Pokaż pełną wersje : Balansowanie postaci
W sierpniu pozwoliliśmy Wam na wejrzenie w to jak my postrzegamy konsekwencje Letniego Update'u. Dzisiaj, z radością możemy przekazać wam nieco więcej informacji o tym w jaki sposób zamierzamy usprawnić ogólne wyrównanie profesji.
1."Ostatnio"
W Letnim Update'cie bardzo poważnie potraktowaliśmy kwestię mocy poszczególnych profesji. Skoncentrowaliśmy się na zadawanych obrażeniach tak, aby nikt nie był w nieuzasadniony sposób zbyt silny lub zbyt słaby. Oczywiście, wielu graczy protestowało argumentując, iż nasze wyliczenia są utopijne, a hipotetyczne możliwości przez wielu graczy nieosiągalne z takiego lub innego powodu. Oczywiście, braliśmy to pod uwagę i to właśnie tym zajmowaliśmy się do tej pory. Zmiany wprowadzone wtedy były jednak konieczne, aby można było posunąć się naprzód obecnie.
W pierwszym artykule o wyrównania profesji (http://www.tibia.com/news/?subtopic=newsarchive&id=558&fbegind=1&fbeginm=1&fbeginy=2007&fendd=28&fendm=10&fendy=2007&flist=01011111) przekazaliśmy wam szczegółowe informacje w jaki sposób zmieniliśmy zadawane obrażenia i dlaczego w ogóle chcieliśmy to zrobić. Ponadto, pokazaliśmy wam jak my widzimy wyrównane profesje i w jaki sposób według nas powinna wyglądać każda z nich. Te informacje są kluczowe dla nadchodzących zmian.
2."Tym razem"
W tegorocznym Zimowym Update'cie skupimy się na czynnikach, które wpływają na możliwość (lub jej brak) osiągnięcia pełnego potencjału postaci przez każdą z profesji. W tym artykule wymienimy wszystkie czynniki nad którymi się skoncentrowaliśmy, omówimy dlaczego uznaliśmy zmianę każdego z nich za konieczną i w jaki sposób ją przeprowadzimy. Zmiana niektórych z ów czynników wyda wam się oczywistym krokiem, co do innych natomiast - należy wziąć pod uwagę także pośrednie oddziaływania. Żaden z nich nie może być pominięty, bo idealne wyrównanie zostanie osiągnięte tylko wtedy gdy wszystkie kawałki układanki trafią na swoje miejsce. Żaden z nich nie jest odizolowany, wpływają one bowiem na siebie nawzajem. Tym również musieliśmy się zająć.
2.1Role każdej profesji
Nowy gracz: Hej, chciałbym dowiedzieć się więcej o waszych profesjach. Czym się zajmujecie, co czyni wasze klasy wyjątkowymi?
Knight: Bardzo dobrze odpieram bezpośrednie ataki i zadaję spore obrażenia w walce bronią białą.
Paladyn: Umiem bardzo wiele, ale najlepiej znam się na walce na dystans.
Mag: Moją specjalnością są potężne czary ofensywne, umiem również rzucać wiele zaklęć wspomagających.
Druid: Umiem robić sporo z tego co mag.
Nowy gracz: Dobra, spoko. Co więc ty możesz czego nie może on? Druid: Moge leczyć...
Nowy gracz: Przecież inni też mogą leczyć.
Druid: No tak, ale ja mogę leczyć innych!
Nowy gracz: Pozostali również mogą leczyć innych.
Druid:No, w sumie..Ale ja mogę zrobić to taniej!
Nowy gracz: A więc o to chodzi..
a)Obecna sytuacja
Oczywiście, ten przykład, tak jak pozostałe, jest nieco wyolbrzymiony. Druid rzeczywiście posiada kilka cech, które odróżniają go od maga, wiemy jednak, iż zdecydowanie brak mu czegoś specjalnego co naprawdę ostro różnicowało by te profesje.
b)Rozwiązanie
Poświęciliśmy wiele czasu na rewizję naszych definicji poszczególnych profesji i tym razem postanowiliśmy poważnie zająć się druidem. Ogólnie rzecz biorąc, postanowiliśmy dać każdej profesji szczególne umiejętności które tylko one będą potrafiły mistrzowsko opanować. Postacie każdej profesji będą mogły polować na określone grupy stworzeń łatwiej niż przedstawiciele pozostałych. Druid zyska na tym najwięcej, ale jeżeli chodzi o Wasze codzienne polowania, innych również czekają miłe niespodzianki.
2.2 Koszty polowań
Wywiad ze zwycięzcami loterii
Reporter: Gratulacje, Panie Knight, wygrał Pan milion GP we wczorajszej loterii. Na co przeznaczy pan wygraną?
Knight: W sumie jeszcze o tym nie myślałem..Hmm..Może kupie jakiś fajny domek i urządzę go w jakiś wystrzałowy sposób a za resztę kupie jakieś czadowe kolekcjonerskie bibeloty, wiesz, rzeczy ,które po prostu fajnie jest mieć...
Reporter: Gratulacje, Panie Magu, wygrał Pan milion GP we wczorajszej loterii. Na co przeznaczy pan wygraną?
Mag: Już wydałem te pieniądze.
Reporter: A więc musiał Pan kupić coś na co bardzo długo ostrzył Pan sobie zęby, czyż nie mam racji?
Mag: Nie, po prostu poszedłem expić.
a)Obecna sytuacja
Nawet pomimo tego, iż istnieje możliwość polowania postaci wszystkich profesji z mniej więcej taką samą wydajnością, niektóre profesje nie mają problemów finansując swoje polowania, podczas gdy dla innych to spory problem.
* Obecnie, jedyne czego knight potrzebuje aby efektywnie polować, to niewielka ilość run leczących, która starcza mu na parę dni. Obrażenia które zadaje są praktycznie darmowe.
* Paladyn może kupować rozsądne ilości amunicji po bardzo niewygórowanej cenie. Musi co jakiś czas wracać aby uzupełnić zapasy, jednak nie ma on problemów z wypłacalnością.
* Aby polować, mag i druid potrzebują duże ilości manafluidów a nieraz także run. Bardzo rzadko zdarza się aby zwróciły się pieniądze za manasy, a już prawie niemożliwe jest aby zwróciły się również za zużyte runy.
b)Rozwiązanie
Ogólnie rzecz biorąc, koszt ataku, który wykorzystuje jakieś zasoby musi być zależny od kosztu innych ataków, które również nie są darmowe. Aby sprawiedliwie rozplanować koszty, należy najpierw wymienić wszystkie czynniki opisujące dany atak. Następnie można ustalić wartość każdego czynniku i zobaczyć jak wpływa to na koszty. Te ustalenia będą miały wpływ na wszystkie stare i nowe runy, czary, amunicję i bronie miotane. Wyróżniliśmy następujące czynniki:
* obrażenia bazowe - im wyższe obrażenia bazowe tym wyższy koszt ataku; dwukrotnie wyższe obrażenia bazowe oznaczają ponad dwukrotny wzrost kosztu
* zróżnicowanie obrażeń-większe zróżnicowanie obrażeń oznacza większą zawodność ataku, co zmniejsza jego koszt
* prawdopodobieństwo trafienia-większe prawdopodobieństwo trafienia oznacza zwiększony koszt
* czynnik wzrostu skilla odpowiedni dla danej profesji - wpływa na to, że druid nie jest w stanie poprzez trenowanie MLVLa zwiększyć zadawanych obrażeń tak jak paladyn trenując walkę na dystans
* czynnik zaopatrzeniowy - jeżeli możesz to nosić w backpacku, to jest droższe
* waga - jeżeli jest to ciężkie to możesz mniej tego mieć przy sobie, co zmniejsza wartość tego przedmiotu
* ilość użyć - więcej użyć to większy koszt; dwukrotnie więcej użyć to ponad dwukrotnie większy koszt
* celowanie - jeżeli możesz tym celować z battle-listy, to kosztuje więcej; jeśli samo celuje, jest jeszcze droższe
* zasięg - większy dystans od celu sprawia, że jesteś bezpieczniejszy, czyli zwiększa wartość
* obszar zadawania obrażeń - większy obszar oznacza większy koszt; ataki pokrywające wąski acz długi obszar (np.Great Energy Beam) są tańsze niż ataki wielkopowierzchniowe (np. Ultimate Explosion)
* częstotliwość - im szybciej możesz tego użyć ponownie, tym jest to droższe
* zmęczenie (magia) - jeżeli to opóźnia zastosowanie innych ataków, jest tańsze
* czynnik własny profesji - czary maga będą tańsze od czarów druida, ponieważ leczenie się druida jest tańsze
Na podstawie tych czynników można wytyczyć wiele dróg osiągnięcia naszego celu. Pogarszając lub polepszając jakiś atak wystarczy bowiem zmienić tylko jeden z czynników. Na przykład, jeżeli uznalibyśmy że włócznie są zbyt tanie w stosunku do ich możliwości, moglibyśmy podnieść ich cenę. Lub też, moglibyśmy zmniejszyć ich wytrzymałość, tak, by ich wartość użytkowa spadła albo zredukować ich zasięg. Takie rozważania przeprowadzamy dla każdego ataku i możecie być pewni, że to co logicznie rzecz biorąc powinno być zmienione, zostanie zmienione. Na przykład, jeżeli jakaś runa generalnie jest OK, jest taka jak chcielibyśmy aby była ale jest za droga, raczej zmienimy ilość użyć niż cenę aby uniknąć niechcianych zmian w ekonomii.
W wyniku powyższych działań, koszty magów, druidów i paladynów zostaną rozsądnie wyrównane - nie dotyczy to jednak knightów, których ataki nie wymagają użycia żadnych zasobów. Jednakowoż, dopracujemy także koszty zasobów, którymi posługują się rycerze, tak by i oni pasowali do obrazu całości.
2.3 Czas pojedynczego polowania
http://images.tibia.pl/static/news/balans1.jpghttp://images.tibia.pl/static/news/balans3.jpg
a)Obecna sytuacja
Czas pojedynczej sesji polowania jest określany przez to, jak wiele zasobów postać potrzebuje, aby polować i ile z nich może naprawdę unieść. Na przykład, knight posiada dosyć siły żeby unieść nieprzeliczone ilości run, podczas gdy nie są mu one aż tak potrzebne. Mag natomiast, chcąc pozostać w danym miejscu przez kilka godzin musi wziąć ze sobą bardzo dużo manafluidów i run, których może po prostu nie udźwignąć.
b)Rozwiązanie
Jednym ze sposobów na rozwiązanie tego problemu byłaby zmiana poziomu udźwigu jaki ma każda z profesji. Ponieważ jednak my uważamy, iż naturalnym jest, że mag nie ma tyle siły co knight, który jakby nie patrzeć jest wielce umięśnionym herosem, naszym zdaniem taka zmiana ugodziła by w definicje profesji.
http://images.tibia.pl/static/news/balans2.jpg
Każda z profesji korzysta z jakichś zasobów, których inne profesje albo nie wykorzystują albo wykorzystują tylko w bardzo nieznacznym stopniu. Dlatego też wolimy zająć się zmianą właściwości tychże. Zmienimy efektywność, wagę i ilośc użyć dotychczasowo dostępnych zasobów, wprowadzając przy tym nowe, właściwe tylko dla odpowiednich profesji. W ten sposób możemy zarówno zmusić knighta by robił częstsze przerwy podczas polowań jak i umożliwić magowi nieco dłuższe wyprawy niż te, na które mógł sobie pozwolić dotychczas.
2.4 Obrona
a)Obecna sytuacja
Jedna z naszych głównych zasad dotyczących wyrównania była zawsze taka, ażeby profesja która zadaje więcej obrażeń niż inne miała słabszą od nich obronę. Takie jest źródło przewagi knightów i paladynów nad magami i druidami w tej kwestii, i to generalnie rzecz biorąc nie ulegnie zmianie. Jednakowoż jakieś kroki muszą zostać podjęte, albowiem powstała po Letnim Update'cie przepaść w możliwościach obrony poszczególnych profesji wydaje się nieodpowiednia.
b)Rozwiązanie
Nie mamy zamiaru zmieniać całego systemu obrony jako takiego. Nie chcemy również znacząco usprawniać obrony postaci magicznych. Jednakże, wymyśliliśmy pewną opcję, która pozwoli postaciom magicznym na odpieranie ataków pewnych typów od pewnych potworów.
2.5 Ryzyko śmierci
a)Obecna sytuacja
Biorąc pod uwagę różnice w całkowitym HP jak i możliwości obronne poszczególnych profesji, można z pewnością stwierdzić, iż magom i druidom znacznie łatwiej jest zginąć.
* Potwory posiadające więcej niż jeden magiczny atak w swoim arsenale, mogą używać swych ataków naprzemiennie zadając bardzo szybko niełatwe do zaleczenia rany. Zwłaszcza jeżeli ofiara ma mniej maksymalnego HP niż one wyniosły.
* Knighci i Paladyni mogą bardzo łatwo zaleczyć zadane sobie obrażenia, podczas gdy magowie wspierający się mana-shieldem z racji braku HP nie nadążają z uzupełnianiem many. Widać to bardzo jaskrawo w PvP - magowie i druidzi zadają znacznie mniej obrażeń a udźwig knightow i paladynów pozostał bez zmian. Oznacza to, że knighci i paladyni czują się w PvP wyjątkowo bezpiecznie.
* W końcu, knighci i paladyni mogą leczyć się i atakować jednoczenie podczas gdy magowie i druidzi muszą wybierać: leczenie albo atak.
b)Rozwiązanie
Ten problem pozostaje w ścisłym związku z możliwościami obrony poszczególnych profesji. Zamierzamy się nim zająć zarówno poprzez nowe elementy gry jak i zmieniając już istniejące. Wiele ze wszystkich wymienionych powyżej rozwiązań innych problemów również wpłynie pozytywnie na ten aspekt.
3."Następnym razem"
Oczywiście, że będzie następny raz. Tibia cały czas się zmienia, nie tylko z każdym Update'em ale i z każdym nowym graczem, z każdą legendą przechodzącą na Tibijską emeryturę i z każdym krokiem i każdym czynem każdego z graczy. To oczywiście oznacza, że wyrównanie nigdy nie będzie w pełni zakończone. Zawsze będzie coś co można by poprawić - było wcześniej, jest teraz i będzie w przyszłości.
Jeden z przykładów poświęcony jest również pewnej ważnej rzeczy.
Jest to bardziej zależne od stylu gry każdego gracza niż od wyrównania profesji - chodzi o równowagę między polowaniem w samotności, a polowaniem w grupie, która powinna być zachowana w każdej szanującej się grze online. Zamierzamy w przyszłości uczynić polowania grupowe bardziej atrakcyjnymi.
Podsumowując, jesteśmy pewni, iż po tej rundzie wyrównania nie będą konieczne już żadne drastyczne zmiany i w przyszłości wystarczą tylko kosmetyczne poprawki. Pierwsze i najważniejsze kroki zostały postawione ale oczywiście my wciąż kroczymy tą samą ścieżką. Chętnie pozwolimy wam iść razem z nami, wystarczy, że wypowiecie się w tym temacie na forum (http://forum.tibia.com/forum/?action=thread&threadid=1886866).
Widac, ze sie staraja, moze im cos kiedys z tego "balansowania" wyjdzie...
Dziundzior
04-11-2007, 14:51
No to chyba fajnie xd, mimo iż przestałem w to grać...może lookne od czasu do czasu na ta ich zmiany : S
i tak pewnie lameriada bedzie z tego :A
KrEmAs KAc
04-11-2007, 14:55
Ho lolu :D
Edit: Zamiast balansować profesję mogli by dać 2 inne :P (wiem ,że to było 9999999992999999999299999999929999999929 razy ale co tam) :P
Nacpany_Wlodek
04-11-2007, 14:59
Będzie się żyło lepiej jak u nas w Polsce.
i jak zawsze dondzie do tego ze knight bedzie slabszy i trudniej mu bedzie expic
Mordy wy moje! Wracam na Sorca!
Ja mam tylko nadzieje że nie dowalą Knightowi.
Bo mam zamiar zrobić sobie nową postać (druida) już od 6 miesięcy, i jak wyjdzie update to pewnie nowe serwery i jak sobie zrobię na nich druida to all będą gadać że to "made by update" aff;/
Zobaczymy co im z tego wyjdzie
Pozdrawiam.
Pomimo ze gram teraz moim 64ek chcial bym zeby knighta ujebali jak naj bardziej wtedy wruce na sorca.
powiem tak strasznie namieszaja w grze.... druid dostanie jakies lepsze czary leczace, albo wrescie jakis dobry "atak natury", ze to tak nazwe.
Byc moze zwieksza cene Uh'ow no bo jak inaczej mozna oslabic knighta no i manasy beda bardziej wydajne, albo bedzie je mozna brac ze soba tak jak kase ( bez dodatkowego cap z bp). I tak mnie zastanawia co oni moga zrobic z runami, strach sie bac normalnie :).
Hmmm i pewnie jeszcze dodadza atak i leczenie w tym samym momencie, ale jak to bedzie wygladac... jakis kolejny wbudowany bot, ktory bedzie leczyl jak bedziemy mieli okreslona liczbe HP....
Tylko najgorsze w tym jest to ze bedzie coraz wiecej rookstayerow...
zobaczymy co wymyślą naprawdę dla knighta.
A co do tego co napisali w tym artykule to wg mnie jest to "stek bzdur" może nie wszystko jest bzdura ale co do PvP obecnego i zwrotu za hunty sorca się nie mogę zgodzić. o drucie wszystko dobrze jest opisane.
wg mnie powinni tym razem zająć się wysokopoziomowymi graczami bo w sumie to oni chyba tylko płacą za ta grę tak na serio.
Tyle ja :)
poprzedni up się dual nie do końca co do druta i jego siły może teraz to naprawia a co do sorca to jemu wystarczy przywrócić tylko stary hit z explo i sd i było by super
co do capa poszczególnych profesji nie lepiej byłoby zrobić mailboxy na expowiskach ?? a nie w*******ać się z butami w staty profesji??
Gratuluję Gawus przetłumaczenia takiego trudnego tekstu :)
A do do topicu to druidzi wkońcu coś dostaną :D
Ja juz mojemu sorcowi wyprawilem pogrzeb, i gdzie wtedy byles boze??Mialem wybor? nie bardzo.
Monsword
04-11-2007, 15:18
dobże że chcom podrasować postacie magiczne zwłaszcza druta, nawet sork nim może pomiatać... bo ma czary offensywne dla facc a jak druida niema pacca niema runów to ma przekichane w wlace z sorkiem. Co do Capa powinien być czar ktory by brał 200 many i działa tak że wszystko co ma sie w bp waży 1/4 mniej przez pół godziny :P
@Ari2423 kasa coś waży jedna moneta waży 0,10 capa jak masz przy sobie 1k w gpkach to to robi róznice
Patrolekgorolek
04-11-2007, 15:21
Znowu zjebia pala i knighta.Znowu bedzie wudzo magow.Znowu bedzie
szlo po 60lvl i ujebia 90kina. ZAL
Moim zdaniem knight powinien tak samo szybko awansować w walce wręcz co paladyn w walce na dystans.
Ciekawe co zrobią z uhami itp skoro są one przydatne dla wszystkich profesji. ;)
LadyPati
04-11-2007, 15:28
najt ma dobrze wiec niech nie nazeka... palladynowi tez zle sie nie dzieje..
gorzej z druidem i magiem... co do expa to racja - zadko kiedy sie zwraca za expienie..
niech tam ulepszaja tego druida ale bez przesady... zeby jakos rowno bylo.. bo gra sorcem i tak sie juz malo oplaca.. no to tyle mojego monologu.. pozdrawiam ;**
(aha... no i warto zaznaczyc ze duzo lepiej sie gra na faccu najtom i palkom niz druidom a zwlaszcza magom.. wiec nad poprawą tego tez sie warto zastanowic) ;) buziak
KatsuKnight
04-11-2007, 15:32
Muwicie zeby uwalic Najcika jak to zrobią to kto wam bedzie Blokal np. Dragi, Dle, Demce?? No Kto??
Mam nadzieje że knight pozostanie bez zmian :)
Jurij1234
04-11-2007, 15:33
Nie rozumiem jednego. Jeśli najpierw ulepszyli knighta to po co go teraz pogarszają? Moim zdaniem wystarczyła by niszcząca się broń (im lepsza tym wytrzymalsza) np. Bright Sword wytrzymałość 75/75 do naprawy u kowala. I byłoby git bo knight musiałby od czasu do czasu np za 200 gp naprawić broń = latać do miasta.
Omg, nie wiem czy się cieszyć, czy płakać.
Z jednej strony wkurzyły mnie masy knightów i pallów 100 +, których widze pierwszy raz w życiu(może to z zazdrości, ale to dzieci up`a i tyle...).
Ale z drugiej strony, jak sobie pomyśle o tych dzieciach mana up`a, to też mi się słabo robi.
To wygląda tak:
Ohhh, mój knight jest nudny, a zwiększyli szybkość regeneracji many, dodali tańsze mfy i 'ruchy', BIORE MAGA.
Potem:
O nie! Cio będzie z moim 90 ms`em, zmniejszyli obrażenia od magii, a ulepszyli knightów i pallów, wracam do knighta!
Jeszcze później:
Oł yeah, znów sorc będzie rządził, wracam do msa...
Typowy gracz tibijski, nie dla przyjemności, ale byle jak najłatwiej(z szybszym expem, po przecież juzio juz goni z lvlem...)
bulamen7
04-11-2007, 15:40
zapowiada sie dobrze :)
zobaczymy co z tego wyjdzie
KatsuKnight
04-11-2007, 15:40
@Jurij1234 twój pomysł jest bezsensu np. jstes gdzieś daleko expisz np. na Dragu a tu nagle bach bron sie psuje i co DED pewny
Knight zawsze mial bron nieniszcząca sie ale ma słabe czary obszarowe bo co 50 ek z exori max bije max za 70 a taki 50 Ms to po 300 z obszarówki, a knightem normalnie to bijesz po 1 monsterze...
Nie rozumiem jednego. Jeśli najpierw ulepszyli knighta to po co go teraz pogarszają?
W poprzedniej balansacji zajęli się obrażeniami wszystkich profesji teraz biorą się za coś zupełnie innego.
Nic ciekawego z tego njusa nie wyniosłem... ale może qmpel sorc wróci do gry B)
"@Jurij1234 twój pomysł jest bezsensu np. jstes gdzieś daleko expisz np. na Dragu a tu nagle bach bron sie psuje i co DED pewny"
Nagle? Jeśli twój licznik wytrzymałości broni spadł do 5/75 a ty idziesz polować, broń ci się "niespodziewanie" zużywa i giniesz to chyba została ci tylko gra w jednowymiarowego Tetrisa...
KatsuKnight
04-11-2007, 15:52
Ale nie przeczytałem ze bedzie pisało na broni naprzykład ZOSTAL CI 75% Broni, Ale i tak pomysł głupi
Moim zdaniem knight powinien tak samo szybko awansować w walce wręcz co paladyn w walce na dystans.
Zdecydowanie popieram.
A co do niusa, to gratuluję Gaw :)
Binessman
04-11-2007, 15:56
Co ty nie powiesz? Dobrze jest jak jest - knight ma jedna i tę samą broń za x gp, a pall se musi kupywać bolty/speary etc.
Z jednej strony wkurzyły mnie masy knightów i pallów 100 +, których widze pierwszy raz w życiu(może to z zazdrości, ale to dzieci up`a i tyle...).
Ale z drugiej strony, jak sobie pomyśle o tych dzieciach mana up`a, to też mi się słabo robi.
To wygląda tak:
Ohhh, mój knight jest nudny, a zwiększyli szybkość regeneracji many, dodali tańsze mfy i 'ruchy', BIORE MAGA.
Potem:
O nie! Cio będzie z moim 90 ms`em, zmniejszyli obrażenia od magii, a ulepszyli knightów i pallów, wracam do knighta!
Jeszcze później:
Typowy gracz tibijski, nie dla przyjemności, ale byle jak najłatwiej(z szybszym expem, po przecież juzio juz goni z lvlem...)
Masz dożo racji. Też nie lubię nagłych "wysypów" danych profesji po updacie, bo sie nimi latwiej gra. Gra jest dla przyjemności
A co do tematu;
Może w końcu "podratują" profesje magiczne, bo są naprawdę trochę do tyłu jeżeli chodzi o koszty expienia. Mogliby "umocnić" mana fluidy, albo zrobic na kilka użyć (chociaż dość dziwnie by to wyglądało) :P
Czekam na dalsze info w sprawie zimowego up~ '07
Nie rozumiem jednego. Jeśli najpierw ulepszyli knighta to po co go teraz pogarszają? Moim zdaniem wystarczyła by niszcząca się broń (im lepsza tym wytrzymalsza) np. Bright Sword wytrzymałość 75/75 do naprawy u kowala. I byłoby git bo knight musiałby od czasu do czasu np za 200 gp naprawić broń = latać do miasta.
:D skad ty takie "swietne" pomysly bierzesz? haha dobre dobre ^^ zapomnisz kliknac na sova i znika hueashuehas to byly by jaja:D co do balansacji najlepiej by bylo jak by kiniow zostawili takich jak sa palow troche pogorszyli bo maja za dobrze:P a sorkom i druidom zwiekszyli moc czarow run itd tak jak bylo kiedys:P to moje zdanie
pozdrawiam ;)
~>Salmon<~
04-11-2007, 16:00
Znowu zjebia pala i knighta.Znowu bedzie wudzo magow.Znowu bedzie
szlo po 60lvl i ujebia 90kina. ZAL
Żeczywiście tak bendzie =/
Prielady
04-11-2007, 16:01
Gram drutem i czekam na to od dawna.
Wreszcie coś sie zmieni :D a poza tym ,bardzo mądry artykuł:cup:
zapomnisz kliknac na sova i znika
Pisało by "Broken magic sword..." który dałoby się naprawić za odpowiednią opłatą :)
Pomysł nie taki zły, moim zdaniem
na razie mało im wychodzi...
mało im się też udało jedynie co to wzmocnienie knighta i paladyna...
polepszyli ich i odrazu chcą zepsuć a powinni ostawić palka i knighta tak jak jest i tylko polepszyc magiczne profesje żeby zadaleko nieodstawały
pzdr
Pisało by "Broken magic sword..." który dałoby się naprawić za odpowiednią opłatą :)
Pomysł nie taki zły, moim zdaniem
ta:D jestes na goromie i ... nagle znika ci sov:D
a tak btw ciekawe ile by kosztowala naprawa takiego sova? 100k?:P
Adow Adan
04-11-2007, 16:04
CO za badyle tu piszą. Zróbcie sobie 4 postacie z 4 profesjami(po 40~lvl) i co update będziecie zmieniać.
Wszystko co cipsoft napisał jest GOOD , jak ktoś przeżył od tibi 7.6 do tibi 8.0 grając Paladynem i Knightem to czemu teraz ma nie przeżyć? Ja gram od początku Knightem i nic mi nie robi to że coraz częściej zmniejsząją siłę magii Knightowi . Po to knight jest zeby bić z broni białej a nie z magii. Powinni zmniejszyć Palladynowi siły(teraz to pro) , nie mówie ze dużo ale tak o 20~dmg. Druid powinien dostać coś fajnego , np. małe koszty leczenia Exurą Sio. Uh'y powinny dawać mniej lub więcej kosztować.
Nie nawidze jak ktoś zmienia profke bo mu update nie wyszedł . Prawdziwi Sorcerowi i Druidzi grali od tibi 7.5 a prawdziwi Knighci od początku do ostatniego Update. Teraz to Knight i Palladyn jest pro , ale od tego jest balansacja żeby wyrównać profesje a nie zmienić ich Miejsce :
1 Punkt widzenia .Sorcerer i Mag po Tibi 7.6 Wymiatał przez całe 2 update. Wtedy Knight i Palladyn byli nieźli ale dużo im brakowało do Magicznych Postaci
2 punkt widzenia. od Tibi 8.0 Masowo zaczęło sie "produkowanie" Noobskich Knightów i Palladynów którzy przed 8.0 nie mieli pojęcia o tych profesjach. Teraz wbic Knightem/Palladynem 50~ lvl to nie problem. Niestety ucierpieli na tym Sorcerer i Druid którym odebrano sporą siłę magiczna poprzez zredukowanie Siły do współczynnika(1:4 , 1-lvl ,4-mlvl).
3.Punkt widzenia. Teraz Knightom oraz palladynom powinno się odebrać trochę siły , nie mówię dużo ale wystarczająco tyle aby Sorcerer oraz Druid nie byli tak daleko w tyle jak teraz.
edit: tym którym bardzo zależy na balansacji powinni przeczytać cały mój post oraz cały artykół
maszter321
04-11-2007, 16:06
Trzeba sie przygotowac na boskie tematy.... "Paladyn, czyzby najgorsza profesja w tibii?" :confused:
"KatsuKnight"
wytłumacz mi po co mi bloker na dragi i dl ? knight i tak dostaje takie same obrażenia z ognia jak ja więc mnie nie ratuje jak podchodzę z visem a z hmm nawet nie warto bić, owszem knight sie ptzydaje na behe huncie nad hydrach ale do dragów i dl'i jest naprawdę nie przydatny :P a co do niszczącej sie broni to pomysł jest wykorzystywany w większości gier mmo rpg i w tibi też można by go wcielić w życie :D
ta:D jestes na goromie i ... nagle znika ci sov:D
Grając paladynem gdy widzisz, że ostał Ci się jeden spear nie expisz maniakalnie dalej i dalej, tylko wracasz po ich większą ilość.
Knight widząć, że broń jest na skraju wytrzymałości byłby zmuszony wracać do miasta, żeby ją naprawić.
Pomysł kozacki, ciekawa by gra była.
CO za badyle tu piszą. Zróbcie sobie 4 postacie z 4 profesjami(po 40~lvl) i co update będziecie zmieniać.
Wszystko co cipsoft napisał jest GOOD , jak ktoś przeżył od tibi 7.6 do tibi 8.0 grając Paladynem i Knightem to czemu teraz ma nie przeżyć? Ja gram od początku Knightem i nic mi nie robi to że coraz częściej zmniejsząją siłę magii Knightowi . Po to knight jest zeby bić z broni białej a nie z magii. Powinni zmniejszyć Palladynowi siły(teraz to pro) , nie mówie ze dużo ale tak o 20~dmg. Druid powinien dostać coś fajnego , np. małe koszty leczenia Exurą Sio. Uh'y powinny dawać mniej lub więcej kosztować.
Nie nawidze jak ktoś zmienia profke bo mu update nie wyszedł . Prawdziwi Sorcerowi i Druidzi grali od tibi 7.5 a prawdziwi Knighci od początku do ostatniego Update. Teraz to Knight i Palladyn jest pro , ale od tego jest balansacja żeby wyrównać profesje a nie zmienić ich Miejsce :
1 Punkt widzenia .Sorcerer i Mag po Tibi 7.6 Wymiatał przez całe 2 update. Wtedy Knight i Palladyn byli nieźli ale dużo im brakowało do Magicznych Postaci
2 punkt widzenia. od Tibi 8.0 Masowo zaczęło sie "produkowanie" Noobskich Knightów i Palladynów którzy przed 8.0 nie mieli pojęcia o tych profesjach. Teraz wbic Knightem/Palladynem 50~ lvl to nie problem. Niestety ucierpieli na tym Sorcerer i Druid którym odebrano sporą siłę magiczna poprzez zredukowanie Siły do współczynnika(1:4 , 1-lvl ,4-mlvl).
3.Punkt widzenia. Teraz Knightom oraz palladynom powinno się odebrać trochę siły , nie mówię dużo ale wystarczająco tyle aby Sorcerer oraz Druid nie byli tak daleko w tyle jak teraz.
oo i tu sie zgodze tez od poczatku gram knightem i z update'ami zmienia sie tlyko miejse expa:P pamietam jak byla tibia 7.6 ajk wszycy grali sorkami i wszycy sie smiali jak moge grac knightem:D mi sie od zawsze podobal knight i knightem bede gral nawet jak bedzie mial taki damge jak w tibi 7.6:P knight dla mnie rox i tyle :P
@aroonia
a gdby knight nie zobaczyl by ze sov ma juz malo wytrzymalosci.... albo zapomniel by go naprawic i w casie expa nagle mu znika i ciekawe jak by wrocil z demonow z goromy :P zreszta zobaczy sie co zrobia mamy troche czasu:P
@aroonia
a gdby knight nie zobaczyl by ze sov ma juz malo wytrzymalosci.... albo zapomniel by go naprawic i w casie expa nagle mu znika i ciekawe jak by wrocil z demonow z goromy :P zreszta zobaczy sie co zrobia mamy troche czasu:P
Hehe, ale odnieś to wszystko do paladyna. Paladyn ma TO SAMO. Zorientuje się, że broń mu zniknęła i leży ;)
@edit.
O, albo broń zniszczona zadaje 50%-75% mniejsze obrażenia.
Mam nadzieje ze niebedzie pelno magow tak jak bylo to kiedys. Osobiscie jeste za tym zeby druida polepszyc, bo sd musi kupywac, zadnych ofesywnych czarow (oprucz ,,exevo gran mas pox'' - ale zeby gu uzywac trzeba miec dosc wysoki lvl i zabiera duzo many) Co do druida to jeste za polepszeniem. Ale sorc, na niego trzeba uwazac ma mocnego mort hura jak i inne czary, mozna by go polepszyc ale nie do przesady, bo znowu bedzie pelno ludzi przestawalo grac knightem i pallem, bo magiem nietrzeba bedzie skilowac a bedzie lepszy. Teraz knight. Zadaje duze obrazenie z swojej broni i z exori i exori gran jesli ma lvl i pacc. To ze dlugo moze expic to jest tylko zasluga skilowania, no bo z malymi skilami praktycznie nic niezrobimy. MAM NADZIEJE ZE NIEBEDZIE TAK JAK KIEDYS, I ZNOWU BEDZIE FALA MAGOW I PRAKTYCZNIE NIKT NIEBEDZIE GRAL KANIGHTEMI PALLEM
Hehe, ale odnieś to wszystko do paladyna. Paladyn ma TO SAMO. Zorientuje się, że broń mu zniknęła i leży ;)
tylko palek widzi spiry no chyba ze glupi i sie nie patrzy:D
@up
jak juz pisalem wczesniej ja od zawsze na zawsze bede ghral knightem:P dla mnie to najelpsza profesja ;)
tylko palek widzi spiry no chyba ze glupi i sie nie patrzy:D
Cóż, już Cipsoft powinien coś wymyślić, żeby informacja o stanie broni była dobrze widoczna
Adow Adan
04-11-2007, 16:23
Mam nadzieje ze niebedzie pelno magow tak jak bylo to kiedys. Osobiscie jeste za tym zeby druida polepszyc, bo sd musi kupywac, zadnych ofesywnych czarow (oprucz ,,exevo gran mas pox'' - ale zeby gu uzywac trzeba miec dosc wysoki lvl i zabiera duzo many) Co do druida to jeste za polepszeniem. Ale sorc, na niego trzeba uwazac ma mocnego mort hura jak i inne czary, mozna by go polepszyc ale nie do przesady, bo znowu bedzie pelno ludzi przestawalo grac knightem i pallem, bo magiem nietrzeba bedzie skilowac a bedzie lepszy. Teraz knight. Zadaje duze obrazenie z swojej broni i z exori i exori gran jesli ma lvl i pacc. To ze dlugo moze expic to jest tylko zasluga skilowania, no bo z malymi skilami praktycznie nic niezrobimy. MAM NADZIEJE ZE NIEBEDZIE TAK JAK KIEDYS, I ZNOWU BEDZIE FALA MAGOW I PRAKTYCZNIE NIKT NIEBEDZIE GRAL KANIGHTEMI PALLEM
1.WORD , WORD , WORD
2.Druid ma 4 Ofensywne ataki(exevo gran mas pox , exori mort - flam -vis) z czego najefektowniejszym i najlepszym jest Exori Vis.
3.Pox proporcjonalnie zabiera mniej many niż UE ale też i proporcjonalnie nie da się z niego bić(słaby).
Po 4. Prawdziwy Pallek/Knight przetrwa nawet ten update. Pomyślcie , 2 update temu Pallek musiał podnosic Speary a jakoś było ich dużo więc czemu mieli by teraz odchodzić?
Tibia 7.8-
Knight 60 lvl = 80k/h - Cud
Knight 80 lvl = 80k/h - Fantastycznie
Tibia 8.0
Knight 60 lvl= 80k/h - Norma
Knight 80 lvl= 80k/h - Fatalnie
Co do innych profesji :
Nawet w najlepszych czasach Dla Druida i Sorcerera , wyprawa na Dragi czy Dl'e była niespodzianką bo nigdy nie mogło się zgadnąć czy wyjdzie sie chodziaż na +.
A Knight w tych czasach ma 90% pewności że mu się zwróci np. Ja trace 0-1 uh na 1 draga co przed update byłoby wyśmiane . W czasach tibi 7.8 na tych samych skillach modliłem się żebym nie stacił więcej niż 3 uhy na jednego Smoka. Po prostu hity ponad 300 to już norma , sam mam best 349(na 80 skillu bez s-ringa) a co dopiero ludzie którzy mają skille 100+. Na jednym z annihilatorów zobaczyłem hit z Ice Rapiera(teraz po upie) ponad 540~ więc moc Paladynów oraz Knightów powinna zostać zmniejszona.
Po 4. Prawdziwy Pallek/Knight przetrwa nawet ten update. Pomyślcie , 2 update temu Pallek musiał podnosic Speary a jakoś było ich dużo więc czemu mieli by teraz odchodzić?
Zgadzam się. Swoją postać tworzyłem ze 5 (?) updatów temu, podnoszenie spearów, brak shielda, slabsze hity. I co? Dało się, i sprawiało to więcej satysfakcji. Teraz co druga postać na rooku ma nick Pal of [...]. Wbije te 60 skilla i uważa się za pr0gamera, nie wiedząc jak pracowali na ten sam efekt inni...
Ludzie od propagandy maja tyle pojecia o grze w tibie ile PiS o tym co sie dzieje w Polsce.
tyle ode mnie.
Nacpany_Wlodek
04-11-2007, 16:34
Sam gram ms-em i osobiście mam nadzieję, że jakoś magowie nie dostaną potężnego kopa w zadawaniu obrażeń, z tego powodu by znowu nie było wysypu dzieci visów itd. Oczywiście, siła rycerzy i paladynów powinno zostać osłabiona, bo ta gra powinna być trudniejsza, a nie, że je jakiś debil siedząć po 10+h dziennie przy kompie nabije 100 lev w 2 miechy i myśli, że jest kozak.
Ciekawi mnie też, co zrobią te dziecieczki updatów co zmieniają profesje, bo "się łatwiej expi".
@edit.
O, albo broń zniszczona zadaje 50%-75% mniejsze obrażenia.
Tylko zauwaz ile palek wydaje kasy na sepry i bolty(bardzo malo)
A taki zakup sova albo avengera jest bardzo duzy zeby nie napisac ogromny.
I taki zakup za 1kk mial by sie jeszcze psuc??
Pewnie jego naprawa by kosztowala sporo
Nieraz to mi się wydaje ze oni nie wiedzą na czym ta gra polega. Chyba o to chodzi zeby knight mogl duzo dzwigac i co to za pierdoly ze nie potrzeba mu duzo run i mf a niby czym sie ma leczyc Exura? z many ktora rosnie najwolniej ze wszytkich profesji, a Demony, frosty itp to bije z melee tak? chyba kazdy wie ze z exori gran do ktorych potrzebuje mf, bardoz duzej ilosci wiec co to za pierdzielenie o tym ze malo run mu jest potrzebne. Broń dystansowa dla palladyna chyba o to chodzi zeby walil z dysta jak sama nazwa profesji wskazuje a nie moze zmiejsza zasięg spearow i ich wytrzymalosc kurde no ludzie co oni na leb upadli...
Pewnie jego naprawa by kosztowala sporo
Nie przesadzajmy, nie mówimy tu o kwotach rzędu 10k. 500-600gp to dla wysokopoziomowego rycerza niewiele, a zawsze nada grze klimatu i (choć tu już powinienem zostawić sprawę Cipsoftowi) nieco zrównoważy wydawane pieniądze na exp.
Moim "skromnym" zdaniem powinni:
1. zmniejszyć koszt czarów dla magów i drutów
2. zwiększyć wydajność manasów
3. wprowadzić pomysł z niszczącą się bronią i np.broń zniszczona o 50% powinna zadawać mniej obrażeń
:)
cheerios
04-11-2007, 16:43
2.3 Czas pojedynczego polowania
http://images.tibia.pl/static/news/balans1.jpghttp://images.tibia.pl/static/news/balans3.jpg
OWNED :D :D
Totalnie mnie to rozwalilo xDDDD
@Temat.
Słowa piękne, ładnie powiedziane, dużo obiecane, ale teraz pytanie czy dadzą rade spełnić te wszystkie obietnice ;P
Smerf.Secura
04-11-2007, 16:45
TO wyobraź sobie jak dużo byłoby knighów ze skillem 90+
X( Skoro oni chca jeszcze bardziej zmniejszyc wytrzymalosc tych spearow to jak ja bede expic ?! X( ato ze obniza gdzies o 5 oz to co do hugona mi to da?! X( powinni zwiekszyc wytrzymalosc!! X(
P.S. Coraz gorzej idzie temu cipsoftowi... X(X(
Teraz zapewne wszystko wroci do normy, tzn wszyscy ktorzy po tamtym updacie zrobili knightow/pallow wroca na sorcow/drutow bo znowu ci pierwsi stana sie slabsi... Knightom chca zabrac ich glowny atut - cap. Teraz znowu wyjebia knightow slabych jak chuj i bedzie jak dawniej... Oczywiscie to tylko moje podejzenia mam nadzieje ze nie uwala knightow do poprzedniego stanu rzeczy... No coz ja tam i tak bez wzgledu na wszystko albo nadal bede gral moim knightem (nie tak jak polowa ktora teraz znowu na sorcow sie przerzuci -.-) albo wogole nie bede gral...
a ja sie ciesze ze wreszcie cos z cap'em zrobia... no a teraz ci co byli zbyt pewni siebie (mam na mysli noobkow na knightach) dostana po dupie... szkoda tylko tych prawdziwych knightow bo beda stratni ;) ale coz ja cierpliwie czekalam i czekam na zmiane i oby sie udalo!
Monsword
04-11-2007, 17:09
odkond palowi speary nieupadają na ziemię grałem pallem <choć wcześniej grałem druidem 22lvl> bo byłem iezbyt zadowolony z "potężnych" hitów druida z różczki ale na 17 lvlu hakli mi pala ;(
i wróciłem na druida i obecnie uważam że mimo tego że druid jest najsłabszom profesją expić sie nim da... o ile tylko srasz kasom na MF .
Werdykt?
Postacie magiczne- wiencej capa szybciej regenerujonca sie mana i co lvl 7 HP a nie 5
Only Druid- Czary Ofensywne i możliwość robienia runy podobnej do SD byłaby to słabsza wersja dostępna od 30 lvla.
Only Sork- Dać mu możliwość robienia ihów
Palladyn- Minimalnie zmiejszyć wage spearów i zmniejszyć jego hity ( właśnie bije mi sie na respa 8 pal wali z boltów i co dróg imonster jego jest... JAKA WIEŚ! )
Knight... :confused: - Niszczonca sie broń good jak sie kompletnie rozwali ma o połowe słabsze hity i ma 100% zniszczeń można zrobić że ma 200% i wtedy jest jeszcze słabsza. Wtedy trzeba jom naprawić... Taki avanger- 100%- zniszczeń to 1k
200%- zniszczeeń to 5k
to co Csofit ma zamiar zrobić jest Good :cup:
taki układ by chyba dość wszystko wyrównał
"adekso"
po pierwsze paladin a nie palladin. ;p
po drugie jego nazwa nie wskazuje na używanie broni dystansowej
Paladyn to Błogosławiony wojownik który ma zrównoważone walory magiczne jak i fizyczne czyli jest bardzo wszechstronny przynajmniej tak jest w większości mmo rpg ;p
viper555
04-11-2007, 17:24
niech wrócą do tibi 7.4 wtedy były profesje zbalansowane ...
Jak będzie tak jak piszą to się bardzo uciesze :) Bo teraz magom sie ciężko expi ... ;/ Bez zbierana loota to nigdy sie nie zwraca za expienie :( Więc dobrze że myślą ...
Pozdrawiam :)
KatsuKnight
04-11-2007, 17:29
@Zonta
Napisałem NaPrzykład ale jak muwisz beho hunt to chyba bez kiny sobie nie poradzisz co??
Łamanie broni? Po co psuć grę?
Lotan_morgos
04-11-2007, 17:44
bez kitu w 7,4 bylo najlepiej mowie to chociaz jestem palkiem:D
bez kitu w 7,4 bylo najlepiej
Sądząc po dacie dołączenia do forum, nie grałeś na Tibii 7,4 (Podobnie jak ja) więc nie powinieneś się wypowiadać na ten temat.
Jeśli jednak się mylę, zwracam honor.
Mam pytanie potym upadle letnim najlepiej bedznie sie grało jaką profesją bez pacc??Prosze o jak najszybszom odpowiedż :}:}:}:}:}:}:}:}:}:}::}}:}:
Dziecko updata
Michnik of Celesta
04-11-2007, 17:54
niech wrócą do tibi 7.4 wtedy były profesje zbalansowane ...
Taa już to widzę... tibia będzie coraz łatwiejsza bo cipy chcą by jak najwięcej dzieci grało i pacce kupowało. Choć nie chcę powiedzieć , że magom się nic nie należy szczególnie jeśli chodzi o kwestię udźwigu. Najlepiej wg. mnie to zwiększyć ilość ładunków run (może jeśli chodzi o UHy niekoniecznie). Koszty zmaleją (jeśli cena np. 1 SD będzie taka sama) a wydajność ta sama. Paladynom można by podnieść cenę royal spearów do 30-40 gp sztuka przy jednoczesnym zmniejszeniu ich wagi do 20 oz. (Ja idąc na dragi wezmę do 40 royali max o jak wbije więcej niż 30 % do lvla to jest dobrze , a mój kumpel 60 kina może siedzieć 2-3 razy dłużej niż ja na dragach , OF-ie). Uważam też za dobry pomysł wprowadzenie lepszych mf , odnawiających np. 300 many przeciętnie. Użycie takiego manaska byłoby lepsze niż 3-krotne wypicie zwykłego i zaoszczędzenie czasu i capa. No jeszcze kwestia oddzielenia sorca od druta. Choć swoją drogą wolałbym 7.4 z obecnymi expowiskami.
Albertus
04-11-2007, 17:55
Jehahahahahahah :D
ostatnio padłem przez laga ale na ta wiadomość wrócił mi humor :DDDD
By Zylo Sie Lepiej !!! :cup::cup: 8o8o B)B) :evul::evul:
adrianeczeqq
04-11-2007, 17:58
95% że wprowadzą tepienie się broni, im broń lepsza tym większy koszt ostrzenia, a bronie dwuręczne będą się dłużej trzymać niż jednoręczne
Pozatym oni lubią dużo napisać i polizać dupę ale założę się że knighta udupią, a palkowi mało co wezmą dadzą coś sorkom i druidom a palków zotsawią najmocniejszych bo jest ich bardzo mało
Albertus
04-11-2007, 18:04
powinni coś zrobić na dzieci update
mam taki pomysł żeby potrudnic rooka
zrobić więcej bramek levelowych na expowiska
i z rooka wychodzili by z 15 levelem ( po wyjściu na maina hp i mana rośnie o tyle jak by sie wyszło na 8 i nabiło by sie 15 )
jak rook byl by trudniejszy do zaliczenia to na mainie było by mniej "nupkuf" i dzieci update
@KatsuKnight
ja gram druidem więc lubie być uzależniony od innych profesji w tym głownie knight'a ja go leczę on bloczy i jest git :P
PS: albo ja kompletnie nie rozumiem co napisałeś albo ty nie przeczytałeś dogłębnie mojej wypowiedzi :P
Zaczyna mi sie to nie podobac...
--Cienius--
04-11-2007, 18:21
Niech tylko mi zepsuja knighta to wysadze im siedzibe
Wszystko co napisali wydaje się logiczne. Przede wszystkim dla tego, że ulepszą druida :p Ale bądźmy poważni na pewno nie osłabią w większym stopniu knightów i paladynów! Pomysł z tępieniem broni nie jest głupi. Oczywiście całkowite zniszczenie jest bez sensu, ale np strata x pkt. ataku po x h użytkowania nie jest taka zła. Zmniejszyło by to może trochę liczbę knightów na cavebotach.
poczekamy zobaczymy :]
Pattka16
04-11-2007, 18:26
Jestem Elder Druid i starsznie ciesze sie z tych zmian.Ostatnio zauwazylam ogroman roznice miedzy mna a kolega pallem ktory...byl na tym saamym poziomie co ja. :)
@Adrianeczeqq i reszta
Dajcie se spokój z tym łamaniem broni!
Cipsoft o tym nie wspomniał i zapewne przez myśl im to nie przeszło!
-.-
@up
Nie mówimy o łamaniu broni tylko o tępieniu.
Szybko ładnie i pieknie przetłumaczone :)
Bartek153
04-11-2007, 18:36
juz widze tepienie lub lamanie sie sova <lol2>8o
No nic, tylko kupować pacca na swojego druta i nim dalej ciągnąć ten łańcuszek ;p
Możliwe, że ten update będzie wyłącznie ulepszeniem drutów, a z tego co wiemy, to przybędzie troszku dzieci visa ;<
tepienie broni to skrajny idiotyzm jesli ma wprost zalezec od ilosci zadanych hitow, inaczej niszczy sie bron ktora bijemy owce a inaczej taka ktora okladamy zolwia lub behemota.
fragmenty z ktorymi absolutnie sie nie zgadzam:
"Ogólnie rzecz biorąc, koszt ataku, który wykorzystuje jakieś zasoby musi być zależny od kosztu innych ataków, które również nie są darmowe."
Wyglada na to, ze Cipsoft konsekwentnie patrzy na ataki z punktu widzenia samych atakow, a nie sytuacji w ktorej sie ich uzywa, co wprost prowadzi do absurdu wywlekania ciagle darmowosci ciosow knighta, podczas gdy ze wzrostem obrony przeciwnika koszt zadania obrazen z broni rosnie bardzo szybko. Idealny przyklad na to, z jakiego dystansu Cipsoft obserwuje realia i jakie ma pojecie o srodowisku gry do ktorej mechanike sam tworzy.
"Jedna z naszych głównych zasad dotyczących wyrównania była zawsze taka, ażeby profesja która zadaje więcej obrażeń niż inne miała słabszą od nich obronę. Takie jest źródło przewagi knightów i paladynów nad magami i druidami w tej kwestii, i to generalnie rzecz biorąc nie ulegnie zmianie."
Kolejna bzdura, doprawdy nie wiem, jak mozna byc tak krotkowzrocznym, zeby pisac o przewadze knighta w kwestii obrony, podczas gdy nadal przy rozpatrywaniu postaci o podobnej sile korzysta on z shieldingu w mniejszy sposob niz zasloniety ciagle tarcza mag. Nie raz i nie dwa razy pojawialy sie glosy, ze mag w trybie full def dostaje mniej i rzadziej niz rycerz na full atk, szczegolnie gdy ten drugi uzywa broni dwurecznej.
"* Knighci i Paladyni mogą bardzo łatwo zaleczyć zadane sobie obrażenia, podczas gdy magowie wspierający się mana-shieldem z racji braku HP nie nadążają z uzupełnianiem many."
brak znajomosci realiow gry #2.
cheerios
04-11-2007, 18:44
X( Skoro oni chca jeszcze bardziej zmniejszyc wytrzymalosc tych spearow to jak ja bede expic ?! X( ato ze obniza gdzies o 5 oz to co do hugona mi to da?! X( powinni zwiekszyc wytrzymalosc!! X(
P.S. Coraz gorzej idzie temu cipsoftowi... X(X(
Czaisz że to jest ZBALANSOWANIE, czyli raczej wyjdzie na to samo .. Speary będą znikały równomiernie do ich wytrzymałości, nie wiem czy powiedziałem to zrozumiale, ale myśle że większośc wie o co chodzi .
odkond palowi speary nieupadają na ziemię grałem pallem <choć wcześniej grałem druidem 22lvl> bo byłem iezbyt zadowolony z "potężnych" hitów druida z różczki ale na 17 lvlu hakli mi pala ;(
i wróciłem na druida i obecnie uważam że mimo tego że druid jest najsłabszom profesją expić sie nim da... o ile tylko srasz kasom na MF .
Werdykt?
Postacie magiczne- wiencej capa szybciej regenerujonca sie mana i co lvl 7 HP a nie 5
Only Druid- Czary Ofensywne i możliwość robienia runy podobnej do SD byłaby to słabsza wersja dostępna od 30 lvla.
Only Sork- Dać mu możliwość robienia ihów
Palladyn- Minimalnie zmiejszyć wage spearów i zmniejszyć jego hity ( właśnie bije mi sie na respa 8 pal wali z boltów i co dróg imonster jego jest... JAKA WIEŚ! )
Knight... :confused: - Niszczonca sie broń good jak sie kompletnie rozwali ma o połowe słabsze hity i ma 100% zniszczeń można zrobić że ma 200% i wtedy jest jeszcze słabsza. Wtedy trzeba jom naprawić... Taki avanger- 100%- zniszczeń to 1k
200%- zniszczeeń to 5k
to co Csofit ma zamiar zrobić jest Good :cup:
taki układ by chyba dość wszystko wyrównał
N/C poprostu zal mi ciebie dziaciaku... idz lepiej do szkoly i wez sie za nauke i a pisanie a nie za gre w tibie....
lepiej zeby tu sie nie wypowiadaly dzieci kture zrobily se palow po tym updacie i maja 10-30 level albo i troszke wyzszy bo i tak grac nie umiecie jak by nie bylo spirow w tym upie ciekawe ile palow by gralo....
90% wypowiedzi w tym temacie jest autorstwa noobów albo dzieci update'u. Sytuacja po letnim upie na świecie Nerana:
-50% pallków
-40% knightów
-5% sorców
-5% drutów
I powiedzcie mi czy tak miał wyglądać up~?
Napewno trzeba się zająć kosztami expienia, wiem z własnego doświadczenia że bardzo rzadko mi się zwraca kasa chociażby za manafluidy.Wystarczy jeśli obniżą koszty exp'a magom, zwiększą cene spearów/p boltów palką i byłoby dobrze ;)
longhairs93
04-11-2007, 18:58
Moim zdaniem, najlepiej byloby gdyby sorkerzy i druidzi odzyskali dawna moc i usuneli by hotkeye :o
Sytuacja po letnim upie na świecie Nerana:
-55% pallków
-45% magów
-5% sorców
-5% drutów
Normalnie aż krew zalewa. 0 logiki, 0 matematyki-.-
Ja to bym zrobił tak szybko i bez bolesnie :
Niech od dadza dawna sile postaci magicznych i dodali cos do druida.
Tyle a nie pier***enie o dupie maryny.
pozdro roo
Jedyne co bym chciał to to żeby dali najtowi bronie do skillowania z 1 atk. bo z tymi co są teraz takiego slima mam na 2-3 hity :P I nie da sie trenić za bardzo. :D
Mike.Royal
04-11-2007, 19:08
Ciekway artukuł ale faktycznie magom i druidom podczas np. najazdu na goromie albu samej walce z kilkoma demonami jest ciezko. Knight ma Uhy i caly czas lata mu zycie a uha sie powyzej 300 a mag i druid manas srednio po 140. wiec mag powinien miec wyzszy limit many na level.
Ja to bym zrobił tak szybko i bez bolesnie :
Niech od dadza dawna sile postaci magicznych i dodali cos do druida.
Tyle a nie pier***enie o dupie maryny.
pozdro roo
no i tu tedunio sie z toba zgodze bo o tym samym mysle ale raczej nie mozliwe :<
Schneider
04-11-2007, 19:10
Według mnie update zapowiada się ciekawie, Cipy po raz pierwszy od dawna użyły mózgu i za to im gratuluję:) A na temat tych dzieci update to poprostu brak mi słów, najpierw to sobie kupcie słownik otrograficzny a potem grajcie w Tibie. Mimo, że update zapowiada się ciekawie dla sorców to i tak nie zamierzam nim grac, dlatego jeśli ktos bylby zainteresowany 102 sorcem to pisac na gg: 742249.
Palek
Był................
jest..........
i będzie............
Najlepszą profesjo ;)
Adow Adan
04-11-2007, 19:22
L-U-D-Z-I-E
Po co martwicie się na zapas? Poczekamy zobaczymy a nie "NIEE , mfój hajt lewel 12 paladin , bede musiał zmienić profesje"
JaK narazie sytuacja z profesjami wygląda tak:
Paladyn
lekko za nim Knight
-Pusto
-Pusto
-Pusto
-Pusto
-Pusto
Sorcerer
Druid
Jak widac Profesje fizyczne w tamtym upie daleko odleciały od innych
więc teraz POWINNI UDUPIĆ TROCHE PALLKA ORAZ KNIGHTA I POLEPSZYĆ DRUIDA I SORCERERA - WTEDY BĘDZIE PRAWDZIWA BALANSACJA
To wygląda tak:
Potem:
Jeszcze później:
Dokładnie TAK !!!! Nic dodać nic ująć !!! jesteś moim wodzem , jedynym który WIDZI te dzieci updatów ;/
ja przez ten cały czas byłem wierny Sorcowi..podczas gdy moi kolesie LAMY , FRAJeRY ...szmaty tibijskie które nie wiedza gdzie bp kupić w port hope mają juz prawie 100 lv. a ja wbiłem swoim MS 61 i tak sie to skończyło . ale NIGDY nie pomyslałem aby zmienić postać bo jest łatwiej . Oby więcej takich graczy jak ty . pozdro
L-U-D-Z-I-E
Po co martwicie się na zapas? Poczekamy zobaczymy a nie "NIEE , mfój hajt lewel 12 paladin , bede musiał zmienić profesje"
JaK narazie sytuacja z profesjami wygląda tak:
Paladyn
lekko za nim Knight
-Pusto
-Pusto
-Pusto
-Pusto
-Pusto
Sorcerer
Druid
Jak widac Profesje fizyczne w tamtym upie daleko odleciały od innych
więc teraz POWINNI UDUPIĆ TROCHE PALLKA ORAZ KNIGHTA I POLEPSZYĆ DRUIDA I SORCERERA - WTEDY BĘDZIE PRAWDZIWA BALANSACJA
palka udpic fakt sorka i druta przywrucic moc jaka mieli w starej tibii a knight zostawic bo pratycznie knight byl zawsze najslabsza postacia....
Nie wiem co im z tego wyjdzie za bardzo. Pogarszając knighta np. podwyższając cenę Uhów to i tak nie wiele zmieni (mamy w tym wypadku uh makera NG albo nawet samemu i nocka)... Pallek szybciej łamiące się speary ? (przykładowo) .. Ide przecież na exp z 2 bpckami spearów... Polepszenie Magów i Druidów ? Hmm ciekawe ciekawe... Sorc=tańsze exury itp ? .. Hmm Druid = + pare energy waveów ?
Zacieram rączki xD
palka udpic fakt sorka i druta przywrucic moc jaka mieli w starej tibii a knight zostawic bo pratycznie knight byl zawsze najslabsza postacia....
Użytkowników czytających ten temat: 89 (zarejestrowanych: 21, gości: 68)
O.o ?
Normalnie aż krew zalewa. 0 logiki, 0 matematyki-.-
tak to jest jak się myśli a nie to pisze - poprawione.;)
Jezu... czym sie tak podniecac? Ja gram sobie ms'em i mam spokoj. Nie patrze na upadte moze "kontem" OKA. [ALE TO PRAWDA ZE KNIGHTA I PALLA POWINNI TROSZKE UDPUIC] :baby::baby: E tam jade dalej :D
Użytkowników czytających ten temat: 86 (zarejestrowanych: 16, gości: 70) 0.0
Dokładnie TAK !!!! Nic dodać nic ująć !!! jesteś moim wodzem , jedynym który WIDZI te dzieci updatów ;/
ja przez ten cały czas byłem wierny Sorcowi..podczas gdy moi kolesie LAMY , FRAJeRY ...szmaty tibijskie które nie wiedza gdzie bp kupić w port hope mają juz prawie 100 lv. a ja wbiłem swoim MS 61 i tak sie to skończyło . ale NIGDY nie pomyslałem aby zmienić postać bo jest łatwiej . Oby więcej takich graczy jak ty . pozdro Zgadzam sie w 100% <Ale editow bede mial> lepsze to niz "spamowanie" postami xd
Najlepszym rozwiązaniem będzie nie grać w Tibię. Już widzę ten ich balans, lmao.
Jak ktoś umie grać to może grać ale nasz Cipsoft naprawdę mógłby naprawdę wprowadzić te szumnie zapowiadana balanscje , bo narazie popada w skrajności xd
@ Vil
Więc można zrobić żeby miecz mniej tępił się na owcy a bardziej na behemocie.
Obijanie kawałkiem metalu dragów przez rok chyba bo go trochę stępiło.
@down
No tak, gra powinna coraz bardziej przypominać życie.
Jak ktoś umie grać to może grać ale nasz Cipsoft naprawdę mógłby naprawdę wprowadzić te szumnie zapowiadana balanscje , bo narazie popada w skrajności xd
No w skrajnosci to jescze nie... ale malo brakuje :D A w tibie to 50% nooby graja a one/oni (nie wiem jak to sie odmienia ;d) w tibie grac nie umieja tylko wkurzaja.
MAM POMYSL! :D
Mogli by zrobic ze np. Miecz sie tępi, albo ze tarcza niszczy, I trzeba nosic do "warsztatu" zeby naprawili bo jak nie to beda male obrazenia. To by bylo dobre. Kusze tez by sie niszczyly. Prosze o komentarze
EDIT> @Down
Zgadzam sie. Bo chodza takie mlokosy i nic kur&& nie umieja. Tylko se pacca kupia zrobia palla i jebia na bocie. I to mnie najbardziej wku$$$wia ze zbierze sie kilku i zaje^^ia jakiegos pozadnego gracza <NP>
tu chyba 80 % uzytkowników tego forum to Debile.
jak już ktoś napisał - jesteście "dzieci updatów" , byleby KU*** taniej wam wyszło bo chcecie nazbierać se tych JEBA***CH itemsów i naje***ć leveli ile wlezie tylko po to żeby sie wozić i aby każdy myślał ze jesteście tacy super silni o doswiadczeni.
Ale tak sie skłądam ze znam takie JEB*NE zera jak wy. niektórzy z was -dzieci updatów nie znają nawet dobrze questów , miejsc , nie macie żadnej wiedzy. jesteście Cwaniaczkami , Typowy dzieciak update robi paladyna bo teraz paladyni mają tak łatwo ze żałosne to wogóle jest. Taki dzieciak także Cwaniaczy bo zarobi kupe hajsu przy śmiesznym ryzyku , znam takie Grupki...łazą sobie razem i nie mając pojęcia gdzie kupić shovel na Edron młucą Demony . To żałosne , niedouczone smarkacze ale mocniejsi od doświadczonego gracza który wiele widział i wiele czytał .
Boli mnie to bo te małe szmaty zaczną produkować sorców i druidów jak wyczają ze teraz granie Druidem jest "cool" i wogóle jest takie tanie itp.
Jeśli chodzi o update to Cip podały mglisty obraz tego co chcą zrobić ale i tak wyczuwam że towiele nie zmieni. Bo niby co zmienią? to że np z sd bede walił 500 zamiast 485? też mi różnica...WOOOOW wielce łaskawe cipsofty.
Gdyby jednak zamiast 485 byłoby 600 to juz byłbym usatysfakcjonowany ,w końcu najpotężniejsza runa a uderza tyle co dwa hity porządnego paladyna który se kupi royal speara za 15 gp
1. Palek nie był zawsze najlepszą profesją (tak naprawde byłoby mi ciężko powrócić to expienia bez tarczy.... teraz paladyna nie jest tak łatwo ubić jak kiedyś)
2. Większość pomysłów tutaj jest bezsensu... po jakiego grzyba zmniejszać wagę spearów. Równie dobrze można zwiększyć ich wytrzymałość. Tępienie się broni ... mogłoby okazać się niezłe, ale CipSoft raczej tego nie wprowadzi. Zresztą Knight nie wymaga jakiś większych zmian... może jest troche za dobry xd
3. Zamiast mieszać z cap można zwiększyć wydajność run/manasów to by rozwiązało problem chociaż po części (ten rysuneczek jest zajebioza :D o ile ktoś umi chociaż troche angielski) Ja expiąc druidem/sorcem nigdy nie miałem tak dużych zysków ( o ile miałem ) jak podczas expa knightem/paladynem. Trzeba coś z tym zrobić!
Postacie magiczne są zdecydowanie zabardzo uzależnione od stanu konta.
4. Nowe czary dla druida to świetny pomysł
5. Nie wiem kto wymyślił jakiś pasek energii czy coś tam. To jest jakaś kompletna bzdura. Za dużo by to wprowadziło zamieszania.
6. Obrona... za względu na małą ilość hp sorca/druida mogliby im ją ulepszyć żeby ryzyko śmierci bylo mniejsze.
7. I żeby wszystkie profesje miały gdzie expić ( nowe expowiska dla postaci magicznych by sie przydały ) + miejsca dla bardzo wysokopoziomowych graczy
8. No i żeby te noobasy które co up zmieniją harki zostały na jednym ... żeby zamiast się martwić co bedzie za pół roku można było wkońcu poexpić.
9. Tylko żeby CipSoft nic nie zjebał
10. I koniecznie nowy serwer xD
@2UP
Zawsze tak było i będzie, że ludzie chcą mieć łatwiejszą i bardziej atrakcyjną grę.
Po każdej większej zmianie masowo zmieniają profesje a potem tylko spammują przy następnej, że im źle.
Czytając wsze pomysły pomyślałem że ten z tępieniem broni jest całkiem niezły, więc pozwoliłem sobie wysłać go do Cipków :) Pewnie i tak jak mają to w zwyczaju oleją to :) i tak obecnie nie gram więc mi nie szkodzi :) a może im sie podoba. Pożyjemy zobaczymy , jak tylko dostane odp. nie omieszkam napisać wam co mi odpisali :D
Pozdr, Bowman.
@UP
W zasadzie to prawda ale nie rozumiem jednego. Dlaczego 20/21 graczy chce NOWY SERVER? moze mi ktos wyjasnic?:cup::cup:
Benedyktyn
04-11-2007, 19:52
Ludu kochany, mają ulepszyć druida(ofensywa) i trochę sorca i tyle!
Udupić knightów i palów. Magowie i druidzi mają tzw. zmęczenie i nie mogą atakować i leczyć się naraz, a knighci i pallki mogą!
To granda! Trzeba dać zmęczenie rycerzom i palom a skrócić je postaciom magicznym. To chyba tyle....
~DRUIDZI~ rządzą :mag: Exura Vita....
Czytając wsze pomysły pomyślałem że ten z tępieniem broni jest całkiem niezły, więc pozwoliłem sobie wysłać go do Cipków :) Pewnie i tak jak mają to w zwyczaju oleją to :) i tak obecnie nie gram więc mi nie szkodzi :) a może im sie podoba. Pożyjemy zobaczymy , jak tylko dostane odp. nie omieszkam napisać wam co mi odpisali :D
Pozdr, Bowman.
No to mi pma wyslij ok? :D
X(X(X(
Nie no, po prostu zaje***ty balans: najpierw udupiacie sorców i druidów, a teraz palków i na koniec pewnie jeszcze knightow :(.
BIG GZ FOR YOU, CIPSOFT.
X(X(X(
;( :fuck: :fuck: :fuck: :fuck: :fuck: ;(
@Mufinek
Chciałbyś mieć 50lv na nowym świecie i być 100 w rankingu czy 100lv i nie być nawet 500 na starym, gdzie dsm chodzi po 20k?
X(X(X(
Nie no, po prostu zaje***ty balans: najpierw udupiacie sorców i druidów, a teraz palków i na koniec pewnie jeszcze knightow :(.
BIG GZ FOR YOU, CIPSOFT.
X(X(X(
;( :fuck: :fuck: :fuck: :fuck: :fuck: ;(
Nalezysz do tych "noobow" co zmieniaja postac z update do update?
Gz noobostwa
@UP
W zasadzie to prawda ale nie rozumiem jednego. Dlaczego 20/21 graczy chce NOWY SERVER? moze mi ktos wyjasnic?
Bo widać dużo osób chce wolnych expowisk bez n00bów
Clipsoft ma kase i może robić wszystko nawet kogoś maksymalnie wk*****ć -.-
@topic
Powinni tak zbalansować profesje żeby waste przestało istnieć oraz żeby nie było takich sytuacji że knight/palek silniejszy(bo wtedy przez to wybuchają zadymy w Carlin -.-)
Pozatym czemu ClipSoft nie może ruszyć d****o i zrobić tibi grą 3D to by zmniejszyło krytykę do tej gry
~DRUIDZI~ rządzą Exura Vita....
Nie bo Sorkowie rządzą :cup::cup::cup:
Nalezysz do tych "noobow" co zmieniaja postac z update do update?
Gz noobostwa
Chodzi mi o to, że jak udupili magów to po co dowalili sie teraz do knightów i palków, skoro sami napisali po tamtym up-dacie, że i tak magowie są jeszcze dużo silniejsi od knightów - ironia.
Chodzi mi o to, że jak udupili magów to po co dowalili sie teraz do knightów i palków, skoro sami napisali po tamtym up-dacie, że i tak magowie są jeszcze dużo silniejsi od knightów - ironia.
No w zasadzie to masz racje. Ale i tak cipsoft to powalency, a udupia teraz knightow pallow a potem cos jescze beda robic [I co z tego ze w topicu pisze "Zmiany Kosmetyczne" beda po tym updacie <OMG> jescze nigdy tyle nie pisalem na tibia.pl
jednowymiarowego Tetrisa
Sorki ze cytuje posta z 2-3 strony ale bardzo mnie to rozśmieszyło.Widziałeś coś kiedyś jednowymiarowego?Moim (skromnym) zdaniem zawsze musza być przynajmniej 2 wymiary (szerokość,długość)
Podsumowanie
Ulepsza druidow i sorcow.
Lekko pogorsza pallkow.
Zostawia knightow.
I tak powinno byc :)
Ludzie kurwa błagam was, nie spamujcie już o tym samym, że "powinni polebszyc sorkuw i druoduw a pogorszyc palkuw i knightuff!!!!!!!!1" jeden napisze, starczy, ale po co sto osób ciągnie ten temat w kółko ? Chcecie nabić posta, być fajnym ? To nabijcie go gdzieś indziej ;]
@down
Jesteś zajebisty! Ironia plax ?
.............. sorkuw i druoduw ..... palkuw i knightuff
Zapraszam Do przedszkola
Sorków Druidów Palków Knajtów
90% wypowiedzi w tym temacie jest autorstwa noobów albo dzieci update'u. Sytuacja po letnim upie na świecie Nerana:
-50% pallków
-40% knightów
-5% sorców
-5% drutów
A wiesz jak wyglądała sytuacja w highscores na Neranie 2 miesiące po powstaniu serwera?
~160 sorców
~70 knightów
~60 druidów
i dokładnie 8 paladynów
Wg Ciebie up balansujący nie był potrzebny?
Pozatym czemu ClipSoft nie może ruszyć d****o i zrobić tibi grą 3D to by zmniejszyło krytykę do tej gry
LOL, wyobrażałes sobie tibie w 3D?
A do upa to jakby cofleni zmiany z poprzedniego (sorce i druty) to by mi wyslarczylo.
Gawus, jesteś nikim innym jak pozerem. Zapewne wielu z Was czytało już wcześniej przetłumaczony tekst o balansacji przez EMbet znajdujący się w tym temacie: http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=152893&page=9
Natomiast Gawus wiernie skopiował ten tekst, który przetłumaczył zupełnie kto inny i nie raczył nawet napisać kto jest autorem tłumaczenia.
Nie ładnie panie semi-modelatorze.
Minus ode mnie dla tibia.pl
@ UP
Echhh, ten przetłumaczony tekst znajduje się na forum supportu już od 2 listopada (dzień opublikowania artykułu). Gawus niczego nie musiał plagiatować. Zobacz sobie geniuszu na datę napisania tego posta- dzisiaj został dopiero przeniesiony do działu: "Niusy".
Poświęcając 30min swojego czasu, przeczytałem WSZYSTKIE wasze posty. Powiem jedno. 3/4 z was to NOOBY idące na łatwizne, olewające prawdziwe życie, maniaki bez przyszłości.
Grałem Knightem przed Uppem, dobrze mi sie grało, ale sie znudził. Zrobiłem MSa, patrze udupiają go, a EK sie robi nagle 'koksem'. I co? Jakoś mnie wcale nie ciągnęło do niego, ponieważ do tej pory mam MSa na Aurerze.
Pomyślcie o tym. Grajcie dla przyjemności, i zajmijcie sie swoim życiem.
Signed.
Sorki ze cytuje posta z 2-3 strony ale bardzo mnie to rozśmieszyło.Widziałeś coś kiedyś jednowymiarowego?Moim (skromnym) zdaniem zawsze musza być przynajmniej 2 wymiary (szerokość,długość)
http://www.tetris1d.org/
gra na zasadzie "kto dluzej bedzie miec kompa wlaczonego ten uzyska lepszy wynik" czyli dokladnie tak jak wsrod botujacych dzieciakow.
Pff... Mi się zdaje że tylko wprowadzą 1-2 czary ofensywne dla druida i będą happy, ale zawsze coś.
Knighta jednak powinni zmienić( tak jak ktoś wcześniej napisał) tzn. żeby broń miała wytrzymałość bo tak siedzi 3h+ na respie dopóki cap'a nie zabraknie.
Zapraszam Do przedszkola
Sorków Druidów Palków Knajtów
a Ty jestes zbyt tepy aby zrozumiec ironie :)
Zeby nie rozmywac tematu to powiem tylko jedno na temat tegu up'a wejdzie on w zycie to zobaczymy jak bedzie nie ma sensu mowic juz teraz o bedzie lipa z knightami i pallami znow sorce i druidzi choc w sumie na to sie zapowiada :)
Zapowiada sie ciekawie ....8o
ja tam sie nie martwie , ponieważ mam sorca na dosyc dobrym lvl-u
btw. mam nadzieje ze nie tylko druidowi dodadzą jakieś offensywne czary ale i pallkowi ;)
pozdro xD
Cygan Slejter
04-11-2007, 21:24
Mnie tylko wkurza to, że zara bedzie pełno druidów :/
Articuno
04-11-2007, 21:41
btw. mam nadzieje ze nie tylko druidowi dodadzą jakieś offensywne czary ale i pallkowi ;)
chyba coś cie źrebi...
Update zapowiada się dobry. Ale mam dziwne odczucie, że za bardzo ulepszą magów.
Jeśli Cipsoft dalej będzie wyrównywał postacie, to w końcu obrażenia zadawane przez sorka zrównają się z obrażeniami rycerza. Zdolności dystansu to to czego rycerzowi brakuje, a potrzeba "dbania" o poziom many to wada sorka. Niedługo te postacie będą wręcz wyrównane. Oby tak dalej!
Zapowiada sie ciekawie ....8o
ja tam sie nie martwie , ponieważ mam sorca na dosyc dobrym lvl-u
pozdro xD
Tak,może od razu zrobić aplkowi ots?WYjdź i ni wracaj dziecko uptade.Ja zostaje przy moim pro evul 17lvl:D knighcie:D:D:D:D:D:D
mam 55 ek , 104 kina , 38 pala, 41 sorca nigdy nie grałem druidem dlatego postanowiłem go założyć i przekonać się czy naprawdę jest tak słaby jak wszyscy mówią, do update został jeszcze miesiąc więc mam nadzieje na jakiś 40-50 lvl nie jestem dzieckiem update ani poprzedniego ani nadchodzącego jak ktoś grał w tibie v7.5 to da rade teraz na pewno i ja chce to udowodnić :D rozumiem to że na poziomach 120+ ms nie ciśnie tak jak kiedyś i rzeczywiście mu się nie zwraca ale zakładając postać nie myślałeś o 200k/h tylko o profesji skoro wybrałeś postać magiczna musisz sie liczyć z ryzykiem że jest to postać którą ciężko jest grać, moje doświadczenie nie opiera sie wyłącznie na tibi jest jedna z wielu gier w których magowie i inne postacie magiczne mają ciężko ale to czyni ich szanowanymi względem np 100 rp zrobionego w miecha dzicko speara ;p
To wreszcie jak z tym update bedzie?? Bo sie juz pogubilem... Czy nie byloby dobrze zeby dali jeden wiecej (lepszy) czar leczacy dla knighta cos w tylu axury gran i zeby zmnijeszyli obrazenia zadawne przez knoghta i palka w sorc i dru??? Mi by to odpowiadalo... Po co wiecej robic??? Za duzo jak dla mnie tych update, ten moglby byc last...;(
Podsumowanie
Ulepsza druidow i sorcow.
Lekko pogorsza pallkow.
Zostawia knightow.
I tak powinno byc :)
1. Sorcow i Drutow mozna lekko ulepszyc
2. Pallkowie sa za dobrzi (exura vita, duzo hp, duzo many)
3. Knightowie tacy jacy sa teraz sa w sam raz
:cup::):cup::)
Sandrzysko
04-11-2007, 22:08
Nie rozumiem o co tu niektorym chodzi...rospaczaja,ze knightowi niby cos ubedzie i przerzuca sie na sorcow....Ja gram sorcem caly czas i nie patrze na update'y.Niech odejma sorcowi 3x sile to bedziecie plakac w nieskonczonnosc,ale gra nim by nabrala sensu.Po prostu chcecie isc na latwizne.To sie nudne w koncu zrobi.
1. Mozna do gry wprowadzic manarune.
Kosztowalo by 3x wiecej, i dawalo by 3x wiecej many.
Gdyby malo wazyly magowie przestali by nazekac na to ze musza wracac co chwile do depo.
2. Zamiast kombinowac z cap'em mozna by dac wiecej skrzynek pocztowych.
3. Zeby ulepszyc sorcow i drutow mozna im wprowadzic noewgo wand'a i rood'a
4. Reszte zostawic w spokoju, i mysle ze by sie magom podobalo tak jak i pallom i knightą. :p
I jeszcze dodac druidą pare czarow ofesywnych
Cytuję:
1.Sorcow i Drutow mozna lekko ulepszyc
Uleprzyć?!
Przecież drut i sorc są best i te balansowanie jest po to żeby uleprzyć biednych knightów którzy nie mają szans w walce z sorcemX(
Smerf.Secura
04-11-2007, 22:33
@up
Jak można z góry przepraszać za coś , co już się wydarzyło?
Nacpany_Wlodek
04-11-2007, 22:39
@up
xdddddddd
@większość użytkowników
Idźcie do szkoły i nie uciekajcie z lekcji języka polskiego.
@Sandrzysko
Co zrobisz, że dzieci lubią jak jest wszystko łatwe?
@up
Jak można z góry przepraszać za coś , co już się wydarzyło?
niewiem xd 82
Cytuję: Zamiast kombinowac z cap'em mozna by dac wiecej skrzynek pocztowycho .
Tez się nad tym zastanawialem ale jest jedno ale : oturz to by bylo troche dziwne jakbyś idąc załużmy przez niespenetrowany jeszcze busz w tiquandzie zobaczyl tibijską skrzynkę czyż nie? ;P
deathfred
04-11-2007, 22:42
@Sysunia
No teraz to nie 4-post ale 5-post. Naucz sie używac przycisku edytuj :D. A tak w ogóle drut jest best? Widac ze nim nie grasz albo w otsy wymiatasz.
@Topic
I tak Cipy zrobią kupę wiec nie ma sie podniecaj jakimiś manafluidami dającymi 300 many czy droższymi uhami. Co do nowego wanda i roda zgodziłbym sie, mogłaby byc jakas bron dla postaci magicznych żądająca ok. 100 hp z tym ze użycie takiego wanda lub roda kosztowałaby z 30 pkt many co było by z kolei nie opłacalne. Mam druta i chciałbym żeby dodali mu coś fajnego, narazie założyłem pall'a może i jestem dzieckiem up'a ale wkurw... mnie gdy moim drutem uderzam max 74 z tempest roda, który zużywa 15 many, a jakiś 20 najt przyłaził i zajebał za 100+ nie tracąc na tym ani 1 pkt many.
Modliszka11
04-11-2007, 22:43
@Jurij1234 twój pomysł jest bezsensu np. jstes gdzieś daleko expisz np. na Dragu a tu nagle bach bron sie psuje i co DED pewny
Knight zawsze mial bron nieniszcząca sie ale ma słabe czary obszarowe bo co 50 ek z exori max bije max za 70 a taki 50 Ms to po 300 z obszarówki, a knightem normalnie to bijesz po 1 monsterze...
Moim zdaniem to świetny żeby sie tempiła broń. i tak samo można powiedzieć o innych profesiach np expisz sorcem,druidem na dragonach a tu nagle niema mf i many odrazu ded pallek ma inaczej bo on bije z daleka skończom mu sie bolty/speary to jest dość daleko żeby zwiać
marla666
tu sie z tobom zgadzam powini zmniejszyć prendkość skillowania palladynowi do poziomu knighta bo teraz zaszybko bije skille
Adow Adan
Zgadzam sie z tobom w 100%
Topic
Powini zrobić mana rune która by mało kosztowała i żeby mogły jom używać tylko profesje magiczne np od któregoś tam magicznego lvl.
gram swojm druidem od poczontku i dalej bende grać choćby niewiem co zrobili dla mnie sie liczy przyjemna gra żeby sie fajnie grało. zal mi sie robi tych co zmieniajom ciongle postacie tylko z powodu update i doceniam tych co grajom swojmi postaciami bez wzglendu na update czy inne przyczyny. i denerwujom mnie ludzie co już dosali w letnim update dużo a chcom wiencej np : żeby dodali jakieś nowe speary albo bolty dla palla, albo : fajnie jakby zwienkszyli siłe knightowi bo dalej jest słaby naprawde zal mi takich ludzi
hansik60
04-11-2007, 22:44
Hmm..co moze robic sorc i druid na darmowym koncie a co pall i knight??
Ja 80 sorcem musze biegac z wandem ktory wali po 30+!,a knighty i pale expia sobie w najlepsze szczegolnie na non-pvp a kasy trzebija w ***.Sorcem caly czas mysle skad wezme pieniadze
na kolejne expienie,run nie bede robil bo leci tylko pacc.
A teraz sprawa z capem ...mysle ze nie powinni nic zmieniac jest tak od 10 lat i tak ma byc,wiec dobrze pomysl kim chcesz byc.Ja przez te update zrobilem sobie wszystkie profesje ,wiec jak sorca zrobali gralem palem i knightem.
A co do was OTS'siarze robiecie sobie mazenia ze tibia wezmie przyklad z otsow i zrobi takie czary jak wymieniacie, a jak macie problemy grajcie tam dalej!!
I to na tyle dziekuje.
ps.
Pozdrowienia dla graczy (i thiefow) z Candi i Koszalina.
bartii10
04-11-2007, 22:48
humm.. druid fajna profesja i gram nia od poltora roku mimo zmian jakie sie dzialy w tym czasie.
mysle ze w tmy updacie nie beda jkaos wybitnie zwiekzac sily magow.. mysle ze zwiekza oplacalnosc uzywania run ofensywnych zwiekszajac liczbe tzalow w runie.
wydaje mi sie takze ze dodadza nowe czry odpornosciowe np odpornosc na ogien na 60 sec, ale kosztem obrony. co w praktyce bedize wygladal otak ze np walczac z dlem zamiat manashielda trzeba bedzie wrzucic odpornosc na ogien (koszt np 200 many), walczac trzeba bedize sie leczyc (stosunkowo spore obrazenia z melee ze wzgledu na redukcje obrony z uwagi na dzialanie odpornosci) czesto lecz bedzie mniejsze ryzyko smierci.
tak mi sie wydaje ze sotanei to rozwaizane, ale jak to mowia pozyjemy zobaczymy ;)
Cytuję:
Ja 80 sorcem musze biegac z wandem ktory wali po 30+!,
Nie przesadzaj... knight owszem wali takie duże hity ale musi na nie pierw zapracować skilujac godzinami więc i tak różdżka nie jest taka zła:]
widzę że ładny offtop sie zrobił :PP a teraz napisze coś co zauważyłem :) na wstępnie dodam że jestem osobą w 100% bezstronną bo jako iż nie gram już jakieś pół roku (LO Sux), a odnośnie tego upa co był moje obserwacje (ranking):
1. Paladyn
Czemu??? odpowiedz jest banalnie prosta co prawda na początek idzie dość sporo kasy na kamienie potrzebne do traina ale pod 60lvl skille można zlać, praktycznie z każdego huntu wychodziłem na olbrzymi plus z racji używania royal spear które są tanie i wystarczają na dość długo. Gra bardzo ciekawa i urozmaicona, gra się miło lekko i przyjemnie i cały czas na + zarabiając na eq itp.
2. Knight
Postać pozornie wydawało by się idealna, typowy czołg dużo hp, cap można expić dużoooo czasu. Oczywiście zysk jest spory chociaż według mnie doświadczony paladyn wyciągnie więcej. A 2 miejsce dlatego że gra jest strasznie mało urozmaicona do 60-70lvl wręcz bym powiedział nudna w porównania do życia pala czy sorca :) Do tego niebotyczna ilość czasu spędzona na skillowaniu. Jak widać jego życie to nie taki miód cud i orzeszki :) Wedlóg mnie powinni go zostawić ewentualnie doać to tępienie np, po 3-6h w zależności od broni aby ludzie nie botowali :)
3.Druid
Otóż wiele osób twierdzi iż tu powinien znaleźć się sorc ale według mnie OPŁACALNE!!!! sposoby expienia nie różnią sie zbyt wiele. Najczęściej expimy Vis + Wand i Jako iż bijąc z visa tracimy sporo hp musimy sie leczyć i tu jest pies pogrzebany! Leczymy się o wiele taniej ale i tak najczęściej po expie jesteśmy na niebotycznym waste - dla przykładu! Pall kupi RS za 15gp policzmy że udeży z niego około 90 hp~ jakieś +- 10 razy(ma to miejsce na skillach może 70, i tak najczęsciej speary trzymają dużo dłużej!!) Zada tym jakieś 900 Dmg za ok. 15gp Sorc/druid na jego poziomie będzie uderzał około 100 (z dobrym mlvl) Za co za 1 cios płaci 20gp aby zadać tyle samo Dmg musi wydać 180 gp !!! Ale uwaga! Pall najczęściej nie musi się leczyć w tym czasie a jeśli musi to i tak mana mu się odnowi za ewentualną vite! A sorc/ druid do tego wydaje na lczenie ok. 100-500gp w zależności od potwora. I właśnie w ekonomice pies jest pogrzebany!! To wymaga dość radykalnych zmian!!!!
4. Sorc
No i wiele osób zada pytanie czemu ostanie miejsce. Po 1. to co napisałem powyżej po 2 druida chętniej wezmą na hunt ze względu na sio i mas res. zazwyczaj na huncie nie używamy mort hura ani ue ze względu na koszty resztę dopowiedzcie sobie sami :)
Pzdr Bowman.
Modliszka11
04-11-2007, 22:57
knightowi powini zostawić capa w spokoju a profesiom magicznym powini zrobić manarune która by była tania i dawała dużo many.powini zrobić jakomś maszyne do złanczania run wtedy by profesie magiczne mogły brać wiencej run na expa i wiencej expić.
Mr.ToPleS
04-11-2007, 23:00
Teraz knighty rozpaczajom bo "Malo zarabiajom" jak na 70 lvl sie expi na frostach albo 40 lvl i dragi?? ;S .Widzieliscie kiedys sorca zeby expil gdzies bez waste noo czasami na tej tombie jak poleci V shield, a teraz porownajcie go do najta humm sorc max hit 74 chyba ze vis ale to jak ktos ma kase na waste, natomiast knight "Jeździ" sobie po potworkach i uderzenia przy skillach 70 nie som mniejsze niz 100X(. Tyle co mialem do powiedzenia Pozdrawiam wszystkie profesje magiczne :)
Articuno
04-11-2007, 23:03
Powini zrobić mana rune która by mało kosztowała i żeby mogły jom używać tylko profesje magiczne np od któregoś tam magicznego lvl.
gram swojm druidem od poczontku i dalej bende grać choćby niewiem co zrobili dla mnie sie liczy przyjemna gra żeby sie fajnie grało. zal mi sie robi tych co zmieniajom ciongle postacie tylko z powodu update i doceniam tych co grajom swojmi postaciami bez wzglendu na update czy inne przyczyny. i denerwujom mnie ludzie co już dosali w letnim update dużo a chcom wiencej np : żeby dodali jakieś nowe speary albo bolty dla palla, albo : fajnie jakby zwienkszyli siłe knightowi bo dalej jest słaby naprawde zal mi takich ludzi
1. BUAHAUAHAUAHAUH Twoja ortografia rządzi, nie obchodzi mnie twój podpis - lecz się.
2. Zgadzam się :P
I jeszcze dodac druidą pare czarow ofesywnych
Tego raczej na pewno nie zrobią a dlaczego? bo druid miał się wyróżniać a nie jeszcze bardziej upodabniać się do magów.:)
Modliszka11
Ty jestes typowym dzieckiem OTS'a.....
Co do osób które dostają załamania nerwowego na myśl osłabienia ich profesji:
Ludzie musicie zrozumieć że każda postać ma własny cel w grze:
Knight jest postacią biorąca mocniejsze potwory na siebie.
Druid jest postacią która ma za zadanie leczenie innych.
Sorcerer jest postacią najbardziej wymagającą, i jak w każdej grze jest to postać najtrudniejsza do opanowania.A wiec żeby coś nią osiągnąć należy sie w niej dobrze czuć i ryzykować.
Palek w tym update został troche przesadzony.
Tak więc dla prawdziwych graczy nie jest najważniejsze, która postać w danym update góruje nad innymi, lecz "powołanie" profesji którą gra.
Pozdrawiam
Korye
hansik60
04-11-2007, 23:11
Cytuję:
Ja 80 sorcem musze biegac z wandem ktory wali po 30+!,
Nie przesadzaj... knight owszem wali takie duże hity ale musi na nie pierw zapracować skilujac godzinami więc i tak różdżka nie jest taka zła
Ale potem jak walicie,co ja tyle z sd JUZ nie wale.
Nacpany_Wlodek
04-11-2007, 23:22
Obniżanie się wytrzymałości broni (a nawet pancerza) to dobry pomysł, żeby powalczyć z boterami. Pewnie by coś oni i tak wymyślili, ale w jakiś sposób, by im utrudniło życie. To także dobry sposób, by rycerze, co te powiedzmy 3-5h latali do miasta i odnawiali sprzęt, jak ja muszę robić biegając co 1-2h do sklepu po manasy.
Około 70% użytkowników tego forum i wypowiadających się tym temacie następującymi słowami:
Knighta powinni pogorszyć a sorca polepszyć a druida to tamto... itd
Bądź odwrotnie.
Jesteście totalnymi debilami gdyż każdy z was zmierza do jednego:
żeby każda profesja praktycznie zarabiała z takim samym ryzykiem z taką samą prędkością, zadając takie same obrażenia i wogole nie wiadomo co jeszcze robić prawie że tak samo.
LUDZIE KTÓRAŚ PROFESJA MUSI BYĆ GORSZA BĄDŹ LEPSZA I MUSI ZARABIAĆ/EXPIĆ/ROBIĆ RUNY/TRACIĆ/COKOLWIEK INNEGO z daną jej prędkością. Dlatego knight jest knightem a palladyn palladynem a nie KURWA MAĆ sorcerer ma być master knightem.
I tak będzie tak jak będzie czyli tak jak zrobi Cip-Soft.
1. Mozna do gry wprowadzic manarune.
Kosztowalo by 3x wiecej, i dawalo by 3x wiecej many.
Gdyby malo wazyly magowie przestali by nazekac na to ze musza wracac co chwile do depo.
2. Zamiast kombinowac z cap'em mozna by dac wiecej skrzynek pocztowych.
3. Zeby ulepszyc sorcow i drutow mozna im wprowadzic noewgo wand'a i rood'a
4. Reszte zostawic w spokoju, i mysle ze by sie magom podobalo tak jak i pallom i knightą. :p
uehusaheusa prawie z krzesla spadlem:P manarune? wiesz co by tu sie dzialo istny ots na ktorym pewnie siedzisz goidznami... poprostu teraz palkowie maja ots a jak by dali mana runy to daj spokoj... wyjdzi nie wracaj:P
Modliszka11
04-11-2007, 23:40
Articuno
BUAHAUAHAUAHAUH Twoja ortografia rządzi, nie obchodzi mnie twój podpis - lecz się
przeciesz dokładnie pisze pod mojm tekstem :Uwaga Tekst Który pisze niejest przeznaczony dla ludzi uzależnionych psychicznie od ortografi i ortografia niejest wymagana w internecie
Korye
Modliszka11
Ty jestes typowym dzieckiem OTS'a.....
że manarune zrobili na ots to nieznaczy że niemogom zrobić w rl tibi lepiej by natym wyszli i dalmnie nieliczy sie łatwa gra jak na ots tylko żeby sie grało fajnie to jest moje zdanie zresztom knight i palladyn majom teraz wielki ots
przeciesz dokładnie pisze pod mojm tekstem :Uwaga Tekst Który pisze niejest przeznaczony dla ludzi uzależnionych psychicznie od ortografi i ortografia niejest wymagana w internecie
że manarune zrobili na ots to nieznaczy że niemogom zrobić w rl tibi lepiej by natym wyszli i dalmnie nieliczy sie łatwa gra jak na ots tylko żeby sie grało fajnie to jest moje zdanie zresztom knight i palladyn majom teraz wielki ots
Tak ots, to ty w domu masz, poczytaj słownik a później popiszemy.
Skoro wiesz że twoja ortografia równa się kompletnemu debilizmowi to PPM na wyraz podczas pisania postu i może czasami znajdziesz to o co Ci chodzi.
Pisząc wyraz "majom" jak dla mnie wydajesz się mieć albo poniżej 10 roku życia ( nie obrażając maluchów) albo masz jakąś chorobę bo nie ma wytłumaczenia na idiotyczne błędy. Rozumiem napisać
"ruża" zamiast "róża". Ale nie "majom"
@Topic: Co będzie to będzie _/
kajkoikokosz21
05-11-2007, 00:31
Ludzie przecież co ulepszą można wywnioskować z tego co napisali...
A tu większość płacze że zniszczą najta -.-
Maja ulepszyć postacie magiczne i coś z runkami i czarami ale nie z zadawanymi obrażeniami knightów -.-
tu chyba 80 % uzytkowników tego forum to Debile.
jak już ktoś napisał - jesteście "dzieci updatów" , byleby KU*** taniej wam wyszło bo chcecie nazbierać se tych JEBA***CH itemsów i naje***ć leveli ile wlezie tylko po to żeby sie wozić i aby każdy myślał ze jesteście tacy super silni o doswiadczeni.
Ale tak sie skłądam ze znam takie JEB*NE zera jak wy. niektórzy z was -dzieci updatów nie znają nawet dobrze questów , miejsc , nie macie żadnej wiedzy. jesteście Cwaniaczkami , Typowy dzieciak update robi paladyna bo teraz paladyni mają tak łatwo ze żałosne to wogóle jest. Taki dzieciak także Cwaniaczy bo zarobi kupe hajsu przy śmiesznym ryzyku , znam takie Grupki...łazą sobie razem i nie mając pojęcia gdzie kupić shovel na Edron młucą Demony . To żałosne , niedouczone smarkacze ale mocniejsi od doświadczonego gracza który wiele widział i wiele czytał .
Boli mnie to bo te małe szmaty zaczną produkować sorców i druidów jak wyczają ze teraz granie Druidem jest "cool" i wogóle jest takie tanie itp.
Jeśli chodzi o update to Cip podały mglisty obraz tego co chcą zrobić ale i tak wyczuwam że towiele nie zmieni. Bo niby co zmienią? to że np z sd bede walił 500 zamiast 485? też mi różnica...WOOOOW wielce łaskawe cipsofty.
Gdyby jednak zamiast 485 byłoby 600 to juz byłbym usatysfakcjonowany ,w końcu najpotężniejsza runa a uderza tyle co dwa hity porządnego paladyna który se kupi royal speara za 15 gp
dobre dobre zgadzam sie [;
+powinni cofnac troche wieksze hity sorcow i drutow
DAC nowe pvp i mordujemy <;
Nevir racja
Nie będę cytował jak Knight'ci i Paladin'i się nabijali z magicznych przy okazji poprzedniego update'a.
Nie wspomnę też że masa Sorcerer'ów i Druid'ów od razu po update'cie porobiłą Knight'ów albo Paladin'ów. Ja zostałem przy mojej postaci i nigdy nie narzekałem na poprzedni update. Przyjmowałem wszystko z pokorą i tak też radze zrobić tym razem...
Nie radziłbym się wyśmiewać z "manarun" i porównywać tego do OTS'a bo wyraźnie w artykule CIPsoftu, cytuje:
* Knighci i Paladyni mogą bardzo łatwo zaleczyć zadane sobie obrażenia, podczas gdy magowie wspierający się mana-shieldem z racji braku HP nie nadążają z uzupełnianiem many.
pisze że problemem jest to że knight i paladin efektywnie mogą regenerować HP a magiczne postacie mają z tym problem, więc możemy być pewni że magiczne postacie otrzymają możliwość szybszego regenerowania many. Poza tym prawdopodobnie zmniejszy się waga "manasów" lub też wg tego co jest napisane w artykule, cytuje:
Zmienimy efektywność, wagę i ilośc użyć dotychczasowo dostępnych zasobów, wprowadzając przy tym nowe, właściwe tylko dla odpowiednich profesji.
Knight i Paladin nie będą korzystać z tych samych środków uzupełniania many...
Aby expienie było tańsze dla postaci magicznych prawdopodobnie zwiększy się liczba użyć danej runy bez zmiany jej ceny.
Przykład: Rune SD można kupić za 300gp i użyć 1 raz, po zmianie np. na możliwość użycia do 3 razy koszt jednego ładunku zmaleje do 100gp
I jeszcze jedno ważne rozwiązanie w systemie obrony, cytuje:
Nie mamy zamiaru zmieniać całego systemu obrony jako takiego. Nie chcemy również znacząco usprawniać obrony postaci magicznych. Jednakże, wymyśliliśmy pewną opcję, która pozwoli postaciom magicznym na odpieranie ataków pewnych typów od pewnych potworów.
Wnioskuje z tego że postacie magiczne zdobędą nowe umiejętności lub zdolności posługiwania się czarem takie jak np:
- częściowe odporności na ogień, truciznę, energie
- czary typu "strike" mogą zostać zmienione tak że obrażenia będą zadawane celowi na celowniku aby zapobiec konieczności expienia stojąc na wprost do celu co zwiększa ryzyko otrzymania dużych obrażeń
- również inne czary możliwe że zyskają nowy charakter
Podsumowując... już teraz na moim serwerze zauważyłem zwiększoną aktywność postaci magicznych, w depotach miast zaczęło się roić od 15-30 lvli magicznych tak jak przed poprzednim upem od palków i knightów... Znajomi którzy grali Magami a od pół roku grają fizycznymi profesjami na nowo odświeżają swoje przygody z magią...
Przyjmujcie to z pokorą...
Modliszka11
05-11-2007, 01:32
jak narazie to wynika że trwa wojna na słowa pomiendzy Palladyn/Knight vs Druid/Sorcerer
co za jeb**i idioci :P skapneli sie teraz dopiero ;p teraz wszyscy high lvle ze swiezutko zrobionego palka beda przesiadac sie zapewne na druida =P no zal mi graczy w te gre ;s
Gaxter1118
05-11-2007, 03:54
Ta balansacja postaci jest idiotyczna Sam mam knighta i przed jakol kolwiek balnsacja postaci gralo mi sie dobrze a teraz wydziwiaja... mi tam nie przeszkadzalo ze sork byl silny czy tam druid po 1000 z sd bil
Ludzie sobie sami wybrali postac jaka chca grac i wiecdzieli co ich czeka to teraz co ?.. Ulepszyli knighta i palladyna ludzie sie przyzwyczaili do tego a teraz w dul? zeby zje*ać??
Tak jak zepsuli sorca i druida.. nie bylo ich zostawic ? i podrasowac knighta, palka po kazdym update trzeba sie na nowi uczyc grac....
wkoncu tak dowala ze nikt nie bedzie gral w tibie i chyba dobrze..
Przed updatem zrobie jeszcze anni jedyny quest dla ktorego gralem i adios mate (chyba)... a co do uh'ów beda perwnie drozsze ale co z tego? one sa potrzebne tylko na questy bo na samych mana fluidach na frostach mozna expic bez problemu no chyba ze po upku frosty odpadna z miejsc dla expienia knighta .... Z updatu na Updat tibia staje sie coraz bardziej zalosna..
HIHOHAHO
05-11-2007, 04:19
Ktos wczesniej pisal o knajciku..............
ze jak knajta udupia to nie bedzie komu bloczyc... ( bedzie komu bloczyc - sam se blokne - niech tylko mi sie zacznie zwracac za MF - to tak przyjebie Warlokom ze im szelki spadna ; )
otorz obecnie knajt to nie jest profesja tylöko do bloczenia - doskonale bloczy i expi zarazem
jak mialem magiem 100 lvl to wrecz musialem knajtow prosic o BLOK
jak troche podroslem ( do 181 lvl ) to knajty zaczely same spamowac ze poblocza.....
nic nie oczekuje - tylöko zeby mi sie za hunta zwracalo - obecnie zrobilem sobie noobchara knajta ( 92 lvl 91 sword, 91 shield )
jesli ekonomia sie poprawi dla magow i druidowä to - noob palki beda cienko piskac
zreszta - palkami po upie i tak graja same lamy.
sumujac - niech po upie magom i druidom zwroci sie tylko za MF :)
HUE HUE HUE
Ulepszyli knighta i palladyna ludzie sie przyzwyczaili do tego a teraz w dul? zeby zje*ać??
A czy gdzieś napisali że będą psuć cokolwiek u knighta albo paladina? Bo ja nic takiego nie przeczytałem. Myślę że zmiany obejmą tylko postacie magiczne więc możesz być spokojny. Przeszkadza komuś że nareszcie magiczni będą mieli coś z expa a nie tylko waste? Bo jak na razie to jak gram to "expie" tylko za kase z questów bo tak to rzadko mi się zwraca.
co za jeb**i idioci :P skapneli sie teraz dopiero ;p teraz wszyscy high lvle ze swiezutko zrobionego palka beda przesiadac sie zapewne na druida =P no zal mi graczy w te gre ;s
Ja tam grałem cały czas moim MS'em :P
madalioni
05-11-2007, 08:47
:baby:Własnie po to jest w grach MMORPG system expienia w "party" aby sie zwracalo. A szczerze ja tez nie widzialem nic o pogarszaniu knightów i pallów. Wszyscy pisza tibia 7.4 - nie wiem bo nie gralem. Ale 7.6 tez byla jeszcze zblansowana (porównując do teraz). Gram pallem, ale widze jak zje**li sorców i druidów w pvp bo na wojnach bezuzyteczni (prawie:]). Kilku pallów - Sd i enchanted i sami sobie radza. Knight na wojnie tylko duzo hp i bloczyc. Sorc, Druid czasem z Sd cos pomoga(druid sio)
Pozwole sobie poprawić pewien błąd, który mnie, jako olimpijczyka z angielskiego, po prostu oślepia... ;)
Newcomer: Hey, I wanna know more about your vocation. What makes you special, what can you do that others can't?
Knight: I can block melee very well and I can hit with weapons in close combat really well.
Paladin: I can do lots of things, but I am best at shooting with distance weapons.
Sorcerer: I have the most powerful magic attacks and I can do lots of very nice support spells, too.
Druid: Hmm, I can do quite a few of the things the sorcerer can do, too.
Newcomer: Yeah, ok, but what can you do that the sorcerer cannot do?
Druid: I can heal!
Newcomer: The others can do that, too.
Druid: Ahm, but I can heal others!
Newcomer: The others can do that as well.
Druid: Ahm, ok, ... , but but, I can heal them cheaper!
Newcomer: That's it?
Nowy gracz: Hej, chcę się dowiedzieć czegoś o waszych profesjach. Co sprawia, że jesteście wyjątkowi, co potraficie robić, czego nie potrafią inni?
Rycerz: Potrafię doskonale blokować ataki w zwarciu oraz prowadzić w nim walkę używając broni.
Palladyn: Potrafię robić wiele rzeczy, ale najlepszy jestem w strzelaniu z broni dystansowej.
Mag: Posiadam najpotężniejsze ataki magiczne i potrafię też wykonywać całkiem dużą ilość zaklęć wspomagających.
Druid: Hmm, potrafię robić całkiem dużo z rzeczy, jakie robi mag.
Nowy gracz: Tak, dobrze, ale co potrafisz robić, czego nie potrafi mag?
Druid: Potrafię leczyć.
Nowy gracz: Inni też to potrafią.
Druid: Ah, ale potrafię też leczyć innych!
Nowy gracz: Inni potrafią robić także i to.
Druid: Ah, dobrze, ... , ale ale, potrafię leczyć ich taniej!
Nowy gracz: I tyle?
Zamieściłem swoją wersje gdyż nie potrafię zrozumieć, skąd wzięły się w waszym tłumaczeniu takie elementy jak "spoko" "no w sumie", a najbardziej "a więc o to chodzi", które nie ma nic wspólnego z powyższym tekstem. :confused:
Lupa'Aziro
05-11-2007, 09:36
Kolejny krok w uzyskaniu z balansowania profesji jest tak naprawdę żadnym zaskoczeniem. Dziwi mnie zaskoczenie niektórych osób w tym temacie, przecież wszyscy wiedzieliśmy o nich...
@Knights
Wasze bronie będą sie tępić, co zaowocuje zmniejszenie czasu jaki możecie poświęcić na polowanie.
@Paladins
Wasze bronie będą słabsze (częściej będą się łamać) co zaowocuje zwiększeniem kosztów polowania.
@Sorcerers
Wasze runy będą posiadały więcej ataków dodatkowo przedmioty specjalne które otrzymacie spowodują większą opłacalność polowań.
@Druids
Wasze supported spells będą wzmocnione, a nowe pozwolą wam być być bardziej przydatnymi w team'ach.
A czy to co napisałem okaże prawdą, zobaczycie już niedługo...
Lupa
Ps.
FACC'ki dostaną parę rzeczy na osłodę...
@Hiran - po 1. to tłumaczenie jest moje. Po 2. ja też jestem olimpijczykiem z angielskiego. Po 3. jak jedziesz jakiś tekst 1,5h bez przerwy (spieszyłem się bo chciałem jak najszybciej przekazać najważniejszą wiedzę innym) możesz czasem nie zajarzyć. Powiem krótko: czepiasz się; to rzeczywiście sporo zmienia w sensie przykładu, tyle, że sam przykład nie jest tu najistotniejszy. A co do reszty - "ahm" to nie "ach". Ale ja się nie będę czepiał - wrzuć na luz.
Tyrteusz
05-11-2007, 10:35
Mam tylko nadzieje ze te Update nie uwali Knighta, moga ulepszyc Druida i Jego ataki ale niech zostawia Knighta i jego atakami bo kolejne Updaty beda powodowac konczenie z gra kolejnych dobrych graczy przez Filozofie niektorych idiotow.. :kon:
zreszta - palkami po upie i tak graja same lamy.
To tylko swiadczy o tobie ;P
Ja gram po update palem - tak!!
Gram tym palem od 2 lat :D Zaczynalem jak jeszcze palkow bylo jak na lekarstwo na serwie bo trudno sie nimi gralo.
Ogolnie pala mam na roznych swiatach od 4 lat gry w tibie.
Polowa ludzi kradnie moj pomysl <Tępenie sie broni, niszczenie tarcz, pancerzy> X(X(X( Nie ladnie!!
@TOPIC
Juz mnie ten upadte wkurza, 99% MOWI "JA TERAS BEDE GRAC massterer sorucem bi on budie miol lepioj a knift jessst do duupyyt"
Jak wiesniaki -.-" ponioslo mnie
:baby:Własnie po to jest w grach MMORPG system expienia w "party" aby sie zwracalo. A szczerze ja tez nie widzialem nic o pogarszaniu knightów i pallów. Wszyscy pisza tibia 7.4 - nie wiem bo nie gralem. Ale 7.6 tez byla jeszcze zblansowana (porównując do teraz). Gram pallem, ale widze jak zje**li sorców i druidów w pvp bo na wojnach bezuzyteczni (prawie:]). Kilku pallów - Sd i enchanted i sami sobie radza. Knight na wojnie tylko duzo hp i bloczyc. Sorc, Druid czasem z Sd cos pomoga(druid sio)
Kilku pallów na najta 100+? I maja go zabić bez combo sorca? Powodzenia.
HIHOHAHO
05-11-2007, 14:31
@Mago - nie mialem na mysli "starych palkow"
Ja bym sie nie obrazil jezeli by dali knightowi cos w stylu exura gran... bo na non-pvp jak sie gra to trzeba 5 mf zeby exura na full hp wskoczyc a on raz da 30 hp raz 10 hp i to roznie bywa, mogli by dac czar ktory daje po 50+ hp na 5mlvl... I by bylo miodzio..
Ja bym sie nie obrazil jezeli by dali knightowi cos w stylu exura gran... bo na non-pvp jak sie gra to trzeba 5 mf zeby exura na full hp wskoczyc a on raz da 30 hp raz 10 hp i to roznie bywa, mogli by dac czar ktory daje po 50+ hp na 5mlvl... I by bylo miodzio..
Ciebie pojeb***?? jescze brakuje zeby dali dla knighta exure vite, summony, exevo grAN vis lux, itp. Pomysl troche zanim napiszesz.
EDIT> a pozatym teraz sorcow i drutow beda robic wiec wiesz...
Off: Błagam dzieci poproście Mikołaja nie o Pacc'a na przyszły rok, ale o słownik ort.
Co do balansu.
Niech sobie balansują. Sam gram od niepamiętnych czasów braku skulli, braku party, wandów/rodów itp.
Czy wtedy gra była zbalansowana? Trudno powiedzieć... Pamiętam problemy ze skillowaniem (podnoszenie spearów i boterzy którym automatycznie podnosiło), pamiętam problemy z runami i trafianie w przeciwnika ( i też nie było to głupie póki boty do tego nie powstały).
A teraz?
Przyjemnie mi wrócić do Paladyna, przyjemnie mi wrócić do Druida i pomimo dead'ów, pomimo waste i pomimo trudności - prawdziwy gracz daje jakoś radę.
A że jedną profesją jest łatwiej niż inną?
Chyba sam każdy powinien sobie zadać podstawowe pytanie:
- Czy będę potrafił grać tą profesją?
Bo nie problem grać. Problem grać dobrze.
A wracając do wielu stron wcześniej. Jestem za "tempieniem się" (ehhh....) mieczy i innych broni. Problem z wyświetlaniem stanu? Wystarczy dodać kolorowy pasek/paski informujące o stanie, lub cyfrę niczym ilość spearów.
P.S. Pozdrawiam wszystkich normalnych graczy. Zostało nas naprawdę niewiele
Tępienie broni jest bardzo łatwe w obejściu już lepiej jak wzrośnie waga uh albo coś w tym stylu - tego juz sie nie da obejśc chyba ze se bedziesz second charem donosil :P
Sam mam 3 pary softow , bez dwoch to nawet sie nie ruszam na exp. A co to za problem dla wysokopoziomowego ek wziasc se np 2 ave~ , przeciez to juz jest tania bron. Wazyc tez za wiele nie wazy ek nawet nie odczuje wielkiej roznicy w capie.
Mlecziii
05-11-2007, 15:24
Juz mnie ten upadte wkurza, 99% MOWI "JA TERAS BEDE GRAC massterer sorucem bi on budie miol lepioj a knift jessst do duupyyt"
Jak wiesniaki -.-" ponioslo mnie
Tacy to większego lvl niż 30 nie widzieli .
Topic
Jedynie co mnie cieszy to ,że drutów :D a socrce mnie nie obchodzą bo nie mam o ile pamiętam do tibi 7.8 to nikt nie narzekał na żadne profki tylko później czy coś wam to nie mówi -,^
Aron_Tim
05-11-2007, 15:27
@ Mufinek
to nie jest wcale twój pomysł tępienie,niszczenei pancerzy to wszystko wystepuje w grze Diablo 2 i innych czesciach pewnie z tamtad to wziales czy nawet z innych gier typu MU online
jak jednak sam to wymysliles w co watpie to zwracam honor
Od wprowadzenia taniej many zaczeto narzekac bo rownowaga zostala calkowicie zachwiana (wylaczajac druida ktory byl do.. ).
Przedtem knight czy pal expili se jesli chcieli rowno np te 500k dziennie (maniacy dochodzili do 1kk na dzien - ale o ludziach ktorzy nie maja prywatnego zycia badz sharuja nie mowie) , Sorc relatywnie mogl wbic nawet na luzie 3kk w dzien.
Rownowaga polegala na tym ze (run nie bylo w sklepach a manasy byly na tyle drogie i 2 razy mniej dawaly ze sie nie oplacalo z reguly) sorc po wystrzelaniu run i swoim super szybkim expie musial jednak zatrzymac sie w rozwoju by amunicje znow skupic badz dorobic.
Po wprowadzeniu taniej many sorc dalej mogl wyciagac te np 2kk dziennie a a knight czy pal zostawali tez przy swoich 500k tylko roznica byla w tym ze sorc mogl jak sie uparl wbijac te 2kk dzien w dzien a przed tania mana wbil w 2-3 dni 2kk a potem kolejne 3 dni prawie nic.
Ladywwoman
05-11-2007, 16:09
Będzie druga Irlandia! Taa, prędzej Białoruś...
Znów udupią rycków, wszyscy znów rzucą się na sorców, i wszyscy nowi knighci będą płakać jak to źle... Żenua Cipy...
Najlepiej by zbalansowali postacie jak knight by pozostal taki jaki jest(niech tylko lepiej uha bo 400hp to zal..) I przywrocili sile sorca jak bylo dawniej i podniesli capa tylko o troszke a nie dali jak knightowi.. A co do expa Sorcowie musza sie wracac i traca mf..Ale jaki oni maja h/k knight kolo 80k/k a Sorcem 150-200k/h...Pomysleli by wkoncu.. Jak myslicie ?;D
Nigdzie nie jest napisane ze udupia ryckow. :D
To ze rycek bedzie musial nieco czesciej schodzic z respa nie jest az taki pwoaznym problemem. To ze mozliwe ze przestanie sie oplacac expic na niektorych potworkach tez chyba nie beda inne.
Akurat rycek najmniej poddany zostanie zmianom.
A nawet cos niewiele ale moze dodatkowo ryckowie dostana.
leetiger
05-11-2007, 16:29
Kto tu gada zeby palla Znow udupic??A wogule jebniety jest ten kto gada zeby zmnijszyc dmg lol knight wali mocniej i sorc od palla. Bzdura totalna gram pallem I uwazam Ze jak kazda profecja ma swoje zle i dobre strony -.- druida musieli ulepszc .. Ale po co dupic knight pallow znow .. nie rozumiem Cipsoftu czmeu poprostu nie mogl dodac nowych czarow i run Tylko pierodlic przy okazji inne profesje .. Zajeli by sie lepiej jakos nowa profesja w konicu aa jeszcze swoja droga ktos madrze powiedzial ze zaczli by myslec nad ludzi o wysokich lvl a nie o noobach 30 lvl....
Akurat pal ma najwieksze srednie dmg :D
Przyklad z ostaniej chwili :
Bylem na demon hell z siokerem i 2 ek - Dwoch ek trapowalo demka bloczac na wprost i walilo z ave na full atk. (195 lvl i 143 lvl) Sioker 137 lvl leczyl ja 126 lvl rp walilem z dystansu z boltow.
Wynik : bralem wiecej expa niz 2 wyzej levelowych ek razem wzietych :D
I po prawdzie - zwiekszenie wartosci ammo przydaloby sie- ja nawet z power boltami zarabiam krocie a co dopiero jakbym wzial spiry do lapy ....
I jeszce jedno : WIELKOSC ZADAWANEGO DMG NIE ZMIENI SIE JESZCE PRZEZ NAJBLIZSZE KILKA LAT NAPEWNO DLA ZADNEJ PROFESJI - TA SPRAWE CIPSOFT ZALATWIL LATEM I TAK ZOSTANIE
Tez troche tego nie rozumiem ;/ dupia knightow znowu powiem tezze troche przesadzili ze madzy i drudzi zostali oslabieni bo nawet jezeli poruwnujemy 200ek z 200ed to i tak ten ed wbije ten lvl szybciej od ek co nie? A po upie znowu przegieli z palkiem bo takie 80lvle juz biegna na kopalie behemothow pod cyclopis i takiego palka taki behe nie ruszy sposobem gora/dol wiec?
Moim zdaniem ten ich ciagly balans jest taki se i chialbym zeby pewnego dnia zrobili to tak zeby wszyscy byli szczesliwi.:D
@chylek
przeczytaj tlumaczenie i znajdz mi punkt w ktorym pisza ze knightow dupia.
Albertus
05-11-2007, 17:03
Tez troche tego nie rozumiem ;/ dupia knightow znowu powiem tezze troche przesadzili ze madzy i drudzi zostali oslabieni bo nawet jezeli poruwnujemy 200ek z 200ed to i tak ten ed wbije ten lvl szybciej od ek co nie? A po upie znowu przegieli z palkiem bo takie 80lvle juz biegna na kopalie behemothow pod cyclopis i takiego palka taki behe nie ruszy sposobem gora/dol wiec?
Moim zdaniem ten ich ciagly balans jest taki se i chialbym zeby pewnego dnia zrobili to tak zeby wszyscy byli szczesliwi.:D
może i ten ed wbije szybciej level ale jakim kosztem??
knight posiedzi dzień dłużej ale będzie miał kilkadziesiąt k zysku ( jak nie więcej ) a druid kilkadziesiąt k mniej ( jak nie więcej )
NIe rozumiem, czyli uhy od kina beda cieższe niż sd sorca?
Najlepiej było za Tibii 7.4, nie było souli były farmy druidow uhy po 2,5k sd po 4k. Knighci nie mieli takich mocnych ataków, palkowie mieli bardzo trudno bo bolty duzo capp a szybko schodza (nie bylo spearów). Magowie nie mieli wandow/rodow, mana wolniej przychodziła, nikt nie visował bo było kompletnie nieopłacalne. Maga była bardzo trudno wyrobić. Jak się miało juz ten 50-60 lvl to szło na tomby z gfb jeszcze mniej więcej pohuncic i z monkami do tego. UE było za 800 many. Wszystkim żyło się dobrze było najmniej magów i byli bardzo szanowani. Mieli stare normalne duże hity a i tak nie mieli największych lvli. Nie było głupich ograniczeń w lvlach broni.... ceny były wysokie.
Co update myślę że będzie gorzej. Nie wiem po co w ogóle wzieli się za zabawe w to zmienianie wszystkiego. Nikt na nic nie narzekał. Mogli dodać nową profesję.
Cygan Slejter
05-11-2007, 17:11
Znowu bedzie pełno magów i druidów :/
nienawidze ludzi ktorzy zmieniaja profesje co update :/
Najlepsza tibia to była chyba 7,6 jak się sorcem z war hammerem biegało i sd biło :) bez souli itp.
a teraz co do update to nie mogą zrobić żeby manasy były jak kasa z wagą bo to lepiej dla knightów i palków xD pewnie dodadzą sorcowi kilka capa więcej żeby więcej wzioł czy może manasy będzie można łączyć za sobą xD nie wiem będzie jak zawsze na samym końcu nas zaskoczą :P
a co do nowych serverów iadomo czy powstaną? na jakich serverach (USA, Niemcy) i jaki podzaj? (no-pvp, normal, pvp-wnfo) jak ktoś wie coś na ten temat niech mi priwa wyśle plx :)
Skrzypol
05-11-2007, 17:46
Co prawda jestem 36lvl knight ale nigdy nie powiedziałbym o sobie dziecko update'u. Już tak mam, że jak mam do wyboru rycerza czy inna postać, to wybieram rycerza. Ale do rzeczy, jak CipSoft stale będzie podwyższał na zmianę obrażenia, to po jakimś czasie postać na 10lvl będzie sobie bez problemu dragi biła.
Balansowanie owszem, ale nie kosztem atutów wynikających z profesji. Skoro rycerz poświęca czas na trening z ciężką zbroją, logiczne jest że jest wytrzymalszy i więcej udźwignie.
Zamiast osłabiać postacie, tak jak już wielu pisało, Cip powinien zwiększyć efektywność run i manasów. Taki drut czy sorc co prawda nie będzie silniejszy, ale zabierze większą ilość run i manasów, zmniejszając zużycie capa. Co za tym idzie będzie miał więcej capa na loot.
Póki co nie pozostaje nic innego jak tylko czekać na efekty pracy CipSoftu, bo nic nie zmienimy.
Pozdrawiam!
Zeby wysztskim pasiło mozna:
1. Wprowadzic kilka czarow ofesywnych dla druida, i kilka nowych dla sorca.
2. Stworzyc nowego wand'a i rood'a
3. Wprowadzic manarune. Dawalo by 3x wiecej many niz mf, i kosztowala by 3x wiecej, a wazyła by tylce co mf.
4. Zaniast kombinowac z cap'em dac wiecej mailbox'ow
5. Reszte zostawic w spokoju.
I mysle ze by wszytkim sie podobalo
Przestańcie majaczyć o dodaniu większej ilości czarów ofensywnych dla Druida... Od atakowania jest Sorc. Przeznaczeniem Druta jest defensywa, leczenie/wzmacnianie innych graczy. Jeśli dostanie dobre ataki ofensywne, to gra Sorcem będzie całkowicie bez sensu. Druid powinien mieć bardziej zróżnicowane ataki leczace/wzmacniające/chroniące... = ='
Przestańcie majaczyć o dodaniu większej ilości czarów ofensywnych dla Druida... Od atakowania jest Sorc. Przeznaczeniem Druta jest defensywa, leczenie/wzmacnianie innych graczy. Jeśli dostanie dobre ataki ofensywne, to gra Sorcem będzie całkowicie bez sensu. Druid powinien mieć bardziej zróżnicowane ataki leczace/wzmacniające/chroniące... = ='
Niemówie o tworzeniu niewiadomo jakich ulepszen dla druida.
Ale jak ty grasz knight'em do dla ciebie dobrze ze druid leczy i robi uhy. Postaw sie tez w sytuacji druida, czemu na filmikach jak zabijają, na desert quest to w 90% padają druty? Tez musza jakos dawac rade. Sam gram knight'em i jeste za, co do ulepszen druida, ale jak chcesz wyrownywac wszystkich to sie postaw w sytuacji kazdej profesji....
Powinni zrobić psucie broni na takiej zasadzie dana bron ma dana wytrzymałość np 300/300 jak wytrzymałość będzie na 0 nie będziemy mogli użyć tej broni i będziemy musieli iść ją naprawić do kowala(tak jest np w grze silkraod i to sie sprawdza w 100%).Powinni też zmniejszyć zasięg spearów do 2 kratek wtedy zostali by ci prawdziwi knighci i palkowie a dzieci speara i visa przestali by grac :)
Powinni zrobić psucie broni na takiej zasadzie dana bron ma dana wytrzymałość np 300/300 jak wytrzymałość będzie na 0 nie będziemy mogli użyć tej broni i będziemy musieli iść ją naprawić do kowala(tak jest np w grze silkraod i to sie sprawdza w 100%).Powinni też zmniejszyć zasięg spearów do 2 kratek wtedy zostali by ci prawdziwi knighci i palkowie a dzieci speara i visa przestali by grac :)
Myśle ze pomysl z tepieniem sie broni nie jest dobry, poniewaz knight musi pelno czasu przeznaczyc na skilowanie, i pelno ludzi skiluje tyle czasu, tylko po to zeby puźniej mogli sobie spokojnie expic. Po letnim update wprowadzili bronie od lvl mysle ze to powinno wystarczyc. Zimowy update polega na wyrównaniu profesji, a nie udupieniu knighta i palla zeby znowu było pelno magow.
Paccliker
05-11-2007, 18:55
Pierwsza sprawa: Wszystkie osoby, które mówi o dzieciach visa zazdroszczą sorków na bajecznym lvlelu 12 i tymi dziećmi są. Tak zasięg "spirów' zmniejszmy może do zera albo jeszcze lepszy pomysł! Speary rozpadają się po jednym rzucie! O i nikt nie będzie grał palem sorcowi usuńmy visy (nie będzie dzieci visa)! I Tibia będzie piękna! A najlepiej usuńmy profesje i zróbmy tylko "najta"! Tylko w Polakach pięknym i cudownym narodzie jest tyle nienawiści, zazdrości. W takich sytuacjach nie chce być Polakiem.
P.S Wyzywajcie mnie od "zdraicuf o nubuf" jak chcecie :)
Cygan Slejter
05-11-2007, 19:47
@up
W pełni się zgadzam z kolegą :)
najlepiej niech bedzie jedna profesja co jest jednoczesnie magiem,druidem,pallem i najtem:P
taka Wszechstronna profesja i juz:D
Wszyscy narzekają a ja pamiętam jak jeszcze moim 33 elderem biłem roty z fire sworda i robiłem uhy i jakoś miałem ten 48 mlvl poźniej były dragony z dsami i inne rzeczy o których dzisiaj w tibi dużo nowych ludzi nie wie bądź większość zapomniała. Tibia była jaka była i nikt nawet nie myślał o jakiś różdżkach. Więc dlaczego 80% ludzi podaje swoje pomysły które huj mnie obchodzą i napewno jeszcze kilka osób?
Jak chcecie dawać pomysły to piszcie do cip-softu a nie dajecie tutaj swoje, jest to bezsensowne ponieważ wygląda to jak spam.
Wreszcie może coś ... ehh xd
ehh niektóre te wasze posty są żałosne ... co wam to da, że napiszecie sobie "ohh ahh no mogliby zrobić to i to i to a nie zrobicć tego" ehh wy naprawdę sądzicie że ktoś czyta te wasze pierdolone bzdury? z takimi pomysłami to do kolegów na gadu-gadu bo tutaj chuj to kogo obchodzi :) takie moje zdanie pozdrawiam
Bialy122
05-11-2007, 20:22
Najlepiej żeby knightowi nic nie zmienily i nic bym nie miał jak by go ulepszyli, lecz to niemożliwe i myślę że druidowi i magowi należało się zbalansowanie na kożyść ;) Pozdro 4all
Hunter Of Mystery
05-11-2007, 20:27
Pare pomyslow
-podzial expa w party(pozostaje do objasnienia sprawa loota)
-wiecej druidowych czarow dla facc(magiczne profesje na facc sa gorsze niz rookstayerzy, a jak chcesz byc druidem bez pacc - I wish you good luck)
-Dodac potezne potwory i trudne questy(naturalnie z fantastycznym lootem aby kazdy zarobil 1.5x wiecej niz gdyby expil sam - lepszy zysk w grze grupowej) na ktore trzeba zebrac naprawde mocna ekipe w ktorej nie braknie nikogo(nie, nie jak voc quest). Taki anihilator to 4 knightow wykonuje, gdzie tu miejsce dla postaci magicznych?
-I zeby tym razem nie zapomnieli o facc, niech sobie tam maja domki, nowe tereny, potwory... ale to juz nie fair ze pacc ma ogromna przewage nad facc w pvp... jeszcze troche a zeby wyjsc z ratow trzeba bedzie miec pacc.
Ostatniego update CipSoft poprawił w końcu knighta i nic niech tak zostanie. Obrażenia zadawane przez knighta są normalne. Tego update mogli by zwiększyć ceny power bolt/spears ponieważ pall na dystans wali podobnie jak knight który musi się zbliżyć do monstera, a pall nie musi tego robić. Ulepszenie druida i sorka jest dobrą rzeczą, zobaczymy w jakim stopniu ich ulepszą (tylko żeby nie przesadzili).
Paccliker
05-11-2007, 20:34
Nic nie dodadzą dla facc, a na pewno nie domki, które są dużą zaletą PACC. Nie dostaną ani tyci tyci czaru. Nie dostaną nawet jednego cave z ratami. Resp nowych potworów będzie ale tylko części. Nie ma powodu dla jakiego facc ma coś dostać. Facc to taki wstęp do Pacc, którego każdy wkońcu kupi by normalnie grać, facc to takie demo Tibii. Chcesz grać i nie płakać nad tą grą? Kup pacc. Zresztą wiara powie "nie no nic na facc nie dają nudna tibia sie robi kupię pacc i będe ołnował roty na Darashi itp." :)
@down
Ofensywnych nie dodadzą ... jak już to defensywne jak wynika z artykułu dodadzą defensywne. I tak powinno być: sorc walczy druid wspomaga leczeniem i runkami. A chcesz kolejnych buntów master sorców? W nastepnym updacie będą sorca polepszać i tak w kółko. Niech dodadzą def. czary dla druida i niech nie mieszają w profesjach! A co do Dolara14 na takim levelu (20) to sorc i drut mają podobne czary (a nawet druid ma exura sio już. Oczywiście nie mówię o PK teamach bo sorc po prostu później zabija z łatwościa a kogo ma leczyć jak te nópki nawet nie atakują wrogów najczęściej? no właśnie :)
Niemówie o tworzeniu niewiadomo jakich ulepszen dla druida.
Ale jak ty grasz knight'em do dla ciebie dobrze ze druid leczy i robi uhy. Postaw sie tez w sytuacji druida, czemu na filmikach jak zabijają, na desert quest to w 90% padają druty? Tez musza jakos dawac rade. Sam gram knight'em i jeste za, co do ulepszen druida, ale jak chcesz wyrownywac wszystkich to sie postaw w sytuacji kazdej profesji....
Nigdy nie wykorzystywałem druida w ten sposób. Nigdy nie marnowałem czasu na tworzenie UH'ów dla knighta. Grałem druidem i wiem w jakiej jest on sytuacji. Nie wiem o co ci chodziło z Desert Questem. Druidzi na pewno by tak nie padali gdyby mieli więcej czarów defensywnych. Wystarczy dodać drutom 2-3 czary ofensywne i sorc pójdzie w niepamięć.
Shor'tugal
05-11-2007, 21:04
Jak czytam niektore komenatrze to aż gorąco mi sie robi...
1. Gdyby manafluidy miały większą efektywność, bez zmiany ceny, mogło by się stać opłacalne robienie run! Weździe to pod uwagę...
2. Widziałem nie które komenatrze, w których "nooby" chcieli aby dodali knightom exure gran, bo exura to za mało. Zgłupieliście doszczętnie?! Zrozumcie, że knight dużo więcej zarabia od sorca, mimo że ma zwykłą exurę, ale wam ciągle za mało! Weździe to też pod uwagę...
3. Macie problem, że pogorszą waszych palków? Zakładam że przed letnim update 2007 graliście sorcami? Nie płakaliście jakoś, że ich pogorszą?! Jak pogorszą palków, to se kurde zrobicie znowu sorcerera, a w letnim update, znów palka! Pomyślcie o tym! Nie lepiej przemęczyć pół roku z profesją która wam się podoba najbardziej, aż ją ulepszą?
4. Wielu ma głupie pytania typu: "Po co polepszali knightow i palkow, żeby je teraz osłabić...". Im więcej takich operacji, tym cipsoft jest bliżej to pełnej balansacji profesji. Musieli zobaczyć jak zachowają się gracze, aby móc oszacować, co zrobić w next update aby było zrównanie wszystkich profesji... Zrobili błąd w letnim update 2007? Może i popełnili, ale już takiego sam błędu nie popełnią...
5. Weźcie pod uwagę, że kiedyś nie możliwoscią było expienie z power boltami, bez waste... A teraz? Co to jest 6gp za power bolta dla highlvla... (pamiętam jak się cieszyłem ze z wyverny wyleciał mi power bolt przed updatem, który teraz jest nic warty :D ).
6. Tępienie broni knighta - można zrobić tak samo jak z softami a nie wprowadzać jakieś nowe paski...
:cup::cup::evul:
Vlad Dracula
05-11-2007, 21:27
Ci juz chcą w całym systemie obrony i ataków grzebac...CipSoft z czasem zjebeie wszystko i nawet nie będzie wiedział o.0
mysle ze ta niszczaca sie bron nie jest zla, moglo by to dzialac na zasadzie staminy (czyli liczy ile minut bijesz), np. taki giant sword mialby 80 godzin mozliwosci bicia, co do palkow no coz co za duzo to niezdrowo nawet cipsoft to zauwazyl.
Shor'tugal
05-11-2007, 21:35
Jeden powód, dzięki ktoremu nie będzie niszczącej się broni: To już jest w innej grze! Cipsoft nie lubi chyba odgapiać (dlatego tibia tak się różni od innych 3d mmorpg :D)
Ta uważajcie bo was Cip~ posłucha...
@ podzial expa w party - przeciez jest, to nie wina knighta ze podczas grupowego bicia stworkow siedzi ukryty za tarcza, ile obrazen zada tyle expa dostanie ;p
6. Tępienie broni knighta - można zrobić tak samo jak z softami a nie wprowadzać jakieś nowe paski...
:cup::cup::evul:
Nie bardzo rozumiem:confused: czy chodzi ci oto żeby broń tępiła się w przedziale czasowym? bo jeśli tak to to jest bez sensu, trzymamy broń której nie używamy a ona się tępi. Jeśli nie oto ci chodziło to sprecyzuj bardziej swoja wypowiedz. Ja osobiście uważam że jeśli już mieli by zrobić psujące się bronie to powinny mieć one swoje ładunki czym droższa broń tym więcej musimy zapłacić za naprawę np: każda broń miała by 100 ładunków. BS'em wykorzystaliśmy 50 ładunków to za każdy z nich musieli byśmy zapłacić 50gp co dało by nam kwotę łączną 2,5k natomiast gdybyśmy bili z Magic Sworda to za każdy ładunek musieli byśmy zapłacić 150gp co dało by mam kwotę 7,5k. Gdyby broń całkowicie się stępiła to nie było by można z niej po prostu kożystać aż do momentu naprawy.:)
Hunter Of Mystery
05-11-2007, 22:27
@2up
Tak, a druid za leczenie tez expa dostaje?
I jeszcze jak namieszaja ta ekonomia to wyjdzie ze druid bedzie leczyl za free - czyli po co ma dostawac loota...
Jedyne co mogą zrobić teraz z knightem to obniżenie opłacalności huntów i może konieczność częstszego schodzenia z respa. Nic więcej, więc może przestańcie lamentować, że wam znowu knighta udupią. Te zmiany na pewno nie wpłyną bardzo na grę to profesją.
Hunter Of Mystery
05-11-2007, 22:53
@up
Nie? Aby skutecznie zwiekszyc wartosc leczenia druida trzeba zmniejszyc wartosc leczenia innych(demony sorc + bloker odpadna).Nie zdziwilbym sie gdyby sorcom i palom zabrano vitke, a na uhah widnialby napis "Can be wielded only by druids".
Nie zdziwilbym sie gdyby sorcom i palom zabrano vitke, a na uhah widnialby napis "Can be wielded only by druids".
po tylu latach istnienia gry w takim a nie innym ksztalcie wprowadzenie czegos takiego to idiotyzm na ktory nie stac nawet Cipsoftu.
@up
Nie? Aby skutecznie zwiekszyc wartosc leczenia druida trzeba zmniejszyc wartosc leczenia innych(demony sorc + bloker odpadna).Nie zdziwilbym sie gdyby sorcom i palom zabrano vitke, a na uhah widnialby napis "Can be wielded only by druids".
Wątpie żeby kiedykolwiek coś takiego wprowadzili.
Knight znowu będzie tylko do blokowania. Fajne było chociaż to pół roku drobnej przewagi :)
EHh..teraz to się dopiero zacznie dyskusja ;d Wg. mnie nie mogą obniżyć cen mf'ów bo tacy wysocy EK expią przeważnie z mfami -.^ (np frosty z exori gran) Najbardziej mnie wkurzyło po upie, że nie mogłem już więcej expić na dragonach (czyt. pieprzone low najci) nie zajmowali respa tylko się wpieprzali i teraz taka Arena obok Venore jest przepełniona (przeważnie 5-7 osób 4/5 najci, czasem palki). Nie chodzi mi już o te hity z visa, bo się przyzwyczaiłem lecz o samolubność najtów..Jakby ktoś nie zauważył to gran nadal druidem od upa do upa..Nawet nie wiecie jak ciężko wbić teraz lvl..bez pomocy najta to ja nic nie zrobię ...Ahh może wreszcie druid nie będzie tylko uh-makerem i "siokerem" ..
blabla your Mnk xD
Dzieci typu "Knight znowu będzie tylko do blokowania. Fajne było chociaż to pół roku drobnej przewagi " i inne dzieci updatu prosze STFU! Czy jest coś w newsie napisane że knighta udupią? No chyba widze żę ktoś ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem!!!!!!!!
Druid zyska na tym najwięcej, ale jeżeli chodzi o Wasze codzienne polowania, innych również czekają miłe niespodzianki.
Btw. Jeżeli dla Was knight przed updatem był tylko do blokowania .... nie grajcie w tibie!
P.S. Bardzo dobrze że ładują akumulatory druidą ... grałem nim troche po tym update i naprawde PRZEJE**** ! Powinni jednak dodać troche do facc druid bo naprawde druid bez paca = no vocation
@Manek: dokładnie! Doskonale to rozumiem, dlatego nie bije lvla sorcem, więcej niż 10k/h nie zrobię bo wszędzie mi wejdzie jakis 30-60ek/rp mówiąc "ahusasasa noob" albo "jeb starą" i poexpiłem...
Mogę siedzieć praktycznie wyłącznie na rotach albo GS Tombie -2; może dramatyzuje, ale mistrzem profesji magicznych nigdy nie byłem chociaż nawet lubię nimi grać. Przed update jakoś nikt mi nie przeszkadzał np. w tar -2/-3 czy na drefii, a teraz.... Vanitas vanitatum et omnia vanitas -.-.
lol czemu knighta udupic....wszystko co osiagnal to dzieki wyczerujacemy treningowi zeby wbic skile i moc expic na lepszych potworach....
#1 Pomysl z tepieniem sie broni byl moj.
#2 Nie tempily by sie one jak trzyma sie w ręku tylko jak sie bije monsterka <np. bright sword ma 1300/1300 i bije i zabiera od kazdego udezenia 2. Im wiecej zabierze tym wiecej bedziesz musial zaplacic u kowala za naprawe> i im mocniejsza bron tym naprawa kosztowala by wiecej w zaleznosci od broni.
#3 Co wy sie uczepiliscie do tych drutow zeby dodac czary ofensywne? Druty sa od LECZENIA/OCHRONY! Powinni dodac np. jakas magic tarcze a'la exura sio" nick. Ze dajesz dla innej postaci magic tarcze i hity zabieraja TWOJA mane.
#4 I jescze jedno. ODPIER***** SIE OD PALLOW ONI I TAK SA MOCNI.
<Gram knightem i sorcem> :D
EDIT> Dlaczego nikt sie nie wypowiada? "Faza" minela? :D
przewija sie od roku albo dwoch.
#2 Nie tempily by sie one jak trzyma sie w ręku tylko jak sie bije monsterka <np. bright sword ma 1300/1300 i bije i zabiera od kazdego udezenia 2. Im wiecej zabierze tym wiecej bedziesz musial zaplacic u kowala za naprawe> i im mocniejsza bron tym naprawa kosztowala by wiecej w zaleznosci od broni.
#3 Co wy sie uczepiliscie do tych drutow zeby dodac czary ofensywne? Druty sa od LECZENIA/OCHRONY! Powinni dodac np. jakas magic tarcze a'la exura sio" nick. Ze dajesz dla innej postaci magic tarcze i hity zabieraja TWOJA mane.
#4 I jescze jedno. ODPIER***** SIE OD PALLOW ONI I TAK SA MOCNI.
<Gram knightem i sorcem> :D
EDIT> Dlaczego nikt sie nie wypowiada? "Faza" minela? :D
popieram:) swietne pomysly. wlasnie myslalem o tym samym bo to by bylo chore jakby do druta dodali jakies czary ofensywneX( zreszto powinni cos powymyslec zeby drut zupelnie ruznil sie od sorca/. jeszcze niewiem co ale pomysle8o
wrogonastawiony
06-11-2007, 13:49
No prosze, jak sie pospólstwo do knighta dowala, pewnie chcielibyscie zeby był takim sucharem jak kiedyś... ;d
ghiusacxas
06-11-2007, 14:55
Wiecie cos o tym nowym servie? Ma byc, czy jednak go nie bedzie? PvP czy non? Piszcie wszystko co wiecie...;)
Articuno
06-11-2007, 15:53
Wiecie cos o tym nowym servie? Ma byc, czy jednak go nie bedzie? PvP czy non? Piszcie wszystko co wiecie...;)
Skąd mamy to wiedzieć mistrzu?
Nie rozumiem wypowiedzi "" nieee proszę nie psujcie knightów on kiedyś był taki słaby proszę nieee" -.-'
Knight zawsze był strasznie obleganą postacią i połowa albo nawet więcej wypowiadających się są to dzieci up'date albo ludzie którzy mieli kiedyś knighta i porzucili go i naglę wrócili do niego i zauważyli niesamowitą różnicę w ataku to jest paranoja niesamowita dla mnie xDD zrobilem kiedyś 80 ek to była frajda jak walną za 230~~ a teraz taki hit leci co piętnaste uderzenie więc nie jest już to taka radocha/
Według mnie knight to postać która nigdy nie była słaba i nigdy nie będzie jeżeli ktoś nie umie wczuć się w klimat tej postaci to niech nawet nie bierze się za inne
Hunter Of Mystery
06-11-2007, 17:07
Wiem, ze to bylo przesadzone(ale jak dla mnie to vita dla pala to przesada...), ale knight leczy sie aktualnie za tyle, ze ogranicza go praktycznie max ilosc hp i nic wiecej. Dobrze by bylo zamienic w normalnego druida druida facc, bo druid na faccu nie zasluguje na inny los niz klepanie uhow. Dobry byl pomysl z mass paralyzem, ale watpie aby cos takiego bylo. Czasowe odpornosci - dla druida na ogien i poison, dla sorca na energie - to dobry pomysl.Zreszta narazie mozemy tylko czekac na wiecej newsow i swieta. Oby Mikolaj przyniosl dobre wiesci.
Modliszka11
06-11-2007, 17:36
Palladynowi zmniejszyć szybkość skilowania
Knighta zostawic
Druida Ulepszyć
Sorcera Ulepszyć
Daj kase na small stony(I SPRZEDAJĄCYCH W TAKICH ILOŚCIACH) dla nowych graczy i ogolnie capa na te wyposzażenie i fooda
Knighta zostawic
Druida Ulepszyć
Sorcera Ulepszyć
Zgadzam się!
A tak btw. nie po to męcze się żeby wyskillować 60 a potem być jakimś cieniasem!X(
@up
Racja...zgadzam się z tym:)
Knighta zostawic
Druida Ulepszyć
Sorcera Ulepszyć
LOL.
Palladyna zostawić tylko żeby speary były jak z Tibi 7.9
Knighta zostawić ino żeby niszczyła mu się zbroja,tarcza i weapon
Druida w 100% zrobić UHmakerem i żeby leczył innych
Sorcerera ulepszyć 4 - krotnie
I wtedy będzie ok
Evil Maul
06-11-2007, 19:24
Sorcerera ulepszyć 4 - krotnie
I wtedy będzie ok
A o to przykład dziecka visa
Shor'tugal
06-11-2007, 19:42
Zgadzam się!
A tak btw. nie po to męcze się żeby wyskillować 60 a potem być jakimś cieniasem!X(
A my mlvla nie musimy trenować ? :confused:. Pewnie mi powiesz, że nam wpada na expieniu, ale to jest za mało, aby mieć dobry mlvl...
lord of mag
06-11-2007, 20:16
Wiekszosc z was pisze
"poco dodawac czary ofensywne dla drutow przeciez oni som do robienia uhow dla palow sorcow i knight i do leczenia ich"
jak tak mowicie to mam ochote was powystrzelac!!!X(
Dziwne wszyscy ktorzy tak piszą to maja napisane ze sa knightami,paladynami lub sorcami rzaden forumowicz z drutem tak nie napisal ciekawe czemu?8o
Dla tych co pisza ze druid jest od leczenia ...
Nie jestem i nigdy nie bylem druidem ale patrze na wszystko obiektywnie z boku.
Mili moi drodzy knighci.
Kto was bedzie leczyl jak druid bedzie mial problemy z wbijaniem leveli bo po prostu jest na chwile obecna slaby?
Lepiej leczy 80 ed czy 140 ed?
Co sie wam lepiej bedzie oplacalo isc na hunta z 140 ed czy z 80 ed?
Mie dziwi jeden fakt.......przed letnim upem było dużo sorków i drutów a tera sami palkowie i knighci.
Ja swojego sorka nie zmieniałem bo ja kocham magów(wogóle magia mnie ciągnie) więc dzieci upa sp*******ć z tego forum
Jeszcze coś.Mnie normalnie coś bierze jak czytam tekst a tu przekleństwo.Normalnie spadam z krzesła xD więc forumowicze kulturalniej bo jeszcze moderator sie doczepi xP
ZROZUMCIE MAGIA I TAK SILNIEJSZA OD SIŁY ~~koniec~~
hmm... moim zdaniem powinni dodac jakies czary dla druta i trohe powększyc hity sorcom i drutom
-lord of mag-
ja aktualnie gram drutem mam pacc postać szybko sie rozwija i moje zdanie jest takie:
Druid jest od leczenia i wspomagania pozostałych profesji taka jego rola jeżeli ktoś nie potrafi odgrywać postaci to co on tu robi ? równie dobrze po co komu knight z 8 lvl i skille po 70/70 jak i tak na nic fajnego nie pójdzie ? " ale ja mam skille takie i takie" ale nie rozumiesz sedna tej profesji :)
W większości gier mmo rpg profesja druida polega na leczeniu drużyny i wspomaganiu jej , taki naprawdę dobrze rozwinięty druid powinien przywoływać różne dzikie i śmiercionośne bestie :P ale w tibi taki misio nie jest przerażający xD ale w innych grach tak, ale dodanie mu kilku śmiesznych sumonów nie było by złym rozwiązaniem i skoro tak wszyscy chwalą leczenie druida to niech będzie jeszcze tańsze zeby starzy druidzi też docenili swoją wysoką jak by nie patrzeć pozycję.
Teraz nie dziwi 120 ek tylko właśnie 80+ ed i tak powinno być co nie oznacza że naprawdę w tibi ta profesja jest uboga ale wszystko przed nami :)
A my mlvla nie musimy trenować ? :confused:. Pewnie mi powiesz, że nam wpada na expieniu, ale to jest za mało, aby mieć dobry mlvl...
tu bardziej chodzi o to że ty jak wychodzisz z roka idziesz po darmowego wanda i expisz a taki knight czy pal muszą najpierw długo trenować by dobrze expić.;)
Jak sorc pojdzie expic to potem przyjdzie i zacznie trenowac ale tylko z wanda po 20 amx bedzie walil a pall sie wyskili i hity 50+
Potem możesz kupić sobie vis,( oczywiście jak masz PACCa), wanda i zrobić runy. Więc można mieć niezłą siłę rażenia.
tu bardziej chodzi o to że ty jak wychodzisz z roka idziesz po darmowego wanda i expisz a taki knight czy pal muszą najpierw długo trenować by dobrze expić.;)
Jak sorc pojdzie expic to potem przyjdzie i zacznie trenowac ale tylko z wanda po 20 amx bedzie walil a pall sie wyskili i hity 50+
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.