Pokaż pełną wersje : Dwa pytania dla srednio zaawansowanych :)
Witam. Mam dwa pytania.
- Mam karte muzyczna C-media ac97 Auto Device lecz nie mam do niej sterownikow. Na Internecie nie moge znalezc. Moze wy znacie jakas strone gdzie moge je pobrac ? :)
-Chce kupic karte graficzna ale nie wiem czy podejdzie do mojej plyty glownej. Wiecie gdzie mozna sprawdzic nazwe, rodzaj itp plyty glownej? (ksiazeczki do plyty nie mam chyba gdzies zgubilem, na gwarancji tez tego nie moge znalezc).
Ok to tyle. Jesli ktokolwiek wie cos o tym niech odpisze a bede wdzieczny :)
Cya
1. sterowniki : http://www.opendrivers.com/driver/211125/C-Media-9738-9739-AC97-Codec-UDA.html
2. Jaką masz płytę główną można chyba sprawdzić w menadźerze urządzeń, a jeśli nie to chyba pisze nazwa na ekranie kiedy włączasz komputer.
1. sterowniki : http://www.opendrivers.com/driver/211125/C-Media-9738-9739-AC97-Codec-UDA.html
2. Jaką masz płytę główną można chyba sprawdzić w menadźerze urządzeń, a jeśli nie to chyba pisze nazwa na ekranie kiedy włączasz komputer.
Menadzerze urzadzen bylem i albo jestem slepy albo tam tego nie ma. Jesli byl bys tak mily i sprawdzil czy tobie pisze i dal np. screena z zaznaczonym miejscem lub napisal gdzie sie to znajduje :)
MayGyver
22-06-2005, 18:32
uzyj programu aida32
A włączałeś ponownie komputer i zobaczyłes czy pisze jaką masz płytę główną ?
A włączałeś ponownie komputer i zobaczyłes czy pisze jaką masz płytę główną ?
Probowalem ale nie wiedzac w ktorym miejscu nie znalazlem, to wszystko za szybko znika :)
btw. ta strona z sterownikami nie dziala
sciagnij everest -- wszystko sie tam dowiesz
btw. ta strona z sterownikami nie dziala
Mi działa...popróbój
Radek 666
23-06-2005, 11:39
Co do płyty, to raczej powinno być na pudełku. Ale pewnie i tak sprawdzałeś. Spróbuj wyciągnąc płyte, może na niej gdzieś jest napisane :). Co do menagera urządzeń u mnie nic nie jest napisane, może dlatego, że nie umiem szukać :D.
Heh, ile razy mozna powtarzać. żeby sprawdzić podzespoły komputera urzyj programu - Aida32 lub Everest. program i opiasna obsługa programu Aida32 znajdziesz na stronie:PcTweak.net (kliknij, a przejdzisez do artykułu) (http://pctweak.net/articles.php?id=39)
Mam taką samą karte dzwiękową i sterowniki muszą znajdować się na płycie dołączonej do mainboarda, gdyż jest to zintergowana karta.
Nazwe płyty głównej znajdziesz w menadżerze urządzeń, przy starcie systemu (aby zatrzymać przelatujący ekran naciśnij Scroll Lock). Albo użyj programu AIDA, i na gwarancji także powinno być napisane.
1. "W" internecie. Co ty z polskiego miałeś??!! Otwórz www.google.pl i wpisz nazwe firmy, która wyprodukowała kartę, wejdź na jej strone firmową i tam zazwyczaj jest dział Drivers/Sterowniki.
2. Każda karta graficzna pasuje do każdej płyty głównej.
1. "W" internecie. Co ty z polskiego miałeś??!! Otwórz www.google.pl i wpisz nazwe firmy, która wyprodukowała kartę, wejdź na jej strone firmową i tam zazwyczaj jest dział Drivers/Sterowniki.
1. Z polskiego mialem roznie 4-5.
2. Myslisz sie, nie kazda. Sa rozne gniazda. Nawet w kazdym ze sklepow w ktorym bylem mowili ze nie kazda karta pasuje do kazdej plyty glownej.
Co do płyty, to raczej powinno być na pudełku. Ale pewnie i tak sprawdzałeś. Spróbuj wyciągnąc płyte, może na niej gdzieś jest napisane :). Co do menagera urządzeń u mnie nic nie jest napisane, może dlatego, że nie umiem szukać :D.
jak on nie wiem nawet jaka ma plyte to napewno bedzie wiedzial jak wyciagnac plyte.
jaki masz system operacyjny? jak xp to: start->uruchom->cmd. w lini polecen piszesz systeminfo |find "Model systemu:" zapisujesz wyniki i wpisujesz jeszcze systeminfo |find "Producent systemu:"
i juz masz wszystko podane jak nalezy. mozna tez sprobowac na innych osach ( windosowskich oczywiscie;) )
2. Myslisz sie, nie kazda. Sa rozne gniazda. Nawet w kazdym ze sklepow w ktorym bylem mowili ze nie kazda karta pasuje do kazdej plyty glownej.
nei kazda garta grafiki pasuje do kazdej plyty. sa 3 glowne standardy: pci, agp i pci-express. sa one calkowicie niekompatybilne ze soba. malo tego. jezeli chodzi o zlacza agp to rozrozniamy agp 1x, agp 2x, agp 4x i agp 8x ( czesto nazywane agp pro ). jezeli mamy plyte glowna, ktora obsluguje tylko agp 1x i agp 2x to najczesciej nie wsadzimy do niej karty agp 4x albo agp 8x, poniewaz takie karty nie sa kompatybilne wstecz.
warto by wspomniec rowniez o czyms takim jak karta grafiki wbudowana na plycie glownej. PRZEWAZNIE takie komputery niestety nie maja zlacza agp, wiec ewentualna rozbudowa moze odbyc sie tylko poprzez dokupienie karty grafiki na pci ( te karty niestety dzialaja duzo wolniej od kart opartych na agp ).
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.