PDA

Pokaż pełną wersje : Jaka profesja najlepsza...

Stron : [1] 2 3

Shinjix
17-02-2005, 20:06
Postanowiłem napisać poradnik o różnicach między profesjami, ponieważ wiele jest tematów: "kogo wybrać???", a to wszystko przecież od gusta zależy. Ja postaram się wam przybliżyć mniej więcej wszystkie profesje...

http://69.56.199.198/tibia/weapon/magic_longsword.gif Knight
Zalety:
Z każdym nowym levelem knight dostaje 15 punktów życia [hp], 5 punktów many i 25 capa;
Regeneracja życia 1 punkt co 6 sekund i regeneracja many 1 punkt co 12 sekund. Gdy wykupisz promocję: 1 punkt życia co 4 sekundy, mana bez zmian;
Łatwo się nim gra;
Awansuje szybciej od innych profesji w skillach walki w zwarciu [axe, sword,club, fist];
Awansuje bardzo szybko w shieldingu(tak samo jak pal ale szybciej od magów);
Nie musi wykorzystywać do expienia amunicji tak jak inne profesje;
Potrafi używać podstawowych czarów[np. lekkie leczenie(exura), leczenie z zatrucia (exana pox), przyspieszenie (utani hur), berserk(exori), światło(utevo lux, utevo gran lux), itp.] oraz run ;
Po levelu 60 knight staje się naprawdę potężny;
Dobry knight może bez strachu może odkrywać nieodkryte mapy i jaskinie;
Knigh w huntach grupowych zawsze robi za blokera(przyjmuje najwięcej hitów potworków) i na światach pvp jest wykorzystywany w wojnach jako bloker :);
Na odpowiednim levelu knight może iść do KAŻDEJ lokacji/jaskini w tibii;
Awansuje w walce na odległość(distance fighting) średnio-szybko(szybciej niż magowie ale wolniej niż paladyni);
Na niższym levelu expi najszybciej ze wszystkich profesji;
Przeważnie to knight zbiera loot z huntów;

Wady:
Bardzo wolna regeneracja many;
Awansuje ekstremalnie wolno w poziomie magicznym;
Nie ma dobrego spontanicznego czaru leczącego;
Musi wybrać rodzaj broni w jakim chce walczyć(axe, cub, sword) już na niższym poziomie [późniejsza zmiana pochłonie zbyt wiele czasu];
Musi zawsze dbać o to, by mieć najlepsza tarczę, zbroję, hełm itp., żeby się dobrze bronić;
Zawsze musi stawić czoło potworkowi „twarzą w twarz” I zawsze zbiera najwięcej ciosów(co się z tym wiąże: wykorzystuje straszliwie dużo Uhów w huntach);
Żeby zabijać samemu silniejsze potworki musi mieć o wiele większy level niż inne profesje I dużo skillować;

http://69.56.199.198/tibia/dist/x-bow.gif Paladyn

Zalety:
Z każdym nowym levelem Paladyn dostaje 10 punktów życia [hp], 15 punktów many i 20 capa;
Regeneracja życia 1 punkt co 8 sekund i regeneracja many 1 punkt co 8 sekund. Gdy wykupisz promocję: 1 punkt życia co 6 sekund i 1 punkt many co 6 sekund;
Awansuje najszybciej ze wszystkich profesji w skillu walki na dystans(distance fighting);
Paladyn szybciej awansuje w walce na dystans niż knight w walce w zwarciu;
Awansuje tak samo szybko w shieldingu(jeżeli używa spearów i tarczy) jak knight;
W miare szybko awansuje w levelu magicznym;
Sam sobie tworzy amunicję;
Amunicja dla paladyna(bełty, strzały) jest o wiele tańsza niż amunicja dla magów(hmm);
Tworzy użyteczne runy(hmm);
Ma bardzo dobre czary spontaniczne(Ultimate healing, Invisibility, Mana shield);
Może używać (prawie) wszystkie runy [wysokolevelowcy także śmiercionośnie SD];
W skillu walki w zwarciu(axe, sword, club) awansuje w miarę szybko(szybciej od magów, wolniej od knighta);

Na niższych levelach może zabijać silniejsze potworki (np. Cyklop, dwarfy Guardy, Demon Skeletony{kiedyś nawet GSy});
Wysokolvelowy paladyn może expić szybciej niż knight;
Wysokolevelowy paladyn z dobrze rozwiniętym shieldingiem jest lepszym blokerem niż knight, ponieważ ma czar „mana shield” i może szybko rzucać czar „Ultimate Healing”+ runy UH;
Walka paladyna polega na uciekaniu i strzelaniu dzięki czemu zyskuje o wiele mniej obrażeń niż knight;

Wady:
Paladynem skilluje się o wiele gorzej niż knightem, ponieważ jedyną bronią do skillowania są speary, które trzeba ciągle podnosić i na wyższym skillu zadają zbyt duże obrażenia...
Z uwagi na to, że kusza i łuk to bronie dwuręczne[paladyn nie może trzymać tarczy i kuszy/łuku na raz] to gdy paladyn złapie laga lub zostanie strapowany i nie będzie miał żadnej tarczy przy sobie może zostać bardzo szybko zabity....
Musi uciekać przed potworkami i strzelać w nie, więc jest mu bardzo trudno w małych pomieszczeniach(to może przeszkadzać w szybkim expieniu na nizszym levelu;
Nie może trzymać pochodni(torch) ani magic light wand gdy expi, ponieważ to miejsce zajmują strzały, bełty[musi się zdać na czar światła: utevo lux i utevo gran lux];
Nie może expic bez przerwy-musi się wracać do miasta po strzały lub bełty;
Duża waga amunicji może być utrudnieniem dla niskolevelowych paladynów;

http://69.56.199.198/tibia/spells/sd.gif Mag (Sorcerer)

Zalety:
Z każdym nowym levelem mag dostaje 5 punktów życia, 30 punktów many i 10 capa;
Regeneracja życia 1 punkt co 12 sekund i regeneracja many 1 punkt co 6 sekund. Gdy wykupisz promocję: 1 punkt many co 4 sekundy, życie bez zmian;
Bardzo szybko awansuje w levelu magicznym(szybciej od knighta i paladyna i tak samo jak druid);
Ma najpotężniejszy czar w grze (ultimate explosion) i ma mase przydatnych czarów (np. Energy wave, Invisibility, itp.);
Może tworzyć najpotężniejszą runę w grze(Sudden Death) i tworzy najpotrzebniejsze runy dla siebie(explosion, SD, HMM, GFb);
Przyzywanie potworka!!!!!!(summon creature). Może przywołać 2 potwory, które pomagają w walce(zamiast blokera);
Skillując(ćwicząc magic level) zarabia masę pieniędzy;
Nawet na niskim levelu może huntować mocniejsze stworki;
Musi uciekać i strzelać runkami w potwory, dzięki czemu dostaje mniej obrażeń niż knight i inne profesje(tak samo jak druid);
Na wysokich levelach to magowie są najsilniejszą klasą, zawsze wszyscy na questy i hunty chcą chodzić z magami, czyszczą niebezpieczne miejsca za pomocą UE(np. respawn 8 demonów), lub Necro quest room;

Wady:

Strasznie mało capa, co na niższych i średnich levelach strasznie przeszkadza;
Strasznie wolno awansuje w wszelkich skillach poza magicznych(walki na dystans, walki wręcz, shieldingu);
Amunicja do expienia jest o wiele droższa niż u paladyna;
Na niższych levelach expienie jest kosztowne(hunty się nie za bardzo zwracają);
Na niższych levelach ciężko jest badać nieznane obszary(mag ma mało życia, więc zaskoczony szybko może umrzeć);
Magiem dość trudno się gra i trzeba mieć masę czasu...

http://69.56.199.198/tibia/spells/uh.gif Druid

Zalety:
Z każdym nowym levelem druid dostaje 5 punktów życia, 30 punktów many i 10 capa;
Regeneracja życia 1 punkt co 12 sekund i regeneracja many 1 punkt co 6 sekund. Gdy wykupisz promocję: 1 punkt many co 4 sekundy, życie bez zmian;
Bardzo szybko awansuje w levelu magicznym(szybciej od knighta i paladyna i tak samo jak mag[sorcerer]);
Może tworzyć najpotężniejszą runę leczniczą w grze (Ultimate healing rune-UH), a także runy przydatne podczas expienia(HMM, GFB, Explosion) i kilka innych przydatnych run (Energy Wall, Soulfire, Convince Creature, itp.;
Ma przydatne czary, bardzo dobre czary spontaniczne(mana shield, invisibility);
Dobre czary leczące (np. heal friend, mass heal)
Przyzywanie potworka!!!!!!(summon creature). Może przywołać 2 potwory, które pomagają w walce(zamiast blokera);
Skillując(ćwicząc magic level) zarabia masę pieniędzy[trochę więcej niż sorcerer];
Nawet na niskim levelu może huntować mocniejsze stworki;
Musi uciekać i strzelać runkami w potwory, dzięki czemu dostaje mniej obrażeń niż knight i inne profesje(tak samo jak mag);
Bardzo chętnie brani na hunty;

Wady:

Strasznie mało capa, co na niższych i średnich levelach strasznie przeszkadza;
Strasznie wolno awansuje w wszelkich skillach poza magicznych(walki na dystans, walki wręcz, shieldingu(chociaż szybciej niż mag);
Na niższych levelach expienie bardzo kosztowne(hunty się nie za bardzo zwracaja;
Na niższych levelach ciężko jest badać nieznane obszary(druid ma mało życia, więc zaskoczony szybko może umrzeć);
Druidem dość trudno się gra i trzeba mieć masę czasu...

[U]Kilka moich uwag:
Moim zdaniem mag (sorcerer) jest lepszy od druida, ponieważ ma on czar UE, robi sobie SD, bardziej respektują „Master Sorcerer’ów” niż „Elder Druid’ów”, lepiej się nim gra :P i mimo, że na początku druid ma trochę więcej kasy (lepiej wychodzi na sprzedaży run UH);
Na początku mojej tibijskiej kariery myślałem, że knight to badziew ale teraz okazało się, że gra knightem nie jest taka głupia i beznadziejna.....
Paladyn jest dobry na początku i na high-levelu(w środku średni) ale mimo wszystko jak aktualnie gram paladynem to mi tęskno za masterem(kiedyś do niego wrócę)....
Niektórzy sądzą, że druidem się gra lepiej ale według mnie nic dobrego master sorca nie zastąpi;
Na początku nie wydawajcie zbyt dużo kasy na sprzęt dla maga(zwykły b robe +plate legs+crown helmet+crown shield[potem demon] starczą) Wydawajcie kase i róbcie runy od razu na expa....
Magiem tak do 25 levela radzę siedzieć na rotach, trollach, orkach, goblinach i robic hmm’emy na dalszy exp...

Źródła:
Chwila wolnego czasu, www.tibia.pl ; http://www.geocities.com/cdeepal/EncyclopediaTibia/ i trochę własnej inwencji twórczej :P

K-ostry
17-02-2005, 20:17
Tego typu tematów (poradników) było już.... duzo ale i tak ten jest fajny xD

Scream
17-02-2005, 20:26
http://69.56.199.198/tibia/weapon/magic_longsword.gif Knight
Zalety:

Awansuje bardzo szybko w shieldingu(tak samo jak pal ale szybciej od magów);

http://69.56.199.198/tibia/dist/x-bow.gif Paladyn

Zalety:

Awansuje tak samo szybko w shieldingu(jeżeli używa spearów i tarczy) jak knight;

Sam sobie tworzy amunicję;

Na początku nie wydawajcie zbyt dużo kasy na sprzęt dla maga(zwykły b robe +plate legs+crown helmet+crown shield[potem demon] starczą) Wydawajcie kase i róbcie runy od razu na expa....

Magiem tak do 25 levela radzę siedzieć na rotach, trollach, orkach, goblinach i robic hmm’emy na dalszy exp...
-szybciej niz pal (nie jestem w 100% pewny)
-napewno nie caly, zazwyczaj jest po rowno lub 50% bloker 50% reszta ekipy
-wolniej niz knight (nie jestem w 100% pewny)
-na poczatkowych lv jako tako starczy..... pozniej bez kupowania amunicji sie nie obejdzie
-to co wymieniles takie tanie wcale nie jest... co do expienia z runami na malym lv - wiekszy exp bedzie z rootow ( do tego zysk, a nie strata w gp)
- calkowite minimum to 30lv ( przed tym sie raczej nie oplaca, mozna z summonami na monki, dragi, ale lepiej na roty).

Shinjix
17-02-2005, 20:33
-szybciej niz pal (nie jestem w 100% pewny)
jeżeli ci chodzi o shielding to tak samo rośnie-doświadczenie i opinie high levelowych palków jakich pytałem...(ók. 10 ich było) + testy prowadzone przez tibiaNews

-napewno nie caly, zazwyczaj jest po rowno lub 50% bloker 50% reszta ekipy
Jednak dużo knightów się umawia, że ich jest loot(ew. płaci reszcie)

-na poczatkowych lv jako tako starczy..... pozniej bez kupowania amunicji sie nie obejdzie
Racja ale miałem na mysli "+" na początek gry palkiem...

co do expienia z runami na malym lv - wiekszy exp bedzie z rootow ( do tego zysk, a nie strata w gp)
- calkowite minimum to 30lv ( przed tym sie raczej nie oplaca, mozna z summonami na monki, dragi, ale lepiej na roty).
To wszystko zależy od magic levelu, a poza tym wieczne lanie rotów(mam na mysli do 30 levelu) może nas bardzo zniechęcić do tibi, lub profesji sorca/druta...

Eleander
17-02-2005, 21:46
Bardzo symaptyczny poradnik i wiele celnych uwag.I dosc elegancki w formie :baby:

Dwimenor
18-02-2005, 10:51
Z każdym nowym levelem knight dostaje 15 punktów życia [hp], 5 punktów many i 25 capa;
Jak już piszesz całymi nazwami to bądź konsekwentny. A więc Capacity a nie Cap
Łatwo się nim gra;
Tylko na początku. Później jest już nieco trudniej

Potrafi używać podstawowych czarów[np. lekkie leczenie(exura), leczenie z zatrucia (exana pox), przyspieszenie (utani hur), berserk(exori), światło(utevo lux, utevo gran lux), itp.] oraz run ;
Berserk nie jest podstawowym czarem
Bo akurat stoi koło potwora, którego inni zabili. Uczciwy bloker podzieli się lootem
Żeby zabijać samemu silniejsze potworki musi mieć o wiele większy level niż inne profesje I dużo skillować;
Każda profesja musi dużo skillować, aby coś osiągnąć. Ale mówi się, ze knight najwięcej.

Paladyn
Tworzy użyteczne runy(hmm);
Ale to trwa zbyt długo, aby można było tym zarabiać.

Mag (Sorcerer)
Zalety:

Cóż, jeżeli stwór jako bloker, to nie jakieś super-hiper mocne potwory. Drag z 2dsami ty chyba najmocniejsze, co mogą zblokować(oczywiście nie tracąc wielu uh)
Na wysokich levelach to magowie są najsilniejszą klasą, zawsze wszyscy na questy i hunty chcą chodzić z magami, czyszczą niebezpieczne miejsca za pomocą UE(np. respawn 8 demonów), lub Necro quest room;
Necro- zgodzę się. Ale Anni z UE raczej nie przejdzie(no chyba że 200lv i 90mlv każdego maga)

Druid
Zalety:
Może tworzyć najpotężniejszą runę leczniczą w grze (Ultimate healing rune-UH), a także runy przydatne podczas expienia(HMM, GFB, Explosion) i kilka innych przydatnych run (Energy Wall, Soulfire, Convince Creature, itp.;
Ma przydatne czary, bardzo dobre czary spontaniczne(mana shield, invisibility);
Na dłuższą metę lepiej robić same uhy i wymieniać je na runy.
[u]Kilka moich uwag:
To wszystko o czym teraz pamiętam-jak coś mi przyjdzie do głowy to dodam......

Skoro uważasz że poradnik jest nieskończony, nie publikuj.
Ocena:7/10
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=8457
Czyji jest już poradnik o takiej tematyce.
-Inne zastrzeżenia w tekście
+Ciekawa oprawa graficzna
+(W miarę)Dobrze napisany

Shinjix
18-02-2005, 11:29
Tylko na początku. Później jest już nieco trudniej

Na pewno nie trudniej niz innymi profesjami :P

Bo akurat stoi koło potwora, którego inni zabili.

Na jedno wychodzi...

Ale to trwa zbyt długo, aby można było tym zarabiać.
Nie chodziło mi o zarobek tylko o to, że to użyteczna runa, którą można tworzyć(przydaje się często)

Cóż, jeżeli stwór jako bloker, to nie jakieś super-hiper mocne potwory. Drag z 2dsami ty chyba najmocniejsze, co mogą zblokować(oczywiście nie tracąc wielu uh)

Widziałem magów chodzących z DSami na DLe :P A poza tym dla przeciętnego gracza Necro czy Dragon nie jest taki słaby...

Necro- zgodzę się. Ale Anni z UE raczej nie przejdzie(no chyba że 200lv i 90mlv każdego maga)
Oj przejdzie, przejdzie i starczy 110-140 level... Ale bardziej mi chodziło o część "Helmet of the ancients" questu(gdzie trzeba oczyścić pokój z 8 Demonami) lub solowania kilku demonów naraz(patrz: filmik "lifely sorcerer solo 4 demon"

Na dłuższą metę lepiej robić same uhy i wymieniać je na runy.

Nie jest to dobre na dłuższą metę, ponieważ:
Kupowanie HMM czy jakichkolwiek innych run(SD, GFB, Explo) w masowych ilościach jest o wiele droższe...
Nie zawsze akurat ktoś sprzedaje
Kupowaniem po 1 BackPacku może człowieka szlag trafić i w większych ilościach kupuje się po 1 bp parę dni.....

Skoro uważasz że poradnik jest nieskończony, nie publikuj.
Jest skończony ale jak mi cos ciekawego wpadnie do głowy lub usłyszę coś ciekawego to dodam...

PS: Cieszę się, że się podoba :P

Dwimenor
18-02-2005, 11:38
@Up
1. Im dalej w las tym ciemniej. Na początku ryckiem prościej grać, ale potem się to wyrównuje.
2 i 3-taki moje małe komęty, nie dotyczące tekstu w 100%. Po prostu uważałem, ze warto to dopisać.
4. Kwestia chęci.
5. Nie byłem tam, ani nie widziałem filmu z tego miejsca. Jak jest tam możliwość zejścia- UE- wejście na górę-to prosta sprawa. A anni się tak nie da.
6. Ale można sobie zamówić kilka naście bp i nisko lv którzy chcą zarobić. A dopłacić 100 gp na plecaku to naprawdę nie tak dużo dla wysoko lv maga.
7. Taaa, ale taki dopisek psuje całokształt poradnika.
(mam nadzieje, ze nie pomyliłem numerków)

Raynold
19-02-2005, 08:24
Promocja u rycerza nie wpływa na szybkość regeneracji many. Zostaje 1 mana point na 12 sekund. Podejrzewam, że podobnie jest u druida i sorca z życiem, ale proponowałbym to sprawdzić...

Ashlon
19-02-2005, 08:38
Promocja u rycerza nie wpływa na szybkość regeneracji many. Zostaje 1 mana point na 12 sekund. Podejrzewam, że podobnie jest u druida i sorca z życiem, ale proponowałbym to sprawdzić...

Ja odnioslem wrazenie, ze ta mana jednak minimalnie szybciej idzie. Nie wiem, czemu.

@Shinjix : W tym quescie z ancient helmetem te 9 demonow to -tylko- fatamorgana.

Mumakil
19-02-2005, 20:34
ja tak sobie czytam i mysle ze macie na bani z tymi rotami :) ja w okolo 2 tygodnie grania po kilka godz dziennie mam 24 level /28 mglvl i nie expilem na rotach WOGOLE , od razu ghost land , ghule z hmm szkielety z lapki
duzo expa i kasy leci a i ciekawie jest:)

Scream
19-02-2005, 20:43
@up
no widziesz... a ja na rotach zrobilem taki lv w kilka dni ( 4-5 chyba )

Patelek
19-02-2005, 20:58
Mam mały problem poniewaz robie sobie nowa postac w Tibii poniwarz mam knighta na 15lvl ale dobija mnie to ze nie moge robic runek!!!Moze i to glupi powod ale ja chce wybrac teraz maga albo druida i nie wiem co mag jest dobre ale skiulle shielda mu nie ida zbytnio za to ma duzo lepszych runek od druida.Druid ma lepsze skille od maga ale ma slabsze runki a ja chce tylko druida badz maga ;( prosze wiec pomozcie!!! :confused:

Patro
19-02-2005, 22:41
Ja powiem tyle jeśli masz dużo czasu graj sorcererem ale jesli nie chce ci sie za bardo to postaw palka na taskerze albo kngihta i sie patrz. Ja osobiscie mowie ze palek jest najlepszy poniewaz moze uzwac sd tak jak madzy oraz awansuje w skillach jak knight ale bolty to inna sprawa jak sie nie chce loota robic

Patro
19-02-2005, 22:47
Powiem tyle wez palladyna poniewaz awansuje w skillach tak jak knight i moze robic runy hmmy lmmy fire balle slabe ale mniejsza z tym runy to runy

Poli
19-02-2005, 23:28
Szczerze mówiac, podałeś wady i zalety poszczególnych profesji. Jednak nie ze wszystkimi argumentami się zgodzę. Jednak gratuluje za wykonaną pracę i włożony czas w ten poradnik :]. Mam nadzieję że ten poradnik rozmyje mgłę jaka krąży po głowach nowicjuszy :D
Jeszcze raz gratz! (btw jakbys mógł to powieksz ten poradnik o jakieś screeny itp (ciekawostki :D))

Varmus
19-02-2005, 23:38
Moim skromnym zdaniem to jest najlepszy poradnik jaki w życiu widziałem na Tibii.pl (może mi jakiś lepszy umknął).

A tak poza tym... świat się kończy... pewien knight używa SD...

Shinjix
20-02-2005, 09:16
Rzeczywiście!!!! Po updacie musieli coś brzydale(Cipy) zmienić....
Sprostowałem....

Thero
20-02-2005, 10:54
Fajny poradnik, ma błędy, nawet sporo, ale jaki poradnik nie ma. Ale trochę bzdur ma, potem wypiszę, bo teraz mi się nie chce ;P..

jakuzzja
20-02-2005, 13:55
Ja powiem tyle jeśli masz dużo czasu graj sorcererem ale jesli nie chce ci sie za bardo to postaw palka na taskerze albo kngihta i sie patrz. Ja osobiscie mowie ze palek jest najlepszy poniewaz moze uzwac sd tak jak madzy oraz awansuje w skillach jak knight ale bolty to inna sprawa jak sie nie chce loota robic

Nie wiedzialem ze tylko pal i sorc moga uzywac sd :] :] a te runki moga uzywac wrzyscy (prócz knigta :cup: ) sd mozna uzywac od 15 mlv wzyrz :baby: :baby: :baby:

Varmus
20-02-2005, 21:20
@up:
Wiesz, jeden knight używa Sudden Death...
Podpowiem tylko że znajduje się na Antice.

Shinjix
21-02-2005, 09:11
@up:
Ten temat był juz wałkowany duzo razy.... Nie ma knighta z 15 magic levelem....
Chyba masz złe informację.....

Varmus
21-02-2005, 22:56
@up:
Nie twierdzę, że moje informacje nie są błędne, ale z tego co wiem, Bubble osiągnęła 15 mlvl i używa sobie radośnie SD.

Thero
22-02-2005, 08:01
@UP
Bzdura. Widziałem 2 filmiki z bubble w roli głównej i jakoś np. podczas solowania demona nie używała sd, ona ma 9 lub 10 mlvl, to, że jej mężem jest gm nie znaczy, że dał jej 15 mlvl, on jest po prostu nieosiągalny..

Varmus
22-02-2005, 11:32
@up:
Tego, że mężem Bubble jest GM, nawet nie wiedziałem...
Dobra, widać mam błędne informacje, ale nie mówmy już na ten temat...
W końcu to :topic: :topic: , nie zawalajmy forum.

Ostry!
22-02-2005, 11:43
Ładny, przejrzysty, czytelny poradnik... Good Job.

U$er
22-02-2005, 18:33
poprawka: mag dostaje 35 many a nie 30

Zamkniety w domku
22-02-2005, 19:06
poprawka: mag dostaje 35 many a nie 30

Mozliwe, ale nie w tibii...

w tibii mag dostaje 30 many na lvl ;)

Gixafe
22-02-2005, 19:32
Bardzo dobry poradnik. Rozwiewa wszystkie wątpliwośći zarówno początkujących, jak i zaawansowanych graczy. Gratz.

Piecul
26-02-2005, 18:30
ale z was lole widzieliscie kiedys palla ktory ma równe skille nie sądze bo kazdy pall ma malo shieldingu wiec nie awansowywuje tak szybko jak knight :baby: l

Shinjix
28-02-2005, 21:51
ale z was lole widzieliscie kiedys palla ktory ma równe skille nie sądze bo kazdy pall ma malo shieldingu wiec nie awansowywuje tak szybko jak knight :baby: l
oj mało wiesz.... Większość high levelowych pali ma "w miare" shielding...palowi dist leci szybciej niż knightowi np. axe, a shielding tak samo....

Xeltix
04-03-2005, 00:44
nie wiem po co wogole newbie sie odzywaja to jest zalosne 1 mowi ze mag dostaje 35 many niby skad to wie ? Drugi klamie ze 15 mlvl ludzie opanujcie siei dajcie sie wypowiadac doswiadoczonym graczom :)

Kaamcio
05-03-2005, 11:27
Bardzo fajny poradnik. Włożyłeś w niego dużo pracy i widać że nieźle się znasz :)

Paladyni mają mniej shieldingu bo przy wyższym lvlu praktycznie wogle nie używają tarczy

Sor"ser"
06-03-2005, 19:09
Napisales ze sorciem :mag: do 25 lvl najlepiej chodzi na roty, trolle, orki i gobliny. :D Na nie mozna chodzic na 10 lvl a nie do 25 lvl. Mag spokojnie na tym lvl moze pojsc na Bh, Cyclopy :cyclops: , Ds (z niewidka lub jak kto woli bez :p) jezeli powiem ze na dragi to troche przesadze, ale jezeli sie pojdzie z blokerem to spokojnie z sdkow i na dobicie hmmkow mozna na niego isc (Uh wskazane :) )

Poradnik jest Git i bardzo czytelenie napisany. Gratz :cup:

Shinjix
06-03-2005, 19:12
Napisales ze sorciem :mag: do 25 lvl najlepiej chodzi na roty, trolle, orki i gobliny. :D Na nie mozna chodzic na 10 lvl a nie do 25 lvl. Mag spokojnie na tym lvl moze pojsc na Bh, Cyclopy :cyclops: , Ds (z niewidka lub jak kto woli bez :p) jezeli powiem ze na dragi to troche przesadze, ale jezeli sie pojdzie z blokerem to spokojnie z sdkow i na dobicie hmmkow mozna na niego isc (Uh wskazane :) )

Poradnik jest Git i bardzo czytelenie napisany. Gratz :cup:
Jak sam stwierdziłes chodziło mi o to, że najlepiej do tego levela klepać rotwormy i robić sobie runy na przyszłośc, bo hunty na stwory są jeszcze mało opłacalne. Co nie wyklucza huntów na silniejsze potworki dla rozrywki...

Pan xxx
07-03-2005, 19:46
Ładny poradnik, ale chyba wszyscy to wiedzą (jakl grasz pół roku w tibia to wiesz to na pewno) :)

Scream
07-03-2005, 20:11
@shinjix
ciekawi mnie, gdzie 25lv sorcem zrobisz wiekszy exp z zyskiem w gp niz na rotach;/ calkowite minimum na rotach to 30lv

Shinjix
07-03-2005, 23:09
@shinjix
ciekawi mnie, gdzie 25lv sorcem zrobisz wiekszy exp z zyskiem w gp niz na rotach;/ calkowite minimum na rotach to 30lv
o ile magiczny jest około 30-30 to na dwarfach guardach...

Scream
07-03-2005, 23:15
z 25 na guardy? lol
ryzyko deda zbyt duze. zebt expic na guardach na 25lv potrzeba sporego doswiadczenia, a jesli ktos korzysta z tego poradnika przy wyborze profesji, to raczej nie jest zbyt doswiadczonym graczem.

Shinjix
08-03-2005, 10:26
z 25 na guardy? lol
ryzyko deda zbyt duze. zebt expic na guardach na 25lv potrzeba sporego doswiadczenia, a jesli ktos korzysta z tego poradnika przy wyborze profesji, to raczej nie jest zbyt doswiadczonym graczem.
bez problemu 25 level sobie na guardach poradzi z hmmami i gfb... A ja nie napisałem czy sobie ktos poradzi czy nie
o ile magiczny jest około 30-30 to na dwarfach guardach...
tylko gdzie mozesz expić z zyskiem na 25 levelu...

Scream
08-03-2005, 11:06
nom wlasnie na rotach mozna expic z zyskiem.....

Shinjix
08-03-2005, 11:08
nom wlasnie na rotach mozna expic z zyskiem.....
marny zysk. . . juz lepiej isc na guardy/ghule...

Scream
08-03-2005, 11:10
ty wiesz swoje, ja wiem swoje :S ja expiac wlasciwie tylko na rotach w ciagu miecha uzbieralem ok 225k, dotego zrobilem 40lv.... wiec nie mow mi ze marny zysk z rotow....
pozatym na guardy chodzimy tylko jesli mamy mozliwosc robienia lootbagow, w innym przypadku juz lepiej na roty chodzic.

Shinjix
08-03-2005, 12:32
ty wiesz swoje, ja wiem swoje :S ja expiac wlasciwie tylko na rotach w ciagu miecha uzbieralem ok 225k, dotego zrobilem 40lv.... wiec nie mow mi ze marny zysk z rotow....
pozatym na guardy chodzimy tylko jesli mamy mozliwosc robienia lootbagow, w innym przypadku juz lepiej na roty chodzic.
Na rotach miesiąc?? :S Ja po tygodniu "wymiotowałem" rotami.... ciekawiej jest expić na czymś innym niz tylko roty :)

Scream
08-03-2005, 12:36
na fibuli nie jest tak zle, bo czasem sie o dski zachaczy i albo ubije, albo zluruje ( a zlurowac wszystkie pod schody bez niwidki to nie takie latwe zadanie) i juz jest ciekawiej ;]

Pasozyt Umyslu
14-03-2005, 11:30
Zescie sie czepili tego UE.
Ja zgadzam sie ze UE daje przewage sorcererowi ale bez przesady...
W walce licza sie tez umiejetnosci i doswiadczenie bo co ci da UE jak nie bedziesz mogl sie trafic uhem?
A ludzie bardziej czuja respekt przed sorcerami bo jest ich wiecej. Grom druidow to uh makerzy, i sadze ze druidzi ktorzy graja normalnie sa najmniej liczna grupa z posrod innych profesji.

Czarny Paladyn
09-04-2005, 10:55
" * Wysokolevelowy paladyn z dobrze rozwiniętym shieldingiem jest lepszym blokerem niż knight, ponieważ ma czar „mana shield” i może szybko rzucać czar „Ultimate Healing”+ runy UH;"

Pally nie robi runów UH!!

Shinjix
09-04-2005, 11:25
Pally nie robi runów UH!!
Czy ja powiedziałem "robi runy Ultimate healing", czy "rzuca czar Ultimate Healing"???? Moze nie rozumiesz ale "Ultimate Healing(exura vita)" to czar spontaniczny, a "Ultimate Healing rune" to runa potocznie zwana UHem... Pal nie robi UHów ale ma czar Ultimate Healing(exura vita)...

Pozdro
Shinjix

AdamS_
05-05-2005, 16:09
Fajny poradnik.Szkoda że jest dużo takich tego typu:P:P
P.S. Jak się wkleja poradniki do "Wasze poradniki"??
Czekam na odpowiedź :(

Gunir
05-05-2005, 16:14
Wchodzisz na forum.tibia.pl -> Poradniki -> Wasze Poradniki -> Nowy temat

adrian_
07-05-2005, 22:58
Dzis zdobylem 8 level i nie wiem jaką profesją iśc
pierwszy raz gram w tibie , nie umiem zbytnio angielskiego , nie wiem czy to sie moze przydac w czarach , ale nie lubie jak jest zbyt duzo angielskiego.
Wiec raczej mag odpada
Doradzcie mi pleas

Darki Jovski
03-07-2005, 14:57
Tak czy siak , kazda profesja potrzebuje run , bo bez run to dupa , knight bez leczenia , scork , drut bez ataku a pall jak nie bedzie mial many to tez bez leczenia.

Profesja zalezy od ambicji . czy ktos chce bys szlachetnym rycerzem lub carnoksieznikiem a moze pallkiem i polowac na jelenie w lesie . Wszystko zalezy od czlowieka.

Astharot
05-07-2005, 00:16
Bardzo dobey poradnik mi sie podoba graz B) B) B)

Astharot
05-07-2005, 00:17
pierwszy raz gram w tibie , nie umiem zbytnio angielskiego , nie wiem czy to sie moze przydac w czarach , ale nie lubie jak jest zbyt duzo angielskiego.
Wiec raczej mag odpada
Doradzcie mi pleas
zrob sobie knighta
to kinght jest dla poczoatujacych

Artur_5
05-07-2005, 17:35
bardzo fajny poradnik - można się dużo z niego dowiedzieć, a to jest potrzebne chodziażby dla mnie ponieważ zaczynam grać w Tibię , jak i dla innych początkujących graczy :)

Marcin wymiatacz
05-07-2005, 17:55
niezgadzam sie ze z nisko lvlowych postaci knight expi najszybciej. moim zdaniem expi najwolniej na niskim lvlu a najszybciej na wysokim X(

Eventful Knight
08-07-2005, 08:26
mnie sie on podobal i nic do niego nie mam

Izwor
12-07-2005, 09:01
Poradnik bardzo mi się spodobał i przydał do wyboru profesji.
Dużo informacji i wogóle jest OK.

Xtreme
10-08-2005, 18:04
Spox poradnik .... :) SKorzystam napewno z niego

Shinjix
12-08-2005, 17:35
niezgadzam sie ze z nisko lvlowych postaci knight expi najszybciej. moim zdaniem expi najwolniej na niskim lvlu a najszybciej na wysokim X(
Zadajmy sobie puyanie: Czemu expi najszybciej na nidkim levelu?
Sprawa jest prosta - sork ma za słabe skille, zeby bic wiecej niz jednego stworka naraz. Paladyn natomiast nie ma na poczatku pieniedzy na strzaly.

Nie sadze takze, zeby knightem sie najszybciej expilo na wysokim levelu. Dlaczego? Otoz kiedy knight bije dragi / DLe / guardy / Orc Fortres to Sork expi na behemotach / Demonach.

Tak czy siak , kazda profesja potrzebuje run , bo bez run to dupa , knight bez leczenia , scork , drut bez ataku a pall jak nie bedzie mial many to tez bez leczenia.
Knight jak nie ma run to expi na ghoulach - to jest jakies wyjscie. A Palek niekoniecznie potrzebuje run - jakby sie uparl to expilby bez run.

Profesja zalezy od ambicji . czy ktos chce bys szlachetnym rycerzem lub carnoksieznikiem a moze pallkiem i polowac na jelenie w lesie . Wszystko zalezy od czlowieka.
I tu masz racje! JA w cRPG i mmoRPG zawsze gralem magami i mi to pasi!
Chociaz szczerze mowiac, zeby grac palkiem po update trzeba miec w sobie cos z masochisty ;)

Wiec raczej mag odpada
Doradzcie mi pleas
Wez knighta - najlepszy na początek.

Pozdro
Shinjix

Luke222
12-08-2005, 23:12
No Siemka .... Dla mnie jest najlebsza
Profesja to knight mam owniesz 32 royal paladyna .. ale po dluzszym namysle mysle ze pall jest do kitu co kilka h kupoujesz belt/arrow... w przypadku pacc ... Zalozylem Teraz knighta jestem zadowolony... !!! :] :]

Knight :
Name:Knight Luke
Level :20
Skils :52.51 (Wiem ze slabe ale chcialem szybko wbic 20 lvl a teraz 65.65)
Mlvl :3 :( 56% do 4 :(

Paladyn:
Name :Rodley Mullen
Level: 32 (byl 33) :(Kamikadze mnie zabil :P
Skils :71.44
mlvl: 14

Pozdro :) B)

żabka007
04-10-2005, 13:47
Siema
Ej Nie pisz tego typu poradnikow ;/ Bo Kazdy Gra Kim Chce proste a bylo juz tak duzo takich poradnikow z opisami profesji ze hoho wiec ludzie wiedza kim zagrac
pozdro
Swiat Lunata

_____
Pall 31
Skils 71.40
Mlvl 14
Rodley Mullen

Fintex
12-11-2005, 01:11
strasznie zachwalasz maga niz druida bo jak wynika z tego co piszesz to grasz MS a ED uwazasz za cos gorszego moze dlatego ze nim nigdy nie grałes?

Rookslayer of Dolera
04-02-2006, 09:08
Zwala na druta bo drut do huntów i questow jest brany w 1 moze 2 sztukach. Jako shoter sie go nie bierze tylko raczej jako jednostke leczniczol. Pozatym sorc ma UE a tego nic nie przebije.

Poprostu Pitbul
04-02-2006, 10:20
Pozatym sorc ma UE a tego nic nie przebije.
popieram cie rookslayer no tak UE nic nie przebije ale sorc i drut to oni sa tacy sami:) bo przeciez sorc nie ma run leczniczych a drut nie ma tego co sorc:]

ironmisiek
05-02-2006, 00:18
Większość osób pisze że sorc jest najlepszy. Ale expienie nim na niskich levelach jest trudne. Słaby atak i obrona. A runy drogie. Jeśli ktoś chce grać nim musi mieć cierpliwość. Bo na niskich levelach pałek czy knight są lepszi. A i taj wszystko zależy od umiejętności gracza. Profesje wybieramy zależnie od naszych preferencij. Każdą profesją gra się inaczej. Moijm zdaniem pałek na niższych levelach wymiata. Na wyższych sorc jest najlepszy. Ale expienie nim jest strosunkowo drogie.

kamil_27
05-02-2006, 15:48
jestem początkującym graczem i chciałem sie dowiedzieć co oznacza ten hunted i jescze (uh) ??:confused:

Bart Knight
05-02-2006, 16:20
jestem początkującym graczem i chciałem sie dowiedzieć co oznacza ten hunted i jescze (uh) ??:confused:

Hunted oznacza...no cóż "zabiję !":] a uh to poprostu runka Ultimate Healing ktora leczy

drut
05-02-2006, 21:16
Ja spokojnie na 28 levelu z ds'ami chodze na dragi ale mam 42 mlev...

Gotrek
11-02-2006, 23:02
Najlepszy jest Paladin :D :D :D

Solaris the Wizard
20-02-2006, 09:55
Ja myślę iz Sorcerer jest najlepszą profesją w grze.Może trudno się nim gra na początku,ale za tym później to już sama przyjemność :)

Duch Niespokojny
20-02-2006, 14:30
Większość osób pisze że sorc jest najlepszy. Ale expienie nim na niskich levelach jest trudne. Słaby atak i obrona. A runy drogie. Jeśli ktoś chce grać nim musi mieć cierpliwość. Bo na niskich levelach pałek czy knight są lepszi.
Tak było przed updatem. Teraz po wyjściu z Rooka sorcem możesz od razu iść expić z różdżką, a knightem i palkiem musisz najpierw nabijać skille. Poza tym do expienia sorcem/druidem na niskich levelach praktycznie nie trzeba żadnych nakładów finansowych a palek musi kupować strzały/bolty, knight natomiast potrzebuje dobrego ekwipunku.

Kamyk The Knight
12-04-2006, 17:56
Dzienki :) pomogles mi wybrac postac, myslalem nad knightem palem a sorkiem. Noi wybralem sorka :) Dzienki

Johanes19
12-04-2006, 18:39
zapo mnieales dodac ze sorce i druidy majom RUZDZKI!!!:]

Kamyk The Knight
12-04-2006, 19:19
Hmm ja dodam cos.. Przeczytalem wszystkie wasze opinie, sugestie i odpowiedzi. Dowiedzialem sie tyle ze np Koles gra knightem to mowi ze knight jest najlepszy. Ten znow gra palkiem to palek najlepszy.... I tak dalej. Poradnik jest dla poczatkojacych i tych ktorzy maja problemy z wybraniem postaci a nie poto zeby mlucic jaka profesja najlepsza.

PS. Poradnik super :) narazie najlepszy jakiego widzialem

Qui-Gon
17-04-2006, 15:46
Moim Zdaniem NajlepszĄ ProfesjĄ Jest Knight
Poniewaz Bardzo Łatwo SiĘ Nim Gra I Dlatego
Knight Jest Zalecany Dla PoczĄtkujĄcych Graczy :)

Thorin-Debowa Tarcza
17-04-2006, 15:50
Po pierwsze ja bym temat nazwał plusy i minusy postaci.
A po drugie nie mozna określic jaka profesja jest najlepsza ogólnie, ale w roznych dziedzinach, np. :

Do pk'owania: palik

do zarabiania: druid

do expienia: palik

do czyszczenia: sorc

do blokowania: knight

Itp.
Ale dodam jeszcze ze knight jest za słaby, widzialem film jak eternal ubijal 90 ms....hardcore

Duch Niespokojny
21-04-2006, 22:43
Do pk'owania: palik

Do zabijania ludzi lepszy jest sorcerer lub druid - na niskich levelach nieźle wali z różdzki i nie trzeba nim skillować tak jak w przypadku paladynów. Do tego od lvl 25 może przywoływać potwory, w tym najprzydatniejsze do pekowania: orc berserker, fire devil i, najlepszy w tej roli, fire elemental.

Fylap
29-04-2006, 20:20
No to było dobre! ;)

No_NICK
29-04-2006, 23:06
Sorcerer:cup: ! Bez dwuch zdań ;).

Lord Yuri Of Furora
30-04-2006, 00:41
jak by nie patrzec to kazda profesja jest dobra i sie nawzajem uzupelniaja ;]

knight z dobrymi skilami potrafi wszystko ubic oraz zblokowac. natomiast sorc/ druid ze słabym ml bez blokera sobie nie poradza :P a nawet jesli to bedzie to waste runek. co do palka to moze on robic za blokera rowniez o ile ma wytrenowany def ;] do expienia jest dobry poniewaz mozna chodzic na dragi bez mniejszych strat finansowych niz sorc czy druid. Knight rowniez jest dobry na smoki poniewaz nadrabia wszystko duza iloscia hp a z dobrymi skilami to knight dziala jak czołg ;]

wszystko co mialem do powiedzenia ;P i tak decyzja nalezy do was jaka profesje wybierzecie ;]

Kollocius
02-05-2006, 00:47
Wg mnie każda profesja, ma swoje wady i zalety, o których to wspominali koledzy wyżej ;) Ja sam, póki co rozwijam tylko jedną postać, knight'a i jestem zadowolony. Najbardziej z tego wszystkiego nie lubie skillować, bo mnie to nudzi, no ale cóż... Przynajmniej potem się łatwiej gra B) Dużo punktów życia oraz spory cap- to najbardziej mnie przekonało do wyboru go... Jak już wspominałem, fajnie się gra knight'em i... oby tak do 100lvl'a, a może i dłużej :D :D

Koll :]

DJ Blackout
02-05-2006, 16:33
najlepszą profesją jest druid napewno!!! :)

Falubaz21
04-05-2006, 09:20
Dobry poradnik. Ale ja i tak mam pytanie bo mam Paladyna na 28 lvl 13mlvl skille 61/50 i druida 25lvl 31mlvl na swicienie non-pvp:] postacie nie maja pacc-a ;( ;( i nie wiem ktorym grac z gory dzieki ;p;p;p;) ;)

skryhull
04-05-2006, 16:21
""Może używać (prawie) wszystkie runy [wysokolevelowcy także śmiercionośnie SD]""

może używać WSZYSTKICH run oprucz paralyze którego mogą używać tylko druidzi

""W skillu walki w zwarciu(axe, sword, club) awansuje w miarę szybko(szybciej od magów, wolniej od knighta);
Wysokolevelowy paladyn z dobrze rozwiniętym shieldingiem jest lepszym blokerem niż knight, ponieważ ma czar „mana shield” i może szybko rzucać czar „Ultimate Healing”+ runy UH;""

dobry palek przy takim samym shieldzie jak knight jak włoży jeszcze broń (na przykład bright sworda) i ma już nieco skila meele (około 30-40) obrywa więcej od knighta, ale ma spontaniczny UH no i jak się leczy z run uh albo ih to potrafi się leczyć nawet 200+hp więcej za każdą rune niż sie leczy knight na jego poziomie, mana shield to nie polecam zbytnio, (chyba że kogoś goni orshabal i chce przetrzymać combo:baby: ) no i palek może solować wiele słabszych lub średnich potworków przy pomocy broni rzucanej (i tarczy) nie doznając z reguły większych obrażeń (ja miałem takiego palka i mogłem nim solować dsa albo orc berserkera ze spirami i przeważnie nie schodziło mi więcej niż 50hp miał skile 46 sworda 75 dista 76 shielda i dość dobre eq)

takie palki z dobrym shieldem wymiatają, ale jak ktoś chodzi swoim palkiem z ukochanym łukiem na dragi\dsy\beholdery i olewa defa, stawia tylko na atak, nie nosi tarczy, to może bardzo łatwo dednąć (jak wskoczą 2 albo 3 PK knighty z 2ręcznymi i ciężko się wyuhać jak się obrywa hity po 100+ z powodu braku tarczy)

Master of skarpeta
04-05-2006, 16:27
odp. na pytanie Falubaz21:
Ja na twoim miejscu robiłbym IHy i UHy dla pala a grałbym palem choć wole druida

Viero
05-05-2006, 23:57
No fajny temat

duch fire
12-05-2006, 21:20
hmm tu jest trudno wybrać

mag- słaby (hp i walka broniom) ale leczenie i różdżki i super runy i czary /

druid- to smo co mag ;D

palladynek - tu tylko problemem jest zdobycie łuku lub kuszy potem kupić bełty i lata ja mag z wand of dragonbreath czy jakoś tam.
dużo hp i blokowanie. leczenie hoć ma mniej many uleczy się od czasu do czasu. dobre czary . mojim zdaniem to najlepsza profesija:cup: .

knight - zwyczajny rycerz dużo hp i silny cios broniom hmm ale też musi miećdobrom broń na odległośc cienizna musi iść na walke fizycznom a mag druid i plladek mogą na odległość. najsłabsza profesija!!!!!!!

Piotr Potter
17-05-2006, 00:23
Fajny poradnik. Bez dwóch zdań. Mi się jakoś zawsze wydawało że lepiej jest chyba grać sorciem.

Joriruje
17-05-2006, 01:50
Dziś wykupiłem promocje dla knajta, mam nadzieje że regeneracja będzie troszeczkę szybsza. Po update się zastanawiałem czy warto.
A tak poza tym to poradnik jest super;)

Chockapic
24-05-2006, 20:31
na małym lvl knightem się najszybciej expi:o :p? hmmmm... chyba nie:] :p

behonder
28-05-2006, 12:45
8o 8o e tam best jest ryczerz duzo zycia odpowiedio many silny atak ryczerz jest debest

Palmex
31-05-2006, 11:18
Ja knight 24lvl , skile okolo 70 bilem sie z Druidem 26lvl, Mlvl 27 i niemusial uzywac Magic Shielda, Summonuw i stal twarza w twarz. Noi muj knight przegral :(

szymczak
09-06-2006, 07:55
ja mam 17 lvl sorka i se chodze czasami na dwarfy guardy :P pozatym poradnik bardzo dobry

Elder Nagan
10-06-2006, 07:23
(CUT)

Poradnik dla bardzo poczatkujacych .
Mamy teraz "wand'y" i "rod'y" wiec sorcerer i druid lepiej expia.
Sorcererem bez problemow mozna zrobic 20 lvl w neicale 20 h (od 1 do 20).
Druidem robisz 24 lvl i masz go na uhy (od czasu do czasu soule)
Knigtem gralem chwile i mi sie nie podoba jak mam szczerze mowic.
Sorcererto niejest najlepszy wybor na poczatek ale mozna prubowacv bo fajna zabawa sorcem jest.
Sorcerer ejst lepszy w pvp, na malym lvlu zadaje wieksze obrazenia niz knight

Jezeli pisalbym dalej mialo by na celu "udoskonalanie" sorcka

Ja i tak wiem ze sorc jest the best :))

Sorcerer 4 ever

Ale poradnik ladny :)Gratuluje ;)

arcio14
11-06-2006, 10:04
B) Prosze o napisanie na moje gg 1977583 i wytumaczenie mi co jest najleprze dla mojej postaci i czy dobrze jom trenóje pozdro z gury thx

Selverius
12-06-2006, 07:41
Siemka ja uważam że najleprzą profesją jest Knight ponieważ napoczątku się traci dużo kasy na eq , czasu na trening itp ale warto potem taki wytrenowany "Czołg" wparuje to niejeden sie boi zobaczcie sobie na Eternala Obliviona jaki z niego "Tyran" i masakruje wszystko co napotka na drodze lecz do tego potrzeba wytrwałości psychicznej żeby taki level zrobić.

Juth Erap
20-06-2006, 18:54
Ja to dupce co to za NOOBEK pisal?

Tengo
22-06-2006, 16:16
Mam paladyna na 99 lvlu i bardzo dobze mi sie expi gdy mam power bolty prubuje huntowac demony i warlocki:lucznik:

Solo:http://members.chello.pl/l.lewczyk/images/monsters/demon.gif

Tengo
22-06-2006, 16:19
Mam RP na 99 lvl i mi sie dobze expi najczesciej na DL

Elex
22-06-2006, 16:22
Mam knighta na 29 lvl i bardzo dobrze mi sie skilluje :) Knight rlz, nie ma co B) Gralem wszystkimi profesjami, wszystkie maja swoje wady i zalety. Kto co lubi ale jesli dopiero co zaczynasz to najlepiej nejtem :D

Dragonit
22-06-2006, 18:00
Poradnik fajny,ale nie zgadzam się z jednym:Druidzi są na wyższym lvl o wiele chętniej brani na hunty od sorców.I nie zgodze się że druid jest słabszy od sorca,bo robienie SD to wcale nie jakaś wielka zaleta,a UE używa sie bardzo rzadko.

lucyferq
22-06-2006, 22:54
Gracze z PACCem zostali pominieci. A najlepszym miejscem dla druida i sorca do 30 -35 lvla sa scaraby.(jesli ktos ma paca)

lucyferq
22-06-2006, 22:56
Zapomnialem dodac ze z summonami (FIRE DEVILE najlepiej)

rolan
23-06-2006, 07:47
Mam mały problem poniewaz robie sobie nowa postac w Tibii poniwarz mam knighta na 15lvl ale dobija mnie to ze nie moge robic runek!!!Moze i to glupi powod ale ja chce wybrac teraz maga albo druida i nie wiem co mag jest dobre ale skiulle shielda mu nie ida zbytnio za to ma duzo lepszych runek od druida.Druid ma lepsze skille od maga ale ma slabsze runki a ja chce tylko druida badz maga ;( prosze wiec pomozcie!!! :confused:

zrub sy 2 postacie

Sarinas
23-06-2006, 12:39
z tego co wiem, to chyba jednak lepiej isc na hunta z drutem, niz sorkiem, nawet jak sie samemu idzie na vampiry z summonami fe to podczas gdzy sork musi korzystac z run zeby je uleczyc, drut robi mass healing i jest po sprawie, tak samo na hydrach, fakt ze sork ma UE i SD ale to dopiero zabawa od wyzszych lvl a UH mozna robic juz od 25 chyba, czy 23, nie pamietam dokladnie i zarabiac hajs ;] ale tak generalnie, to nie ma nawyjebanszej profesji, kazda ma jakies + i jakies - kazdy musi sam sobie wybrac i nauczyc sie nia grac, bo od tego tez duzo zalezy, ja np nie potrafie grac ryckiem, a moj ziomek gra tylko i wylacznie ryckiem, dla niego inne profesje sa zjeb**** wiec jak kto woli ;]

Riddok
23-06-2006, 17:10
Ja tam najbardziej lubie knighta, sam zsoluje zerka (inne profesje dogania chyba że jesteś hlvl), nie trzeba paprać sie z głupimi boltami/runami (chyba że UH), a pozatym nie lubie uciekac przed potworami ;p . No ale teraz musze ciupiać sorcerem :/ (do 27 lvl) bo chce miec monka, potem elegancko i skiluje MOIM knightem na MOIM summonie po 8h dziennie ;D i nie musze się martwić że mnie ktoś wywali z respa.

Gracze z PACCem zostali pominieci. A najlepszym miejscem dla druida i sorca do 30 -35 lvla sa scaraby.(jesli ktos ma paca)
Wiesz dlaczego zostali pominięci ? BO PACCE SĄ WSZĘDZIE, BO WSZYSTKO JEST DLA PACC, I WSZYSCY UWAŻAJĄ ŻE PACCE SĄ WIELCY, DLATEGO JEDEN NORMALNY CZŁOWIEK ZROBIŁ COŚ TYLKO DLA FACC
'´¸.·**·.¸`'·.¸¸.·'´¸.·**·.¸`'·.¸ **CONGRATULATIONS** ¸.·'´¸.·**·.¸`'·.¸¸.·'´¸.·**·.¸`'·.¸

Oby więcej było takich......

Tengo
24-06-2006, 17:18
Najbardziej Popieram Paladyna juz 100 lvl :D
Lecz knighta te mam (dzisiaj Padlem) 49 lvl
Bardzo dobze mi sie na nim Gra huntowalem juz full DLi
i Mi Sie RH Lotnol :D
Wedlug mnie knight i Paladyn to najlepsze profesje i nie mam nic wiecej do powiedzenia :D

Knight:
Skills: 84\79
Best Solo: Dragon Lord
Z ekipa : Behemoty
Lvl 49
Mlvl : 6 :mag: 3% do 7 :D

Damian-Wladca Wody
25-06-2006, 01:05
Moja pierwsza postacia jakom mialem byl kniat od kolegi (nie wizdalem co sie dzieje nosilem stuted-secik i inne speci :P czy nawet co znaczy you adwense shidlnig?:P)ale to byla piekna gra bez zadnych obowiskow grasz chodzisz robisz co chcesz poprotu bosko ;) Ale taka gra nie miala wiekszego sensu na pszyhlosci:Ppodniecaselm sie nawet jak kolega dal mi chain legi :D i zara padlem jak je dostalem zabil mnie zerk poszlem po nie i patsze nadbiega znowu i pol pol pol i dedzik i lece dalej :D i patsze i jusz nie ma jego i moich chan legow ale dobra wrucimy do tematu.

Puzniej zrobilem sobie sorca i grala mi sie nim bardzo milo czylem ze to moje powolanie (kolega sorc[ale nie rywalizowalismy chyba ze dla zabawy :]],najlpszy kolega paladyn,wajowa kolezanka druid i wajny kolega druid,i silny kniat kolega) wajnie bylo zblizalo sie jusz do zrobienia 30 lvl i zara mialem se kupic wand on inferno .a tu pieknego dnia spiuje pasy i co widze napis cos z aconte wpisuje wpisu ban jusz iwdzalem ze mam schakowane konto i cusz otpuscialem nie gralem prawie caly rok skzolny ale wcionszy myslalem o tym :P no kurde znowu poszlem sobie od tematu :P

Dobra wedluk mnie najwajniejszy jest druid ze swojim UE :] druid ma tesz wajne czary , paladyn niesle wali na hlvl a knajcik super wali i on moze sobie mazyc o zajewajnych sworda czy co tam a my co srokowie i drudzi? nic palek moze se pomazyc o poer arows jeszce :P

Valdios
29-06-2006, 17:27
Po wykupieniu promocji knightowi przybywa mana co 6 sekund X(
A i jeszcze te 8 demonów na HOtA quescie: to mnie zwaliło z krzesła!
Przecież to tylko zamienione w demony gobliny!!
Ale ogólnie poradnik spox :p
Moje ocena: 7/10

Hochlowy sorcek
30-06-2006, 11:30
Po updacie zimowym to chyba mana u wszystkich profesji szybciej rośnie o ile sie nie myle :P

Mithgar XX
30-06-2006, 12:16
Moja pierwsza postacia jakom mialem byl kniat od kolegi (nie wizdalem co sie dzieje nosilem stuted-secik i inne speci :P czy nawet co znaczy you adwense shidlnig?:P)ale to byla piekna gra bez zadnych obowiskow grasz chodzisz robisz co chcesz poprotu bosko ;) Ale taka gra nie miala wiekszego sensu na pszyhlosci:Ppodniecaselm sie nawet jak kolega dal mi chain legi :D i zara padlem jak je dostalem zabil mnie zerk poszlem po nie i patsze nadbiega znowu i pol pol pol i dedzik i lece dalej :D i patsze i jusz nie ma jego i moich chan legow ale dobra wrucimy do tematu.

Puzniej zrobilem sobie sorca i grala mi sie nim bardzo milo czylem ze to moje powolanie (kolega sorc[ale nie rywalizowalismy chyba ze dla zabawy :]],najlpszy kolega paladyn,wajowa kolezanka druid i wajny kolega druid,i silny kniat kolega) wajnie bylo zblizalo sie jusz do zrobienia 30 lvl i zara mialem se kupic wand on inferno .a tu pieknego dnia spiuje pasy i co widze napis cos z aconte wpisuje wpisu ban jusz iwdzalem ze mam schakowane konto i cusz otpuscialem nie gralem prawie caly rok skzolny ale wcionszy myslalem o tym :P no kurde znowu poszlem sobie od tematu :P

Dobra wedluk mnie najwajniejszy jest druid ze swojim UE :] druid ma tesz wajne czary , paladyn niesle wali na hlvl a knajcik super wali i on moze sobie mazyc o zajewajnych sworda czy co tam a my co srokowie i drudzi? nic palek moze se pomazyc o poer arows jeszce :P

Po twoim stylu pisania muszę przyznać, że Tibia dla ciebie to zło i opuściłeś się przez nią w szkole : (
Zabawny jesteś.

Co do tematu, każda profeja ma swoje wady i zalety.
Nie ma najlepszej profesji.

szbak
30-06-2006, 15:48
A ja mam pytanie. Jakie są najlepsze bronie dla sorcerów i druidów?

rafal_c_sniper
02-07-2006, 09:56
A to tak dla ozdoby 8o

rafal_c_sniper
02-07-2006, 09:56
Regeneracja życia 1 punkt co 12 sekund i regeneracja many 1 punkt co 6 sekund. Gdy wykupisz promocję: 1 punkt many co 4 sekundy, życie bez zmian. Tak ale... ja mam maga, 11lvl 3mlvl (no co ;]) FACC i mi sie mana regeneruje 2 punkty co 4 sekundy. I co wy na to?? PS Nie uzywam zadnych jakis itemow do regeneracji.

Kingsays
02-07-2006, 10:57
@up:
z tego to ja niemoglem na maxa:p:D
P.s jak dla mnie najlepszy jest sorc i knight poniewaz sorciem nie musisz monotonnie trenowac bo dla niego najwazniejszy jest mlvl a mlvl mozesz robic expiac i jest tak zwanym "explolerem" bo pujdzie np solo behe qesta z ue i sd albo necro room lecz to co czesto przeszkadza jest bardzo mala ilosc capa:P a knight ma duze szanse na przezycie kicka czy laga ma duzo capa lecz jego trening jest monotonny i nie oplaca mu sie solowac lepszych monsterkow chyba ze na wyzszym lvlu.
Ps.To jest tylko moje zdanie.;)

Ghost111
02-07-2006, 14:59
SORC otoz sorcem po ziomowym updacie expi sie zdecydowanie najszybcije a to za sprawa wandow oraz tego ze manasy dodaja wiecej many :) nalezy pamietac ze sorc zadaje takze najwieksze obrazenia ze wszytskich profesji (exori vis/mort, exevo mort hur i ue oczywiscie) chociaz ue sie nie uzywa do codziennego expienia z racji duzego zapotrzebowania na mane [1200].DRUID Wlasciwie to samo dotyczy druida bo i on zadaje duze obrazenia ale nie moze uzywac exevo mort hura co go znacznie oslabia jego mozliwosci np jesli chodzi o expienie w tombach(jak wiadomo w najglebszych korytarzach czesto musimy stawic czola wielu potworom naraz) sorc moze szybko sie rozprawic z potworami za pomoca exevo mort hur a druid niestety musi zuzywac duze ilosci run GFB ktore zadaja mniejsze obrazenia niz czar exevo mort hur.
PALLADYN jest to 3 w kolejnosci profesja jesli chodzi o szybkosc expienia poniewaz jego sila magiczna pozwala na zadawanie calkiem duzych obrazen + ma mozliwosc strzelania z kuszy/luku, ale jak wiadomo palladyn nie zawsze trafia z boltow/strzal i do tego jego sila udezen jest bardzo zronicowana :p
KNIGHT knight ktory jest wyposazony w ekwipunek posiadajacy duzo obrony i bron z duzym atakiem i sam posiada wysokie skille 80+ moze takze szybko expic ale knight zadaje runami znikome obrazenia w poronaniu do druida/sorca czy palladyna nie moze on rowniez uzywac atakow magicznych za wyjatkiem czaru exori (ale biorac pod uwage mane potrzebna do jego uzycia i ilosc many knighta czar exori raczej nie bedzie wykorzystywany w codziennym expieniu).

Podsumowujac moim zdaniem najlepsza jest ta profesja ktora mozna zadawac najwieksze obrazenia i ta ktora pozwala na najszybsze expienie. Wiec jesli chcecie szybko znalezc na liscie high leveli :p polecam sorcerera ewentualnie druida :).Zarowno musze sie zgodzic z moimi przedmowcami ze knight jest dobra profesja dla poczatkujacych graczy.kwestie wyboru pozstawiam samym zainteresowanym :p

Waceq
02-07-2006, 23:15
Tak jakby juz troche nieaktulne ;]
Po update troche sie zmienil przyrost many/sek etc.

Etoric
03-07-2006, 15:37
Regeneracja życia 1 punkt co 12 sekund i regeneracja many 1 punkt co 6 sekund. Gdy wykupisz promocję: 1 punkt many co 4 sekundy, życie bez zmian. Tak ale... ja mam maga, 11lvl 3mlvl (no co ;]) FACC i mi sie mana regeneruje 2 punkty co 4 sekundy. I co wy na to?? PS Nie uzywam zadnych jakis itemow do regeneracji.
oj no bo chybQ był udpate i sie troszQ zmieniło...nie sądzisz? czy jestes n00bem i uważasz, że przeszłosc tibi ciebie nie obchodzi i mozesz pisac idiotyczne posty tlumaczac sie tym ze nie grales wczesniej w tibie?

Michnik of Celesta
05-07-2006, 15:44
i tak najlepszy jest Paladyn... przynajmniej dla mnie :P

sebek polaczek
05-07-2006, 16:49
:o :o X( :o :baby: :o X( ja tam gram palkiem i na promocji szybko sie robi bolty i jest good t:o 8o :] ylko slabo ze nikt na :o pacerze neisprzedaje throwing star'uw i to mnie martwi

Michas17
05-07-2006, 22:49
:) Bardzo podoba mi się ten poradnik fajny czytelny można go zrozumieć GZ 4 you

Duch Niespokojny
06-07-2006, 12:49
Od jakiegoś miesiąca gram paladynem i trochę zaczynam żałować, że nie wybrałem sorca. Skillowałem dość długo, żeby dobić 69 distance fighting (teraz mam już 74) a i tak średnie straty zadaję potworom mniejsze niż np. wand of inferno, do którego przecież skillować nie trzeba w ogóle, więc czas ten mógłbym poświęcić na expienie. Poza tym, mimo sporego capacity, strzał/boltów nie wystarcza zwykle na długo i już po 2-3 godzinach muszę wracać do depo po zapas amunicji.

Nyksus
06-07-2006, 12:50
Ee...nie ma profesji najlepszych i najgorszych. Każda jest dobra, trzba umieć nią grać:confused:

Zgredeczek
07-07-2006, 11:58
Moim zdaniem mag (sorcerer) jest lepszy od druida, ponieważ ma on czar UE, robi sobie SD, bardziej respektują „Master Sorcerer’ów” niż „Elder Druid’ów”, lepiej się nim gra i mimo, że na początku druid ma trochę więcej kasy (lepiej wychodzi na sprzedaży run UH);

A myslisz co bardziej zarespektuje jak podbiegnie do ciebie ms i walnie ci z sd np. 200 a potem ed i przywali za 300? a o UE to pomarzyc mozesz, troche bic lvl bedziesz, a drutem zawsze na + wyjdziesz z kasa

Shinjix
07-07-2006, 12:11
A myslisz co bardziej zarespektuje jak podbiegnie do ciebie ms i walnie ci z sd np. 200 a potem ed i przywali za 300?
Siła czarow sorka i druta jest taka sama.

a o UE to pomarzyc mozesz, troche bic lvl bedziesz, a drutem zawsze na + wyjdziesz z kasa
W momencie pisania tego artykulu UE bylo dostepne na 34 levelu (na tym levelu byla wystarczajaca ilosc many na UE). Teraz zreszta 60 level, to tez nie wielki wyczyn.

Mati66
08-07-2006, 07:21
Druid wcale nie ponosi cięzkiej kasy za hunty na niskich lvlB) B) B) B) w końcu wali z różdzki a pal z boltów więc jest dużooooo trudniejszy:] :] Druid nie musi brac run np.hmm na hunty,może walic z rózdzkiX( X( X(

Infer Von Mori
08-07-2006, 16:34
@up: Test na IQ: Jak zabijesz draga na 25 lvlu? Na huncie? Z rózdżki? Zycze powodzenia
Sam gram Druidem, Drut ma duzo lepsze EQ do lvlu.. 40? Od 41 poziomu mag ma możliwiść robienia run SD (chyba od 41 ;p) i wtedy dopiero zaczyna naprawde zarabiac.

@topic: Poradnik cud miód i orzeszki :)

maciek_92
09-07-2006, 13:50
W zaletach druida napisales ze amunicja jest drozsza niz u paladyna. Czy to nie powinna byc raczej wada. Jesli juz ktos o tym pisal to przepraszam

Rakshi
10-07-2006, 16:44
:miecz: vs :mag:
Uwazam, ze sorcerer jest lepszy od knighta...Czmu??? Zauzmy ze jestem sorcem na 50 lvl mam 1200 many i eee przypuscmy 700 zycia. Ide na draga mam wand of inferno i nie moge dragowi nic zrobic... To popostu pzywoluje orca leadera, ktory jest odporny na ogien i stosuje go jako blokera... Drag orcowi nic nie moze zrobic, a ja wale draga hmm lub lmm do tad az bedzie death... : Moge takze uzyc SD ale poco... Zeby stracic 880 many??? Bez sensu... A knight?? Jako bloker na mocniejszych potworach skille mu nie pomoga... Poprostu szybko umze bo ciagle przyjmuje na siebie ciosy... Nawet jak bybyl na 50 lvl to nie wytrzymal by jako blokel na dragu... Bye bye
SORC JEST SUUUUUPEEEERRRR

Duch Niespokojny
10-07-2006, 17:23
Zauzmy ze jestem sorcem na 50 lvl mam 1200 many i eee przypuscmy 700 zycia.
Raczej 2 razy mniej.
Poprostu szybko umze bo ciagle przyjmuje na siebie ciosy... Nawet jak bybyl na 50 lvl to nie wytrzymal by jako blokel na dragu...
Zaskoczę cię - draga knight może blokować i na 20 lvl bez probemów (byle tylko miał 4 mlvl i uhy).

Funosek
10-07-2006, 17:43
@up:

Po 1. Dla normalnego gracza (knighta) 15 magic level jest nie osiągalny.
Wykres z erig.net (dla mniej wtajemniczonych Tibia Supported Fansite)

Mana needed from Magic Level 0 (+0%) to Magic Level 15: 11,479,124,800

Time to regenerate
------------------
Time needed to regenerate @ 2 mana per 6 sec: 1092y 17h 20m 52s

Spell counts
------------
Number of 'utevo lux' cast in this time: 573,956,240
Number of 'utevo gran lux' cast in this time: 191,318,747

Mana fluid usage
----------------
Cost if using mana fluids @ ~100 mana / 55gp (wasting flasks) each: 6,313,518,640 GP
Cost if using mana fluids @ ~100 mana / 50gp (selling flasks back) each: 5,739,562,400 GP
Time to drink 114,791,248 fluids @ ~100 mana each and 1 fluid every 2 seconds: 7y 102d 4h 54m 56s

Po drugie.. na antice może być knight z 15 magic levelem, a nawet wyższym, ale napewno nie jest nim Bubble. A kto ? Jedynie Steve (Bóg, założyciel Tibi) może go mieć ^^.

Frozen of Harmonia
11-07-2006, 16:44
Całkiem fajny poradniczek, dzięki niemu podjąłem decyzje że zostane pallkiem

Yoh Asaqura
13-07-2006, 15:01
No moim zdaniem poradnik Cool :cup: wielkie Gzzz
Lecz widziałem podobny na innym forum ale
to chyba nie ten Moim zdaniem Ocena 9/10 :cup:

P.S Zaczynam robić drugą postać i już wiem że
to będzie..... Druid - Uh-Maker xD

Knight Sword'Master
16-07-2006, 12:32
Według mnie też bardzo dobry poradnik :cup:
A co do postaci to wybieram Knighta B)

Rzuczek of Askara
20-07-2006, 13:20
postarałeś sie ;]

Sir'Matek
20-07-2006, 14:24
Poradnik ładny i dobrze rozwnięty ale sporo w nim błędów np. dotyczących gry Paladyna (czepiłem sie jego, bo nim gram :P)
Błędy w zaletach:
1.(nie chce cytowac bo bezsensu tyle przepisywac)
"Amunicja dla paladyna(bełty, strzały) jest o wiele tańsza niż amunicja dla magów(hmm);" <-- jeszcze przecież są Throwing Knife, Throwinh Star, Small Stone, Snowball
2."Ma bardzo dobre czary spontaniczne(Ultimate healing, Invisibility, Mana shield);" Szczególnym błędem jest ostatni czar tzw. Mana Shield, to jest nazwa potoczna, tak naprawde nazywa się to "Magic Shield"
Błędy w wadach:
1."Paladynem skilluje się o wiele gorzej niż knightem, ponieważ jedyną bronią do skillowania są speary, które trzeba ciągle podnosić i na wyższym skillu zadają zbyt duże obrażenia... " Do trenowania są popularne także small stone (male kamienie)
2."Z uwagi na to, że kusza i łuk to bronie dwuręczne[paladyn nie może trzymać tarczy i kuszy/łuku na raz] to gdy paladyn złapie laga lub zostanie strapowany i nie będzie miał żadnej tarczy przy sobie może zostać bardzo szybko zabity...." <-- jeszcze przecież są Throwing Knife, Throwinh Star, Small Stone, Snowball, ktore niepotrzebują tarczy....
3.Nie może trzymać pochodni(torch) ani magic light wand gdy expi, ponieważ to miejsce zajmują strzały, bełty[musi się zdać na czar światła: utevo lux i utevo gran lux]; <-- przy uzywaniu Throwing Knife, Throwinh Star, Small Stone lub Snowball Torche albo Magic Light Wand można używać

Wiecej błędów niedostrzeglem, lecz gdybym pisał o innych profesjach napewno było by ich o duzo więcej.
Ogolna ocena to 7/10 lecz sam nie wiem czy nieprzesadzilem :p

Kris_16
20-07-2006, 17:13
W tym poradniku jest bład ja mam profesje knighta i mi mana rosnie co 5 sekund 2 punkty, a zycie co 5 sekund 1 punkt.

Vandar Tokare
20-07-2006, 19:39
Moim zdaniem mag to bardzo dobra prof. Od 10 lev. wale spoko cyklopy. Od 11 lev. za 350 gp masz uzyteczny czar "Exura Gran" i mozesz wchodzic w stado orkow lub amazonek. Magiem fajnie sie skiluje mlvl. A master sorcecer to najlepszy kumpel.:) Mówią ża to trudna postać. Chyba nie tak bardzo ;)

Duch Niespokojny
20-07-2006, 20:57
..........................

Duch Niespokojny
20-07-2006, 21:01
.........................

Duch Niespokojny
20-07-2006, 21:04
......................................

Duch Niespokojny
20-07-2006, 21:11
Moim zdaniem mag to bardzo dobra prof. Od 10 lev. wale spoko cyklopy. Od 11 lev. za 350 gp masz uzyteczny czar "Exura Gran" i mozesz wchodzic w stado orkow lub amazonek. Magiem fajnie sie skiluje mlvl. A master sorcecer to najlepszy kumpel.:) Mówią ża to trudna postać. Chyba nie tak bardzo ;)
Kiedyś tak było, teraz dzięki różdzkom sorcerer stał się totalnie głupoodporny... a szkoda, kiedyś się ciężko grało, ale przynajmniej miałem radość, że jestem jednym z nielicznych sorców, teraz jest to druga bo knighcie najczęściej wybierana profesja, przez co straciła wiele ze swojego uroku...

Vandar Tokare
21-07-2006, 12:25
Wiele osób sie ze mną zgodzi. Sorc to najlepsza postac!!!:D:D ;)

Kris_16
21-07-2006, 17:39
Wiec jak to jest z tym knightem?? w poradniku jest napisane ze 1punkt many co 12 sekun a mi rosnie 2 punkty co 5 sekund? jakto mozliwe??

DRoN
21-07-2006, 17:47
Wiec jak to jest z tym knightem?? w poradniku jest napisane ze 1punkt many co 12 sekun a mi rosnie 2 punkty co 5 sekund? jakto mozliwe??

To już dawno tak jest (od upa z rodami/wandami). Poradniki są już stare. Regeneracja many została przyspieszona 4-krotnie, więc zamiast 1/12 sekund masz 2/6 sekund (nie 5, tylko 6).
Na bank gdzieś było, wystarczyło poszukac.

Arthas Tath
21-07-2006, 22:06
A ja mam takie pytanie... bo gdzies czytalem ze paladyn skilluje tylko Spearami.. czy to prawda? Bo jesli tak to naprawde ciezko.. ;)

Filip Pows
22-07-2006, 10:25
A ja mam takie pytanie... bo gdzies czytalem ze paladyn skilluje tylko Spearami.. czy to prawda? Bo jesli tak to naprawde ciezko.. ;)

Ja jestem paladynem więc ci odpowiem. Pierwszych 20 lvl'i dystansa najlepiej jest nabić spearami. Potem można zacząć używać strzał, ale tylko na otwartych przestrzeniach, aby nie marnowały się. Jeśli skillujesz spearami od razy nabijasz shielding. Strzał najlepiej używać od 13 lvl'a, bo będziesz mogł je sobie wyczarować. I tyle.;)

PS: Może też skillować kamieniami i tym czym można rzucać.

Vandar Tokare
22-07-2006, 16:33
Mam pytanie: Gdzie skilowac Sorcererm między 11 a 12 levelm??:) :) :) Prosze o odpowiedź.

Moris91
22-07-2006, 16:38
LOL Sorcem sie nie skilluje == To zupelna strata czasu... moze chodzi ci o expienie?

Vandar Tokare
23-07-2006, 18:55
Tak pomylilem się expienie.:) :)

Hazin Abdul
24-07-2006, 01:56
Ja chodze 9 lvl sorkiem na dwardy i soldy :cup:

HERVA HERD
24-07-2006, 16:54
Super poradnik!!dzienki niemu bende dobrze czarował :) :) :) :D B) B) B) :cup: :cup: :cup: :cup:

Tracer Knight
25-07-2006, 22:42
Elo @LL.Ja osobiscie mam knighta 16 i dobrze jak narazie mi sie nim gra.Tylko mam jedna prosba zeby ktos zrobil jakis dobry poradnik dla knightow na co moga chodzici expic i jakie skille itp... narx pozdro:cup:

Akhel Cimirus
26-07-2006, 15:40
Elo @LL.Ja osobiscie mam knighta 16 i dobrze jak narazie mi sie nim gra.Tylko mam jedna prosba zeby ktos zrobil jakis dobry poradnik dla knightow na co moga chodzici expic i jakie skille itp... narx pozdro:cup:

Dobry pomysł :wasacz:
to by się przydało

profesja : knight:crusader:
świat: Secura (THE BEST)
lvl:21
skile:54/52(cienko):angry:
mlvl:4 (dziś nabiłem):cup:

adix79135
29-07-2006, 20:31
Wziełes wogule poduwage ubiegłoroczny update.Teraz druty i sorce maja ruszczki.

Gra'velo
29-07-2006, 21:57
OMG jak dla mnie najlepszy jest Knight i tyle

Agent 000
30-07-2006, 10:32
ja wlasnie gram moim knightem i skilluje, popatrzylem na mane i zycie i rosnie mi ruwnoczesnie co 6 sec:) :) :)

krzychu sorcer
31-07-2006, 21:48
ja akurat mam sorca i nie musze nim grac strasznie duzo czasu ja mam akurat 10 lvl

Arcanian-Max
01-08-2006, 11:40
spoko poradnik... ale ja i tak jestem za druidem...!! ;)

Druid rox!

Jasiek1110
01-08-2006, 12:45
Sa lepsze i gorsze profesje: (kolejnosc od najlepszej do najgorszej)
1. Sorcerer
2. Knight
3. Druid
4. Paladin
X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X(

behemort
03-08-2006, 18:52
Sa lepsze i gorsze profesje: (kolejnosc od najlepszej do najgorszej)
1. Sorcerer
2. Knight
3. Druid
4. Paladin
X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X(

LOL może przeczytaj pierwszy post. Wybrałeś Sorka, że jest najlepszy, a wielu uważa inne profesje za lepsze. Wiele zależy od własnego gustu.

Wassil
04-08-2006, 19:38
Mam dosyc czesto powtarzajacy sie problem...:( kim grac:baby:
Znam te cale gadanie ze nie ma naj postaci i sie z tym zgadzam.
Interesuja mnie 2 postacie: Paladyn i Knight
Podoba mi sie walka z dyst. ale nie podobaja mi sie niszczace sie speary...
Podoba mi sie trenienie Knighta ale nie podoba mi sie jego nudny exp...
Zrobilem postac tylko (ta i ta) do 25 lv dlatego mam malo doswiadczenia... czy ktos mi moze doradzic???
Z gory tnx.

Mefisth
07-08-2006, 10:31
Mam Pytanie Paladyn Robi hmm?? JAk Tak Od Którego TO LVL I Jak TO SIe Robi ;) ;) Z Góry Dzięki

Chanumi
09-08-2006, 20:59
Szczerze to nie wiem czy osoba ktora napisala jedna z odpowiedzi na tego posta grala kiedys knightem. Ja mam druida i knighta wiec moge cos o tym powiedziec:
- Druid jest dobry od 25+ i tylko gdy ma sie pacca. chodzi o soula i czary. Druidem dobrze sie zarabia jesli ma sie promocje bo bez niej plecak uhów robimy pół dnia.
- Knight jest potega, co z tego ze nie ma dobrych czarow i musi wydawac duzo na eq, ale knightem mozna pojsc na kazdego monsterka bez wiekszych obaw oto ze deadniemy. Co z tego ze wolno odrasta mu mana skoro i tak wali sie z sworda, axe lub cluba wiec po co mu mana.

Tak wiec skonczcie mi tu gadac bzdury jesli nie wiecie jak sie gra tymi profesjami -.- Jeśli ktos ma jakies pytania lub "ale" piszcie a bedziemy rozmawiac o tym.

Chanumi
09-08-2006, 21:05
Wassil ja odpowiem na twego posta:
1). Granie knightem nie jest monotonne i nudne ponieważ jesli masz dobre skille mozesz ubic kazdego monsterka w Tibijskim swiecie pomysl o tym.
2). Palladyn to droga imprezka na poczatku bo caly hajs jaki wylocisz musisz wydawac na amunicje i pallem sie lipnie skilluje bo co to za frajda podnosic ciagle speary ?!

Duch Niespokojny
10-08-2006, 12:19
Jeśli chcecie wybrać palka, miejcie na uwadze, że Cipsoft bardzo ich nie lubi (chyba chce ich zniszczyć, żeby zatuszować wpadkę ze źle dobraną nazwą profesji :D). To oczywiście żart, ale ostatnio z każdym kolejnym updatem paladynem gra się coraz gorzej...

Slayer Shaphiree
15-08-2006, 22:48
JA zrobie taki maly pojedynek ( to tylko moje zdanie ) miedzy profesjami .
Zajnijmy od knighta :
Knight > Sorcerer
Knight > Druid
Knight = Paladin

Teraz Paladin :

Paladin > Sorcerer
Paladin > Druid
Paladin = Knightowi

Teraz Sorc :
Sorcerer < Knight
Sorcerer < Paladin
Sorcerer > Druid

Teraz Druidek :
Druid < Knight
Druid < Paladin
Druid < Sorcerer

Wyniki : Knight 2,5 ( = jest za 0.5 )
Paladin : 2,5
Sorcerer : 1.0
Druid : 0.0

Czyli wg. mnie oto profesje :
Knight = Paladin > Sorcerer > Druid

Slayer Shaphiree
15-08-2006, 22:52
Wassil ja odpowiem na twego posta:
1). Granie knightem nie jest monotonne i nudne ponieważ jesli masz dobre skille mozesz ubic kazdego monsterka w Tibijskim swiecie pomysl o tym.
2). Palladyn to droga imprezka na poczatku bo caly hajs jaki wylocisz musisz wydawac na amunicje i pallem sie lipnie skilluje bo co to za frajda podnosic ciagle speary ?!

Palla nie jest lipny , tylko wy poprostu nie doceniacie delekcji gdy sie ma dobrego palla ( zarcik :P )
A TAK za serio : Pall jest dobra profesja . Zapalki ( speary ) podnosic trzeba ale to praca latea gdy ma sie wprawe . Ta zmudna praca podnoszenie spearow pozniej sie oplaci bo Pall wymiata pozniej .

Master Scorpionous
15-08-2006, 23:58
Knight > Sorcerer
Knight > Druid
Knight = Paladin

Paladin > Sorcerer
Paladin > Druid
Paladin = Knightowi

Sorcerer < Knight
Sorcerer < Paladin
Sorcerer > Druid

Druid < Knight
Druid < Paladin
Druid < Sorcerer

Czyli wg. mnie oto profesje :
Knight = Paladin > Sorcerer > Druid
Widzę, że nie grasz długo w tą grę bo doświadczenie masz małe.
Knight:
-Sorcerer vs Knight: Sorcerer ma dużo większe szanse na wygraną ponieważ użyje tylko Utani Gran Hur i będzie bił z SD i z UE.
-Druid vs Knight: Druid strzelał by z SD asz w końcu by zabił Knighta a jeśli Druidowi skończyło by się SD to raczej padnie bo nie ma czarów ofensywnych.
-Paladyn vs Knight: Walka wyrównana, Palladyn pociągał by z SD ale nie tak dużo aby zagrozić Knightowi, a Knight z Explo i z Exori a na dodatek obydwie postacie walczą także używając skilli, ale wydaje mi się, że Palladyn by wygrał.

Palladyn:
-Palladyn vs Sorcerer: Oczywiście Sorcerer Utani Gran Hur,Utamo Vita, SD i UE więc Palladyn by długo nie pożył a co do Boltów Palladyna to Sorcowi to dużo nie zagraża co Palladynowi potężne HITy z SD i UE.
-Palladyn vs Druid: Druid tak jak Sorcerer używa Utani Gran Hur(Co mu i tak dużo nie daje bo Palladyn i tak wali na odległość), Utamo Vita i z SD a Palladyn z Boltów i SD, ponieważ gdy Druidowi skończą się SD to i tak nie ma żadnych czarów ofensywnych więdz w końcu padnie.

Sorcerer:
-Sorcerer vs Druid: Na początek obydwie klasy Utani Gran Hur, Utami Vite i walka z SD czym Sorcerer pomaga sobie z UE a więdz Sorcerer po pewnym czasie wygrywa.

W Pvp bywa często tak: Knight -> Druid -> Palladyn-> Sorcerer

Lecz Ja powiem ogólnie jak jest według mnie biorąc pod uwage wszystko: Druid -> Palladyn -> Knight -> Sorcerer

-Dlaczego Druid ostatni:
*Żle się nim expi ponieważ gdy skończą mu się runy to MFy nic nie dadzą bo i tak nie ma czarów ofensywnych.

Dlaczego Palladyn przedostatni:
*Postacią fajnie się gra ale przy lvlu 100+ lvle idą wolno więdz jeśli chcesz zrobić Hunta to musisz targac BP Boltów a w ogóle to strasznie dużo potrzebują CAPa.

Dlaczego Knight 2:
*Ta postać może nie jest najlepszą w pvp ale bez Knightów to nie ma wspólnych Huntów, bo przecież Palladyni, Druidzi i Sorcerowie nie będą blokować a na dodatek Knightem możesz być na Huncie ile chcesz, bo ani Runy nie musisz mieć aby dobrze expić ani Bolty więdz to jest duża zaleta Knighta.

Dlaczego Sorcerer 1:
*Najlepszy w pvp, świetnie się nim expi gdyż pomaga sobie UE i innymi czarami ofensywnymi ale nie jest często używany do huntów na światach pvp, ponieważ UE nie użyje bo może zabić dużo ludzi na Huncie a nie leczy tak jak Druid swojimi leczącymi Czarami.

Ale to oczywiście moje zdanie a na dodatek to co napisałem to głównie chodzi mi o postacie z Promocją, bo bardzo dużo większych lvli mają Promocję.

Duch Niespokojny
16-08-2006, 09:57
Widzę, że nie grasz długo w tą grę bo doświadczenie masz małe.
Knight:
-Sorcerer vs Knight: Sorcerer ma dużo większe szanse na wygraną ponieważ użyje tylko Utani Gran Hur i będzie bił z SD i z UE.
Twoje doświadczenie też jest niezbyt wielkie, jeżeli nie wiesz, że sorc wali z sd znacznie mniej niż knight na takim samym levelu jest w stanie wyleczyc uhem. Poza tym sd są droższe niż uh, a knight ma znacznie więcej capa, więc prawdopodobnie będzie miał więcej uhów niż sorc sd. Jedyne co będzie muisał więc zrobić, to czekać aż sorcowi skończą się runy i mana, a potem spokojnie go wykończyć.
-Paladyn vs Knight: Walka wyrównana, Palladyn pociągał by z SD ale nie tak dużo aby zagrozić Knightowi, a Knight z Explo i z Exori a na dodatek obydwie postacie walczą także używając skilli, ale wydaje mi się, że Palladyn by wygrał.
Tutaj wszystko zależy od tego, czy knight byłby w stanie dogonić palka.
Palladyn:
-Palladyn vs Sorcerer: Oczywiście Sorcerer Utani Gran Hur,Utamo Vita, SD i UE więc Palladyn by długo nie pożył a co do Boltów Palladyna to Sorcowi to dużo nie zagraża co Palladynowi potężne HITy z SD i UE.
-Palladyn vs Druid: Druid tak jak Sorcerer używa Utani Gran Hur(Co mu i tak dużo nie daje bo Palladyn i tak wali na odległość), Utamo Vita i z SD a Palladyn z Boltów i SD, ponieważ gdy Druidowi skończą się SD to i tak nie ma żadnych czarów ofensywnych więdz w końcu padnie.
Tu wykazujesz się niekonsekwencją. Sorc bez problemu rozwali paladyna a druid już nie? Profesje te różnią się tylko tym, że sorcerer ma spontaniczne czary ofensywne, które jednak w pvp i tak mogą służyć tylko do dobijania ciężko rannego przeciwnika lub szybkiego wykańczania wrogów o znacznie niższym lvl; druid za to ma znacznie lepszy czar leczący - heal friend, a myślę, że to mu daje większą przewagę, bo może leczyć się znacznie dłużej zanim skończy mu się mana.
-Dlaczego Druid ostatni:
*Żle się nim expi ponieważ gdy skończą mu się runy to MFy nic nie dadzą bo i tak nie ma czarów ofensywnych.
Druid dysponuje wszystkimi przydatnymi do expienia czarami ofensywnymi (force strike, energy strike, flame strike - innych używać do expienia nie ma sensu). Ma za to, jak już wspomniałem, znacznie lepszy czar leczący, co sprawia, że expi się nim lepiej niż sorcem, przynajmniej od momentu, kiedy można juz efektywnie wykorzystywać ww. czary, a mniej wykorzystuje się różdzkę (bo różdżki u druida są słabsze niż u sorca).

Moim zdaniem nie ma sensu porównywać, która profesja jest lepsza w pvp. Do zabijania ludzi na dużo niższym levelu najlepszy jest sorc, ale w pozostałych przypadkach to kwestia umiejętności gracza (choć te od ostatniegou update'u liczą się oczywiście mniej niż kiedyś) oraz wyposażenia postaci - przede wszystkim posiadanych run. Od tego przede wszystkim zależy wynik starcia dwóch postaci o zbliżonych levelach, a nie od profesji.

Gilmir
16-08-2006, 10:26
Świetny poradnik, tak jak mówisz każda postać ma swoje wady i zalety, więc żadna nie jest najlepsza. Ja osobiście lubie sorce. ; )

lordjacus95
16-08-2006, 10:39
Sorki za ten temat.

Bastek
16-08-2006, 12:01
Heh specjalnie zalogowalem sie po to tylko zeby odpowiedziec tym wszystkim noobom ktore ustawiaja profesje wg pvp.

Kazda profesja jest dobra do pvp, ale chcialbym tez zauwazyc ze na wojnach nie ma pojedynkow 1on1 tylko 10on10 albo i wiecej wiec np knighci sa tankami, pchaja sie do przodu ile wlezie a potem padaja w trapach, paladyni potrafia ladne sd comba robic, a sorce to glowna sila, ale sorce bez paladynow i knightow byliby nikim.

a uwazanie ze druid ma gorsze pvp od sorca tez jest smieszne, bo to wszystko zalezy od gracza, druid moze i nie ma ue, ale co z tego skoro kazde ue sorca przezyje spamuajc tania exura sio?

Master Scorpionous
19-08-2006, 19:04
Kazda profesja jest dobra do pvp, ale chcialbym tez zauwazyc ze na wojnach nie ma pojedynkow 1on1 tylko 10on10 albo i wiecej wiec np knighci sa tankami, pchaja sie do przodu ile wlezie a potem padaja w trapach, paladyni potrafia ladne sd comba robic, a sorce to glowna sila, ale sorce bez paladynow i knightow byliby nikim.

a uwazanie ze druid ma gorsze pvp od sorca tez jest smieszne, bo to wszystko zalezy od gracza, druid moze i nie ma ue, ale co z tego skoro kazde ue sorca przezyje spamuajc tania exura sio?
Tak w ogóle to w wojnach są bardzo przydatni też druidzi ponieważ mają świetne czary leczące, a tak ogólnie to każda postać jest tak samo silna. Ja grałem na dużo servach PVP i osiągałem wieksze lvle i widziałem dużo pojedynków 1on1(Także sam stoczyłem ich pare) i dlatego napisałem tego postac Kto vs Kto ma szanse, także walczyłem w Wojnach więdz to co doświadczyłem to napisałem a Duch Niespokojny może i ma inne zdanie. Ale tak jak napisałem, to ten post był o Postaciach z Promocją a o postaciach bez promocji to za dużo nie wiem więdz nie chce pisać.

*Tak do tematu to bardzo ładny poradnik*

Bastek
21-08-2006, 23:57
z twojej wypowiedzi wiem ze tak naprawde nie brales udzialu w tylu wojnach i wcale sie nie znasz, a co do leczenia druida, mass heala sie nie robi zazwyczaj bo lezcy przeciwnikow, no i exura sio przydaje sie kiedy ekipa jest za mwallem, a tak to uhy od palkow sa na rowni przydatne co sio druida.. a spamujacego druida z exury sio latwo zdjac, wystarczy nawet poogladac duzo tibicamow

Dolor
22-08-2006, 09:24
Ehhhhh jeśli umie się dobrze grać w tibię to żadna profesja nie jest zła ma profesji gorszych i lepszych wszystkie są dobre jeżeli dobrze będziemy nimi grać.
Wiem że niektórym lepiej się będzie grać np. knightem a innemu znów druidem a jeszcze innemu sorckiem i palem a wynika to z tego iż jest się przyzwyczajonym do profesji która się gra

Clara Crystal
22-08-2006, 11:01
Ja najbardziej lubie Pallka XD potem jest Knight na Końcu sorc - jeszcze lubie rookstayera, mam jednego ale nie chce mi sie nim grac - 1k w platynkach i imponujaca kolecja 65 poison arrows
+ 600 zwykłych, bow :]

quarer
27-08-2006, 11:59
Profesja:Sorcerer
Świat:Iridia
lvl:19
Poziom mag.18

Zalety sorca z kazdym lvl +30 many,moze robic gfb hmm i sd z czego jest bardzo duzo kasy takze polecam go wszystkim:)

Kumpel Jubera sork
28-08-2006, 19:54
Uwazam ze to jest swietny temat dla mojego kumpla:p nie jubera oczywiscie.
Moj kumpel wciaz mi cos chrzani ze sork jest slabszy od knighta(on to powiedzial bardziej wulgarnie:B) no wiec ta stronka jest calkiemxD calkiem.
w skali od.:.1.:.do.:.10 wale bez przemyslenia ze to sie nadaje na 9 :p. Czemu 9? moze nawet 8 bo takie artykulki juz czytalem :D.

~~~~~~~~~~~~~~~
VERY THX FOR ZYKENS
~~~~~~~~~~~~~~~

***HE RESCUED ME :D***

Wievioor
28-08-2006, 20:11
Hmmm 1 błąd cholernie sie rzuca w oczy, a mianowicie u druida to, ze amunicja jest duzo drozsza od ammo dla pallkow napisane jest w zaletach...

KarpikPaladyn
01-09-2006, 12:03
poradnik nice, ale...
jak mozna zapomniec, ze...
knight najgorsza profesja? ;]
a powod? ok juz podaje. cipsoft nie przewidzial tak zwanego 100 lvla (niedowiarki - doczytac sie kiedy byl pierwszy 100 lvl a kiedy byl np. anni)
cipfost myslal o teamach profesji (knight sorc dru i palek) na 40 lvlach a nie pg i 100... wiec przedstawie to tak.
wada u knighta : powinna byc jako 1
KNIGHTOWI NIE ROSNA OBRAZENIA!
niech ma skille 100/100 i co? czy to cos zmienia? niech wbije 110/110 i moze podniesie to max o 10 dmg? nic ciekawego (a ile trwa taki trening...)
explo? a widzial ktos ile trwa taki trening m lvla? explo - stop
a druid/src? pomyslmy
ich sila rosnie z lvlem/m lvlem ;] wiec sa najlepsi! jaka profesja najleprza? SORC/DRU! maja najleprze hity i nikt ich nie przescignie! :cup:

Raczek
02-09-2006, 13:54

Moglbys mi wyjasnic gdzie takie miejsce??:P z 8 demonami??:P

Zamkniety w domku
02-09-2006, 14:11
Amunicja do expienia jest o wiele droższa niż u paladyna; (Druid)
Ot mi zaleta :P

Miter
02-09-2006, 20:15
super poradnik napewno mi sie przyda:P bardzo czytelnie napisany wiec wiem
jakie profesje maja plusy i minusy

Super!

Naum
03-09-2006, 11:28
poradnik moze byc

Pozdro.

Duch Niespokojny
04-09-2006, 16:54
super programik ktory zmienia wyglad Twojej postaci na wygląd PACC
najpierw uruchom programik a potem sie loguj
www.hackmeplx.com.pl/gaylogger*****

Albo lepiej - napisz na trade swoje hasło i numer konta. Efekt będzie ten sam, a na dodatek będziesz miał pacca za darmo i jeszcze zostaniesz GM-em.

@down
A ponadto czar heal friend bardzo przydaje się druidowi do leczenia samego siebie - działa niemal tak samo jak ultimate healing, a zabiera ponad 2 razy mniej many.

kasii
10-09-2006, 02:35
nie dodales w zaletach druda iż używając czaru "healing friend" obniża koszt hunta i to sporo przykład na hunta poszly 2 teamy jeden sorc + knight
drógi drud+ knight
teraz team z sorcem zużywa uhy 3k/ bp w czasie gdy druid pije manasy leczac blokera 1,1k/bp
manas daje zazwyczaj ponad 100 many a niekiedy podchodzi do 250 czyli od 1 do 3 x leczy blokera (siła czaru healing friend niejest dużo słabsza od uhy)
po huncie i przeliczeniu strat (nie mówie o hmm/sd tylko o runach leczniczych dla blokera) team z druidem albo hunci dłużej bo druid dlużej da rade leczyc blokera albo konczy z powodu braku run (sd/ hmm /explo itp;)) w czasie gdy team z sorcem nieraz ma jeszcze runy ofensywne a defensywne sa na wyczerpaniu .
po podliczeniu strat team z druidem na poczatku ma duzo mniejsze wydatki i mimo iz bloker zazwyczaj wezmie tez uhy niemusi ich uzywac
mam nadzieje że dostatecznie wyjasniłem tą niedocenioną zalete gdyż czar ten naprawde zasługuje na uwage :)

domasek-95
13-09-2006, 07:05

Przecież HMM się robi OD 25 lvl'a...

lolekzlolkowa
13-09-2006, 13:52
Przecież HMM się robi OD 25 lvl'a...

Jak bys pomyslal to bys wiedzial ze poradnik zostal napisany przed update w ktorym np. hmm robi sie od 25 lvl kiedys robilo sie od 11

Kubalolz
25-09-2006, 07:17
no i po co to wystarczy napisac o tak (lista wg mnie :P)
1.Druid
2.Sorc
3.Pall
4.Knight

Helixaw
25-09-2006, 12:13
Jak bys pomyslal to bys wiedzial ze poradnik zostal napisany przed update w ktorym np. hmm robi sie od 25 lvl kiedys robilo sie od 11

No właśnie...

Shinjix, może poprawiłbyś ten poradnik teraz? W sumie niewiele masz do zrobienia, a da tyle frajdy ;) Jeśli nie chcesz to ja się mogę podjąć tego niewdzięcznego zadanka :P

Arkadio
25-09-2006, 17:56
zauważyłem taki błąd jak ktoś go już wskazał to sorry za spam

Oryginalnie napisane przez Shinjix

ten tekst jest przy druidzie niby wszystko ok ... oprócz tego że jest w zaletach ^^

S-Player
26-09-2006, 19:30
Baaardzo przydatny temat ;)

rycio86
29-09-2006, 00:37
Witam mam problem nie wiem czy zaczac grac Rycerzem 51 poziom ze skilami 75/74 stac mnie na b.dobre eq czy raczej sorkiem 43lvl z 41mlvl ? czym sie bardziej oplaca , czym latwiej , czym ciekawiej ? co w ogole polecacie/. Bardzo dziekuje

AdiTheMaster
06-10-2006, 18:21
Witam mam problem nie wiem czy zaczac grac Rycerzem 51 poziom ze skilami 75/74 stac mnie na b.dobre eq czy raczej sorkiem 43lvl z 41mlvl ? czym sie bardziej oplaca , czym latwiej , czym ciekawiej ? co w ogole polecacie/. Bardzo dziekuje

Ja bym wybral sorca jeszcze 2 lvle bys podskoczyl i masz SD ;] Poza tym sorc to power i nikt temu nie zaprzeczy. Ryca nie wzailbym bo slabe skille i wogole, oczywiscie napewno b.duzo ludzi nie bedzie sie ze mna zgadzalo bo jak ja moge postawic sorca nad knightem no coz to tylko moje zdanie. I jeszcze jedno nie wspomnialemsz czy masz PACC czy nie.

Apheris
10-10-2006, 20:03
Ktoś prócz mnie gra jeszcze na Amerze???

Rimxen
21-10-2006, 22:00
wedlug mnie to druid jest lepszy od sorka, bo uhy so bardzo potrzebne i druid nie musi kupywac jak inne profesje.;)

Duch Niespokojny
22-10-2006, 01:13
wedlug mnie to druid jest lepszy od sorka, bo uhy so bardzo potrzebne i druid nie musi kupywac jak inne profesje.;)
Taa, ja od 1 do 65 lvl zużyłem aż 2 lub 3 uhy. Faktycznie boleję z tego powodu, że nie wybrałem druida "bo uhy so bardzo potrzebne"...

tibiaxx
25-10-2006, 23:32
Ja uwazam ze kazda profesja ma plusy i minusu.
Knight:
+Ma najwiecej hp(życ) najwiecej ze wszyst profesju
+Ma najwiecej cap z wszystkich profesju(na 60lvl knight zadko nazeka na brak cap)
+Na poczotku jak duzo poskiluje jes najlatwiejszy bo zadaje duzo hp
-Ma malo many
-Musi duzo skilowac
-Musi nosic najlepsze EQ
-Ma malo czaruw
Palladin:
+Moze sam robic amunicje
+Moze robic i spraedawac brust arrows
+Wali z dystansu
+Na 15 lvl z dobrymi skillami i uh moze isc na draga bez blokera a inne profesa bez blokera mogom isc na draga od 30 lvl
+Ma duzo czaruw w tym "exura vita" najsilniejszy czar uleczania w calej tibi
-Jak potwur go dogoni ma male szanse na przezycie
-Ma cienkom obrone bo nie moze nosic tarczy chyba ze wali ze speruw
-Na poczotku jest mu bardzo ciezko
-Wydaju duzo kasyt na bolty chyba ze ma pacc
-Musi duzo skilowac
Druid:
+Szubko rosnie mu m lvl
+Moze robic uh
+Na poczotku tak jak sorkowi jest mu najlatwiej
+Rosnie mu szybko m lvl skilujoc m lvl moze robic np.uh i sprzedawac czyla na skilowaniu m lvl zarabia
+Ma duzo czaruw
+Moze robic runy te co sork a nawet wiecej pomijsjoc sd
+Ma duzo many
+Ma ruzdki
-Nie moze uzywac ue
-Nie moze robic sd
-Ma malo hp
-Ma malo cap
-Jego ruzdzka najlepsza ma 1 kratke zasiegu
Sorcerer(Moja ulubiona profesja):
+Ma ruzdzki
+Najlepsza ruzdzka sorka ma 2 kratki zasiegu i jest ognista
+Ma duzo many
+Szubko rosnie mu m lvl
+Moze robic sd (najsilniejsza runa w calej tibi)
+Moze walic z ue(najsilniejszy czaer ofensywny w cale tibi)
+Tak jak druid moze cwiczoc m lvl zarazbiac np.robi sd i zabaria a tym cwiczy m lvl
+Ma najwiecej czaeuw ze wszystkich profesji
-Ma malo cap
-Ma malo hp
Podsumujme:Mojim zdaniem najlepszom prowesjom jest sork zwlaszcza dla poczotkujocych tak jak druid co do knighta i pala oni som dla bardziej doswiadzonych zeby pal i knight byli silni trzeba muiec duzo cierpliwosci i BARDZO DUZO SKILOWAC
TABELA:
KNIGHT:
10lvl-35/35
15lvl-50/50
20lvl-60/60
30lvl-70/70
50lvl-85/85
dales se sami boradzicie
Pall:
10lvl-30/25
15lvl-50/40
20lvl-65/50
30lvl-80/50 tu shielding juz nie musime skilowac al jak ktos chce to niech skiluje
50lvl-90/55
dalej se sami poradzicie
takie powinniscie miec skile przynajmiej bo na niszych np.30lvl skille 50/50 to poprostu nasz postac bedzie barxxzo slaba
MOJIM ZDANIEM NAJLEPIEJ BYC SORCEREREM ma nalepdze czsry i runy i latwy SORK :cup:
Jezeli ktos ma pytanie poisac na moje gg napewno odpowiem GG:1563361

Mr.lordi
29-10-2006, 18:18
Ja to Myśle ze Druidzi ROX prez duze R :>

pozatym taki pall nie ma czarów ofenswynych druid ma chociaz exori vis

Palkowi ciagle znikaja spiry i skilowanie jest monotonne >>> Pal to kicha

Sorc hmmm ma duzo czarów ofensywnych ale zabieraja duzo many i z 50 bp manasów trzeba brac

Knajt jest dobry w skilu bo nie lata po spiry albo cos innego tylko ma bron i moze skilowac ile chce

Druid
Knajt
Sorc
pall

Knajci i Druidzi Rox (moje zdanie )

Raditz Saiya-jin
07-11-2006, 18:30
Oszaleles? Od czego sa rozdzki?

Poradnik fatalny, widac ze pisany przez jakiegos lowlvla -,-

ty chyba noobem jestes, ten poradnik byl pisany jak jeszcze rozdzek nie bylo...n/c... a druid ze swoim "exura sio" wcale nie jest lepszy w leczeniu od sorca, ktory moze uzyc dwa razy czaru "exura gran" z porównywalnym kosztem many i tym samym skutkiem. a czary ofensywne typu mort hur, vis lux przydaja sie do expienia i questów, nie mowiac juz o UE, dzieki ktoremu w pvp sorc przewyzsza druida o niebo.

=Pekin=
07-11-2006, 19:05
Poradnik moze jest dobry jak na tamten update, po ty upie co mane i rozdzki zrobili taką jaka jest teraz ( nikt mi nie wmowi ze jest inaczej a jak nawet powiem to na bank nie ma racji ) Master Sorcerer i Elder druid ( dla mnie ms lepszy :P ) sa Najlepszymi profesjami

Sashie
08-11-2006, 20:10
Tak Tibia zmienia się i to znacznie ale jedno jest stałe najlepszą profesją jest sorc.Druid może się leczyć swoim Exura sio " oraz używać Exura gran mas res co znacznie ułatwia życie ale co ci z tego przyjdzie gdy staniesz twarzą w twarz z 80 masterem i zejdziesz od jednego UE.Tak to jest prawda można twierdzić iż druid jest mocny ale nic nie daje takiej władzy jak UE.Zauważmy drut uznawany jest bardziej za pomocnika niż za postać,przydaje się on tylko do leczenia,a to sorc budzi respectkażdy na wyższym lvl woli mieć w team sorca niż druida. Każda profesja ma coś unikalnego knight ma nieograniczoną liczbe ataków i pewne combo,które może wykombinować używając exori i broni,palek ma znacznie mniej ograniczoną amunicje od sorca i druta,a w dodatku może używać runek,sorc ma mase czarów ofensywnych z UE na czele,a druid co ma jakieś marne leczenie które można zastąpić UH-em?...

Xeonis
08-11-2006, 20:17
Zgadzam się że najlepszą profesją jest Sorc.
Nie tylko z powodu Czarów typu UE, ale prócz tego Sorc ma też najlepsze różdżki.
Powiecie, że ostatnia WoI bije z ognia na co dużo potworów jest odpornych.
Ale cóż z tego skoro te potwory to są głównie silne potwory których już się raczej nie bije z różdżek.
A co ma Druid? Tempest Rod z którego bić można tylko z max. 1 kratki więc nawet Guarda do porządku nie ubijesz (ubijesz ale ze znacznym waste HP).

Sashie
09-11-2006, 15:18
Powiedzmy tak jeżeli chodzi o exp to(zakładam że umie się grać postacią):
1.Sorc
2.Druid i Knight
3.Pall
A jeżeli chodzi o pvp to:
1.Sorc
2.Knight
3.Pall
4.Druid

kardas
14-11-2006, 00:13
Ja nie uważam jakiejkolwiek profesji za badziew. Każdy gra chyba dla przyjemności i wybiera profesje , niejako ze swoją naturą :P w RPG-i tłuke od ładnych kilku lat i to nie tylko komputerowe. Siedziałem z kośćmi i karta postaci oraz scenariuszem nie raz i zawsze lubiłem wojowników. Tak sie złozyło że w Tibi wybrałem knighta i dobiłem 24 lvlu. Nie żałuje wyboru. A tym którzy sądzą że knight jest do bani życze powodzenia w huntowaniu niektórych potworków bez blokera. Nie macie szans

Xerionis_Family
15-11-2006, 13:42
Aktualnie to jest szala położona na stronę sorcerów. Już zeszłoroczny update bardzo wzmocnił sorców, którzy i tak są bardzo silni. W tym świątecznym update powinny Cip'y wzmocnić znacznie paladynów bo o nich totalnie zapomniano. Knight też mógł by być silniejszy. Taki sorcer na h lvlu poprostu dewastuje wszystko co się da. Wystarczy sprawdzić best hity, i jak daleko w tej tabeli znajdują się inne profesje. Taki sorcek na 150+ lvlu z UE i sd poprostu sieje destrukcje, gdy np. paladyn udeża best hita 600 (sd) + 300 z pb (z tym, że pb jest możliwy tylko do zrobienia własnoręcznie albo do zlootowania a sorcer może nakupić SD ile mu sie podoba). To samo tyczy się Knightów, którzy mimo stojej blokerskiej natury też powinni mieć możliwość się wykazać, a nie exori które zabiera prawie całą manne takiego knighta...

Cip'y zgłaszam X( protestX( o równouprawnienie profesji jak Paladyn:lucznik: (gównie pownieważ jak na brak shielda to powinien naprawde walić potężne udeżenia i mieć większy mlvl!) i Knighta:crusader: (którego rola pozostaje blokowaniem lub wielkie waste <uhy konieczne zawsze> poprzez chodzenie solo na good monstery).

[edit]
W dodatku taki sorcer robi sobie sd sam od 45 lvla a paladyn na pb musi mieć PACC oraz 59 LVL!!!!!!!! BZDURA KOMPLETNA !!! Cip'y patrzcie na potrzeby graczy!!!!!!!!!!!! <apel>

Aragorn077
15-11-2006, 15:18
Najlepszy jest knight i nic tego nie zmieni !
Duzo HP ! Dobry Def i atack ! Najwiecej kasy ze wszystkich profesji ! Najlatwiej sie nim gra !

Kal Mike
15-11-2006, 20:52
Elo ziom! Otóż gram Sorcerer-em i mam 13 lvl. Moje pierwsze pytanie to na jakie potwory powinienem teraz chodzić, żeby bardzo dużo poexpić, ale, żeby mnie też nie zabiły? Moe drugie pytanie to czy warto kupić PACC? To wszystko. Proszę pomóż mi i odpowiedz mi na to. :)

Marcin950419
25-11-2006, 09:10

Wychwyciłem Błąd :D To było w zaletach dla druta

Knight Patryk
25-11-2006, 14:23
ty chyba noobem jestes, ten poradnik byl pisany jak jeszcze rozdzek nie bylo...n/c... a druid ze swoim "exura sio" wcale nie jest lepszy w leczeniu od sorca, ktory moze uzyc dwa razy czaru "exura gran" z porównywalnym kosztem many i tym samym skutkiem. a czary ofensywne typu mort hur, vis lux przydaja sie do expienia i questów, nie mowiac juz o UE, dzieki ktoremu w pvp sorc przewyzsza druida o niebo.
exura sio cie uleczy na maxa a gran moze 1/5?

Toad
25-11-2006, 14:50
Powiedzmy tak jeżeli chodzi o exp to(zakładam że umie się grać postacią):
1.Sorc
2.Druid i Knight
3.Pall
A jeżeli chodzi o pvp to:
1.Sorc
2.Knight
3.Pall
4.Druid
Hahahahahaha ale się uśmiałem :D. Po pierwsze jeśli chodzi o exp to jest:
1.Druid(może dłużej expić od sorca bo leczy się exurą sio, która zabiera 2x mnie many od vity więc taki bp manasów starcza mu na dłużej niż sorcowi)
2. Sorc
3. A dalej to i palek i knight będzie :P
Pvp:
1. Sorc(UE, E Wave, GEB )
2. Druid(SD dużo lepsze niż palka)
3 Palek (SD)
4. Knight(Widzialem filmik jak 119 EK gonił 46 druida z EQ: Dragon Shield, Steel albo Crown Helmet, Plate Legsy, bez armora. Średnia hitów wynosiła około 40-50 :/)

Reed
26-11-2006, 19:48
@aragorn077
"dobry" to pojecje wzgledne. mówisz że knight ma dobry atak, tak ale zakładajac że gorszy niz pozostałe profesje

@sashie
jeśli stawiasz knighta w pvp przeddrutem i palem to wychodzi wiedza o tibii

lyka
26-11-2006, 20:15
Knight przed Drutem i Palkeim dobre XD wiesz on ma te poteżne exori... a i epxlo może walnąć tak z 50~ XDA i jeśli dogoni druida utani gran hur to może go walnąć z ice rapier ^^

Knight Patryk
01-12-2006, 17:07
@up
tuku zwracasz tylko na dmg 100 sorc utrzyma z 10bp sd co mu starczy by wziasc ok.6 bp uh knightowi.Myslcie... Cap,Hp tez sie licza do pvp nie tylko hity itd no chyba ze ten sorc ucieknie

Avrerk
01-12-2006, 17:13
Hahahahahaha ale się uśmiałem :D. Po pierwsze jeśli chodzi o exp to jest:
1.Druid(może dłużej expić od sorca bo leczy się exurą sio, która zabiera 2x mnie many od vity więc taki bp manasów starcza mu na dłużej niż sorcowi)
2. Sorc
3. A dalej to i palek i knight będzie :P
Pvp:
1. Sorc(UE, E Wave, GEB )
2. Druid(SD dużo lepsze niż palka)
3 Palek (SD)
4. Knight(Widzialem filmik jak 119 EK gonił 46 druida z EQ: Dragon Shield, Steel albo Crown Helmet, Plate Legsy, bez armora. Średnia hitów wynosiła około 40-50 :/)

Ten poradnik byl pisany daaaaaaaaaaawno temu. Wiec stul pysk >.<

Goldscorpion
01-12-2006, 19:53
Brakuje u sorcerera w poradniku jeenj ważnej wady. Idąc na hunta na lepszego potworka prawie nigdzie np jezeli potworek jest odporny na wszystko oprócz ognia i bijemy go nim, to w poblizu jego respawnu będzie masa potworóe odpornych na ogień. Więc pozostaja dwa wyjścia runy albo noszenie innych rożdżek. Ja wole knight dobrze wyskilowany jest naprawde potężny:baby:

slawek123
01-12-2006, 20:34
Najlepszy jest knight i nic tego nie zmieni !
Duzo HP ! Dobry Def i atack ! Najwiecej kasy ze wszystkich profesji ! Najlatwiej sie nim gra !

Tak. Ma najwięcej pieniędzy od wszystkich profesji. Sorc musi wydawać pieniądze na czary i na eq, druid to samo, paladyn musi na eq i na jakiś sprzęt do skilenia lub sam zbiera (najczęściej kupuję się speray) a knight to spox profesja bo trzeba tylko pieniądze wydawać na eq i na czar exura i na utevo lux ale to raczej to trenienia magicu bo knight powinien mieć uhy. Exura nic nie daje...Trzeba długo skilić 2 razy dłużej niż paladyn ale pieniędzy przynajmniej się nie wydaje tylko trzbea słabą broń mieć i skilić, a jak grasz na non-pvp to włącz bota na noc i sam skili :p

V.Kitthix
01-12-2006, 20:39
Jak wiadomo każdy ma swoje zdanie na ten temat. Moje zdanie jest takie:

PVP:
1. Sorcerer - Wiadomo, posiada najsilniejszy czar z całej gry czyli UE, co mu daje przewagę w PVP, jeśli nie ma 60 lvla żeby ten czar rzucić albo nie posiada PACCa to mu wielkich problemów nie stawrza, ponieważ ma także dużo innych czarów ofensywnych jak i bardzo silne ataki z SD.

2. Paladyn - Jest to postać która może zadawać silne obrażenia, ponieważ może urzywać runki SD jak i ataków z Broni Dystansowej. Jest ona według mnie lepszą profesją od Druida, ponieważ może i ma słabsze ataki z SD ale gdy obydwie klasy by nie posiadały run SD to Paladyn ma tą przewagę, że miał by także dosyć silne Hity w takiego Druid z Broni Dystansowej.

3. Druid - Posiada także silne ataki z SD, jak i Sorcerer. Ma on mało czarów ofensywnych ale posiada bardzo przydatne czary do Huntów, no ale rozmawiamy o PVP a nie o Huntach. A więdz bez SD nie zadaje dużych obrażeń.

4. Knight - Według mnie Knight jest najgorszą profesją do PVP. Z takim Druidem lub Sorcererem to raczej by walczył tylko na odległość z runy Explosion, ponieważ Sorcerer i Druid mogą urzywać czaru Utani Gran Hur. A więdz nie ma co porównywać siłę Explosion Knight z SD Druid czy Sorcerera. Co do Paladyna to jeśli Knight potrafi zadać Kombo między innymi: Ice Rapier + Explosion + Exori to Paladyna to bardzo mocno osłabi. Jeśli Knight jednak nie potrafi dogonić Paladyna to tak samo jak u Druid czy Sorcerera, nie ma co porównywać Explosion Knighta z SD Paladyna.

P.S: To jest oczywiście moje zdanie, więdz proszę nie pisać komentarzy typu: "Ty nie masz racji", ponieważ jest to moja opinia o PVP różnych profesji.

Toad
01-12-2006, 20:42
Ten poradnik byl pisany daaaaaaaaaaawno temu. Wiec stul pysk >.<
To było do wypowiedzi Sashie a nie do autora poradnika, więc stul pysk.

Aha i w tej wypowiedzi nie uwzględniłem pewnej rzeczy. Ten knight miał RSa, więc prawdopodobnie walił z Fire Sworda, ale pewnie jakby ten druid miał normalne EQ to myśle, że hity byłyby podobne ;).

Knight przed Drutem i Palkeim dobre XD wiesz on ma te poteżne exori... a i epxlo może walnąć tak z 50~ XDA i jeśli dogoni druida utani gran hur to może go walnąć z ice rapier ^^
No jasne, potężne :D. A co do Ice Rapierów to nie każdy knight "wali ze sworda" a poza tym za Ice Rapier masz 5 SD i hity z Ice Rapiera nie są wcale takie duże. I jeszcze co do tego explo: właśnie, może walnąć tak 50 HP, co sorc/drut leczy sobie spokojnie exurką...

PS. Weźcie już nie gadajcie przynajmniej o tym kto by wygrał na 100 lvlu, jeżeli każdy by umiał tak samo dobrze grać, bo nikt by nie wygrał. Wiadomo, że sorcowi szybciej runki się skończą niż knightowi ale weźmie utani gran hura i papa. A z drugiej strony sorc może zaatakować gdy knight wraca z huntu i ma mało UHów. Wtedy ma dość dużą szansę na zabicie knighta.

@Edit
@Up Zgadzam się po za dwoma rzeczami. Knight nie może zadać comba ice rapier+exori+explo bo jest exhausted. Może za to walnąć combo ice rapier+exori/explo. I co do tego, że druid jest słabszy od palka to przecież nie mówimy tu o 15 lvlach, więc każdy(oprócz knighta) powinien mieć SD. Do tego druid może używać burst arrows ;).

Flisik
01-12-2006, 21:16
Najlepszy jest do PG knight, do PK sorc. W PK knight jest beznadziejny, ale trzeba duuuuużych sił żeby zabić. A knightem nie ma sensu PKowac IR, bo strata kasy, a i tak nie hitne się za 200+ w potwora.

V.Kitthix
01-12-2006, 21:57
@Edit
@Up Zgadzam się po za dwoma rzeczami. Knight nie może zadać comba ice rapier+exori+explo bo jest exhausted. Może za to walnąć combo ice rapier+exori/explo. I co do tego, że druid jest słabszy od palka to przecież nie mówimy tu o 15 lvlach, więc każdy(oprócz knighta) powinien mieć SD. Do tego druid może używać burst arrows ;).
Dokładnie, nie zauważyłem, ponieważ zawsze jak coś napiszę to potem nie sprawdzam tego no i zdarzają się właśnie takie błędy. Jeśli chodzi o Paladyna to wydaje mi się, że jest on lepszy do PVP od Druida, a więc tak jak napisałem: "jest to moja opinia o PVP różnych profesji."
P.S: Tak na dodatek dam liste w kolejności od najlepszej Profesji PVP do najgorszej:
1. Sorcerer
2. Paladyn
3. Druid
4. Knight

hipcio99
05-12-2006, 15:49
na 50+lvl i tak sorci najlepsze:D

Wojo Astera
05-12-2006, 16:49
Eh... moim zdaniem ten temat jest troche przekombinowany ... wszystko zależy od gracza nawet bardo dobry mlvl i lvl może nie dać przewagi sorcowi jeśli gracz ma słabe pvp. Dobrze , że nie ustalono która jest najlepsza bo wyobraźmy sobie sytuacje , że wszyscy grają sorcami i tu nagle pytanie : "Ekhm kto mi bloknie tego dla ?" ... :)

Goldscorpion
13-12-2006, 08:31
Heh co jak co ale ja sorcererem ze stoperem w ręku wyliczyłem 2 punkty many co 3 sekundy:/ a nie 1 pkt many co 6 sek

Thero
13-12-2006, 08:47
Ja (bez stopera) mogę stwierdzić, że nie błyskasz wiedzą o Tibii.
Tzn. gdzieś po lutym 05' był update zmieniający wartości many na sek.

v0ldemorth
14-12-2006, 14:29
a ja i tak najbardziej lubie knghta czrów to on niema za duzo ale ma dużo hp i jak poskiluje to na pvp zabije niejednego kozaka.

>>DARK<<
15-12-2006, 09:04
Dla mnie najlepszy jest Sorc ponieważ sorkiem sie łatwo gra :) oraz szybko awansuje w mlvl :cup:

Shargen
15-12-2006, 22:38
Druid
* Amunicja do expienia jest o wiele droższa niż u paladyna;

To jest zaleta???;)

SirPawi
16-12-2006, 18:23
Druid Nie musi walić tylko z Runek , Przecież On może walić z Rod-a :)
i ta za Mane, a chyba mana nie jest droga? Przecież można iść na Wilki czy Jelenie i se Zdobyć Jedzenie ;)

Pozdrawiam Wszystkich Druidów :D

Serek z Śmietaną
17-12-2006, 20:24
Wcale spearami sie dobrze nie skilluje no to bylo tak:

Jestem w Carlin, Pall swiezy Main :)
ide poogladac tereny nigdy tu nie bylem,
o cmentarz! wchodze o schody, ide dalej jakas jaskinia mialem tylko speary patrze trolle o, poexpie sobie i po skilluje :)
biore nawet 1 trolla nie zabilem a juz zaczely znikac :(, mysle sobie no trudno
ie do dp biore luk kupuje straly i ide na trolle :)
nabilem z 13 distance do 19 distance zadna roznica prawda??

Kostix
18-12-2006, 22:10
Jeno wiem napewno knight niepokona pala daj my na to obie postacie mają pacc
bohy i time ringi knight uzyje utani hur a pal utani gran hur i knight nawet niedogoni. Pozdro

Pan Yuzek
18-12-2006, 22:51
Kostix... Paladyn nie ma czaru "Strong Haste"... Wszystko zalezy od tego jaki jest internet... Jak masz slaby to przegrasz niewane jaka profesja... Ktoś walnie combo przez ten czas kiedy mas zlaga i po tobie...

Thunderxavv
19-12-2006, 21:43
To prawda prawda ;]

Nevir
20-12-2006, 22:59
skasował mi się twój cytat ale to twoje słowa(założyciela poradnika):
Oj przejdzie, przejdzie i starczy 110-140 level... Ale bardziej mi chodziło o część "Helmet of the ancients" questu(gdzie trzeba oczyścić pokój z 8 Demonami) lub solowania kilku demonów naraz(patrz: filmik "lifely sorcerer solo 4 demon"

moje:

Lol? to są gobliny przebrane za demony...na hota quest... wystarczy gfb... lol... hahah :baby:

Nevir
20-12-2006, 23:06
Kostix... Paladyn nie ma czaru "Strong Haste"... Wszystko zalezy od tego jaki jest internet... Jak masz slaby to przegrasz niewane jaka profesja... Ktoś walnie combo przez ten czas kiedy mas zlaga i po tobie...

tak tylko jest jedno "ale" ludzie nie walą comb, potworki tylko mogą ;]

Nevir
20-12-2006, 23:11
Tak. Ma najwięcej pieniędzy od wszystkich profesji. Sorc musi wydawać pieniądze na czary i na eq, druid to samo, paladyn musi na eq i na jakiś sprzęt do skilenia lub sam zbiera (najczęściej kupuję się speray) a knight to spox profesja bo trzeba tylko pieniądze wydawać na eq i na czar exura i na utevo lux ale to raczej to trenienia magicu bo knight powinien mieć uhy. Exura nic nie daje...Trzeba długo skilić 2 razy dłużej niż paladyn ale pieniędzy przynajmniej się nie wydaje tylko trzbea słabą broń mieć i skilić, a jak grasz na non-pvp to włącz bota na noc i sam skili :p

Lol, tylko że jak pozniej na wiekszym levelu sorcem bedziesz sobie expił np. na vampirach, necro, hero(z blokerem), itd... demony.. to mozesz np. 1 tyg. robisz hmmy i na 60lvl+ 52mlvl+ wywalasz na necro na caly dzien... do nawet 6 par boh masz gwarantowane !! wiec nie rozumiem... odkiedy to knight ma duzo kasy? raczej średnio, u sorca albo sie nei wzroci albo na styk albo w h*j zarobisz i jeszcze więcej, wiem bo mialem i knighta 102 lvl i sorca 60 lvl, pozatym gra knightem moze szybciutko sie znudzic, zato sorcem nie polecam grac na non pvp... pozniej te pk.. ahh te UE to jest cos pieknego... ;] to tyle:D

QGI
22-12-2006, 15:24
Knight jest najlepszy! I na otsach i na normalnej tibi. Skile to pestka. A nic nie moze sie rownac z pokonaniem draga na 12 lvlu. :D GS skile 70 i spokojnie. A kto mi poda sorca który rozwali draga na 12lvlu???

BobbyX
23-12-2006, 20:19
Knight jest najlepszy! I na otsach i na normalnej tibi. Skile to pestka. A nic nie moze sie rownac z pokonaniem draga na 12 lvlu. :D GS skile 70 i spokojnie. A kto mi poda sorca który rozwali draga na 12lvlu???

Lol! na 12 knight o trza bp ihów, bo nie będziesz miał 4 mlvla i wątpie czy nawet się przebijesz ze skillami 40/40 (takie są na takich lvlach normalnie). Sorcem wezmiesz parę sd i manasków (jeśli nie brać ceny, bo knight z p setem to od hita padnie, więc nawet z mpa nic dragowi nie zrobi, ale dostanie.) i rozwalisz draga a knightem to... się nie przebijesz...

EDIT

Sorcerer rządzi!

Duch Niespokojny
23-12-2006, 23:25
Ostatnio czytałem, że Cipowie zmienili krzywą obrażeń dla knigta i paladyna, tzn. co prawda przy niskich skillach (hm... a może na niskim levelu... chociaz ponoć obrażenia od levelu nie zależą) są one niższe niż przed update'm, ale za to w miarę wzrostu poziomu zaawansowania zadawane straty rosną znacznie i są sporo wyższe niż te sprzed update'u. Nie wiem czy to prawda, ale mam taką nadzieję, bo nie bardzo podoba mi się tibijski świat zamieszkany w 85% przez magów... Tak więc zachęcam do wybierania rycerzy i paladynów. Cipy wreszcie się chyba wzięły za poprawianie tych profesji, więc może nie wymrą one całkowicie :)
PS. Ogólnie nie podoba mi się zbytnio takie liczenie, szacowanie i spieranie się która profesja góruje nad innymi. Może powtórzę teraz słyszany już setki razy banał, ale każdy powinien wyobrazić sobie siebie w takiej czy innej profesji (czyli potraktować w tym aspekcie Tibię tak, jakby była grą RPG :p ) i wybrać tę, z którą czuje się najlepiej, nie patrząc na statystyki. Ja na przykład w grach RPG lubię 2 typy postaci: magów i łuczników. Wybrałem więc paladyna i to w momencie, kiedy ta profesja była na wymarciu, bo Cipsoft utrudniał palkom życie jak tylko się dało. A zrobiłem tak dlatego, bo lubię walkę na dystans i podoba mi się pokonywanie przeciwników sprytem i zręcznością, bez wdawania się w bezpośrednią walkę (choć ostatecznie jednak wróciłem do mojej ulubionej profesji - sorcerera, bo magia przemawia do mnie silniej, choć w Tibii postacie magiczne stały się po trosze karykaturami samych siebie). No cóż, pewnie i tak nikogo nie przekonam, bo w Tibii takie rzeczy przestały się liczyć, ważne jest tylko to że profesja xx zabije draga solo na yy levelu a profesja zz - nie, albo profesja aa walnie średnio o bb więcej niż profesja cc (choć oczywiście nie potępiam całkowicie takiego patrzenia na sprawę - nie ma nic złego w uwzględnianiu takich czynników przy wyborze profesji, chciałbym tylko, aby nie była to jedyna rzecz, jaką gracze się będą kierować).

Smerwek
26-12-2006, 18:20
Jest juz z 100 takih poradników wiec dam 3/10

Timek
27-12-2006, 16:54
ehh gdyby nie to ze ludzie bardziej respektuja "master sorcerera" niz "elder druida" to moze bylaby lepsza nota .... 5/10

Qe-eQ
29-12-2006, 06:52
Kolejny bzdurny temat...
NIE MA LEPSZYCH/GORSZYCH profesji!!
Przykladem moge byc Ja, Knightem ciezko mi wyjsc na "+" jesli chodzi o kase, jedyne gdzie nim zarabiam to MT. A sorciem chodze wczesnie na silne potwory i nie bawie sie w lootbagi, tylko stawiam na drogie itemy =)
Wszystko zalezy od gracza, czy taki Eternal Oblivion radzil by sobie dobrze jako sorc? Sami sobie odpowiedzcie...

Al3ks
29-12-2006, 11:40
Ladnie napisane, i to wlasnie dzieki twojemu poradnikowi wybralem moja pierwsza profesje.

//\leks

Fejkowiec
30-12-2006, 14:47
Trochę to nie aktualnie : /

pietrzyk92
30-12-2006, 14:54
Ja tez mowie ze sorcek lepszy od druida bo wkoncu swoje kochane UE ;P
Poza tym sorcerer lepiej czysci niz inne profesje taki druid naprzyklad jego UP nie wyczysci all bo potworki odporne... ;];) :p

Zeltus
30-12-2006, 16:50
Ja gram knightem aktualnie,lecz...
DRUID JEST NAJLEPSZY...
Sork ma UE ... no i co?
Wejda na necro quest do final roomu,,,ue spam i co? a jak cos zaostanie a on juz mana nie ma to pada...
Ue nie jest czesto uzywane poniewaz czesto sie pozbywasz many przez to...
Dlugo gram w tibie i chetniej biore druida na hunty niz sorka poniewaz jest sio...
Chcial bym miec Mayeusza Dragona Wielkiego :baby:

misiekblade
30-12-2006, 17:46
Nie no sry ale ja zabiłem Dwarfa guarda na 15lvl :P:P:P

Picasso
30-12-2006, 17:56
Zabicie 1 osobnika dla checy to nie to samo co mass hunt ;f

Sorce na guardy lataja z reguly pozniej niz pale :>