PDA

Pokaż pełną wersje : Ta brzydka Katana...

Stron : [1] 2

Khan
19-09-2004, 15:37
Taa.. Katana w Tibii to syf jakich mało. Ci, którzy się znają zdają sobie sprawę, że miecze samurajskie były jednymi z najlepszych broni siecznych w dziejach. Zarówno piękne jak i zabójcze. Wykorzystywane nawet w dzisiejszych czasach (Equilibrium, Matrix, Pulp Fiction). Według legend przecinały jednym cięciem 7 ludzi. (badania dowodzą, że 3). Tworzone przez najlepszych płatnerzy czasem nawet przez całe życie. Ech..

Ale dlaczego piszę o tym. Cóż, nie podoba mi się, co z Kataną zrobili CIPowie w Tibii.
Po pierwsze "You see a katana" już brzmi bez sensu. Poza Japonią Katana jest nazwą własną więc powinno być "You see Katana".
Po drugie - te statsy.. Katana jedynie na rooku ma jakies znaczenie. Na mainie nawet do treningow nikt ich nie chce tylko walają się po ziemi. Troche też boli, że jest jednoręczna, no ale cóż - samuraje walczyli oburącz bo taki mieli styl. Sam miecz jest wystarczająco lekki by władać jedną ręką.
Po trzecie - Cena... Oryginalna Katana kosztuje w przeliczeniu na dolary od 150-50k$. A na Tibii nie mozna jej ani kupic, ani sprzedac. (pomijając rook) Jedynie na Campie ponoć zchodzi za mniej niz 10 gp.
Po czwarte - wygląd Katany na Tibii tez pozostawia wiele do życzenia. Wygląda powiedzmy jak Carlin Sword - tyle, że z obciętą gardą. Widzieliście kiedyś na oczy Katanę? Bo CIPy chyba nie!
Po piąte - dostępność. Katana wypada z Vampirów? (chyba o jedno Anime za dużo..) Z rotwormów? Skąd niby? Swordy i Mace to jeszcze, bo to prawie jak smieci.. Powinna wylatywać z Hero, WW lub BK.

Także, w sumie to Katana w Tibii jest kataną tylko z nazwy. (Tak zbeszcześcić, tak piękny miecz. Hańba i dyshonor!) Jedyne co trzyma mnie przy zyciu to fakt, że Nanigata już wyszła ciut lepiej.

BTW. Macie moze inne grafy Katan do Tibii?

ciemne dropsy
19-09-2004, 16:07
Nie pomyslalem o tym wczesniej ale masz racje... Katana to powinien byc swietny miecz a nie jakies badziewie ktore mozna zdobyc bez wiekszego ryzyka:( Proces tworzenia Katan jest bardoz dlugotrwaly (niekiedy nawet cale zycie), i ma odzwierciedlenie w konstrukcji, szlachetnosci i skutecznosci miecza...

Lord Tomekk
19-09-2004, 16:26
Ja wiele razy widziałem katane (1 raz prawdziwą, wiele razy specjalną do treningu). Sam chodze na kung-fu (i se trenie staffem cluba :D). Katana niepowinna wyglądać jak c-sword, ale bardziej jak heavy machete... Staff nawet fajnie wygląda, (szkoda że se niemożna zrobić skull staffa: Skull of Ratha + Staff = Skull Staff =] )...

Taka katana na tibii jest jak nic niechciany zgniły... ogórek??
Wala sie po ziemi i jest do wywalenia :x

Król Pchel
19-09-2004, 16:32
@Topic
Ehh...niewiem o co ci chodzi Tibia to tylko gra, a nie Rl life.Więc co cię obchodzi jakaś tam Katana?

Khan
19-09-2004, 17:01
@Topic
Ehh...niewiem o co ci chodzi Tibia to tylko gra, a nie Rl life.Więc co cię obchodzi jakaś tam Katana?

Katana to nie tylko byle mieczyk. W japonii kiedyś znaczyła tyle co w Polsce Krzyż albo coś w tym stylu. Ta broń słynie nie tylko z tego, że jest BRONIĄ ale też z tego że stanowi w jakiś sposób symbol... mozna by o tym godzinami pisac.

Wiesz mi.. OBCHODZI MNIE.

Król Pchel
19-09-2004, 17:05
Jak chcesz o tym pisać godzinami to napisz opowiadanie...

Gohan
19-09-2004, 17:13
niemcy zawsze bajerowali (bez obrazy); może zrobią coś takiego jak magic katana (tak samo zrobili z machetą)? pozostaje nam trzymć kciuki

limenu
19-09-2004, 20:38
@Topic

W końcu ktoś to zauwazył! Moze napiszemy petycje do cip softu?
katana albo powinna być zamieniona nacoś innego, albo dodano nową uleprzoną i leprzą!

no i brakuje jej tego słynnego łuku, który jest jej "duszą"
nie wiem czy wiecie, ale katana jest specjialnie wykuwana z 2 rodzajów metalu, jednego twardszego, na ostrze, drugiego mniej twardego, na tył.
Ten mniej twardy(czy mniej? ponoć troche mniej) krzepnmie szybciej przez co wygina miecz do tyłu. Samo ostrze skłata się zwielu tysięcy płaskich płyt skutych ze sobą..kiedyś się nawet o to z kumplem kłuciłem i wyszło że obydwoje mamy racjię...gdyż wykonywana jest z jednego kawałka metalu, składanego na pół, skuwanego i ponownie składanego.

Samo wykonywanie katany było rytuałem..nie jak nasze polskie miecze..walisz ile wlezi by był jak najostrzejszy XD..bez obrazy, ale nie było w tym krzty subtelności.

Katana mogła być wykuta tylko przez dobrego człowieka. A cała praca kowala, efekt jego pracy stawał się widoczny w jednym momęcie. Gdy ją hartował albo "ostudzał"...to właśnie wtedy się wyginała. Jeżeli żle ją skuł to po prostu wychodził...serpent sword XD.

Dlatego khan ma racjię...

CieMnY
19-09-2004, 20:44
O:o fakt, jakby sie japonczycy wjechali do CipSoftu to Hunted By Japonczycy's =D

pihorinio
19-09-2004, 21:32
Khan za dużo Dragon ball-a czy innej bajeczki wpływającej na dzięcięcy czesto mózg! Juz nie raz widziałem ja małe brzdące chodza i sie nawalaja z jakies kame... cos tam albo za dużo anime czy coś tam... żenada

Dr.Unknown
19-09-2004, 21:40
Khan za dużo Dragon ball-a czy innej bajeczki wpływającej na dzięcięcy czesto mózg! Juz nie raz widziałem ja małe brzdące chodza i sie nawalaja z jakies kame... cos tam albo za dużo anime czy coś tam... żenada
Jak sie nieznasz to się zamknij, popieram Przemka w 100%!!! Szanuje się tradycje i przekonania, innych ale zawsze musi być czarna owca...
A to moja katana, nieczepiać się, że jest troche nie tego ale mniej niż 5 min robilem:P
http://img32.exs.cx/img32/6840/KATANASWORD.jpg
Mam nadzieje, że widać?? troche za krótkie ostrze, ale mi się niechce narazie poprawaić:/
PROPONUJE PRZENIEŚĆ topic na forum grafiki...

PiXik
20-09-2004, 15:01
Nie wiem o co wam chodzi macie jakieś jak dla mnie dziecinne problemy ...
Tibia to gra zamieszana ludzie ją lubią taką jaka jest a ty khan masz problemy do uh i sd nawet tyle że z uh i sd nikomu się to nie spodobało a teraz mamy miłośników japońskich bajek:|
Proponuje przenieść to do działu o wszystkim i o niczym

Dr.Unknown
20-09-2004, 16:02
Nie wiem o co wam chodzi macie jakieś jak dla mnie dziecinne problemy ...
Tibia to gra zamieszana ludzie ją lubią taką jaka jest a ty khan masz problemy do uh i sd nawet tyle że z uh i sd nikomu się to nie spodobało a teraz mamy miłośników japońskich bajek:|
Proponuje przenieść to do działu o wszystkim i o niczym
Proponuje ciebie przenieść do działu o niczym, to jest forum, i poto jest aby wyrażać swoje opinie...jeśli już to ty jesteś infantylny...

PiXik
20-09-2004, 16:20
Proponuje ciebie przenieść do działu o niczym, to jest forum, i poto jest aby wyrażać swoje opinie...jeśli już to ty jesteś infantylny...
Wyobraź sobie że jakby każdemu coś nie podobało się w tibi czyli itemy bronie itp powstało bym bardzo dużo tematów załóżcie sobie temat co w tibi wam się nie podoba i tam płaczcie,wyżalajcie się,gadajcie choćby o takiej katanie...

Linek
20-09-2004, 16:21
Niestety nie miłośników japońskich bajek, tylko japońskiej kultury. Jeśli chciałbyś wiedzieć dziecko nie wie nic o katanie poza tym, że jest jakimś tam mieczem. Katana jest naprawdę znakomitą bronią, a samuraj dobrze władający swoją kataną mógł być niemalże niepokonany. Zresztą który samuraj nie potrafił walczyć? Powiem tyle... jeśli ktoś nie interesuje się Japonią niech nie wypowiada się w tym temacie. Bo po co? Po to żeby pokazać "o jaki to ja jestem dorosły, bo powiedziałem komuś, że jest dzieckiem! No dobra idę się dalej bawić klockami"... Ludzie... jesteście żałośni... jak was to nie interesuje to się nie wypowiadajcie....

n0ob
20-09-2004, 16:32
ehhh... CiPSoft zrobil z katany ... omg ! to wyglada jak nóż do chleba :| BTW. byl swego czasu update do skinow, moze go pamietacie mozna bylo wygladac jak dwarf [hail durin!:p] lub jak monk :D tam katana wygladala jak katana ... tak spaskudzic taka swietna bron :| LONGSWORD LEPSZY OD KATANY ?? :O O Panie, Ty widzisz i nie grzmisz ??!! :O

PiXik
20-09-2004, 16:33
Niestety nie miłośników japońskich bajek, tylko japońskiej kultury. Jeśli chciałbyś wiedzieć dziecko nie wie nic o katanie poza tym, że jest jakimś tam mieczem. Katana jest naprawdę znakomitą bronią, a samuraj dobrze władający swoją kataną mógł być niemalże niepokonany. Zresztą który samuraj nie potrafił walczyć? Powiem tyle... jeśli ktoś nie interesuje się Japonią niech nie wypowiada się w tym temacie. Bo po co? Po to żeby pokazać "o jaki to ja jestem dorosły, bo powiedziałem komuś, że jest dzieckiem! No dobra idę się dalej bawić klockami"... Ludzie... jesteście żałośni... jak was to nie interesuje to się nie wypowiadajcie....
Klocki lego lepsze niż samuraje dobra nvm przeczytaj poprzedni mój post.Tematów takich może być b dużo bo komuś sie nie podoba że seprent jest słaby ...No i co i pierwsza strona w broniach i przedmiotach to będzie a fuj jaki sperent sword jest fe,fire axe jest kijowe powinno być najlepsze.!!

Dr.Unknown
20-09-2004, 18:14
Klocki lego lepsze niż samuraje dobra nvm przeczytaj poprzedni mój post.Tematów takich może być b dużo bo komuś sie nie podoba że seprent jest słaby ...No i co i pierwsza strona w broniach i przedmiotach to będzie a fuj jaki sperent sword jest fe,fire axe jest kijowe powinno być najlepsze.!!
A czy masz odpowiednik fs na RL??

Darean
20-09-2004, 18:55

Dla ciebie lego są lepsze od samuraji...
Ale może dla Khana nie ....

Ja osobiście uważam że katana jest w tibi naprawde ,,Kijowa"...
Wygląda jak wielki nuż do chleba i jest strasznie do supy w skillach-.-

Dan the Automator
20-09-2004, 18:56
Inny wygląd:
http://ricochet.ri.funpic.de/proposals/swords/katanacontours2.gif
Ten jest średni. W jednym z sprów (nieoficjalnych) był wy.je.ba.ny, poszukam go jak bede miał chwilke czasu~

Khan
20-09-2004, 19:12
Jeeny.. człowiek na chwile znika do działu 'Grafy' a tu sie okazuje ze wojne wywołal.

A to moja katana, nieczepiać się, że jest troche nie tego ale mniej niż 5 min robilem (sory ze nie cytuje obrazka) To jest juz lepsze - wierz mi.

a Katana to nie jest jakiś tam 'mieczyk z japonskich bajeczek'. To jest autentyczna bron. Masz Serpent'a albo Fs'a w RL? Bo ja Katanę mam! Więc proszę uprzejmie - chcesz obrażać mnie - wal smiało, ale nie waż się mówić złego słowa na 'Jedną z najlepszych broni ciętych Świata'*, jak się nie znasz.

http://img6.exs.cx/img6/752/samurai_katana.jpg

*nie tylko moja opinia.

]v[ichal
20-09-2004, 19:15
@Limenu
A z kim sie kłuciłes?? +P
@Topic
macie tu repliki broni samurajskiej , i porownajcie to sobie z tym co "zrobili" w Tibi ludzie z Cip soft ;/
http://www.extragift.pl/katalog/MS3.jpg
widzicie roznice ? :P

DR.UTi
20-09-2004, 19:20
chcąc niechcąc popieram khana. Sam interesowałem japońskimi obyczajami, samurajami włącznie. Jak żyją jak walczą. Katana jest dla samuraja niemal drugą połową. Niekturzy przetapiali swoje katany po kilkadziesiąt razy aby oczyścić metal i stworzyć wręcz perfekcyjną broń. I to wcale nie jest z japońskich "bajeczek" ściągnięte czy flimów...(chociaż "ostatni samuraj" miał dobre nawiązania...)...więc wszyscy panowie(paniE) mądralińscy albo sie nie wypowiadajcie....albo mówcie sensownie....a jak nie to pozostają wam wspomniane wczesniej klocki lego...a tak w ogóle to katana w tibi nie jest nawet namiastką tej wpaiałej broni...prędzej bym to nazwał "pogrubione i wydłużone kanoi ale i tak z mniejszym atakiem.."

Togashi Yokuni
20-09-2004, 19:21
AhA!!
@topic
Bardzo slusznie zalozony

@To ALL
Katana - Dlugi miecz, orez samuraja, symbol jego kasty. Zaden samuraj nigdy nie pokazuje sie bez katany i wakizashi, zwanych w komplecie daisho. Glowina katany jest lekko wygieta i konczy sie zaostrzonym scienciem. Miecze produkuje sie zgrzewajac i skuwajac ze soba pasma stali i zelaza, mieksze i twardsze, bardziej i mniej sprezyszte... to tylko wstep o tym mozna by pisac stronami... dla tego kto intesesuje sie starozytna Japonia to jest podstawa...

Katana to naprawde wyjatkowa bron i bardzo droga dlatego nie kazdy znas moze sobie pozwolic na oryginaly lecz na zwykle wytwory katano podobne, ktore kosztuja od 1 tys do 2 tys zl.

Khan
20-09-2004, 19:34
Ej! Ja tam do klocków LEGO nic nie mam.. LOL :)

http://img6.exs.cx/img6/5162/Lego_samurai.jpg

PiXik
20-09-2004, 19:42
Scimitiar chyba istnieje nie??club chyba też co my tam jeszcze mamy buty istnieją,no w każdym razie dużo rzeczy istnieje;p

Khan
20-09-2004, 19:55
Scimitiar chyba istnieje nie??club chyba też co my tam jeszcze mamy buty istnieją,no w każdym razie dużo rzeczy istnieje;p

Ale facet z Sejmitarem nie ma zbyt wiele do powiedzenia jak mu wyskoczy koleś z Kataną :) (przyjmuję, że mają równe umiejętności)

$corcerer
20-09-2004, 20:27
A wiecie co to batorówki ?
Były to szable robione za czasów Stefana Batorego w Polsce. Były one lepsze niż katany (!)
Dlaczego?
Otóż w czasie ich wyrobu między poszczególne warstwy stali sypano diamentowy pył, a następnie w ogromnej temperaturze stapiano wszystko razem w jedno, diamentowo-stalowe ostrze. Coś takiego przecinało dosłownie wszystko, w stal wchodziło jak w masełko (ale stworzono tylko kilka takich mieczy, przez co wszystkie (chyba) zaginęły..).Chyba to powinno zastąpić BrightSworda :>

Gniew Mroku
20-09-2004, 20:33
Ale facet z Sejmitarem nie ma zbyt wiele do powiedzenia jak mu wyskoczy koleś z Kataną :) (przyjmuję, że mają równe umiejętności)To ty se wyobraź spotkanie koleś z jakąś maczugą i drewnianą tarczą kontra koleś z kataną. Będzie to takie coś( :] , klatka z komiksu khana):
http://img41.exs.cx/img41/3941/Klatka10.gif

Batorówka:
http://www.platnerstwo.pl/graf/batorowka.jpg

Wyzzer
20-09-2004, 20:48
Taak, Khan ma zdecydowanie rację. Na rook'u i owszem, może coś znaczy, ale na mainie to shit jakich malo...Przypomina mi się historia, kiedy mój znajomy udzielał pokazów Kung-fu z użyciem szabel i katan. Jego katana kosztowała coś koło 2,500 USD, ale podczas prezentacji przecinania doś grubego kawałka drewna (~25 cm X ~30 cm) poprostu się...złamała (nie wiem dlaczego, wcześniej na pokazach cięła bez zarzutu). Jego kariera się skończyła, a sam chciał popełnic sepuku (coś w rodzaju harakiri). Ja w Rl life jester szermierzem i mam sentyment do broni białej. Wlaczę szpadą !!

Gremlin
22-09-2004, 01:24
re: Katana najlepsza bronia swiata
Katany w Europie nie przyjely sie z prostego wzgledu... PANCERZY.

Otoz moze i katana przecina metal, ale po 2 takich cieciach ostrze jest do wymiany, w mieczu nie przedstawia to wielkiego problemu (od w jedno popoludnie kowal wykuje nowe ostrze) ale Katana gdzie trzeba poswieci miesiace na wykucie nowego ostrze nie sprawdzila by sie (pomijajac ze nie bylko kontaktow z Japonia :) ).

Tak samo w pozniejszych czasach gdy pancerze wyszly z mody duzo popularniejsze byly szpady przed pchnieciem ktorej duzo trudniej sie zaslonic niz przed cienciem Katany.

Katana byla w Japoni czyms w rodzaju pierscienia rodowego w Europie, pozatym byla dobra do odcinania glowy chlopa (podobno Samuraj mial prawo odciac glowe chlopu jesli stwierdzil ze nie oddal mu dostatecznego szacunku).

Khan
22-09-2004, 07:57
dobrze mowisz. Zauwaz, ze w Japonii potępiano tarcze, a zbroje pełniły bardziej funkcje ozdobne niz ochronne.

Walka samuraja z ciężkim krzyżakiem nie wiadomo jak by się zakończyła.. Albo samuraj odciąłby niemcowi głowę lub łapę na chama, albo krzyżak by go zatukł samą masą siebie i swojej broni.

djkuter
22-09-2004, 08:22
Wg mnie też katana powinna być lepsza. Mój qmpel (miłośnk Japonii), który gra w Tibię zawszew ubolewał nad katanami. Ja go nie rozumiałem. Ale ostatnio mi wyjaśnił dlaczego. Katany powinny być lepsze niż fs!!!

limenu
22-09-2004, 14:34
szczerze, to wytrenowany samuraj pokonał by każdego europejskiego wojownika, czy to ciężkozbrojnego rycerza czy jakiegoś wieśniaka z pałką albo czym tam innym.(no, z łucznikami to by se nie poradził, tak samo jak z kawalerjią, ale to 2 nie jest takie pewne)

*Samuraj w lekkim pancerzu, który badź co bąć chornił, może nie idealnie oale chronił (przed otarciami albo czym takim XD)

Najpierw porównajmy rycerza i samuraja...rycerz wygląda jak bezmózgi robot(przynajmiej ja tak sądze :P) a samuraj w tej swojej masce jak jakiś kurde potwór.(chociaż jak bym miał wybrać straszniejszego to bym chyba sam się zabił XD)

Cięcie rycerza było potężne, ale powolne. Wogule to rycerze nie zastanawiali się zbytnio jak machać tymi swoimi ciężkimi i nieporęcznymi mieczami. No, ale też nie walili na oślep(nie zawsze ;P)

A taki samuraj, w swoim lekkim pancerzu, szybki zwinny z całą gamą ciosów i postaw bez trudu by obrzedł rycerza i znalazł jakąś szpare w którą by trafił. Nawet jak rycerz by miał tarcze to wiecznie by się za nią nie mógł chować.
A gdyby taki samuraj biegał by na około rycerza(hihi) to ciekawe jak by długo rycek ustał?na pewno by musiał podąrzać wzrokiem za samurajem, co by go z równowagi wywaliło.

Podsumowując, może rycerz miał silniejsze i potężniejsze cięcie, to samuraj był bardziej precyzyjny i szybszy, przez co nie musiał parować na sam pancerz tylko celować w miej osłonione miejsca, kolczugą albo krocze(jeźdźcy w tym miejscu nie mieli zbroi :P[W książce krzyżacy jest o tum mowa, ajk mu ktoś włucznią przyrodzenie "usuną"])

to są moje argumenty za tym, że samuraj miał więkrze szanse XD

::edit::
o kurde..ale błędów :P
*tutaj wątek zgubiłem i zaczołem o czym innym picać..zdarza mi się :P

Khan
22-09-2004, 15:48
@Limenu:

I ty masz rację... Owszem samuraj był o wiele lepiej wycwiczony niz rycek. Ponadto kazdy szanujący się japonski wojownik znał się na szermierce, jezdzie konnej i strzelaniu z łuku. Sądzę, ze walke na solo wygrałby samuraj.. ale jakby przeprowadzić cięższą potyczkę (powiedzmy po 1000 ludu) to stosunek trupów byłby mniej więcej 3:2 dla rycków.

limenu
22-09-2004, 16:08
racja..bo jeżeli chodzi o machanie jak wlezie to europejczycy byli w tym dobrzy XD...poprostu by zdeptali samurajów.

Vorment
22-09-2004, 16:14
dobrze mowisz. Zauwaz, ze w Japonii potępiano tarcze, a zbroje pełniły bardziej funkcje ozdobne niz ochronne.

Zgrywasz takiego znawce ?? Tak sie sklada ze ogladalem wiele programow o samurajach itp, i powiem ci:
Ich zbroja byla lepsza od kolczugi, skladala sie z materialu (nie pamietam jakiego, moze bawenla, ale nie jestem pewien ogladalem to z rok temu). Jeden mistrz, ktory tworzy takie zbroje, robi ja ponad 1 rok ... Zakladajac ze kilka godzin na dobre pracuje. Bylu B. wytrzymale, wiec z 10 ciosow by wytrzymalo (w to samo miejsce !!)

Aha Samuraje wkladali swoje zbroje tylko w okresie wojny, tak samo jak katane. W trakcie "normalnego" zyica nodsili tylko takie krotkie noze (nie pamietam jak sie nazywaly)

Pozatym uwazam ze bezsensownie pisales ten temat. Gowno mnie obchodzi co sadzisz o broniach w Tibi. Jak ci cos nie pasuje to wypad grac w OU albo MU.

PS. Ciekawe czym sie popiszesz. .. Pewnie z godzine pomyslisz jak by mi tu wrzucic .... jestes zalosny

Saga Paladyn
22-09-2004, 16:24
ja uwazam ze jestes załosny bo dlaczego ten temat jest bezsensu .Dla mnie ma sens , poniewaz katana to jedna z najlepszych broni...czujecie odrebna postac ...Samuraj :] hehe nie no zartuje ...to by japonczycy muśeli by wymyslec tibie.Co do Katany piszmy petycje ze to nazwa własna i to small have atack.

limenu
22-09-2004, 16:31
kto tu jest żałosny? czepiasz się..no właśnie czego? On powiedział swoje zdanie, zgadam się z nim, i zgadam się z tobą, mieli zbroje wytrzymalsze od kolczugi(gdyż były elastyczne, i wykonywane z bardzo wielu materjałów, również z tkanin) ale nie były wytrzymalsze od zbroji płytowej, którą wdziewali prawdziwi rycerze(samuraj też był elitą pośród wojowników)

Nie mówie że źle napisałeś o tej zbroji...ale wcisnołeś te swoje 2 nikomu niepotrzebne grosze i na co? Też oglądałem program na discovery, ale dalej nie kumam co masz do khana? Jeżeli chesz się na kimś wyżyć to na poduszce(obyś zwierząt nie męczył).

Ty nie jesteś żałosny, tylko tragiczny.

Chyba nie wiesz do czego służy forum...do wyrażania własnego zdania... Jeżeli nic dalej nie kumasz to pisz w pamiętniku albo na sr*j taśmie -.-
nienawidze takich opornych ludzi

Saga Paladyn
22-09-2004, 16:37
Chlopak sie zaduzo ....naogladał programów na discovery :p a i tak Łucznicy roX. (moje zdanie) a wracajac do samurajów to jesli bierzemy ze walka to nie 1vs 1 tylko miliony ludzi naraz :] no to wyglada to tak ze sredniowieczne rycki byli by wolniejsi od Samurajków wiec Ci bez trudo mogli by sie wycofywac i korzystac ze swoich zdolnosci luczniczych :]

limenu
22-09-2004, 16:44
@saga paladyn
A rycerze by mogli czekać w zamku aż sami przyjdą.
NIe rozumiesz..dla samuraja był dyshonor uciekać, a dyshonor = obcięcie na krutko. Jeżeli chodzi o starcie wojsk, to japończycy mają mniejsze szanse. Jeżeli chodzi o pojedynek 1vs1 to więkrze szanse ma samuraj. Jeżeli chodzi o obleganie to więkrze szanse mają samuraje XD...ze swoimi ninja..

Pamiętaj że europejczycy też mieli swoich łuczników, a puźniej kuszników, którzy ukrywali się za wiklinowymi ścianami.

problem nie jest taki prosty, w zależności od warunków. Np ciężka piechota rycerzy nie miała by szans podczas deszczu, gdy ziemia zamienia się w błoto. Ich stalowe buty przyssały by się do ziemi.

Saga Paladyn
22-09-2004, 16:58
przepraszam nie mówie o uczieczce tylko o wycofaniu sie do tylu :]tak tak eoropa i ich luki i kusze .......zalatiwli by ich ...ninja xD

Balien
22-09-2004, 17:37
Katana moim zdaniem to najwspanialsza broń biała.
Ci którzy oglondali filmy "kill bill" lub "Ostatni samuraj"
Wiedzom jak katana jest wspaniała... i śmiercionośna.
To Dlaczego do h**a pana Katana w tibi to takie nic nieznaczące gówno?!?!?!?!
Cip Soft chyba niewie co to jest Katana i jak wielki błąd popełnił.
(to było moje zdanie)

KATANA RULEZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PS. My z kumplami zciągamy wszystko z siebie bierzemy, po katanie i urządzamy sobie pojedynki :)

Togashi Yokuni
24-09-2004, 19:22
@Vorment
hahahaha bardzoo duzo wiesz noramlnie tyle co nic :P
Samuraj prawie nigdy nie rozstawal sie ze swoim daisho w ktorego sklad wchodzila katana i wakizashi to raz, dwa są dwa popularne krotkie noze :) Aiguchi i Tanto
Tanto - byl uzywany przez kobiety... poniewaz latwo bylo go schowac w kimonie.
Aiguchi - krotki noz bez tsuby, uzywany przez wiesniakow badz rybakow...
wiesz moze ci chodzilo o wakizashi... jest to odpowiednik katany tylko duuuzo krotszy i nie przypominajacy noza!!!! Pozatym samuraj nigdy nie nosil wakizashi bez Katany... przedzej nosil sama Katane --> ale to w przypadku Roninow czyli ludzi bez pana... W japoni kazdy mial okreslony porzadek... a zreszta co ja bede ci tlumaczyl.... przecie wiesz wiecej :P:P:P

n0ob
25-09-2004, 12:06
moim zdaniem europejski rycek contra samuraj ... ech ... chlopaki spojrzcie tez na to w takich kategoriach, ze po pierwsze rycek wcale nie byl bezmozgim robotem, stosowal rozne taktyki, walczyl nie tylko mieczem ale tez uderzal(ogluszal) tarcza, potrafil kopnac (w nagolennicach i steel boocie to wiece jaki bylby tego efekt na nieopancerzona noge samuraja) + jego zbroja (kompletna, na przyklad luskowa + przylbica) byla praktycznie calkowicie odporna na uderzenia broni cietej lekkiej jaka jest niewatpliwie katana... idac dalej - granice ludzkiego refleksu tez sa ograniczone, a samuraj nikim wiecej jak czlowiekiem nie byl... sprobujcie machnac kawalem jakiegos zelastwa i wyobrazcie sobie czy tak latwo byloby takiego ciosu uniknac (pomijajac treningi rycerzy sekwencje ciosow itd) na przyklad wyobrazcie sobie pchniecie tarcza a potem plaski atak bronia wymierzony w szyje... kolejna sprawa - duzo zalezy tez od uzywanej przez rycka broni - lekki topor pozwala na bardzo szybkie i precyzyjne ciosy, dlugi miecz - juz nie, ale nawet pozornie niegrozne uderzenie nim dzieki jego masie byloby dla praktycznie pozbawionego obrony samuraja nie lada problemem...
Nie chcialem tu w niczym ublizyc samurajom i katanie, ale zrozumcie - porownanie jest tutaj odrobine bezsensowne - Japonia byla odcieta od swiata co powinniscie wiedziec z lekcji historii - to 2 rozne swiaty, 2 rozne sposoby prowadzenia wojny - w Japonii ponad wszystko honor i etos, w Europie - zabij, by przezyc... nie wazne jak

chcialem tu Was zapytac o jedna sprawe ... wydaje mi sie ze pierwotna bronia samurajow byl wlasnie luk, o leczysku przesunietym mocno do dolu ... samo strzelectwo bylo chyba mocno zwiazane z filozofia zen, bylo treningiem opanowania i odpowiedniego oddychania, stanem duchowego spokoju, wydaje mi sie ze dopiero pozniej wraz z zaawwansowana obrobka metali przyszedl czas na symbol japonskiego wojownika - Katane

Nightwalker
25-09-2004, 12:18
Fakt ze Samurajowie byli mocni ze swoim osprzetemz europejczycy przyszli z gunami i tyle z japoncow zostalo (przynajmniej jak byly potycznki na poczatku wojny, bo pozniej japonce tez uzywali gunow)

p.l
25-09-2004, 12:25
to tak jakbyś się czepiał, że łucznik nazwany jest palladynem

limenu
25-09-2004, 14:25
no właśnie, z tego co wiem to paladyn był wszechstronnie utalentowanym rycerzem :)

ciekawe, jak knight by wymiatał z powerem palka XD

Tuhamid
25-09-2004, 21:15
Khan popieram cie z tą kataną jak jeszcze nie grałem w tibie to nawalałem w ten-chu(taka gra gdzie sie samurajem gra)i jest tylko jedna bron KATANA!!!(nie liczac throwing starów że tak powiem :P) i właśnie ta gre lubiałęm z powodu tej katany a w tibi katane poprostu zj***li.

Khan
25-09-2004, 22:12
@Vorment:
Lol. Co ty wiesz o zabijaniu?

To fakt. Łuki były przed mieczami. Broń ciętą (jak i wiele innych dobrodziejst cywilizacji) japonczycy sprowadzili z chin. Na początku był on (miecz) prosty i obusieczny. Potem powstały rozne odmiany i na koncu narodziła się katana. Jedna z wersji mowi ze katany 'zakrzywiono' by ulataily walkę na koniach.

Jesli chodzi o pancerze - to rzeczywiscie byly wytrzymałe. Silniejsze od kolczugi i noszone jedynie na czas wojny. Ponadto byly bardzo 'ladne' - zdobione w rozne barwy. hehe - na twarz ubierano maskę na ktorej widniała karykatura twarzy samuraja z jakaś grozną miną (oczywiscie nie we wszytkich klanach)

Jesli chodzi o noze i takie tam..
Inne znane mi typy mieczy to m.in.:
- Wakizashi - zwany 'krótkim nożem' (lol - wakizashi miał średnio 2 shaku czyli 60cm 60mm. Ja bym tego pod 'NÓŻ' nie podciągnął)
- Tachi - miecz podobny to Katany (3 shaku), choć nieco rózniący się w wyglądzie.
- Daikatana (Nodachi) - miecz uzywany przez konnicę, lub przeciw konicy. Miał 4 shaku (121cm 20mm) Przez piechotę noszony na plecach.
- Ninjato - Miecz ninja, podobny do katany, lecz krótszy i prosty. Miał dużo róznych bajerów: schowek na nożyk lub zatrutą strzałkę, kwadratową tsubę (gardę) która bo wbiciu miecz w ziemię mogła posłużyć jako stopień itp.
- Bokken - babmusowy miecz ćwiczebny. Niezwykle wytrzymały jak na broń treningową.

Samuraj nosił przede wszystkim daisho czyli katanę i wakizashi. Po wejsciu do domu innego czlowieka musial odlozyc katanę (lecz wakizashi mogl miec zawsze przy sobie) Po powrocie do odmu 'przebierał' mieczyki i odstawiał na specjalną półeczkę.

Shog
25-09-2004, 22:54
Zgrywasz takiego znawce ?? Tak sie sklada ze ogladalem wiele programow o samurajach itp, i powiem ci:
Ich zbroja byla lepsza od kolczugi, skladala sie z materialu (nie pamietam jakiego, moze bawenla, ale nie jestem pewien ogladalem to z rok temu). Jeden mistrz, ktory tworzy takie zbroje, robi ja ponad 1 rok ... Zakladajac ze kilka godzin na dobre pracuje. Bylu B. wytrzymale, wiec z 10 ciosow by wytrzymalo (w to samo miejsce !!)

Aha Samuraje wkladali swoje zbroje tylko w okresie wojny, tak samo jak katane. W trakcie "normalnego" zyica nodsili tylko takie krotkie noze (nie pamietam jak sie nazywaly)

Pozatym uwazam ze bezsensownie pisales ten temat. Gowno mnie obchodzi co sadzisz o broniach w Tibi. Jak ci cos nie pasuje to wypad grac w OU albo MU.

Skoro cie to gowno obchodzi to po *** to ****a czytasz idioto ? Jak ci sie nie podoba to nie czytaj no nie.A to co napisales jest poprostu "inteligentne i jest prawda w 100%) Pozatym forum jest do tego zeby wypowiadac wlasne opinie. Moze za duzo mozgo***a wypiles czy co ?

@Khan

Hehe sam kiedys mialem taka rozkmine jak ty , ze przeciez katana jest genialna bronia a w Tibii jest obrzydliwa ;> Dobrze to zauwazyles ;>

Gangrel
26-09-2004, 12:08
Też żaluje słabości katany... od kiedy przeczytalem po raz pierwszy Miecz Przeznaczenia(mialem 9 lat)pokochalem walke wrecz i broń białą.

@Scor Masz racje, batorówki były znacznie lepsze od katan, ale to tylko ocena z jednej strony. Batorówki były cięższe i nieco mnie praktyczne przez większe wygiecie klingi. Katana nie musiala być tak wytrzymała, musiała być tylko jak brzytwa aby ciąc wielosegmetowe zboje samurajskie.

Co do statsów katany... nie przepadam za nia z powodów estetycznych(zawsze wolałem miecze z jelcem(choc malym) i prosta,obosieczna głownią).
Zastanówcie sie przed chwile... ile w spaniałych mieczy które były silniejsze od katan wogóle pominięto... słyszał ktoś z was o bułatach? według mnie najlepsze jakie wymyśliła ludzkość.

Mati Crusher
26-09-2004, 14:13
coz wiem ze katana jest cieka ale coz mojim zdaniem katana nie ma wielkich szans w starciu z np dobrze wladanym 2 recznym mieczem ale nie jest wcale taka zla (harakiri bedzie nia trudno popelnic ale...)

Khan
26-09-2004, 15:56
owszem - katana nie ma szans z dobrze władanym 2handedem.
Ale analogicznie 2handed nie ma szansz z DOBRZE WŁADANĄ kataną!

Punish
26-09-2004, 16:23
Sam tez sie zastanawiam dlaczego katana wypada z rotwormów.... i nie tylko to tez np. dlazcego szczur ma przy sobie pieniadze? Skad je wzial?
Sam kiedys w tv widzialem katane i tylko sobie myslalem "qrde chcialbym miec taki mieczyk i sobie machac na dworze lub przynajmniej kosic wszystkich Gothicu"
To są juz gry.... nie mozna przecierz zrobic czegos takiego ze walniesz w kogos w ręke, ona mu odpada a on juz nie moze walczyc bo nie ma czym władac mieczem
Od razu moznaby popełnic samobójstwo i pojawic sie w temple
Katana powinna miec lepsze statsy.... na przykład 29/19 - to juz byłby dobry miecz
Dałęm tyle bo w tej grze zostały wprowadzone elementy magii, a przecierz jakies magiczne bronie jak fire sword są silniejsze od zwykłej katany

Khan
26-09-2004, 16:25
no fakt. Magiczne miecze niech będą lepsze. Ale w tibii nawet taki prymitywny longsword czy scimitar jest lepszy!..

limenu
26-09-2004, 16:44
http://www.kendo-cik.it/images/katana.jpg
kazda jej część miała własną nazwę XD

http://www.remus.dti.ne.jp/~masumi-t/pic3/katana.jpg
z jakiej paki ktoś to nazwał kataną?(to chyba te noże do rzucania)

http://www.shipschematics.net/startrek/images/federation/galexploration_katana_upgra.jpg
0.o to mi wyskoczyło jak szukałem katany...mozecie se darować oglądania

http://www.joaf.co.jp/isyo-kasou/katana/gangu-katana-2/jpg/katana-2-1-.jpg
chcecie se jedną kupić? XD

http://www.aikido-zen-bremen.de/pic/katana.jpg
kolejny shemat

http://www.h7.dion.ne.jp/~gakuen/gallery/jpg/cave.jpg
a tutaj macie ewidentny przykłat jak się tarczy NIE trzymało -.-

http://www.butokuin.com/imagedata/nihon-image/nihon-katana-b-katana.jpg
trzeba se kupić dobre okulary(i słownik japońskiego)

www.kalei.com/origami/ katana/katanadir.html
albo mi się zdaje albo to jest jak zrobić katane z papieru 0.o

http://www.hawaiikendo.com/Kenkyukai/images/katana.gif
kolejny schemat -.-

http://www.fido.sakhalin.ru/wayofsword/projects/japan/armor/gallery/pics/helm01.jpg
jeden japoński chełm

http://www.fido.sakhalin.ru/wayofsword/projects/japan/armor/gallery/pics/helm03.jpg
to co wyżej tylko że troche inny(radze też przejrzeć stronę z tymi rysunkkami..całkiem fajna http://www.fido.sakhalin.ru/wayofsword/projects/japan/armor/gallery/helm03.htm )

UWAGA
http://gorod.crimea.edu/weapon/japan/15.html
do wyboru do koloru..najrużniejsze rzeczy.

poszukam potem jeszcze coś o ryckach XD

http://amtgard.com:8080/nashomi/RBOOK1/1st_p10.jpg
jak zrobić sobię tarcze XD

www-ferp.ucsd.edu/LIB/ REPORT/CONF/SOFT96/tillack/
moze i nie tarcza ale bardzo ciekawe urządzenie XD..tokamak
(do produkcji plazmy XD[czyli tego co jest w jądrze słońca])

http://www.badgersden.com/AutumnCreek/toyweaponry.htm
była do kupienia katana to i se rycerski zestawik kupcie XD

http://badgersden.com/AutumnCreek/misc/catapult.jpg
drewniana zabawkowa katapulta XD(sam leprza zrobiłem XD XD)

http://www.ordotempli.org/knights_templar_armour_research1.htm
pokazane jak wygląda tarcza, jak była robiona zbroja płytowa, kolczuga, zestaw miecza itd itp

http://www.svincent.com/shawn/woodworking/sword_rack.html
stojaki na miecze

http://www1.linkclub.or.jp/~fenrir/shop/weapon/sword.gif
jak skomplikowany jest miecz(według tego schematu)

http://www.lutel.cz/kataloga.htm
cała galeria rużnorakiej broni

http://member.melbpc.org.au/~kja/shield.html
znowu instrikcjia zrobienia tarczy XD(te instrukcjie są takie sobie -.-)

Khan
26-09-2004, 18:05
Ładne linki. Szczegolnie ten pod napisem 'uwaga'. Polecam!

Wracając do tematu.

Nanigata wyszła CIPom całkiem znośnie jeszcze. Ma dos dobre statsy, wygląd w miarę. Dostępnośc i handel tez ujdą. Wiec jakies pojecie o broni mieli.. ale czemu tak spieprzyc katane?
Poza tym w baldurze i NWN tez katanki nie odgrywają większej roli. (no moze poza furią niebios, ktora jednak wcale katany nie przypomina)

limenu
26-09-2004, 18:16
przypuszczam że katana była jeszcze z czasów samego rooka. Dla tego ma znaczenie tylko na rooku.(bo potem tibia się rozwjała i katna straciła swoją pozycję na rzecz nowszych broni)

]v[ichal
26-09-2004, 18:46
Przejrzałem sobie te linki .Zauważcie jakie są róznice miedzy broniami z tibi (war hammer).

limenu
26-09-2004, 18:58
niop..a fire sword jaki niepodobny :D(joke)

Gremlin
27-09-2004, 00:17
szczerze, to wytrenowany samuraj pokonal by kazdego europejskiego wojownika, czy to ciezkozbrojnego rycerza czy jakiegos wiesniaka z palka albo czym tam innym.(
Szczeze to samuraj byl przygotowany do walki pojedynczej (z innym samurajem), podczas gdy rycerstwo walczylo przedewszystkim grupami.

1 vs 1 oczywiscie ze nikt nie mial by szans, ale w czasie walki grupowej oddzial rycerstwa zakutego w blachy by przejechal po samurajach nawet nie zwalniajac, a oddzial piechoty by sie zastawil 3-4 metrowymi dzidami a lucznicy z tylu wytlukli by wszystko co sie o dzidy nie rozbilo. Wiem ze samuraje tez mogli miec lucznikow, ale w porownaniu z lucznikami/kusznikami Europejskimi wielkiej szansy by nie mieli (podobno Tatarzy gdy wpadli na Krzyzowcow pierwszym razem byli bardzo zdziwieni ze rycerz ciezkozbrojny piechor walczy dalej pomimo kilkunastu strzal sterczacych z jego plecow).

Ciecie rycerza bylo potezne, ale powolne. Wogule to rycerze nie zastanawiali sie zbytnio jak machac tymi swoimi ciezkimi i nieporecznymi mieczami.
Kolejny filmowy mit:
1. Miecze rycerskie zwykle wazyly 1-3 kg i byly niewiele dluzsze niz wojskowy noz obecnie.
2. Rycerze bardzo zadko uzywali mieczy, duzo popularniejsze byly mloty bojowe, topory, dzidy, itp. - latwiej wykonac (duzo mniej metalu trzeba) i duzo skuteczniejsze przeciwko ciezko opancerzonemu przeciwnikowi. Miecz to byla bron reprezentacyjna do pojedynkow czy do szpanowania przed laskami (szpanerstwo to nie jest wymysl XX w. :) )

re: Zbroje samuraja lepsze niz kolczuga
Oczywiscie puki sie mieczem machasz to bardzo dobrze lekka miec, ale jak dostaniesz maczuga po plecach to wolal bys miec blache a nie kurteczke.

Jezeli chodzi o obleganie to wiekrze szanse maja samuraje XD...ze swoimi ninja..
Co wspolnego maja samuraje i ninja?
Odpowiedz: Jedno i drugie pochodz z Japoni i lubi robic krzywde innym, tak pozatym to sa dwie calkowicie osobne organizacje.

mial srednio 3 shaku czyli 30cm 30mm.(...)Miał 4 shaku (121cm 20mm) To shaku to 10 cm czy 30 cm?

Khan
27-09-2004, 15:34
@up:

Sory - zmęczony byłem. Oczywiscie 1 shaku to 30cm 30mm.

limenu
27-09-2004, 16:34
@gremlin, ja miałem przyjemność trzymać prawdziwy rycerski miecz, i mówie ci że ważył całkiem sporo. NIe taką szabelke ale porządny obusieczny kawałek żelastwa (ja bym raczej mały prosty tatarski tiporek wybrał).

Co do walki grupowej to maż rację. Europejczysy zdeptywali przeciwników, ale rozpatrywaliśmy na poczatku samą katane, potem miecz europejski (fakt ze było ich od za*ebania). Jeżeli chodzi o obuchy to racja, kolczuga była leprza, ale mówimy(a przynajmiej mówiliśmy, bo ten temat coraz bardziej się rozwija) bronie sieczne.

gremlin, wszystko to co napisałeś jest szczerą prawdą, tylko ze bardziej dogłębne i szczegółowe. Ja patrzyłem na to z punktu walki 1 na jeden i bronią sieczną.

Żeby to dokładnie opisać powinniśmy każdy rodzaj jednostki i jej uzbrojenie dokładnie rozpatrzeć i wysnuć odpowiednie wnioski w stosunku do danego rodzaju przeciwnika. A potem rozpatrzyć grupowe starcia, a potem starcia grupowe wielu oddziałów. Już łatwiej by było porównać jedną armię europejską z drugą, niż tak diametralnie od siebie rużne kultury.

Czyli po prostu gremlin dał nam predekst, by zastanowić się nad innymi sytuacjami i możliwościami jakie by mogły zaistnieć w starciu pomiędzy japończykiem a europejczykiem(lub japończykami a europejczykami).

PS- co do ninj to nie było zbytnio na poważnie :P ale jak już mówiły o starciach całych wojsk to ninja też można pod uwagę wziąść.
PS2-Jednak dalej utrzymuje ze samuraj by rozłożył na solo kazdego(albo prawie każdego) europejskiego rycerza

PS3-tak se myśle i widze że wytrenowany japoński włucznik był o niebo leprzy od wytrenowanego włucznika europejskiego(ten to zazwyczaj nacierał, co jest dużą zaletą podczas walki[dla tego "zdeptywali" przeciwników])

Togashi Yokuni
27-09-2004, 18:06
[quote]Jesli chodzi o noze i takie tam..
Inne znane mi typy mieczy to m.in.:
- Wakizashi - zwany 'krótkim nożem' (lol - wakizashi miał średnio 2 shaku czyli 60cm 60mm. Ja bym tego pod 'NÓŻ' nie podciągnął)
- Tachi - miecz podobny to Katany (3 shaku), choć nieco rózniący się w wyglądzie.
- Daikatana (Nodachi) - miecz uzywany przez konnicę, lub przeciw konicy. Miał 4 shaku (121cm 20mm) Przez piechotę noszony na plecach.
- Ninjato - Miecz ninja, podobny do katany, lecz krótszy i prosty. Miał dużo róznych bajerów: schowek na nożyk lub zatrutą strzałkę, kwadratową tsubę (gardę) która bo wbiciu miecz w ziemię mogła posłużyć jako stopień itp.
- Bokken - babmusowy miecz ćwiczebny. Niezwykle wytrzymały jak na broń treningową.

Samuraj nosił przede wszystkim daisho czyli katanę i wakizashi. Po wejsciu do domu innego czlowieka musial odlozyc katanę (lecz wakizashi mogl miec zawsze przy sobie) Po powrocie do odmu 'przebierał' mieczyki i odstawiał na specjalną półeczkę.[quote]

hehe wszystko pięknie i ładnie tylko muszę coś sprostować :)
No-Dachi - Jest wielkim mieczem używanym przez piechotę lub konnicę, mającym zazwyczaj od 1.5metra do 2 METRÓW długości.
Ninja-to - Mieczy używany przez ninja, używany był do tajnego zabijania i przecinania jakiś lin itd, wyglądał dokładnie jak replika katany tylko, że waży o połowę mniej. Ninja- to była bardzo niewytrzymała bronią, Katana niszczyła ją na jakieś dwa strzały... ninja musiał być czujny i nie wchodził w bezposrednie pojedynki z samurajami.

a pozatym świetna robota Khan :)

Gremlin
29-09-2004, 15:54
PS- co do ninj to nie było zbytnio na poważnie :P ale jak już mówiły o starciach całych wojsk to ninja też można pod uwagę wziąść.

Ninja to nie wojsko, jest to cos pomiedzy najemnikem, bandziorem i czyms tam jeszcze.

PS2-Jednak dalej utrzymuje ze samuraj by rozlozyl na solo kazdego(albo prawie kazdego) europejskiego rycerza
Tez nie takie pewne, samuraj musial by dobrze trafic w zakutego w blache kolesia z tarcza, w tym samym czasie kazdy cios w niego jest smiertelny (lub prawie smiertelny).
Zakladajac czysty, filmowy pojedynek samuraj mial by bardzo duze szanse, realna walke z przywaleniem komus tarcza i innymi takimy sztuczkami szanse samuraja raptownie spadaja do porownywalnych albo gorszych.

PS3-tak se myśle i widze że wytrenowany japoński włucznik był o niebo leprzy od wytrenowanego włucznika europejskiego(ten to zazwyczaj nacierał, co jest dużą zaletą podczas walki[dla tego "zdeptywali" przeciwników])
Mowimy o zupelnie innych funkcjach piechoty, w japoni mieli oni szarzowac, w Europie mieli sie ustawic w formacji, wbic dzidy w ziemie i czekac jako formacja obronna.

limenu
29-09-2004, 16:26
co do ostatniego to racjia..jedyne co mieliu podobne to włucznie XD

a ci ninja to teżdziwna sprawa..niby jako najemnicy, ale cesarzowie sami budowali im Dojo, opłacali mistrzów. Ninja byli bardziej..huh, tajną bronią? :P

a co do pojedynku, to jeżeli byłby czysty to będzie jak ja powiedziałem

(samuraj zazwyczaj był bardziej wytrenowany niż rycerz, i jego cała nauka duchowa polegała na nauce władaniem miecza[no może nie cała{raczej na pewno niż może}],a uprzednio to był łuk..ktoś wyżej chyba opisał jak się to nazywało)

no, ale jak to bywa w walce na śmierć i życie, każdy sposób jest dobry, i ryceż z pewnością by kopał i się rzucał na biednego japończyka w tej jego drobnej zbroji.

Khan
29-09-2004, 19:01
@Togashi:
Fakt. Daikatana mogła osiągać do 2m. Słyszałem nawet o mieczach 2,5 metrowych. HAHA w europie żadko spotykało się miecze 250 centymetrowe ;)

@up:

Żeby porównać walkę dwóch armii faktycznie trzeba by dokładnie rozpracować wszystko od uzbrojenia, poprzez strategie i taktyki na ukształtowaniu terenu walki skończywszy.

A jeśli chodzi o ninja...
Ninja to nie wojsko, jest to cos pomiedzy najemnikem, bandziorem i czyms tam jeszcze.
Ze względu na to 'i czyms tam jeszcze' nie będę ostro krytykował bo widzę, że sie nie znasz. Ninja to osobny temat na inny topic. Ktoś kiedyś powiedział: "Co musi umieć Ninja?" RE: "Ninja musi umieć wszystko." Wiadmo, że umieli nie tylko zabijać mieczem i rzucać shurikenami. Znali się na wspinaczce, skakali 2 metry wzwyż besz niczego. Potrafili walczyć (dobrze) wszelkimi broniami dostępnymi w Azji. Znali sztukę kamuflażu. Potrafili chodzić po scianach, po suficie, zabic jednym ciosem w kark, nurkowac wiele minut bez oddychania, korzystac z trucizn, dmuchawek i bomb i wiele innych rzeczy. Znali matematykę, psychologię, teatr, pare języków, literaturę i inne rzeczy przydatne do udawania kogoś kim nie byli.

Faktycznie - ninja to jedynie najmenik, bandzior, złodziej, szpieg czy jak to tam sobie nazwać. Ale był absolutnym mistrzem w swoim fachu. Ale jak mówiłem - to temat na osobny topic.

Togashi Yokuni
30-09-2004, 15:01
@Topic :D
Troche zbacza z tematu :D proponuję założyć oddzielny, wtedy moglibysmy sie porospisywac na temat Japoni, Ninja, Broni, Kultury czy też Ustroju politycznego :)

Villen
30-09-2004, 15:45
"Ninjato - Miecz ninja, podobny do katany, lecz krótszy i prosty. Miał dużo róznych bajerów: schowek na nożyk lub zatrutą strzałkę, kwadratową tsubę (gardę) która bo wbiciu miecz w ziemię mogła posłużyć jako stopień itp."

Lub jak kto woli Shinobikatana

"Potrafili chodzić po scianach, po suficie"

Za dużo anime(heh Naruto:P),nie dosłownie chodzić ta technika sie jaoś nazywała(mnisi potrafia na krótko chodzić po ścianach a wałaściwie biec),wspinali sie dziki odpowiednim przyrzada(takie rekawice ktore na wewnetrznych stronach dloni posiadaja pazury),po suficie tez nie chodzili jak bylo male pomieszczenie(a tak u nich w japoni bylo) to nogami i rekoma trzymal sie scian.

"korzystac z trucizn" oni mieli bron caly czas zamoczona w truciznie dzieki czemu jak ranil samuraja np.w domu(o wiele wieksza przewaga wakizashi jest dluzszy niz shinobikatana),to bez antidotum czekala go smierc.

"nurkowac wiele minut bez oddychania" nie tak "wiele" pare minut ale mieli ze soba rurke do oddychania(przymocowana do pochwy shinobikatany).

"skakali 2 metry wzwyż besz niczego" przyzady mieli od tego wiesz ile to 2 m? 8 cm wiecej odemnie.

Co do tego osobiscie wolalbym dostac obuchem niz toporem(chociaz jak w plecy lub w brzuch takim obuchem to juz glupio).Nalezy sie zastanowic ze jka taki czlowiek uzywa obucha ktory jest dosc ciezki to albo podnosi obie rece do gory albo na bok(ciezkie to) to ma odsloniety brzuch a sumraj wtedy moze ciac.

Dalej...Teraz wyszly takie katay "ostrzone do 1 molekuly" zapewniam ostre sa (widzialem pokaz za granica) i tnie wszystko jak maslo i z pewnoscia zetnie 6 lub wiecej ludzi naraz.

Miecz jest ciezki chyba ze krotki wazy te 1-3kg bo napewno nie jest lekki(chodzilem na takie treningi gdzie uczylismy sie uzywac tej broni),a póltorak lub długi troche wazy,miale w rece 2-reczny i probowalem go uniesc w jednej rece(ze 2-3sec wytrymalem) i tak samo w 1 rece dlugi i w 2 dlugi i tez dlugo nie wytrzymalem.

A teraz do tematu:Cipowie to pajace nie doceniaja broni ale to nie tylko tam w UO zwykla katana to gówno jak ich mało(nie mowie tu o katanach z mithrytu lub adamantytu).Katana to potezna bron a jest w Tibi niedoceniana wyglad to dno stasty tez ogolnie lubie sie bawic katanami a w tibi tego nie zaznam.

limenu
30-09-2004, 15:58
@villen

te pazury nazywane były niedźwiedzimi pazurami

co do obucha to starczyła pałka..zwykła pałka. A nawet kij by pogruhotać rzebra lub rozgnieść czaszką(kijami po 20 cm, służącymi to młucenia ryżu posługiwali się w obronie farmerzy)

co do biegania po ścianie to ja tak potrafie...wystarczy mieć odpowiednie obuwie(i normalną sciane, nie te ze śliską farbą[już raz na takiej prubowałem i "blisko" się z nią zapoznałem]) a jeżeli chodzi o chodzenie po suficie to jasne że się czegoś trzymali...przecież to nie spider-man XD

yy..2 metry? trochę to przesada jak się tak to czyta, ale na pewno skakali dużo więcej od przeciętnej osoby.

dap-galothij
30-09-2004, 16:12
Sorry że się wtrącam w tą dyskusję(nie znam się na tym, ale w najbliższym czasie poznam:) ) ale zagadzam się
1.Z tym mailem do CIPów
2. Te europejskie armie rzeczywiście miażdżyły, jakby taki samuraj zbliżył się do gościa z 2ręcznym mieczem wyprowadzającym cios, to rzeczywiście by troszkę oberwał(jeśliby się zbliżył, w co wątpię:) )
3. A może by w tym mailu do CIPów napisać jeszcze żęby zrobili samurajów, którzy by rąbali prawie tylko katanami??

I jeszcze jedna rzecz. Nie mówcie że jestem debilem i się nie znam, bo sam wiem że to prawda(ach ta samokrytyka :D )

Khan
30-09-2004, 20:16
(1)Lub jak kto woli Shinobikatana

(2) Za dużo anime(heh Naruto:P),nie dosłownie chodzić ta technika sie jaoś nazywała(mnisi potrafia na krótko chodzić po ścianach a wałaściwie biec),wspinali sie dziki odpowiednim przyrzada(takie rekawice ktore na wewnetrznych stronach dloni posiadaja pazury),po suficie tez nie chodzili jak bylo male pomieszczenie(a tak u nich w japoni bylo) to nogami i rekoma trzymal sie scian.

(3) oni mieli bron caly czas zamoczona w truciznie dzieki czemu jak ranil samuraja np.w domu(o wiele wieksza przewaga wakizashi jest dluzszy niz shinobikatana),to bez antidotum czekala go smierc.

(4) nie tak "wiele" pare minut ale mieli ze soba rurke do oddychania(przymocowana do pochwy shinobikatany).

(5) przyzady mieli od tego wiesz ile to 2 m? 8 cm wiecej odemnie.

1. Przyznaję, że tego nie znałem.
2. Szpony Tekagi pozwalały łazić po drzewach i murach oraz po drewnianych dachach i czasem nawet sufitach.
3. Potwierdzam.
4. Znów masz rację.
5. Miałem na mysli - 2 metry bez niczego (czytaj bez, lub z bardzo krótkim rozbiegiem)

Heinrich
03-10-2004, 21:52
Fakt katana ma slabe statsy, ale nie podnioslbym ich powyzej 23/15. Poniewaz wiekszosc naprawde kafarnych broni to przedmioty fantastyczne (magiczne) jak fs, dragon lance. Mozna by z tym polemizowac, ale w gruncie rzeczy to tak bardzo nie przeszkadza.

Btw tych starc pomiedzy samurajami a wojskami zacieznymi europy. Typowego rycka w ciezkiej zbroi z dwurecznym mieczem, albo poltorakiem mamy dopiero w 14 wieku i 15 wieku. Totez gdyby takie wojska z epoki grunwaldzkiej spotkaly sie z japonczykami ciezko stwierdzic jednoznacznie kto by zwyciezyl(zakladajac, ze uklad sil jest zblizony). Nie znam takyki samurajskiej, ale gdyby byla ona zblizona do tatrskiej, albo tej zaprezentowanej przez saracenow(jazda uzborjona w luki), podejzewam, ze europejczycy mogliby dostac pozadnie w dupe. Ale gdyby ten ich bushido zakazywalby jakis forteli i takiej walki, jak opisalem powyzej, to szarza ciezkiej konnicy... To byly takie Tygrysy/t-34 tamtych czasow.

gertt
03-10-2004, 22:21
Jestem zagorzalym fanem kultury japonskiej i uwazam ze ten temat to swietna sprawa.Uwazam ze takie potraktowanie tej szlachetnej i wspanialej broni jest hanba i obraza dla japonczykow to tak jak bys znalazl powiedzmy bialo czerwone ubranie na ziemi (w tibi oczywiscie) a bylo by to takie nie uzyteczne ze ludzie by to zostawiali i chodzili po tym a nam by sie kojarzylo z nasz ojczysta flaga wiec cipowie powinni sie bardziej przylozyc do aspektow kultorowych tibi i np.stworzyc jakies miasto wschodnie w tibi gdzie byly by odmiany Katan przy ktorych sov to zwykly noz do chleba.W tibi powinno byc miejsce dla kazdego.

Khan
03-10-2004, 22:35
@Gertt:

Z flagą dziwny przykład. Ale miasto orientalne bardzo by się przydało. Zwłaszcza ze średniowiecze, fantasy i japonia feudalna to te same czasy. A CIPy wyjeżdżają z czym? Z Egiptem? 'Naah... no thx.'

limenu
04-10-2004, 14:59
i dodaj jeszcze ze jest tylko dla pacc XD

można by na foldzie dorobić miasto nordów, na wshodzi i na zachodzie miasta japońskie i "indjańców" :P(chodzi mi o naszych czerwonoskurych braci, nie jestem rasistą :P)

a z koro jest miasto jak kaaz, pod ziemią i wewnątrz góry, przydało by się miasto które było by usytuowane w chmurach...ba, można by nawet zrobić coś w stylu "powietrznych głazów"...już chyba je gdzieś widziałem...w jakiejsz grze, często w kreskówkach, przepraszam,W anime się pojawiają.

I to było by tak, jakiś portal gdzieś na jakiejś górze, i wielka nowa mapa nad tibią z niezwykłymi widokami lądu bądź morza przy krawędzi tejże mapy XD

kończe temat nowych miast, powracamy di katany, mieczy i armii japońskiej i europejskiej

Kredi
06-10-2004, 19:35
Chłopaki zgadzam sie z wami że samuraje to byli wojownicy. Te zasady ten honor(Ostatni Samuraj). Aha któs mówił że na codzień samuraje nosili krótkir noże (tanto) To były krótkie katany i jak jakiś samuraj miał 2 to wymiatał. Katana w tibi to jakis nic niewarty mieczyk, na realu to była broń(ciągle śni mi się po nocach). A w starciu Rycerz vs Samuraj samuraj wygrywa dlaczego?
1 Jest szybki i zwinny
2 Zna słabości rycerza
3 Umie machać lepiej niz rycek
Chociarz ja tam chciałbym być łucznikiem Angielskim bo łucznik angielski maił DŁUGI ŁUK i taki łuk naciągał tylko 2 palcami wage 60 kg. Z bliska tą najlepszą zbroje płytową to przebijał z\wykłum grotem że chłopak miał zonka. Najfajniejsze bylo ich powitanie dwa palce (srodkowy i wskazujący i robili zajączka) Niektórzy rycerze sikali ze strachu( szkoda zbroi). Najfajniej mieli ci co byli na początku <lol2>. Lecz gdy taki łucznik dostał się w niewole to dostawal największa karę dla łucznika(obciącie palcw wskazującego i środkowego u wszystkich rąk) Ale potem było fajnie jak się wydostał i siedzi w barze zakapturzony popija piwko nie mają c tych palców.
Łucznicy to thorze i wolą trzymać wroga bna dystans wytłumaczenie:Wole być tchórzem niż nieruchawą konserwą z toporem w ręku.

PS. Khan to twoja katana?

limenu
06-10-2004, 20:06
angielski łucznik nie był tchórzem. Jak taki rycek do niego podlazł to potrafił wskoczyć mu na plery i udusić, lub dźgnąć sztyletem. I mieli z rycerzami owiele więkrze szanse, jak teren był podmokły. Pamiętam ten program :D 200 łuczników rozgromiło w pezpośrednim starciu 300 rydzków :P

Gremlin
07-10-2004, 04:39
Ale miasto orientalne bardzo by się przydało. Zwłaszcza ze średniowiecze, fantasy i japonia feudalna to te same czasy. A CIPy wyjeżdżają z czym? Z Egiptem? 'Naah... no thx.'
Jesli masz PACC to sie porozgladaj po nowej pustyni, slady pozostawione przez nieistniejace terytorium (ale zabrzmialo :) ) wskazuja ze bedzie tam cos z Orientem, wiec moze sie zdziwisz na swieta.

angielski lucznik nie byl tchórzem. Jak taki rycek do niego podlazl to potrafil wskoczyc mu na plery i udusic, lub dzgnac sztyletem
Nie wiem jak angielscy lucznicy, ale czesto lucznicy byli uzbrojeni w dlugie miecze do samoobrony z bliska

A jesli chodzi o normalna walke z bliska to lucznicy tego unikali bo to sie nie oplaca.
Taki lucznik ktorego wyszkolenie zajmuje dluzsza chwile w walce wrecz byl by praktycznie porownywalny z chlopem ktoremu przed walka powiedzieli:
jak mowia atakowac to isc na przod i bic co sie pod lape napatoszy.

Kredi
07-10-2004, 16:22
Dzięki chłopaki że dodaliscie luki w mojej niewiedzy. No w sumie też prawda ale jak taki rycek miał zasłoniętą szyje to co mógł go po jajkach pogilgać. A taki sztylet to może i się wbijał tak jak pociski w King Tigera V na II Wojnie Światowej. Ja strzelam z łuku i nawet mi dobrze wychodzi> Posiadam łuk hmm hyba krótki tak ze 150cm ma. Gdybym był takim łucznikiem to bym wiał gdzie pieprz rośnie a nie bede sie bił ze sredniowiecznym czołgiem.

Myha
07-10-2004, 18:35
moim zdaniem katan jest taka siły jak powinna byc w tibji przypominema ze tibia jest swiatem średniowiecznej europy nie japoni a wiec taki rycerz śreniowieczny z eruropy jak by wzioł taką katane to by przegrał pewnie przegrywał z każdym innym rycerzem a najprawdopodobniej by połamał taką katane po jednym uderzeniu w tarcze przeciwnika. jak ktoś by chciłą grać w gre mmorpg w swiecie kultury japońskiej to prpouje nowy dodatek do ultimy online jest cos z samurajami. lub jakies gry chińskie i japońckie tam jest pare teakich gier w kóre gra po 5 mln ludzi. a swiat tibi jest swiatem sreniowiecznej europy bliskiego wschodu i tutaj rzaden rzycerz nie umie wywijac takim mieczem jka katana

Elendart
11-10-2004, 21:31
@Togashi:
Fakt. Daikatana mogła osiągać do 2m. Słyszałem nawet o mieczach 2,5 metrowych. HAHA w europie żadko spotykało się miecze 250 centymetrowe ;)

a miecze katowskie?? (moze nie mialy 2,5 m ale byly rownie "sporawe":D)

w/g mnie zalozenie tego tematu to byl swietny pomysl
to mile ze sa ludzie ktorzy walcza jeszcze o to zeby starozytna (no moze nie taka stara) kultura nie zostala zapomniana

odchodzac od topicu znacie taka ?sztuke walki? kendo??
uczy sie na niej poslugiwac bronia wschodnia od kijow(sorrrrrry ze nie wiem jak one sie nazywaja) po katany

Pozdro dla wszystkich fanow kultury Japoni tej nowoczesnej jak i starozytnej

PS orientalne miasto fajnie by pasowalo do tibi

Evenement
12-10-2004, 09:19
Macie bzika na punkcie Japonii :). Ale pomyslcie spokojnie i dojdzcie do jakichs wnioskow. Ja tak pomyslalem i oto tego rezultaty:P:
*Tibia to gra fantazy, czyli w ksiazkach, filmach fantazy niegdy nie bylo broni samurajow. A mam wrazenie ze Tibia na tego typu dzielach byla inspirowana i tworzona
*Czy widziales kiedys knighta (rycerza) oprocz Japoni z Katana?? Ja tylko z normalnymi mieczami i toporami.

limenu
12-10-2004, 09:41
nie z takimi normalnymie. Było od zaj*bania rodzajów mieczy. Tak samo jak toporków.

Elendart
12-10-2004, 18:30
dzisiaj rozmyslajac nad tym wszystkim doszedlem do wniosku ze
ten kto stworzyl elfy(bo to od nich przypuszczam wszystko sie zaczelo
wszystko czyli fantasy i tym czlowiekiem byl najprawdopodobniej Tolkien
\i love u Tolien:D/) chyba wzial te cala kulture sposob walki tradycje
PIEKNO wzial wlasnie od starozytnej Japoni
zauwazcie ze samurajowie tak ja elfy:
1)sa bardziej zreczni i szybcy niz silni
2)wszystko "przyodziewaja" piekne ozdoby
3)lekkie pancerze ktore umozliwiaja szybsze poruszanie sie
4)w Japoni tez troche "magii" bylo np te biegania po scianach i skakanie na
jakas "chora" wysokosc( to moze nie byla magia tylko wycwiczenie i odpowiedni sprzet ale jak sie tak na to patrzy to troche to po "magicznemu" wyglada:D)
5)wszystko bylo robione z honorem i najwiekszym oddaniem panu( w tym wypadku dla Japoni Szoguna Daimyo lub innego wladcy)
6)mieli swoje kodeksy ( w Japoni w tym wypadku samurajowie mieli Busido-"droge wojownika"
7)byli bardzo religijni
8)mieli rozwiniete zainteresowania i rozrywki(sztuka:muzyka teatr walki)
9)byli bezwzgledni
10)duzo czasu poswiecali na treningi ( najczesciej samotnie cwiczyli)

jeszcze jest pare porownan ale tylko tego jestem pewien
pozdro dla Khana i Limenu`a (sorki twoje imie sie odmienia??) i Togashi Yokuniego no i oczywiscie reszcie ktorzy interesuja sie fantsy i Japonia:D

Allatar
12-10-2004, 18:44
Sry za off topic ale Tolkien wziął pomysł na napisanie swoich dzieł z kultury celtyckiej.

Elendart
12-10-2004, 18:54
ale przyznajcie ze te obie kultury sa bardzo do siebie podobne:)
dzieki Allatar :D

Khan
12-10-2004, 19:33
Hmm.. Jakies porownanie moze i jest.
Ja wiem* tylko ze Krasnoludzi pochodzą od Wikingów i innych ludów polnocy.
Co do elfów? hmm.. moze faktycznie cos tam jest wspolnego. Spojrz na to z tej strony - w tamtych czasach nie WYMYSLANO ras. Tylko przeksztalcano zaszlyszane legendy i opowiesci pijanych wędrowców, ktorzy odchodzą juz od zmyslow.

*podreslam 'wiem' a nie 'wydaje mi sie'.

Togashi Yokuni
12-10-2004, 20:06
@ to all
ktoś nie wiedział jak sie nazywa Japoński kij :) nic strasznego ::) juz mowie koj nazywa sie BO

Khan
12-10-2004, 21:00
jemu chyba chodzilo o bokkena... (BO - kij, KEN - miecz)

Elendart
12-10-2004, 21:26
to ja nie wiedzialem :)
dzieki za uzupelnienie mojej wiedzy :D

Dr.Unknown
12-10-2004, 21:47
A propos, mój qmpel ma Boken, trenuje kenjitsu:wiking:

Khan
12-10-2004, 22:08
To dobrze. Tez chcialem trenowac, ale blizny powojenne nie pozwalają na nadmierne przeciązanie nadgarstka, wiec moge tylko cwiczyc indywidualnie - amatorsko.

$corcerer
12-10-2004, 22:10
@up
a nie "Bokken" i "Kendo" ?

Khan
12-10-2004, 22:12
$cor - nazw jes wiele. 'Kendo' to 'droga miecza' a 'Kenjitsu' - 'sztuka miecza'. Jeszcze jest Iaido i Iaijistu.

Co do Bokkena - fakt. Pisze sie przez 2 k.

mikel88
14-10-2004, 11:17
Jeśli macie jakiąś nową grafike stworzoną przez was to piszcie z chęcie wypróbuje ją.

Jacoo
17-10-2004, 12:48
dwa najlepsze filmy jakie obejrzalem to GLADIATOR i OSTATNI SAMURAJ
filmy o honorze smierci zaufaniu
a nie jakis ***any dragon ball gdzie lataja na 8 metrow
i strzelaja z jakiegos gowna
dolaczam sie do KHANA
khan wiesz cos na ten temat
i ty sie udzielajk
a nie jakis 8 letni dzieciak co w zyciu nie widzial katany na oczy mowi ze jest brzydka
w tamtym roku widzialem katane z napiem na ostrzu "ZA OJCZYZNE"
wiesz co khan niyby masz nick w stylu dragon balla (songoKHAN)
ale rowny z cibie ziom

P.S DAJ MI SWOJ NUMER GG

Togashi Yokuni
17-10-2004, 18:36
@Jacoo
1) Nie SongoKHAN tylko SonGOHAN
2) Ile masz lat?
3) po bezmysnym stylu wypowiedzi, widac ze jestes jakims HH albo Drechem.

Dr.Unknown
17-10-2004, 19:03
A propos, mój qmpel ma Boken, trenuje kenjitsu:wiking: W sumie to ma juz katane:D

Jacoo
19-10-2004, 10:05
PRZEPRASZAM ZA TEN TEKST
jetem zalogowany z opcja ''zapamitaj mnie''
wszystko pisal moj 11 brat
ja mam 13 i jeszce raz przepraszam

$corcerer
19-10-2004, 13:41
Laaal, ales ty dorosły... Tylko nie zwróciłeś uwagi na jedną rzecz: ten post pięknie opisał ciebie jako gówniarza, który ma klapki na oczach, nie potrafi czytać ze zrozumieniem ani wyrażać swojego zdania nie posługując się wulgaryzmami.

Dobranoc dzieciaczku, już późno!

Togashi Yokuni
19-10-2004, 14:47
@Jacoo
mmmm jaka kulturka osobista :) do szkoły czasem chodzisz? Bo wyrwazy jak "chcem" czy "zahwycony" poprostu dobijają :) I co ma do tego ile grasz w tibie? Chcesz poszpanować? hmm ale plx nie tu... idz na ulice i powoź się, a najlepiej krzycz : GRAM 3 lata w tibie!!!
Ostatni raz zniżyłem się do twojego poziomu. Papa

Khan
19-10-2004, 15:14
S z a - c h u j e!!

Nie bluźnić na moim temacie!!

@Jacoo:
Khan - nie ma nic wspolnego z Gohanem... Ani z Trunksem, Vegetą, Bulmą czy kilkowiek innym z DBZ - powtarzam po raz enty!!

@Yokuni:
Wyluzuj.

roland
19-10-2004, 18:34
@khan
to co pokazałeś to nie jest katana to raczej marna podróbka (ostatnie katany zostały zniszczone podczas 2 wojny światowej, wtedy poległ jeden z ostatnich samurajów i zarazem został zniszczony ostatni odział samurajów)
tu macie rysunki by roland(wykonane ręcznie i zeskanowane) :
KATANA
http://members.lycos.co.uk/pclan/screny/katana.jpg
NAGINATA(kij zakończony ostrzem)
http://members.lycos.co.uk/pclan/screny/naginata.jpg
Taa.. Katana w Tibii to syf jakich mało. Ci, którzy się znają zdają sobie sprawę, że miecze samurajskie były jednymi z najlepszych broni siecznych w dziejach. Zarówno piękne jak i zabójcze. Wykorzystywane nawet w dzisiejszych czasach (Equilibrium, Matrix, Pulp Fiction). Według legend przecinały jednym cięciem 7 ludzi. (badania dowodzą, że 3). Tworzone przez najlepszych płatnerzy czasem nawet przez całe życie. Ech..

Ale dlaczego piszę o tym. Cóż, nie podoba mi się, co z Kataną zrobili CIPowie w Tibii.
Po pierwsze "You see a katana" już brzmi bez sensu. Poza Japonią Katana jest nazwą własną więc powinno być "You see Katana".
Po drugie - te statsy.. Katana jedynie na rooku ma jakies znaczenie. Na mainie nawet do treningow nikt ich nie chce tylko walają się po ziemi. Troche też boli, że jest jednoręczna, no ale cóż - samuraje walczyli oburącz bo taki mieli styl. Sam miecz jest wystarczająco lekki by władać jedną ręką.
Po trzecie - Cena... Oryginalna Katana kosztuje w przeliczeniu na dolary od 150-50k$. A na Tibii nie mozna jej ani kupic, ani sprzedac. (pomijając rook) Jedynie na Campie ponoć zchodzi za mniej niz 10 gp.
Po czwarte - wygląd Katany na Tibii tez pozostawia wiele do życzenia. Wygląda powiedzmy jak Carlin Sword - tyle, że z obciętą gardą. Widzieliście kiedyś na oczy Katanę? Bo CIPy chyba nie!
Po piąte - dostępność. Katana wypada z Vampirów? (chyba o jedno Anime za dużo..) Z rotwormów? Skąd niby? Swordy i Mace to jeszcze, bo to prawie jak smieci.. Powinna wylatywać z Hero, WW lub BK.

Także, w sumie to Katana w Tibii jest kataną tylko z nazwy. (Tak zbeszcześcić, tak piękny miecz. Hańba i dyshonor!) Jedyne co trzyma mnie przy zyciu to fakt, że Nanigata już wyszła ciut lepiej.

i jeszcze coś: powiedziałeś orginalna katana... hmm to coś ci powiem:Nie ma już orginalnych katan!!!Taką "orginalną" katanę ruski robi w garażu ... Nie ma to jak orginalność, a co do rysunku do tibi to chyba zrobie jakiś...

Togashi Yokuni
19-10-2004, 19:42
@up
1) to mi wygląda jak rysunki przeskanowane z L5K :)))))))) hmm własnie sprawdzam i patrze :) te same rysunki :) bardzo ciekawe przywłaszczasz sobie czyjąś prace.
2) Jak byś chciał wiedzieć Katany są dalej tworzone przez zachodnich mistrzów, a Klany samurajów nadal powstają i kontynuują tradycję...

DR.UTi
19-10-2004, 20:18
Do pANa JACOO (23)

ej gównia....ops..przeraszam. "Szanowny 23-letni wykształcony człowieku". "Chcem" Ci powiedzieć iż te całe Dragon Ball'e , Naruto , Evangelion to wcale nie jest rzecz dla 8 latków (Nie zaprzeczam że i Ciebie wlącznie...) Gdyby 8-latek zobaczył jak ktoś komu łamie kregosłup tą wątpie że chciałby dalej patrzeć się w telewizor. Wiesz co to Manga?...To właśnie jest to wszystko.Komisky, filmy, obrazki..Wszystko wymyślone przez japończyków. A wiesz co to kawaii?...To takie pismoMagazyn o mandze i anime. Żeby redagować jakąś gazete. Trzeba to naprawde kochać. (Spytaj Smugglera czy lubi swoją prace:P) A wątpie że taką gazetę....redagował 8 latek. PS. Gdybys znał fabułe drago balla to byswiedział czemu skaczą na 8 m+

$corcerer
19-10-2004, 21:01
eeee, Evangelion do lat 8 ??
12-latek by dostal przy tym pomieszania zmysłów...

Cristal Relic
19-10-2004, 21:08
Ja powiem tyle. Powinni przy którymś z najbliższych updatów, dodać jakąś wyspę na wschodzie od Edron. Rządziły by tam wschodnie klimaty, katany, wszelki japoński osprzęt. No mamy już europe, egipt, arabię, czy nie czas na wschód???

W Magicu dodali japońskie klimaty i nie wyszło to aż tak źle.

@EDIT: A tak przy okazji: www.goods.pl (http://www.goods.pl) - mozna dla samych zdjęć zajrzeć, nikt nie mówi od razu o kupowaniu...

tomexx
19-10-2004, 21:17
eeee, Evangelion do lat 8 ??
12-latek by dostal przy tym pomieszania zmysłów...
e tam pomiesznia zmyslow porpostu by nie zrozumial .. ;) a jak juz ktos wspomnial o evie to to jest najlebsza rzecz jaka wyszla na swiecie nie znam zadnej lebszej ksiazki , komiksu :) no ale dobra jeszcze 2 rzeczy do wszystkich ktorzy sie czepiają mangi anime itd - po 1 nie wszystkie anime to pokemonki ... po 2 wiekszosc z was nie ogladnela nic poza dragon balem ktory jezeli sie nie zna fabulu moze sie wydawac dosc glupkowaty .. a tak wracając do samego tematu to rzeczywiscie przydalo by sie ulebszyc katane i zrobic jakies hmm japonskie klimaty moze niedulgo ktos cos z tym zrobi ;)

Szczurusek
19-10-2004, 21:53
eee chyba dawno nikt sie tu nie odzywal.....no dalej kontynuujcie ten temat fajnie sie go czyta:) nie znam sie co prawda na "klimatach wschodnich" ale jestem za :p no i co do tych anime i mangi to to jest naprawde ciekawa sprawa mimo ze to sa animowane filmy to nie sa one przeznaczone dla dzieci..... no moze dragon ball bo walka jest efektowna:p ja tam ogladam anime na hyperze o 22 i podoba mi sie naprawde:)

roland
20-10-2004, 15:06
no więc pierw jaco ze swoimi tekstami...
dwa najlepsze filmy jakie obejrzalem to GLADIATOR i OSTATNI SAMURAJ
filmy o honorze smierci zaufaniu
a nie jakis ***any dragon ball gdzie lataja na 8 metrow
i strzelaja z jakiegos gowna
dolaczam sie do KHANA
khan wiesz cos na ten temat
i ty sie udzielajk
a nie jakis 8 letni dzieciak co w zyciu nie widzial katany na oczy mowi ze jest brzydka
w tamtym roku widzialem katane z napiem na ostrzu "ZA OJCZYZNE"
wiesz co khan niyby masz nick w stylu dragon balla (songoKHAN)
ale rowny z cibie ziom

P.S DAJ MI SWOJ NUMER GG
1) to mi wygląda jak rysunki przeskanowane z L5K ))))))) hmm własnie sprawdzam i patrze te same rysunki bardzo ciekawe przywłaszczasz sobie czyjąś prace.
2) Jak byś chciał wiedzieć Katany są dalej tworzone przez zachodnich mistrzów, a Klany samurajów nadal powstają i kontynuują tradycję...
Dobra więc tak, rysunki nie są z L5K, aczkolwiek sugerowałem się Legendą, jeśli dokładnie się przyjrzysz są inne...
A co do mieczów samurajskich, w tamtych czasach miecza nie mozna było kupić , a za miecze mistrzów czasem oddawano całe wsie albo i nawet więcej,więc taki "orginalny" miecz jak to ktoś określił można kupić za uwaga:150 Dolców!!!!!!!!!!!!! W przeliczeniu na obowiązujące w japoni pieniądze było to około rocznej pensji chłopa, który jeśli zbierał by całe życie, żeby kupić miecz i tak by nie uzbierał, tyle zarabiał przeciętny urzędnik przez miesiąc, a na taki miecz kiepskiej jakości mógł sobie pozolić po około 50 latach... Samuraje sami wyrabiali swoje miecze, a miały tak ogromną wartość(pieniężną i emocjonalną), że samuraj był gotowy oddać życie za rodowy miecz... Sam w domqu mam katanę z 1821 roku, mój pradziadek kupił ją za :8,000 zetów... W przeliczeniu licząc, że 1 dolar=4 złote i tak tyle nie wychodzi... 150x4=600:/
A oto mój projekt katany(robiłem to 5 minut i na jutor albo poniedziałek powiększe, zrobie statsy i cały opis)
http://members.lycos.co.uk/pclan/screny/mieczkatana.jpg

Elendart
20-10-2004, 15:55
A wiesz co to kawaii?...To takie pismoMagazyn o mandze i anime. Żeby redagować jakąś gazete. Trzeba to naprawde kochać. (Spytaj Smugglera czy lubi swoją prace:P) A wątpie że taką gazetę....redagował 8 latek. PS. Gdybys znał fabułe drago balla to byswiedział czemu skaczą na 8 m+

fajna ta gzetka zbieram ja i bardzo lubie mangi a i czasem ogladam DB Z/GT

pozdro dla fanow mangi i Japoni

P.S.oprocz Japoni interesuje sie tez D&D i niedawno wyszla ksiazka(podrecznik)"Krainy Wschodu" :D:D hura

Khan
20-10-2004, 16:21
@khan
to co pokazałeś to nie jest katana to raczej marna podróbka (1) (ostatnie katany zostały zniszczone podczas 2 wojny światowej (2), wtedy poległ jeden z ostatnich samurajów i zarazem został zniszczony ostatni odział samurajów)
i jeszcze coś: powiedziałeś orginalna katana... hmm to coś ci powiem:Nie ma już orginalnych katan (2) !!!Taką "orginalną" katanę ruski robi w garażu ... Nie ma to jak orginalność, a co do rysunku do tibi to chyba zrobie jakiś...

1. To nie jest marna podrobka robiona przez ruska w garazu, tylko profesjonalna replika broni z wysokowęglowej stali hartowanej. (tak btw - podobnej stali używano w związku radzieckim do produkcji narzędzi domowego użytku, jak siekiery do drewna)

2. Tyczy się to jedynie mieczy produkowanych fabrycznie z aluminium, ktore po wojnie zostały zakazane i masowo przetapiane.
Miecz robiony ręcznie, niemogl by zostac zniszczony ze względu na znaczenie religijno kulturalne.

ps. - nanigata to bardziej kosa, albo halabarda, a nie 'kij z ostrzem'.

Shanhaevel
20-10-2004, 20:02
1. To nie jest marna podrobka robiona przez ruska w garazu, tylko profesjonalna replika broni z wysokowęglowej stali hartowanej. (tak btw - podobnej stali używano w związku radzieckim do produkcji narzędzi domowego użytku, jak siekiery do drewna)

2. Tyczy się to jedynie mieczy produkowanych fabrycznie z aluminium, ktore po wojnie zostały zakazane i masowo przetapiane.
Miecz robiony ręcznie, niemogl by zostac zniszczony ze względu na znaczenie religijno kulturalne.

ps. - nanigata to bardziej kosa, albo halabarda, a nie 'kij z ostrzem'.

To o "ruskach z garażu" mnie rozwaliło. :D Zgadzam się w 150 % z Khanem! A jak ten koleś (nie Khan) narysuje Katanę, to chcę zobaczyć jego full professional wypas mega autentico Katanę (robioną przez ruska w garażu)! Lol.

roland
20-10-2004, 21:05
@Khan
Napisałeś :"profesionalna replika" to mnie zabiło replika, sam widizsz replika...
Prawdziwą katanę robiono latami(około 10-15 lat), a każde pokolenie coś dodawało...
@Shantirel Galaerivel
A co do ciebie, to po pierwsze odnośnie twojego imienia:
Jest ono zgapione z książki:Powrot do Świątyni złych żywiołów...
Ten koleś ma i imię, i nik wiem, wiem czytanie jest trudne...I jeszcze coś mam wątpliwość na forum wyraźnie pisze, że masz 12 lat, a na gadu-gadu masz napisane jak byk 14 to pomyłka?? Bo naćiśnięcie klawisza 4 przypadkowo jest dośc trudne... A co do katany, oto jest(robiłem ją i pisałem opis 13 minut):
Katana by roland
http://members.lycos.co.uk/pclan/screny/mieczkatana.jpg
Atak:39 Obrona:32 Waga:41 oz 2 ręczny
Opis: "The great sword is shining by holy light, you can see that it is masterly maked." Legenda:"Miecz ten wykuli mieszkańcy tibi, którzy już dawno odpłynęli z kontynentu, było to kilka tysięcy lat temu"
Bardzo dobry miecz, świetny na hunta
Wypada: Z Hero (bardzo rzadko), Z Arcy trudnego questa(w sali z nagrodą trzeba zabic 4 herosy i 1 warlorda)
Co myślicie o katanie??

Shanhaevel
21-10-2004, 09:45
@roland

Najpierw się spytaj, dopiero potem osądzaj. -_- Korzystam z gg brata. Zrobię swoje.

A poza tym: Dobra, przyznaję. Wziąłem to z książki. Ale to CHYBA plagiat nie jest, bo plagiat to jest wykorzystywanie czegoś w celach komercyjnych bez zgody autora. :|

P.S. W sumie zrobiłem to konto, ponieważ: Lubię elfy, magia mnie pasjonuje. Znalazła się mieszanka czyli Shanhaevel. Czyli oddałem hołd elfom i magii. :P No i w końcu fajna książka (według mnie)...

TOPIC:

Mnie to Katany nie przypomina... Gdzie zakrzywione ostrze?

roland
21-10-2004, 15:08
@roland

Najpierw się spytaj, dopiero potem osądzaj. -_- Korzystam z gg brata. Zrobię swoje.

A poza tym: Dobra, przyznaję. Wziąłem to z książki. Ale to CHYBA plagiat nie jest, bo plagiat to jest wykorzystywanie czegoś w celach komercyjnych bez zgody autora. :|

P.S. W sumie zrobiłem to konto, ponieważ: Lubię elfy, magia mnie pasjonuje. Znalazła się mieszanka czyli Shanhaevel. Czyli oddałem hołd elfom i magii. :P No i w końcu fajna książka (według mnie)...

TOPIC:

Mnie to Katany nie przypomina... Gdzie zakrzywione ostrze?
LOL?? Plagiat:Wykorzystywanie czegoś bez zgody autora, w celach własnych... Nie uznał bym tego za plagiat gdybyś:
Napisał: "Imię z książki "
A co do katany
a)to tylko szkic
b)zrób lepszą to pogadamy
c)pierw popatrz sam na siebie, potem krytykuj

Khan
21-10-2004, 15:34
@Khan
Napisałeś :"profesionalna replika" to mnie zabiło replika, sam widizsz replika...
Prawdziwą katanę robiono latami(około 10-15 lat), a każde pokolenie coś dodawało...
Bo to JEST profesjinalna replika. Wykonana ze stali hartowanej. Ku twej wiadomości katanę wykonuje się około miesiąca, dwoch. Lepsze miecze kosztowały około pół roku pracy. Miecze dla daimyo i generałów musiały byc starannie wykonane przez wielu roznych tworcow. Znalezienie odpowiednich rzemieslnikow (gdyz jak 'zapewne' wiesz - miecza nie wykonywała od początku do konca jedna osoba) razem z czasem pracy moglo zająć nawet do kilkunastu, kilkudziesięciu lat.
Większość z tego procesu polegało na polerowaniu i ostrzeniu ostrza, przy pomocy specjalnych kamieni i płótna. Warto też dodać, że platnerzy robili to niewyobrazalnie powoli, gdyz zalezalo im na jakosci, nie na czasie.
Do czego zmierzam? Otóż w dzisiejszych czasach mozna maszynowo wyszlifować stal i chemicznie uwęglić i wyhartowac. Mozna w ten sposob wykuc sredniej klasy mieczyk (taki, zeby przecinał gwozdzie) w kilka dni.
Ba! Japonczycy podczas II wojny sami tworzyli miecze masowo i maszynowo, ale to podejrzewam tez juz wiesz.

Jesli chodzi o twoją katankę.
Legenda, statsy, opis itp ładne. Podobają mi się. Ale nad szatą graficzną bym troche popracował.
Poza tym co to jest 'master maked' ? Moze chodzilo ci o 'masterly made'?

Dr.Unknown
21-10-2004, 15:53
Masz problemy z imieniem Shan'a?
"Pieśń o Rolandzie", w której jesteś klasie? Mówiliście już o tym? Wiesz Roland nie był by zadowolony;)

Dr.Unknown
21-10-2004, 16:03
tibiOstrzegałem? TAK jak jeszcze raz ktoś napisze 'tibi' miast 'tibii' to chyba się załamie!aaa! nie wykręcaj się Dyslekcją, tylko czym innym na D- Debilizmem...

roland
21-10-2004, 17:29
"Pieśń o Rolandzie", w której jesteś klasie? Mówiliście już o tym? Wiesz Roland nie był by zadowolony;)
Po pierwsze czemu nie byłby zadowolony??(omawiałem pieśń mam 14 lat, tyle co ty...)
Ostrzegałem? TAK jak jeszcze raz ktoś napisze 'tibi' miast 'tibii' to chyba się załamie!aaa! nie wykręcaj się Dyslekcją, tylko czym innym na D- Debilizmem...A ja się załamię jak się na nauczysz klikać w dośc dużę okienko edytować... A co do "tibi" to mój prywatny błąd panie doskonały...
Poza tym co to jest 'master maked' ? Moze chodzilo ci o 'masterly made'?
tak o to mi właśnie chodziło:/zara zmienięi dziękuję za to:
Jesli chodzi o twoją katankę.
Legenda, statsy, opis itp ładne. A co do szaty to pracuję nad nią, to był raczej pomysł, pozwalam ci grzebać i przerabiać ją, może stworzysz lepszą...
A teraz coś o naginacie, mianowicie CIPowie też sp******** sprawę z naginatą... Zobaczcie sobie sami jej zdjęcie:
http://69.56.199.198/tibia/weapon/naginate.gif
Przecież naginata to coś mniej więcej jak kij około 1,5 metra z dodanym na końcu ostrzem długości około 0,5 metra , które było ostre jak katana(to ostrze na końcu to takie jakby wakizashi)A tu wygląda jak taka maczuga-stępiony topór, nie mogę tego opisac , bo nie widać dokładnie co to jest... Widać, że CIPowie(zwłaszcza ci z Hongkongu) bardzo znają się na Japoni...A najgorsze jest to, że naginata to po angielsku "naginate" a w grze jest niginate:/

Khan
21-10-2004, 18:04
@up:
Akurat do nanigaty prawie nic nie mam. Podobna w miarę jest. Statsy ok. Dostępnośc/cena moze byc. Oburęczność jest. A jesli chodzi o nazwę to cos takiego jak 'nanigata po angielsku' to ABSURD TOTALNY. Nanigata i Katana to japońskie nazwy własne i teoretycznie nie powinnismy nawet ich odmieniac po polsku. Tylko mówić "Walczę przy pomocy miecza Katana". Tłumaczenie jak np. Nanigate czy Catana świadczą więc jedynie o bezgranicznej glupocie ludzi.

Shanhaevel
22-10-2004, 13:12

O! Nieładnie, nieładnie! :P Jak TO, że zapożyczyłem imię z książki nazywasz plagiatem, to Khan też jest plagiatorem (ksywa wzięta od Khana Protektora), Superman i kilku innych. Zwijamy się, panowie! :P

Jak około 10 userów się zgodzi z tobą, że to plagiat, to też mogę się zgodzić. :/

Co do Katany...

http://members.lycos.co.uk/shanhaevel/k5.PNG

Happy? Khan nawet powiedział w moim dawnym temacie, że dobra. Lol?

roland
22-10-2004, 13:54
O! Nieładnie, nieładnie! :P Jak TO, że zapożyczyłem imię z książki nazywasz plagiatem, to Khan też jest plagiatorem (ksywa wzięta od Khana Protektora), Superman i kilku innych. Zwijamy się, panowie! :P

Jak około 10 userów się zgodzi z tobą, że to plagiat, to też mogę się zgodzić. :/

Co do Katany...

http://members.lycos.co.uk/shanhaevel/k5.PNG

Happy? Khan nawet powiedział w moim dawnym temacie, że dobra. Lol?Następny plagiat w twoim wykonaniu... Khan też robił na różowym tle...

Shanhaevel
22-10-2004, 13:59
@up
<trzask prask bum bach>

Wpadłem pod biurko i tak mi zostało. CIPowie też robią na rózowym tle!!! Plagiat!! Bann dla nich! I dla wszystkich robiących na różowym tle!! Geez, koleś, ty mnie załamujesz. Nie wiesz, że robię w stylu tibijskim, a w Tibii tło przeźroczyste to tło różowe... Czyli jak narysujesz coś na różowym tle to w Tibii będzie przeźroczyste... LOL?

Bezpodstawne oskarżenia... Czy to przystoi 14-latkowi? I w ogóle uczciwym ludziom? Pojęcia nie mam.

EDIT: Będę przeklęty po wieki... >:]

Togashi Yokuni
22-10-2004, 13:59
@Roland
LOL przecie wszystkie grafiki z tibii mają różowe (purpurowe) tło.. lol

Khan
22-10-2004, 14:18
1. Shan - twoja katana, ktorą zamiesciles jest bardzo dobra. Nie, nie jest to idealny pixart pod kazdym względem, ale jest jedną z lepszych na forum wg mnie.

2. To normalne, ze grafi w stylu tibijskim rysuje sie w rozdzielczosci 32x32 na rozowym tle. Nie ma tu nic do plagiatowania.

3. Hail Khan Protektor!

Shanhaevel
22-10-2004, 14:28
@up
Zgadzam się z przedmówcą! Hail Khan Protektor!! Komentujcie mój japoński miecz Katana (albo No-Dachi), plz! :)

Khan
22-10-2004, 14:33
@up:
A wiesz chociaz kto to był? Nie 'hailuje' sie bez powodów...

Dr.Unknown
22-10-2004, 14:43
Niepowiedziałem, że jestem idealny(znajdź choć jeden post w którym tak twierdze), ale to bardzo rażący błąd, nie jakieś ż miast rz, ale tak jak byś napisał histori, geofrafi...fajnie wygląda co??
@Plagiat_z_różowym_tłem
Ja *******e...

Sharphis de'Moon
23-10-2004, 19:18
Mam pomysł - Magic Katana

roland
24-10-2004, 08:59
Mam pomysł - Magic Katana
Tego posta mozna opisać, na dwa sposoby:
LOL albo
ROTFL...

aktus
24-10-2004, 16:03
jezeli chodzi o katane a dokladniej o jej produkcje to stanowczo zaprotestuje co do dlugosci trwania produkcji. maksymalny czas produkcji katany to okolo rok. jezeli jakis tworca robil ja przez cale zycie to oznacza to tyle, ze albo jest leniem, albo po wykonaniu jej popelnil sepuku. sredniej jakosci katana sklada sie z okolo 30000-40000 warstw, natomiast dobra katana sklada sie z okolo 300000 warstw ( naprzemiennie twarda/miekka stal ). w sprzedazy sa tanie odpowiedniki katan skladajace sie z okolo 1000 warstw i z miekkim rdzeniem zeby mozna bylo nia parowac. katana to jest w zasadzie jedyny miecz ktorym mozna bez szwanku parowac ciosy przeciwnika.

Togashi Yokuni
24-10-2004, 16:27
@Roland
LOL te bronie są przeskanowane z L5K widać że tego nie rysowałeś to raz, dwa, przywłaszczasz sobie czyjąś własność to nazywa się plagiatem i jest karalne przez prawo. Trzy, kłamiesz. Cztery na moje powinieneś dostać bana... to jest szczyt chamstwa...

Xenon
26-10-2004, 15:37
Ja również uważam, że katana została zbeszczeszczona przez twóców tibii pod względem wyglądu oraz jeśli chodzi o siłę ataku. Nie może być tak, że ten legendarny przedmiot wala się wszędzie gdzie popadnie.

roland
26-10-2004, 20:25
Ja również uważam, że katana została zbeszczeszczona przez twóców tibii pod względem wyglądu oraz jeśli chodzi o siłę ataku. Nie może być tak, że ten legendarny przedmiot wala się wszędzie gdzie popadnie.
Skwituję to słowem LOL
właśnie o tym jest ten temat, 100 postów o tym mówi, wszcy to wiedzą, tylko co z tym zrobić?? Trzeba zrobić katanę i wysłać CIPsoftom, i tyle... Tylko czyja katana to miała by być?? Mam propozycję:
Składajcie tu swoje prace katan, a potem zrobimy sondę, która jest najlepsza po czym wyślemy ją cipom ok??

Khan
26-10-2004, 20:42
Hmmm... Może gdybyśmy uporali się gdzieś przed drugą połową listopada to istniałby promil szansy, że uwzględnili by to przy grudniowym updacie :/

Koszyczek
27-10-2004, 22:40
Powiem wam tyle. Nie czytalem all postow bo mi sie nie kcialo 14 stron przeczytalem jakies 5 od 1-4 i ostatnia. nie wiem co bylo dalej ale powierdzam nie ktorych. NAtomiast :

Katana w Japni jest symbolem, symbolem Walki tak jak Japonczycy wladali katana jest nie samowite ci wszyscy Ninja... jak oni sa wysportowani
Taki Ninja nie potrzebuje ak47 czy m4 Mu wystarczy Katana on jest szybszy i zwininiejszy od kul. (no moze przesadzilem :P)

Kto oglondal ,, Ostatni Samuraj '' pamieta Akcje kiedy jakis many zabija sie sam nozykiem zeby go many nie zabil katana ? a wiecie czemu ? bo dla niego to byl wstyd jego glowa zostala sciea Katana

W tibi jest ona oceniona jak zwykly miecz nic nie warty Cipowie powinni przeprosic Japan i ulepszyc ta bron i nadac jej lepszy nowy ksztalt :]

Khan
27-10-2004, 22:49
@Koszyczek - pogromca gramatyki.
Ninja nie ma zbyt wiele wspolnego z kataną.
A co do tego samobojstwa.. Scięcie glowy nie bylo niczym haniebnym. Ten 'many' zadźgał się z inych powodów.

Ale ogolnie racje masz.

Koszyczek
27-10-2004, 22:51
Sorrka za gramatyke ale nie pisze polskich znakow i staram sie nie lukac na klawe jak pisze :))

dap-galothij
29-10-2004, 19:58
A może staty: 33/28? Tak, żeby była lepsza od fire sworda, ale nie najlepszaw grze(i dosyć powszechna:D).
Co do grafiki nic nie mówię bo się nie znam.
I jeszcze co do potworów: w tym mailu(jeśli do niego dojdzie w co wątpie)można by jeszcze uwzględnić potwory: tygrys 32 expa i 70 hp
samuraj(skoro jest hunter, hero itd.)

statystyki:(tak żeby był między BK a hero)
loot:katana(bardzo rzadko), bow, 5-20 arrows, 2-6 poison arrows, 10-78gp, co wam się jeszcze podoba
występowanie: orient place

a czemu właściwie na ten update. jak na ten to może CIP-y nie zdążą i spartaczą:P

Shanhaevel
29-10-2004, 21:40
Skwituję to słowem LOL
właśnie o tym jest ten temat, 100 postów o tym mówi, wszcy to wiedzą, tylko co z tym zrobić?? Trzeba zrobić katanę i wysłać CIPsoftom, i tyle... Tylko czyja katana to miała by być?? Mam propozycję:
Składajcie tu swoje prace katan, a potem zrobimy sondę, która jest najlepsza po czym wyślemy ją cipom ok??

Może być?

http://members.lycos.co.uk/shanhaevel/k4.PNG http://members.lycos.co.uk/shanhaevel/k5.PNG

roland
30-10-2004, 18:30
Może być?

http://members.lycos.co.uk/shanhaevel/k4.PNG http://members.lycos.co.uk/shanhaevel/k5.PNG
It can, but some users should take part in choosing good katana, not only me...(jest dobra, ale jacyś użytkownicy oprócz mnie powinni też wziąść udział w wybieraniu dobrej katany, nie tylko ja(bogiem nie jestem:P, no może...))

Gewof
10-02-2005, 09:54
szczerze, to wytrenowany samuraj pokonał by każdego europejskiego wojownika, czy to ciężkozbrojnego rycerza czy jakiegoś wieśniaka z pałką albo czym tam innym.(no, z łucznikami to by se nie poradził, tak samo jak z kawalerjią, ale to 2 nie jest takie pewne)

*Samuraj w lekkim pancerzu, który badź co bąć chornił, może nie idealnie oale chronił (przed otarciami albo czym takim XD)

Najpierw porównajmy rycerza i samuraja...rycerz wygląda jak bezmózgi robot(przynajmiej ja tak sądze :P) a samuraj w tej swojej masce jak jakiś kurde potwór.(chociaż jak bym miał wybrać straszniejszego to bym chyba sam się zabił XD)

Cięcie rycerza było potężne, ale powolne. Wogule to rycerze nie zastanawiali się zbytnio jak machać tymi swoimi ciężkimi i nieporęcznymi mieczami. No, ale też nie walili na oślep(nie zawsze ;P)

A taki samuraj, w swoim lekkim pancerzu, szybki zwinny z całą gamą ciosów i postaw bez trudu by obrzedł rycerza i znalazł jakąś szpare w którą by trafił. Nawet jak rycerz by miał tarcze to wiecznie by się za nią nie mógł chować.
A gdyby taki samuraj biegał by na około rycerza(hihi) to ciekawe jak by długo rycek ustał?na pewno by musiał podąrzać wzrokiem za samurajem, co by go z równowagi wywaliło.

Podsumowując, może rycerz miał silniejsze i potężniejsze cięcie, to samuraj był bardziej precyzyjny i szybszy, przez co nie musiał parować na sam pancerz tylko celować w miej osłonione miejsca, kolczugą albo krocze(jeźdźcy w tym miejscu nie mieli zbroi :P[W książce krzyżacy jest o tum mowa, ajk mu ktoś włucznią przyrodzenie "usuną"])

to są moje argumenty za tym, że samuraj miał więkrze szanse XD

o kurde..ale błędów :P
*tutaj wątek zgubiłem i zaczołem o czym innym picać..zdarza mi się :P

Szczerze? Taki typowy rycerz to nie bezmogi chlop ktoremu dalo sie bron i wypuscilo na pole walki. Rycerzem mogl byc tylko dostojny szlachcic ktory posiadal spora sumke kasy, byl niezle wytrenowany i nadawal sie do tego. Na rycerza nie pasowano byle kogo(gdyby tak bylo, okreslenie w naszych czasach kogos "rycerzem" nie mialo by takiego prestizu). Uczestnicze w zyciu bractwa rycerskiego i w czasie walki, rycerz nie jest kupa zelastwa machajaca mieczem. Jest wiele ciosow, unikow, szuteczk ktorymi mozna zaskoczyc przeciwnika. Rowniez rycerze nie walczyli tylko mieczami 2recznymi. Miecz 1reczy moze okazac sie bardzo szybka i zabojcza bronia, a w polaczeniu tego z zbroja daje istna machine do zabijania.

[W książce krzyżacy jest o tum mowa, ajk mu ktoś włucznią przyrodzenie "usuną"]
Zborje w "czasach krzyzakow" nie chronily calego ciala, zaslanialy tylko przednie czesci. Ale z czasem(tak jak bron japonska) zmienialy sie one az do momentu gdzie wszystko bylo zakryte. Rowniez samuraj nie mogl by z taka latwoscia odciac glowy czy innej czesci cala rycerza poniewaz pod pancerzem znajdowala sie zazwyczaj kolczuga ktora chronila wlasnie przed takimi wypadkami.

Wedlog mnie, samuraj mial by marne szanse zeby wygrac pojedynek z rycerzem, no chyba ze mial by bardzo duzo szczescia...

kangur
10-02-2005, 15:05
Niestety wiele mieczów nie wygląda tak jakbyśmy chcieli. Ale to CIPowie wymyślali broń a nie my.
Szkoda tylko ze CIPowie nie wymyślą konkursu w któym ludzie bedą robić bronie i wygrana broń zostanie wcielona w życie Tibi.

See You in Tibia

WoJaAnn
11-02-2005, 20:12
SZczerze to jak nie wiedzialem dokadlnei jakie sa bronei w Tibii, ale wiedzialem ze jest cos takiego jak katana to myslalem ze jak nei jest najlepsza to ejdna z najlepszych i tez sie niemile rozczarowalem wygladem i statami, ale neistety nic z tym nie zrobimy :(

BTW... Jako fan SW proponuje zeby stworzyc bron "Lightsaber"

RybcoQ
12-02-2005, 14:30
Może być?

Dla mnie są dobre(ten z lewej lepszy) , ale mogłbyś trochę skrócić rękojeść w obu, żeby samo ostrze było dłuższe.

ZappO
15-02-2005, 17:42
Racja - Katana powinna byc silniejsza... to taka szlachetna bron....

Bucik
15-02-2005, 18:17
Mi także nie podobają się pomysły Cipów...
po 1) stone cutter- heh i ile mi się zdaje to STONE oznacza KAMIEŃ a więc jest to topór z kamienia więc on powinien być taki jak np. ice rapier bo przecierz nim w rzeczywistości w pare rzeczy walnął i by się posypał
po 2) fire axe czy fire sword- powinny spalać potwory albo conajmniej żeby się pokazywał płomień
po 3) wedłóg mnie HAND AXE(ładnie wyprofilowane ostrze) wygląda bardziej efektownie niż HATCHET (kawałek blachy na trzonku)
po 4) już chyba niemam do czego się przyczepić... :D

ja mam pytanie. Z KĄD SIĘ WZIĄŁ ten mieczyk Pharao Sword

MatuS
16-02-2005, 08:57
A ty niby ile masz lat ... ? 11 lat masz chlopczyku ; )
I zaloze sie ze tez latales z jakims tam kijem i sie biles ....

Assamita
16-02-2005, 17:30
Witam , popieram Khana całkowicie , sam ćwicze ken-jutsu i też mnie boli że katana jest tak zchrzaniona , poza tym miasto orientalne + może tanto i wakizashi by sie przydało ;) , mam nadzieje ze szybko CIPowie to zmienią , jak chodzi o temat to pomysł był genialny ! pozdro

JaJcoK
17-02-2005, 17:43
uwazam ze wszystko co bylo do powiedzenia zostalo powiedziane i juz nie ma sensu 30 raz powtarzac, ze cipowie to i tamto - a co do samurajow to ostro odbiegliscie od tematu :P

Sebuś
17-02-2005, 18:56
Katana też jest moim ulubionym mieczem i jak weszłem na main to 10 minut próbowałem wmuwić że jak daje na to look to tam nie pisze katana. Mam w domu kilka katan jakiś badziewnych bo na oryginał oczywiście mnie nie stać jak pewnie większości z was. No cóż Cipy poprostu nie mają szacunku do historii i to tego miecza :/.

Grenni
17-02-2005, 20:10
uwazam ze wszystko co bylo do powiedzenia zostalo powiedziane
A co z tą "petycją" do CipSoft'u. Szczerze mówiąc nie widze dużej szansy na powodzenie ale spróbować nigdy nie zaszkodzi :]

Mar Cin
18-02-2005, 18:23
Mi także nie podobają się pomysły Cipów...
po 1) stone cutter- heh i ile mi się zdaje to STONE oznacza KAMIEŃ a więc jest to topór z kamienia więc on powinien być taki jak np. ice rapier bo przecierz nim w rzeczywistości w pare rzeczy walnął i by się posypał

Po 1 chciałbym się przywitać :)
Po 2 "Stone Cutter Axe" oznacza "Topór Przecinający Kamienie" a nie "Topór Z Kamienia" ;)
On topic:
To co zrobili z kataną to przechodzi ludzkie pojęcie... Ja bym zmienił nazwe tej katany co jest na "Rotworm Sword" albo coś w ten deseń, a dodał broń "Katana" o statsach 38 a 15 d (atak mocny def kiepski ale i tak niezła broń) i lepszym wyglądzie.

Xan Arcanist
23-02-2005, 17:00
Kude nie popłacz sie :p . Co Cie obchodzi jak wygląda, ile kosztuje czy się wala po ziemi czy jest ubóstwiana. Ja mam to w dupie. A

Louner
23-02-2005, 17:34
Xan Arcanist, widać, że nie masz duszy artysty.

Jerkov Thundersword
25-02-2005, 22:15
@Topic

O to, że nawet w grach na samą nazwę Katana naszym przeciwnikom gną się kolana... Autor postu ma rację. Jednak moim zdaniem mimo, ze katana jets lekka powinna być dwuręczna, ponieważ styl walki samurajów był jednym z najlepszych a ich honorem była walka bez tarczy, więc w szacunku dla ich kultu Katana powinna być dwuręczna. Atak katany powinien być o wiele wyższy około 25-30 a opis powinien brzmieć: "You see Katana. It's a holy weapon of mistic warriors Samurays who fight for Honor." Jeżeli popełniłem błąd, poprawcie ;) Katana jak Katana, powinna być lekko zagięta i mieć bardziej srebrny kolor niż szary. Myślę, że zamiast z rotworma powinna wypadać z black knighta, lub być dostępna w jakimś queście i przede wszystkim nie moze być dostępna na rooku!
Przypominam, że katana jest bardzo ostra, czasem żeby zabić wystarczy drasnąć... co niektórzy to tu chyba słyszeli o tym mieczu w kreskówkach i bezczelnie wyśmiewają autora postu... no cóż, wieś się szerzy...

Wordi
25-02-2005, 23:12
Co do wersji Katany w Tibi.
Ta katane co znacie z Filmow oraz opowiesci czy tez gaze o Samurajach to jest najczesciej ukazana tam ostateczna wersja Katany - cudownego miecza smierci.
Czytalem kiedy(jak znajde link to podam)ze ksztalt Katany zostal uksztaltowany przez wieki az zostal dopracowany do Idealu.
Zgadzam sie ze powinna byc wyzej na polce z bronmi i byc 2 reczna zabawka tak jak w rl.

Shardzik
26-02-2005, 21:38
Wszystko fajnie, ale po co odgrzewac temar sprzed prawie pół roku?

Royal_Knight
01-03-2005, 20:48
Kurrrdee!!! Zawracasz glowe o jakis durny patyk ktorym mozna polaskotac! A zreszta w tibii mamy raczej magiczne bronie nie? Jakos nie widzialem zeby jakis miecz plonal. A co do tego to zrob temat o fire swordzie! Zauwazyliscie ze to rapier ktory plonie?? Fire sword zostal urazony i nie powinien byc przez panienki elfy wykuty tylko przez fire devilce :P :berserk:

Micki
01-03-2005, 21:10
@Topic

Co ty masz do katany na rooku najlepsza bron.

Micki
01-03-2005, 21:11
@Topic

Co ty masz do katany na rooku najlepsza bron. ;)

Royal_Knight
02-03-2005, 21:51
omg
ile ty masz lat??
katana to gowno demona (tm)
nie wiem jak tym mozna atakowac wiec sie odwal

Bobi
05-03-2005, 15:33
Witam. Popieram autora tematu. Ja sam jestem wielkim fanem historii/kultury japońskiej. Sam się przyznam, że nie wpadło mi do głowy aby ulepszyć katane ale popieram ten pomysł. Katana była w pewnym sensie (odważe się użyć tego słowa) duszą samuraja. Proces jej tworzenia był za***iście długi porównując z czasem tworzenia normalnego miecza. Katana powinna być conajmniej lepsza od serpent sworda. A dla zainteresowanych. Zanim taki samuraj szedł se na bitwe robił coś co porówując z rycerzami europejskimi było całkiem nie do pomyślenia. Mianowicie... BRAŁ KOMPIEL. Potem nakładał bawełniane kimono, potem jeszcze jedno kimono i krótki spodenki i nakolenniki po czym nakładał zbroje która składała się z wielu pojedyńczych części. Samurajowie byli daleko bardziej honorowi niż rycerze europejscy. Jeśli taki statystyczny Kowalski był samurajem i przegrał bitwe/zawiódł swojego pana popełniał seppuku czyli rozcinał se brzuch. I jeszcze jedno! Nie pieprzcie mi tutaj, że samurajowie walczyli jedną kataną. Wielokrotnie walczyli dwoma! Wogóle samurajom zależało aby przestraszyc przeciwnika wiec zakładali odpowiednie- straszliwe masko-hełmy. I na koniec. Gdyby nie *******eni amerykanie i ich rządza interesów piękna tradycja samurajska przetrwałaby dłużej. To by było na tyle. Mam nadzieje, że dowiedzieliście się czegoś dzięki mnie a ja się ciesze, że mogłem sie z wami podzielic moją wiedzą. Prosze nie krytukujcie Khana za ten temat bo zgadzam się z nim i jest mi smutno gdy miesza sie z błotem jedną z najpiękniejszych rzeczy na świecie- kulture japońską....

TheNatoorat
05-03-2005, 15:45
Tak, fajnie, tylko jak poszłoby z osobami, które mają już katanę? Nagle na rooku ludzie zaczęliby powalać minosy dwoma ciosami?
Jest wiele marzeń, jednak większości po prostu nie da się spełnić...

Kendrek
06-03-2005, 18:18
Ale pomyślcie. Katana to "dusza" samuraja. Gdyby miał ją stracić prędzej popełnił by seppuku. Ciekawe co by sie stało, gdyby do Cipów wpadł "Ostatni samuraj ;)"......

Szczerze mówiąc juz od kilku lat interesuję się samurajami, ich sposobem bycia i walki.... dodatkowo po obejrzeniu "Ostatniego samuraja" szukałem Kodeksu Bushido w necie ale nie znalazlem :(. Jeśli ktoś zna jakąś stronkę z tym Kodeksem to prosze o podanie jej.........

Mały1
09-03-2005, 13:05
ludzie o mnien to nawet w tibi z galtin geana mogom zrobic qlocka]i tak na to samo wyjdzie :baby:

wembley
10-03-2005, 22:40

ty jesteś sam jak żenada, normalne prawda że dzieci bawią się w jakieś seriale? DragonBall to najlepsze anime jakie wyszło kiedyś na rynku, nie znas zisę na DB, siedziałemw Db 2 lata i znam jego całą hisotrię -.-

ps. zapwne ty bawiłeś się w yatamana czy pokemony..

Valai
11-03-2005, 10:02

Tibia nawiązuje do sredniowiecza i nowożytności a nie dzieji z samurajami ;/.
Niech robią jak chcą ,ich sprawa.

Knight Simon Dark lord
11-03-2005, 10:13
ja uważam że siłe katany powinni podwyższyć nie o dużo ale powinni bo w końcu chyba lepszy jest jakiś magicznie wykuty miecz od honorowej katny u mojego dziadka wisi katana na ścianie i fajnie wygląda powinni tą grafike zmienić

Aried Wojtas
12-03-2005, 13:25
katany to są najpiękniejsze miecze!!!!!!!
nie wiem jak mozna bylo ją tak zbeszcześcić!!
PETYCJĘ do CIPów!!!!!!!
Ja chcę pieknej prawdziwej katany
:)
serialnie
interesuję sie mieczami i uwazam ze katana jest jednym z najpiękniejszych i zabójczych mieczy

NCrash
13-03-2005, 01:06
nei wiem po co woogole taki post... jak ci sie nie podoba i ma za maly atak to np. GS'a (giant sworda dla tych co nie wiedza) zmien na katane a swoja katane ktora zrobisz w paincie i ladniejsza to wklej na miejsce GS'a i ju

CZYTAJ PORADNIK PIMP MY TIBIA

Shadow Guard
15-03-2005, 16:19

Mam pomysł na nową Katanę do Tibi, lecz niestety narazie do niej grafy nie mam. Plz zajrzyj do topicu "Propozycje na nową broń, armory, itd..."

fire_arrow
15-03-2005, 18:34
hmm
no tak
samuraje walczyli jedną ręką
taaaaaaak
ale była jesze jedna żęcz które jużywali
a wiecie czego?/
pewnie nei
samuraje uzywali na drugą rękę krutszego meicza jeśli byli godni i uzyskali meicz walcząc w turnieju
hmm katana w tibi to syf prawda dawno atkiego syfu niewidziałem
ja sam posiadam około 6 bokenów katane robiono przez 6 miesięcy
japoniczycy
najpierw pompowali powietrze w ziemei do smoka oczywiście tak neibyło ale onei myśleli inaczej
nastempnie zbierali metal
kiedy wysdzedł około 5-7cm kawałęk metalu
łamali go w pół i znów
zkaładali zbeuijając i tak w kółko
po zrobnbeiniu miecz niemogli go tzrymać za długo anei za krutko w piecu wypalając bo będzie metal zbyt kruchy lub zbyt gientki
(pewnie cipowie wypalają żle i im kaatan neiwyszła 8o )
potem dawali meicz do obrupki woskowaej ap ote mwosk zcierali nastepnie obrabiali go tak dokładnie że trudno zrobić to lepiej nawet pzrez nowoczesne maszyny i ludzi
kiedy skończyli :cup:
miecz nisprzedawali byel komu X(
musiałbyć to młody zlowiek który zostanei samurajem :2handed:
lub człowiek honoru :] meiczy neispzredwali żezinikom :Ork:

:x:

Patryk :P
05-08-2005, 18:59
Katana w tibi jest slaba poniewasz rozne magiczne swordy napewno sa lepsze od Katany np. Fire sword coprawda katana powinna byc mieczem najlepszym z niemagicznych X( !!

Paul Pavon
05-08-2005, 20:15
Ale masz problebem z jakąś kataną jak chcesz cie wyżalic do CIPsoftu to podaj!!!!

__________________________________________________ _____________
Paul Pavon :mag: Lock Leath :elf:
lvl 26 lvl 10
mlvl 32 mlvl 3
Druid Palladin
Pacera Harmonia
20/25 sword 41/34

best combo 210 best combo 50
best solo dragon best solo troll
best team giant spider best team troll(smile??-.-

:flaga_pl: ???
Yes. :swe: -.-

Descartes
05-08-2005, 21:14
@Up: Ja pier*ole, ludzie! Popatrzcie na datę założenia tego tematu zanim napiszecie kolejnego durnego posta!

jogurt0
05-08-2005, 22:42
prawda. byly to doskonale bronie najdzielniejszych a nie byle jakich noobow ktorzy kupili na rynku.

Predator_cs
06-08-2005, 11:35
Masz racje. Katana jest bronią mającą swoją bardzo długą tradycje i jest pewnego rodzaju symbolem Japoni. Też o tym myślałem dlaczego jest taka słaba w tibi prubowalem sobie tłumaczyć ż jest to najlepsza niemagiczna broń z mieczy ale nawet tak nie jest, jakiś brzydki longsword nie mający żadnych szans z Kataną w RL jest lepszy? To poprostu jakiś żart. Cipsoft w pewien sposub mógł obraźić niektórych Japończyków tym co z Nią zrobił. Zamiast być zakrzywiona zrobili prostą jak kij a dotego przypomina bardziej jakiś krótki mieczyk z bylektórego sklepu a nie broń honorowego samuraja. Napewno wiele osób sie zawiodło. Moją pierwszą postacią marzyłem by zdobyć "legendarną' Katane i co? Zdobyłem coś co tylko z nazwy jest Kataną a z wyglądu śmieciem i tak też jest.
Mamj tylko nadzieje żę następny upadate (bo na tego nie ma co liczyć, oprucz może zmiany wyglądu) Zmieni jej drastyczne wykorzystanie w grze i poprawi statsy tej broni na lepsze, by hociarz bylo by sobie można wytłumaczyć żę jest tro najlepsza nie magiczna broń.

A może zrobią umagicznioną Katne?

Bakura
06-08-2005, 11:44
@up

W pełni się zgadzam.Sam jestem wielkim fanem Japonii (manga itp;P) Ale z tą kataną to naprawde przegieli.Dali jakiegoś badziewia...już mogli wogóle jej nie dawać bo ja jestem załamany.

-Res-
06-08-2005, 12:00
Zbierzcie podpisy i wyslijcie do cipsoftu -.-
Oni tego poprostu nie zmienia bo dla nich najwazniejsze sa zyski ...

Taki siaki mag
06-08-2005, 12:17
CZe, w zupełności popieram Khana i jego opinie na temat Tibijskiej katany. A całe to gadanie o niej, nie fajnie by było gdyby CIPy stworzyły nową prof. Samuraj. Taki ziomek miałby dostępną jakąś super katane tylko dla niego, :p oraz jakąś tam magie, np. niewidzilaność no bo jak chciał taki samuraj to umiał sie stać niewidzialny i chodzić bezszelestnie, i inne takie tam typowo samurajskie czary. Alr to tylko marzenia :( .

Katana ma tradycje i kulture, CIPy nie powinni jej zlekceważać.

Descartes
06-08-2005, 12:22
@Up: Niee, nowych profesji raczej nie będzie, byłoby to niekorzystne dla już istniejących profesji. Co najwyżej "potworka" (mam na myśli NPC, nie bierzcie tego tak dosłownie :))

Według mnie najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby zamienienie Bright Sword na Katana i na odwrót. (oczywiście tylko nazwy, ew zrobić nowe grafiki)

Xtreme
06-08-2005, 12:43

hehe dragon ball jest spox ...... sorry był Ale te dzieciaczki naprawde są po***ane -.-
:baby:

Sadamq
06-08-2005, 12:44
A mi szczerze to dynda... Używacie tej katany ? Ile sie na nią patrzycie ? Może z 10 sek. przechodząc przez jakis resp rotów i tyle. Naprawde, Katana jest jednym z najmniej uzywanych mieczy w tibii, więc po cholere ta dyskusja ? ;/

Spartakus
06-08-2005, 13:09
Hmmm...
Mysle ze powinno zostac to poprawione albo usuniete z uwagi na to iz jest to skladnik kultury japonskiej a regulamin tibi zabrania obrazania religi, przekonan, kultu w jakikolwiek sposob.

A tak pozatym to mogliby polepszyc staty katany bo w rl ten miecz wymiata.Niedawno w japoni laserem wyrownano tak jego boki ze wchodzil w stal jak w maslo!

Khan
06-08-2005, 13:29
A mi szczerze to dynda... Używacie tej katany ? Ile sie na nią patrzycie ? Może z 10 sek. przechodząc przez jakis resp rotów i tyle. Naprawde, Katana jest jednym z najmniej uzywanych mieczy w tibii, więc po cholere ta dyskusja ? ;/

Właśnie dlatego. Katana jest jednym z najlepszych mieczy w dziejach ludzkości, pod wieloma względami.

Mysle ze powinno zostac to poprawione albo usuniete z uwagi na to iz jest to skladnik kultury japonskiej a regulamin tibi zabrania obrazania religi, przekonan, kultu w jakikolwiek sposob.

Musiałby sie jakiś japoniec upomnieć, a na to nie ma co liczyć raczej.

--------------
Osobiscie mi by wystarczyło gdyby zmienili nazwę tego ścierwa co jest na rooku kataną zwanę, na Heavy Blade, albo coś w tym stylu.

--------------
A poza tym - ten temat założyłem prawie rok temu, wieć ostrożnie z krytyką co do mojej osoby.

MS_nake
06-08-2005, 14:49
w pewnym sensie katana jet najlepszym mieczem.... na rooku , jest pożyteczna do oszukiwania graczy ze sprzedawaniem brighta . :p a teraz na poważnie , jakby ktoś zbierał podpisy do cipsoftu to może na mnie liczyć

Kraon
06-08-2005, 14:51
Taa... Katany Rulez (oczywiscie nie te z tibii) wg. mnie powinny :
1. Mieć o wiele lepszą grafe
2. Conajmniej 120 atk.
3. Powinno powstac kilka rodzajów katan i zrobic skill katana fighting (wg.mnie katana na to zasługuje)

ps.w spr.ślimaczka jest spooko katana

to link (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=28888&page=1&pp=10)

Jedi Master
06-08-2005, 15:10
Zgadzam się! Katana wygląda jakby była jakimś śmieciem. W Realu jest to bardzo cenna, lekka oraz piękna broń. CIPy chyba robią sobie jaja z Nas - robiąc z takiej broni gorszego śmiecia niż z Longsworda.
Tak poza tematem CIPy powinny zmienić wygląd Katany, ponieważ nie różni się prawie niczym od bright Sworda - co jest często wykorzystywane przez oszustów i thiefów w sprzedaży ( podłożą za pierwszym razem bright sworda; dadzą Cancel na Trade; za drugim razem podłożą Katane a jakiś biedak da Accept nie patrząc dokładnie co qpuje, gdyż jest podniecony bardzo niską ceną np. 1/2 ceny albo 5 k za brighta X( ). ;)

Descartes
06-08-2005, 15:21
@Up: Dobrze mówisz. (Ale to tak przy okazji :))

Nie podoba mi się, brak jej wygięcia. Wiem, że są też proste miecze Katana, ale to są już takie "inne".

Zobaczcie, co przed chwilą skombinowałem:
http://img324.imageshack.us/img324/9671/katana7xy.png (http://imageshack.us)

Geharb
06-08-2005, 20:46
ale status ma jedak niemały,jest najlepsza bronią na rooku,a to jednak coś
@edit:dobry pomysł z tymi podpisami,jakby co to sie podpisze

W3BSTERek
06-08-2005, 21:23
Masz rację stary. Ja miałem okazję dotknąć ostrza Katany w rl. Bolało... Metal który był kuty task wiele razy jest wytrzymały i dlatego ten miecz zawsze był ostry.
BTW ja też sie wqurw*** i zrobiłem własne SPr dla "katany". Ale nie mogę go zamieścić.

Ashlon
06-08-2005, 21:43
Taa... Katany Rulez (oczywiscie nie te z tibii) wg. mnie powinny :
1. Mieć o wiele lepszą grafe
2. Conajmniej 120 atk.
3. Powinno powstac kilka rodzajów katan i zrobic skill katana fighting (wg.mnie katana na to zasługuje)

1.Racja
2.Fakt, powinni podniesc troche cene, skill katany, ale nie do 120 -.- Moze podniesiemy mls do 8000010101010 att?
3.Mogliby wprowadzic kilka rodzajow katan. Co do skilla - nie przesadzaj. Niedlugo moze wprowadza dragon lance fighting, giant sword fighting, crossbow fighting - bo wg mnie te bronie na to zasluguja? ;)

Kraon
07-08-2005, 10:33
a znajdx mi w prawdziwym swiecie gigant sword'a :p

S.P.M
07-08-2005, 10:50
Już to chyba ktoś mówił...
Tibia to gra w której mnóstwo magicznych broni.
Samuraje nie mieli szansy walczyć płonącymi mieczami albo mieczami-z-piłką.
Nie wymyślaj, ze zwyczajnych broni katana jest jedną z mocniejszych. Wygląd mogliby zmienić, ale nic pozatym.

Bronas
08-08-2005, 18:50
Tak katana powinna być lepsze i ładniejsza np atk:35 def 30
Macie mój podpis
X(

Bronas
08-08-2005, 18:52
Katana Zasługuje na polepszenie wyglądu i jakości (np: atk35 def 20)
Macie mój podpis
Usuńcie ten jeden post

Yoshu Thor
25-08-2005, 22:09
Khan - 100% racji. Katana to broń niemalże legendarna. Ja jak gram w Warhammerka to wszystkie magiczne miecze jakie wprowadzam to Katany xD. Nie no joke :D Ale rzeczywiście CIPsoft sobie ostatnio za duzo pozwala....Update powalony, a bronie nie zmieniły sie! Wezmy na przyklad Poison Dagger. Ja wyobrazam go sobie jako lekko zakrzywiony maly sztylecik z zielonkawą poświatą i malutka czaszka jako gałkę (jesli tak to sie nazywa, sorki ale troche mi sie spac chce ). Katana powinna zostac zmieniona, ale poniewaz Cipy nie pomyslaly nad tym to musimy czekac do kolejnego updatu...omg...

@do osób czepiających sie japońskich bajek: A co ma Katana do japońskich bajek? Ja mysle ze nie rpzesadzajcie bo nam chodzi o potezna bron, anie cos co puszcza z siebie strumiec fal uderzeniowych :D

Azin
25-08-2005, 22:11
nom dokladnie ta katana to koszmar przy robieniu jej cipsoft sie chyba nie postaral

Vomusu
25-08-2005, 22:46
Co do katany: Byla wykonywana z tysięcy warstw stali, co czyniło klingę niezwykle mocną. Rękojeść pokrywano skórą (tzw. jaszczurem). Oprócz katany samurajowie nosili drugi, krótszy miecz. Czasami walczyli dwoma naraz.

Zbroja: Japońska zbroja nie była metalowa jak zbroje europejskich rycerzy. Składała się z wielu żelaznych i skórzanych części powiązanych ze sobą kolorowymi jedwabnymi sznurkami i rzemieniami. Znacznie łatwiej było się w niej poruszać niż w zbroi z metalu. Zbroje zdobiły złote i srebrne elementy, dlatego wyglądała imponująco.

Samuraj przed bitwą zawsze brał kąpiel, bo jeśli miał zginąć chciał być czysty przed pójściem do nieba. Ubieranie się po kąpieli było bardzo czasochłonne. Samuraj zakladał trzy warstwy ubrań a na koniec jedenaście części zbroi.

Najpierw zakładał przepaskę na biodra i krótkie bawełniane kimono.

Potem kolejne kimono, krótkie spotenki oraz nagolenniki przywiązane jedwabnym sznurkiem.

Następnie zakładał zbroję. Każdą jej część przywiązywał sznurkiem lub rzemieniem.

Na końcu nakładał opaskę na włosy, zakładał hełm i brał do ręki broń.

Mam nadzieję, że rozwiązałem chociaż jeden wasz problem :)

Khan
26-08-2005, 00:17
@up:
Obawiam sie ze nie. Ale ładnie opowiedziałeś jak to samuraj sie przebierał.. -.-

Wipigi
27-08-2005, 13:57
Popieram!!! Katana w Tibi to po prostu kiepski i tani szajs a w prawdziwym swiecie byla droga i smiercionosna....

Fasolka
28-08-2005, 16:02
A skąd wy to wiecie. wielcy z was smuraje qrwa. napewno gdy by na swiecie byly takie bronie jak: fire sword czy gwiezdny miecz to katana napewno była by gównem.

PeTeRsOn
28-08-2005, 16:19
A mi jakoś Djinn Blade przypomina katane :P Podobna nawet :] Mogliby przemienic nazwy tych dwoch broni :)

boorex
28-08-2005, 17:36
A mi jakoś Djinn Blade przypomina katane :P Podobna nawet :] Mogliby przemienic nazwy tych dwoch broni :)
Ty widziales katane kiedys ?..lol djin blade i katana ;p a tak jak powiedzial jeden z kolegow wyzej jakby by fire sword na swiecie lub nawet taki spike sword to napewno katana byla by szajsem jedynie mocnym w swej historii...

Black cat
29-08-2005, 16:06
uważam że <b>KHAN</b> ma racje z tą kataną.Katana to powinna być broń porównywalna z Bright sword'em i powinna o wiele lepiej wyglądać a nie tak jak teraz wygląda jak shit i ma atak i def jak shit.Niech CIPSOFT sie zastanowi B)

Kaczomir1
29-08-2005, 21:25
Zgadzam sie! Katana powinna to byc bron o bardzo wysokim ataku ale takiej sobie obronie!!(np.60atk 10 def)!!! Jakbym mial domek to bym se zrobil domek pelen katan!!!!!

Profesja: paladin
Skills:58,5dist(rosnie)
Lvl:23(rosnie)
mlvl:12,5(rosnie)
Server:astera

Walic NOOBOW(shrekowa de druid, franek ma malucha)

Badek1910
29-08-2005, 23:08
Moim zadniem Katana powinna zadawac znacznie wieksze obrażenia ( proponowalbym atk. 40 def 20 ) , wogule mnie dziwi po co kupują taką katanę na Rook'u i wydaja na nia np. 250 gp ( czasem 300 B) . Pod względem stylistycznym równiez pozostawia wiele do życzenia ale coż ... my nic na to nie poradzimy , pozostaje nam miec nadzieje ze CIP'owie stworzą jakomś ładną i dobrą broń ;)

Wiele Serc , Jedno Bicie ... <R><A><D><O><M><I><A><K> ... Miłość na Całe Życie ... :]

Tychanowicz
30-08-2005, 00:34
@up: Katana na Rooku jest przeważnie używana przez Rookstayerów.

Suverase
30-08-2005, 13:10

masz racje, wczesniej jakos tego nie zauwazylem (moze dlatego ze nigdy nie uzywalem katany :D)
ale w tym update nie zmienili jej :(

@down: a co to ma wspolnego z tematem?

Cossma
30-08-2005, 13:22
Wiele Serc , Jedno Bicie ... <R><A><D><O><M><I><A><K> ... Miłość na Całe Życie ... :]

Pamietasz jak od Mławskich "pał" dostaliście dwa sezony temu kiedy MKS Mława wchodził po wygranej z "Radomiakiem" od razu do II ligi a ten ***owy Radiomaik misiał walczyć w barażach.

Szkoda że nie widzieliście jak Mławska Policja potraktowała pałkami kibiców radomiaka
:D
:D

ShermanM4
31-08-2005, 22:26
Katana jest lekko zakrzywiona podobna do szabli, do tego jest lekka, przez co powinna być szybka. Powinni wprowadzic walke dwiema bronmi naraz jak w Icewind'zie czy Baldurze 2. Cipy poszły na skróty i ąłtwizne wprowadzili jednakowa szybkość broni a do tego tarcze wszystkie sa jednakowego przeznaczenia. Pukleż był mały przez co można było uzywac nawet broni dwurecznej pawęż dodatkowo chronił przed bronią dystansowa tzn łuki kusze

S.P.M
31-08-2005, 23:44
Katana jest lekko zakrzywiona podobna do szabli, do tego jest lekka, przez co powinna być szybka. Powinni wprowadzic walke dwiema bronmi naraz jak w Icewind'zie czy Baldurze 2. Cipy poszły na skróty i ąłtwizne wprowadzili jednakowa szybkość broni a do tego tarcze wszystkie sa jednakowego przeznaczenia. Pukleż był mały przez co można było uzywac nawet broni dwurecznej pawęż dodatkowo chronił przed bronią dystansowa tzn łuki kusze
Puklerz raczej do broni dwuręcznej to nie słyszałem chyba że do łuku a i to tylko w projektach fantasy.

Misiek ziom
01-09-2005, 00:19
Moim zadniem Katana powinna zadawac znacznie wieksze obrażenia ( proponowalbym atk. 40 def 20 ) , wogule mnie dziwi po co kupują taką katanę na Rook'u i wydaja na nia np. 250 gp ( czasem 300 B) . Pod względem stylistycznym równiez pozostawia wiele do życzenia ale coż ... my nic na to nie poradzimy , pozostaje nam miec nadzieje ze CIP'owie stworzą jakomś ładną i dobrą broń ;)

Wiele Serc , Jedno Bicie ... <R><A><D><O><M><I><A><K> ... Miłość na Całe Życie ... :]Moj koelga sprzedal katane za 500gp -.-

Walekifa
04-09-2005, 22:15
a teraz ciekawostka odemnie :evul: interesują mnie militaria i wiem...że "Japońscy oficerowie" podczas II wojny światowej nosili przy sobie katany-był to skarb rodzinny przekazywany z pokolenie na pokolenie i niektórę liczyły po kilkaset lat,używali ich równierz do walki,i kiedy obcokrajowy żołnierz zdobył owe trofeum,był to baaaaaaaardzo drogi skarb...

tymon samuraj
05-09-2005, 00:43
i to nią popełniali harakiri podczas nieudanego oblężenia bądz akcji militarnej.
ale nie każdy miał katane i nie każdy mógł pozwolić sobie na taki ,,luksus''
większaść podrzędnych jednostek popełniała samobójstwo poprzez położenia sobie granatu na głowie i po jego odbezpieczeniu czekaniu naśmierć.....
w feudalnej japoni tylko wojownik (bushi) tzn,samuraj mógł sobie pozwolic na noszenie katany.chłop spotkany z kataną budził podejżenia typu iż posiadł ją w nieuczciwy sposób co było pogardom dla klasy wojowników i szybko kończyło się śmiercią delikwenta
<<katany tez posiadli wodzowie,daimyo i panowie feudali>>
a i jeszcze jedno
Kaczomir1
Zgadzam sie! Katana powinna to byc bron o bardzo wysokim ataku ale takiej sobie obronie!!(np.60atk 10 def)!!! Jakbym mial domek to bym se zrobil domek pelen katan!!!!!
Pewnie nie wiesz co to bylo kenjutsu alb kendo,obejrzy w byle jakim filmie pojedynek samurajów albo sciągnij filmik z mistrzostw chociażby polski w kenjutsu a zobaczysz ile można wykonać bloków/odparowań/uników uderzeń kataną.
to nie tylko siekanie na oślep,ktoś musi zaatakować pierwszy i trzeba być an to przygotowanym

Khan
05-09-2005, 09:41
jo.. nie harakiri, a seppuku.

Swoją drogą wiecie kiedy popelniono ostatnie sepuku? Niedawno bo w 1970 roku. Jednemu kolesiowi nie podobalo sie to co stalo sie z Japonią po drugiej wojnie..

Walekifa
05-09-2005, 17:42
A i jeszce jedno xD Samuraje z niektórych klanów (niepamiętam jak sie nazywały)doskonalili technię walczenia 2 katanami naraz ;] takwięc potrzebowali duzo siły,ale jednak było to mozliwe,więc katana powinna być 1-reczna-allllleee zajmowała by dużo capa-żeby dopiero h lvlowi gracze mogli nosić do niej tarczę. :P

Khan
05-09-2005, 17:47
Wiesz.. Katana jest lekkim długim mieczem jednosiecznym kłutym. Samuraje walczyli nim oburącz, bo taki mieli styl. Nie widze problemu w katanie, jako mieczu jednoręcznym..

a co ryotuzokai.. wojownikow o dwoch mieczach, to to juz jest ich wlasny styl. Nie widze powodu prowadzania tego do gry w ktorej nie mam mody na walke dwoma bronmi, tylko dlatego ze taki Musahi Miyamoto walil sobie naraz dwoma katankami.

Walekifa
05-09-2005, 17:57
Najs 8o ,A skąd ty to wszystko wiesz? :)

Khan
05-09-2005, 18:11
Ja tym żyje.

Mystery Player
05-09-2005, 18:38
Jak niektórzy z was są tacy rozeznani to czemu na Samuraii muwicie Samuraie ,a nie Bushi ? W Japoni nie istnieje Słowo SAMURAI...
Pozatym podziwiam twoją wiedzę na ten temat. Napisz mi imię swojej postaci
i świat na mail'a...

tymon samuraj
05-09-2005, 20:51
katana byla przedmiotem wiec legendarnym,tylko wysokie klasy ja posiadaly,na rooku ze jest to skandal(powinna miec opcje harakiri) bylo by mniej noobów

tymon samuraj
05-09-2005, 20:53
Jak niektórzy z was są tacy rozeznani to czemu na Samuraii muwicie Samuraie ,a nie Bushi ? W Japoni nie istnieje Słowo SAMURAI...
Pozatym podziwiam twoją wiedzę na ten temat. Napisz mi imię swojej postaci
i świat na mail'a...
samuraj jako slowo w jezyku japonskim istnieje i oznacza ,,wierną sluzbe''
((samuraii)
gram na forterze
moje postacie to
Bialy rower gna przez wies
cierpie katusze bo sie dusze
edek szalony dusiciel kredek
fotogeniczny
gram tlyko fotogenicznym inne robie zeby szpanowac an rooku (roxx)

tymon samuraj
05-09-2005, 20:59
Wiesz.. Katana jest lekkim długim mieczem jednosiecznym kłutym. Samuraje walczyli nim oburącz, bo taki mieli styl. Nie widze problemu w katanie, jako mieczu jednoręcznym..

a co ryotuzokai.. wojownikow o dwoch mieczach, to to juz jest ich wlasny styl. Nie widze powodu prowadzania tego do gry w ktorej nie mam mody na walke dwoma bronmi, tylko dlatego ze taki Musahi Miyamoto walil sobie naraz dwoma katankami.

katana nie jest dlógim mieczem (wbrew wszystkiemu)
samuraje ne walczyli nim oburacz,walczyli oburacz mieczem tachi
ja widze problem bo jest zle umiejscowiona i za latwo dostepna
ryotuzokai byl to styl walki dwoma krotkimi mieczami wakizashi.....nim wlasnie sie kierowal Musashi miyamoto,najslynniejszy samuraj japoni

tymon samuraj
05-09-2005, 21:00

Swoją drogą wiecie kiedy popelniono ostatnie sepuku? Niedawno bo w 1970 roku. Jednemu kolesiowi nie podobalo sie to co stalo sie z Japonią po drugiej wojnie..

harakiri popelniali wojownicy,seppuku sluzba..olol

Landrynka
06-09-2005, 21:31
Teleportowali cię tutaj z PRL-u ? Zachowujesz się tak "jak mi dadzą tak jest dobrze, będę chronić choćby to miało być najgorsze bagno" rzeczywiście nie wiem czemu lecz bronie z dalekiego wschodu pozostawiły wielki niedosyt..podobnie gwiazdy samurai..Tzw. throwing star, wygląd ich nie odstaje od jakiegoś plusika z zaokroglonymi kantami..Katana tutaj przypomina tutaj bright sword bez złotego "chwytu". Katana jest to broń która jest powiązana niezwykle z życiem wielu naszych przodków ziemi wschodniej...Wiele męszczyzn, nawet dzieci poświęcało życie na to aby wykuć broń odstraszającą wrogów, broń doskonałą która za jednym ciosem odbiera życie kilku nieprzyjacielom, aby wojownik Mógł z dumą nosić miecz, którym chroni swojego kraju...Tu niestety historia tego miecza została zapomniana, i została stworzona "nowa" (?) wersja tego legendarnego miecza..Mój wujek kolekcjonuje broń...Prawdziwa, oryginalna katana to jedna z najpiękniejszych Broni jaką mi pokazał...Do dnia dzisiejszego, tworzy się piękne zdobienia na (dla osób nie w temacie powiem żeby było zrozumiale choć powiem niepoprawnie)"etui" Dla tej szlachetnej broni...Ogromne szafiry, tuż obok ornamentów..Naprzykład.

Oryginalnie napisane przez Khan

Tzw. Śmierć Honorową popełniało się gdy Mistrz wojownika Został Zabity, nie udało się go uchronić od spisku itd. więc to nie było seppuku

tymon samuraj
06-09-2005, 21:42
dzieci nie.katanakai mieli swoich uczniow ktozy na anjwyzszym stopniu zaawansowania poznawali cala technike wykuwania miecza.To nie gwiazdki samurajow lecz gwiazdki ,,ninja,,(tanczacych z cieniem)

Tzw. Śmierć Honorową popełniało się gdy Mistrz wojownika Został Zabity, nie udało się go uchronić od spisku itd. więc to nie było seppuku[/QUOTE]

nie nie wojownikktory skazil swoje bushido (droge wojownika) badz zachowal sie niegodnie konczyl smiercia samobujcza

Landrynka
06-09-2005, 22:34
@up NonONoOno :P

Co do bushido to masz rację, Gwiazdki ninja też (moja omyłka)
a TERAZ LEKTURA:
Ronin:
Każdy samuraj miał swego pana.Jednak zdarzało się , że daimio ginął w bitwie lub na skutek zdrady. Jego samuraj tracił wówczas wszystko-honor,majątek,tytuły,przywileje. Stawał się wyrzutkiem-roninem.Żył poza prawem i busido,mieczem zarabiając na żcyie jako najemnik lub pospolity zbój.Znana jest opowieść o samurajach, których pan zginął, gdyż nie potrafili ochronić go przed zdradą. Wojownicy nie mogli pogodzić się z losem roninów,poprzysięgli więc zemstę.Upłynęło wiele lat, nim zdołali zgładzić wszystkich winnych śmierci daimio. A gdy zabili ostatniego ze zdrajców, wspólnie popełnili seppuku. Wielu możnych panów, obserwując tę ceremonię, oddało im honory.

Seppuku:
Czasem jedynym sposobem na zachowanie twarzy było popełnienie seppuku-ceremonialnego samobójstwa. Samuraj, który decydował się na ten desperacki krok przy użyciu krótkiego miecza- wakisashi, rozcinał sobie brzuch. W ceremonii zawsze towarzyszył mu inny samuraj - sekundant. Jego zadaniem było dopilnować, by seppuku przebiegało zgodnie z ceremoniałem, a także żeby umierający nie zhańbił się w ostatniej chwili poprzez okazanie strachu lub bólu.

Opisze na proźbę jeszcze coś.

Khan
07-09-2005, 00:18
Tymon - edytuj posty plz.. -.-

katana byla przedmiotem wiec legendarnym,tylko wysokie klasy ja posiadaly,na rooku ze jest to skandal(powinna miec opcje harakiri) bylo by mniej noobów
Dobre :)

ja widze problem bo jest zle umiejscowiona i za latwo dostepna
ryotuzokai byl to styl walki dwoma krotkimi mieczami wakizashi.....nim wlasnie sie kierowal Musashi miyamoto,najslynniejszy samuraj japoni
Myslisz się. Samuraje walczyli mieczem, tak jakby byl poltoraręczny. Jednak częściej stosowano jedną z pięciu pozycji walki oburącz. Niezaleznie czy byla to katana, czy tachi. Oburącz walczono nawet wakizashi, jeśli zaszła taka potrzeba.
'Ryotuzokai' to nie styl, lecz osoba.

Tylko samuraje popelniali seppuku. Harakiri mogł se odwalić kazdy.

Tzw. Śmierć Honorową popełniało się gdy Mistrz wojownika Został Zabity, nie udało się go uchronić od spisku itd. więc to nie było seppuku
Samuraj miał prawo popełnić seppuku z dowolnego powodu. Np. gdy otrzymał rozkaz, którego nie potrafił wykonać. Gdy stracił miecz. Gdy był zmuszony do ucieczki z walki.

To nie gwiazdki samurajow lecz gwiazdki ,,ninja,,(tanczacych z cieniem)
To Shurikeny. Jedna z najpopularniejszych broni ninja.
Ninja to nie doslownie 'tanczacy z cieniem'. To wyraz pochodny od 'nin-jutsu' czyli 'sztuka bycia niewidzalnym'.

eerion
07-09-2005, 06:49
to nią popełniali harakiri podczas nieudanego oblężenia bądz akcji militarnej.
Bull shit & die
po pierwsze nie hara-kiri tylko seppuku (jak khan zauważył) - a to jest różnica bo oba przebiegają inaczej.
Po drugie nie kataną tylko głównie wakizashi.

Pewnie nie wiesz co to bylo kenjutsu alb kendo,obejrzy w byle jakim filmie pojedynek samurajów albo sciągnij filmik z mistrzostw chociażby polski w kenjutsu a zobaczysz ile można wykonać bloków/odparowań/uników uderzeń kataną.

Tutaj akurat muszę ci przyznać rację - ćwiczymy z kumplem walki miedzy innymi katanami (bokkenami - katanami treningowymi z drewna ;) ) i naprawde jest dużo opcji. To nie ejst miecz europejski że bijesz z góy tylko lub cuś ^^

A i jeszce jedno xD Samuraje z niektórych klanów (niepamiętam jak sie nazywały)doskonalili technię walczenia 2 katanami naraz ;] takwięc potrzebowali duzo siły,ale jednak było to mozliwe,więc katana powinna być 1-reczna-allllleee zajmowała by dużo capa-żeby dopiero h lvlowi gracze mogli nosić do niej tarczę.
1. Za duzo L5K
i się zresztą pomyliłeś. Była szkołą specjaloizująca się walką 2 katanami, lecz to było rzadkie i dość wyjątkowe.
technika bodajże Ninten czy Daisho polegała na wykorzystaniu Katany oraz Wakizashi, przy czym Wakizashi słuzył często do odparowania ciosów.
Jeśli chodzi o walkę 2 brońmi to najczęściej to było kodachi - jest to jakby troche krótsza katana.

Nah.
Katanami walczyli oburącz.
BUAHAHAHAHAHAHA
wiesz co oznacza seppuku?
To jest ostanti test honoru - popełniane za pozwoleniem daymio zmywali hańbę ze swej rodziny i z siebie w ten sposób.

Smierć honorowa to seppuku.
I nie mistrz tylko daymio.
I co do śmierci honorowej był jeszcze ronin - czyli osoba bez pana, lec zniewielu się decydowało na takie życie.

dzieci nie.katanakai mieli swoich uczniow ktozy na anjwyzszym stopniu zaawansowania poznawali cala technike wykuwania miecza.To nie gwiazdki samurajow lecz gwiazdki ,,ninja,,(tanczacych z cieniem)

ani to ani to
To ma swoją nazwę - shuriken
I tak powinno się pisać.
A zresztą dla samuraja to była to broń "Hańbiąca" więc jej nie używał ;)

Ronin:
Każdy samuraj miał swego pana.Jednak zdarzało się , że daimio ginął w bitwie lub na skutek zdrady. Jego samuraj tracił wówczas wszystko-honor,majątek,tytuły,przywileje. Stawał się wyrzutkiem-roninem.Żył poza prawem i busido,mieczem zarabiając na żcyie jako najemnik lub pospolity zbój.Znana jest opowieść o samurajach, których pan zginął, gdyż nie potrafili ochronić go przed zdradą. Wojownicy nie mogli pogodzić się z losem roninów,poprzysięgli więc zemstę.Upłynęło wiele lat, nim zdołali zgładzić wszystkich winnych śmierci daimio. A gdy zabili ostatniego ze zdrajców, wspólnie popełnili seppuku. Wielu możnych panów, obserwując tę ceremonię, oddało im honory.

Dodam tylko że ronin był niżej niż gejsza.

Seppuku:
Czasem jedynym sposobem na zachowanie twarzy było popełnienie seppuku-ceremonialnego samobójstwa. Samuraj, który decydował się na ten desperacki krok przy użyciu krótkiego miecza- wakisashi, rozcinał sobie brzuch. W ceremonii zawsze towarzyszył mu inny samuraj - sekundant. Jego zadaniem było dopilnować, by seppuku przebiegało zgodnie z ceremoniałem, a także żeby umierający nie zhańbił się w ostatniej chwili poprzez okazanie strachu lub bólu.

Na zachowanie twarzy, albo odzyskanie honoru ^^

Samuraj miał prawo popełnić seppuku z dowolnego powodu. Np. gdy otrzymał rozkaz, którego nie potrafił wykonać. Gdy stracił miecz. Gdy był zmuszony do ucieczki z walki.

Nic dodać nic ująć ^^
Ale jezscze musiał mieć na to zgodę swojego daymio.

Sorka jeśli komuś to przeszkadzało, ale jakoś wziąłem 3 ostanite zstrony i zacząłem po kolei odpowiadać (jak widać część odpowiedzi już poszła, ale ja i tak dodałem pare rzeczy ;P)
Szkoda ze dopiero teraz sie dobrałem do tego tematu ;P

Xarael
17-10-2005, 01:23
Nic dodać, nic ująć - CIPsoft spieprzył katanę (o wakizashi całkiem zapomniał)
A co do śmierci honorowej, prawie żaden tibijczyk nie ma honoru (mógłby co prawda walnąć fire bomba pod siebie i zacząc po nim biegać :p ale kto by się na to zgodził :) ) .

Krótki komentarz

-You see Katana (nie "You see a katana", po prostu szczęka opada)
Atk: 40 Def: 23 - tak powinna błyszczeć katana

-You see Wakizashi
Atk: 19 Def 15 - nie dam wygrać scimitarowi! :D

-You see Shuriken (atk:25) - nie jakieś poj***ne "Throwing stary"

Co do pojedynku rycerza z bushi 1 vs 1, knajcik zostanie zmielony (czytałem, że kataną można wykonać takie cięcie, że łeb odpadnie dopiero po 4-5 sekundach od zadania ciosu). Rycerz zamachnie się np. toporkiem, a bushi walnie mu w trzonek i po siekierce :p potem tylko wystarczy pacnąć rycka w łeb (chyba że rycerzyk wyjmie Heavy Magic Missile 8o )

Tibijska Katana powinna także posiadać funkcję machety (jedno cięcie i nie ma krzaka)

Jeżeli podczas masowej bitwy rozgorzałaby walka na dystans, myślę, że Japończycy raczej (nie na pewno) wygraliby, ze względu na skupienie - łucznictwo zen. Taki palek z tibii wali 5-6 arrows na 10 sec., wali hity po 60, nie wiem jak on to robi i to jeszcze w pełnym biegu. Z kuszy jeszcze zrozumiem, ale z Łuku?! Po prostu głupota.

Ka'cus
17-10-2005, 13:45
Katana to swietan broń ale w tibi nie wyglonda okazale ani nie ma świetnyh statów :/ a szkoda bo jest i (nagainta,i gwiazdki ninia som wiec w Samuraja sie morzna pobawic tylko szkoda ze katana tak slabo wypadla zeby miala staty hociarz jak broad sword to juz by bylo o wiele lepiej :D) no koncze bo ide skilowac :)

slawekmag
26-10-2005, 15:17
katana to powina byc najlepsza broń z tibii. No moze przynajumniej 45 ataku 25 obrony. Najmocniejsza to powinna by magic katana albo dark katana albo katana cienia :baby: .

You see POWER FIRE MAGIC ENERGY KATANA atck 300 def 1 :D

Lonely Nabz0r
27-10-2005, 21:25
No nareszcie jakiś ciekawy temat!
Sam mam w domu 3 katany, bo poprostu urzekło mnie jej piękno, mistyczność zawarta w tym kawałku stali wykutej przez wprawnego kowala.
Od 3 lat chodzę na Kendo i z całą odpowiedzialnością mogę powiedziec, że katana jest jedną z najbardziej wszechstronnych i najbardziej zabójczych broni jakie powstały z rąk ludzkich stworzone były <ale mi się poetycko powiedziało>

W rytuale seppuku często uczestniczył przyjaciel dayimo, który pilnował poprawności przebiegu tego jakże ważnego rytułału by pod koniec, ściąć jego głowę ukrucając ból.

Btw. wprawny samuraj był w stanie przeciąć jednym cięciem katany jeźdźca w pełnej zbroii wraz z koniem - na pół.
Do tego potrzeba było sporej siły i finezjii.
Nieprawdopodobną skuteczność katany potwierdza jeszcze fakt iż broń ta był zabójczo wręcz zwrotna i wszechtronną.

Bogactwo samuraja oceniano po pięknie jego katany <cos jakby pokaż mi swoją katanę a powiem Ci kim jesteś>
Przedstawmy sobie taką sytuację - Na polu walki staje dwóch wojowników
pierwszy z kataną w dłoni
drugi <drógi??> z potężnym mieczem dwuręcznym
Jak myślicie, kto wygra?

Khan
27-10-2005, 21:32
Przedstawmy sobie taką sytuację - Na polu walki staje dwóch wojowników
pierwszy z kataną w dłoni
drugi <drógi??> z potężnym mieczem dwuręcznym
Jak myślicie, kto wygra?

Tego nie wiesz. Mozliwe ze Rycerz (czytaj. koles z dwurękiem) zechce uderzyć z góry. Jeśli Samuraj (czyt. koles z katana) sproboje zblokowac cios ukladając miecz poziomo, nad glową, istnieje spore ryzyko, ze Rycerz zdoła przerąbać się przez cieńką klingę i rozpłatać Samuraja. Jezeli natomiast Samuraj zamiast blokowac zechce dac krok w przod, jednoczesnie pochylajac się, odchylając ciało na lewo i tnąc Rycerza po prawym boku - wygra.

Lonely Nabz0r
27-10-2005, 21:42
Tego nie wiesz. Mozliwe ze Rycerz (czytaj. koles z dwurękiem) zechce uderzyć z góry. Jeśli Samuraj (czyt. koles z katana) sproboje zblokowac cios ukladając miecz poziomo, nad glową, istnieje spore ryzyko, ze Rycerz zdoła przerąbać się przez cieńką klingę i rozpłatać Samuraja. Jezeli natomiast Samuraj zamiast blokowac zechce dac krok w przod, jednoczesnie pochylajac się, odchylając ciało na lewo i tnąc Rycerza po prawym boku - wygra.

Chciałem powiedzieć, że zwinny i sprytny samuraj prawdopodobnie wygrałby z ciężko opancerzonym i powolnym "Rycerzem z zachodu"
Jednakowoż muszę się zgodzić z Tobą bo gdyby Rycerz uderzył 2h swordem w katanę to prawdopodobnie złamałby ją.
Chociaż dobrze wykuta katana była praktycznie nie do zdarcia, wszak to broń legendarna przez bogów ludziom dana.

Sir Mat Lagger
28-10-2005, 08:16
ma racje kolo KATANA W TIBI TO SYF

Mentos
29-10-2005, 21:35
Doczytałem do ok. 4 strony, gdize było porównanie rycerza i samuraja. Odnoszę wrażenie, że zbyt "poezyjnie" przedstawiacie samuraja.

Mówicie, że rycerze to "roboty" i "zakuci w zbroję". To bzdura, rycerstwo (głownie XII - XIV wiek) było bardzo honorowe, zapewne nie mniej niż samuraj.
Co do styli walki, rycerz "machał mieczem" w czasie bitwy, bo co będzie rozczulał wokół setek przeciwników, ale może pamiętacie Sąd Boży przedstawiony w "Krzyżakach", albo "Balladę o Rolandzie". Długie, epickie pojedynki na topory, miecze czy co tam było xD.

Więc, nie mówcie, że rycersto "było złe". Przedstawiliście tam (4 strona) opis wojownika (typowego żołnierza), a nie rycerza.

ShermanM4
29-10-2005, 22:07
Zbroje nosili tylko najbogatsi i to tylko w czasie bitwy, większośc walczyła w zbrojach skorzanych.

Khan
29-10-2005, 22:39
Ja nie potępiam piechoty zachodu. Jak najbardziej była ok. Dość dobrze wyszkolona i całkiem przyzwoicie uzbrojona. To jednak co fascynuje w samurajach to zorganizowanie i dyscyplina. Tego brakowalo żołnierzom europejskim.

Pepo.o
29-10-2005, 22:54
@topic
Zgadzam sie, katana powinna byc ZNACZNIE lepsza.
@off
nie wydaje mi sie, aby Wasza dyskusja miala jakikolwiek sens, bo po jaka cholere porownujecie dwa rodzaje wojownikow ( :miecz: kontra :2handed: ) a przy okazji dwa rodzaje kultur??? A pozatym zrobiliscie wielkiego offtopa!!!

Mentos
29-10-2005, 23:10
Khan:
Dyscyplina? Wojsko należało do pana feudalnego (król, książe, hrabia itp.) i musiała tam przestrzegać dyscyplina. Oczywiście nie każda armia była zoorganizowana, ale także nie każdy samuraj musi mieć dyscyplinę.

KrEmAs KAc
04-02-2009, 20:28
Katana jeszcze ujdzie w świecie Tibii ale na przykład broń dystansowa dla Paladyna to kompletna porażka nawet w WoWie nie może się nauczyć strzelania z kusz , łuków czy broni palnej a tu nawet spearami może rzucać. Tibia to kompletne nie porozumienie :evul:

down: ta ;]
jak chcesz to możesz dać reporta może zostaniesz modkiem ;]

sazqq
04-02-2009, 20:40
W archeologa się bawisz? -.-

kurczak2828
04-02-2009, 21:16
Katana jest taka slaba ze nikt jej nie uzywa. Moim zdaniem powinna byc lepsza i lepiej wygladac.

kropik
07-02-2009, 17:57
Katana jeszcze ujdzie w świecie Tibii ale na przykład broń dystansowa dla Paladyna to kompletna porażka nawet w WoWie nie może się nauczyć strzelania z kusz , łuków czy broni palnej a tu nawet spearami może rzucać. Tibia to kompletne nie porozumienie :evul:

down: ta ;]
jak chcesz to możesz dać reporta może zostaniesz modkiem ;]

I na cholere robisz odkop ?????