zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Jakby wyglądała Tibia w full 3d

Corgar Frizz
16-04-2007, 19:08
Yo.
Byłeś ciekawy jakby wyglądała tibia z grafą aka wow lub l2??
Wydawało ci się że tibia 3d będzie źle wyglądać??
Też tak myślałem, ale te filmiki przekonały mnie że tibia 3d może istnieć.

Te 2 filmiki przedstawiają jak tibia mogłaby wyglądać z grafa 3d.
Są to mapki do cs:source, wzorowane na tibijskim świecie.

Rookgard:
http://www.youtube.com/watch?v=iAzgFXkxIT4

Mino Hell
http://youtube.com/watch?v=FLs4ewwkP8M

Jak ktoś chce te mapki to podaje linki.
http://www.csm2.net/view_map.php?map_id=1835
http://www.fps-map.com/component/option,co...f146/no_html,1/

Gratz dla autora, w końcu musiał poświęcić swój czas.

Corgar Frizz

Gallar
16-04-2007, 19:10
"Jakby wyglądała Tibia w full 3d" - do dupy.

Corgar Frizz
16-04-2007, 19:13
@up
Gallar ty obejrzałeś te filmy??Od mojego posta do twojego mineło ~2 minuty.
coś mi się wydaje że nie widziałeś -.-
Więc nie wypowiadaj się jak nie wiesz o co chodzi.

Kamyk-Ziomek
16-04-2007, 19:17
Rookgard nawet, nawet.. :)
Ale Mino Hell.. ee.. mi się nie podoba.

Thero
16-04-2007, 19:18
@up
Gallar ty obejrzałeś te filmy??Od mojego posta do twojego mineło ~2 minuty.
coś mi się wydaje że nie widziałeś -.-
Więc nie wypowiadaj się jak nie wiesz o co chodzi.

Ja już mapkę rookgaardu w Counter Strike'u widziałem masę czasu temu...

HellCatcher
16-04-2007, 19:19
Kilka godzin roboty ^^

Zylkolak
16-04-2007, 19:20
Jesus ktos sie ciutke napracowal o_O Mnie tam sie podoba xd

TaifunIII
16-04-2007, 19:35
Kilka godzin roboty ^^
Takk ciekawe czy wogule wiesz co to counter strike. Mapki do cs'a robi się naprawdę długo, nawet ta najbardziej banalną chłopie -,-. Jak jesteś taki kozak to zrób nam mape z dp powiedzmy w thais ....! Pewnie nawet filmu w cs'ie nie umiesz nagrać.
@topic
Moim zdaniem rewelacja. Gdyby tak wyglądała tibia to odrazu chciały by mi się wrócić do niej ;D

Lifter
16-04-2007, 19:40
Super. Na razie wszyscy marudzą, że nie chcą 3D, a jakby dostali, to by byli w wniebowzięci. Pozostaje tylko pytanie, czy Tibia 3D, odpaliłaby na przeciętnym komputerze, czy potrzeba by było kosmicznych wymagań?

Skurka
16-04-2007, 19:41
Tibia w 3d byłaby zupełnie inną grą z innym system rozwoju postaci więc lepiej niech pozostanie tak jak jest, przynajmniej się czymś wyróżnia.

Zenuś
16-04-2007, 19:44
wow niesamowite O.O

ktos niezle sie napracowal

ale i tak wole 2d :D

Pan Kracy
16-04-2007, 23:26
niema sensu w 3d wyobraź sobei jak tak byś się uhał albo strzelał w kogoś z sd, np. też stał byś pod dp i bys musiał się non stop obracać żeby patrzeć czy ktoś nieche ci kombo walnąć albo jak byś pkował albo by Cie pkowali to bys nie widzial z czego i kto do ciebie wali głupio nie podobało by mi się...

zalfik
17-04-2007, 00:26
WOW!
Lokacje naprawde ryja beret, bez dwoch zdan. Mysle ze 3D popsulo by klimat "tibiowy", ale wnioslo by wiele w kllimacie RPG. Takze co kto woli ;)
Tylko pamietajcie, ze wtedy przede wszystkim uzywalo by sie widoku trzeciej osoby a nie fpp tak jak na tych filmikach ;)

Pramus
17-04-2007, 09:27
Super. Na razie wszyscy marudzą, że nie chcą 3D, a jakby dostali, to by byli w wniebowzięci. Pozostaje tylko pytanie, czy Tibia 3D, odpaliłaby na przeciętnym komputerze, czy potrzeba by było kosmicznych wymagań?

Obecnie Tibia zapycha ram chyba bardziej niz WoW, wiec 2d wcale nie jest wiele lepsze od 3d

Corgar Frizz
17-04-2007, 10:04
@Pramus

Co do tego zapychania ramu...
Przeprowdziłem kiedyś mały test:

temp. procka po 4h grania w tibie: 64 stopnie C

temp. procka po ~4h grania w linege2: 68 stopni C
Niemówie już o Guild Wars który miażdzy grafa L2 a temperatura dalej w granicach 68 stopni.

Ponadto komp uciągający ~1500 osób w l2 (priv serwer do L2)
Uciągnie może 300 osób jeśliby postawić ots do tibii.

Więc jakby tibia 3d była robiona przez profesjonalistów (chodzi mi głównie o ludzi którzy dłużej się tym zajmują np. Ncsoft, arenanet czy Blizzard) Wymaganie tibii byłyby strasznie niskie.

W GuildWars na srednich detalach komfortowo grałem na takim kompie:
Pentium 3 750 MHz
384 Sdram
Geforce 440 mx
Abit BE6-II

Więc gdyby tibia 3d byłaby zrobiona profesjonalnie, wymaganie nie byłyby wcale takie straszne, a tibia przyciągłaby jeszcze więcej ludu.

zalfik
17-04-2007, 14:10
@Corgar Frizz
Ty sie zastanow nad wymiana chlodzenia na procku, jesli temperatura dochodzi ci do prawie 70 stopni.
Poza tym Tibia bardziej obciaza wlasnie procesor niz RAM i zgadzam sie z Toba - gdyby zrobil to ktos, kto zna sie na robocie, Tibia 3D moglaby miec porownywalne wymagania do aktualnej ;)

PogromcaDwarfGuardow
17-04-2007, 14:35
TAA,ktoś sie tylko napracowałw rooku bo mino hell to tylko counter strike troche przerobiony.Nic trudnego

Alchemist
17-04-2007, 15:38
Moim zdaniem przerobienie Tibii na 3d wszystko by popsuło.

Freddd
17-04-2007, 16:12
Mi sie tibia 3d nie podoba wole obecna :)

M@trixs
17-04-2007, 16:23
Mi osobiście się bardzo podoba. Mino hell troche gorsze ale może być...

Tuba^^
17-04-2007, 17:43
Tylko ja nie moge sciagnac tych mapek : PP ?

Honasolo
17-04-2007, 17:52
Noo zatkalo mnie. xD

Fajnie by to wygladalo, ale ile by wtedy tibia wazyla?
Napewno duzo...

P.S.
Gratulujemy autorowi filmikow.

Vanhelsen
17-04-2007, 18:10
Tylko, że wszyscy zapominają, że:
a) dla większości graczy, to właśnie ta głupia grafa jest najlepsza
b) Za zmianą w środowisko 3D poszła by ogromna zmiana całego systemu walki PvM, PvP, skillowania, interakcji ze światem itd... Zrozumcie, że Tibia jest grą dość prostą! Przejście do 3D wymusiło by jej skomplikowanie i to nie tylko pod kontem programisty ale i gracza...

Corgar Frizz
17-04-2007, 18:13
@Zalfik

Testowałem na laptopie więc taka temperatura to normalka.
Jakby było 80+ wtedy mógłbym się o to pomartwić.

BTW. a gdyby stara tibia zostałą taka jaka jest?? Cipki by zrobiły
poprostu nowe serwy itd, tylko ile taki client by warzył?? ~2 Gb?

BTW2. Wymagania na pewno byłyby wyższe, ale w granicach rozsądku
np procek 1 GHz, 512 ramu. Teraz raczej większości ludzi nie przeszkadzałyby. A pozatym nawet z takimi wymaganiemi tibia by poszła na 2 razy slabszym sprzęcie.

@down

Właśnie o tym napisałym w swoim poście...

YyyeeyIsBack
17-04-2007, 18:22
Można zastosować coś takiego jak w Lineage. Pierwsza część gry była troche przestarzała to zrobili Lineage 2. mogłaby powstać Tibia 2. A stara zostałaby jaka jest, choć w Lineage 1 nie grałem.

Aelder
17-04-2007, 19:26
A ja mysle ze tibia 3D mogla by byc nawet dobra ale wolal bym zeby widzilo sie postac od tylu a nie jej oczami :) .

Rivex
17-04-2007, 19:34
A ja mysle ze tibia 3D mogla by byc nawet dobra ale wolal bym zeby widzilo sie postac od tylu a nie jej oczami :) .

Tu jest pokazany widok z oczu bo to CS. Hmm...może by dać w Tibii (gdyby kiedyś była 3D) taki widok jak w Mu Online? Jestem pewien na 100%, że kiedyś tibia będzie 3D. Pomyślcie - teraz ludzie jeszcze akceptują jakoś grafikę 2D, ale nadejdzie za kilka lat taki czas co wszystko będzie wyglądało pieknie w 3D, więc Tibia też będzie musiała się zmienić;)

Vanhelsen
17-04-2007, 19:58
Tu jest pokazany widok z oczu bo to CS. Hmm...może by dać w Tibii (gdyby kiedyś była 3D) taki widok jak w Mu Online? Jestem pewien na 100%, że kiedyś tibia będzie 3D. Pomyślcie - teraz ludzie jeszcze akceptują jakoś grafikę 2D, ale nadejdzie za kilka lat taki czas co wszystko będzie wyglądało pieknie w 3D, więc Tibia też będzie musiała się zmienić;)A właśnie, że nie... nawet nie wiesz, jaki czasem urok kryje się w grach z pegazuza/amigi... nie liczy się grafika, ale grywalność...

Rivex
17-04-2007, 20:07
A właśnie, że nie... nawet nie wiesz, jaki czasem urok kryje się w grach z pegazuza/amigi... nie liczy się grafika, ale grywalność...

Wiem bo sam miałem amige i pekazusa ;) ja nie mówie, że tak bardzo chce zmiany na grafikę 3D, tylko wydaje mi się ze kiedyś nadzejdzie taki czas, w którym nadejdą nowi gracze, ci starzy co pamiętają Tibie z tamtych lat odejdą...a wtedy ci nowi nie zaakceptują tej grafiki. Kiedyś pewnie nadejdzie taki czas że będzie nie do pomyślenia, żeby grafika była w 2D. No ale taki scenariusz może nastąpić dopiero za kilka lat;)Technologia idzie do przodu. Jak widać Cipsoft przez te 10 lat nie zmienił grafiki z 2D na 3D, ale ją poprawił. Zmieniają ją na coraz lepszą, więc kiedyś pewnie zmienią na 3D.

Dinin
17-04-2007, 20:14
Gratz'y dla gościa, któremu chciało się to robić.Najbardziej podobała mi sie muza w tle przy części "Rookgard" (Hammerfall - Hearts on Fire):). Natomiest Tibia 3D... napewno nie w stylu CS'a, jeżeli już to coś jak L2, Neverwinter Nights...

Jednakże to spowodowało by ogomne utrudnienia w systemie PvP, ogólnej interakcji, rozwoju i wyglądu postaci... Myslę że pozostanie przy 2D prze najbliższe parę lat będzie jak najbardziej ok. :)

Piotrek Marycha
17-04-2007, 21:07
3d tibia to bedzie next klon GW albo Lineage... o wszystkim co teraz znacie i lubicie w tibii moglibyscie od razu zapomniec

Edier Master
18-04-2007, 16:06
Tibii 3d niema i nie będzie jak narazie tibia ma coaz więcej graczy więc cipsoft pewnie nawet sie nad tym nie zastanawiał. Wszystkie grafiki musiałyby być robione od nowa a troche tego jest to nie jest robota dla kilku grafików, musiałby powstać całkiem nowy silnik gry jeśli na jednym serwerze byłoby 950~ osób mogłyby powstać ogromne lagi. Przed wprowadzeniem w życie musiałyby byc setki testów trzeba by było zatrudnić więcej ludzi wprowadzić nowoczesne serwery tibia zajmowałaby kilka gb przez same grafiki nie mówiąc o wymaganiach, czasu jaki wczytywałyby się wszystkie mapy a przede wszystkim czasu w jakim zostałyby zrobione itp itd... Niech tibia zostanie taka jaka jest...

Corgar Frizz
18-04-2007, 18:35
@up

Pisze to po raz kolejny...
Dobra grafa 3d nie oznacza kosmicznych wymagań. Mapa nie musi być wczytywana całą, client może doczytywać fragmenty mapy z pamięci
tak jak to jest zrobione np. w Dungeon Siege.

Popatrz na takie GuildWars. Grafa wypasiona, wymagania małe.
Pozatym gdyby silnik gry był wydajny na serwer bez lagów weszło by grubo ponad 1k osób tak jak np. w Lineage 2 gdzie na serwie może być ponad 2k osób.

Gandalf Blakc
19-04-2007, 16:13
To link do innego filmiku z Rooka jest o wiele ciekawszy :]
http://www.ngcity.net/games/view_movie.php?id=105 i interesejacym koncem :P

Ma moze ktos ta mapke do CS:Sa ? Bo nigdy jej znalesc niemoglem w necie :/

Guinamo
20-04-2007, 19:35
Ehh ludzie ludzie. Wy to macie problemy. Skoro robinie wszystkiego zajęło by duzo czasu to przez ten czas zdążycie ulepszyć kompy prawda?? A co do zmiany technologii to jest nieunikniona a jest wiele gier z dobrą grafiką w 3d i zajebistą grywalnością wiec tym sie nie macie co zasłaniać bo to już nie te czasy że grafika w 3d oznaczała zero grywalności. Wyobraźcie sobie to że np. widzicie kady ruch ataku w tibia a każdy potwór ma swój sposób walki i obrony ...

Demon_Killer
20-04-2007, 20:28
Fajne nawet szkoda ze jeszcze broni z rl tibi nie zrobil a nie z Pistoletem ale i tak fajne ;)

Tristo
20-04-2007, 20:44
nie.. NIE.. NIEEEE!!!!!!!!!! Mówie stanowcze NIE Tibii 3d obojetnie jka cudna byla by grafika.. jak chcecie to niech poprawia grafe w 2d.. nie czepiac mi sie 2d bo w*****e sie!!tym wlasnie rozni sie tibia od innych gier ktore staly sie przecietne becouse zadko sie spotyka gre mmorpg w 2d w dzisiejszych czasach.. NIECH ZOSTANIE JAK JEST!!!

Pawelan
21-04-2007, 16:03
Tibia nie może być w 3D zrozumcie to -.- No dobra sklep na rooku fajnie wygląda i co z tego? W większości gier MMO miasta są puściutkie (gigantyczne place i nic więcej) w Tibii mamy domki. Wyobrażacie sobie kładzenie itanów na ziemi w 3D? Poza tym troszku głupio by to wyglądało bez możliwości skakania (to prawda w niektórych grach np. Fable się udało co nie zmienia faktu że to trochę głupie).

Edit: Można by ew. pokombinować z cieniami pamiętam kilka takich obrazków na tibianews.net
Jak już koniecznie 3D to niech zrobią inną grę na podobnych zasadach w trójwymiarze.

Ahh jeszcze bym zapomniał że w 3D cały system "kratek" (gra pdzielona jest na kwadraciki nie?) poszedłby się srać.

Hkx89
06-05-2007, 03:04
Tibia w 3D to juz by nie była tibia jak by CipSoft zrobił cos takiego to była by to największa kaszana z wszystkich kaszan

Honasolo
06-05-2007, 05:53
@up

Pisze to po raz kolejny...
Dobra grafa 3d nie oznacza kosmicznych wymagań. Mapa nie musi być wczytywana całą, client może doczytywać fragmenty mapy z pamięci
tak jak to jest zrobione np. w Dungeon Siege.

Popatrz na takie GuildWars. Grafa wypasiona, wymagania małe.
Pozatym gdyby silnik gry był wydajny na serwer bez lagów weszło by grubo ponad 1k osób tak jak np. w Lineage 2 gdzie na serwie może być ponad 2k osób.

Zrobienie takiego oprogramowania zajeloby troche czasu. A z reszta caly plik, w ktorym tibia znajduje sie obecnie wazylby mniejwiecej z 2 gb.
Jakbys ten problem rozwiazal? Bo wiadomo, ze nikt nie bedzie podczas gry sciagal map, grafik eq i wiesniackiej muzyki poniewaz to by grozilo obciazeniem servera. ;/

Z powodu prawdopodobnie duzej wagi tibi w 3d bylaby ona unikana jak ognia.
Jakbysmy sciagali podczas gry mapy etc. to wkoncu servery by padly i nici...
Dekorowanie domku i ogolne trzymanie domku przestaloby miec jakikolwiek szens.
Uswiadomcie sobie ludzie, ze tibia nigdy nie bedzie w 3d poniewaz straci to co wszyscy gracze najbardziej w niej kochaja. m.i.n.:
-maly rozmiar
-mozliwosc przesuwania eq, itemkow L.P.M co jest niezykle zadkie wsrod mmorg
-male wymagania
itd.
Gdyby tibia stalaby sie gra z grafika 3d, to bylby poprostu kolejny plastik przyciagajacy jedynie grafika...