PDA

Pokaż pełną wersje : Ja też bazgrolę.

Disseny__
01-06-2009, 12:08
Tak, bazgrolę. I to bardzo brzydko. No cóż, większego krytyka moich prac ode mnie chyba na tym świecie nie ma, ale warto poszukać.

http://yfrog.com/5f20090404210755j
To za czasów, jak bawiłam się jeszcze ołówkiem, sprzed pół roku (nowszych nie mam jeszcze)

http://img193.imageshack.us/img193/9881/rysunek.png
Tablet+Photoshop+Beztalencie = Armagedon

Jak jeszcze coś nabazgrolę, bo rysowaniem tego nie da się nazwać to wrzucę.

Puii
01-06-2009, 12:44
Sens tego tematu jeżeli wiesz że bazgrolisz?

9-NINE
01-06-2009, 13:20
Sens tego tematu jeżeli wiesz że bazgrolisz?
Nadzieja że ktoś napisze "Nie bazgrolisz"?

Bazgrolisz. Delikatnie rzecz ujmując.

Erverse
01-06-2009, 13:28
Sorz, ale nie będę tym wybrańcem mówiącym "nie bazgrolisz"

Radix
01-06-2009, 13:40
Nie bazgrolisz, robisz z siebie idiotkę -.-' Do przyklejonego, won!

Muszkiet
01-06-2009, 14:39
Bazgrolisz.

Disseny__
01-06-2009, 14:42
Nadzieja że ktoś napisze "Nie bazgrolisz"?

Bazgrolisz. Delikatnie rzecz ujmując.

Nie, tylko liczę na krytykę. >.>
Jakąś konkretną. Napisać mi, jakie błędy robię, czy coś w tym stylu.... jak ktoś się nie zna, to niech się nie wypowiada.

Puii
01-06-2009, 14:47
Nie znam się ale i tak się wypowiem

Panienka na 2 obrazku jest staroświecka i wygląda jakby złapała zonka patrząc na mnie, odstraszają mnie też krzywe krechy i trójkątna grzywka, do tego dochodzi owłosiona szyja bo cieniem tego nazwać nie można, i 0 efektu wtopienia włosów w tło(mam na myśli, że bardziej mi te włosy na tylną ścianę wyglądają)

Disseny__
01-06-2009, 14:54
Nie znam się ale i tak się wypowiem

Panienka na 2 obrazku jest staroświecka i wygląda jakby złapała zonka patrząc na mnie, odstraszają mnie też krzywe krechy i trójkątna grzywka, do tego dochodzi owłosiona szyja bo cieniem tego nazwać nie można, i 0 efektu wtopienia włosów w tło(mam na myśli, że bardziej mi te włosy na tylną ścianę wyglądają)

Nie umiem jeszcze cieniować na tablecie. Dzisiaj go dostałam i się uczę. (;

Johanes19
01-06-2009, 15:03
Ja tez jestem brazolem :confused:

Erverse
01-06-2009, 15:54
Nie umiem jeszcze cieniować na tablecie. Dzisiaj go dostałam i się uczę. (;

Czy ty chcesz mi wmówić, że tu jest użyty tablet? No bez jaj, nawet ja bym coś ładniejszego odpicował. A tak na marginesie to co to za kreski na tym 2 rysunku? Te dookoła postaci.

Disseny__
01-06-2009, 16:24
Czy ty chcesz mi wmówić, że tu jest użyty tablet? No bez jaj, nawet ja bym coś ładniejszego odpicował. A tak na marginesie to co to za kreski na tym 2 rysunku? Te dookoła postaci.

Nie piszę, że potrafię ładnie rysować. A co do tych "kresek" to ja tam zawsze rysuję.

Radix
02-06-2009, 11:47
Chcesz się uczyć? To obserwuj. Wkleiłaś dwa totalnie zmizerniałe obrazki i myślisz, że coś Ci to da? Masz ZEROWE pojęcie o anatomii. Zacząłbym właśnie od tego. Odstaw durną mangę, to guzik Ci da. Rysuj z natury, obserwuj, rysuj z modela, poczytaj o anatomii człowieka i o PODSTAWACH. Tego Ci brak. Ach i odstaw tablet, tylko siądź do ołówka. Niewprawionym tablet guzik daje i nie uczy tego, co zrobi ołówek i kartka. Taka podstawowa zasada - twardszym ołówkiem lekki szkic tego, co chcesz zrobić (dunno, HB, czy cuś), a później miększym poprawiasz to w wersji finalnej, dodajesz cieniowanie, etc.

Puii
02-06-2009, 11:51
http://www.sk-gaming.com/album/15872

masz wzorzec.

BialyOleander
02-06-2009, 12:03
Rysujesz fatalnie wolę oglądać własne wymiociny niż ten szajs

Nelo
02-06-2009, 12:36
[QUOTE]http://www.sk-gaming.com/album/15872

masz wzorzec./QUOTE]

OMg, człowieku aleś fatalny przykład podstawił. Odradzam kopiowanie ze zdięć. Jedyne czego uczy to bystrego oka. Mój kumpel na studiach potrafi w kilka minut odkopiować zdięcie ale nic nie umie narysować z głowy. Jeśli chodzi o portrety to prawda.. łatwiej jest oddać czyjeś cechy bezmyślnymi plamami. Trzeba się tylko zastanowić w takim razie czy nie lepiej jest ustawić filtr ołówkowy w photoshopie i przejechać po zdięciu. Aż mi sie nie dobrze robi jak patrze na płaskość tych portretów. Żadnej różnicy planów, wydobycia bryły.

Disseny__ zacznij od rozbijania sobie rzeczy na podstawowe bryły. weź np szklanke do ręki i zobacz jak jest zbudowana (z waleca, sześcianu, stożeka?)

Zarysuj te bryły w mierząc odpowiednie proporcje, (szerokość do długości)
potem wpisuj w te bryły detal. A na końcu światłocień. Najprościej badać gradacje mrużąc oczy i obserwując. To co jest najciemniejsze będzie się stawało plamą, stopniowo najjaśniejsze elementy będą zostawać.

Obserwacja. Każdy element to konstrukcja. Nie rysuj po konturach na czuja, tylko buduj przedmiot.
Nie słuchaj Radka- lubisz mange? rysuj mange, ale rysuj ją poprawnie. W każdym tutku mangowym w necie jest jak budować laleczkę wyjściową. Postacie mangowe również bazują na podstawach anatomii, wkońcu czlowiek ma dwie nogi, dwie ręce klate i głowe.

pozdrawiam. i powodzenia.

Puii
02-06-2009, 12:38

masz wzorzec./QUOTE]

OMg, człowieku aleś fatalny przykład podstawił. Odradzam kopiowanie ze zdięć. Jedyne czego uczy to bystrego oka. Mój kumpel na studiach potrafi w kilka minut odkopiować zdięcie ale nic nie umie narysować z głowy.

Disseny__ zacznij od rozbijania sobie rzeczy na podstawowe bryły. weż np szklanke do ręki i zobacz jak jest zbudowana (walec, sześcian, stożek)

Zarysuj te bryły w mierząc odp[owiednie proporcje, (szerokość do długości)
potem wpisuj w te bryły detal. A na końcu światłocień. Najprościej badać gradacje mrużąc oczy i obserwując. To co jest najciemniejsze ędzie się stawało plamą, stopniowo najjaśniejsze elementy będą zostawać.

Obserwacja. Każdy element to konstrukcja. Nie rysuj po konturach na czuja, tylko buduj przedmiot.

Ja mówię wzorzec człowieku, nie przykład.

Radix
02-06-2009, 13:58
Ja mówię wzorzec człowieku, nie przykład.
Wzorzec, inaczej wzór, to nic innego, jak przykład. Na następny raz zastanów się pięć razy, nim kogoś poprawisz "człowieku". Wzorzec, to inaczej znaczy, że ma się na tym wzorować, a Nikoś uświadomił, że nie warto. EOT
Nikoś - MANGA TO ZUO! Koniec, kropka.

Disseny__
02-06-2009, 14:16

masz wzorzec./QUOTE]

OMg, człowieku aleś fatalny przykład podstawił. Odradzam kopiowanie ze zdięć. Jedyne czego uczy to bystrego oka. Mój kumpel na studiach potrafi w kilka minut odkopiować zdięcie ale nic nie umie narysować z głowy. Jeśli chodzi o portrety to prawda.. łatwiej jest oddać czyjeś cechy bezmyślnymi plamami. Trzeba się tylko zastanowić w takim razie czy nie lepiej jest ustawić filtr ołówkowy w photoshopie i przejechać po zdięciu. Aż mi sie nie dobrze robi jak patrze na płaskość tych portretów. Żadnej różnicy planów, wydobycia bryły.

Disseny__ zacznij od rozbijania sobie rzeczy na podstawowe bryły. weź np szklanke do ręki i zobacz jak jest zbudowana (z waleca, sześcianu, stożeka?)

Zarysuj te bryły w mierząc odpowiednie proporcje, (szerokość do długości)
potem wpisuj w te bryły detal. A na końcu światłocień. Najprościej badać gradacje mrużąc oczy i obserwując. To co jest najciemniejsze będzie się stawało plamą, stopniowo najjaśniejsze elementy będą zostawać.

Nie słuchaj Radka- lubisz mange? rysuj mange, ale rysuj ją poprawnie. W każdym tutku mangowym w necie jest jak budować laleczkę wyjściową. Postacie mangowe również bazują na podstawach anatomii, wkońcu czlowiek ma dwie nogi, dwie ręce klate i głowe.

Dzięki, tak jeszcze nigdy nie próbowałam. Tak szczerze to nie uczyłam się rysować. W mojej rodzinie nikt nie miał talentu. Nie uczyłam się anatomii, cieniowania i takich różnych. Zawsze z wyobraźni.

Nelo
02-06-2009, 14:56

Radek, wielu wielkich grafikow zaczynało od mangi:

http://omen2501.deviantart.com/art/Sarah-25-11507589

Omen chyba dobrze na tym wyszedł ;p

http://omen2501.deviantart.com/
Ale co racja, to racja. Manga troche ogranicza choryzonty w sztuce.

Puii
02-06-2009, 16:11
Wzorzec, inaczej wzór, to nic innego, jak przykład. Na następny raz zastanów się pięć razy, nim kogoś poprawisz "człowieku". Wzorzec, to inaczej znaczy, że ma się na tym wzorować, a Nikoś uświadomił, że nie warto. EOT

k, mój błąd, poszedłem na łatwiznę, miałem na myśli by rysując swoje własne rysunki, starał się używać techniki i estetyki wykonanej na tych co podałem.

Szanuje twój post bo jest dobrze napisane i wiesz na ten temat więcej niż ja, nie zmienia to jednak faktu, że jeżeli autor nie stara się nad tematem, to ja nie staram się nad odpowiedzią.

Radix
02-06-2009, 22:13
k, mój błąd, poszedłem na łatwiznę, miałem na myśli by rysując swoje własne rysunki, starał się używać techniki i estetyki wykonanej na tych co podałem.

Szanuje twój post bo jest dobrze napisane i wiesz na ten temat więcej niż ja, nie zmienia to jednak faktu, że jeżeli autor nie stara się nad tematem, to ja nie staram się nad odpowiedzią.

A ja szanuję, że nie jesteś kolejnym ignorantem, który krzyczy "i tak jesteś gópi" (znając życie jakiś elo wannabe tak za chwilę napisze).
Co do tematu, to bardziej określiłbym to mianem młodego wieku i płci przeciwnej (wszak płeć żeńska nie rozumie sama siebie). Co więcej, najzabawniejsze jest to, że pyta o poradę ludzi na forum o grze z pixelkami, zamiast sięgnąć po poradę u źródła (czyt. książka, bądź google).

Nikoś - dla laika manga to zuo. Dlaczego? A dlatego, że 3/4 z nich nie rozumie ocb i bazgrają oczy na pół twarzy itp itd, czego później jest się ciężko oduczyć. Lepiej rysować realistycznie, a później przejść na mangę niż na odwrót.

lord_piteer
03-06-2009, 22:05
jak mnie denerwuje takie pismo

"Ja też bazgrolę."
żę ę coą?

To jest internet, nie lekcja polskiego.
Dobra może przesadzam, ale dla mnie to jest oczoje*ne.
Btw. nie umiesz rysować, jak chcesz coś pojąć to weź dziewczyno poszukaj czegoś na czym możesz sie wzorować i dopiero coś wrzucaj.

Erverse
03-06-2009, 22:11
jak mnie denerwuje takie pismo

"Ja też bazgrolę."
żę ę coą?

To jest internet, nie lekcja polskiego.
Dobra może przesadzam, ale dla mnie to jest oczoje*ne.
Btw. nie umiesz rysować, jak chcesz coś pojąć to weź dziewczyno poszukaj czegoś na czym możesz sie wzorować i dopiero coś wrzucaj.

O co ci chodzi? O polskie znaki? W twoim poście też one występują. Zresztą... wg mnie to dobrze jak ktoś używa polskich znaków w necie.

lord_piteer
03-06-2009, 22:24
O co ci chodzi? O polskie znaki? W twoim poście też one występują. Zresztą... wg mnie to dobrze jak ktoś używa polskich znaków w necie.

tu akurat naduzylem, zwykle stawiam tylko kropki i przecinki. No i duze litery.
Ale nie wiem czemu, taka gadka mnie denerwuje... Z kujonstwem + pokemoństwem i "kreyjzi młodzieżą.!" mi sie kojarzy i tak jakoś.

+ za to że nie wyskoczyłeś do mnie z mordą

Disseny__
22-06-2009, 09:18
tu akurat naduzylem, zwykle stawiam tylko kropki i przecinki. No i duze litery.
Ale nie wiem czemu, taka gadka mnie denerwuje... Z kujonstwem + pokemoństwem i "kreyjzi młodzieżą.!" mi sie kojarzy i tak jakoś.

+ za to że nie wyskoczyłeś do mnie z mordą

Nie, nie.... co mają 'pOkEmOnY' do poprawnego pisania?

Dobra, EOT.

http://fc01.deviantart.com/fs49/i/2009/162/f/7/Sweet_girl__by_DARKNESSCANDY.jpg

Nie czepiajcie się o dziwny kolor twarzy, po zeskanowaniu była cała biała, to na kompie próbowałam poprawić, ale mi nie wyszło ._.

Radix
22-06-2009, 11:16
Dalej masz zerowe postępy. Za duże oczy, dwie kreski zamiast nosa, za małe i za nisko położone usta. W ogóle, to jej czaszka jest nieproporcjonalna i dziwna. To, że nawaliłaś kolorku (z czego głównie się męczyłaś przy włosach) nic nie da, jeśli anatomia leży. Nie wzięłaś sobie w ogóle do serca rad, które zostały Ci polecone. Jeśli masz zamiar rozwijać się w ten sposób, to marne Twoje szanse na narysowanie coś fajnego.

Erverse
22-06-2009, 11:48
Loled, jakby otworzyła usta to i tak jej paszcza wciąż będzie 3x mniejsza od jednego oka : ) Co do nosa - lord voldemort ;x

Disseny__
22-06-2009, 12:18
Z tego co kojarzę, to w mandze właśnie tak rysuje się nos.

Maciekxd
22-06-2009, 12:38
Źle kojarzysz

Shanhaevel
22-06-2009, 17:53

Nos powinien chyba przypominać nos?

Disseny__
22-08-2009, 13:28
Przepraszam za tamte rysunki, wrzucałam tylko najgorsze ._.
Poćwiczyłam trochę. Teraz moje prace nawet mi się podobają. No nic, do tamtych się po prostu nie przykładałam. Siedziałam nad rysunkiem najdłużej godzinę, tyle. Teraz potrafię coś rysować nawet kilka godzin. Zakupiłam nawet skaner! Ale do rzeczy:
http://i28.tinypic.com/mt2fld.jpg
Rysowałam gapiąc się twórczo w jakiś obrazek wydrukowany z neta, ale nie chce mi się go teraz szukać. >.> Moja pierwsza praca, przy której się starałam. Wiem, że źle narysowałam nogę ale już mi się poprawiać nie chciało ._.

Argen
22-08-2009, 14:29
Oprócz tej katastroficznej nogi źle narysowane są: jej prawa ręka w łokciu, palce i dłoń tejże ręki, lewa ręka w miejscu gdzie przewiązana jest niebieskim materiałem, nogi "wychodzą" ze złego miejsca (nie wspominając o tym, że proporcje uda do łydki są mniejwięcej jak 3 : 1 ^^). Na twoim miejscu skupiłbym się bardziej nad proporcjami ciała czy techniką rysunku, a nie na kolorowaniu. No i odłożyłbym w końcu tą magne, ale mówiło ci o tym chyba z tysiąc osób, więc mój głos raczej niczego nie zmieni. Podsumowując: weź do ręki ołówek bez kredek i siądz do rysunku z głowy, a nie z internetu. I staraj się, żeby to co rysujesz przypominało rzeczywistość...

Disseny__
22-08-2009, 14:49
Wybacz, pasjonuje mnie manga, to rysuję mangę. ^^ "Normalnych" ludzi rysować nie potrafię, próbowałam może ze dwa razy. A może jestem zbyt samokrytyczna?
No nic, talentu nigdy nie miałam, rysuję od roku, wliczając prawie półroczną przerwę, więc cudów nie wymagajcie ^^

Argen
22-08-2009, 15:00
Jeśli twoim zamiarem jest rysowanie mangi i nie chcesz się bardziej rozwijać, to polecam tutoriale na youtubie (how to drow manga characters, how to drow manga eyes itd). Tylko, używaj ich jako pomocy, a nie wzoru do kopiowania.

I jeszcze jedno, nie bierz mojej krytyki jako ataku na twoją osobe. Powodzenia.

Disseny__
22-08-2009, 15:11
Nie biorę krytyki jako atak. Po to wrzucam rysunki, żeby ktoś je skrytykował ^^

Kupiłam książkę i to z niej się uczę. Mało z niej korzystam, tylko, jak czegoś nie wiem.
Najgorsze jest to, że potrafię potargać rysunek, który mi się nie podoba i przez długi czas już nie rysować. A później znowu się nie staram.

Shanhaevel
22-08-2009, 15:24
Najgorsze jest to, że potrafię potargać rysunek, który mi się nie podoba i przez długi czas już nie rysować. A później znowu się nie staram.

Ja rysuję podobnym tokiem. : P Próbuję coś spłodzić, nie idzie mi, wkurzam się, nie rysuję przez długi czas, pod wpływem impulsu znowu rysuję, widzę postępy. Dziwne.

Disseny__
22-08-2009, 16:05
Macie jeszcze jedno:
http://img190.imageshack.us/img190/3158/rysunekd.png
Tabletowo :3
Rysowałam to dla koleżanki. Straciłam na o godzinę życia.
Szczerze, podoba mi się ten rysunek.

Erverse
22-08-2009, 16:13
Oko oraz łuk brwiowy prześwitują przez włosy. Nos wielgachny. Co do fryzury - co to jest? Włosy z lewej strony są troche "dziwne"

Disseny__
22-08-2009, 16:27
Nos wcale taki duży nie jest.
A włosy natapirowane ._. Koleżanka tak sobie życzyła, to tak jej narysowałam ; )

Argen
22-08-2009, 16:39
A gdzie ona ma uszy? ; p

Disseny__
22-08-2009, 17:13
O fak.... y.... włosy zasłaniają ^^'

Vasth
22-08-2009, 22:40
Nie wiem czy po tapirowaniu wlosow miala by taka dziure po prawej. ; d

Radix
22-08-2009, 22:53
A ja dalej uważam, że nie zrobiłaś postępów. Oczami i fryzem próbowałaś przykryć to, że dalej masz ZEROWE pojęcie o anatomii. Na dodatek Twoja bohaterka ma włosy na nogach. Rzucasz się na kolory, gdzie nie potrafisz nawet linearnie narysować poprawną postać. Manga, czy nie manga - anatomia jako tako się zachowuje. Nawet przy tych większych oczach - nie wyolbrzymiają się one AŻ tak na twarzy (ta, wiem - są wyjątki). Ale co ja się będę produkował, skoro i tak masz to w swej zacnej rzyci. To, co miałem do napisania napisałem kilka postów wcześniej.

Disseny__
24-08-2009, 09:13
Rysuję od niedawna, a Wy wszyscy już wymagacie cudów. Nie będę przecież od razu umiała wszystkiego naraz, prawda? ^^ Chyba nikt nie rysował pięknie od zawsze, bez ćwiczeń. Ci, którzy ładnie rysują, ćwiczą przeważnie od kilku lat.

Dark Sven
24-08-2009, 10:40
Ale postępy i stosowanie się do rad nigdy nie zaszkodzi. No i na Boga. Odpuść sobie tę kretyńską mange.

Vrael
24-08-2009, 14:17
Ehhh... Kolejna dziewczyna rysująca inne dziewczyny, księżniczki itp...

Wszyscy się czepiacie rzeczy typu "EJ ONA MA KRZYWY NOS!" a ja tu widzę problem z ogólnym postrzeganiem brył. Nie baw się w rysowanie każdego włoska po kolei, nawet w mandze zaznaczają jedynie światłocień a nie same włosy. Do twojej kreski się przyczepić nie mogę bo to jest rzecz, która się wypracowuje z czasem, ale celuj bardziej w gładką równą kreskę niż w postrzępioną, to powinno dać lepszy efekt.

Szczerze mówiąc, tu nie ma czego krytykować, każdy ma takie prace na początku i ty nie jesteś wyjątkiem. Mógłbym się tu czepić czego bym zechciał, błędy raczej sama widzisz, możesz zawsze porównać swoje prace z profesjonalnymi mangami jeśli masz z tym problem. Wszystko opiera się na praktyce - im więcej rysujesz tym lepiej zaczyna ci to wychodzić i żaden użytkowniki tibia.pl ci tutaj nie pomoże. Naucz się zasad proporcji, na youtubie masz pełno filmików jak powstaje manga od zera.

Mam w szkole koleżankę, która od dziecka rysuje mangę (ale poważnie w hurtowych ilościach rysunki) i ona jest już na profesjonalnym poziomie. Gdyby chciała to spokojnie mogłaby rysować komiksy sprzedawane w sklepach. Najciekawsze jest to, że podczas rysowania mangi, nauczyła się też podstawowych zasad rysunku rzeczy realnych i to podważa opinie ludzi mówiących ci, żebyś rzuciła mangę. Rób to co lubisz, nic na siłę (dopóki nie jesteś w szkole plastycznej bo tam to nie ma zlituj xD).

Argen
24-08-2009, 15:27
Mam w szkole koleżankę, która od dziecka rysuje mangę (ale poważnie w hurtowych ilościach rysunki) i ona jest już na profesjonalnym poziomie. Gdyby chciała to spokojnie mogłaby rysować komiksy sprzedawane w sklepach. Najciekawsze jest to, że podczas rysowania mangi, nauczyła się też podstawowych zasad rysunku rzeczy realnych i to podważa opinie ludzi mówiących ci, żebyś rzuciła mangę. Rób to co lubisz, nic na siłę (dopóki nie jesteś w szkole plastycznej bo tam to nie ma zlituj xD).

Gówno prawda, manga zacieśnia horyzonty artystyczne i tyle. Ja też zaczynałem rysunki od mangi i dobrze wiem ile pracy wymaga żeby oduczyć się mangowych nawyków (np dużych oczu). Oczywiście, manga MA przypominać rzeczywistość w jakimś tam stopniu, więc podstaw rysunku można się nauczyć (a przedmiony martwe wyglądają tak samo nawet w mangach). Jednak nawyki zostają i kropka. Ale sama Dissney_ powiedziała, że jej jedynym celem jest nauka rysowania mang, więc nvm.

Btw. nikt nie czepiał się "krzywego nosa", a jedynie tego, że niby-nos nie przypominał nosa. Sam nie powiedziałeś nic nowego, bo tutoriale na youtubie poleciłem ja, a o rysowaniu brył i o zasadzie "ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć" mówili już inni.

#edit

Jeszcze jedno, pomiędzy rysowaniem nawet wyglądających na profesjonalne rysunków, a tworzeniem własnego komiksu jest ogromna przepaść. Takie info : )

Disseny__
24-08-2009, 16:30
Ale jeden czepiał się zbyt dużego nosa. A to już chyba na siłę doszukiwał się błędów -.-
Właśnie maluję jakiś krajobraz, czy cuś. Tak dla odmiany. Życzcie mi powodzenia (;

Vrael
24-08-2009, 17:46
Gówno prawda, manga zacieśnia horyzonty artystyczne i tyle. Ja też zaczynałem rysunki od mangi i dobrze wiem ile pracy wymaga żeby oduczyć się mangowych nawyków (np dużych oczu). Oczywiście, manga MA przypominać rzeczywistość w jakimś tam stopniu, więc podstaw rysunku można się nauczyć (a przedmiony martwe wyglądają tak samo nawet w mangach). Jednak nawyki zostają i kropka. Ale sama Dissney_ powiedziała, że jej jedynym celem jest nauka rysowania mang, więc nvm.
Jak masz nawyki rysowania dużych oczu podczas patrzenia na model to już twój indywidualny problem. Przedmioty w rzeczy samej wyglądają tak samo. Wg. mnie postaci z mangi i postaci rzeczywiste to dwie różne rzeczy, ale w obydwu przypadkach rysujesz to samo tylko w inny sposób, to chyba logiczne, że nie możesz walnąć dużych mangowych oczu do realistycznego portretu. To tak jakbyś walnął plamę na rysunku który chcesz by był linearny, ale walnąłeś ją tylko dlatego, że przez długi czas robiłeś obrazy plamą. Nie wolno zapominać, że manga ma wiele oblicz i każda może być rysowana inaczej, ale w bardziej poważnych mangach spotkamy się z plus minus realistycznymi kształtami ciała i jedyne co się bardzo różni to głowa. Jeśli zaczniesz ćwiczyć rysowanie głowy od zera patrząc na model zapominając o mandze to nie powinieneś mieć problemu - bo cóż to za problem narysować coś na co patrzysz? Chyba aż tak cię ten nawyk nie ogranicza.

Chyba, że mówisz o rysowaniu realistycznych postaci z GŁOWY zaraz po rysowaniu mangi i bez wcześniejszego doświadczenia w rysowaniu realistycznych twarzy, to się nie dziw.

Btw. nikt nie czepiał się "krzywego nosa", a jedynie tego, że niby-nos nie przypominał nosa.
Po pierwsze nie zrozumiałeś o co mi chodzi, a po drugie - jeśli już chcesz się o ten nos kłócić, to wg. mnie jest ok a nie jakieś cudy z lordem voldemortem.

Sam nie powiedziałeś nic nowego, bo tutoriale na youtubie poleciłem ja, a o rysowaniu brył i o zasadzie "ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć" mówili już inni.
Oczywiście, że przeczytałem wszystkie posty od góry do dołu i zaraz powtórze wszystko co inni tym samym przypisując całą chwałę sobie Muahahah. (sarkazm)

Przeleciałem tylko cały temat wychwyciłem kilka postów już takiego mangorosłego artysty jak ty nie chciało mi się czytać. Po twoich słowach mam wrażenie, że jesteś wręcz zazdrosny o to, że ja powiedziałem to samo co ty, a to powinno ci raczej schlebiać.

#edit

Jeszcze jedno, pomiędzy rysowaniem nawet wyglądających na profesjonalne rysunków, a tworzeniem własnego komiksu jest ogromna przepaść. Takie info : )
Heh, tu ci powiem, że ona rysuje własne komiksy. Może trochę skromna historia, ale rysunki jak już wspomniałem - na wysokim poziomie.

Argen
24-08-2009, 18:45
Jak masz nawyki rysowania dużych oczu podczas patrzenia na model to już twój indywidualny problem. Przedmioty w rzeczy samej wyglądają tak samo. Wg. mnie postaci z mangi i postaci rzeczywiste to dwie różne rzeczy, ale w obydwu przypadkach rysujesz to samo tylko w inny sposób, to chyba logiczne, że nie możesz walnąć dużych mangowych oczu do realistycznego portretu. To tak jakbyś walnął plamę na rysunku który chcesz by był linearny, ale walnąłeś ją tylko dlatego, że przez długi czas robiłeś obrazy plamą. Nie wolno zapominać, że manga ma wiele oblicz i każda może być rysowana inaczej, ale w bardziej poważnych mangach spotkamy się z plus minus realistycznymi kształtami ciała i jedyne co się bardzo różni to głowa. Jeśli zaczniesz ćwiczyć rysowanie głowy od zera patrząc na model zapominając o mandze to nie powinieneś mieć problemu - bo cóż to za problem narysować coś na co patrzysz? Chyba aż tak cię ten nawyk nie ogranicza.

Chyba, że mówisz o rysowaniu realistycznych postaci z GŁOWY zaraz po rysowaniu mangi i bez wcześniejszego doświadczenia w rysowaniu realistycznych twarzy, to się nie dziw.

To chyba jasne, że mówie o rysunku z głowy a nie o portretowaniu modela. Nie wiem kim jesteś, ani jakie jest twoje doświadczenie w rysunku, ale poczytaj sobie na forach i zobaczysz, że ogromna większość artystów podziela moje zdanie. Manga ogranicza i tyle. Oczywiście, można potem przerzucić się na realistyke i wyjść na tym z korzyścią, ale zajmuje to dużo więcej czasu i, tak jak mówie, pewne nawyki zostają. Co do realistyczności 'poważnych mang', to zgadzam się, ale pewne skróty i ułatwienia pozostają dopóki jest to manga. A indywidualizm autorów nie ma tu nic do rzeczy, bo zawsze będą pewne cechy wspólne odróżniające mange od rysunku realistycznego.

Po pierwsze nie zrozumiałeś o co mi chodzi, a po drugie - jeśli już chcesz się o ten nos kłócić, to wg. mnie jest ok a nie jakieś cudy z lordem voldemortem.

Nie zrozumiałem o co ci chodzi, bo nie napisałeś zrozumiale, a to już nie moja wina. No i według mnie nos nie jest ok, ale to już drugorzędna sprawa.

Oczywiście, że przeczytałem wszystkie posty od góry do dołu i zaraz powtórze wszystko co inni tym samym przypisując całą chwałę sobie Muahahah. (sarkazm)

Przeleciałem tylko cały temat wychwyciłem kilka postów już takiego mangorosłego artysty jak ty nie chciało mi się czytać. Po twoich słowach mam wrażenie, że jesteś wręcz zazdrosny o to, że ja powiedziałem to samo co ty, a to powinno ci raczej schlebiać.

Nie jestem zazdrosny, ale zły, bo przeczytanie czterdziestu postów naprawde nie jest aż tak czasochłonne. Wkurza mnie fakt, że ludzie zamiast przeczytać dany temat (nie mówie tu o tematach ciągnących się dziesiątki stron) wpadają i powtarzają słowa, które już padły. Nie wiem po co określasz mnie jako "mangorosłego artyste", to miałbyć jakiś atak? Nie jestem specjalnie utalentowany i pracowity, a moje prace prezentują się najwyżej średnio. Chodzi mi tu o podejście do tematu.

Heh, tu ci powiem, że ona rysuje własne komiksy. Może trochę skromna historia, ale rysunki jak już wspomniałem - na wysokim poziomie.

Możliwe, nie wiem jakie są jej możliwości, ale chodziło mi o to, że aby stworzyć dobrą mange, która się sprzeda, trzeba mieć sponsoring no i pomysł, naprawde dobry pomysł.

Dodam jeszcze na koniec, że nic do ciebie nie mam i nie chce, żebyś moje posty uznał za agresywne. Jeśli tak je odebrałeś, to przepraszam. Poprostu lubie kiedy ludzie wypowiadają się na tematy, które rozumieją, a przeczytanie kilku postów naprawde nie jest trudne.
A jeśli chcesz kontynuować dyskusje, to prosze, żebyś napisał na PW, nie róbmy syfu w temacie.

#edit

@2up

Powodzenia : )

Vrael
24-08-2009, 20:06
Myślę, że ukrywanie takiej dyskusji na PW jest czymś na czym nie skorzystamy, w końcu poruszamy tematy, które szczerze mówiąc rzadko widzę w tym dziale, a niejeden się może czegoś nowego dowiedzieć. Rzeczywiście odebrałem twój post jako ofensywny. Widzę, że jednak się rozumiemy pomimo tych nieporozumień.

Chciałem jeszcze zwrócić uwagę, że mangowe twarze dużo łatwiej jest opanować niż rzeczywiste i szczerze mówiąc traktuje to jak dwie różne dziedziny - stąd moje wzburzenie na temat nawyków z mangi. Tak czy inaczej, też słyszałem o tym problemie u innych ale myślę, że to się wywodzi jedynie z braku doświadczenia w rysowaniu rzeczywistych postaci.

Co do postów, różnie ze mną bywa. Raz czytam raz nie - zależy jak ocenię wartość treści. W tym temacie raczej się powtarzały więc po prostu czytałem co drugi-trzeci, czegoś nie doczytam.

Mangorosły artysta - artysta, który rósł na mangach :P takie sobie słówko stworzyłem.

A ten "komiks, który się sprzeda", nie wiem czy czytasz nazwiska autorów na komiksach (tak, -ów, bo często jest dwóch, czasem i więcej) - mam na myśli, że jest jeden dziad od scenariusza drugi od rysowania, przykładem może być Rosiński i Van Hamme z "Thorgala". Domyślam się, że znasz ten komiks, kiedyś był bardzo popularny i nawet nadal jest.

Podsumowując, rzeczywiście odebrałem twoje posty jako agresywne i próbujące mnie poniżyć, rozumiem, że nic między nami nie ma ;)

P.S. Moje doświadczenie bardziej skłania się ku rzeczywistości niż mandze, ale manga nie jest mi obca (inaczej bym się nie kłócił xD).

Argen
24-08-2009, 20:28
Określenie "mangorosły artysta" uznałem za przytyk, ale zrozumiałem o co ci chodzi.

Co do twarzy. Zgadza się, manga nie jest trudna do opanowania i twarze w niej nie są wyjątkiem i rzeczywiście, mangowe twarze to zupełnie inna bajka niż twarze realistyczne. Ale wiele osób "mangorosłych" (;P), w tym ja, ma problemy z oddaniem pełnorealistycznej twarzy z wyobraźni. Mam na myśli, że często używam "ułatwień", które stosuje się w mandze i potem musze je korygować.

A co do tworzenia komiksów, zacytuję twórce "Naruto", który napisał, że "w zawodzie mangaki umiejętność dobrego rysunku jest najmniej potrzebna :d". Imo, żeby stworzyć dobry komiks, który naprawdę się wybije trzeba mieć sponsora, umiejętności i pomysł. Chyba, że zostaniemy zatrudnieni jako rysownik i będziemy jedynie tworzyli kadry dla gotowego pomysłu.

Myślę, że to koniec naszej dyskusji, bo raczej doszliśmy do porozumienia? Ja ze swojej strony jeszcze raz przepraszam, za dosyć agresywny post.

Radix
24-08-2009, 20:44
Ja się przypieprzyłem do mangi, bo to już nie pierwsza osoba, która NIE ROZUMIE o co chodzi w rysunku. Zauważcie, że prace są PŁASKIE i NIEPOPRAWNE ANATOMICZNIE (nawet jak na mangę). Gdyby autorka rysowała bryły zamiast oczu na pół twarzy, to zrozumiałaby na czym polega cieniowanie. Gdyby autorka potrenowała sam "szkielet" człowieka (bez detalu), to by zrozumiała na czym polega anatomia. Gdyby autorka poczytała coś o podstawach rysunku, to by wiedziała, że nie skupiamy się na jednej/dwóch rzeczach, tylko na każdym jednakowo i rysujemy stopniowo - od szkicu do detalu. Gdyby autorka poszukała nawet wersji pdf książki "Jak powstaje manga", to również tam znalazłaby wiele ciekawych informacji na temat rysowania komiksu, używanych narzędzi i rzeczy, które starałem się jej przekazać. Ja również bazgrałem trochę mangi na podstawie książki i o ile pamiętam wyglądały one lepiej, niż te zamieszczone tutaj. Na dodatek - później postanowiłem rysować NORMALNIE i daję głowę, że przy próbie mangowania poszłoby mi teraz lepiej, niż przy dalszym ciągnięciu mangi. Z mojej strony to koniec i nie zamierzam się udzielać w tym temacie nigdy więcej.

Nelo
23-09-2009, 10:48
Panowie, po co wy się tak od zaraz bulwersujecie. Czy nie najważniejsze w rysunku jest po prostu rysować? Fakt postęp warsztatu pojawia się wraz ze stopniowym i dokładnym zrozumienie,m tego co się rysuje i w żaden inny sposób mistrzem się nie zostanie. Różnica między nami a "Matejko" jest taka, że oni przeswajali to szybciej i lepiej. Być może autorce potrzeba zrobić milion szkiców zanim zrozumie co robi źle, a tobie Radzio 2-3.

Co proponuje, przestać się kłucić i zacząć rysować.

Kenixia
05-10-2009, 22:31
Panowie, po co wy się tak od zaraz bulwersujecie. Czy nie najważniejsze w rysunku jest po prostu rysować? Fakt postęp warsztatu pojawia się wraz ze stopniowym i dokładnym zrozumienie,m tego co się rysuje i w żaden inny sposób mistrzem się nie zostanie. Różnica między nami a "Matejko" jest taka, że oni przeswajali to szybciej i lepiej. Być może autorce potrzeba zrobić milion szkiców zanim zrozumie co robi źle, a tobie Radzio 2-3.

Co proponuje, przestać się kłócić i zacząć rysować.

Bulwersują się dlatego, że rysuje się faktycznie po to, aby rysować, dla własnej przyjemności, Ale jeśli WSTAWIA się to do internetu, to musi to coś jednak reprezentować, jakiś poziom. Gdybym ja miała każde swoje bazgroły, które rysowałam dla własnej przyjemności wstawiać, to na forum topilibyście się w śmieciach.

I owszem - nikt nie zabrania Ci, dziewczyno ćwiczyć, tylko zlituj się i nie wstawiaj prac w których na prawdę popełniasz podobne błędy i dobrze o tym wiesz, sama pisząc, że to bazgroły. Radix na prawdę się stara, dając Ci na prawdę dobre rady, a Ty ani trochę z tego nie korzystasz, a wręcz olewasz i omijasz szerokim łukiem. Już szczerze mówiąc wolałabym popatrzeć na to, jak próbujesz rysować te bryły, figury i szkielety, bo przynajmniej wiedziałabym, że do czegoś zmierzasz.

Manga zatrzymuje, a nawet cofa. Wiem o czym mówię, miałam do czynienia z wieloma osobami, które miały talent, ale zaprzepaściły to kiedy zaczęły kierować się stereotypowym, szablonowym wizerunkiem postaci z mangi/anime. Na prawdę ciężko jest się tego oduczyć.

Disseny__
21-03-2010, 13:59
Długo mnie nie było. Przez ten czas trochę podszkoliłam się w rysowaniu (przynajmniej tak mi się wydaje xD).
Teraz widzę błędy w poprzednich rysunkach. Aż wstyd mi, że je tu wrzuciłam.
Do upartych: Mangę rysuję dalej. Nie będę na siłę rysowała tego, czego nie chcę. Chyba, że naprawdę będzie mi się nudziło i narysuję coś innego.

Rysunek~~ (http://fc04.deviantart.net/fs70/f/2010/059/0/c/Unfinished_____by_DARKNESSCANDY.jpg)

Lenistwo nie pozwala mi go dokończyć ^^

Rayza
21-03-2010, 14:26
No i teraz to wygląda o wiele lepiej, przynajmniej widać ze to manga ; p
lecz ręce zbyt długie,[nie wiem jak sie nazywa ta cześć przed przedramieniem]
kiepski nos XD wygląda jak by dosłownie był odchylony..
Korzystaj z Poradników na deviantart'cie ~~

[ciekawe,czy ktoś mi pojedzie za to~~]

Disseny__
21-03-2010, 14:28
lecz ręce zbyt długie,[nie wiem jak sie nazywa ta cześć przed przedramieniem]

Zbyt długie? Ja się wzorowałam na sobie XD

Rayza
21-03-2010, 14:31

ma recę z proporcjami niczym Troll z World of Warcraft XD

Erverse
21-03-2010, 18:20
Ręce definitywnie finalnie ostatecznie są zbyt długie, widac to po tym gdzie zaczyna się łokiec. Co do bioder - nie uważasz, że są "trochę" zbyt duże? Za bardzo skupiłaś się na twarzy(bądź za mało na reszcie rysunku). Ale imo widac poprawę, skończ rysunek i pokaż co ci wyszło;p

Kenixia
21-03-2010, 23:31
@up
a to nie jest mocno rozkloszowana sukienka przypadkiem?

Jak dla mnie włosy zbyt mocno, bądź zbyt niechlujnie wyrysowane, albo dopracowane, albo bardziej 'naturalne'.
No i ręce.

Gelt
22-03-2010, 00:02

Duże masz cycki jak na nastkę:cup: Dziwnie wyglądaja te piersi. Tzn.. Chodzi mi o gorną część. Bez sensu. No i te łokcie troche za nisko..: P

Ghernie
22-03-2010, 12:38
Duże masz cycki jak na nastkę:cup: Dziwnie wyglądaja te piersi. Tzn.. Chodzi mi o gorną część. Bez sensu. No i te łokcie troche za nisko..: P
Cycki są dobre, nie wiem co ci się nie podoba. Bardziej skupiłbym się na tej linii rozcinającej ręce (obok piersi). No i talia trochę zbyt wąska.

Erverse
22-03-2010, 14:36
Aha, fakt. Popraw tzytzki bo te nie są ani trochę owalne, po prostu wygląda to jak by cycki urosły jej tylko po bokach a z przodu decha.

Sagratek
23-03-2010, 17:09
Wszystko ladnie i pieknie, ale po co robic nowy temat dla 2 prac?
Wydawalo mi sie ze jest juz temat w ktorym mozna zamiescic swoje prace, przede wszystkim jesli wiesz ze to bazgroly.
P.S. Ta "Manga" slabo ci wychodzi.
...Zapamietajmy ze:
"Na poczatek, najwazniejsze jest to ze tobie sie podoba, jak tobie sie nie podoba to nie ma na to rady."

Gelt
24-03-2010, 21:52
http://img697.imageshack.us/img697/5343/rzecz.jpg

O tę górną kreskę mi chodzi.

AnonimowyPowrot
25-03-2010, 15:08
tam sie konczy ubranie ; /

Shanhaevel
25-03-2010, 15:33
Jeśli tam się kończy ubranie, to gdzie są obojczyki?

Disseny__
16-09-2010, 16:13
Gdy teraz patrzę na te moje pierwsze rysunki, to widzę duuuuużo błędów. Moim zdaniem, teraz jest lepiej, ale już Wy oceńcie ;)

http://img339.imageshack.us/img339/1775/skanowanie0002qh.th.jpg (http://img339.imageshack.us/i/skanowanie0002qh.jpg/)

http://img691.imageshack.us/img691/2765/skanowanie0001kopiag.th.jpg (http://img691.imageshack.us/i/skanowanie0001kopiag.jpg/)

I powtarzam po raz kolejny - Z MANGI NIE MAM ZAMIARU REZYGNOWAĆ. Zaczęłam też rysować ludzi "normalnie", ale średnio mi to wychodzi, więc nie wrzucę.

/edit
Takie pytanko, czy pasuje tutaj wrzucać też zdjęcia? Po prostu pasjonuję się również fotografią, ale nie mam pewności, czy do grafiki się zalicza. ;)

Disseny__
16-09-2010, 17:55
Fajna z Ciebie prowokacja, tfu! Bardziej żałosna i nietaktowna. Btw. jak rysunki mogą być wymuszone?

Erverse
16-09-2010, 19:52
Ta czerwona ma cycki jak dupa. Tam ponad koszulką nie powinno być czegoś takiego )(. Imo trochę za szeroko oczy, i coś nie tak z jej prawym biodrem. Trochę za szerokie jakby. Co do tej drugiej - całkiem ok, tylko jej prawe kolano jest jakieś takie dziwne, pozatym wszystko spoko :d

aaa, i rączki tej drugiej są niestety fatalne.

Kambr
19-09-2010, 22:06
Takie pytanko, czy pasuje tutaj wrzucać też zdjęcia? Po prostu pasjonuję się również fotografią, ale nie mam pewności, czy do grafiki się zalicza. ;)

Myślę że jak zamieścisz tu zdjęcia to nikomu nie będzie to przeszkadzać.

Serious Sam
29-09-2010, 03:16
Długo mnie nie było. Przez ten czas trochę podszkoliłam się w rysowaniu (przynajmniej tak mi się wydaje xD).
Teraz widzę błędy w poprzednich rysunkach. Aż wstyd mi, że je tu wrzuciłam.
Do upartych: Mangę rysuję dalej. Nie będę na siłę rysowała tego, czego nie chcę. Chyba, że naprawdę będzie mi się nudziło i narysuję coś innego.

Rysunek~~ (http://fc04.deviantart.net/fs70/f/2010/059/0/c/Unfinished_____by_DARKNESSCANDY.jpg)

Lenistwo nie pozwala mi go dokończyć ^^

Zahostuj jeszcze raz ten rysunek, bo chciałbym zobaczyć.