na 200+ jak chce szybko expic to stosuje do expienia burst+runy bo na mocnych potworach broń prawie w ogóle nie zadaje obrażeń. Ten tekst ma wam uświadomić jakiego typu graczem jest knight a nie że to najsłabsza profesja. (najsłabsza jest ta, która Tobie najmniej się podoba)

Vil
17-02-2007, 10:44
Z tego jasno wynika że broń to najgorszy rodzaj ataku knighta. Nie dość że musi stac przy potworze i zbierac horendalne obrazenia to jeszcze wartosc tego ataku jest niezwykle niska w porownaniu do

no k**** odkrycie ...

Lockhead
17-02-2007, 10:54
Ej pomozcie mi ,bo ja juz w koncu nie wiem.Jedni mowia co innego ,a drudzy co innego... : mam 27 lvl distance fighting 61 10 mlvl 32 shielding ... skillowac czy nie ??

goburu
17-02-2007, 10:55
Ej pomozcie mi ,bo ja juz w koncu nie wiem.Jedni mowia co innego ,a drudzy co innego... : mam 27 lvl distance fighting 61 10 mlvl 32 shielding ... skillowac czy nie ??
Nie <666 znaków>

Nobelman
24-02-2007, 01:47
Idz na Trolle/roty/minosy do 55 skilla ze spearmi, pozniej strzaly do reki i na roty lub jakas tombe. Na tombie zrobisz fajnego loot baga. Pozniej od skilla 65 bierzesz bolty, najlepiej od 35 lvl na mint. Tam zarabiasz duzo kasy i idzesz na vampy(smola, kamyki za tp). Tam dobry exp, moze lootnosz v-shielda,
od 70 dragi Edron spokojnie mozesz bic, od 80 tez veno.
Wiem co mowie, mam 118 RP:)

goburu
24-02-2007, 09:14
@up
Wystarczy dotrenić 40 i można iść expić.

sat
25-02-2007, 03:36
@up
Wystarczy dotrenić 40 i można iść expić.
roty, trolle... oczywiscie z bolcami bo arrowy sa dla plebsu. oczywiscie na dwugodzinny hunt musimy odstat 2 dni pod depo rzucajac haslami typu "plix 5 gp".
ludzie! jak wam sie nie chce skilowac to nie zadawajcie glupich pytan i zrobcie sobie sorca/druida. im nie sa potrzebne skile. czy do odkrycia tego, ze im wyzsze skile tym lepiej jest potrzeba az takiego wielkiego umyslu? to chyba normalne ze im wieksze skile ty szybciej ubijamy potworka a im szybciej ubijamy potworka tym exp jest bardziej oplacalny. oczywiscie "mondry" goboru zaraz stwierdzi, ze do wydajnego expa starcza skile 50/50 i ze level jest najwazniejszy. no ale on po wyjsciu z rooka szedl odrazu expic na of. ja roznice pomiedzy 70 a 77 zauwazylem ogromna. walac dragon lanca w penisula tomb na -2 poziomie przy skilu 70/69 nie myslalem o czyms takim jak crypty. przy skilu 77/75 okazjonalnie klepnolem jakiegos crypta a przy skilu 77/75 z sca+mms wycinam calego tomba ze zuzyciem uh rzedy 2-3 uh na pelne kolko z full respami. przy zalozeniu axe ringa na crypty wartosc ta spada do okolo 1-2 uhow na kolko. w ciagu tego czasu zarobie okolo 500-600 gp+loot. goboru: czy ty cos takiego potrafisz ze skilem 50/50 czy 60/60? wiem wiem... tobie wystarcza takie skile i 100lvl+ zeby wymiatac z burstow... chyba na rotach...

goburu
25-02-2007, 09:44
@sat
Podczas gdy ty będziesz palem trenował od 10 do 60 dista, ja będe expił i nabije tylko o 5 skilla mniej, za to będę miał 3x większy level. Sam oceń co się bardziej opłaci. Skill przy expieniu palem rośnie tylko 1,5 razy wolniej niż podczas treningu. Za trening trzeba słono zapłacić, a expiąc wychodzimy na plus.

Nobelman
25-02-2007, 12:06
Ja juz mam 2 palków 100+ i wiem jak sie gra pallem.
Nie pouczaj mnie Goburu.
Wezme arrowy na 40 discie i jak mi sie zwróci?

Vil
25-02-2007, 12:24

Jak to jak ? Z nawiazka .. -.-

P0nury
25-02-2007, 15:43
Nie pouczaj mnie Goburu.

Jeżeli Tobie się na 40 dista nie zwraca expienie, to mogę tylko spytać "a na jakim OTS'ie te dwa 100+ palle?".

Nobelman
25-02-2007, 16:49
Kyra i widze ze kolejny noob sie odzywa :p

Nobelman
25-02-2007, 16:53
Jak to jak ? Z nawiazka .. -.-

Podaj przykład na co pujdziesz expic na 40 discie z arrowami :)

Liper
25-02-2007, 16:57
Nie pouczaj mnie Goburu.

Soldy bracie.

P0nury
25-02-2007, 16:58

Rotwormy ._O

i widze ze kolejny noob sie odzywa

Dokładnie to samo pomyślałem sobie po przeczytaniu twojego posta.

Kyra

A za ile je kupiłeś? Sorry, ale nie przemawia do mnie to, że 100+ lvl paladyn nie wie, że z 40 dista zwraca się exp na rotach np. Albo jesteś ograniczony i żyjesz w świecie, który istniał parę update'ów temu, albo te chary kupiłes.

Nobelman
25-02-2007, 17:02
A nie lepiej poskilowac do 55 dista na orcach pod Thais i zbierac chain armory etc. na new servie nazbierałem tak około 15k i pózniej isć na tombe zrobic lootbaga i od 35 lvla na mintwail i zarobić tam około 40k na dzień?

Vil
25-02-2007, 17:59

moim ostatnim palkiem od 23 dista latalem z lukiem na rotach na darashii, zarabialem srednio 2x tyle co wkladalem, skill lecial szybciej niz przy treningu spirami. Exp lepszy niz sorcem z warhammera.

Nobelman
25-02-2007, 18:05
moim ostatnim palkiem od 23 dista latalem z lukiem na rotach na darashii, zarabialem srednio 2x tyle co wkladalem, skill lecial szybciej niz przy treningu spirami. Exp lepszy niz sorcem z warhammera.

to zes dojebal, sorcem z war hammera!!
chyba lubisz cave boty hahaha

zoliax
25-02-2007, 18:11
Jesteś nowy w Tibii? Tak?

Wiedz, że dawniej sorcem się expiło do 20-30 lvl na rotach i innych. Bronią, nie runami, czarami spontanicznymi. Tym bardziej "ruszczkami".

P0nury
25-02-2007, 18:14
to zes dojebal, sorcem z war hammera!!
chyba lubisz cave boty hahaha

Nie wiem, czy zauważyłeś, ale spokojnie do 19 lvl'a sorcem wyciśniesz na rotach więcej expa/h z war hammera, niż z wanda.

@up - zią, bo na OTS'ach się nie expi sorcem z whammera ;]

Nobelman
25-02-2007, 18:16
Jesteś nowy w Tibii? Tak?

Wiedz, że dawniej sorcem się expiło do 20-30 lvl na rotach i innych. Bronią, nie runami, czarami spontanicznymi. Tym bardziej "ruszczkami".

Ale wy jestescie po****ni!!!
Teraz jest rok 2007 i sa wandy, i co mi tu wyjezdzacie z war hammerami??!!

W tibi moze jestem nowy, gram rok i mam dwa 100+ lvle

Lepiej sie juz nie odzywajcie bo widac ze jestescie noobami i nie macie pojecia o tibii, zapewne macie jakies smieszne 40-50 lvle

P0nury
25-02-2007, 18:23
Łał, ale jesteś mENski panie 2x100+ lvl. Faktycznie, mam tylko żałosny 54 lvl, ale przynajmniej na rl Tibii, nie na OTS'ie.

Jak już wspomniałem, z wanda wyciągniesz na rotach dużo mniej expa/h, niż z war hammerem.

@down

IMHO argument o wyższości tylko dlatego, że ktoś ma wyższy lvl jest dla mnie oznaką, że mam do czynienia z góra 13-latkiem, ew. osobą o poziomie przeciętnego 13-latka. Nie wymagaj zbyt wiele od chłopaka, a już na pewno nie myślenia.

Freezy Eddie
25-02-2007, 18:25
Gardze 'ruszczkażami', którzy na 19 lv wyciskają mniej z rotów niż ja na 9 lv i jeszcze pytają czemu nie mam 'ruszczki'.
To, że każdy tego shitu używa nie znaczy, że masz podążyć za nimi jak owca i też tak robić. I nie, nie jesteśmy po**bani, jeżeli ktoś tu jest po**bany to ty jesteś lepszym przykładem bo z WH wyciąga się lepszego expa.

I co z tego jak znasz się na Tibii jak na strzyżeniu owiec?

Lepiej sie juz nie odzywajcie bo widac ze jestescie noobami i nie macie pojecia o tibii, zapewne macie jakies smieszne 40-50 lvle
A co ma do rzeczy lv?

Marciniek
25-02-2007, 18:34
Nie wiem, czy zauważyłeś, ale spokojnie do 19 lvl'a sorcem wyciśniesz na rotach więcej expa/h z war hammera, niż z wanda.

A powyżej 19 dalej można je zabijać z war hammera jednocześnie robiąc runy i zarabiając na pierwsze hunty.

"Data dołączenia: 19 02 2007" - i wszystko jasne. :baby:
Nie rozmawiam z tym panem.

W niedługim czasie powinniśmy się spodziewać jakiegoś klubu fanowskiego Goburu. :D

P0nury
25-02-2007, 18:37
A powyżej 19 dalej można je zabijać z war hammera jednocześnie robiąc runy i zarabiając na pierwsze hunty.

Tego nie byłem pewien, bo nigdy jakoś poważniej nie grałem sorcem/drutem, a przynajmniej nie expiłem nimi na rotach dłużej, jak właśnie do 19 lvl'a. Wolałem asekuracyjnie pojechać z lvl'em w dół, niż przesadnie go wyśrubować.

P0nury
25-02-2007, 18:50
to np na nowym serwerze skad k***a wezmiesz War Hammera cioto?? na 8 lvlu?? IDIOCI!!!!
Jeszcze sie musicie duzo nauczyc noobki,

Primo, cioty możesz poszukać w swojej własnej rodzinie najwyżej. A dużo nauczyć to Ty się musisz, noobku. Rok w Tibii? Dziecko wandów ;]

Naprawdę tak ciężko zdobyć war hammera? Może na świeżo powstałym świecie niekoniecznie opłaca się expienie z wh, ale to nie znaczy, że nie opłaca się z niego expić w ogóle. A cena wh spada bardzo szybko do w miarę przyzwoitej.

Nie bede tu juz pisal bo nie moge patrzec na te brednie

Które sam wypisujesz? Nie ma to jak samokrytyka.

Marciniek
25-02-2007, 18:50
to np na nowym serwerze skad k***a wezmiesz War Hammera cioto?? na 8 lvlu?? IDIOCI!!!!
Jeszcze sie musicie duzo nauczyc noobki,
(...)
Nie bede tu juz pisal bo nie moge patrzec na te brednie
1. Wyzwiskami z pewnością nas przekonasz do swoich racji i zdobędziesz bardziej szanowaną pozycje na forum.
2. Mam nadzieję.

Nobelman
25-02-2007, 19:03
Aha jeszcze jedno
Jak wątpicie w moje możliwości to prosze was o to, że jak wyjdzie nowy świat pvp to zróbcie tam chary (potem sie jakos dogadamy tu na forum jakie name) i sie zmierzymy :) zobaczymy kto lepiej wyjdzie, ja na wandach czy wy na WH

Mistical_Druid
25-02-2007, 23:09
Zacznę z troche innej perspektywy ....

Na początku było o Pallu wsio szło ładnie ... goburu (nie pamietam nicku (a raczej czy dobrze napisałem) zaczął krzyczeć o tym jak to knight wali z broni ... Vill (chodzi o Moderatora) i Gremlin uświadomili mu że nie jest tak jak on myśli i zaczeło sie wymyślanie na gobur'a (?) wtedy on zamilkł bo zaczeły się posądy ze nie ma lvl jak w opisie -.- potem było kawałek nudnej dyskusji potem znów goburu zaczął nas uświadamiać o nie-możliwości wbicia ~100k/h z samej broni a Gremlin znów przekonał nas (go chyba nic nie przekona) ze jest to możliwe. Następnie pojawił się Nobelman i dyskusja (stfu!) zrobiła sie nieco bezsensu (o tym jak on gra rok i ma 2 100lvl ble ble ble) i w tej blisko ~40 stronowej (sorry nie jestem pewien xD) dyskusji było około 10 stron o bogatym palladynie itp. a więc proszę ludzi o opamiętanie sie a Gremlina i Villa o natychmiastowe ucinanie offtopu który sie z tego tworzy.

A teraz do tematu mojego Paladyna

Rook - wyniosłem 1.2k (lootbagi na skieltach (500gp) + zbieranie cookies dla rookslayera (400 gp + best rook eq ktore potem opchnelem)

Zakupilem p seta + 20 spears i wybrałem miasto Venore ...

8-16lvl - Skillowanie na Amazon Camp + trolle + roty

Wyglądało to w ten sposób ... wziełem 20 spears i poszedłem na roty, gdy złamało mi się 10 spears poszedłem na trolle i tam bijąc je (tzn skillujac + otwierając inne ciała bo nie kazdy kto tam expil byl paldynem) dorobilem się na nowo 20 spearow i skili 40 (nie jestem dokladnie pewien) wtedy znów poszedłem na roty skillowalem do złamania 10 spearow i potem poszedlem na amazonki + valkirie tym razem bijąc to na full atc zrobilem lootbaga z okolo ~400 spear's. Przetransportowałem tego loota w na wschód od Venore
(bagna pod morzem (roty) bijąc sobie roty do skilla 60/45 czy jakoś tak. Wtedy złamało mi sie około 40 spearów

17-20vl - Monk

Mając ~350 spears w lootbagu poszedłem w to samo miesjce (bagna niedaleko morza (kolo rotow) zlurowalem sobie 2x snakes i poposilem qmpla o postawienie monka. Skillowałem tak do 75 skilla (nie! ta postać która jest w podpisie to nie ta postać!) a dokładniej mówiac do wtedy kiedy złamały mi sie speary.

Exp i kasa

Od 75 dista poszedłem na poh z arrowsami wyciągając okolo 20k z loota (dark helmets,halberds,plate shields) wbijając przy okazji 19 lvl. 20k poszło na bolty + mf + backpack niezbednik (gram na pvp więc coś takiego sie przydaje a mianowicie 5 explosion (nie mialem jeszcze 15mlvl'a) 10 uh,
2 m walle, 3 ff) + bp gfb i poszedłem na guardy. Trochę hardocoro było ale jakoś dałem rade (pewnie dlatego ze swoim drutem expilem tam dobre 25 lvli i resp miałem w palcu xD) wbijając na guardach 21 lvl byłem bez kasy :/ guardy nie sypały niczym dosłownie poprsotu na 2h huntu na poziomie z samymi guardami w kopalni miedzy 2 rzekami spadło mi 2 d axe i 1 steel :/) Kasy zostało na kupienie e vity i za porzyczone pieniądze kupienie bp boltow. Po główkowaniu co zrobić doszedłem do pewnego wniosku ... poszedłem na minotaury + minosy archery. Bolty mi sie zwracały na miejscu a z loota (to co leci z minosków + crossbows + brass armors (p.s niestety nie miałem obsidian knife) + skorki (2 spadły xD) i było miło. Huncilem tak 2 tygodnie i wyciągnełem
~220k z loota + 30 lvl. Oddałem dług z nawiąziązką i expiąc na guardach (nie wiem czemu po tamtym expieniu sie niezniechecilem) dobiłem 80 dista i około 40 lvl'a wzbogacając się dość nieźle i mając w depo ~500k Kupiłem b roba, c helmet,c legi,boszki i swój backpack niezbędnik wzbogaciłem o: 2bp sd 2bp uh
który jak się okazało oddawał mi baaardzo duże zasługi :) Kazdemu polecam nosic taki backpack niezaleznie od lvl'a xD lecz wzbogacając go z kazdym lvl'em Kupiłem mf i znów poszedłem na guardy którymi prawie rzygalem/zygalem i po wbiciu 50 lvl'a i trzymaniu w depo 500k postanowiłem coś zmienic w moim monotonnym życiu :) Kupiłem Pacc (chyba tylko z powodu utani hur xD) i poszedłem expić na PoH na gs'y czasem (zadko) zachaczając o dragi do gs'ów nigdy nie miałem szcześcia co trzeba przyznać lecz mimo tego
wzbogaciłem się na g silkach które były na mym serwie troche warte :) Mając 500k w dp (ta liczba trzymała sie mnie jakoś) kupiłem domek + pare outfitow (główny to Assasin - około 250k i NobleMan - 150k) i zostałem z 50k xD lecz kasa teraz nie stanowiła dla mnie problemu. Na lvl'u 55 biłem dragi (około tygodnia) na D lair w ank. zarabiając około 200k i dorabiając sie 60lvl'a
Potem była miesięczna przerwa spowodowana huntem za free bez mozliwości zapłaty ... takie kurwa kozaki (sorry to moj problem ale nie moglem sie powtrzymac) po miesiacu usilowania zebralem ekipe na tamtego pana i gdy sobie afkowal pod thais z nienacka padł xD (ale to moja sprawa wracam dalej
do mojego life) więc po tej przerwie z nowym zapałem biłem dragi + sporadycznie dl'e + hmm i mając 400k w i 60lvl kupiłem g arm (sprzedając b robe i doplacajac 35k) i wybrałem się na (taak! zgadiliscie!) smoki! (chyba dzieki tej przerwie bo inaczej bym nie wytrzymal) i skończyłem mając kasy dość dużo i lvl 65. Kasy miałem na tyle dużo ze moglem sobie pozwolić na czyszczenie respów w wysokim tempie ale ja jestem oszczędny (zeby nie powiedzieć skąpy xD) i czyscilem d lair urzywając boltow i hmm only xD (taak mozecie powiedziec a co chciałes iść z sd ? nie poprostu mogłem załapać się na demon hunt xD) Na d lair lvl leciał szybko (bardzo szybko) i po wbiciu 75 lvl'a i uzbierania historycznego 1kk załapałem sie na demon hunt i zwastowałem ~20 bp sd z loota. Tak! niezwróciło się. na mnie przypadło dość mało cashu (wystarczyło na 10 bp sd na kolejny hunt) htóry dopisał (2 mms + mpa + jakies tam f axe) i wyszedłem na swoje (po obliczeniach wyszedlem na całe +11gp ale byłem bardzo zadowolony po stałem sie posiadaczem 81 lvl'a.
Następna część jest juz monotonna gdyż wybrałem się na kolejny hunt z 15bp sd a z loota na mnie przypadło w przeliczeniu niecałe 8bp sd więc poszedłem odrabiać na dragi + dl'e z hmm potem znów demony w team (ekipa sie powoli wqrwiala i bywały momenty ze ciezko było się załapac na hunt bo woleli wziąść sorcca/drata z innej gildi -.-) Hunt był udany ( 2x g legi + mms + mpa + pare gs/f axe) lecz mimo tego sie niezwrocił (ten loot był z 2 tygodni huncenia i mi poszło około 60bp sd na to) i ten sposób wbiłem 100lvl xD
Wtedy zaczeła się wojna mojej gildi z gildią dyktującą zasady na serwie (skończyło się na paymentach (naszych) ale nie o tym mowa) i to by było na tyle mojego Pallka xD Teraz sobie tworze nowego na Xernie (ten co w podpisie) i myślę ze jego losy się potoczą podobnie :)

Jak zauwazyles z zycia mojego pallka tylko 2 razy nie miałem kasy (raz gdy guardy miały złe dni a drugi raz po kupieniu domku + pareu otufitow (tzn to nie brak kasy bo 50k mialem) więc można grac Paladynem w ten sposób zeby spokojnie mieć na jakies nie przewidziane wydatki xD i ogólnie zeby nie być cały czas na 0

Pozdrawiam Dark Juvan'a i tych którzy zachcą to przeczytać!

goburu
25-02-2007, 23:20
A nie lepiej poskilowac do 55 dista na orcach pod Thais i zbierac chain armory etc. na new servie nazbierałem tak około 15k i pózniej isć na tombe zrobic lootbaga i od 35 lvla na mintwail i zarobić tam około 40k na dzień?
Nie, bo byś musiał latać co 10 minut po speary.

Mojżesz
26-02-2007, 03:02
@2xup:Ciekawa historia życia Twojego palka.Wydaje się wiarygodna.Chociaż te demony...
Ja mam palka na 101 lvlu i ostatnio nigdy nie mam kasy.Nie dlatego,że nie zarabiam,ale po prostu nie potrafie osczędzać.Całą moją kasę wydaje na outfity,albo hunty na deep fib:P.ostatnio 200k na poi +50k na dhq poszło,więc różnie to bywa.Jaki z tego morał?Jeżeli ktoś ma silną wolę,to będzie miał kasę.Oczywiście nie zawsze,bo zdarzają sie sytuacje podbramkowe:P.Dodam,że z dragów można wyciągnąć sporo kasy,jeżeli zbieramy różne śmieci(no może pomijając mace i short swordy:P).
@Up:Niie musiałby.Spearmany noszą speary :D.

Mistical_Druid
26-02-2007, 08:26
Dragi od pewnego lvlu to był zarobek rzedu 400k/tydzien lecz chodziłem tam zadko bo nimi rzygalem i tylko gdy baaaardzo musialem mieć kase xD (np. nie zwrócony demon hunt który poddajesz w wątpliwość :baby: )

goburu
26-02-2007, 10:31
@Up:Niie musiałby.Spearmany noszą speary
Ale speary kończą się dużo szybciej niż wypadają.

Mojżesz
26-02-2007, 17:00
@up:Niektórzy wywalają je na ziemie to można pozbierać.
@2xUp:To brzmi już o wiele mniej wiarygodnie,wręcz niemożliwie....

Marciniek
26-02-2007, 19:27
@2xUp:To brzmi już o wiele mniej wiarygodnie,wręcz niemożliwie....

A jednak, skoro z 5-godzinnego hunta na d lair przeciętnie wynosze 40-60k czystego zysku, dołóż do tego 2h więcej i pomnóż przez 7 dni w tygodniu. Jednak ja po wbiciu około 4mln expa na dragach mam ich po prostu dosyć.
Nie muszę wspominać, że zręczny palek ma mniejsze waste na dragach, co oznacza większy zysk?

pAnoramiks
26-02-2007, 21:24
ja mam palka...
43 lvl 77/55 15 mlvl (xD)
eq - bohy, scale arm, crown helmet, p-legsy, szaliczek
rzadko robie loot baga... i to właśnie powód mojego ubustwa :P
do 25 lvl zbierałem wszystko! miałem b-roba, crus helm, p-amulet, etc... (oprócz bohów), ale traumatyczne spotkanie z gs-em i strata 3/4 całego eq sprawiło że wpadłem w wir ciągłego expa :) zacząłem olewać loot bag, starczało na bolce, to było ważne i oto efekt - niskonakładowa maszyna do zabijania :P

mam też najta na 44 i skelsy 79/79, obecnie jest w stanie spoczynku gdyż trudno byłoby mi wrócić do expienia na minotaurach i innych lekkich monstrach ;(
palek rox... ale wydaje mi sie że tylko na samotne expienie...

Piotrek Marycha
26-02-2007, 22:43
A jednak, skoro z 5-godzinnego hunta na d lair przeciętnie wynosze 40-60k czystego zysku, dołóż do tego 2h więcej i pomnóż przez 7 dni w tygodniu. Jednak ja po wbiciu około 4mln expa na dragach mam ich po prostu dosyć.
Nie muszę wspominać, że zręczny palek ma mniejsze waste na dragach, co oznacza większy zysk?

Wow i zrobiles to ze srednia hitow mniejsza niz 26 ms'a? (taki przyklad)

Marciniek
27-02-2007, 14:33
Wow i zrobiles to ze srednia hitow mniejsza niz 26 ms'a? (taki przyklad)
No niestety z mniejszą niż 26ms .... z SD.

edit:
Knight ze skillami 90/90 ma podobną średnią z broni jak 35 lvl sorc z 30 mlvl z visa.
Tzn ile?
A po 2 nie zgadzam się ponieważ nie podałeś lvlu knighta, który również przekłada się na średnią.

goburu
27-02-2007, 14:44
Knight ze skillami 90/90 ma podobną średnią z broni jak 35 lvl sorc z 30 mlvl z visa.

Kanaretto
27-02-2007, 19:48

Wiesz ze sie z toba zgodze ale taki sorc dlugo z visa nie pobije a knight moze 2 dni lac co chce ... (Licze ze sorc ma 3 + bp Manasow i bije z woi czyli paredziesiat minut expienia) :)

Mojżesz
27-02-2007, 23:11
@Marcinek:LOl ja nie wiem jakim cudem Ty wynosisz tyle z dragów.Ja kiedy z dragów nic nie leci(a tak jest większość czasu) z samych smieci mam z 2k na plus,a jeżeli do tego wypadnie np dragon shield no to jest już 6k,ale że dragon shield leci raz na 5 huntów to inna sprawa....Co do expa na dragach to ja juz wbiłem 10 mln i nie narzekam :P.

Marciniek
28-02-2007, 00:11
@Marcinek:LOl ja nie wiem jakim cudem Ty wynosisz tyle z dragów.Ja kiedy z dragów nic nie leci(a tak jest większość czasu) z samych smieci mam z 2k na plus,a jeżeli do tego wypadnie np dragon shield no to jest już 6k,ale że dragon shield leci raz na 5 huntów to inna sprawa....Co do expa na dragach to ja juz wbiłem 10 mln i nie narzekam :P.
1. Avenger, z samych śmieci (steel helm, broad sword nie wliczam do śmieci) zarabiam już niemało, a kasa, rary, skórki, bursty to już czysty zysk.
2. Palkiem ten exp jest ciekawszy troszke, zreszta ja sie szybko nudze. :p

Fagaro
28-02-2007, 00:20

1 shield na 5 huntow? ja z jednego hunta wynosze okolo 3 shieldow i 7 woi. bo hunt to klepanie dragow w venore/edron przez 3-6 godzin a nie siedzenie na single drag pod kazzo:) na kazdym dragon huncie robie 200-300k expa

Mojżesz
28-02-2007, 01:29
@up:Dobrze,ale zauważ,że palek na 1 bp boltów zabawi max 2h,a tyle uniose na 101 lvlu.

Tuhamiid
28-02-2007, 03:27
Co do tych smoków, jesli chcesz to wyniesiesz tyle, wystarczy zbierac mace,kusze etc..wkoncu to tez kasa, WoI leci tez dosyc czesto a to 3k ;)

Bogaty paladyn moze byc, jesli umiesz nim grac ;)

Fagaro
28-02-2007, 09:02
@up:Dobrze,ale zauważ,że palek na 1 bp boltów zabawi max 2h,a tyle uniose na 101 lvlu.

no tak, ale jak ja swoim paladynem dostawalem edl na wieczor to nioslem 600 beltow na sobie+2 bp po ziemi, kiedys snoodi 140+ rp na eterni poprosil mnie zebym mu potrzymal edl na 20 minut, znalazlem jego lootbaga a w nim 13 bp beltow 8o

Co do edl to mi sie zwracalo jeszcze z wolniejsza mana (a wiec drozsza vita) na 50 levelu ze skilami 85/74

cite
28-02-2007, 12:19
Ja nosze 2,4k boltów. A że expie na poh to żaden problem zrobić 5minutową przerwę i skoczyć po nowe.

Chociaż zazwyczaj nudzę sie po jednym razie, więc to ilość dla mnie w sam raz.

goburu
28-02-2007, 15:00
Tzn ile?
A po 2 nie zgadzam się ponieważ nie podałeś lvlu knighta, który również przekłada się na średnią.
Nie wiem jak ty ale ja jak biore wh w lape i jade 90 sorcem to mam takie same hity jak 8 sorcem. Wedlug mnie lvl nie wplywa na srednia. (oczywiscie pewnosci w 100% miec nie moge bo nie znam wzorów stosowanych przez cipsoft ale tak mi sie wydaje)

Kalkulator na encyclopedia tibia (moim zdaniem najlepszy) podaje średnią z visa dla 35 lvl sorca z 30 mlvl równą 72 hp. Nie mam obecnie sorca na tym poziomie ale jestem skłonny się zgodzić że to prawidłowa średnia. Z obserwacji mojego kolegi knighta który ma skille po 91 podczas wspólnych huntów na dragach obliczyłem, że jego średnia z d-lance (niestety nie posiada lepszej broni) wynosi ~75 hp uwzględniając oczywiście wszystkie chmurki i gwiazdki bo bez tego obliczenia nie mialyby sensu.
Wiesz ze sie z toba zgodze ale taki sorc dlugo z visa nie pobije a knight moze 2 dni lac co chce ... (Licze ze sorc ma 3 + bp Manasow i bije z woi czyli paredziesiat minut expienia)
Takie porównanie (broń knighta vs vis sorca) jest bez sensu ponieważ knighci mogą używać run, a wtedy ich średnia jest znacznie wyższa. Ale jak już się uparliście na tą broń (że knight expi TYLKO z broni) i darmowe expienia to niestety knight nie wychodzi na nim zbyt dobrze.

Mojżesz
28-02-2007, 15:26
@Cite:Na pohu exp ssie,a na edron d lair nie da się tak ot wyskoczyć po bolty,w tym czasie zdązy się któs wbić i do tego kolejke ustawic....
@Fagaro:Na edron d lair jeżeli nie bije dla to w all vity idą z many,ale wtedy exp jest żenujący.A co do tachania to oczywiście,można,akurat na edron d lair są warunki,ale wk****a mnie jak pójdę sprawdzić czy wolne,za chwile wróce z 2 bp bolt a tu już ktoś się wbił...

Raditz Saiya-jin
28-02-2007, 15:29
Ale jak już się uparliście na tą broń (że knight expi TYLKO z broni) i darmowe expienia to niestety knight nie wychodzi na nim zbyt dobrze.

Jak można wychodzić źle na darmowym expieniu?

goburu
28-02-2007, 15:31
Jak dla mnie to masowy exp w granicach 50k/h jest żenujący. Będąc na miejscu knighta wolałbym wydać te paredziesiąt k więcej na runy ale porządnie przyexpić a nie grać pół dnia i mieć tylko 500k do przodu.

cite
28-02-2007, 17:48
@Cite:Na pohu exp ssie,a na edron d lair nie da się tak ot wyskoczyć po bolty,w tym czasie zdązy się któs wbić i do tego kolejke ustawic....

Gram na calmerze więc plecaków z boltami po ziemi ciągać nie będę. Zawsze można kogoś poprosić żeby podrzucił.

Jakoś nie zauważyłem żeby exp na pohu ssał, jak server jest full i szybki resp to gsy ładny exp dają.

ps. trzeba dodać że expiąc na poh wydaje kasę tylko na bolty ;)

black_obik
28-02-2007, 18:07
to prawda na początku pall ma mało kasy ale na wyższym lvlu może się wzbogacać hunty na dragach i cycach, robienie hmm i jest git. Ja chodziłem na dragi od 19lvl'u z 67distem i teraz mi kasy nie brakuje a mam 40+ mam kase praktycznie na co che:) więc pallkiem trzeba na boczątku bicć dista a potem łazić na hunty :)

Mojżesz
28-02-2007, 21:03
@Cite:Ja gram na asterze(non pvp) i bolty da się targać,najpierw skladując pod drzewkiem koło bearów i wolfów,a potem targając do d lair(mówie o edron d lair):P.Co do poh,to na maladzie(wyspie gsów) expi mi się o wiele lepiej używając również samych boltów.No może pójdzie pare mf na lurowanie water elementali do dziur :P.

sat
28-02-2007, 21:27
Jak dla mnie to masowy exp w granicach 50k/h jest żenujący. Będąc na miejscu knighta wolałbym wydać te paredziesiąt k więcej na runy ale porządnie przyexpić a nie grać pół dnia i mieć tylko 500k do przodu.

wole miec 500k expa bez strat, niz 1,5k expa ze stratami. ja expie moze wolno, ale przynajmniej caly czas sobie dokupuje runkow. zacznie ostrzej expic, jak bede mial zapas conajmniej 150-200 bp uhow ( co nie potrwa az tak duzo zwazywszy, ze juz mam ich 80 ).

Fagaro
06-03-2007, 08:30

Obserwujac Twoje posty widze ze grasz magiem bo pdoba CI sie ten szybki exp, w granicach 100-200k na godzine. To dlaczego od 3 miesiecy masz 90 level ;(

Browarrior
07-03-2007, 07:24
@up: A jak on moze expic postacia ktora nie istnieje?:D

Gallar
07-03-2007, 09:28
Obserwujac Twoje posty widze ze grasz magiem bo pdoba CI sie ten szybki exp, w granicach 100-200k na godzine. To dlaczego od 3 miesiecy masz 90 level ;(

jego ots jest pewnie offline ; - D

Vil
07-03-2007, 11:03
A jak on moze expic postacia ktora nie istnieje?:D

Nie kopcie lezacego ktory nie moze wam odpowiedziec.

frokobr
14-03-2007, 18:55
może wyda sie glupie ale nie wie gdzie expi :( ciągłe lagi i kicki w pewien sposób ograniczają mnie lvl 67 rp 83/52 podajcie jak najwiecej miejśc gdzie moge sobie poradzi z lagami bo gsy odpadają :p

Gwi@zd@
14-03-2007, 21:45
może wyda sie glupie ale nie wie gdzie expi :( ciągłe lagi i kicki w pewien sposób ograniczają mnie lvl 67 rp 83/52 podajcie jak najwiecej miejśc gdzie moge sobie poradzi z lagami bo gsy odpadają :p

Stigardo ? jak ty to pisz szybko bo normalnie historia jak mojego kolegi na tym samym lvl

Desew
14-03-2007, 23:01
Z lagami nigdzie palem nie poexpisz, bo nawet soldy w minute cię zabiją jak będziesz bez tarczy. Radzę chodzić ze siocherem na jakieś hunty dopóki lagi nie miną i niech cię ten gostek ma w opiece. :p

Gwi@zd@
14-03-2007, 23:10
Z lagami nigdzie palem nie poexpisz, bo nawet soldy w minute cię zabiją jak będziesz bez tarczy. Radzę chodzić ze siocherem na jakieś hunty dopóki lagi nie miną i niech cię ten gostek ma w opiece. :p

Mam kolege na tym samym lvl ,skilu,problemie co kolege z gory (wlasnie moze to moj kumpel) i on pada raz w tygodniu ma lagi ja sie go pytam -Co to za sens grac jak padasz a on mnie zdziwil i powiedzal
-"tibia to gra nie biore tego na serio padam to padam trudno"Jak padnie to padnie trudno -.- odrobi A ty mowisz ze na hunty z sioerem ? myslisz ze np ja nie mam co robic tylko latac i Sio'owac go?

Szczepan126
15-03-2007, 00:22
Prawdziwych przyjaciół poznaje sie w biedzie ;)

sat
15-03-2007, 15:16
Prawdziwych przyjaciół poznaje sie w biedzie ;)
tylko ze w pewnym momencie kumple sie moga na ciebie wkurzyc...

Desew
15-03-2007, 16:11
Żebrać o kase w tak banalnie prostej grze jak tibia to juz totalna kompromitacja. Nawet głupi 8 lvl moze pojsc na minosy i zarabia po 5k/h z lootbaga lejąc z wh niezależnie od profesji.

frokobr
15-03-2007, 18:25
Moje lagi nigdy nie znikną bo mam takiego gównianego neta a więc mój problem tez nie zniknie zastaje mi tylko expienie w nocy gdyż lagi miedzy 24-7 rano są minimalne nawet mojego 67 rp cyc ubije w min :(

Gdy masz gównianego neta nie wybieraj prefesji Paladyn X(

Gwi@zd@
15-03-2007, 18:58
Moje lagi nigdy nie znikną bo mam takiego gównianego neta a więc mój problem tez nie zniknie zastaje mi tylko expienie w nocy gdyż lagi miedzy 24-7 rano są minimalne nawet mojego 67 rp cyc ubije w min :(

Gdy masz gównianego neta nie wybieraj prefesji Paladyn X(

Jaki masz nick?

frokobr
16-03-2007, 07:47
Tantal Rajdowiec :p

sat
17-03-2007, 04:33
:topic:
mi sie wydaje, czy guboru ostatnio sporo kont natworzyl?
:topic:

Skowerowypallek
23-03-2007, 11:25
Da sie pallkiem ladnie zarabiac ja siedze tylko na guardach i mam w banku 80k eq; boh, arown amor, knight legs, p amulet, crusader duzo cennych itemow + domek wszystkiego dorobilem sie na guardach :)

NiePrzecietny
23-03-2007, 11:56
Da sie pallkiem ladnie zarabiac ja siedze tylko na guardach i mam w banku 80k eq; boh, arown amor, knight legs, p amulet, crusader duzo cennych itemow + domek wszystkiego dorobilem sie na guardach :)

Ta? wejdz na non pvp majac skile 52 pojdz na guardy .... ja nie moge tam isc bo poprostu padne przez moja skile i nic na to nie poradze

Skowerowypallek
23-03-2007, 12:09
Trzebyło wybrać server pvp ja grałem przez tydzień na no-pvp to tam sie grac nieda kradnom loot bagi i wogule takie hamstwoi do tego niema jak skilowac :/

NiePrzecietny
23-03-2007, 12:13
Trzebyło wybrać server pvp ja grałem przez tydzień na no-pvp to tam sie grac nieda kradnom loot bagi i wogule takie hamstwoi do tego niema jak skilowac :/

NIe mam doswiadczenia pallem to moj 1 pall gralem juz Ed I EK wiec powiedz mi od jakiego dista poradze sobie z arrowsami/boltami na guardach

@Edit
Gram Na non pvp dlatego ze to jest nowszy serw :)