zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Tibia wywala kompa

Hez
29-11-2004, 22:38
Jak w tytule, od kiedy zmienilem karte grafy z geforce 4MX na Radeona 9600 XT Tibia b. czesta zawiesza kompa kiedy jest w opcjach lub a ekranie powitalnym. sterowniki mam najnowsze. zauwazylem ze na tibii 7.1 czas miedzy wlaczeniem tibii a zwiecha jest o wiele krotszy niz na tibii 7.3, nie wiem dlacego tak jest.
Zwieszka wyglada +- tak - najpierwiej moge ruszac tylko myszka, po okolo 10 sec. nie moge ruszac takze myszka, a po chwili slysze glosne BIP z glosniczka systemowego i ekran robi sie czarny.

System - Winzgroza XP prof.
512 RAM, Radeon 9600XT 256 ram, athlon 1700

Towarzysze - Pomozecie?

joey
29-11-2004, 22:45
oczywiście towarzyszu Hez!
mój kolega mówi że może to być przez nadmiar ram, bo on też tak miał(ale... kto go słucha -.-?)
może pokombinuj ze skanowaniem systemu... ja miałem vira i mi się ciągle wieszał...
albo..... juz nic nie wymyśle... :confused:

Hez
30-11-2004, 14:38
Na 3 dni przed zmiana akceleratora dorzucilem 256MB ramu. tylko nie pomyd\slalem, ze to moze byc przyczyna problemu.
Ktos jeszcze sie moze wypowie?

ColdFire
30-11-2004, 14:50
Hmm...
Wedlug mnie powinienes przeinstalowac windowsa jezeli jeszcze tego nie zrobiles
Mialem podobny problem po wymianie gafiki
Sprobuj i napisz czy pomoglo

slammer
30-11-2004, 15:26
przed zainstalowaniem sterowników do radeona usunąłeś te nVidii ?? 512 ramu jeszcze nikomu nie zaszkodziło, chciałbym mieć tyle :P

MayGyver
30-11-2004, 15:30
a jaki jest ten bip z pc speakera?

najprawdopodobniej wina sterownikow

Brave
30-11-2004, 15:48
LOL, ludzie RAM tu nie ma nic do gadania, już prędzej by się zawieszało gdyby było za mało ramu, a nie za dużo. Zawsze po instalacji nowego sprzętu lepiej jest przeinstalować/sformatować windowsy. Spróbuj zainstalować inne sterowniki niż najnowsze.
Masz Windows XP Service Pack 2?
"ATI recommends Windows XP Service Pack 2 or higher to be installed."
Czyli "ATI zaleca, żeby Windows XP Service Pack 2 lub wyższy został zainstalowany przed instalacją sterowników".
Więc masz 3 możliwości:
1. Sformatować windowsy.
2. Zainstalować wcześniejsze sterowniki ATI.
3. Zainstalować Service Pack 2 (o ile masz oryginalne windowsy).

Lebek
30-11-2004, 22:14
po 1: sterowniki Nvidii ciężko odinstalować (a musisz usunąć je całkowicie), jest specjalny program do tego (nazwy nie pamiętam a zassałem go z www.idg.pl/ftp - opis był w newsach). Jeśli nie znajdziesz go to niestety reinstal system.
po 2:NIE INSTALUJ SP2 !!!!!!!!!! Przez to badziewie miałem problem z wiruskami - dokłada do windy więcej dziur niż łata!!!!!!!!!!

Mnie się udało to i tobie się uda.

Acha może być jeszcze inny powód: za słaby zasilacz . Karta nowsza żre więcej prądu. U mnie system tak się dziwnie zachowywał po dołożeniu nagrywarki . A po tygodniu dymek z zasilacza. I wydatek na nowy, mocniejszy. Od tego czasu jest ok (odpukać).

Brave
30-11-2004, 22:26
Acha może być jeszcze inny powód: za słaby zasilacz.
Fakt, Radek jest bardziej mocożerny niż GF, zapomniałem o tym ;).