Pokaż pełną wersje : Spam!!
Bam z Inferny
24-03-2005, 18:00
Plx pomóżcie mi
mam problem bo mi wyskakują natrtentne reklamy :( jak je powstrzymać ale niewyskakują mi w oczcie tylko normalnie gram w tibie i się włącza reklama to jest w****iające !! plx pomóżcie
Zapewne nie masz firewalla, i wszystkie pilczki z neta dowolnie się instalują na Twoim kompie. :/ Radziłbym zainstalować Nortona z Firewallem. Aha i w Panelu Sterowania, poszukaj opcji "pozbyj się zbędnych plików z rejestru" czy coś takiego :P
Bam z Inferny
24-03-2005, 18:11
nortona mam firewalla niemam a to w panelu poszukam jeśli to działa to thx a jeśli nie to też thx za chęci :]
Czy przypadkiem nie zainstalował ci się przy okazji nowy sidebar do ie? Jak tak, to mamy ten sam problem :(
Ad-aware + Spy sweeper + Anty-wirus [np. MKS] + Firewall [np. Kerio] i powinno być ok.
Bam z Inferny
24-03-2005, 18:26
skąd mam wiedzieć :/
a z tym firewallem to lipa bo jak instaluje to pisze że jeśli zainstaluję to mogą się pojawić problemy :(
Buhahahhahahhahahha omg...
Jak wyjdziesz na dwór możesz zostać potrącony przez Tramwaj ...
JAk bedziesz pływał w basenie to cie rekin pogryzie
Jak bedziesz jeszcze więcej chodził po stronkach XXX to będziesz miał jeszcze więcej reklam
Jak bedziesz jeszcze więcej ściągał programów typu Imesh i Kazaa to sie nie dziw !!!!
Widzisz...co kolwiek zrobisz są problemy....
Zainstaluj Fire wall'a ...
Bam z Inferny
24-03-2005, 19:16
Niwchodzę na stronki XXX tylko na gorące laski
a pozatym tera mi sweepuje system
Czarny Paladyn
24-03-2005, 19:36
Możliwe, że masz diala. Przeleć kompa Ad-Awarem i ew. innymi anty virami. skombinuj sobie dobrego firewalla i koniecznie zainstaluj Mozillę Firefoxa :D to tak na marginesie :P
Czy przypadkiem nie zainstalował ci się przy okazji nowy sidebar do ie? Jak tak, to mamy ten sam problem :(
Hm, a zmiana przegladarki nic nie da? ;)
1.Poszukaj w autoexecu [autoexec.bat], autostarcie windowsowym i tu:
HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Run
HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/RunServices
HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Run
HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/RunServices
...rzeczy o dziwnej ścieżce docelowej (zwuaszcza tych, co siedzą w C:\%WinDir%).
2. Przeglądnij wszytskie execi, znalezione metodami powyżej. Powywalaj z dysku te podejrzane (wcześniej możesz na wszelki wypadek skopiować je w inne miejsce, potem po prostu przywrócisz je spod dosa, jakby coś sie stało).
3. Porządny skan ad-ware/spy-ware i antywirem.
4. Instalacja firewalla
5. przeglądarki innej niż IE (polecam FireFoxa).
6. Przeistalowanie kontrolki shdocvw.dll (silnik IE, powinno siedzieć w C:\%WinDir%\System32). To ostatnie może wydać się niekonieczne, ale wbrew pozorom całkiem spora grupa programów kożysta z tej biblioteki (np. GG czy Tlen), a to zazwyczaj ona jest źródłem problemów [na drugim miejscu, zaraz po syfach odpalanych przy starcie spod rejestru].
7. Sprawdzenie wyników metodą empiryczną (spod TaskManagera, chociaż on jest na tyle niedoskonały [nawet ten spod XP], że polecam inne, specialnie przygotowane do tego celu aplikacje [zazwyczaj dodawane są do pakietów narzędzi diagnostycznych]).
8. W razie potrzeby, powtórzyć kroki 1-7. Jeśli nie pomaga - wypalić najważniejsze dane i zaaplikować niskopoziomowe formatowanie :P
Hm, a zmiana przegladarki nic nie da? ;)
Nie, bo korzystam z Firefoxa, a pop-upy są spod tego samego znaku (jeśli można to tak nazwać), co ten sidebar.
@ing:
Próbowałem tego. Znalazłem kilka plików, których antywir nie mógł ruszyć i usunąłem je spod nc, ale problem został.
Polecam Hijack. Przeskanuj i daj loga... moze pomoge...
edit: ale jak nie wiesz co do czego to NICZEGO tym programem nie kasuj!!!!
Aha... i moze moglbys dac te nazwy pliczkow, ktore usuwales NC a nic to nie dalo??
Nie bój się :) Jeżeli program antywirusowy mówi, że te pliki zawierają wirusa, a on sam nie dał rady ich usunąć ani wyleczyć, to chyba nie zrobiłem źle, prawda? Tym bardziej, że te pliki pochodziły od tego sidebara i tych reklam. Wszystkie linki w tych oknach prowadzą pod jeden adres ip. Tak samo, jak każda próba wyszukiwania z tego sidebara. Antywir od razu wykrywa nowe wirusy po wejściu na niego. Dziwne, prawda? :) Teraz sidebara nie ma ale okienka ciągle są.
[edit]
No i po problemie :) Przeskanowałem komputer tym programem i pomogło. Wyrzuciłem pozostałości tej belki i nie ma spamu :) EliteBar to się nazywało (ten wirusik :) ).
Link do Hijack'a
http://www.spywareinfo.com/~merijn/downloads.html
[edit2]
Przepraszam. Fałszywe nadzieje. Dalej mam ten sam problem. Choć jestem na 100% pewien, że to przez EliteBar. Gdzieś keszcze siedzi to tałatajstwo :(
Imprezowy Chłoptaś
25-03-2005, 15:16
Gdey wchodzisz na gorace laski, to bedziesz mial, wiec sie nie dziw. Cos trzeba pogrzebac w windowsie w dysku c tam cos trzeba.
@re:up
Nie wiesz, nie mów. Świecisz inteligencją wprost. Mało mówiłem, gdzie szukałem? Wiem, wielki guru. Pewnie myślisz, że każdy wirus to z gorących lasek?
Zamiast plakac nad wlasna glupota to ku*** wejzcie na google.pl i sprawdzcie
EliteBar: http://securityresponse.symantec.com/avcenter/venc/data/adware.elitebar.html
ale kur3a nie narzekajcie ze hackery dzialaja...
MYSLCIE DURNIE...
Solucja absolutna: przerzuć się na Maca ;]
Zamiast plakac nad wlasna glupota to ku*** wejzcie na google.pl i sprawdzcie
EliteBar: http://securityresponse.symantec.com/avcenter/venc/data/adware.elitebar.html
ale kur3a nie narzekajcie ze hackery dzialaja...
MYSLCIE DURNIE...
Dziękuję! Naprawdę i szczerze. Dzięki tobie nie będę musiał formatować dysku ;) eszcze raz serdecznie dziękuję :)
@up: sorka, ze tak dosadnie podpowiedzialem... cos mi kurna do lba strzelilo:)
I wogole nie wiem co ja z tymi hackerami wyskoczylem:)
Ech... nigdy wiecej nie bede jadk jajek w pracy;]
>>przerzuć się na Maca
O nie!! Juz mam dosc Maca:)
NIe szkodzi. :) A tak poza tym, to soję za połączeniem windows/linuks. :)
@re: down
Moje gratulacje :)
NIe szkodzi. :) A tak poza tym, to soję za połączeniem windows/linuks. :)
A konfigurowałeś kiedyś podsieć na linuxie i windowsie? U mnie w domku stoi serv linuchowy, a do niego podpięty jest XPek. Grzebałem się przy tym dobre kilka dni, zanim uzyskałem zadowalający efekt :P
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.