Pokaż pełną wersje : O wszystkim i o niczym :)
und3rworld
14-02-2005, 20:12
Otoz mam Windowsa 98- Wydanie drugie z taka ksiazeczka i tam jest chyba klucz licencyjny(Dokladnei pisze: Certificate of Authenicity i pod spodem Product Key i numer: XXX-XXXXX-XXX itd.) Chodzi o to ze chcem tego Windowsa sprzedac na allegro poniewaz potrzebna mi jest kasa. I chcem wiedziec czy to jest licencja czy jeszcze jest wazna itd. i ile ta plyta z tom ksiazeczka z tym Keyem jest warta! To jest orginal kupilem to kiedys z kompem :P Thx z gory B)
Licencja Ci nigdy nie wygaśnie, ale nie jestem pewien czy takie odsprzedawanie, jest całkowicie legalne, a co do cen to looknij po ile wystawiąją inni na allegro.
Nie będzie to legalne i raczej nikt kto o tym wie tego nie kupi. Aby sprzedac to legalnie musiałbyś miec "sprzęt komputerowy" z ktorym to kupiles i dodatkowo potwierdzenie na papierze (faktura, rachunek). Jest taka zasada ze jak kupujesz sprzet, bez ktorego komputer nie moze normalnie pracowac (np karta graficzna) to za grosze mozesz dostac dystrybucje windy, i tak tez musisz to sprzedac w przeciwnym razie nabwca bedzie traktowany jakby mial pirata. Naturalnie jest jeszcze inny wariant nabycia legalnej windy, tak zwana "wersja box" - bez dodatkowych czesci komputerowych ale ona kosztuje okolo 2 tysięcy złotych.
Sumując by sprzedac to jako legalny produkt musiałbys sprzedac razem z kompem.
und3rworld
15-02-2005, 12:54
no niby legalne. ale oem pisze ze legalne jest sprzedac z czym byl sprzedana plytka ja kupilem ja z myszka. i jak sprzedam ta plytke z licencja i myszka to powinno byc wszystko legalnie. czy mam racje?
Dostałes Windowsa do myszki? Coś nas ściemniasz....
und3rworld
15-02-2005, 13:18
zle zformuwoalem zdanie. kupilem ten windows 98 i dostalem myszke! nie smiemniam. bo po co niby... prosze o szybka odpowiedz :(
zle zformuwoalem zdanie. kupilem ten windows 98 i dostalem myszke! nie smiemniam. bo po co niby... prosze o szybka odpowiedz
No to by sie zgadzalo bo komp bez myszki nie moze dzialac normalnie wiec jak sprzedasz to z myszką to dystrybucja-licencja OEM bedzie jak najbardziej legalna. Tyle tylko ze potrzebny Ci jeszcze na to jakis rachunek, co by moc udowodnic ze myszka byla razem z Windowsem. Czyli sprzedajesz: CD, licencje, myszke i rachunek.
und3rworld
15-02-2005, 15:26
jak wchodzena allegro i lukam se win98 z licencja i myszka to chodza po 150zl. I to bez rachunku! Allegrowicze kupuja win98 bez rachunku. Dzieki Magus :) bardzo mi pomogles. nie za bardzo znam sie na tych sprawach :P
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.