Pokaż pełną wersje : Jak to jest z traceniem itemow po dedzie?
Gawroon7
02-06-2008, 14:51
Od razu mowie ze chodzi mi o BP. Po kazdym dzedzie tracie sie ZAWSZE bp ( chyba ze sie ma aola ale mniejsza ). Ale czy traci sie BP czy item ktory znajduje sie na miejscu BP ? Przykladowo: Mam 1 bp ale trzymam go tam gdie jest miejsce na strzaly. Czy tez go bede zawsze tracil ? i 2. mam 2 Bp: jeden w m9ijescu na bp drugi w mijescu na strzaly. Czy strace obydwa czy ktory ? Losowo?
Wbij na noob chara jakiegoś i sprawdź ale bp zawsze wypada nie ważne czy masz go w miejscu tam gdzie powinien być czy gdzie indziej, a co do tego czy wypadają wszystkie jestem na 90% pewny, że tak.
Backpack i bag wypadaja ZAWSZE.Niewazne gdzie go bedziesz trzymal
Backpack i bag wypadaja ZAWSZE.Niewazne gdzie go bedziesz trzymal
exactly.. próbowałem ten trick ale i tak wypada ;(
a trzymanie przedmiotów w key ringu w miejscu na strzały?
Valderor
02-06-2008, 16:52
Wszystkie pojemniki (bp, bag, keyring, martwy szczur itp) wypadają zawsze, niezależnie od tego, gdzie je trzymasz.
Wszystkie pojemniki (bp, bag, keyring, martwy szczur itp) wypadają zawsze, niezależnie od tego, gdzie je trzymasz.
Roger that!
Co do reszty ciała (hełmu, armoru, itd.) szansa wynosi 10% (z tego co pamiętam).
@down
Ta.
Perfect*Doll
02-06-2008, 21:38
A broń?
Wypada tak samo jak armor czy legi?
To znaczy czy "wypadalność" też wynosi 10%?
Lechista
03-06-2008, 13:35
musiałeś zrobi 2 takie tematy?jeden w dziale inne a drógi tutaj?
Gawroon7
03-06-2008, 17:03
Forum jest tak super zorganizowane, ze albo temat mona dac do 5 dzialow i wszedie pasuje albo nie pasuje do zadnego. I tak samo z ludzmi na forum.
Zalgadis
03-06-2008, 17:42
Nieważne gdzie trzymasz backpack,bag,keyring (itemy z pojemnością w sobie) wypadnie Ci na 100%.
Reszta itemów typu armor,legs,weapon,helmet,shield,necklace wypadną Ci na 10%(słownie dziesięć).
Jeżeli masz 2 bp, jeden w miejscu na bp drugi w ręce,miejscu na strzały(na klacie lol) wypadną Ci oba na 100%.
Myślę że dalsze komentarze są niepotrzebne ^^.
A ja jednak nie jestem tego pewny, bo czasami nie tracilem baga trzymanego w miejscu na strzaly :)
Wydaje mi sie, a raczej jestem tego pewny, ze to wszystko opiera sie na pwnym systemie, ktory jest jedna z tajemnic tibi :)
po dluzszym rozmyslaniu wlaplem na taki pomysl, iz moze to wygladac tak:
Zakladamy, ze postac ma na sobie cale eq (lacznie z amuletem i strzalami w kolczanie) oraz w backpacku ma 20 itemkow (typu viale czy cos w tym stylu, nie posiadajacych mozliwosci wlozenia czegos do nich). podczas deada wszystkie itemy rozkladane sa w jeden ciag (dla ulatwienia pokaze to na znakach):
przyjmijmy E jako item z EQ (strzaly do niego naleza)
B jako plecack
R jako reszte
W sumie mamy 30 Itemow, czyli: ERBERREEREEEREERRRRRRRRRRRRRRR (kolejnosc losowa)
teraz Tibia musi wybrac 10% z nich losowo, czyli w tym wypadku 3 itemy, powidzmy, ze 2 z nich to itemy R, a trzeci to czesc eq, czyli E
no dobrze, ale dlaczego nie spadl nam BP wg. mojego sposobu?
Ano BP takze nam polecial, poniewaz podczas smierci nie mogl nam wypasc jakis konkretny item z Backpacka, dlatego jezeli wylosowany item znajdowal sie w bp, to bp musial takze wyleciec.
Skad wiem, ze to prawda?
Ano zauwazcie, ze jak idziecie na jakis powazniejszy hunt/exp z reguly macie bp zapchany itemami/manaskami/potami, to przy zgonie (rzadko sie to dzieje, jak mamy dobry team :] ) czesto nie tracicie nic poza BP, A WIEC TEORIA O TYM, ZE PRZY DEADZIE TRACIMY ZAWSZE BP(albo bag, jak to tam ktos wspominal) ORAZ 10% z EQ JEST NIE PRAWDZIWA!
Mam nadzieje, ze niktorzy sie ze mna zgodza, bo mysle, ze jednak mam racje :)
pozdrawiam ~Argon
Gawroon7
06-06-2008, 17:22
Wlasnie, mi tez sie tak wydaje, ale podobnie...3 razy z rzędu padłem i straciłem tylko BP: raz byl to pusty bag a w nim bag a w bagubag, a przedtem plecak 1 w plecaku 2 itd do 5...
Np mam na sobie
plate armor , plate legs , leather boots , soldier helmet , brazowy bp
to z tibia tak jak z pralka
jak sie upierze to zostaje u ciebie
a jak sie wetnie w prale to wypada
tibia mysli
10% szansy na wypranie plate armora... hmm zaryzykujmy - pralka wciela item czyli item sie nie upral ... wypada
10% szansy na wypranie plate lwgsów... ryzyko ok - pralka uprala item zostaje
10% na wyczyszczenie butow jak sie nie uda to znikna - dupa pech jakis buty wyparowaly
10% na wypolerowanie helma jak zle wypolerujesz to sie stopi - polerujesz lerujesz ujesz esz i pieknie udalo sie helmik zostaje
100% na porwanie backpacka - 100%.. wiadomo
A ja jednak nie jestem tego pewny, bo czasami nie tracilem baga trzymanego w miejscu na strzaly :)
Wydaje mi sie, a raczej jestem tego pewny, ze to wszystko opiera sie na pwnym systemie, ktory jest jedna z tajemnic tibi :)
po dluzszym rozmyslaniu wlaplem na taki pomysl, iz moze to wygladac tak:
Zakladamy, ze postac ma na sobie cale eq (lacznie z amuletem i strzalami w kolczanie) oraz w backpacku ma 20 itemkow (typu viale czy cos w tym stylu, nie posiadajacych mozliwosci wlozenia czegos do nich). podczas deada wszystkie itemy rozkladane sa w jeden ciag (dla ulatwienia pokaze to na znakach):
przyjmijmy E jako item z EQ (strzaly do niego naleza)
B jako plecack
R jako reszte
W sumie mamy 30 Itemow, czyli: ERBERREEREEEREERRRRRRRRRRRRRRR (kolejnosc losowa)
teraz Tibia musi wybrac 10% z nich losowo, czyli w tym wypadku 3 itemy, powidzmy, ze 2 z nich to itemy R, a trzeci to czesc eq, czyli E
no dobrze, ale dlaczego nie spadl nam BP wg. mojego sposobu?
Ano BP takze nam polecial, poniewaz podczas smierci nie mogl nam wypasc jakis konkretny item z Backpacka, dlatego jezeli wylosowany item znajdowal sie w bp, to bp musial takze wyleciec.
Skad wiem, ze to prawda?
Ano zauwazcie, ze jak idziecie na jakis powazniejszy hunt/exp z reguly macie bp zapchany itemami/manaskami/potami, to przy zgonie (rzadko sie to dzieje, jak mamy dobry team :] ) czesto nie tracicie nic poza BP, A WIEC TEORIA O TYM, ZE PRZY DEADZIE TRACIMY ZAWSZE BP(albo bag, jak to tam ktos wspominal) ORAZ 10% z EQ JEST NIE PRAWDZIWA!
Mam nadzieje, ze niktorzy sie ze mna zgodza, bo mysle, ze jednak mam racje :)
pozdrawiam ~Argon
Czyli według Twojej teorii im więcej itemów w plecaku, tym większe prawdopodobieństwo że plecak wyleci. To można łatwo sprawdzić. Zrobić przykładowo 3 noob chary i do każdego dokupić plecak. Na każdym parę razy dednąć. Jeśli Twoja teoria by się sprawdziła, to plecak miałby tylko te 10% "wypadalności", a więc nie wypadłby przynajmniej 1 raz. Można próbować ile razy się chce ofc, ale ja nie uważam żeby to była prawda. Kolejna teoria która w umyśle wydaje się wspaniała, a na forum jest to zwykły spam.
Jest to moje zdanie, jeśli ktoś chce to niech wierzy sobie w tę teorię. Myśleć sobie możecie co chcecie, byle by tylko nie spamować na forum.
moze i nie jest super dopracowana, moze i sie myle co do backpacka ale taki tok myslenia wydaje mi sie najbardziej sluszny
Po 1 macie ludzie szczescie ze pogubilem sie w nowym interfejsie moderatorskim i nie moge was zbanowac, ale niewiele brakuje mi do stanu w ktorym wszystkie posty z przymiotnikiem 'dead' uzytym jako rzeczownik bede kasowal bez podania przyczyn. Wykrzesajcie z siebie chociaz troche normalnosci i szacunku dla jezyka angielskiego.
Po 2, prawdopodobienstwo to jest taki fajny dzial matematyki, ze miejscami jest zupelnie sprzeczny ze zdrowym rozsadkiem. W praktyce oznacza to, ze gdy 10x pod rzad przy smierci nie stracimy nic poza bp to niekoniecznie nalezy sie w tym doszukiwac jakichs ukrytych formulek, po prostu prawdopodobienstwo takiego zdarzenia jest bardzo duze ( w granicach 89% tak na pierwszy rzut oka ). Polecam przeczytac troche o wzorze Bernoulliego.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.