Pokaż pełną wersje : Siec
Otoz jest taki maly problem:]
Jestem w sieci lokalnej (LAN) i od dluzszego czasu mam spore lagi na tibii , a dziwne bo:
- aktualnie mam transfer ~50-60 kb/s
- Stronki nie chodza mi az tak tragicznie (ale nie wspaniale)
Takze specem w sieciach nie jestem, i zastanawiam sie, czy jest mozliwe zmiejszenie transferu przy ciagnieciu plikow (bo nie siagam ich wiele) a wiecej poswiecic na tibie, generalnie net mi "dobze" chodzi, a z tibia mam porazke:/
Takze co odpowiada za polaczenie z serwerami tibii, a z www? czy jest w tym jakas roznica? Jak tak to niedlugo bede dzwonil do admina:D
Kerin Tale
26-03-2005, 10:27
może być kilka przyczyn twojego problemu:
1) w tle nieświadomie może być ściągany jakiś program typu spyware (proponuje zainstalowanie Ad-Aware albo Windows Antyspyware)
2) jeśli jest to Windows XP to nie jest to żaden lag tylko problem z przejściami tzn poruszaniem się tła w odpowiedniej rozdzielczości (miałem Win XP i Tibia strasznie się cięła)
3) masz prawdopodobnie jakiegoś wirusa albo program antywirusowy który zawiesza i spowalnia system.
4) masz przeciążony system (za dużo plików na dysku, albo usunięty plik w Windowsie)
5) system pamięci monitora może być przeciążony (jeśli masz Windows XP wciśnij Ctrl + Alt + Del i zobacz ile % pamięci procesora zajmuje ci Tibia po włączeniu)
6) prawdopodobnie ktoś od Ciebie z sieci ma włączone jakieś P2P (kilka osób) i nagminnie ściąga - tego niestety sie nie pozbędziesz...
7) wejdź w START/URUCHOM/ping wp.pl -t i sprawdz jakie masz pingi - jeśli poniżej 50 to znaczy że net ci dobrze chodzi jeśli powyżej skontaktuj się z administratorem sieci w celu rozwiązania problemu i upewnij się że nie masz włączonego GG,P2P itp gdyż one też obciążają transfer.
To by było na tyle mam nadzieje ze moje rady się przydadzą :) pozdrowionka :)
Ja tez mialem keidys lagi kilka godzin na dobe na przyklad i mysle ze to chodzi o siec, ile ludzi sciaga cos z kazy albo cos, laczenie sie z tibia i wysylanie sygnalow zalezy od pingow, mozna sprawdzic na daja URUCZOM i "ping www.onet.pl -t", jesli masz ponzej 30 powinienes nie miec lagow, ale to nie zawsze dobrze pokazeuje pingo tez. Obecnie zmienilem siec i neta i gram bez lagow, mysle ze to wina twojej sieci
< i nie mowcie mi ze nie czytalem posta kolegi wyzej>
Jako, że jesteś w sieci proponuję skontaktować się z adminem podać mu port na którym chodzi Tibia (7171) oraz IP serwera, na którym grasz, niech sprawdzi czy nic nie jest przyblokowane i odblokuje jeżeli będzie trzeba.
@down:
- Mam keyloggera, co zrobić ?
- Zrób format systemu.
- Mam wirusa, co robić ?
- Zrób format systemu.
- Tibia mi nie działa, co zrobić ?
- Zrób format systemu.
- Mam lagi, co zrobić ?
- Zrób format systemu.
Czemu zawsze na każdy problem z Tibią zaraz pada odpowiedź "Zrób format systemu" .. są inne łatwiejsze sposoby a format i reinstalka systemu to ostateczność. Najpierw wszystko inne .. na końcu format jak wszystko inne nie pomoże.
Może to być także wina Windowsa. Ja ostatnoi (przedwczoraj?) Miałem zryty system i lagi były okropne (mam neostrade 160kb/s). Jak tylko zainstalowałem na nowo system WindowS to mam 0 lagów. Nawet jak włącze 2 klienty =) Spróbuj tak zrobić. Może pomóc. :D
Bolczyk nawet sie nie przyznawaj ze grasz na MC i potrenuj skille :D
wiec tak:
1. Nie mam zrytego systemu (nie jestem laikiem i systematycznie o niego [winzgroze] dbam, czyszcze rejestr, etc)
2. Nie mam zadnego wirusa, dobra przegladarka i firawall robi swoje
3. Wlasnie z pingiem jest problem pisze:
czas=1511ms ta sa te pingi? czy moze TTL?
4. w tibi mam zmiejszona ilosc fpsow zeby nie zdzieralo mi procesora - ok 40%
5. w menedzeze zadan mam ok 28 procesow
@EDIT: nie uzywam p2p, poniewaz tez transfery nie sa wspaniale (0,2 kbs), jak sciagam z www to ok 50kb/s czym to sie rozni?
Czyli mam zadzwonic do admina podac mu port do tibii , adres ip swiata (w tym przypadku galany) i co dalej?
Ja Ci powiem tak .. kiedyś byłem w LANie i ze stron transfery miałem nawet po 600-700 KB/s. Natomiast Tibia to był jeden wielki lag i pokaz slajdów, częste kicki. Wielokrotnie pisałem do admina z prośbą o odblokowanie portów, podawałem adres IP serwera, ale niestety nie dawało to rezultatów. Nie wiem czy była to wina niewiedzy admina (90% prawdopodobieństwa) czy problemów technicznych (10% prawdopodobieństwa). Pomogła dopiero zmiana netu na NEO.
nawigator
27-03-2005, 17:27
Uuu jak masz ping 1500 to normalne ze bedziesz mial lagi :P
Ping to jest tam gdzie masz napisane czas .. popatrz na ping przez 10 minut .. i zobacz ile razy masz taki ping a kiedy polaczenie z netem sie zrywa.. "przekroczono limit~"
Mozesz takze zadzwonic do admina i pwoiedziec zeby dal Ci priorytet na tibie.. powinno pomoc troszke
co to jest ten priorytet?
czyli tak:
Podac adminowi port 7171 i spytac czy nie jest zablokowany? (ale gdyby byl to nawet bym sie nie mogl wbic chyba?) chyba ze jest mozlowosc zablokowanie 70% czy cos:]
podac adres ip serwerow zeby sprawdzil czy nie jest zablokowane?
i powiedziec zeby ustawil wiekszy priorytet na tibie?
jesczze jakis propozycje?
Zmienić ISP (Internet Service Provider) na innego :)
Byłem w sieci to miałem straszne lagi .. zmieniłem na Neo i śmiga idealnie.
hmmm a moze ma zew ip jak ja mialem zew ip to mialem cholerne lagi ;/
no i te mozliwosci co podali koledzy tez sa mozliwe. Ja bym zrobił formata(przynajmniej ja tak robie gdy cos nie gra) jeżeli to nie zadziala to gadaj z adminem sieci :) powodzenia
nawigator
01-04-2005, 18:00
co to jest ten priorytet?
czyli tak:
Podac adminowi port 7171 i spytac czy nie jest zablokowany? (ale gdyby byl to nawet bym sie nie mogl wbic chyba?) chyba ze jest mozlowosc zablokowanie 70% czy cos:]
podac adres ip serwerow zeby sprawdzil czy nie jest zablokowane?
i powiedziec zeby ustawil wiekszy priorytet na tibie?
jesczze jakis propozycje?
Nie nie pytaj admina czy zablokowany... tylko zapytaj ile by kosztowalo nadanie priorytetu portom tibi i tyle .. bo to moze kosztowac i temu zaprzeczyc nie moge ... jezeli nie podziala ... to trzeba zmienic internet.
2) jeśli jest to Windows XP to nie jest to żaden lag tylko problem z przejściami tzn poruszaniem się tła w odpowiedniej rozdzielczości (miałem Win XP i Tibia strasznie się cięła)
Miałem WIN 98 i działała mi dobrze, ale teraz mam nowego kompa z WIN XP no i... lag za lagiem nie da się grać, wiesz moze jak mozna się pozbyć tego problemu??
:(
Nie chodzi mi o zmiane systemu B)
Fistach18
01-06-2006, 16:47
Witam!
Tak samo jak inni uzytkownicy mam problem z lagami...ale jest to troche inna sprawa.Mianowicie chodzi mi o to ze kiedy poruszam sie po Depo lub gdzie kolwiek w miescie to postac mi co jakis czas "chodzi co jedna kratke" a kiedy chodze po depo to juz jest masakra bo chodzi juz tak ciagle,robilem juz wszystko zeby temu zapobiec ale nic nie pomoglo.Jezeli ktos rozumie o co mi chodzi to prosze niech mi powie jak naprawic ten problem:(Z góry dzieki:) Pozdrawiam:)
$corcerer
01-06-2006, 19:03
Porozmawiaj z administratorem swojej sieci.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.