PDA

Pokaż pełną wersje : Sugestia 1

Jafonica
13-03-2005, 01:28
Mysle , ze powinniscie dodac 1 ale bardzo wazny dzial na forum. Mi na przyklad bardzo go brakuje. Mowa tutaj o dziale "Questy". Widze , ze nie ma go , a na 100% powiem , ze elegancko by podpasowal tym bardziej zaawansowanym gracza. Nie chodzi mi o lvl w grze , lecz o czas i rozkminki na temat questow.

Pozdrawiam, Jafo.

Vanessa
13-03-2005, 02:06
Witam,
Ten temat był wiele razy poruszany i takowy dział (w formie pozwalającej na uzyskanie wszystkich informacji) nie pojawi się nigdy. A to z tej prostej przyczyny, że podawanie gotowych rozwiązań jest niezgodne z tibia rules, których tu przestrzegamy...

Apropos questów, to bedzie pewna niespodzianka, ale o tym na razie ciii... ;)

Bambuko
13-03-2005, 11:37
Jaka niespodzianka? Jaka? No chyba mi możesz powiedzieć! Mów mi tu zaraz jaka niespodzianka... Nikomu nie powiem! Naprawdę! Można mi ufać! Tylko powiedz mi jaka to będzie niespodzianka! Czy ma to związek ze strzelaniną w USA?

Vanhelsen
13-03-2005, 12:20
Jaka niespodzianka? Jaka? No chyba mi możesz powiedzieć! Mów mi tu zaraz jaka niespodzianka... Nikomu nie powiem! Naprawdę! Można mi ufać! Tylko powiedz mi jaka to będzie niespodzianka! Czy ma to związek ze strzelaniną w USA?Pewnie dział "Questy" na zasadach MatKusa
Ostatnimi czasy mam wrażenie, że na forum ludzie boja się wogóle napisać słowa quest w obawie o bana. A nie powinno tak być. Sama rozmowa o questach jako takich nie jest na naszym forum zabroniona, zabroniony jest tylko quest spoiling, czyli, tłumacząc na polski, psucie questów. Co to oznacza? Otóż oznacza to tyle, że wolno powiedzieć, że jakiś quest istnieje lub jaka jest w nim nagroda, bramka levelu, być może wolno wyjasnić ogólnie coś o queście, np. jakich potworów można się spodziewać, nie wolno natomiast podawać rozwiązań questów w rodzaju "idź do NPC XXX, porazmawiaj z nim o tym a o tym, a dalej pójdzie samo" lub "idź w jakieś miejsce, tam jest skrzynka z nagrodą". To oczywiście zakazane, ale w niektórych przypadkach wolno nawet całego questa opisać, jednak tu już trzeba uważać, gdyż można to zrobić wyłącznie w przypadku wyjaśniania ogólnie komuś zasady działania questów, i tylko na przykładzie bardzo prostych questów na rooku, np.
"Idziesz do NPC Saymour i pytasz go o zadanie (quest). On ci wyjasnia, że na po wioską Rookgaard jest plaga szczurów i trza ich trochę wytempić. Idziesz więc, zabijasz szczura, przynasisz mu go, a on ci płaci 2 gp.".
Wyjaśnianie jednak jakichkolwiek bardziej skomplikowanych questów jest zdecydowanie zakazane. Ten przykład ma jedynie na celu pokazanie idei questów, gracze powinni sami pomyśleć nad rozwiązaniem zadania, by zasłuzyć na nagrodę. Po za tym rozwiązywanie zadań to świetna zabawa.
Jeśli macie wątpliwości, co wolno powiedzieć, zawsze możecie zapytać któregoś z moderatorów na PW, lub w tym temacie, żebym mógł bardziej szczegółowo odpowiedzieć wszystkim.

Bambuko
13-03-2005, 12:42
Dział questy na takich zasadach IMO jest nie potrzebny... Wystarczy Inne [najwyżej dopisać tam, żeby rozmawiać szeptem o questach].