PDA

Pokaż pełną wersje : Programik?

TheNatoorat
14-02-2005, 08:32
Mam pytanie. Czy jest może jakiś mały programik, który blokuje działanie PC Speakera z poziomu Windowsa? Może być nawet dodatkową funkcją w programie przeznaczonym do czegoś innego... ważne żeby nie zajmował dużo RAMu. Pomożcie plz... ;)
Wqrzam się na kompa potwornie, zawsze gdy jest włączony PIKA niemiłosiernie. Najgorzej, że pika tylko w Win 98, w XP mojego taty jest cichutko. :/ A Wingrozy zmienić nie chcę, bo z moim systemikiem mi dobrze jest...
Hlp pls r htuned bi bubele!!11111

@Edit:
Z komputerem wszystko OK, działa doskonale (tak, jak powinien). W BIOSie nie mogę znaleźć opcji do wyłączenia go. :/

Dwimenor
14-02-2005, 10:52
Cóż, jeżeli głośniczek pika, to znaczy, że coś się złego dzieje z twoim komputerem.....albo że się zacioł.
Głośniczek można wyłączyć manualnie(rozkręcić obudowe) albo wyłączuć w Biosie.

Głośniczek ma też swój urok. Jakiś czas temu dorwałem Castle Wolfenstien z głosem wydobywającym się z brzęczyka:D

Oxygane
15-02-2005, 11:44
Nie ma takiego programu, ale co to za filozofia odłączyć go? Na prawym lub dolnym skraju płyty głównej masz taką mase róznych kabli, szukasz takiego z napisem Speaker, najszczesciej dwa kabelki czarno-czerwone, wyciągasz i tyle, nic Ci sie z kompem nie stanie, nie stresuj się.

Oxygane
19-02-2005, 11:03
Pisze nowego posta, zeby odswiezyc temat bo juz wiem co zrobic ;]

Wchodzisz do rejestru i szukasz klucza HKEY_CURRENT_USERControlPanelSound i ustawiasz wartości 'beep' na 'no'.

banalne nie? :-)

TheNatoorat
19-02-2005, 20:01
Dzięki wszystkim za pomoc, ale problem już rozwiązany. W BIOSie ustawiony był dysk twardy inny niżw rzeczywistości miałem.
Pozdro dla Oxa! :]

Ing
19-02-2005, 20:13
niru
niru
arupamu
teru

nigdy nie lubiłem katakany :P

khazad
22-02-2005, 00:55
akxp.com

Głośniczek można wyłączyć manualnie(rozkręcić obudowe) albo wyłączuć w Biosie.

LOL? po co rozkrecac to raz, a dwa co to masz za bios, w ktorym mozna wylaczyc beeper? poza tym windows xp i tak nie korzysta z biosu...
polecam lekture www.tweakxp.com
"If those beeps annoy you there is a way to turn them off
Start Regedit. If you are unfamiliar with regedit please refer to our FAQ (http://www.ssmgi.com/siteadmin/tweakxp/faq.asp) on how to get started.
Navigate to HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Sound
Once there, locate Beep on the list on the right.
Right click on it and select Modify
Change the value equal to no
Reboot (http://www.tweakxp.com/article19256.aspx#) your computer (http://www.tweakxp.com/article19256.aspx#) and the beeps will be gone!"

Ing
22-02-2005, 02:06
@Khazad: Oxy opisał ten klucz kilka postów wcześniej. Swoją drogą co znaczy zdanie "windows xp nie kożysta z biosu"? Wytłumacz mi jego sens, prosze ;]

Dwimenor
22-02-2005, 10:43
LOL? po co rozkrecac to raz, a dwa co to masz za bios, w ktorym mozna wylaczyc beeper? poza tym windows xp i tak nie korzysta z biosu...

Można też przecież zreperować toster młotkiem, ale nie proponuje tekiego rozwiązania. Wystarczy odłączyć kabelek zasilający
A z tym powinowactwem systemu do Biosa to chyba coś ci się pomyliło. Bios jest "systemem" startowym kompa, uruchamianym w pierwszej kolejnośći. On decyduje czy włączyć inny system operacyjny czy nie. Przy starcie kompa sprawdza najpier jego działanie i informuje beeperem że wszystko jest O.K(jeden sygnał) albo coś się popsuło(jest gdzieś cała lista tego, nie będe cytował).
Każdy P.C ma Bios na płycie głównej więc naprawde ciężko zrozumieć o co ci chodzi.