PDA

Pokaż pełną wersje : Świadomy Sen - Twój własny wyimaginowany świat...

Stron : 1 [2]

Mystlich
27-06-2008, 11:37
Kurcze mi jakoś nie wyszło. Nawet snu nie zapamiętałem. Przed położeniem sie spać słuchałem muzyki i próbowałem się zrelaksować i jak już zasypiałem to próbowałem mówić sobie: "Chce być w tym śnie xxxx" kilka razy ale się nie udało. Zasnąłem nawet nie wiem kiedy , sen przeleciał b.szybko ok. 1 minuty i już obudziłem się jak byłą 10 rano.........

Czasem jak zasne to od razu budzę się rano bez snu -.-

Napiszcie mi ktos po kolei co zrobić mam zrobić żeby ten świadomy sen uzyskać i wywołać wogóle sen bo mam problem z tym ;/ -.-

Pzdr.

Voldemort
27-06-2008, 14:16
Napiszcie mi ktos po kolei co zrobić mam zrobić żeby ten świadomy sen uzyskać i wywołać wogóle sen bo mam problem z tym ;/ -.-

Sen masz zawsze, tyle, że musisz zmusić swój mózg by go zapamiętał. Można to wykonać powtarzając ciągle przed snem "będę pamiętał swój sen", czyli tak zwaną afirmacją. U mnie to prawie zawsze działa, ale pamiętaj, że musisz się zrelaksować. A jeżeli chcesz mieć świadomy sen, to musisz w jakiś sposób się dowiedzieć, że to sen. Na przykład słońce zmienia się w kule ognia która zmierza w prost na ziemie.

Exodus
27-06-2008, 14:22
Sen masz zawsze, tyle, że musisz zmusić swój mózg by go zapamiętał. Można to wykonać powtarzając ciągle przed snem "będę pamiętał swój sen", czyli tak zwaną afirmacją. U mnie to prawie zawsze działa, ale pamiętaj, że musisz się zrelaksować. A jeżeli chcesz mieć świadomy sen, to musisz w jakiś sposób się dowiedzieć, że to sen. Na przykład słońce zmienia się w kule ognia która zmierza w prost na ziemie.

Nie jestem pewien, ale chyba nie zawsze ma sie sny. Niektorzy nie maja.

Jesli sie myle to mnie poprawcie i podajcie jakis dowod, nawet mnie to ciekawi.

Rater
27-06-2008, 23:13
@Exodus
Każdy ma 4-5 snów w ciągu nocy, w zależności od tego jak długo się śpi ;P

Marzenia senne występują w fazie snu zwanej REM, czyli w fazie szybkiego poruszania się gałek ocznych xP Faza ta powtarza się co ok. 90 minut.

Czles
27-06-2008, 23:46
No cóż.. Kurs zaczynam od jutra, dziś chcę się wyspać normalnie.
Co do świadomych snów, to dość często mam coś pośredniego. Dokładniej to mam pełną świadomość bycia - mogę mówić, robić co chcę; czasami nawet zmuszę mózg, by osoba którą widzę robiła to co chcę; jak mam koszmar czy coś to wiem, że to sen i się wybudzam - ale nie mogę zmieniać sytuacji (albo nie chcę, bo w sumie co to za przyjemność czitować we śnie :P, wolę się do niej dostosować).
Fałszywych przebudzeń nie miałem, ale coś podobnego. Otóż czasami widzę siebie z góry... Niesamowite uczucie widzieć siebie śpiącego obracającego się, by spaść z łóżka i w rzeczywistości spadać z łóżka...
Zdarza mi się nader często w momencie, gdy zaczynam zasypiać, obrócić się i mieć uczucie, jakbym spadł z metra na ziemię...
3 razy miałem telenowelę senną, czyli w ciągu miesiąca śniłem ok. 4-5 razy na jeden temat, tworząc w ten sposób historię. Sny łączyły się w jednym punkcie, bez żadnych cięć, a fabuła szła dalej...
Bólu nigdy w śnie nie czułem, choć raz podczas snu, w którym dostałem kawałem meteorytu w gębę miałem czarny "ekran" na jakiś czas (jakbym stracił przytomność), zabić również nie jestem w stanie - kumpel przejechany przez samochód wstaje i otrzepuje się tylko - rox...

Cya.

Mystlich
28-06-2008, 10:04
Dzisiaj było trochę lepiej bo zapamiętałem i zanotowałem sen i trochę się afirmowałem....

Dziś śniło mi się , że byłem na lekcjii polskiego i nie wiem czemu straciłem uwagę i pan z polskiego się mnie coś spytał i ja nie wiedząc wyszłem poprostu z salia pan nic nie reagował. Była cisza i naglę świat stał się Tibią , w której ja sterowałem mną żeby jak najdalej uciec ale był to świat tibi i się obudziłem....

Kurcze widać miałem mieć okazję LD gdyż tibia nie jest rl światem ino szkoda że sie nie skapłem bo tak to już bym miał LD

Ciekawe czemu mi się Tibia śniła....może dlatego że dużo w nią gram na OTSach ????

Dziś kolejny dzień ćwiczeń będzie.

--Cienius--
28-06-2008, 18:02
Tylko jeszcze zauwazcie to ze atakuja was kosmici skaczecie z 20 pietra i nic wam sie nie dzieje to w snie bedzie tak jak dla nas w rl wyjscie do sklepu(wiem co mowie, bo kto widzial zeby Aragorn jadl czekolade i pokonywal yeti?). Ja osobiscie w 2 miechy mialem z 7 LD KAZDy byl tylko z tego ze sie skanpalem ze jestem w nim a nie te TR. Testy robilem dopiero jak sie skapnalem ze to sen... TO jest trudne i nie kazdy potrafi sama sila woli skapnac sie ze jest w snie...
Pozdro :)

dawid2
28-06-2008, 19:40
po 1 nocy nawet snu nie zapamiętałem ale trudno dzisiaj spróbuję znowu a jutro lecę sobie kupić zeszyt :P

Badon
29-06-2008, 11:47
Hmmm Mi sie tylko raz udało świadomie śnić a proboje caly czas.
I ten raz udal sie przez przypadek chyba. Przed zaśnięciem chciałem napierdolić ochronie, która mnie zgarneła za picie piwa pod sklepem... @_@" jako nieletni.
I udało sie. =]

dawid2
30-06-2008, 09:14
3 raz z rzędu nawet snu nie pamiętam :/
nie wiem co robie źle ;/
afirmuje sie itp ale jak nie pamiętam tak nie pamiętam wiec nie ma nawet co mówić o LD

--Cienius--
30-06-2008, 09:26
Nie skupiasz sie na afirmacji... Musisz po obudzeniu nie wiercici sie i przypominac sen ja zwsze moge przynajmniej 1 pamietac po 2 miechach treningu

Athelas
04-07-2008, 10:31
Jestem! na wyjeździe LD 5 razy ;)

@2up Musisz bardzo CHCIEĆ zapamiętać sen. Dziennik musisz założyć, i jak powiedział kolega, nie wierć się po obudzeniu! Rano skup całą uwagę na snach, nie myśl np. co będzie na obiad.

Mystlich
04-07-2008, 12:55
No to mi też się pomoc przyda ;p

Więc tak gapię się an moje rece co godzinę od wczoraj rano , dzisiaj też zaliczyłem kilka.....

....ale nie wiem dlaczego w śnei wszystko jest zaamzane i ustawione....nawet na myśl mi nie przychodzi spojrzyć na recę i nie mam LD. Za to z zapamiętaniem snu problemó nie mam ;p

Ostatnio śniło mi się że cały Sosnowiec był w płomieniach tak wielkich ze sięgały chmur <lol>

Poiwedzcie jak te LD u mnie wywołąć , afirmuję się , relaksuję się , gapie isę na ręce i nic:( A tak oczekuje na te LD

Arthelas jak ty to robisz ?????

Manis
04-07-2008, 19:01
A więc tak. Wiele osób ma coś takiego(przynajmniej ja), że zdaje im się, ze w ogole nie mieli snu. Tak to jest właśnie niepamiętanie go!. Więc po pierwsze:
Relaksujcie się, oczyśccie umysł. (ps. myślenie o nie myśleniu to jednak myslenie więc puści nie jesteście xD) i powtarzajcie sobie -śpię i pamiętam sen i znów śpię i pamiętam...
Dziennik-tak, zróbcie sobie, przydaje się do uświadomienia sobie.
Najłatwiejszym sposobem aby sobie uśwmiadomić, ze w śnie jesteśmy jest patrzenie się an dłonie jak to powiedział autor.

I tyle powinno starczyć. Powodzenia.

Uran of Aurea
05-07-2008, 00:55
Czemu wcześniej nie trafiłem na ten temat, ślepy jestem :p

Dla tych co nie mogą załapać LD
- połóż się wygodnie na plecach.
- przykryj się kołdrą ( nie może być ci ani za zimno ani za gorąco )
- zacznij w myślach powtarzać jakąś fazę np. Jestem całkowicie świadomy itp.
- hmmm tutaj będzie najtrudniejsze wyobraź sobie, że jesteś gdzieś daleko w nicości a twoje łóżko wiruje razem z tobą.
- zapadasz w sen
- robisz test rzeczywistości
Koniec :D Jak się nie udało to trudno :p

Gdy już dobrze opanujecie LD sen będzie dzielić się na epizody. Ja mam, że zdaje się zamazywać potem nic nie pamiętam i już mam drugi sen/epizod i snię o czymś innym....

edit poprawione pojęcia mi się pomyliły :p

Mystlich
05-07-2008, 13:26
@up

Ja wole leżeć na boku zamiast na plecach^^

Dobra robie wszystko ok...pamiętam sny ale kurde czemu nie mogę zrobic TR w śnie ???? Jak mam zrobic zebym we śnie zrobił TR

Pomocy !:(

Uran of Aurea
05-07-2008, 13:51
Musisz wyrobić sobie nawyk ! Ja robiłem tak, że za każdym razem kiedy patrzyłem na zegarek zatukałem sobie nos i próbowałem wypuścić powietrze jeżeli ci zatka uszy to nie jesteś we śnie jak nie zatka to śnisz. Jak już wyrobisz sobie ten nawyk to zdarzy Ci się, że zrobisz to i we śnie i wtedy uświadomisz sobie, że śnisz.

CytrynowySorbet
08-07-2008, 15:53
Żałuję, że w ogóle się tego nauczyłem... Świadomego snu dotąd nie miałem, za to zapamiętuje wszystkie koszmary, które teraz śnią mi się codziennie, niektóre tak realistyczne, że po przebudzeniu zastanawiam się, czy to się stało czy nie ;x

Lechista
08-07-2008, 16:11
Faza rem jest najciekawszą fazą. Właśnie tam możemy robić rozpierdziel. rotfl Lmao xD Spadłem z krzesła. Zajebisty filmik. właśnie się uczę xD

Legend-Brolly
09-07-2008, 02:36
Fajny ten Lucid Dream.
A widzieliście może komentarz pod filmikiem : "ta a jak dostane orgazmu a matka sie obudzi i mnei zobaczy?? " xD :o

vuxes
11-08-2008, 22:45
Bump bo szkoda, żeby ten temat zaginął w czeluściach forum. :)

Strasznik
12-08-2008, 00:01
Kiedys sie w to bawilem ale dalem sobie spokoj, a dzis pamietalem 4 sny Oo

kombossik
31-08-2008, 16:49
Ja pamiętam jak kupiłem (no wiadomo ja nie pirat hehe xD) gta san andreas to grałem bez przerwy no nie wiem 12h Potem śpie i patrze jestem w san andreas (świadomie że to sen) nagle skoczyłem z jakiejś góry i miałem takiego stracha że nie wiem lece , lece czuje że zara bede miał połamane kości xD (no w śnie bo latać jakoś nie umiałem tylko tak skakałem jak hulk na 100 metrów xD) i wylądowałem odziwo nic mi nie było ;o no to idę do gun shopa (sprzedawca ten sam co w gta hahahaa) dobra kupiłem 2 x uzi , wychodze ze sklepu patrze wychowaczyni moja o kurwa nie ma huja wziolem babe z kopa w plecy strzal w leb i ded human yeee , potem nie wiem wogóle jak to było ale tak jakbym miał taką mapkę w oczach jak w gta i patrze że dziewczyna jest blisko (moja laska) no to idę xD no potem wiadomo co robiłem ... I nie wiem poszedłem do spożywczaka po coś i sie obudzilem :/... Sam się dziwiłem bo z zapamiętanych snów ten był najdłuższy i najlepszy xD

(sorry za pisownię nie chciało mi się poprawiać wszystkiego)
(sen całkowicie prawdziwy)

a jeszcze jedno jak byłem mały i obejżałem film anakonda to miałem 4 sny o tym filmie (zal) 3 razy anakonda mnie zabijała (obudzenie natychmiastowe) a ostatnim razem uciekłem jakiś statek płynał haha i już mi się nie śniło to nigdy ;/ Ale nie zapomne nigdy jak idę se lasem a tu z drzewa zwisa ten wielki łeb taki i mnie połyka to poprostu nie samowite ...

No i 3 sen który pamiętam (do dzisiaj inne może też ,,pamiętałem'' był śnieg ja latam sobie po dachach i nagle jakieś wampiry/wilkołaki tak samo jak ja latając gonią mnie no i nie wiem tak z 30 minut (realnych nie skróconych itp) tak uciekałem i w końcu się znudziłem i sam do nich podleciałem i koniec snu .

A ostatni 4 byłem w ciele mojego kolegi z klasy (bardzo dziwne nie wiem czemu) obudziłem się w jego domu (no w końcu byłem nim) jego matka mówiła mi idź już do szkoły (ja myślałem że to prawda nie sen choć nie byłem sobą - no kurwa co jest) a ja no dobra już idę no i jak w rl szedłem do szkoły choć jakoś dziwnie się czułem bo nie byłem sobą xD dochodze do drzwi (szkoły) otwieram je i... koniec snu . Ten sen był najdziwniejszy :/ bo sam do konca nie wiedzialem czy to prawda czy nie :O to było dziwne wiedzieć że jestem nie w swoim ciele ale myśląc że sie jest w rl - rzeczywistości normalnej.

Herbi_Oxyna
31-08-2008, 17:34
Hmm... Mi się nie udało dobrze wejść w LD raz tylko jak miałem sen to poczułem nagły strach i zacząłem szybko oddychać, to wtedy naszła mnie myśl "kurde, muszę się uspokoić, bo się obudzę" i się obudziłem, więc to był taki 1-sekundowy LD :D

KubaGuzikkk
31-08-2008, 21:47
W tamtym roku jakos jak mialem 88 lvl zaraz po patchu gdzie weszly royal speary zaczalem pg na maladzie i jakos po tygodniu (spedzalem tam po 12-14h dobowo xd) zaczely mi sie gsy snic, myslalem ze oszaleje o.o

vuxes
31-08-2008, 22:14
W tamtym roku jakos jak mialem 88 lvl zaraz po patchu gdzie weszly royal speary zaczalem pg na maladzie i jakos po tygodniu (spedzalem tam po 12-14h dobowo xd) zaczely mi sie gsy snic, myslalem ze oszaleje o.o

Mi się czasami śnią openy więc wiesz. :\\

zoliax
31-08-2008, 23:08
A wy chociaż macie pojęcie co to jest ten LD? >.>

--Cienius--
04-12-2008, 20:01
Bump

Pytanko:

Ten dziennik jest tak bardzo potrzebny? ;/ jakos nie cce mi sie go robic a LD ostanti raz mialem z miech temu mialem faze ze mialem w miesiacu z 8 ld a teraz nic jakies rady? :D

vuxes
04-12-2008, 22:28
Nie jest konieczny ale podobno bardzo pomaga.

Xapro
20-12-2008, 22:15
Dzisiaj mi się śniło że jakiś pies mi się włamał do kuchni, która jest na parterze. Schodzę po schodach na parter i on mnie atakuje. Chwilę się bijemy i koniec. Zawsze pies wygrywa. Potem tak jakby zamroczenie na 2 sec i znowu schodzę po schodach. Pamiętam że mnie pokonał. I, co jest najśmieszniejsze, za każdym razem próbowałem czegoś innego (np. raz biłem go kapciem, kiedy indziej szczułem na niego dzikie chomiki). I to wszystko podczas 1 snu. Po jakichś 20 próbach znudziło mi się to, powiedziałem mu że mam dość. On do mnie podszedł i zaczął do mnie gadać. Nagle na niego spojrzałem i powiedziałem: ,,Przecież ty jesteś tylko wytworem mojej wyobraźni, więc rozkazuję ci stąd znikać, urojony psie". Dotąd mnie to śmieszy :D

FlisApola
30-12-2008, 20:36
Jak tak czytam te wasze posty to aż mnie wzięło na LD, bo, musze przyznać, nie wiem czy na pewno, ale chyba miałem kiedyś ten świadomy sen. Wiec będe trenował B)
@btw jakby mi sie udało to zażycze sobie znać passy Lorda'Paulistinhy :p
co poradzic, tibia uzaleznia... 8o

Avios
30-12-2008, 20:48
A jak się z tego wybudza?

Uran of Aurea
30-12-2008, 21:12
A jak się z tego wybudza?

Mało kto chce, żeby LD sie skonczyło xP A jak już bardzo chcesz się zbudzić to po jakimś czasie sen zrobi się glupi, rozmaznay i mało realny to wtedy pozostaje czekać i nie podtrzymywać świadomości.

FlisApola
31-12-2008, 14:19
zapamiętałem dzisiaj jeden sen. Był, jakby to powiedzieć, lekko pomylony. I - co najważniejsze - zdaje sie, że miałem nad nim przez sekundy kontrolę! Możliwe jednak, ze tylko śniło mi sie, że mam LD. Jeśli to było LD to bardzo dziwne, bo tylko od czytania waszych postów. :o Ktos coś z tym kmini? Mozecie mi coś wyjaśnić?

Aroonia
31-12-2008, 17:19
Prawie miesiąc treningów za mną... póki co, dobrze zapamiętuję swoje sny. Dla próby, trzy dni pod rząd nie zapisywałem (i dotąd nie zapisałem) snów, które w przeciągu tego czasu miałem. Pamiętam wszystkie trzy do dziś :)

Mój reality check to zatykanie nosa i próba wciągnięcia powietrza. Jak na razie nie wykonałem go podczas snu, chociaż na jawie robię to dość często... jakieś rady w tej kwestii? :P

Robin
31-12-2008, 17:23
Raz trenowałem. Po miesiącu bezowocnych prób darowałem se. tydzień później ZONK zrobiłem to niechcący -.-

Yakky
31-12-2008, 17:57
Zapisywałem te sny i myślałem sobie, że to głupota i tyle.
Nudziło mi się to ale jakoś wkręcałem się coraz bardziej.
Po ok. 50 dniach zacząłem czuć, że potrafie spowodować zawroty głowy, oraz wirowanie obrazu w mojej podświadomości. Na poczatku troche jednak się wystraszyłem, sam nie wiem czemu.
W ciągu ostatnich 2-3 dni kontrolowałem swój sen. Chciałem latać i latałem. Dopalacze się przy tym chowają.

Teraz troche lipa ;/ bo tej nocy nie będe spał więc nici z kontroli snu.

btw.
_$$$$$____$$$_____$$$____$$$$$
$$$$$$___$$$$$___$$$$$__$$$_$$$
$$__$$__$$$_$$__$$$_$$__$$$_$$$
____$$__$$$_$$$_$$$_$$$_$$$_$$$
___$$___$$$_$$$_$$$_$$$_$$$$$$$
__$$_$$_$$$_$$$_$$$_$$$__$$$$$
_$$$$$$_$$$_$$$_$$$_$$$___$$$
$$$$$$$__$$$$$___$$$$$___$$$
_________$$$$_____$$$$__$$$

Wszystkiego naj, naj w Nowym Roczku,
żeby najgorszy dzień w Nowym Roku
był lepszy od najlepszego dnia w starym roku. Życzy Yakky

MatiCFC
01-01-2009, 23:11
Zaczynam się w to bawić. Wydaje się ciekawe.
Dziś dzień 1.

Czyli powtarzanie sobie, że będę śnił, a gdy się obudzę, to sny pamiętać będę, przy totalnym relaksie, a rano przypominanie sobie o czym śniłem.

O dziwo czasami pamiętam swoje sny. Dzisiejszy i wczorajszy. Wczorajsze dwa.

Także może dam rade.

Wszystkim dobrej nocy.

Arrathel
02-01-2009, 10:57
Znam to od dosyć jakiegoś czasu (xD), i powiem wam że coraz lepiej mi wychodzi...
Umiem już powiedzieć własne zdanie, zażądać by było tak a nie inaczej (a to ważne :P) i pare tam razy mi wyszło robić co się chce z ograniczeniami (uhm... np. przy rozmowie z kolegą pada hasło "ścigajmy się" i tak się dzieje, po czym mówie że napiłbym się czegoś i idziemy pić).

/Jesion.

MatiCFC
02-01-2009, 13:03
Noc nr. 1 mineła. Zaliczam ją do udanych.

Przed pójściem spać rozmyślałem o wszystkich problemach dnia itd, gdy skończyłem, wygodnie położyłem się w łóżku, nie myślałem o niczym, oczyściłem się i swój mózg. Zaczałem powtarzać forułkę "Dziś będę śnić, a gdy się obudzę, będę pamiętał moje sny". Czasami zaburzałem to różnymi myślami które mi przeszkadzały, ale starałem się robić co trzeba.

Zasnąłem.

Obudziłem się. Nie ruszałem się, przewierciłem lekko, by mi wygodnie było, poczym starałem się przypomnieć sobie moje sny. Na początku nic, zaraz jak się obudziłem, po czym 3-5 minut później miałem w głowie całe gotowe 2 historie które były moimi snami- przypomniałem sobie 2 sny, pamiętałem je, i naprawde były szczegółowe, zwykle nie pamiętam więcej niż "pokazu slajdów" w nocy, a tym razem pamiętałem 2 sny, ułożone w 2 historie.

Jestem zadowolony. Zobaczymy co to będzie dalej.

Avios
02-01-2009, 13:25
Ja pamiętam max. 1 sen bez żadnych 'wspomagaczy psychicznych' etc.
Wczoraj przed snem pierwszy raz powtarzałem sobie 'Muszę zapamiętać moje sny'. Pamiętam jeden, nie przypominając sobie po, obudzeniu się,.

Gracz_Tibia
02-01-2009, 22:33
Ja 'trenuję' LD od paru miesięcy, chociaż ostatnio zaniechałem. Pamiętam jak zaczynałem i w pierwsze 2 tygodnie udało mi się mieć 7 LD d;

Arrathel
03-01-2009, 04:57
Tak... a mi się zdarzyło coś przykrego dzisiaj rano... (Kubunio to ja)...
Kubunio 4:36:56
i wogóle teraz...
Kubunio 4:37:20
(bo dobrze wiesz że od jakiegoś czasu praktykuje sen kontrolowany)...
Kubunio 4:37:28
obudziłem sie
Kubunio 4:37:37
i zszedłem na dół po coś do piicia
Kubunio 4:37:48
a tam anjstraszniejsze rzeczy jakie w życiu widziałem
Kubunio 4:37:57
Jezu... skąd to sie w mojej głowie bierze? : x
Kubunio 4:38:09
(zapomniałem sprawdzić czy sie obudziłem)... -.-
Ale dzide wyrwałem :PP.
Nawet gdy to wszystko zobaczyłem nie myślałem o czymś w stylu próby polemizacji "ej idźcie stąd" czy coś, czy nawet sprawdzeniu czy śnie...
Cóż... będzie nauczka na przyszłość :P.

/Jesion.

FlisApola
03-01-2009, 16:35
No więc wyniki mojej wczorajszej afirmacji i próby osiągnięcia stanu snu świadomego: (cel afirmacji, wynik)

- zasnąć - OK
- mieć LD - dupa
- zapamiętać sen - dupa

Słowem: DUPA.

Czy ktoś może mi pomóc w osiągnięciu LD? Co mam robić oprócz TR (RT? ;)) i afirmacji?

Arcan
03-01-2009, 23:10
No więc wyniki mojej wczorajszej afirmacji i próby osiągnięcia stanu snu świadomego: (cel afirmacji, wynik)

- zasnąć - OK
- mieć LD - dupa
- zapamiętać sen - dupa

Czy ktoś może mi pomóc w osiągnięciu LD? Co mam robić oprócz TR (RT? ;)) i afirmacji?

Co prawda w pełni kontrolowanego LD jeszcze nie miałem, ale naczytałem się wiele na różnych forach.
Każdą noc, gdy nawet nie miałeś LD, musisz traktować pozytywnie. Nie powinieneś się denerwować tym, że nie miałeś świadomego snu, ale powinieneś nastawiać się pozytywnie na następną noc.
LD ma być nagrodą, nie celem. Celem, mają być ćwiczenia przybliżające z każdym dniem do nagrody.

Ze'To
03-01-2009, 23:58

- zasnąć - OK
- mieć LD - dupa
- zapamiętać sen - dupa

musisz chcieć kolego :> najważniejsza zasada... i uwierzyć, że zapamiętasz powtarzaj sobie, że będzies zpamiętał sen i uwierz w to całym ciałem... już same zwykłe sny dostarczają fajnych wrażeń :) próbuj

Aroonia
04-01-2009, 00:54
Ze'To, przyjacielu, a czy mnie jesteś w stanie coś doradzić? :)

Jak już mówiłem, miesiąc treningów za mną. Nie było dnia, w którym nie wykonałbym choćby 10 Reality Check'ów (w moim przypadku zatkanie nosa i próba wciągnięcia powietrza. Bardziej dyskretne i praktyczne niż gapienie się na ręce) a efektów jak nie było tak nie ma. Sny zapamiętuje różnie, raz uda mi się zapamiętać jeden a dość dokładnie, innym razem jakieś strzępy i screenshoty (takich urywków nawet nie zapisuję w dzienniku). Moje sny nie są w 100% wyraźne, tzn są znacząco mniej klarowne niż jawa. Głównie martwi mnie to, że w śnie nawet przez myśl mi nie przychodzi wykonanie RC.

Przyznam, że w ciągu tych wakacji świątecznych spać kładłem się bardzo późno, zresztą spójrz na godzinę wklejenia postu. Dodatkowo, gdzieś między wykonywaniem RC i zapisywaniem snów w dzienniku umyka mi cel, dla którego to wszystko robię. Znasz jakiś sposób jak o tym celu pamiętać zawsze i wszędzie?

FlisApola
04-01-2009, 21:44
okej, wysłuchałem kursu wczoraj, ale nadal mi kurde nie idzie nie zapamiętałem ani 0,000000000000000000000000000000000000000000001 snu!

@Ze'To:
ja bardzo to wszystko chce. tylko jeżeli nie umiem nawet zapamiętać normalnego snu, to co tu mówić o LD?? :baby:

MatiCFC
05-01-2009, 13:26
1 dnia jak pisałem- 2 sny.
2 dnia pamiętałem 1
3 dnia pamiętałem aż 4 sny!]
dziś, dnia 4, wiem, wiem, że miałem sen, ale nie przypomnę go sobie, bo ranek był bardzo stresujący, i nie myślałem o przypomnieniu sobie snu, a teraz ,chyba nie ma szans. Ale mysle o tym.

Ogólnie jestem zadowolony. Nigdy snów nie pamiętałem, no, pamiętałem je rzadko, max to 2 sny, czy 1,5 sna. A teraz 4 :)

Ze'To
05-01-2009, 15:36
Ze'To, przyjacielu, a czy mnie jesteś w stanie coś doradzić? :)

Jak już mówiłem, miesiąc treningów za mną. Nie było dnia, w którym nie wykonałbym choćby 10 Reality Check'ów (w moim przypadku zatkanie nosa i próba wciągnięcia powietrza. Bardziej dyskretne i praktyczne niż gapienie się na ręce) a efektów jak nie było tak nie ma. Sny zapamiętuje różnie, raz uda mi się zapamiętać jeden a dość dokładnie, innym razem jakieś strzępy i screenshoty (takich urywków nawet nie zapisuję w dzienniku). Moje sny nie są w 100% wyraźne, tzn są znacząco mniej klarowne niż jawa. Głównie martwi mnie to, że w śnie nawet przez myśl mi nie przychodzi wykonanie RC.

Przyznam, że w ciągu tych wakacji świątecznych spać kładłem się bardzo późno, zresztą spójrz na godzinę wklejenia postu. Dodatkowo, gdzieś między wykonywaniem RC i zapisywaniem snów w dzienniku umyka mi cel, dla którego to wszystko robię. Znasz jakiś sposób jak o tym celu pamiętać zawsze i wszędzie?

jedno krótkie pytanie : piszesz dziennik snów ? : > założe się, że nie ^^ załóż dziennik snów i pisz obojętnie co zapamiętasz... raz na tydzień przejrzyj sobie sny, powinno pomóc :)

@up
w ciągu jednej nocy mamy właśnie przeciętnie 4 sny więc bardzo dobrze, że aż tyle zapamiętałeś :)
teraz już nie przypomnisz sobie tego dzisiejszego snu, ale zawsze kiedy się budzisz i nie pamiętasz snu zamknij oczy i wmawiaj sobie "pamiętam ten sen" powinno pomóc Pozdr :)

MatiCFC
05-01-2009, 15:49
Wiem wiem, bo ogólnie zaraz po przebudzeniu nie pamiętam absolutnie nic ze snów. Poleże 3-5 minut, i nagle olśnienie, wszystko jak na tacy, biore dziennik i spisuje :)
Co do dzisiejszego, olśniło mnie i pamiętam o czym był jeden sen. Ale tylko o czym był, pamiętam ze 2-3 obrazki:) Co ciekawe, poprostu zamyślilem się, nie o snach, i wpatrywałem się w mój dziennik snów- i wtedy mi się przypomniało :)

Aroonia
05-01-2009, 15:54
Sny zapamiętuje różnie, raz uda mi się zapamiętać jeden a dość dokładnie, innym razem jakieś strzępy i screenshoty (takich urywków nawet nie zapisuję w dzienniku)

Z czego łatwo można wywnioskować, że dziennik prowadzę... ostatnio niewiele snów zapamiętałem, a o dziwo przypominają mi się jakieś stare, które miały miejsce ponad rok temu. Wczoraj próbowałem położyć się wcześniej spać, ale niestety dzięki mojej kochanej, hałasującej siostrze zasnąłem po 23:00... obudziłem się - znów gleba, nie pamiętam.

zamknij oczy i wmawiaj sobie "pamiętam ten sen" powinno pomóc
Cóż, w tygodniu moja pobudka wywoływana jest przez budzik ustawiony w komórce i gdy tylko go usłyszę ogarnia mnie ogólna niechęć do szkoły i pragnienie poleżenia jeszcze przez przynajmniej 2-3 minuty w cieple ^^ Wykorzystam ten czas tak jak poleciłeś i zobaczymy co z tego będzie.

Ze'To
05-01-2009, 16:34
@up
o kurwa sorry nie zauważyłem tego : > staraj się bardziej miesiąc to mało. Jeśli nie pamiętasz snów to bardzo możliwe, ze miałeś kontrolowany sen ale go nie zapamiętałeś. Skup się na zapamiętywania snów afirmuj się dłużej zobaczymy co z tego wyniknie :)

MatiCFC
05-01-2009, 17:45
Wczoraj próbowałem położyć się wcześniej spać, ale niestety dzięki mojej kochanej, hałasującej siostrze zasnąłem po 23:00... obudziłem się - znów gleba, nie pamiętam.

To nie powinno przeszkadzać- ja zasypiam tak od 23-01.30
Sny pamiętam, jak mówiłem.

FlisApola
05-01-2009, 18:19
dzisiaj zapamiętałem strzępy jednego snu. Najpierw, po przebudzeniu, gdzieś mi siedział w najgłębszych zakamarkach podświadomości. Przypomniałem sobie dopiero przed wyjściem do szkoły i zapisałem.

Radix
05-01-2009, 18:23
Ja swojego razu wyczytałem na pewnym forum, że jakiś chłopak miał świadomy sen o dziwnych postaciach. Jedna go zadrapała i gdy rano wstał, to miał to zadrapanie. Wystraszony był niby okrutnie. Nie mnie oceniać, czy kłamał, czy mówił prawdę, w każdym bądź razie takie o to małe przemyślenie dla niektórych.

Shanhaevel
05-01-2009, 18:25
@up
Może się otarł o jakąś część łóżka i poczuł to we śnie? : P

Ze'To
05-01-2009, 18:42
Ja swojego razu wyczytałem na pewnym forum, że jakiś chłopak miał świadomy sen o dziwnych postaciach. Jedna go zadrapała i gdy rano wstał, to miał to zadrapanie. Wystraszony był niby okrutnie. Nie mnie oceniać, czy kłamał, czy mówił prawdę, w każdym bądź razie takie o to małe przemyślenie dla niektórych.

niemożliwe, aby stało mu się to od snu... najprawdopodobniej zrobił sobie coś w czasie snu i tak to wytłumaczył... a pozatym to nie był świadomy sen : > w świadomym śnie nikt Cie nie drapie tylko ty drapiesz innych :D

Aroonia
05-01-2009, 19:08
bardzo możliwe, ze miałeś kontrolowany sen ale go nie zapamiętałeś.

Rozmawiałem kiedyś z osobą równie długo praktykującą LD i powiedziała mi, że świadomego snu nie da się zapomnieć. Skoro miało się możliwość kontrolowania snu, musiała brać w tym udział nasza świadomość, co wiąże się ze 100% pewnością jego zapamiętania. Na mój rozum to ma sens, bo inaczej całe LD tkwiło by w pamięci, a nie świadomości, że to robiliśmy. Trochę to pokręcone, ale mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi.

Skup się na zapamiętywania snów afirmuj się dłużej zobaczymy co z tego wyniknie :)

Nie wiem jak to jest u innych ludzi, ale ja nie potrafię szybko zasnąć skupiając się na powtarzaniu w myślach różnych rzeczy (no chyba, że jestem bardzo zmęczony). Mózg wtedy ciągle pracuje i daje znak "Nie idziemy spać, robotę mamy!" :P Gdy zwolnię powtarzanie, to po pewnym czasie o nim zapominam i z pustką w głowie zasypiam. A może tak to ma wyglądać?

To nie powinno przeszkadzać- ja zasypiam tak od 23-01.30
Sny pamiętam, jak mówiłem.

Racja. Niejednokrotnie późno kładłem się spać a rano pamiętałem calutki jeden sen (często koszmar). Prawdopodobnie dlatego, że zostałem obudzony w trakcie fazy REM. Wtedy bezpośrednio ze snu trafiasz w rzeczywistość i zapamiętanie snu jest praktycznie pewne. W necie wyczytałem także, że drzemki i długi, spokojny sen idzie w parze z LD, więc chodząc ciągle niewyspanym na pewno szanse na zapamiętanie snu maleją.

Ze'To
05-01-2009, 19:12
@up

możliwe, że tak jest ale może to tkwić daleko w Twojej pamięci i Twój umysł może to uznać za nie potrzebne i skasować oczywiście jeśli szybko postarasz się o przypomnienie snu to dasz radę... wystarczy chciec sobie przypomniec

po 2 nie musisz zasypiac z tą myślą! wystarczy, że kiedy masz czysty umysł będziesz sobie to wmawiał nawet jeśli później będziesz miał pustkę w głowie

MatiCFC
05-01-2009, 19:46
Nie wiem jak to jest u innych ludzi, ale ja nie potrafię szybko zasnąć skupiając się na powtarzaniu w myślach różnych rzeczy (no chyba, że jestem bardzo zmęczony). Mózg wtedy ciągle pracuje i daje znak "Nie idziemy spać, robotę mamy!" :P Gdy zwolnię powtarzanie, to po pewnym czasie o nim zapominam i z pustką w głowie zasypiam. A może tak to ma wyglądać?

Mam to samo, ale jak widać, to nie przeszkadza :) Także o to się nie martw, widocznie naprawde to tak wygląda.

Uran of Aurea
05-01-2009, 21:45
Nie wiem jak to jest u innych ludzi, ale ja nie potrafię szybko zasnąć skupiając się na powtarzaniu w myślach różnych rzeczy (no chyba, że jestem bardzo zmęczony). Mózg wtedy ciągle pracuje i daje znak "Nie idziemy spać, robotę mamy!" Gdy zwolnię powtarzanie, to po pewnym czasie o nim zapominam i z pustką w głowie zasypiam. A może tak to ma wyglądać?

Powtarzanie tego na okraglo bez przerwy było by głupotą, trzeba za każdym razem zwiększać odstep miedzy afirmacjami. Masz "mocne" hipnagogi ?

W LD nie ma szans na takie "coś". Może to było OOBE ? Z OOBE nigdy nic nie wiadomo ;]

Ze'To
05-01-2009, 22:21
@up

z tego co wiem w OOBE również takie coś nie ma prawa się wydarzyć... jedyne o czym słyszałem to to, że inny duch wejdzie w Twoje ciało i może narozrabiać :) to nie matrix Panowie ^^

PS
Strasznie denerwuje mnie jak piszecie "LD" ... skrót z j. angielskiego... mamy taki piękny polski język, za który Nasi przodkowie walczyli, dlatego używajmy go z dumą ; ) piszcie po prostu sen kontrolowany

@Shan
specjalnie dla Ciebie to zrobię ! :D

Shanhaevel
05-01-2009, 23:14
@up
Zmień podpis z Yodą na polski odpowiednik. Może brzmi mniej dziarsko, ale będziesz przynajmniej konsekwentny.
EDIT:
@up
http://farm3.static.flickr.com/2338/2449405807_1b0229da1a.jpg?v=0

MatiCFC
06-01-2009, 17:46
Kolejna noc- stres wieczorem- zapomniałem wykonać czynności, jak wyluzowanie, powtarzanie formułki... wiecie, wszystko co trzeba.
Zasnąłem
Ranek, przebudzenie "nienaturalne" czyli wiecie, budzik, bo to zaraz szkoła, te sprawy.
Odrazu po przebudzeniu nerwy, zapomniałem i w ogóle się przygotować cholera.
Oprzytomnienie szybkie, daje sobie w myśli po pysku, luz, rozkładam się wygodnie, zaczynam myśleć o nocy. I "wymyślałem".
1,5 snu :). Ale wiem, że gdyby nie stres, było by lepiej. Bo wiem, że mam zapiski dzisiejszej nocy w głowie. Ale zwyczajnie już zapóźno. Dziś będzie lepiej.

Exodus
06-01-2009, 17:55

Moze przeszedl do narnii.

Ja swiadomy sen cwiczylem 2 dni(jak ten temat powstwal~), ale juz od dawna codziennie pamietam swoje sny z rana i czesto opowiadam je innym, moze mi si dzieki temu pamietanie snow poprawia. Niestety te sny sa zawsze bardzo nielogiczne i sie dzieja czesto w kilku miejscach w tym samym czasie.

Droid
06-01-2009, 18:00
czyli jak snie to nie powinienem sie ruszac...
ja kiedys snilem ze gram w pilke juz mam ja kopnac i sie obudzilem z bolem nogi okazalo sie ze kopnolem rame lozka xd

MatiCFC
06-01-2009, 18:04
czyli jak snie to nie powinienem sie ruszac...
ja kiedys snilem ze gram w pilke juz mam ja kopnac i sie obudzilem z bolem nogi okazalo sie ze kopnolem rame lozka xd

No widzisz, a ja noc temu strzeliłem na tutejszym boisku w mieście ładnego technicznego gola sam na sam, i żyłem długo i szczęśliwie :)

Skylanek_95
06-01-2009, 19:42
zarąbiste to :D dzisiaj miałem tak jakby kontrolowany sen, stałem na szkolnej hali i rzucałem w mojego nauczyciela od wf piłkami :D i wydaje mi sie, że robiłem to jakby z własnej woli... i o dziwo pamiętam ten sen chociaż nie miałem takiego zamiaru ;P od dzisiaj ćwicze na poważnie :P

MatiCFC
06-01-2009, 20:36
A tam piłkami w nauczyciela... to takie bez wyobraźni... porzucaj nauczycielami w armie piłek, nadchodzącą z najstraszniejszej krainy smerfów!
To jest coś :D

Ze'To
06-01-2009, 21:35
sorry za offtop ale muszę postawić na swoim :D

@Shanhaevel

Podpis z dedykacją dla Ciebie :* :D

Lord_Piterek
06-01-2009, 23:06
Jak się ma dziewczynę i naprawdę się coś do niej czuje to nawet się nie myśli o takich rzeczach jak pieprzenie supermodelek we śnie lol.

chyba ze jest sie facetem

Skylanek_95
07-01-2009, 10:03
ja mam jeszcze 1 pytanie do osób bardziej zaawansowanych ;p jeśli coś mi się przyśni, coś normalnego typu spacer po lesie albo gra w piłkę to jak mogę uzyskać świadomość skoro nie jestem w stanie zapanować nad tym co robię? aha i jeszcze jedno, często gdy miewam sny widzę swoją postać z góry lub z innej perspektywy ale nie z os.1 (z oczu) ktoś wie jak to "naprawić"? :confused:

wyżej opisałem sen, który przytrafił mi się 2 dni temu, stałem na hali i rzucałem w nauczyciela piłkami, robiłem to tak jakby z własnej woli, i w pewnym sensie miałem nad tym kontrolę. ale gdy skapłem się, że to sen chyba za bardzo się podnieciłem i się obudziłem xD próbowałem zasnąć w tej samej pozycji i kontynuować ten sen ale odniosłem porażkę ^^ od wczoraj ćwiczę na poważnie :P

pozdro

Ze'To
07-01-2009, 18:49
@up

tak jesteś w stanie jeśli tylko zrobisz wtedy test wytrzymałości...

i prawdopodobnie nie jestesmy w stanie zapanowac nad tym z jakiego ujęcia widzimy swój sen

aa i jeśli jeszcze raz poczujesz, że masz we śnie kontrolę to zacznij się kręcic wokół własnej osi i pomyśl o miejscu w którym chciałbyś się znaleśc : ) tak po prostu :D na pewno pomoże

--Cienius--
19-02-2009, 10:30
Polecam Ksiazke Kopydłowskiego - Świadomy sen, po przeczytaniu mialem w pierwsza noc LD i pamietalme 6 snów...

FlisApola
19-02-2009, 20:48
Ja tak jakoś od niedawna zapamiętuje kilka snów, ale o LD to mogę tylko śnić. :baby: Ktoś da jakąś skuteczną metodę, której sam używa?

vuxes
19-02-2009, 23:24
@up
Nie ma uniwersalnej metody, która byłaby skuteczna dla każdego. Musisz sam poczytać o metodach i poeksperymentować, która najbardziej Ci odpowiada.

T3H_VirUs
01-03-2009, 02:18
Hmmm

Szukałem tego. Śniłem pare razy świadomie ale przez przypadek : o

FlisApola
12-03-2009, 23:02
Ze dwie noce temu chyba miałem LD. Śniło mi się, że jestem w jakimś biurowcu, nikogo tam nie było, tylko ja. W pewnym momencie pomyślałem "kurde. Zaraz się skończy ten sen." I mam dwie hipotezy co do tego co było dalej:
1) Sen się urwał, a ja kontynuowałem go w swojej wyobraźni.
2) Miałem świadomość. Pomyślałem, gdzie chce iść i tam poszedłem. I jeszcze, byłem pewny, że w każdej chwili mogę otworzyć oczy i zakończyc sen. I niestety tak się stało. :(

Ktoś moga mi to wyjaśnić? PLAX!!1!

semilunaris
12-03-2009, 23:49
A ja muszę się wręcz 'pochwalić', że rzadko kiedy nie mam świadomego snu. Nie jest to takie fajne, jak mogłoby się wydawać. Kiedy śnisz, że jedziesz/lecisz czymś i kiedy upadasz, to na 'rl' się budzisz - przynajmniej u mnie tak jest.

Ma to jednak swoje dobre strony, o dziwo podczas jednego ze snów nauczyłem się łapać płaszczyzny w poi i kręcić fire staffem zza plecami. Wiem, brzmi śmiesznie, ale musicie uwierzyć na słowo.

Sny pamiętam wszystkie, zazwyczaj są to 2-3 podczas każdej 'sesji'. Jedyne, czego nie ma w moich snach to dźwięk.

A, w świadomy sen zawsze wprowadza mnie muzyka do snu. Nie rock, pop, techno czy coś w tym stylu. Raczej jazz, muzyka klasyczna, muzyka Zimmera, Howarda Shore'a, czy ścieżki dźwiękowe z Fight Club itd. Co jak co, ale po ścieżce dźwiękowej z ,,Eyes wide shut" (zwłaszcza utworu, który leci podczas obrzędów w tej dużej posiadłości) są niewyobrażalnie ciężkie schizy. Może Wam to jakoś też pomoże?

No to tyle w tej kwestii, nie lubię świadomych snów.

vuxes
13-03-2009, 17:50
No to tyle w tej kwestii, nie lubię świadomych snów.

To mi odpal trochę.

Dajah
13-03-2009, 18:59
Siema wszystkim ;) dzisiaj trafilem na ten temat i dowiedzialem sie juz wszystkiego co jest mi potrzebne do doswiadczenia swiadomego snu ;) teraz pozostaje tylko praktyka praktyka praktyka az do skutku, mam nadzieje ze mi sie uda B) zycze wszystkim szybkiego sukcesu :p

ps. postaram sie pisac tutaj na temat przebiegu moje calego cyklu i w miare mozliwosci pomagac ;) pozdro

Dajah
14-03-2009, 16:50
Mam juz za soba pierwszy sukces ;) zapamietalem 2 sny chociaz byly dosc krotkie, oba zwiazane z pewna gra
najpierw obudzilem sie w srodku nocy po zakonczeniu sie pierwszego snu i od razu go zapisalem
nastepnie obudzilem sie juz normalnie i zapisalem kolejny sen ;)
oby kolejne dni byly tak samo lub bardziej udane :)

--Cienius--
16-03-2009, 15:18
Z wczorajszej nocy na dzisiaj mialem dwa OOBE swiedne uczucie nawet lepsze niz LD :)

Grelix
16-03-2009, 21:30
Mam pytanie ... czy jeśli akurat ja doznam tego paraliżu i będę miał duszności (czytałem że czasem występują), to czy jeśli będzie mi się zdawać że nei mogę oddychać to jest ryzyko aby moje prawdziwe też nie oddychało i żebym się udusił? Bo chcę spróbować LD tylko właśnie tego się boję ;D

AzuranskiRookstayerXL
16-03-2009, 21:37
My też sięchętnie przekonamy, jesteś chętny na próbę? :>

Serious Sam
16-03-2009, 22:53
A próbujcie, tylko uważajcie, bo są potwierdzone ofiary 'paraliżu sennego'. Podobno umiera się powoli w męczarniach, nie możesz oddychać, ani się ruszać.

Żart oczywiście. Ja ta miałem kilka razy paraliż senny, trochę mnie trzymało, ale w końcu się zawsze wybudzam - nie ma powodów do obaw

Dajah
17-03-2009, 18:52
Jakie są wg. was najlepsze (czyt. najskuteczniejsze) TR bo do wczoraj używałem do tego zegarka na rękę ale przestałem go nosić...

FlisApola
28-03-2009, 22:25
Jakie są wg. was najlepsze (czyt. najskuteczniejsze) TR bo do wczoraj używałem do tego zegarka na rękę ale przestałem go nosić...

Ja zawsze, po spojrzeniu na zegarek, wizualizuję sobie, że lewituje. Jak lewituję - sen.

Ascaron
27-05-2009, 13:29
Dziś postanowiłem odwiedzić stary temat:

Dziś wstałem o 5:00 rano, żeby się poduczyć. O 5:45 zakończyłem naukę i położyłem się do łóżka. Postanowiłem spróbować świadomego snu. Kiedy leżałem już w łóżku na plecach z zamkniętymi oczyma zacząłem odliczać do 30 a następnie otwierałem oczy na 2-3 sekundy. Podobno po którymś otwarciu oczu można być już w śnie. Po jakimś czasie, gdy leżałem w bezruchu i tak sobie odliczałem otwierając oczy co 30 sek. zacząłem odczuwać mrowienie w całym ciele. Z tego co wiem oznacza to, że mózg zakłada na nasze ciało ''klatkę''. Po jakimś czasie zaczęły wkradać mi się jakieś myśli i niestety zasnąłem mając normalny sen. Nigdy dotąd nie miałem świadomego snu. Tylko np przestawałem czuć ciało lub odczuwałem jakieś mrowienie i pod powiekami jakieś hipnagogi się kształtowały, ale nie umiałem wytrzymać do końca. Czy byłem już na dobrej drodze do uzyskania świadomego snu?

Opis techniki:
-kładziemy sie do łóżka (zawsze jakiekolwiek efekty otrzymywałem leżąc tylko na plecach więc radzę właśnie tę pozycję)
-oczyszczamy umysł ze zbędnych myśli, możemy też rozluźnić mięśnie napinając na chwilkę od stóp każdy mięsień
-odliczamy od 1 do 30 (czas można sobie regulować)
-otwieramy oczy na 2,3 sek
-następnie znowu odliczamy do 30
-otwieramy oczy

I tak do świadomego snu.

Erverse
27-05-2009, 15:21
Ja LD miałem tylko jeden raz w dzieciństwie. Gadałem z kumplem i nagle bach - uswiadomiłem sobie, że śnię.

Tak na marginesie to próbował ktoś OOBE?
Dla mnie wydaje się być fajne, ale trochę boję się spróbować... Te wszystkie "duchy" które można tam spotkać itp. trochę mnie przerażają.
btw. podobno kościół zakazuje takich praktyk, ponieważ dzięki temu ludzie mogą sobie uświadomić, że są bogami dla siebie samego ^^

--Cienius--
27-05-2009, 17:12
gadalem z ksiedzem o tym ( tylko normalnym nie taki ktory poszedl za kase) I powiedzial ze jezeli ktos uwaza ze zle robi to zle robi ale w tym przypadku powiedzial mi ze moge cos odkryc czego nie pojme i moge zachorowac na jakas chorobe psychiczna (zdarzalo sie to u praktykantow oobe lecz bardzo rzadko). Dla mnie samego takie zjawiska jak LD czy oobe nie sa mi obce. W ld mozna spelniac swoje marzenia a w oobe mozna zobaczyc swiat niematerialy... Co do mrowienia sa to wibracje ktore sa przed odzieleniem sie ciala od ciala astralnego :)

Pamietajcie to niesie ze soba ryzyko, ale wiadomo kazdy za siebie decyduje. Polecam ksiazki Roberta Monroe

Pluszako
27-05-2009, 17:58
Wasze wypowiedzi są bardzo interesujące muszę tego spróbować :D

@Hmm.. Dużo tych erotomanów na forum ;D
Ja chce latać ! =]

@edit
K***a filiku nie ma ;((( (this video is removed by user) ...

semilunaris
28-05-2009, 15:14
gadalem z ksiedzem o tym ( tylko normalnym nie taki ktory poszedl za kase) I powiedzial ze jezeli ktos uwaza ze zle robi to zle robi ale w tym przypadku powiedzial mi ze moge cos odkryc czego nie pojme i moge zachorowac na jakas chorobe psychiczna (zdarzalo sie to u praktykantow oobe lecz bardzo rzadko). Dla mnie samego takie zjawiska jak LD czy oobe nie sa mi obce. W ld mozna spelniac swoje marzenia a w oobe mozna zobaczyc swiat niematerialy... Co do mrowienia sa to wibracje ktore sa przed odzieleniem sie ciala od ciala astralnego :)

1. Dlaczego w takich sprawach ludzie zawsze pytają księdza? :c
2. Ksiądz ma doktorat z psychologii mam rozumieć? Skoro straszy chorobami psychicznymi.

MasterofPuppets
22-06-2009, 17:58
Mógłby ktoś spowrotem wrzucić te filmiki na yt? Wdzięczny bym był :)

FlisApola
22-06-2009, 20:24
Dzisiaj, po przebudzeniu, zasnąłem po raz drugi (padał deszcz i w ogóle wstawać się nie chciało). Pod koniec snu pojawiło się menu - mogłem sobie wybrać temat mojego snu. W tym czasie wpadłem* na zajebisty pomysł otwarcia oczu i wcieliłem swój plan w życie. Czy to był częsciowo kontrolowany sen?

* Naprawdę o tym pomyślałem. To się nie stało samoistnie.

Ze'To:
Dzięx za rade, ale kontrola zaczęła sie od menu. O ile pamiętam, kiedyś też z czystej ciekawości chciałem sprawdzić co się stanie po otwarciu oczu.
A że ten wczorajszy sen był snem, zorientowałem sie chyba dlatego, ze, choć gapilem się w opcje w menu, nie mogłem nic odczytać. No, to tyle. ;)

Ze'To
23-06-2009, 01:22
@Flis
to był bardzo częściowo kontrolowany sen, jeśli byłbyś w pełni świadomy to z czystej ciekawości wybrałyś coś z tego menu
jeśli znowu będziesz choć trochę świadomy we śnie i poczujesz, że cię wysysa to spróbuj obkręcać się w okół własnej osi, w moim wypadku zawsze działa : )

Lord Dreathan
23-06-2009, 02:10
Od pierwszej nocy prob treningu z LD bylo widac efekty u mnie. Tzn pamietalem po kilka snow z jednej nocy. Nastepnie po kliku dniach jak udalo mi sie zorientowac ze to jest sen, to dosyc szybko sie budzilem ( mimo prob uzywania "kreciolka") Po tym dalem sobie spokoj, ale ostatnio znow zaczalem sie tym bawic. Efekty sa takie ze jak klade sie z mysla ze chce miec dzisiaj LD, to na 50% takich nocy mam min jeden sen LD. Ale z reguly szybko sie konczy, wiec musze doczytac czy sa lepsze metody od "kreciolka". Jak co to nie mialem LD w pelni tego slowa znaczeniu, bo bylem tylko swiadomy tylko tego ze snie. ( probowalem postawic przed soba jakas laske, w wiadomym celu ;D, ale nic z tego nie wychodzilo :P)

MasterofPuppets
23-06-2009, 07:56
Ponawiam pytanie :>

Beryliusz
18-07-2009, 22:23
Siemka

Ostatnio zainteresowałem się LD, i bardzo chciałem go doświadczyć.

Po 3 dniach udało mi się zapamiętać sen, a po 7 dniach było takie coś:

Jestem w długim korytarzu, po trenowaniu TR bez zastanowienia spojrzałem na ręce, a one były jakieś takie dziwne, nie umiem tego opisać. Nagle przypomniałem sobie, po co patrze na te ręce. Uświadomiłem sobie sen, ale byłem taki szczęśliwy że po kilku sec sie obudziłem :/

Po 2 dniach miałem dokładnie to samo - Długi korytarz, TR i uświadomienie. Spróbowałem podskoczyć, a podskoczyłem tak wysoko, że walnąłem w 'sufit' i sie obudziłem..

Przez następne 3 tygodnie miałem 4ld, ale odrazu jak sobie uświadomiłem to byłem bardzo szczęśliwy, że po ~tygodniu zwykłych snów wreszcie doczekałem LD, i z tego szczęścia aż się obudziłem :/

Nie wiem co sie dzieje, co mam robić żeby utrzymać LD przez dłuższą ilość czasu? :/ A może to poprostu mi się śni, że mam świadomy sen? I dlaczego cały czas jestem w tym piepszonym korytarzu jak mam ld? X(

Czekam na odpowiedz :D

Noradin
20-07-2009, 10:55
Mam pytanie ;p Czy jeśli miałem sen,był lekko rozmazany ale pamiętałem go [tworzyłem bo wiedziałem co się za chwilę wydarzy] to czy to był świadomy sen? Miałem już ok. 3 takie sny i każdy pamiętam z najdrobniejszym szczegółem.

sphinx123
20-07-2009, 12:09
Świadome sny są wtedy, GDY MACIE NAD NIMI CAŁKOWITĄ KONTROLĘ. To tyle. Nie ma się czym podniecać, że zapamiętaliście sen, albo że go rozpoznaliście.

vuxes
20-07-2009, 16:44
Świadome sny są wtedy, GDY MACIE NAD NIMI CAŁKOWITĄ KONTROLĘ. To tyle. Nie ma się czym podniecać, że zapamiętaliście sen, albo że go rozpoznaliście.

I tu się mylisz: sen jest świadomy wtedy, gdy w danym momencie zdajesz sobię sprawę, że śnisz. Nie ważne czy masz świadomość przez ułamek sekundy czy przez 10 minut.

piternet
20-07-2009, 17:56
Ktoś ma jakiś dobry link do poradnika o LD? Gdyż ten z 1 postu został usunięty.
I takie pytanko: czym sie różni OOBE od LD? Co lepsze? Chcę spróbować ;)

Wielkimanitu
20-07-2009, 19:16
I takie pytanko: czym sie różni OOBE od LD?

Niczym. To jedno i to samo.

MiXer
20-07-2009, 22:43
Ja niczego takiego nie ćwiczyłem, miałem tylko przypadek LD sam niedawno :D
Byłem w jakimś ogrodzie, stały jakieś fajne dziewczyny prawie nagie zd, to przeszedłem ide drugi raz stoi jedna fajna dziewczyna, nagle uświadomiłem sobie Ej przecież to jest sen. To podszedłem do niej na luzaku, przytuliłem sie, i sie obuudziłem :/

Exodus
20-07-2009, 23:23
Niczym. To jedno i to samo.

LD to po prostu swiadomy sen, a oobe to doswiadczenia poza cialem, czyli czlowiekowi wydaje sie, ze wyszedl poza wlasnie cialo i czesto widzi siebie z gory, moze naprawde jakos wychodzi, swiadcza o tym przyklady ludzi, ktorzy przezyli smierc kliniczna, oni takze doswiadczaja oobe.

Wielkimanitu
21-07-2009, 12:21
LD to po prostu swiadomy sen, a oobe to doswiadczenia poza cialem, czyli czlowiekowi wydaje sie, ze wyszedl poza wlasnie cialo i czesto widzi siebie z gory, moze naprawde jakos wychodzi, swiadcza o tym przyklady ludzi, ktorzy przezyli smierc kliniczna, oni takze doswiadczaja oobe.

OOBE (czyli wrażenie bycia poza ciałem) można doświadczyć w trakcie świadomego snu, zażywając przeróżne ciekawe substancje, albo będąc w stanie śmierci klinicznej. Tylko że nie ma to nic wspólnego z opowiastkami oszołomów, którzy wyszli se z ciała, polecieli do szkoły, znaleźli tam arkusz maturalny i napisali na 100% matematykę na poziomie rozszerzonym.

Exodus
22-07-2009, 20:56
OOBE (czyli wrażenie bycia poza ciałem) można doświadczyć w trakcie świadomego snu, zażywając przeróżne ciekawe substancje, albo będąc w stanie śmierci klinicznej. Tylko że nie ma to nic wspólnego z opowiastkami oszołomów, którzy wyszli se z ciała, polecieli do szkoły, znaleźli tam arkusz maturalny i napisali na 100% matematykę na poziomie rozszerzonym.

co nie zmienia faktu, ze oobe to juz cos innego niz LD

sphinx123
22-07-2009, 21:32
co nie zmienia faktu, ze oobe to juz cos innego niz LD

Można powiedzieć że OOBE to LD z ograniczeniami ;<

Tibijczyk222
26-07-2009, 17:16
Takie coś naprawdę istnieje? Tzn. będę mógł sobie we śnie wstać zrobić kawe , zajebać koledze , poleciec w kosmos na inną planetę?Albo (nie jechać po mnie xD) wejśc w świat maple sotry i pójść expić na grzybki tak jakbym ja był postacią(XDD) ????
Proszę podajcie jakieś linki do różnych lekcji tego LD

A co się stanie jak pomysle ze to sen a to nie sen i sie zabije w rl?

zoliax
26-07-2009, 17:26
Wujek Google (http://google.pl) podobno jakieś miał. Kumple mi mówili, że stryj Ask (http://ask.com) też coś o tym wie. No i mógłbym się założyć, że i u babci WP (http://wp.pl) coś by się znalazło...

Ze'To
27-07-2009, 12:54
Takie coś naprawdę istnieje? Tzn. będę mógł sobie we śnie wstać zrobić kawe , zajebać koledze , poleciec w kosmos na inną planetę?Albo (nie jechać po mnie xD) wejśc w świat maple sotry i pójść expić na grzybki tak jakbym ja był postacią(XDD) ????
Proszę podajcie jakieś linki do różnych lekcji tego LD

Tak mógłbyś robić te wszystkie rzeczy we śnie, ale to jest dla osób systematycznych i trzeba poświęcić temu wszystkiemu trochę czasu.

A co się stanie jak pomysle ze to sen a to nie sen i sie zabije w rl?

Po co się pytasz co się stanie? Po prostu zginiesz. Jest mało prawdopodobne, że pomylisz rzeczywistość ze snem zresztą od czego są testy rzeczywistości...

Można powiedzieć że OOBE to LD z ograniczeniami ;<

Nie wiesz co mówisz :P Żeby dokonać takiego porównania musiałbyś przeżyć i OOBE i Sen Kontrolowany. Wątpię, że przeżyłeś kiedyś OOBE bo wtedy byś tak nie mówił ;). OOBE potrafi być o wiele bardziej realistyczne i jest to całkowicie inne uczucie niż Świadomy Sen i tych dwóch doświadczeń nie można ze sobą porównywać.

Glannath
30-07-2009, 15:49
Trochę odświeżę wątek. Chciałem tylko zapytać, jakie techniki RT są najlepsze? Bo sam nie wiem którą stosować, najczęśćiej wybieram tą z czytaniem tekstu, ale nie wiem, czy jest najskuteczniejsza.

A w ogóle, to coraz lepiej idzie mi zapamiętywanie snów. Dzisiaj na bank śniło mi się, że ojciec mi uwarzył eliksir wielosokowy.. oO Ale z prawdziwym LD jeszcze nie miałem styczności, więc narazie cierpiliwe ćwiczę. ;)

sphinx123
30-07-2009, 15:58
Nie wiesz co mówisz :P Żeby dokonać takiego porównania musiałbyś przeżyć i OOBE i Sen Kontrolowany. Wątpię, że przeżyłeś kiedyś OOBE bo wtedy byś tak nie mówił ;). OOBE potrafi być o wiele bardziej realistyczne i jest to całkowicie inne uczucie niż Świadomy Sen i tych dwóch doświadczeń nie można ze sobą porównywać.

Oba dzieją się w głowie i są złudzeniami.

@down

I gdzie Ty widzisz w tym LD?

Clockwerk
31-07-2009, 07:43
chciałbym podzielić się tym co dzisiaj mnie spotkało we śnie <chyba miałem taki LD>

wszystko pamiętam ze snu, bylem na starym osiedlu gadalem z kumplami pamiętam jakie tematy poruszaliśmy, wszystko pamiętam ze snu. Potem jeden z kumpli poszedł po fajki i ja powiedziałem tak z wściekłością ze już więcej nie chce palić (przed wakacjami jeszcze kopciłem) i zaraz po tym jak krzyknąłem ze nie chce już kurzyć natychmiast się obudziłem

nie robiłem żadnych ćwiczeń itp żeby mieć Ld

G17
05-08-2009, 14:08
jak bede tak snil to moge stac sie Arthasem (lich kingiem) i zapier**liĆ Illidiana ? ;p

vuxes
05-08-2009, 16:37
jak bede tak snil to moge stac sie Arthasem (lich kingiem) i zapier**liĆ Illidiana ? ;p

Możesz. <10 znaków>

Lahir
05-08-2009, 17:42
a ten link to nie key logger xD

Kriptomer
10-08-2009, 23:21
może ktoś dać link do "instrukcji ld " który działa (ofc po polsku bo nie chce mi sie meczyc jeszcze z tlumaczaniem )

Albertus
11-08-2009, 07:50
jak ja bym to umial to bym codziennie po pare panienek zaliczal ;D (przez sen oczywiscie ) ;D

Frapper
11-08-2009, 10:21
jak ja bym to umial to bym codziennie po pare panienek zaliczal ;D (przez sen oczywiscie ) ;D

Zmien swoje nazistowskie poglady, wylacz komputer i do dziela. Nic trudnego!

@topic
fajna sprawa, ale na razie odpuscilem.

Dupca
12-08-2009, 11:49
Gdybym umiał LD zbanowałbym Wieszoka, ahh marzenia...