Pokaż pełną wersje : Ta brzydka Katana...
A może kiedyś w Tibii katana była jednym z najlepszych mieczy? Przecież na początku było tylko Thais a najlepszy potwór to był Cyklop. Kiedy zaczęli robić silniejsze potwory to musieli także zrobić lepszą broń a Katanę zostawili już taką jaka była na początku. Może się mylę.;)
CandiaKnightKamil
08-02-2009, 19:59
up mls byl od początku chyba jak i ms
Katana powinna mieć dużo więcej atk i dodatkowo zwiększyć szybkość ataku 2x ^^
up mls byl od początku chyba jak i ms
Katana powinna mieć dużo więcej atk i dodatkowo zwiększyć szybkość ataku 2x ^^
ta, 50 atk i szybkość ataku jak na noobskich otsach "pefałpe enefgosmdfkorced eksp 9999999999999999999999999999 fast akack"
za duzo anime
To jednak co fascynuje w samurajach to zorganizowanie i dyscyplina. Tego brakowalo żołnierzom europejskim.
i popełnianie samobójstwa przy 1 000 001 sytuacjach które nie podobają sie jego mistrzowi?
Dragonit
08-02-2009, 22:13
Prawda jest taka, że akurat z kataną dowali, nawet longsword jest mocniejszy.
Tego brakowalo żołnierzom europejskim.
Taaaa. Szczególnie rycerzom z zakonów walczących podczas krucjat.
Masz racje.... oglądałem na Dicovery program jak wytwarza się oryginalne katany. Wytwarzają je tylko raz w roku lub 2 razy w roku. Z specjalnego stopu metali. Oryginalne katany kosztują powyżej nawet 10tyś. $ a dla Cipsoftu jest to zwykły badziew który wcisneli na rooka
A czytaliście chodź jeden raz opis katany w tibii ?? Była to jedna z najmocniejszych broni, pilnował jej sam orshaball. Potem demony lecz po upływie duuuuuuużej liczby lat postawili tam rotwormy. Czemu ?? BO SIĘ ZMIENIŁ W B A D Z I E W.
A nie wpadło wam do głowy, że katana w tibii JEST najsilniejszą bronią? Tyle, że na rook`u, gdzie, podobnie jak w rl`u nie ma magii(zaklęć). Można by i tak to zainterpetować, prawda? Nie wiem, czy Khan jest na forum aktywny, ale przypominam obrońcom katan, że Tibia nie jest grą ilustrującą średniowiecze ale fantasy.
Swego czasu też interesowałem się katanami (ogólnie kastą samurajską) i trochę na ten temat wiem, więc jeśli dyskuja rozgorzeje na nowo to chętnie wezmę w niej udział.
Cóż... gdy jeszcze grałem w Tibię , zawsze lubiłem przywiązywać wagę do pewnych przedmiotów. Choćby to był najbardziej bezużyteczny śmieć, dla mnie mógł mieć wartość sentymentalną. Znalazłem swego czasu label zaadresowany przez postać kolegi, która już od dłuższego czasu nie istniała. Nie wyrzuciłem jej bezmyślnie na ziemię tylko schowałem głęboko w depo, żebym od czasu do czasu mógł pomyśleć sobie "Ile czasu ten przedmiot już istnieje..."
Wyobraźmy sobie jak sprawa wyglądałaby, gdyby Katana była mieczem wyjątkowym, niełatwym do zdobycia. Po samodzielnym dropnięciu tej broni z potworka, który byłby dla nas nie lada wyzwaniem widzielibyśmy w niej coś więcej niż tylko ostrze ze statami (X,X)...
oho ktoś sie chyba podniecił zabardzo....
@Aroonia
Jak by katana była nie łatwa do zdobycia, to była by poprostu itemkiem świecącym się w domkach i tyle.
bombelek14
12-02-2009, 21:44
och tak katana kocham ja <3 jest taka cudna <3
kocham archeologow <3 kocham tibie <3 kocham mame <3 kocham tate w nocy <3 kocham cie <3
@Up
Typowy przykład użytkownika, dla którego RPG nie ma ŻADNEGO znaczenia. Wracaj lepiej do gry bo Ci expowisko zajmą i będziesz o pół lvla do tyłu <olaboga>
@Argen
Dlatego Katana powinna być mieczem godnym używania, a nie świecidełkiem do domku. Jak dawno temu wspomniał autor tematu, wyżej wymieniony miecz jest bronią wyjątkową, posiadającą swoją własną historię i lata świetności.
a może by tak sie zacząć modlić ku trzci katany AAHAhaHAHAHAHAHAhahHAHAH
w tibi pixel z chu*owymi statsami
IRL kawalek metaly
its all !
@down
piszac to w sposób bardziej wyrafinowany trafilbym zaledwie do 25% osób czytajacych ten temat :P
Wybacz, ale według mnie fakt, że kiedyś katany były dla danej grupy społecznej czymś wyjątkowym nie znaczy, że w grze FANTASTYCZNEJ muszą być iful mega super. Pozatym, większość broni ma swoją historię, a fakt, że historia katan jest tak rozbudowana jest spowodowany tym, że w kodeksie bushido katana, jako przedmiot w którym "umieszczona była dusza samuraja", była traktowana niemal jak człowiek (a czczoną je o wiele bardziej niż wielu innych ludzi). Tyle, że wzorce reprezentowane przez kastę samurajską są dziś raczej bezużyteczne (same idee może nie, ale ich interpretacja jak najbardziej). Jako przykład mogę podać proces popełnienia seppuku przez dwóch samurajów po tym, jak ich miecze zahaczyły o siebie na korytarzu.
@up
Ująłbym to łagodniej, ale ogólnie masz rację.
Gdyby się zastanowić, Cipsoft nie dbał, lub przestał dbać od jakiegoś czasu o realizm gry. Pierwsze posty tematu są niezbitym dowodem na to, jak Tibia i jej społeczność wyglądała kiedyś. Nawet nad tak, wydawałoby się durnym tematem dało się dyskutować ponad 12 stron. Coraz rzadziej wchodzę na to forum... Dlaczego? Po prostu irytują mnie już tysiąc razy powtarzające się tematy "Gdzie expić? "Exp druid" czy "Ja i moje skille". Nawet dział Inne, niegdyś mój ulubiony staje się jednym wielkim śmietniskiem, w którym masa polaczków zakłada tematy dotyczące problemów łączenia się z serwerem gry (a zazwyczaj wystarczy podjąć prostą akcję sprawdzenia firewalla czy po prostu odczekania odpowiedniej ilości czasu)
Nieco odbiegłem od tematu... czytając post autora przypomniały mi się czasy newbie, kiedy to każdy nowo znaleziony item chowało się do plecaka w nadziei, że jest to coś cennego... Wracając na ziemię, macie rację. To tylko marne piksele wykonane przez marną firmę :)
@down
piszac to w sposób bardziej wyrafinowany trafilbym zaledwie do 25% osób czytajacych ten temat :P
Podejrzewam, że te pozostałe 75% i tak widząc taką masę tekstu (toż to lektura!) bez namysłu klika czerwony X ;)
Tokkyuu_Shirei
12-02-2009, 23:11
"e miecze samurajskie były jednymi z najlepszych broni siecznych w dziejach."
katana na rl to cholernie ostry syf i sie lamie jak ktos przywali od boku (ta na bitwy samuraje po 5 nosili )
wiec jak dla mnie katana ma dobre miejsce i nie wzorcuj sie filmami z superkatanami bo to zwykly metal byl :P
katana na rl to cholernie ostry syf i sie lamie jak ktos przywali od boku (ta na bitwy samuraje po 5 nosili )
wiec jak dla mnie katana ma dobre miejsce i nie wzorcuj sie filmami z superkatanami bo to zwykly metal byl :P
Nie skomentuje tego jak bym chciał, bo czuję, że tak głupim być nie można i to prowokacja. Jeśli jakimś cudem po raz kolejny to właśnie polak (a w dodatku użytkownik tego forum) przebił się ponadprzeciętnie przez ludzką głupotę, to tylko to mam ci do przekazania: Żal mi cię.
@topic
Właśnie przeczytałem nowy temat, w którym autor żali się, że elfy nie są tak silne jak być powinny. Nic w tej grze nie powinno być inne, bo mówimy o GRZE, która jest fikcją, a więc nie musi mieć żadnego odniesienia do otaczającej nas rzeczywistości. Rozumi?
Nie wsadzaj wszystkich Katan do jednego worka. Są Katany, których wytworzenie zajmuje miesiąc. Egzystują jednak takie sztuki, których wyprodukowanie potrafiło zająć nawet rok.
Shadowsword
15-02-2009, 10:52
Chcesz posłuchać dobrych dowcipów? Zapraszam na http://dowcipykondzia.pl
Dowcipy, komiksy, filmy... Mamy nawet komiks o Tibii
katana nie byla wcale taka supermegahiperelofajna, tak naprawde to jest zwykly syf zaostrzony, a to ze jest superpro fajna to tylko skutek propagandy japońskiej jak np. anime i reszta tego ich crapu
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.