Pokaż pełną wersje : Jak robic idealnie rowne fake przy uzyciu GIMPa
seksowna_druidka
25-02-2007, 09:19
Spotkalam sie z wieloma oskazeniami o uzywanie OTSME. Ludzie nie wierza, ze fake moze byc idealnie rowny. Przedstawiam ponizej metode pozwalajaca na robienie idealnie rownych fejkow bez uzycia tego kompromitujacego programu.
1. Pierwszym krokiem jest sciagniecie najnowszej wersji GIMPa ze strony http://www.gimp.org/. Program do dzialania wymaga zainstalowanej biblioteki GTK+ rowniez do sciagniecia z w.w. strony.
2. Gdy wszystko dziala uruchamiamy program i tworzymy nowy obraz o wymiarach wielokrotnosci 32x32.
http://i166.photobucket.com/albums/u102/seksowna_druidka/manual/manual.png
3. Nastepnie wybieramy z menu "obraz" funkcje "konfiguruj siatke"
http://i166.photobucket.com/albums/u102/seksowna_druidka/manual/m2.png
4. Pokazuje nam sie takie okno. Zaznaczamy parametry
styl: ciagla
rozmiar: 32x32
przesuniecie: 0x0
http://i166.photobucket.com/albums/u102/seksowna_druidka/manual/m3.png
Jesli chcemy umieszczac elementy na meblach lub wstawiac postacie, to ustawiamy przesyniecie na 24x24
5. Z menu "widok" wybiaramy funkcje "wyswietlaj siatke" i "przyciagaj do siatki"
http://i166.photobucket.com/albums/u102/seksowna_druidka/manual/m4.png
http://i166.photobucket.com/albums/u102/seksowna_druidka/manual/m5.png
6. Teraz program nie pozwala na krzywe wklejenie jakiego kolwiek obiektu.
Mam nadzieje, ze ten poradnik komus pomoze i przede wszystkim ukroci oskerzenia o uzywanie przeze mnie OTSME.
Nie da sie juz teraz dodac sondy, ale wypowiadajcie sie kto jest za, a kto przeciw wykorzystywaniu przeze mnie tej funkcji. Jak wam sie nie spodoba to zaczne sklejac bez opcji "przyciagaj do siatki" co wcale nie oznacza, ze bedzie krzywo.
Sezowaty
25-02-2007, 09:32
Albo można wykorzystac taką siatkę
http://img152.imageshack.us/img152/2144/blokiwf6.png
;] Ale w sumie wklejac to ja wole w Paint'cie ;> Drzewka np w Rl'u nie są wszystkie równo co nie ? Ale przyda to się ludziom co nie umieją robic prostych Domków :>
Virusmaxi
25-02-2007, 09:41
Lol? A po co tak komplikować sprawę?
No i widzisz? Dziw się że cię oskarżają o OTS ME!
I spie****** z takim opisem! Paint był używany zawsze i wszędzie >.< Jest jednym z najważniejszych narzędzi do tworzenia fake ze względu na swą prostotę >.< I dzięki temu można wszystko z łatwością wklejać. A efekty z Gimpa są wkurzające !! Moim zdaniem Gimp powinien być wykorzystywany tylko i wyłącznie do kolorowania outfitów. Efekty-Pixia lub PS
A sklejanie-Paint.
Ja w sumie u siebie na dysku mam 4 programy do tworzenia fake.
Ultimate
25-02-2007, 10:11
A wg. mnie wszystkim się to bardzo przyda. Bo w końcu nie będą oskarżali o OTS me, jeżeli przeczytają ten temat :p
Ale ja raczej nie będę tego używał :p
Jedynie do robienia domków mi sie przyda bo mi kiepsko wychodzą :p
Michalinho
25-02-2007, 10:40
Fajnie napewno skorzystam
Turok_666
25-02-2007, 10:43
Zbyt równe fake są blehhhhh Domki muszą być równe ale dżewa postacie kamienie nie :p No chyba ze sie ropi jakis Sad zalesiony przez Elfa ogrodnika :p Niektórmy może się przydać ale tylko niektórym.
p.s Czy ten temat mial za cel głównie udowodnić twoją uczciwość w robieniu fake?
seksowna_druidka
25-02-2007, 10:48
OTS ME, temat zamkniety.
Jest odpowiedzia na to^
Wyslalam mu to na priv, ale chce rowniez pokazac wszystkim jak to robie, zeby zmniejszyc liczbe oskarzen o OTSME.
Nie bronie zmienic regulaminu tibia.pl. Jesli pojawi sie wzmianka "w dziale fejki mozna publikowac tylko fake zrobione w paincie" to zastosuje sie do niej. Narazie nie robie nic sprzecznego z regulaminem.
Virusmaxi
25-02-2007, 11:47
I czemu bronisz tych, którzy korzystają z OTS ME? Teraz każdy sobie powie że używał tych kratek! Już za to powinien być warn!
wojcio14
25-02-2007, 11:56
Fajne ale nie bede uzywal ja mam swoj styl ;)
I spie****** z takim opisem! Paint był używany zawsze i wszędzie >.< Jest jednym z najważniejszych narzędzi do tworzenia fake ze względu na swą prostotę >.< I dzięki temu można wszystko z łatwością wklejać. A efekty z Gimpa są wkurzające !! Moim zdaniem Gimp powinien być wykorzystywany tylko i wyłącznie do kolorowania outfitów. Efekty-Pixia lub PS
A sklejanie-Paint.
Się tak na GIMPa nie drzyj, jak się umie, to można i w nim dobre efekty zrobić. Sklejam co prawda w Paincie, bo w GIMPie muszę później sklejać wszystkie warstwy, bawić się w dopasowywanie, przezroczystości...
Poza tym - ilu z was ma PSa legalnie?
I czemu bronisz tych, którzy korzystają z OTS ME? Teraz każdy sobie powie że używał tych kratek! Już za to powinien być warn!
Wtedy się grzecznie spyta o dowody, że to nie OTS. Bo siatkę to każdy może położyć, ale dalej jest już trochę gorzej.
A sklejanie-Paint.
To, że Glaves umie robić naprawdę fajne rzeczy w Pixii, to nie oznacza, że on jest TYLKO do efektów. Ja robię fake tylko w Photoshopie. Sklejanie, teksty, efekty i inne bzdety. Po co się mam bawić w sklejanie w Paincie, a potem reszta w PSie?
Ludzie dają 'efekty' z GIMPa, bo wystarczy znaleźć opcję, kliknąć i już. Co innego, że nie umieją zrobić nic więcej. Zwykle wydaje im się, że to wygląda super i zgarną lepsze oceny, zero kombinowania z efektami. Typowe pójście na łatwiznę.
Wow. Pierwszy raz słyszę o programach do tworzenia fake'ów. Pewnie to Paint, Pixia, GIMP i PSP, z czego opanowany jest tylko pierwszy?
Virusmaxi
25-02-2007, 12:29
Armageddon O.o
Oops... źle napisałem. 4 programy, które używam do robienia fake.
Paint, PS,Gimp i Pixia, z czego opanowałem 3 pierwsze.
Fajne ale nie bede uzywal ja mam swoj styl ;)
huehuehue, ty nawet nie umiesz fejków robić -.-
@topic
Ciekawy sposób, ale w sumie każdy korzystający z tego typu udogodnień będzie oskarżany o OTSME, dlatego ja jestem za "tradycyjną" metodą fejkowania
~Ghand
@Nadrill
O.O zpowrotem masz arcymrocznego kota ^^
@topic
Wiesz terz juz niewiem komu wierzyc :\ ....
Pokazałaś jak to robic i ok ale...teraz all co uzywali ots me stoją pod znakiem zapytania[?] Niewiadomo czy oni tez uzywali "Gimpa" czy ots me :\
To mówiłem ja :evul: RAYZA:evul:
Eee... Nie wiem czemu się tak jej czepiacie... To nie takie proste wkleić w gimp'ie prosto, bo musisz się bawić z przezoczystością itp. Ja nigdy nie próbowałem, bo nie lubie się bawić. To co mam opanowane to mam :D
Armageddon O.o
Oops... źle napisałem. 4 programy, które używam do robienia fake.
Paint, PS,Gimp i Pixia, z czego opanowałem 3 pierwsze.
Jasne... Ps'a masz całego opanowanego? Co do każdego szczegółu? Nie rzebym się czepiał, ale wątpliwe są twoej posty :/ Ja używam jedynie paint'a, w którym wklejam wszytsko. Od niedawna mam PSa i w nim umiem jedynie zrobić efekt "latarki" (jak to nazwał Virusmaxi) i Blask zewnętrzny, który także nie wychodzi mi super. Używałem kiedyś Gimp'a i kiedy bawi się w efekty to nawet fajne wychodzą, ale ja tam nie lubie i nie UMIEM się bawić.
Jednak fake'i to nie tylko efekty (które nielicznym wychodzą fajne, na które można patrzeć), ale tu chodzi o dobrą faułę. Jak fake nie ma dobej fabuły to efektami się nie uratuje :/
seksowna_druidka
25-02-2007, 14:24
Przezroczystosc niewiele utrodnia wklejanie w GIMPie. Jest to trodniejsze niz w paincie8o ,ale sprowadza sie do uzycia 2 kombinacji klawiszowych w celu usuniecia bialego tla.
Publikowac na tym forum ciag dalszy "Odkrywcow"?
A jesli tak to wklejac tak jak do tej pory, czy specjalnie dawac krzywo?
Co sadzicie o pomysle, zeby drzewka i meble wklejac przesuniate o 1pxl<^? Dla mnie to niewiele roboty, a niezbity dowod, ze nie robione w OTS ME.
Nekromanta sobie spi, a part 1 prawie gotowy :/
@eerion
To w OTS ME do sie wklejac outfity wogole?8o
W 1st poscie opisalam opcje "przesuniecie siatki" Ustawiam to na 24x24 i wtedy outfity sa umieszczone jak nalezy, czyli przesuniete o 8pxl<^. Powiedz jak dodac outfit (zwlaszcza wlasny[straznik]) w OTSME. Chetnie sie naucze.
Virusmaxi
25-02-2007, 14:38
@up
Wszystko zależy od Nekromanty.
@harry
No... PSa może nie aż tak do końca, ale większość wiem gdzie co i jak.
To, że ktoś powie, że robił kratki, nie znaczy, że to nie jest ME. Tu jest po prostu opisane jak zrobić równego fake'a bez ME.
Virusmaxi
25-02-2007, 14:46
No właśnie! Czyli jak ktoś użyje OTS ME to może powiedzieć że zrobił takie kratki! I jak udowodnimy że to jest OTS ME?
Jednak fake'i to nie tylko efekty (które nielicznym wychodzą fajne, na które można patrzeć), ale tu chodzi o dobrą faułę. Jak fake nie ma dobej fabuły to efektami się nie uratuje :/Powiedział... xD
Przezroczystosc niewiele utrodnia wklejanie w GIMPie. Jest to trodniejsze niz w paincie8o ,ale sprowadza sie do uzycia 2 kombinacji klawiszowych w celu usuniecia bialego tla.
Publikowac na tym forum ciag dalszy "Odkrywcow"?
A jesli tak to wklejac tak jak do tej pory, czy specjalnie dawac krzywo?A rób dalej. Ale bez OTS ME
A teraz lekcja dla wszystkich profesjonalistów którzy tak się drą że nie można rozróżnić OTSME od siatki...
Posłuże się dwoma zdjęciami (w tym odkrywcami druidki)
Tutaj możecie zobaczyć dokładnie kratkę GIMPową - wkleja się przy tak by stykało się to z dolną i prawą krawędzią - tam gdzie się kończy kratka
http://img157.imageshack.us/img157/5363/siatkafp2.png (http://imageshack.us)
Tutaj zaś mamy OTS ME - postacie są ułożone idealnie jak w tibii.
PRzedmioty stykają się krawędziowo, zaś postacie stoją 8 px od dolnej i 8 px od prawej krawędzi.
Gdyby druidka wiedziała, jak to się robi by powiedziała o tym. Tłumacząc się samą siatką pokazała, że to była z założenia wymówka. A ona używała OTS ME
http://img157.imageshack.us/img157/9594/odkrywcywk1.png (http://imageshack.us)
Więc nie drzeć pyszczycha, że nie wiadomo jak rozróżnić.
Poza tym ja mam jeszcze pare opcji do rozróżniania w zanadrzu ;)
choć nie zawsze mogą być używane :P
Może i jestem tutaj nowy. Ale obserwuje Fake na tym Forum od dłuższego czasu.Niektóre podziwiam, niektóre mniej lub bardziej lubie. Co do tego Fake ,,Odkrywcy" lub tego tematu wypowiem sie krótko. Jak wyżej napisał ktoś kto się naprawde zna na tym. OTS ME. Czyli ta pani poszła niestety na łatwizne. Nieznam się na fake'ach ale to jest moje skromne zdanie.
Yuno Skumi
25-02-2007, 16:15
a jak tu usunąć tą białą ramkę?
PS.przyda się takie coś
seksowna_druidka
25-02-2007, 16:34
@up
Biala ramke usowa sie selekcja kolorowa. narzedzia>selekcja kolorowa, zaznaczamy biala ramke, edycja>wytnij(ctrl+x). Zeby zadzialalo obraz musi miec wlaczona przezroczystosc. Mozliwe jest usowanie ramki w obrazach gorszej jakosci (ale lepszej niz spr jpeg, ktore niektorzy publikuja) poprzez zwiekszenie marginesu selekcji do 3-5 stopni. Na obrazach nie stykajacych sie z granica obrazu mozna zastosowac narzedzia>zaznaczanie podobnych obszarow.
Yuno Skumi
25-02-2007, 16:42
a przeźroczystość jak włączyć?Ja nie jestem dobrze obcykany w GIMPie
Virusmaxi
25-02-2007, 16:45
@eerion
Masz rację. To było do rozpoznania łatwe, bo wiadomo że korzystała z Gimpa.
A co, jak ktoś tło zrobi w OTS ME (mowiąc że kratki w gimpie) a postacie wklei z ptoem? jak wtedy udowodnić? :/
Mówiłem, że mam też inne tricki :P
Powinno wyłapać.
Ale nie będę się na razie z tym afiszował ;)
@eerion
1)W ots me nie da się wklejać postaci. A jeśli wklejasz jako potwory:
http://img245.imageshack.us/img245/2558/otsmeharpk3.png
2) Druidka używała zupełnie innych grafik niż są ustalone w OTSme. Musiała by celowo grzebać w tibia.spr żeby było tak jak w jej fake. Wystarczy popatrzeć na ściany jaskini, brzegi morskie itd. i jeśli się kiedykolwiek używało OTSme od razu się wie że to nie map editor.
@Druidka
Jestem z tobą!
@Down
Przeczytaj punkt 2.
I...Jeszcze coś. czy przez przypadek nie da się poprostu przesunąć siatki w gimpie?
PS. podaj te opcje. I żeby ona była pod aktualny a nie pod 5.2
Virusmaxi
25-02-2007, 17:00
@up
ale ty ciemnota..
Ona twierdzi że używała TYLKO I WYŁĄCZNIE GIMPA Z TĄ SIATKĄ! A WIĘC POSTACIE TEŻ POWINNY BYĆ PROSTO!
Ale nie są! A w OTS ME Robiła tło!
PS. Używałem kiedyś OTS Me i da się tam coś takiego zrobić.
PS2. Ban dla druidki!!
seksowna_druidka
25-02-2007, 17:02
@Yuno Skumi
Przezroczystosc masz wlaczona domyslnie. Jak cos popieprzysz w ustawieniach to warstwa>przezroczystosc>dodaj kanal alfa
@Michos
Thx Oby bylo wiecej takich jak ty.
edit: Jak otworzyc png w OTSME? :P
@Virusmaxi
W pierwszym poscie masz wyjasnione jak wklejac postacie-.- Nadal nie powiedziales jak dac outfit w OTSME.
@down
Naloz siatke na "zemste bh" Po za outfitami na kilku obrazkach all jest rowno. Dasz jeszcze jakis dowod na OTSME? Jesli sadzisz, ze uzywam tego programu, to dlaczego lawa na 2 obrazku jest krzywa? ...Bo pochodzi z "pomoc dla nowych..."
@3down
Ostatni post na str 2 jest przykladem braku umiejetnosci czytania ze zrozumieniem. W pierwszym poscie od poczatku jest zapis
Jesli chcemy umieszczac elementy na meblach lub wstawiac postacie, to ustawiamy przesyniecie na 24x24
@lolny
THX za wsparcie. Prezydentem byc nie chce :P
Ja nie chce bana ;( ...choc po tym co mi robicie i tak mam dosc tego forum.
Jeszcze ktos twierdzi, ze "zemsta bh" i "odkrywcy" to OTSME?
Virusmaxi
25-02-2007, 17:03
"Zemsta BH" nie, ale "Odkrywcy" tak.
Co udowodnił eerion. OTS ME nie ukryjesz. Zawsze się wyda.
Mi to nie wygląda na OTS ME i nigdy nie będzie. Po prostu przełom. Ja mam inny sposób na wklejenie idealnie równo, ale zajmuje to baaardzo dużo czasu. Jednak ten sposób jest wielki i tyle. Wytłumaczyła jak wstawia postacie itp. Co tu dużo mówić? seksowna_druidka na prezydenta!
http://img457.imageshack.us/img457/1784/komentarzgf7.png
@Down
Popatrz na to, że ona to wyjaśniła >_<
Virusmaxi
25-02-2007, 17:15
Popatrz na ostatni post na stronie 2.
Odtwórz kurde ten kadr z lawą w otsme (tylko co do jednej kratki(każdy sprite taki sam)) to Ci wyśle pocztą stówę.
@Michoss:
Nie wiem, nie używam.
Tylko dlaczego druidka w ogóle nie odpowiada na moje zarzuty?
@Druidka:
Wszystko idealnie dzięki siatce, tak?
http://img407.imageshack.us/img407/76/36207403xr8.png (http://imageshack.us)
Dziwne nałożenie, to zupełnie do siebie nie pasuje. Złe spiryty?
Czy może plik się nieodpowiendio nałożył?
Poza tym...
w obrazku który ostantio dałem - proszę zobaczyć na dywan.
Spiryty są źle ułożone - tak że widać, jak się przyjrzy, że nie pasują.
Gdyby to robiła druidka na siatce - gdzie musiałaby zastosowac choć dobrne przybliżenie, by mieć pewność że się nie pomyliła - by to zobaczyła.
Klepiąc dywan gotowymi spirytami na pewno nie ma takiej opcji.
Bo ona nakładała jeden spirite dywanu na całą czerwoną część...
Na razie dalej szukać nie będę - poczekam, aż ktoś postanowi w jakiś sposób odeprzeć te zarzuty.
seksowna_druidka
25-02-2007, 18:11
@up
Ciagle odpieram wasze zarzuty edytujac posty^^
Dywan na obrazku 4 moze ma krzywo ulozone wlukna. Robiac jego srodek korzystalam z jednego sprajtu znalezionego w temacie "pomoc dla nowych..." Krzywo wklejona lawa na obrazku 2 jest bladem graficznym, niemozliwym do uzyskania w OTSME. Sklejana jest z wiekszych fragmentow o niewymiarowej rozdzielczosci, co nie pozwolilo na prawidlowe wykorzystanie siatki. Ona, jak i inne moje podloza pochodza z tematu "pomoc..."
P.S. Pisz troche jasniejszym jezykiem, bo mam problemy, zeby zrozumiec co masz na mysli.
@down
Bardzo mozliwe, ze ta lawa jest wycieta z rl tibii. Teraz juz wiem dlaczego jest niewymiarowa. Jak juz mowilam pochodzi z "pomoc..." Michos po czyjej ty wlasciwie stoisz stronie, bo to argument na moja korzysc.
EDIT: O co ci wlasciwie chodzi z tym dywanem?
Jak bede pisac nowe posty to bardziej rozwinety uzytkownik tibia.pl bedzie mnie bluzgal o spam i nieuzywanie opcji "edytuj"
THX za trzymanie mojej strony :)
Zaraz zedytuje i wstawie resztę wytłumaczeń. Na razie lawa:
Nie wiem jak będzie sie tłumaczyć Druidka, ale jak dla mnie za duże
http://img390.imageshack.us/img390/9551/lavape4.png
Wygląda mi to na wycięte po prostu z real tibii
Dywan:
Bo dywan ma jeden sprite czerwonego -.- :
http://img519.imageshack.us/img519/599/carpetub7.png
PS. Druidka, lepiej pisz nowe posty, bo prosty użytkownik tibia.pl patrzxy tylko na edycje ostatnich 2ch lub 3ch postów :P
EDIT:
Po której stonie stoję? Po twojej Druidka :P
Od dłuższego czasu staram się Ciebie bronić :P
Edit:
Edytuj tylko jak twój post jest ostatni lub przedostatni. Pisz posty tak żeby były 2 odstępu
A z tym dywanem? Jemu chodziło o to że cały środek ma ten sam spite (bo jest tylko jeden sprite -.-)
Sklejana jest z wiekszych fragmentow o niewymiarowej rozdzielczosci, co nie pozwolilo na prawidlowe wykorzystanie siatki.
Co to za fragmenty?
Bo ja jakoś ze spiritów złożyłem idealnie wszędzie pasującą lawę.
I był one wymiarowe.
więc hmm?
Jak bede pisac nowe posty to bardziej rozwinety uzytkownik tibia.pl bedzie mnie bluzgal o spam i nieuzywanie opcji "edytuj"
Wiesz, są sytuajce w których edit bardziej wkurza niż pomaga.
Jak prwoadziu sie dyskusje, to najlepiej nowe argumenty zawierać w nowym poście. W ten sposób i odpowiadający nie musi szukać i osoba która czyta temat od początku się nie pogubi.
Bo dywan ma jeden sprite czerwonego -.-
Możliwe.
Nie znam 16 000 spirytów na pamięć.
@Druidka:
Mam do ciebie proźbę.
Zrób mi:
Stolik (byle jaki) na którym leży skrzynka, zaś na niej 2 przedmioty (mogą to być miecze. Byleby się za bardzo na siebie nie nakładały)
Co do lawy - wszystko idealnie było zrobione a tutaj się nie spostrzegłaś czy nie przejęłaś tym?
Uwierz mi, że to wcale nie brzmi realistycznie.
PS - Druidka ja nie jestem i nie bawię się w jesteś ze mną czy przeciw mnie"
Mojego pierwszego psota chciałem napisać pomagając ci tylko, to co chciałem użyć jako używanego przez OTSME okazało się że pasuje do ciebie.
Więc zapaliła mi się lampka ostrzegawcza i mi się musisz tłumaczyć/bronić.
Turok_666
25-02-2007, 18:51
@Michoss:
Nie wiem, nie używam.
Tylko dlaczego druidka w ogóle nie odpowiada na moje zarzuty?
@Druidka:
Wszystko idealnie dzięki siatce, tak?
<Cut>
Dziwne nałożenie, to zupełnie do siebie nie pasuje. Złe spiryty?
Czy może plik się nieodpowiendio nałożył?
odeprzeć te zarzuty.
A wiesz że w OtsMe bierze się 1 sprite i sam sie odopowiednio dopasuje?? :p a więc to potwierdzało bym że to nie jest w Otsme ale i tak uważam że dużo w otsme ;D
@upup
Jesteś głupi czy co...?
Lawa:
Napisała-wzięła to z jakiegoś tematu na forum, zaś ja napisałem-to wyraźnie screen z real tibii! Jest byt rozciągnięte!
Dywan:
Oślepłeś? Dałem screena, obejrzyj sobie -.-
Stolik skrzynka i miecze:
A o co chodzi i w jakim to celu?
Poprawność:
Sprite nie Spiryt (16 000 spirytów na pamięć.)
"Lampka ostrzegawcza"
Wcale ie musi Ci się z niczego tłumaczyć
PS. Poddaj sie wiesz...Teraz to na siłę wymyślasz byle co byle by tylko nie powiedzieć "wygrałaś/wygraliście"
Widze, że ostra rozmowa ;]
Moje zdanie to takie: Po co do cholery robić równe fake'i?! Żeby cie potem oskarżali o OTSME ???
Wg mnie era typowych tibijskich fake'ów przemineła :(
Zrobiłaś ostatnio "Zemste beho". OK, nie było źle. Ale rewelacja to nie była. Dlaczego? Nie że nie masz talentu itp. W moich oczach taki fake to zabytek. Od czasu do czasu można oglądnąć, ale żeby od ciągle takie (odnosze wrażenie, po tym temacie, że zamierzasz robić typowe fake'i)??
Ja czekam na FakeStory: Estetyczny, z ciekawą fabułą, wciągający, z fajną grafiką, wykonaniem. I mam to gdzieś czy jest równo czy nie...
seksowna_druidka
25-02-2007, 19:02
Skrzynka z przedmiotem ma udowodnic ze to nie OTSME. On nie pozwala naklada kilku obiektow jeden na drugi. Zaraz zrobie ci te skrzynki i zaedytuje.
edit:
http://i166.photobucket.com/albums/u102/seksowna_druidka/testnaotsme.png
@Glaves
"The Vilage" jest piekne i ma bardzo nowatorska fabule, ale jedyna rzecz z tibii w nim to outfity-i tak mocno przerobione. Tibian fake story z zalozenia ma byc historyjka wykorzystujaca grafike z gry, a nawet udajaca scren z niej. Sklejenie wszystkiego rowno co do pixela daje mi duza satysfakcje.
Nie pozwala?
http://img239.imageshack.us/img239/3285/sworddsoz6.png
kłopot tylko w tym że wszystko znajduje się na tej samej kratce.
Sorry za to, bo rozumiem że to może Ci przeszkodzić, ale nie mów mi co może a co nie może ME.
XXL (XIII) znał się na botach a ja na OTSme :P
@Michoss:
A to czemu zaczynasz obrażać?
Pisałem, że nie bawie się w takie rzeczy, jednak jak na razie moje wątpliwości co do pełnej poprawności tego fake nie zostały rozwiązane.
Ciągle mi zgrzyta pare rzeczy.
Co do twojego argumentu z lawą:
Czytaj uważniej dobrze? Zwłaszcza to niżej.
Co do dywanu:
Tylko, że ja tego nie zanegowałem. Nie widze powodu, dla któego miałbyś się przyczepiać.
Poprawność:
Sprite nie Spiryt (16 000 spirytów na pamięć.)
Taka polonizacja która pozwala wszystkim zrozumieć o co chodzi.
W końcu wymawianie spirite w trakcie języka potocznego nie jest zbyt wygodne, a nazywanie tego duszkami zakrawa IMHO pod paranoję (spirit - duch)
Stolik skrzynka i miecze:
A o co chodzi i w jakim to celu?
You will see
Skrzynka z przedmiotem ma udowodnic ze to nie OTSME. On nie pozwala naklada kilku obiektow jeden na drugi. Zaraz zrobie ci te skrzynki i zaedytuje.
I to pozwoli mi się upewnić w paru rzeczach.
No, chyba że wydali jakieś nowe OTSME w którym to zmienili
"Lampka ostrzegawcza"
Wcale ie musi Ci się z niczego tłumaczyć
Jeśli chce udowodnić, że to nie OTSME - musi.
proste
Szymorferooor
25-02-2007, 19:23
@seksowna:
Boże... Od kiedy nie można paru rzeczy na siebie? Kłamiesz. Niech ktoś se sciągnie otsME i zobaczy - można nakładać, ale będzie to widać tylko na otsie.
Moim zdaniem - zrobila se ots, na ktorym bylo to cos, sfotografowala to print scrennem, ale przed sfotografowaniem zmienila cos w opcji tibii, nie pamietam jak to sie niestety nazywalo.
Pozdro.
@seksowna:
Idealnie, co do pixelika.
Teraz powiedz mi tylko jedną rzecz - skąd wiesz, jak układać wszystko na sobie
I jeszcze jedno pytanie - skoro tak idealnie nakładasz pixele, to czemu tej techniki nie stosujesz także przy wypowiedziach?
@down:
Sprit'ów lub sprite'ów by być ivul dokładnym.
Co do Spirytu - mój błąd faktycznie - za długo już tego używam i mi się pomieszało.
Ale Sprite oznacza choćby krasnoludka wieć też niezbyt ciekawa opcja :P
Co do lawy:
Wszystko idealnie się starała, dopasowywała według siateczki, a przerośniętą i rozwaloną lawą się nie przejęła?
O to mi chodzi.
Nie, może mieć Cie głęboko w dupie i tłumaczyć komuś kto myśli na tyle, by zrozumieć że to nie ME
Po co tłumaczyć komuś kto wierzy w to?
To co powiedziałeś, jest wbrew logice.
No i dodatkowo przestań mnie obrażać, bo nie masz powodu.
Tak naprawdę to powinna być rozmowa między mną a druidką, a ty się wtrącasz (bronisz - dobrze), ale tym samym obrażasz i prowokujesz do flame'a
seksowna_druidka
25-02-2007, 19:32
@3up
Co ty krecisz. Myslisz, ze umiem zrobic OTS? Nawet gdybym umiala, to chyba prostrze jest sklejenie wszystkiego w paincie, tak starannie, zeby bylo rowno.
Na dodatek musialabym majstrowac w sprajtach, zeby wprowadzic wlasne grafiki. Glupszego pomyslu chyba w tym temacie jeszcze nie bylo.
Jak zrobic czarno-bialego otsa? (1st obrazek)
Jak dac krzywa lawe? (2nd obrazek)
@eerion
Skad wiem jak ukladac? Poradnik z tego forum(nie pamietam autora), w ktorym bylo napisane jak to robic. Przesuniecie gimpowej siatki daje efekt "co do pixela".
Przy wypowiedziach jej nie stosuje, bo mi sie nie chce. :P Poza tym obrazek z dialogami na boku jest czytelniejszy. Lawa sie przejelam. Probowalam ja przesuwac we wszystkie strony, ale z takim chlamem sie nie dalo nic zrobic, wiec po prostu przyciagnelam ja do siatki.
@up
Te skrzynki nie pochodza ze sprie editora, tylko z moich zbiorow. Niektore przedmioty (box) nie zaczynaja sie w v> rogu kratki tylko o kilka pxl wyzej
Szymorferooor
25-02-2007, 19:38
@Micho:
Lol ;p Wiem, trochę przesadzilem z tamtym.... A co do Bena to fajny ma avatar <dżołk>
@Eerion:
To z tym układaniem wypowiedzi mnie dobiło :D
@up:
To tylko moje zdanie. Ale jak mowilem, przesadzilem. Jak dac czarno-bialego otsa? Proste. Zrobic ss i przerobic ? Jak dac krzywa lawe? Wyciąć z tibii i nie równo skleić :p
@Wszyscy zagrożeni:
Aaaa!!! Ostra rozmowa, jak powiedział Glaves :P nie potrzebnie się do niej wtrącałem...
@Pomysł:
Wole paint... Pozniej oskarzaja cie: Fri itans! To ots map ęditor! Albo: Aaaa!!! Otś! Idę do mamusci!!!. Wole wykorzystać własny sposób, czyli paint. Ale skorzystam z tej siatki do domku ;].
@down:
Dobra. Poddaje się ^^ Panią się ustępuje (o ile jesteś panią o.O).
@Druidka:
W takim razie wątpliwości już nie mam.
Widze, że nie jestem jedynym który jeszcze o tym poradniku pamięta ;)
Tylko dalej mnie gnębi ta lawa - czemu nie poszukałaś dobrej, tlyko dałaś wadliwą, skoro chciałaś mieć wszystko idealnie?
PS - jak nekromanta nie będzie chciał ci otworzyć tematu to się za tobą wstawię ^^
seksowna_druidka
25-02-2007, 19:49
@up
Wstawilam lawe, bo innej nie mialam, a szukac w 17k spr mi sie nie chcialo.
Aktualnie lawa.png znajduje sie w folderze "kosz" gdzie jej miejsce. Dziekuje, ze chcesz sie za mna wstawic. Napisalam juz msg do Nekromanty z pierwotna wersja 1st posta i prosba o odblokawanie. Posle mu jeszze link do tego tematu. Niestety narazie czlowiek sobie spi i tematu nie odblokuje.
Rowno sklejona czesc pierwsza "odkrywcow" prawie gotowa(jest kilka bledow swiadczacych o niewykorzystywaniu ME). Robie dalej i czekam na mozliwosc publikacji.
Close topic
No! Nareszcie wszystko ustalone. Kochajmy sie jak bracia xD
@eerion
Sorry za to wyzywanie. Jak się zdenerwuje to wyzywam na całej linii. Mam to po babci xP(Ona potrafi upchnąć więcej przekleństw w jednym zdaniu niż niejeden skin albo kibol XD)
EDIT:
Druidka, a jakiego SprEditora używasz?
http://rapidshare.com/files/5944150/NoxSpr***** -polecam ten. Nox Sprite
Otwórz nim najnowszy tibia.spr i masz listę wszystkich występujących w tibii. Działa pod każdą wersje 7+
Ok, argumenty przedstawione w tym temacie (jak i wypowiedzi, glownie eeriona), ze sie mylilem. Ostrzezenie za OTS ME cofniete, temat otwary. Have fun ;)
Otworzyłem na stronie piątej, patrze kto psota skasował i myśle
"O_o Nowy nabór był?"
A to Nekruś sobie nicka zmienił ;)
PS - IMHO Michoss owszem przesadził, ale myślę że 9 pkt warna powinno starczyć.
Ban mógłby tu zostać puszczony.
0o Nekroś zmienił sobie nicka (a mi nie chcieli :D). No! Nareszcie nie będzie tyle spamu :D
Druidka czekam na next part xD
Kogucik302
26-02-2007, 09:31
Moi drodzy parafianie odpier.... ekhem powiem wam kazanie.
Sami macie wąty ,że ktoś robi obiekty nierówne i brzydkie. A jak ktoś zrobi ładnie i odrazu "OTS ME". Więc co? Jak druidka ma GImpa i robi bardzo ładne obiekty to co? To odrazu ,że to OTS ME. To co? Specjalnie ma robić źle? Czasami nad tym pomyślcie bo tu nasuwa się stare przysłowie "Tak źle i tak nie dobrze". Możecie mnie befsztać za tą wypowiedź. Po prostu wyraziłem swą opinie.
KUKURYKU!
PS: Druidka rób next part!
PS2: Moge być burmistrzem? Outfit 2-3 strona w odkrywcach. :)
Virusmaxi
26-02-2007, 16:00
@up
Ekhem... Tutaj nie chodziło o ściany, a o obiekty. Pałko(no co?? "befsztam").
Koko Bak bak bak
PS. Eerion.. a dowód na stronie 2?
Otworzyłem na stronie piątej, patrze kto psota skasował i myśle
"O_o Nowy nabór był?"
A to Nekruś sobie nicka zmienił ;)
PS - IMHO Michoss owszem przesadził, ale myślę że 9 pkt warna powinno starczyć.
Ban mógłby tu zostać puszczony.
Ano zmienil. Tak szczerze, to ja mu nie dalem bana - ja dalem mu tylko 1pkt ostrzezenie, inne pkt zarwal od kogos innego :P
TibianFake
28-02-2007, 20:47
Poradnik przyda się dla newbie, ale też na forum padnie wiele oskarżeń o OTSME. Ja o tym bajerze od dawna wiedziałem więc mi to się w ogóle nie przyda.
sirpatrick
04-03-2007, 00:21
Świetny "mini-poradniczek" chętnie z niego skorzystam (a raczej skorzystałem).
Mam tylko jeszcze jedno pytanie... Jak zrobić żeby po wklejeniu obrazka z Painta
do Gimpa-a nie było "białej obwódki"? A tu fota dla ułatwienia sprawy:
http://img259.imageshack.us/img259/3287/uo0022le0.th.png (http://img259.imageshack.us/my.php?image=uo0022le0.png)
@Down:
Wiedziałem jak się wycina tą białą obwódkę nie wiedziałem tylko jak się ją usuwa (próbowałem Delete, ah ten Paint :p). A tak poza tym to wielkie THX!!!
seksowna_druidka
05-03-2007, 20:41
@up
1)Selekcja kolorowa(domysly skrot shift+o) na biale tlo
2)Wytnij zaznaczenie(ctrl+x)
Masz kaktusa bez obwodki. Jesli jakosc zapisu jest slaba, a mimo to musisz wykozystac grafike, daj margines selekcji na ~10.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.