Pokaż pełną wersje : Systemy Leczenia - System Expienia Pal & Knight
Eklezjastyk
26-07-2008, 13:37
Witam wszystkich serdecznie+)
Chciałem dziś poruszyć kwestię narzekania wielu osób co do 'nowego' systemu leczenia postaci, szczególnie rycerza i paladyna, podpierając argumentami łatwiejszego, systemu expienia=)
Na początek, poruszę kwestię knighta, na którego narzeka 90% osób grających tą właśnie profesją...
Czy 2 lata temu, gdy Uh'y leczyły za całe HP, 200 knight - takowych było mało! lepiej się grało rycerzem? Spójrzcie na to z innej perspektywy,może i dłużej trzymaliście się w trapach, na wojnach, ale czy mieliście hity zbliżające się do - 550!? Czy czasem nie expiliście Cyclopolis, zadając średnie hity 100 przy 120 lvlu? Czy dragony nie były 'tym czymś' czym mogliście się szczycić expiąc właśnie tam? 3 respy Dragon Lordów na Venore, w Thais, na Ankrahmun,Fibula? Wtedy nie było POI DL's, masowych respów Frost na okolnir, expiło się trudno i mozolnie, nic nie mówiąc o zarabianu, co było możliwe na minoskach...? To dlaczego narzekacie, Cipsoft musiał zrobić Potiony dla zbalansowania profesji, health potion, strong potion,great,ultimate... Może i brakuje potiona od 150, 200 lvla, ale i tak jest łatwiej, szczególnie dla niedoświadczonych graczy!
Co do kwesti paladyna, który został wg mnie najlepiej ulepszony, znów te narzekanie, na te leczenie exura san która daje 3/4 HP, Cipsoft dodał wam Spirit Potiony, nadal narzekanie! Cofnijcie się 2 lata w tył, cóż, 90 distance, łamiące się speary, trudnośc w skilowaniu, hity na 120 lvlu i 90 distance z ZWYKŁEJ KUSZY I ZWYKŁYCH BOLT! których nikt już nie pamięta, nic innego wtedy z amunicji do expienia nie było, za średnią ilość hp 100-120? Bez tarczy? Czyż 150 paladyn expiący na Fibula dragons & Dl's nie był 'tym czymś"
Royal Speary, Enchanted, niedojże że lepsze od zwykłych bolts, to jeszcze można nosić tarczę! Power Bolty za 12k / bp jeżeli dobrze pamiętam w tej chwili, royal speary po 15 gp! jeden, assassin stary przy których 130 paladyn robi 200k/h na Frostach, kiedyś tyle było można? 60k/h było wyczynem! + zarabianie, wbijanie na royal spearach 500k expa dziennie na bonebeastach z zyskiem... Dodane peło respów... Pomyślcie choć chwilke!
Dodane soft boots dla wszystkich profesji, co bardzo zmniejsza koszty leczenia...
Dodane nowe bronie, nowe tereny!
Więc przestańcie narzekać, i pomyślcie co było kiedyś=)
~
--Cienius--
26-07-2008, 13:51
Stary system pvp bez hotkeyow itp mial wlasnie to "cos" co zabral nam cipsoft
Premiann
26-07-2008, 14:11
ciekaw jaki knight walnie 550?
Nie wszystkie zmiany są złe, ludzie często nie lubią nowych rozwiązań, bo.... są nowe.
Spójrzcie na ten ss, data utworzenia: 24 marzec 2007:
http://img185.imageshack.us/img185/5412/behemothtestbq9.jpg
Swojego czasu testowałem kuszę i arbalesta (jedyne bronie dla hlev palka wtedy) na różnych potworach, 300 boltów na każdym, badając średnie hity, max dmg itp.
Kiedyś sie palkiem kupowało bolty i jechało... cała filozofia. Na takich behe średnia dmg 54 a arbalesta... max hit 147...prawie 80 boltów żeby ubić jednego... dzisiaj to budzi smiech, ale półtora roku temu taka była rzeczywistość... I nie było takiego płaczu jak teraz jest po każdym update... Na innych, 'słabszych' mobach wcale lepiej testy nie poszły, giant spider= średnia dmg z arbalesta 61.
Co na to pokolenie paladynów 8.0?
Ta gra jest teraz tak łatwa.. I po prostu nie ma na co narzekać, chyba tylko można wspominać złote czasy 7.4, gdzie jeszcze skill się choć troche liczył.
Eklezjastyk
26-07-2008, 15:12
Przykładowo, 243 Ek, 98 club, 541 w Sea Serpenta+) z nowego cluba z Inquisitiona
144 Ek, 94 sword, Emerald Sword, 424 w Hydre
Picinhoxs
26-07-2008, 16:04
146 Ek Sca , Skille 97/93 + axe ring hit w Warlocka 487 :x
Premiann
26-07-2008, 16:14
ale jak rzadko walnie tyle, a ile razy spudłuje za tym czasem? Palek po tyle bije jak ma skile po 85, a na dodatek dystans szybciej leci niż np knightowi axe. Ogólnie paladyn najmocniejsza profesja do zarabiania kasy i expienia!
..::QRAS::..
26-07-2008, 17:41
dla mnie 2 rzeczy troche psuja caly efekt :
1. nie powinno byc ass starsow (zbyt tanie i zbyt mocne)
2. oraz poty dla najta (zeby to naprawic powinien byc 1 jeden rodzaj dodany ktory dawal by moze po 1000~ i by starczylo)
takie moje odczucia , a co do sorca i druta to drutowi dal bym wieksza ilosc summonowania mobow
neopostman
26-07-2008, 19:33
Przykładowo, 243 Ek, 98 club, 541 w Sea Serpenta+) z nowego cluba z Inquisitiona
144 Ek, 94 sword, Emerald Sword, 424 w Hydre
243 RP- 712 z ass staru w hydre
243 ms/ed- 1000 z ue.
Więcej pytań ? Knight został zniszczony w przeszłości był mocny ale teraz spadł na totalne dno. Gram każdymi profesjami, każdą z nich mam 100+ poziom więc wiem. Nie ma sensu dyskutować o rzeczach oczywistych. Knight ma wszędzie waste (nie pominając piratów (tak tak) na moim poziomie ._.). RP w tym samym czasie zarabia na demonach miejąc 150 k expa/h
Eklezjastyk
26-07-2008, 19:56
243 RP- 712 z ass staru w hydre
243 ms/ed- 1000 z ue.
Więcej pytań ? Knight został zniszczony w przeszłości był mocny ale teraz spadł na totalne dno. Gram każdymi profesjami, każdą z nich mam 100+ poziom więc wiem. Nie ma sensu dyskutować o rzeczach oczywistych. Knight ma wszędzie waste (nie pominając piratów (tak tak) na moim poziomie ._.). RP w tym samym czasie zarabia na demonach miejąc 150 k expa/h
Rycerz to rycerz, od 170+ zazwyczaj wasta na Frost nie Masz expiąc 3h, na drag profit, a, i ja podałem że rycerz został ulepszony przez te 2 lata również, ale nadał jest najgorszy, co jest prawdą... przy okazji, ustawiasz rycerza na np. -> BlackD na lizardach, i masz zarobione na czysto! 500k w tydzień grając na NON PVP przy 40k/h, za co możesz expić, ręcznie również możesz tak, ale to trzeba być mocnym nie powiem...
Pozdrawiam,
Biały
Andrealfus
26-07-2008, 20:19
kina nie jest zły ale tak jak kolega wyzej, poty ! ranyyy ja obecnie moge uzywać GHP , nie biore zbytnio udzialu w wojnach wiec na monstery zazwyczaj mi starczalo leczenie 500-600. Ostatnio po zakonczonej wojnie gdy zwycieska gildia wybijała walczących zostałem wzięty za jednego z nich, automatycznie podjolem proby ucieczki, 5 osob we mnie strzelało (sd, bolty + jakies 2 knighty ok 200lvl probowaly mnie strapowac) (wszystkie atakujace mnie postacie mialy 90-250lvl). W sec hp spadlo do red, uzylem 1 pota, yellow, uzywam drugiego jeszcze mniej hp (ciemniejszy kolorek zolty) , uzywam 3, ledwo na yellow wszedlem, gdyby ktos z tlumu nie krzyknal ze to nie mnie maja bić to padl bym po uzyciu 4-5pota jaki wniosek? CHUJ Z TEGO ze mam 1655hp, jak byle szmaciak jest wstanie mnie ubic bo nie potrafie sie wyleczyc. Gdy byly jeszcze UH i probowala mnei zabic podobna gromadka spokojnie sie leczylem probojac sie ratować, wtedy trzeba było mieć umiejętności aby kogoś zabić a teraz przy tym systemie leczenia na wyzszym lvl czlowiek jest skazany na destrukcje poprzez brak szans na wyleczenie (chyba ze liczy sie na blad przeciwnika i da nam uzyc 2 potionow nie zadajac nam zbytnio obrazen)
Edit: zapomnialem dodać
wkoncu 85+knight to nie byle szmata i powinien jednak troche tej swojej wytrzymalosci posiadać a obecnie w PVP blada dupa ani nie zabije ani sie nie uratuje
Edit2 : znowu zapomnialem dodać
Zmiany mi się podobają tibia jest kolorowa, mniej kanciata niz kiedys, masa nowych funkcji , questow itp. ale z leczeniem naprawde zmascili...
@down
knightem tylu missow bys nie miał to fakt ale stracil bys od cholery potionow na dluzszy hunt, mi ostatnio jak 2 wyskoczyly zanim je zabilem z exori gran to mi zeszly 4 greaty, 2 strongi, bp mp
Macko121
26-07-2008, 20:46
Co do bicia paladynem, expiąc na gsach potrafiłem po 5 razy z rzędu nie trafić w pajączka używając royal spearów na dystansie 84. Rycerzem tylu missów z rzędu na pewno bym nie miał. Co do leczenia, niech wrócą UHy i spokój będzie.
to ze kiedys bylo gorzej nie znaczy ze teraz jest dobrze i absolutnie nie znaczy ze przy odrobinie wysilku ze strony cipsoftu nie mogloby byc duzo lepiej i to juz jakis czas temu.
Piotrek Marycha
26-07-2008, 21:48
Eklezjastyk - Jest taka niepisana zasada, powszechnie olewana, że jak sie o czymś nie ma pojęcia zielonego to sie na ten temat nie wypowiada. Może czas sie do niej zastosować?
Wyobrażasz sobie chociaż co taki 250 ek mógł zdziałać z explo/gfb? Nie? tak myślałem...
Knightowi ułatwiono mozolne pojedyncze bicie śmieci z <400 expa (+ dragi), jednocześnie zajebiście utrudniając wbijanie jakiegokolwiek dobrego expa, jakby tego było mało to z tanka stał sie jakąś kukiełką która nawet sama sie nie wyleczy porządnie.
Co do paladyna - nie zapomniałeś przypadkiem o czymś? Np o runach?
Ja jakbym miał wybierać między old hitami,systemem uhów, exori 4x mlv i explo runes<3 a tymi potionami,hitami, brońmi silniejszymi od anni itemów, spellami jak egran,groundshaker,ehur to nawet bym o tej drugiej opcji nie myślał. Jedyne co było złe w old systemie to było to, że cluby nie miały odpowiednika sov/sca.
Sogeking
26-07-2008, 22:09
Jedyne co było złe w old systemie to było to, że cluby nie miały odpowiednika sov/sca.
Popieram. Ale za to były łatwiej dostępne. War Hammera mogłeś kupić za niecałe 2k i biegać z nim na niskim lvl. Nie mówiąc już o sorcach, którzy używali ich gdy jeszcze nie mieli różdżek. To były czasy ;)
Eklezjastyk
26-07-2008, 22:19
Eklezjastyk - Jest taka niepisana zasada, powszechnie olewana, że jak sie o czymś nie ma pojęcia zielonego to sie na ten temat nie wypowiada. Może czas sie do niej zastosować?
Wyobrażasz sobie chociaż co taki 250 ek mógł zdziałać z explo/gfb? Nie? tak myślałem...
Knightowi ułatwiono mozolne pojedyncze bicie śmieci z <400 expa (+ dragi), jednocześnie zajebiście utrudniając wbijanie jakiegokolwiek dobrego expa, jakby tego było mało to z tanka stał sie jakąś kukiełką która nawet sama sie nie wyleczy porządnie.
Lord'paulistinha 'S month daily exp
+80,000,000
+), teraz powiedzcie, że to 300 lvl, a robi tyle od 250 , troszq mniej
Andrealfus
27-07-2008, 08:29
Signed _/ <znaki>
Eklezjastyk
27-07-2008, 11:06
Rozumiem, że pojedyncze Exori Gran -> Exori na Arenie Frostach dla 140 Knighta, przy 150k/h, to nie mass expienie=[
150k/h nie bylo wielkim wyczynem za czasow gdy exori gran nie istnialo, zwykle exori konsumowalo 80% many, knight bil z broni o 1/3 mniej niz teraz a o frostach nikt nie marzyl.
200 ek wyciaga luzem 170k/h z zyskiem, dla poczatkujacych graczy ktorzy maja 80-100 level i te 10-15 mln expa wydaje sie to ogromna iloscia, ale jesli taki 200 ek ma 140 mln expa to 170k/h nie jest czyms powalajacym, a zeby expic czybciej to ma waste i krew go zalewa jak widzi magow/paladynow ktorzy przekraczaja 300k/h majac zysk. krwe tez go zalewa jak ma ubic jakiegos nooba i idzie to jak krew z nosa, bo nie porownujmy ciosow z sd/gwiazdek (opcjonalnie ue) z ciosami z meele, oczywiscie ktos moze powiedziec ze knight ma exori, ale trafcie w kogos z 100 levelem w pelnym biegu.
Andrealfus
27-07-2008, 17:17
@up
80-100 lvl początkujący ?! tyś chyba na głowę upadł ! nawet nie wiesz jak ciężko wbić ten 100lvl+ grając uczciwie bez wspomagaczy ! A sądząc po twoim profilu to ty chyba jednak się czymś wspomagałeś pisząc brednie o początkującym 80-100lvl -.-, mnie krew zalwea jak od 2003r. bije tylko i wylacznie potwory do max 160-255 exp bo inaczej mi sie to nie oplaca... wkurza mnie juz expienie 40-70k/h , w pvp szlag moze czlowieka trafić kiedy 30 paladyn spokojnie sobie przedemna ucieka lecza sie potami bo exori gran+meele jak juz trafi i mi siadzie to i tak go max do red zjade
--Cienius--
27-07-2008, 17:36
niestety kina to postac dla bo...row powinni jednak to zmienic ;/
adrianeczeqq
28-07-2008, 11:37
http://forum.tibia.pl/showpost.php?p=2201504&postcount=9634
149~pall na Goroma Demonach solo
A niech ktoś kurwa powie że palek ma źle -żadna inna profesja tak nie wyrobi a na pewno nie knight...+ z tą ilością hp małe ryzyko nie ma takiego slowaw porównaniu z magami
Andrealfus
28-07-2008, 14:35
@up
o ja p... ile on zarobil przy tak nie wielkim nakladzie kasy -.- zwrocilo mu sie 25 razy tyle co wydał
Palek nie ma źle, wręcz przeciwnie, ma teraz dosyć dobrze. Ale nie aż tak jak myślicie.
To że ktoś miał takiego farta wcale nie znaczy że tak jest zawsze i u każdego. Gdyby nie stairhop, to moge sie założyć że by nie było takiego jęczenia że palek ma wszedzie taki profit, bo by takie akcje nie odchodziły. A do efektywnego skakania potrzebny jest albo błyskawicznie szybki internet, dobry komp i nieziemski refleks (zreszta nawet wtedy nie zawsze sie udaje) albo bot (widać co wybrał tamten paladyn). A stairhop jest w istocie game weakness abuse, więc należy wziąść pod uwagę, że kiedyś moze zostać zlikwidowany- choćby poprzez 1-1,5 sek blokadę ataku po zejściu góra/dół.
Nie zawsze jest tak wspaniale jak to widać na screenach- zresztą nikt nie wrzuca zdjęć z lootem 1fa/1dd na 10 godzin bo nie ma po co, ale jak mu sie pofarci w krótkim czasie wtedy sie chwali. I powstaje takie sztuczne przekonanie że gdzie palek nie pójdzie tam ma profitu nie wiadomo ile.
Wszyscy patrzycie tylko na kwestie zysku, a przeciez cieżko paladynowi konkurować z magami jeśli idzie o potencjalne tempo expa i o pvp. Odczuwa się także brak odpowiednika exori gran/ue/mocniejsze wave. Bo assassin stary mimo że mocne, to nie walą w kilka/kilkanaście mobów dookoła.
Obiektywnie patrząc, teraz sytuacja z wyrównaniem profesji lepiej się przedstawia niż kiedyś, chociaż wcale nie oznacza to ideału.
Johny Cross
28-07-2008, 17:38
Chciałem dziś poruszyć kwestię narzekania wielu osób co do 'nowego' systemu leczenia postaci, szczególnie rycerza i paladyna, podpierając argumentami łatwiejszego, systemu expienia=)
Na początek, poruszę kwestię knighta, na którego narzeka 90% osób grających tą właśnie profesją...
Czy 2 lata temu, gdy Uh'y leczyły za całe HP, 200 knight - takowych było mało! lepiej się grało rycerzem? Spójrzcie na to z innej perspektywy,może i dłużej trzymaliście się w trapach, na wojnach, ale czy mieliście hity zbliżające się do - 550!? Czy czasem nie expiliście Cyclopolis, zadając średnie hity 100 przy 120 lvlu? Czy dragony nie były 'tym czymś' czym mogliście się szczycić expiąc właśnie tam? 3 respy Dragon Lordów na Venore, w Thais, na Ankrahmun,Fibula? Wtedy nie było POI DL's, masowych respów Frost na okolnir, expiło się trudno i mozolnie, nic nie mówiąc o zarabianu, co było możliwe na minoskach...? To dlaczego narzekacie, Cipsoft musiał zrobić Potiony dla zbalansowania profesji, health potion, strong potion,great,ultimate... Może i brakuje potiona od 150, 200 lvla, ale i tak jest łatwiej, szczególnie dla niedoświadczonych graczy!
Co do kwesti paladyna, który został wg mnie najlepiej ulepszony, znów te narzekanie, na te leczenie exura san która daje 3/4 HP, Cipsoft dodał wam Spirit Potiony, nadal narzekanie! Cofnijcie się 2 lata w tył, cóż, 90 distance, łamiące się speary, trudnośc w skilowaniu, hity na 120 lvlu i 90 distance z ZWYKŁEJ KUSZY I ZWYKŁYCH BOLT! których nikt już nie pamięta, nic innego wtedy z amunicji do expienia nie było, za średnią ilość hp 100-120? Bez tarczy? Czyż 150 paladyn expiący na Fibula dragons & Dl's nie był 'tym czymś"
Royal Speary, Enchanted, niedojże że lepsze od zwykłych bolts, to jeszcze można nosić tarczę! Power Bolty za 12k / bp jeżeli dobrze pamiętam w tej chwili, royal speary po 15 gp! jeden, assassin stary przy których 130 paladyn robi 200k/h na Frostach, kiedyś tyle było można? 60k/h było wyczynem! + zarabianie, wbijanie na royal spearach 500k expa dziennie na bonebeastach z zyskiem... Dodane peło respów... Pomyślcie choć chwilke!
Dodane soft boots dla wszystkich profesji, co bardzo zmniejsza koszty leczenia...
~
grasz na no-pvp? -.-
adrianeczeqq
28-07-2008, 18:31
Palek nie ma źle, wręcz przeciwnie, ma teraz dosyć dobrze. Ale nie aż tak jak myślicie.
To że ktoś miał takiego farta wcale nie znaczy że tak jest zawsze i u każdego. Gdyby nie stairhop, to moge sie założyć że by nie było takiego jęczenia że palek ma wszedzie taki profit, bo by takie akcje nie odchodziły. A do efektywnego skakania potrzebny jest albo błyskawicznie szybki internet, dobry komp i nieziemski refleks (zreszta nawet wtedy nie zawsze sie udaje) albo bot (widać co wybrał tamten paladyn). A stairhop jest w istocie game weakness abuse, więc należy wziąść pod uwagę, że kiedyś moze zostać zlikwidowany- choćby poprzez 1-1,5 sek blokadę ataku po zejściu góra/dół.
Nie zawsze jest tak wspaniale jak to widać na screenach- zresztą nikt nie wrzuca zdjęć z lootem 1fa/1dd na 10 godzin bo nie ma po co, ale jak mu sie pofarci w krótkim czasie wtedy sie chwali. I powstaje takie sztuczne przekonanie że gdzie palek nie pójdzie tam ma profitu nie wiadomo ile.
Wszyscy patrzycie tylko na kwestie zysku, a przeciez cieżko paladynowi konkurować z magami jeśli idzie o potencjalne tempo expa i o pvp. Odczuwa się także brak odpowiednika exori gran/ue/mocniejsze wave. Bo assassin stary mimo że mocne, to nie walą w kilka/kilkanaście mobów dookoła.
Obiektywnie patrząc, teraz sytuacja z wyrównaniem profesji lepiej się przedstawia niż kiedyś, chociaż wcale nie oznacza to ideału.
1. Bot jest dostępny dla każdego i każda profka go używa
2. Knightem nigdy sobie nie poexpisz solo na demach bez waste(pomijam 350lvle)
3.palek ma exori mas san
4.palek bije kombo star+san, kiedy mag może exori~ + wand/rod i ma większe ryzyko nie ma takiego slowa
5. nawet bez takiego farta ma 200-300k profitu na luzie
6. Pg może robić nieco mniejsze niż magowie ale też z mniejszym waste(nawet być na+)
7. Gdzie palek nie ma profitu?
Patysiak
28-07-2008, 20:56
Jęczycie, jak to knightem jest źle, a wcale tak nie jest. Knight ma bardzo dużo hp, przy freezach, kickach, lagach to on ma największą szansę przeżycia. Także na anni to on spamujący potkami zazwyczaj jest tym, co przeżyje. A umiejętnie expiący także ma se nieźle (przykładowo kumpel 180+ek na nightmare zawsze nieźle zarabia, mając przy tym boski exp). Każda prof ma swoje + i -, ale jest tą najlepszą, jeśli potrafisz nią grać (nie mniej nie powiem, obecnie pallki i tak mają nice, bo zazwyczaj na frostach, poi dl, kopalniach czy demcach Ci, których znam mają nice profit, ogromny exp i nawet z mass freezami nie nie ma takiego slowa). Także nie ma co narzekać, tylko umiejętnie wykorzystywać możliwości swojej prof (i ew. współpracować z innymi prof ;P). Pozdro.
1. Bot jest dostępny dla każdego i każda profka go używa
2. Knightem nigdy sobie nie poexpisz solo na demach bez waste(pomijam 350lvle)
3.palek ma exori mas san
4.palek bije kombo star+san, kiedy mag może exori~ + wand/rod i ma większe ryzyko deda
5. nawet bez takiego farta ma 200-300k profitu na luzie
6. Pg może robić nieco mniejsze niż magowie ale też z mniejszym waste(nawet być na+)
7. Gdzie palek nie ma profitu?
1. Może dlatego że nie używam ani nigdy nie używałem bota, ale nie sadze zeby robienie run na bocie przez postacie magiczne równowazylo zdobywanie calych lvlow knightem czy stairhop paladynem.
3. I co z tego? 160 many za 120-160 dmg przy 130 lev/23 mlev (dodaj 20 w przypadku weak to holy) to naprawdę nie wiele. Nie nadaje się to do expienia, jak dawniejsze GFB.
4. koszt takiego kombo palka: 33 gp za strzał z assassina (koszt 100 gp jednej x średnia wytrzymałość 3 rzutów) + 10 gp za sana (20 many za sana, manas za 50 gp odnowi many na 5 takich)= 43 gp.
koszt kombo sorca: 10 gp za elemental strike + 7 gp (strzał z najmocniejsego roda/wanda)= 17 gp.
a stosunek siły przedstawia się raczej jak 3:2 dla palka. Bardziej by pasowało, gdybyś podał za przykład p bolta.
5. chciałbym z każdego huntu na demach "na luzie" wyciągać 200-300k profitu.
7. proste, tam gdzie mu się nie zwróci.
Jeszcze raz powtarzam, mit że paladyn gdzie nie pójdzie ma profit jest nieprawdziwy!
Jęczycie, jak to knightem jest źle, a wcale tak nie jest. Knight ma bardzo dużo hp, przy freezach, kickach, lagach to on ma największą szansę przeżycia.
75~ EK dostałem podczas bocenia z 6 kicków na CHAKOYI w czym 3 (TRZY) razy PADŁEM mając PRAWIE full hp(1000+_)
Coś jeszcze na temat kicków?
1. Może dlatego że nie używam ani nigdy nie używałem bota, ale nie sadze zeby robienie run na bocie przez postacie magiczne równowazylo zdobywanie calych lvlow knightem czy stairhop paladynem.
Ale bocenie evis botem na frostach/czymkolwiek juz tak, co?
Prawda jest taka, że knight po updacie dostał ułatwione bicie gówien po 200 exp > oraz dragów, ajednocześnie brak możliwości wzięcia na klate paru mobów solo, i jednocześnie także stał się kompletnie bezużyteczny do blokowania, gdyż pallki/magowie biją te moby solo z mniejszym waste.
Elo.
Eklezjastyk
28-07-2008, 23:35
grasz na no-pvp? -.-
Grałem, obecnie gram na PvP
Michnik of Celesta
06-08-2008, 13:20
Palek dobry to w sumie jest - ale leczenie to kompletny szajs , e san nie ma porównania z old vitą , a gsp też ładny badziew. Po jakiego grzyba cipsoft ruszał system leczenia , mógł chociaż poprzestać na samych mana potach.
Patysiak
07-08-2008, 01:40
Tharion. Na 75lvl masz 1k+hp oraz (podejrzewam) good skille, a co za tym idzie mniej obrywasz. Ja 144ms mam 865hp i więcej obrywam więc mimo wszystko przy kicku/freezie/lagu to knight ma największą SZANSĘ przeżycia.
Up A może frytki do tego? Nie ma to jak hity z starów po 300-500 i leczenie od 1hp do full ;o
@Up
Ta tylko ze mnie na tym kicku potrafi czakoja upierniczyc....
a skille teraz (86 lvl mam 77/72 ;l )
na freezie/lagu taa, na kicku to podobna do sorca ;p
Marecki666
07-08-2008, 08:22
@up
Jak się boci to się takie ma. :/, ja mam na 25 knajcie 82/82. :<
Hmm... kick - 1 min i Cię wyloguje, jaka czakoja Cię wtedy ubije? 1 windcaller? może, nigdy nie botowałem na czakojach, ale patrzyłem, co to jest - w tą 1 min może Ci 1k hp zabrać, bijąc średnio po 30 na turę... 30 * 30 = 900... Nie bije on jednak tak często z tego wave, chociaż chyba ma jeszcze jakieś lodowe HMM, więc jeśli naprawdę można paść od tego - zwracam honor.
Dirk Pitt
07-08-2008, 09:40
Knight sluzy tylko i wylacznie do bocenia, kto nie probowal niech sam sie przekona, nie wazne czy pacc czy facc klepie ciekawa kase. Jesli chodzi o fun gry, to nie polecam, spektrum jego mozliwosci jest bardzo waskie. Najlepsze jest takie rozwiazanie, 2 postacie knight (do botowania zarabiania) mag, druid do przyjemnego grania (waste nie wazne).
Andrealfus
07-08-2008, 10:06
@up
Botom mowię stanowcze NIE, mam jedna postać do grania dla przyjemności - Knight, jakos dorobilem sie przez te wszystkie lata bez zadnego wspomagacza...
LarvaExotech
07-08-2008, 10:25
@up
80-100 lvl początkujący ?! tyś chyba na głowę upadł ! nawet nie wiesz jak ciężko wbić ten 100lvl+ grając uczciwie bez wspomagaczy ! A sądząc po twoim profilu to ty chyba jednak się czymś wspomagałeś pisząc brednie o początkującym 80-100lvl -.-, mnie krew zalwea jak od 2003r. bije tylko i wylacznie potwory do max 160-255 exp bo inaczej mi sie to nie oplaca... wkurza mnie juz expienie 40-70k/h , w pvp szlag moze czlowieka trafić kiedy 30 paladyn spokojnie sobie przedemna ucieka lecza sie potami bo exori gran+meele jak juz trafi i mi siadzie to i tak go max do red zjade
to chyba gramy w calkowicie inna gre, bo ja na 55 lvlu bije smoki wychodzac lekko na + lub lekko na - a niedawno mialem okazje walczyc z 60 ms'em i na full attacku z lancy zbieral po 130+ (skill 78), to wyobraz sobie ile by zbieral palek ktory nie nosi tarczy ;p
a bicie potworkow 160-255 exp jest na tyle oplacalne ze jest praktycznie darmowe, a i hity wieksze od sorcow.
moim zdaniem balans jest, moze nie stuprocentowy ale jest juz bardzo dobrze.
@UP
jaki palek teraz nie nosi tarczy??
według mnie system leczenia jest sux
Andrealfus
07-08-2008, 12:34
@2 up
tobie dosc dobry exp daja pojedyncze respy, ewentualnie maly resp na ank, ja jak bym chcial expic na dragach musze zajac wiekszy resp a tam nie zawsze wychodzi po 1 i tak ladnie ten + nie wychodzi jak ty to sobie myslisz, na 55lvl to ja latalem po dwarf guardach z niezlymi profitami, teraz dostac sie tam to trzeba miec duzo cierpliwosci a ten sorc to chyba bez eq biegal, bo ja mam problem sie z royal axe (47atk i 87 skill) przebic sie powyzej 120-130, 35 palka meczylem 20 minut bo mial poty... -.- jak sie wbilem za 140+ to albo granka nie trafilem aby combo bylo albo walnela 50-60% slabiej niz zwykle i gosciu spokojnie sobie wypil pota zanim ja zadalem drugi cios
Picinhoxs
07-08-2008, 13:30
Ktos tam up co niewiezyl ze knight walnie za 550
http://www.pskonejott.com/ss_berserks.php?ss=bsk_180607_929m.jpg
to exori ,a best hit jaki widzialem z melee to Nox Thunder okolo 570 w frosta ;s
Hunter Of Mystery
07-08-2008, 14:28
A najlepsze i tak sa armory - knight dostaje cos o defie mpa i 3% mniej od ognia, podczas gdy palek... trzymajcie mnie... +5 dista O_O. Co ma jeszcze knight? Ice rapiery, ktore niedlugo beda slabsze niz zwykle bronie? Duuuzy shielding, ktory na pvp sie kompletnie nie przyda? Duza ilosc hp, ktora daje czas na przeczytanie nicku osob ktorych zaraz padnie ofiara? Teraz by sie przydalo oslabienie lekkie knighta, oraz spore innych profesji, bo niedlugo to bedzie za proste juz...
Best hit Paladyna jaki wydziałem 903 z Assainsan Stara + 121 z Exori Sana.
Best hit z mele knighta jaki widziałem 603, z Exori Gran 1024 w rahemosa(wrażliwość)
Best hit Druida z Eternal Winter 1340 w Demony(250+lvl)
Best hit Sorca z Rage of the sky 1100 w frosta.
W obecnych czasach grupka ludzi zabija bez problemu 200+lvl knighta. Byc może przyzwyczailiśmy sie zbyt bardzo do knighta z lat wcześniejszych siedzących 20 minut w trapie w dodatku ostrzeliwanych przez 40 osob z sd.
Może to my powiniśmy zmienić postawę wobec Knighta. Wygląda to tak :
Dawne lata: Niezwykle małe obrażenia, Bardzo dobre leczenie, Spory profit.
Obecny stan: Duże obrażenia, Przeciętne leczenie, Wątpliwy profit.
Według mnie jeśli człowiek chce każdą profesją może mieć profit. Co prawda High levelowy paladyn obecnie może go osiągnąć łatwiej niż inni(sam widzilem paladyna na marach który wyciągał 400k zysku(robiąc małe pg)).Nie zmienia to faktu, że człowiek, gdy chce, to potrafi.
Jednym słowem: nasza gra zależy tylko i wyłącznie od nas, a nie od kolejnych udpadów.
Pozdrawiam
Piotrek Marycha
07-08-2008, 14:56
a bicie potworkow 160-255 exp jest na tyle oplacalne ze jest praktycznie darmowe, a i hity wieksze od sorcow.
nom, w czasie gdy ty bedziesz bic potworki 160-255 expa to inni beda bic potworki 700-4000 expa...
Byc może przyzwyczailiśmy sie zbyt bardzo do knighta z lat wcześniejszych siedzących 20 minut w trapie w dodatku ostrzeliwanych przez 40 osob z sd
a nie uwazasz ze cos sie nalezy temu 200 ek ktory podobno byl taki bardzo underpowered?
Wygląda to tak :
Dawne lata: Niezwykle małe obrażenia, Bardzo dobre leczenie, Spory profit.
faktycznie, 200 ek z siłą magiczną ~120 sorca zadaje "niezwykle małe obrażenia"...
a nie uwazasz ze cos sie nalezy temu 200 ek ktory podobno byl taki bardzo underpowered?
Pisałem, że wszystko zależy od samego knighta. Jeśli Cip Soft będzie chciał i zauważy taką potrzebę to może wprowadzić nowe potiony,itp. Ale zależy to od twórców
faktycznie, 200 ek z siłą magiczną ~120 sorca zadaje "niezwykle małe obrażenia"...
Jeśli ci się podobały dawne obrażenia, kiedy średnia hitów wynosiła 100, to twoje własne zdanie. Wprawdzie było EXORI, ale brało większość many. Nie pamiętam jakoś świetnego pekingu przez knightów.
za starych dobrych czasow 200 EK mial na tyle duza sile czarow, ze latal po tombie tracac 1 runke gfb na pokoj, zabijajac nia przy dobrych wiatrach do 10 stworkow klasy od stalkera do vampa. Jestem pewien ze lepiej na tym wychodzil niz knighci teraz, obdarowani watpliwej jakosci "wielkimi" hitami w zamian za utrate wszystkiego co sie wiaze z magia.
Jeśli Cip Soft będzie chciał i zauważy taką potrzebę to może wprowadzić nowe potiony,itp. Ale zależy to od twórców
Cipsoft odznacza sie brakiem logiki dzialania wiec na obiektywnie pojmowana poprawe sytuacji raczej nie ma co liczyc.
Jeśli ci się podobały dawne obrażenia, kiedy średnia hitów wynosiła 100, to twoje własne zdanie. Wprawdzie było EXORI, ale brało większość many. Nie pamiętam jakoś świetnego pekingu przez knightów.
przed wprowadzeniem systemu hotkeyow knight zadawal mniejsze obrazenia, ale ograniczone byly mozliwosci wyleczenia sie z nich ( bo trzeba bylo celowac uhami zamiast nawalania hotkeya z potem ), do tego sam knight mial znacznie wieksze szanse przetrwania.
to exori ,a best hit jaki widzialem z melee to Nox Thunder okolo 570 w frosta ;s
to jest exori z czasow gdy frostow nie bylo, a o odpornosciach i wrazliwosciach stworkow nikt nie marzyl. Tak dla jasnosci jeden strzal z tego exori kosztowal goscia jakies 1100 many ostroznie liczac, moze nawet wiecej.
Hunter Of Mystery
07-08-2008, 15:21
Moim zdaniem knight powinien zostac obdarowany czesciowa odpornoscia na wszystkie ataki (30%), pall zostac oslabiony na wszystkie ataki (15%), a profesje magiczne - 40% wiecej od obrazen fizycznych, oraz wreszcie zrobic kolejny krok w kierunku gry w party(specjalne moby stworzone do tego, czary oraz wyrazny podzial rol w party, bo do teraz nie wiem, co sorc ma robic, ani to leczy dobrze, ani to wali mocniej niz palek). Jeszcze mozna by przerobic sorca na profesje, ktora atakuje moby posredno, czyli statusami, ale watpie aby to w Tibii wypalilo... No i zwiekszyc role summonow, bo to sie juz nawet do pk nie nadaje...
Sir Sire
07-08-2008, 16:01
40% wiecej obrazen fizycznych : O
chyba nie wiesz o czym mówisz.
a co do sorka ze nie wiadomo do czego
kiedys bylo wiadomo a teraz to mozna jedynie hancic solo, chyba ze po znajomosci z kims pojdziesz bo druid > sork - (gorsza wersja druida)
LarvaExotech
08-08-2008, 13:32
za starych dobrych czasow 200 EK mial na tyle duza sile czarow, ze latal po tombie tracac 1 runke gfb na pokoj, zabijajac nia przy dobrych wiatrach do 10 stworkow klasy od stalkera do vampa. Jestem pewien ze lepiej na tym wychodzil niz knighci teraz, obdarowani watpliwej jakosci "wielkimi" hitami w zamian za utrate wszystkiego co sie wiaze z magia.
a nie uwazasz ze to troche wypacza sens tej profesji? wtedy nie mozna bylo nazwac tego knightem tylko sorcem ktory ma slabsza sile magii ale wiecej hp.
moim zdaniem jest dobrze, a i nie rozumiem jak mozna mowic ze zlurowanie na siebie dwoch smokow wychodzi lepiej na korzysc sorcow - przeciez to oni maja najwieksze prawdopodobienstwo ze sie wyloza?
a i tez jakos nie widze tego "mniejszego waste sorca" na smokach - mi schodzi jeden-dwa poty na smoka podczas gdy on musi wydac ~300 many na same frigo (a atakuje co dwie sekundy a nie jak niedawno, co jedna..), nie liczac juz leczenia i prawdopobienstwa wylozenia sie w przypadku laga, zlurowania na siebie wiekszej liczby smokow czy dla...
juz nie wspomne o boskim hp sorca podczas pvp - ja spokojnie wytrzymalem atak trzech postaci z poziomami podobnymi do mojego podczas gdy sorc zlozyl by sie na jedno combo (co to jest 300 hp w porownaniu do 900?
a nie uwazasz ze to troche wypacza sens tej profesji? wtedy nie mozna bylo nazwac tego knightem tylko sorcem ktory ma slabsza sile magii ale wiecej hp.
uwazam ze w sytuacji gdy Cipsoft nie potrafi sensownie zbalansowac klas lepiej sie cieszyc z tego co jest i expic w taki sposob jak umozliwiaja to realia gry, szczegolnie ze jest to w miare efektywne, niz siedziec z zalozonymi rekami.
LarvaExotech
08-08-2008, 16:13
uwazam ze w sytuacji gdy Cipsoft nie potrafi sensownie zbalansowac klas lepiej sie cieszyc z tego co jest i expic w taki sposob jak umozliwiaja to realia gry, szczegolnie ze jest to w miare efektywne, niz siedziec z zalozonymi rekami.
balans jest, nie jest jeszcze pelna rownowaga ale jest dobrze. lepiej niz bylo na 7.4 albo 7.92
Rozwiązanie balansacji jest prostsze niż się wydaje.
Niechaj dadzą 3 addon i zrobią wkońcu full outfity.
Full outfit powinien być mega trudny do zdobycia, liczne nowe questy, ubijani bossowie, najwyższe rangi questów już dostępnych wliczając w to dream challenge. Każdy full outfit powinien mieć swoje zastosowanie, znaleść się powinny zarówno outfity dla wszystkich profesji jak i takie co upgradowały by tylko jedną profesje co zaraz wyjaśnię. Można by było robić wszystkie addony jednak korzystać z ich właściwości tylko po 1 full outficie na dzień, bądź na tydzień (zależnie od wykupienia działania właściwości addonu). Siły addonów nie można by łączyć.
Przykładowe rozwiązanie:
Full Mage: (bardzo dobry dla sorca, dobry dla druida, bez użyteczny dla palladyna i knightow)
10% wieksza siła obrażeń zadawanych przez sorca ale tylko przy pomocy żywiołu ognia i śmierci, lód, ziemia bez zmian - obrażenia dotyczą zarówna run jak i czarów bezpośrednich,
3% większa ilość posiadanej many u sorca, +2 mlvl,
co 4 lub 5 wytwarzany run sd posiada nie 3 a 4 użycia,
u druida bez zmian w ilości many, +1mlvl
3% więcej obrażeń zadawanych przez druta ale tylko przy pomocy żywiołu ognia i śmierci, lód, ziemia bez zmian - obrażenia dotyczą zarówna run jak i czarów bezpośrednich,
palkom i rycerzom nic nie daje ani nic nie zabiera, mini questy dają tylko exp
żeby sorc mógł używać właściwości full mage musi mieć 1 addon Wizard Outfitu oraz 1 addon Summoner outfitu
liczne mini questy
Full Druid: (bardzo dobry dla druida, dobry dla sorca, bez użyteczny dla palladyna i knightow)
10% więcej obrażeń zadawanych przez druida ale tylko przy pomocy żywiołu lodu i ziemi, ogień i śmierć bez zmian - obrażenia dotyczą zarówna run jak i czarów bezpośrednich,
3% większa ilość posiadanej many u druida, +2 mlvl,
exura sio zamiast 140 bierze 100 many, exura gran mas res zamiast 150 bierze 120 many,
u sorca bez zmian w posiadanej ilości many, +1mlvl
3% więcej obrażeń zadawanych przez sorca ale tylko przy pomocy żywiołu lodu i ziemi, ogień i śmierć bez zmian - obrażenia dotyczą zarówna run jak i czarów bezpośrednich,
palkom i rycerzom nic nie daje ani nic nie zabiera, mini questy dają tylko exp
żeby druid mógł używać właściwości full druida musi mieć 1 addon Wizard Outfitu oraz 1 addon Summoner outfitu
liczne mini questy
Full hunter: (bardzo dobry dla palladyna, bez użyteczny dla knighta , bez użytczeny dla postaci magicznych)
4% większe obrażenia z distance, oraz 5% z holy,
5% szybsze bieganie dla paladyna,
10% mniej many bierze każdy rodzaj leczenia dla paladyna,
+1mlvl dla palladyna,
każdemu władcy danego miasta np. król Tibianus w thais, królowa w carlin trzeba przynieść sniper gloves,
wszystkie areny w svargrond muszą być ukończone,
pozostałe voci za mini questy dostaja expa,
liczne mini questy,
Full Knight: (bardzo dobry dla rycerza, bez użyteczny dla palladyna , bez użytczeny dla postaci magicznych)
10% większa siła obrażeń zadawana clubem, axem, swordem,
+1 skill club,axe,sword,
+1mlvl,
po 3% odporności na każdy żywioł
trzeba ubić Old widow, oraz bossa behemotow Stonecrackera
liczne mini questy, pozostałe voci dostają za nie expa.
Full barbarian: (dobry dla rycerzy, średni dla palka, bez użyteczny dla postaci magicznych)
15% większa siła obrażeń zadawana clubem, axem, swordem, 3% większa siła obrażeń z distance,
5% większe przyjmowane obrażenia fizyczne, czyli tracimy 5% więcej,
5% wolniej chodzenie,
potwory nie mogą upijać, odporność na upijanie,
-1mlvl dla knighta , i -3 mlvle dla palka,
sorcom i druidom nic nie daje ani nic nie zabiera, mini questy daja im expa,
wymagana ranga, np. ukonczone machinerary quest, ranga ?WARHERO?, plus ubicie "Warlord Ruzad" nowy boss orcow, został wprowadzony w tym update
liczne mini questy
Full citizen:(dobry dla all profesji plus ludzi na rooku)
czar exiva nie bierze nic many dodatkowo oprocz wyświetlania nicku pokazuje nam miejsc gdzie ktoś się znajduje ( tylko jesli znajduje sie very far)
np. X is in Ab'dendriel, X is in Tarpit Tomb, X is in Dragon lair near Venore etc,
5% większe obrażenia zadawane przez fisting xd,
1% więcej szans na rare i very rare itemy z każdego potwora.
liczne mini questy zarowno na rooku jak i mainie. (jeżeli ktos zrobi na rooku na mainie juz nie musi, za to dostanie expa za questy mainowskie dotyczące 3 addonu tego outfitu)
JAK KTOŚ CHCE BYĆ LEPSZY TO NIECH SE ZASŁUŻY , OUTFITY MIAŁYBY GŁÓWNIE WYŻSZE LVLE GDYŻ NIE POWINNO BYĆ TAK ŻE TAKI 100 EK ROBI TYLE SAMO EXPA NA GODZINĘ CO 200 EK.
A obecny system powinien już zostać taki jaki jest bo bez sensu jest co pół roku grać w inną grę o tej samej nazwie. W sumie już grałem w jej 5-6 różnych wersji.
PS. Pisałem na szybko może być pełno błędów, które dopiero poprawie jak się wyśpie:)
Więcej pomyslow wyslane do cipsoftu.
Outfity z addonami nie powinny byc tylko na pokaz i dla picu ale powinny cos dawac i oni z tego co widze sie ze mna zgadzaja i prawdopodobnie podchwyca pomysl.
Więcej pomyslow wyslane do cipsoftu.
Outfity z addonami nie powinny byc tylko na pokaz i dla picu ale powinny cos dawac i oni z tego co widze sie ze mna zgadzaja i prawdopodobnie podchwyca pomysl.
Jak dla mnie kiepski pomysl [moje zdanie]. Sa przeciez czesci uzbrojenia (narazie zbroje, tarcze i jeden helm, ale moze wprowada tez cos do legow i wiecej helmow) ktore dodaja skill do magic levela, sword fighting, club fighting, distance fighting lub ochraniaja postac przed danym zywiolem (teraz takrze paladyni i rycerze maja armory z takim ''bonusem'').
A bylo by to takze w pewnien sposob niesprawiedliwe (full hunter-300k+/full barbarian-900k+, a full mage-???k+ :p).
Musi byc cos dla lansu i tym sa addony o/
yo
Andrealfus
09-08-2008, 07:09
@up
no wlasnie, to by bylo niesprawiedliwe
@2up
1. Cip niech teraz zajmie sie tymi party support spells a bedzie dobrze jesli profesje beda w partach mogly jakims spellem wzmocnic cala druzyne :)
2. Mapa powinna byc wieksza bo nie ma gdzie chodzic
3. Mogli by ze 2-3 nowe skille dodac aby bylo ciekawiej
4. kilka rodzajow potionow dodac
@up
no wlasnie, to by bylo niesprawiedliwe
Nie wiem czy sie ze mna zgadzasz czy nie :p
1. Cip niech teraz zajmie sie tymi party support spells a bedzie dobrze jesli profesje beda w partach mogly jakims spellem wzmocnic cala druzyne :)
Troche jak Shaman w WoWie, ale to jest dobry pomysl. [Np. Spell dla Druida podnoszacy knightowi skill o np.3 przez 2-3 minuty :p]
2. Mapa powinna byc wieksza bo nie ma gdzie chodzic
W sumie zgodze sie. Ale i tak jest duzo miejsca do expienia czy to dla 40 lvleli czy dla 150-tych.
3. Mogli by ze 2-3 nowe skille dodac aby bylo ciekawiej
Tez nad tym myslalem [pomysl troche z WoWa i Ghotic'a] Ale moglo by byc cos w stylu skiing [uzywajac np. obsidian kife trenowalo by sie danego skilla i bylo by wieksze prawdopodobienstwo ze uda nam sie sciagnac skore z ciala potwora]
4. kilka rodzajow potionow dodac
Zdalo by sie kilka nowych potionow dla kazdej profesji.
problem z expieniem w party jest taki, ze sa 2 mozliwosci jego zrealizowania:
1) bijemy silne scierwo ktorego zaden z czlonkow druzyny nie jest w stanie klasc solo, kazdy ma swoja role, ktos blokuje, ktos leczy i jest git
2) bijemy slabe scierwo w duzych ilosciach.
Problem z 1) jest taki, ze po pierwsze zajmujemy expowiska wyzszym levelom, ktore niby tez moga huncic w party, ale znowu zajmujac komus expowiska, i tak w kolko az kogos zepchniemy na poi monstery albo kazemy mu czekac az milion 60 levelowcow skonczy expic na frostach. Po drugie, ze wzgledu na to ze kazdy moze atakowac i praktycznie kazdy sie leczyc w zasadzie nie ma po co brac do teamu przedstawicieli wszystkich klas wiec nic nie napedza rownowagi w ilosci grajacych kazda klasa.
Problem z 2) jest banalny - gdy 4 osoby wejda na resp, nie przyspiesza on czterokrotnie, potworki nie daja 4x wiecej expa wiec sie to zwyczajnie nie oplaca.
Hunter Of Mystery
09-08-2008, 14:08
1) bijemy silne scierwo ktorego zaden z czlonkow druzyny nie jest w stanie klasc solo, kazdy ma swoja role, ktos blokuje, ktos leczy i jest git
Problem z 1) jest taki, ze po pierwsze zajmujemy expowiska wyzszym levelom, ktore niby tez moga huncic w party, ale znowu zajmujac komus expowiska, i tak w kolko az kogos zepchniemy na poi monstery albo kazemy mu czekac az milion 60 levelowcow skonczy expic na frostach. Po drugie, ze wzgledu na to ze kazdy moze atakowac i praktycznie kazdy sie leczyc w zasadzie nie ma po co brac do teamu przedstawicieli wszystkich klas wiec nic nie napedza rownowagi w ilosci grajacych kazda klasa.
I tu pojawia sie problem zroznicowania klas, a aby go rozwiazac trzeba by bylo calkowicie zmienic wiele wzorow i czarow, dopisac wiele innych. Cipsoft zrobil wielki blad nie zostawiajac miejsca na gre w party.
Mozna tez sciagnac z innych gier MMO i zrobic potwory, ktore maja 10x wiecej hp, 15x wiecej expa, 3-krotnie wiecej wala, i pojawiaja sie tylko gdy jakies party expi w poblizu.
Problem z 2) jest banalny - gdy 4 osoby wejda na resp, nie przyspiesza on czterokrotnie, potworki nie daja 4x wiecej expa wiec sie to zwyczajnie nie oplaca.
No to proste - przyspieszyc resp oraz dac ciekawszy wzor na exp share niz "ilosc expa z moba/ilosc osob w party" np "ilosc expa z moba * ilosc pozostalych osob w party/calkowita ilosc osob w party"
zapytajcie pierwszego lepszego knighta z lvlem 100+ co chcialby zeby mu dali i kazdy normalny knight powie ze w zupełności wystarcza mu stare uhy :) bez kombinowania jakimis 3 addonami itd. poprostu uhy i kazdy bedzie fajny tak jak kiedys a co do tego co juz ktos tam wczesniej powiedzial ze "nie dało sie wtedy zarobic" a otóż wtedy wlasnie sie dalo...dla przykladu... knight który gral od tibi 7.6 i ma teraz powiedzmy 150 lvl, ma majatek od 4-10kk lub wiekszy albo i mniejszy (to juz zalezne jak wiemy od wielu czynnikow(ale liczmy srednio)) gdzie ja zwykly, przecietny 100+ ek (zaczelem grac pod koniec 7.92) nie mialem nigdy wiecej niz 300k w dp na jakies wydatki (mimo ze zabilem 2 bossy czyli The Horned Fox na ktorym zarobilem 700k i tego pirata Deviousa na ktorym zarobilem 200k), nie padalem duzo, nie szalalem z addonami (zrobilem sobie tylko assasin outfit czyli na pacerze jakies 300k), eq mialem bardzo przecietne tzn. rh, dsm k legs, boh, d shield, royal axe. Bez softów itd gdzie pierwszy lepszy Macio Gis na jakiejs tam tibi 7.92 wyciagal w ciagu godziny na tombie 2 pary bohów z wastem jakichs tam kilku bpkow gfb, kilku uhów i manasów. To była gra, raz ze byla duzo ciekawsza bo sam bym wolal postrzelac sobie na tombie z gfb niz bic pojedyncze hity z axów czy swordów. Teraz juz nie daje takiej satysfakcji co kiedys, starzy gracze podorabiali sie kasy dzieki uhom a nowi juz nie maja takiego pola do popisu i to jest w tym wszystkim najbardziej niesprawiedliwe. Teraz gram palem i mam 118 lvl, gra jest nie porównywalnie lepsza niz gra moim 103 kinem aczkolwiek moglo by byc lepiej (czesto w ciagu calej nocy z power boltami na frostach gdzie wyciagam 120-140k /h nie spadnie mi nawet towerka) i nie sa to pojedyncze hunty tylko zdarza mi sie tak dosyc czesto. A co do pana który na pierwszej stronie napsial ze assasin stary sa za tanie to niech pujdzie sobie na exp z assasin starami chociazby na frosty i wtedy niech powie czy sa za tanie ;)
Andrealfus
10-08-2008, 10:45
@up
gram od 7.0 albo jeszcze wczesniej, ale to bylo pare dni przed upem na 7.0 , uhy by wystarczyly a co do majatku tych knightow od 7.6 ja od 7.0 nigdy nie mialem wiecej w depo jak 250k xD. Teraz jak mowisz uhy by wystarczyly i juz bylo by okej
LarvaExotech
10-08-2008, 11:47
problem z expieniem w party jest taki, ze sa 2 mozliwosci jego zrealizowania:
w lineage2 zostalo ciekawie rozwiazane expienie w party - gracze ktorzy wspolnie zabija potworka otrzymuja wiecej doswiadczenia (rozdzielonego na pol) niz gdyby go zabila jedna osoba. nie wiem dokladnie jak to dziala ale zdaje sie ze expiac w party za kazdego potworka jest cos kolo 50% wiecej doswiadczenia.
Dragones5
11-08-2008, 01:09
Prawda jest taka, ze knight teraz to smiec i jedynie do czego sie nadaje to do bocenia. Wiem, ze nie mozna tutaj mowic o botach ale taka jest prawda bo czerpanie przyjemnosci z gry ta profesja jest nie mozliwe. Teraz ta profe wybral bym ostatnia bo wole isc palkiem i klepac z power boltow frosty niz miec kolejne waste.
Jesli chodzi o system leczenie to tutaj juz nie ma co komentowac bo knight na 85 lvlu zamiast doleciec do dp to on nawet 1/3 trasy nie przejdzie jak padnie od sd. Sa filmiki jak Sero pada i tam widac, ze knightowi szkoda juz potow bo woli odrobic ten lvl niz je tracic wiedzac, ze padnie.
Co do kicka/laga/freeza to kngith tez dlugo sobie nie postoi. Nawet na takich smieciach 110ek padl przy mnie bo Gm wskoczyl i go ubil :D. 4x te magiczne czakoje i koles zlozyl sie w kilka sec. Wiec z tym "wrazie czego nie padnie" tez nie jest do konca prawdziwe.
Tak w ogole gre jak narazie skonczylem/retired z powodu tego, ze gralem knightem i z dnia na dzien coraz bardziej tracilo to sens. Skille leca w chu wie ile, gdzie nie pojde to waste, a na pvp to juz sie nie wypowiadam bo kazdy wie jak jest. Jesli wroce do gry to bedzie to albo palek albo sork :).
Za wszystkie bledy przepraszam ale jestem troche zmeczony i spiący.
ZapodajMuze
11-08-2008, 09:44
Knight = bot . W tych czasach nikt i nic po za Cipsoftem tego nie zmieni .
Bo wole zrobic/wybotowac 50 sorca i miec jeszcze jednak cos do powiedzenia w pvp niz miec 100 eka ktory ani na akcji ani na opence nie jest lepszy od owego sorca.
1. UHy
a) Wracają z siłą leczenia z 1000~ Only KNIGHT!!!
b) Robią je tylko druidzi, na podobnych zasadach jak sorc SD
c) cena za bp 6k+
2. Paladin
a) Odebrane Ass stary
co wy na to?
1. UHy
a) Wracają z siłą leczenia z 1000~ Only KNIGHT!!!
b) Robią je tylko druidzi, na podobnych zasadach jak sorc SD
c) cena za bp 6k+
2. Paladin
a) Odebrane Ass stary
co wy na to?
Moim zdaniem UHy powinny wrócić takie, jakie były wcześniej, czyli siła leczenia rośnie wraz ze wzrostem lvla, robią je druidzi, cena taka jak była 3-3,5k za bp.
Paladynom nic nie zabierać, przywrócić stary system obliczania siły magii i moim zdaniem profesje byłyby "w miarę" zbalansowane.
Andrealfus
11-08-2008, 12:19
Moim zdaniem UHy powinny wrócić takie, jakie były wcześniej, czyli siła leczenia rośnie wraz ze wzrostem lvla, robią je druidzi, cena taka jak była 3-3,5k za bp.
signed :] 3-3,5k za uhy i stara sila leczenia i bylo by gites
po co kombinowac z uhami, jak mozna dac poty o sile uha i z rosnaca odpowiednio sila
Piotrek Marycha
11-08-2008, 15:53
Paladynom nic nie zabierać, przywrócić stary system obliczania siły magii i moim zdaniem profesje byłyby "w miarę" zbalansowane.
AS + stare SD... ciekawe...
Może nie dadzą rady wszystkiego naraz? Może przy zimowym update "coś" sie poprawi, póki co paladyn jest za mocny, ale zobaczymy co będzie potem, może knight kiedyś wyjdzie z szarego końca, bo teraz chyba spadł jeszcze niżej...
Andrealfus
11-08-2008, 20:38
dokladnie, poczekamy zobaczymy, poki co mamy wybor grac tak jak jest albo dac sobie spokoj
Rekin Master
11-08-2008, 22:03
Może nie dadzą rady wszystkiego naraz? Może przy zimowym update "coś" sie poprawi, póki co paladyn jest za mocny, ale zobaczymy co będzie potem, może knight kiedyś wyjdzie z szarego końca, bo teraz chyba spadł jeszcze niżej...
faktycznie, pal jest świetny, ale do expienia. W pvp pada jak szmata :). Ma najgorsze leczenie ze wszystkich :p
Kilka krótkich słów krytyki w stronę wszystkich, którzy narzekają:
Przy każdym update pojawia się temat, w którym ktoś mądry piszę, jakoby Cipsoft zepsuł którąś z profesji... co osoba to inną profesję uznaje za pokrzywdzoną i, co ciekawe, najczęściej piszę tę profesję, której używa. Czy wynika to z niewiedzy czy też ze zwykłej mentalności "ofiary losu"? Nie wiem, nie jestem jeszcze bogiem. To, że taka szopka powtarza się przy każdym update już powinno nastawiać was negatywnie do tematów tego typu...
Druga strona medalu: Cipsoft nic nie zepsuł, Cipsoft dokonał pewnych zmian, które nie każdemu mogą odpowiadać. Komu jednak nie odpowiadają ten może przestać grać - oczywiście, jeśli nie jest nałogowcem. To, że UHy straciły swoją wartość, Knight przestaje dobrze się leczyć (co mnie nie dziwi w sumie, w końcu Knight powinien być tępym wojownikiem, typowe mięso armatnie), a dekoral wciąż biały, nie zmienia faktu, że nikt niczego nie zepsuł, a wasze podstawy do marudzenia są, co najmniej, śmieszne. To po prostu gracze nie potrafią się przestawić z jednego typu na drugi. Ktoś powyżej dobrze to opisał, to nie będę do tego wracać.
Na koniec coś, co każdy wie:
Tibia się zmienia. Czy potrafisz zmieniać się z nią?
Dziękuję za (nie) uwagę.
ZapodajMuze
11-08-2008, 22:39
po co kombinowac z uhami, jak mozna dac poty o sile uha i z rosnaca odpowiednio sila
1.Poty mozesz uzyc 2 na ture uha jednego.
2.Uhem paralyze schodzi a potem nie.
Piotrek Marycha
11-08-2008, 22:40
Knight przestaje dobrze się leczyć (co mnie nie dziwi w sumie, w końcu Knight powinien być tępym wojownikiem, typowe mięso armatnie)
fajnie jeszcze jakbyś pisał w kontekście jak to wpływa na grę a nie czy ci to pasuje do wizerunku wojownika czy nie, bo nie to jest ważne
fajnie jeszcze jakbyś pisał w kontekście jak to wpływa na grę a nie czy ci to pasuje do wizerunku wojownika czy nie, bo nie to jest ważneNie wymagaj ode mnie zbyt wiele ;)
Pominę ten fakt (o którym każdy wie), że osobnik ćwiczony na rycerze nie zostaje ćwiczony w arkanach magii (która wymaga czasu). To zbyt realistyczne podejście.
Wcześniejszy Knight, jak ktoś już tutaj dobrze opisał, to był chodzący czołg. Prawdziwe siły pancerne. Zniszczyć takie bydle przy pomocy obrażeń fizycznych czy magicznych to była sztuka sama w sobie. Jednak nie było to realistyczne, a knight stał się postacią dobrą dla nowicjuszy, których umiejętności taktyczne skupiały się na podbiegnięciu do przeciwnika i kliknięciu na battle (ewentualnie alt+LPM na potwora), oglądać spokojnie walkę, gonić w razie ucieczki, leczyć się w razie otrzymania większych obrażeń. O reszcie niech zadecydują bogowie. Zatem co zyskuje gra, kiedy rycerz nie potrafi się porządnie, jak mag, uleczyć? Realizm. Nowe opcje taktyczne, których nie wymagano od gracza w poprzednich "wcieleniach" knighta. Wymuszenie na graczach poszukiwania partnerów, którzy mogliby Cię leczyć. Tak, to krok w stronę party.
No, a teraz patrząc ze strony Cipsoftu: które profesje królowały do tej pory na listach Experience? Najczęściej najwyższymi levelami na serwerach byli Knighci. Zatem trzeba to "wyrównać" (jak to już omawialiście). Co zrobiono? Odebrano wysokopoziomowym rycerzom możliwość gry solo.
1.Poty mozesz uzyc 2 na ture uha jednego.
2.Uhem paralyze schodzi a potem nie.
1.Popatrz na ceny i ilość hp takiego 200 ek, potatym ja jakoś nie potrafie użyć pota 2x na ture, ciekawe. co?
2.Paralyze od pota tez schodzi.
Odebrano wysokopoziomowym rycerzom możliwość gry solo.
A umożliwiono każdej innej profesji, i kina=żłówie, fajnie co?
Za przeproszeniem, ale bzdury pieprzysz.
Wcześniejszy Knight, jak ktoś już tutaj dobrze opisał, to był chodzący czołg. Prawdziwe siły pancerne. Zniszczyć takie bydle przy pomocy obrażeń fizycznych czy magicznych to była sztuka sama w sobie.
Stary knight to puszka ruskiej konserwy, sprobuj ja ugryzc to sobie zeby polamiesz, ale jesli staniesz kolo niej to ona ci za wiele nie zrobi.
Zatem co zyskuje gra, kiedy rycerz nie potrafi się porządnie, jak mag, uleczyć? Realizm. Nowe opcje taktyczne, których nie wymagano od gracza w poprzednich "wcieleniach" knighta.
Oklepany przyklad WoWa: sposrod 9 dostepnych klas leczyc moga sie 4, dziwnym trafem przez dlugi czas w pvp rzadzily 2-3 z pozostalych 5. Wyobraz sobie jak to wyglada: podczas walki nie mozesz uzyc niczego, poza bandazami ( ktore odnawiaja ci 20% hp w ciagu 15 sekund, ktorych przeciwnik wcale nie musi ci dac ) lub potionow ( ktorych mozesz uzyc raz na .... 2 minuty ! ). Jak w takim razie przezyc ? Uzywajac dodatkowych zdolnosci, ktore pozwalaja zrobic z przeciwnikiem cuda, rekompensujac niemozliwosc praktycznie zadnego leczenia. W Tibii czegos takiego prozno szukac.
Paradoks polega na tym, ze leczenie powinno sie ograniczac klasom, ktore ze wzgledu na potencjal ofensywny nie wymagaja go zbyt wiele, bo sa w stanie ( w teorii, wszyscy wiemy jak wyglada pvp w Tibii ) wykonczyc przeciwnika zanim owo leczenie bedzie potrzebne. Ograniczanie leczenia klasom z najmniejszym potencjalem ofensywnym jest absurdem.
Cipsoft nic nie zepsuł, Cipsoft dokonał pewnych zmian, które nie każdemu mogą odpowiadać. Komu jednak nie odpowiadają ten może przestać grać - oczywiście, jeśli nie jest nałogowcem. To, że UHy straciły swoją wartość, Knight przestaje dobrze się leczyć (co mnie nie dziwi w sumie, w końcu Knight powinien być tępym wojownikiem, typowe mięso armatnie), a dekoral wciąż biały, nie zmienia faktu, że nikt niczego nie zepsuł, a wasze podstawy do marudzenia są, co najmniej, śmieszne.
W ciagu 1,5 roku zmienil realia gry istniejacej w tamtym momencie ~7 lat dwukrotnie, za kazdym razem obracajac gameplay o 180*.
Wymuszenie na graczach poszukiwania partnerów, którzy mogliby Cię leczyć. Tak, to krok w stronę party.
przez 9 lat gra szla w kierunku singleplayera, teraz jeszcze dopakowano druidow, a ty liczysz, ze wg wielu najmocniejsza obecnie klasa bedzie za dobry usmiech latac za toba i rzucac czary zamiast zajac sie soba ?
Wymuszenie na graczach poszukiwania partnerów, którzy mogliby Cię leczyć. Tak, to krok w stronę party.
problem w tym, że inne profesje nie potrzebują knighta bo to zbędny ciezar. gdy visy byly "prawie jak melee" ek byl potrzebny by taki mag nie marnowal many, czasu, pieniedzy na leczenie. teraz gdy wszystkie klasy oprocz tanka atakuja na dystans, po cholere on komu potrzebny? (nie mowie o np. demonach i bossach)
Najczęściej najwyższymi levelami na serwerach byli Knighci. Zatem trzeba to "wyrównać" (jak to już omawialiście). Co zrobiono? Odebrano wysokopoziomowym rycerzom możliwość gry solo.
ek do czasow tibi 7.6 expilo sie najlatwiej, mag stal godzinami i klepal runy jesli nie mial kupy kasy/stalych dostawcow. taki porzadek byl przez dlugi czas i dla tego knighci mieli najwyzsze poziomy. popatrz teraz w ile czasu dogonili ich magowie.
wysoko poziomowym ek nie odebrano mozliwosci gry solo. zabrano jej oplacalnosc i sens
Hunter Of Mystery
12-08-2008, 01:09
Wcześniejszy Knight, jak ktoś już tutaj dobrze opisał, to był chodzący czołg. Prawdziwe siły pancerne. Zniszczyć takie bydle przy pomocy obrażeń fizycznych czy magicznych to była sztuka sama w sobie. Jednak nie było to realistyczne, a knight stał się postacią dobrą dla nowicjuszy, których umiejętności taktyczne skupiały się na podbiegnięciu do przeciwnika i kliknięciu na battle (ewentualnie alt+LPM na potwora), oglądać spokojnie walkę, gonić w razie ucieczki, leczyć się w razie otrzymania większych obrażeń.
Bo takie sa zalozenia postaci walczacej bronia biala w grach RPG, i tego nie zmienisz. Mala ofensywa, nieskomplikowany sposob rozwijania i gry, specjalnie dla milosnikow hack'n'slashy...
Zatem co zyskuje gra, kiedy rycerz nie potrafi się porządnie, jak mag, uleczyć? Realizm.
Realizm w grze, w ktorej istnieja nieumarli, magia, hordy potworow zyjacych tylko po to by ludzi zabijac? Jaki tu realizm? Jak mozna gre stworzona w realiach fantasy nazwac "realistyczna"?
No, a teraz patrząc ze strony Cipsoftu: które profesje królowały do tej pory na listach Experience? Najczęściej najwyższymi levelami na serwerach byli Knighci.
Od kiedy to wszystko zaczelo sie tak mieszac? Zimowy update 2006? Rycerze mieli 9 lat na wypracowanie takiej przewagi, i to nie dzieki jakiejs niewiarygodnej predkosci expienia, tylko dzieki faktowi, ze aby pasc rycerzem trzeba bylo miec do tego talent... W ciagu 1,5 roku wszyscy zdazyli przescignac rycerzy... cos nie tak?
Moze i dali ten krok w przod w strone party, ale pozniej jeszcze 2 kroki w tyl, bo jedyna profesja, ktora moze leczyc tanio innych, dostala mozliwosc walenia nie gorzej niz sorc 0.o
Przy każdym update pojawia się temat, w którym ktoś mądry piszę, jakoby Cipsoft zepsuł którąś z profesji... co osoba to inną profesję uznaje za pokrzywdzoną i, co ciekawe, najczęściej piszę tę profesję, której używa. Czy wynika to z niewiedzy czy też ze zwykłej mentalności "ofiary losu"? Nie wiem, nie jestem jeszcze bogiem. To, że taka szopka powtarza się przy każdym update już powinno nastawiać was negatywnie do tematów tego typu...
Niektorym ludziom wydaje sie dziwne, ze aktualna ich profesja, ktora potrafila przezyc combo z sd od 40 ludzi/wyciagala 150k/h na cave ratach bez waste
teraz pada jak mucha od 2 50lvl sorcow/ledwie wyciaga 5k/h na cave ratach, w dodatku na runki sie nie zwraca... tez bym sie zdziwil.
To, że UHy straciły swoją wartość, Knight przestaje dobrze się leczyć (co mnie nie dziwi w sumie, w końcu Knight powinien być tępym wojownikiem, typowe mięso armatnie),
Na tej samej zasadzie taki watly czarodziejek powinien sie skladac na hita od byle knighta z swordem, a tu wytrzymuje ciosy od orca wymachujacego wielka 2reczna halabarda, no popatrz no, a to cfaniak 0.o
To po prostu gracze nie potrafią się przestawić z jednego typu na drugi.
Szkoda tylko, ze to przestawienie moze oznaczac koniecznosc zmiany profesji...
To po prostu gracze nie potrafią się przestawić z jednego typu na drugi.
Z "tanka" na "chłopca od noszenia run" ?
Szkoda tylko, ze to przestawienie moze oznaczac koniecznosc zmiany profesji...
No własnie...
Realizm w grze, w ktorej istnieja nieumarli, magia, hordy potworow zyjacych tylko po to by ludzi zabijac? Jaki tu realizm? Jak mozna gre stworzona w realiach fantasy nazwac "realistyczna"?
Taki tam realizm FANTASTYKI, są pewne zasady...
Moze i dali ten krok w przod w strone party, ale pozniej jeszcze 2 kroki w tyl, bo jedyna profesja, ktora moze leczyc tanio innych, dostala mozliwosc walenia nie gorzej niz sorc 0.o
Ta, i teraz huncenie w teamie powoduje wieksze waste bo trzeba leczyć knighta/sam sie musi leczyć, a solo idzie o wiele lepiej......
To, że UHy straciły swoją wartość, Knight przestaje dobrze się leczyć (co mnie nie dziwi w sumie, w końcu Knight powinien być tępym wojownikiem, typowe mięso armatnie),
Na tej samej zasadzie taki watly czarodziejek powinien sie skladac na hita od byle knighta z swordem, a tu wytrzymuje ciosy od orca wymachujacego wielka 2reczna halabarda, no popatrz no, a to cfaniak 0.o
No właśnie, a tu magik sobie lata z książką i blokuje wielką kupę mięśni jaką jest behemot...zamiast pójść na hita....faktycznie, cfaniaczek
(nie mowie o np. demonach i bossach)
100 rp ma na demach większy profit solo niż z blokerem.
Pzdro!
Andrealfus
12-08-2008, 08:14
@up
nic dodac nic ująć
Bo takie sa zalozenia postaci walczacej bronia biala w grach RPG, i tego nie zmienisz. Mala ofensywa, nieskomplikowany sposob rozwijania i gry, specjalnie dla milosnikow hack'n'slashy...
Odnosze wrazenie ze polowa z was nie grala nigdy w inne "RPG" niz Tibia.
W wiekszosci systemow ( juz nawet nie gier ale systemow ) RPG jesli gosc dysponujacy szeroko rozumiana bronia biala, czy to dwurecznym mieczem czy sztyletem, zajdzie cie od tylu i wbije ci ta bron biala w plecy, mozesz zginac na porzadnego hita. Popularny jest modyfikator obrazen przy ciosie w plecy od zlodzieja ( praktycznie kazda szanujaca sie gra RPG ma cos takiego jak backstabb, cale szczescie ze nie w rozumieniu tibijskim ), w niektorych systemach posunieto sie do tego, ze mozna komus obciac glowe/ reke/ noge, co prawda nie jest to tak efektowne jak spalenie goscia kula ognia ale nadal w zaden sposob nie przypomina slabej ofensywy.
W WoWie dobrze uzbrojony warrior moze byc czolowym zrodlem obrazen podczas bicia bossa w grupie. Jedynie w Tibii ktos na poczatku zalozyl ze wszyscy beda, niezaleznie od tego czy poluja na guardy czy na smoki, latac w grupie czteroosobowej, z blokerem, lucznikiem, magiem i chodzacym pogotowiem ratunkowym. Nikt nie wpadl na to, ze moze gracze pokaza Cipsoftowi srodkowy palec i zamiast na wspomniane smoki beda polowac na cos mniejszego, ale samemu.
Hunter Of Mystery
12-08-2008, 12:16
Odnosze wrazenie ze polowa z was nie grala nigdy w inne "RPG" niz Tibia.
W wiekszosci systemow ( juz nawet nie gier ale systemow ) RPG jesli gosc dysponujacy szeroko rozumiana bronia biala, czy to dwurecznym mieczem czy sztyletem, zajdzie cie od tylu i wbije ci ta bron biala w plecy, mozesz zginac na porzadnego hita. Popularny jest modyfikator obrazen przy ciosie w plecy od zlodzieja ( praktycznie kazda szanujaca sie gra RPG ma cos takiego jak backstabb, cale szczescie ze nie w rozumieniu tibijskim ), w niektorych systemach posunieto sie do tego, ze mozna komus obciac glowe/ reke/ noge, co prawda nie jest to tak efektowne jak spalenie goscia kula ognia ale nadal w zaden sposob nie przypomina slabej ofensywy.
To pewnie ja sie przyzwyczailem, ze zawsze gdy gdzies znajdziemy maga i wojownik a(nie, nie jakiegos rogue czy assasina), to wojownik zostanie potraktowany jako postac w sam raz do zapoznania sie z gra, a mag jako glass cannon, przy czym walki miedzy nimi zaleza bardziej od refleksu...
ciagle twierdze ze 80-100 evel to jest POCZATKUJACY GRACZ i o balansasji profesji niewiele wie. mam pare postaci, 206 ek, 80 rp i 102 ed. jesli mam kogos zabic to wybieram rp na niskie levele a na wyższe biore druidka. Kase na AS/SD/Paraliż mam wiec mozna sie pobawic. Knightem jesli nie zablokuje delikwęta to mi ucieknie (byle 40 sorc z paroma bp mf moze przebiec 10 minut atakowany przez knighta leczac sie exura/exura gran) druidem/paladynem mam wiekszy dmg (toporek 51 ataku, gwiazdka 65)i wieksza gamę czarów (druidem moge uzywac UE, sd, paraliż). Oczywiscie, w wypadku gdy ktoś "odpowie ogniem" gdy ja go atakuje to knightem dużo lepiej sie bronic (porownujac 100 ed z 200 ek) ale raczej mnie nikt nie tknie, ludzie ktorzy sie na serwerze licza znaja moje postacie i jesli sie zdecyduja mnie zabic to i tak wszystkie moje postacie beda hunted.
odnosnie expa, druidem moge spokojnie robic 350k exp/h z wastem, knightem 220k z wastem max. z zyskiem knightem mam okolo 130-150k exp/h w zaleznosci od miejsca, druidem 100-120k/h wiec roznica niewielka jak na 130 mln expa róznicy.
Ja nie rozumiem tylko ciągłego podciągnięcia tibi pod jakieś zasady(np fantastyki). To jest gra i zależy tylko i wyłącznie od ich twórców. Tu wszystko moze być możliwe a przeszkodą może być tylko sprzęt. Jeśli wg twórców knight ma być najsłabszy, ok spoko. Będą nim grali tylko zapaleńcy (o boterach nie wspomne bo z nimi nie ma o czym gadać) którzy lubią wyzwanie. I na koniec, naprawde irytuje mnie porównywanie tibi do wowa czy innych gier, ludzie to jest ICH pomysł na gre, ich balansacja a nam zostaje tylko to uszanować(albo dawać pomysły na tibia.com). Jak sie nie podoba to won do tych "pro" zbalansowanych mmorpg. dziekuje
Najwyrazniej oczekiwanie podwyzszania jakosci produktu, ktorego tworcom placi sie pieniadze ( a nie muszelki ) jest ci obce.
@Krajzel
Zauważ, że my ( jako gracze) płacimy im niezłą kasę za tą gre, i za to by nas ona bawiła, a nie wkur*iała, czyż nie? a nie czegoś w stylu :
PvM:
Kup mf oraz SD/assasin stary/Icicle i idz expić
PvP
Pall:
Kup mf i assassiny.
Magiki:
Kup SD oraz MF ustaw hotkeya do sd i jazda.
Knight:
Idz expić
Kiedyś w tej grze był klimat, teraz już go niestety brak, ale cipy MOGĄ jakąś cząstkę tego klimatu przywrócić (zauważcie jak ciekawą opowieścią można takie coś wprowadzić ("Tajemnica Węży") takie questy, ciekawe, skomplikowane, bez możliwości spoilowania ich...w stylu rpg a nie idz>zabij>weź. ciekawe expienie, i najlepiej jakiś limit lvla- chociaż nie wiem czy by się to sprawdziło....
A przy ciekawe expienie mam na myśli nie polegające na biciu tego samego w hurtowych ilościach.
Thar~
Edit:
I sprawa updatów:
Jestem pewien, że przez te pół roku mogą zrobić coś więcej niż 5 nowych broni 3 nowe miejscówki i 5 mobów....
ustalenie sztywnego limitu poziomu w takim stadium gry sie nie sprawdzi. lepiej ograniczyc czesciowo rozwoj postaci tzn np. dla 200+ ek mana nie rosnie a cap czesciowo (hp tak jak bylo), dla magow rosnie tylko powiedzmy 25 many + 5capa, pal dostaje 5 hp, many, cap
@Up
Ta, mi chodzi bardziej o ustalenie jakiś limitów. Bardziej pod stronę RPG a nie samo expienie.
Bardziej opłacalne bicie mobów w party - exp jest większy (np zamiast 2.1k expa za dla w party 3 osobowym każdy dostanie np. 1.5k expa) etc.
Ciekawsze Pvp, (hotkeye) nowe czary ,runy (z efektem upicia np. i paru innych)
Nowe umiejętności dla knighta zużywające np. soule, do PvP/PvM, aury, buffy, debuffy etc...np. żywioły - fajna rzecz, ale za mało urozmaica rozgrywkę.
Pzdro~
Edit:
I chętnie bym poszedł grać w coś innego, ale tibia ma w sobie to "coś" co czyni ją ciekawą. Grałem w Turf Battles, Knight Online, Lineage, MU, Guild Wars, Kał online, Mapple Story, Flyff'a, Survival Project, Silkroad, Cabal, Conquer, Rangarok Online, Rakion, i jakieś tam inne, nie chce mi się przypominać tutułów, i każda z tych gier była na swój sposób ciekawa - ale nie na dłużej, brak im klimatu, legend etc...
dlaczego nikt nie wpadl na to zeby ograniczyc regeneracją souli np uzywanie takiego exori gran ? nawet bez psucia mozliwosci leczenia mozna bylo zmniejszyc mozliwosc wpadania w grupy potworkow i zabijania ich masami bez zadnego cooldowna.
Hunter Of Mystery
13-08-2008, 00:50
dlaczego nikt nie wpadl na to zeby ograniczyc regeneracją souli np uzywanie takiego exori gran ? nawet bez psucia mozliwosci leczenia mozna bylo zmniejszyc mozliwosc wpadania w grupy potworkow i zabijania ich masami bez zadnego cooldowna.
W sumie po dluzszym namysle doszedlem do wniosku, ze to leczenie to czesciow wina knightow, gdyz jest efektem podciagniecia uhow pod system magii 8.0, ktory mial byc - o zgrozo - balansacja knightow... Naturalnie Cipy znowu nadgorliwe sie okazaly i znowu za daleko poszli z ta balansacja... W sumie ciekawe... Dzieki updatowi, ktorego tematem byla balansacja druida w stosunku do reszty, najbardziej po dupie dostali knighci 0.o
karate:]
13-08-2008, 01:04
takie questy, ciekawe, skomplikowane, bez możliwości spoilowania ich...
W cuda wierzysz? Ktos pomysli, powie koledze, ten nastepnemu, a potem wszystko mozna znalezc na wiki..
Klimat w Tibii zostal utracony poprzez polityke cipsoftu i wprowadzaniu questow idz->zabij->weź. Teraz wystarczy ze pojdzie grupka 150-200lv i wykona kazdy quest. Porytym pomyslem bylo nie wprowadzenie ograniczenia levelowego, co moglo znacznie utrudnic i uatrakcyjnic gre.
@Fagaro:
100lv, o ile nie zrobil postaci na bocie i od czasu do czasu interesowal sie czyms innym niz dp->sklep->exp nie jest poczatkujacym graczem..
@Up
A ja TĄ postać zrobiłem na bocie = jestem początkującym? nie sądze.
Co do questów - Wystaczy że będzie 200+++ możliwości wykonania questa, inne dialogi etc....chociażby małe zmiany w dialogach / miejscówkach /kolejności wykonywania questa, odwiedzania npc'ów....
Można by zrobić, by każdy kto raz wykona questa nie może wykonać go po raz drugi jak to jest np na banshee z last roomem.
Thar~
@Down.
Nie tyle co 200 roznych fabół, a 200 róznych, malych zmian, nie w stylu "hi>yes>yes>yes" rozne dialogi kolejnosci etc...dalo by sie to zrobic...
Wolałbym 1 skomplikowany quest na update niż 10 idz zabij ;l
13-08-2008, 01:37
Nie mowimy tu chyba o ktorejs z kolei postaci, tylko o pierwszej, co?
Niewykonalne. Jezeli quest ma dostarczac klimatu, to musi byc owiany jakas legeda, opowiescia. Wyobrazasz sobie 200 roznych, rownie ciekawych fabuł do jednego questa? A co z reszta questow? Tibii juz nie da sie zmienic. Nikomu sie nie chce robic wymagajacych myslenia questow, lepiej nabic lv i zrobic "wejdz_i_rozwal_wszystko_quest"
;2226552'] Nikomu sie nie chce robic wymagajacych myslenia questow
zechce, jak w nagrode beda dostawac dsl i golden helmety co w przyszlosci jest prawdopodobne
@Up
Dla mnie to nagrodą jest samo rozwiązanie questa...
Andrealfus
13-08-2008, 06:42
@Fagaro
jeśli twierdzisz , że każdy mający lvl niższy od ciebie jest początkującym graczem to wysokie masz mniemanie o sobie (bo wnioskuje że sądzisz, iż każdy kto ma poniżej 200lvl to newbie)
zresztą widzę, że zacząłeś przygodę z tą grą parę miesięcy po mnie (założenie konta do gry) więc chyba najlepiej powinieneś wiedzieć, że cyferka nie świadczy o graczu
13-08-2008, 10:56
zechce, jak w nagrode beda dostawac dsl i golden helmety co w przyszlosci jest prawdopodobne
Yhy jasne. Tibia jest nieodkryta w wiekszosci. W przeszlosci malo kto bawil sie w rozwiazywanie zagadek, a co dopiero teraz i nawet itemy tego nie zmienia. Bo skad wiadomo jaka jest nagroda, jak quest wymaga myslenia i 99% graczy po prostu go oleje.. Nawet glupiego deserta prawdopodobnie nikt z was nie ukonczyl od poczatku do konca w calosci bez spoila na final room.
Andrealfus
13-08-2008, 11:07
i tu sie mylisz
kiedys wlasnie w tej grze ludzie chodzili i rozwiazywali zagadki, dopiero po 7.5-7.6 ta gre zalała fala matołów i kretynow ( nie obrazajac tu porzadnych graczy)
moim ostatnim charem zrobilem deserta bez spoila specjalnie dla satysfakcji. To nie to samo co odkrywanie questa jako pierwszy, ale i tak kupa zabawy z tym byla.
jeśli twierdzisz , że każdy mający lvl niższy od ciebie jest początkującym graczem to wysokie masz mniemanie o sobie (bo wnioskuje że sądzisz, iż każdy kto ma poniżej 200lvl to newbie)
Wiekszosc ludzi ktorzy wbijaja ten 100 level po raz pierwszy to faktycznie sa poczatkujacy gracze, teraz w erze szybkiego expa i botow mozna sie spodziewac ze o grze nie wiedza nic lub prawie nic. TO oczywiscie nie oznacza ze kazdy ponizej 150 to newbie, bo calkiem spora grupa oldschoolowych graczy nadal sie w tej kategorii miesci. Dajmy na to taki Halfhigh swego czasu piszacy calkiem przyzwoite artykuly, teraz kazde polskie dziecko grajace rok przewyzsza go levelem a raczej nie mamy watpliwosci kto z tych 2 jest newbie a kto nie.
Andrealfus
13-08-2008, 12:29
dla mnie ten 100lvl to było wyzwanie( chociaż prawda prawdą , expi się dużo szybciej niż 3-5lat temu) , nigdy nie należałem do graczy expiących szybko , lubię chodzić, zwiedzać, odkrywać chociaż teraz już zbytnio nie mam co, pomagać innym w questach itp. Ale bądź co bądź popieram wypowiedź Vila w 100% rękoma i nogami
@down
pewnie i masz racje że po 3-4 miesiącach już by był dh/hota service miesiąc później poi service.
Na moim świecie od 2003r. do 2008 (poczatek wakacji) grał pewien gościu o nicki Pskonejott, ma 257lvl wbil go przez caly ten czas, jakies pol roku temu powstalo pełno postaci które na dzień dzisiejszy maja po 220-250lvl, to jest śmieszne
ZapodajMuze
13-08-2008, 12:33
Wiecie co w tym wszystkim jest najsmieszniejsze?
Ze Cipsoft zamiast posluchac graczy to idze na wlasna reke a 340 eki padaja jak mrowki. Ogolem poziom tibi jest latwo podwyszyc np. zlaczyc dwa swiaty isare i elysie (najmniej osob online z normlanych swiatow pvp) Dolere i Inferne (Pvp enfo 100-200 osob online odrazu by sie zrobily ciekawsze wojny tam) . W tym momencie mozna powiedziec ze mamy 2 wolne swiaty i tam mozna by bylo zrobic inne frytki niz te gdzie sa wszedzie . Np . Wszystkie Rashid/Djin itemy skupuja oni 2x taniej , wszystkie rzeczy ktore kupujemy bylby 3x drozsze i by zaczelo sie dopiero rpg a nie , ze z ekonomi wychodze ze kazdy 100 pall ktory expi tylko z rs ma 50+ cc w depo .
@edit.
Smieszne jest dla mnie to ze jakby teraz powstal normalny nowy swiat to po 3 miechach bylo by hota/dh serivce.
w chwili obecnej, gdy najwyższy level w tibi to 350+ gracze mający level 100 nie są zbyt zaawansowanymi graczami, co taki 100 level może powiedzieć o expieniu na goromie, o polowaniu na poi monsters czy o warlockach z sd albo frostach z UE? na 100 levelu o takich sprawach to sie słyszy i ogląda filmiki a nie bierze w tym udziału. a balansacja polega nie na tym ze do 120 levela postacie sa wyrównane, ale na tym ze do 1200 levela nikt nie powie ze ta postać jest lepsza od tej. mag z każdym levelem zyskuje przewagę nad knightem, dajmy na to o 0,5%, wiec na poziomie 100 jest to 50% które można znieść, ale na 200 jest to już 100% mocy więcej które jest granica nie do przeskoczenia. na 150 levelu mag ma blisko 1000 hp i kupę capa, nie ma już problemu ze go dl złoży na combo albo ze mf sie kończą po godzinie polowania, a knight obojętnie czy 130 czy 350 leczy sie tak samo, capa już od 150 levelu na nic nie brakuje (ja na hunta zabieram 75 bp mf+ 24 bp potionow leczących i do tego nigdy nie wypakowuje takich rzeczy jak kilof, 2 plecaki kluczy do wszystkich drzwi, bp parceli, bp axe ringow, 5 bp might ringow wszystkie tibia booki, fiolki z krwią, itp itd). mam ponad 5k capa i nie potrzebuje kolejnych tysięcy udźwigu, ale każde 5 hp jest przydatne. jak ktoś napisze ze mogę zmienić grę skoro mi nie odpowiada brak balansacji to poproszę o zwrot pieniędzy za 5 lat pacca kiedy grałem rycerzem i czytałem wiadomości na tibia.com ze postacie zostaną zbalansowane, gdyby tego nie obiecywali to już 3 lata temu nie grałbym, ja ze swojej strony spełniłem zobowiązania i płaciłem pacca regularnie, oni nie zrobili tego do czego sami sie zobowiązali-nie umożliwili równie przyjemnej gry każdą profesją.
Andrealfus
13-08-2008, 16:36
w chwili obecnej, gdy najwyższy level w tibi to 350+ gracze mający level 100 nie są zbyt zaawansowanymi graczami, co taki 100 level może powiedzieć o expieniu na goromie, o polowaniu na poi monsters czy o warlockach z sd albo frostach z UE? na 100 levelu o takich sprawach to sie słyszy i ogląda filmiki a nie bierze w tym udziału. a balansacja polega nie na tym ze do 120 levela postacie sa wyrównane, ale na tym ze do 1200 levela nikt nie powie ze ta postać jest lepsza od tej. mag z każdym levelem zyskuje przewagę nad knightem, dajmy na to o 0,5%, wiec na poziomie 100 jest to 50% które można znieść, ale na 200 jest to już 100% mocy więcej które jest granica nie do przeskoczenia. na 150 levelu mag ma blisko 1000 hp i kupę capa, nie ma już problemu ze go dl złoży na combo albo ze mf sie kończą po godzinie polowania, a knight obojętnie czy 130 czy 350 leczy sie tak samo, capa już od 150 levelu na nic nie brakuje (ja na hunta zabieram 75 bp mf+ 24 bp potionow leczących i do tego nigdy nie wypakowuje takich rzeczy jak kilof, 2 plecaki kluczy do wszystkich drzwi, bp parceli, bp axe ringow, 5 bp might ringow wszystkie tibia booki, fiolki z krwią, itp itd). mam ponad 5k capa i nie potrzebuje kolejnych tysięcy udźwigu, ale każde 5 hp jest przydatne. jak ktoś napisze ze mogę zmienić grę skoro mi nie odpowiada brak balansacji to poproszę o zwrot pieniędzy za 5 lat pacca kiedy grałem rycerzem i czytałem wiadomości na tibia.com ze postacie zostaną zbalansowane, gdyby tego nie obiecywali to już 3 lata temu nie grałbym, ja ze swojej strony spełniłem zobowiązania i płaciłem pacca regularnie, oni nie zrobili tego do czego sami sie zobowiązali-nie umożliwili równie przyjemnej gry każdą profesją.
poi monsters? huncilem juz nightmary, plague smithy, destroyery, Lost Soule, Betrayed Wraithy ( w teamie 2 osobowym ale huncilem i to nie jako bloker, oboje bilismy tak dla przyjemnosci aby pohuncic cos mocniejszego).
na frostach expilem troche (tez team) , na goromie nie bylem, nigdy mi sie questu nie chcialo robic, na warlocki tez juz polowalem, wiec nie mow ze wszystko widzialem tylko na filmikach czy screenach. Fakt co fakt 100 lvl to pył w porównaniu do 350, ale nie można go nazwać newbie, newbie dopiero sie uczy grać a jeśli się nie umi grać to wątpie aby ktoś do 100 dotarł, 100lvl można nazwać średnio-zaawansowanym. Co do capu to masz racje powyżej 150lv ma się go już na tyle że nie trzeba się o to martwić. Co do balansacji masz 100% racji
przez poi monsters rozumialem unded dragi, dark torturery, blightwalkery, lapki, hhf. o polowaniu na frosty tez troche wiem (wbilem tam z 50 mln expa) ale jak zobaczylem co robi tam 210 ms z UE to poprostu mi szczena opadła) nie twierdze ze 100 jest gorszy od 200, twierdze ze wbił 10x mniej doswiadczenia i nie jest jeszcze w pelni swiadomy plusow i minusow swojej postaci. co innego roznica miedzy knightem a magiem na 50 lelvelu gdy mag robi 40k a knight 30k expa w godzine a co innego na 150 gdy mag moze robic 130-450k/h a knight 100-180k/h
Andrealfus
13-08-2008, 18:14
przez poi monsters rozumialem unded dragi, dark torturery, blightwalkery, lapki, hhf. o polowaniu na frosty tez troche wiem (wbilem tam z 50 mln expa) ale jak zobaczylem co robi tam 210 ms z UE to poprostu mi szczena opadła) nie twierdze ze 100 jest gorszy od 200, twierdze ze wbił 10x mniej doswiadczenia i nie jest jeszcze w pelni swiadomy plusow i minusow swojej postaci. co innego roznica miedzy knightem a magiem na 50 lelvelu gdy mag robi 40k a knight 30k expa w godzine a co innego na 150 gdy mag moze robic 130-450k/h a knight 100-180k/h
teraz mogę Cię w 100% poprzeć :)
13-08-2008, 19:05
mag z każdym levelem zyskuje przewagę nad knightem, dajmy na to o 0,5%, wiec na poziomie 100 jest to 50% które można znieść, ale na 200 jest to już 100% mocy więcej które jest granica nie do przeskoczenia
Tu wychodzi brak ograniczenia levelowego.
cieżko teraz wprowadzic ograniczenie levelowe. jesli tak to na jakim levelu ja wprowadzic? 150? 200? czy moze 400 bo nikt jeszcze nie ma takiego levela. co zrobic z graczami ktorzy przekroczyli juz prog levelowy. zreszta, przy tak ubogim systemie przedmiotow dostepnych w tibi tylko przez kolejne zdobywanie leveli jestesmy w stanie rozwijac swoje postacie.
GrubyCzarnyKotek
14-08-2008, 18:06
(look moj lvl na WRL)
http://i230.photobucket.com/albums/ee168/rosedaredo/105.jpg
http://i230.photobucket.com/albums/ee168/rosedaredo/106.jpg
(look lvl msa Mdog Kamileo)
http://i230.photobucket.com/albums/ee168/rosedaredo/hff8.jpg
jak widac wszystko zalezy czy ktos umie grac.
mozna wbic 150 lvl expiac na zolwiach i mozna wbic 150 expiac w teamie na inqui, poi za firewallami etc.
gracz graczowi skillem nie równy.
@Up
To temat o knighcie ziaaa
no kurde, jak sie kilka razy poszlo w jakies miejsce to nie mozesz sie uwazac za jakiegos pro playera co wszystko wie. ile siedziales na hff? ja zlootowalem tam 20 magma legow i 10 magma coat, za kamieniem siedzialem az spadly 5 terra legow (wszystko po obcieciu loota przez cip soft), na samych frostach wbilem wiecej expa niz taki 100 level ma w calosci, drugie tyle na poi dl, i z 15 mln expa na nightmerach. i wkurza mnie jak ludzie co bija 2 pierwsze nightmery albo raz zrobili questa zapuszczajac sie w glab kopalni mowia jacy to oni doswiadczeni nie sa. sa 100 levele co mowia ze soluja 3 forsty i moga im gowno zrobic, ja raz, na 160 levelu majac ponad 2000 hp padlem na jedno combo od 3 frostow, i dostaje bialej goraczki jak taki noob ktory zabil w swojej histori 300-400 frostow mowi mi ze takie combo jest niemozliw, bo on spokojnie z 3 frostami sobie poradzil. zaznacze ze takie combo trafilo sie raz, w czasie kiedy zrobilem 50 mln expa na frostach, ale jest mozliwe. z czystego rachunku prawdopodobienstwa mozna stwierdzic ze jesli ktos zrobil 2-5 mln expa na frostach to jego loot jest duzo bardziej zalezny od szcescia niz gracza ktory zrobil 50-100 mln expa w tym samym miejscu.
@Up
Ty mówisz TYLKO o expieniu....
Thar~
@Down
Ale to że ktoś siedział 500h na frostach nie znaczy ze ma wieksze doswiadczenie w grze jako takiej niż ktoś kto ma 50 lvl aktualnym charem, nie?
@Up
Ty mówisz TYLKO o expieniu....
Thar~
bo wypowiadam sie na temat "Systemy Leczenia - System Expienia Pal & Knight " gdzie chodzi o wplyw systemu leczenia rycerza i paladyna na ich sposob expienia.
Ale to że ktoś siedział 500h na frostach nie znaczy ze ma wieksze doswiadczenie w grze jako takiej niż ktoś kto ma 50 lvl aktualnym charem, nie?
tak, ma bo ta gra na tym polega (w 90%).
cieżko teraz wprowadzic ograniczenie levelowe. jesli tak to na jakim levelu ja wprowadzic? 150? 200? czy moze 400 bo nikt jeszcze nie ma takiego levela. co zrobic z graczami ktorzy przekroczyli juz prog levelowy.
bylo ograniczenie levelowe, to sie z niego z cala stanowczoscia wycofali.
jesli mowimy o doswiadczeniu to nie mowimy o 'aktualnych charach', moj aktualny ma 2 level i istnieje tylko po to zebym mogl z ludzmi gadac.
#112 ucina wszelkie dywagacje na temat doswiadczenia i leveli.
Co do Histori pana Fagaro to z tymi Combo to i tak mi sie wydaje ze Frosty sa duzo latwiejsze niz Dle poi NA Dlach takim ed mam lepszy exp ale dla mnie Dle sa bardziej nie bezpieczne takie nie zrownowazone , a co do 100ed na Wrl z magma setem to przesada -.- to jest lajcik xD
MI ogolnie System leczenie nie przeszkada chociaz mam 140ek
ten 140ek to na non pvp pewnie albo jeszcze udzialu w wojnie nie brales?
Patysiak
16-08-2008, 10:20
Trochę nie na miejscu są przykłady z wojną - w trapie KAżDY pada, a jak na moje, to chyba knight z ultimate potkami najdłużej wytrzyma.
Prosty przykład - anni room. Kto zwykle robi, ma najłatwiej albo pada wręcz celowo (jak shooterzy padną)? Knight!
Już wcześniej to pisałem, ale właśnie się powtórzę - jeśli potrafisz grać swoją profesją, to jesteś najlepszy. Przykładowo kumple 180+ek na nightach, poi dl, frostach czy ew całych kopalniach expią, mają niezły profit, niezły exp i nie narzekają. (jak zachęcałem kumpla do loocenia mi piece z djinów zamiast nightów, to się mnie zapytał, czy tam wyciągnie na czysto na hunta 150-300k, bo jak nie, to nie idzie, więc coś w tym jest :P).
Faktem jest, że hity palla z ass starów są trochę za wysokie, może to jakoś zmienią (nie fair, że taki pall ma na frostach 200-300k expa/h i jeszcze mu się zwraca), a puki co nie ma co narzekać tylko trzeba doskonalić swoje postacie ;)
hm a co powiecie na to?:confused:
Top 500 Vocation Totals (last updated 6d 6h 21m 27s ago):
Elite Knight (275) Royal Paladin (91) Master Sorcerer (64) Elder Druid (38)
Knight (21) Paladin (7) Sorcerer (4)
Andrealfus
16-08-2008, 11:19
hm a co powiecie na to?:confused:
ja mam takie drużynowe motto jak sobie w piłkę kopiemy ale zastosowanie znajdzie także tutaj :
"to są tylko statystyki, my i tak jesteśmy najlepsi"
więc to są tylko statystyki :P a statystyki nie zawsze odzwierciedlają obraz rzeczywistości, bo z tego co widzę to od pewnego czasu większą cześć najtów ma drugiego chara którym gra, a wysoko lvl knight służy mu jedynie do sprzedawania loota bo więcej udźwignie
@UP
Tak ale knight do zbierania kasy nie ma 200+lvla tylko gora 100 i to na bocie.
I wlanie tak jest.. najpierw to jest masyzna do zbierania kasy na bocie a jak juz ma niezly lvl to sie zaczyna. Wtedy sobie uswiadamiasz, ze fajnie sie nim gra. Ma minusy jak kazda profesja ale jak widac plusy sa bardziej przekonujace. Co ja bym zmienil? Przede wystzkim chcialbym zeby wrocil stary klimat i stare regoly czyli ms/ed- szybko zabija ale szybko jego zabijaja, rp- po srodku, ek- nie jest dobry w zabijaniu ale trudno jego zabic... A teraz jak jest? MS/ED lepiej sie trzymaja w trapie od ek bo postacie magiczne odnawiaja tyle samo punktow many ile EK zycia tyle ze EK ma duzo mniej hp niz ED/MS do tego oni sie 3maja w trapie z niewzruszonym paskiem hp na utamce...
moja propozycja:
WOLE ABY EK ZADAWAL MNIEJ DMG ALE NIE PADAL JAK CIOTA W TRAPIE JAK TO TERAZ WIDAC NA 300lvlu~
Prosty przykład - anni room. Kto zwykle robi, ma najłatwiej albo pada wręcz celowo (jak shooterzy padną)? Knight!
Hp odnawia sie szybciej niz mane, z tego powodu od wprowadzenia anni wlasciwie do dzisiaj magowie maja klawe zycie w anni roomie tylko do momentu az skonczy im sie mana. Jesli do tego czasu zdaza zabic demony - git, jesli nie to stoja wewnatrz bedac w takiej samej sytuacji jak kazda inna klasa, tyle ze z 2-3 razy mniejsza iloscia hp.
Grupa knightow wchodzi, zaczyna atakowac i jest ograniczona tylko tym czy doczeka sie serii ktora zabije grupe czy nie. Jesli sie nie doczeka to moze tam stac i do skonczenia potow.
hm a co powiecie na to?
bardzo proste wnioski:
duzo knightow - czesciowo relikt z czasow gdy knighci okupowali czolowe pozycje, ze wzgledu na wyrownane tempo expienia i niezaleznosc ( w przeciwienstwie do sorcow ) od ekonomii serwera ( zamierzchle czasy 7.0 i wczesniej ). Czesciowo - efekt rozpowszechnienia botow i okupowania serwerow npvp, na ktorych mozna bez udzialu czlowieka wyciagac exp ktory jeszcze do niedawna byl przedmiotem marzen niektorych.
malo palkow - ostatnie reformy pojawily sie na tyle pozno, ze proporcja knight-paladin nie zostala jeszcze tak mocno zaburzona, widac to szczegolnie po levelach tych palkow, ktore systematycznie rosna ale okupuja raczej dolna czesc tabelki.
malo sorcow - mimo wszystko w 8.0 paru z nich sie wk*rwilo jak dostali po dupie na sume 50% sily magii, poza tym nawet wczesniej wcale sie tak wysoko nie wybijali.
Druidow na wysokich levelach zawsze bylo malo i zaden imba update nie zmieni tego w 2 dni.
ten 140ek to na non pvp pewnie albo jeszcze udzialu w wojnie nie brales?
Na wojnie to Ed biegałem
A oczywiscie pvp [kyra]
ZapodajMuze
17-08-2008, 10:48
~
1.Na non-pvp to nie robi nikomu roznicy tak naprawde czy sa uhy czy potiony bo boss sie respi raz na pare miesiecy ale tak naprawde teraz chodzi o pvp . Jezeli ktos uwaze ze normalne jest ,ze 340 ek pada od 15 osob to powinien dalej gnebic potwory na jego non pvp , 340 ek ma okolo 5 k hp a jak seromontis sie w trapie leczyl to w ogole nie bylo widac ze mu hp rosnie bo leczy sie 1/4 hp na ture . Jak chcecie to w tym momencie wam pokazuje 2 filmiki z furory jak spaawa zabijali nad carlin (wtedy 200ek) w CONAJMNIEJ 30 osob i imargama (Takze 200ek) w 20~~ osob lecz wszyscy najlepsi magowie na serwie tam byli. ( Taifun 280/ Czipsu 180 )A teraz? Dobry paralyze i Paulistinha padl jak pies .
2.Czyli wszyscy mamy rozumiec , ze jak Cipsoft kiedys stworzyl tylko luk i kusze a teraz podwyzszyl uderzenia i dodal wygodniejsze bronie to mamy sie cieszyc? lol . Pamietam tematy z tego forum ( Starsze konto Ban love ya Rothes ; *), ze czemu tylko 3% ludnosci na serwie to sa paladyni ? Jakby ten durny Cipsoft nie robil ciastek czy nowych parapetow na rooku tylko zrobil by KONKRETNE potwory do huncenia w teamie (np potwor sily orshabaala ktory lotuje club 52 atk niezwykle rzadko) , nowa amunicje (a nie jakies smieszne flame arrows czy inne gowno co bije po 100 w wrazliwe na dany zywiol potwory) . A wracajac do palladyna , o paladynie jak ktos mowi ze jest najlepszy to albo nigdy nie byl na opence / akcji / trapie . Prawda jest taka ze pall tymi smiesznymi gwiazdkami po 200 moze co najwyzej poglaskac 50 lvle bo ani dobrego combo z tego gowna nie walnie ani nie walnie na tyle konkretnie zeby cos pomoc w akcji .
Ogolem .
Cipsoft zamiast pucowac gre na tym zjebanym non pvp ( bo tam jest mnij wiecej wszystko zbalansowane) to powinien postarac sie i zrobic cos ciekawego dla pvp .
Np . Mighty za 500 gp each w kazdym pacc miescie albo Skiny 1k each w akademi edron (Takie jak kiedys) . Nowe amulety typu 80% ochrona przed Frigo 30% Zwiekszone obrazenia od Flam i tak z kazdym zywiolem . W ogole amuletow nowych o mniejszych lub wiekszych odpornosciach na smierc i inne zywioly powinno byc conajmniej z 8 . Jak ktos tak strasznie chce to moge to napisac .
ZapodajMuze
17-08-2008, 10:54
~
1.Na non-pvp to nie robi nikomu roznicy tak naprawde czy sa uhy czy potiony bo boss sie respi raz na pare miesiecy ale tak naprawde teraz chodzi o pvp . Jezeli ktos uwaze ze normalne jest ,ze 340 ek pada od 15 osob to powinien dalek gnebic potwory na jego non pvp , 340 ek ma okolo 5 k hp a jak seromontis sie w trapie leczyl to w ogole nie bylo widac ze mu hp rosnie bo leczy sie 1/4 hp na ture . Jak chcecie to w tym momencie wam pokazuje 2 filmiki z furry jak spaawa zabijali nad thais (wtedy 200ek) w CONAJMNIEJ 30 osob i imargama (Takze 200ek) w 20~~ osob lecz wszyscy najlepsi magowie na serwie tam byli. ( Taifun 280/ Czipsu 180 )A teraz? Dobry paralyze i Paulistinha padl jak pies .
2. A czyli wszyscy mamy rozumiec , ze jak Cipsoft kiedys stworzyl tylko luk i kusze a teraz podwyzszyl uderzenia i dodal wygodniejsze bronie to mamy sie cieszyc? lol . Pamietam tematy z tego forum ( Starsze konto love ya Rothes ; *), ze czemu tylko 3% ludnosci na serwie to sa paladyni ? Jakby ten durny Cipsoft nie robil ciastek czy nowych parapetow na rooku tylko zrobil by KONKRETNE potwory do huncenia w teamie (np potwor sily orshabaala ktory lotuje club 52 atk niezwykle rzadko) , nowa amunicje (a nie jakies smieszne flame arrows czy inne gowno co bije po 100 w wrazliwe na dany zywiol potwory) . A wracajac do palladyna , o paladynie jak ktos mowi ze jest najlepszy to albo nigdy nie byl na opence / akcji / trapie czy w sytuacji do dupy , albo gra na zal-pvp. Prawda jest taka ze pall tymi smiesznymi gwiazdkami po 200 moze co najwyzej poglaskac 50 lvle bo ani dobrego combo z tego gowna nie walnie ani nie walnie na tyle konkretnie zeby cos pomoc w akcji .
Ogolem .
Cipsoft zamiast pucowac gre na tym zjebanym non pvp ( bo tam jest mnij wiecej wszystko zbalansowane) to powinien postarac sie i zrobic cos ciekawego dla pvp .
Np . Mighty za 500 gp each w kazdym pacc miescie albo Skiny 1k each w akademi edron (Takie jak kiedys) . Nowe amulety typu 80% ochrona przed Frigo 30% Zwiekszone obrazenia od Flam i tak z kazdym zywiolem . W ogole amuletow nowych o mniejszych lub wiekszych odpornosciach na smierc i ogol powinno byc conajmniej z 8 . Jak ktos tak strasznie chce to moge to napisac .
Dragones5
17-08-2008, 12:51
@up
Tyle, ze palek zawsze cos pomoze tymi tepymi assassin starami, a nie to co knight. Knight to tylko jest przydatny jak maja kogos w trapie, a tak to nawet nikogo nie nawala...
@Patysiak
Tak kazdy w trapie pada tylko szkoda, ze taki knight, ktory bil ten lvl nie wiadomo ile i majac 5k hp to pada jak ostatnia szmata i leczac sie jak 130lvl. Jednym slowem balansacja <333
@topic
Jak tak dalej pojdzie to wszyscy pojda na npvp bo jak pan wyzej napisal to nikomu tam nie robi czy sa uhy czy poty. Co do ograniczenia lvla to mozna dac na 400lvl tyle, ze co potem. Mnie tylko zastanawia co cipsoft robi przez te pol roku bo sadzem, ze zrobic svargrond to nie jest wielkim wyczynem, a questy typu 'idz > zabij > wez' sadze, ze tez sa bardzo ciekawe(ironia)...
Teraz tylko pozostaje czekac na zimowy update i liczyc na los szczescia, ze cos sie poprawi bo aktualny knight to jest mieso armatnie. Magowie teraz bija wiekszosc potworkow bez utamy i sami blocza, palek tez nie ma zle, a knight w ogole nikomu nie jest potrzebny jedynie na bossa.
@up
, a knight w ogole nikomu nie jest potrzebny jedynie na bossa.
Dla pieniędzy ;D i to bardzo dużo ;D
Patysiak
17-08-2008, 23:41
A kto powiedział, że knight musi być komuś potrzebny? Też może być samowystarczalny (czemu mi się to z klepaniem kojarzy, niewiem XD), też może samemu expić itd, przykłady wyżej podałem.
Dragones5: Mimo to ten knight ma i tak większą szansę ucieczki czy zawołania kumpli lecząc się jak 130lvl niż taki ms co się leczy jak 80lvl (mówię o great mana potkach)...
Kazdy nazeka ze knight ma najgorzej na opence ale nie pada jak taki sorc ...
bo nie chodzi na openki ?
Andrealfus
18-08-2008, 04:30
A kto powiedział, że knight musi być komuś potrzebny? Też może być samowystarczalny (czemu mi się to z klepaniem kojarzy, niewiem XD), też może samemu expić itd, przykłady wyżej podałem.
może sam expić, racja, ale nie nudzi Cię wieczne bicie potworów do max 200expa? bo reszta się nie opłaca? ewentualnie dragi na duzo wyzszym lvl aby się opłacało
@up
racja
Dragones5: Mimo to ten knight ma i tak większą szansę ucieczki czy zawołania kumpli lecząc się jak 130lvl niż taki ms co się leczy jak 80lvl (mówię o great mana potkach)...
Bij od 8 do 20 roty a od 20 do 120 lvla zlowie, malpy, etc, raz na rok jakieś dragi, gdy fundusze pozwalają, powodzenia!
Taki 80 ED/ms klepie 200k/h na wrlckach z sd, i mu sie zwraca.
Taki 80 ek klepie 30k/h na zlowiach, z profitem (okolo 4k/h...lol)
z sd na warlockach jest więcej niz 200k exp/h, i nie zwraca się odkąd cipy zmniejszyli loot, czyli od dawna
Luis Drax
18-08-2008, 10:32
Bij od 8 do 20 roty a od 20 do 120 lvla zlowie, malpy, etc, raz na rok jakieś dragi, gdy fundusze pozwalają, powodzenia!
Taki 80 ED/ms klepie 200k/h na wrlckach z sd, i mu sie zwraca.
Taki 80 ek klepie 30k/h na zlowiach, z profitem (okolo 4k/h...lol)
hehehe skądś to znam ;]
Dirk Pitt
18-08-2008, 10:49
Ile macie tych openek na pvp w roku? lacznie moze z 10h :D, wiec roznicowanie pvp - noob pvp jest bez znaczenia. Chodzi o to ze wczesniej taki knight robil sobie 20 spiochow (druidow) i uhy mial za free pozatym klepal ciekawa kase, niestety cipsoft rozkminil sprawe zepsol zabawe.
@ up, tylko ze 3-4 przegrane openki mogą skończyć sie tym ze na serwerze z pz nie wyjdziesz.
Patysiak
18-08-2008, 17:37
Po 1 np na takich wrl sorcem to jedno wielkie waste, po 2 kumple na nightach mają rox exp i niezły zarobek, jakoś wszystkim się podoba na dl, frostach, nawet na behe spotykałem solo ek, tylko wy tak narzekacie? :P
tylko na jakim levelu tych EK spotkales ? O 40-50 wyzszym niz inne klasy ?
tylko na jakim levelu tych EK spotkales ? O 40-50 wyzszym niz inne klasy ?
Co do Nightrmarów to 2ek ma najlepiej niz 2ed czy 2rp ale zresztą to się zgodzę
z sd na warlockach jest więcej niz 200k exp/h, i nie zwraca się odkąd cipy zmniejszyli loot, czyli od dawna
No możliwe niemniej magiczne profy mają MOŻLIWOŚĆ bicia na tym 80 lvlu 200-300k expa na godzinę, a knighty - 30k, coś jest jakby "nie tak"
Po 1 np na takich wrl sorcem to jedno wielkie waste, po 2 kumple na nightach mają rox exp i niezły zarobek, jakoś wszystkim się podoba na dl, frostach, nawet na behe spotykałem solo ek, tylko wy tak narzekacie?
kumpel, 130 ek na frostach ma zazwyczaj waste, 150 wychodzi czasami na +, mają 160k expa/h~~
po 2 "kumple na nitach maja rox exp i kasę" tja? ciekawe, 130+ eki mają tam "niezły exp" który sorc może wyciągać właściwie od 30 lvla (ino tu - z blokerem, wow) albo od 45, solo. z kasą - możliwe, ino na co ją potem wydać? mamy powiedzmy te 500k na poty i co dalej? jakieś pg? nie, na nity, zarabiać kasę, i tak w nieskończoność
Dle tak?, czyli mówimy o PoI - bo inne respy to respy dragów + paru dli
Na tym poi możemy biegać 80lvl magiczną, 80 rpkiem i dajmy na to... 140 ekiem, malutka różnica...
Mi nie chodzi o to, by każdy bił 1kk expa w minute etc, najlepszy balans prof był w 7.2.
Thar~
Edit:
Kiedyś było przekonanie chcesz zwiedzać tibię - wybierz knighta, dzisiaj 100 lvlowa magiczna albo rp wejdą wszędzie np dhq(ofcoz bez samego questa) i mogą tam sobie expić, knight do samego zwiedzenia dhq (przejścia przez te parenaście sqm od schodow do tp) potrzebuje shootera/ów
No możliwe niemniej magiczne profy mają MOŻLIWOŚĆ bicia na tym 80 lvlu 200-300k expa na godzinę, a knighty - 30k, coś jest jakby "nie tak"
80ek da rade wycisnac 100k/h ale chodzi o to, ze waste bedzie nieproporcjonalnie zbyt wysokie w porownaniu do maga/rp
Andrealfus
18-08-2008, 21:16
nighty ida we 2 calkiem ladnie, reszta porazka
Mi nie chodzi o to, by każdy bił 1kk expa w minute etc, najlepszy balans prof był w 7.2.
Balans był do 7.4 znaczy się do czasu gdy cipsoft postanowił ingerować w gameplay (soule > wandy > tiquanda & hydry > poi).
Andrealfus
18-08-2008, 22:18
Balans był do 7.4 znaczy się do czasu gdy cipsoft postanowił ingerować w gameplay (soule > wandy > tiquanda & hydry > poi).
wprowadzenie hydr a raczej loota z hydr to byla najglupsza rzecz jaka zrobili, przez pol roku ludzie osiagali tam kosmiczne profity, gospodarka zaczela upadac. Soule sa dobrym rozwiazaniem , nie daja mozliwosciu non-stop robienia run na bocie : p jak gracz siedzi przy ekranie to chwyci jakas bron i bedzie bil slabe potwory robiac runy. ale badz co badz cip wprowadzajac tiq, hydry , poi mogl bardziej przylozyc sie do tego
@up
Wprowadzenie hydr oraz taniego visa to było stworzenie przewagi sorkow/druidow nad innymi profesjami. Od tamtej pory łatwo było zrobić dobre 200k expa na godzinę i to z porządnym profitem. W ten sposób powstało multum 100 lvlych sorkow - profesji będącej jedna z najtrudniejszych do gry przed updatem.
@kwestia souli
Wolałem oglądać farmy druidów porozrzucane po świecie tibii niż obecnie knightów/drutów/sorków expiących afk na bocie albo tzw. bad mages (chociaż po wprowadzeniu potionów to zjawisko praktycznie zniknęło).
I soule to złe rozwiązanie, w szczególności w czasie gdy je wprowadzili. Zrobienie wtedy bp SDków na FACC to był cały dzień gry. Chyba komus się w dupach poprzewracało.
@down
*BED mages
Pzdro
My bad :) Sry, nie byłem w najwyższej formie podczas pisania tego posta.
Na tym poi możemy biegać 80lvl magiczną, 80 rpkiem i dajmy na to... 140 ekiem, malutka różnica...
80lv ms na Dle poi ??;D Ostroooo to chyba 3 magma sety na sobie albo utamo -.-
80lv ms na Dle poi ??;D Ostroooo to chyba 3 magma sety na sobie albo utamo -.-
Faktycznie przesadziłem, 60 ms/ed
Np:
http://forum.tibia.pl/showpost.php?p=2212864&postcount=2376
albo tzw. bad mages
*BED mages
Pzdro :)
@Dwon
Nie to, że bym chciał tak szybko expić, bo ogólnie to gram tylko by ludzi ubijać, chciałbym stare uhy, by knight byl spowrotem tankiem, a nie przyspieszaczem respa dla innych prof lol.
Niemniej jest troche dziwne, że byle 60 lvl mag/druid może robić 200++k expa/h, lol
Co do "koleś jest nadziany" no niby ma 130 ek~ale sporo kasy mu idzie na aola/blessy bo pada co chwile (kicki lagi etc, nie temu że nie wyrabia)ale zamiast sd można luzem używać icicle itp~ pozatym zauważ że gdy mu dropnie jakiś dsm/rh na 6 bp sd np. to ma waste malutkie...albo nawet profit lol.
Taki 60 druid expi na djin tower, gdy ja na oczyszczenie respa zuzylem 7 bp mfow i bp ghp....
Knightem poprostu siedzisz cały czas na małpach/zlowiach/lizardach robiac maksymalnie 30-50k/h(w tym te 50k to na 90 lvlu~)
A 130ek vs 130ms to ten ms na upartego ujedzie na exurce gran/vita wiec tez tak szybko nei padnie.
Taki 130 ms to będzie sie leczył exurką z many z softów...bo jest szybszy, lol
150 ek to moze z 40-50 lvla ubić....bo wtedy ma mało capa mfow itp...ale i tak ten 50 lvl ma szanse mu zwiać do dp....
Dragones5
19-08-2008, 00:42
@up
Skomentuje to tak: O ja jebie.. nie myslalem, ze mozna na 60 tam expic solo koles jest nadziany i wali z sd ale idac tam knightem tez trzeba byc nadzianym.
@Patysiak
No ja bym nie powiedzial czy ma szanse zawolac kumpli. Kiedys 100+ kngitha gildia bila 15 minut i on zdazyl napisac do kumpli itd gdy teraz on nawet nie zdazy napisac, a juz bedzie tabliczka. Co do ucieczki moze mam slabe pojecie bo nigdy profesja magiczna nie wbilem wiekszego lvla niz 46 ale chodzi o to, ze taki ms to: mega haste+ time ring+bohy+ m walle i jak zablokuje kolesi m wallami to juz go nie zlapia. Knightem zeby uzyc m walla to 9mlvl plax. Ja oczywisice nie mowie, ze zawsze tak bedzie ale ms jednak ma wedlug mnie wieksze szanse na ucieczke niz taki knight. A 130ek vs 130ms to ten ms na upartego ujedzie na exurce gran/vita wiec tez tak szybko nei padnie.
@Thar
W pewnym momencie odczulem, ze mowisz jak bys chcial robic tyle samo albo wiecej expa od magow/palkow (moze sie pomylilem).
@topic
Wedlug mnie kngith nie musi tyle robic expa ale tepo expa magow, a knighta jest kompletnie inne. Bez przesady zeby knightem ciagle robic 60k expa max bez waste, a magiem 200k jak sie fartnie to i ze zwrotem. Sam gralem kngihtem i przyznam, ze bicie malp, lizardow itd w pewnym momencie stalo sie nudne gdy druidem poszedlem 4 fun na dla i zmarnowalem 6mf i kilka icicle, a knightem caly plecak potow. Roznica jest taka, ze druid ma 44 lvl, a knight 67 ;s.
19-08-2008, 08:55
tak jak mowicie zeby bardziej zbalansowac postacie trzeba by bylo wrocic do starego exori visa itp~ oraz knightowi albo dac lepsze bronie ktore maja po 60 attk wtedy hity by sie zwiekszly (mozna nawet czesciowo zauwazyc ze cipsoft z updatu na update daje coraz silniejsze bronie rekompensujac [chyba?] i tak slaby attk najtow albo dac najtowi wiecej hp (zauwazcie ze co z tego ze najt by mial 2x wiecej np. hp jak by leczenie zostalo takie same wiec przedluzylo by tylko o kilka procent przezycie w przykladowm trapie. Moim zdaniem tak jak pisze zeby zrobic cos z najtem to trzeba kilka waznych pierdolow pododawac a reszte zostawic
@Up
Uhy, oddać uhy, to wszystko...
Dragones5
19-08-2008, 11:19
@up
Niby tylko uhy ale nie wiadomo jakby sie to mialo do dalszej gry choc sadze, ze oddajac uhy juz bylby wielki postep. Dobra czekamy na lepsze jutro (czyt. zimowy update) i moze na cos wpadna bo jesli tak dalej bedzie to tylko knight >npvp i prawdopodobnie bot.
Knightem poprostu siedzisz cały czas na małpach/zlowiach/lizardach robiac maksymalnie 30-50k/h(w tym te 50k to na 90 lvlu~)
50k/h to ja mialem na 60lev. na 90+ da sie spokojnie 80+k/h wychodzac na zero (tomb za tp). ale na tym mozliwosci sie koncza. jedynie co wyzej to dragi, a wbic na nie przy obecnej sile magow to ciezka sprawa. a tam moze 100k/h max przy dobrym respie
ZapodajMuze
19-08-2008, 13:21
Prawda jest taka , ze nie myslicie obiektywnie bo Cipsoft tak naprawde jest w dupie . Narzekacie a nie myslicie nad rozwiazaniami .
1.Jezeli Cipsoft przywroci uhy to knight jet nie smiertelny w tym momencie ,gdyz sam dostalem 700 od taifuna kiedys a teraz co najwyzej za 320 moze mnie poglaskac . Wiec kngiht nie dosc zeby mogl pgowac naprawde non stop to bylby zasilny w pvp bo paulistinha bylby nie do ubicia na 100%.
2. Cipsoft jeszcze podwyzszy hity w tym momencie wszystkie rodzaje a takze respy dragow sa zajete bo sa tez setki 100~~ek .Wiec cipsoft musialby zrobic w cholere respow dragow zeby dalo sie jakos expic co ciagnie za soba fast exp -> w chuj nowych h lvl -> wiecej botow.
3. Cipsoft zmniejsza hity kazdej profesji , Knight jest w tym momencie jak dla mnie ok bo i tak ciezko go by bylo ubic jakby jeszcze mniej magizcne profy go walily z sd , ale taki ms/ed w tym momencie jest kaleka bo naprawde do 60 lvla mu sie nie zawsze zwraca wiec bylby troche poszkodowany ale na opence bylby nie do zabicia z utamo itp co jak dla mnie juz do konca by zniszczylo klimat tej gry . A o palku nawet sie nie wypowiadam bo ta profesja jest dla mnie smieszna.
@Down
"nie zawsze sie zwraca" - "nie ma pieniedzy" dwie inne rzeczy , ale to szczegol .
padaroks polega na tym, ze jesli temu 60 MS/ ED a priori sie nie zwraca, to znaczy ze albo kupuje kase na allegro albo gloduje i konczy gre. Wynika z tego, ze skoro jednak wbija troche wiecej leveli to na czyms musi zarabiac wiecej niz wydaje, a nie sadze zeby latal po minotaurach.
Patysiak
20-08-2008, 11:16
Up Zwykle huncę tam, gdzie w miarę pewny zysk, ale zdarza się, że need więcej kasy i można mnie na barbach spotkać :P
a tam gdzie ty huncisz, z zyskiem siedza 100ms/ed
Wylansowany
22-08-2008, 09:40
@ZapodajMuze
Heh, zgadzam się. Cip Soft nie może zwiększyć hitów postaci, bo wtedy będzie cała masa h-lvl bez dobrego miejsca na expa i rozżalenia graczy. (Teraz już są tacy; co będzie potem)
Szczególnie problemy są z palkiem, bo to rzeczywiście jest śmieszne, że bierze ileś tam AS-ów czy RS-ów i zawsze wychodzi z zyskiem, czy to z Frostów czy z Demonów. W PvP jest też najlepszy, bo wali większe hity od magów i w dodatku ma więcej hp. Taki sorc/druid musiałby mieć niewiarygodną liczbę manasów i run, żeby w końcu powalić mocno uzbrojonego palka.
Knight jest w tej chwili OK. System leczenia dla postaci wysokich leveli jest może trochę kiepski, ale nadrabia to hitami.
Magowie mają najgorzej i jeśli ta "balansacja" (co za idiotyzm) ma być taka, że w Tibii 8.5~ magami będzie się "zajesupermegaultrafajnie" grało, a palek znowu będzie profesją do ... to nie wiem czy to wszystko ma sens.
@down
1. Po ile chodzi Avenger na non-pvp? A ile trzeba wydać na XXX bp SD czy Icicle?
2. Tu masz rację.
3. j.w
4. Knight też nie ma problemów z capem
5. Postaw knighta-bota na małpach/ żółwiach, wieczorem zobacz zyski. Zapoluj na demony/behemoty magiem, policz zyski. Widzisz różnicę. Dlatego knightem nie opłaca się huntować lepszych stworów - nie ma po co, chyba że dla zabawy.
Mimo, że magowie mają lepsze leczenie, knight w ostatecznym rozrachunku zadaje większe hity przy min. wkładzie kasy. Ma więcej hp i nie musi leczyć się tak często jak mag, więc jest 50-50.
Magowie mają najgorzej i jeśli ta "balansacja" (co za idiotyzm) ma być taka, że w Tibii 8.5~ magami będzie się "zajesupermegaultrafajnie" grało
HAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHA
A czego Ci teraz brakuje grając magiem?
-hity większe niz knight na analogicznym poziomie
-leczenie lepsze niz knight na obojętnie jakim poziomie
-leczenie 5x tańsze niz knight
-brak problemu z capem (sd maja 3 użycia, greate mf które dodają 250 many)
-możliwość polowania na wszystkie stwory solo (zabij knightem demona albo bhemota)
Patysiak
22-08-2008, 10:00
Up Najśmieszniejsze jest to, że jeszcze takie pallki i sporo knightów narzeka i mówi, że ms ma lepiej ;P
Jak dla mnie na chwilę obecną all jest ok i każda prof jest rox, ale trzeba umieć nią grać, a nie narzekać jaka to jest słaba i porównywać do innych.
a co nie masz lepiej od ek? nie mogles biegac na frosty od 120lev bedac na +?
taki ek to od 150 dopiero zaczyna frosty wychodzac na 0 i mniej
pewnie, wszystko jest wybalansowane. co z tego ze ty masz srednia podobna do 300+ek ze skilem 105? tak powinno byc, zadna profesja nie jest slaba
@up
ja mam 207 ek, 99/96, cały rare set (jeszcze bez zabawek z tego updata) i na frostach mam waste. można siedzieć cały dzień, wywalając 140 bp mf, 2 pary softow i z 4 bp ultimate health potion, a loota jest 50k gp i jeden rare item jak sie poszczęści.
mam z 4 mln kasy (zaraz podniesie sie lament ze knight jest za dobry bo ma pelno kasy) i nie mam co z nią robić, na demony nie pójdę, bo zabicie jednego demona solo to koszt rzędu 10k, 4 bp mf i bp heal potionow, warlocki podobna statystyka, z exury sie na nich nie wyleczę, potrzebuje bp mf+10-15 heal potionow, wiec lekko licząc 5k na warlocka, bp sd starcza na 6 warlocków mojemu 100 ed. knight najlepiej zarabia kasę, ale na tym 130+ levelu z tą kasą nie ma co robić. mag zawsze, obojętnie czy ma 50 level czy 350 level znajdzie miejsce gdzie może przepizgać każda ilość kasy na exp i/lub zabawę.
Warto zastanowić się nad tym, co o leczeniu miał do powiedzenia Craban:
Short term maximum healing (The healing ratio vocations can get when all their stats are full and using stats that they will not be able to refill fully at this rate.)
A well trained high level knight:
He can use 2 ultimate health potions for 750 HP each AND 2 wound cleansings as long as they have mana for it for roughly 130 HP each.
Short term healing = 750 * 2 + 130 * 2 = 1760
He can uphold this only for very few battle rounds because he uses 130 mana each round and does not have much mana in total.
A well trained high level paladin:
He can use 2 great spirit potions for 300 HP + 150 Mana each AND 2 divine healings for roughly 550 HP each as long as they have mana for it.
Short term healing = 300 * 2 + 550 * 2 = 1700
He can uphold this for quite a while since he only looses 120 mana per round and has more mana than the knight.
A well trained high level mage:
He can use 2 exura vitas for roughly 900 HP each AND 2 health potions for 150 HP each.
Short term healing = 900 * 2 + 150 * 2 = 2100
He can only uphold this for very few rounds since when using health potions, he cannot refill his mana to cast the spells again. On the other hand, mages have to be a very high level to actually have enough hitpoints to need this kind of healing anyways. They would clearly need at least 3000 HPs for this to be necessary since a mage needing full healing is fighting against monsters that can easily combo them for many 100s damage per round, so a mage will not risk going below ~1000 HP in this situation.
################
Long term healing (The healing ratio that a vocation can uphold basically on the basis of ressources in their backpack.)
A well trained high level knight:
He can use 2 ultimate health potions for 750 HP each until his supplies run out.
Long term healing = 750 * 2 = 1500
A well trained high level paladin:
He can use 2 great spirit potions for 300 HP + 150 Mana each AND exactly 1,42 divine healing spells for roughly 550 each. (Note: 1,42 spells means he can cast 1 every round and another one every second round or better every 3rd potion.)
Long term healing = 300 * 2 + 550 + 550 * 0,42 = 1381
Alternatively, he can use the 2 great spirit potions for 300 HP + 150 Mana each AND 1,88 ultimate healing spells for 350 HP each. (Note: 1.88 basically means that he can cast 2 nearly every round, only roughly every 10th round, he will have to skip one.)
Long term healing = 300 * 2 + 360 + 360 * 0,88 = 1277
A well trained high level mage:
He can use 2 ultimate healing spells for 900 HP each AND mana potions as needed to cover the spell costs. Several combinations of great and strong mana potions will enable him to do that.
Long term healing = 900 * 2 = 1800
Conclusion:
Best short term healing is the mages, but really VERY short term.
Next is the knights, but again, QUITE short term.
Last is the paladins but they can uphold their 1700 THE LONGEST.
Best long term healing is again the mages, but consider that they usually don't have the hitpoints to actually profit from that. They also have the highest risk of dying because of that. Finally, they have to deal with triggering their attacks shot by shot which also occupies them more than others. Finally, also consider that mages use the same ressources (mana) for their healing AND for their primary attacks unlike the other two.
Next are again the knights, but they need that because in order to fight, they have to stand in the front row and thus receive more damage than the others in general.
Last are again the paladins, but they are runners and thus receive less damage AND, they can still uphold their short term healing while knights and sorcs are already down on their long term ones and thus they have a better healing than knights just after the first few rounds of a battle. Additionally, they do not have to concentrate on their attack as much as mages because they can fire automatically, and they also have the ability to block as well as knights even though they are usually not even in close combat.
This is how we see it and this is how we think it actually is fair.
zgadza sie, są to podobne cyfry. ale czy to dobrze ze mag leczy sie lepiej niż knight za wiele niższe pieniądze? policzmy
2 ultimate health potion=2*310=610 gp
2 exury vity=2*160 many=320 many= 250 many( Great Mana Potion)+100 many (Mana Potion)=120+50=170 gp
na huncie ta skromna różnica czterokrotności ceny jest zauważalna.
a skoro jest balansacja pod względem maksymalnego leczenia, to dlaczego nie ma pod względem obrażeń? czyli mag może sie taniej leczyć w ilościach takich jak knight a do tego ma 2-3 razy większe obrażenia, a na niektóre stwory i 10 razy.
Hmm, ciekawe czy on nie rozumie, że knight od zawsze był tankiem, i ciekawe jak on bierze 1700 hp z pota leczącego 700-750 i kosztującego 3x tyle co UH.
Pozatym exana mort ma extha na 2 sec (jak potion).....
mag i tak jednym uhem leczy sie do konca co zmusza napastnikow do combo (wyzszy poziom)
przy ek takiego problemu nie ma, wystarczy spam sd odpowiednio dlugo
wg. mnie powinno sie zabrac uhy/vite magom i zmniejszyc zasieg visa i run
wszystko sprowadza sie do tego, ze knightowi hp rosnie bardzo mocno, a nie ma mozliwosci wykorzystania tego, podobnie jak wspominany juz wczesniej cap.
ZapodajMuze
22-08-2008, 23:10
wszystko sprowadza sie do tego, ze knightowi hp rosnie bardzo mocno, a nie ma mozliwosci wykorzystania tego, podobnie jak wspominany juz wczesniej cap.
Taki madry jestes to daj rozwiazanie ktore rozwiaze ten problem , bo teraz tyle sie w grze zmienilo ze jak cipsoft przywroci uhy to bedzie zaglada .
@down
Jest , jeden server 7.4 . Ale co za sens dla Cipow to robic . Lepszy wrobel w garsci czy golab na dachu ? (zobacz na inferne/dolere)
22-08-2008, 23:19
Nie ma juz rozwiazania. Cipsoft przepierdolil wszystko rezygnujac z ograniczenia levelowego, notabene ktorego nie da sie juz niestety wprowadzic.
ograniczenie poziomu mozna w pewnien sposob wprowadzic, tyle ze w innej formie. blokujac hp magow na poziomie 100 (pozniej wzrost tylko many), mane knighta na 100 (dalej tylko hp) + nowe poty i moze cos z tego by bylo
nie tyle nieograniczone expienie co zbyt łatwe. taki metin2, nie ma ograniczenia ale poziom 80-81 bije sie z miesiac
Taki madry jestes to daj rozwiazanie ktore rozwiaze ten problem , bo teraz tyle sie w grze zmienilo ze jak cipsoft przywroci uhy to bedzie zaglada .
Niby jaki jest moj interes w dawaniu rozwiazania ? Cipsoft sam jest sobie winny, ze w pore nie dostrzegl zagrozenia plynacego z nieograniczonego expienia, zagrozenia ktore bylo dosc widoczne i to juz dawno temu.
ZapodajMuze
22-08-2008, 23:47
Niby jaki jest moj interes w dawaniu rozwiazania ? Cipsoft sam jest sobie winny, ze w pore nie dostrzegl zagrozenia plynacego z nieograniczonego expienia, zagrozenia ktore bylo dosc widoczne i to juz dawno temu.
"Nie mysl jak o suce pomysl jak o siostrze" .
@edit
Jak ja to kocham.
-"Ale Cipsoft jest chujowy!"
-"To daj rozwiazanie a nie narzekasz."
-"Nie bo nie chce mi sie " / "Nie bo nie mam w tym interesu " / "Nie bo mam telefon z ambasady izraela "
Pozdro$Pocwicz
Patysiak
23-08-2008, 00:13
Jak dla mnie wprowadzenie ograniczenia lvl jest do kitu, tak ludzie rywalizują o miejsca na erigu, o prestiż, a tak to co? Zostaną tylko wary, zbieranie addonów i nic więcej. Każdy wybiera swój cel w tibi, a jeśli to jest rozwój postaci poprzez lvl (sporo obiera taką drogę) to już sprawa tej osoby. A btw jest bramka lvl 999lvl, może tam dostajesz spike sword, wielki napis game over i przenosi Cię na rooka ;P
Do twojej wiadomosci, to ze wszyscy narzekaja jest sygnalem dla tworcow gry ze cos jest nie tak, i to oni maja wprowadzac zmiany a nie gracze, ktorym do reki daje sie tylko proposal board i na tym poprzestaje. Ja nie widze powodu zeby sie glowic nad rozwiazaniem problemu ktory ani mnie nie dotyczy ( bo nie gram w Tibie od dawna ) ani nie mam na niego wplywu ( z powodu wymienionego wczesniej ).
Dragones5
23-08-2008, 00:34
No ja jestem ciekaw jak on tak szybko sie leczy bo mam knighta i wiem co to leczenie. Ale niech wam bedzie to teraz zobaczcie na koszty. Ja mam pomysl na anty exp ale nie wiem czy to by sie sprawdzilo. Poprostu oddajac iles tam expa (duze sumy) dostajemy jakis item i lvl nam spada. Mozemy tez podniesc szybciej staty np. Club fighting za expa.
Ktos tam pisal, ze mag ma sie najgorzej. Nosz kufa bo spadne z krzesla, gdzie on ma sie najgorzej?! Vis na dysta co cholernie ulatwia expa, leczenie nie jest takie drogie, sd to juz sa x3 to on bierze na wara 4bp, a nie jak kiedys 12 wiec nie gadajcie. Palek nie ma zle ale ta exura san to naprawde zal dupe sciska jak sie tym leczy. Knight to sobie tymi potionami na expie jedynie moze bo na pvp to sie dlugo nie utrzyma. Sork jak sork ;).
PS. Jednym slowem cipsoft zwalil caly system gry. Cos co trwalo kilka lat oni zmienili jednym zamachem nie myslac o skutkach tak samo jak nie wpadli wczesniej na to, ze ludzie osiagna takie lvl.
@down
Cipsoft chyba nie ma pojecia jak jest bo nie widze aby robili cos w tym kierunku. Jedyna rzecz jaka mnie dreczy to taka, ze nie wiem czy cipsoft zrobil to specjalnie czy zmienil wszystko bez chwili zastanowienia co bedzie dalej.
I czemu on ma myslec? To cipsoft jest od tego aby robic gre dla graczy ale realnie zeby nie bylo otsa. Ludzie pamietajmy zasade, ze: Gra jest dla graczy, a nie gracze dla gry.
ZapodajMuze
23-08-2008, 00:38
Do twojej wiadomosci, to ze wszyscy narzekaja jest sygnalem dla tworcow gry ze cos jest nie tak, i to oni maja wprowadzac zmiany a nie gracze, ktorym do reki daje sie tylko proposal board i na tym poprzestaje. Ja nie widze powodu zeby sie glowic nad rozwiazaniem problemu ktory ani mnie nie dotyczy ( bo nie gram w Tibie od dawna ) ani nie mam na niego wplywu ( z powodu wymienionego wczesniej ).
No ale caly problem w tym , ze sie pytam jak poprawic sytuacje to ty zakladasz rece i mowisz nie wiem , myslisz , ze ani ja anii Cipsoft nie wiemy o tym jak jest? Problem w tym , ze nie ma zabardzo jak ja rozwiazac.
no wlasnie o to chodzi, ze chyba cip nie wie co jest zle albo nie zdaje sobie z tego sprawy
23-08-2008, 10:07
A btw jest bramka lvl 999lvl, może tam dostajesz spike sword, wielki napis game over i przenosi Cię na rooka ;P
jak na 150 lvl to wiedze masz ogromna , powaga ...
Wylansowany
23-08-2008, 10:11
No ale caly problem w tym , ze sie pytam jak poprawic sytuacje to ty zakladasz rece i mowisz nie wiem , myslisz , ze ani ja anii Cipsoft nie wiemy o tym jak jest? Problem w tym , ze nie ma zabardzo jak ja rozwiazac.
Sorry, ale Vil ma rację. Cip Soft nie zauważył pewnych rzeczy (np. dlaczego teraz jest tyle botów?), to Cip Soft musi znaleźć rozwiązanie tego. Nie my gracze, ale oni. Możemy jedynie przydyskutować kilka pomysłów. Chyba, że ktoś chce pomóc to już jego sprawa.
@down
A, w którym miejscu napisałem, że narzekam na pracę Cip Softu? Masz rację, że jest coraz więcej GM-ów i więcej banów. Ale to tylko potwierdzenie moich słów, że to nie my mamy szukać rozwiązania tylko Cip Soft.
A poza tym; co rozumiesz pod słowami "pomoc"? Pod nieudanymi postulatami i akcjami na forum.tibia.com? Czy może pod samodzielną pracą nad Tibią?
ZapodajMuze
23-08-2008, 10:31
Sorry, ale Vil ma rację. Cip Soft nie zauważył pewnych rzeczy (np. dlaczego teraz jest tyle botów?), to Cip Soft musi znaleźć rozwiązanie tego. Nie my gracze, ale oni. Możemy jedynie przydyskutować kilka pomysłów. Chyba, że ktoś chce pomóc to już jego sprawa.
Bo ty wiesz najlepiej czy Cipsoft cos zauwazyl czy nie . Przeciez ostatnio jest coraz wiecej gm i coraz wiecej graczy dostaje bany , jeszcze jedno nigdzie nie napisales , ze Vil nie ma racji tylko udowadniam , ze kazda ciota czy tez moderator forum umie narzekac a pomoc to nie ma komu .
Bo ty wiesz najlepiej czy Cipsoft cos zauwazyl czy nie .
Nie wiem czy pamietasz, ale EO gdzies kolo 245 levela zatrzymal sie z expieniem, bo po przekroczeniu granicy expa na nastepny level nie dostal niczego. Wtedy, gdy czolowy knight mial sile magii porownywalna ze 160 MS, gdy gosc byl praktycznie najszybciej expiacym graczem a zdobycie przez niego 300 levela bylo kwestia czasu ( nawet przy ograniczonych mozliwosciach wyboru miejsca expienia jakie wtedy mial ) zdecydowano sie to ograniczenie zdjac, zatem z premedytacja doprowadzono do tego, ze ludzie zaczeli zblizac sie do 300 levelu i z premedytacja obcieto im potem (a nie wlasnie w tym momencie) mozliwosci o kilkanascie - dziesiat procent.
23-08-2008, 11:56
@UP
Ale pieprzysz.
Nie ma komu pomagac tak? A to to co?
http://forum.tibia.com/forum/?action=board&boardid=10
Tylko jakos cipsoft rzadko z tej pomocy korzysta..
@Up
No właśnie, na tym forum zalega masa tematów w których jest po 2k++ odpowiedzi , ale cipy sobie nic z tego i tak nie robią...
Nie wiem czy pamietasz, ale EO gdzies kolo 245 levela zatrzymal sie z expieniem,
sądze że nie pamięta, bo wtedy jeszcze zapewne nie grał...
A, w którym miejscu napisałem, że narzekam na pracę Cip Softu? Masz rację, że jest coraz więcej GM-ów i więcej banów
Wybociłem 90 eka - gma nie widziałem.
Zresztą jak trapujemy to wiemy o gmie jak ten sie tylko zaloguje...więc coś kiepsko im to idzie :)
Dirk Pitt
23-08-2008, 13:24
Dokładnie jak kolega up wybocilem 150 ek, i nowy system leczenia expienia mi wcale nie przeszkadza. Kiedys bylem przeciwny botom dopoki nie sprobowalem sam, wszelkie problemy z brakiem kasy z liczeniem kazdego grosza z funem gry zniknely. Cipsoft nie robi zupelnie (NIC!!) zeby ukrucic ten preceder wiec czego z tego nie skorzystac. Wiec PANOWIE znalazlem lekarstwo na wszystko NG!!!
$eriToonbra
23-08-2008, 13:25
Teraz może ja wyjaśnię?
Kiedyś fakt, iż były małe hity ale była satysfakcja z wbicia lvla.
A teraz? 200 lvl bije się jak kiedyś 100 itd..., więc? Taka ilość hp i many i możemy chodzić na co chcemy, a że teraz do "władzy" dochodzą łajzy które nie potrafią grać i wbijają ten 300 lvl w rok/ 2 lata. Kiedyś mieć 1kk do dużo a teraz? NIC. Biegają sobie w czym chcą i w jakim addonie im się spodoba, dlatego przemyśl to autorze posta. Nie chodzi o szybkość, a o umiejętność!!! ;)
A tak inaczej mówiąc to komu gratulować, graczom czy botom? No właśnie, a bdb przykładem jest Wysysacz Dusz, który bił 200 lvl 6 lat!!! A wiecie co ma? Wszystkie addony, pełno kasy i może sobie na wiele, wiele rzeczy pozwolić, a Eternal Oblivion? Gra od początku powstania Tibii i ma może i zaledwie 300 poziom, ale ile bił te skille to wszystko? I kto wie czy on nie ma właśnie tych "RARÓW o które często ludzie monotonnie się pytają"??
a co moderator forum może? może pilnować czy gracze trzymają poziom rozmowy (a ty nie trzymasz), czy wypowiadaja sie na temat (nie wypowiadasz sie) i czy nie daja hack-linkow. to sa zadania moderatora. w tym temacie gracze wyrażają swoje opinie a nie dają porady co cip-soft ma zrobić bo oni i tak tego forum nie czytają.
ZapodajMuze
23-08-2008, 14:26
Pytanie zostaje czemu Cipsoft ignoruje graczy .
Wylansowany
23-08-2008, 15:28
Pytanie zostaje czemu Cipsoft ignoruje graczy .
Te słowa mnie zawsze najabardziej dobijają...
Cip Soft nie może mieć graczy gdzieś. Czemu? Jak wyjaśnisz słowa "mam gdzieś tych co dają mi kasę"? Cip SOft słucha graczy, ale ma też swoje problemy i plany. Nie może stworzyć 666 serverów, ale nie może też nie updatować Tibii. A jeżeli ignoruje to tylko to, czego nie może w cielić w życie.
ZapodajMuze
23-08-2008, 15:36
Te słowa mnie zawsze najabardziej dobijają...
Cip Soft nie może mieć graczy gdzieś. Czemu? Jak wyjaśnisz słowa "mam gdzieś tych co dają mi kasę"? Cip SOft słucha graczy, ale ma też swoje problemy i plany. Nie może stworzyć 666 serverów, ale nie może też nie updatować Tibii. A jeżeli ignoruje to tylko to, czego nie może w cielić w życie.
Cwierc tibi mowi to samo "Zmiencie ten jebany system leczenia" a oni nas ignoruja dalej . Zrobic nowego potiona ktory daje troche wiecej hp niz ultimate to jest 10 minut otworzenie test serwera drugie dziesiec minut czekanie i zobaczenie czy wypalilo pare dni . Widzisz problem ? bo ja nie widze .
adrianislaw
23-08-2008, 16:38
Moim zdaniem nie powinni przywracać starego systemu, ponieważ opierał się na sile magicznej, co do knighta oczywiście nie pasuje. (Myślę, że Cipsoft to zauważył).
Powinni zbalansiwać heal potiony.
Mniej więcej tak:
Heal Potion- 50gp 100-150hp
Strong Health Potion- 100gp 150-300hp 50lv
High Heal Potion- 200gp 300-500hp 80lv
Great Heal Potion 300gp 500-700hp 120lv
X Heal Potion 450gp 700-1000hp 160lv
Ultimate Heal Potion 600gp 1000hp-1300hp 200lv
Elite Elixir 1000gp 1300hp 1600hp 250lv
Oczywiście to tylko przykład. Mana potiony można by podobnie zbalansować ale ostatni potion kończył by się na 160lv.
Dodam jeszcze że Cipsoft powinien rozwinąć bardziej potiony.(mam na myśli te inne nie tylko mana i heal).
Dodać jakieś sklepy (cena ok. 5-10k) monstery (exp~hero+) żęby to było bardziej dostępne a nie tylko z bossów.
Kilka moich potionów:
Tibia Potion: Drop z wszystkich potworów +700expa (Leci jak woce z arcana)
dodaje 500hp i 500mp.
Master Elixir: sklep (2k/e) drop z magicznych monsterów +2100expa
dodaje 1200many 160lv + exhaust 4 sec na manasowanie się tą samą miksturą
Stone Elixir:sklep (5k/e) zwiększa obronę fizyczną o 10% przez 30min. Losowy Drop z kamiennych monsterów.
To tylko kilka z moich pomysłów nie będę przedstawiał tu wszystkich pomysłów bo to mija się z celem.
Wnioskując z tego co napisałem poprawienie oraz ulepszenie (zbalansowanie starych cen itd) potionów naprawiło by cała sytuacje tibijską.
Tzn znikły by spory o leczenie dla knighta oraz dało by motywacjie grania (wszycy by chcieli potiony od 250lv) :D
Chciałem napisać to all na tibi.com ale nie znam za bardzo angielskiego.
Pozdro
Andrealfus
23-08-2008, 19:26
@up
też kiedyś nad tym myślałem, aby dodać mnóstwo nowych i rozwinąć stare potiony. Gra była by troszkę ciekawsza gdyby np wprowadzić potion który ma losowe działanie, raz może dodać nam +10hp na 30 minut (np gdy mam na fulla 400hp miałbym przez 30 minut 410) a kupując/ lootujac drugi i wypijajac dałby nam -20% obrony przed atakami fizycznymi na 15 minut ( to tylko przyklady !)
Pomysl z potionami jest przyzwoity, progresywny koszt powoduje, ze nie ma imba leczenia 1500hp runka za 175gp. Pomysle jak to dopracowac i moze wrzuce do proposali.
@Up
"A kngiht nadal bije 40k/h i ma bp potionów za 5h na złówiach"
Pzdro.
Wylansowany
23-08-2008, 22:29
@Up
"A kngiht nadal bije 40k/h i ma bp potionów za 5h na złówiach"
Pzdro.
"A mag ma za kilkanaście zł na Allegro ma 100k/h expa na Warlockach" (widziałem takich co po 340k/h ciągnęli)
System z potionami jest całkiem niezły, wlałby trochę klimatu RPG. (z tymi obronami przed ataki fizycznymi czy lodem itp.). Jednak musiałby być b. dobrze dopracowany (jak wszystko zresztą), trzeba by było zrobić osobne potiony dla knightów, osobne dla palków, i osobne dla magów, z jedną ważną kwiestią: otiony to niezły sposób na rozrużnienie magów, że np. druid mógłby korzystać tylko z defensywnych potionów, a sorcerer odwrotnie.
@down
Tak jak powiedział Andrealfus, druid wypijając taki potion mógłby dostać np. 10% ochrony od ognia, a sorcerer wypijając swój potion zadawałby 10% dodatkowych obrażeń od ognia.
Piotrek Marycha
24-08-2008, 03:01
np. druid mógłby korzystać tylko z defensywnych potionów, a sorcerer odwrotnie.
a jak mialby dzialac potion ofensywny? o.O
Andrealfus
24-08-2008, 09:32
a jak mialby dzialac potion ofensywny? o.O
mysle ze chodzi o cos takiego np : druid wypijajac potiona defensywnego dostaje dajmy na to, +20% obrony przed jakimis atakami czy cos w tym stylu, sorc wypijajac ofensywny dostaje np pare % do siły magi albo cos w tym stylu aby nie przesadzic
mysle ze chodzi o cos takiego np : druid wypijajac potiona defensywnego dostaje dajmy na to, +20% obrony przed jakimis atakami czy cos w tym stylu, sorc wypijajac ofensywny dostaje np pare % do siły magi albo cos w tym stylu aby nie przesadzic
doprowadzi to do tego ze na wysokich levelach taki sorcer będzie mógł expic dużo szybciej w ten sam sposób niż druid bo będzie miał "te parę % m levela więcej" a druidowi będzie zwisać czy dostanie cios za 300 czy za 350 bo i tak ma 1200 hp i leczy sie exura za 400
Wylansowany
24-08-2008, 10:33
doprowadzi to do tego ze na wysokich levelach taki sorcer będzie mógł expic dużo szybciej w ten sam sposób niż druid bo będzie miał "te parę % m levela więcej" a druidowi będzie zwisać czy dostanie cios za 300 czy za 350 bo i tak ma 1200 hp i leczy sie exura za 400
Właśnie o to chodzi w działaniu, żeby sorc expił szybciej, ale za większą cenę, natomiast druid wolniej, ale taniej.
@down
10% to tylko przykład, wiadomo, że ilość procentów musiałby być odpwiednio zrobione, nie bierz wszystko jakby było już na pewno w następnym update...
tylko ze po przekroczeniu pewnego progu levelowego kasa przestaje być problemem, poprostu sie ja ma. Taki 200+ ed to nawet nie zauważy ze na huncie będzie miał kilka mf mniej wydane na leczenie bo kasa głownie idzie na runa i czary atakujące a nie na leczenie. poza tym, skoro sorc ma 10% silniejsze czary to stwor żyje 10% krócej czyli ze sorc dostaje 10% mniej dmg niż druid.
Andrealfus
24-08-2008, 12:05
ja podałem tylko przykład ! ale badz co badz nowe poty by sie przydaly aby dodac do tej gry troche nowych elementów
Wartosc defensywy zostala juz doglebnie zbadana na przestrzeni ostatnich lat, i to wlasnie ona ( a raczej jej brak ) sprowokowala zmiany w mozliwosciach knighta.
Poza tym to, ze sorc powinien szybciej expic to jest mocno juz zakurzony stereotyp, mozliwosci charakterystyczne dla kazdej klasy wystarczy ze zaznaczaja sie podczas encounterow i robienia questow, bo nikt nie wezmie 10 200+ knightow na poi ( a moze sie myle ? ). Rozne tempo expienia - skutek odwrotny do balansacji ktora wiekszosc by chetnie zobaczyla.
ZapodajMuze
24-08-2008, 13:24
No ale kto powiedzal ze ten potion ma dzialac na potwory?
non-pvp niech ssie.
kthxbye
@edit
Jeszcze jedno, dla uczciwosci 1-2 rodzaje potionow mozna by bylo tylko uzywac na raz . ( np uzyjesz 3ciego to moc pierwszego zanika i tak w kolko.)
Eklezjastyk
24-08-2008, 15:38
Cipsoft ma prostą ekonomie, musi dogodzić wszystkim graczom, co oni zrobią, wymyślą, wprowadzą, i tak będzie źle...
Cóż, 'profesjonalni' i nałogowi gracze, że tak nazwę 'weterani', poradzą sobie z wszystkim=)
Wystarczy spojrzeć, idziesz expisz 4 dni na lizardach knightem, i masz kaski na następne 4 dni PG na frost [4mln expa].
Co jest prawdą, nowe potiony, zmiejszenie możliwości magów i paladynów [stary i icicle/avalanche] powinny zostać trochę zredukowane, choć kiedyś assassin stary łamały sie co 8 strzałów teraz co 1-2-3, lub chociaż powinno być dodane coś w stylu zaklętego kamyka, który robi z Sca lub Hellforged Axa [przykład], 58 ~ ataku, i knight może siekać, gdyż exori gran jest większym waste licząc koszt GHP/UHP + mf, niż icicle, UE's, Ass Stars dla innych vocations...
Widzę że temat się przydał, proszę więc Moderatorów/Administratorów o nie usuwanie go, gdyż naprawdę ciekawe dyskusje się wdają w życie:p
Pozdrawiam
/~Bialy
Mydelniczek
24-08-2008, 15:41
Wystarczy spojrzeć, idziesz expisz 4 dni na lizardach knightem, i masz kaski na następne 4 dni PG na frost [4mln expa].
"A paladyn idzie expić 4 dni na frosty, i ma kasę na następne 4 dni na frostach, przy okazji mając jakieś 50-70 lvli mniej"
Pzdro.
Eklezjastyk
24-08-2008, 15:44
"A paladyn idzie expić 4 dni na frosty, i ma kasę na następne 4 dni na frostach, przy okazji mając jakieś 50-70 lvli mniej"
Pzdro.
To akurat zależy od sczęścia, w przypadku knighta też, i tego czy expisz z assasinkami czy z PB u pala
Wylansowany
24-08-2008, 17:10
To akurat zależy od sczęścia, w przypadku knighta też, i tego czy expisz z assasinkami czy z PB u pala
Wszyscy palkowie expią z AS-ami, bo bradziej od PB im się to opłaca oraz i tak mają z tego kasę.
a ponoc as mialo byc wg zalozen bronia do "zadan specjalnych"...
ZapodajMuze
24-08-2008, 23:06
a ponoc as mialo byc wg zalozen bronia do "zadan specjalnych"...
SD tez : )
Hunter Of Mystery
24-08-2008, 23:31
Wychodzi na to, ze glownym problemem Cipsoftu sa... gracze. A raczej ich pomyslowosc, bo gracze wykorzystuja wszystko inaczej niz Cipy zaplanowaly...
w takim razie ciekawie musza wygladac te plany skoro gracze jak na zlosc robia wszystko inaczej.
Hunter Of Mystery
25-08-2008, 00:24
w takim razie ciekawie musza wygladac te plany skoro gracze jak na zlosc robia wszystko inaczej.
To, czym sie Cipy kieruja przy wprowadzaniu nowych elementow(oprocz graczy), tego nikt nie wie... Ciekawe dlaczego pojawily sie wandy czy assasin stary...
Wylansowany
25-08-2008, 09:25
To, czym sie Cipy kieruja przy wprowadzaniu nowych elementow(oprocz graczy), tego nikt nie wie... Ciekawe dlaczego pojawily sie wandy czy assasin stary...
Ale AS-y chyba Cip Softowi wyszły na dobre, bo służą głównie do pobijania kolejnych rekordów expa/h na Frostach :p
Ale skoro głównym problemem Cip Softu są gracze, to trzeba iść z Tibią do przodu w tym kiedrunku, który jest najsensowniejszy, czyli: co pół roku update, w którym są nowe expowiska, nowe questy, nowe addony/outfity, nowe servery oraz ta idiotyczna "balansacja profesji", która sprowadza się do polepszania i osłabiania kolejnych klas postaci w kolejnych updatach. Z tego rodzą się tzw. "Dzieci Update" oraz kolejne kontrowersje na forach internetowych, chociaż i tak wszyscy kończą na graniu w Tibię.
Mydelniczek
25-08-2008, 13:10
@Up
Tibia i tak nadal, po tylu latach i tylu popierdolonych decyzjach cipsoftu ma resztki klimatu którego brak innym grą typu lineage 2, wow, czy takie tam~
Niemniej każdy by wolał, by to , w co gra było ciekawe - a nie frustrujące
Wandy pojawiły się temu, że profki magiczne expiły z melee na rotach itp właściwie do 60 lvla (z przerwami na różne hunty w teamie)
Niemniej - cipsoft, oprócz wandów, musiał to zjebać wprowadzając tanią mane, przez co powstało od groma 100+ ms/ed i co konkretnie rozwaliło starą balansację prof.
Potem, gdy już była masa 200++ ms/ed, próbował to naprawić , zmiejszając siłę magi, ale znów to zepsuł dodając sd x3 i jeszcze bardziej przez co EXPIENIE z SD przez 50 lvle ms/ed stało się wręcz normą....i jeszcze bardziej osłabiając knighta - a w next upie jeszcze zabrał uhy....
Pzdro!
@Up
Tibia i tak nadal, po tylu latach i tylu popierdolonych decyzjach cipsoftu ma resztki klimatu którego brak innym grą typu lineage 2, wow, czy takie tam~
na stos z tym heretykiem! nawet privy w wowie maja parokrotnie lepszy klimat niz tibia.
z tym klimatem to suchar tygodnia.
Mydelniczek
25-08-2008, 14:18
@Up
No sorry, ale to moja opinia, i pozatym pokaż mi klimat rpg w takim wowie, bo w tibi nadal nasz te legendy itp.
Pzdro!
jakie legendy ?
W WoWie masz spojny swiat z mitologia, ciagnaca sie przez lata historia ( warcraft, warcraft2, warcraft 3 i WoW w odpowiedniej chronologii ), caly panteon postaci historycznych z ktorymi mozna w grze porozmawiac, wszystko co robisz ma tlo historyczne i nie jest zawieszone w prozni. Na dzien dzisiejszy masz nawet mozliwosc uczestnictwa w paru epokowych wydarzeniach za posrednictwe Caverns of Time. W Tibii latasz po lasach i jaskiniach, klepiesz potworki wszystkich ras, ksztaltow i kolorow bez zadnego konkretnego celu. Interakcja z 95% srodowiska ogranicza sie do zaatakowania, zabicia i zebrania lootu. Mitologia zanikla, bo nie ma zadnego przelozenia na realia gry, mityczne potworki w typie Ruthless 7 albo ich minionow sluza jako dostarczyciele loota, resztki zagadek istnieja tylko dlatego ze nie ma do nich na razie rozwiazania ( bazyliszek i pare innych miejsc ), bo cala reszta juz od dawna ma gotowe spoile. Praktycznie wszystkie questy rozwiazuje sie bez interakcji z NPCami, w duzej ich czesci nie trzeba nawet robic nic oprocz otwarcia skrzynki z nagroda. Gdzie ty tu widzisz RPG, skoro malo ktory gracz nie styka sie nawet z tekstem pisanym o objetosci wiekszej niz "Do you want to sell XXX for YYY gold?"?
Wylansowany
25-08-2008, 16:14
Dlatego mówię, żeby nie robić z Tibii pseudo-RPG-a, tylko iść w kierunku, który już poszła czyli nawalanie w potwory, robienie iluś tam questów z gotowymi spoilerami i ew. wojny między gildiami. Trzeba to usprawnić, a nie bawić się w RPG, bo to nie ma sensu.
"Lekki offtop, ale cały czas na temat" :p
jest sens robienia rpg ale zetrze sie to z oporem dzieci + duzo pracy ktorej nikomu sie nie chce robic
ZapodajMuze
25-08-2008, 17:56
Wiecie czemu w tibi pvp jest piekne ? Bo nikt nie musi sie na to zgodzic zebys ty mogl go zabic a jak juz chcesz go zabic to napewno nie zrobisz tego sam .
Piotrek Marycha
25-08-2008, 19:28
a ja sie z Mydelniczkiem zgodze, Tibia ma swoj klimacik, może niekoniecznie rpg, ale ma, a co do WoWa powiem tak - to wszystko co napisales przecietny gracz ma w głębokim poważaniu...
jesli tylko grales w warcrafta, to w roznych miejscach masz deja vu np, kel w naxx
poza tym, insty w wowie nawet sie nie umywaja do takiego POI czy inq (np. przedstawienie (romero i juliann)w Kara w czasie ktorego wyskakuje nam boss
tyle o wowie, a co do tibi to cip ma troche nierowno pod sufitem, jesli tworzy "bossow" ktorych przecietny hlev soluje (via boss behemothow etc)
Wylansowany
27-08-2008, 09:04
a ja sie z Mydelniczkiem zgodze, Tibia ma swoj klimacik, może niekoniecznie rpg, ale ma, a co do WoWa powiem tak - to wszystko co napisales przecietny gracz ma w głębokim poważaniu...
Klimat w Tibii jest tworzony przez graczy, nie przez grę jak w gdzie indziej. Żadne nowości w expienniu, leczeniu, mapie świata gry nie zmienią tego co wytworzyli "polaczki" czy "brazole".
@xoz
Dlatego bossowie nie powinni się tak nazywać. Może "uniklane monstery" czy coś w tym rodzaju? ;]
ZapodajMuze
27-08-2008, 09:51
Dla mnie zeby poprawic Zabawe w tibi powinni dodac bossa ktory wali 5k z lapy , 1k gfb , 2k sd , 2k explo i ma 120k hp wtedy tylko na swiatach zzgraniem taki boss bylby pokonany aaa i respilby sie codziennie! po save serverze w jednym miejscu ale z dnia na dzien stawalbysie silniejszy . +10dmg malee . gfb,sd,explo . Po roku stania dalej bylby bomba i ciezkim potworem do ubicia . Loot wand od 250 lvl wali po 80-100 zywiol psyhcal bronie 60 atk~~ , armor 20 , helm 11, legs 1 arm (dzialajace jak softbootsy) i by styknelo .
27-08-2008, 15:32
@UP
To idz sobie na otsa.
Mydelniczek
27-08-2008, 18:34
Dla mnie zeby poprawic Zabawe w tibi powinni dodac bossa ktory wali 5k z lapy , 1k gfb , 2k sd , 2k explo i ma 120k hp wtedy tylko na swiatach zzgraniem taki boss bylby pokonany aaa i respilby sie codziennie! po save serverze w jednym miejscu ale z dnia na dzien stawalbysie silniejszy . +10dmg malee . gfb,sd,explo . Po roku stania dalej bylby bomba i ciezkim potworem do ubicia . Loot wand od 250 lvl wali po 80-100 zywiol psyhcal bronie 60 atk~~ , armor 20 , helm 11, legs 1 arm (dzialajace jak softbootsy) i by styknelo .
Może frytki do tego?
ZapodajMuze
27-08-2008, 19:23
Jakby pol serwa siedzialo co drugi dzien padalo od takiego potwora to byscie zobaczyli ze taki pomysl ma sens .
pocwicz
Piotrek Marycha
27-08-2008, 21:58
Klimat w Tibii jest tworzony przez graczy, nie przez grę jak w gdzie indziej. Żadne nowości w expienniu, leczeniu, mapie świata gry nie zmienią tego co wytworzyli "polaczki" czy "brazole".
wiesz... tibia ma kilka elementow charakterystycznych ktorych naprawde brakuje mi w innych grach
LarvaExotech
28-08-2008, 19:01
rzygac sie chce od tego pieprzenia jak to knight ma zle -.-'
jesli chodzi o obrazenia, wlasnie ty wysoko lvlowy knighcie - pomnoz swoj skill przez atak swojej broni i przez 7 i podziel to na 100 - tyle zadawales przed pieprzonym update. + mogles jeszcze polaskowac potworki z gfb, z ktorego sorc walil 3x mocniej -.-'
(7 * skill * atk) / 100
jedyne co wypadaloby zmienic to faktycznie te potiony, system z uhami byl fajny ale faktycznie mocno niezbalansowany. przydalyby sie wieksze potiony, bo ostatnio gdziestam latal filmik jak jakis high-lvl knight (cos ponad 300?) sie wylozyl bo nie mogl sie wyleczyc tymi badziewnymi potionikami ;)
jesli chodzi o obrazenia, wlasnie ty wysoko lvlowy knighcie - pomnoz swoj skill przez atak swojej broni i przez 7 i podziel to na 100 - tyle zadawales przed pieprzonym update. + mogles jeszcze polaskowac potworki z gfb, z ktorego sorc walil 3x mocniej -.-'
200ek mial sile 120+ ms
rzeczywiscie, z gfb hity w granicach 250 (dam rade tyle z groundshaker?), explo 400+ i exori (co prawda za 80% many ale w pvp liczy sie combo) 700+
hmm 5 strzalow 160dmg~
(wszystko w pve)
ty mowisz ze teraz jest lepiej? taki ek wbijal w tomb, 1 runa gfb i pare k expa wbite. pvp tez o niebo lepsze
btw polecam przedupdatowy kalkulator http://www.tibiacity.org/library/calculators/damage.php
mogles jeszcze polaskowac potworki z gfb, z ktorego sorc walil 3x mocniej -.-'
Na 150-160 levelu 1 runa na pomieszczenie, raptem 6-8 stworkow zabitych. Zabawne jest to ze w pewnym momencie mozna bylo liczyc na zwrot kasy przy takiej smiesznej metodzie expienia.
LarvaExotech
29-08-2008, 17:42
Na 150-160 levelu 1 runa na pomieszczenie, raptem 6-8 stworkow zabitych. Zabawne jest to ze w pewnym momencie mozna bylo liczyc na zwrot kasy przy takiej smiesznej metodzie expienia.
i to bylo takie dobre? jesli ktos chce strzelac runami to robi sorca. jesli ktos chce walczyc wrecz - wybiera knighta. a w pvp to nie wiem gdzie ty to widzisz ze kiedys bylo lepiej - pamietam jeszcze jak byl filmik w ktorym seromontis (bodaj, albo eternal oblivion) (mial cos okolo 240-250 lvl) bil 42 sorca i nie mogl go ubic... na poczatku bil go tylko wrecz ale hity wygladaly mniej wiecej tak: 30.. 42.. 71.. 36.. spark.. 9.. 108.. 33.. <--- what the fuck?
+ do tego dochodzi smieszne explo (okolo 300 obrazen maks, srednia ponizej 200) - wychodzi na to ze tamten knight byl dla takiego sorca mniejszym zagroszeniem niz smok (mogl chociaz combo zrobic). w najlepszym wypadku sorcek zbieral 400hp na runde, przy czym ten wypadek przy roznorodnosci obrazen z explo i wrecz byl parawie ze nie mozliwy, uciekajacy drag mogl wyrzadzic wieksze szkody. potwor ktorego sie zabija masowo na 30-40 lvlu grozniejszy niz knight ktory wbil 400kk expa?
teraz jest lepiej bo dochodzi exori (kiedys tez bylo ale taki hi lvl to musial sie potem pol godziny manasowac) ktore zadaje przyzwoite obrazenia no i zwiekszona sila wrecz.
oczywiscie nadal nie jest dobrze jesli chodzi o exp knighta, ale jest ZDECYDOWANIE lepiej niz bylo kiedys. nie ma juz 70 ek ktorzy expia na cyclopolis bo wszystko inne im robi waste (mowie tutaj o tych mniej glebszych poziomach czyli cyklopy i guardy)
i to bylo takie dobre? jesli ktos chce strzelac runami to robi sorca. jesli ktos chce walczyc wrecz - wybiera knighta.
Jesli ktos chce grac w ta gre w taki sposob, na jaki mu pozwala jej konstrukcja to gra.
Bylo na tyle dobre, ze pozwalalo z niewielkim waste expic naprawde szybko i calkiem bezpiecznie.
a w pvp to nie wiem gdzie ty to widzisz ze kiedys bylo lepiej
skromne zwiekszenie pvp dmg nie rekompensuje znacznego oslabienia przezywalnosci knighta.
wychodzi na to ze tamten knight byl dla takiego sorca mniejszym zagroszeniem niz smok (mogl chociaz combo zrobic).
co jest oczywista bzdura, bo po zadaniu 1000 obrazen ( +- paredziesiat uleczonych hp ) smok przestawal byc zagrozeniem, a knight nawet nie bylby zadrapany. Do tego dochodzi fakt, ze przed gosciem z takim levelem wcale nie jest latwo uciec, do tego wcale nie jest latwo stracic pzlocka.
nie ma juz 70 ek ktorzy expia na cyclopolis bo wszystko inne im robi waste
zasluga setki nowych miejsc w sam raz do botowania ?
i to bylo takie dobre? jesli ktos chce strzelac runami to robi sorca. jesli ktos chce walczyc wrecz - wybiera knighta
napewno było lepsze dla hlev ek, dla low lew ofc teraz jest wygodniej
runami? icicle + sd i czasem lodowe gfb, innych run praktycznie sie nie uzywa do expienia
kto chce grac, bierze sorca; bocic knighta ktory do niczego innego sie nie nadaje
wygladaly mniej wiecej tak: 30.. 42.. 71.. 36.. spark.. 9.. 108.. 33.. <--- what the fuck?
myslisz, ze ktokolwiek 150+ w tamtych czasach expil z melee? hmm, gfb (explo i bursty na cos mocniejszego) + exori. łapa byla tylko dodatkiem
teraz jest lepiej bo dochodzi exori (kiedys tez bylo ale taki hi lvl to musial sie potem pol godziny manasowac) ktore zadaje przyzwoite obrazenia no i zwiekszona sila wrecz.
tylko ze to dawne exori, w przypadku tego 240ek siegalo 900+ w pve; w twojego 40 sorca w granicach 400dmg. teraz co mamy? egran po 600w pve, 300 prawie w pvp nie wchodzi wzamian za stare mocne exori + runy (sproboj sobie na takim ob podleciec do goscia i zaspamowac go egranem i w dodatku uciec przed reszta, gl)
oczywiscie nadal nie jest dobrze jesli chodzi o exp knighta, ale jest ZDECYDOWANIE lepiej niz bylo kiedys. nie ma juz 70 ek ktorzy expia na cyclopolis bo wszystko inne im robi waste
a co, 70lev tak jak sorc dle okupuje? na 70 z dobrymi skilami trzeba duzo szczescia zeby na 0 na samych dragach wyjsc
zgadza sie, nie expia na cyclo bo boca na malpach,lagunie etc
Mydelniczek
29-08-2008, 20:43
@Up
Nie expia na cyclo bo nie da sie tam botowac bez 100+lvla by waste nie było (szmity, drony~)
70 msy expia na poi dlach, a 70 eki biją małpy...
z tymi poi dl to przesada, knightem tez tam pojdziesz kwestia waste. ale taki 50ms/ed na ancientach z zyskiem 80k/h podczas gdy 50ek z trudem 40ma...
LarvaExotech
30-08-2008, 12:30
a co, 70lev tak jak sorc dle okupuje? na 70 z dobrymi skilami trzeba duzo szczescia zeby na 0 na samych dragach wyjsc
zgadza sie, nie expia na cyclo bo boca na malpach,lagunie etc
to ciekawe bo ja regularnie robie + na venore dragon lair ze skillem 75/75 i 49 lvlem
Jak zobaczylem bzdury na poczatku tego tematu to az musialem zrobic konto-Chce zobaczyc tego 140 ~ek z 101 skilla ktory tlucze po 500 w wrl skoro ja,203 ek z 103 axe z TRUDEM hitne hydre za 500 i taki hit to jest cos jak brazol z mozgiem czyli niezly rarytas.
Tak jak to juz ktos pisal-gdybym mial wybor miec starego knighta a dzisiejszego,nie zastanawialbym sie.To jest paranoja zeby 200+ek mial problemy z wyleczeniem sie na 3 demach czy 8 frostach,to ma byc czolg nie pizda ktora musi miec na wszystko druida.
co do expa na godzine-moim knightem majac maxymalny waste wyciagne 550k/h i oczywiscie musi to byc recznie.aa,i nie wspominajac o tym ze przed huntem godzine zajmuje mi zabicie wszyskich jelopow na okolnir zeby miec cala wyspe dla siebie.przy czym 300 ms na moim serverze wyciaga 400k/h NA BOCIE Z ZYSKIEM.170+ paladynem mozna wyciagnca 170-220k/h na bocie z zyskiem a o recznym expieniu juz nie mowie bo tutaj exp dochodzi do 350 w przypadku palka i 800 w przypadku sorca.co do druida,400k/h z zyskiem lub 550k/h z SZANSA na zysk aczkolwiek w wiekszosci to waste
knight na pvp to w ogole slow szkoda,najwyzej do capowania loota z ludzi sfragowanych przez sorcow/palkow/druidow
Andrealfus
30-08-2008, 14:14
no dokładnie, najt to ma być czołg a nie pizda, stary knight nie był idealny ale był o niebo lepszy niż ten teraz
Z miesiąc temu na Valorii mnie trapneli (98 EK) a w dodatku miałem rs'a i dzięki cipom straciłem około 300k.
Bili mnie ponad pół minuty a kto mnie bił? 50 Sorce było ich z 4
Nie, nie walneli combo poprostu potiony nie mogły mnie leczyć tak mocno jak oni walili.
Cipsoft powinien popracować nad systemem leczenia bo to co się teraz odwala to tragedia.
najt to ma być czołg a nie pizda
czyli na uh tez bys nie wyrobil.
LarvaExotech
31-08-2008, 09:55
Jak zobaczylem bzdury na poczatku tego tematu to az musialem zrobic konto-Chce zobaczyc tego 140 ~ek z 101 skilla ktory tlucze po 500 w wrl skoro ja,203 ek z 103 axe z TRUDEM hitne hydre za 500 i taki hit to jest cos jak brazol z mozgiem czyli niezly rarytas.
kiedys taki hit byl niemozliwy a minimalne obrazenia zawsze wynosily 0 - teraz na 200 lvlu zadajesz minimum te glupie 40 obrazen co przynajmniej nie spowoduje pokreconych sytuacji jak kiedys, ze w spidera 200 ek wali gwiazdke, puff albo hit za 1 pkt obrazen...
Tak jak to juz ktos pisal-gdybym mial wybor miec starego knighta a dzisiejszego,nie zastanawialbym sie.To jest paranoja zeby 200+ek mial problemy z wyleczeniem sie na 3 demach czy 8 frostach,to ma byc czolg nie pizda ktora musi miec na wszystko druida.
teraz leczysz sie mniej niz kiedys... ale teraz masz hotkeye. w tibii 7.6 hotkeya nie bylo wiec tak czy inaczej nie wyuhalbys przed 3 demonami czy 8 frostami (ktorych wtedy nie bylo) - bo po prostu graniczy z cudem celowanie w siebie uhami przez 60+ rund bez zadnej pomylki przy takim nawale nerwow jakim jest oblicze porazki -> stracony exp
co do expa na godzine-moim knightem majac maxymalny waste wyciagne 550k/h i oczywiscie musi to byc recznie.aa,i nie wspominajac o tym ze przed huntem godzine zajmuje mi zabicie wszyskich jelopow na okolnir zeby miec cala wyspe dla siebie.
kiedys wbicie 550k/h przez knighta graniczylo z cudem, wiele 100+ ek cieszylo sie jak mialo 50k/h O_o
przy czym 300 ms na moim serverze wyciaga 400k/h NA BOCIE Z ZYSKIEM.
tak tak, ciekawe gdzie wyciaga 400k/h na bocie... z warhammerem na carrionach? ;) niewielu jest debili ktorzy powierzaja durnemu programikowi efekt swojej kilkuletniej pracy, zreszta boty nie potrafia uciekac od potworkow, nie "mysla" (wiec nawet gdyby funkcja uciekania sie pojawila to bot i tak w*******alby sie na inne spawny lurujac wiecej mobow itp co dla sorca/palla oznacza tp do temple)
kiedys taki hit byl niemozliwy a minimalne obrazenia zawsze wynosily 0 - teraz na 200 lvlu zadajesz minimum te glupie 40 obrazen co przynajmniej nie spowoduje pokreconych sytuacji jak kiedys, ze w spidera 200 ek wali gwiazdke, puff albo hit za 1 pkt obrazen...
w przypadku melee knighta obrazenia minimalne to 0. nie raz zdazylo mi sie bic malpy po 1-2hp 92skila sca, czy sparkowac na rocie z sovem i 86skilem
teraz leczysz sie mniej niz kiedys... ale teraz masz hotkeye. w tibii 7.6 hotkeya nie bylo wiec tak czy inaczej nie wyuhalbys przed 3 demonami czy 8 frostami (ktorych wtedy nie bylo) - bo po prostu graniczy z cudem celowanie w siebie uhami przez 60+ rund bez zadnej pomylki przy takim nawale nerwow jakim jest oblicze porazki -> stracony exp
dziwne, ze mimo iz hotkeyow nie bylo, jednak duza czesc graczy je miala?
kiedys wbicie 550k/h przez knighta graniczylo z cudem,
i nikt za tym nie plakal, do czasu az inne profesje dostaly taka mozliwosc
niewielu jest debili ktorzy powierzaja durnemu programikowi efekt swojej kilkuletniej pracy, zreszta boty nie potrafia uciekac od potworkow,
dzien po wyjsciu patha bodaj 8.22 i tym zbanowaniu 600kont, w godzinach szczytu ilosc osob online spadla o 20k. z wlasnych obserwacji wynika ze 80%knightow ma bota i go regularnie uzywa + maly odsetek rp i magow. a tak nawet do manualnego grania wiekszosc ma te ng.
zdziwisz sie, boty potrafia uciekac bo to tylko kwestia skryptu
Piotrek Marycha
31-08-2008, 11:25
tak tak, ciekawe gdzie wyciaga 400k/h na bocie... z warhammerem na carrionach? ;) niewielu jest debili ktorzy powierzaja durnemu programikowi efekt swojej kilkuletniej pracy, zreszta boty nie potrafia uciekac od potworkow, nie "mysla" (wiec nawet gdyby funkcja uciekania sie pojawila to bot i tak w*******alby sie na inne spawny lurujac wiecej mobow itp co dla sorca/palla oznacza tp do temple)
nie uwierzylbys nawet co niektore boty potrafia :)
Dragones5
31-08-2008, 12:36
@LarvaExotech
Ng ma skrypt na uciekanie przed potworkami, BlackD (nie wiem jak w NG) bot potrafi unikac pyska draga, blackd ma depozytery na wszystko (wiem bo mam blackd i robie takie). Ty czasem nie wiesz czy sork idacy z okolnir nie wraca na bocie, ktory odnosi loota, idzie wyplacic kase i dokupic mf. Jednym slowem nie wiesz co ta maszynka potrafi zdzialac ;). Ale z jednym sie zgodze, to cos nie mysli i tu masz swieta racje ;d.
LarvaExotech
31-08-2008, 12:57
w przypadku melee knighta obrazenia minimalne to 0. nie raz zdazylo mi sie bic malpy po 1-2hp 92skila sca, czy sparkowac na rocie z sovem i 86skilem
to dziwne bo Craban na forum real tibii mowil ze co 5 poziomow postac dostaje gwarantowany minimalny 1pkt obrazen... czyzby klamal?
dziwne, ze mimo iz hotkeyow nie bylo, jednak duza czesc graczy je miala?
mowimy tu o systemie gry autoryzowanym przez cipsoft. jesli mowimy o tym jak gracze graja to knight jest najlepszy bo expi kiedy grac je, drapie sie po dupie, spi, jest w szkole itp
i nikt zatym nie plakal, do czasu az inne profesje dostaly taka mozliwosc
faktycznie, ja tez wolalbym mniejsze exp/h
dzien po wyjsciu patha bodaj 8.22 i tym zbanowaniu 600kont, w godzinach szczytu ilosc osob online spadla o 20k. z wlasnych obserwacji wynika ze 80%knightow ma bota i go regularnie uzywa + maly odsetek rp i magow. a tak nawet do manualnego grania wiekszosc ma te ng.
zdziwisz sie, boty potrafia uciekac bo to tylko kwestia skryptu
ale nawet jesli ma skrypt ktory trzyma gracza ilestam kratek od potwora, to nigdy nie pomysli jak grac "schowam sie za ta sciana i gdy smok bedzie blisko to go zaatakuje", albo "ustawie sie tak zeby smok uciekal w kierunku spawnow ktore juz wybilem"...
Mydelniczek
31-08-2008, 14:28
@Up
Serio myslisz, ze podczas 20h bocenia, takiego 200 ek/ms/rp/ed obchodzi czy mu drag, czy tez on sam wbiegnie w respa 1-2 innych?
Wlanczasz skrypta w dp, a on ci idzie expic, odnosi loota i dokupujue manasy...po czym wraca expic.
Nikt nie boci na dragach na 50 lvlu, bo to sie zwyczajnie nie oplaca.
to dziwne bo Craban na forum real tibii mowil ze co 5 poziomow postac dostaje gwarantowany minimalny 1pkt obrazen... czyzby klamal?
pytanie ile z tego pochlania armor stworkow ( bo to ciezko zmierzyc ) i jaki level trzeba miec zeby zagwarantowany minimalny hit zawsze przekraczal armor rota.
mowimy tu o systemie gry autoryzowanym przez cipsoft. jesli mowimy o tym jak gracze graja to knight jest najlepszy bo expi kiedy grac je, drapie sie po dupie, spi, jest w szkole itp
tak jak i kazda inna profesja. kwestia checi.
faktycznie, ja tez wolalbym mniejsze exp/h
osobiscie wolalbym wrocic do czasow, kiedy 100k/h bylo wyczynem
tak jak i kazda inna profesja. kwestia checi.
osobiscie wolalbym wrocic do czasow, kiedy 100k/h bylo wyczynem
Taa czasy kiedy sorc/drut jebal z broni i chodzil tylko na roty byly zajebiste.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.