zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Sword vs Axe

Stron : [1] 2 3 4

Yarczaz
15-03-2004, 17:57
No własnie. Ponad połowa knightów ( albo i więcej ) uzywa swordów. Ja zdecydowałem sie na axe. I nie wiem czy dobrze wybrałem. Chodzi o to czy nie bede żałował tego wyboru na wiekszym lvl kiedy w gre bedą wchodziły taki cudka jak Fire axe, czy DL. Na razie klepie z knight axe i jest fajnie, ale co bedzie pozniej ? Czy mam sie przezucic na swordy ( mają wiecej defa ) czy zostać przy axe ? Wszyscy moi znajomi mówią ze dałem ciała wybierając axe ...

maszlesz
15-03-2004, 18:03
Różnica między sword a axe jaką ja zauważyłam jest głównie taka, że aksy mają więcej ataku, a swordy więcej obrony.

A ciała to dałeś głównie ze względu na bright sworda, jest aktualnie dość tani i ogólnie dostępny, a staty ma na prawdę super.

nawigator
15-03-2004, 18:16
ta to prawda a dla knighta przy blokowaniu kazdy punkt deffa lub arma sie liczy

Yarczaz
15-03-2004, 18:27
Hmmm ... Patrząc na wypowiedzi i staty broni na tibia pl widze że rzeczywiscie dałem ciała :P Sprzedaje wszystkie axe, kupuje FS'a i zaczynam trenić swordy. Jedyna jaka przekonuje mnie jeszcze do Axe to mała waga i niska cena DL ( nizsza niz gs ) i większa dostępnosc axe ringów, ale juz prawie nic mnie nie powstrzyma przed swordami. Żałuje tylko ze straciłem tyle czasu treningu trenując axe ... ehhh ... Ale uczymy sie na błędach ...

Jedi
15-03-2004, 19:06
LOL jak już trenujesz axe to walcz nim dalej. Nie opłaca się tak zmieniać. A co do ankiety to i tak będą głosować: mam axe to zagłosuje na axe. Przecież każdy wie, że swordy są rulez

Oxygane
15-03-2004, 20:21
Ja dla mojego knighta wybralem Axe i jeste z nich bardzo zadowolony. Są one tańsze od swordow a wg mnie duzo lepsze. Przy skillach 65/64 na smoka z fire axe schodza mi 3 uhy na 34 lvl'u a z dl to praktycznie jeden. AXE RULEZZ

Zamor1
15-03-2004, 20:37
Moim zdaniem to swordy sa lepsze bo prawie wszystki maja i dobry atak i dobra obrone ale wiadomo ze ice rapier jest najlepsza bronia w swiecie tibi!! 8)

Kojko
15-03-2004, 20:43
Ice rapier to jaka ladna ozdoba sluzy a nie bron do atakowania, wolalbym warlord sword albo magic longsworda. Co do tematu to uwazam ,ze nie wybrales najgorzej prawde mowiac to axe'y nie sa zlymi broniami ale przy dobrych skillach nie warto sie przerzucac stefa przyzwyczajenia.

Gimlos
15-03-2004, 20:56
Oryginalnie dodany przez Yarczaz
Hmmm ... Patrząc na wypowiedzi i staty broni na tibia pl widze że rzeczywiscie dałem ciała :P Sprzedaje wszystkie axe, kupuje FS'a i zaczynam trenić swordy. Jedyna jaka przekonuje mnie jeszcze do Axe to mała waga i niska cena DL ( nizsza niz gs ) i większa dostępnosc axe ringów, ale juz prawie nic mnie nie powstrzyma przed swordami. Żałuje tylko ze straciłem tyle czasu treningu trenując axe ... ehhh ... Ale uczymy sie na błędach ...
jestes smieszny . na podstawie 2 wypowiedzi rezygnujesz z broni i skillow?
axe:
+dopoki bright sword nie byl powszechnie dostepny, fire axe byla ( wg.mnie ) najlepsza jednoreczna dostepna bronia w grze
+szybko dostepne i db barb axe, bardzo szybko takze k-axe
+mala waga i wysoki atak DLancy
+niewysokie ceny axe ( z wyjatkiem fire axe )
-wysoka cena fire axe
-maly def f-axe i d-lancy
Sword:
+wysoki def bright sworda i GS
- stosunkowo wysokie ceny
- duza waga GS
- przez dlugi czas meczysz sie scimitarem/long swordem, drogie serpent sword i spike sword

Bofedojo
15-03-2004, 21:25
Axe rulezz! Jak gram moim kumplem, ktory uzywa axe to jest spx! Wogule fajnie wygladaja 8) . Wyzyna ostro takich batow nie dostaje i jest spx, a jak moj druid uzywa swordow to musze zawsze czekac az zabije cos... Nie mowcie ze axe ma malo defa, bo jak sie wbilem na test servie na goscia, ktory mial f-axe to wyzynal wszystkich jak chcial, a jaemu nikt nie mogl podskoczyc (no oczywiscie to tez byla wina jego nice stuffu). Jesli chodzi o ice rapier to nawet nie ma co go uzywac jest zupelnie bezuzyteczny... I nie macie szans na zdobycie Magic longsworda, Magic sworda lub Warlord sworda... AXE RULEZZ!!! C:\WINDOWS\Temporary Internet Files\Content.IE5\M5WVOTUD\stonecutter_axe[1].gif

C:\WINDOWS\Temporary Internet Files\Content.IE5\ODUJ8PMR\guardian_halberd[1].gif Jesli trenowales juz axe to nie ma co zmieniac broni... C:\WINDOWS\Temporary Internet Files\Content.IE5\HUPSJKEI\dragon_lance[1].gif

Raczeq
15-03-2004, 21:38
Gdyby CIPY dodaly nowe axe podobne do Bright Sworda, to wtedy AXE WYMIATA.

Ale gdybym mial teraz robic jakiegos Knighta to napewno bym wybral Axe z wzgledu tego ze axe-ringi wypadaja z moich ukochanych guardow:D

Pan Zeneq
15-03-2004, 21:43
powiem tylko tak ze ja wybralem axe poniewaz sa tanie i dobre!! ja gram na amerze
-fire axe (15k)
-dragon lance (20k)
w sumie 35k
-bright sword (30k)
-giant sword (40k)
w sumie 70k
70k - 35k = 25k
czyli z tego prostego oblizcenia wynika ze jesli kupisz sobie axe to zamiast grac swordami kupisz sobie k-seta + jakas tarcze a zeby miec jakiegos lepszego sworda (patrz magic long sword)to trzeba ostro kasy wydac wiec jush lepiej grac axe!!
takie jest moje zdanie ale niemusisz sie z nim zgadzac
8)

Gremlin
16-03-2004, 01:14
re: Axe vs Sword w praktyce

Knight 65 sword w sumie z bright sword to se moze pomachac dwarf guardowi, trafia tyle ze szkoda gadac, knight 65 axe z fire axe leje gdzies tak jak koles z 70 skilla i bright sword.

Dragon lance niby tylko 1 punkt ataku wiecej, ale w praktyce bije duzo mocniej.

Axe ring mozna na Secura dostac bez zadnego problemu po 3k za plecak.
Sword ring trzeba sie duzo naszukac zeby kupic po 700gp za sztuke.

Ps. Najlepsze obecnie co jest to Stonecutter axe i Magic Sword (obydwa tak samo dostepne), axe ma wiekszy troche atak a sword obrone.

Master magi
16-03-2004, 15:35
ja jestem magiem i wymiatam z AXE!!Axe rulez
Sa bardzo tanie(barbarian axe 700gp a serpnet sword z gorszymi statami za 4k!!!)maja dobre staty i wogle sa dobre.Mysle ze teraz poczatkujacy knighci powinni wlasnie walyczyc axami

Jedi
16-03-2004, 16:08
E tam macie problemy. Ja jestem palkiem to nie mam takiego wyboru :P Powinni zrobić jeszxze dla paladyna bumerang. Przydał by się..

Villen
16-03-2004, 16:09
Z tego co wyczytałem na tibia.de to stonecutter axe jest najlepszą bronią bo te mls i ws są 2-ręczne ale stasty podobne.Jedynie co mnie kusi w swordach to zabójczy gs który zarypiścię wygląda:)

Yarczaz
16-03-2004, 16:40
No dobra, rzeczywiście, decyzja zbyt pochopna ( na szczescie FSa mozna znowu sprzedać ), tylko znowu bedą mnie draznic wypowiedzi w stylu " ale debil, jak mozna axe bic ? toż to g***o ". Przezuciłbym sie na sworda tylko po to zeby sie w koncu odczepili :P Decyzja do przemyślenia
jestes smieszny . na podstawie 2 wypowiedzi rezygnujesz z broni i skillow? Za przeproszeniem ty także. Jestes modem, pouczasz ludzi zeby dokładnie czytali posty a sam nie doczytałes :
Patrząc na wypowiedzi i STATY BRONI NA TIBIA PL Ale to tak na marginesie :P

Ale nabijam posty :P hehe

Gimlos
16-03-2004, 16:47
@up
Na staty broni nie ma co patrzec, bo wtedy robi sie kolejny problem; co lepsze : sotnecutter axe czy SoV?
twoj posty doczytalem, ale wydaje mi sie ze gdyby ludzie stanowczo podpowiedzieli axe, to na staty bys juz nie patrzal ;)

Gangrel
16-03-2004, 17:03
Owszem, są tańsze, ale grorsze w statsah. I większość jest dwuręczna.

Yarczaz
16-03-2004, 17:06
Oryginalnie dodany przez gimli syn gloina
@up
Na staty broni nie ma co patrzec, bo wtedy robi sie kolejny problem; co lepsze : sotnecutter axe czy SoV?

Aj ... a jednak nie doczytujesz postów. Czy ja wspominałem o SoV czy stoncutterze ? Zebys sie męczył zacytuje :
Chodzi o to czy nie bede żałował tego wyboru na wiekszym lvl kiedy w gre bedą wchodziły taki cudka jak Fire axe [/qoute]
--------------------------
[quote]ale wydaje mi sie ze gdyby ludzie stanowczo podpowiedzieli axe, to na staty bys juz nie patrzal Azebys wiedział ze bym patrzał bo pierwszy raz stanołem przed takim dylematem ( wczesniej gralem pallem, a on wyboru dużoego nie ma :P )

Cytaty mi nie powychodziły :/ cos tu nie tak

-----------------------
Edit by Gimli : nie, nie wspominales, doczytuje posty, ale stwierdzilem ze taki problem po obejrzeniu statystyk broni moze sie pojawic;)

Sir Zydek
20-03-2004, 11:16
A więc tak moim zdaniem Axe jest lepsze poniewaz ma wiekszy atak od sworda a to duzo daje jest o wiele tansze i lzejsze takie chocby porownanie Dragon lance vs giant sword Dl jest tansze lzejsze i lepszy ma atak.

Ja zawsze bede walczyl axe i namawiam was do tego zajebista bron a na wysokim levelu to juz w ogole

Ozzie
20-03-2004, 21:48
Moim kolega z lunary jest counsullerem ( nie wiem czy dobrze napisalem :P ) i on powiedzial mi, ze w przypadku, gdy ma sie na sobie bron i tarcze liczy sie tylko defense tego co ma wieksza obrone, czyli zalozmy ze nic nie daje obrona bright sworda, gdy mamy na sobie przynajmniej dragon shielda. Z tego wynika, ze axe jest lepsze, poniewaz ma wiekszy atak.

Mindileth
20-03-2004, 21:48
Hmm...

Według mnie z czasem te kilka punktów róznicy defa w axe i swordzie czasem się nadrobi zbroją i tarczą, a atak zostaje ;-)

Pozatym pamiętajcie o stonecutterze... ;-)

GuteK
20-03-2004, 22:01
Heh... mysle , ze to jest temat do nabijania postow dla n00bik0w :D

GuteK
20-03-2004, 22:03
Aha chcialem powiedziec moderatorowi aby takie posty byly likwidowane poniewaz nikt z nich nie korzysta a tylko mozna posty nabijac co jest korzystne dla n00bow X(

Toony Knight
20-03-2004, 22:12
GuteK lepiej usuń ten opis nim go moderatorzy zoabczą.

Ja używam sworda, ale czytając kilka tematów na temat Axe vs Sword zastanawiam się czy dobrze wybrałem ?(

Jednak broni już nie zmienię, ale gdybym robił nowego najta to raczej wziąłbym axe (chociaż kto wie - jeszcze nie miałem bright sworda :D )

@up - tak dla ciebie całkiem korzystne

graten
23-03-2004, 21:36
Ja wybrałem sworda i niżałuje zwłaszcza od kiedy mam bright sworda :]

Lord Skellen
24-03-2004, 17:02
Oryginalnie dodany przez Pan Zeneq
-fire axe (15k)
-dragon lance (20k)
w sumie 35k
-bright sword (30k)
-giant sword (40k)
w sumie 70k
70k - 35k = 25k

gratuluje matematyki :D

behi
25-03-2004, 22:06
Zobaczcie teraz na quest annihilator. Magic long sword jest 2 reczny a stonnecutter axr 1. Jezeli ktos gra na dluzsza mete to niech bierze axe. Ja ide w axe i jestem zadowolony chociaz szkoda mi ze nie ma w axe takiej broni jak bright sword... Ale kto wie co bedzie po nastepnym update...

Gimlos
26-03-2004, 21:39
Oryginalnie dodany przez behi
Zobaczcie teraz na quest annihilator. Magic long sword jest 2 reczny a stonnecutter axr 1. Jezeli ktos gra na dluzsza mete to niech bierze axe. Ja ide w axe i jestem zadowolony chociaz szkoda mi ze nie ma w axe takiej broni jak bright sword... Ale kto wie co bedzie po nastepnym update...

spojrz:
Moim kolega z lunary jest counsullerem ( nie wiem czy dobrze napisalem ) i on powiedzial mi, ze w przypadku, gdy ma sie na sobie bron i tarcze liczy sie tylko defense tego co ma wieksza obrone, czyli zalozmy ze nic nie daje obrona bright sworda, gdy mamy na sobie przynajmniej dragon shielda. Z tego wynika, ze axe jest lepsze, poniewaz ma wiekszy atak. jako ze slysze to z roznych zrodel, jestem na 99% pewien ze to prawda . czyt. bright sword jest gorszy od f-axe :))

Kamillllls
15-07-2004, 09:06
ELLO!!!Czytajac wasze posty wnioskuje, ze axe to najlebsza bron na swiecie (tibii ;) ), a swordy to dno i badziewie ( 8o )!!!LOL!!!Bzdura: 1. Gdyby tak bylo to nikt by ich nie uzywal...hehe... :P 2. Ja uzywam swordy ( :] ) i jestem z nich zadowolony!! 3. Na tibia.pl znalazlem..khym, khym...(jak to bylo :P )... ,,(...)Jednak najpoterzniejsze bronie w Tibii, to wlasnie swordy(...)''....a, i jeszcze to( ;) ): ,,(...)wśród osób grających sporo i mających zamiar kiedyś być naprawdę na szczycie, przeważają swordy(...)''Hehe, i co teraz zwolennicy axe'ow( :] )...?! Moj Knajcik to moja pierwsza postac i mniejwiecej dzieki tym opinia wybralem swordy i nie zaluje...Kupilem nie dawno spike sworda...Gra sie super :)) !!!!
Ps.Troszke sie rozpisalem... :P ...to moj pierwszy post...jak sa jakies bledy to nie bijcie...ok?!

Grevil
15-07-2004, 09:27
Axy są lepsze...Gdy idziesz na hunta(Blokować) to bierzesz k axe bo ma więcej def a gdy idziesz expić to bierzesz fire axe z którego przy dobrych skillach siepiesz niesamowite hity ! :]

kibolek
15-07-2004, 11:19
Pytanie troche off-topic: Co to jest ten SoV?! :baby:

Gimlos
15-07-2004, 11:35
Oryginalnie dodany przez kibolek
Pytanie troche off-topic: Co to jest ten SoV?! :baby:
Magic Sword ( Sword of Valor ) . Jego statystyki mozesz sprawdzic na naszej stronie

majq
15-07-2004, 12:18
Ja nie walczyłam nigdy Axe a Swordami zawsze, to wybrałabym Axe. Tak zupełnie z ciekawości. Lepsze są Axe moim zdaniem. Swordy są cholernie drogie.

Ashlon
15-07-2004, 13:42
Teraz troche offtopicow, ale co tam.
1)TAKI TEMAT JUZ BYL, CHYBA ~90 ODPOWIEDZI NA NIEGO BYLO!
2)Modkowie zakazuja odpisywac na ssy, a to, co robi gutek, wola o pomste -.-
3)Jak mowicie ze swordy sa drozsze od axow - prosze podac swiat, bo ogolnie to qpa prawda.
Otoz, na eternii axe SA DROZSZE od swordow...Cena bright sworda spadla juz do 10k (mozna znalezc taniej), faxe kosztuje tez 10k.Gs (46/22, lepszy od dlance) kosztuje 20k, dlance (47,17 bodajze) kosztuje 25k.Fire sword chodzi po 6k, k-axe po 2-2.5k.
@behi : jak juz cos piszesz, to wykaz sie wiedza, a nie newbiestwem.W anihilatorze nie dostaje sie magic long sworda, tylko magic sworda (inaczej sword of valor).Ten sword tez jest jednoreczny.
@Grevil : w axe musisz miec 3 bronie : f-axe do expienia / dlance do expienia, k-axe do blokowania.W swordach tylko gs i bs.Btw jesli masz dobra tarcze, i liczy sie tylko def tarczy, a nie def broni, to po co ci k-axe?Moglbys blokowac z f-axe.
@mindileth : kilka def broni w ta czy w tamta to jednak cos ;)
@ozzie : to nie jest potwierdzone.
Btw. Przy skillach 70 w melee, nie oplaca sie juz przerzucac dla 2 / 1 punktu ataku..

Externus
15-07-2004, 14:08
zaczynajac od wyjscia z rooku (ok. 1000 gp wyniosione ze szkolki) mamy po niezbednych zakupach zostaje nam ok 500 gp na bron.
mamy do wyboru:

Axe - barbarian axe (28 18)

Swordy - Scimitar (19 13 )

Wiec w poczatkowym stadium gry przewazają axe. roznica 9 pkt ataku pozwoli znacznie szybciej zarobic zloto na nastepne zakupy.

gracze uzywajacy swordow moga stosunkowo szybko przezucic sie ze scimitara na Serpent lub Spike sword (oba okolo 2k)

gracze uzywajacy axow beda musieli poczekac troche duzej na k-axe (5k)

jednak :

K-AXE (33 21)

Spike sword (24 21 )
Serpent sword (26 15 )

a wiec na tym etapie gry axe dalej zwyciezaja. nawet mimo iz posiadacz swordow zyska torche kasy na inne eq (zbroje tarcze)

w srodkowym etapie gry posiadacz swordow zwieksza troche swe mozliwosci. bright sword kosztuje okolo 30k a przed jego zakupem sword knight moze uzywac fire sworda wartego 15-20k.

posiadacz axow musi poczekac troche dluzej na fire axe (50k). jednak gdy juz zakupi ten orez staje sie znacznie silniejszy niz bright sword.

jesli chodzi o dwureczne bronie to tu zdecydowanie przoduja axe (nie liczac moze praktycznie niedostepnych warlord sworda i magic long sworda)

guardian halberd ma jedynie troche nizsza obrone od gsa co rownowazy jej cena (na titania halbarda kosztuje 50k a giant sword 130k). pozniej posiadacz axow moze jeszcze zainwestowac w dlance.jest ona znacznie leprza od giant sworda szkoda ze nieco drozsza (titania - 230k)

Na koniec dostajemy do wyboru stoneccuter axe lub magic sword.

w obu przypadkach mamy do czynienia z najsilniejszymi jednorecznymi przedstawicielami danej grupy.

Stoneccuter axe (50 30)

Magic Sword (48 35)

na tak wysokim poziomie 2 pkt ataku daja ZNACZNIE wiecej niz 5 pkt oborony wiec tu tez zdecydowanie guruja axe.

dla nie wybor jest jasny - axe sa najleprza bronia do walki wrecz w tibii. sa najleprzym wyborem dla poczatkujacego gracza (na poczatku niska cena ale z drugiej strony potezna sila w poznych stadiach gry)

uwazam sie za doswiadczonego w tej sprawie gdyz gralem juz 6 knightami w tym tylko jeden stanal ponizej 60 lvl a dwuch wyprowadzilem powyzej 100 (jeden swordy i drugi axe)

mozna od razu na senje poplynac po broadsworda w zamknu sa teleporty i tam zobaczycie pomieszczenie z mino mage =) zabilem go z sd'ka w otoczeniu kilk00 minosow i 1 archera so tam przed tym pomieszczeniem stoja 2 skrzynie , jedna po lewej <- druga po prawej -> wiec w jednej znajdziecie B-sworda a w drugim 3perły ,

hmm pomijac ze ta wypowiedz to quest spolling (opis dojscia do questu, opis lootu z questu, opis potworow w quescie - omg) to znakomity pomysl... pojde swoim low lvlowym knightem zabije mino maga z sdka pierdnieciem powale mino archera zwykl mino juz dawno uciekly... loozik prawda?

------
Edit by Gremlin
2 knightow lvl 100+ to by wynikalo ze jestes Gottar
Ale jego trzeci knight ma lvl 78 (a mial 80) a nie "ponad" 60.
Pozatym teraz gra na Solera a nie Titania.
Jak klamiesz to przynajmniej sie upewnij ze nie mozna ci tego prosto udowodnic.

Krodarr
23-07-2004, 18:54
dla magow lepsze sa swordy bo maja wiecej obrony
al dla knightow lepsze sa axy bo maja wiecej ataku
ale to tez zalezy od upodoban bo np jak ktos lubi swordy to sobie swordy kupuje i tyle!

Almexian
27-07-2004, 21:56
Wydaje mi sie, ze coraz wiecej knightow uzywa Axe. Sa dosyc drogie, ale naprawde bardzo dobre. Taki FIRE AXE to poprostu zajebista bron, a u mnie w swiecie kosztuje 10k. Poprostu odwazna i dobra decyzja.

Platyna
27-07-2004, 23:58
@Grevil:
Czytaj uważnie posty. Def K-axa i innych broni nie liczy się jeśli nosisz tarczę, której obrona przewyższa obronę danej broni.

Almexian
28-07-2004, 08:32
Przepraszam najmocniej. Na moim swiecie K-Axe kosztuje ok. 10k, a fire Axe chyba jakies 50k, ale dzisiaj widxialem, ze jakis idiota sprzedawal za 80k, a jeszcze pozniej gosc sprzedawal za 40k tak wiec wszystko jest mozliwe.

Zygfryd
28-07-2004, 17:30
A teraz moje pytanie...
Pomijajac, ze gs jest drozszy, ciezszy, ze poczatki sworda sa trudne. To mnie nie obchodzi... Nazbiera sie, a capa i tak jest duzo, a z rooku potrafie duzo kasy wyciagnac :) Wiec:

Sword:
Bright sword: 36/30
Giant sword: 46/22 (2 reczny)
SoV: 48/35

Axe:
Fire axe: 38/16
Dragon lance: 47/16 (2 reczny)
Stonecutter axe: 50/30

Chce porownac te 6 broni, nic wiecej, reszta mnie nie obchodzi...
Jezeli def lepszej rzeczy sie liczy to rzeczywiscie axe wygrywa we wszystkim, jesli jednak nie... A moim zdaniem nie. To papatrzcie, klocicie sie o ten atak, a jeszcze jest def. Moze szybciej zabijesz, ale stracisz wiecej uhow, a swordem powoli, ale z mniejsza strata, co wy na to??

Zreszta.. to po co by dawali bs'owi tyle obrony skoro i tak ma sie go na wiekszym lvlu, czyli jest przynajmniej ten d-shield, he??

Czekam na odpowiedzi :)

Edit:
Czyz nie zauwazacie w tym wszystkim rownowagi??
Club:tani, slaby, np. dla sorckow i druidow
Axe:troche drozszy od cluba, ale tanszy od sworda, ma wiecej ataku, ale malo obrony
Sword:najdrozszy, minimalnie mniej ataku, duzo wiecej obrony
:)

Bejituga_Hiberna
28-07-2004, 22:56
Jak zawsze na to pytanie trudno odpowiedziec.
Ale przyblize go wam :
na nowych swiatach najlepiej zaczynac w axe poniewaz
mozna kupic calkiem swietna bron jaka jest Barbarian Axe ( Edron Shop ; 590Gp ).
Sword Ring VS Axe Ring:
Sword ring wypada baaaaardzo rzadko z Lidera :-) a Axe Ringi sa pol/darmo poniewaz czesto wypadaja z Dwarf Guardow :)

Jednak podstawowa wada AXE jest to ze maja mniej defence niz swordy :( lecz sa lzejszcze i ladniej wygladaja :) ;)
Dla poczatkujacych Knightow polecam : Axe.

Yous Beji ;)

Beny
29-07-2004, 11:10
up ja osobiscie moim knightem nie zuzywam juz uh na zerka ... ale nvm nie o tym pisze ...zastanowice sie moze dlaczego cipy zrobuily tak duza dostepnopsc axe ringow...poniewaz to najlepsza bron dla knighta....hhmm a jesli ktos ma obiekcje to niech przeczyta najlepsza jako srednia:P idzadz dalej ...moim pierwszym knightem wybralem swordy ...i nie mialem z nich duzej satysfakcji bo skonczylem na fire swordzie .. i niezbyt mi szlo z silnijeszymi stworkami jak np dwarf guardy. Obecny knight juz na 30 lv nie mail az tak duzo problemow z dwarf guardem jak moj stary knight..uzywam f axe..jak jakis wsciekly guard...zakladam axe ringa i idzie szybko. MMoge rowniez sie pochwalic ze posiadam okolo 60+ axe ringow...i to bylo bardzo latwe do kupienia...a raczej nie znam kogos kto mialby bp sword ringow...moze ktos jest ale to sa wyjatki. Idacx dalej nie musze oszczedzac riongow na mocnieejsze stworki tylko moze spokojnie uzywac ich na srednie stworki a co za tym idzie ubije je szybciej ...nie strace duzo uh... nabije szybciej expa..a w swordach musisz wyskilowac i dopiero mozesz sie cieszyc..lecz jesli ja wyskiluje to samo i tak bede leposzy bo 2 axe ringui mam zawsze w bp . I moim zdaniempopularnosc axe ringow jest wlasnie dlatego ze to jestr najlepsza bron dla knightow...moze mniej defa..zejdzie wiecej uh..akle zabijesz szybciej ..i szybciej zdobedziesz expa.
Pozdrawiam

Edit 1-> re down moze i sie zapedzilem z tym ze czesto wypada..sorcem tez sporo na guardach siedzialem nie mialem zadnego ..a z soldierow mi z 5 wypadlo (ale te axe ringi ludzie musza skads miec:P ):P ...ale na soldierach nie expie :P nvm .. to dam inny przyklad.....a mianowicie questy...nie znam zadnego ze sword ringiem a z axe ringami jest wiele... wiec to mi mowi ze cipy toleruja wlasnie axe u knighta jako optymalna bron.... uniwersalna (takie jest moje zdanie)

Ashlon
29-07-2004, 11:56
A ja dalej jestem za swordami.Co do axe ringow, to fakty - minus sworda, ale nie wypadaja rzadko, tylko wlasnie CZESTO z liderow.Moj kumpel expi na poh ew of i codziennie moze mi dostarczyc 3-4 sword ringi.Z guarda nigdy mi axe ring nie wypadl ( a zrobilem na nich dobre 300k expa, steel helmow mialem ~50 a axe ringa ani jednego) a z soldierow wypadly mi - 2 na jakies 200 soldierow.Wg mnie swordy o wiele ladniej wygladaja, sa lzejsze (wyjatek gs), tansze (na starych swiatach).I wracam do pytania : skoro cipy zrobily tak, ze jesli tarcza ma wiecej defa od defa broni, to tenze def sie nie liczy.To powiedzcie po co oni zrobili w ogole def broni?Dla ozdoby?I czemu bs quest jest od 45lvlu, skoro juz na 20lvlu wielu knightow ma dragon shieldy lub nawet lepsze...a ma tylko 1 att wiecej od sworda.Walneli by go na 20lvlu i ten def by sie liczyl....

Gremlin
29-07-2004, 16:38
re: Up i UP UP
Polowalem na Guardy zdobywajac na nich ~2M expa, w tym czasie przez moje rece przewinelo sie ~3BP axe ringow, polowalem na leadery i zwykle w ciagu 2h hunta wypada 1-4 sword ringow (glownie dlatego je lalem).

Tyle ze na Secura #100 w axe ma skill 68 a w sword 80... 68 nie jest nawet wystarczajace zeby znalezc sie w top 300 w sword.
Wniosek:
Sword uzywa 3-5 razy tyle ludzi co axe, wiec logiczne ze axe ring duzo latwiej dostac :)

Moj knigh jest szkolony w sword, ale szczeze mowiac jak bym mial wybierac to bym sie bez problemow zdecydowal na axe (wlasnie to ze axe ringi sprzedaje sie na BP a sword ringi trzeba sie nameczyc by kupic 1).

Btw. Swojego czasu mialem 2 pelne Bp sword ringow :)

hide
01-08-2004, 19:57
nie wiem po co sir klocic... wszystko zalezy od tego jak macie zamiar tym knightem grac:
-jesli chcesz wszystko solowac i nosic ze soba duuuzo bp UH to axe [poza tym nie sa takie lekkie...]

-jesli chcesz byc raczej blokerem [solo tez nie bedzie problemem swordy nie sa takie slabe, maja 1-2 mniej ataku niz axe...] to sword oczywiscie [chyba ze wierzysz ze def broni sie nie liczy jesli masz lepsza tarcze [lol]. poza tym swordy [poza GSem] nie sa ciezkie...

mowiliscie tez cos o cenach, a wiec [na securze]:

SWORDY:
- spike sword 500-1000gp
- fire sword 6-7k
- bright sword 30k
- GS 7-8k

AXEY:
- knight axe 2-3k
- fire axe 6-7k
- guardian halberd [tryb ekonomiczny :] ] 5k [?]
- dragon lance 20k

tanszy stuff pomijam bo po co i tak nikt go nie uzywa...

aha i jeszcze ringi... :
axe - 200-300 gp [tanie bo palle expia w kopalniach :D ]
sword - 200-400 gp [drozsze bo duzo ludzi chce kupic... ]

Zygfryd
02-08-2004, 14:10
@up
Bardzo dobrze to ujales :)
Jezeli chcialbym np. blokowac dle (sword? :) ) i bic guardy.. (tyczy sie wyzszego lvlu) to co wybrac? W axe minusem oprocz slabej obrony (w konsekwencji) jest wieksza ilosc potrzebnych bpkow uhow, a co za tym wiecej kasy. A tak poza tym to latwiej pasc z axe moim zdaniem, np blokujac dl'a mozna dostac od niego z lapy troche, a z mniejszym defem szansa ta jest bardziej prawdopodobna i czesciej sie zdaza, a uhy nie leca automatycznie :)

Edit:
Co do guardow to chodzilo mi oczywiscie o expienie na nich na stale byc moze do konca zycia :)

Villen
02-08-2004, 14:55
@Gremlin

Uncle Berry walczy axe a skili nie ma najgorszych:)

A tak pozatym nie wiem czemu ludzie mowia ze axe gorsze od swordow.

Axe maja to do siebie ze jej 1-reczne bronie maja duzo ataku a dokladnie najwiecej(nie licze tu stone i sova).

Swordy maja malo ataku duzo def ale wg.def sie nie liczy.Ale ich zaleta pojawia sie potem.GS ma 46 ataku ale az 22 defa.A DL ma o 1 ataku wiecej (47) ale o 6 defa mniej(16).

Osobiscie wyznaje strategie "najlepsza obrona jest atak" wole cos szybciej zabic niz patrzec jak to mnie nawala.Mozna powiedziec ze axe sa dla tych(czy tam def sie liczy czy nie)dla takich berzerkerow co wola sie wrabac w sam wir walki i wszystko rozwalic(mowie tu o 1 recznych bo z gs tez tak mozna).DL'ka jest skuteczna jak bijemy dragi lub DL bo to i tak bije z magi to co nam.Swordami lepiej sie blokuje potworki co leja z lapy(np.behe).Ale wszystko kto jak lubi jak lubujesz sie w swordach bierz je a jak w axe to bierz axe.

Co do Stonecutter i Sov'a.Stone ma 50 ataku(o 3 wiecej od DL i o 4 od GS),Sov ma 48 ataku(o 1 atku wiecej od dl i o 2 od gs)ale jego def to 35(o 5 od s axe).Ogolnie patrzac te bronie sa 1-reczne i maja duzo ataku czyli to potega.Wiec na takim 100+ obydwie bronie sa porownywalne,bo nawet jezeli ten def sie nie liczy to s axe ma tylko(lub az) o 2 ataku wiecej.Pamietam ajk kiedys jak DT wykonalo Anihilatora ktos powiedzial o stonecutterze "If its one handed it is most powerful weapon on Tibia".

Dalem glos na Axe.

SandMan
02-08-2004, 22:45
Dalem glos w axe, "bo poniewaz", bardziej mi odpowiadaja... a gdyby byly dalbym w club.
Nieobchodzi mnie to ze cluby sa najgorsze, ja gram w tibie dla przyjemnosci, a miecz (mam na takowe uczulenie) by mi ja odbieral, a sentyment do mlotow jest... ^^

Wiec moja rada jest taka, wyobraz sobie siebie jako jakiegos wojownika i wymysl mu bron jakiej bys chcial uzywac, kieruj sie tylko wlsnymi upodobaniami, a nie ze w tibii to a to ma 2 ataku mniej od tamtego... i kieruj sie tylko tym.
Ja wybralem mloty.

LET THE HAMMER FALL!!!

Chomikvader
03-08-2004, 11:06
Panowie po co ta cala gadka, axe rulez a def i tak liczy sie tylko z tarczy, ale przy duzych skilach i z d-lance (maly def) zabijamy za szybko zeby mocniej dostac...

Zygfryd
03-08-2004, 17:37
Hmm... na poczatku bylem calkowicie za sword, ale teraz coraz bardziej przechylam si na strone axów. Wybralbym axy, bo maja wiecej ataku i pewnie szybciej sie nimi zabija. Jednak robiac knighta nie mam na mysli kogos, kto tylko soluje, ale takze blokuje, np dl'e :) I przez to sie ciagle zastanawiam, w co pojsc nowym knightem. I tak zrobie sobie postac dopiero opo update, zeby zobaczyc, bo moze dojda jakies nowe, fajne bronie :)
Mam tylko 1 pytanie..
Czy bijac z fire axe czy dragon lance zabija sie o wiele szybciej niz z bs i gs?? Czy bardzo odczuwa sie ta rozniece 1 albo 2?
Prosze o odpowiedz tylko tych, ktorzy bili i 1 i 2 :)

Villen
03-08-2004, 19:40
Wyobraz sobie takie cos:
Jest 2 knightow,jeden ma na imie Henryk drugi Piotrek.Henryk lubi bic axami dlatego ma FA i DL,a Pioter lubi swordy to ma GS i BS.Zupelny zbieg okolicznosci sprawil ze maja takie same skile eq(oprocz broni),ich skile to 90/90.No to Henryk wielki Kozak mowil:

-Hmhm zobacz jaki jestem extra patrz jak bije z DL i FA.
-No to fajnie zobacze.

No to poszli do kazo na guardy.

No to przychodzi pierwszy Guard.Dostal hita za 196(max dmg przy tym skilu i z FA oczywiscie z malym ~),i drugiego za 44 i guard lezy.

-No no moj ty Henryku jestem po wrazeniem powiedzila Piotrek.
-A teraz patrz jak bije z DL'ki.

Tak przypadkiem przyszedl 2 Guard no to Henryk na niego ruszyl.Guard dostal hita za 240(normalnie za 242 z malym ~).

-No no fajnie teraz patrz na mnie.

Przyszedl[...].Poitrek wziol BS i leje Guarda hit za 186 i za 54 i guard lezy.

-Ja jestem lepszy(powiedzial Henryk).

Piotrek sie wkurzyl wziol GS i ruszyl na Guarda,hit za 237 i za 3 i guard lepszy.

Wielce zajarani(no raczej henryk) wychodzili spotkali Maga na 150 powiedzial "Exevo Gran Mas Vis" i padli baba all.

Gimlos
03-08-2004, 20:55
Oryginalnie dodany przez Zygfryd
Hmm... na poczatku bylem calkowicie za sword, ale teraz coraz bardziej przechylam si na strone axów. Wybralbym axy, bo maja wiecej ataku i pewnie szybciej sie nimi zabija. Jednak robiac knighta nie mam na mysli kogos, kto tylko soluje, ale takze blokuje, np dl'e :) I przez to sie ciagle zastanawiam, w co pojsc nowym knightem. I tak zrobie sobie postac dopiero opo update, zeby zobaczyc, bo moze dojda jakies nowe, fajne bronie :)
Mam tylko 1 pytanie..
Czy bijac z fire axe czy dragon lance zabija sie o wiele szybciej niz z bs i gs?? Czy bardzo odczuwa sie ta rozniece 1 albo 2?
Prosze o odpowiedz tylko tych, ktorzy bili i 1 i 2 :)
miedzy fire axe a bs roznica jest duza, miedzy dl a gs mniejsza . a co do defa i tak nie widac roznicy , dlatego Hail Axe

Zygfryd
03-08-2004, 21:22
@Villen
My tu mowimy o broniach dla knightow a nie o czarach dla master sorcow 8o Jaki miales cel w tym "opowiadaniu", do czego zmierzasz? :)
@Gimli syn gloina
Wiec dlaczego swordy uwazane sa za najlepsze (mowie ogolnie) ? :) Czesto slysze: cluby maja cienki atak, cienka obrone, axe troszke wiekszy atak, slaba obrone, a swordy najlepsze. Skoro axe maja najlepszy atak? :P A obrone to maja na 2 miejscu.. To co do expienia to wybieram axe, tylko nie wiem jak w tym blokowaniu ?(
Kolejne pytanie : :P
Tu tez sie pytam tych, ktorzy blokowali i jednym i drugim (bs i fire axe) jakies silniejsze potwory, np dl'e, behe, demony :P , czy co tam jeszcze jest silnego (wlasnie.. z czym knight moze miec jeszcze problemy? :P ).
Czy widac takze jakas znaczaca roznice w dostawaniu z LAPY majac jedna lub druga bron? Czy z fire axe np. czesciej dostaje sie za 100~ niz z bs?

Edit:
@Gimli syn gloina
Skoro uwazasz, ze axe sa dobre, to czego bijesz swordami? ;)

SandMan
04-08-2004, 08:29
up: A tak trudno zrozumiec o co chodzilo w opowiadaniu?
Chodzi o to, ze na wysokim skillu top i tak guarda polozysz w 2 hity i tak, wiec zadnej roznicy nie robi czy zdzielisz za 200 i 3 czy za 102 i 101, wiec wybor broni jest w zasadzie obojetny... Zalezy, tak jak pisalem wczesniej, jedynie od wlasnych upodoban :P

Zygfryd
04-08-2004, 11:18
@SandMan
Taa, na bardzo wysokim skillu moze w expieniu nie ma roznicy, ale nie wierze, ze nie bedziesz lapal dzid :P
Teraz natomiast pytam sie o blokowanie, zreszta pytanko jest w moim o 1 wczesniejszym poscie :)

Gimlos
04-08-2004, 12:03
Tu tez sie pytam tych, ktorzy blokowali i jednym i drugim (bs i fire axe) jakies silniejsze potwory, np dl'e, behe, demony , czy co tam jeszcze jest silnego (wlasnie.. z czym knight moze miec jeszcze problemy? ). Naprawde niebezpieczne ataki tych lepszych potworow sa i tak z magii, wiec ... Zreszta skoro roznicy w defie nie widac przy guardach, to myslisz ze ktos zobaczy przy lepszym potworze?
Wiec dlaczego swordy uwazane sa za najlepsze (mowie ogolnie) ? dlatego ze ludzie patrza na stats broni , a nie probuja nawet axe
Skoro uwazasz, ze axe sa dobre, to czego bijesz swordami? bo dwaj moi poprzedni knightowie bili axe, i chcialem zobaczyc co ludzie widza w tych swordach . Popelnilem blad, ale teraz nie warto robic jeszcze raz skilli ~75 w axe

Zygfryd
04-08-2004, 23:32
@Gimli syn gloina
Dzieki za odpowiedzi, przekonales mnie do axe'ow i chyba nowym knightem bede nimi bil :) Tylko jeszcze musze poczekac na ten update, bo moze wejdzie cos ciekawego. Patrzac na sonde mozecie w myslach odjac sobie 1 sword i dodac do axe, bo chyba jednak popelnilem blad dawajac glos na swordy :P
Rzeczywiscie wszystko silniejsze bije mocno tylko z czarow :)
A tak w ogole to np fire axe bardziej mi sie podoba niz bs :P No i troche capa bedzie przy dl'ce :) Chyba same plusy widze narazie, cos te axe'y mnie zauroczyly :rolleyes:

Pozdroofka dla wszystkich axowiczow (innych zreszta tez :P )

Edit:
A co do tego updatu, to mam nadzieje, ze bedzie na poczatku nastepnego tygodnia bo jutro wyjezdzam na 4 dni do Wrocka :P I by byla fajna niespodzianka :rolleyes:

Gremlin
05-08-2004, 06:24
re: Anegdota z dwoma ryckami i skillami 90/90
Duzo bardziej prawdopodobne ze wygladalo by to tak:
Puf, iskierki, 50, puf, 150, iskierki 40 :)

Btw. Rycerz ze skillami 90 bedzie mial 70+ (80+?) lvl normalnie (pomijam fanatykow trenowania), na tym lvl rycerz ma ~1200 hp, zeby zabic takiego mag na 150 lvl musial by miec mlvl ~200 (najwyzszy mlvl to 81), 2 UE tez moglo by byc malo :)

PiXik
05-08-2004, 10:17
Jejq ludzie macie problem axe rulez a sonda mówi co innego i ja z sądą się zgadzam:evil:

Zygfryd
05-08-2004, 10:43
@Gremlin
Puf, iskierki, 50, puf, 150, iskierki 40
Ja ty to wyliczyles ?(

@Pawelekthedruid
Jejq ludzie macie problem axe rulez a sonda mówi co innego i ja z sądą się zgadzam
To w koncu jestes za axe czy za sword bo nie ruzumiem twojego posta ;)

PiXik
05-08-2004, 19:43
Oryginalnie dodany przez Zygfryd
@Gremlin
Puf, iskierki, 50, puf, 150, iskierki 40
Ja ty to wyliczyles ?(

@Pawelekthedruid
Jejq ludzie macie problem axe rulez a sonda mówi co innego i ja z sądą się zgadzam
To w koncu jestes za axe czy za sword bo nie ruzumiem twojego posta ;)

Zgadzam się z sonda czyli za swordami.

Xodapi
06-08-2004, 18:05
Według mnie axe jest lepsze. Wolałbym mieć więcej tak niż te 2-3 pkt def.

Oryginalnie dodany przez Yarczaz
Wszyscy moi znajomi mówią ze dałem ciała wybierając axe ...

bueh, nie przejmuj sie. Ja dałem ciała bo wybrałem axe... I co mi po annihilatorze? Axe i sworda nie wybiore, bo po co mi. Demon armor jest slabszy niż e plate. W prezencie prawdopodobnie jest teddy bear. Wychodzi na to, że do końca zycia będe używał skull stafa =/

P.S. Dobrze wybrałeś

shadowlol
06-08-2004, 21:06
ja terz bym wybral axe moz troche goresz (malo :] ) ale duze tansze :))

Stu
07-08-2004, 19:14
Bawi mnie porównywanie SoV i Stonecuttera jako koronnego argumentu za tym, że axe są lepsze. Spójrzmy prawdzie w oczy: na każde tysiąc użytkowników tego forum setny level osiągnie może piątka (optymistycznie). Do Annihilatora podejdzie i przejdzie go góra dwójka (tym razem BARDZO optymistycznie). I oboje wezmą SoV, bo zdobycie SoV to ukoronowanie całej tibiańskiej kariery. Nikt nie będzie patrzył na jakieś statystyki i na to że SC lepszy. Bo "Valor proof" może stanowić tylko symboliczny Magic Sword, pozostałe itemy są właściwie pro forma.
BTW. Annihilatora nie przechodzi sie po to żeby zdobyć broń, ale żeby zdobyć prestiż i satysfakcję.

PS. To nie zmienia faktu że IMHO lepsze są axe.

Pozdrawiam serdecznie.

marred
07-08-2004, 21:27
Kiedys ja i moj kumpel zrobilismy sobie po rycku. Razem trenowalismy. On walczyl swordami, ja axe'ami. Efekty:

- Gdy ja mialem knight axe, on sie meczyl ze spikem
- Gdy mialem 100 miejsce w axe na highscore jego w swordzie jeszcze na 300 miejscu nie bylo
- Kiedy ja juz trafilem 3 axe ringi, on nie mial zadnego sword ringa

Przez caly czas mielismy podobne lvle i skille. Wniosek jeden - Axe rox

kelt
09-08-2004, 16:59

Nie ma sensu zmieniac z Axów na Swordy bo odrobienie straconych skilli zajmie ci bardzo dużo czasu.

Villen
10-08-2004, 01:21
LOL ty wiesz kiedy on to pisal on walczy axami...

szkieletor
10-08-2004, 15:49
Ja tam wole axe jest tanisze, i ma wiecej ataku a dla mnie to jest najwazniejsze :D

Nightmare Knight
11-08-2004, 02:53
Wielu ludzi któży rozpoczynają swą przygode Ryckiem mają dyleamt wyboru rodzaju broni..jak na ironie wcale nie ma z czego wybierac.. tylko 3 rodzaje broni
Club- rozwoj w tym kieronku nie wróży nic dobrego (moze zmieni sie cos po nadchodzącym update),wybierany najcześciej z powodu swojej ceny i ogolnej , łatwej dostępnosci...używanie tego rodzaju broni ma sens tylko na nowych serverach (warhhamer wypadjacy ze słąbego wild warriora kusi wielu),leczi i tak potem poleca sie przejscie na bron innej klasy(axe lub sword)
Axe-B.wysoki atac tej kasy broni jest jej głowną zaletom, jest tez łatwiej dostępna od swojego głownego konkurenta (swordow)...rownierz ich ceny sa niższe .....
SWord-najliczniejszy i najpopularniejszy rodzaj broni dal rycerza...doskonały stosunek ataku do defa przekonuje wielu do tego gatunku broni , niekiedy odstrasza ich cena......ale tanio tez mozna miec dobry mieczyk ;] cean fs-a zaczela spadac radykalnie od kiedy pojwail sie bs i juz teraz na niektorych serverach mozemy kópic go za 3-4k.. silnom pozycje swordow na rynku wyrobil bs .. Bright Sword jego dskonale statystyki atc.36 def.30 wielu mówi ze to doskonała bron do blokowania silnych potowrow (hero/bk/ i inne)wielu z tego powodu i ze swojej glopoty przezucili sie na swordy posiadajac dobre skille axe ( znam takiego jednego co sie przezucil jak maial 77 axa :P teraz am 92 sworda i sie wozi:P)ja na swordy przezcuilem sie majac 82 cluba i zaloje ze tak pozno bo train cluba do wysokich skilli to jkas paranoja:P..

Gremlin
12-08-2004, 09:09
re: Up
Z club masz 100% racji, z Axe nie tak calkiem. Prawda ze barbarian axe jest latwiej dostepny niz spiked sword, knight axe pozniej jest tez stosunkowo latwo dostepny, ale pozniej...
Fire axe wypada tylko i wylacznie z demonow wiec na nowych swiatach zanim ktos rozpocznie mass hunty na demony Fire axe czesto kosztuje w okolicach 100-200k. Bright sword zdobywa sie na lvl prawie polowie mniejszym wykonujac prosciutki quest.

GS wypada co kilka demonow + czasami z behemota, DL wypada nieslychanie zadko z DL, zdaje sie z BK czasami.

Versage
13-08-2004, 11:24
Ja bym wybrał Axe.Tzn wybrałem bo sam nimi walcze Axe Rullezzz..

1.Dośc Tanie
2.Wysoki Atak
3.Lekkie( np Dragon Lance a Giant sword o boze!!)
4.Dobrze dostępne bronie z typu axe a także axe ringi w przeciwieństwie do sword ringów

To All

Bye

kargarf
15-08-2004, 11:14
Miedzy swordami a axe jest taka róznica że axe maja duzo ataku i malo obrony.Walac axe nie daje sie ciala tylko wali sie bronio która ma malo obrony i nie nadaje sie zabardzo do blokowania.Sam Ice Rapier to raczej ozdoba domku bo mozna nim nie trafic a i tak sie zniszczy.

mixim
15-08-2004, 11:28
ehh...włączam się w dyskusje.

sword: stosunkowo drogi itp. jush o tym mówiliscie
axe:stosunkowo łatwo dostępny ble ble ble
club:najsłabsza broń .....

ale nie chodzi o to z czym chodzicie tylko jak umiecie to wykorzystać. Jeżeli macie słabe skille i słaby lvl. i założycie jakąs dobrą broń to co wam z tego.Uważacie że szybciej poexpicie lub mocniej walniecie::NIE::Pożytek z tego jest nijaki.Zginiesz stracisz, a sie nie obronisz.Cała wartość jest nie w broni a w skillach.LICZĄ SIĘ SKILLE.(wersja dla małego lvl. i słabych skilli.)

W przypadku dobrych skilli można zauważyć zmianę.SKille górują.Jesli jesteś małym lvl. załóż słabszą broń z wybranego rodzaju załóż tarczę i idź na dwarfy. W ten sposób i expisz i trenisz.

Herato
15-08-2004, 13:28
powiem tylko tak ze ja wybralem axe poniewaz sa tanie i dobre!! ja gram na amerze
-fire axe (15k)
-dragon lance (20k)
w sumie 35k
-bright sword (30k)
-giant sword (40k)
w sumie 70k
70k - 35k = 25k
czyli z tego prostego oblizcenia wynika ze jesli kupisz sobie axe to zamiast grac swordami kupisz sobie k-seta + jakas tarcze a zeby miec jakiegos lepszego sworda (patrz magic long sword)to trzeba ostro kasy wydac wiec jush lepiej grac axe!!
8)

o ile dobrze licze 70-35=35 ale to nie zmienia faktu że Miecze żądzą

Pucior
15-08-2004, 14:20
To jest takie sranie w banie...dla mnie i Axy i Swordy są dobre i porównywalne w statsach(cluby za to są do dupy ;P)dlatego każdy wybiera to co chce (ja wybralem Axy ;P)SoV vs. Stonecutter...a czy kiedykolwiek ktos z nas to zdobędzie? Porównujcie bronie ktore są ogólnodostępne a w tych Axy i Swordy są porównywalne...

Xserose
16-08-2004, 12:46
axe jest najleprze z malee weapons poniewaz zawsze masz full axe ringow mozesz non stop posiadac takwy na palcu bright sword ma duzo obrony owszem ale jak idzesz blokowac nie musisz mies sworda duzego zeby miec bright sworda zalozeonego w reku bo klokowanie wylko od shielda zalezy

tak na marginesie moim zdaniem trenowanie sworda jest tylko mazeniem o magic long swordzie to trenuja ludzie ktrzy sie naczytali ruznuch dziwadztw albo poprosu o wyobraznie bo rycerza z reguly kazdy sobie z mieczem wyobraza a jak ktos pomysli o topotze to z jakims barbazynca sie kojazy :) i tak jest mniej wiecej w praktyce axe barbazynsko mocne tzn nie wiele wiekrzy atak ale dzieki axeringom juz jest duza ruznica

wedlug mnie najleprza bronia sa runy :D:D:D
Sorc and Dru Rulez!!!!!!!!!!!

Maniack
16-08-2004, 12:54
cytat:
Oryginalnie dodany przez Pan Zeneq
-fire axe (15k)
-dragon lance (20k)
w sumie 35k
-bright sword (30k)
-giant sword (40k)
w sumie 70k
70k - 35k = 25k
8)
------------------------------------------------------------------------

Fire Axe 15 k ? chyba na antice,fire axe jest jedynym axe wyłamującym się cenowo (gdyby nie fire axe to by axe byly tanie)
o ile sie orientuje na nowych-średnich światach fire axe chodzi po 80-100 k

Kajzer
19-08-2004, 21:35
hmm moze spojzmy na to z innej strony
axe to wybor bardziej przyszlosciowy niz sword poniewaz
stonecuter ma 50 ataku czyli jest najsilniejszym 1 handem w grze wiem marze bo stonecutera ma naprawde niewiele osob ale powiedzcie mi ze jak wybieracie postac knighta w tym przypadku nie zamiezacie grac nim do konca? bo ja zamierzam a wasza sprawa ze zmieniacie serwy co 20 leveli ....
wracajac do tematu obrone nadrabiasz uhami a atak nie nadrobisz niczym
moze powiecie ze ringiem? axe tez ma ringa skilami? mowie tu o 2 ryckach z tymi samymi skilami z ringiem itd axe poprostu ma wiece ataku a jak sie ma kosmiczne skile to def shodzi na dalszy plan pozostaje tylko damage :)

Lukiner
18-09-2004, 15:08
Jestem druidem:
-13 lv
-14 mlv
-18 sword fighting
-20 shielding

Moj sprzęt to:
-Longsword 17 atk 14 def
-Scale Armor 9 def
-Brass Legs 5 def
-Soldier Helmet 5 def
-Dwarven Shield 26 def
-Leather boots 1 def

I teraz mam pytanie czy jak mam 1,3 k to czy oplaca mi sie kupic czar great fireball czy jakis lepszy sprzęt?Chcem pojsc na cyklopy lub na cos mocniejszego.Bardzo prosze o szczegolowy opis co moge z zrobic majac taki lv ,skille i rzeczy?

Ungurulfur
18-09-2004, 18:20
Moim zdaniem za swordami przemawia jeszcze jeden fakt-topory maja slaby def.,knight z axem nigdy nie bedzie jako bloker dorownywal knightowi ze swordem(chyba ze bedzie mial wyzsze skille,ale to przeciez dodatkowe utrudnienie tylko,kiedy mogl po prostu mieczy uzywac).A przeciez knight w sumie powinien polowac jako bloker.

Rankor
18-09-2004, 21:19
@up:
Lol czlowieku zastanow sie co mowisz, Knight powininen blokowac jako bloker??? to po co gs d lance i obureczne bronie jak idziesz na hunt jako bloker expa jest prawie nic.

Thelarion
18-09-2004, 21:38
Moim zdaniem za swordami przemawia jeszcze jeden fakt-topory maja slaby def.,knight z axem nigdy nie bedzie jako bloker dorownywal knightowi ze swordem(chyba ze bedzie mial wyzsze skille,ale to przeciez dodatkowe utrudnienie tylko,kiedy mogl po prostu mieczy uzywac).A przeciez knight w sumie powinien polowac jako bloker.

O ile się nie mylę przy blokowaniu liczy się tylko arm ogółu zbroji i def tarczy :) więc def broni raczej nie ma znaczenia. (def przy broni służy jeśli nie masz tarczy... tak przynajmniej czytałem na kilku forach... )

Co do reszty... używałem wszyszystkiego od skull staff poprzez brighta po fire axe (jak i war hammer/gs/dl) obecnie uzywam axe i to jest według mnie najlepsza broń 8o

Ungurulfur
19-09-2004, 10:29
Sam nie wiem jak to jest z tym def. broni.Ale wydaje mi sie ze ich obrona ma znaczenie,nawet jak ktos ma tarcze,no bo po co mialyby obrone bronie jednoreczne?Bright sword,stosunkowo dostepny miecz,ma def.30.Podobno to pozadny miecz blokera(tak sie o nim mowi),a czy ktos go uzywa bez tarczy?
Jesliby jego def. nie mial znaczenia to w zasadzie nie bylby wcale lepszy od fs-a.A jednak kazdy bloker woli uzywac bright sworda.
Ja slyszalem cos takiego-def. broni liczy sie kiedy walczysz na def.
Czyli jako bloker-zawsze.Topory rzeczywiscie bardziej nadaja sie do expowania,szczegolnie dla niskolewelowych postaci(bo sa o wiele tansze od mieczy,n.p. fs-a kupilem za 17k,knight axe nie wiem po ile chodzi,ale jakos ponizej 5k chyba),ale nie wyobrazam sobie knighta z toporem w rece,polujacego na te najsilniejsze potworki.Jesli ktos chce zabic demona czy warlocka knightem,niech sie nastawi na blokownie,bo sam (lol) tego nie zrobi.
Ewentualnie straszliwie sie wykrwawi.Po prostu jak bedzie walczyl na full attack-bedzie krew z niego plynela strumieniami,a jak na def.-bedzie sie bronil gorzej niz knight z mieczem.Ale przyznaje toporom plus-sa o wiele lepsze dla poczatkujacych,szybko mozna awansowac,kupic sobie dobry pancerz.A minusy beda odczuwalne dopiero na wysokich lvl,a nie oszukujmy sie,ilu sposrod nas awansuje powyzej 50 lvl?

Ungurulfur
19-09-2004, 10:43
Czyli dla kazdego kto nie jest zapalonym maniakiem tibii,topory sa faktycznie lepsze,nawet nad macami moznaby sie zastanowic(bardzo tani dragon hammer),jesli ktos gra tylko od czasu do czasu.

Rankor
19-09-2004, 17:25
Hmmm ja bede sie z toba jednak sprzeczal. Jesli uwazasz ze axe sa lepsze dla poczatkujacych postaci to czemu duzy procent knightow na high lv walczy axami??? Z reszta jak knight expi to najczesciej z 2 handem(smiesznie by wygladal knight z brightem na guardach) niby najlepsza z 2 handedow latwo dostepnych jest d lance bo ma najwiekszy atk inni sie sprzeczaja ze gs bo ma 22 defa(cos kolo tego) ale skoro juz uzywa sie tego 2 handed to i tak uhy beda szly ostro bez wzgledu czy bron ma 12 defa czy 22. Dalej zostaje przy axe.

Ungurulfur
19-09-2004, 19:27
Tak,wielu hileveli uzywa axow.Nawet na moim serverze(Valoria) przez pewien czas czolowe miejsce w lvl zajmowal knight uzywajacy toporow.Topory nienajgorzej nadaja sie do expowania,ale wedlug mnie problem moze byc gdy chcemy polowac na te najsilniejsze potwory.Knight powinien tam raczej blokowac bo jest najbardziej odporny na ciosy(czyli raczej z tarcza),a najslabszy w ataku(wiecie ze zwykla kusza ma atak taki jak Stonecutter,a magowie i druidzi na wysokich mlvl tez potrafia zadac niesamowite obrazenia?).Czyli chodzby knight sie staral,jego ciosy nie beda decydujace w walkach z bardzo silnymi stworzonkami.Powinien dac czas reszcie na zlikwidowanie celu i dbac zeby jak najmniej uhow zeszlo.I zeby przezyc.Mam teorie-hilevele uzywajacy toporow poluja nawet na silne potwory(black knight?),ale nie na najsilniejsze.A jesli nawet poluja,to im sie niezbyt oplaca.Ale o to trzebaby ich zapytac.

Not Just Another Teenage
20-09-2004, 17:47
9 stron kłutni i wychwalania swoich broni i tylko raz wspomnieliscie o Ice rapierze...

... i to ze nadaje sie tylko do deco...

GRATZ

Przez wlasnie ice rapiera wiekszosc knightow ktorzy chca w tibii dojsc do czegos wiecej niz 20lvla wybrala dla swojego pupilka swordy. Ice rapier moze nie nadaje sie totalnie do expowania, ale to jest szczegol. Ja gram w ta gre tylko i wylacznie dla PvP, i duzo ludzi rowniez. Wiekszosc z was zapewne nie wie co oznacza combo Ice rapier + exori... w sumie jest to jedyna metoda zabicia kogos knightem ktory jest najslabszy w PvP... (najslabszy w sensie ze sam nikogo nie zabije, ale i go nie zabija) takie combo jest w stanie zabic sorca nawet na wysokim lvlu, a jest i grozne dla pala, a gdy ten oberwie jeszcze w tym samym czasie z sd od jakiegos naszego kolegi, to moze byc i zabojcze. Axe fighter w PvP moze jedynie ganiac za innymi łaskoczac ich z DL + ew. explo/hmm/gfb/fb co moze byc jedynie grozne dla sorca na lagach... ale taki sam efekt uzyskamy sword fighterem.
Róznice statów DL - GS sa praktycznie zadne...
FA - BS .... FA ma wiekszy atak... o 2, w praktyce zadaje 5-8 obrazen wiecej... BS ma wieksza obrone, mowicie ze obrona broni nie liczy sie przy uzywaniu tarczy... podobno powiedzial to cons? taki cons to na mechanice gry zna sie na tyle na ile normalny gracz z takim samym doswiadczeniem, chodzby patrzac na najrozniejsze screeny/filmy z huntow mozna zobaczyc ilu DOŚWIADCZONYCH graczy uzywa broni podczas blokowania... przypadek?? czy moze myslicie ze bloker bedzie atakowal demona z bsa?? xD ten temat byl poruszany na innych forach, a to ze wszyscy hlvle na kazdych swiatach to potwierdzaja mi wystarcza, myslcie co chcecie.
Axe ring jest o wiele bardziej rozpowszechniony niz sword ring, co pozwala axe fighterom na okraglo huntowac z +4 skill ale swordring nie jest juz az tak rzadki zeby sword fighter nie mogl go uzyc w razie czego (jakis quest, walka PvP, duel) poza tym osobiscie jako sword fighter, nie bardzo mi zalerzy na swordringach gdyz w expowaniu +4 skilla nie zrobi duzej roznicy, a w przypadku np. wojny i tak rezygnuje sie z swordringa na rzecz timeringa na przyklad (zeby gonic palkow).
Wracając do IR, jest on bardzo przydatny w anni, ktory jest celem gry dla wielu graczy =) praktycznie knight bez IR w anni jest jedynie "UHwsparciem".

Ludzie z serverow nonPvP nie czepiac sie gdyz gardze wami =P

n0ob
20-09-2004, 19:10
yhh... ja wybralem droge miecza :P Porownanie tutaj jest dla mnie proste... gram glownie by zasmakowac walki PvP - tu swordy wypadaja marnie... :( roznica wagi miedzy GS a Dlance daje knightowi o takim samym levelu i skillach przewage 2 bp UH + 1 atk... a nie wiem czy ta roznica w defie obu broni na korzysc swordow jest w stanie zniwelowac tak duza roznice w UH. Swordy sa duzo drozsze - fakt. Axe ringi sa duzo dostepniejsze - fakt. Mamy tu tylko 1 problem przy walce pvp - mianowicie ice rapier :P kiedy tlucze nas knight uzbrojony w axe latwo jest wyznaczyc sobie rytm UHowania gdyz damage zadawany stoi mniej wiecej na tym samym poziomie. Gorzej sprawa sie przedstawia z knightem uzbrojonym w sword [secret half bp of ice rapiers :PPPPPP]. Otóż taki knight goni sobie pallika ... pally ma HP oscylujace w granicach okolo 3 hitow left z GSka mysli sobie ok spoko uhne sie tylko jeszcze 1 hit wejdzie bo szkoda UH.. a tu nagle w ruch idzie ice rapierek + exori a na monitorze smutny napisik U're dead :O dziwne ? pociagniecie z ice rapiera przy skillu 90 daje ten sam efekt co na prawde NIEZLE SD ... wniosek ? swordy PvP sa rox [o ile znasz techniki i myslisz] na blok tez rządzą [BS] ... jedyna wada - wolniej sie expi -.- a w tym wlasnie momencie do akcji wkracza GODLIKE warhammer :D chcesz byc high levelem w jak najkrotszym czasie ? MACE ROX!! za kase ktora trza wydac na AOLa [bo na nowym swiecei utrata gsa = 130 k o Dlu juz nic nie napisze] kupisz sobie UH albo lepsze eq. next thing - zanim zakupisz DL lub GS koles ktory gra tyle samo a biega sobie beztrosko z WH [IMO najbardziej klimatyczna bron w grze] ma lvl duuuuuzo wiekszy ... Co z tego wynika ? Wylamuje sie z wiekszości .. I LOVE SWORDS [my LITTLE GS ... :*****] rotfl :D

Kajzer
21-09-2004, 10:32
9 stron kłutni i wychwalania swoich broni i tylko raz wspomnieliscie o Ice rapierze...

... i to ze nadaje sie tylko do deco...

GRATZ

Przez wlasnie ice rapiera wiekszosc knightow ktorzy chca w tibii dojsc do czegos wiecej niz 20lvla wybrala dla swojego pupilka swordy. Ice rapier moze nie nadaje sie totalnie do expowania, ale to jest szczegol. Ja gram w ta gre tylko i wylacznie dla PvP, i duzo ludzi rowniez. Wiekszosc z was zapewne nie wie co oznacza combo Ice rapier + exori... w sumie jest to jedyna metoda zabicia kogos knightem ktory jest najslabszy w PvP... (najslabszy w sensie ze sam nikogo nie zabije, ale i go nie zabija) takie combo jest w stanie zabic sorca nawet na wysokim lvlu, a jest i grozne dla pala, a gdy ten oberwie jeszcze w tym samym czasie z sd od jakiegos naszego kolegi, to moze byc i zabojcze. Axe fighter w PvP moze jedynie ganiac za innymi łaskoczac ich z DL + ew. explo/hmm/gfb/fb co moze byc jedynie grozne dla sorca na lagach... ale taki sam efekt uzyskamy sword fighterem.
Róznice statów DL - GS sa praktycznie zadne...
FA - BS .... FA ma wiekszy atak... o 2, w praktyce zadaje 5-8 obrazen wiecej... BS ma wieksza obrone, mowicie ze obrona broni nie liczy sie przy uzywaniu tarczy... podobno powiedzial to cons? taki cons to na mechanice gry zna sie na tyle na ile normalny gracz z takim samym doswiadczeniem, chodzby patrzac na najrozniejsze screeny/filmy z huntow mozna zobaczyc ilu DOŚWIADCZONYCH graczy uzywa broni podczas blokowania... przypadek?? czy moze myslicie ze bloker bedzie atakowal demona z bsa?? xD ten temat byl poruszany na innych forach, a to ze wszyscy hlvle na kazdych swiatach to potwierdzaja mi wystarcza, myslcie co chcecie.
Axe ring jest o wiele bardziej rozpowszechniony niz sword ring, co pozwala axe fighterom na okraglo huntowac z +4 skill ale swordring nie jest juz az tak rzadki zeby sword fighter nie mogl go uzyc w razie czego (jakis quest, walka PvP, duel) poza tym osobiscie jako sword fighter, nie bardzo mi zalerzy na swordringach gdyz w expowaniu +4 skilla nie zrobi duzej roznicy, a w przypadku np. wojny i tak rezygnuje sie z swordringa na rzecz timeringa na przyklad (zeby gonic palkow).
Wracając do IR, jest on bardzo przydatny w anni, ktory jest celem gry dla wielu graczy =) praktycznie knight bez IR w anni jest jedynie "UHwsparciem".

Ludzie z serverow nonPvP nie czepiac sie gdyz gardze wami =P
te muzgu -.- na guardy sie idzie only 1 hand to raz przewaznie zawsze sie daje balance i to po to zeby nie tracic ci 2 guardy uha chyba ze masz za duzo kasy mozna sie pokusic na guardy z 2 handem
a innej manki a myslisz ze jak bije z axe nie moge bloczyc z bs? smieszny jestes.... blokujac demona biore bs a idac na guardy biore f axe trudne?
powiedziales ze nikt nie bedzie bil demona z bs,,, jak nie-.- potwora sie hituje po to zeby sie nie przezucil proste nie?
"gdyz w expowaniu +4 skilla nie zrobi duzej roznicy," smieszny jestes np mam 86 skila + ring 90 skila wiesz jak sie odczuwa roznice kiedy skile przyjmuja okragle wartosci? roznice sa bardzo duze szczegolnie na wysokich skilach co ty myslisz ze trenilbyl ze skila 86 do 90 po to zeby byla "tak zwana mala roznica"? o lol to ty chyba mondry jestes...
a co do ice rapierow przyznaje sa przyszlosciowe ale 1 ice rapier to 3-4k wiec ich uzywanie mija sie z celem chyba ze naprawde masz za duzo kasy

gagatek
22-09-2004, 17:18
te muzgu -.- na guardy sie idzie only 1 hand to raz przewaznie zawsze sie daje balance i to po to zeby nie tracic ci 2 guardy uha chyba ze masz za duzo kasy mozna sie pokusic na guardy z 2 handem

te muzgu ;)
Chodzenie na guardy przy full respie na najniższych poziomach to tylko blokowanie expowiska.Marnujesz kupę expa bo nie jesteś w stanie wybić wszystkiego odpowiednio szybko.Jednoręczne używa się dopiero wtedy gdy resp zwalnia lub jesteś w jakiejs słabej jaskini gdzie jest mało guardow,więc nie mieszaj ludziom w głowach.
Różnica w zużyciu uh zaś jest nadrabiana kasą którą zdobywasz szybciej zabijajac:P

pozdrawiam

Kajzer
22-09-2004, 20:09
ROTFL
to dobry jestes;d
ja na balance ubijam guarda w okolo 5-10 sekund i zaden resp z tym nie dawal rady wiec nie wiem o co ci chodzi
a jak bijesz guardy z 2 handa to ci idzie uh na 2 guardy i nie wiem czy ci sie az tak oplaca

gagatek
22-09-2004, 22:30
ROTFL
to dobry jestes;d
ja na balance ubijam guarda w okolo 5-10 sekund i zaden resp z tym nie dawal rady wiec nie wiem o co ci chodzi
a jak bijesz guardy z 2 handa to ci idzie uh na 2 guardy i nie wiem czy ci sie az tak oplaca

Wiec pewnie expisz w jakiejs slabej kopalni tak jak mowilem :P
podciagnij troche skile zaloz cos lepszego na siebie to ci bedzie szedl 1 uh na 6-7 guardow tak jak mi :P
Aaa zapomnialem dodac:Jak sie wspomagam hmm to nawet 1 na 10 :berserk:

pozdrawiam

n0ob
25-09-2004, 19:47
lol chlopcze ... ja nie wiem co ty masz an mysli proponujac Kajzerowi podciagniecie skilli skoro on pisze ze radzi sobie z guardem z one handem w 5-6 sekund ?? czlowieq trening skilli powyzej 85 jest nieoplacalny a Kajzer wlasnie tyle ma (+ ring)... NOOOOO to faktycznie ci sie oplaca z 2 hand weaponem biegac jak co 1 k expa musisz uh walic ... no nie ma co ... czyli z lvla 46 na 47 musialbys wydac jakies 10 k na UH .. BAAARDZO oplacalne gratuluje pomyslu ...

gagatek
26-09-2004, 19:34
lol chlopcze ... ja nie wiem co ty masz an mysli proponujac Kajzerowi podciagniecie skilli skoro on pisze ze radzi sobie z guardem z one handem w 5-6 sekund ?? czlowieq trening skilli powyzej 85 jest nieoplacalny a Kajzer wlasnie tyle ma (+ ring)... NOOOOO to faktycznie ci sie oplaca z 2 hand weaponem biegac jak co 1 k expa musisz uh walic ... no nie ma co ... czyli z lvla 46 na 47 musialbys wydac jakies 10 k na UH .. BAAARDZO oplacalne gratuluje pomyslu ...

lol dziecko

Przeczytaj sobie mój post 3 razy, może wtedy zrozumiesz co miałem na myśli, oraz do czego odnosiło się zdanie o podniesieniu skili i zauważysz ironię mojej wypowiedzi oraz dlaczego jej użyłem.
Kajzer starał sie udowodnić ,że expienie z gs jest bezsensowne i nieopłacalne
co moim zdaniem (potwierdzonym w praktyce) jest nieprawdą.

Jak już nieraz pisałem nie ma jedynej słusznej praktyki na exp na guardach!
Wszystko zależy od wielu czynników oraz celu ,który jest dla ciebie w danym momencie najważniejszy.

@ n0ob jak 3 razy nie starczy to przeczytaj jeszcze raz ,jeszcze raz i jeszcze dalej - do skutku... no chyba ,że przeczytasz poprzednie posty i dopiero będziesz się wypowiadał ;)

pozdrawiam

Gremlin
27-09-2004, 02:18
re: 1 vs 2 reczna bron na guardy
Moj knight ma 66 lvl i 81 sword fighting i tak:

Ponizej 70 skilla bilem z broni 2 recznej bo 1 reczna zajmowalo wieki zabicie guarda.

70-75 skilla bilem na balanced z BS bo za duzo UH szlo.

75+ jesli bylem po exp to bilem z GS, ostatnio jak expilem na guardach (dosyc dawno bo teraz gram druidem :) ) to na 100k exp potrzebowalem 3-4 BP UH, fakt ze z BS bym uzyl bym tylko troche powyzej 1 Bp, ale z GS exp idzie znacznie szybciej, a pozatym jak idziesz w miejsce gdzie wyskakuja 3+ guardy na raz to przy uzyciu GS wychodzi taniej bo 2-3 ciosy i trzeci guard lezy zanim pozostale dwa dobrze dojda.

Btw Na 100k expa zwykle wypada loota za 10-30k, czyli tak czy inaczej zwraca sie.

Przy fire axe sprawa moze wygladac troche inaczej bo masz wiecej ataku a mniej defen na broni 1 recznej (i pewnie prawie caly czas uzywasz axe ringa gdzie w przypadku sword ringow ja uzywalem tylko jak byly 3+ guardy).

Bucik
08-05-2005, 09:08
wszyscy mówią żę axe ma większy atak więc szybciej zabijesz... BS a FA to tylko różnica 2 pktów ataku więc jak się bije guarda na jakiś skillach i wchodzą hity po 50 z BS a 55 z FA to tak czy inaczej będą musieli walnąć po 5 razy to jakie dalej są minusy axów i swordów bo gram na arcanii i cena nie gra roli... więc co mam wybrać ??

Arathorn
08-05-2005, 10:56
A więc (...zdania nie zaczyna się od "a więc", wiem):
-stereoty że swordy są najlepszy wziął się z czasów jak za równo SoV jaki i Warlord sword byly bardziej dostępne niż są teraz
-axe ma więcej ataku a sword więcej defa, tylko że ani jedno ani drugie nie robie wielkiej różnicy te 5-10 obrażeń można przeboleć,
-sword jest cięższy (gs-180 oz., d-lance-67 oz.), ale cap dla rycka raczej nei jest problemem
-na początku na nowym świecie, za 540 gp kupuje sie barb axe ktory jest sporo lepszy od spike sworda (ktorego na poczatku możnal ootnać z quest o ile ktoś wybije te wszystkie fd), potem of quest (40lvl) i jest k-axe, i fs, plusem dla swordów jest to że na 45lvlu już ma się bs ktory jest najlepszym 1h swordem, f-axe dopiero demony (nawet czesto) albo quest 60+ (3 dl'e na raz, niezbyt miłe)
-na starym świecie: nie wiem skąd ktoś wcześnij wymyślił że f-axe jest b-drogi, na nowym owszem ale na starym (~rok z hakiem) ceny są mniej więcej takie:
AXE:
k-axe - 2-3k
f-axe - 15k
d-lance - 25k
SWORD
fs - 10k
bs-20k
gs-30k
Więc nei wiem gdzie tu widać te wysokie ceny fa i niskie bs (-.-)

podsumowując, axe są lepsze, tlyko że dochodzi kwestia wyglądu, ja wybrałem axe i mi sie nie podobaja (gs + c-set) wygląda o niebo lepiej niż (dl + c-set)

jak to już któs wcześniej powiedział, każdy powinien sobie wybrać jaką broń lubi i jaką będzie walczył

P.S nie wiem po co to pisałem x), po prostu mi się nudziło

xemmoe
08-05-2005, 11:03
podsumowując, axe są lepsze

W czym??
Bo na pewno nie we wszystkim...
Axe i Sword są podobne, a wybór tylko zależy od tego co wolisz.
Ja na przykład wybrałem swordy bo uwielbiam GSa itd.

Sillent Assasin
08-05-2005, 11:07
Ja wybieram zawsze axe poniewaz maja najwiekszy atak, Dl wazy o wiele mniej niz Gs, axe sa o wiele tansze, wieksza dostepnisc axe ringow. Chociarz maja mniejsza obrone niz sword to i tak do obrony sluzy tarcza a nie bron.
Jak dla mnie axe sa bezkonkurencyjne :)

Sztefen
08-05-2005, 12:53
Na codzień, axe'y sa dużo lepsze, ponieważ mają wiekszy atak, a na jakies planowane akcje są lepsze swordy.. w koncu 100 ataku to 100 ataku ;)

-=Melon=-
08-05-2005, 13:07
Ja wybralem Axe tylko z ciekawosci, pierwsza moja postac walczyla swordem. Przy Axie juz zostane ;) kiedys widzialem duel : Kapedward EK 129 (93/89 w axe) vs. Mystic Avatar EK 118 (97/95 w sword). Wygral zdecydowanie Kapedward, mimo slabszego skilla. Co do cluba, uwazam ze jest dobry jedynie dla sorcow i druidow, ze wzgledu na wage skull staffa.

xemmoe
08-05-2005, 13:09
Chociarz maja mniejsza obrone niz sword to i tak do obrony sluzy tarcza a nie bron.
:)

No niestety musze Cie rozczarować.
def broni ma ogromne znaczenie przy blokowaniu.
prosty przykład: zablokuj hero z FSem i Z BSem.
Zobaczysz różnicę.
Tarcza służy do blokowania ciosów, a def broni prawdopodobnie zmniejsza obrażenia.
Tak więc nie dziekuje za fire axe, wole swojego BSa :)

djan zathiyu
09-05-2005, 16:38
:wiking:Axe som najlepsze ponieważ mają większy atk. a to że mają mały def to nic od tego som tarcze a WOGULE AXE SOM LŻEJSZE OD SWORDÓW I TAŃSZE

PinGOnE
09-05-2005, 17:11
Zobaczysz różnicę.
Tarcza służy do blokowania ciosów, a def broni prawdopodobnie zmniejsza obrażenia.

Tak to prawda. Def broni ma rzeczywiście znaczenie przy blokowaniu. Sword jest drogi i cieżko go dostać, ale opłaca sie wydać te 10-15k więcej (zwróci sie w używanych Uh'ach przy blokowaniu).

Deythwen
09-05-2005, 17:41
Miecze, topory. Ja wybrałem sword, bo bardziej mi się te bronie podobają, ale jak się głębiej zastanowić to różnieca jest taka: wolisz atakować, czy bronić się, i co przekładasz nad co :) Bo tak serio myśleć trzeba o końcu (może i nie realnym) twojej postaci - anihilator :p Ja wole SoV nad Stonecuttera, bo wole 8 defa niz 2 ataku... Pomyśl co dla ciebie ważne 8o

Quodion
09-05-2005, 18:04
Axe, swordy. Mimo że sam na codzień używam sworda to uważam że... nic nie jest lepsze. Porównajmy obie typy broni.

Na początku, gdy chcemy kupić broń, ptrzymy na cenę. Tutaj bezapelacyjnie wygrywa axe, ponieważ jest dość łatwo dostępny i tani. Swordy są znacznie droższe, a na młodszych światach możemy godzinę szukać czy ktoś nie sprzedaje fire sworda.
Potem gdy już używamy jakiejś broni, wybieramy się na potworki. Pierwszą rzecz jaką obserwujemy to siła naszych ciosów, jak widać przy axe jest ona większą, podczas gdy sword zadaje słabsze ciosy. Ale tuż po naszych zadawanych ciosach, obserwujemy to co nam zadają potworki i można śmiało stwierdzić że przy swordzie obrywamy mniej.
Podczas wracania z lootowania, napewno odczuwamy więcej dostępnego capa gdy mamy sworda (wyjątek: Giant Sword), widać że są lżejsze. Axe natomiast są cięższe.
Narazie wynik: 2:2
Lecimy dalej. Tym razem idziemy na hunta. Hunt jak hunt, to wiadomo lepsze stworki i możliwość zostania bogaczem, albo bardzo stratny (heh, te uhy). Idzemy z drużyną, załóżmy że jest wsród nas 2 knightów, jeden z axe, drugi z swordem. No i biegnie hero, to kto będzie blokował? Odpowiedź jest jasna: Knight uzbrojony z sworda, podczas gdy axeman będzie w niego walił. Gdyby było odwotnie to by axeman stracił więcej uhów niż swordmen, a zadawane obrażenia przez swordemana, byłyby znacznie mniejsze niż przez axemana.
Dlatego znów remis...

Podsumowanko: Axe, i swordy, mimo wszystkich swoich zalet i wad i ogromnej różnicy, sa podobne. Nic z nich nie jest lepsze, ani gorsze.
Jeżeli chcesz być knightem blokerem, to mimo ogromnych funduszy zdecyduj się na sworda, bo jest lżejszy (więcej miejsca na uhy :evul: ), ma większą obronę.
Podczas gdy chcesz ostro bić swym knightem, to zdecyduj się na axe. Bo jest to dość tanie, a walnięcia mogą być porządne.

Moje zdanie: Mimo to wolę sworda... :D

[...] WOGULE AXE SOM LŻEJSZE OD SWORDÓW I TAŃSZE
Napewno są lżejsze? Bo tansze to prawda.
Swordy:
Serpent Sword - 41cap
Fire Sword - 23cap
Bright Sword - 29cap
Giant Sword - 180cap (!)
Axe:
Knight Axe - 59cap
Double Axe - 70cap
Fire Axe - 40cap
Dragon Lance - 67cap
Jak widać porównywać więcej nie trzeba. Mimo że Giant Sword faktycznie waży baardzo dużo i to jest dwuręczny (w sumie Dragon Lance też) ale w porównaniu do broni jednoręcznych, axe są wyraźnie cięższe. Gdyby jeden knight wziął każdy typ z wymienionych tutaj swordów to by potrzebował 273capa, w podczas axe 236capa. Widać mimo to korzyść axe (wcale nie jest mi głupio), bo Giant Sword waży bardzo dużo, dlatego jakbyśmy odjeliśmy go i Dragon Lance to wyjdzie: 93capa dla swordów, a 167capa. Nie muszę już chyba więcej udawadniać, a jednak co mi szkodzi: Waga wszyskich (!) axe w grze (proporcje wzięte z tibia.pl) wynosi 1186.5 (!!), podczas gdy wszystkich swordów 1106.8 (!!!). Dla ciekawych, w grze jest dostępnych 29 swordów i 20 axe.
Chyba nie trzeba już więcej udawadniać... ;)

@Down: Owszem prawda. Tyle że Giant Sword jest wyjątkiem, tak samo jak Pharao Sword. Po za tym liczyłem te bronie, które są powszechne, najczęściej używane. Tak czy inaczej, ogólnie axe są cięższe niż swordy. Chodziło mi o ogólny wyniki, a nie o wyjątki. B)
Ok, tylko z swordów dwuręcznych, ciężko będzie znaleźć 2 dwuręczniaka. Chociaż, możnabyłoby Two-handed Sworda podliczyć...

tomky
09-05-2005, 18:24
No właśnie to pytanie zadaje sobie każdy knight.Moim liderem w tym pojedynku są axe które sam wybrałem i napewno nigdy nie będę tego załował
gdyż na wyższym lv (Annihilator) do wyboru masz stocecutter axe które ma 50 atk. czyli to 2 więcej niz Sov a na skilach minimum 90 na tym lv (nawet gdybyś nie trenił to na 100 około 90) to te 2 punkty ataku bardzooo dużo dają!Fire axe ma 2 atk wiecej niz bs ! To także duzo a gdy nosisz gs-a (180 cap -.- to dużo do bp nie wezmiesz !!
A zresztą masz juz skile do axe masz bronie do axe to po co masz zmieniać?!
Atak jest najważniejszy.Moja rada nie zmieniaj juz broni !
A zresztom kto to pisał ze swordy są łzejsze !! Boshe co znawca miałem knighta 50 lv do swordów a teraz mam 50 knighta do axe to wiem!
Wogóle to wyzsze lv nie bedom ci biegac cale życie z bsem i walić słabe tubki !! Człowieku różnica między d lance a gs to prawie 120 cap !
Dzięki temu że daje do axe zawsze moge d lance ze sobą nosić a jak gralem 50 ze swordami to biegałem bez gsa i nie można bylo hitować ;(

A zresztą kogo interesuja słabsze bronie trzeba myśleć z przyszłością!!
Licz 2 typy broni jednoręczna i dwureczna !( nie bede tu pisac o Sc axe i sovie :P)
Axe: Fire Axe 40 capa,Dragon Lance 67 capa
Swordy:Bright Sword 29 cap, Giant Sword 180 cap !
Chyba nawet nie trzeba liczyć gdyż sam gs wazy prawie 2 razy tyle co te 2 toporki!!

xemmoe
09-05-2005, 21:19
To wszystko zależy co wolisz.
Jeśli interesuje Cie aspekt PvP do tego lubisz blokować, a cena nie ma większego znaczenia - bierz swordy.
Jeśli cena gra duża rolę, a wolisz mieć te kilka ataku więcej niż defa... bierz axe.
Ja wybrałem swordy i nie żałuje, coż GS barzdo mi się podoba :)

Venderer
09-05-2005, 21:25
Ludzie, Czy w tej grze liczą się już tylko numerki??? O_O... AXE RLZ!!! Co z tego, że mają mniej obrony??? ładnie wyglądają i mają duży atak!!!
Wg. mnie oba rodzaje są dobre, jak wsyztsko mają swoje plusy i minusy... A co z clubami??? Wiele osób uważa Club-userów za n00bów... A gówno prawda.... Każdy ma swoją taktyke!!!

P.S. Ja używam Axów :P I nigdy nie zmienie, narazie mam skille 53/53 i nieźle mi idzie, a pozatym na Ice rapierach zbytnio nie da sie opłcalnie huncić.....

xemmoe
09-05-2005, 21:35
@ up
Zgadzam się.
Cipowie to już tak ustawili, że to bardziej kwestia gustu niż statystyk.
No może na razie troche club gorszy...

A co do tych rapierów to nikt nimi nie huntuje.
Używa się ich kiedy trzeba zabić coś dużego np. innego gracza, czy podczas anihilatora...

Musashi
10-05-2005, 21:20
swordy sa git ale mam pytanie gdzie moge zdobys bright sworda i co musze tam zabic najlepiej podajcie linka z dokladnym opisem ;(

xemmoe
10-05-2005, 21:54
swordy sa git ale mam pytanie gdzie moge zdobys bright sworda i co musze tam zabic najlepiej podajcie linka z dokladnym opisem ;(

Nie wiem czy wiesz ale quest spolling na tym forum jest zakazany.
Dobra pora żeby przeczytać regulamin :)

Nowohucianin
10-05-2005, 21:56
moze lekki offtop ale co mi tam

jesli chodzi o swordy to f sword 35 ataku bs 36 ataku bs drozszy o 2-3 razy drozszy a podobno obrona się nie liczy ??
więc po co bs ?

xemmoe
10-05-2005, 22:01
moze lekki offtop ale co mi tam

jesli chodzi o swordy to f sword 35 ataku bs 36 ataku bs drozszy o 2-3 razy drozszy a podobno obrona się nie liczy ??
więc po co bs ?

No właśnie: dlaczego BS o tyle droższy?
Odpowiedz jest prosta: ma dużo więcej obrony i kasa w niego zainwestowana zwróci się prędzej czy póżniej w postaci UHów.

Adaras
10-05-2005, 22:38
Zobaczysz różnicę.
Bullshit. Def broni zmniejsza obrażenia? Jak w RL oberwiesz w broń, to najwyżej cię ręka zaboli. Gdzie to zmniejsza obrażenia?! ARM jest od zmniejszania obrażeń. Logiczne - wystaw się na cios z półtoraka w pełnej płytowej a potem w koszuli, zobaczysz różnicę (o ile coś z ciebie zostanie).
Def broni jest istotny, gdy nie używasz tarczy, czyli w broniach dwuręcznych.
Ehs, który raz już to powtarzam ._.

Birmil
11-05-2005, 08:09
No własnie. Ponad połowa knightów ( albo i więcej ) uzywa swordów. Ja zdecydowałem sie na axe. I nie wiem czy dobrze wybrałem. Chodzi o to czy nie bede żałował tego wyboru na wiekszym lvl kiedy w gre bedą wchodziły taki cudka jak Fire axe, czy DL. Na razie klepie z knight axe i jest fajnie, ale co bedzie pozniej ? Czy mam sie przezucic na swordy ( mają wiecej defa ) czy zostać przy axe ? Wszyscy moi znajomi mówią ze dałem ciała wybierając axe ...

g prawda ;-) pozdrow znajomych

Z tego co mi wiadomo to liczy sie def z tego co ma go wiecej
np jakas bron ma 18 defa, a twoja tarcza 32 to liczy sie def z tarczy.

A axe sa najlepsze, duzo ataku :)

Adaras
11-05-2005, 14:48
Zamiast powtarzac zlap 2 bronie z drastycznie rozna obrona i idz zobaczyc jak sie blokuje cos mocniejszego, roznica w otrzymywanych obrazeniach jest ogromna pomiedzy bright sword a skull staff (nie wnikam czy zmniejsza obrazenia czy zwieksza szanse bloka, ale roznica jest).
Def = blokowanie, Arm = obniżanie obrażeń. A tak swoją drogą to blokowałem już "coś mocniejszego" i nie tylko ze skullstaffem i bez broni i czasami bywało nawet tak, że zrywałem mniej =P (wiem, kwestia szczęścia ale dlatego mówię, że def broni ma znaczenie gdy nie używa się tarczy, ponieważ wtedy nie ma wyboru i ciosy blokujemy bronią). Z tego co słyszałem MatKus też podziela tą opinię i wiele innych osób, więc zdania są podzielone ;)

Nowohucianin
11-05-2005, 14:50
No właśnie: dlaczego BS o tyle droższy?
Odpowiedz jest prosta: ma dużo więcej obrony i kasa w niego zainwestowana zwróci się prędzej czy póżniej w postaci UHów.

Mi się wydaje,że liczy sie obrona arma itp ale shield i broń się nie dodają np masz bs i dwarven shield liczy się obrona bsa... chyba,że byś założył tarcze o lepszej obronie niż ma bs to wtedy liczy się def tarczy

Jacko
11-05-2005, 16:47
A co gdyby cwiczyc axe, a blokowac na huncie swordem ? Wiem ze nie bedzie praktycznie hitow ode mnie, ale czy bedzie bloczyl tak samo jak z cwiczonym swordem ?

Nowohucianin
11-05-2005, 16:55
A co gdyby cwiczyc axe, a blokowac na huncie swordem ? Wiem ze nie bedzie praktycznie hitow ode mnie, ale czy bedzie bloczyl tak samo jak z cwiczonym swordem ?

obrona broni nie ma znaczenia chyba,że:
nie masz tarczy
shield który masz na sobie ma słabszy def niż broń

Zegenis
11-05-2005, 19:38
Adaras: Ty sie nie parz na rl bo Tibia jest malo realna.
Aj jedni mówia że def broni sie liczy inni że nie -.^'
Ja tam wybralem swordy.. Czemu? Bo ladnie wygladaja ;d

Adaras
11-05-2005, 19:44
Adaras: Ty sie nie parz na rl bo Tibia jest malo realna.

Huh. A kto wie, jak to CIPSoft wszystko obmyśla? :P Możliwe, że bazują na różnych rzeczach.

Bonastick
11-05-2005, 20:51
Przeczytałem cały ten wątek co już było wyzwaniem, ale do teamtu:

zastanawia mnie ta cała dyskusja nad statsami def broni. Pierwszy raz mowa o tym pojawiła się chyba gdzieś na 3-4 stronie, więc myślałem, że nic tu nie wpisze. Nie wierzyłem, że przez następne 10 stron nikt nie napisze tego tak, jak ja to widzę.

A jak ja to widze:
Zgadzam się z tymi, którzy mówią, że brany jest pod uwagę większy def. ale wtedy, gdy na ture jest się atakowanym przez jednego przeciwnika. Jesli atakuje cie dwoch - przed jednym bronisz sie tarcza, przed drugim bronia.
To dlatego niezaleznie od tego, ile stworow cie atakuje, na ture masz max dwie "chmurki" a reszta idzie na zbroje.

Dlatego mysle, ze def broni JEST wazny.
A zeby nie wyszlo, ze bronie swordow - ja uzywam axe.

Na koniec moje pytanie aby potwierdzić lub obalić tą teorię, brzmi:
Czy przy tym blokowaniu hero z fs'em i bs'em i odczuwalnej w związku z tym różnicy bloker był atakowany tylko przez hero, czy przez coś jeszcze?

xemmoe
12-05-2005, 18:03
@up
IMO BSem mniej uhów pójdzie, obojętnie czy bloker bedzie atakowany jeszcze przez kogoś.

Gzaruś
12-05-2005, 20:30
Dla blokera sword jest lepszy, bo dużo def ma. Ale axe są mocniejsze i lżejsze więc jak chodzisz na hunty w pojedynke to lepirj wychodzisz.

xemmoe
12-05-2005, 22:13
Właśnie o to chodzi że swordy są lżejsze, z wyjatkiem GSa.
Nie twierdze że axe są gorsze ale na pewno nie są lepsze.
Jeśli masz dużo kasy, i lubisz nosić prestiżowe bronie bierz swordy.
Ja ich już nigdy nie zamienie...

emilok
12-05-2005, 23:39
aaaaahhhhh
co do znaczenia defa w broni to wg mnie lepiej jest miec wiecej, niz mniej

co do tematu sword vs axe to tak
axe lepsze do walki z potworkami,
swordy dobre do tego, zeby na wojnie nie robic za ruchomwgo mwall'a (i tak ciulowatego, bo przez orginalnego mwall'a nie da sie przestrzlic czy przezucic z runki)
a cluby niedobre:P (sorry ad) ;=]

Senseal
16-05-2005, 14:11
A na nowy świat co?
Mam zamiar solować potwory, bardziej niż blokować(świat Morgana)
Ale na swordy jest lepiej:
Najpierw Scimitar i Broadsword,
potem spike sword, serpent i bright,
a za axem to barbarian ciagle potem f-axe i ew. halberd...wiec niewiem.

Bonastick
16-05-2005, 17:43
Hero, BK, Behemot maja 2 ataki na runde: zwykly z piesci + dystansoway (strzala, wlocznia, kamien).

Też racja, o tym zapomniałem, a dzięki temu dalej mogę twierdzić, że moja wersja jakiśtam sens ma.

Co do Twojej wersji. Czytałem z zaciekawieniem i stwierdzam, że także ma sens. Przynajmniej ja nie jestem w stanie na podstawie posiadanej wiedzy przyczepić się do jakiegokolwiek elementu i stwierdzić, że coś jest źle.

Widać, że z rozwazaniami idziesz duzo dalej, niz ja, probując nawet ustalac wzory, algorytmy.
Ja jakoś nigdy tego nie robie, jeśli na jakimkolwiek etapie algorytmu występuje element losowy, gdyz wtedy praktycznie uniemozliwia to potwierdzenie wiarygodności takich danych :)
Ale nie twierdzę, że jest to bezcelowe... so keep up the good work :)

Senseal
17-05-2005, 07:14
Dobra Gremlin, wytłumaczyłeś mi to ale nadal niewiem bo axami chce walczyć ale beda trusniej dostepne, no niewiem.

Piotrek10
20-05-2005, 20:43
Ale mnie dołujecie... Kiedyś grałem knightem, wziełem sobie pałki ( doradzili mi tak koledzy ). Teraz znowu wybrałem knighta, poszłem swordy narazie mam longsworda, skille 35/35, 8lvl, 2k w depo ( odkładałem na spike sword'a ). Noi co jak myślicie, zmienić swordy na axe ?

Adaras
20-05-2005, 21:19
Ale mnie dołujecie... Kiedyś grałem knightem, wziełem sobie pałki ( doradzili mi tak koledzy ). Teraz znowu wybrałem knighta, poszłem swordy narazie mam longsworda, skille 35/35, 8lvl, 2k w depo ( odkładałem na spike sword'a ). Noi co jak myślicie, zmienić swordy na axe ?
Dzizas człowieku, nie sugeruj się tak opiniami innych, walcz czym chcesz, bo z takim podejściem do niczego nie dojdziesz ;)

Tomek on Aldora
20-05-2005, 22:36
Ja wole swordy. :D SWORD RULES

Piotrek10
21-05-2005, 07:51
Zmieniłem na axe i jestem bardzo zadowolony. Nawet taki barbarian axe jest lepszy od spike sworda, w pzyszłości kupie sobię knight axe, który co prawda jest troszkę gorszy od fire sworda, ale potem nadchodzi FIRE AXE który jest lepszy od bright sworda. Jeżeli jesteś knightem, bierz axe ! Są one tańsze od swordów i łatwiej dostępne. Nie zastanawiaj się drogi knighcie, bierz w axe i wymiataj !!!

Gzaruś
21-05-2005, 21:20
potem nadchodzi FIRE AXE który jest lepszy od bright sworda.

Że fire axe jest lepszy od bright sworda to chyba dużo osób się będzie sprzeczało

Wg. mnie fire axe jest lepszy na samotne hunty, a bright sword dużo lepszy do blokowania (zresztą na samotne expienie też, bo cie żadziej potwory hitną)

xemmoe
21-05-2005, 21:55
potem nadchodzi FIRE AXE który jest lepszy od bright sworda.

A pżniej nadchodzi Stonecutter Axe (http://www.tibia.pl/items.php?sort=item&id=59), który jest lepszy przecież od SovA...
Człowieku między axe i swordem nie ma zwycięzcy.
Bierz to co Ci sie bardziej podoba.

Gzaruś
21-05-2005, 22:07
A pżniej nadchodzi Stonecutter Axe (http://www.tibia.pl/items.php?sort=item&id=59), który jest lepszy przecież od SovA...
Człowieku między axe i swordem nie ma zwycięzcy.
Bierz to co Ci sie bardziej podoba.

Że Stonecutter axe jest lepsze od magic sworda to też sie ludzie będą sprzeczać.

xemmoe
21-05-2005, 22:14
Że Stonecutter axe jest lepsze od magic sworda to też sie ludzie będą sprzeczać.

Hmmm... nie zrozumiałeś.
To była ironia.
Koleś gada że f axe lepsze od b sworda, a wiadomo że tego sie nie da udowodnić.
I tak nigdy na axe nie bede walić, bo co to za Knight?

Misiol
22-05-2005, 00:28
gracze uzywajacy axow beda musieli poczekac troche duzej na k-axe (5k)

lol ja swojego k axe kupilem za 1k

zajac Gro Sho
22-05-2005, 05:15
lol ja swojego k axe kupilem za 1k
cena zalezy jedynie od serwera ale i tak jestem za axe poniewasz sa tansze i mniejwiecj tak samo mocne

Gzaruś
22-05-2005, 09:43
Hmmm... nie zrozumiałeś.
To była ironia.
Koleś gada że f axe lepsze od b sworda, a wiadomo że tego sie nie da udowodnić.
I tak nigdy na axe nie bede walić, bo co to za Knight?

Hehe już rozumiem :]

Misiol
22-05-2005, 14:08
Ja walcze axe bo sa bardzo mocne. mam dopiero 15 lvl, skille 43/40 i juz co najmniej 3 razy solowalem cyca.

Trenei
23-05-2005, 15:32
Jest tu tyle tych tematów że mi sie zygac chce . Ale jesli milabym odpowiedziec na twoje pytanie to wybałbym na twoim miejscu Axe. Ponieważ mają najwięcej ataku a jeszcze razpowtarzam ze def przy broniach nie liczy sie bardzo . Blood hity zalerzą od dobrej tarczy X(

Gzaruś
23-05-2005, 19:15
Jest tu tyle tych tematów że mi sie zygac chce . Ale jesli milabym odpowiedziec na twoje pytanie to wybałbym na twoim miejscu Axe. Ponieważ mają najwięcej ataku a jeszcze razpowtarzam ze def przy broniach nie liczy sie bardzo . Blood hity zalerzą od dobrej tarczy X(

LOL człowieku wszystko wiesz, a nic nie wiesz. Def. w broni daje tyle co def. w tarczy czyli jak masz Bright Sworda i Wooden Shielda to tak jakbyś miał
Fire Axe i Beholder Shielda (chodzi o def).

slimaczek
23-05-2005, 19:34
Przeczytałem tylko połowe topicu, gdyż więcej przyznam że mi się nie chciało :P Cóż, dla mnie axe i swordy są dla mnie takie same, jeden lepszy atk a drugi def. I prosze, nie mówcie że def broni się nie liczy jak masz lepszy def tarczy bo to by było bez sensu. Jedyna różnica to taka że axe ringów jest dużo wiecej mimo to że z leaderów częściej wypada sword ring niż z dwarfów (pewno dla tego ze dużo więcej ludzi hunci na guardach i soldkach niż na leaderach). Ja sam używam swordy bo w poradniku było napisane że swordy są najlepsze ale są dla tych co zamierzają grać w tą grę długo (a nie pisało nic o axe ringach, i o tym ze ta treśc była idiotyczna :P)

Wiet
25-05-2005, 17:17
To mniej wiecej jest tak:

Axe:
+Tansze
+Ciekawsze
+Dmg Lepszy
+Łatwa dostepnosc axe ringów :)
+Na początku (nowych servach) można z łatwoscią kupić barb axe

Swordy:
+Do blokowania najlepsze
+Ice Rapier
+Praktyczniejsze

Axe 5:3 Sword

No axe chyba lepsze xD

siriusz
25-05-2005, 21:44
ja mam knigta i wale z axe dlatego, że są one lepszy od swordów a takie same jak club mało tego sąone bardzo tanie w stosunku do swordów

1. axe
2. club
3. sword
4. fist (lol hehe tylko tak dla jaj to wpisalem) :) :) :)

Gzaruś
26-05-2005, 10:19
ja mam knigta i wale z axe dlatego, że są one lepszy od swordów a takie same jak club mało tego sąone bardzo tanie w stosunku do swordów

1. axe
2. club
3. sword
4. fist (lol hehe tylko tak dla jaj to wpisalem) :) :) :)

Ehh.... cluby to może są dobre dla knighta do 20lvl, bo są tanie, ale potem
na 30-50lvl+ będziesz żałował cluba, bo jakbyś wybrał axe miałbyś lepszy atak, a jakbyś wybrał sword miałbyś większą obronę. Bright sword ma o 18 def. więcej od skull staffa więc...Na annihilatorze można zdobyć magic sworda i jest dużo graczy, którzy przerzucili się z cluba na axe/sword.

A kto ci naopowiadał takich głupot, że club jest taki sam jak sword?

siriusz
26-05-2005, 21:30
Ehh.... cluby to może są dobre dla knighta do 20lvl, bo są tanie, ale potem
na 30-50lvl+ będziesz żałował cluba, bo jakbyś wybrał axe miałbyś lepszy atak, a jakbyś wybrał sword miałbyś większą obronę. Bright sword ma o 18 def. więcej od skull staffa więc...Na annihilatorze można zdobyć magic sworda i jest dużo graczy, którzy przerzucili się z cluba na axe/sword.

A kto ci naopowiadał takich głupot, że club jest taki sam jak sword?

to nie głupoty sam sie o tym przekonałem. A może masz racje bo przecierz clubami sporo nie wale ale swordy i tak są według mnie do d...

Gzaruś
27-05-2005, 12:00
Tu nie chodzi o to, że ty lepiej bijesz tylko, że jak masz sworda to ciebie mniej biją (lepszy def.).

Marcin wymiatacz
31-05-2005, 18:28
Ja uważam że cluby sa najlebsze do 8lvla(rook), axe są najlebsze od 8 do 30-40lvla, swordy są dobre od 40lvla i w góre do 100lvla. Na 100lvlu axe i swordy są mniej więcej takie same chociaz ja od 100lvla bym wolał axe.
Axe są najlebsze chociaż powinno sie dodac kilka nowych axeów bo jest ich najmniej(z clubów axów i swordów) :cup:

bambus1551
01-06-2005, 17:01
Ja tam mam skile 69\67 mam d-lance muj best hit to 204 w dragona muj koles ma skile 76\74 i jego best hit z gsa to 189. Dla tego uwazam ze axy som lepsze nawet jesli gs ma wiencej obrony od d-lancy.

...:::Mareczek:::...
01-06-2005, 17:11
AXE RULEZ
Axe maja wiecej ataku i po zrobieniu anni to masz stonecuttera ktory jest lepszy od magic sworda. duzo ludun gadalo ze sword ma wiecej defa i jest lepszy, a nie wiem czy wiece ze najlepsza obrona jest atak

Gzaruś
01-06-2005, 19:05
Ja tam mam skile 69\67 mam d-lance muj best hit to 204 w dragona muj koles ma skile 76\74 i jego best hit z gsa to 189. Dla tego uwazam ze axy som lepsze nawet jesli gs ma wiencej obrony od d-lancy.

Albo zbieg okoliczności, albo miałeś axe ringa...

Axe Master
01-06-2005, 19:33
Ja grałem swordami ale teraz zrobiłem nowego chara i wybrałem axe. Myślę, że axe jest lepszy od sword ponieważ ma więcej ataku a po qeście można zdobyć stonecuttura, który jest lepszy od magic sworda. Po za tym większa dostępność axe ringów :) Ja tam wole większe obrażenia zadawać (troche oberwać też można)

Moris
06-06-2005, 09:41
Ja takze caly czas walczylem swordami i mam ten sam problem jak kolega ktory zalozyl ten tema ale jakos nie mam przekonaniado axe chociaz kusi mnie by zaczac axe walczyc a co do ringow to z tego co slyszalem po zrobieniu pewnego questu sa dosc tanie nawet sword ringi u npc...
wydaje mi sie ze ktos powinie to podsumowac albo zrboic ankiete co leprze wiem ze juz taka byla ale nie na wszystkie bronie tylko poruszone w temacie...
Chcialem na nowym serverze zaczac axe ale mysle ze jednak dalej sword
i dalej mnie nurtuje pytanie czy Axe czy Sword :(

Evul Indigo
06-06-2005, 13:25
Gimli, na niektorych swiatach cena Fire Axe waha sie 10k-12k. Wg mnie nie jest to az tak duzo. Za to Bright Sword kosztuje ~20k.
Ja wybralem axe. Nie jest to moze lepszy typ broni od swordow, ale sa o wiele tansze i latwiej dostepne. Na nowych swiatach przewaznie ludzie uzywaja axe (Barbarian, potem Dwarven, Knight, Fire).

ZAX
07-06-2005, 20:31
moim zdaniem lepsze są swordy
axe przeważnie są dwóręczne i dlatego nie nadają się do blokowania ;(

S.P.M
07-06-2005, 21:46
moim zdaniem lepsze są swordy
axe przeważnie są dwóręczne i dlatego nie nadają się do blokowania ;(
Bardzo, bardzo mądra wypowiedź :D
Jak kolego nie wiesz, to się nie wypowiadaj, proszę.

Repos
07-06-2005, 22:42
Nie wiem gdzie to dac, a nie chce mi sie temetu zakladac, wiec mam pytanie
o Naginate jeste 2 reczna i ma 25 defa, czy przy shieldingu ~67 i dosc dobrym eq bedzie mozna nia epic na cycach z minimalna strata uh? Aha 28lvl+

Cider
07-06-2005, 22:53
Szczerze to watpie zebys zaoszczedzil uhy na takim expieniu :p .
Moze gdybys mial wyzszy level i skile.... tylko czemu naginata ?, jak na 2 reczna bron ma slaby atak, nie lepiej zaopatrzyc sie w d-lance i wtedy isc na cyce ?
Pozatym watpie zebys na 30 levelu dawal rade, tzn.zalezy gdzie chcialbys expic na tycg cycah, bo np.pod thais na polu dasz rade ale w jaskini nie zdazysz wybic albo za duzo uhów pojdzie.
Radzilbym ci nabic 70/70 i wziac 1 reczna bron i tarcze conajmniej crown albo meduse i wtedy mozesz bic na ludzie cyce :)

Repos
07-06-2005, 23:05
up@ Normalnie uzywam v-shielda + faxe, pzry expieniu w ms mi bardzo malo uh idzie, glownie wtedy gdy wiecej cycow jest 3+. a co do tych cyckow pod thais, to tam sie je najpiew lekko luruje a potem gfb, potem wysatczy szybko podejsc do spawnu cycow(3 takie male pokojiki) stanac w przejsciu i lac pojedynczo.

a na pomysl za naginata wpadlem dlatego bo ma wiecej defa niz dlance, a przy d lancy nawet na balansie zuzywalem wiecej uh niz przy tarczy+axe.

Lord Fakolpet
08-06-2005, 15:44
(..)

uwazam sie za doswiadczonego w tej sprawie gdyz gralem juz 6 knightami w tym tylko jeden stanal ponizej 60 lvl a dwuch wyprowadzilem powyzej 100 (jeden swordy i drugi axe)(..)

ehe jaasne...

Kawiorex
08-06-2005, 22:18
Hit from the BONG

pydyssz
Chce ktoś w*******??

B@rY
08-06-2005, 22:35
Jesli przymiezasz sie na częste blokowanie to polecam SWORD.
Lecz gdy chcesz być tak zwanym "solo fighterem" to leprzy AXE.
Wybur nalezy do Ciebie

Moris
10-06-2005, 01:29
osobiscie wole swordy nie wiem czemu moze dlatego ze jakos prostrze sa do zrozumienia :P
natomiast do axe nic nie mam no ale tu problem tych ringow w tym axe zdecydowanie wygrywa ale po pewnym quescie moze to sie zmieni :]

Elius Zuan
10-06-2005, 08:01
Ja tam wole swordy. To broń w sam raz dla sorcerera. Lekkie, mocne... Axy są ciężkie jak księżyc, a ich koszmarny defense eliminuje je w moich oczach. Sorcerer ma mało capa.

Septer
10-06-2005, 08:52
Ja tam wole swordy. To broń w sam raz dla sorcerera. Lekkie, mocne... Axy są ciężkie jak księżyc, a ich koszmarny defense eliminuje je w moich oczach. Sorcerer ma mało capa.

Chyba żartujesz, dla sorca najlepsze to sa cluby. Taniutkie jak jasna cholera, bo już od razu możesz mieć za darmochę właściwie dragon hammer, który ma taka taki jaki fire sword... i taki dragon hammer całkowicie wystarcza Ci do wyexpienia któregoś tam level-u, bo silny mag nie używa już potem wcale broni, tylko chodzi z shieldem i runami!

Moris
10-06-2005, 11:38
ehh tu chodzi raczej o najtow a nie o magow ale skoro juz zostali wlaczeni to powiem tak nie ma znaczenia w sumie czym magy walczy bo potem i tak vedzie z dwiema tarczami chodzil to juz jest tylko kwestia gustu ale to juz jego sprawa i tak jak kolega mowi lepiej jest sorcerem walczy w clubie bo ladniej wyglada ja jakbym mial magiem grac tez bym wybral club bo tak groznie sorc ze SS wyglada :P

Falcon
11-06-2005, 19:57
O ile dobrze wiem, to dwie tarcze nie zwiekszaja obrony, w stosunku jakbys jedna mial. Chyba ze sie cos zmienilo :D

Filip Helikopter
13-06-2005, 18:23
Axy tańsze od swordów???Buahahahahahha :p Na moim swiecie Bright sword kosztuje 30k GS ok. 80k a fire axe ok.74k :]

biglol
28-03-2006, 14:47
Jesli chodzi o wyzszy lvl(niewiem co ty uwazasz za wyzszy lvl mi chodzi tu o 100 i w gore) to wybrales bardzo dobrze sca ma o 2 ataku miecej nic sov jest ladniejsze i ogolnie axe sa lepsze od sword;)

Moddox
28-03-2006, 15:16
Axe są na początku droższe od swordów, ponieważ fire axe można zdobyć tylko z demona lub z questa od 60lvla, a bright sword jest z questa od 45 lvla. Po około roku istnienia serwera (zależy jakie PG jest, jak ludzie szybko expią to dużo szybciej) ta sytuacja się zmienia, ponieważ FA kosztuje około 10k, a BS około 15k. Giant sword również jest droższy od Dragon Lance, ale tylko przez kilka miesięcy. Potem, kiedy ludzie masowo huntują demki, to GSy się robią tanie, a DL cały czas ciężko zlootować chociażby z BK. Nie wiem czemu nikt clubów nie bierze pod uwagę. One są najlepsze na nowych światach oraz dla newbie, ponieważ gdy się zaczyna grać na starszym serwie o wiele łatwiej nowicjuszowi zarobić na war hammer niż na DL/GS. Cluby polecam dla newbie, a axe i swordy dla bardziej doświadczonych. Jeżeli miałbym wybierać z tych dwóch, wybrałbym axe, ponieważ sam nim walczę i narazie idzie nieźle. Swordy są słabsze, szczególnie porównując BS do FA. Nie przeszkadza mi mały def broni, więc wybieram AXE.

Lord kasztanowiec
28-03-2006, 15:16
ja bym wybral axe ze wzgledy na to ze tansze sa axe ringi i axe maja wiecej ataku i sa lzejsz ejak mi sie wydaje ;p

zwiastun ciemnosci
28-03-2006, 16:45
Axy tańsze od swordów???Buahahahahahha :p Na moim swiecie Bright sword kosztuje 30k GS ok. 80k a fire axe ok.74k :]

własnie! na twoim świecie! -.- ja hmm... wybrałbym Axe :) mają duży atak a po co komu def w broni? od bronienia się jest tarcza...

szymon287
28-03-2006, 16:56
własnie! na twoim świecie! -.- ja hmm... wybrałbym Axe :) mają duży atak a po co komu def w broni? od bronienia się jest tarcza...
serio tak uwarzasz? to zblodz sobie fa gs a bs bedziesz widzial roznice -.-

Adges
28-03-2006, 17:54
ja tam wole axe bo jak wyszlem z rooka dostalem d lance f axe c shielda i c helma i sie tak jakos zaczelo :)

Cristiano Lisek
28-03-2006, 18:58
dla przykladu dajmy takiego zerka. ze sworda on nam bedzie zadawal mniejsze hity my jemu tez czyli co za tym idzie bedzie duzo tych hitow a z axe szybko go ubijemy czyli on nam bedzie zadawal wieksze hity ale i mniej tych hitow. gorzej jak sa 2 zerki to wtedy sword lepszy ;p
ale za to z axe lepiej ubic potwoki co bija magia bo od naszego defa to hity nie zaleza a z axe ubijemy takiego szybko latwo i przyjemnie.
ogolnie:axe=duzy atak=szybszy exp ;p
ja jestem dumny z mojego kochanego axe

Knight Patryk
28-03-2006, 19:01
Axe roXor.SoV w porownanio do SCA to dla mnie qpka.Badz jak zerk.Wybierz axe:]

Nerqo
03-04-2006, 23:16
Siedze i czytam ten temat ponieważ moi koledzy wychwalaja się ze bs lepszy jest od F-Axe....zaczynam im przyznawac rację ale w pewnym momecie wpadłem na takie cuś :P Skoro F-Axe ma mniej defa (dostajemy czasami wieksze hity) to knightowi uzywajacemu AxE szybciej leci Shelding ? Jeżeli by było tak jak mowię to ax'y były by lepsze......Co do tematu lepsze dla mnie są AXE!

P.S : Sam uzywam AxE i jest mi z nimi dobrze :faceoff:

Tzuful
04-04-2006, 02:10
Z axe waliłem do 60 lvlu a ze sworda waliłem do 41 lvlu i według mnie axe lepsze. Może na nowym serverze się później zdobywa i jest droższe, ale z axe się szybciej expi. Dlka jest dla mnie lepsza niż GS. Lepiej szybciej zabić potworka niż długo go tłuc otrzymując mniejsze obrażenia. W broniach dwuręcznych def niema dużego znaczenia.

Tzuful
04-04-2006, 02:12
Skoro F-Axe ma mniej defa (dostajemy czasami wieksze hity) to knightowi uzywajacemu AxE szybciej leci Shelding ? Jeżeli by było tak jak mowię to ax'y były by lepsze......

Shielding nie zależy od hitów jakie Ci potworki zadają.

Nerqo
04-04-2006, 09:57
Shielding nie zależy od hitów jakie Ci potworki zadają.

Aha sorry mój bład. Lecz na wiekszych skillach raczej z bronią która posiada mniej Def. bedzie sie expiło lepiej niż z bronią ktra ma dużo defa bo im wieksze skille tym mniejsze hity dostajemy...a Atk. się też przyda(ale zobaczmy....bs ma Atk. 36 Def.30 a F-Axe ma Atk. 38 Def 16 więc roznica atk jest nie duza a róznica def aż o 14 mniejsza) ....dla mnie chyba Bs i F-Axe są takie same.....wkońcu CipSoft zrobił bronie tak , aby one były jednakowe :confused: ?

Slait
04-04-2006, 10:07
Ja Powiem Tak

SCA Rzadzi :)))

SCA > MAGIC SWORD

slawekmag
04-04-2006, 12:00
Dodając statsy ataku + obrona lepszy jest sword (niewiele) Wybierając axe będziesz niczym zerk. A do blokowania przecież można założyć sword bo def sworda nie podchodzi pod skill sworda.

Oskar111
04-04-2006, 14:13
W broniach dwuręcznych def niema dużego znaczenia.
porownaj gs i d lance 6 pktow obrony roznicy = z d lance tracisz kilka-kilkadziesiat hp wiecej (w zaleznosci od potwora) lekki waste uhow? (mimo szybszego(nieznacznie a jednak) zabijania potworow)

tasamko
04-04-2006, 14:27
porownaj gs i d lance 6 pktow obrony roznicy = z d lance tracisz kilka-kilkadziesiat hp wiecej (w zaleznosci od potwora) lekki waste uhow? (mimo szybszego(nieznacznie a jednak) zabijania potworow)

z DL czy Gsem expi sie na takich levelach ze te kilka hp nie robi roznicy z drugiej strony Dl ma o 1 wiecej ataku wiec szybciej zabijesz potwora :P

imho wole axe bo sa
-tansze
-lepsze do expienia
-ladniejsze

pozatym wiadomo ze zwolennicy swordow beda bronic swordow a zwolennicy axe topory :S

yattaman
04-04-2006, 15:13
Sword - Uzywam ich postacia na Pacerze, dlatego ze z bp Ice Rapierow moge bezproblemowo wziac draga na pare hitow na 20 lvl. Poza tym nie tylko main sie liczy - swordy to ulubiona bron rookstayerow, chociaz niektorzy uzywaja clubow zeby oszczedzic kasy na katane(1 def nie robi roznicy). Ale jak komus na rooku wypadnie poison dagger z mino, to juz bedzie pewne ze dzieki temu nozykowi zdecyduje sie na swordy :).

Axe - Uzywam ich postacia na Harmonii, dlatego ze maja duzo ataku wiec nie mam zadnych problemow w zabiciu valkirii na 10(na 9 tez nie mialem,bije z double axe)lvlu, ze skillami 32/28.

Club - Club nie jest wcale zly. Np. taki warhammer to gostek chcial po 300 gp sprzedac, a on ma 45 ataku(1 mniej niz GS), a def sie nie liczy. A poza tym inne bronie z clubow tez nie sa drogie(z wyjatkiem skull stafa). Wada jest to, ze na 100 lvlu, na anihilatorze jest tylko sword i axe, a thunderhammer mozna zdobyc tylko po zdymaniu orshabaala.Ale 100 lvl to co najmniej rok grania.

Sannynet
04-04-2006, 15:20
Powiedzmy sobie szczerze.. nie ma kompletnie żadnej różnicy.. szczerze to bym szukał tych różnic gdzie indziej.. przede wszystkim w swordzie jest ice rapier.. czego brak po stronie przeciwnej.. nie jest to jakies praktyczne rozwiazanie.. ale zawsze mozna sie wiekszym best hitem pochwalic ;). Zwróciłbym też uwagę na 'wypadalność' ringów. Oba typy można kupić u dżinów fakt.. ale na rynku tańsze są axe ringi jako że lecą z soldierów i guardów. Sword ringi tylko z liderów. Więc tu plusik dla axe. Kolejna sprawa.. porównanie atk obu typów broni.. nie widze sensu wykłócać się.. nawet przy mega skillach z wysokim lvlem większy atak o 2-3 to 3-6 dmg więcej. Więc argument że szybciej ubiję potwora nie jest zbyt dobry. Bo różnicę będzie można zauważyć po 100 ubitych potworach :P. Def też do mnie nie przemawia.. ani waga bo knajt ma dużo capa. Uważam całą tę kłótnię za bezsens.. każdy wybiera co woli.. jak woli cluby też ok.. lekkie i zawsze szansa na TH z Orsha jest mimo że nikła.. każdy wybiera co lubi.. voila.

Vil
04-04-2006, 16:08
Sword - Uzywam ich postacia na Pacerze, dlatego ze z bp Ice Rapierow moge bezproblemowo wziac draga na pare hitow na 20 lvl.

35x 'ha' <crazy laugh>

Axe - Uzywam ich postacia na Harmonii, dlatego ze maja duzo ataku wiec nie mam zadnych problemow w zabiciu valkirii na 10(na 9 tez nie mialem,bije z double axe)lvlu, ze skillami 32/28.

Brawo mistrzu Yoda !

a on ma 45 ataku(1 mniej niz GS), a def sie nie liczy.

Nie, wogole..

Ale 100 lvl to co najmniej rok grania.

Och.

Dragonit
04-04-2006, 16:38
Lol jak iwdze niektóre wypowiedzi to mi sie cche ************

1.Ktos napisał,że swordy są w sam raz dla sorców i druidów.Lol,kto tak uważa powiniein skonczyc z tibia.

2.obrona jest o wiel mniej ważna od ataku,gdyż do obrny ma się też tarcze,a do ataku nic wiec fire ae jest lepsze od bright sworda.

3.Każdy iwe,że każdy noob i newbie walczy swordami.Z czego to wynika?ze chorzy ludize walczą swordami i walczyliby nawet,jakby nawet najsłabszy axe mial 50 ataku.Co do samego axe vs sword,to axe są tańsze,lżejsze(tylko knight axe jest ciężki)mają najlepszą broń dwuręczną i jest na nie wmneijsyz popyt,gdyż neiarz po depo chodzi nawet 3 ludzi chcący kupić np.fire sworda,a fire axe lub kngith axe prawei nic.Do tego swordy są nudne.Zauważcie też,że ponad 90% ludiz walczących swordami ma na 20lvl skile 40\35,a wszyscy walczący axe mają dobre skile.Ze wszyztkich znanych mi osób tlyko ja walczyłem moją pierwszą postacia,druidem,axami.

Co do pierwszego postu:Nei dałes ciała,twoi koeldzy sa ******* a ty dokonałeś świetnego wyboru,gratz

Vanzi
04-04-2006, 18:22
Lol jak iwdze niektóre wypowiedzi to mi sie cche ************

1.Ktos napisał,że swordy są w sam raz dla sorców i druidów.Lol,kto tak uważa powiniein skonczyc z tibia.

2.obrona jest o wiel mniej ważna od ataku,gdyż do obrny ma się też tarcze,a do ataku nic wiec fire ae jest lepsze od bright sworda.

3.Każdy iwe,że każdy noob i newbie walczy swordami.Z czego to wynika?ze chorzy ludize walczą swordami i walczyliby nawet,jakby nawet najsłabszy axe mial 50 ataku.Co do samego axe vs sword,to axe są tańsze,lżejsze(tylko knight axe jest ciężki)mają najlepszą broń dwuręczną i jest na nie wmneijsyz popyt,gdyż neiarz po depo chodzi nawet 3 ludzi chcący kupić np.fire sworda,a fire axe lub kngith axe prawei nic.Do tego swordy są nudne.Zauważcie też,że ponad 90% ludiz walczących swordami ma na 20lvl skile 40\35,a wszyscy walczący axe mają dobre skile.Ze wszyztkich znanych mi osób tlyko ja walczyłem moją pierwszą postacia,druidem,axami.

Co do pierwszego postu:Nei dałes ciała,twoi koeldzy sa ******* a ty dokonałeś świetnego wyboru,gratz
Po przeczytaniu tego postu zupełnie nie dziwię się że udało ci się osiągnąć 12 lv.

Michałeq
04-04-2006, 19:17
Wg mnie najlepsze są swordy ^^ ale wszystkie bronie mają swe zady i walety (wady i zalety jak ktoś woli -.-)

Club - tanie i w miarę dobre B)
Rook - Mace - tanie i dobre
Początki na mainie - battle hammer/morning star nawet są ok ;]
tzw. "faza późniejsza" - draggy hammer - ciężkie :/
nieco większy lvl - skull staff - lekkie, średni atk, maly def
dwuręczna - wh - stosunkowo mały atk, masakra jeśli chodzi o defa, za to na każdą kieszeń ;]

Sword - dobry atk, mała waga jednoręcznych, duuży def
- Katana/Carlin sword/posion dagger - duży atk i def
- sepent/spike sword - lekkie, w miarę drogie jak na początkujących
- fs - leciutki, duży atk, def nieco mniej
- bs - poprawiony atk w stosunku do fsa, jego siłą jest def ;]
- gs - atak tylko 0 1 mniejszy od d lance, ale za to def aż o 6 większy (to tak jakbyś przy jednym miał studded shielda a przy drugim battle shielda :P)
+ SoV - niezły atk duuuży def, ale tylko z anni~

Axe - atk roxx def suxx, nawet lekkie (oprócz k axe)
- hatchet - eeeee.... n/c xD
- barb axe - nawet dobry i tani
- k axe - niezly atk, dobry def...
- f axe - atak wymiata, obrona jak w erze kamienia łupanego
- d lance - 47:16 - co tu duzo mowic; lepiej z gsem sie expi
+SCA ;] kosmiczny atk; dobry nawet defik ;]

Aha, nie brałem pod uwagę magic longswordów, etc; tyllko bronie w miarę dostępne ;]. Mam nadzieję, że wyjaśnione tu zostało już wszystko; i jeszcze jedna kwestia, mianowicie skillowanie.
Crowbar - wymarzona broń do skillowania, club i studed club - tu good
Knife/ dagger/rapier/short sword/sabre - duże zróżnicowanie, praktycznie na każdych skillach można wszędzie trenić
Sickle/ axe/ hand axe - tu troche mniejsze :P

Vil
04-04-2006, 19:51
Zauważcie też,że ponad 90% ludiz walczących swordami ma na 20lvl skile 40\35,

Nie patrzac daleko, top2 expa w Tibii.

Sannynet
06-04-2006, 02:41
(..)Do tego swordy są nudne.(...)

Czytając takie teksty jestem zdecydowanie ZA aborcją. A taki axe zaśpiewa, zatańczy makarene i opowie kilka dowcipów.

Gdyby def broni nie miał zadnego znaczenia CIP by tego nie wprowadzil.

corridor
07-04-2006, 22:38
Ja jak kiedyś grałem knightem to też używałem axa. Wg mnie axy są o niebo lepsze od swordów :cup: . Axe to dobra sprawa najpierw latamy z knight axem który kosztuje nie za wiele (1k - 1.6k) a później f axe i jazda cena też nie aż taka straszna (8k- 13 k) Ale przecież nie można nikomu nic narzucać tzn. jeden woli axa jeszcze inny sworda a następny cluba ;)
( jak w życiu B) )

Dancios
08-04-2006, 14:48
Według mnie axe sa zdecydowanie lepsze:
1 Większy atak
2 Niezbyt wysoka cena (na większosci servow)
3 Mała waga
4 Ładniej wyglądają ( rzecz gustu)

Sam mam knighta na axe i nie żałuje tego wyboru:)

Magik van Kamikadze
08-04-2006, 23:32
Ps. Najlepsze obecnie co jest to Stonecutter axe i Magic Sword (obydwa tak samo dostepne), axe ma wiekszy troche atak a sword obrone.

moim skromnym zdaniem najlepsiejsze jest Greate axe (chyba:D)

a jak chodzi o axe vs sword to ja wole axe poniewaz DL jest lepszy niz GS nie w att tylko w cenie.Robilem duela z kolega i wygralem (ma lepsze skile ja 67 on 68 ja dl on gs do 3 uhniec :P)

O.o nie zlukalem tego wczesniej szczegol ze sa rzadkie
Golden- Halberd Attributes: Atk: 50 Def: 30
Twin Axe- Attributes: Atk: 45 Def: 24
i kto powie ze axe nie wymiata:D

a oto linki
http://tibia.erig.net/Golden_Halberd
http://tibia.erig.net/Twin_Axe

i jeszcze jedno
Great Axe Atk: 52 Def: 22
http://tibia.erig.net/Two-Handed_Axe_Weapons
na samym koncu:D

Matux
08-04-2006, 23:49
Hmm...:cygaro: jak dla mnie lepszą bronia jest "axe" ponieważ jest wiekszy wybor i nie wysoka cena ;)

Ertil
09-04-2006, 00:12
Wg mnie axe są poprostu lepsze.Co prawda są gorsze do blokowania ale lepiej sie z nimi expi.A od Stonecuttera Axe niema chyba lepszego atk. :>

cahir_the.wolf
09-04-2006, 15:02
Ice rapier to jaka ladna ozdoba sluzy a nie bron do atakowania, wolalbym warlord sword albo magic longsworda. Co do tematu to uwazam ,ze nie wybrales najgorzej prawde mowiac to axe'y nie sa zlymi broniami ale przy dobrych skillach nie warto sie przerzucac stefa przyzwyczajenia.

tak sie sklada ze ice rapier nie sluzy tylko do kladzenia na wystawce :P
bardzo duzo knightow go uzywa podczas wojen i pk huntow :D
knight ze skilami 90 w sword moze z niego walnac nawet 200+, a eternal oblivion to juz lepiej nie mowic :D:D:D:D:D

keyu
09-04-2006, 15:44
knight ze skilami 90 w sword moze z niego walnac nawet 200+, a eternal oblivion to juz lepiej nie mowic :D:D:D:D:D

Lol knight ze skillami 90..
Ja juz na skillu 78 z gsa walilem po 200+ (te najlepsze udezenia)
knight 90 skille + ice rapier = ~400 dmg tak mi sie zdaje

@topic
sa plusy i minuy i axe i sworda
Sword
+duzy def
+dobry dla blokera
-drogie
-ciezkie (gs)
-ringi (drogie)
Axe
+duzy atak, wiekszy niz swordy
+latwo dostepne i tanie ringi
+mniejsza cena niz miecze
-slabe dla blokera
-ciezej dostepne niz swordy

Pavelwizle
09-04-2006, 21:54
Z tego co slyszalem AXE jest o wiele lepsze od swordow ale skoro mam sie wypowiedziec to koles na 150 lvl bierze sobie 70 mastera na 2 hity jak mu wejdzie hit z ice rapiera powyzej 200+ i exori ... wiec jezeli chcesz zostac pro graczem to polecam swordy na przyszlosc szczegolnie na serv PVP

Raiderek
09-04-2006, 22:50
OMG,
Bezsensowny Topic,
Walisz czym lubisz, trenisz to co chcesz.
Każdy ma inny Gust.
Jeden woli więcej Defa, iny więcej Ataku.
Do porozumienia nigdy nie Dojdziecie, (wedugł mnie

Żeby nie było że się czepiam.....
-Ja tam wole axe, jakoś zawsze lubiłem odrąbywać kawałki ciał, bigać z Giga Toporem/Halabardą. Tak mi się kojarzy mój knight.

Może by Zrobić sondę:
-Czym walisz/Czym waliłbyś jako knight
Club/Axe/Sword

kokos@
09-04-2006, 23:17
Ludzie ale przeciesz do blokowania jesli sie klepie axe to i tak mozna brac bs'a bo i tak sam shield sie liczy wiec bedzie tak samo sie bloczylo cos jakbysmy poszli w swordy wiec tu nie widze problemu zadnego:]

Jacko
09-04-2006, 23:56
OMG,
Bezsensowny Topic,
Walisz czym lubisz, trenisz to co chcesz.
Każdy ma inny Gust.
Jeden woli więcej Defa, iny więcej Ataku.
Do porozumienia nigdy nie Dojdziecie, (wedugł mnie

Żeby nie było że się czepiam.....
-Ja tam wole axe, jakoś zawsze lubiłem odrąbywać kawałki ciał, bigać z Giga Toporem/Halabardą. Tak mi się kojarzy mój knight.

Może by Zrobić sondę:
-Czym walisz/Czym waliłbyś jako knight
Club/Axe/Sword

Niech kazdy nie pisze ze to bez sensu topic bo i tak kazdy chce sie o takie rzeczy pytac chocby dlatego ze wydaje mu sie ze uslyszy jakiś plus który go przekona do tego typu etc, mozna by tak komentowac wiekszosc topiców tak naprawde...

Vil
10-04-2006, 02:03
koles na 150 lvl bierze sobie 70 mastera na 2 hity jak mu wejdzie hit z ice rapiera powyzej 200+ i exori ...

a koles 90+ bierze 8 levelowca na 2 hity nawet bez rapierow..

takie porownania sa bez sensu.

Myslacy master nie da sie trafic z exori, myslacy master vs 150+ nie bedzie latal bez manashielda/ ssa. Myslacy master zwieje 150ek.

Skrzat
10-04-2006, 03:29
Ja wybralme sword pomyslcie:

EO wybral swordy a on jest GODem i pracuje w cipisofcie tzn zrobil ta gre i wie chyba co lepsze w tej grze co nie ? Jak by zrobil gre ze axe lepsze to by wybra axa a takto swordy rox. Pomyslcie ile znacie bajek o rycerzu z axe ??.......... no wlasnie a o rycerzu z swordem ??...... WIDZISZ !!!!

re down:

kazdy ma swoja teorie. A moze EO wybral poniewaz chcial zmylic ludzi. Moze kiedys sie dowiemy zdanie cipow co sadza o kazdej broni ;p? A wlasnie zaraz nam ktos wyskoczy i powie ze z czystej ekonomi wybral cluba xDDDDDDDDD. Ja tez mam 2 knightow jeden axe jeden z sword i teraz mam metlik w glowie :D

bosal
10-04-2006, 04:12
@Skrzat, ja wybralem axe z czystej ekonomi jest tansze i mocniejsze. Wracajac do Twojej filozofi, czy ktos widzial knighta z axe, ja widzialem :) pozatym Tibia to nieco inna gra chyba najwiekszym kontrastem to to ze Palladyn jest lucznikiem, a nie jezdzcem na koniu :wasacz:

Duch Niespokojny
10-04-2006, 05:54
Galahad Wyrmsbane on Chimera, when 100/100 with Sca, dueled me with 94/90 with Sca. I won due to my higher lvl and more hp.

Galahad dueled Sir Felipette, same lvl as me, same eq as me besides the weapon, a Sov and 102/100 skills at that time. Sir Felipette lost.

This proves that Sca is better than Sov.
To wypowiedz z forum Empery, z tematu o tym, czy lepszy jest Stonecutter Axe czy Magic Sword (Sword of Valor). Jak widać SCA jest chyba lepszy, tym bardziej, że dzięki jego większej sile ataku szybciej się nim expi.
Ogólnie to chyba większość knightów, zwłaszcza tym na najwyższych levelach używa toporów - szybciej się nimi zabija potworki a axe ringi są znacznie łatwiej dostępne niż sword ringi.

Inku
10-04-2006, 14:52
Ja należe do ludzi przepadającymi za swordami, niedawno wypróbowałem axe i mi sie podoba od dzis jade na axach. ale z czego ty będziesz waliłto tylko twoja decyzja

Pogromca Królików
11-04-2006, 14:20
Ludzie! Błagam was. Zrozumcie w końcu jedną podstawową i zasadniczą rzecz: w Tibii atak fizyczny jest podzielony na dwusekundowe tury. I mówicie ciągle, że z axe'ami wiecej pojdzie uhow. :/ Otoz gowno prawda. Wystarczy troche ruszyc mozgownica (czego wiekszosc z was nie robi niestety) Tak, ze swordem bedziesz mniej dostawal. Dostaniesz od potwora z bsem za 50 a z f-axem za 52. Ale tibia to jest gra podzielona na tury, zrozumcie to. Z f-axem szybciej zabijesz potwora, bo jak z f-axa trafisz w potwora za 70 to z bsa za 65. I gowno ci to da ze bedziesz mniej obrywal w poszczegolnych turach, skoro potwor ze swordem bedzie cie uderzal powiedzmy przez 10 tur a z axem cie bedzie uderzal przez 9 albo mniej tur i w efekcie stracisz sporo mniej hp a co za tym idzie uhow walczac axem. Az mi sie w brzuchu przewraca jak slysze glosy ze z axem to musisz miec wiecej uhow. No comment! To ze w jednej turze potwor cie trafi za 52 a nie 50 to nie oznacza ze stracisz wiecej uhow bo z axem cie potwor bedzie bil mocniej ale przez mniejsza ilosc tur i w efekcie uzytkownik axa traci sporo mniej hp nawet na potworach fizycznych takich jak guardy czy cyce! Jacy wy tepi jestescie, widzicie ze dostales o kilka hp mniej ze swordem w pojedynczym hicie i juz mniej uhow pojdzie tak? Bo potwor idzie zawsze na 1 hita i ma cie tylko raz szanse uderzyc tak? I jest tylko jedna tura? No comment zalosni jestescie ci co sie wspieraja mniejsza strata uhow przy swordzie, otworzcie oczy ludzie :/ A poza tym mam skill 85 w axe i zdecydowanie fire axem wygrywam duel z kumplem 91 sword ktory ma bsa. I nie gadajcie ze przypadek, bo bilismy sie z 10 razy z ful hp do red i on nie wygral ani razu! i zalozylismy taki sam eq dla wyrownania szans. Roznica w ataku jest bardzo zauwazalna, bije go o jakies 5-10 hp mocniej niz on mnie a przeciez ma o 6 skila wiecej wiec przestancie walic bzdury, wezcie se zrobcie knighta w jednym i drugim i zobaczcie o ile jest lepszy axe zamiast chwalic sworda bo eternal oblivion walczy swordami to juz swordy sa najlepsze i koniec tak? -.-

Miłosz
11-04-2006, 14:43
/\up
Zgadzam się z tym że są równe szanse w stracie uhów u axe i sworda(u f.axe szybciej rozwalisz a bsem mniej będziesz dostawał, na to samo wychodzi)
Dziwie się jedynie że ten twój kolega tyle razy przegrywał, ale to nieważne.
Bierzcie co chcecie, jeżeli niemożecie sie zdecydować czy sword czy axe to bierzcie club, bardzo szanowana broń a 100 lvl z clubem przynosi duży respect. Ja mam sworda, dlaczego?bo lubie, od urodzenia słysze legendy, ucze się na hiście gram gry z rycerzami mieczami, poprostu tak se wyobrażam mnie jako rycerza, a nie dlatego że oblivion czy seromontis ma sworda to odrazu wiedzą co dobre. Napewno każdy z was zastanawia się i bęzie zastanawiał nad zmianą broni, to normalne. A jeżeli naprawde chcecie mieć sword tak samo jak axe i niemożecie się zdecydować a niechcecie nic innego to rzuczcie monetą, orzeł miecz, reszka axe. Bo każda broń ma swoje plusy i minusy lecz są dobre tak samo i nigdy poprzez szukanie wad nieznajdziecie gorszej.

Pozdro.

Pogromca Królików
11-04-2006, 16:19
/\up
Zgadzam się z tym że są równe szanse w stracie uhów u axe i sworda(u f.axe szybciej rozwalisz a bsem mniej będziesz dostawał, na to samo wychodzi)
Dziwie się jedynie że ten twój kolega tyle razy przegrywał, ale to nieważne.
Bierzcie co chcecie, jeżeli niemożecie sie zdecydować czy sword czy axe to bierzcie club, bardzo szanowana broń a 100 lvl z clubem przynosi duży respect. Ja mam sworda, dlaczego?bo lubie, od urodzenia słysze legendy, ucze się na hiście gram gry z rycerzami mieczami, poprostu tak se wyobrażam mnie jako rycerza, a nie dlatego że oblivion czy seromontis ma sworda to odrazu wiedzą co dobre. Napewno każdy z was zastanawia się i bęzie zastanawiał nad zmianą broni, to normalne. A jeżeli naprawde chcecie mieć sword tak samo jak axe i niemożecie się zdecydować a niechcecie nic innego to rzuczcie monetą, orzeł miecz, reszka axe. Bo każda broń ma swoje plusy i minusy lecz są dobre tak samo i nigdy poprzez szukanie wad nieznajdziecie gorszej.

Pozdro.
Axy sa lepsze, bo przy takiej samej stracie uh, axami szybciej zabijesz potwory, a co za tym idzie szybciej expisz. A moj kolega tyle przegrywal bo widocznie 2 pkt ataku broni maja wieksze znaczenia niz 6 pkt skila melee wiecej. Zreszta nie jest to dziwne, nawet na rooku widac ze roznica pomiedzy katana a swordem jest duzo wieksza niz pomiedzy np 16 sword a 20 sword

Dragonit
12-04-2006, 18:00
Ja wybralme sword pomyslcie:

EO wybral swordy a on jest GODem i pracuje w cipisofcie tzn zrobil ta gre i wie chyba co lepsze w tej grze co nie ? Jak by zrobil gre ze axe lepsze to by wybra axa a takto swordy rox. Pomyslcie ile znacie bajek o rycerzu z axe ??.......... no wlasnie a o rycerzu z swordem ??...... WIDZISZ !!!!

LOl
nei znam żadnej bajki z rycerzem ze swordem,znam tlyko z rycerzami z mieczami.

Co do topicu to tak jak mowiłem(a ktos sie pytal) to swordy są nudne bo grasz i widzisz wokół ciebei dziesiatki noobów ze swordami,ogladasz fak i swordy mozna oszaleć

Po za tym wzyscy walczący axe majaą dobre i bardzo dobre skile,a ci ze swordami mają raczej słąbe(tlyko niektórzy maja dobre)

Miłosz
13-04-2006, 10:03
/up\
Awięc sądzisz że ci co wybierają swordy są cieniasami w skillach?
Od skillów niezależy jaka broń tylko jaki gracz, no i co z tego że nooby się swordami zajmują, kogo to obchodzi.Swordy są tak samo dobre jak Axe czy Club, niewiem jak możecie oceniać jakość broni po tym kto ma jakie skile.

Ps. Ja widziałem 52 knighta ze skilami 64 axa i co z tego?

Osirax
13-04-2006, 20:40
Ja wale z sworda i mi good jest malo uh zlazi itd.
A wali niewiele slabjej od axe :]

Dragonit
14-04-2006, 00:01
Ja wale z sworda i mi good jest malo uh zlazi itd.
A wali niewiele slabjej od axe :]

LOL
Z axe schodiz tyle samo albo mniej uhów/

Skrzat
15-04-2006, 06:04
LOl
nei znam żadnej bajki z rycerzem ze swordem,znam tlyko z rycerzami z mieczami.

Co do topicu to tak jak mowiłem(a ktos sie pytal) to swordy są nudne bo grasz i widzisz wokół ciebei dziesiatki noobów ze swordami,ogladasz fak i swordy mozna oszaleć

Po za tym wzyscy walczący axe majaą dobre i bardzo dobre skile,a ci ze swordami mają raczej słąbe(tlyko niektórzy maja dobre)

lol to sprawdz w slowniku angilsko-polskim i na odwrot co to znaczy SWORD OMG pomysl za nim cos piszesz

SmitH
15-04-2006, 12:54
Każdy wybiera broń do upodobań, ale trzeba przyznać, że większość osób wybiera sword'y na starszych servach, ponieważ wtedy niema pogoni za szybkim expem, a na nowym serverze niema czasu na szukanie broni więc kupują barbarian axe i jeżdżą z expem, no i różnica w używaniu jest tez dość duża ponieważ przy gs'ie rzeczywiście wchodzą mniejsze hity i w potwora i w samego używającego, a przy bs i fa to nierobi różnicy, chyba że biją cie 2 lub więcej potworów. Więc moim zdaniem jeśli planujesz zrobić 100+lvl wybrał bym axe ponieważ sca jest dużo leprze od sova(ponieważ można nosić shielda na którego będą wchodzić hity), a jeśli chcecie zobaczyć różnice to obejżyjcie sobie filmy h lvl najcików z podobnymi skillami a używający innych rodzaju broni.
Sry za błędy jeśli takie wysąpiły. :)

musc
15-04-2006, 13:23
ja osobiscie uzywam axe i wymiatam :D:D a jesli ktos powie ze zwalilem akcje poniewaz na huntah dostaje mocniej od potworkow to co za problem kupic se bs'a na hunty zeby blokowac?? napewno po jakims czasie sie zwroci ten wydatek

maciejd14
15-04-2006, 15:23
Ja wale axe i jest bez lipy mam skile 70/69 - rosna na 26 lvl.Mialem knighta co walil swordem ale wkurza mnie to ze gs tak holernie ciezki na niskich lvl to wezme gs ,k seta,stell helmet i buty i juz niemam prawie capa .a jak na niskim lvl wezme dragon lance + to co pisalem wyzej to mam o te 100 capa wiecej chyba :P.Nieiwem jak przy takich skilach walibym w dragona bo nie probowalem boje sie :) , axe ringi sa latwiej dostepne chociaz jak expilem 5 lvl drutem od 21 lvl do 26 lvl na guardach to nie wylecial zaden axe ring ale niektorzy maja szczescie i zbieraja bp w dzien .:) Swordy sa fajnieszne tylko dlatego ze maja lepsza obrone i wyglad :)

YoShMeN
15-04-2006, 15:52
Axe, axe axe !! i jeszcze raz axe :D co prawda trudno go kupic ( chodzi mi tu o fire axa ) ale jest spoko :) nio i latwiej sie dostac na lise najlepszego axa :D bo wszyscy ida w swordy. Tez wale z axów i to mi nie przeszkadza jak sie ma dobre skile to nie robi roznicy :) swordy i axy moim zdaniem sa na rowni jedyne co to club sux :P

Vizharan
15-04-2006, 15:56
na twoim miejscu wybralbym AXE !!!

po 1 ) sa ladniejsze :P (dl jest fajniejsza niz gs :P)
po 2 ) lzejsze :) (bardzo przydatne :P)
po 3 ) wiecej ataku :)
po 4 ) latwo dostepne ringi :)

ahhh pamietam te czasy...

ejch wrocmy do tematu 50 knight skile slabe(non-pvp) 74/70 i z dlance potrafilem walnac 210 w zerka :P oczywiscie z axe ringiem :)

wydaje mi sie ze axe sa lepsze i ladniejsze :P

nienazucam sie ale WYBIERZ AXY !! :D

ss dla niedowiarkow :)

http://img.photobucket.com/albums/v644/manaj/210.jpg

Vil
15-04-2006, 16:05
Walnalem praktycznie tyle samo z WH bez ringa ..

Bambus Freestyler
15-04-2006, 16:16
Axe wymiata... chociaz Eo na swordy ale... Moim zdaniem lepiej mocniej nawalac niz bloczyc cos komus... Na twoim miejscu bym nawalał axem i by bylo git!! Albo wiesz co.. najlepiej graj palem.. Nim zbytnio nie bendziesz miał dylematu do tego czym bic.. xD

Bambus Freestyler
15-04-2006, 16:18

po 3 ) wiecej ataku :)
po 4 ) latwo dostepne ringi :)

ahhh pamietam te czasy...

ejch wrocmy do tematu 50 knight skile slabe(non-pvp) 74/70 i z dlance potrafilem walnac 210 w zerka :P oczywiscie z axe ringiem :)

wydaje mi sie ze axe sa lepsze i ladniejsze :P

nienazucam sie ale WYBIERZ AXY !! :D

ss dla niedowiarkow :)

http://img.photobucket.com/albums/v644/manaj/210.jpg

No wlasnie... Bardzo dobrze mowisz :D Posluchaj kolegi i wal axem :)

troyek
15-04-2006, 19:45
hmmm mam pytanie bo nie jestem pewien swego ... jezeli mam przykladowo 10 skilla sworda i blokuje bright swordem to bede blokowal tak samo jakbym mial 70-80 skilla sworda?

Jojo Ninja
15-04-2006, 20:09
Axe.
Przetestowane i wałkowane tysiące razy.
1) Niższe ceny.
2) More attack.
3) Sca ... wystarczy ; )

~Yours Jojo

Duch Niespokojny
16-04-2006, 10:23

Bzdura, z toporów ładnie wygląda jedynie fire axe i dwarven axe. Reszta to jakieś badziewne siekiery. Najlepszym przykładem jest great axe - wygląda jak przerośnięty tasak.

Kolejna bzdura. Jedynie można mówić, że dragon lance jest lekka w porównaniu do giant sworda. W pozostałych przypadkach to topory są cięższe.
Dla przykładu:fire axe waży 40 uncji, fire sword - 23, bright sword - 29, skull staff - 17.

poreda
16-04-2006, 10:54
@up
Zgadzam sie z toba w 100%. Dragon Lance wyglada jak patyk z kawalkiem metalu na koncu, a great axe nei zkomentuje. Swordy sa ogolnie najlepsze bo te 1-2 roznica ataku nei robi roznicy. Sword Rox!

Hydro
16-04-2006, 11:41
Axe jest lepsze w ataku i bardziej sa dostepne .Przed up sam z nich korzystalem.
ten kto stwierdzil ,ze knight nie posluguje sie axe to niech spojrzy na beduriona 150 lvl i wali z axe

Dragonit
16-04-2006, 13:49
@up
Zgadzam sie z toba w 100%. Dragon Lance wyglada jak patyk z kawalkiem metalu na koncu, a great axe nei zkomentuje. Swordy sa ogolnie najlepsze bo te 1-2 roznica ataku nei robi roznicy. Sword Rox!

MUHEHEE

Prawie wszystkie axe są ładne:hatchet,dwarfen,knight,fire,naginata,dragon lance,guardian halberd,stonecuter,batle itd.

A swordy:Spójrzcie na takiego giant sworda albo magic sworda;) nie mmam pytań

nalog
16-04-2006, 15:11
Głupi temat... Trochę RPG ludzie. Niech każdy biega z czym się dobrze czuje. Takie wałkowanie statystyk to jedna wielka głupota i tak nigdy nie dojdziecie do czegoś bo ktoś powie że sword rox a axe nie, a drugi powie że axe rox a swordy do iraku, a trzeci powie że i tak was wszystkich stłucze warhammerem, gdy wy będziecie biegać jeszcze ze spike swordami. Moim zdaniem już dawno powinno się zamknąć ten temat.

Dragonit
16-04-2006, 15:24
LOL

Jeśli nie maz co napisać to niepisz a nie tylko posty nabijasz noobie.

troyek
16-04-2006, 15:34
odpowie mi ktoś na poprzedni post?

nalog
16-04-2006, 17:03
@Dragonit: akurat mam dużo do powiedzenia i nie jestem noobem, a większym nabijaniem postów jest to co wy w tym temacie robicie niż to co ja napisałem.

P.S. A i zastanów się po co ktokolwiek miałby nabijać posty, skoro nie ma ich licznika. Thx, cya.

Dragonit
17-04-2006, 19:24
LOL

Jest,włacz swój(albo inny)profil i kliknij "znajdż wszysrtkie posty użytkownika" i tam pisze ile ich jest.

Ertil
19-04-2006, 15:11
LOL

Jeśli nie maz co napisać to niepisz a nie tylko posty nabijasz noobie.

12 lvl a tak nieladnie wyzywa od noobow...

ShermanM4
19-04-2006, 15:22
To zróbcie tak.
Blokowac mieczem
Walić Toporem.
I po problemie bedzie :)

Einstein15
19-04-2006, 23:55
Moim zdaniem najlepsza bronia sa swordy.Maja duzo defa i duzy atak :) :) .Ich jedyna wada jest to ze sa drogie (irytuje mnie to X( X( ) a co do axow nie pasuja mi bo maja co prawda duzy atak ale malutko defa a :( :(

poszukiwacz przygód
21-04-2006, 16:04
Hmmm... Ja tam powiem ze axy wymiataja... lecz swordy rowniez... wszystko ma zalety i wady ;] jesli chodzi ci o granie na 100+lvl to sca lepsze niz sov ;] ale kto tu marzy ;] ja mam swordy i mi dobrze z tym ;] fa ma duzo atk wiec wymiata malo obrony wiec ma dupe ;] ale mi zawsze w filmach starozytnych podobali sie rycerze z axami ;]
stawiam 25% cluby
25% axe
25% swordy
25% dist ;]
wszystko sie pokrywa ;]
zdecydowanie ja wybieram swordy ;] bo miecze kojaza sie z krolami ;] a w koncu nim jestem <joke> :D

Dragonit
21-04-2006, 19:07
12 lvl a tak nieladnie wyzywa od noobow...

Moze mnei troche poniosło,ale nigdy nie sugeruj się postacią po nickiem,bo newbie i noobki na 20lvl z trudem solują rota.

*Dibov*
21-04-2006, 20:00
Ja osobiscie gram knightem ktory walczy w mieczach (sword) dobrze mi sie gra ale gdybym mial szanse zmienic na axe zrobil bym to od razu:cup: . Dlaczego? Odpowiedz jest prosta : "Bron sluzy do atakowania nie do bronienia sie od tego jest tarcza" <----- cytat od kolegi :) :p

Einstein15
21-04-2006, 20:15
Ja osobiscie gram knightem ktory walczy w mieczach (sword) dobrze mi sie gra ale gdybym mial szanse zmienic na axe zrobil bym to od razu:cup: . Dlaczego? Odpowiedz jest prosta : "Bron sluzy do atakowania nie do bronienia sie od tego jest tarcza" <----- cytat od kolegi :) :p

Racja zgadzam sie z opinia Dibova B) B)

nalog
21-04-2006, 23:18
Moze mnei troche poniosło,ale nigdy nie sugeruj się postacią po nickiem,bo newbie i noobki na 20lvl z trudem solują rota.

Proszę, nie.... Ty, jeszcze mówisz o newbie i noobkach. W moich oczach dowiodłeś że jesteś jednym i drugim.

------------------------------------

Dlaczego ja wybrałem axe? Głównie dla odmiany. Poprzedniego knighta miałem na swordach, chciałem czegoś nowego.. No i Fire Axe ładnie wygląda :p .

Jirayia
22-04-2006, 00:22
Jak uważasz ale swordy zawsze były leprze i łatwiej dostępne ;)

Einstein15
22-04-2006, 00:49
racja ale axe maja to do tego ze sa tanie ;)