zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Poradnik dla magów (i druidow).

Stron : 1 [2] 3

coconut
04-09-2005, 17:45
Myślę że expienie na trollach to zła rada. pełno pk jest tam . ja na przykład zginełem 2 razy w 5 min!(już tam nie chodze!)

ReXXX
11-09-2005, 15:19
Niedawno zdobyłem 27 lvl. Chciałem wypróbować monka na cyclopach i mino guardach (pod thais) Wystąpił jednak problem: gdy widze cyclopa i daje na niego atack to cyclop dalej goni mnie a monk goni cyclopa. W końcu cyclop pada, ecz w ograniczonej przestrzeni ( kopalnie) by sie nie sprawdziło.... Co zrobić, żeby sie przezucał?

Berials
11-09-2005, 19:45
re: UP

Potwór atakuje tego którego zobaczy pierwszy albo tego który stoi bliżej. Poprostu chódź tak aby Monk szedł pierwszy (chociażby kratke za Tobą).

Skoro nie masz jeszcze doświadczenia z summonami, to lepiej napoczątku właśnie chódź na Cyclopy i Mino Guardy na otwartym terenie aby sobie poćwiczyć bo w kopalniach już tak łatwo nie będzie.

Answer
12-09-2005, 22:53
Mam sorca 47lvl 47mlvl Bez pacca.
Gdzie expic zeby moc kupowac runy w sklepie i nie tracic czyli 2.5k na bp hmm itd. ceny skelpowe.
Bez pacca to wiecie troche ciezko...
Aha mam bohy a reszta to kiepkso tylko dark-set. czyli tak jak plate set

Gibdzioch
16-09-2005, 13:49
Mam sorca 47lvl 47mlvl Bez pacca.
Gdzie expic zeby moc kupowac runy w sklepie i nie tracic czyli 2.5k na bp hmm itd. ceny skelpowe.
Bez pacca to wiecie troche ciezko...
Aha mam bohy a reszta to kiepkso tylko dark-set. czyli tak jak plate set
Tak żeby było krótko i zwięźle...chyba nie da sie tak:)

Exude
17-09-2005, 11:55
Czemu draga uważacie za tak straszliwego stwora ja zabiłe go drutem na 12 lvl i 18 mlvl byłem z jeszcze jednym drutem który miał 16 lvl i 20 mlvl.BYlismy go z hmm i energy fielda B) Naprawde

Answer
17-09-2005, 12:19
Czy 2 minoarchery zabija gsa?

Knight of Bhall
23-09-2005, 03:14
Spoko poradnik :) Ja chciałbym dodać że najlepiej się expi na bahanach koło Venore dla sorca i druta. Są tam roty i trolle 8o

Guriel
02-10-2005, 10:58
Pomozcie mi bo kapletnie nie wiem na czym expic od lvl 30. Do 30 siedzialem na rotach, a teraz nie wiem na co chodzic;/ net mam beznadziejny bo lagi mam caly czas, komp zreszta tez. Co polecacie dla 30 druida? z mlvl 37? plx pomozcie

Blue
05-10-2005, 17:59
Guriel polecam Cyklopy w Thais :) nie ma sensu robic tam summona więc proponuje zrobic 5 bp HMM ^^ Poćwiczysz w ten sposób m lvl i lvl także zdobędziesz -.^ Od czasu do czasu można wylootować halberd, dark helmet, albo club ring. Ponadto znajduje się tam równierz pewien quest a na drodze do niego pare Ghouli więc life ringa też można trafić :)
Btw. są tam tylko i wyłącznie Cyklopy i w jednym miejscu w podziemiach ghoule, więc nie ma się czego obawiać. W razie czego, gdyby było ich naraz więcej zawsze miej mane na niewidzialność i Bp GFB. Cyklopy huntuj na full defa i uciekaj strzelając z HMM.

nero93
07-10-2005, 18:24
No to ja to powiem tak:

Fajnie sie expi, malo kasy, duzo mlva, malo expa:

-DC -1 z jednym/dwomaScoutami/archerami

Nudno sie expi, szybko sie expi, kasy mało, mlvl normal

-Kazordoon and mines on west 4life

Normalnie sie expi, mało kasy, ale food na runki:

-Venore Swamp Troll Cave
-Ab troll mines (z tym ze tam troche fooda brakuje)

Na dc mozna tez scouty przyzwac na -2 na ghoulach (tam gdzie ghule skele i ds jeden raz na 2 godziny) Wiecej moze byc expa, loot fajny (mnie tam często life ringi lecą) kasy troszke a scouty koszą ghoula w 2sec.( kombo za7 jeden, strzala za 30 drugi, ablo kombo za 70 jeden chwila a potem strzala za reszte , jeśli jesteśmy z jednym summonem)

CyA in Tibia :P

Diamonic
16-10-2005, 14:14
Ja aktualnie expie do 27 lvlu na rotach na darashii i co dalej?

Gdzie moge isc z monkiem? Tomby tylko, ktory? Cyclopolis i guardy zawsze sa pelne wiec o nich mi nie mowcie :P

I jeszcze jedno :)

<--- co powinienem robic z tym mlvlem? bo jak juz zrobie ten 27lvl to nie bedzie marnowanie run z powodu malych hitow? ;/

ari2423
27-10-2005, 16:55
chce kupic czar fire shield, czy moge zrobic tak ze zablokuje mi potwora w korytarzu ktore ma tylko 1 pole ?? ( chodzi o cyklopa) i czy moze zuczac czar za potwora aha i jeszcze jedno ile wytrzymuje taki ogien w non-pvp bowiem ze krutko ..., i czy wystarczy ogien ktory nic nie robi ( taki ktory jest juz prawie na wykonczeniu)aby zatrzymac owego ostworka ;)

jak ktos odpowie bede full wdzieczny :)

Hokage
28-10-2005, 17:09
Spoko poradnik ale dodałbym cyce od 11lvi hmm.

Yanex
01-11-2005, 14:15
Ja moge tutaj poradzić:
Level 8-10: nie używać ani nie robić run
Level 10: Robić HMM'y i iść na cycki, albo robić ff, iść do carlin do podziemi puscic ff w slima i uciekac po schodach
Level 15:
Robic hmm'y i SD. (UHy przy druidzie)
Level 20: Można iść z blokerem na dragony, przywalać z hmm, od święta sd lub exevo mort hur
Level 28: Przyzywać DSa, i iść z nim na dragony, walić głównie z hmm, bo z sd nie nie opłaca.
Level 35: Jeżeli mamy blokera, dużo sd i hmm, to możemy iść na GS'y, ale pod warunkiem że mamy minimum 40 maglevel, bo inaczej to strata SD.
Level 40: Tutaj najlepiej wykupić PACCa (oczywiśćie przez tibia.pl ;]), i iść z gfb na roty, scaraby i larvy w darashia/ankrahmun. Jeżeli mamy UHy i demon skeletona, to można iść na dragon lordy, byle tylko mieć 42-50 maglevel.
Level 50: Jeżeli mamy PACC, to kupić UE, i iść na Hydry (solo), GSy ze strong haste (solo) i behemothy z blokerem, bo to rzuca.
Level 60: Minimum 55 maglevel i z blokerem iść na Warlocka, i walić gnojka z UE bardzo często, żeby zabić go jak najszybciej.
Level 70: Jeżeli mamy manafluidy i utamo vita, to z 60-70 maglevel i burst arrows można iść na demony solo, a jeżeli chcemy to z blokerem z UE i SD.
Level 100: Demony (solo), Warlock (solo).

Aha, a'propos burst arrows. Na serverach typu Pandoria czy Saphira trudno znaleźć sorca z burst arrows, bo każdy ma za mały maglevel. Ja tam chodze bez blokera na demony WYLACZNIE z burst arrows, i wale 50-200. Jeżeli nie ma zagrożenia, to znaczy jestem od niego w miare daleko to moge walnąć z SD, bo przy 67 maglevelu wali sie około 700-800. Przy niższych maglevelach najlepiej demony i inne szajstwo walić z SD. Koleżanka na 29 maglevelu z burst arrowsów wali do Orc Berserkera 20-30.

Berials
01-11-2005, 17:58
Ja moge tutaj poradzić:
Level 8-10: nie używać ani nie robić run

Owszem

Level 10: Robić HMM'y i iść na cycki, albo robić ff, iść do carlin do podziemi puscic ff w slima i uciekac po schodach

Nie opłaca się, wtedy to trolle,trolle,trolle.

Level 35: Jeżeli mamy blokera, dużo sd i hmm, to możemy iść na GS'y, ale pod warunkiem że mamy minimum 40 maglevel, bo inaczej to strata SD.

Tylko Hmm, SD czasem można dla testu lub dla dobicia w "czarnej godzinie".

Level 40: Tutaj najlepiej wykupić PACCa (oczywiśćie przez tibia.pl ;]), i iść z gfb na roty, scaraby i larvy w darashia/ankrahmun. Jeżeli mamy UHy i demon skeletona, to można iść na dragon lordy, byle tylko mieć 42-50 maglevel.

LoL, Roty i Larvy z GFB? Chyba Cie głowa rozbolała albo za dużo wypiłeś, a Demon Skeletona można mieć zawsze (pomijając summonowanie w dp), o ile masz mane, więc to nie problem, a na DL'e się nie opłaca bo jedno combo i umieramy.

Level 50: Jeżeli mamy PACC, to kupić UE, i iść na Hydry (solo), GSy ze strong haste (solo) i behemothy z blokerem, bo to rzuca.

Hydry solo z UE? - kolejne LOL. Gs'y jeszcze przejdą. Na Behemothy... można iść w towarzystwie innych shooterów.

Level 60: Minimum 55 maglevel i z blokerem iść na Warlocka, i walić gnojka z UE bardzo często, żeby zabić go jak najszybciej.

Tak... tylko zanim spijesz MF'y na kolejne UE to Wrl się nieźle podleczy, przy okazji bloker dostanie combo Wrl + Twoje UE. Zresztą, na Warlocki się chodzi z SD i expl.

Level 70: Jeżeli mamy manafluidy i utamo vita, to z 60-70 maglevel i burst arrows można iść na demony solo, a jeżeli chcemy to z blokerem z UE i SD.
Level 100: Demony (solo), Warlock (solo).

Jeśli chodzi o UE, to sądze to samo co na temat wrl. 70magic... takiego się chyba na 70lvl często nie osiąga? A na Demony solo, dla zabawy można na 40lvl, dla opłacalności - nie ma takiej możliwości.

Aha, a'propos burst arrows. Na serverach typu Pandoria czy Saphira trudno znaleźć sorca z burst arrows, bo każdy ma za mały maglevel. Ja tam chodze bez blokera na demony WYLACZNIE z burst arrows, i wale 50-200. Jeżeli nie ma zagrożenia, to znaczy jestem od niego w miare daleko to moge walnąć z SD, bo przy 67 maglevelu wali sie około 700-800. Przy niższych maglevelach najlepiej demony i inne szajstwo walić z SD. Koleżanka na 29 maglevelu z burst arrowsów wali do Orc Berserkera 20-30.

Doprawdy? Ja jakoś spotykałem tam na trade oferty kupna każdej ilości burst arrows, to po pierwsze, a po drugie zobacz sobie liste magic lvl na serwerze Saphira, zanim znowu zaczniej głupoty pisać.

ps: Jeśli Ty jesteś graczem o nicku Thaldus, to Eternal,Cachero i Bubble właśnie siedzą obok mnie i razem się z Ciebie nieźle wyśmiewamy.

czarniak
02-11-2005, 18:30
proponuje na mainie isc napoczatek na byery ale gdy ma sie dobry ekwipunek to odrazu na trole.Uwaga na mino maga bo najczesciej jest w poblizu troli!!POtem mozna isc na byery dalsza czesc gdy mi powiecie na gg muj numer 7737240

czarniak
02-11-2005, 18:33
gdy mi powiecie na gg muj numer 7737240

Berials
02-11-2005, 19:24
re: UP
1. Na Beary się nie opłaca chodzić bo nie ma respu na tyle dobrego by na nich opłacalnie expować.
2. Na Trolle można iść odrazu, dobrze jedynie zakupić broń typu Scimatar czy Morning Star.
3. Posty się edytuje.

dalsza czesc gdy mi powiecie na gg muj numer 7737240

Ty się dobrze czujesz?

re: down

A może uzasadnisz Swoją odpowiedź? (Cuda się podobno zdarzają...)

milosz de druid
03-11-2005, 13:42
to jest glupie

milosz de druid
03-11-2005, 13:45
to jest bardzo bardzo nardzo
glupie

Wladca niebios
03-11-2005, 17:21
Masz racje, ale tylko po czesci
A mianowicie:
GS: z 36 drutem i ja z malymi problemami z sd (ja 19 sorek)
Drag: Solo z sd (jak bede mial +28lvl [chyba] to 2x summon Ds i jade na otwarty teren
Guard: moce gowno, ale z tym samym drutem jechalismy po 3 na raz c(:

Sa tez inne mocne (niby) potwory
m.in.: Ds- moce jak szlak, ale jak dosatl z 2 sd i dobilem hmm to .. nara ziomek :P
Niedlugo ide na kolejnego draga solo :P zajzyjcie na moja strone (adres na moim community [destrukszyn])

KamilZendo
15-11-2005, 15:55
Mam pytanko jaki mlvl powinien miec 15 lvl druid

Z góry thx za odpowiedzi :D

Grand The Sorcerer
20-11-2005, 18:05
Jabym tam poprosił jakie najlepsze są czary dla 4mlvl 10 lvl (czyli dla mnie) :) tak w ogóle to chcialbym dojść do gildii moze ktoś znajdzie dla mnie troche serca :)

Genewa
24-11-2005, 20:21
Gdzie są te gobliny ? Tylko najlepiej bez innych potworow jakichś mocnych bo mnie wykończą!!!!!!

(To mój pierwszy post)

notop
30-11-2005, 13:15
ten poradnik jest conajmniej....

zalosny

Vil
30-11-2005, 16:12
Podziwiam ludzi bijacych szajs ponizej behemota z sd... Skad wy na to kase bierzecie ?

@poradnik Yanexa - tragedia. Naprawde szkoda sie meczyc i wytykac bledy..

Platonikus
03-12-2005, 00:50
Podziwiam ludzi bijacych szajs ponizej behemota z sd... Skad wy na to kase bierzecie ?

@poradnik Yanexa - tragedia. Naprawde szkoda sie meczyc i wytykac bledy..

Nie szkoda ci sd na behemoty? Na nei najlepie explo jesli sie gra na odpowiednim swiece xD.

-//Dekalis\\-
03-12-2005, 08:02
lolq ! tylko szkoda śmiecić forum jak jakiś noobek się nie zna no to wiecie ;/

Bubble_dudi
05-12-2005, 18:56
Bardzo dobrze sformuowany poradnik...osoby które będą grały tymi klasami na pewno to im pomoże :cup:

blackroose
06-12-2005, 11:01
Ja na 12 lvl'u i 10 mlvl tylko naz trolle chodze. Robie troche HMM i moge isc na dwarft soldiery ale jak dla mnie malo oplacalne. Mam juz dwarven shielda pieczarek nie potrzebuje znajomy palek sie w mlvl trenuje i mi owoc swych prac oddaje (food) wiec zarcia nie potzrebuje. A jak cos to ide sobie na misie i po 20 minutach nie mam gdzie kasy wlozyc taki zaladowany jestem. Trolle to exp przyjemny, a runki sie tam tez dobrze robi. Ja chodze do jaskini niedaleko mostu krasnaludkow. Czsami jak wyskoczy po 6 - 8 trolli jade bez masla bez uzycia run ! dlatego recznie sie niezle skille trenuje. Jezeli nie mam racji to prosze napisac :)

P.S Tzn za jakies kilka leveli to sie bedzie gdzies indziej chodzilo.
P.S 2 a wlasnie mozna tez na slimy zejsc z jaskini trolli niezly exp ;)
Widzialem jak cie Sir Rafcio pawcio zabil.
Nov 23 2005, 17:43:06 CET Killed at Level 7 by Sir Rafcio pawcio

Scania
06-12-2005, 17:14
Poradnik Git
Brakuje Tylko Jednego :)
Gdzie moge solowac DL'a na pojedynczym respie z ds zeby bylo w miare bezpiecznie ;)
1 Pojedzynczy Resp dl'a zrobic 2 ds u juz mozna huncic przez dlugie godziny
w oczekiwaniu na dsm albo rh
Prosze Pomozcie :P
:mag:

Punisher21
18-12-2005, 20:07
Ja mam 62 Elder na Aldorze z 61 mag. I z powodzeniem po update chodze po Guardach używajac exori vis i Różdzki. Kupujesz manasy i jedziesz:)

Scania
20-12-2005, 08:33
Niestety Kolega na ruorze dwartf sa zajete przez wiekszosc dnia :|
a jak ja przychodze z budy o 16-17 to mam problem gdzie huncic
bo juz wszystkie znane mi fajne miejsca huntu sa zajete

ReXXX
23-12-2005, 08:17
Mam 37 lvl sorca i chciałem wybrać się na dragi z 2 leaderami/ DSami w ancient temple (przy takiej "pochylni" <za fire devilem>) Mam tylko problem z strategią: jeśli zejde do draga i sumne dsa, wejde wyżej ( zeby wypić manasy na 2) to drag zdąży podbiec do tego na dole i gdy zejde to bedzie kilka pól ode mnie <fb> Prosze o rade kogoś kto tam expił

urlich grzes
23-12-2005, 16:35
sory ze to mowie ale wg mnie poradnik wogule nie przydatny po up'date. W tych klasach postaci pozmienialo sie prawie wszystkom i wg mnie powinien powstac nowy, uaktualniony poradnik... Bo teraz 8lvl z rozdzka moze na luziku na amazonki chodzic, wcale nie musi na waspy a skolei jesli jest drutem i ma ta 1 rozdzke (7+lvl) ktora wali trucizna nic waspowi nie zrobi....

Nie uwazam ze poradnik jest zly ale jest "przeterminowany"

Berials
23-12-2005, 20:06
re: ReXXX

Cóż, to proste, masz dwie możliwości.
1. Schodzisz na dół, summonujesz ds'a i na góre, pijesz mf'y, schodzisz na dół drugi ds i szybko odbiegasz od smoka który zresztą już jest zajęty jednym z ds'ów. - proste, zresztą fb Cie nie powinno zabić.

2. Tak jak na wyżej, z tym, że po drugim ds możesz wejść na góre jeszcze raz, wypić kilka mf'ów, wrzucić mana shielda i wrócić wtedy na dół. Bezpieczniej.

ari2423
24-12-2005, 20:54
ma druta na 9 levelu- gdzie moge najlepiej expic(majac rozdzke) koło thais ( oprocz tej budki na polnoc- zawsze jest przepelniona) interesuja mnie rotwormy moze tez orci wariory ale bez swoich kuzynow X(

szkodi
24-12-2005, 21:10
Ja mam 62 Elder na Aldorze z 61 mag. I z powodzeniem po update chodze po Guardach używajac exori vis i Różdzki. Kupujesz manasy i jedziesz:)

teraz po updacie na 13 lvlu mozna biegac z rozdzka po guardach o ile nie ma ich za duzo ;P

Ema Jadźka jestem
24-12-2005, 21:25
1; Won
2: Zje.bany poradnik
3: Wanna die ??
4: nie bedzie 5 -.-

fenear
27-12-2005, 19:43
h[COLOR=Gray]n[/COLOR
lol??
ja to juz nic nie rozumiem!!
X(

Barzyk de'Costa
28-12-2005, 17:20
A ja mam swój styl. Gram od 3 dni na Galanie i mam 11 level. Różdżkę otrzymuję za darmo, w 10 minut po wkroczeni na Maina kupiłem tanio przyzwoity eq. Najlepszy, treningiem jest dla mnie popłynięcie na Foldę i rozwalanie wszystkiego co się rusza (prącz gracz... narazie :D ). Przyczytałem poradnik na stronie i zaciekawił mnie temat z tańcem wojennym. Mimo iż jestem Sorcererem zacząłem ćwiczyć taki taniec i jest super!!! Wystarczy mi pudło, a nic mi nie ucieknie. Dobrze mi idzie, ale sporo jest tu PK. Dzisiaj z kolem szedliśmy do portu, żeby odpłynąć na Foldę i Palladyn na 19 levelu go zaatakował, koledze rozkazałem uciekać na port i czekać, a tamtego niewyrzytego Pk poginiłem i prawie udało mi się go zabić, ale uciekł na teren Amazonek, szkoda, że zapomniałem nicku :baby:

coo84
28-12-2005, 20:31
Bardzo fajny poradnik, ale po tym %#%%#$%$%$%# uptade świątecznym(grudzień 2005) trzeba duuuuzo wyższego leva na HMM itd.
Ja będąc drutem po wlezieniu z rooka(miałem 1400 gp) od razu se kupiłem scale armora, plate legi i pare innych, i bez NAJMNIEJSZEGO problemu chodziłem na rotwormy, zabicie 2-3 na raz nie robiło problemu, więc nie wiem dlaczego poradnik mówi o trollach. Prosze też, napiszcie jaki level i jaki magic level trzeba mieć żeby robić HMMki i potem UHy.

Texterus
29-12-2005, 10:28
Hej nie wiem gdzie expic pomuzcie mi: wiec tak mam 21 lvl mlvl 29 i eq.: wand of plague,draggy shield, kina arm., brass legi, cruz helm, i zwykle butki. Mogą być tereny dla pacc.

lahoya
01-01-2006, 13:55
mysle ze na cyclopach tam jest niezly loot czasem halka albo dark helmet :) s jak pacc to tomby i inne.. ja mam podobny lvl i mlvl tylko ze facc to na cycach expie z 1 life ringiem :)

Degergo Luca
16-01-2006, 10:08
Hmm... Poradnik bardzo fajny jak dla mnie. Przyda się mi i innym początkującym graczom :) Tylko szkoda, że po tym całym update trzeba mieć dość wysokie levele żeby kupić jakieś fajne czary :( Ale ogólnie spoko.

ari2423
26-01-2006, 19:01
co jest lepsze do zsumowania elf scout czy minotaur archer co wali mocniej ???

kiczu
29-01-2006, 13:15
@edit up
scout wali szybciej ale mimo tego mino jest lepszy ...
aaa i jeszcze mino ma mniej hp o 80 bodajze
-----------

mam sorka na 18 lvlu z paccem eq :
p arm, brass legs, drarven shield, soldier helm, wand of dragonbreath, gdzie mam expic >>??
Powiem tylko ze na swamp trollach oraz wyzej na port hope bylem i zajete, dara roty zajete oraz larvy na ankh tez zajete -.-

kacperkosior
31-01-2006, 10:15
Trolle i roty na edron. Za***isty exp, dosc duzo kasy.

Berials
31-01-2006, 11:42
re: Kiczu

Z tym wandem możesz spokojnie latać po tombach (te obok ropy,obok wschodniego muru i nad oceanem). Ja tam biegałem z Moonlight Rodem (który ma mniejszy zasięg od Twojego wanda) i spokojnie nabijałem spory exp i dużo gotówki + lootbagi (kasa na promocje). Biłem ghoule,mumie,crypt shamblery,skelety,scaraby,slimy.

Potwory bije się tak jak paladyn (na odległość), z tym że trzeba dobrze znać tomb aby nie wejść w resp kilku potworów naraz itp. :).

Karzeł
07-02-2006, 09:36
Kto na Mainie expi na osach:P lol

Rossi
07-02-2006, 10:56
Kiedyś nie było rodów i sie expiło na słabych teraz to juz od 8 lvla mozna na Pohu na cycach :baby:

Karzeł
07-02-2006, 11:02
Do Rossi: Czemu zawsze po moim poscie jest twoj??????

Zyzuś
08-02-2006, 13:40
hmm a ja mam pytanko dotyczące smoka a właściwie lootu z niego. będzie to mój pierwszy smok więc nie wiem czy wybrac dsa czy orca lidera więc chyba zabiore oba ale musiałabym se wsadzic kilka mana fludów które jak wiadomo są po 55gp. czy loot z dragona zwróci mi kasę albob chociaż jej częśc? i jakie jest prawdopodobieństwo?

Hedorlix
08-02-2006, 17:06
Wszystko ladnie ale powiedzcie mi Gdzie mam expic 27 Mag Mlvl 30 Skille nie maja znaczenia mam Pacc a scaraby z monkiem troskze sie trudno expi powiedzice plz.

Dzieki za Odpowiedz.

Karzeł
08-02-2006, 19:31
Proponuje cyklopy. Ladny Exp a i kasa czasem tez ladna

Agent Madness
08-02-2006, 23:28
hmm a ja mam pytanko dotyczące smoka a właściwie lootu z niego. będzie to mój pierwszy smok więc nie wiem czy wybrac dsa czy orca lidera więc chyba zabiore oba ale musiałabym se wsadzic kilka mana fludów które jak wiadomo są po 55gp. czy loot z dragona zwróci mi kasę albob chociaż jej częśc? i jakie jest prawdopodobieństwo?

Prawdopodobieństwo zwrotu kasy wydanej na MFy jest niewielkie, jak to w Tibii trzeba mieć po prostu farta. Dobry loot, słabe hity dragona, niechęć do walenia z flame wave i przerzucania się na Ciebie od tych czynników zależy czy hunt sie zwróci czy nie. Mi zazwyczaj się nie zwracają dragony :/

ReXXX
11-02-2006, 11:52
Możecie zaproponować mi jakies miejsce do nabijania souli z potworami dającymi conajmniej 41 exp. Oczywiscie gdy expie soule wskakuja, lecz czasem z powodu np lagow nie moge expic. Majac nawet 40 lvl bilem roty... Próbowalem dwarfy ale mozliwość rulowania soldów i guardów(na -2) i zajete spawny przez trenujących knightów stwarza komplikacje. PLZ help

Mar Cin
12-02-2006, 14:59
Czy na 16 lvl i 12 mlvl mogę się pchać na Amazon Camp? Tj. czy jest tam niebezpieczeństwo wpadnięcia na sporą grupę valkririi i amazonek lub (nawet jednej) wiedźmy? (jeszcze jakiś czas temu bym po prostu poszedł na żywioł, ale 2 ostatnie dedy mnie nauczyły mnie, że lepiej nie być aż tak odważnym ;))

EDIT:
Może i dobrze, że mi nikt nie odpisał, bo przynajmniej odkryłem, że kopalnie dwarfów to idealne expowisko dla 17-poziomowca :D W godzine nabiłem 6413xp i zarobiłem 400gp :cup: Tylko trzeba tam chodzić przed południem, bo po południu prędzej dostaniesz golden bootsy od gma niż spotkasz tam dwarfa ;)

ainom
18-02-2006, 16:56
Na poczatek chcialbym podkreslic ze drudiem gram pierwszy raz, nie gralem nigdy tez magiem. Mam kilka pytan, na ktore nie znalazlem odp tutajB)

1. Im wyzyszy mlv to co?? szybsza regeneracja many??
2. Narazie 10lv i prawie 6mlv, czy powinienem cwiczyc zeby mlv byl zawsze wiekszy od zwykelgo lv??
3. Czy tarcze musze zawsze nosic, czy lepiej mieczyk sobie brac?? skille 15/17
4. Tu moge rozwalic co poniektorych, moglby ktos napisac co znacza poniektore skroty np BP, Hmm:p
5. Exp sobie na orc spearmanach, orc warrioracj, mino i minoguardach i tez na cycki chodze

Noob ze mnie, ale prosilbym o odpowiedzi, dzieki:)

guind goth
20-02-2006, 09:36
dobry poradnik ale dla maga ja jestem drutem i neiwme co mam robic ma 26lvl i trujacał rużdźke na co moge isc expic do 33 lvl
???? smutny

Khunda
20-02-2006, 13:46
Hiho, jestem magiem, i mam 19 lvl (wand of plauge), czy na tym lvl mogę chodzić na pojedyńczy resp assasina?

scooterman1
24-02-2006, 08:58
Wszystko by było cool, ale od kiedy weszły różdż poradnik jest nie całkiem nie potrzebny i nic nie pomaga. Ale gratuluję dzieła :D

Adais
24-02-2006, 15:02
szkoda ze na giant spider dopiero idzie sie na -70 lvl :baby: :baby: :baby: 8o

Adais
24-02-2006, 15:03
Hiho, jestem magiem, i mam 19 lvl (wand of plauge), czy na tym lvl mogę chodzić na pojedyńczy resp assasina? NIE PODOBA MI SIE TO JAJKO

Rtoip
24-02-2006, 16:19
To jest mój pierwszy post na tym forum ;)

Mam pytanie: Przeniosem sie z Thais do Venore druidem 12 lvl 8 mlvl i nie wiem na czym expic (i gdzie co jest) :) Więc gdzie expic w Venore? Jakis gosc (25 lvl palek kupil w sklepie 400 strzal) chcial mnie zaprowadzic na PoH :] juz widzialem z daleka Mino Maga 8o ale uciekem.

Duch Niespokojny
24-02-2006, 16:46
1. Im wyzyszy mlv to co?? szybsza regeneracja many??
Możliwość używania lepszych run (każda ma wymagania co do magic levelu, na przykład sd można używać dopiero od piętnastego) oraz większa siła czarów.
2. Narazie 10lv i prawie 6mlv, czy powinienem cwiczyc zeby mlv byl zawsze wiekszy od zwykelgo lv??
Nie, na małych levelach magic lvl nie jest prawie wcale potrzebny a na wyższych nadrobisz używając manasów do expienia z różdzką. Z resztą na dłuższą metę się tak nie da (np. sorce na 100 lvl mają ok. 60 mlvl).
3. Czy tarcze musze zawsze nosic, czy lepiej mieczyk sobie brac?? skille 15/17
Skoro używasz różdzki to po co ci jeszcze miecz? Nie da się używać miecza i różdżki jednocześnie.
4. Tu moge rozwalic co poniektorych, moglby ktos napisac co znacza poniektore skroty np BP, Hmm:p
Wykaz najczęściej używanych w Tibii skrótów znajduje się tu (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=66698).

ainom
24-02-2006, 22:36
dziekuje:)

Mar Cin
24-02-2006, 22:47
A czy na 20 poziomie i 20 magicznym (eq: plate set, iron helm, dwarven shield, WoDB, leather boots :D) poradzę sobie z Desert Questem? Niestety nieznam drogi :( (chociaż może ktoś z dróżyny będzie znał, nie wiem bo jeszcze nikogo nie szukałem ;))

ari2423
24-02-2006, 22:58
dasz sobie rade na drodze nie ma wlasciwie zadnych potworków :) 9moze jakies zlurowane) a droge podam ci na PW B)

Orijoku
25-02-2006, 10:50
Gdzie moge expic sorcem 22 level bo krasnale mi sie znudziły

Bobofructo
26-02-2006, 16:44
Ja expiłem do 13 lvla na elfach, gdzie na respie jest ich 6 tylko, a każdy daje 42 exp. :D (na poziom niżej nie zchodziłem, bo były tam elfy scouty i elf arcanista, więc sami rozumiecie... :p ). Sam nie wiem, gdzie teraz expić, bo juz mi sie pomysły znudziły... :faceoff: Może byście coś przy okazji doradzili?...

Ciemno-jasny
26-02-2006, 20:13
Na twoim lvl to najlepiej roty kolo venore albo krasnale w kazz.Chyba ze mash jakies lepsze eqB) to mozesz spróbowac na ama camp

Rtoip
27-02-2006, 13:10
Expilem na rotach w Thais a teraz juz nie wiem... gdzie sa te roty w Venore? SS lub mapka plz :baby:

PLague
01-03-2006, 15:01
Ten poradnik jest dobryyy... Od niego postanowiłem grać drutem;) i cięgle z niego korzystam:]

Tibiańczyk
03-03-2006, 09:07
Mi ten poradnik raczej sie nie przyda, ale musze przyznac ze jest niezly.

prywek
05-03-2006, 18:07
poradnik raczej juz nieaktualny. rozdzki, mana i wogule. proponowalbym aby autor go poprawil

poisoner
10-03-2006, 20:55
gsy od 25 lvla i 25 mlvla huntowac i bic go w otwartym polu bo mnie nie dogoni? rotfl! na 25 lvlu to go mozesz zabic metoda up/down co najwyzej

Vil
10-03-2006, 21:30
Napisalbys poradnik o tym jak expisz 8 lev na tombach i scarabach ( 40k/h jakbys nie pamietal ).

Artusta
11-03-2006, 07:14
Witam wszystkich!
Mam pytanie! Gralem knightem mialem 22lvl skile po 60 chodizlem na beholdery i dobrze szlo teraz gram drutem i czy mam sens sie tam wybierac??
I PLX powiedzcie gdize expix<eq p legs i arm, stell helmet, dvarfen shield>

POZDRAWIAM:cygaro:

Varetix
12-03-2006, 10:04
Zależy: Jeśli masz Druta 19 lvl z Rod Volcanic i bp ihow to raczej tak :> :faceoff:

Dr.Mortus
12-03-2006, 10:28
Też mam pytanie. Mam plate set (pancerzyk mi co prawda wypadł, ale to się nadrobi niedługo :) ), moonlight rod, dark helmet, dwarven shield i szalik. Poziomik trzynasty. Czy opłaca się z takim czymś iść na dwarf soldiery pod kazo? Sam uważam, że się opłaca, bo świetny, ale trochę ryzykowny exp (ryzykowny dla mnie i mojego stylu grania - "o, zaznaczę se żeby szedł tu, a tymczasem sprawdzę coś na necie"). Wczoraj właśnie zrobiłem coś takiego i zaczęło mnie gonić 4 soldy, 3 normalne i 3 roty :P Właśnie wtedy wypadł mi plate armor. A runków nie miałem i tu drugie pytanie. Kupować runki, czy czekać na to, aż sam będę mógł robić?

Dragonit
12-03-2006, 21:58
Poczekaj do 15lvl żeby móc robić ihy i możesz chodzić,ale beirz zwykłą broń,jeśli możesz to war hamera ale raczje go nei masz xP i idz expić.Zwykła broń bo bedziesz musiał mnóstwo strzelać z roda i za mało wypaada jedzenei zebyś przetrwał dłużej wiec rot bij ze zzwykłej broni dwarfy też.

Colda Lili
14-03-2006, 14:33
Mam 14lvl jestem sorcerem:mag: Na jakie potwory moge chodzic rzeby zarobic z 14lvl do 25lvl.Moje EQ to: WAND OF DRAGONBREATH ,NOBLE ARMOR,BEHELORDER SHIELD,DRAGON NECKLE,DARK HELMET,BRASS LEGS,LEATHER BOOTS Blagam muwcie szybko musze do jakiejs gildi:]

Kicia Eldar
14-03-2006, 14:41
up^^

ja na twoim lvl expilem na ghulach no i loot byl nawet nawet
spokojnie mozesz isc
a jak umiesz dobrze dystans utrzymywac to na cyce mozesz chodzic :)

Colda Lili
14-03-2006, 15:24
Kicia Eldar ale powiedz mi gdzie znlesc ghoule same w jakim miejscu mam je znalesc rzeby byly same GHOULE??X( X( X( X( X( X( X(

POZDRO DLA WSZYSTKICH TIBJAŃCZYKÓW:cygaro:

Dark Horseman
15-03-2006, 17:58
Czy zna ktoś moze jakieś expowisko, na kórym wpadałoby ok. 30-40k exp/h?Mam do dyspozycji pełno run hmm,gfb itp. Może jakieś smoki.(39 master sorc,52 mlvl).

lysy_93
15-03-2006, 22:27
Ludzi kiedy powstał ten temat ??!! 10 lvl na HMM to chyba przed upade plis zamknij ten temat i nie rób z siebie idioty !!

Nak Ragadash
02-04-2006, 14:44
Jestem drutem 12 lvl, 13 m lvl, serpent sword, snakebite rod, p-set, leather boots :), dwarven shield, scarf.Nie wiem na czym expiić.Blagam pomozcie!!!:baby: :baby:

Poprostu Pitbul
02-04-2006, 15:20
plx pomozcie gram na saphirze sorc 8lvl prawie plowa mlvl ale zero mam eq takie: scale armor brass legs WoV(i staff do wyboru) iron helmet leather boots dwarven shield na czym moge expic?????????????????:confused: prosze o szybka odpowiedz

PIOTKLER
02-04-2006, 19:56
siema mam problem na jakie potworki moge expować :o
mam
Pancerz:brass armor (ARM:8)
Spodnie:plate legs (ARM:7)
Buty:leather boots (ARM:1)
Tarcza:dark shield (DEF:25)
Hełm:solider helmet (ARM:5)
Broń: różczka atakuje 19 Moonlight Rod

Jestem druidem mam 14 level i 14 level magiczny.:dance:
Na jakie potworki expować???????:mag:
Najleprzy potwor ktorego pokonalem to jeden slim(z dystansu):confused:

Alanus Lutinum
02-04-2006, 20:53
siema mam problem na jakie potworki moge expować :o
mam
Pancerz:brass armor (ARM:8)
Spodnie:plate legs (ARM:7)
Buty:leather boots (ARM:1)
Tarcza:dark shield (DEF:25)
Hełm:solider helmet (ARM:5)
Broń: różczka atakuje 19 Moonlight Rod

Jestem druidem mam 14 level i 14 level magiczny.:dance:
Na jakie potworki expować???????:mag:
Najleprzy potwor ktorego pokonalem to jeden slim(z dystansu):confused:

Na takim levelu to chodz na soldiery. Albo na zwykłe dwarfy i roty.
Aha i ja na twoim lvlu zabiłem cyca soloknighttem ;)

PIOTKLER
02-04-2006, 22:44
wiem ze to noobowskie pytanie :confused:
co to sa SOLDIERY??:baby: :baby: :baby: :x:

Frost Blazer
02-04-2006, 23:14
Są to dwarfy wystepójace od -3. Mają całkiem fajny loot taki jak np. dw shield czy kusze. Daja 70 expa i moga atakowac na dystans osobiscie sorc w walce wrecz nie ma szans:P (Znaczy ma ale to nie ma sensu;]) Można siedzieć na nich z summonami ale jedynym dobrym wyborem sa tu monki z ktorymi mozna spokojnie expic juz na dwarf guardach. Soldy nie są dobrym wyborem dla maga. No chyba że wariant z wandami tu już zaczyna sie opłacać. Bierzesz wtedy dużo mana fluidów i jedziesz.;)

PS. W twoim eq bedą Cie dość ostro lać wiec posiedz na rotach :P

PIOTKLER
02-04-2006, 23:19
a jakies potwory blizej thais??
raz szedlem sobie i hunter mnie zaatakowal 4 strzalami mnie zabil :(
jakies potwory ktore maja dobry loot??
:)
z gory dziekuje
:)

Sir Heike
04-04-2006, 23:23
ja jestem druidem i tam laze na mino guardy :P :D daja sporo expa i czasem trafi sie brass armor tylko mam slabe skille i sporo mi hp zabieraja O.o

Doom Terror
10-04-2006, 02:56
ja mialem mala przerwe w graniu(kilka miechow wchodzilem raz w tygodniu na pare sekund zeby na kazdej postaci logout zrobic aby nie zostaly postacie skasowane) i teraz trzeba miec znacznie wyzszy lvl aby miec runa co mnie bardzo zdenerwowalo ale za to sa dobre rozdzki i ja od 9 lvl chodze na cycklopy (czemu ?) sa wolne i glupie biegam wokol drzewek itp on mnie goni i traci hp (dochody?) zaleznie od szczescia ale jezeli chodzi o kase to krucho , jezeli mowie juz o dochodach to mopj dobry kolega mi daje runa -czasami (hmm &gfb) i ide sobie expic na beholder(ale tylko na tego kolo mostu) (zyski?) - fajne, dobre oraz drogie itemy (tact?) juz mamy mniewiecej wycelowanego hmm i ze schodow schodzimy atak wchodzimy (trwa to bardzo szybko troche wprawy i cie zdarzy zataakowac raz na twoje 3 ataki) ktos mowil o dwarv guardach to jak jest ich duzo to sobie ropujcie 1 i biegajcie wokol dziury nie powinien was zranic chyba ze wtopicie (co on ma?) no jak kazdy dwarv ma mushroom-czesto dwarven shield - srednio inne rzeczy mozeci zlukac na tibia.pl --> potwory ---> dwarv guard ale ostatnio moim ulubionym miejscem do expowania jest wyspa Folda gdzie w podziemia sa bardzo rozlegle znajdziecie tam: orc,orc spearman, orc warrior , trolle , frost trolle , rotwormy, winter wolfy oraz slimy uwazajcie na pk z carlin bo tylko dzisiaj mnie tam atakowany 2 razy i w obu przypadkach to byly knighty na jeden na 18 lvl drugi 19 lvl ktore mowiac lagodnie byly noobami bo je zabilem bedac wowczas na 14 lvl (teraz mam 17) (jak z nimi walczylem?) walczylem tak jak z cycklopami czyli uciekalem atakujac jednoczesnie majac wycelowanego w siebie runa leczacego(ih) po powrocie z tej wyspy bylem bogatszy o 1k wracajac do wyspy folda i jej rozleglych jaskin to mozecie tam spedzic naprawde duzo czasu bo jaskinie sa na tyle rolegle ze jak dochodzisz do jej konca i jak wracasz to w polowie drogi juz czekaja potwory dlatego jak dochodze do poczatku lub konca jaskini to przez 1 mnute uzupelniam mane (tak na wszelki wypadek) warto przed wyjazdem na folda zaoptrzyc sie w meaty/hamy/mushroomy czy inne jedzenie ;] tyle odemnie jak cos mi przyjdzie do glowy to nie bede pisal posta pod postem tylko temu zrobie edit - ewentualne bledy ortograficzne poprawie jutro bo piszac to znowu nabralem ochoty do gry :D

Bubar
16-04-2006, 11:13
Ale ja z takich zeczy nie korzystam :)

Filharmonia Slaska
16-04-2006, 14:38
Czy druidem należy zmieniać różdzki jak tylko zdobęde odpowiedni lvl??
I jakie potwory będą odpowiednie do kolejnych różdzek??

Dragonit
16-04-2006, 14:59
1 różzke możesz kupić,ale nei radze używać(chyba że do obrony pk)drugą na 13 i używaj jeśli bedzie to wymagane,3 powinienes na 19 kupić druidem,sorciem mozesz ale nie musisz.Czwartą kup na 26lvl ale raczej do obrony przed pk,bo na tym etapie możesz juz robić sporo runek i muszisz tż odzyskiwać soul point.Ostatnią kup,przydatan do pkowania,expeienei mniej bo możesz robić już silne runki.

PIOTKLER
16-04-2006, 21:24
mam pytanie :)
poco kupawać aż 3 różczki jak mozna kupić jedną i mniej kasy wydać:P

Samuraj Jackas
16-04-2006, 23:51
Ja osobiście polecam chodzić na dwarfy guardy od 26lvl+. Mozna sobie cos zsumonować (polecam na 27lvl sumonować monki, same sie leczą):p . Potem to dsy mozna sumonować. POLAND ROX:p

Filharmonia Slaska
17-04-2006, 13:30
Czy moonlight rod można kupić za 500gp (na Galanie) od innych graczy??

Norbercik Pogromca
19-04-2006, 21:46
Jestem sorkiem z thais
Mam 20 lvl i 20 mlvl
Posiadam:
Wand of vortex,dragonbreath,plague
Dark shield
Knight armor
devil helmet
chain legs

Na czym mogę szybko expić i żey był fajny loot????

Piotrek Marycha
20-04-2006, 19:55
Jestem sorkiem z thais
Mam 20 lvl i 20 mlvl
Posiadam:
Wand of vortex,dragonbreath,plague
Dark shield
Knight armor
devil helmet
chain legs

Na czym mogę szybko expić i żey był fajny loot????
lol co za eq!?!? knight armor i chain legs?? co do pytania - plague wandem mozesz na cyclopy do mt .sterum isc albo do ancient temple ale nie bardzo sie tam orientuje co tam jest

a teraz moje pytanie: mam 26 lvl 29 mlvl drut z volcaniciem i quaqmire rodem - gdzie moge expic tak zeby sie koszta zwracaly ??? tylko nie mowcie o kazo, wiem ze tam jest super ale na elysii tam gdzie gram to sie tam rządzi gildia Siejnik - największe nooby na elysii, ostatnio jak mialem 27 lvl to wlasnie chcialem tam pojsc - efekt? nie zdąrzyłem nawet do depo wejsc !!!! ide sobie juz jestem na pietrze z dp a tam stoi 10 typów, ze 5 miało połowa red skulle i sie drą "blokowac depo" ;/;/;/ załoze sie ze połowa z nich miała protekta od Siejnika ;((( no i mam znowu 26 lvl

Zatinek
20-04-2006, 20:29
6. Amazonki: Jeden z bardzo nielicznych gatunków potworów który po updacie stał się milszy. Mag może walczyć wręcz z pojedynczą około 15 lvlu, a teraz kiedy się nie tłoczą koło człowieka dość łatwo uciec jeśli napadnie nieszczęśnika większa grupa. Exp znośny, loot pożal się Boże.

Nie mogę się z tobą zgodzić, ja załatwiałem dwie druidem na 10lvl (mlvl3)
:cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup:

Grinrrook
22-04-2006, 10:46
Mało tych potworów napisałeś, 5 czy 6 słabszych i jusz dajesz macniejsze jak naprzykład dwarf soldier.
po updacie hmm jest dopiero od 25 levela i na soldki cza chodzic z różdzką (co żżera dużo many) i tłukąc soldka można sie zapuścić za daleko i trafić na guarda a wtedy masakra...

songossj4
29-04-2006, 10:33
Ja to się zastanawiam gdzie najszybciej na Asterze mógłbym wyjść na 23 lvl sorkiem z 16lvlu z mlvlem 30.Mój equip to wand of dragonbreath, dragonhammer(opcjonalnie) plate armor i plate legs, dragon shield i devils helmet.

DJ Blackout
02-05-2006, 17:36
Nawet dobry poradnik.Super:cup:

Master of skarpeta
04-05-2006, 15:10
ogólnie spoko temat ale z 20lvl na roty?
to przesada!:cup:
chyba że jakiś:baby: przyjdzie na roty

Dandrag
08-05-2006, 15:36
A wiecie co ja ostatnio zrobiłem ? :p Jako że internet mi ostatnimi czasy przerywal co jakiś czas, to nie mogłem normalnie expić. Wziąłem w-hammera, przeszedłem sie do kopalni z rotami i zrobiłem 18k na godzine..porobilem troche runów, zebrałem kase, przeżyłem na kicku i co najważniejsze nic nie straciłem (żadnych runów, many na różdżke, manasków, kompletnie nic). Nie dość że wyprawa sie zwróciła to jeszcze przeżyłem ;) nagorsze było tylko to ciagle bieganie i monotonia :p

Jory Vikarth
09-05-2006, 13:28
nierozumiem tworcy poradnika.osobiscie polecam zabijanie rotow na 8lvl bo to dobry sposob na nabicie 9lvl i mozna na nich zarobic sporo (ja zarobilem 170gp w jeden dzien):cup:

Wujek Mietek
09-05-2006, 21:35
mam pytanie , czy jeżeli zrobie 25 lvl (mam 24 lvl ) narobie hmm mlvl mi sie poprawi to czy dam rade dragowi (kolo kazo) (25 mlvl mam teraz):p

Duch Niespokojny
09-05-2006, 22:01
nierozumiem tworcy poradnika.osobiscie polecam zabijanie rotow na 8lvl bo to dobry sposob na nabicie 9lvl i mozna na nich zarobic sporo (ja zarobilem 170gp w jeden dzien):cup:
Wymiatasz.
mam pytanie , czy jeżeli zrobie 25 lvl (mam 24 lvl ) narobie hmm mlvl mi sie poprawi to czy dam rade dragowi (kolo kazo) (25 mlvl mam teraz)
Od takich pytań jest inny temat.

Prond
11-05-2006, 07:18
Spoko poradnik, gratuluje udanego tematu:D
Duzo mi pomogl w prowadzeniu mojego Sorca.
Dzienkuva!! :P

Lordian
12-05-2006, 15:48
daj opis o minotaurach mam 26 druida i mi sie szybko expi tam

duch fire
12-05-2006, 21:39
heh najlepiej expić na amazonkach i valkiriach mam 12 level i nie magą mi zadać rany :D

bartii10
16-05-2006, 08:27
przydalbyt sie opis druid vs minotaur mag. ktory lvl jakie runy itp.

Jin
20-05-2006, 18:21
Troche stary ten poradnik bo na wersji 7.6 na dwarf guardy chodzi sie od nawet 10:]

Kacperugabuga
20-05-2006, 19:47
No bo wiecie... Ja mam 15 a chodze na zamek... A i jescze jedno: NIE WCHODZCIE I NIE LOGUJCIE SIE NA http://lol/ bo tam mnie shackowalo...;(

Donpeyot
30-05-2006, 02:18
Jestem świeży mocno i mam z głupia frant pytanie: Musze koniecznie zaczynać od mace i tłuc ręcznie czy moge od początku walić z wanda i zaniechać ?

babcia666
31-05-2006, 17:24
elo wszyscy gracze! mam 19 lvl i 18 mlvl;eq: dwarven shield, plate legs, scale armor (wiem, cienizna, ale zbieram na blue rob:) ), dark helmet i scarf( lub ten naszyjnik z ghoul room), a także wszystkie różdżki z których moge korzystać. z czarów nie mam tylko "find person", "fire field" i "fire wave". co musze wymienić w eq, kupić z czarów i gdzie moge porządnie zdobywać expo? byłem pod ab'dendriel(mało potworów, ale też mało ludzi),w kazzo(ale na 11 lvl i deadlem na guardzie:( ), pod fibulą(nawet fajnie ale po 17 dosyć dużo 30-40 lvl;trzeba też uważać na ds), pod venore(na rotach; dosyć daleko od depo) i pod lodowymi wyspami( fajny exp, ale bardzo, BARDZO daleko od depo)i niedługo chce się wybrać pod molts, ale ponoć tam jest dużo ludzi.prosze pomóżcie(zwłaszcza z tym miejcem do exp)!! z góry thx

Luke Firemaster
01-06-2006, 08:50
@Donpeyot:
Wand! Wand jak najszybciej!

@babcia666:
Koniecznie kup Light, Intense Healing i Magic Shield, potem Fire Ball, i Destroy Field. Do ekwipu kup koniecznie plate armor[600-1000gp] (lub dark, lub dwarven), a na tych legsach pociągniesz jeszcze długo.

Miejsce na exp? Pod Ab' slime`y, ghule i szkielety (wejście na poziomie -3 w kopalniach trolli), Elvenbane, lodowe wyspy, kopalnie dwarfów, może też Femor Hills - i to na początek tyle.

babcia666
01-06-2006, 08:56
jakbyś się przypatrzył to ja MAM te czary, nie mam tylko tych co wymieniłem(czyli fire wave, fire field i find person:) ). więc czy opłaca mi się je kupić?? (thx za pozostałe porady, zwłaszcza z exp:) )

Van_Waterflew
18-06-2006, 16:40
Yo wszystkim! ! ! Na czym mogę dobrze zarabiać: jestem sorkiem mam 21lvl 25mlvl eq: p-set wszystkie wandy dark helm, buty, medusa shield. Byłem na rotach w veno ale tam dużo ludzi :/ na ghulach nie zabardzo bo one odporne na trucizne. Czy dwarfy guardy z hmm bedą mi się pylić prosze o szybką odpowieź!!!

Mroku
20-06-2006, 21:21
ja mam takie pytanie...gdzie moge expic z postacia ====

sorcerer 13lvl i 8mlvl...
wand of dragonbearth( 2. dla sorca)
noble armor
brass legs
dwarven shield
steel helmet
scarf

Nynon
22-06-2006, 23:02
@up

na cycach? :P

Duch Niespokojny
23-06-2006, 02:14
ja mam takie pytanie...gdzie moge expic z postacia ====

sorcerer 13lvl i 8mlvl...
wand of dragonbearth( 2. dla sorca)
noble armor
brass legs
dwarven shield
steel helmet
scarf
Jeżeli masz premium account, najlepszym miejscem dla ciebie będą rotwormy koło Darashii, ewentualnie grobowce w okolicach Ankrahmun. Jeżeli nie masz pacc, powinieneś się wybrać do kopalń na dwarfy i rotwormy lub dwarf soldiery. Dobrym pomysłem mogą być też ghoule w ghostlandzie.

P.Pawlex
23-06-2006, 13:02
Jestem Druidem (wedlug mnie to najlepsza postac)

Skile :
Lvl - 12 zaraz 13
mLvl - 5 (malo uzywam czarow,a jak uzywam to te co daja malo exp do mlvl)
Axe Fighting - 16
Shielding - 18
Fishing - 21

Chcialbym zdobywac szybko nastepne poziomy znacie jakies miejsca dobre do skillowania w poblizu Thais ?? (teraz najbardziej mnie interesuja takie miejsca w ktorych sie dobrze bije exp i niezgine na moim poziomie)

Duch Niespokojny
23-06-2006, 16:17
mLvl - 5 (malo uzywam czarow,a jak uzywam to te co daja
Powinieneś jeść cały czas i rzucać czary za każdym razem kiedy mana dojdzie do maksimum, niezależnie czy akurat ich potrzebujesz czy nie.

P.Pawlex
24-06-2006, 07:12
Dięki :) ale ja czekam nadal na moje poprzednie pytanie. :]

Sorceverka of harmonia
24-06-2006, 20:33
5: ROTY: Można zacząć bić nawet na ósmym lvlu, ale ja polecam zacząć nie wcześniej niż na 12. Oczywiście należy uważać żeby im się nie dać otoczyć i to nawet około 20 lvlu. Jeśli się je wcześnie zaczyna lepiej mieć ze sobą w rezerwie GFB albo chociaż fireballa, ale można zamiast nich użyć fire/energy fielda. Wystarczą żeby się odgrodzić od nadmiaru. Oczywiście nadmiar to więcej niz 2 na raz. Przynoszą spory dochód jak na możliwości niskopoziomowego maga.

6. Amazonki: Jeden z bardzo nielicznych gatunków potworów który po updacie stał się milszy. Mag może walczyć wręcz z pojedynczą około 15 lvlu, a teraz kiedy się nie tłoczą koło człowieka dość łatwo uciec jeśli napadnie nieszczęśnika większa grupa. Exp znośny, loot pożal się Boże.

7. Valkirie: Raczej odradzam walkę wręcz z nimi przed lvl 20 i skillami 19-20/25-26, ale cierpliwi znajdą w nich bardzo wdzięczny obiekt użycia fieldów bądź bomb (zależy od ilości jaka się pojawi). Oczywiście należy zostawić niespodziankę i się przemieścić w dół bądź w górę, potem czekać aż nad postacią się pojawi numerek expa. Nienajgorszy exp na mały lvl, kiepski dochód, szansa na zdobycie własnego dającego satysfakcję plate armora, bez kupowania od łaskawego high/midlvla :D

Obie powyższe mogą dać miłe dla oka błyskotki :)

8. Dwarf soldier: Sposób na dorobienie nieco gotówki chociaż z kiepskim expem. Na lvl 22+ można bić grupki summonując ghoula lub dwa, poniżej można bić runami ale aż takiego dochodu nie dają żeby zapewnić opłacalność. Można bić wręcz, ale spróbujcie z pojedynczym i mając pod ręką drogę ucieczki. Trudno mi dokładnie określić jakie skille i lvl są potrzebne żeby zatłuc takiego w hth, ale zabicie go bez magii kosztuje więcej hp niż zabicie w ten sposób valkirii.

11: Cud nad cudy zwany Dwarf Guardem. Pojedynczo raczej niebezpieczny być dla maga lvl 20+ nie powinien, grupka bije straszliwie jeśli pozwolić jej do siebie podejść. Można bić na wiele sposobów. Dla expa: HMM i GFB, ewentualnie burst arrows (chociaż powoduje to spore koszty), albo dla odbicia się od dna zarabiając przy tym średnio więcej niż ze smoków w podobnym czasie i przy podobnych wydatkach (choć bez szans na cokolwiek naprawdę miłego) od lvl 27 można bić z monkami.

Roty spokojnie sie bije na 8 levelku i nic nie tarce zycia ( jestem magiem) , valkirie , amazonki mozna spokojnie bic na 12 levelu z rozdzek , a dwarf solidera tak samo z rozdzki ( najlepiej wand of dragonbreath szybciutko sie ubija ) , a co do dwarfa guarda to mozna samemu chodzic na 20 lvl z jednym uhem i z fire balem ( mój kuzyn tak chodzi i nic mu nie jest )

Szczerze mówiąc w tym poradniku jest wiele błędów ...

Paliblant
24-06-2006, 21:38
Szczerze mówiąc w tym poradniku jest wiele błędów ...
Szczerze mówiac nie ma błędów bo ten poradnik byl pisany na początku 2004 roku. Nikomu się wtedy nie śniło o wandach itp.

shadow_druid
02-07-2006, 22:32
spox:cup: :cup: :cup: :cup: :cup:

Ent3x
03-07-2006, 11:54
Wiecie co mniejsza role w huntowaniu potworow odgrywa lvl najwazniejsze sa skille wiec nie wiem oco wam chodzi !!

Klucha
04-07-2006, 10:17
Mam sorc 26 lvl 26 mlvl ;P EQ: B robe, P legs, Crown Helmet, Wand of Cosmic Energy, Croc Boots, Szalik. Zna ktoś jakieś fajne miejscówki dla PACC z dobrym expem i aby nie było dużego waste i w miare dobry loot (w grę wchodzą summony). :) (możecie wytłumaczyć gdzie to mniej więcej jest :D)

Chai Renn
04-07-2006, 10:22
Na dragi na anrkumie albo jak to sie pisze lub tesz na cyklopolis na edron .

Aynahanir
04-07-2006, 18:03
1: Osy: możliwość szybkiego nabicia lvl 9, potrzebnego do robienia fire fieldów, albo od razu 10 dla HMM.

przecież na FF potrzeba 15lvl i 25lvl na HMM. to jakim cudem 9 i 10?

Duch Niespokojny
04-07-2006, 18:10
przecież na FF potrzeba 15lvl i 25lvl na HMM. to jakim cudem 9 i 10?
Dopiero update 7.6 (chyba) wprowadził takie wymagania. Wcześniej np. uhy można było robić już na 11 levelu, za to czary miały wymagania co do magic levelu, których teraz już nie ma.

bartii10
04-07-2006, 18:20
w takim razie licze na nowy, bardziej aktualny poradnik. jest wiele osob co czytaja i nie wiedza ze niektore zeczy sa juz nieaktualne. np. moj kolega bal sie na roty isc magiem na 11lv. pora to zmienic.

Garden
06-07-2006, 19:01
Troche przesadziłeś z tą ostrożnaością ja na amazonki na 9 lvlu chodziłem i krzywdy mi nie robiły:p

Ja osobiście stale gram druidem i jak wszystkim wiadomo najlepsza taktyka druta to bijesz i zwiewasz ,wiec nawet na niskim lvlu mozna chodzić na takie stworki jak Valkyrie i Dwarfy soldiery
i jak go czytałem mogłem sie dowiedzieć paru przydatnych rzeczy;)

Li-Bi
09-07-2006, 18:26
ale kicz kur.. usuncie to badziewie z przyklejonych bo mnie żygon bierze na jego widok! to ma byc poradnik rotfl plax noob i jeszcze ghoula na 22 lvlu summonowac buhahaha ots plx

Tawer Redeye
09-07-2006, 18:52
@up żaden ots poprostu kiedyś w tibii trzeba było mniej many na czary i summony(chyba), zresztą zobacz kiedy to było napisane.

blontmatys
11-07-2006, 16:52
nawet spoko ten poradnik:evul: :evul: :evul:

mlmduo
12-07-2006, 10:16
bardzo dobry poradnik...
wszystko zostalo dokladnie opracowane...
i napewno bedzie trzeba sobie troche pogiercowac ;]:cup:

aragornpol
13-07-2006, 00:10
najlepiej ekspic na cyclopach i slimach okolo 19 lvl mozna isc na beholdera od 12lvl mozna tez dobrze expic na minotaurach guardach i archerach od 17lvl radze tez wyprawe do dark katedral a na 8lvl mozna tez jechac na folde i tam dobrze po expic a bardzo mozna tez od 12lvl isc na amazonki i walkirie

mati_ol
16-07-2006, 11:40
wedlug mnie ten poradnik trzeba usunąć, bo robi w konia początkujących graczy

Leazo
17-07-2006, 21:23
Trzeba coś z tym zrobić bo jak było powiedziane wyżej 'robi w konia początkujących' bo różdżki doszly.

Wievioor
19-07-2006, 19:46
Właśnie, są różdżki i w ogóle tibia jest inna, (aż mi sie nie chce wierzyc ze na 10 levelu mozna bylo juz HMMy walic)

Ufos Destroyer
21-07-2006, 16:24
sluchajcie! Miejsce Expienie Nie Zalezy Tak Bardzo Od Postaci Skili Itp(chociarz Tez) Ale Przedewszystkim Od Osoby Sa Ludzie Ktorzy Maja 80lvl Skils 80/80 I Nie Ujmieja Demona Bloknac A Jest Koles Ktory Na 27lvl Ze Skilami 52/47(~) Bloknal Demona! Expienie Zalezy Tez Czy Masz Kase Jak Masz Duzo Kasy Na 8lvl To Kupujesz 5bp Hmm (jesli Doswiadczony Gracz!) I Idzesz Na Cyce A Noob Na Tym Samm Lvl Bez Kasy Bedxzie Zmuszony Expic Na Trolach

Duch Niespokojny
21-07-2006, 18:27
sluchajcie! Miejsce Expienie Nie Zalezy Tak Bardzo Od Postaci Skili Itp(chociarz Tez) Ale Przedewszystkim Od Osoby Sa Ludzie Ktorzy Maja 80lvl Skils 80/80 I Nie Ujmieja Demona Bloknac A Jest Koles Ktory Na 27lvl Ze Skilami 52/47(~) Bloknal Demona
Ze stone skin amuletem to i przy skillach 10/10 można bloknąć. Zresztą co z tego, że bloknął - na 99% takie bloczenie mu się nie opłaci, a ryzyko śmierci jest bardzo duże, więc to było tylko dla sportu.
Expienie Zalezy Tez Czy Masz Kase Jak Masz Duzo Kasy Na 8lvl To Kupujesz 5bp Hmm (jesli Doswiadczony Gracz!) I Idzesz Na Cyce A Noob Na Tym Samm Lvl Bez Kasy Bedxzie Zmuszony Expic Na Trolach]
Taaa, czemu nie sd?
Po pierwsze: przez ten czas, przez który będziesz zdobywał kasę na te 5bp hmm zrobisz na trollach 2 razy taki lvl jak na cyklopach z tymi hmm.
Po drugie: straszne marnotrawstwo - znacznie lepiej te runy zostawić sobie na pózniej, kiedy będzie się dało je jakoś efektywnie wykorzystać.
Po trzecie: to właśnie nooby na 8 lvl expią na cycach, bo na tym levelu można taki sam exp dużo bezpieczniej wyciągnąć choćby na rotwormach.

PS. Nie zaczynaj każdego wyrazu wielką literą (tylko początek zdania) i nie pogrubiaj całego tekstu, a jedynie fragmenty, które chcesz wyróżnić.

Lord Lol
22-07-2006, 13:06
całkowicie się zgadzam z duchem :]

japu
26-07-2006, 17:05
A ja powiem tak. Na Tiquandzie spokojnie sorcem (gram tam od lvl13) zabija sie kolejno centipedy (exp 30, 10-15gp/maca/sword), krokodyle (exp40(5?)), kobry, slimy, terror birdy, swamp trole. Mniej wiecej na lvl 20+ mozna z mala iloscia manasow i run obiegajac polnoc wyspy (uwazac na malpy :)) zrobic sporo expa. Potem dochodza dworki na poludniu. Niby maly exp (35) ale za to jest ich mnostwo, tarantule na wyspie i pod nia, lizardy, slonie, tygrysy etc. :)
Najmniej oplacalny wydaje mi sie hunt malp - trzeba uwazac na merklina bo wali okrutnie z magii, z kongry wypada czasem amulet/plate armor etc.
No i na tiquandzie nie trzeba sie w ogole martwic o jedzenie - praktycznie lezy na ziemi bo nie starcza cap'a, zeby je nosic ;P

Zastanawialem sie kiedys czy lepiej isc bic smoki czy zostac na tiquandzie ;P
Wyszlo na to, ze na smoka potrzebuje ok 3 runy HMM (oczywiscie z blokerem, ktory nie bije) i mam 700 expa. Tyle samo expa mam zabijajac 5 slim/terror birdow albo jednym strzalem z GFB 20+ troli albo 20 dworkow. Ryzyko zadne ;P
Fakt, ze moze loot z dworkow mniejszy ale czasem wypada hunting spear, raz wypadla mi taka spodnica za 750gp bodajze, tribal mask i rozne takie ;P

pozdrawiam.

Malvich
30-07-2006, 00:19

7. Valkirie: Raczej odradzam walkę wręcz z nimi przed lvl 20 i skillami 19-20/25-26, ale cierpliwi znajdą w nich bardzo wdzięczny obiekt użycia fieldów bądź bomb (zależy od ilości jaka się pojawi). Oczywiście należy zostawić niespodziankę i się przemieścić w dół bądź w górę, potem czekać aż nad postacią się pojawi numerek expa. Nienajgorszy exp na mały lvl, kiepski dochód, szansa na zdobycie własnego dającego satysfakcję plate armora, bez kupowania od łaskawego high/midlvla

hmmm ja z obiema walcze od 9lvla... czyzbym byl nadrozwiniety? :) przesadziles z tym 20lvlem... pojedynczo alkyrie rozwali sie nawet na 8 z brass legami, dwarv. shieldem, p. armorem i legion helmetem... oczywiscie sorkiem

Samitis Slayer
30-07-2006, 02:44
Sork: do 19 lvla dwarfy, soldy, roty, od 19 lvla minoski, od 33 lvla z dobrym eq kupionym za kaske zarobiona na minoskach guardy do 45-50 lvla.

Druid: do 13 lvla jakies smieci typu roty, trolle, orki(warriory i spermy tez), od 13 dwarfy i soldy, roty, od 19 lvla z dobrym eq guardy zmieszane z minoskami (dla kaski), od 33 lvla dragi(??). Nie wiem ja moim druidem dotrwalem do 32 potem mnie zabila jakas niemila pani (zeby nie klnac) i mi sie nie chcialo, pozatym wolalem palem grac. Albo od 35 lvla dsy z niewidka kolo carlin.

kaza Junus
30-07-2006, 09:04
Poradnik spoko,ale mógłybyś go rozszerzyć ;)

Michael Don'Tales
05-08-2006, 18:28
Gdie mam expic z Druidem lvl 14 mlvl 6 wiem że mam maly mlvl :p bo jak narazie expie na rotah ale malo expa bede mi tera dawac :p

songossj4
06-08-2006, 13:23
Teraz to przydałaby się całkowita renowacja tego poradnika, bo każdy rozsądny sork nie chodzi i nie wali w hth tylko z wand tak samo jak drudid z rod.Ja osobiście uważam że do updatea z wand/rod jest jaknajbardziej trafny, ale później to już raczej nie bardzo się przydaje, a zwłaszcza co do lvl'i ja nawet na lvlu 16 expiłem jeszcze na kombinacji: trolle, orki :Ork: , rotwormy, ork warriorsy.Powiem że nawet dosć ładny zysk bo z jednego hunta wynosiłem coś koło 400gp, a hunt nie zajmował mi więcej niż 1h.Teraz od lvla 17 przeniosłem się do Venore na same roty do jaskiń i dosć ładnie mi to poszło.Niecały godzinka i mam 18 lvl(wiem, wiem słaby lvl mimo iż od dawna gram, ale nie lvl się liczy tylko mlvl :mag: :)

Pomocnik Astona
06-08-2006, 14:57
DRUID ROoOoX ;] Nielubie Sorca , druid wymiata. Pozdro dla ziomów z Honery:D

Michael Don'Tales
06-08-2006, 15:23
thx a ubije fire devila??

pedzioszek
06-08-2006, 20:08
Na roty z GFB i 12 lvl
ja to najgorszym wandem bije na 7 lvl bije
Kiepski ten poradnik. ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( X(

luba126
07-08-2006, 14:51
ogulnie to fajny poradnik i dowiedzialem sie pare zeczy

Jaz
07-08-2006, 15:01
O ja pier,... skasujcie ten temat sprzed 2 lat. Przecież to wszystko jest juz nieaktualne...

Samitis Slayer
07-08-2006, 20:19
mam pytanie gdzie expic 41 sorkiem z 46 mlvlem bez pacca eq p set, dwarven shield, p ammy, crus helm (dedlem i mi wypadly k legi, c arm i meduska -.-)???

Michael Don'Tales
08-08-2006, 09:57
Ja z tym lvlem chodził bym spokojnie na dragi B)

Zjedz Skreta
09-08-2006, 18:34
wiadomosc do tego co to napisal : chyba z ciebie jakis no skill... co to ma byc omfg ? w ten sposob bedzie sie expilo 2 lata
ja druidem expie tak :
1-2 raty
2-8 wolfy
8-13 roty na fibule
13-19 soldiery
19+ guardy i mam teraz 27 lvl i sie zastanawiam co po guardach robic ?

Rogal Warrior
12-08-2006, 15:48
ja tam roty bilem juz na 9 lvl. ale nawet ciekawy poradnik - ;) nice job

Lord Alibaba
16-08-2006, 19:59
eee tam mowisz Rogal Warrior ja na 9 lvlu expilem na Cyclopsach ;p
ale tak łatwo nie było ;p najlepiej to bic Orshabale:D:D:D

kaczus17
18-08-2006, 09:56
Przyznam ze poradnik jest calkiem dobry tylko ja na roty zaczelem chodzic od 11lvl jako mag :)
Na cyklopy monz azaczac chodzic od 17lvl ale trzeba trzymac dystans od niego. B)
A co powiesz na temat Guardow???? :]

Maciora
18-08-2006, 19:46
Dobry poradnik. Ja osobiscie niekorzystam dokladnie z niego pewnego razu zdarzyl mi sie bug i rotworn mnie dednal;/

pomiatacz pomaranczy
22-08-2006, 16:18
Skozystam z tego poradnika

I.G.I
23-08-2006, 12:20
Ja z tego nie skorzystam bo weszny różdżki skile są nie potrzebne no chyba ze shielding aha i przdalo by sie odnowic poradnik

Majekszpaku
24-08-2006, 11:29
POradnik przed potopowy nie ma mowy o Różdżkach i o szybkości regeneracji many nie wiem po co to przeklejają

Antilles
01-09-2006, 08:05
Podoba mi sie przydatny poradnik

Melissana
04-09-2006, 22:57
Całkiem przydatny poradnik, na pewno z niego skorzystam.
Mam druida 14 lvl, 8 mlvl (wiem że słaby, ale trenować go będę jak będę mieć IHy :P), eq: p-armor, p-legs, devil helmet, dwarven shield, leather boots, scarf i moonlight rod. Czy dam radę zabić slime? Niektórym to pytanie może wydac się głupie, ale ja mam uraz, kiedy moim 1 charem, w dodatku drutem zostałam kiedyś zabita przez slime kiedy jeszcze nie było różdżek ;P Z góry dzięki za odp ;)

Aynahanir
05-09-2006, 18:25
1: Osy: możliwość szybkiego nabicia lvl 9, potrzebnego do robienia fire fieldów, albo od razu 10 dla HMM

od kiedy na 9 lvl robi sie fire fieldy a na 10 HMMy?

jeśli to już padło, to przepraszam, po prostu przejrzenie 43 stron by napisać parę słów jest bez sensu dla mnie.

ja (sorc, 12 lvl) expię sobie na mino, orc warriorach, rotach, lionach, goblinach, spearmanach i elfach. czasem biorę trolle jak jest pusty resp w elvenbane albo ide na folde. I JESZCZE NIE ROBIĘ SOBIE SAM HMMÓW

Lexing
05-09-2006, 18:31
Ekhm... po co odświeżacie poradni sprzed ponad roku? Wtedy były całkiem inne realia, robienie run od odpowiedniego mlvl , wolne ładowanie się many i ni bylo wandów.

kacpi
07-09-2006, 22:22
re : jedi
sorki i druidzi lataja z burst arrowami bo chodzi o to ze im wyzszy magic lvl tym mocniej nimi walniesz xD

Amorek
10-09-2006, 10:16
Każdy upadate jest gorszy Zwalili TibieX(

Ludwiczek indyczek
13-09-2006, 19:43
"Drags hunt"
Moim zdaniem jednym z opłacalniejszych zajęć dla sorca lub druta
są dragi
Urzywam tej techniki:
1-2dsy + WoCE / dla druta TR + 2-3 strzały z HMM
I na pojedyńczym spawnie morzna siedzieć do bulu (dla mnie 2-3h z tibią i się nudzę:confused: )
http://img401.imageshack.us/img401/9319/uo0002dp5.th.jpg (http://img401.imageshack.us/my.php?image=uo0002dp5.jpg)

dobijamy zielonego jak knighci z wanda
http://img333.imageshack.us/img333/2664/uo0003ug2.th.jpg (http://img333.imageshack.us/my.php?image=uo0003ug2.jpg)

i drag pada a my urzywamy 1-2 exura gran na GFB
http://img333.imageshack.us/img333/981/uo0004jj6.th.jpg (http://img333.imageshack.us/my.php?image=uo0004jj6.jpg)

Jest to jedno z bardziej opłacalnych zajęć

Daxil
14-09-2006, 15:58
mi poradnik bardo sie przydal (dlugo go szukalem:p ) nareszcie cos dla sorca!! choc mam pare zastrzezen, ale to malo istotnych. aha i moglbys jeszcze dopisac gdzie one mniej,wiecej sa ;] .wiem ze moge se poczukac na mapkach ,lub inaczej , ale dla leniwych sie przyda:p

Dublas
05-10-2006, 14:19
wiesz ja bym napisal to lepijej ale moshe temu ze to dla tych ktorzy graja 1 raz ja na osmym ide od razu na rotu na 9 na amazonki 10-15 cyce...

GCP
15-10-2006, 14:58
ten poradnik do kitu
spodziewalem sie ze podasz na ktorym levcu na jakie potwory a ty...

a.X.e
18-10-2006, 18:03
Poradnik jest dobry, lecz lepiej mogłeś go zrobić ... :confused:

Fixchecked
24-10-2006, 19:37
Moim zdaniem takie cos jest bez sensu...
Draga można slolować sorceim od 26 lvl bierzemy w łape cosmic energy (nie zdejmujemy eq ) z 3 ( na poczatek ) hmmy i bez zadnego dsa na mana shieldzie (z 4 manasy zejda )bijemy. Stoimy tak jak na screenach. Dsa opyla sie robic tylko jak sa 2 dragi (lub dl ale w tym nie mam doświadczenia) inna chistoria. Z drutem jest gożej bo tempest dopiero od 33, to jeszcze dsy moge scierpiec. Ale dsy na draga sorciem na tym lvl? lol
Naprawde pierwsze dragi bez dsa ubite samemu daja duzo wiecej satysfakcji niz z nim..

P.S Widze na screenach że bileś go bez mana shielda. Sorry ale nie rozumiem tego. Szkoda ze żadnego combo nie dostaleś...

Pozdro

Kucyk123
03-11-2006, 14:45
Dobry poradnik :] Mi sie przydał ale nie aż tak bardzo :P

Morderff
03-11-2006, 16:52
Mi sie ten poradnik przydał dobry i naprawde przemyślany thx.

Raditz Saiya-jin
03-11-2006, 16:56
proponowalbym usunac ten poradnik gdyz teraz po update 7.6 jest nieprzydatny

Maciej the Sorcerer
08-11-2006, 18:04
up

Niom ! Jak tak czytam i czytam i mi sie cos nie zgadza . Rzeczywiscie jest troche nie aktualny ....

Ale mniejsza z tym ! CZy moze mi ktos powiedziec gdzie jest to miejsce z respawnem dragow (pare postow up , gdzie sa zdjcia) ??

Rumcajsek
09-11-2006, 13:50
@up
pod thais dużo łażenia...
Dla mnie druid i sorc to (do jakiegoś 25 lvla) ziomek co biega na full defie z wandem i zabija ci wszystkie potworki bo wandy zawsze zadają obrażenia...

PrZ'eMo
11-11-2006, 16:03
Mam małe pytanie , a mianowicie : mam 41 lvl druid 37 mlvl ( wiem że słaby ale to szczegół:P ) . Która dziura była by dla mnie najlepsza do expienia na ghoustlandzie i ile expa tam bym zdobył na 1h ?

Quor
11-11-2006, 17:40
Moglby ktos napisac AKTUALNY poradnik dla sorca? :/

Evaart
12-11-2006, 14:22
@up
co racja, to racja. po tylu update'ach siła i możliwości potworków są obrócone o 180 stopni. mimo wszystko poradnik bardzo przyjemny i do korzystania przydany. :)

Maciej the Sorcerer
18-11-2006, 11:11
Napiszcie nowy poradnik ! Przeciez juz tyle sie zmienilo ....

Rumcajsek
20-11-2006, 17:28
@upupupup
Wejdź w dziurę na lewo od wejścia na GL (ta otoczona pierścieniem kamieni) i idź na ds-y z tempest rodem i HMM-kami jest dobry exp nawet.

zelow
20-11-2006, 20:48
całkiem ładnie napisane,w podstawowych potworach powinien być demon skieleton fire devil witch

Rumcajsek
20-11-2006, 21:35
eee witche są do bani dają słaby loot a potrafią przywalić

Mikolajus
21-11-2006, 12:08
bardzo dobry poradnik :D

każdy mag powinien sie cieszyć 8o

przyda sie kazdemu magowi, który zagląda do forum :mag:

ide na orki :Ork:

Dominet
29-11-2006, 09:26
Co do poradnika:
poradnik fajnie zrobiony...ale mam pewne zastrzerzenia:

-wg. mnie roty sa swietne do expienia na niskich levelach, niezle expa, dochod tez spory i mysle ze na 8 lvl. idealne do expienia;

-Amazonki: Ja na amazonkach siedzialem od 8 lvl. bo jest dobry zysk i expa tez nie malo a zbyt duzo nie zrobia, choc lepiej isc gdy juz ma sie exurke...;

-Coz...valkyrie tez nie sa jakimis bosami ale moga sprawic problemy. Ja na nie chodzilem na 9-10 lvl. ale zawsze z mana napelniona na full i exura w pogotowiu (duzo latwiej jest gdy ma sie juz exure gran);

-Na dwarf solidery chodzilem na levelu 12 ale jak ktos woli wiecej ostroznosci
to nie widze w tym nic zlego...;

-I mnie tez niebardzo podoba sie pomysl Giant Spidera na 25 lvl. niemasz szans na tym levelu w walce z GS'em poprostu cie zabije.

Uff...no to chyba bedzie juz wszystko (mam nadzieje ze sie nie obraziles za to ze troche dodalem poprawek ;p) Tak jak mowie- poradnik fajny, zalezy jak kto lubi expic. To tylko moje sugestie...

Smilemanek
30-11-2006, 21:05
AA tam ja se chodze na 16 lvl sorkiem na mino guardy i na cyklopy (nie pisze cyce bo jeszcze dostalbym bana)B)
ja sie do poradników raczej nie stosuje wole dzialac zdany na siebieB) B) B) B) B) B) B) B) B) B) B) B) B)

Kamilog92
08-12-2006, 18:42
co to za poradnik z tego wynika ze z 25lvl moge rwac laczki na gianta w zuciu!!!!! z 3 hity i mam dead ku**a jaki musze miec eq zeby go zabic
X(

nock keciron
08-12-2006, 18:51
rwac laczki na gianta w zuciu << a co to takiego?
@edit(Edit: W zwiazku z update polecane jest poczekac so ~70lvl)
/\ tak ciezko sie czyta tekst, napisany czerwonym kolorem?

Mike7
09-12-2006, 15:54
[QUOTE=Smilemanek;1105453]AA tam ja se chodze na 16 lvl sorkiem na mino guardy i na cyklopy

No od 16 levelu na mino guard i cyklops to chyba troche puzno.Na mino
guard radzil bym chodzic rzeczywiscie od 16 ale na cyklopy to ja bym chodzil od 12-13Level{przeciez nie musisz walczyc z nim w zwarciu}ale to occzywiście dotyczy tylko graczy którzy walom z daleka.A co do poradnika
to naprawde dobry i może pomóc początkujoncym:)

SirMauter
10-12-2006, 18:42
Z gry sorry za takie newbie pytanie, ale czy kto

SirMauter
10-12-2006, 18:43
Z gry sorry za takie newbie:baby: pytanie, ale czy ktos moze mi wytlumaczyc co to jest lurowanie?

Rumcajsek
11-12-2006, 20:08
@up
Lurowanie jest to wciąganie za pomocą liny potworów silnych na wyższy poziom (na którym zazwyczaj jest resp słabszych potworów)(przykład - Lurowanie DS na poziom -1 na GL obok Carlin) tak aby zabijali się na nich słabsi gracze którzy idą na słabsze potwory. Druga nazwa dla lurowania to "ciągnięcie" za sobą potwora tak aby sie oddalił od miejsca respawnu i zabijał słabszych graczy. Jednak ten drugi sposób jest nieużyteczny gdyż teraz jak potwór oddali się za daleko od miejsca respu to znika. (Kiedyś to się lurowało Dragony pod Carlin ;) ) Zazwyczaj luruje się potwory aby zabijały na serwerach Non-PvP (na PvP też są przypadki) albo żeby łatwiej zabić 1 potwora. Np orki na rooku albo przy wykonywaniu Mino Hell.
I nie pisz 2 postów naraz tylko zedytuj pierwszy.

$AmA$
14-12-2006, 15:46
Ja moim drutem mlv 6 i 12 lev ;D expie na ac kolo ven ;D

Arakazus
19-12-2006, 15:11
Poradnik jest fajny nie jestem poczontkujAcym gracze male pare porad sie przyda.Mam tylko 1 zastrzerzenie co ci odbilo zeby isc na gsa na 25 lvl i oczywista porarzka!

Pan Yuzek
19-12-2006, 15:52
Poradnik jest fajny nie jestem poczontkujAcym gracze male pare porad sie przyda.Mam tylko 1 zastrzerzenie co ci odbilo zeby isc na gsa na 25 lvl i oczywista porarzka!

Chłopie zobacz sobie date kiedy to powstalo!! Sadze ze juz zrozumiesz wszystko!

Thunderxavv
19-12-2006, 21:40
Wg mnie bardzo dobry poradnik ;P

tibia94
21-12-2006, 13:59
podoba mi sie ten poradnik jest super tylko mało potworów opisaleś:cyclops:

przeciesz druid jest spoko :):)

lukas2345
25-12-2006, 19:55
Pordnik bardzo mi sie podoba!

Jeden kolo napisal ze na cyklopy to dopiero można isc z 15 levlem.Ja chodze juz od 8 levela uciekam i wale aż go ropierdykam :)

A na 18 levlu to poszelm na demona skieletora ropłem go i tez uciekałem i wlaiłem :D
Mój kolega mi mówił że sorcer to najlepsza postac co wy sądzicie ?

Pozdro dla wsztkich graczy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!

Marander
25-12-2006, 20:19
@up
Lurowanie jest to wciąganie za pomocą liny potworów silnych na wyższy poziom (na którym zazwyczaj jest resp słabszych potworów)(przykład - Lurowanie DS na poziom -1 na GL obok Carlin) tak aby zabijali się na nich słabsi gracze którzy idą na słabsze potwory. Druga nazwa dla lurowania to "ciągnięcie" za sobą potwora tak aby sie oddalił od miejsca respawnu i zabijał słabszych graczy. Jednak ten drugi sposób jest nieużyteczny gdyż teraz jak potwór oddali się za daleko od miejsca respu to znika. (Kiedyś to się lurowało Dragony pod Carlin ;) ) Zazwyczaj luruje się potwory aby zabijały na serwerach Non-PvP (na PvP też są przypadki) albo żeby łatwiej zabić 1 potwora. Np orki na rooku albo przy wykonywaniu Mino Hell.
I nie pisz 2 postów naraz tylko zedytuj pierwszy.

Koleś powiedz mi z jakiego miejsca dało się lurować dragi do carlin to dam ci 10k na Securze bo ja gram w tibie 2 lata i nigdy nie widziałem draga koło carlin ani nie słyszałem o czymś takim

Hessoleya
26-12-2006, 12:09
Ja mam 56 lvl i 51 m lvl i jestem ED chciałbym sie przejść na necro ale nie wiem gdzie jest pojedyńczy resp i czy brać go solo czy z DS'ami?Prosze o wksazówkę...:confused:

Samurajj
27-12-2006, 00:56
Poradnik Spoxik ale Ma nie do jasnienia Dla noob..Ale jak ktos Wie o co biega to spoxik jeste 10 na 10 oby tak dalej...::::coool::::....:)

Skittler
31-12-2006, 19:30
ja tam od 8 lvl expie na cycach moim sorkiem i jest spox... aktualnie wyekspilem sie do 26 lvl :)

nowaczek16
03-01-2007, 19:58
...mam 19 druta z dobrym eq i nowy rod (od 19 lvl) to moje isc na cycka?? A gdzie sa w pobizu veno?? Jak ktos chce odpisac na pytanie to na moje gg jestem ciagle ale niewidoczny.

A poradnik dobry :) tylko jeszcze moze obejmowac robienie run i wszczystko o czarach B) ;p

Hektor Knight Dwaa
03-01-2007, 20:08
od 19 lvl na cycach se lekko epxilem moim drutem tylko nie pchaj sie w wieksza grupe
luuruj powoli:D
bijesz tak lvl na godzine jak wolne ale ja zajete to 2h lvl najlepiej w nocy ja siedzialem od 24 do 4 i wbilem z 23 na 28 wiec nie jest zle:D

MichaleXX
05-01-2007, 15:25
B) Elo ziomy mam 34 druida z 33 mlvlem i radze dla wszystkich sorcuw i druiduw aby expili ciągle na cyklopach ponieważ dużo kasy dobry loot nawet itd.Z większym lvlem możecie chodzić expić z blokerem na GSy na poh.Pozdro wszystkim

MichaleXX
05-01-2007, 15:29
[QUOTE=Hessoleya;1151312]Ja mam 56 lvl i 51 m lvl i jestem ED chciałbym sie przejść na necro ale nie wiem gdzie jest pojedyńczy resp i czy brać go solo czy z DS'ami?Prosze o wksazówkę...:confused weź go na solo bedzie cie mało walił z ręki (20-40) bez dsuw dasz rade spokojowo weź se może ze 2 uhy na wszelki wypadek ale na pewno dasz rade :)

Derid
05-01-2007, 15:31
Ja mam 56 lvl i 51 m lvl i jestem ED chciałbym sie przejść na necro ale nie wiem gdzie jest pojedyńczy resp i czy brać go solo czy z DS'ami?Prosze o wksazówkę...:confused:

Spokojnie dasz radę B) Pojedyńczy resp znajdziesz w Tarpit Tomb'ie na poziomie -3, jednak lepszy moim zdaniem jest resp 2x i 3x na daramie. Polecam raczej zsummon'ować ds'y, gdyż expa wiele nie będą zabierać, a będą świetnymi blokerami ;)

daewoo
12-01-2007, 11:11
JA mam druida 55lev i 52mlev, mam Tempest Rod (najlepsza rozdzka dla druidow):cup: noi na jakie potworki chodzić bez PACC? jak wiadomo druidy mają stosunkowo mało HP ja mam 410... ale za to ile many8o

mentos12
13-01-2007, 17:35
Fajne nawet ale jakbyś dodał gdzie te potwory można by spotkać, poradnik byłby super!!!!!

Nanoz
16-01-2007, 19:53
To jest najgorszy poradnik jaki czytałem naj naj naj naj gorszy.Jak od 9 można robić fire field!!!!!!!!!!!!!Ty grasz w inną tibie chyba.Nie pisz wiecej takich bzdór bo nowi sorcerowie pomyślą że na 8 mają chodzić an szczury a na 20 na valkirie.

Locus_Arisek
16-01-2007, 20:43
Ja mam sorca z 29lvl i 29mlvl niedlugo 30lvl gdzie moge expic z dobra kasa i expem. Narazie expie na fibuli na rotach kasa moze byc ale exp slaby. Plz odp;(

Pomocny Murzyn
16-01-2007, 20:44
Ja mam sorca z 29lvl i 29mlvl niedlugo 30lvl gdzie moge expic z dobra kasa i expem. Narazie expie na fibuli na rotach kasa moze byc ale exp slaby. Plz odp;(

Guardy... <10>

Locus_Arisek
16-01-2007, 20:48
Guardy mocno wala a cos lepszego bo juz od guardow lepsze sa cyce.;)

maszter321
16-01-2007, 20:54
To jest najgorszy poradnik jaki czytałem naj naj naj naj gorszy.Jak od 9 można robić fire field!!!!!!!!!!!!!Ty grasz w inną tibie chyba.Nie pisz wiecej takich bzdór bo nowi sorcerowie pomyślą że na 8 mają chodzić an szczury a na 20 na valkirie.
omfg -.- zobacz na date kiedy ten poradnik byl robiony... wtedy to uhy sie robilo na 11lvl , hmm na 10 a SD bodajze na 15 (nie pamietam dokladnie) i nie bylo wandow, pomysl 3 razy zanim cos napiszesz ...

Qapek
16-01-2007, 21:06
@up:
dokladnie -,-
gdybym byl teraz w tibi z lat tego poradnika to juz bym sd robil:)

Argen
16-01-2007, 21:09
@nanoz
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAH lol kto tu bzdury pisze... OMG!!

NeX_1337
30-01-2007, 06:30
jak na obecny stan rzeczy poradnik jest troche 'nie aktualny'

Smilemanek
03-02-2007, 12:20
Bursty wcale nie sa takie drogie ja np. mam 19 lvl 20 mlvl (bo dedlem)ikupuje bursty od tak se bo chce isc na draga moglbym isc z hmm ale to malo emocjonujace xD a po za tym ile to moze potrwac zrobic se palka na 25 lvl zeby ci robil bursty mozesz mu kupywac mfy a on sie zajmie resztąB) B) B) B) B) B) B) B)

Tadik
03-02-2007, 15:55
A czemu nie ma nic o ratach :p :p :p

Malvich
09-02-2007, 16:10
Sorkiem / drutem się dość miło gra i expi (jeśli się wie gdzie ;p).
Ja to robię (i proponuję) tak:
->Zaczynami w Carlin, 8 lvl jedziemy na goblinach i rotach niedaleko.
->9 lvl można tam jeszcze siedzieć, jak ktoś odażny i się nie boi PK to zapraszam na Foldę, exp szybki i kasa też nienajmniejsza ;]
->Na 13lvl przechodzimy do Kazordoonu, tam można siedzieć nawet do 20lvl z szybkim expem (ja siedzę jeszcze do 23 ;) ), potem też jest co robić w dziurze z Guardami. Na 18 lvl proponuję wybrać się do Thais i polować na Wand Of Plague na Orcach Shamanach.
-> Na 25 lvl można wybrać się na POH do obozu mino po Wand Of Cosmic Energy (po co kupować ;p)

Teraz nie mam zbytnio pojęcia co robić ale do 26 lvl myślę, że można zdobyć samemu już całkiem ładny eq (mi się udało: crown helmet, k set, medusa shield) i z UHami połazić po Cyklopolis.... Chociaż to nie będzie zbyt opłacalne.

Tą drogą zrobiłem 23 lvl w 6 dni ;]

X-Zero
09-02-2007, 16:22
Strasznie nieaktualny poradnik :(

HMM to na 25

Summony również xD

Ech...

m4ster
12-02-2007, 22:53
Uwazam, ze wszystkie poradniki sa super:D Warto z nich kozystac, sa bardzo przydatne.

mentos12
13-02-2007, 20:05
troche ten poradnik nie dopracowany! kto chodzi na valikirie na 20lvl ja juz je bilem na 14lvl. dwarf soldiery powyżej 27lvl? ja miałem 16lvl i było to źródło mojego expa! ale tak ogólnie fajny! zawaliłeś troche z tym gdzie iść na tym lvlu ale tak ogólnie ujdzie w tłoku.

Evildragon
19-02-2007, 22:21
w poradniku dla maguw pisze ze na 3mlvl mozna kupic HMM a ja moim sorkiem 15 mlvl 17 sorker (wiem ze slaby ale miale 3 dedy)nie moge tego kupic?;( dlaczego:)

Renivan
20-02-2007, 20:13
ja expilem (pomijajac rook) expilem do 13 lvl na orkach i ich odmianach (tych slabych..oczywiscie) potem do 20 na cyclopach i .....tak idzie...na czym teraz powinienem???

joaguip
27-02-2007, 21:01
jest w tym poradniku kilka niedomówień, pierwsze które rzuciło się w oczy to walkirie ja je bilem już na 15 levelu no i guardy pojedyncze respy mozna bić juz na 20 levelu tylko nie w zwarciu. A tak to poradnik jest ok. Mało jest poradników dla drutów i sorców a szkoda.

Evil'Sorcercer
06-03-2007, 16:10
Dzięki za ten poradnik :) :) Już pędzę expić.

Mabuk
06-03-2007, 21:07
Utani Hur Lub Utani Gran Hur I UciekaĆ :D
A TAK PSZYOKAZI TO NIEZŁY PORADNIK

Nokh
12-03-2007, 02:01
E mam pytanie. Dlaczego ludzie często piszą, że sorcki walczą burst arrowsami? Ja jeszze nie widziałem czarodzeja biegającego z łukiem

Nom z tego co wiem to sorc expiac na demach czy wrl raczej nie expi z rodem :D

Nokh
12-03-2007, 03:27
Powiem tak, ja siedziałem od samego początku na rotach, exp wolny jak ja p..... ale kaski sporo jeżeli sie idzie na porządny resp...

fibula the best dla facc, tylko 3ba uwazac na dsy...

Teraz mam 41lvl, 50mlvl i siedze głownie na
a)rotach(aua jush sie nuuuudzi)
b)dwarfy po loot(postman quest rox)
c)dragi z 2 leaderami, ih da best, jak sie je ma =/
d)cyce + dwardy...czyli cyclopolis
e)jush niedługo koniec expowania, lvl jush blisko...to ide se na mino, guardy, archery, mage na dara...szybki exp z invis, gfb, hmm , ex. vita

Polecam ghoule na niskim lvl, duzzzo kasy, bh równiez dobre...

a sam teraz szukam porządnego expa, bo to wszystko nudne.. Piszcie na priv jesli macie pomysły..

Rubera starts to suck =(
Lord Leszczu (http://www.tibia.com/community/?subtopic=character&name=Lord+Leszczu)

Mam takie pytanie skoro e vis bedziesz uzywal znaczy to ze posiadasz pacc a czy masz zamiar odwiedziec kiedys tombe albo dragi ?

borekziom
12-03-2007, 08:58
Stare poradniki gdzie są zawarte stare informacje ( tzn. np. hmm od 10lvl ) powinno sie kasować ponieważ początkujących graczy mogą troche zmylic.No ale to tylko moja opinia.

Marek007
12-03-2007, 17:31
Mam komentarz:gdzie mozna expic z sorcerem i miec duzy lvl!!!?B)

MasterMorduk
13-03-2007, 20:53
A co do 1 strony to ja jestem sorkiem i dzisiaj na queście biłem ds'a i Arkany z burstów :)

paluch89
14-03-2007, 20:24
sork 45lvl 44mlvl pacc
moge isc na GSy, dragi na solo i walic z visa + hmm + SD w razie czego? bez summona gdzie można tak huncic podajcie jakieś dobre miejscówki.

cielakmateusz
17-03-2007, 22:52
Moim zdaniem już danwo ten temat powienien zostać usunięty przez administratora...
Poradnik napisany w 2004 roku wiec w erze , w której Tibia była zupełnie inna
Pisze w poradinku , że od 10 lvl robie sie HMM .
Wie osoba , która poczatkuje z tibią i przeczyta to , to trzyma sie tego , a jest juz zupelnie inaczej.
Temat do zamknięcia...
~~~~~~~~~~~~~~ZAMYKAM TEMAT~~~~~~~~~~~~

KENWORTH
24-03-2007, 13:26
spox ale jest maly bledzik Cytuje
Na lvl 22+ można bić grupki summonując ghoula lub dwa
Przywolywac potworki to mozna od 25 lvl