PDA

Pokaż pełną wersje : Komputery sterowane falami mozgowymi - jak bardzo realne??

Matek
06-04-2005, 11:11
Dzisiaj siedzac w pracy i przegladajac strony na ktorych mozna spotkac newsy ze swiatka IT natknalem sie na taka wiadomosc:

Poważnie sparaliżowany mieszkaniec USA może po nowatorskiej operacji mózgu kontrolować komputer swoimi myślami. Umożliwia to wszczepione urządzenie, które odbiera impulsy elektryczne podczas procesu myślowego i przetwarza je na sygnały komputerowe. Pacjent wyobraża sobie konkretne działania, a komputer przesuwa kursor na daną ikonę na monitorze.

Lekarze: to przełom

W ten sposób mężczyzna zdołał włączyć i wyłączyć telewizor, zmienić kanały i poziom głosu. Zdaniem ekspertów, pionierska operacja stanowi przełom w neurochirurgii. Według nich, sparaliżowani ludzie, którzy cierpią z powodu braku komunikacji między mózgiem a resztą ciała, być może dzięki nowym technologiom znów niedługo będą mogli się ruszać.

Co wy o tym myslicie. Osobiscie, chociaz jestem fanem technologii, takie razwiazanie mnie przeraza. Owszem napewno jest to ratunek dla sparalizowanych. Ale przeciez byc moze staniemy sie tak leniwi, ze przestaniemy ruszac sie z miejsca. Wszystko beda za nas robic komputery - zmywac, gotowac, przynosic kapcie - wystarczy, ze o tym pomyslimy.

Az strach sobie wyobrazic do czego mozna jescze takie odkrycie wykorzystac?? Przeciez czlowiek cokolwiek wynalazl zawsze znalazl sposob, zeby wykorzystac to przciwko drugiemu czlowiekowi!!

Swoja droga postep komputerowy coraz bardziej staje sie abstrakcyjny... dla mnie powoli siega juz fantastyki - sterowanie myslami, kwantowe komputery - to wszystko juz dzisiaj jest realne... co w przyszlosci??

PS: artykul ze strony www.hacking.pl

Dr.Unknown
06-04-2005, 15:24
Jeszcze na wakacjach widziałem na Discovery Science podstarzałego człowieka, który robił podobne rzeczy, jak osoba z artykułu. Osobiście podoba mi się to, ale bez przesady, jak to sam mówiłeś.

Slajt
06-04-2005, 18:18
Nie wiem jaka broń będzie w użyciu w III wojnie światowej, ale w IV wojnie ludzie będą walczyć na kije i kamienie.
Nieprawdaż ?
Z drugiej strony fajnie było by se w przyszłości pograć w takiego "Quake'a IX" przenosząc się na chwilę do swojego rodzaju Matrixa. Niestety przyroda (i nie tylko) dąży do równowagi, więc nie chciał bym podczas pobytu w takim Matriksie dostać jakiegoś wirusa czy keyloggera :>

spider-bialystok
06-04-2005, 19:57
Z drugiej strony fajnie było by se w przyszłości pograć w takiego "Quake'a IX" przenosząc się na chwilę do swojego rodzaju Matrixa. Niestety przyroda (i nie tylko) dąży do równowagi, więc nie chciał bym podczas pobytu w takim Matriksie dostać jakiegoś wirusa czy keyloggera :>
Fajnie by było w takim matrixie, nie? Jest na to pewna rada. Taka rzeczywistość w której jesteś 'bogiem'. Radzę poczytać o 'Lucid Dream' zwanym 'Świadomym snem'.
A co do samego topicu: Takie cuś jest bardzo pożyteczne. Oczywiście jeśli wykorzystuje się to prawidłowo..

p.l
06-04-2005, 20:03
jestem za, ponieważ rzeczywiście jest to nadzieja dla sparaliżowanych i kalek, gdzie układ układ nerwowy możnaby uzupełnić układem "scalonym".

Ale posuwanie się dalej jest dla mnie przesadą ... bo od odczytywania rozkazów z mózgu niedaleko do odczytywania informacji zapisanych w mózgu i ingerencji w nie.

Matek
06-04-2005, 21:03
i myslisz, ze moglibysmy powstrzymac sie od odczytywania cudzych mysli gdyby bylo to mozliwe?? Mine zawsze ciekawilo co inni mysla :}

Ing
07-04-2005, 15:52
Sugoi xD
Brawa dla neurochirurgii... jestem jak najbardziej za. I to nie tylko, jeśli chodzi o osoby sparaliżowane. Widzę świetlaną przyszłość w tego typu rozwiązaniach, a nawet posunięcia się o krok dalej - integracji implantu z mózgiem i wykorzystywaniu przez ten drugi zasobów implantu. Potężna moc obliczeniowa, pamięc absolutna, czy nawet przyziemne projekcje filmów/mp3 player xD

Problem będzie jednak leżał w sprzężeniu zwrotnym takich implantów i raczej szybko takie coś do użytku publicznego nie trafi :/

dap-galothij
07-04-2005, 18:31
i myslisz, ze moglibysmy powstrzymac sie od odczytywania cudzych mysli gdyby bylo to mozliwe?? Mine zawsze ciekawilo co inni mysla :}

a czytałbyś myśli cudzych osób?

@topic: myślę, że najlepiej by było może gdy to mogły posiadać tylko osoby z potwierdzonym kalectwem. chociaż może nie byłoby takie złe dla innych, ze względu na choroby oczne i kręgosłupne u ludzi zbytnio komputerowych.
albo żeby przynajmniej było ograniczenie (dla zdrowych) że po 1 godzinie się wyczerpuje. a nie można jednocześnie używać i ładowac.

to było oficjalnie
a osobiście chciałbym miec taki bajer:)