zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Jak to jest z traceniem itemow po dedzie?

Gawroon7
02-06-2008, 14:51
Od razu mowie ze chodzi mi o BP. Po kazdym dzedzie tracie sie ZAWSZE bp ( chyba ze sie ma aola ale mniejsza ). Ale czy traci sie BP czy item ktory znajduje sie na miejscu BP ? Przykladowo: Mam 1 bp ale trzymam go tam gdie jest miejsce na strzaly. Czy tez go bede zawsze tracil ? i 2. mam 2 Bp: jeden w m9ijescu na bp drugi w mijescu na strzaly. Czy strace obydwa czy ktory ? Losowo?

Zaxom
02-06-2008, 14:55
Wbij na noob chara jakiegoś i sprawdź ale bp zawsze wypada nie ważne czy masz go w miejscu tam gdzie powinien być czy gdzie indziej, a co do tego czy wypadają wszystkie jestem na 90% pewny, że tak.

M@th
02-06-2008, 15:05
Backpack i bag wypadaja ZAWSZE.Niewazne gdzie go bedziesz trzymal

Hodal
02-06-2008, 15:30
Backpack i bag wypadaja ZAWSZE.Niewazne gdzie go bedziesz trzymal

exactly.. próbowałem ten trick ale i tak wypada ;(

Levi
02-06-2008, 15:57
a trzymanie przedmiotów w key ringu w miejscu na strzały?

Valderor
02-06-2008, 16:52
Wszystkie pojemniki (bp, bag, keyring, martwy szczur itp) wypadają zawsze, niezależnie od tego, gdzie je trzymasz.

Emok
02-06-2008, 21:19
Wszystkie pojemniki (bp, bag, keyring, martwy szczur itp) wypadają zawsze, niezależnie od tego, gdzie je trzymasz.

Roger that!

Co do reszty ciała (hełmu, armoru, itd.) szansa wynosi 10% (z tego co pamiętam).

@down
Ta.

Perfect*Doll
02-06-2008, 21:38
A broń?
Wypada tak samo jak armor czy legi?
To znaczy czy "wypadalność" też wynosi 10%?

Lechista
03-06-2008, 13:35
musiałeś zrobi 2 takie tematy?jeden w dziale inne a drógi tutaj?

Gawroon7
03-06-2008, 17:03
Forum jest tak super zorganizowane, ze albo temat mona dac do 5 dzialow i wszedie pasuje albo nie pasuje do zadnego. I tak samo z ludzmi na forum.

Zalgadis
03-06-2008, 17:42
Nieważne gdzie trzymasz backpack,bag,keyring (itemy z pojemnością w sobie) wypadnie Ci na 100%.
Reszta itemów typu armor,legs,weapon,helmet,shield,necklace wypadną Ci na 10%(słownie dziesięć).
Jeżeli masz 2 bp, jeden w miejscu na bp drugi w ręce,miejscu na strzały(na klacie lol) wypadną Ci oba na 100%.
Myślę że dalsze komentarze są niepotrzebne ^^.

Snejk
06-06-2008, 17:13
A ja jednak nie jestem tego pewny, bo czasami nie tracilem baga trzymanego w miejscu na strzaly :)
Wydaje mi sie, a raczej jestem tego pewny, ze to wszystko opiera sie na pwnym systemie, ktory jest jedna z tajemnic tibi :)
po dluzszym rozmyslaniu wlaplem na taki pomysl, iz moze to wygladac tak:
Zakladamy, ze postac ma na sobie cale eq (lacznie z amuletem i strzalami w kolczanie) oraz w backpacku ma 20 itemkow (typu viale czy cos w tym stylu, nie posiadajacych mozliwosci wlozenia czegos do nich). podczas deada wszystkie itemy rozkladane sa w jeden ciag (dla ulatwienia pokaze to na znakach):
przyjmijmy E jako item z EQ (strzaly do niego naleza)
B jako plecack
R jako reszte
W sumie mamy 30 Itemow, czyli: ERBERREEREEEREERRRRRRRRRRRRRRR (kolejnosc losowa)
teraz Tibia musi wybrac 10% z nich losowo, czyli w tym wypadku 3 itemy, powidzmy, ze 2 z nich to itemy R, a trzeci to czesc eq, czyli E
no dobrze, ale dlaczego nie spadl nam BP wg. mojego sposobu?
Ano BP takze nam polecial, poniewaz podczas smierci nie mogl nam wypasc jakis konkretny item z Backpacka, dlatego jezeli wylosowany item znajdowal sie w bp, to bp musial takze wyleciec.
Skad wiem, ze to prawda?
Ano zauwazcie, ze jak idziecie na jakis powazniejszy hunt/exp z reguly macie bp zapchany itemami/manaskami/potami, to przy zgonie (rzadko sie to dzieje, jak mamy dobry team :] ) czesto nie tracicie nic poza BP, A WIEC TEORIA O TYM, ZE PRZY DEADZIE TRACIMY ZAWSZE BP(albo bag, jak to tam ktos wspominal) ORAZ 10% z EQ JEST NIE PRAWDZIWA!

Mam nadzieje, ze niktorzy sie ze mna zgodza, bo mysle, ze jednak mam racje :)

pozdrawiam ~Argon

Gawroon7
06-06-2008, 17:22
Wlasnie, mi tez sie tak wydaje, ale podobnie...3 razy z rzędu padłem i straciłem tylko BP: raz byl to pusty bag a w nim bag a w bagubag, a przedtem plecak 1 w plecaku 2 itd do 5...

G17
06-06-2008, 17:32
Np mam na sobie
plate armor , plate legs , leather boots , soldier helmet , brazowy bp
to z tibia tak jak z pralka
jak sie upierze to zostaje u ciebie
a jak sie wetnie w prale to wypada
tibia mysli

10% szansy na wypranie plate armora... hmm zaryzykujmy - pralka wciela item czyli item sie nie upral ... wypada

10% szansy na wypranie plate lwgsów... ryzyko ok - pralka uprala item zostaje

10% na wyczyszczenie butow jak sie nie uda to znikna - dupa pech jakis buty wyparowaly

10% na wypolerowanie helma jak zle wypolerujesz to sie stopi - polerujesz lerujesz ujesz esz i pieknie udalo sie helmik zostaje

100% na porwanie backpacka - 100%.. wiadomo

Xapro
07-06-2008, 13:31
A ja jednak nie jestem tego pewny, bo czasami nie tracilem baga trzymanego w miejscu na strzaly :)
Wydaje mi sie, a raczej jestem tego pewny, ze to wszystko opiera sie na pwnym systemie, ktory jest jedna z tajemnic tibi :)
po dluzszym rozmyslaniu wlaplem na taki pomysl, iz moze to wygladac tak:
Zakladamy, ze postac ma na sobie cale eq (lacznie z amuletem i strzalami w kolczanie) oraz w backpacku ma 20 itemkow (typu viale czy cos w tym stylu, nie posiadajacych mozliwosci wlozenia czegos do nich). podczas deada wszystkie itemy rozkladane sa w jeden ciag (dla ulatwienia pokaze to na znakach):
przyjmijmy E jako item z EQ (strzaly do niego naleza)
B jako plecack
R jako reszte
W sumie mamy 30 Itemow, czyli: ERBERREEREEEREERRRRRRRRRRRRRRR (kolejnosc losowa)
teraz Tibia musi wybrac 10% z nich losowo, czyli w tym wypadku 3 itemy, powidzmy, ze 2 z nich to itemy R, a trzeci to czesc eq, czyli E
no dobrze, ale dlaczego nie spadl nam BP wg. mojego sposobu?
Ano BP takze nam polecial, poniewaz podczas smierci nie mogl nam wypasc jakis konkretny item z Backpacka, dlatego jezeli wylosowany item znajdowal sie w bp, to bp musial takze wyleciec.
Skad wiem, ze to prawda?
Ano zauwazcie, ze jak idziecie na jakis powazniejszy hunt/exp z reguly macie bp zapchany itemami/manaskami/potami, to przy zgonie (rzadko sie to dzieje, jak mamy dobry team :] ) czesto nie tracicie nic poza BP, A WIEC TEORIA O TYM, ZE PRZY DEADZIE TRACIMY ZAWSZE BP(albo bag, jak to tam ktos wspominal) ORAZ 10% z EQ JEST NIE PRAWDZIWA!

Mam nadzieje, ze niktorzy sie ze mna zgodza, bo mysle, ze jednak mam racje :)

pozdrawiam ~Argon

Czyli według Twojej teorii im więcej itemów w plecaku, tym większe prawdopodobieństwo że plecak wyleci. To można łatwo sprawdzić. Zrobić przykładowo 3 noob chary i do każdego dokupić plecak. Na każdym parę razy dednąć. Jeśli Twoja teoria by się sprawdziła, to plecak miałby tylko te 10% "wypadalności", a więc nie wypadłby przynajmniej 1 raz. Można próbować ile razy się chce ofc, ale ja nie uważam żeby to była prawda. Kolejna teoria która w umyśle wydaje się wspaniała, a na forum jest to zwykły spam.

Jest to moje zdanie, jeśli ktoś chce to niech wierzy sobie w tę teorię. Myśleć sobie możecie co chcecie, byle by tylko nie spamować na forum.

Snejk
07-06-2008, 20:26
moze i nie jest super dopracowana, moze i sie myle co do backpacka ale taki tok myslenia wydaje mi sie najbardziej sluszny

Vil
07-06-2008, 20:39

Po 1 macie ludzie szczescie ze pogubilem sie w nowym interfejsie moderatorskim i nie moge was zbanowac, ale niewiele brakuje mi do stanu w ktorym wszystkie posty z przymiotnikiem 'dead' uzytym jako rzeczownik bede kasowal bez podania przyczyn. Wykrzesajcie z siebie chociaz troche normalnosci i szacunku dla jezyka angielskiego.

Po 2, prawdopodobienstwo to jest taki fajny dzial matematyki, ze miejscami jest zupelnie sprzeczny ze zdrowym rozsadkiem. W praktyce oznacza to, ze gdy 10x pod rzad przy smierci nie stracimy nic poza bp to niekoniecznie nalezy sie w tym doszukiwac jakichs ukrytych formulek, po prostu prawdopodobienstwo takiego zdarzenia jest bardzo duze ( w granicach 89% tak na pierwszy rzut oka ). Polecam przeczytac troche o wzorze Bernoulliego.