zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Sposób na keyloggera

Daniellek
17-02-2007, 09:52
Witajcie !
Nigdy nie byłem pewien czy muza, programy, aplikacjie itp. które ściągam z neta są bespiecznie, i co najmniej kilka mogło zawierać jakiegoś robaka, keyloggera itp. Wydaje mi się że większość chacków dokonywana jest za pomocą keyloggerów. Dlatego powinniśmy zwracac uwage na to co ściągamy z neta. Ja znalazłem sposób na keyloggera: jest to klawiatura ekranowa, w większości systemów powinna się znajdować, a jeśli nie to na pewno znajdzie się na internecie coś takiego.
http://i5.tinypic.com/43r88k6.jpg

Sorcerereq
17-02-2007, 10:00
Było... Są takie keyloggery, które robią screeny i można zobaczyć, co wpisujesz...

Knajcik14
17-02-2007, 10:54
Nie to że robią screna , są keyloggery które skanują schowek w którym sie zapisuje wszystko więc lipa

MiodUs
17-02-2007, 11:27
Z tego co pamiętam, to było już o tym kilka razy. W przypadku niektórych robali to działa, w przypadku innych nie.

Elvena
17-02-2007, 11:44
Bez komentarza, złapie i to z łatwością.
W skrócie Windows działa tak:
Naciskasz coś na klawiaturze -> Windows wysyła kod zdarzenia do aktualnie używanego okna -> Okno to odbiera i przetwarza
A przy klawiaturze ekranowej wyglada to tak:
Klikasz przycisk na klawiaturze ekranowej -> Windows wysyła kod zdarzenia do aktualnie używanego okna -> Okno to odbiera i przetwarza

A keyloggery przechwytują przesyłane zdarzenia. Czyli jak widać powyżej, nie ważne w jaki sposób ten komunikat zostanie nadany i tak zostanie przechwycony.
Kiedy wy zaczniecie myśleć nad tym co robicie? :| Zanim opublikujecie jakiś swój 'genialny' sposób to wpierw dowiedźcie się jak w ogóle keyloggery działają.