PDA

Pokaż pełną wersje : Nowe forum...

Dejvo
16-03-2004, 18:09
Ostatnio panowie szanowni admini strony Tibia.pl (ale zemnie lizus :P ) zbierają pieniążki... - za nie z tego co słyszałem zamierzacie "kupić" Nowe Forum... i właśnie moje pytanie się nasuwa... Kiedy kupicie te nowe forum aktualne posty zostaną na nie przesunięte czy nowe forum będzie w całości "puste"? Tzn. ja wiem, że będzie puste... ale może są jakieś możliwości przekopiowania postów?... pytam się dlatego... bo później będzie duuuże zamieszanie :) tzn. każdy temat wałkowany od początku :)

Bambuko
16-03-2004, 18:28
Z tego co się nasłuchałem od Gimliego, to wiem, że posty i użytkownicy są zapisywani w uniwersalnym formacie czytanym przez różne fora i wszystko będzie jak teraz, więc chyba ok:).

ponczus
16-03-2004, 18:30
up

Nikoniecznie. Raz zmienialiśmy forum ze znajomymi i w charkterze bonusa było przerabianie 15mb plików notatnika z jednego kodowania w drugie. Aha forum miało jakieś 1 miesiąc z małym hakiem. Wyobraźcie sobie ile tego by było na tym forum.

ponczus
16-03-2004, 18:45
@Jedi wnosisz coś do tematu??? To STFU. I jak najbardziej jest to, jak to powiedziałeś, "nas" problem, bo jesteś użytkownikiem tego forum i chyba ci zależy żeby to forum działało jak najlepiej. Ehh.

Elyas
16-03-2004, 18:54
. I jak najbardziej jest to, jak to powiedziałeś, "nas" problem, bo jesteś użytkownikiem tego forum i chyba ci zależy żeby to forum działało jak najlepiej. Ehh.

zgadzam sie z toba ja chce zeby forum bylo jak NAJLEPSZE a posty zachowane tez

co kilka minut ktos odpowiada :)

Jedi
16-03-2004, 19:00
W wypowiedzi "nie nasz problem" miałem na myśli, że to już my nie będziemy się zajmować kopiowaniem plików na inne forum (bo z twojego posta wywnioskowałem ,że będą dużo ważyć). I słyszałeś kiedyś o literówkach? I co to wogóle za określenie "STFU"? Nie wiem czy mam się czuć obrażony.
Twój post wniósł już do dyskusji coś nowego - kłotnię

Gimlos
16-03-2004, 21:42
nawet jezeli posty nie zostana zachowane to chyba wielkiej tragedii nei bedzie? przeciez wszyscy twierdzicie ze posty nie maja dla was znaczenia...

Jedi
16-03-2004, 21:48
E no, ale to będzie już inne forum, wszystkie tematy zakładać na nowo, setki pytań, na które nikt już nie ma ochty odpowiadać

Raynold
16-03-2004, 22:16
Fajnie, że nowe forum, ale mam nadzieję, że posty będzie się dało jakoś przenieść. Zlikwidowanie wszystkiego, co zostało już napisane na tym forum byłoby tragedią. I nie chodzi o ilość postów, ale w ogóle... o klimat ;)

Kojko
16-03-2004, 22:28
A ja bede inny i jestem za tym ,ze bede na nowym forum wykasowano wszystkim posty i wyzerowano licznik.

ponczus
16-03-2004, 23:47
@Gimli chodzi o to że na nowym forum bez archiwum tematów, nie mógł byś wysłać kogoś żeby poszukał sobie odpiwiedzi w temacie.

@Jedi masz rację to nie będzie twój problem, bo w końcu ty tu tylko sprzątasz, to będzie problem tylko i wyłącznie modów. Czlowieku opanuj się. Współtworzysz to forum, poprzez pisanie postów i co chcesz żeby to wszystko poszło się za przeprzoszeniem rozmnażać z powodu zmiany serwera?? Dziwny jesteś i to nie w pozytywny sposób.

Czkowron
23-03-2004, 21:29
Co do nowego forum

Wątpie raczej aby info o użytkownikach itp. było usuwane , ponieważ całą bazę można zapisać w uniwersalnym pliku bazy danych (SQL , MySQL , Postegree (jakoś tak) ...).

A podobno słyszałem ze forum ma bazowac na silniku vBulletin......

Jak któryś z moderatorów (lub userów) jest zainetresowany to prosze bardzo :D :

http://www.uderzenie.net/underpl_dfile.php?id=131

Albo (torrent link) :

http://202.157.184.195/suprnova//torrents/1432/vBulletin3.0.0-zip(1).torrent

Ico sie mówi ?? :D :P

MatKus
23-03-2004, 23:05
MySQL i Postgres to odmiany SQLa. Oczywiście forum jest trzymane w bazie SQLowej, ale każde forum ma swój format zapisu. Ale istnieją konwertery, którze pozwolą przerobić bazę danych z jednego forum na inne, więc raczej szanse na zniknięcie postów/użytkowników są niewielkie.

Forum prawdopodobnie będzie bazowane na BurningBoard 2.x

vB jest płatny, więc tutaj na pewno nie postawimy go z warezowego źródła :P, choć nie wykluczamy zakupu vB. Jeszcze nie wiemy sami. Jak na razie, to nikt nie wie. Jak tylko będzie ile trzeba kasy, to coś zdziałamy.