PDA

Pokaż pełną wersje : Jak nie dac sie oszkac...

Nozuman
14-05-2005, 16:48
Witam ponownie Ten poradnik jest kierowany do poczatkujacych a takze zaawansowanych graczy
ktorzy nie spotkali sie z oszustwami ktore wymienie.

Jest wiele rodzajow oszustw z ktorymi sie spotkalem:

1. Parcel trade
Osoba ktora rzekomo sprzedaje lub kupuje cos od nas mowi ze jest w innym miescie i ze nie moze poplynac do nas, prosi o wyslanie parcela z pieniedzmi lub itemem ktore pozniej zatrzymuje bez zwrotu.

2. Trade typu "bad trade button"
Zainteresowany itemem potencjalny nabywca mowi ze popsul mu sie przycisk trade i nie moze trade'owac (co jest zupelna bzdura) i prosi o rzucenie itema na skrzynke depot'owa.
itema zabiera bez zaplaty

3. Kradziez poprzez fieldy
Potencjalny zlodziej prosi zazwyczaj 20 levelowcow o pokazanie swojego armora na podlodze, gdy ten pokazuje armor, zlodziej puszcza np. fire fielda i czeka az zniknie i zabiera item ( najbardziej spotykane na non pvp gdzie fieldy szybko znikaja )

4. Kradziez poprzez nawrzucanie itemow
Zlodziej prosi ofiare o pokazanie np armoru na skrzynce depotowej, ofiara pokazuje i zostawia przez chwile ktora zlodziej wykorzystuje rzucajac rozne nie przydatne rzeczy
po rzuceniu chyba 8 itemow item na samej dole znika, ofiara mysli ze item zostal ukradziony i odchodzi a zlodziej wchodzi na miejsce ofiary i bierze item

5. Wysylanie listu
Spotkalem sie niedawno z sytuacja kiedy moj kumpel znalazl w swoim Lockerze list gdzie bylo napisane ze aby otrzymac darmowego PACC'a nalezy wyslac emaila z accoun numberem i haslem na email [email protected] nigdy nie wysylajcie nikomu!!!
Tak samo gdy otrzymacie list, ze zlamaliscie jakas regule i musicie sie zalogowac na dany i dany link nie robcie tego!

6. Falszywy name i wyciaganie acc i pass
Niegdys za czasow jeszcze na inferni spotkalem sie z czyms takim, ze ktos o xywce podobnej do Ivan Stroganofa ( chyba Ivan Stroganov) wyciagnal od mojego kumpal acc i psw pod pretekstem free pacc'a, rezultatem tego byl hack i 3 deady

7. Kupowanie pacca za tibia money
Ostatnio popularne stalo sie kupowanie PACC'a za tibia money ( gp )
wiekosc tych graczy to oszusci naciagajacy na kase a czasami nawet
wyludzajacy haslo i account, jesli juz kupujecie w ten sposob to tylko od zaufanych osob, najlepiej z RL

8. Zawyzanie ceny
Bardzo czesto spotykane, zawyzanie ceny, sprzedawcy zawyzaja cene gdy widza ze kupujacy jest niedoswiadczony i naciagaja go mowiac ze to i tak juz tanio
jesli nie wiecie ceny itemu skontaktujcie sie z kumplami i zapytajcie

9. Hakowanie
Osobiscie nie wiem jak mozna z niczego skackowac konta poniewaz jeszcze mnie nie zhackowali
wiem ze jest kilka programow ktore sa nielegalne i moga do tego doprowadzic:
tibiagg, mc, makra, fisher, nub bot itd

10. Hack-site'y
Jest wiele stron na ktorych pod pretekstem np. darmowego pacca lub super filmiku znajdziemy key loggera lub formularz po ktorym wysylamy acc i pss do autora strony

11. Napadanie na klientow(pvp)
Czasami zdarza sie tak ze sprzedawca umawia sie z nabywca na np. dwarf brigde
zazwyczaj czeka tam juz albo zlurowany gs albo kilku, pkerow ktorzy wiedza jakie pieniadze ma przy sobie gracz i napadaja go nie dajac mu szans obrony

12. Cancel trade
Zlodziej ktory chce oszukac, daje powiedzmy cene za bohy jesli kosztuja one normalnie 70k on daje 45k, daje na trade bohy i duzo razy daje cancel
osoba kupujaca tak jest zapedzona niska cena ze nie zauwaza jak podrzuca jej zamiast bohow leather bootsy...

13. Domki
Wiadomo, domki to jeden z zalet posiadania pacca, niestety neiktorzy wykorzystuja to do kradzierzy.
zlodziej wpuszcza potencjalna ofiare do domku, wyklada szybko jakis plate set i prosi o pokazanie ofiary swojego seta, ofiara nizcego nieswiadoma pokazuje itemy tracac je w chwili kiedy wlasciciel domku wyrzuca ja.

14. Gildia.
Wchodzac do gildii sprawdz jej reputacje, reputacje lidera, czlonkow gildii itp
uwazaj takze na GH w ktorym polozysz cos a nieuczciwa gildia okradnie cie bez skrupulow.

15. Kradziez typu "daj eq do ss"
Czesto tez zdarza sie ze ktos do nas mowi "daj eq do ss"
nie musze mowic oczywiscie, ze nie dajemy nieznajomym jednak jesli jest to wasz znajomy spytajcie go o cos co tylko on bedzie wiedzial, pamietajcie ze twoj kumpel moze miec hacka!

16. Gra w "fast-hand"
Ostatnio bardzo popularna gra w szybka reke.
polega na tym ze osoby stoja przed swoimi lockerami i na zmiane rzucaja na srodek item i szybko go zabieraja.
No dobra, niby wszystko uczciwe ale jednak, sa osoby ktorym uczciwa gra sie nie oplaca wiec gdy 1 osoba rzuci na srodek item druga rzuca jakis smiec, wlasciciel itema odrzuca smiecia a zlodziej zabiera item.

17. Katana - w cenie BS'a
Trick polega na tym, ze zlodziej daje bardzo niska cene za BS.
My 'podnieceni' chcemy jak najszybciej kupic taniego itema dajemy accept nie zwracajac uwagi na to ze wlasnie kupilismy katane ktora jest bardzo podobna.

18. "Clone plax"
Bardzo czesty trick uzywany na rooku. Podchodzi do nas typ i mowi: "Pokazac ci jak sie klonuje kase i itemy?", my oczywiscie jestesmy w szoku idziemy, za kolesiem bo przeciez kto nie chce miec pelno kasy?
Chce zebysmy polozyli gdzies w bezpiecznym miejscu kase/item i wcisneli ctrl+l, ctrl +q lub ctrl + C,L,O,N,E. - wydaje sie z pozoru niewinne no ale coz, wciskamy to, wylogowuje nas i tracimy itemy.

19. Gildia - trick 2.
Mamy niski lvl, jestesmy niedoswiadczeni. Ktos proponuje nam czlonkowstwo w gildii, wystarczy tylko zalogowac sie na http://. (http://./)... A jeszcze mowia ze jak sie wylogujemy to krocej potrwa. No dobra robimy co gosc kaze logujemy sie za 5 minut i widzimy tylko napis: "You type wrong passwod or account number" albo logujemy sie i widzimy czysta postac bez eq. ;/

20. Party - kill.
Spokojnie chodzimy i zabijamy trolle gdy nagle podchodzi do nas jakis 9 lvl, i prosi o train. Jako ze my mamy 15 lvl to myslimy "a co nam taki newbie zrobi" dolaczamy sie do party i toz po tym zostajemy zabici przez kumpla lidera party ktory ma wyzszy lvl...
NIE DAWAJCIE PARTY Z GRACZAMI KTORYCH NIE ZNACIE!

-Jeszcze jedna rada na koniec.
Pamietaj ze zbyt niska cena jest powodem dla ktorego mozna sadzic iz jest to jakies oszustwo. Przy bardzo niskich cenach badzcie ostrozni i nie dawajcie sie oszukac. Zawsze badz podejrzliwy i dwa razy sprawdzaj zanim cos wybierzesz!
Niewazne czy chodzi o gildie czy o kupno itemu!

JESLI JUZ ZOSTALES OFIARA HACKERA ODSYLAM DO TEGO TEMATU: http://www.forum.tibia.pl/showpost.php?p=41857&postcount=1 (http://www.forum.tibia.pl/showpost.php?p=41857)

No chyba bylo by na tyle, mam nadzieje, ze poczatkujacy gracze beda wiedzieli juz jakie oszustwa czychaja za kazdym rogiem.

@Edit: Dzieki za komentarze, dodalem kilka przykladow oszustw dzieki wam :p

Gzaruś
14-05-2005, 17:32
15. kradziez typu "daj eq do ss"
czesto tez zdarza sie ze ktos do nas mowi "daj ss do eq"
nie musze mowic oczywiscie ze nie dajemy nieznajomym jednak jesli jest to wasz znajomy spytajcie go o cos co tylko on bedzie wiedzial, pamietajcie ze twoj kumpel moze miec hacka!

A ja kumplowi ostatnio pozyczylem bohy.... (chocia watpie zeby mial hacka, bo pozyczalem mu kilka razy)

Samek
14-05-2005, 18:10
12. cancel trade
zlodziej ktory chce oszukac, daje powiedzmy cene za bohy jesli kosztuja one normalnie 70k on daje 45k, daje na trade bohy i duzo razy daje cancel
osoba kupujaca tak jest zapedzona niska cena ze nie zauwaza jak podrzuca jej zamiast bohow leather bootsy...

To jest troche mało logiczne. Jeśli złodziej daje 45k za bohy to jak może potem podmienić bohy na leather bootsy skoro chciał je kupić? ;)

Dwarf
14-05-2005, 18:15
@up : Thief sprzedaje po cenie 45k :)

Topic : moze byc :D poradnik spooko xd

Nozuman
14-05-2005, 18:16
To jest troche mało logiczne. Jeśli złodziej daje 45k za bohy to jak może potem podmienić bohy na leather bootsy skoro chciał je kupić? ;)
zle zrozumiales, napisallem ze daje cene a nie ze daje kasy tyle
a daje leathery zamiast bohow tak ze daje z 10 razy cancel a daje bohy na trade i cancel az w koncu da leather bootsy a kupiec da accept
zle przeczytales ;)

A ja kumplowi ostatnio pozyczylem bohy.... (chocia watpie zeby mial hacka, bo pozyczalem mu kilka razy)

Ale kumpel to kumpel - wiadomo ze ciebie nie hackne.
Ale powinno byc zmienione z przestroga, ze wiele osob zdobywa przez tibie kumpli po to zeby po uzyskaniu zaufania ich oszukac i uciec. Wiec uwazajcie :)

Crowal
17-05-2005, 10:12
Ja nie jestem złodziejem, ale raz mi sie zepsuł przycisk Trade, chciałem dać kumplowi runke za kilka GP(do kumpla mam pełne zaufanie bo chodze z nim do klasy) i mieliśmy obaj pełno Capa, a Tradować nie mogliśmy!

kiuy
19-05-2005, 21:48
mośle że warto dodać tu takzwaną gre w szybką ręke
jak ktos nie wie to gra sie tak każdy gracz bieże określony item o mniejwiecej równej wartości lub ileśtam gp
gra sie na zmiane przezucajac swój item na środek i biorąc go spowrotem potem przeciwnik do czasu az jedna osoba nie zabieze itemu przeciwnika
często jednak jest tak że osoba chcąca grać nie ma do końca dobrych zamiarów i gdy my żucimy item na środek osoba żuci na niego jakiś śmieć my weźmiemy śmieci a osoba item
jest to dosyć hamski sposób okradania ponieważ często jest tak zeosoba gra i sie podkłada zeby podbić stawke a jak gra jest warta świeczki to jak grom z jasnego nieba śmieci leca a z miłego partnera gry który dałnam wygrać z 300 gp pojawia sie zlodziej który kto wie ile lub co nam ukradnie

Koszyk
19-05-2005, 22:13
Fajny poradnik nie ktorych sposobow nie znalem...
ostatnio przez fast hand (szybka reka) przegralem p legsy bo koles rzucil smiacia ...

,,"daj ss do eq"'' chyba "daj EQ do SS

Konradzio
21-05-2005, 12:33
Qrde co robic pisze ze mam bana na 30minut a czekam 3Dni co dalej co trzeba zrobic odpiszczie PLZ :( ;(

Samek
21-05-2005, 13:18
zle zrozumiales, napisallem ze daje cene a nie ze daje kasy tyle
a daje leathery zamiast bohow tak ze daje z 10 razy cancel a daje bohy na trade i cancel az w koncu da leather bootsy a kupiec da accept
zle przeczytales ;)

a no może źle przeczytałem, w każdym razie teraz to troche jaśniej napisałeś :P

Pawik :>
21-05-2005, 15:03
Kilka dni temu gostek do mnie podchodzi i pokazuje mi serpent sword ,a ja mówie no i co z tego ,a on do mnie pokaż na ziemi swoja bron (miałem k axe). Powiedziałem do niego wal sie zlodzieju i odszedlem B) .A co do tematu to przydatny szczególnie dla mało doświadczonych graczy. :)

Fajny koles
27-05-2005, 20:44
~~~~Poradnik wypas naprawde :cup:. Nie mam żadnych uwag B) ~~~~

Ocena:6+^^ :p

Jedi Trzeci
23-06-2005, 13:30
Temat super, tylko nikt nie wspomnial o tzw. "klonowaniu kasy". Jest to zjawisko dość często spotykane na rockgardzie. Po prostu podchodzi jakiś gość, mówi, żebyś wyłożył kase na depo, a on ci ją sklonuje. Staje za toba i mówi, abyć wcisnął pewną kombinację klawiszy, która (początkujący tego nie wiedzą) prowadzi do wylogowania. Kiedy się wylologujesz, podchodzi i zabiera twoją kasę. Jak łatwo się domyślić, zaraz potem znika.

Rozpruwacz II
23-06-2005, 13:55
Qrde co robic pisze ze mam bana na 30minut a czekam 3Dni co dalej co trzeba zrobic odpiszczie PLZ :( ;(

To nie temat od tego

@Temat
Nareszcie poradnik z prawdziwego zdarzenia. Gratuluje pomysłu i znalezienia tylu sposobów na oszustwo. Zaraz przetestuje kilka z nich :evul:

pelikanus
03-07-2005, 01:36
Jak widac poradnik troche minal sie z celem bo wlasnie paru kolesi okradlem metoda na fast handa i i tego z tradem. ; )

Boximus
24-07-2005, 00:02
A oto sposób który wydaje mi sie że ja wymyśliłem bo nigdzie sie jezszcze z nim nie spotkałem. Do tego "numeru" potrzebny jest MultiClient którego oczywiście nie używam na codzień.
Oto opis wykonania sztuczki:
1. Musisz umieć obsłóżyć MC a że nie można gadać o MC na tym forum nie powiem jak sie go używa :evul: .
2. Co do tego MC to myśle że za tą wiadomość nie dostane warninga ani bana. Otóż obie postacie muszą być na mainie w jednym miescie.
3. Postaw jedna postac przed lockerem a druga przed lockerem obok. Wyloguj sie jedna z postaci i czekaj az ktos przyjdzie. Powiedz mu zeby polozyl na lockerze swoj armor i zeby oddalil sie na krok. Najlepiej zeby nikogo w poblizu nie bylo bo gosciu sie wystraszy.
4. Jak już gościu sie oddali wloguj sie druga postacia, zabierz armora i sie wyloguj.

Oczywiscie sam tego sposobu nie używam bo nie jestem thefem.

Sposób z clonem:
1. Pytasz kogoś jaki ma najlepszy item i prosisz zeby go polozyl przed soba (na rooku nie ma lockerow). Stajesz za nim i pytasz czy chce zklonowac ta zecz i wtedy pokazujesz mu jakis item mowisz "clone" i wywalasz z bp drugi taki sam :D.
2. Instruujesz gostka że jak przytrzyma ctrl i wpisze wyraz clone to bedzie mial podwojony item.
3. ctrl + L = logout, więc gościu sie wyloguje a ty zabierzesz jego item i sam sie wylogowujesz :D

Krackers
14-08-2005, 15:25
Mam bardzo ważną sprawę i proszę o pomoc ... Pewien sorcek zaproponował mi bycie w gildii. Kazał mi sie zarejestrować na stronę. Zrobiłem to i pokazała się strona, że dodano mnie do Gildii i potrwa to 10 minut i aby sie wylogować bo to utrudni sprawę dodawanie mnie. Wylogowałem się , minęło 10 minut i chciałem wejść na swojego accounta. Pokazał mi sie komunikat "Account Disabled for 5 minutes. Please Wait." Po godzinie znów wszedłem na swój account i znowu to się pokazuje. Co zrobić !? Czyżby mnie oszukano !? Błagam o szybką odpowiedź

*Nitro* PL
14-08-2005, 15:48
@up: też mam tak na makerze i nie wiem co zrobic

@Temat: Dobry poradnik, przydatny lov lvl, tylko popraw tytuł bo jest chyba " Jak nie dać sie oszkać"

Pawex 200
02-10-2005, 15:55
no
mam problem
jak chce grac w tibie to czasem(prawie zawsze) mam blokade na 30 minut!
co mam robic?????
HELP!!!!!!!!!! ;( ;( ;( :( :( ;( ;( ;(
HELP!!!! HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PISZCIE NA NR. GG 3987013 !!!!!!!!!!HELP!!!!!!!!!!!
POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

N_E_C
01-11-2005, 10:45
barzdzo przydatny poradnik ale połowa graczy zacznie sie z tego uczyć jak oszukiwać.

MrSosoo123
04-11-2005, 13:28
Ja znam jeszcze jeden sposob w jaki mozesz duzo stracic ( tyczy sie to tylko swiatow pvp i pvp enforced ). Masz ekipe na deserta, wszystko pieknie, ladnie, ale moze okazac sie ze jednym z czlonkow waszej druzyny jest pk ktory bedzie chcial was zabic po zebraniu nagrod ( czyli okolo 30k + eq ). Moze po moim poscie bedziecie bardziej ostrozni :)

Niewidzialna
20-11-2005, 12:28
Ja też znam jeszcze jeden sposób..
Ostatnio podchodzi do mnie druid na 21 lvl i mówi "kupie HMM"
No ok. Potem chwali się że ma 10k i zna questa na 10k
Gada, że z NPC wypada..
Taa.. jasne..
No, ale daje na trade i rzeczywiście (crystal coin)
I on mówi, że kupi za to HMM
To daje na trade moje HMMy (należy dodać, że gość "śpieszy się")
Odrzuca i pisze że nie ma cap
I tak pare razy...
I w końcu zamiast crystal coin dał platinum coin (100gp) i pisze "Accept,accept"
Ale się nie złapałam...
:D :D
Gość podobno wielu już na tym oszukał.. :P
Więc zawsze sprawdzajcie co ludzie dają na TRADE!!

Heti
01-12-2005, 06:33
A bawił ktoś się z katana i bsem!?
no wiec złodziej bierze sprzedaje bs-a
podchodzisz bierzesz trede on cancel i tak kilka razy az wkonicu daje katane i trade;/ b-wielu ludzi tak sie nabralo!! X(

iron aepir
03-12-2005, 19:49
1. parcel trade
osoba ktora rzekomo sprzedaje lub kupuje cos od nas mowi ze jest w innym miescie i ze nie moze poplynac do nas, prosi o wyslanie parcela z pieniedzmi lub itemem ktore pozniej zatrzymuje bez zwrotu.

ja wysylam parcelem i normalnie dotaje kase albo item

Zerrotyx
11-12-2005, 21:09
nowe oszustwo na horyzoncie!

Ludzie wysyłają listy do gości (do mnie też) z tekstem
,,Jesteś podejrzany o oszustwo. Wejdż na cipsoft.republika.pl czy jakoś tak i zaloguj się. Podaj hasło i login ;)
Jak tego nie zrobisz, zbannujemy cię
Twój Cipsoft
Tibia"

I co wy na to?

Arek-Knajt of Pacera
22-12-2005, 09:39
Mój kumpel ktory niedawno mial hacka konta jednak go odzyskal dzieki mej pomocy i zechcial abym mu pozyczyl scimitar zeby mogl troche potrenowac bo uwaza ze przy takich minimalnych skillach 48/47 przy 15 lvl zle mu bedzie sie trenowalo maczeta lub knife, a wiadomo ze scimitar do super broni nie nalezy ale zawze warto miec go w depo wrazie nawet smierci a on napewno chcial mi go ukrasc. Teraz jest juz wszystko OK, odzyskal konto(co wyzej mowilem) i dostal za frajer do bre EQ.. pozdro 4 all!!

a moja postac to:
Knight
swiat:Pacera
Skills:59/57 i caly czas trenuje
lvl: 21 i pol

Qwert_il
25-12-2005, 19:58
jak to ludzie oszukują innych :/

http://www.fotky01.republika.pl/cheater.txt

uwaga tropche wulgaryzmow :P

xemmoe
25-12-2005, 20:03
Mój kumpel ktory niedawno mial hacka konta jednak go odzyskal dzieki mej pomocy i zechcial abym mu pozyczyl scimitar zeby mogl troche potrenowac bo uwaza ze przy takich minimalnych skillach 48/47 przy 15 lvl zle mu bedzie sie trenowalo maczeta lub knife, a wiadomo ze scimitar do super broni nie nalezy ale zawze warto miec go w depo wrazie nawet smierci a on napewno chcial mi go ukrasc. Teraz jest juz wszystko OK, odzyskal konto(co wyzej mowilem) i dostal za frajer do bre EQ.. pozdro 4 all!!

Barzyk de'Costa
28-12-2005, 18:03
Ja mam swój sposób. Ufam tylko swojemu Team'owi. Dla obcych graczy mam dystans, proste.

Nozuman
05-01-2006, 20:28
Dzieki dzieki za komentarze. Dodalem kilka nowych sposobow w jakie dzialaja oszusci.

dr zlo
07-01-2006, 20:29
zapomniales jeszcze dodac zabujstwo na party
opis:czlowiek podchodzi do goscia ktury ma niszy lvl i muywi
Zlodziej-hey
Ofiara-hey
z-morze potrenimy se na party
o-ok
Zaciąga go do jakieis dziury i zabija bez rzadnej kary

METEOR
06-02-2006, 19:43
Ten poradnik jest super , hiper , odjazdowy , odlotowy !!! :D Najlepszy poradnik jaki widziałem :P Wielu graczom sie pewnie przyda i mi też :]
P.S. kilka urzyłen na graczach ;)

Aika Jaja
13-03-2006, 18:39
Mi ukradła jakaś ku**a dragon shield :( (gram na honerze) bo chciala kupic za 10 k i ja dawalem accept na trade i ona cancel i wkoncu dała 1 platynke a nie crystala i ja accept :( X(

Adrila
18-07-2006, 07:06
X( popularne sa tez listy:
Gratulacje! Wygraleś Premium Account. Zaloguj sie na tą i tą, siaką owaką stronę.
Twój CipSoft.
Listy pisane po angielsku wzbudzają... zaufanie...
Uwaga: ?CipSoft prędziej napisze wam meila, a nie list! uważajcie!!!

I.G.I
03-09-2006, 17:42
19. Gildia - trick 2.
Mamy niski lvl, jestesmy niedoswiadczeni. Ktos proponuje nam czlonkowstwo w gildii, wystarczy tylko zalogowac sie na http://. (http://./)... A jeszcze mowia ze jak sie wylogujemy to krocej potrwa. No dobra robimy co gosc kaze logujemy sie za 5 minut i widzimy tylko napis: "You type wrong passwod or account number" albo logujemy sie i widzimy czysta postac bez eq. ;/

ja jakos tego sposobu nie rozumiem:(

Thero
03-09-2006, 18:38
@Up
Koleś proponuje ci dostęp do gildii (często bardzo dobrej), podaje stronę gdzie masz się zalogować na konto i zatwierdzic invite, lecz zamiast strony z tibia.com podaje jakąś podróbkę żeby wyłudzić od ciebie hasło i acc number. Jasne?

wojcio14
03-09-2006, 20:08
:cup: :cup: :cup: No gz poradnik :cup: :cup: :cup:

Gurianus
29-12-2006, 23:12
Super poradnik tylko szkoda, że przeczytalem go za póżno, bo wtedy napewno uniknąl bym kradzierzy.:)

Thero
29-12-2006, 23:16
Super poradnik tylko szkoda, że przeczytalem go za póżno, bo wtedy napewno uniknąl bym kradzierzy.:)

kradzieży! God...
A teraz unikniesz jednego głupiego błędu ortograficznego...
...nie ma za co.

polo
21-02-2007, 19:04
z klonowaniem kasy są typki kturzy nie hcą sie złapaci na kopiowanie muwią rze hcą skopiowaci 1 gp jak to zrobisz pszy ludzah to nie dadzą się złapać
;( ;( ;( ;( ;( ;( ;(

lukas231
24-02-2007, 10:15
A i jeszcze coś nikt z was nie wspomniał o takim sposobie.U nas w depo jakś synek wołał KTO MI UFA i nagle po tym jak to powiedział przyszedł do niego taki 15 knight i mówi ja ci ufam a on oki jeśli mi ufasz to daj swoje eq na środek co nie a ja ci je odam i dam ci bs a on daje te swoje eq na środek ten ziomek mu je bierze i mówi s*******aj .

Uważjacie na takich synków B)

kamykal
24-02-2007, 14:46
Mnie spotkało takie coś. Jakiś typek podawał sie za GM'a i napisał do mnie że wygrałem darmowy pacc i powiedział, że wystarczy że podam mu moje passy i po 4h załaduje mi 3miesięcznego pacca. To była moja pierwsza postac i nie wiedziałem że nie wolno podawac pasów itp. i tak straciłem swoją pierwszą postac :((

Costupaki
24-02-2007, 19:25
Na kolesi którzy "CLONE'ują" kasę znalazłem sposób - otóż do sztuczki potrzebne będzie 4 gp oraz dobra gadana. Bierzemy takiego delikwenta na bok i mówimy że chcemy sie nauczyć klonować kasę. Idziemy za nim do depo i zanim zaczniemy się bawić rozdzielamy wspomniane 4 gp (może to być dowolna kwota - byle było widać zmianę kupki po dodaniu kasy) na pół. Gdy koleś nam pokaże wyrzucamy na stół 2 gp i zamiast mówić CLONE + ctrl wpisujemy z dużych CLONE (czyli trzymając shift wpisujemy clone ) i od razu po tym jak nasza wiadomość pokaże się dokładamy drugą połówkę. Wyjdzie tak jakbyśmy sklonowali kasę - raz miałem akcję że po tym jak kolesiowi podziękowałem za naukę poszedł kawałek dalej i sam próbując sztuczki którą przed chwilą mi pokazywał stracił ( na mój koszt oczywiście) 100 gp.

Biovital
25-02-2007, 23:42
Przelogowanie.

Ktoś tu podał przykład z tibią mc. To samo można zrobić "legalnie" tzn. bez tibiMC. Ale nie będe tu podawał tego bo odrazu jakieś nubki co mają 10 postaci po 8 lvle zaczną to wykorzystywać. X(

pAnoramiks
26-02-2007, 00:06
18. "Clone plax"
Bardzo czesty trick uzywany na rooku. Podchodzi do nas typ i mowi: "Pokazac ci jak sie klonuje kase i itemy?", my oczywiscie jestesmy w szoku idziemy, za kolesiem bo przeciez kto nie chce miec pelno kasy?
Chce zebysmy polozyli gdzies w bezpiecznym miejscu kase/item i wcisneli ctrl+l, ctrl +q lub ctrl + C,L,O,N,E. - wydaje sie z pozoru niewinne no ale coz, wciskamy to, wylogowuje nas i tracimy itemy.

jest jeszcze sposób "połóż itemek na depo, zacznij się kręcić i wpisywać lol, plx plax dam ci za to 300 gp... chce kumplowi coś pokazać... etc"
efekt: ctrl + srzałki, lol, ctrl + strzałki, lol, ctrl + lo... (:D sam tak dałem sie oszukać...)

ps. ogółem to nie róbcie żadnych podejrzanych rzeczy... jak ktoś chce zobaczyć jakiś itemek to odeślijcie go na jakąś fansite...

v0n_oswiec0ny_
26-02-2007, 10:17
z klonowaniem kasy są typki kturzy nie hcą sie złapaci na kopiowanie muwią rze hcą skopiowaci 1 gp jak to zrobisz pszy ludzah to nie dadzą się złapać
;( ;( ;( ;( ;( ;( ;(

ile masz lat? 6-7? moze 8?? ^^ moj brat co ma 4 lata takich bledow nie robi :] ej czlowieku NIE MA TAKIEGO CZEGOS JAK KOPIOWANIE KASY KUMASZ? ROZUMIESZ? CZAISZ? :P

KtÓrzy
CHca
zlapaĆ
mÓwia
Że
CHcą
skopiowaĆ
pRZy
luDZIaCH ^^

yankesik
01-03-2007, 19:02
witam! to mój pierwszy post tutaj ale chciałem Was ostrzec przed kolesiem o nicku "Manieczki ..." coś tam otóż sprawa wygląda tak: gdy chcemy coś sprzedać na trade koleś sie do nas zgłasza i mówi ze chętnie by kupił ale sie waha bo jesteśmy na BL a my z chorej ciekawości pytamy jak to możliwe a on podaje nam linka do owej BL (www.blacklisttibia.com) strona jest łudząco podobna do strony Tibia.com pisze tam po angielsku ze mamy sie zalogować gdy już to zrobimy nie mamy postaci ... kumpel tak sie nabrał

Ryba_Firefox
07-04-2007, 22:17
[...] "daj eq do ss"[...]
Niektórzy wpychają w jakieś np. ślepe "zaułki" i piszą teksty typu "pay or hunted" i jak sie odpisze "no have money" lub "no!" otrzymuje się odpowiedź "Ok, HUNTED".

Bardzo częsty trick uzywany na rooku. Podchodzi do nas typ i mowi: "Pokazac ci jak sie klonuje kase i itemy?"
Nie, nie tylko na ROOKU - wiem bo sam miałem taki przypadek że gość podszedł do mnie (w Thais w DP) i mówił "Chcesz się dowiedzieć jak się klonuje rzeczy? (runy, miecze i inne)".

A teraz odnośnie poradnika:
Ten poradnik jest super. Moja ocena to 10/10 wiele się nowego dowiedziałem.
Pzdr. Ryba

Desmondzik12345
05-07-2007, 10:23
Czy w w ogóle nie patrzycie co kto pisze. Trik z katana i BS juz był napisany kilka razy tak jak i o kopiowaniu kasy. Czytjcie dokładniej wszystkie posty albo w ogóle je zacznijcie czytac. Przy okazji moje kolege ostatnio oszukali. Z tym trade. Zamiast bright sworda dali mu carlin sworda ;/. Widzielm jak gosciu mówi chcesz b. robe. On cały podniecony tak chce plz. On sie pyta a jaki masz armor, on mówi plate daj na trdae bo biedak jestes. isie zgodził a to nie byłob. robe tylko zwykly 1 arm`owy capr. ;/ NAIWNE TE NOOBY

fracek91
07-07-2007, 19:28
jeszcze nie bylo starej metody o winie zamiast mf (ktos sprzedaje bp za bezcen- np 4 pierwsze i 4 ostatnie viale zawieraja manafluid,pozostale vine)oraz "questa u krola" - ktos oferuje nam pomoc w wykonaniu questa prowadzi nas do krola/krolowej i kaze mowic 'i fag a key' w celu uzyskania klucza. Slabo znajacych angielski latwo nabrac :]- ofiarze pozostaje 1 hp po uzyciu wulgarnego wyrazu w towarzystwie krola, wystarczy tylko dobic ;)

panzrooka
13-07-2007, 20:53
Przyda się . THNX

Galeon
14-07-2007, 10:34
ladne ale powinienes jescze dodac trik z biblioteka: najlatwiej to zrobic w thais, miedzy depo a biblioteka biega noob i krzyczy come look mine eq, idziemy za nim on wchodzi miedzy polki z ksiazkami i na samym koncu na stoliku który tam wczesniej polozyl kladzie swoje lipne eq potem nas wysmiewa ze mamy gorsze... my zbulwersowani wchodzimy miedzy polki obok na koncu ktorych stoi krzeslo! nie stolik! gdy pokazujemy item zlodziej rzuca na to fielda, podchodzi wpycha nas na krzeslo i gdy field zniknie zabiera item...

Dinrepfilo
14-07-2007, 10:38
ladne ale powinienes jescze dodac trik z biblioteka: najlatwiej to zrobic w thais, miedzy depo a biblioteka biega noob i krzyczy come look mine eq, idziemy za nim on wchodzi miedzy polki z ksiazkami i na samym koncu na stoliku który tam wczesniej polozyl kladzie swoje lipne eq potem nas wysmiewa ze mamy gorsze... my zbulwersowani wchodzimy miedzy polki obok na koncu ktorych stoi krzeslo! nie stolik! gdy pokazujemy item zlodziej rzuca na to fielda, podchodzi wpycha nas na krzeslo i gdy field zniknie zabiera item...

Człowieka nie da sie na fielda wrzucić

mgika
30-07-2007, 22:28
mnie oszukali tak że ja niedośwaidczona se na ratach expie a facet podchodzi mówi że mi rzeczy skopiuje ja wszystko wykładam on bierze (myślałam że kopiuje ) a on mi mówi głupek i sie loguje!!!:(X(;(

Loki007
31-07-2007, 12:28
Dzięki temu poradnikowi niestraciłem knight armora.
Oszust chciał bym dał ctrl L+O+L a ja sie na to nienabralem i niestraciłem knight armora :D

Sharingan
03-08-2007, 01:05
Super poradnik większość tych sposobów znalem. Kiedyś straciłem k arma na eterni nabrałem sie na ten motyw ze smiecmi na dp pokazałem arma i zaczęli mi rzucać śmieci ja chcialem zrzucić śmieci i za szybko to robiłem i rzuciłem na środek a on wziol X(X(X(. Bylo to rok temu na eterni grasowała powiedzmy taka mafia okradali tak wszystkich ja właściwie straciłem najmniej wciągu miesiąca zdobyli kilka mpa i golden legsow itp.zawsze sie dziwiłem ze takie high lvl sie nabierają. Grasowali może tak przez 2 miesiące aż znikli bo ludzie przestali sie nabierać.

Zapomniałeś dodać kradzież w carlin w dp ktoś wylogowuje sie tam gdzie jest npc który sprzedaje paczki, ale wcześniej bloknal npc paczkami i pokazał jakieś eq potem sie przelogowal na ina postać i czekał aż ktoś inny pokaże eq i rzuca mu śmieci gdy on zrzuca śmieci on sie przelogowuje i bierze mu eq.

Tarra
22-08-2007, 17:46
Może być :]

daryska133
05-03-2008, 11:26
Ja znam pewien sposób który jest bardzo niewinny (może ktos już o tym pisał) Jakiś koleś sprzedaje coś i ma to położone na depo (wiadomo że noob da się tylko na to nabrać) mówimy "umiesz tańczyć i napisać lol?"
On odpowiada tak i zaczyna się kręcić po czym wylogowuje się a ty bierzesz itemka... :P Parę razy udało mi się to zrobić jakiś chłopak miał 100 crytsal arrows na depo i ..zatańczył.. :D LOL

Dawst
23-05-2008, 13:52
Shackowali mi konto 3 Razy 1 raz przez tibia.com a drugi i 3 to wchodze na konto i tam pisze wiecie co .......

Zabije tego gnojka co mi to zrobił miałem lvl 160 X(

CzubiX
24-05-2008, 00:40
@up Tibia Ci poryła umysł (:

Barosa7
24-05-2008, 01:06
Tak to jest jak się kupuje postacie na allegro... huh

Escoo
24-05-2008, 21:37
Super Poradnik widzę że ująłeś tutaj naprawdę wiele zagrożeń które mogą czekać na nas...
Pozdrawiam Escoo.

KrEmAs KAc
01-06-2008, 12:29
Shackowali mi konto 3 Razy 1 raz przez tibia.com a drugi i 3 to wchodze na konto i tam pisze wiecie co .......

Zabije tego gnojka co mi to zrobił miałem lvl 160 X(
Przykład grania w Tibia...

Poradnik stary ale YaRy ;)

mateuszmati1234
01-06-2008, 18:53
pisząc to teraz my wiemy jak możemy zostać oszukani ale i też oszuści majom więcej mozliwośći ;)

druidek123
01-06-2008, 20:23
na ja kiedyś miałem przypadek z domkiem koles zabrał to co położyłem9naszęcie tylko dwa energy field) i opuścił dom zamknął dzwi a ja nie wiedziałem aż wpisałem Aleta Sio pamiętajcie:
jak ktoś was uwięził w domku wpisujcie ALETA SIO bo są też właśnie takie kradzieże... albo nie którzy używają botów jakiś i jak czasem klikam accept to mojego new itemu nie mam a ma gostku :( dopisz to bo to najgłupszy bot jaki mógł być...

Emcess
01-06-2008, 20:24
@up
Jak ktoś uwięzi mnie w domku, mam wpisać aleta sio? Nie jestem ownerem/subownerem domku, fail

Speedrun
04-06-2008, 19:05
Przelogowanie.

Ktoś tu podał przykład z tibią mc. To samo można zrobić "legalnie" tzn. bez tibiMC. Ale nie będe tu podawał tego bo odrazu jakieś nubki co mają 10 postaci po 8 lvle zaczną to wykorzystywać. X(

napisz mi na pw ten sposob

rasialdo1
07-06-2008, 23:31
Bardzo dobry poradnik!!