Pokaż pełną wersje : Pomoc bezdomnemu Salvatore
(Nie jest to w zamierzeniu ani reklama serwisu BBC ani promocja osoby Salvatore Jurkowskiego, proszę zatem o możliwie spokojne potraktowanie tego tematu. Jeśli jednak faktycznie coś z nim nie tak, proszę o jego moderację/delecję z rozsądnym uzasadnieniem)
Kojarzycie może bezdomnego Salvatore Jurkowskiego, autora z wiadomosci24.pl?
http://www.wiadomosci24.pl/autor/332013.html
Jest on "autentyczny", ale jak ktoś nie wierzy polecam zapoznać się z jego pierwszymi artami i artami paru innych osób z w24(m. in. redaktorów)..
Sprawa jest tego pokroju...
Ogłosił on w konkursie na prezent do 10000zł na bbcentertainment że chciałby dostać kemping w którym mógłby zamieszkać, o czym poinformował na w24:
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/co_bezdomny_chcialby_dostac_pod_choinke_53099.html
I poprosił też o pomoc w głosowaniu na stronie konkursu:
http://bombka.bbcentertainment.com/u235/navi/28774/template/specific,bbc,wishesLatest.wm/w/11336
Żeby wygrać wymarzony kemping musi być pierwszy w rankingu, tj. mieć najwięcej głosów do końca czyli 3 stycznia, obecnie jest czwarty w rankingu.
Apeluję o te głosy zatem, jeśli komuś nie szkodzi kliknąć i/lub jeśli komuś odpowiada taki sposób pomagania innym.
Link jest również na wykop.pl: http://www.wykop.pl/link/38233/prezent-dla-bezdomnego-salvatore-jurkowskiego
Od dwóch dni w rankingu raczej nic się nie zmieniło, dlatego jeśli jest to też możliwe prosiłbym aby każdy według woli, uznania i możliwości podawał innym info o tym głosowaniu..
Jakby co skrócony link do głosowania: http://gourl.org/salv
Pozdrawiam,
BioZ
Inicjatywa fajna, sam zaglosowalem, ale nie wiadomo co stwierdza moderatorzy.
Korektor
30-12-2007, 23:11
A co mi szkodzi... zagłosowałem ;p
Davido16
30-12-2007, 23:46
Jutro zagłosuję następny i następny raz ;P neo rox...
Mumin121
30-12-2007, 23:50
Zagłosowałem.
Marsseel
30-12-2007, 23:54
Oddałem głos, super akcja, mam nadzieję, że uda mu się wygrać :). W ogóle super się czyta jego artykuły na wiadomosci24, pokazał że nie każdy bezdomny to menel i pijak.
Johnny121
31-12-2007, 00:07
Zagłosowałem.
Mapa_Europy
31-12-2007, 00:52
Przecież mnie to nie boli :p Głos oddany :)
Zaglosowalem, a co!
@down
a kto zatrudni bezdomnego? pomysl troche...
Jeśli gość ma czas na szukanie tego typu konkursów, pisanie bzdetnych artykułów i ogólne biadolenie nad swoim losem w necie, to czemu nie poświęci tego czasu na jakąś pracę, by się wygrzebać z dołka i zarobić na tą swoją przyczepę marzeń?
I czy on nic nie zarabia na tym szumie medialnym wokół jego osoby, albo chociaż tych tekstach na W24?
Nie klikam, dla zasady - jak nie klikam dla dzieci w Pajacyku, to tym bardziej nie będę dla jednej osoby.
@up: hmmm... praca na czarno? Niby nielegalne, ale zawsze może pomóc. A wystarczyłoby nieco poprawić imydż (zabunkrować gdzieś plecak i karimatę, lol), zaproponować niską stawkę (mam na myśli niższą niż zazwyczaj, ale nadal sensowną) i dobrze się rozejrzeć.
Najlepiej niech dalej afkuje pod depo i robi uchy na sel.
czemu nie poświęci tego czasu na jakąś pracę, by się wygrzebać z dołka i zarobić na tą swoją przyczepę marzeń?
Na necie siedzi dość mało w porównaniu z ludźmi którzy mają kompa i neta w domu. Nie może odkładać pieniędzy w banku bo ma długi wobec państwa, trzymanie pieniędzy przy sobie grozi staniem się łatwym celem do rabunku(bezdomny?), a zakopywanie gdzieś w ziemi albo chowanie w krzakach jest dosyć nieracjonalne i ryzykowne.
I czy on nic nie zarabia na tym szumie medialnym wokół jego osoby, albo chociaż tych tekstach na W24?
W w24 każdy pisze za darmo, jeno chyba redaktorzy płatną pracę mają. Reszta to zwykli userzy.
Szumu medialnego poza forami praktycznie nie ma i też to nie jest w celach zarobkowych;).
Nie klikam, dla zasady - jak nie klikam dla dzieci w Pajacyku, to tym bardziej nie będę dla jednej osoby.
Ej ja też się oburzałem na Pajacyk ale ostatnio coś mnie tyka;}.
hmmm... praca na czarno?
Mycie szyb w autach i sprzedaż uliczna. Jest dość dobrze płatna ale dochodzi stres, duży nakład pracy i ogólnie napięcie związane z sytuacją społeczną i materialną.
Davido16
31-12-2007, 12:28
BioZ, nie wiesz może ile mu jeszcze głosów do 1 miejsca brakuje?
KrEmAs KAc
31-12-2007, 12:32
Głosik oddany.
Mnie zastanawia tylko, czy naprawdę tak trudno zdobyć pieniądze na jako-takie lokum (choćby jeden mały pokój), czy koleś jest zwyczajnie nierobem.
Chociaż zagłosowałem. Dziś mam dobry dzień.
Davido16, tego chyba organizator nie ujawni:/. A szkoda bo mimo rosnącego zapału w głosowaniach ranking ani drgnie.. Może też coś z serwerem mają? Ale wątpię..:|
Mnie zastanawia tylko, czy naprawdę tak trudno zdobyć pieniądze na jako-takie lokum (choćby jeden mały pokój), czy koleś jest zwyczajnie nierobem.
Chociaż zagłosowałem. Dziś mam dobry dzień.
Hmm.. czytałeś może jego pierwszy artykuł? Tam opisał swoją codzienność w skrócie;). Zazwyczaj zarabia na myciu szyb samochodów i sprzedaży ulicznej. Nierzadko idzie mu całkiem dobrze, zdarza się i 50 zeta dziennie, co przeznacza na posiłki i noc w kafejce internetowej. Odkładanie pieniędzy to u niego lekki problem, chyba pisałem.
No i chyba nie przeszłoby z wynajem mieszkania, chyba że na czarno, jeśli dobrze się orientuję to Salvatore ma długi wobec państwa... Choć poprzednie mieszkanie mu zabrali;].
Czyli zasłużył na swój los w każdym calu. Mogłem nie głosować.
Geez, ile buraków ma w tych swoich tekstach... Jak się już pisze, to przynajmniej bez rażących błędów...
Geez, ile buraków ma w tych swoich tekstach... Jak się już pisze, to przynajmniej bez rażących błędów...
W komentarzach niewątpliwie. W przerabianiu artykułów na czytelną formę pomagają mu redaktorzy. On sam nie kryje się z brakiem wykształcenia.
Ripper, nie wiem czy tak samo byś mówił, gdybyś prawie albo wcale nie znał swoich rodziców, żył w domu dziecka, a potem poszedł na ulicę... Od początku żył z problemami. Potem ktoś mu pomógł wyjść z bezdomności i przez dwanaście lat było git ale trafił do więzienia i stracił wszystko ponownie.
Pozdrawiam;)
Potem ktoś mu pomógł wyjść z bezdomności i przez dwanaście lat było git ale trafił do więzienia i stracił wszystko ponownie.
A przestępstwo oczywiście popełnili oficerowie UB, a wina została na niego zrzucona? = ) Get a life.
Zalgadis
31-12-2007, 13:59
Zagłosowałem, Ci co nie zagłosowali niech postawią się w jego sytuacjii... i zobaczą jak to jest być bezdomnym...
A przestępstwo oczywiście popełnili oficerowie UB, a wina została na niego zrzucona? = ) Get a life.
Dokładnie, get a life;).
Człowiek pozbawiony rodziny i zostawiony ulicy raczej jest napiętnowany na całe życie. Nie wiadomo za co trafił - czy za znieważenie policjanta, czy za szwędanie się po dworcu, czy za morderstwo... Faktem jest, że każdy popełnia błędy. Salvatore nie poddał się i mimo wszystko dalej się stara jakoś żyć, a nie zostawiać swojego życia na pastwę używek.
A, niedawno też był w więzieniu, sprawdź za co. System jest bezlitosny:
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/salvatore_jurkowski_korespondencja_z_bytomskiego_a resztu_33442.html
Pozdr.
Kliknąłem. Podoba mi się, ale nigdy nie słyszałem o takim konkursie.
Dokładnie, get a life;).
Człowiek pozbawiony rodziny i zostawiony ulicy raczej jest napiętnowany na całe życie. Nie wiadomo za co trafił - czy za znieważenie policjanta, czy za szwędanie się po dworcu, czy za morderstwo... Faktem jest, że każdy popełnia błędy. Salvatore nie poddał się i mimo wszystko dalej się stara jakoś żyć, a nie zostawiać swojego życia na pastwę używek.
A, niedawno też był w więzieniu, sprawdź za co. System jest bezlitosny:
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/salvatore_jurkowski_korespondencja_z_bytomskiego_a resztu_33442.html
Pozdr.
Zacznijmy od tego, że nie uważam, by jakiekolwiek przeżycie niszczyło człowiekowi resztę pobytu na Ziemi. Jedni umieją, mimo wielkich przeszkód, zorganizować swój świat w sposób godny podziwu, a inni nawet z 'dobrym' startem mają z tym problemy.
Współczuję temu człowiekowi tak, jak współczuję każdemu, kto nie ma gdzie się podziać, ale nie popadajmy w paranoję - są ludzie w o wiele gorszej sytuacji. Dla mnie takie akcje to czysta 'pokazówka', której można było uniknąć.
Ale tak czy inaczej zachęcam do klikania, może będzie jednego 'nieszczęśliwca' mniej.
Zagłosowałem, ale gdy wszedłem na ranking, to walnąłem rotfla. Od domu dla bezdomnego wazniejszy jest telewizor full hd 42cale dla jakiegoś nieroba. Śmieszne. A miejsce 10? Koncert Tokio Hotel w Warszawie LOL...
Zacznijmy od tego, że nie uważam, by jakiekolwiek przeżycie niszczyło człowiekowi resztę pobytu na Ziemi. Jedni umieją, mimo wielkich przeszkód, zorganizować swój świat w sposób godny podziwu, a inni nawet z 'dobrym' startem mają z tym problemy.
Racja. Zauważ jednak że Salvatore jest jednym z nielicznych, a jednym z dwóch osób które spotkała bezdomność a które sobie z tym dość dobrze radzą(jeszcze Dżejson ale to już inna historia). Poza nimi tysiące, jeśli nie miliony podobnych ludzi po prostu sobie nie radzi, przestaje się starać i żyje z dnia na dzień wizualizując sobie tylko pomyślne czasy.
Też Salvatore nie jest jakąś wybitną osobą, tylko zwykłym człowiekiem i nikt nie wymaga, by radził sobie jak święty.
Współczuję temu człowiekowi tak, jak współczuję każdemu, kto nie ma gdzie się podziać, ale nie popadajmy w paranoję - są ludzie w o wiele gorszej sytuacji.
Racja, są, nawet jak ktoś ma dom do miewa gorzej - vide niektóre wioski w Afryce, tak dla skrajności.
Dla mnie takie akcje to czysta 'pokazówka', której można było uniknąć.
Nie w zamierzeniu. Choć może trochę się zapędziłem...
Ale tak czy inaczej zachęcam do klikania, może będzie jednego 'nieszczęśliwca' mniej.
Nic nie szkodzi, a innemu może pomóc;).
Różny człowieka spotyka los, różnie człowiek myśli i czyni, ale żaden nie zasługuje na cierpienie;).
Pozdrawiam
O północy rozpoczyna się ostatnie 40 godzin głosowania...
Jesteście w stanie choć z 15 minut dziś, jutro i pojutrze(do 16.) poświęcić na głosowanie i namawianie do tego innych i namawianie innych do namawiania innych...?
Oczywiście wedle uznania. Jednak tyle powinno wystarczyć, tak niewiele...
Pozdr.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.