PDA

Pokaż pełną wersje : The Neverhood

Dr.Unknown
28-10-2004, 17:05
Jak w tytule, pomyślicie "Eeee, taka gra z plasteliny dla dziecie". Byćmoże i tak, ale według mnie niektóre zagadki są za***iście trudne. Grałem kiedyś jak miałem jeszcze ME(sux!), a potem na 2000 pluło się, że wymaga 95...teraz będe sprawdzał jak sprawa się ma na XP, ale myśle pesymistycznie...
Wracając do sedna, utknołem niemal na początku, kto wie skąd skombinować drugą kombinacje do działa? Pierwszą widać przy zgaszonym świetle w dłuuuugim korytarzu z napisami, drugie kluczowe miejsce to pomieszczenie fioletowe z dziwną kapsułą i kamieniami wniej(w ciemnościach świecą) i fiolkami na półce, pomieszczenie to otwiera się po ustawieniu radia. Może ktoś wie, może nikt nie grał, zobaczmy;)

MayGyver
28-10-2004, 17:11
dziala pod xp

w tej komorze zrobionej z butelki musisz ustawic odpowiednio krysztalki (nie pamietam w jakiej kolejnosci) i wlaczyc laser
wtedy zostaniesz zmniejszony i bedziesz mogl wejsc do takiej malej dziury kolo schodow

dziura z napisem niebezpieczenstwo rox :)

Dr.Unknown
28-10-2004, 17:36
@Gyver
=)
Wydaje mi się, że kolejność kryształków ma coś wspólnego z kolorkami fiolek...

Nightwalker
28-10-2004, 17:38
Bt zostań zmniejszonym należy ustawić je w takiej kolejności:

BOBBY - czyli:
Blue Orange Blue Blue Yellow ^^

Męczyłem sie trochę nad tym ^^
ale gra fajna, ale zabawa z myszką i serem w takim "ałtomacie" jest nudna ;/

Dr.Unknown
28-10-2004, 17:41
O to mi chodziło;)Eh, może ktoś ma inny problem, albo by chciał korzystając z okazju pogadać o grze??;)

Mr LaMeR
28-10-2004, 17:51
Eee tam, przeszedłem chyba ze 3 razy..... ^^

Vanhelsen
28-10-2004, 18:03
A może ktoś poda linka :P, może zapowiadać się ciekawie :D

Nightwalker
28-10-2004, 18:12
@ Wieszok
No wiesz... ja tą grę maiłem na płycie.... może skądś ściągniesz tą grę, ale będzie to trudne

Kredi
28-10-2004, 21:31
grałem w to jak maiłem PS i to jeszcze napisy były po chińsku :D. Tak samo utknołem w tym momencie jak wy. Mnie najbardziej podobał się gag z grzybkiem...
@EDIT
Oooo tak potworek rulezz

Dr.Unknown
28-10-2004, 21:42
@Up
hehe, beeeek, potworek też był dobry;)

]v[ichal
29-10-2004, 11:46
Heheh , 3 razy muchomora trzeba bylo zjesc , i byl koniec gry...Grałem w neverhooda jak bylem amly , utknolem na tej armacie , bardzo trudne bylo plucie do tuch rurek zeby dzwiek zagrac...ta gra ma taki dziwny klimat i mi sie podoba...taka zakrecona

Dr.Unknown
29-10-2004, 15:25
Zwariowana muza i "gagi" czynią tą gre taką...za***istą?
<edit>
POMOCY! Zapomniałem jak włączyć radio, wiem gdzie jest duże radio i, że trzeba w małym ustawić taka muze jak w dużym, ale małego radia odpalić niemoge;(;(;(

Vegefa Ziom
29-10-2004, 19:49
v[ichal']Heheh , 3 razy muchomora trzeba bylo zjesc , i byl koniec gry...Grałem w neverhooda jak bylem amly , utknolem na tej armacie , bardzo trudne bylo plucie do tuch rurek zeby dzwiek zagrac...ta gra ma taki dziwny klimat i mi sie podoba...taka zakreconaOii nie przypominać mi lepiej o tej wodzie, chyba z 3 godziny się mećzyłem kiedyś, rozpisywałem dźwięki itp, ale dało radę;) Wkońcu..

Co do muchomora to kiedyś zjadłem 5 a on tlyko z 20 razy zabeeekał i było wszystko spoko.

@Wieszok
Raczej nie znajdziesz z neta(szukałem z godzinę i dałem sobie spokój) a jak znajdziesz to pliz podaj link bo mi się gdzieś płyta z tym zapodziała, a chcę popykać:p

EDIT: A pamięta ktoś taką salę którą się szło i szłoooo... i tak z 20 ekraanów.... Myślałem że zasnę, nagrałem na macro drogę powrotną kiedyś:)

Dr.Unknown
29-10-2004, 19:56
Oii nie przypominać mi lepiej o tej wodzie, chyba z 3 godziny się mećzyłem kiedyś, rozpisywałem dźwięki itp, ale dało radę;) Wkońcu..

Co do muchomora to kiedyś zjadłem 5 a on tlyko z 20 razy zabeeekał i było wszystko spoko.

@Wieszok
Raczej nie znajdziesz z neta(szukałem z godzinę i dałem sobie spokój) a jak znajdziesz to pliz podaj link bo mi się gdzieś płyta z tym zapodziała, a chcę popykać:p

EDIT: A pamięta ktoś taką salę którą się szło i szłoooo... i tak z 20 ekraanów.... Myślałem że zasnę, nagrałem na macro drogę powrotną kiedyś:)@Woda
10 min to dzisiaj robiłem...
@Korytaż
Dzisiaj się znowu z tym męczyłem;)
@DL z neta
Raczej możliwe, bo gra się instaluje pare sekund
@Mój problem
POMÓŻCIE Z TYM RADIEM!

Obłedny Rycerz
29-10-2004, 19:56
@Vegefa

Tu masz link , do wyszukiwarki , która przeszukuje w swojej bazie danych wszsystkie serwisy które kolekcjonują takie stare gierki jak Neverhood .Chyba sobie jutro przegram od kumpla ;) .

EDIT :

Zapomniałem linka ;)

http://independent-software.jareks.net/

Dr.Unknown
29-10-2004, 20:00
TuGdzie?????

MNK
29-10-2004, 20:20
A pamięta ktoś taką salę którą się szło i szłoooo... i tak z 20 ekraanów.... Myślałem że zasnę, nagrałem na macro drogę powrotną kiedyś:)
a czy ktorys z was CZYTAL co tam bylo napisane? :>
niepamietam czy dalem rade wszystko przejrzec, ale na pewno wieksza czesc.
mozna poczytac "troche" o historii... ;]

limenu
29-10-2004, 20:28
daawno w to grałem.. a co do historji newerhood.... był se król, który był samotny (jakiś stwórca czy kto tam) i stworzył se planetkę. I na tej planetce było kilka stworków, budynków itd. Lecz potem... nie wiem czy pisać dalej. Powiem jedno, scena walki poczwary z robotem jest wzruszająca ;)

a radio się chyba włanczało jednym z kułek w 1 domku.

szopenfeldziarz
29-10-2004, 20:31
Rozwaliła mnie pogoń potwora na samym początku, piękny filmik, piękna melodia ("Monkey and the weasel" w przeróbce). :D :tongue:
@down
Jak dostałem Neverhood (razem z kompem) jakieś 4 lata temu, to też nie wiedziałem co to solucja. Ale jak utykam w jakimś punkcie, a gra warta świeczki, to szukam solucji.

Androj
29-10-2004, 20:43
@up
Jak przechodziłem tę grę to nie wiedziałem co to solucja :baby: A teraz niekórzy jak dostaną nową grę to odrazu zaczynają szukać solucji/kodów... :(

a czy ktorys z was CZYTAL co tam bylo napisane? :>
Czytał tak, ale PRZEczytał to raczej nie ;p (Ja przeczytałem jakieś 20 linijek)

@radio
Teoretycznie włącza się je pierwszym z prawej kółkiem w tym początkowym pokoiku... ale teraz jak od nowa zacząłem to mi to nie działa :/ Może bug?

3 razy muchomora trzeba bylo zjesc , i byl koniec gry...
Jakbyś miał 'trochę' cierpliwości to by nie był koniec gry :)
btw, jest tylko jedna możliwość "przegrania" gry. Wiadomo chyba jaka :) (Dziura plx) Ciekawe, czy ktoś tam nie wskoczył? ;p

@down
Końce są trzy, ale możliwość przegrania gry tylko jedna ;p

limenu
29-10-2004, 20:45
ja wskoczyłem :).. nie mogłem się powstrzymać.... A końce gry są TRZY!

dobry, zły i bardzo zły. (zły to dziura :P)

Dr.Unknown
29-10-2004, 21:13
@up
Jak przechodziłem tę grę to nie wiedziałem co to solucja :baby: A teraz niekórzy jak dostaną nową grę to odrazu zaczynają szukać solucji/kodów... :(

Czytał tak, ale PRZEczytał to raczej nie ;p (Ja przeczytałem jakieś 20 linijek)

@radio
Teoretycznie włącza się je pierwszym z prawej kółkiem w tym początkowym pokoiku... ale teraz jak od nowa zacząłem to mi to nie działa :/ Może bug?

Jakbyś miał 'trochę' cierpliwości to by nie był koniec gry :)
btw, jest tylko jedna możliwość "przegrania" gry. Wiadomo chyba jaka :) (Dziura plx) Ciekawe, czy ktoś tam nie wskoczył? ;p

@down
Końce są trzy, ale możliwość przegrania gry tylko jedna ;phehe, "Don't Jump!" "danger" "you will die!"
A potem głupia minka i na główkle...
AAAAA!!
The End;)
Lol chłopaki, mam problem z wręczeniem misia robotowi, tj. jest jakby automat w nim trzy obrazki i przy każdym kostka do gry(I-IX), pierwszy obrazek to Hoborg(ten stwórca), drugi jakieś drzewko i trzeci czacha. Znalazłem też drugą kombinację do działa, niestety jak strzelam to zaraz koło łba robotowi przelatuje..hmm...może strza zestrzelić miśka, a może poczytać w historii Neverhood? Był tam obrazek jak Hoborg daje miśka robotowi..fast answer 'plx';););)

Dr.Unknown
30-10-2004, 09:32
Lol, odświerzam, bo może nowy post w temacie was zachęci, problem swój podałemw poście wyżej, "halp plx..."

limenu
30-10-2004, 13:48
problem z robotem i misiem.

Aby robot przyjął na dyńkę, należy ustawić kostki, w odpowiednią kombinację(zobaczycie o co chodzi ;]). Lecz to można porównać do zamka cyfrowego i każda próba odgadnięcia raczej się nie uda(pare tysięcy kombinacji).

By do wiedzieć się jak to ustawić, należy znaleźć wielką plansze, chyba 10 na 10. Ona znajduje się w tym budynku, co jest "pompa ssąca", ta co myszkę wessała. I w pokoju na prawo, jest tablica. To jest taka gra, coś jak memory.
Radzę sobie przygotować kartkę. Na planszy są poukrywane różne symbole. Jeżeli odkryjemy jeden, musimy odkryć taki sam za kolejnym posunięciem. Jeżeli znajdziecie kilka, i popełnicie błąd, wszystkie znowu się schowają. Dla tego radzę pisać na kartce co gdzie jest. Jeżeli odejdziemy od tablicy to klocki zostaną poprzestawiane. To co gdzie jest jest ustawione losowo. Jeżeli już odkryjemy je wszystkie, liczymy ile czego jest, i ilość danych symboli ustawiamy na kostce. Np było 5 hoborgów. To na kostce obok hoborga ma być 5 kropek. Pozdrawiam.

Dr.Unknown
30-10-2004, 15:18
problem z robotem i misiem.

Aby robot przyjął na dyńkę, należy ustawić kostki, w odpowiednią kombinację(zobaczycie o co chodzi ;]). Lecz to można porównać do zamka cyfrowego i każda próba odgadnięcia raczej się nie uda(pare tysięcy kombinacji).

By do wiedzieć się jak to ustawić, należy znaleźć wielką plansze, chyba 10 na 10. Ona znajduje się w tym budynku, co jest "pompa ssąca", ta co myszkę wessała. I w pokoju na prawo, jest tablica. To jest taka gra, coś jak memory.
Radzę sobie przygotować kartkę. Na planszy są poukrywane różne symbole. Jeżeli odkryjemy jeden, musimy odkryć taki sam za kolejnym posunięciem. Jeżeli znajdziecie kilka, i popełnicie błąd, wszystkie znowu się schowają. Dla tego radzę pisać na kartce co gdzie jest. Jeżeli odejdziemy od tablicy to klocki zostaną poprzestawiane. To co gdzie jest jest ustawione losowo. Jeżeli już odkryjemy je wszystkie, liczymy ile czego jest, i ilość danych symboli ustawiamy na kostce. Np było 5 hoborgów. To na kostce obok hoborga ma być 5 kropek. Pozdrawiam.Lol, ale ja niewidziałem jeszcze tego pomieszczenia z myszką i pompą, ale dzieki, poszukam:)

Tiligus
30-10-2004, 15:28
http://www.neverhood.xx.pl/

Wersja z downloadem, dla wszystkich co nie chcą psuć sobie zabawy radze nie czytać solucji. Ta gra jest kultowa o.O, pamiętam jak zachwycałem się nią u koleżanki na win 95. Czas Sobie przypomnieć co nie co. Jest to gra na licencji abadonware, wiec mozecie ją sciagać z neta:)

Have fun w krainie z plasteliny:)

3% omg....

Dr.Unknown
30-10-2004, 16:14
http://www.neverhood.xx.pl/

Wersja z downloadem, dla wszystkich co nie chcą psuć sobie zabawy radze nie czytać solucji. Ta gra jest kultowa o.O, pamiętam jak zachwycałem się nią u koleżanki na win 95. Czas Sobie przypomnieć co nie co. Jest to gra na licencji abadonware, wiec mozecie ją sciagać z neta:)

Have fun w krainie z plasteliny:)

3% omg....Dzieki, ze im znalazłeś;), ja się męcze z tymi 'puzzlami' po myszce i serze...:S

Descartes
30-10-2004, 16:31
http://www.neverhood.xx.pl/ - Moja strona! :D (Sic, możesz sobie do mnie e-maila wysłać - a jak nie wierzysz to sprawdź dział 'O nas' - tylko musze ten swój opis zmienić, bo jest taki... ee... n00bowski? :S)
BTW: Nie wiedziałem, że będzie aż taka popularna. ;) Claymen to mój kumpel z GG, a Miłosz z forum http://www.liero.org.pl/ (ma konto na tym serwerze i tam były umiesczone mp3, kiedy naprawią server to zostaną uploadnięte spowrotem)

Dr.Unknown
30-10-2004, 16:57
http://www.neverhood.xx.pl/ - Moja strona! :D (Sic, możesz sobie do mnie e-maila wysłać - a jak nie wierzysz to sprawdź dział 'O nas' - tylko musze ten swój opis zmienić, bo jest taki... ee... n00bowski? :S)
BTW: Nie wiedziałem, że będzie aż taka popularna. ;) Claymen to mój kumpel z GG, a Miłosz z forum http://www.liero.org.pl/ (ma konto na tym serwerze i tam były umiesczone mp3, kiedy naprawią server to zostaną uploadnięte spowrotem)Domyśliłem się, z avataru, że masz coś wspólnego z Neverhood:P

Vegefa Ziom
30-10-2004, 17:29
BTW: Nie wiedziałem, że będzie aż taka popularna. ;) Claymen to mój kumpel z GG, a Miłosz z forum http://www.liero.org.pl/ (ma konto na tym serwerze i tam były umiesczone mp3, kiedy naprawią server to zostaną uploadnięte spowrotem)
He he, jak dizsiaj szukałem po necie to wpadłem na tę stronkę. Fajna jest:) tylko, że mi linki nie działają [/walię pięścią w modem]:(

Już się ni mogę doczekać, dzisiaj sobie od ku8mpla załatwiam;) :) ;) :) :p

Dr.Unknown
30-10-2004, 22:14
Teraz wiem o co chodziło z tym 'wzruszającym';( , aż się łeska w oku zakręca...Oczywiście przeszedłem na 'light side', ale i z ciekawości dark'a sprawdziłem. Ciesze się, że ten **** Klogg zdąrzył powiedzieć tylko "Son of the...";)
Polecam wszystkim;)

limenu
30-10-2004, 22:24
wzruszająca dotycząca robota, czy wzruszająca dotycząca końca? :P

Dr.Unknown
30-10-2004, 22:26
I to i to, jednak końcówka mniej, ale dobrze było znowu słyszeć chrypkowaty głos "Klayman! up here!";)
<edit>
Jaknym dorwał Klogga na rl to bym mu te korone wepchnoł w d...;)
<edit2>
Ok lece zobaczyć jeszcze raz filmik z robotem;)
<edit3>
To jak? Piszemy petycje do Dreamworks o sequel?;)

Melabux_1
31-10-2004, 14:01
Najfajniejsze jest plucie do butelki i wydaje dzwiek za***sicie trudne :]

Dr.Unknown
31-10-2004, 15:00
Najfajniejsze jest plucie do butelki i wydaje dzwiek za***sicie trudne :]Ty chyba jeszcze trudnych zagadek nie widziałeś...;)

limenu
31-10-2004, 15:37
niech przeprowadzi myszkę przez labirynt :P....(ja to robiłem 2 godziny, a moja siora pyk.. pyk... i sru. przeszła ^^)

Vegefa Ziom
03-11-2004, 13:07
niech przeprowadzi myszkę przez labirynt :P....(ja to robiłem 2 godziny, a moja siora pyk.. pyk... i sru. przeszła ^^) Właśnie robię pół godziny, ojj chyba lecę po siostrę:( . Czy przejście tej cholernej myszki jest na fuxa czy są jakieś regułki? Plx help

@Down
Dzięki już poszło:) Ale teraz kolejne pytanie;) , mianowicie utknąłem w takim pomieszczeniu z projektorem i myszką (kiedy już je wessało, po walce robocika o misia:) ). Zatem podłączam projektor i wyświetla mi się liczba 712 i nic dalej nie wieim, zwiedzam całego Neverhooda i nic nie znalazłem co dalej:( . @nd plx o pomoc.

Dr.Unknown
03-11-2004, 13:42
Właśnie robię pół godziny, ojj chyba lecę po siostrę:( . Czy przejście tej cholernej myszki jest na fuxa czy są jakieś regułki? Plx help"Myszka ma zawsze skierowany nosek w stronę sera"
Więcej nie powiem.