Pokaż pełną wersje : Oobe & Ld
Kurczakos
03-03-2008, 20:28
Witam, chciałbym Wam "pokazać"/przedstawić drodzy forumowicze wspaniałą "rzecz" jaką jest OOBE (Out of body experience co po polsku znaczy doświadczenia poza ciałem) oraz LD (Lucid Dream co po polsku oznacza świadomy sen). Zacznijmy więc od OOBE...
OOBE to wrażenie spostrzegania świata spoza własnego ciała fizycznego. Rozpoznajemy 2 rodzaje OOBE:
Pierwszym jest Strefa czasu rzeczywistego to doświadczenie realnej, fizycznej rzeczywistości. Czas płynie tam dla przeżywającego eksterioryzację tak samo, jak w świecie fizycznym, lub z minimalnymi różnicami. Można obserwować te same obiekty, co w świecie fizycznym. Wielu realnych obiektów nie widać, lub są ustawione w innych miejscach, jednak jest to oszustwo podświadomości astralnego podróżnika. Dzięki treningowi można nauczyć się ignorować tego rodzaju błędy podświadomości i obserwować prawdziwy świat fizyczny. W strefie czasu rzeczywistego istnieje możliwość podróży w czasie.
Oraz ze zjawiskiem OOBE związane jest również pojęcie "projekcji astralnej". Projekcją astralną nazywamy przypadek OOBE, w którym dana osoba porusza się w świecie niefizycznym, tzn. otoczenie, w którym się znajduje wykazuje jedynie częściowe podobieństwo do świata realnego bądź nie wykazuje go wcale, jest to tzw. plan astralny lub astral. Stan ten podobny jest do świadomego śnienia, z tą różnicą, że osoba nie jest ograniczona do poruszania się jedynie w świecie snu.
Osoba przebywająca w astralu doświadcza zupełnie innego czasu, niż w świecie fizycznym. Przykładowo, eksterioryzacja w świecie fizycznym może trwać 10 minut, a podróżnikowi może się wydawać, że spędził w astralu 3 godziny.
Strefa czasu rzeczywistego a Projekcja astralna Istnieje możliwość łatwego przejścia ze strefy czasu rzeczywistego do planu astralnego. Wystarczy wyobrazić sobie jakieś nieistniejące przejście, np. dodatkowe drzwi i wejść w nie. Jedną z rozrywek podróżników astralnych jest wnikanie w obrazy. Podchodzi się do zwykłego obrazu przedstawiającego miejsce, w które chcemy się udać i wnika się do niego. Podróż z powrotem jest już trudniejsza, ponieważ prawie nikt nie umie kontrolować nieświadomego umysłu. Łatwo wyobrazić sobie jakieś miejsce, jednak trudniej sprawić, żeby ono znikło, kiedy już w nim jesteśmy.
Techniki osiągania OOBE: (wg. Mnie każdy ma swoją własną technikę, techniki można dowolnie mieszać, każdy musi dopasować "coś" do Siebie, gdy nie wychodzi nam wyjścia z ciała przy technice X nie należy się poddawac tylko próbować techniki Y, nie warto też sugerować się wypowiedziami nawet bardzo doświadczonych ludzi [w dziedzinach OOBE] bo dla każdego dobre jest co innego... A więc przejdźmy do technik:
Techniki wizualizacji: Jedne z najpopularniejszych technik, ponieważ dają możliwość wyjścia z ciała o dowolnej porze. Są trudne w nauce i wymagają bardzo długiego treningu. Osoba chcąca wyjść z ciała wprowadza się w stan bardzo podobny do hipnotycznego (w OOBE poukładane jest to tak: Relaksacja -> Paraliż -> Wibracje -> Wyjście z ciała) oraz wyobraża Sobie sytuacje która ma poruszyć jego ciałem astralnym, np. Kręcenie sie na karuzeli lub wspinanie się po linie.
Metoda 4+1: Jedna z najskuteczniejszych technik. Jej zasada to: położyć się spać, nastawić budzik aby obudzić się po czterech godzinach, przez godzinę zajmować się czymś aby nie zasnąć, a następnie znów położyć się spać. W takim stanie bardzo łatwo doznaje się OOBE. Istnieją inne warianty tej metody, różniące się długością poszczególnych faz, np. 6 godzin snu - 2 godziny czuwania lub 5 godzin snu - godzina czuwania. Metoda ma tę wadę, że OOBE można osiągnąć tylko o odpowiedniej porze (nad ranem, po przebudzeniu) i nie nadaje się do częstego stosowania, gdyż powoduje niewyspanie.
Metoda świadomego snu: (Metoda ta zachacza o LD o którym za chwilkę). Metoda wykorzystuje fakt, że można przejść ze świadomego snu do doświadczenia OOBE. Musimy "znajdować" się w świadomym śnie a następnie zrobić coś gwałtownego
np. zeskoczyć z jakiejś dużej wysokości, popełnić samobójstwo, czasem wystarczy też bieg do tyłu. Metoda jest sama w sobie skuteczna lecz nie każdy potrafi wywołać świadomy sen.
Metody wykorzystujące indukcję fal mózgowych: Przy użyciu odpowiednich urządzeń wywołuje się fale mózgowe, które ułatwiają osiągnięcie OOBE. Metoda ma średnią skuteczność, zazwyczaj indukowanie fal kończy się niezwykłym stanem świadomości, ale nie OOBE. Programy pomocne przy tej metodzie: I-Doser (http://www.i-doser.pl) oraz Brain Wave Generator (http://bwgen.terramail.pl/).
Metoda hiperwentylacji (Oddychanie holotropowe) Metoda polega na wykonywaniu szybkich głębokich wdechów i wydechów. Po (+/-) czterdziestu oddechach następuje OOBE. Jest to metoda bardzo niebezpieczna, gdyż może bezpośrednio spowodować śmierć lub uszkodzenie mózgu, a pośrednio wywołać inną chorobę. Skuteczność jest niewielka, ponieważ już po kilkunastu oddechach następuje znaczące pogorszenie samopoczucia.
O OOBE to wszystko, więcej o OOBE możemy przeczytać w linkach na dole...
Astral Centrum (http://www.astralcentrum.com/)
Poza Ciałem (http://www.www.pozacialem.be/)
Poprostu OOBE (http://www.oobe.pl/park/)
Troszke Wikipedii (http://pl.wikipedia.org/wiki/OOBE)
Myślę że to wszystko, więcej możecie dowiedzieć się w powyższych linkach... Miłej lektury, niżej o LD.
Kurczakos
03-03-2008, 20:29
Ok, lekturę z OOBE mamy za Sobą teraz przejdźmy do LD (Lucid dream -> świadomy sen). Więc zaczynajmy...
Świadomy sen jest to sen, w którym śniący zdaje sobie sprawę, iż śni. Dlatego klarowność myślenia, dostęp do wspomnień z jawy oraz świadomy wpływ na treść snu mogą być kontrolowane. Inne nazwy na świadomy sen to: sen jasny, sen przejrzysty, sen wiedzy.Świadome sny mogą być wykorzystane w zwalczaniu koszmarów, jako narzędzie poznania swojej jaźni albo też dla rozrywki. W snach, gdzie śniący posiada odpowiednio wysoki poziom kontroli nad treścią marzenia sennego, można zrealizować każde swoje pragnienie. Świadomego śnienia można się nauczyć. Dzięki specjalnym technikom śniąca osoba może zorientować się, iż otaczająca ją rzeczywistość jest wyimaginowana.
OOBE a LD OOBE ogromnie przypomina świadomy sen. Obecnie nie stwierdza się żadnych fizjologicznych różnic między tymi stanami (poza głębokością samego stanu). Techniki eksterioryzacji przypominają te służące do indukcji świadomego snu typu WILD. Innymi słowy, w typowym przeżyciu OOBE nie dochodzi do przerwania świadomości, lub jest to jedynie krótka (pomijalna z punktu widzenia klasyfikacji) przerwa. Istnieje pogląd, wg którego LD, a w szczególności WILD, nie różni się co do natury od OOBE - jedyną różnicą jest przekonanie osoby znajdującej się w danym stanie. Inna zatem jest interpretacja - jedna osoba nazwie swoje przeżycia "świadomym snem", druga uzna, że dokonała wyjścia z ciała.
Tutaj także napiszę techniki wywoływania świadomego snu lecz część ludzi w naturalny sposób uzyskuje świadomość śnienia bez stosowania specjalnych ćwiczeń. Pozostali, aby wywołać i utrzymać stan świadomości we śnie mogą posługiwać się różnymi technikami wspomagającymi. Myślę że nie opłaca się kopiować tu technik, poprostu dam do nich linka, znajdują sie na forum programu I-Doser dokładniej TUTAJ (http://forum.i-doser.pl/viewtopic.php?t=23).
Realność świata snu: Osoby doświadczające świadomych snów opowiadają o niezwykłej realności doznań, czasem wręcz stwierdzają, że rzeczywistość senna wygląda na bardziej rzeczywistą niż ta prawdziwa. Niektórzy mówią, że byli w innych pełnoprawnych światach. Część ludzi w świadomym śnieniu mogą rozwijać twórcze zdolności, albo, mając dostęp do nieświadomego, otrzymują nieprawdopodobną wiedzę.
Zdecydowanie należy odróżnić świadome sny, następujące w fazie REM, po około 1,5h godziny snu, od wizualizacji i lekkiego snu początkowego. W prawdziwym śnie rzeczywistym nie czuje się swego rzeczywistego ciała - można kontrolować senne ciało, ale nie fizyczne.
Wygląd snów Często sny są o ulubionej rzeczy wykonywanej na jawie, o ulubionym temacie itp. Na przykład jeśli ktoś pasjonuje się działaniami militarnymi i jednocześnie lubi gry komputerowe będzie mu się śnić na przykład walka żołnierzy w jego domu, walka czołgów na jego podwórku lub też będzie się to odbywać na obszarze fikcyjnym, znanym z książek, gier, filmów, obrazów itd. Z tych powodów świat snów kontrolowanych przez daną osobę może stać się źródłem przyjemności.
Jak widać nie napisałem tu tak dużo jak o OOBE ale podam wam kilka linków które powinny rozwiać wątpliwości...
Techniki wywoływania LD (http://forum.i-doser.pl/viewtopic.php?t=23)
Poza Ciałem, tu także dużo o LD (http://www.pozacialem.be/)
LD wg. Wikipedi (http://pl.wikipedia.org/wiki/LD)
Calen Futh
03-03-2008, 20:43
Coś mi się zdaje, że był podobny już temat. Na 100% było coś o świadomym śnie.
Raz w życiu udało mi się OOBE, za pomocą tzw "liny" o której nie napisałeś, a jest jedną z prostszych. Polega na tym, że wchodzisz w "niby trans", wyciszając się i odrzucając wszystkie myśli. Pomaga w tym np. liczenia od 100 do zera. Potem leżąc wyobrażamy sobie wiszącą nad nami line, i wyobrazamy sobie ze powoli wyciągamy pierw jedną rkę, potem drugą i tak jakby odrywamy sie od ciała. Nie jest to prosta metoda, ale nie należy do najtrudniejszych. :) . Wejście w "trans" jest trudne, a osiągniecie OOBE jeszcze trudniejsze. Próbuje do dzisiaj, ale to nie latwe :P jak już się "tam jest" to jest fajnie. Ale czytałam, że gdy wyjdziemy i jest tak, że stoimy obok siebie, np. obok łóżka na którym leży nasze ciało, to na początku nie powinniśmy się na mnie patrzeć, bo można doznać szoku, który podobno może doprowadzić nawet do śmierci klinicznej. Ja oczywiście na ciało nie spojrzałam, więc nie wiem jak to jest :P,.
niektórym wydaje się to smieszne ale to naprawde działa ;]
Serious Sam
03-03-2008, 20:46
@up
Chyba był taki temat.
Co do OOBE dużo kiedyś próbowałem, ale nigdy mi się nie udawało :-P.
Jeżeli chodzi o LD, to udało mi się i to kilka razy =]
Z LD miałem, aż chcę powiedzieć, głupi problem. W śnie "odbiły się" czynności wykonywane za dnia mające na celu uświadomienia stanu, w jakim się znajdowałem. Często zdarzało mi się, że mówiłem we śnie do siebie "Ja śnię, jestem we śnie!" ale pomimo tego nie uświadamiałem sobie tego :o. Zmieniałem senny świat wedle swoich upodobań, lecz... nie w czasie rzeczywistym? To senne ciało robiło to za mnie, nie miałem kontroli.
Po prostu śniło mi się, że mam LD. Dziwne, co?
Najbliżej osiągnięcia LD byłem w pewnym śnie, w którym próbowałem włączyć światło. Lampa "przekamarzała" się ze mną. Gasła po tym, jak odchodziłem od włącznika. To mnie zdziwiło i dało senne powody do myślenia. "Czy ja śnię?" Zobaczyłem we śnie zakłócenia, jak w telewizorze. Tzw mrówki :p Pomyślałem "chcę, żeby uderzył tutaj meteor" i się obudziłem...
W wakacje praktykowałem ćwiczenia z energią, tą duchową. Czułem wszystko to, co było opisane w poradniku ("Nowe Drogi Energii , NEWS"). Odczuwałem zimno, ciepło i mrowienie w danych częściach lektury... to było naprawdę ciekawe. Próbowałem tworzyć PSI-balle, lecz skutki były marne. Przestałem się tym zajmować jakiś czas temu...
Bylo, a tekst wyglada mi na zerzniety z neta.
Kurczakos
04-03-2008, 12:58
Było? Tak? Daj mi proszę linka. Ja szukałem, nie znalazłem więc napisałem.
.Matrik.
04-03-2008, 13:09
No to gratulacje.
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=33933&highlight=lucid+dream
Tak czy owak temat ciekawy, osobiście tematyką LD zajmuje się od dłuższego czasu i już regularnie miewam kontrolowane sny. Nie mylić ze świadomymi ;p
A OOBE próbowałem, ale nie wychodziło. Nie mam warunków w domu, żeby się konkretnie wyciszyć.
@Down
Nie xD w dzień wszyscy nawalają po domu a w nocy to kot rzyga, to mysza ponawala o klatke, i ogolnie jest taki hałas, że się dziwie jak inni mogą spać.
. Nie mam warunków w domu, żeby się konkretnie wyciszyć.
Twój też pije ;<?
Tekst o OOBE z wikipedii...
@up
A po co miał wszystko przepisywać jeszcze raz, skoro i tak pewnie napisal by podobnie. A tak przynajmniej więcej sie dowiesz..
MasterTusk
04-03-2008, 21:47
Były przypadki, w których to niektóre osoby zatracały kontakt z rzeczywistością na rzecz owych zjawisk...
#Kurczakos
Mam na myśli nałogowe chęci popadania w te stany, odrzucając rzeczywistość na drugi plan:)
@up
A po co miał wszystko przepisywać jeszcze raz, skoro i tak pewnie napisal by podobnie. A tak przynajmniej więcej sie dowiesz..
Może by napisał coś od siebie?? -.-
Kurczakos
04-03-2008, 22:32
Były przypadki, w których to niektóre osoby zatracały kontakt z rzeczywistością na rzecz owych zjawisk...
Były przypadki śmierci klinicznych ale śmierci klinicznych ludzie nie wywoływali jak OOBE, przez OOBE nie można stracić kontaktu z rzeczywistością dlatego że energia z ciała fizycznego jest przekazywana ciału astralnemu a dzięki temu każda zmiana w organizmie/ciele fizycznym powoduje powrót ciała astralnego do fizycznego.
Ja polecam we śnie patrzeć na zegarki... Jeśli Śnimy NIGDY nie powinny pokazać 2 razy tej samej godziny. Patrzysz, 3 w nocy choć jest jasno, później patrzysz znowu i jest 17 albo inna godzina xD OOBE nigdy nie udało mi się osiągnąć ale podobno tuż przed wejściem w stan podróży astralnej można mieć jednym słowem zwidy xD
sphinx123
04-03-2008, 23:51
Witam, OOBE i LD to zabawy dla no-life. Żegnam
.Matrik.
05-03-2008, 00:29
@Sphinx
Masz rację, po co to komu, skoro w rzeczywistości też możemy np. latać czy tam zabawiać się w inne sposoby...
Były przypadki śmierci klinicznych ale śmierci klinicznych ludzie nie wywoływali jak OOBE, przez OOBE nie można stracić kontaktu z rzeczywistością dlatego że energia z ciała fizycznego jest przekazywana ciału astralnemu a dzięki temu każda zmiana w organizmie/ciele fizycznym powoduje powrót ciała astralnego do fizycznego.
Naprawdę ktokolwiek wierzy w te brednie?
Naprawdę ktokolwiek wierzy w te brednie?
Nie ;-).
-chuj w te znaki-
W swiadomy sen moge uwierzyc, bo czemu nie.
W ogladanie swojego ciala "z gory" (3rd person :> ) podczas snu tez moge uwierzyc, bo kazdy widzial sie chyba w lustrze i mozg moze sobie taka wizje stworzyc.
Ale te wszystkie ciala astralne, psi balle itp to juz jakas lipa...
W swiadomy sen moge uwierzyc, bo czemu nie.
W ogladanie swojego ciala "z gory" (3rd person :> ) podczas snu tez moge uwierzyc, bo kazdy widzial sie chyba w lustrze i mozg moze sobie taka wizje stworzyc.
Ale te wszystkie ciala astralne, psi balle itp to juz jakas lipa...
Co do energii, to jest to udowodnione faktami.
Co do energii, to jest to udowodnione faktami.
psi balle? no chyba nie ;)
psi balle? no chyba nie ;)
nie chodziło mi akurat o psi balle, czemu mi się to kojarzy z Dragonballem? :D
Dark Horseman
08-03-2008, 09:34
Pfff sceptycy.
Racjonalne umysly.
Kto nie przezyl niech zamknie ryj ^.^
Po co gadacie jak nie wiecie?
OOBE power///
Pzdr.
Killuminati
08-03-2008, 10:45
Niezła wypowiedź pana up. Dla mnie to wszystko jest jakieś naciągane, ale nie przeżyłem, więc nie będe oceniał.
sphinx123
08-03-2008, 11:25
Ech, no-life czytają strony pokroju paranormalne.pl i potem połowa z nich myśli że posiada dar telekinezy, druga połowa że jest dziećmi Obcych i nie pasuje do tego świata <sic!> Te wasze 'naukowe' próby wyjaśnienia działania OOBE czy innego szitu tego pokroju są wyssane z wikipedii, którą defacto może każdy edytować xd
Dark Horseman
08-03-2008, 11:29
A czy ja snuje jakies naukowe teorie? Nie znam natury tego zjawiska. Nie proboje go wyjasnic. Wazne, ze jest swietne.
Dlaczego no-lifow? W dzien zyjesz normalnie, a w nocy przezywasz zycie po 1000kroc. Nie przezyles, nie wiesz.
Dark Horseman a ty to przeżyłeś? Chodzi mi głównie o OOBE. Jakie wrażenia?
Dark Horseman
08-03-2008, 14:35
Tak. Hmm wrazenia? Wyobraz sobie, rzecz, ktora Ci sprawia najwiecej radości/daje Ci szczescie. Pomnoz to razy 'n'. To jest wlasnie TRWANIE w tym stanie. Samo instnienie sprawia tyle przyjemnosci.
Pzdr.
Dlaczego no-lifow? W dzien zyjesz normalnie, a w nocy przezywasz zycie po 1000kroc. Nie przezyles, nie wiesz.
w dzień normalnie żyjesz siedzisz przed kompem zamiast ciąć w tyby biegasz po dziwnych sajtach ; )
Dark Horseman
08-03-2008, 16:55
@UP
Niezbyt ;].
Kurczakos
08-03-2008, 17:37
Widać że jak ktoś nie przeżył to nie potrafi wypowiadać się na ten temat, wystarczy takie jedno przeżycie OOBE i nasze poglądy o świecie i wielu innych rzeczach zmieniają się o 360°...
Tak. Hmm wrazenia? Wyobraz sobie, rzecz, ktora Ci sprawia najwiecej radości/daje Ci szczescie. Pomnoz to razy 'n'. To jest wlasnie TRWANIE w tym stanie. Samo instnienie sprawia tyle przyjemnosci.
Pzdr.
Widać że jak ktoś nie przeżył to nie potrafi wypowiadać się na ten temat, wystarczy takie jedno przeżycie OOBE i nasze poglądy o świecie i wielu innych rzeczach zmieniają się o 360°...
No to moze opowiecie nam co takiego przezyliscie podczas tego OOBE?
@down: Nie. A jezeli nawet, to nie musza mowic tego czego nie chca.
No to moze opowiecie nam co takiego przezyliscie podczas tego OOBE?
Nie uważasz, że może być to coś zbyt osobistego ?
Korektor
08-03-2008, 19:25
zmieniają się o 360°...
Czyżby chodziło o 180°? :P
Kurczakos
08-03-2008, 19:27
@UP: Nie : < : < :< :<
sphinx123
08-03-2008, 20:49
Zabawa dla no-life i tyle.
@UP: Nie : < : < :< :<
W takim razie nie zmienia się w ogóle?
Kurczakos
08-03-2008, 21:14
Po twoich postach widać jak wysoki poziom inteligencji Sobą prezentujesz, więc określając innych zaczynaj od Siebie ; )
sphinx123
08-03-2008, 21:51
Po twoich postach widać jak wysoki poziom inteligencji Sobą prezentujesz, więc określając innych zaczynaj od Siebie ; )
Och, ale mnie elytarnie pojechałeś. Patrz, drzewo, lol : O
Dark Horseman
09-03-2008, 02:02
Hater? Gratulacje, zakonczyles rozmowe prostym sloganem.
hahaahah ostro.
horseman a jak można uargumentować opinię, że oobe to bullshit ? to co mówicie nie trzyma się kupy, jeden gada, że można tak po prostu robić , a drugi, że jak już się uda to odlot jak po kilo zioła.
Ty masz gadkę "jak nie wiesz to nie odzywaj się" (albo raczej zamknij pysk) co to ma znaczyć niby muszę zobaczyć ufo żeby powiedzieć że go nie ma ?
A co z moim pytaniem, zadanym wam, Horseman i Kurczakos?
Mozecie powiedziec co takiego sie przezywa podczas tego OOBE?
Dark Horseman
09-03-2008, 14:44
@UP, UP2
Nie wiem, czy mozna to opisac słowami... To trzeba przezyc. Milion bodzcow docierajacych do nas, tworza aure szczescia. Nie umiem tego opisac.
A dlaczego masz zakladac ze OOBE to bullshit? Podpowiada Ci to Twoj racjonalny umysl? Czy to, czego nie mozna zobaczyc, czy dotknac nie istnieje? Nie znasz mozliwosci umysłu człowieka.
Ja nie proboje nikogo namawiac, czy cos, lecz takie stawianie sprawy "buahauhauha bajek sie naogladali, oobe to bzdura", dla mnie jest po prostu oznaka ograniczenia.
Pzdr.
z pewnością nie jestem ograniczony. ale nie mówisz o możliwościach umysłu, to jest ciało astralne, coś pośredniego między duszą, a umysłem. nawet nie nazywasz tego odpowiednio, a mam uwierzyć, że się udało ? przecież to ciężka sprawa, znam ludzi którzy się tym interesują, próbują długi czas, pod okiem ekspertów i ręką czasem im się uda ruszyć
Dark Horseman
09-03-2008, 16:39
Jakbym nie wiedzial =O .Niestety, tak jak mowilem, nie znam calej natury tego zjawiska. Wyjsc mozesz nie tylko ciałem astralnym, ale takze i chociazby eterycznym, czy mentalnym :]. To niestety jestes w bledzie, poniewaz nie jest to taka ciezka sprawa ;]. Po co mialbym klamac ze wyszedlem? Dla picu? Nie chcesz-nie wierz, ja swoje wiem i mnie to wystarcza...
@UP, UP2
Nie wiem, czy mozna to opisac słowami... To trzeba przezyc. Milion bodzcow docierajacych do nas, tworza aure szczescia. Nie umiem tego opisac.
A dlaczego masz zakladac ze OOBE to bullshit? Podpowiada Ci to Twoj racjonalny umysl? Czy to, czego nie mozna zobaczyc, czy dotknac nie istnieje? Nie znasz mozliwosci umysłu człowieka.
Ja nie proboje nikogo namawiac, czy cos, lecz takie stawianie sprawy "buahauhauha bajek sie naogladali, oobe to bzdura", dla mnie jest po prostu oznaka ograniczenia.
Pzdr.
Wikipedia:
OOBE (ang. out of body experience, doświadczenie poza ciałem) - wrażenie postrzegania świata spoza własnego ciała fizycznego. Osoby będące w stanie OOBE twierdziły, że mogły się poruszać, dokonywać obserwacji i komunikować z innymi istotami inteligentnymi podczas gdy ich ciała spoczywały nieruchomo. Zjawisko to występuje często pod wpływem pewnych silnych substancji psychoaktywnych zwanych dysocjantami (choć osiąganie OOBE nie jest wykluczone przy użyciu substancji innego rodzaju), przy określonych zaburzeniach świadomości, a także może pojawiać się w świadomych snach; część osób doświadcza jednego lub kilku krótkich epizodów w ciągu życia bez żadnych wyraźnych przyczyn; inni zaś deklarują umiejętność wywoływania ich świadomie.
W świetle nauki opuszczenie ciała przez świadomość jest nierealne i teoretycznie niemożliwe, a doświadczenia tego typu odbywać się mogą tylko w obrębie ludzkiego mózgu, mimo iż ich pozorny realizm sugeruje coś innego.
----------------------------------------------------------------------------------------
Czyli, nie umiesz opisac swiata rzeczywistego widzianego np. z gory?
A tak ogolnie, uwazam, ze OOBE jest najzwyklejszym snem.
Dark Horseman
09-03-2008, 18:47
@Up
Nie, nie chodzi o opisanie swiata. Chodzi o opisanie odczuc. Astral-swiat oniryczny, niestaly, czasem zwyczajny, a za chwile dziwny, co tu wiecej pisac, kazdy z was kiedys snil. Niby sen, ale jednak odczucia w LD a OOBE roznia sie diametralnie ;].
Pzdr.
sphinx123
09-03-2008, 19:58
Gdy nie ma sie własnego życia to trzeba kreować sobie świat w ld, proste ...
Dark Horseman
09-03-2008, 20:41
Mozna miec 2 zycia :). Przykro mi, ale twoja argumentacja "ld=no life" jest bezsensowna.
Arrivald
09-03-2008, 22:09
Gdy nie ma sie własnego życia to trzeba kreować sobie świat w ld, proste ...
Ta, i pewnie uwazasz ze tylko jedna recepta na zycie jest sluszna?
Na oobe i ld potrzeba duzo czasu, koncentracji i porzadnego wyciszenia. Nie wierze tu nikomu, ze wyszedl ze swojego ciala jakby to bylo cos prostego. Podobnie jak Bambuko znam paru ludzi, ktorzy naprawde probuja od paru lat i z trudem im to wychodzi. Skoro oobe jest takie latwe to dlaczego ld nie macie? Powinno byc latwiejsze...
@Horseman
"Niestety, tak jak mowilem, nie znam calej natury tego zjawiska." normalnie az smiac sie chce. Jak mozesz poddac sie zjawisku, ktorego natury nie znasz? Dla porownania jak mozna całkować w matmie nie umiejac się nia posluzyc? Zobaczysz, jeszcze wyjdziesz i nie wrocisz z takim nastawieniem do rzeczy.
@down
To tym bardziej Ci nie wierze ;] ld i oobe, musisz byc tak wyciszony i skoncentrowany, ze nawet sobie tego nie wyobrazasz, ale skoro tak sadzisz to dalej tkwij w swoim przekonaniu...
Dark Horseman
10-03-2008, 07:12
Zle sie wyrazilem. Nie wiem jak to zjawisko dokladnie funkcjonuje, bo tego nikt nie wie.
Nie mowie, ze wyjscie jest bardzo latwe, aczkolwiek chodzi tu tylko o ciezka prace...
A czy ktos powiedzial, ze nie mam LD?; ]
Czy to nie jest przypadkiem to samo co robią mnisi w Chinach?
Ludzie, jeżeli miałbym uwierzyć, że koleś który ma tam jakieś 15 lat i wyszedł ze swojego ciała i zobaczył nie wiem kurwa co, to chyba byłby koniec świata.
Pozdro i nie chce kolejnego posta kolesia up, żebym się zamknał jeżeli tego nie przeżyłem.
Wybaczcie, zę się wtrącam. Ale do kuwy nędzy sphinx123, wg mnie no liferem jesteś ty, bo włazisz na forum o tibii, do tematu który w ogóle cię nie obchodzi, i piszesz takie farmazony, że aż mój członek się kurczy. A OOBE, jest czy nie ma, co was to w sumie obchodzi czy ktoś to przeżywa czy nie, jak szczęście daje mu choćby próbowanie czy udawanie, że się udaje (Dark nie mówie tu o tobie) to niech sobie to robi. A LD są fajne :>
I jak ktoś znów powie, że to zabawa dla no liferów - to jego stara no lifer, o! Dyskusja na poziomie plx ;x
Dark Horseman
10-03-2008, 17:20
Czy to nie jest przypadkiem to samo co robią mnisi w Chinach?
Ludzie, jeżeli miałbym uwierzyć, że koleś który ma tam jakieś 15 lat i wyszedł ze swojego ciała i zobaczył nie wiem kurwa co, to chyba byłby koniec świata.
Pozdro i nie chce kolejnego posta kolesia up, żebym się zamknał jeżeli tego nie przeżyłem.
Kazdy ma prawo do opinii. Ale tez kazdy powinien w dyskusji szanowac innych, a nie pisac "OOBE to gówno pojeby". Nie wierzysz? Ok, ale pamietajcie o szacunku.
To tym bardziej Ci nie wierze ;] ld i oobe, musisz byc tak wyciszony i skoncentrowany, ze nawet sobie tego nie wyobrazasz, ale skoro tak sadzisz to dalej tkwij w swoim przekonaniu...
A po co mialbym klamac? Omg, najprostsze wyjasniene-ciało spi, umysł obudzony. Tak, potrzeba do tego wyciszenia i koncentracji, nie mozesz nigdzie uciekac mysla. Najlatwiej przez metode transowa.
Kazdy ma prawo do opinii. Ale tez kazdy powinien w dyskusji szanowac innych, a nie pisac "OOBE to gówno pojeby". Nie wierzysz? Ok, ale pamietajcie o szacunku.
On nie skreślił z góry całego tego OOBE. Stwierdził jedynie, że to wymaga wieloletnich intensywnych ćwiczeń i potrafi tego dokonać niewielkie grono profesjonalistów w tej dziedzinie.
Dark Horseman
10-03-2008, 22:07
@Up
Chodzilo mi o ludzi z calego tematu :)
sphinx123
11-03-2008, 17:08
Kulikos, jasne że jestem no liferem. Gdyby temat mnie nie interesował to bym w nim nie pisał. O ile Lucid Dream jest realny, OOBE odgrywa sie w naszym mózgu, dlatego nie ma podstaw do twierdzenia 'Haha, głupi śmiertelnicy! Nie potrafią wychodzić z ciała, jestem lepszy'
.Matrik.
11-03-2008, 17:25
Ale co to w dalszym ciągu ma do no life'ów? To, że ktoś chce się pobawić w robienie czegoś, czego normalnie nie może jest złe? To ty na przykład nie możesz marzyć, że kiedykolwiek poruchasz jakąś fajną laskę (bo na 100% to się nigdy nie zdarzy ; p), albo, że nie wiem... cokolwiek na co nie masz szans. Po twojemu wychodzi na to, że nie można używać wyobraźni, bo jest się już no - life'em.
"No lifer" rox.
sphinx123
11-03-2008, 17:53
Doczepiliście się mojej opinii jakbym Was dogłębnie obraził albo prawda kole w oczy ; /
Dark Horseman
11-03-2008, 17:58
Kulikos, jasne że jestem no liferem. Gdyby temat mnie nie interesował to bym w nim nie pisał. O ile Lucid Dream jest realny, OOBE odgrywa sie w naszym mózgu, dlatego nie ma podstaw do twierdzenia 'Haha, głupi śmiertelnicy! Nie potrafią wychodzić z ciała, jestem lepszy'
Napisalem Ci, NIE WIEM jak to wytlumaczyc, nie znam zrodla tego zjawiska. Mozliwe ze sie dzieje w mozgu, bynajmniej sama Projekcja Astralna.
Bynajmniej jako partykuła występuje z innym zaprzeczeniem. Ale i tak pewnie chodziło Ci o przynajmniej.
sphinx123 to nie była opinia, tylko jawna prowokacja nie mająca na celu niczego innego jak tylko zapoczątkowaniu kłótni. Skoro temat cię interesuje, to wnieś coś do niego a nie pisz takich bzdur. Popieram zdanie Matrika, po co tu mieszać Bogu ducha winnych "no liferów". Ale szczerze mówiąc chciałbym dowiedzieć się więcej o OOBE, niech to będzie projekcja w mózgu, w sercu czy w palcu od nogi. Chciałbym i już ;p
.Matrik.
11-03-2008, 21:04
Ja bym bardziej był zainteresowany LD. Czy trudno się tego nauczyć (tzn. jak długo to zajmuje), etc. Kiedyś chciałem, ale ktoś o tym coś takiego napisał, że uznałem nauczenie się LD za niemożliwe (nie wspomnę tego tutaj, dużo dzieci może czytać... było to w poprzednim temacie o LD).
Ja bym bardziej był zainteresowany LD. Czy trudno się tego nauczyć (tzn. jak długo to zajmuje), etc. Kiedyś chciałem, ale ktoś o tym coś takiego napisał, że uznałem nauczenie się LD za niemożliwe (nie wspomnę tego tutaj, dużo dzieci może czytać... było to w poprzednim temacie o LD).
Nauczenie się tego nie jest trudne, początkowo powinieneś po przebudzeniu zastanowić się nad swoim snem, następnie zapisać go w swoim dzienniku snów. Jest to ćwiczenie ułatwiające zapamiętywanie snów - jest to jeden z najważniejszych kroków, które należy poczynić, by osiągnąć LD. Codziennie, dość często należy robić RT (Reality Tests), czyli czynność, którą najprawdopodobniej robimy we śnie, przykładowo: patrzenie na zegarek, patrzenie na własne ręce (we śnie wygladają trochę inaczej) itp. Gdy robimy RT od conajmniej miesiąca (kilka razy dziennie) to robiąc daną czynność we śnie uzyskamy świadomość.
RT to sposób, dla osób chcących łatwiej osiągnąć LD, nie wchodząc przed snem w trans. Robiąc RT nie musimy w żaden sposób się przygotowywać do LD (oczywiście mimo wszystko ciągle należy prowadzić dziennik snów).
Robiąc RT, przykładowo z zegarkiem, nie wystarczy na niego tylko spojrzeć. Należy przy wykonywaniu danej czynność powtórzyć parę razy (najlepiej na głos) "To jest sen, i wiem, że śnię", należy przy tym zastanowić się nad tym co się powiedziało, można po powtórzeniu tych słów spróbować zrobić coś, co jest możliwe tylko w śnie, naprzykład spróbować wzbić się w powietrze.
Oczywiście do osiągnięcia LD powstały również specjalne techniki, szczególnie polecam to forum: www.lucid.fora.pl
Są na nim dokładnie opisane sposoby osiągania LD, wielu użytkowników tamtego forum ma LD kilka razy w tygodniu.
Zawsze można zapytać o coś kogoś doświadczonego w tych sprawach.
Życzę wielu LD ;)
Dark Horseman
11-03-2008, 21:56
Aj tam zes wylecial z lucidem xd
www.energyforum.pl
sphinx123
11-03-2008, 22:00
Słyszałem coś o metodzie WILD, jeżeli chodzi o wywoływanie LD. Polegała ona mniej więcej na skupieniu na oddechach i liczeniu ich, podobno potem umysł we śnie pozostaje skupiony, co podobno prowadzi do LD. Nie mówię że to skuteczna metoda, poprostu gdzieś mi sie obiło o uszy ; P
Słyszałem coś o metodzie WILD, jeżeli chodzi o wywoływanie LD. Polegała ona mniej więcej na skupieniu na oddechach i liczeniu ich, podobno potem umysł we śnie pozostaje skupiony, co podobno prowadzi do LD. Nie mówię że to skuteczna metoda, poprostu gdzieś mi sie obiło o uszy ; P
Masz rację, metoda Wild polega dokładnie, na świadomym wejściu w sen. W przeciwieństwie do metody z RT, Wildem rozpoczynamy sen odrazu ze świadomością. Ważna w tej metodzie jest umiejętność wyciszenia się, po wejściu w trans po kilkunastu minutach zaczyna się mieć hipnagogie (czyt. hipnagogi), czyli halucynacje i różne wrażenia słuchowe, np:czyjeś kroki obok łóżka. Po hipnagogie'ach możemy cieszyć się LD ;)
@Dark Horseman
Najlepiej poznać sprawdzone sposoby wielu osób z lucid forum. Tam dowiedziałem się naprawdę wiele na temat LD.
Dark Horseman
12-03-2008, 14:15
W sumei fakt, sam zaczynalem od lucida : ). A WILD jest na tyle fajna metoda, ze tak jak powiedzieliscie, przejscie w swiadomy sen odbywa sie krok po kroku od razu. Samo tak jakby "wnikniecie" do snu, to przejscie jest boskim uczuciem ;].
Pzdr.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.