zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Ujemne hp?

Gerod
03-06-2005, 21:09
Czy jest możliwe by postać (dajmy na to że knight) miała 5 lub nawet <0 hp?
Postać na rooku zdobywa (traci) 5hp na każdy lvl, na mainie 15 hp.
Jeżeli wyjdzie na poziomie 26 (knight), to będzie miał 275 hp.
Póżniej straci 18 lvli, to będzie mial dokładnie 5 hp na 8 lvlu.
czy, jak straci kolejny lvl to wróci na rook z powodu braku hp,
czy po respie w świątynii zginie na miejscu,
czy będzie miał 0 hp i będzie nieśmiertelny (bug),
czy hp zejdzie poniżej 0 itd...

Pasorzytek
03-06-2005, 21:10
to by trzeba było sprawdzic

Gerod
03-06-2005, 21:14
O to właśnie chodzi.
Nie chce mi się siedzieć na rooku 5+miechów i nabijać 200k+ exp (normalnie to ~5 dni)

Patimrok
03-06-2005, 21:21
niektórzy high lvl rookują się na lvl 70+ jak kończą grę i gdy wracają na rook nie mają <0 hp ale nie wiem jak na mainie

Gerod
03-06-2005, 21:26
@Patimrok
Nie chodzi mi o to co sie stanie po powrocie na rooka tylko jak byś wylazł na z lvlem 26, i sie wtedy zrookował. (wypada -10hp na lvl, to znaczy że zdobyłeś 5 hp na każdym lvlu a straciłeś 15 (knight)). Tak jak mag: na lvlu 5 ma 0 many 35->5->-0.

Angel of Death
03-06-2005, 21:47
Hmm faktycznie ciekawa sprawa ale wydaje mi się że Tibia zapamiętuje na którym lvl wyszedłeś z rooka i powiedzmy wyjdziesz na 26 lvl knightem zginiesz, stracisz lvl i stracisz 5 hp a nie jak powinno być normalnie. Można zrobić 9 lvl na rooku wyjść na maina knightem, zginąć stracić lvl i zobaczyć ile nam odejmie hp jak 15 no to faktycznie baardzo ciekawe.

Pasorzytek
04-06-2005, 09:38
Hmm faktycznie ciekawa sprawa ale wydaje mi się że Tibia zapamiętuje na którym lvl wyszedłeś z rooka i powiedzmy wyjdziesz na 26 lvl knightem zginiesz, stracisz lvl i stracisz 5 hp a nie jak powinno być normalnie. Można zrobić 9 lvl na rooku wyjść na maina knightem, zginąć stracić lvl i zobaczyć ile nam odejmie hp jak 15 no to faktycznie baardzo ciekawe. właśnie że nie,.. ja jak rokowalem sorca :) to ponizej 8lvl tracilem nadal 30 many a nie 5 tak jak na rooku

Hieyan
04-06-2005, 09:47
Ciekawe bardzo.
Trzeba byłoby sie spytać cipów, może to jest bardzo wielki bug (np. tak jak mówiłeś, nieśmiertelność) i ktoś dostanie drugie Thunder Hammera albo jakie inne rare, nie? :p :p

A może po prostu wrócimy na rooka, z taka ilością hp jaką ma postać na 1 lvl?

Opowiadacz
04-06-2005, 10:20
Jeśli postać zostanie na mainie "osłabiona" do 5 lvl, to przenosi nas na rooka tak, jakbyśmy stworzyli nową postać, ze starej jest tylko nick (ew. Redskull). Także jesli sie zrookujemy to tak jakbyśmy pierwszy raz zalogowali postać.

Jackiew
04-06-2005, 10:27
no to kto chętny do testowania :>?

Vermyn
04-06-2005, 11:26
Zrob 26 lvl, chetnie to sprawdze ;)

kaczi
04-06-2005, 11:41
Nom, i podziel się wrażeniami ;)

Angel of Death
04-06-2005, 13:44
Niech ktoś chociaż zrobi 9 lvl na rooku wyjdzie na main i zginie i niech powie ile stracił hp . =)
właśnie że nie,.. ja jak rokowalem sorca :) to ponizej 8lvl tracilem nadal 30 many a nie 5 tak jak na rooku
Nie gadaj głupot też rookowałem kilku sorców i poniżej 8 lvl traciłem 5 many. ....

Khazar
04-06-2005, 14:45
oj ludzie ludzie, byl juz taki temat.

NIE MA ZADNEJ NIESMIERTELNOSCI!!!!

i nikt nie wpadl na to zeby sprawdzic, ile naprawde zycia ma knight na 26 lvlu?.... myslalem ze ludzie wypowiadajacy sie tutaj sa chociaz troszke inteligentni a nie wierza we wszystko co jakis newbie napisal....
nie kapujecie, ze niezalewznie na ktorym lvlu wyjdziecie na maina, odzyskujecie potencjalnie stracone HP? owszem, postac na rooku nie posiadajaca profesji na 26 lvlu ma 275 hp. w momencie wyjscia na maina, gdy wybiera profecsje w tym przypadku knight, to Tibia "kalkuluje" ze knight na 26 poziomie ma miec 455 hp i tyle bedzie mial gdy zostanie teleportowany z rooka do swiatyni w wybranym miescie na mainie.

w kalkulatorze na tibia.pl jest poprostu blad. nierealna bylaby sytuacja w ktorej knoght na 26 lvl ktory wyszedl z rooka na 8 lvlu mial wiecej hp niz knight na 26 lvlu ktory wyszedl z rooka na 26 lvlu. z reszta kiedys pamietam, siedzialem swoim sorcem na rooku do 10 lvla, i jakos many mialem wyle samo co inne sorce na 10 lvlu, ktore na mainie sa od 8.

sytuacja opisana przez zalozyciela tematu jest nielogiczna, bo knoght nie bylby rowny knightowi, sorc sorcowi itd....

Thomasi
04-06-2005, 15:12

i nikt nie wpadl na to zeby sprawdzic, ile naprawde zycia ma knight na 26 lvlu?.... myslalem ze ludzie wypowiadajacy sie tutaj sa chociaz troszke inteligentni a nie wierza we wszystko co jakis newbie napisal....
nie kapujecie, ze niezalewznie na ktorym lvlu wyjdziecie na maina, odzyskujecie potencjalnie stracone HP? owszem, postac na rooku nie posiadajaca profesji na 26 lvlu ma 275 hp. w momencie wyjscia na maina, gdy wybiera profecsje w tym przypadku knight, to Tibia "kalkuluje" ze knight na 26 poziomie ma miec 455 hp i tyle bedzie mial gdy zostanie teleportowany z rooka do swiatyni w wybranym miescie na mainie.

w kalkulatorze na tibia.pl jest poprostu blad. nierealna bylaby sytuacja w ktorej knoght na 26 lvl ktory wyszedl z rooka na 8 lvlu mial wiecej hp niz knight na 26 lvlu ktory wyszedl z rooka na 26 lvlu. z reszta kiedys pamietam, siedzialem swoim sorcem na rooku do 10 lvla, i jakos many mialem wyle samo co inne sorce na 10 lvlu, ktore na mainie sa od 8.

sytuacja opisana przez zalozyciela tematu jest nielogiczna, bo knoght nie bylby rowny knightowi, sorc sorcowi itd....

MUAHAHAHHAA omg pan intyligentny ALEBUJDA!!!!!!!! ta jasne to ty masz ladnego sorca...kazdy kto ma troche checi moze sobie zrobic 9 lvl na rooku wziasc sorca i zobaczy ze to co mowisz to bajka jest...ma sie mniej hp i many...i nei wciskaj kitow ze ty jako wielki gracz w tibie wiesz co sie stanie i jakies przeliczniki omg...dobry jestes serio chlopaku takie bajki...

@topic
sadze ze jezeli poziom hp osiagnalby 0 to postac automatycznie zostalaby zrokowana nie wazne na lvl i odrazu wrocila na rooka, poprostu chyba najlatwiejsze wyjscie z takiej sytuacji:D

Angel of Death
04-06-2005, 15:12

Nie nie i jeszcze raz NIE !! Jak wyjdziesz z rooka na lvl wyższym niż 8 nie doda Ci "straconego" hp ani many !

Descartes
04-06-2005, 15:15
Gdzieś już o tym czytałem... chyba podejmę się wyzwania i nagram film ;]

Yoh Asakura
04-06-2005, 15:16
A ja mam inne pytanko:
Wychodzę na maina na 8 lvl i jest wszystko w porządku.Dajmy na to,że robie Sorcerera.Zabijam się i cofam do 5 poziomu.Odrabiam lvl'e i na 6 poziome mam 15 many.7 = 30 many a 8 = 45 many.I w tedy Sorec po takich przejściach jest chyba lepszy od normalnego ?
PS:Naturalnie,że moge się mylić i pewnie się myle.

Wielki MarIuSzzo
04-06-2005, 15:23

A swistak siedzi... Takie bajki to nie tutaj.
@ToP
Zaraz wchodze na rookstayera (co prawda 12 lvl), ale zobacze jak to bedzie.

Gerod
04-06-2005, 15:25
@Gohan-San
Na lvlu 5 postać zostanie zrookowana. A jak z 6 na 7 na mainie dostaniesz 5 many.

Marshal
04-06-2005, 15:27
Cuż mi się wydaje, że skoro mana nie może spaść poniżej 0 (czyli początkowej ilości) to HP nie spadną poniżej 150 (czyli to co jest na samym początku). Jak ktoś ma tyle cierpliwości żeby to sprawdzać to powodzenia :)

Thimburd
04-06-2005, 15:32
Temat bardzo mnie zaciakwił... ciekawe co by się stało... może rzeczywiście jest jakaś granica minimalnego hp jak mówi Marshal... ale... trzeba byłoby sprawdzic :) Mi sie niestety nie chce. :P

Poznanski Rycerz
04-06-2005, 15:34
nikt nie ebdzie miec ujemnego hp!! Jesli wyszedles na 26 z ruka to(wybierajac najta) spadajac na 25 lvl bedziesz tracic 5 hp a nie 15.!Mam postac ktora na 10 lvl wyszedlem z ruka i jak nabilem 11 lvl i dedlem to stacilem 15 hp jak dedlem na 10 stracilem 5 i jak na 9 tez 5 !!!! To jest tak bedziesz tracic tyle zycia i many ile zdobyles na danym lvl !! mam nadzieje ze to wam wszystko wyjasni!! ;(

Diabel Marcin
04-06-2005, 15:37
No jasne ze tak a cos ty o tymm nie wiedzial? X(

Khazar
04-06-2005, 15:43
@up kazdy co po mnie "jechal"

a ch*j z tym.... chcialem cos napisac ale skoro wiecie wiecej to poczekam na dowod tego co mowicie. wg mnie jest to poprostu nielogiczne. ale jezeli bedzie tak jak piszecie to zwracam honor i przepraszam.

Wielki MarIuSzzo
04-06-2005, 16:34
nikt nie ebdzie miec ujemnego hp!! Jesli wyszedles na 26 z ruka to(wybierajac najta) spadajac na 25 lvl bedziesz tracic 5 hp a nie 15.!Mam postac ktora na 10 lvl wyszedlem z ruka i jak nabilem 11 lvl i dedlem to stacilem 15 hp jak dedlem na 10 stracilem 5 i jak na 9 tez 5 !!!! To jest tak bedziesz tracic tyle zycia i many ile zdobyles na danym lvl !! mam nadzieje ze to wam wszystko wyjasni!! ;(

Ta, jak sie nie znasz to wogule nie zabieraj glosu.
Przed chwilka wszedlem na rooksyatera (10 lvl, 195hp, 45mp), wylazlem nim na main i zaczalem sie rookowac.
Co lvl spadalo mi 15hp i 5mp:
9 lvl ->180hp, 40mp
8 lvl ->165hp, 35mp
7 lvl ->150hp, 30mp
6 lvl ->135hp, 25mp
rook ->150hp, 0mp.
Niestety nie mam 20+lvl na rooku, zeby nim przetestowac. Bardzo jestem ciekawy wynikow. Moze ktos sie poswieci?? Sa chetni??

kocur_bury
04-06-2005, 16:43
jak hp zejdzie do 0 (niezależnie od lev) to przejdziesz na rook na 1 lev z normalnym hp (na rooku cała postać się "resetuje")
tak mi się wydaje :p

khazad
04-06-2005, 18:08
w systemie tibii jest tak, ze hp i mana sa uzaleznione od voca i lvl. przyjmijmy ze po wyjsciu na maina na 8 lvl mamy 185 hp i 35 many. druidzi i sorcerowie dostaja co level 5 hp i 30 many, palkowie dostaja 10 hp i 15 many, najci dostaja 15 hp i 5 many. dalszy przyklad dotyczy knighta:
robimy 18 level i mamy 335hp i 85 many czyli 185hp + 10*15(hp na poziom). zmierzam do tego, ze jezeli powyzej 8 levela dodaje sie po 15 hp z kazdym levelem to przy zmniejszaniu levela tez sie bedzie odejmowalo 15 hp. wynika z tego, ze na 8 levie bedziemy mieli znowu 185 hp.

matkow21
04-06-2005, 18:54
Mi się wydaje że jeżeli nabijemy na rokku do 20 lvlela wejdziemy na maina z rzyciem 245 hp zostajemy knightem i za karzdym dedem tracimy 15 hp to
Lvl 20 przejście na maina 245 hp
Dedy:
19 lvl-230 hp
18 lvl-215 hp
17 lvl-200 hp
16 lvl-185 hp
15 lvl-170 hp
14 lvl 155 hp
13 lvl 140 hp
12 lvl 125 hp
11 lvl 110 hp
10 lvl 95 hp
9 lvl 80 hp
8 lvl 75 hp
7 lvl 60 hp
6 lvl 55 hp
5 lvl 40 hp
Powrót do roggardu I reset postaci zostaje tylko nazwa a reszta zmienia się na rooggard
przy 23 pewnie by wyszlo 10 hp a przy 24-0hp ale wtedy tesz napewno kasowanie bo niesmienrtelnosci w tibi nie ma i pewnie przy wyższych lvleleach np przy 100 wraca się na rooggard gdy osiągnie się jakieś mimnimum

Poznanski Rycerz
04-06-2005, 19:32
@wielki mariuszo czy jakos mu tam

tak sie znasz ze z ciebie nie moge... mam knighta na 10 z 185 hp moge nim dednac na 9 i zobaczysz chcesz? zrobie ssy jak nie wierzysz!!

Tompior
06-06-2005, 22:21
Opisalem ta sytuacje czlonkowi cipsoftu :P
Oto jego odpowiedz w wersji angielskiej. Troche nie do konca sformuowal odpowiedz ale cos tam mowi :D

Thank you for your concern, however, this is not a bug. Since it is not
possible to have less than 0 HP, a character with the settings you have
described will simply be resetted as if it was rooked. A character that
has left Rookgaard after it has reached level 8 would be rooked once it
died down to level 5. If a character is rooked, it will reappear in the
temple of Rookgaard with level 1, carrying nothing but the standard
beginner's equipment. Any levels, skills, spells and carried items they
had before will be gone. The only exception are items stored in depots
which will not be deleted. Characters can get them once they have left
Rookgaard again.

Kind regards,
Uta Kaemper
Customer Support

Khazar
07-06-2005, 20:48
wczoraj zdajac Tutor exam (oczywiscie nie zdalem, z tym ze w podanym jako blednym pytaniu nie bylo bledu, ale to inna bajka) i szukajac odpowiedzi na stronie tibia.com natknalem sie na czesciowa odpowiedz na zadane pytanie, a raczej informacje ktora "obala" moje sprzeczne myslenie. oto ona:

When can I leave Rookgaard and can I return there once I have entered the main continent?

You may leave Rookgaard as soon as you have reached level 8. To do so go to the oracle in the village. Please note that you are expected to leave Rookgaard once you have reached the necessary level. If you continue levelling up your character on Rookgaard you will find that you will gain fewer hit points, mana, skills etc. than you would have received if you had left Rookgaard. These reduced values will not be readjusted if you choose a vocation and leave Rookgaard later on!
Also, please note that it is impossible to return to Rookgaard unless a character dies often enough so that the level is reduced to 5. If this happens, characters are completely reset. This means they will reappear in the temple of Rookgaard with level 1, carrying nothing but the standard beginner's equipment. Any levels, skills, spells and carried items they had before will be gone. The only exception are items stored in depots which will not be deleted. Characters can get them once they have left Rookgaard.

przyznaje sie do bledu i przepraszam jezeli kogos wprowadzilem w blad badz zdenerwowalem. no ale przeciez kazdy sie moze pomylic, nie kazdy tylko umie sie od tego przyznac...