zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Sprawa sova a sca

GT-R
28-09-2007, 21:55
Wiem, ze byly topici o tym jak to sword jest lepszy niz axe i jak to axe jest lepszy niz sword, ale popatrzmy na to z drugiej strony. Dlaczego sca ma 50 atk a sov 48 atk? Oczywiscie sca ma miej defa ale co z tego jak i tarcza duzo blokuje. Nie wydaje wam sie ze sword powinnien miec wiecej? Moze wiedzieli ze sword jest najbardziej popularny (z filmow i bajek), ma mniej atk, a jednak duzo osob wybiera sword, wiec, dlaczego wybieramy sword? I wiem ze moze byc x innych pyta takich jak dlaczego slonce jest zolte ale nie biale ale chcialem uslyszec opinie na to konkretne pytanie.

Krakersanczyk
28-09-2007, 21:59
Sam juz sobie odpowiedziales, po prostu sword ma większy def i tyle. Po co ktos by uzywal Axe jezeli sword by mial wiekszy atk i def, a Axe wszystko mniejsze?

GT-R
28-09-2007, 22:03
Sam juz sobie odpowiedziales, po prostu sword ma większy def i tyle. Po co ktos by uzywal Axe jezeli sword by mial wiekszy atk i def, a Axe wszystko mniejsze?

Ale i tak nie ma roznicy bo wszystko idzie na tarcze

Woxes
28-09-2007, 22:12
A ja ci powiem ze polowe prawdy sobie powiedziales!

Zauwaz ze swordy a axe to jest roznica nie duza ale !

Axe jest drozsze niz sword (prawie na kazdym servie)

Duzo osob rowniez wybiera sword bo uwazaja ze sa ladne

Teraz po tym update duzo osob wlasnie wybiera sword/club bo to sa najtansze bronie!

Mysle ze pomoglem

Sya:)

Oskar111
28-09-2007, 22:23
sov - Atk: 48, Def: 35 +3
sca - Atk: 50, Def: 30 +3

tak wiec: od tego up nie liczy sie def broni (chyba ze nie ma sie tarczy) tylko ten dopisek => def shielda + dopisek (tutaj +3 w obu przypadkach) sca ma wiekszy atak ( co prawda wymaga wyzszego lvla ale zakladamy ze takowy sie posiada ) wiec jest mimo wszystko lepszy ;p

MaciekFromKlan
28-09-2007, 23:05
haha,czyli w PvP to ma roznice kolo 8,5 hp czyli albo walniesz w kogos z sova za 120 albo z sca za 128-129,wielka roznica,lol

michalll
28-09-2007, 23:08
Dwa ataku to według eriga 17 hp różnicy na skillach 100 :o Co daje ogromną różnice w grze.

@up
Każdym hitem na expie sovem będziesz zadawał troszke mniejsze obrażenia, co przy dłuższym expieniu daje znaczną różnice :O

Zyziek
28-09-2007, 23:12
SCA lepszy, ale ja i tak wolę SoVa : D.

Skrzat
29-09-2007, 01:20
haha,czyli w PvP to ma roznice kolo 8,5 hp czyli albo walniesz w kogos z sova za 120 albo z sca za 128-129,wielka roznica,lol

Tu sie zgodze, nie duza roznica

Dwa ataku to według eriga 17 hp różnicy na skillach 100 :o Co daje ogromną różnice w grze.

@up
Każdym hitem na expie sovem będziesz zadawał troszke mniejsze obrażenia, co przy dłuższym expieniu daje znaczną różnice :O

Zobaczmy

Sov

http://img403.imageshack.us/img403/182/sovfi3.jpg

Sca

http://img403.imageshack.us/img403/5057/scasl6.jpg (http://img403.imageshack.us/img403/5057/scasl6.jpg)
Nie wiem czy te tabelki sa uaktualnione po update 8.0

Daj my na to bicie takiego draga na skillach 90, 100 jest ciezkie do zrobienia

Uderzysz kilka razy i moze mu zostac np, 10 hp, tak samo z sca, lub mozesz go zabic, na te 4 dragi, zabijesz 1 szybciej z sca, wiec dziennie moze zabijesz 1500 dragow (nie kierujemy sie wynikiem eo, po prostu tak mocniejszy dzien expienia. 1500 / 4 = 375, mnozymy przez 2 sec = 750 sec / 60 sec (minuta) = 12,5 min expienia dluzej, dla gracza takiego jak eo ktory expil po 8h dziennie to duzo, dochodzilo pewnie natwet do 15 min dluzej niz z sca, lecz dla przecietnego gracza bedzie to wychodzilo ok. 7-8min dluzej, (expiac na dragach, na slabszych potworach roznicy widac prawie nie bedzie, maja mniej hp i padaja na 1-2 hity) + doliczmy do tego ze nie kazdy ma sca/sov, i skille 90, wiec na 80 roznica w uderzeniach pomiedy sovem a sca maleje, pytanie chyba rozwiazane. Mam nadzieje ze sie nie pomylilem :) Ogolnie podkreslajac, nie ma takiej wieklkiej roznicy, wiec dla osob ktore expia non-stop to moze byc cos, lecz jak dla 95% forum mysle ze to wystarczy a roznice beda mieli w mniej niz 4, lecz jak juz mowilem nie kazdy ma sca, wiec dla niektorych pomiedzy uzywaniem sca a sov nie bedziedzie zadnej roznicy. Dodam ze wiekszosc osob wybierajaca sie axe, kieruje sie sca, ale to sca trzeba na poczatek miec, pozniej cos robic

Frapper
29-09-2007, 10:33
@up

Statystycznie, sam tej roznicy nie odczujesz.

@up
Do hitow wlicza sie lvl teraz wiec te tabelki sa zbyteczne. 100ek z 100 w aksie i 200ek z 95 w swordzie. 200 bedzie bil wiecej.

Morgaroth
29-09-2007, 10:56
No właśnie w tym rzecz, że teraz lvl się nie wlicza..

michalll
29-09-2007, 10:58
Wlicza się, nieznacznie, ale się wlicza :o

Vil
29-09-2007, 12:25
statystycznie powiedzcie mi, jak mozna odczuc jakakolwiek roznice bez zadnego pktu odniesienia ? Jak mozna czuc ze sie zadaje mniejsze hity niz axe, gdy walczymy tylko i wylacznie swordem ?

Inna sprawa jest to, ze z dostepnymi zabawkami typu arcane staff i scepterami z areny, mozna calkiem smialo myslec o wyborze clubow jako main klasy, jesli ktos nie idzie po najmniejszej linii oporu wybierajac to, co powszechnie uznane za najlepsze.

Skrzat
29-09-2007, 20:19
Statystycznie, sam tej roznicy nie odczujesz.

@up
Do hitow wlicza sie lvl teraz wiec te tabelki sa zbyteczne. 100ek z 100 w aksie i 200ek z 95 w swordzie. 200 bedzie bil wiecej.

a ja myslalem ze po update to zalezy wiecej od skilla a nie od lvla, lol, chyba powniennes odswiecyc newsy :) oczywisce zgodze sie ze 200ek bedzie bil wiecej, ale czy naprawde duzo wiecej? Nie wiem, postestuje i zobacze, jezeli to ja nadal jestem w bledzie, to i tak, tylko opinia :P

Hovvner
29-09-2007, 20:43

A ty sie z Tibii 7.4 urwałeś? :confused:

Rohas
29-09-2007, 22:12
Inna sprawa jest to, ze z dostepnymi zabawkami typu arcane staff i scepterami z areny, mozna calkiem smialo myslec o wyborze clubow jako main klasy, jesli ktos nie idzie po najmniejszej linii oporu wybierajac to, co powszechnie uznane za najlepsze.
I tutaj zgodze sie w 100 procentach. Wiekszosc osob wybiera sword czy axe, bo.. ma je duzo osob. Taki 8lv spojrzy sobie w statach na tibia.com, ze 200lv knight 'wali z aksa', wiec on: 'to pewnie bedzie super bron, wybiore ja' i tak prawie za kazdym razem. Cluby, sa zadziej spotykane u h'lvli, wiec malo newbie bedzie je tez chcialo uzywac ;)
To jest tylko i wylacznie moje zdanie, wy mozecie myslec co chcecie:D
*topic
Temat walkowany wiele razy/ Zawsze konczy sie na tym, ze 50% bedzie za axe, a 50% za swordem.

Artezz
29-09-2007, 22:29
wiele razy/ Zawsze konczy sie na tym, ze 50% bedzie za axe, a 50% za swordem.

I tylko ja za clubem ;D.

Vil ma racje.

Ogólnie to club jest często pomijany w tematach o broń :<.

MaciekFromKlan
29-09-2007, 22:59
ja tam i tak ubustwiam axy,mazy mi sie sca ;p i odpowiedni lvl na nie ;D ale bym siekal XD

Kamliss
29-09-2007, 23:53
Ale zwróćcie też uwagę na avenger'a.... Wyrównuje różnice pomiędzy SCA - ma tyle samo ataku, tyle samo defa co SOV, ale jest dwu ręczny. To jest po prostu balans... nie ma broni lepszych/gorszych, bo poco by były te gorsze skoro każdy wybierał by lepsze?

Rohas
30-09-2007, 13:00
nie ma broni lepszych/gorszych, bo poco by były te gorsze
Dla zabawy/przyjemnosci. Bo po co ludzie wybierali cluby przed 2 up'ami, skoro nie bylo club'a typu sca czy sov? ;)