PDA

Pokaż pełną wersje : Czy zapory ogniowe lagują net ??

Preste
13-10-2004, 21:01
Witam.

Czy zapory ogniowe (Firewall'e) lagują internet co powoduje lagi w tibi ??
I czy laguje kompa co przeszkadza w graniu w tibie ??
Ja używam od 6 dni Kerio (Kerio personal firewall).
Podobno jest dobry (narazie spełnia swoją powinność) i mało laguje system (z czym się zgadzam).
Jednak od kąd zaczołem go używać to pojawiły mi się lagi.
Więc czy to może być spowodowane przez Kerio ??

Z góry THX za odpowiedzi.
Pozdro.

Gonzo von Krenzel
13-10-2004, 21:21
Tak, ten program teoretycznie może lagować tibię...
Tymbardziej jeśli masz słaby komputer.

MayGyver
13-10-2004, 23:25
firewall raczej bedzie lagowal tibie z powodu uzycia procesora niz ograniczania pasma
jest to program i zuzywa zasoby systemowe
dlatego najlepsze sa firewalle linuksowe
malo zasobow zuzywaja i znakomicie spelniaja swoje zadanie

ze swojej strony moge polecic, uwaga, uwaga - firewall zaimplementowany w windowsa XP
nie jest moze super wspanialy ale spelnia swoja role
problemem jest, tak jak w linuksie, jego skonfigurowanie
jesli orientujesz sie troche w linuksach i sieciach to dasz sobie rade
bo trzeba wpisywac porty ktore maja byc otwarte
i z jakich uslug korzystasz

a jesli nie, no coz, pozostaje jakis zewnetrzny program

nie polecam firewalli oferowanych w zestawach
np norton personal firewall
duzo zasobow zabiera, znaczaco spowalnia dzialanie kompa, wiec jesli nie masz super wypasionego sprzetu to poszukaj jakiegos innego

Preste
13-10-2004, 23:33
Jeśli chodzi o zasoby systemowe to jest ok bo działa prawie nie zauważalnie :)
Jednak moje łącze bardzo odczuwa jego obecność.
I mam pytanie.
Czy da się ustawić tak fwall'a aby nieskanował portu tibi i wszystkiego co z nią związane (aby niebyło lagów) ??

Leif
13-10-2004, 23:52
Jak masz firewall'a to musi on przejrzeć wszystkie pakiety żeby stwierdzić, które z nich mogą wejsć/wyjść/przejść przez system, więc nie możesz zrobić tak aby nie skanował pakietów z Tibii, bo wtedy cały firewall traci sens. Problem z firewallami dla windów jest taki, że obecnie wykonują one dużo czynności nie związanych z filtrowaniem pakietów, np sprawdzają maile, kontrolują które programy albo nawet które biblioteki/moduły programów próbują korzystać z sieci, blokują pop-upy, kontrolują jakie strony otwierasz itd. Ja osobiście polecam ZoneAlarm ale UWAGA nie najnowsze wersje tylko 2.6 free albo pro, używałem na P1 233MMX i nigdy nie miałem problemów, wersje 4.x zupełnie mi nie podchodziły a do tego na necie często spotykałem sie z bardzo niepochlebnymi opiniami co do wersji po 2.6

Preste
16-10-2004, 12:56
Po zainstalowaniu ZoneAlarm 2.6 są owiele mniejsze lagi ale zato komp mi się sam restartuje!!
Jak moge temu zapobiedz lub co mam zrobić ?!?!

Niech ktoś coś doradzi !! :(

$corcerer
16-10-2004, 15:51
Poczytaj manuala/ściągnij łatki/skonfiguruj poprawnie

Zaknafenian Do'Urden
16-10-2004, 18:31
ze swojej strony moge polecic, uwaga, uwaga - firewall zaimplementowany w windowsa XP

Stary to my chyba mamy inne windowsy Xp ... albo mowisz o jakims innym firewallu. A jak reszta XPkowcow? macie lagi czy nie?

Khan
16-10-2004, 18:57
Na moje jedyny Firewall jaki moze powodowac lagi to Adevo Mas Grav Flam :D
__________________________________________________ _______

Wiekszosc programow typu firewall blokuje kompa od wewnątrz więc nie powodują lagów. Tworcy przewidują przeciez, ze uzytkownik bedzie chcial korzystac z sieci mając włączony jeden (lub więcej) z takowych.