Pokaż pełną wersje : Czy zapory ogniowe lagują net ??
Witam.
Czy zapory ogniowe (Firewall'e) lagują internet co powoduje lagi w tibi ??
I czy laguje kompa co przeszkadza w graniu w tibie ??
Ja używam od 6 dni Kerio (Kerio personal firewall).
Podobno jest dobry (narazie spełnia swoją powinność) i mało laguje system (z czym się zgadzam).
Jednak od kąd zaczołem go używać to pojawiły mi się lagi.
Więc czy to może być spowodowane przez Kerio ??
Z góry THX za odpowiedzi.
Pozdro.
Gonzo von Krenzel
13-10-2004, 21:21
Tak, ten program teoretycznie może lagować tibię...
Tymbardziej jeśli masz słaby komputer.
MayGyver
13-10-2004, 23:25
firewall raczej bedzie lagowal tibie z powodu uzycia procesora niz ograniczania pasma
jest to program i zuzywa zasoby systemowe
dlatego najlepsze sa firewalle linuksowe
malo zasobow zuzywaja i znakomicie spelniaja swoje zadanie
ze swojej strony moge polecic, uwaga, uwaga - firewall zaimplementowany w windowsa XP
nie jest moze super wspanialy ale spelnia swoja role
problemem jest, tak jak w linuksie, jego skonfigurowanie
jesli orientujesz sie troche w linuksach i sieciach to dasz sobie rade
bo trzeba wpisywac porty ktore maja byc otwarte
i z jakich uslug korzystasz
a jesli nie, no coz, pozostaje jakis zewnetrzny program
nie polecam firewalli oferowanych w zestawach
np norton personal firewall
duzo zasobow zabiera, znaczaco spowalnia dzialanie kompa, wiec jesli nie masz super wypasionego sprzetu to poszukaj jakiegos innego
Jeśli chodzi o zasoby systemowe to jest ok bo działa prawie nie zauważalnie :)
Jednak moje łącze bardzo odczuwa jego obecność.
I mam pytanie.
Czy da się ustawić tak fwall'a aby nieskanował portu tibi i wszystkiego co z nią związane (aby niebyło lagów) ??
Jak masz firewall'a to musi on przejrzeć wszystkie pakiety żeby stwierdzić, które z nich mogą wejsć/wyjść/przejść przez system, więc nie możesz zrobić tak aby nie skanował pakietów z Tibii, bo wtedy cały firewall traci sens. Problem z firewallami dla windów jest taki, że obecnie wykonują one dużo czynności nie związanych z filtrowaniem pakietów, np sprawdzają maile, kontrolują które programy albo nawet które biblioteki/moduły programów próbują korzystać z sieci, blokują pop-upy, kontrolują jakie strony otwierasz itd. Ja osobiście polecam ZoneAlarm ale UWAGA nie najnowsze wersje tylko 2.6 free albo pro, używałem na P1 233MMX i nigdy nie miałem problemów, wersje 4.x zupełnie mi nie podchodziły a do tego na necie często spotykałem sie z bardzo niepochlebnymi opiniami co do wersji po 2.6
Po zainstalowaniu ZoneAlarm 2.6 są owiele mniejsze lagi ale zato komp mi się sam restartuje!!
Jak moge temu zapobiedz lub co mam zrobić ?!?!
Niech ktoś coś doradzi !! :(
$corcerer
16-10-2004, 15:51
Poczytaj manuala/ściągnij łatki/skonfiguruj poprawnie
Zaknafenian Do'Urden
16-10-2004, 18:31
ze swojej strony moge polecic, uwaga, uwaga - firewall zaimplementowany w windowsa XP
Stary to my chyba mamy inne windowsy Xp ... albo mowisz o jakims innym firewallu. A jak reszta XPkowcow? macie lagi czy nie?
Na moje jedyny Firewall jaki moze powodowac lagi to Adevo Mas Grav Flam :D
__________________________________________________ _______
Wiekszosc programow typu firewall blokuje kompa od wewnątrz więc nie powodują lagów. Tworcy przewidują przeciez, ze uzytkownik bedzie chcial korzystac z sieci mając włączony jeden (lub więcej) z takowych.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.