PDA

Pokaż pełną wersje : Jaka profesja expi najszybciej?

Bulboglowy
02-12-2004, 13:34
W niektórych postach był ten temat poruszany, ale informacje tam zawarte były całkowicie sprzeczne, dlatego założyłem ten temat i proszę o wypowiedzi hi-lvl graczy, bądź tych co naprawdę wiedzą co piszą.

Chyba wszyscy się zgodzimy, że do 30 lvl najszybciej expi paladyn. Mnie interesuje expienie na wyższych levelach. Niektórzy pisali, że od ok. 50 lvlu to Knight expi szybciej niż paladyn. Gdzie indziej było napisane na odwrót. W iinym zaś temacie ktoś powiedział, że od 80 lvl Sorc/Druid expi najszybciej.

Moje pytanie brzmi: Jaka profesja expi najszybciej od 50 lvl, a jaka od 100.
Proszę, żeby odpowiedzi były uzasadnione, np. przez podanie miejsca do expienia, przykładowej ilości expa na godzinę (wiadomo, że nikt nie będzie grał 24/dobe). Skille ? Myślę, że na 50 lvl to dla Knighta spokojnie można przyjąc 80/80, dla paladyna nawet więcej, sorc chyba z 55-60 mlvl.

Adaras
02-12-2004, 15:17
Najszybciej expią bez wątpienia Knight i Paladyn. I tu się nasuwa pytanie - która z nich ? Według mnie Knight, choć Pallkiem expi się taniej i bez zbytniego stresu. Knight na wysokich lvlach, jeżeli ma dużo UHów expuje techniką "Na berserkera", tzn. pakuje się w grupy potworów i wybija co do jednego. Pallek natomiast spokojnie odciaga potworka i dobija ze śmiercionośnych bełtów. Jest także kwestia amunicji. Jak to się mówi: "Pallek expi tyle czasu, na ile starczy mu bełtów". "Knight expi tyle, na ile starczy mu ilość UHów". Knightowi, który ma wysoki lvl, ilość CAP'a nie sprawia kłopotów.
Tak więc ja stawiam na Rycerza. Jest także kwestia huntów - tam tylko knight nie zdobywa expa, wszystko idzie dla strzelców.

joey
02-12-2004, 16:00
no.. ale jak masz sorca i 30 bp sd to się szybko expi,nie? :p

Afinor
03-12-2004, 12:30
Zrob/kup 30bp SD...

Caspius
03-12-2004, 15:27
Zrob/kup 30bp SD...
To nie takie trudne jak ci sie wydaje. Ja potrafie w ciagu 3 dni skolowac 60 bpkow jak mam farta, jak nie to ~10. Srednio mi wychodzi kolo 40 na 3 dni.

@topic
Najszybciej expi palladyn. Poniewaz, chodz expi tyle, na ile starczy mu boltow, zawsze moze isc na demon hunt, gdzie robi mniejwiecej 120k expa w godzine. Knight niby takze moze isc na ten hunt, ale expa nie zbiera. Poza tym, knight na wysokim lvlu, zeby nie tracic zbyt duzo kasy, zazwyczaj expi na guardach. Pallek pojdzie sobie na dragon lair, i exp mu leci 2 razy szybciej.
Profesje magiczne expia najwolniej ze wszystkich, chyba ze pojda z duza iloscia sdkow na demony w drodze do demon questa, gdzie jest naprawde szybki resp. Pallek ubijal by te demony wolniej, przez co zwieksza sie zuzycie run etc. Poprawcie mnie jesli sie myle ;)
Chociaz szybkosc expa nie zalezy glownie od profesji. Najbardziej sie liczy, ile czasu ktos gra/jak czesto expi/z jakim nakladem run czy kasy.

Sir Zomos
04-12-2004, 15:07
Palladyn i knight expia najszybciej , zalezy wszystko od tego jaki masz skille . Skille sie latwo robi wiec jak sie postarasz i se zrobisz jakiegos Terminatora to wtedy exp bedzie szedl ze trudno bedzie za nim nadazyc :D .

czlowiek strzala
10-12-2004, 16:28
wedlug mnie na pozniejszych lvl'ach najszybciej expi sorc... oczywiscie jesli ma runy...
bo szybciej zabija potworki np z HMM niz palek z boltow... i bije tez mocniejsze potwory niz knight ... wiec moim zdaniem najszybciej expi sorc

maxx99
11-12-2004, 00:13
mysle ze odpalenie statystyk na tibia.com i krotki przeglad profesji high-lvl mowi sam za siebie :)) elite knight zdecydowanie dominuje

np.: na 20 graczy (o najwyzszych lev) grajacych w tej chwili np na Antice
14 to elite knight'y
3 - royal paladin
3 - master sorc

Yolek
11-12-2004, 12:11
no.. ale jak masz sorca i 30 bp sd to się szybko expi,nie? :p
Tak tak....Unies mi 30 bp of sd(bez armora??)
Knight najszybciej expi!!

Mistyczny
11-12-2004, 16:33
No tak to prawda że Knight i Pall expi najszybciej . Ale na dużym lv. Sorccem
gra sie lepiej niz Knightem .Przynajmniej ja tak uważam .Dlatego wybierając
profesje musisz dobrze się zastanowić i przemyśleć całą gre. :)

Pacek
11-12-2004, 20:01
Ja gram sorcem i aż nie chce mi sie słuchać jak dupicie tą profesje.Fakt moze musi brac ze soba bp ronów do expienia ale nie odstaje w koncu aż tak bardzo od knighta i pala.Uparliście sie wszyscy na SD a ja wam mowie ze sorc znacznie czesciej expuje z hmm na takim lvl a SD uzywa raczej do jakis wiekszych zaplanowanych huntów czy do questów jak na przykład banshie quest ale nawet tam bierze hmm. Za 4k sorc kupuje 4 BP hmm i ich siła łączna jest 3 razy wieksza niz jednego BP SD.Fak że wiecej waży i trzeba wiecej namachać ale i tak sie na guardach expuje i na czyms podobnym do tego

maxx99
11-12-2004, 21:17
@up
to sie zgadzam oczywisice, kumpel bierze kilka bp hmm, 1bpgfb kilka UHow i na wastelands (darashia) smiga sobie na DSach, stalkerach i ghoulach i expi lekko i szybko :)

Wufei
11-12-2004, 21:23
wg. mnie knightem i pallem sie expi najszybciej chociaż ja sorkiem na guardach byłem w kazz to gfb i git ale chodzi też o satysfakcję z gry ... nie ?
a wiec
knight - gra sie jakoś tak nudno m lvl wolno jedzie i wogle tak jakoś
sorc/drut - straaaaaaaaszna zmuła na robieniu m lvlu chociaż później może być fajnie (sorkiem gra jest najbardziej miodna) :P
pall - troche knighta troche maga wg mnie nim sie gra najlepiej expi też szybko

Atlas
11-12-2004, 23:23
@30 bp's SD's
LoL! Chopie co z tego że Ty w 3 dni zakupisz 10-60 bp's SD's? Przy takich ilościach to sie płaci 4,5k minimum (bp) więc tak licząc :
45-270k ... dalej 120k/h na demonach - licząc 1 bp na 1 demona to twoje 60 bp (na które wydałeś 270k) starczą Ci na 60 demonów co daje liczbę 360k xp czyli 3 dni kupowania SD's na 3 godziny huntu. Sprawa lootu wiadomo jest różna bo raz 10 bp's SD's wystarczy i masz na kolejne 100 bp's a raz 100 bp's i masz f axe.
Wnioski :
Pall expi najszybciej pod warunkiem że jesteś hakerem i co dzień lootujesz z jakiegoś 6x lvl dsm , rh , mms etc...
Sorc w sumie to samo co wyżej
Knight expi srednio szybko ale może to robić niemal cały czas...

A teraz wróćmy do rzeczywistości...
50 lvl i w góre:
Sorc - jeżeli chce expić to musi mieć runy - przeważnie HMM's (np na guardy) No i sprawa tutaj jest taka, że jak ma providerów to teoretycznie może expić 80% czasu gry <- tłumaczenie do tego to : z 6 h które spędzamy z Tibią 5 siedzi w kopalni i klika hmm->guard. Daje mu to jakies 100-150k xp ale musi posiadać 20-30 bp's HMM's (20-30k+) z lootbagu koszty run zostają zwrócone. Czyli pozostała 1h to bieganie po nowe runy i takie tam.
Z SD's to raczej nie możliwe bo żadnego normalnego sorca nie stać na ciągłe hunty z SD'kami.

Pall - do expa potrzebne mu są bolty i troche run (w przypadku dragów to UH's dość dużo). Na guardach expi z ta sama szybkoscia co i sorc ale straty są znacznie mniejsze bo z distem 80~ schodzi około 4 bolta na guarda czyli 2-3k boltów (6-9k) na 100-150k xp.
Takowy pallek może już zacząć bić samotnie dragi ale nie wiem jak wychodzi na tym z kasą, wiem że exp jest znacznie lepszy 30-50k/h
Sprawa z SD's jest prosta bo pallek na lvl np 60 to wali według mnie za słabe hity by bić demony.

Knight - by expić potrzebne mu jedynie full capa UH's no i przy tych skillach 80/80 może bić guardy (100-150k xp / 5h). Znacznym plusem jest tutaj to że nie tylko guardy bo w sumie dragi i wszystko inne (wiadomo że na behemoty se nie pójdzie expić czy gs'y bo to nie opłacalne) sam także może (2 handed broń i sieka).

Wnioski z tych wywodów:
Nikt nie siedzi cały czas w jednym miejscu (np guardy) bo się pożygać idzie wiec automatycznie sorek na tym traci najwiecej , potem pall więc zostaje knight... gdyz on expić może w największej ilości miejsc.
No ale jest jeszcze wywód iż pall żeczywiście expi na dragon lair 2 razy szybciej niż knight - tak to prawda - pallek z 75lvl+ bije na nich 70k xp a knight tyle nie wyciaga no ale zaś sprawa kosztów bo pallkowi sie bolty kończą i musi wracać a to UH'y a to mama na obiad woła LOL - żartuje (bo tam chyba 1UH/1 drag mu zchodzi). Sorcek całkiem w tyle zostaje tutaj bo knight skille 10->80 robi w 240h a sorcek 50->60 mlvl (z pacc) w 650h więc sorcowie cześciej zostaja w miescie i robią runy podczas gdy pallki i knighty biją sobie levca.

Co do postaci 100+lvl to jest to śmieszne żeby opisywać to bo:
po 1. Nie wiem
po 2. Nie mam pojęcia
po 3. I tak nie nabijesz takiego lvl
po 4. Ile jest 100+lvl na poszczególnych krainach ?
po 5. Wielu ludzi dobija 100-105 lvl i kończą grę (retired)
po 6. Gra knightem - nudy jak cholera ale bezpieczeństwo (sorry miss...)
Gra pallkiem - schiza czasem, ale da sie pobawić z n00bami (<bolt> run! <bolt> faster ! <bolt>)
Gra sorcem - największa jazda (wow! your sd 200+ on pvp!! amagad! - szpan przed dp :))

Są to tylko i wyłącznie moje wywody i oczywiście nie ponosze żadnych konsekwencji jeśli ktoś sie poczuł urażony czy coś... :P oraz można się z nimi nie zgodzić...(znajde i zabije... xD)

Pozdro dla kuzynka rl (Bulboglowego)
Z powazaniem...
Lusi // Atlas de'Ath

Bulboglowy
12-12-2004, 23:03
Tak dzięki za pomoc - kolejne informacje do mojej biblioteki...

Myślałem, że kiedyś uniknę postów, w których nie będzie zawartości związanej z tematem... ale cóż - takie życie.

1. Myślałem, że ktoś kto się na tym zna odpowie:
profesja -> miejsce -> ilość expa/h -> koszty
W końcu to temat która profesja expi najszybciej.

2. Podobały mi się wypowiedzi typu: "na demonach 120k/h", "Pallek na draggach 75lvl 70k/h". Wybaczcie, ale co kogoś wchodzącego de tego tematu mają obchodzić odpowiedzi typu: "Sorc expi na guardach z HMMów".
Tak, racja, ale chyba 30k/h od 30 lvl, czy to jest szybkie expienie ?

3. Wiadomo, że nie można expić tylko z SDków, ale to nie jest poradnik "z czego expić".

Mifepa
12-12-2004, 23:58
Wedlug mnie najszybciej z profesji expi knight. Lecz to zalezy od skili wiadomo im wieksze skiel tym wieksz obrona i atak. W duzej mieze zalezy tez od wypostazenia czyli eq. Ale ja nie lubie grac knightem wole palka albo sorcka ;)

Atlas
14-12-2004, 21:24
Dobra to tak:
Knight 80-100+lvl :
OF - 80k/h max
Dragi - 50k/h
Guardy - 30k/h (słyszałem że do 50k/h)
Vampy - 20-30k/h

Palls 80-100+lvl :
OF - idk (pall na of ?!)
Dragi - 70-80k/h
Guardy - jak u knighta
Vampy - 30k/h
Demony - 60-120k/h
Warlocki - 60-80k+/h

Sorx 80-100+lvl :
OF - lol
Dragi - idk
Guardy - tak jak u pallka xD
Vampy - idk
Demony - 60-150k/h (max?)
Warlocki - 70-100k+/h

No to by było na tyle z moich doświadczeń/obserwacji/wiedzy :P

Lusi // Atlas de'Ath

Żywiec Zdrój
15-12-2004, 18:14
Druid jest tylko uh-makerem
Knight ejst tylko blokerem na huntah

Prawdziwe posatcie do expa to Sork no i Paladyn.Palladynowi pujdzie 2 razy mniej uhów niz kngihtwoi,druidowi,sorcowi, wiec uwazam ze palladyn najszybciej expi i najwiecej zyskuje kasy. ;)

PALADYN :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :D :D

13*atk
15-12-2004, 19:02
@up

Ja mam ale co do druida. Mianowicie czemu to tylko uhmaker??

Uhy sie bardziej oplacaja od sd a tlyko ue nie ma... a i tak pewnie pacca nie masz to lepiej sie nie wypowiadaj.... jak nie wiesz dokladnie...

Ja gram 5 mierchow w tibie i zaliczylem 35royala 20 mastera i tera sprzedalem to za 8dych (pacc kupilem za 80k) i tera gram druidem

Ps: zejdzcie z biednego druta :)

Siergiey
16-12-2004, 16:55
Dobra to tak:
Palls 80-100+lvl :
OF - idk (pall na of ?!)
Lusi // Atlas de'Ath
Co ty? Nigdy sie nie spotkales zeby pall na of expil?! ;] Mogles dodac PoH xP
btw co tzn idk?

Poldek
16-12-2004, 20:00
Ja Moim Pallem Expie na Cycach na poludnie od Thais Najlepiej sie tam expi (palle) kupujesz luk robisz se arrow i idziesz nawalasz cyce i bardzo szybko sie nabija lvl !

Name: Palladyn poldek
Server: Lunara
Skile:50/35
Lvl:17
Mlvl:7

Jerkov Thundersword
16-12-2004, 20:48
Oczywiście że paladyn, tym bardziej low level jak ma blokera knighta!

Bikstopa Reaktywacja
16-12-2004, 21:43
kazda profesja exepi z ta samapredkoscia

przeziesz za 1 np. cycka rycek dostaje tyle samo exp co pall czy sorc lub druid
wiedz jednemu nie leci szybciej exep a drugiemu wolniej

raczej zalezy to od reswampu
a nie od profesji -,-

maxx99
16-12-2004, 22:30
kazda profesja exepi z ta samapredkoscia

przeziesz za 1 np. cycka rycek dostaje tyle samo exp co pall czy sorc lub druid
wiedz jednemu nie leci szybciej exep a drugiemu wolniej

raczej zalezy to od reswampu
a nie od profesji -,-

no teraz to blysneles wiedza i sprytem.... szkoda ze nie wzieles pod uwage czasu w jakim zabija sie tego cycka i 10,20 czy 100 nastepnych....

Ja Moim Pallem Expie na Cycach na poludnie od Thais Najlepiej sie tam expi (palle) kupujesz luk robisz se arrow i idziesz nawalasz cyce i bardzo szybko sie nabija lvl !

Name: Palladyn poldek
Server: Lunara
Skile:50/35
Lvl:17
Mlvl:7

tak szczegolnie ten mega szybki exp ze strzalami na cyklopach widac po twoim levelu :(((

Dobra to tak:
Knight 80-100+lvl :
OF - 80k/h max
Dragi - 50k/h
Vampy - 20-30k/h

Palls 80-100+lvl :
OF - idk (pall na of ?!)
................
GRATZ ten i poprzedni post bardzo ciekawe :)) -> nic dodac nic ujac

Hank Peterson
17-12-2004, 20:11
ojej pewnie ze najlepiej sie expi drutem/sorcem na 50+ lvl tu juz wysiada palek ale... nie knight xD !

Berburio
17-12-2004, 20:37
pallek:) porównajmy knighta i palladyna vs hunter

knight: skille 50/50 dostanie od takiego huntera z 20 hitow po 60-70 hp i dednie:/

pallek: nie musi podbiec bo również go ściągnie na odległość:)

palladyn win;)

maxx99
17-12-2004, 22:12
knight: skille 50/50 dostanie od takiego huntera z 20 hitow po 60-70 hp i dednie:/
palladyn win;)

raz ze wogole bezsensowne porownanie profesji na tle walki z jednym hunterem...i nijak ma sie do tego tematu, ktory traktuje o expieniu ;) .
a dwa ze palek z mniejszym HP i bez UHow pradnie rownie szybko (pamietam jak kiedys spotkalem jednego z trzech hunterow na edronie :) na zachod od cyclopolis :) zanim zdazylem sie zorientowac ze to hunter to zaliczylem zgon :) wtedy mialem 15lev 68/51)

Deaf Scream
17-12-2004, 23:07
dodam swoje 3 grosze :D.... gram juz ponad rok...zaliczylem wszytkie profesje ..najnizszy druid 20 lv... ale sorca mialem na 33 a to troche podobne ;) ...maly oftopic..niezapominajcie ze sorc/druid ma summony...exp mniejszy ale nie musi skupowac tych run ;)

topic:
1 knight...jesli wytrenisz go to exp idzie szybko..ale ile mozna ???gram knightem tylko dlatego ze mam zlego neta i 75% w tibi mam lagi :/ moge nim expic na lagach nawet sredniejwielkosci ..tzn jak mnie nie cofa o kratke to da rade expic... najbardziej ekonomiczny hunt od okolo40 lv + kolo 75/75 skile ... uardy.....rozne miejsca huntu dla knighta??moze expic wszedzie?? lol :> guardy to najbardziej ekonomiczny dla niego stworek...of....szybki exp duzo uhow srednio kasy ..wiec czy ja wiem czy to dobre miejsce??dragi?szybki expduzo uhow...z lotu nigdy sie nie zwroci za uhy...ale zostaje exp.... najbardziej dobijajace jest to ze na huntach knight nie zdobywa expa...ma kase...fak..ale musi dluzej expic na tych je..nych guardach :/ ... ..od 100lv(z tego co slyszalem) knight expi najszybciej..ale profesja jest bardzo monotonna jak dla mnie ....i jestem bliski jej pozucenia:>

2. paladyn...expic moze na wiekszej ilosci miejsc..nie obowiazuje go kolejka w kopalniach... of..tylko na wyzszym lv niz 50 bo zerki maja speda i pojdzie wiecej uhow ... ale zz a to poh ... hellgate, ..i wiele innych potworow, ktore sa dla knighta nieekonomiczne moze zabijac...mowie teraz o wysysajacych zycie jak dsy.... ...palk i knight jesli dobrze wyszkoleni to exp leci szybciej ..to chyba oczywiste..szybciej i teniej :> ... wada..palek jest profesja smiertelna..bop kick lag..nawet jak zaraz po tym sie logniesz..to z regoly masz deda..ale szybciej od knighta exp odrobi... no i palek vs drag..jak sie umie to zadko sie uhow uzywa :P

3. druid...malo mam doswiadczenia w tej profesji ..ale powiem z obserwacji kumpla..60 elder.. guardy z hmm bije..bo to jeden z barziej ekonomicnzych stworkow..jak nie ma sioe lagow..i ma sie hmmi troche gfb exp idzie bardzo szybko....(z dobrym mlv..zeby buic tego guarda po okolo 100 z 1 strzalu z hmm) mozna powiedziec ze rownie szybko co knightowi/palkowi.... bo na tym lv (kolo 50) to nie ma znaczenia ..na guardach .. bo kazdy zabija je mniejwiecej z ta sama szybkoscia...tyle ze jedyny knight nie musi uciekac:>

4. sorcer..jak wyzej...

ps 2,3i4 te profesje dostaja duze ilosci expa na huntach z dli, bk i innychj stworkoiw..druid i sorc na tym lv spokojnie moze lazic na demony ...(z dobrym mlv oczywiscie) wiec ich exp analogicznie czy chca czy nie rosnie (a uwierzcie ze chca ;) ) + dostaja okolo 30% lota..jesli poluja 3 osoby (w tym 1 knight ktory bierze max 40% ) hunty w wykonaniu sporca/druida na demony sa bardzozadko oplacalne..musza miec wiele bp sd na hunt..a czasami nawet sie nie zwaraca... wiec......kufa zjechalem z topicu sry.ale juz kasowac nie bede...

wedlug mojego zdania szybkosc zdobywania lv na 50+ lv przez profesje
1. palladyn
2,3sorcer i druid
4.knight

edit 1 =-> ps..moje wnioski wyciagam troche z praktyki i z tego ktora profesja ma jakie stworki do bicia,ktore bic sie oplaca... i mowie tez o sytuacji kiedy kazdy ma runy na to polowanie ..... palek z fac ..poh guardy dsy, dragi ...sorci druid podobnie knight guardy i poh...jednak exp najszybciej leci na guardach w dobrej kopalni :>(mowie oczywiscie o knigchcie z tym ze guardy to najlepszy exp dla niego...i w sumie dla kazdego ..bo najwiecej osob ktore znam od 75do 105 lv expia wlasnie tam..kazdej profesji :>..tyle ze inne profesje jak kopalnie zajete moga isc gdzie indziej..knightowi na tym lv malo sie oplaca na cycki latac:>

Xosubi
18-12-2004, 09:26
Tak tak....Unies mi 30 bp of sd(bez armora??)
A niepomyslales ze mozna te 30bpkow sd toczyc? ludzie tocza po 100bpkow i nic sie niedzieje..

Deaf Scream
18-12-2004, 12:55
xosubi "
A niepomyslales ze mozna te 30bpkow sd toczyc? ludzie tocza po 100bpkow i nic sie niedzieje.." jasne..rozmawiamy o szybkosci expienia...np na non pvp ...potoczysz sobie tak bp ??szczescia rzycze:> ...

no i toczenie na hunty ok...jest ryzyko ale robi sie tak na pvp.... ico z tego ??? zawsze mozna to stracic przez odswierzenie danego fragmentu podloza, ktos podejdzie jak bedzies zglebiej na huncie i zabierze czesc/wszytko.... i da loga... wiec ryzyko jest....

a jesli do walki pvp...(bo na ten temat tez sie zjerzdzalo" chyba nie toczyl bnys sd, ktorymi chcialbys walczyc??? :>

Ukanori Tuk
18-12-2004, 20:21
Pall...Pallem expi sie najszybciej :)
Lecz takze szybko sie nudzi ale ja nim gram i musze przyznac ze jest CoOOoOooOoOooOoOoL :cup: :lucznik: :kon: :mag:

See ya in Tibia :D

Gazelka
18-12-2004, 21:12
Najszybciej expi palladyn, knight z porówananiem z pałkiem przegrywa MAXYMALNIE!!!!! B) miałem historię taką: założyliśmy się kto więcej zarobi expa w 1godz. ja poszłem na DWARFT GUARD a on na Zamek w Ab!!!! :) I oczywiście Palladyn czyli ja zdobyłem 5,5k expa a knight TYLKO 3k!!!!!

Rywalizacja Gazela Czarna 14lvl vs. (nie chciał nicka żebym podawał nicka) 15lvl

Shater
18-12-2004, 22:38
Najszybciej expi palladyn, knight z porówananiem z pałkiem przegrywa MAXYMALNIE!!!!! B) miałem historię taką: założyliśmy się kto więcej zarobi expa w 1godz. ja poszłem na DWARFT GUARD a on na Zamek w Ab!!!! :) I oczywiście Palladyn czyli ja zdobyłem 5,5k expa a knight TYLKO 3k!!!!!

Rywalizacja Gazela Czarna 14lvl vs. (nie chciał nicka żebym podawał nicka) 15lvl

heh a ja moim magiem low lv na fibuli 10k/h spokojnie (jak nikogo niema)

maxx99
19-12-2004, 00:54

... bo nie ma to jak prownac 14lev postacie, o nieznanych nam skillach ani umiejetnosciach wlascicieli tych postaci i jednoznaczenie okreslic palka jako MAXYMALNEGO wymiatacza....

Polak ziom
23-12-2004, 14:09
pewnie ze knight najsaybciej expi
nie mam wiecej nic do dodania dlamnie knight to najlepsza postac

Kamil 007
23-12-2004, 15:44
Żadna profesja nie expi najszybciej, wszystkie expia tak samo .
Każdy ma swoje plusy i minusy.
Ja tam gram teraz palkiem . ale to zalezy od gustu. B)

Qomar freak
23-12-2004, 17:44
moim zdaniem knight expi najszypciej do czasu kiedy ma uhy , jak wiadomo na uhy mozna ruznie zarabiac , isc na slabsze potforki i z nich czerpac kase na uh , miec uh makera / makeruw (mc jak wiadomo nielegalne )..... lub mozna expic na slabszych potworkach , lecz z drugiej strony paladyn nie martwi sie o uhy (wesmie 1-2bp i mu styka) tylko o bolty , moze ciagnac ze soba bolty i do dziury np guarduw polozyc / ukryc .... lecz kiedys te bolty asie skoncza , a dla knajta uhy tez , lecz gdy knajt przytreni skile dobre to malo uh zchodzi a palek np do cyclopolis nie zaciagnie boltów , i musi sie wracac , no ale jak kto woli :D

TomiK
26-12-2004, 22:54
Bylo jeszcze pytanie : Ktora profesja expi najszybciej od 100levela.

Nie wiem jak wy ale wydaje mi sie ze od 100levela wszyskie profesje sa juz równe i nie widac duzej roznicy Mag i Drut chodza juz z bardzo dobrymi sumonami. Przykladowo Mag na 100levelu z 70mlev

Siła twoich czarów wynosi 410%

Light Healing leczy od 41 do 123
Ultimate Healing leczy 1025
Intense Healing leczy od 191 do 382
Czarem Heavy Magic Missile zadajesz obrażenia 82 do 164
Czarem Sudden Death zadajesz obrażenia 495 do 693
Czarem Great Fire Ball zadajesz obrażenia 136 do 273
Czarem Energy Wave zadajesz obrażenia 546 do 765
Czarem Ultimate Explosion zadajesz obrażenia 656 do 1312
Strzelając z Burst Arrows zadajesz obrażenia 68 do 136
Podane obrażenia dotyczą potworów, na ludziach są o połowe mniejsze
Podane wartości są orientacyjne i mogą w praktyce wychodzić po za zakresy, jednak nieznacznie
Statystyki postaci

I moze mi powiecie ze wolno expi jak takie Hity robi xD. Knight i Pal tez nie sa gorsi bo maja juz wyskie skille(o ile duzo trenili). Szybkosc Expienie zalezy od

Pall- ilosc boltow/strzal przy sobie
Knajt- ilosc UH -od skilli tez chyba (nawet napewno :D
Drut,Sorc- mlev, i runki prz sobie

Div
28-12-2004, 16:54
Dobra to tak:
Knight 80-100+lvl :
OF - 80k/h max
Dragi - 50k/h
Vampy - 20-30k/h

Palls 80-100+lvl :
OF - idk (pall na of ?!)
Dragi - 70-80k/h
Guardy - jak u knighta
Vampy - 30k/h
Demony - 60-120k/h
Warlocki - 60-80k+/h

Sorx 80-100+lvl :
OF - lol
Dragi - idk
Guardy - tak jak u pallka xD
Vampy - idk
Demony - 60-150k/h (max?)
Warlocki - 70-100k+/h

No to by było na tyle z moich doświadczeń/obserwacji/wiedzy :P

Lusi // Atlas de'Ath

Tak sobie czytam Twoja wypowiedz i postanowilem ja skomentowac (Pozwolisz, ze to zrobie ;)).

Po pierwsze:
Malo tych expowisk, mogles sie bardziej wysilic i pomyslec.

Po drugie:
Twoje przeliczenia co do expa na godzine sa smieszne (Knight 100lvl + dobry eq + skille = 120k/h smoki, wiem z wlasnych doswiadczen ;]).

Co do OF u knighta sie zgadzam, a przeciez palladyn rownie dobrze moze expic na OF, wiec nie wiem o co Ci chodzi z tym "idk".

Guardy - Indeed

Vampy + Necro - dla wszystkich profesji dobry exp, chociaz runozerny ;)

Demony - z tym przeliczeniem moge sie zgodzic, jesli profesja ma 80lvl, a na 100+ mozna spokojnie wyciagnac ponad 150k/h, mowie tu oczywiscie o demon hellu.

Warlocki - Czlowieku Ty chyba naprawde nigdy nie widziales prawdziwego expowania. Zbieraj 50+bp sd (lecz najpierw zrob 60lvl), znajdz doswiadczonego knighta i smigaj na Demone, a zrobisz tyle expa, ze sie zdziwisz w niedlugim czasie ;)

Kumpel z Elysi - Arioc scalp zrobil tam z 99 na 101 w kilka godzinek. ;)

Btw. prosze nie piszcie mi, ze to nieprawda bo wiem dobrze jaki tam jest exp, poniewaz nieraz tam bywalem.

Atlas
29-12-2004, 23:28
Tak sobie czytam Twoja wypowiedz i postanowilem ja skomentowac (Pozwolisz, ze to zrobie ;)).

Po pierwsze:
Malo tych expowisk, mogles sie bardziej wysilic i pomyslec.

Po drugie:
Twoje przeliczenia co do expa na godzine sa smieszne (Knight 100lvl + dobry eq + skille = 120k/h smoki, wiem z wlasnych doswiadczen ;]).

Co do OF u knighta sie zgadzam, a przeciez palladyn rownie dobrze moze expic na OF, wiec nie wiem o co Ci chodzi z tym "idk".

Guardy - Indeed

Vampy + Necro - dla wszystkich profesji dobry exp, chociaz runozerny ;)

Demony - z tym przeliczeniem moge sie zgodzic, jesli profesja ma 80lvl, a na 100+ mozna spokojnie wyciagnac ponad 150k/h, mowie tu oczywiscie o demon hellu.

Warlocki - Czlowieku Ty chyba naprawde nigdy nie widziales prawdziwego expowania. Zbieraj 50+bp sd (lecz najpierw zrob 60lvl), znajdz doswiadczonego knighta i smigaj na Demone, a zrobisz tyle expa, ze sie zdziwisz w niedlugim czasie ;)

Kumpel z Elysi - Arioc scalp zrobil tam z 99 na 101 w kilka godzinek. ;)

Btw. prosze nie piszcie mi, ze to nieprawda bo wiem dobrze jaki tam jest exp, poniewaz nieraz tam bywalem.

Ad 1. Jak taki cfaniak jesteś to dlaczego Ty się nie wysiliłeś i nie pomyślałeś, hę ?!
Ad 2. n/c ciekawe czy knighci z Antici (130lvl+) wyciagają po te 120k/h. Możesz zapytać tylko napisz prawdę tutaj.
Ad 3.(?) Jestes ***** bo uważasz sie za znawce jakich mało a nawet nie wiesz co znaczy "idk" ... n/c again !
Ad 4. kks
Ad 5. Czy aż tak dobry?
Ad 6. kks
Ad 7. Kilka to np 5, czyli według Ciebie twój kolega (Szwed - pall) robił 200k/h na Warlockach?? (99->101 = 960k xp)
Chciałem zaznaczyć iż ten chłopiec ->Arioc Scalp w 3 ostatnie tygodnie zrobił z 105 (od dedka na 106 poprzez dedka na 109) do 110 levca, czyli 3 mio xp. Jeśli ktoś dalej nie czai to : 1 mio/tydzien = 150~k/ dzień. Czyli według twoich słów koleś co dzień sobie szedł na godzinke na Warloki a przez reszte dnia (super hi lvlelowiec) się obijał !! LOL !! N/C !

Cajas !
I nie mówcie mi że mówie źle bo..bla bla bla ;p Take care !

Karwa
30-12-2004, 00:35
Knight moze jeszcze expic na necro i na warlockach. Necro solo a warlocki mozna we dwoch knightow. I wcale nie robi malo expa. :D
Ktos zaraz powie, no gdzie tam knightem warlocki, ano da sie. Nie jest to super oplacalne, jesli chodiz o wydatki, ale exp sie trzepie ladny.

bzzyksoft
30-12-2004, 15:03
Szybciej expi gracz z wiekszym doświadczeniem... Obojętne jaka profesja...

error błąd
30-12-2004, 15:42
a dla mnie to zalezy od:
1. doswiadczenia gracza
2. miejsca i szybkosci respawnu
3. lvl skilli i m lvl
4. "jakosci" potworka
5. ambicji gracz
6. od noobow w poblizu
podsumywujac 1postac moze expic na 50lvl 40k expa/h a np. ktos kto gral ta sama profesja kilka razy do xxxlvl(3 cyfrowa) to moze na 50lvl 150k expa/h wiec to zalezy co powidzialem wyzej...
off topic: czemu wy mowicie "to nie prawda najlepsza profesja to..." a co wam do tego?! kazdy ma swoja ulubiona profesje to chyba jasne? wolnosc slowa tez jest...

sauronix
30-12-2004, 16:29
X( najlepiej expi sie SORCEM z SDkami i GFB zrobic kilka BP i na dragony i orc-ów isc to exp jak szalony leci

S.P.M
30-12-2004, 17:20
Ja powiem, że g*o prawda, bo najlepiej to palkiem z bp powerboltow, knightem z bp ice rapierow też dobrze. Wiem, że to zupełna abstrakcja ale to jest dyskusja i jak coś wnosisz to może byś wytłumaczył, co? I jaki sorc bije mocniej z hmm od pala na tym samym lvl z bolta?
@EDIT
Poza tym, ile ty tych bp run uniesiesz? A paladyn uniesie amunicji na o wiele dłuższe expienie, nie mówiąc o knighcie. Wybór profesji pozostawia się gustom graczy, żadna profesja nie jest lepsza od innej, każda ma swoje plusy i minusy.

Karwa
30-12-2004, 20:46
X( najlepiej expi sie SORCEM z SDkami i GFB zrobic kilka BP i na dragony i orc-ów isc to exp jak szalony leci

Chcialbym zobaczyc jak bjesz smoki i orci silniejsze z GFB. Powodzenia.

Mejlun@
wesmy rune hmm i bolta.
Bolt wazy 0,8 uncji i starcza na 1 strzal,
Runa Hmm wazy 1,2 uncji i starcza na 5 strzalow...
chyba kazdy widzi ze kolega sie pomylil :)

error błąd
31-12-2004, 09:40
zadaj sobie pytanie czy GFB to czar ognia i czy dragony sa odporne na ogien...

Deaf Scream
31-12-2004, 19:27
Chcialbym zobaczyc jak bjesz smoki i orci silniejsze z GFB. Powodzenia.

Mejlun@
wesmy rune hmm i bolta.
Bolt wazy 0,8 uncji i starcza na 1 strzal,
Runa Hmm wazy 1,2 uncji i starcza na 5 strzalow...
chyba kazdy widzi ze kolega sie pomylil :)
apomniales ze na 100 strzalow z hmm (20 run +bp) to jest 22 oz+18 oz = 40 oz. strzala wazy 0,7 oz a bolt 0,8.. to jest analogicznie 70 lub 80 oz. tylko jest jeden myk;) palek ma wiecej capa, nie nosi tarczy ~50 oz mniej to tez jest chyba istotne?? niesadzisz??

i moim osobisym zdaniem palek expi najszybciej na low lv..pozniej to sie wyrownoje..(ale na starcie palek expi najszybciej) dopiero pozniej sie zrownoje..lub knight moze ewentualnie przewyzszycjc palka..w expie..jednak knight jest nudny :PP .. palkiem expiac po 6 h dziennie przez 3 dni zrobilem z 19 do 27 lv:P wiec nie jest tak zle trzeba wiedziec gdzie. :D, ale to tyczy sie wszytkich profesji ;D

Div
01-01-2005, 15:38
Ad 1. Jak taki cfaniak jesteś to dlaczego Ty się nie wysiliłeś i nie pomyślałeś, hę ?!
Ad 2. n/c ciekawe czy knighci z Antici (130lvl+) wyciagają po te 120k/h. Możesz zapytać tylko napisz prawdę tutaj.
Ad 3.(?) Jestes ***** bo uważasz sie za znawce jakich mało a nawet nie wiesz co znaczy "idk" ... n/c again !
Ad 4. kks
Ad 5. Czy aż tak dobry?
Ad 6. kks
Ad 7. Kilka to np 5, czyli według Ciebie twój kolega (Szwed - pall) robił 200k/h na Warlockach?? (99->101 = 960k xp)
Chciałem zaznaczyć iż ten chłopiec ->Arioc Scalp w 3 ostatnie tygodnie zrobił z 105 (od dedka na 106 poprzez dedka na 109) do 110 levca, czyli 3 mio xp. Jeśli ktoś dalej nie czai to : 1 mio/tydzien = 150~k/ dzień. Czyli według twoich słów koleś co dzień sobie szedł na godzinke na Warloki a przez reszte dnia (super hi lvlelowiec) się obijał !! LOL !! N/C !

Cajas !
I nie mówcie mi że mówie źle bo..bla bla bla ;p Take care !

Ad.1 To Ty pierwszy napisales, o expowiskach, a ja Cie tylko skorygowalem.

Ad.2 Nie no wcale, pomysl, koles ma SC lub SoV'a czyli bronie jednoreczne. Wiec teraz pomysl, czy nie mozna robic tyle expa z taka bronia. Zalozmy, ze knight 130lvl + SC/SoV + tarcza + skill 92+ + ring, expi spokojnie na dlach i smokach.

Ad.3 Tak masz racje, ale niestety nie wiem co to znaczy te Twoje "idk" i szczerze mowiac, malo mnie to obchodzi. A tak wogole moglbys sie wykazac inteligencja i uzywal pelnych zdan, bo przeciez nie kazdy jest w stanie zrozumiec o co Ci tak naprawde chodzi. Peace.

Ad.5 Owszem dobry, zeklbym nawet bardzo dobry. Wezmy na przyklad takiego Setzera Gamblera. Nie expil by tam, gdyby byl tam zly exp.

Ad 7 Gdzie napisalem, ze codziennie chodzil na Warlocki. Poszedl bo mial sdki, a pozatym jest to szybki, ale nieoplacalny exp. A to, ze zrobil tyle expa przez 3 tygodnie to juz jego sprawa. Bo przeciez nie kazdy zyje tylko tibia, jest takze normalne zycie i inne sprawy z nim zwiazane. Proponuje, abys przeanalizowal jeszcze raz moja wypowiedz.

dexterus the knight
07-01-2005, 14:29
pojsc na demona bo cie wysmieja w budzie ze masz kolo 100 levka i nie polazles...wtedy polecam sorca (master sorca oczywiscie) ze swoimi sd i ue jest nieoceniony ale wtedy musisz kupowac uhy od druida...bo na wypisanie exura vita czasu nie wystarczy ;) ale to inna sprawa bo 4 bp uhow sa niewspolmierne do tego co moze wypasc z demona(golden legi,magic plate armor,giant sword).aha-jeszcze pytales gdzie mozna szybko expic wysokim levelem?najlepsze miejsca to tam gdzie sa dragi(bez dli !)i giant spidery bo 70-90 levelowi wielkich szkod one nie zrobia...do wypraw na lepsze potwory niz te 2 ktore wymienilem trzeba solidnie sie przygotowac(uhy,sd i takie duperele).troche przynudzam ale mowie to z wlasnego doswiadczenia.

lord arni
08-01-2005, 09:16

palladyn win;)

lol widze ze na rycach to ty sie nie znasz ja mialem ryca na 10 lvlu zew skilami 50/50 i huntera to nawalalem leciutko wiec jak sie nie znasz to nie pisz
bo *******isz glupoty

Wujek Samo Zło
08-01-2005, 10:26
Na low levelach najszybciej expi paladyn a na większych levelach paladyn i najt.

Bzik
08-01-2005, 11:24
lol widze ze na rycach to ty sie nie znasz ja mialem ryca na 10 lvlu zew skilami 50/50 i huntera to nawalalem leciutko wiec jak sie nie znasz to nie pisz
bo *******isz glupoty

Hmmmmmmmmm... co do huntera to tak,pokonasz go. ALE PALADYN TO CZŁOWIEK ,MA MÓZG I JEST BARDZIEJ INTILIGENTNY

Khad
08-01-2005, 11:52
@ up Możesz większe bo nie widze. Paladyn ma musk? -.- i jest człowiekiem:P
a knight to robot? Czy moze nieumarłły albo elf? :S

Undmeen
08-01-2005, 13:43
sorki i tyle trzeba miec tylko magiczny level niegra roli :) ale przynajmniej z 20 by cos tam bylo tej many :)

lord arni
08-01-2005, 15:23
Hmmmmmmmmm... co do huntera to tak,pokonasz go. ALE PALADYN TO CZŁOWIEK ,MA MÓZG I JEST BARDZIEJ INTILIGENTNY

lol?? to ty hyba nie jestes paladynem bo na inteligencji ci brakuje

zastanow sie co piszesz

Bzik
09-01-2005, 10:36
E to nie tak mialo zabrzmiec jeszcze sie zastanowie zebyscie zrozumieli...

kolkeh
09-01-2005, 19:50
zalezy na ktorym levelu
do 16 levela knight
od 16 do 25 pall
od 25 wyzej sorcer
druid ogolnie slabo expi!

Lejiso Cichy
09-01-2005, 21:52
zalezy na ktorym levelu
do 16 levela knight
od 16 do 25 pall
od 25 wyzej sorcer
lol?.... Druid jest to samo co Sork tylo inne runy robi i ma inne czary wiec sie zastanuw co piszesz a potem napisz ..... omg! B)

Bulboglowy
11-01-2005, 16:38
zalezy na ktorym levelu
do 16 levela knight
od 16 do 25 pall
od 25 wyzej sorcer

Chłopcze, czy czytałeś pierwszy post tego tematu ?
Dla przypomnienia: piszemy o high levelach, a dokładniej chodzi o przedziały od 50 lvl oraz drugi przedział po 100 lvl.
Przy okazji dodam, że warto abyś uzasadnił swoją wypowiedź: jakie skille miałeś, gdzie expiłeś i co najważniejsze: ile expa/h miałeś.

Dzięki za wszystkie rozsądne wypowiedzi.

Pierzu master
13-01-2005, 19:34
Na pierwszych levcach najszybciej expi się knightem, ale tak powiedzmy po 20 levcu sorcem, kiedy sdki staną się normą (nie będzie nam ich szkoda) można nimi nieźle expić !!

Wexerh
13-01-2005, 20:17
Knight i pall najsszybciej powiadacie taa ? guzik prawda na nizszych lvl moze tak
plyniesz sorcem na Edron wystarczy hmm 30 lvl respawn dragonow sumonujesz sobie ds`a na gorze blokuje ci dragona nie muszisz miec wcale sd wystarczy z 30 bp hmm i masz ponad 100 k exp w caly dzionek , polak potrafi - no nie ? :>
wlasciwie juz od 30 lvl jest najlepsza postacia !! . 30-40 lvl sorca jak pisalem dragony , od 40 jezeli masz juz wlasciwie blokera mozesz juz na Demony chodzic wystarczy jakies 50 bp sd na 3 h. :D . w 3h. na pozadnym respie jezeli szybko wam pojdzie bloker duzo uhow mozesz zrobic do okolo 300 k. exp , no i loot niczemu sobie czyli sorc rulezz , jak sorc juz dojdzie do lvl 100 + to juz wlasciwie chyba niema co robic ale niewiem moze jakies behe solo ?

Khad
13-01-2005, 21:44
50 lvl. Jeżeli weźmiemy pod uwagę exp/h to wygra mag/drut
na 2 miejscu pally na 3 knight. Jeżeli Bierzemy pod uwagę exp ogólnie np na cały dzień to wygra knight, potem pal, potem sorc/drut

Dlaczego?!

Odpowiedź jest bardzo prosta. Sorcem można wziąść runy i iść na hunt jednak runy wystrzelamy szybko i ponowne zaoptrzanie troche potrwa. (chyba, ze jestes milionerem. Palek rowniez na godziine zrobi wiecej exp aniz najt (niewiele wiecej ale wiecej)ale musi wracac po bloty. A knight moze siedziec na guardach/ w mint czy gdzies tam;p dluzej i wyjdzie na tym znacznie lepiej jesli chodzi o statystyki calego dnia i strate kasy wlozonej w hunt.

na 100 lvlu sytuacja sie zmienia jezeli chodzi o knighta i pala.
Sytuacja exp/h:
1)mag
2)knight
3)pal

exp/dzien

1)knight
2)pal
3)sorc*

* nie wliczam sytuacji - 150bp sd i demona, bądź demonki

Bulboglowy
13-01-2005, 22:56
Wiemy już, że dobrym expowiskiem są kopalnie, jeszcze lepszym hunty na smokach. Niestety nie mam PACC'a i chciałbym się dowiedzieć jak dobry jest exp na potworach tylko dla graczy z Premium... Słyszałem, że fajnie się expi na Djinnach, czy mógłby ktoś to potwierdzić ? Co dzieje się ze wszystkimi nowymi potworami, czy ktoś na tym expi ?

Dziękuję za wiarygodne odpowiedzi. (jak zwykle interesuje mnie ilość xp/h)

maxx99
14-01-2005, 16:26
Knight i pall najsszybciej powiadacie taa ? guzik prawda na nizszych lvl moze tak
plyniesz sorcem na Edron wystarczy hmm 30 lvl respawn dragonow sumonujesz sobie ds`a na gorze blokuje ci dragona nie muszisz miec wcale sd wystarczy z 30 bp hmm i masz ponad 100 k exp w caly dzionek , polak potrafi - no nie ? :>

hahahahha
1.100k/exp w CALY dzionek??? 30lev knightem to ja tyle robie w 3,5h zbierajac sobie tylko pieniazki i zarabiajac na 3-6bp UHow ( i jednoczesnie zaznaczam ze nie trace swoich podczas takiego lajtowego huntowania)
2. 30 level?? sorkiem??nie mowie ze nie sam nie raz tak robilem :) ale... wystarczy ze trafisz na jakis wiekszy respik i ktorys smok sie przerzuci... bez SD i mana shielda zywy nie wyjdziesz, no ewentualnie szybkie UHanie sie moze cie uratowac
3. a co do tego ze polak potrafi - ... to owszem potrafi krasc, wyzywac i zabijac majac przewage +10lev... (oczywiscie jest duza grupa osob ktora wykazuje sie kultura, ale to jest jakies 10% ogolu polskich graczy)

Pitek
14-01-2005, 18:23
Ja p******e czy ktos patrzył na Bubble?Kim ona jest?KNIGHTEM na 200lvl z tego wynika że to knight expi najszybciej.

maxx99
14-01-2005, 20:19
Ja p******e czy ktos patrzył na Bubble?Kim ona jest?KNIGHTEM na 200lvl z tego wynika że to knight expi najszybciej.

niestety z tego wynika jedynie to ze dziewczyna lubi sobie grac i expic :)

a to że ze srednio (przynjmniej jak sprawdzalem kilka razy) zalogowanych na antice h-lev 16 to knighci 2 palkow i 2 sork/druid moze stanowic jakis posredni dowod jak expia knighci

Nerevareen
15-01-2005, 08:22
hahahahha
100k/exp w CALY dzionek??? 30lev knightem to ja tyle robie w 3,5h
maxx99 :baby: muszę cię wyśmiać od góry do dołu :D Gdzie ty w 3,5h 30 lvlowym knightem zrobisz 100k expa??
Ktoś tu musiał mocno udeżyć się w głowę bo knightem na tym lvlu robisz max 20k\h na slimach albo NIECO więcej na cycach ale trzeba w miare EQ mieć. Więc plz nie pie**ol głodnych kawałków że 30 lvl knight zrobi 100k z 3,5h bo mi się niedobrze robi jak coś takiego czytam

Bulboglowy
15-01-2005, 19:42
To ja mam pytanko do tematu: Gdzie robisz te 20k/h na slimach?

maxx99
15-01-2005, 20:40
Nerevareen człowieczku drobny jesli juz kogos wysmiewasz to chociaz rob to w kwesti w ktorej masz cos do powiedzenia.... otoz chcialbym cie uswiadomic ze level postaci ma tutaj NIEWIELE!!! podkreslam NIEWIELE znaczenia (poniewaz chodzi glownie o SKILLE!!! i o ilosc HP broniacego mnie przed padnieciem od jednego strzalu) moj knighcik ze skillem 75 i GSem w boszkach spokojnie smigajac sobie po mojej ulubionej krypcie w ankrahmun robi dokladnie tyle expa co napisalem (czasem troszke mniej czasem wiecej :) )... a co do 20k exp/h to dokladnie tyle robie palkiem na 20lev (69dist) w cyclopolis badz w jednej z krypt (rowniez bez strat wlasnych- procz boltow), lub kiedys robilem jeszcze z FSem :) na rotach darashia -> dokladnie 1kexp w 2,5-3,5min

(oczywiscie chcialbym zaznaczyc ze te wyniki sa w duzej mierze jednorazowe bo takie 100k exp to sa praktycznie 2 lev :)

Nerevareen
16-01-2005, 07:50
knighcik ze skillem 75 i GSem w boszkach
Ohhh... nie wziełem pod uwagę newbiech którzy idą na łatwiznę i grają na Antice czy Novej gdzie wypasiony EQ można kupić pół darmo. Zazwyczaj mając 30 lvl [na serverach mających do ok. 5 miesięcy] postać knighta na 30 lvl ma o wiele słabszy EQ a GS i BoHy pozostają POZA jaj zasięgiem bo kosztują fortune. A skile po 75 na 30 lvlu...trenować każdy głupi umie.
Nerevareen człowieczku drobny jesli juz kogos wysmiewasz to chociaz rob to w kwesti w ktorej masz cos do powiedzenia....
Coś sugerujesz? :baby:
@down
Zagraj sobie na nowym serverze bez UH, SD\HMM makerów zobaczymy jak szybko będziesz expił.

maxx99
16-01-2005, 10:05
Alez moj drogi zaplacilem za GSa 70k, za boszki 75, +aol i armorek to tez troche, a zarobilem na to wszystko dzieki postman questowi i lootbagach oraz handlu runkami na serwerze AUREA majac kilka swoich postaci na roznych lev
jesli jestem newbie bo potrafie sobie w zyciu poradzic to ok

no i fajnie ze jestes 'glupi' jak ja i tez sobie trenujesz :) :
//Nicka: Apococito
//Skills: 70\70 i rośnie [ I wanna be 1st again!]
//LvL:32 i ferie [PG! PG!]

Tiligus
21-01-2005, 17:58
Przeanalizowałem konkurencyjne forum (gery) znalazłem tam post użytkownika o nazwie "Bart" który wymienił wszystkich 100 lvl+ polaków według profesji.
Po policzeniu wyszło mi, że:
- mamy 66 knightów
- mamy 40 paladinów
- mamy 19 sorców
- nie mamy ani jednego druida (lol)

Według tego można wywnioskować, że jednak magiczną liczbe ludzie przeważnie osiągali knightami, noi z doświadczeń kolegów wiem, że lepiej im się expiło knightami. Trzeba zawsze brać pod uwage też ile każda profesja musi włożyć w przygotowania do huntów (uhy,hmmy,explo...) i ile z huntu mu się zwraca. Ja bym głosował na knighta.

Można też porównywać profy w inny sposób. I zawsze bedzie jakieś "ale".
No ale skoro są różne zdania na temat różnych profesji, to chyba dobrze świadczy o Cip sofcie, bo żadna profa nie jest przesadzona.

Ale poprostu jeżeli chodzi o styl grania bardziej komfortowo gra mi się knightem.

Master Of Devastation
26-01-2005, 22:49
Przeanalizowałem konkurencyjne forum (gery) znalazłem tam post użytkownika o nazwie "Bart" który wymienił wszystkich 100 lvl+ polaków według profesji.
Po policzeniu wyszło mi, że:
- mamy 66 knightów
- mamy 40 paladinów
- mamy 19 sorców
- nie mamy ani jednego druida (lol)

byłby druid 100 lvl polak...Zenobia Flominger z danubia 98 elder druid ale podczas wojny romi(105 master )haknął ją (hezip'a 95 palla ,ex cavatora 129 royala i xozigoso 98 elite)i zrookował ich;( a miało być tak pięknie pierwszy polski druid z 100 lvlem ;(

Dwik
31-01-2005, 21:10
Nerevareen człowieczku drobny jesli juz kogos wysmiewasz to chociaz rob to w kwesti w ktorej masz cos do powiedzenia.... otoz chcialbym cie uswiadomic ze level postaci ma tutaj NIEWIELE!!! podkreslam NIEWIELE znaczenia (poniewaz chodzi glownie o SKILLE!!! i o ilosc HP broniacego mnie przed padnieciem od jednego strzalu) moj knighcik ze skillem 75 i GSem w boszkach spokojnie smigajac sobie po mojej ulubionej krypcie w ankrahmun robi dokladnie tyle expa co napisalem (czasem troszke mniej czasem wiecej :) )... a co do 20k exp/h to dokladnie tyle robie palkiem na 20lev (69dist) w cyclopolis badz w jednej z krypt (rowniez bez strat wlasnych- procz boltow), lub kiedys robilem jeszcze z FSem :) na rotach darashia -> dokladnie 1kexp w 2,5-3,5min

(oczywiscie chcialbym zaznaczyc ze te wyniki sa w duzej mierze jednorazowe bo takie 100k exp to sa praktycznie 2 lev :)
Gościu takie farmazony piepszysz, że źle się robi. Wyżej masz kolegę który ma wyższy lvl od ciebie i pewnie podobne skille. Eq ma średnie znaczenie, aby była broń 2-handed. Abyś zrobił 100k expa w kryptach musiałbyś zabić 650+ mumi, 1k+ ghouli, czyli tego co można w miarę szybko zabić, i jest stosunkowo szybki resp. Co daje jakieś 300+/1h mumi lub 400/1h ghouli, a biorąc pod uwagę mieszane expo to jakieś 120+ mumi i 350 ghouli. Znajdź mi taki resp!! Pewien pal na Isarze (ach te czasy mojego Pohmakera), mówił mi że robi 70k expa na pohu a knight na pohu raczej za dobrze nie poexpi.
@ topic Knight rlz, w szczególności z extra skillami + eq ;]

maxx99
01-02-2005, 00:00
@up
1. "Eq ma średnie znaczenie, aby była broń 2-handed."
ta najlepiej Two handed sword, LOL

2.alez ja nie rozumiem wogole o co ci chodzi.. jesli powatpiewasz w te marne 20-30k/h ktore robie to jestes poprostu .... (tutaj sam cos sobie wklej)
spojrz tylko na posty Atlasa w tym temacie, boooze jakim on musi byc noobem jesli pisze ze mozna zrobic np 50k/h to by bylo przeciez np 800 mumii... bo innych potworkow to tam nigdzie nie ma...

3. pisz jakies przedzialy czasowe piszesz o tych 100k expa mojego nie piszesz w ile a podajesz jakies daremne przeliczniki ... z obliczen wynika ze chodzi ci o troche mniej niz 3 godzinki... a ten twoj kolega z 70k na Pohu?? to ile robil 10min??

PS. mam nadzieje ze szybko odpowiesz bo chcialbym poznac twoje teorie...

----

Pojdynczy resp w jednym z grobowcow:
(dane z pamieci wiec moglem sie delikatnie pomylic gdzies ;) )
6 mumii - 6x145= 870
10 'szamblerow' = 1950
1 stone golem = 160
4 slimy = 4x160=640
10 scorp = 450
8 ghouli = 680
~25 szkieletow = 875
10 larw = 440
6 scarabow = 720
3 weze = 30 :)
5 lwow = 150
-----------------
~7000 exp

wiec zakladajac ze nie jestem za szybki i robie obrot w 15 minut, no i nawet nie zabijam wsystkiego i tak mam 25k/h, jesli natomiast przerzuce sie do innego grobowca np. w centrum planszy gdzie mam duuzo wiecej ghouli, (tam gdzie pojedynczy resp beholdera) idzie jeszce ladniej i jeszce lzej

Khad
01-02-2005, 11:17
knight na pohu raczej za dobrze nie poexpi.
założymy sie? poh to jedno z najszybszych expowisk dla knighta ;s jak jest tam sam mowie to o kolo 50 lvlach. b szybki resp cycow + dragi + slimy

Denellorn
01-02-2005, 13:52
wedlug mnie temat jest bezsensu...to nie od profesji zalezy czy expi najszybciej a od gracza poniewaz to on kieruje postacia itd.
przyklad:mialem pacc.i postac 15 knight a muj qmpel mial 15lvl sorc noo i co??
wydawaloby sie oczywiste ze ja bede expil szybciej...malo ludzi w edron i darashi...na rotach nawet powinienem expic szybciej niz on a tu gdy ja mam 18lvl okazuje sie ze on nabil 21 na tych samych rotach na facc...wiec to od umiejetnosci grazca zaleyzy czy expi szybko czy wolno

Gromexor
01-02-2005, 17:38
Najszybciej expią bez wątpienia Knight i Paladyn. I tu się nasuwa pytanie - która z nich ? Według mnie Knight, choć Pallkiem expi się taniej i bez zbytniego stresu. Knight na wysokich lvlach, jeżeli ma dużo UHów expuje techniką "Na berserkera", tzn. pakuje się w grupy potworów i wybija co do jednego. Pallek natomiast spokojnie odciaga potworka i dobija ze śmiercionośnych bełtów. Jest także kwestia amunicji. Jak to się mówi: "Pallek expi tyle czasu, na ile starczy mu bełtów". "Knight expi tyle, na ile starczy mu ilość UHów". Knightowi, który ma wysoki lvl, ilość CAP'a nie sprawia kłopotów.
Tak więc ja stawiam na Rycerza. Jest także kwestia huntów - tam tylko knight nie zdobywa expa, wszystko idzie dla strzelców.

Palek? Taniej? LOL!

Knight rulez, just knight! Ja knightem nabijam do 15 levelu w 6 dni... kiedyś przed hackhedem miałem knighta 32 level i nim grałem 2 miesiące...

Norua
01-02-2005, 19:42
Był ktoś kiedyś sorcem na 100+ demon spawn? sorc+blocker?

Nie?

A to szkoda, 2mln expa w jeden dzień można zrobić.

Staszek
01-02-2005, 20:09
Jednak jezeli chodzi o expie od 30 lvlu to paladyn bedzie chyba najlepsyz bo najtanszy knightm duzo uh zchodzi sorc/drut duzo runek a palkiem lecisz sobie spokojnie czasem nawet zwracaja sie belty ktore i tak sa tansze niz uh a mi na zrobienie lvlu zazwyczaj wystarczaja vity chyba ze lag jakis niespodziewany :)

Khad
01-02-2005, 21:34
Był ktoś kiedyś sorcem na 100+ demon spawn? sorc+blocker?

Nie?

A to szkoda, 2mln expa w jeden dzień można zrobić.

z tymi 2 m to przesadziles lekko okolo 150k/h tak sie robi ;s fakt jest to b szybkie expo ale ogoromne kosztu ktore nie zawsze sie zwracaja

orgizz
01-02-2005, 23:31
cały ten temat jest błedny ....
knight expi szybko ale gr sie nim nudno
Paladyn :> expi rowniez szybko ale samemu bez knight to nie to samo
sorc i druid wogole bez knighta sobie nie poradza :/
a zreszta nie wszystko zalezy od lvlu
czy widzial ktos film jak paladyn 60 lvl pokonal sorca 91 lvl?
exp zdobywaja postacie tak szybko jak potrafia gracze
przyjzyjcie sie postaci setzer gambler(julera) albo Cachero(calmera)
2 sorki 2 i 3 lvl na swiecie maja mlvl okolo 72+
na antice najwyzszy mlvl ma sorc Chimera 82+ i ma bodajze 120 lvl
wiec wnosek z tego taki ze kazda postac ezpi szybko jezeli ma dobrego wlaściciela

Bulboglowy
01-02-2005, 23:31
Knight rulez, just knight! Ja knightem nabijam do 15 levelu w 6 dni...

Dalej mistrzu, dawaj więcej takich fastynujących historii...

BTW: Każda profesja do 15 lvl bije takim samym tempem, czyli 5-10k na rotach (zależy, czy Venore, Fibula, Darama).

A tak na boku... twierdzisz, że przez 6 dni biłeś troche ponad 30k ?
WOW całe 5k na dzień - no chyba, że grasz w cafe

Chomikvader
02-02-2005, 04:13
Od 0 do bohatera, 20 lvl w 4 dni.
Z equipem -> 20 lvl 1 dzien !!!
(nie uwzgledniam od 3h do 1 dnia na rooku)

Premmy of kors :D Teraz niestety mam juz facca bo mi sie premmy skonczyl a wlasnie gram na elysii... max 30k na dzien z p-set, dwarven shield, k-axe, s-helmet. No ale na starszych swiatach za ta sama kase mialbym 2-3 razy lepszy eq.

GLOWNIE chodzi o to czy wiecie gdzie expic, czy expowisko jest wolne i od tego jakie macie naklady finansowe.

Ja wybalem knajta :D

Norua
02-02-2005, 08:16
z tymi 2 m to przesadziles lekko okolo 150k/h tak sie robi ;s fakt jest to b szybkie expo ale ogoromne kosztu ktore nie zawsze sie zwracaja

Khad, NIE PRZESADZIŁEM, 2mln w jeden dzień. Są to 3lvle dla sorca 120lvl~, i właśnie tak na Danubii zrobiła Povi 120-123 w jeden dzień, mając blokera 150~ek Belth'a. Zrobiła to przy 100lvl+ demon spawn po drodze do demon questa, jest tam resp 5 demonów w jednym miejscu, ktorego Povi na dzien dobry wyczyscila z UE wchodzac i zchodzac. W tym miejscu jest bardzo szybki spawn, i po prostu zabijali pojedynczo praktycznie co chwile, nie wspominajac o tym ze maja wtedy jakies 2sek drogi do drugiego demon spawna przy teleporcie.

Tak, jest to nieoplacalne jak cholera. Zmarnowali okolo 200-250bp sd i prawie tyleż samo UH. Zlootowali jednak mpa, kilka glegs, kilka mms, i mase innych rzeczy... (w koncu to ponad 300 demonow)

Miller z Novej zrobil tak samo, jesli sie nie myle.

Sorcem expi sie najszybciej ale potrzebuje on do tego mase sd.

Norua
03-02-2005, 08:10
Eeee double spawn demonow nie obejmuje pokoju z Demon Quest i NIE da sie tam wchodzic UP/Down.

Double spawn jest przed zejsciem do Demon Quest i jest tam w sumie spawn 4 demow w 2 grupach po 2.... w tym ze zwykle sie blokuje jeden spawn zeby bloker sie nie obudzil z reka w nocniku pomiedzy 2 demonami.

Realny spawn to 1 demon co ~2 minuty... zakladajac ze samo strzelanie do demona zajmuje 30-40 sekund to spawn jest praktycznie natychmiastowy.

I 2M expa to tylko 250 BP SD (lub jak kto woli 5-8 godzin) sa ludzie co chodza tam z 800 i wiecej BP na caly dzien.

5 DEMON SPAWN, nie double. Na east od demona, obok teleportu.

http://youalin.tweakdsl.nl/de/5-demon%20room.rec

Filmik by Draxido/Itchy the paladin. Pokazane jest tam jak zabija te 5 demonow z UE, potem wystarczy czekac chwile az zrespawnuje sie jeden, pojsc i go zabic.

Bulboglowy
06-02-2005, 16:38
Ostatnio widziałem filmik, w którym Knight 106 lvl expił na Warlockach
90-100k/h. Warto dodać, że Knight może tam expić solo, oczywiście z explo.

Master Gibo
10-02-2005, 13:04
[QUOTE=Atlas]
OF - idk (pall na of ?!)
eeeeee....no i co z tego ze pal na OF??ja tam jakos chodze na 11lvlu z kumplem :/:/:/ mowcie co chcecie PALLADYN ROX!!!

:evul: :evul: :evul:

Bulboglowy
10-02-2005, 13:46
Może jeszcze powiesz, że na Warlordach expisz ?
Czy nie miałeś na myśli tylko powierzchni - Orcland, a nie OF ?
BTW: Ile miałeś tam expa ?

Kryształek
10-02-2005, 14:00
Druid Odpada, wybierz najlepiej Palka lub Sorka, chociaż sam gram Knightem, ale to jest wielki kłopot ( :confused: )

Wichru
13-02-2005, 14:46
Palladynem sie najszybciej expi sam tego doswiadczylem ze zrobilem 71 palladyna w 2 miechy

Bulboglowy
13-02-2005, 14:51
2 miechy ? Szybko.
Czy mógłbyś powiedzieć gdzie głównie expiłeś, z jakimi skillami i ile miałeś expa/h ?

Atlas
20-02-2005, 17:15
Setzer Gambler - wtedy 185 lev (master) / 73 mlvl
Na Behemotach - 150k xp/h. Strzela z SD solo - około 5 SD na 1 behemota.

Axel of Fear
24-02-2005, 08:09
co wy tu za bzdury uskuteczniacie ??!?!?!?! denerwujecie mnie takim gadaniem !!! wyobraZcie sobie ze macie 60 lvl master sorca z 50 lvl magic...
co robie ja w takim wypadku ??
odpowiedz jst prosta kupuje mase hmm i gfb ze 2 bp uh i manafluidow do oporu CAP zakladam moje bohy i udaje sie na OF... (niezapomnijcie o pustym parcelu na wyslanie lootbaga !). na OF jest bardzo duuuuuuuuuzy i baaaaardzo szybki resp wszelakich Orc (chyba kazdy wie jakich) wpusccie tam nasz char otworzcie bp GFB i zrobcie impreze ze swiatlami ognia po kilku sekundach pojawi ci sie You Advanced from lvl 60 to lvl xx. oprozniajac ciala wszystkich zabitych robimy tzw lootbag z ktorego pozniej itemki mozna sprzedac w sklepie u NPC. jesli dosyc dlugo bedziemy huntowac kasa z lootbaga powinna nam zwrocic koszty runek i mana fluidow. JA uwazam ze sorcowie to potega zwlaszcza na swiatach PVP

Master Of Devastation
24-02-2005, 23:07
co wy tu za bzdury uskuteczniacie ??!?!?!?! denerwujecie mnie takim gadaniem !!! wyobraZcie sobie ze macie 60 lvl master sorca z 50 lvl magic...
co robie ja w takim wypadku ??
odpowiedz jst prosta kupuje mase hmm i gfb ze 2 bp uh i manafluidow do oporu CAP zakladam moje bohy i udaje sie na OF... (niezapomnijcie o pustym parcelu na wyslanie lootbaga !). na OF jest bardzo duuuuuuuuuzy i baaaaardzo szybki resp wszelakich Orc (chyba kazdy wie jakich) wpusccie tam nasz char otworzcie bp GFB i zrobcie impreze ze swiatlami ognia po kilku sekundach pojawi ci sie You Advanced from lvl 60 to lvl xx. oprozniajac ciala wszystkich zabitych robimy tzw lootbag z ktorego pozniej itemki mozna sprzedac w sklepie u NPC. jesli dosyc dlugo bedziemy huntowac kasa z lootbaga powinna nam zwrocic koszty runek i mana fluidow. JA uwazam ze sorcowie to potega zwlaszcza na swiatach PVP

Co ty pieprzysz OF dla sorca jest du d.u.p.y ,tam knightci expią ,w ostateczności pallki ....dla sorca to raczej vamphell albo coś ....no na wyższym lvlu demony i behemothy...

Shinjix
24-02-2005, 23:56
Co ty pieprzysz OF dla sorca jest du d.u.p.y ,tam knightci expią ,w ostateczności pallki ....dla sorca to raczej vamphell albo coś ....no na wyższym lvlu demony i behemothy...
Nigdy nie widziałem Pala na OF 8o A OF dla sorca to nie taka zła odmiana.... Ale lepsze vampy, necro, guardy...

-Res-
25-02-2005, 14:11
Wg mnie najszybciej expi pall lub knight sam nie wiem kto szybszy :/
Mój kumpel ktorego znam ma juz 43 lvl(pall) a ja 25(knight) wiec chyba pall szybszy ?

Bulboglowy
25-02-2005, 19:42
Mój kumpel swoim jedynym charem od pół roku nie nabił levela a loguje sie codziennie, wg twojej teorii jego profesja powinna najwolniej expić ?

LOL

Może twój kolega więcej gra, albo wogóle nie trenuje, albo umie grać w przeciwieństwie do ciebie. Jest wiele powodów dla któryh twój kolega szybciej expi dlatego w tym temacie rozpatrujemy przede wszystkim miejsce huntu, ilość zdobywanego expa przez godzine ew. potrzebne skille, strata run. Dopiero znając te informacje można w miare (napewno z błędem) określić która profesja expi najszybciej, najefektywniej - jak narazie różnice pojawiają sie dopiero od levelu 120+ i oczywiście przed 50 levelem ale to jest mniej ważne.

Master Of Devastation
27-02-2005, 01:09
Nigdy nie widziałem Pala na OF 8o A OF dla sorca to nie taka zła odmiana.... Ale lepsze vampy, necro, guardy...

Dlatego napisałem "w ostateczności" pallki ,czytaj ze zrozumieniem plx :)

Gofrit
09-11-2008, 11:47
Ja gram juz 4 lata i caly czas gram sorkiem... exp idzie bardzo szybko jezeli potrafisz grac (i nawiazywac znajomosci :D) Na np. 70lvl zbierasz ekipe (z 2 knight i pare shooterow) idziesz se na demony, behemothy itp. i exp 150k+/h

W sumie nie powinno sie mierzyc ktora profesja najszybciej expi bo i tak kazdy wybierze ta ktora mu najlepjej odpowiada... A w ogole jezeli kazdy by wybieral te profesje ktorymi sie szybko expi np. pall czy knight to kto by uhal knighta skoro by nie bylo druida? kto by robil sd dla palla jak by nie bylo sorca?? itd.

Niezbawiony
09-11-2008, 12:27
oczywiscie najszybciej expi sie pallem oraz najtem profesjami skillowanymi sie najlepiej expi,oczywiscie wedlug mnie najlepsza profesja jest brak profy

Sestor
13-11-2008, 12:54
nie ma to jak odswierzyc temat sprzed 4 lat co nie? ludzie patrzcie na date tematu

@2x up
a tak ps ile juz czasu minelo od kiedy knight nie uzywa uhow ile czasu minelo od kiedy paladin nie uzywa sdkow mysl zanim cos pierdolniesz

@up
<lol2> najszybciej expa pallek i najt? gratulacje wbicia max 30lvla

mrzwpwd
13-11-2008, 16:10
<for delte>

Ghost419
13-11-2008, 19:48
@2xp up
zabawa w archeologów plax!

Hmm, najszybciej expią profesje magiczne jednak mają też największe waste. :p

Skylanek_95
13-11-2008, 20:23
Według mnie najszybciej expi na sorc powyżej 50 lv, gfb, hmm/icicle i jazda na ancienty albo hydry z blokerem czy coś,jest masa miejscówek dla sorca szczególnie z paccem ^^

Mikee
13-11-2008, 20:39
Wiadomo jaka najszybciej expi wystarczy spojrzeć na statystyki na erigu Nobztrakt 17,547,465 expa w jeden dzień w dodatku zarobił na jeszcze jedno takie pg.
To co na screenie + 500k w kasie około 2,7kk a wydał 1,8kk na manasy.
http://i265.photobucket.com/albums/ii225/MikeRoyal/fiskmatth8.jpg

pawlik123
14-11-2008, 17:10
ja to powiem tak zagraj se wszystkimi profesjami do 50 lvla co dziennie innom postaciom i zobaczysz kturej najszybciej wejdzie 50 lvl i tą już graj dalej a rzeczy z tamtych charów prześlij na ten har a tamte usuń i koniec:cup:

sory za błędy ale jak pisze to niepatrze zabardzo na ortogrfie ;D

Ghost419
14-11-2008, 17:36
ja to powiem tak zagraj se wszystkimi profesjami do 50 lvla co dziennie innom postaciom i zobaczysz kturej najszybciej wejdzie 50 lvl i tą już graj dalej a rzeczy z tamtych charów prześlij na ten har a tamte usuń i koniec:cup:

n/c

i chodź ty czasem do szkoły

yasiex0r
18-11-2008, 21:54
:p Ja Tam Gram Pallem i jest super gralem kinem tez bylo fajnie ale stawiam na palla szybciej expi i wogule jest lepszy :lucznik: :lucznik: :D