PDA

Pokaż pełną wersje : Efektywniejsza ochrona prywatności i małe poprawki.

neopostman
22-04-2009, 16:06
Na oficjalnej stronie tibia.com (www.tibia.com) możemy przeczytać:
Jak Was wcześniej zapewnialiśmy w newsie z 22 marca, zmiany w polityce prywatności zaczną obowiązywać od dzisiaj. Teraz następujące dane na temat oprogramowania i sprzętu są ustalane automatycznie i przesyłane przez klienta Tibii: rodzaj systemu operacyjnego i jego język, ustawienia sprzętowe: ilość pamięci RAM, procesor (CPU), karta graficzna i ustawienia grafiki.
Ponadto, gracze mogą zauważyć drobne poprawki w grze. Dla przykładu, zostanie poprawione położenie crystal pedestals.

Aktualizacja pobierze się automatycznie przy logowaniu do gry, jednak dla osób z systemem operacyjnym Linux radzimy, aby pobrały nowego klienta ręcznie.

Dziękujemy za uwagę!
Community Managers.

Nowego klienta gry możesz ściągnąć z głównej witryny.

juran_se_spychowa
22-04-2009, 16:15
Wg. mnie nic nowego. Może nie jestem w temacie, ale o co chodzi ze zmianą polityki prywatrności? oO

Xelioxis
22-04-2009, 16:15
Teraz następujące dane na temat oprogramowania i sprzętu są ustalane automatycznie i przesyłane przez klienta Tibii:
rodzaj systemu operacyjnego i jego język, ustawienia sprzętowe: ilość pamięci RAM, procesor (CPU), karta graficzna i ustawienia grafiki.
Pisze tego posta aby nie bylo tak jak na Hunted.pl

robek
22-04-2009, 16:20
Może nie jestem w temacie, ale o co chodzi ze zmianą polityki prywatrności? oO

http://www.tibia.com/support/?subtopic=legaldocuments&page=privacy
ew. przetłumaczone - http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=209599

@Goku
22-04-2009, 16:23
efektywniejsza ochrona prywatnosci... może mniej hacków będzie ?

Frezko
22-04-2009, 16:38
i cipsoft wprowadzi wreszcie swojego trojana

Tharion
22-04-2009, 16:41

....oficjalnie.

Lotress
22-04-2009, 16:43

Nie wiem czy wiesz kolego, ale tego typu rzeczy sa juz w wiekszosci dobrych MMORPG.

Vodinesi
22-04-2009, 16:56
Nie wiem czy wiesz kolego, ale tego typu rzeczy sa juz w wiekszosci dobrych MMORPG.

Ale jakie rzeczy? :]

diabloziom
22-04-2009, 17:16
czyli teraz jak bede mial bota na kompie to dostane bana? ;o lub mc

Rav
22-04-2009, 17:19

czytalem post jakiegos cm'a na tibia.com to mowil ze niby nie jest to brane pod uwage

Fureyka
22-04-2009, 17:25

Nie, nie dostaniesz. Te zmiany nie maja nic wspolnego z akcja wywalania "cziterow"

Mac-Graw
22-04-2009, 17:35
Nie, nie dostaniesz. Te zmiany nie maja nic wspolnego z akcja wywalania "cziterow"

Oficjalnie nic nie mają wspólnego...

Fureyka
22-04-2009, 17:38
Oficjalnie nic nie mają wspólnego...

Nieoficjalnie również nie mają nic wspólnego. Nie mogę zostać ukarana (przykład) za to że posiadam bota na kompie bo korzystać z niego może brat, podczas gdy ja gram uczciwie.

Iseq
22-04-2009, 17:39
Może nic nie ma ale logicznie myśląc może to być też akcja na playerów sharujących swoje konta :p

legolas20
22-04-2009, 17:43
Nie mogę zostać ukarana (przykład) za to że posiadam bota na kompie bo korzystać z niego może brat, podczas gdy ja gram uczciwie.

Dobra nie owijaj w bawelne uzywasz bota i chcesz sie dowiedziec czy zostaniesz ukarany za to. Ja tez chcialbym sie dowiedziec czy podczas uzywania Cm, Bota Cipy wykryjom mi to podczas grania.

Fureyka
22-04-2009, 17:46
Dobra nie owijaj w bawelne uzywasz bota i chcesz sie dowiedziec czy zostaniesz ukarany za to. Ja tez chcialbym sie dowiedziec czy podczas uzywania Cm, Bota Cipy wykryjom mi to podczas grania.

Nawet nie gram w Tibie, ale whatever... ^^

ozahalski
22-04-2009, 17:49
btw chyba "ukarana" legolasiedwadziescia

jackassia92
22-04-2009, 18:18
No to będzie ciekawie :D Nie zdziwię się jeśli zaczną bannować mając wszystko na tacy :)

piternet
22-04-2009, 18:21
A dlaczego jest to nazywane "ochroną prywatności"? W newsie nic nie pisze o ochronie prywatności, jest zmiana polityki prywatności prowadzonej przez CipSoft... Ciekawe, do czego im te dane? Będą sobie wykresy robili, z których krajów ludzie najlepszy sprzęt mają?:o

naiwny20
22-04-2009, 18:36
A dlaczego jest to nazywane "ochroną prywatności"? W newsie nic nie pisze o ochronie prywatności, jest zmiana polityki prywatności prowadzonej przez CipSoft... Ciekawe, do czego im te dane? Będą sobie wykresy robili, z których krajów ludzie najlepszy sprzęt mają?:o

Byc moze chca sprawdzic czy jedynie posiadacze gorszego sprzetu graja w Tibie (tzn Ci ktorzy nie moga sobie pozwolic na gre w lepszego MMORPG)
Jesli by chcieli zabanowac to zbanowali by juz wszystkich a nie partiami Cipsoft poprostu dba o klientow bo zbanowanie 80% graczy mija sie z celem kto wtedy Premium kupi ?

robek
22-04-2009, 18:42
Ciekawe, do czego im te dane? Będą sobie wykresy robili, z których krajów ludzie najlepszy sprzęt mają?:o

http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=209599
Btw. nie pamiętasz, że miesiąc temu pisałeś o tym w tym temacie? : P Tu jest wszystko wyjaśnione.

@edit
Chwilę poszukałem, dokładniejsze wyjaśnienia:
http://forum.tibia.com/forum/?action=thread&postid=22670474#post22670474

piternet
22-04-2009, 19:15
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=209599
Btw. nie pamiętasz, że miesiąc temu pisałeś o tym w tym temacie? : P Tu jest wszystko wyjaśnione.

@edit
Chwilę poszukałem, dokładniejsze wyjaśnienia:
http://forum.tibia.com/forum/?action=thread&postid=22670474#post22670474

Dzięki za link do forum.tibia.com.

Hovvner
22-04-2009, 19:37
Gratulacje dla tych, którzy godzą się na instalacje spyware byleby grać w 'jakąś gierkę' <3

dziqsek95
22-04-2009, 19:52
Skoro będą weryfikować parametry naszego PC to czy jak ktoś gra na 2 różnych PC w zależności od sytuacji to grozi mu jakaś kara za to (ban)? Czy będzie to uważane jako sharowanie konta jeżeli raz będą jedne parametry a raz inne? To mnie zastanawia... Czy to znaczy, że teraz można grać tylko z jednego PC bo jak wykryją różnice parametrów czy też systemu to uznają to za share acc. ... Sprawdzane jest IP to rozumiem czy ktoś nie sharuje ale też nie zawsze da sie grać i nie zawsze jest możliwość grać z jednego PC oraz z tego samego podłączenia do internetu co za tym idzie jednego IP... Aż jestem ciekawy czy ta zmiana coś wniesie pozytywnego...

Darren
22-04-2009, 20:19
Nie wydaje mi się by za granie na dwóch różnych PC było karane banem!
Ta polityka nie ma na celu wykrywanie boterów, sharerów. Na to mają inne sposoby

dziqsek95
22-04-2009, 20:21
Nie wydaje mi się by za granie na dwóch różnych PC było karane banem!
Ta polityka nie ma na celu wykrywanie boterów, sharerów. Na to mają inne sposoby

Dzięki za odp. Bo znam sytuacje gdzie np. rodzice są po rozwodzie i syn/córka raz jest u ojca raz u matki co za tym idzie różne parametry oraz IP dlatego mnie to zastanawiało.

Alfonsov
22-04-2009, 20:35
ciekawe co zrobi cipsoft gdy zobaczy ze jakis wiekszy % graczy ma na kompie pirackie oprogramowanie typu windows co wtedy ban?? hehe bo niemasz orginalnego oprogramowania dosyc ciekawa aktualizacja ;P

Duch Niespokojny
22-04-2009, 20:36
ciekawe co zrobi cipsoft gdy zobaczy ze jakis wiekszy % graczy ma na kompie pirackie oprogramowanie typu windows co wtedy ban?? hehe bo niemasz orginalnego oprogramowania dosyc ciekawa aktualizacja ;P
Dlaczego Cipsoft miałby się tym interesować?
Dzięki za odp. Bo znam sytuacje gdzie np. rodzice są po rozwodzie i syn/córka raz jest u ojca raz u matki co za tym idzie różne parametry oraz IP dlatego mnie to zastanawiało.
Przecież IP graczy znali już od dawna i nie było takich problemów, więc w czym rzecz? Inna sprawa jak grasz z jednego komputera we wtorek, a z innego w środę, a inna jak przemieszczasz się do innego miasta w 10 sekund ;)

Frezko
22-04-2009, 21:14

Ale działają one na całkiem innej zasadzie

Koxiu
22-04-2009, 21:52
Nie maja prawa banowac za inne parametry. Przeciez mozesz grac w C@fe w pracy w domu czy w szkole. Wazne by gral Kowalski ktory wpisal swoje dane na acc. Nie wazne gdzie. Co innego jesli CipSoft zobaczy ze grales na danych parametrach i ip 3h po czym musiales spadac i kolega z ktorym share robisz relognal na twojego chara z innych parametrow kompa i ip doslownie 5 sek po tym jak wylogowales to moze byc ciekawe :)

rentonB
22-04-2009, 22:23
Nieoficjalnie również nie mają nic wspólnego. Nie mogę zostać ukarana (przykład) za to że posiadam bota na kompie bo korzystać z niego może brat, podczas gdy ja gram uczciwie.

Ostatnio pewien CM powiedzial, ze mozesz dostac bana za bota nawet jesli go usuneles, wiec twoja teza pada w gruzach.

AnonimowyPowrot
22-04-2009, 22:31
Ostatnio pewien CM powiedzial, ze mozesz dostac bana za bota nawet jesli go usuneles, wiec twoja teza pada w gruzach.

Usunełeś, więc nie dostaje się bana za posiadanie, a wcześniejsze używanie, więc twoja teza pada w gruzach.

fazi123
22-04-2009, 23:47
Myśle że w kazdym z update cos laduja do klięta tibi i nie ma to tamto bo po 24 h wychodzi nowa wersja mc botow i inny syf
A myśle rownież iż nie moga czytac twoich danych na kompie chociaz nie wiem ale jsli by tak bylo to juz jest nie legalne
i po ubdate napewno na bocie nie bede mykal xD
i Wam radze to samo
;(

Martka
22-04-2009, 23:55
CipSoft nie interesuje kto ma jakie gierki na kompie i czy są one legalne, czy też nie. CipSoft tylko pobiera dane, które pomogą w optymalizacji usług, nie zaś w inwigilacji Waszych dysków twardych. Przyjmijcie to wreszcie do wiadomości zamiast spamować idiotycznymi postami pt. "oni mnie będą szpiegować! :(".

Herbi_Oxyna
23-04-2009, 00:01
CipSoft nie interesuje kto ma jakie gierki na kompie i czy są one legalne, czy też nie. CipSoft tylko pobiera dane, które pomogą w optymalizacji usług, nie zaś w inwigilacji Waszych dysków twardych. Przyjmijcie to wreszcie do wiadomości zamiast spamować idiotycznymi postami pt. "oni mnie będą szpiegować! :(".
Zresztą nawet gdyby, to każdy ma prawo odrzucić ich politykę prywatności i powiedzieć bye Tibii i nie marudzić, że mu parametry kompa sprawdzają.

Martka
23-04-2009, 00:14
Zresztą nawet gdyby, to każdy ma prawo odrzucić ich politykę prywatności i powiedzieć bye Tibii i nie marudzić, że mu parametry kompa sprawdzają.

O ile mi wiadomo, to można było się odwoływać w terminie 30 dni od oficjalnego ogłoszenia zmian, czyli do dzisiaj. Tak więc Ci, którzy tego nie zrobili, teraz już praktycznie nie mogą nic zrobić. Jedynie porzucić Tibię ; )

MatKus
23-04-2009, 01:28
Po pierwsze, to co to ma wspólnego z efektywniejszą ochroną prywatności? Polityka prywatności a ochrona prywatności to 2 rózne pojęcia, bardzo mało powiązane ze sobą wbrew nazwie. Po prostu od teraz legalnie mogą pobierać podstawowe informacje o systemie gracza.

Po drugie, te informacje, które zbierają, nie mogą służyć do sprawdzania, czy jest bot zainstalowany i czy działa. A innych informacji, niż wymienili, nie mogą pobierać z twojego komputera, bo nie wolno bez wiedzy i zgody użytkownika pobierać żadnych informacji o jego komputerze. Mam prawo mieć swoje rozebrane zdjęcia i nazwać je "bot_do_tibii*****" i nikomu nic do tego ;)

Do sprawdzenia, czy ktoś używa bota, są lepsze sposoby. Jak ktoś zna się na programowaniu (dobrze), to zapewne sam potrafi wymyślić kilka takich sposobów. Ten, który jest stosowany w Tibii, nie wymaga żadnego sprawdzania, co gracz ma uruchomione.

Informacje te według mnie mają posłużyć do określenia, ile ludzi gra na jakim systemie operacyjnym, w jakiej rozdzielczości oraz z jakiego są kraju, żeby łatwiej było określić CipSoftowi w jakim kierunku powinni rozwijać dalej grę.

@Martka o odwoływaniu się nie było nigdy mowy. Po prostu jeśli ktoś nie akceptuje polityki prywatności albo regulaminu gry, ma prawo nie grać i tyle. Musieli o tej zmianie poinformować wcześniej żeby nie było gadania typu "a bo ja nie wiedziałem, że coś będziecie pobierać, a wy mnie teraz nielegalnie szpiegujecie."

majer'ro
23-04-2009, 03:00
No i teraz mamy właśnie efekty, chyba właśnie tej poprawki. Serwery padają (ludzie też) :p

MrLovex
23-04-2009, 08:22
No to fajnie, CIP Soft wykryje, pirackiego Windows'a i napisze raport do Microsoftu, a po jakimś czasie kochana policja zapuka do naszych drzwi.

Mohames
23-04-2009, 10:09
niektórzy tutaj są śmieszni:

MrLovex No to fajnie, CIP Soft wykryje, pirackiego Windows'a i napisze raport do Microsoftu, a po jakimś czasie kochana policja zapuka do naszych drzwi.

weź lepiej nic nie pisz, po pierwsze nawet Twój operator internetu może to wykryć, a policja jeszcze chyba do Twoich drzwi nie zapukała prawda?

a dla niektórych informacja, przykro mi to stwierdzić, ale 99% znanych gier MMO mają w sobie spyware które sprawdza jaki macie sprzęt, a po co im to? a po to by wiedzieć, że np gość na kompie z Duronem 600Mhz nie może uruchomić COD 5, albo że mu debugi się robią... Jest to tylko po to by lepiej wiedzieć co było spowodowane crashem etc...

MrLovex
23-04-2009, 10:17
Nie zapukała jeszcze:p.

Szkoda, że nie dali znowu 2x Exp.:(

bardzoprostynick
23-04-2009, 11:51
Gratulacje dla tych, którzy godzą się na instalacje spyware byleby grać w 'jakąś gierkę' <3

Jesteś dzikusem? Przecież wiele gier i programów wysyła takie dane, aby w przyszłości było jak najmniej błędów w stosunku hardware - software?

Skoro będą weryfikować parametry naszego PC to czy jak ktoś gra na 2 różnych PC w zależności od sytuacji to grozi mu jakaś kara za to (ban)? Czy będzie to uważane jako sharowanie konta jeżeli raz będą jedne parametry a raz inne? To mnie zastanawia... Czy to znaczy, że teraz można grać tylko z jednego PC bo jak wykryją różnice parametrów czy też systemu to uznają to za share acc. ... Sprawdzane jest IP to rozumiem czy ktoś nie sharuje ale też nie zawsze da sie grać i nie zawsze jest możliwość grać z jednego PC oraz z tego samego podłączenia do internetu co za tym idzie jednego IP... Aż jestem ciekawy czy ta zmiana coś wniesie pozytywnego...

Też mnie ciekawi, bo oprócz dwóch pc mam laptopa i całkiem inne konfiguracje + mam IP publiczne i radiówkę w której mam 3 własne IP. Jest jeszcze masa niezabezpieczonych wifi. W 5 sekund mogę zmienić kompa i IP więc ciekawe czy mogą mnie zbanować bo przecież nie złamałem regulaminu...

Myśle że w kazdym z update cos laduja do klięta tibi i nie ma to tamto bo po 24 h wychodzi nowa wersja mc botow i inny syf
A myśle rownież iż nie moga czytac twoich danych na kompie chociaz nie wiem ale jsli by tak bylo to juz jest nie legalne
i po ubdate napewno na bocie nie bede mykal xD
i Wam radze to samo
;(

Na przykład w tamtym roku wpakowali do tibii kiełbasę i litr wódki. Tylko nieliczni znaleźli.

No to fajnie, CIP Soft wykryje, pirackiego Windows'a i napisze raport do Microsoftu, a po jakimś czasie kochana policja zapuka do naszych drzwi.

Jeśli wiek w Twoim profilu jest prawdziwy to mam pytanie gdzie ty się człowieku urodziłeś? Na stacji orbitalnej i dopiero teraz wróciłeś na Ziemię? Dobra powiem krótko, im nie są potrzebne takie dane, a jeśli chcesz wiedzieć stare zdanie Microsoftu to oni dawno powiedzieli, że w jeden dzień mogą wyłączyć każdy piracki system podłączony do sieci począwszy od windows 2000. Jeśli myślisz, że ludzie którzy projektowali ten system i mają dostęp do zamkniętego kodu źródłowego nie potrafią takich rzeczy to jesteś z innego świata.

Odnośnie systemów, konfiguracji itp. to może im chodzić o rozwiązywanie konfliktów oprogramowania z różnymi konfiguracjami, albo patrzą jaka grupa komputerów przeważa. Może planują tworzyć nowe gry i chcą wiedzieć jak to jest ze sprzętem i pod jaki bardziej się dostosować bo same ankiety na stronie www mało dają. Wchodząc na to forum administratorzy też mają statystyki odnośnie wersji systemu operacyjnego, przeglądarki.

Czy 2% użytkowników tego forum skonfigurowało chociaż firewalla? Wiecie co procesy systemowe wysyłają? A macie w ogóle tego firewalla? :|

Napewno Cipsoft teraz siedzi i wam przegląda dokumenty, czyści konta bankowe i pisze raporty na policję za pirackie oprogramowanie :/

Bójcie się lepiej innych pomysłów, na przykład apple opatentował kamerę na środku monitora lcd pod matrycą tak, że jej nie widać. Taka kamera może śledzić wzrok i wam wyświetlać reklamy tam gdzie patrzycie... Ale to też za kilka lat najwcześniej.

Martka
23-04-2009, 13:12
@MatKus
Ośmielę się nie zgodzić. CipSoft informował o możliwości odwołania się od wcześniejszej akceptacji polityki prywatności poprzez wysłanie do nich e-maila. W ten sposób konta wszystkich graczy, którzy to zrobili, były blokowane.

http://forum.hunted.pl/showthread.php?t=7962 => na samym końcu jest o tym mowa.

Foxium
23-04-2009, 15:22

W obecnym newsie nie ma nic o IP ale w tym poprzednim 22 marca jest wyraznie napisane ze beda tez mieli dokladny wglad w logi IP, i teraz mi powiedz jak to sie ma do usprawniania gry. Ewidentnie zwiekszaja kontrole by wylapac jak najwiecej boterow a mydlą oczy tym ze to ma niby tylko sprawdzac konfiguracje by wyeliminowac bugi i takie tam.

ps. No i Ty moze juz nie grasz ale Twoj char stale na bocie lata :D

ps.2.

a to ich akurat obchodzi, ja rownie dobrze moge powiedziec ze kumpel/brat podpatrzyl moje passy i odpalil gre z botem a ja dostalem za to bana.
I pewnie bym sie tak tlumaczyl tyle ze za te ich "auto bans" oni nawet nie chca sluchac wymowek ;) I tak samo bedzie tutaj.

MatKus
23-04-2009, 20:16
W obecnym newsie nie ma nic o IP ale w tym poprzednim 22 marca jest wyraznie napisane ze beda tez mieli dokladny wglad w logi IP, i teraz mi powiedz jak to sie ma do usprawniania gry. I co im z tego, że mają adres IP? Na tej podstawie mogą:
1) złapać ludzi, którzy sharują postać od 2 różnych providerów, szczególnei z 2 różnych krajów.
2) dowiedzieć się, z jakiego kraju mają najwięcej graczy
i tyle. Sam fakt, że z tego samego IP łączy się wiele osób o niczym nie świadczy. W akademiku miałem ponad 600 osób na jednym IP, niby skąd mam wiedzieć, kto z nich gra w Tibię? I zresztą co mnie to obchodzi?

Nie wiem, czy wiecie, ale nawet fora internetowe zapisują, z jakiego IP pisał dany user. W kilka kliknięć moderator może sprawdzić, kto jeszcze pisze z tego IP oraz z jakiego innego IP pisze dany user, i kto jeszcze z tamtych numerów pisze... Jesteście szpiegowani! ;) Na większości strona zapisywane też są informacje, w jakich rozdzielczościach ludzie pracują, jakich używają systemów operacyjnych, przeglądarek, wersja flasha, wersja javy i masa innych informacji. Bo takie informacje są bardzo przydatne, i to nie do ścigania tego biednego spamera, tylko do dopracowywania strony do użytkowników. To samo tyczy się gier. Adres IP mówi, na jakim łączu siedzisz, od jakiego providera, z jakiego kraju. To są bardzo przydatne informacje dla autora gry online!
a to ich akurat obchodzi, ja rownie dobrze moge powiedziec ze kumpel/brat podpatrzyl moje passy i odpalil gre z botem a ja dostalem za to bana.
I pewnie bym sie tak tlumaczyl tyle ze za te ich "auto bans" oni nawet nie chca sluchac wymowek ;) I tak samo bedzie tutaj.
Jesli zalogował się twój kumpel, to dzielicie konto i to jest kolejny powód do bana :P Dla twojego dobra cię mogą zbanować, bo dzięki temu twój kumpel nie zrookuje ci twojego ukohanego knajta, co wali z axa i ma 250 poziom ;) Prawdę mówiąc znam wiele osób, które wolały by dostać w takiej sytuacji bana i poczekać sobie miesiąc, niż stracić kilkadziesiąt poziomów.

Też mnie ciekawi, bo oprócz dwóch pc mam laptopa i całkiem inne konfiguracje + mam IP publiczne i radiówkę w której mam 3 własne IP. Jest jeszcze masa niezabezpieczonych wifi. W 5 sekund mogę zmienić kompa i IP więc ciekawe czy mogą mnie zbanować bo przecież nie złamałem regulaminu...Myślisz, że jestes jedynym, który ma kilka komputerów? Oczywiście, że nie, i CipSoft na pewno sobie z tego zdaje sprawę, więc nie sądzę, żeby to był powód do bana.

No to fajnie, CIP Soft wykryje, pirackiego Windows'a i napisze raport do Microsoftu, a po jakimś czasie kochana policja zapuka do naszych drzwi. Przecież w tej ich polityce prywatności jest wyraźnie zaznaczone, że tych informacji nie będą udostępniać.

i00n
27-04-2009, 23:14
Nie moga sprawdzic czy ktos ma pirackiego windowsa. Informacja o windowsie jaka zbieraja jest wersja systemu (XP, Vista, 98 itp.) i jaki język posiada system, nic poza tym.

Hovvner
28-04-2009, 18:09
Jesteś dzikusem? Przecież wiele gier i programów wysyła takie dane, aby w przyszłości było jak najmniej błędów w stosunku hardware - software?

Pewien twórca botów pracuje nad rozszyfrowaniem nowo wprowadzonych hexów które idą na serwer, niedługo powinny być wyniki ;)

Rav
28-04-2009, 18:16
Nie wiem, czy wiecie, ale nawet fora internetowe zapisują, z jakiego IP pisał dany user. W kilka kliknięć moderator może sprawdzić, kto jeszcze pisze z tego IP oraz z jakiego innego IP pisze dany user, i kto jeszcze z tamtych numerów pisze... Jesteście szpiegowani!

szkoda tylko ze potem rozdajecie te ip swoim ziombelom i nas pinguja/dosuja. pamietam pare takich sytuacji

MatKus
28-04-2009, 22:35
szkoda tylko ze potem rozdajecie te ip swoim ziombelom i nas pinguja/dosuja. pamietam pare takich sytuacjiZ mojej strony nigdy coś takiego nie miało miejsca.
Jeśli uważasz, że ktoś coś podobnego zrobił, to nie wiem, czy wiesz, ale możesz podać do sądu, że ktoś udostępnienił twoje danych osobowych (adres IP jest zaliczany do nich, tak samo, jak adres domowy) i za jego udostępnienie grożą kary zgodnie z kodeksem karnym.
Nie wspominając już o tym, że takie zachowanie to dziecinada jak dla mnie. Tibia to tylko gra, jak ktoś nie potrafi uczciwie grać, to niech sobie gra w jakieś singleplayer, w których są cheaty.
Ze swojej strony mogę Cię zapewnić, że dołożę wszlekich starań, by na stronie, którą teraz prowadzę, takie coś nie miało miejsca, a jeśli się zdarzy, to modek, który udostępni te dane, raz dwa pożegna się z pozycją moderatora.