PDA

Pokaż pełną wersje : Sklepowe ceny runów

Zlodziej
31-07-2005, 11:54
Po przeczytaniu kilku threadów spora część społeczeństwa sądzi, iż "sklepowe" ceny runów będą się wahały w granicach 6k za plecak UH oraz 10k za plecak SD. Nic bardziej mylnego.

Istnieje coś takiego jak Krytyczna Wartość Runa ( w skrócie KWR ), która jest maxymalną ceną, którą może zapłacić nabywca za 1 run danego rodzaju. Wynosi ona dokładnie tyle, ile kosztuje stworzenie tego runu za pomocą mana fluidów. Skomplikowane?

Załóżmy że przeciętny mana fluid regeneruje 50 many. Stworzenie jednego uha to 100 many. A więc na jednego uha potrzeba średnio 2 mana fluidy. (KWR = 200gp). A więc jeden UH w sklepie *NIE* może być droższy niż 200 gp. Co więcej, bez sensu byłoby ustalenie ceny sklepowej na poziomie KWR, bo dużo bardziej opłacałoby się kupienie dużej ilości mana fluidów i danie ich na "przerobienie" jakiemuś kumplowi. A więc cena jednego uha wyniesie najprawdopodobniej około 150gp.

Według mnie ceny najpopularniejszych runów będą kształtowały się tak:

UH........150gp (Plecak = 3k)
SD........300gp (Plecak = 6k)
EXPL.....250gp (Plecak = 5k)
HMM.....100gp (Plecak = 2k)

Jak widać dosyć ciężko będzie wyżyć kupując runy w sklepie. Ale cóż zrobić...? Według mnie magowie/druidzi nie będą robili tyle run co kiedyś. Może istniał lepszy (droższy) sposób na rozwiązanie tego problemu? Np więcej "policjantów"?

Dzid_91
31-07-2005, 12:01
jesli tak bedzie to niestety zrobie chara palka lub knighta, gdyz gra postaciami magicznymi nie bedzie oplacalna: sorc i drut wolno expia, a na runach (soul points i nizsze niz nam sie zdaje ceny run w sklepach)

mam nadzieje, ze sie mylisz bo knightem grac nie chce a train plalkiem tez nie bedzie fajny...

Gatho Gokhinin
31-07-2005, 12:06
Teraz Tibia bedzie coraz bardziej przypominała prawdziwe życie -.- Zaraz trzeba będzie do pracy latać żeby kupić kilkanaście bp Uh na jakiegoś questa lub dłuższego hunta :/Niezbyt ciekawie się to zapowiada, ale mam nadzieję, że do zrobienia bp UH nie będzie potrzebna ogromna ilość SP :(

Antliq
31-07-2005, 12:13
Po przeczytaniu kilku threadów spora część społeczeństwa sądzi, iż "sklepowe" ceny runów będą się wahały w granicach 6k za plecak UH oraz 10k za plecak SD. Nic bardziej mylnego.

Istnieje coś takiego jak Krytyczna Wartość Runa ( w skrócie KWR ), która jest maxymalną ceną, którą może zapłacić nabywca za 1 run danego rodzaju. Wynosi ona dokładnie tyle, ile kosztuje stworzenie tego runu za pomocą mana fluidów. Skomplikowane?

Załóżmy że przeciętny mana fluid regeneruje 50 many. Stworzenie jednego uha to 100 many. A więc na jednego uha potrzeba średnio 2 mana fluidy. (KWR = 200gp). A więc jeden UH w sklepie *NIE* może być droższy niż 200 gp. Co więcej, bez sensu byłoby ustalenie ceny sklepowej na poziomie KWR, bo dużo bardziej opłacałoby się kupienie dużej ilości mana fluidów i danie ich na "przerobienie" jakiemuś kumplowi. A więc cena jednego uha wyniesie najprawdopodobniej około 150gp.

Jak widać dosyć ciężko będzie wyżyć kupując runy w sklepie. Ale cóż zrobić...? Według mnie magowie/druidzi nie będą robili tyle run co kiedyś. Może istniał lepszy (droższy) sposób na rozwiązanie tego problemu? Np więcej "policjantów"?

Mysle ze masz razje co do cen, ale co do drotow/sorcow to watpie zeby wychodzili na + z runami, i tak zawsze sa na - ale co do tego ze sorc wolno expi, niemoge sie zgodzic, tzn moze do jakiegos 50 lvl~ potem idzie juz szybko...
Na poziomie 100 lvl sorc expi okolo 2x szybciek od knighta (jezeli ma runy :P)

Marixon
31-07-2005, 12:14
Dobrze nad tym pomyślałeś ;) ... Faktycznie chyba zbyt tragicznie nie będzie z tymi runami... Ale ja chcę robić sorka, a CIP-owie chcą mi zniszczyć moje tibijskie życie :evul: !!

klocu
31-07-2005, 12:23
ja TEZ JESTEM ZA TYM zeby zrobic "policjantow" tibijskich ktozi by sprawdzali czy ktos nie afk
Bo pszez te soule ludzie mogą odchodzic :(

ale chyba juz nic nie poradzimy :( :zimno:

ciemne dropsy
31-07-2005, 12:52
I dobrze. I tak runy robie tylko expiac wiec dla mnie nie ma roznicy. Za to bedzie mniej noobkow blokujacych dp i mase mckowych runemakerow. Jak ktos nie umie grac to niech nie gra - proste. A ze gra robi sie trudniejsza to dobrze. Bardziej zepsute sa inne rzeczy jak naprzyklad ropowanie sie na smieciach.

Saint
31-07-2005, 13:07
no takie ceny chyba beda :] oby nie drozsze B)

moF
31-07-2005, 13:20
No to w sumie bomba ;) na starszych swiatach jezeli szybko chce kupic sie uhy to musisz placic conajmniej 2.6k za bp. a nie zawsze takowe na rynku sie znajduja. Mysle ze dla wyszysch lvl'i to bedzie czysta przyjemnosc wylozenie tych 400 gp wiecej i mozliwosc kupienia 100 bp uhow w przeciagu np. 2 minut. :P

August
31-07-2005, 13:21
Ej ludzie a pomysleliscie o tym ze jak znikna farmy Uh makerow i Sd makerow to skad bedziecie brac runy? No zaraz powiecie ze ze sklepu ale cena nie beda takie jak podaje kolega poniewaz w tedy sprzedawanie run Sorcom i drutom nie oplacalo by sie wiec ceny w sklepach beda wyzsze ale u Sorcowi Drutow tez! Wiec poco likwidowac te farmy drutow? Skoro run i tak bedzie za malo i tak...

moF
31-07-2005, 13:24
lól ... ze sklepu :) nawet jezeli uhy kosztowaly by 4k za bp lub wiecej , wkoncu ludzie zapomna o tym jak bylo kiedys i sie przyzwyczaja. Pamietam jak pierwsza postacia w swojim zyciu sprzedawalem na calmerce hmm'y za 700 gp. a teraz nikt nie placze z powodu ze musi za nie wylozyc 1.2-1.4k ... Do wszystkiego mozna sie przyzwyczajic :P

pawepek
31-07-2005, 14:02
niby do wszystkiego sie mozna przyzwyczaić, ale po co zmieniac to co dobre?

moF
31-07-2005, 14:14
Up@: Ja bym dobrem nie nazwal druidowych farm(ow) <lol> ...

zwiastun ciemnosci
31-07-2005, 14:29
mnie tylko szkoda tych farm drutkow :/
mozna dzieki niej zaoszczedzic na uh jesli jestes na swiecie pvp :]
wystarczy zrobic palka skille 50 dista i juz jestes z uhami do przodu problemem bylo tylko znalezienie takiej farmy.
A tak to bede musial kupowac uhy :/ ale pewnie sklepy z runami beda tylko dla pacc a jakże :(

Gatho Gokhinin
31-07-2005, 14:38
Sklepy z runami TYLKO dla pacc? Nieeeeeeeeeeee.....Pewnie będzie quest na niższe ceny za runy w sklepach, podobny do postmana (może też dla facc bo runy są bardzo potrzebne)

Hupe
31-07-2005, 14:47
mnie tylko szkoda tych farm drutkow :/
mozna dzieki niej zaoszczedzic na uh jesli jestes na swiecie pvp :]
wystarczy zrobic palka skille 50 dista i juz jestes z uhami do przodu problemem bylo tylko znalezienie takiej farmy.
A tak to bede musial kupowac uhy :/ ale pewnie sklepy z runami beda tylko dla pacc a jakże :(

Przeciez jest wyraznie napisane ze bedzie mozna kupic runy w KAZDYM miescie w sklepie magicznym....

MaTe!
31-07-2005, 15:18
jak juz gadamy o runach to chcoialem zapytac czy to prawda, ze knighty od 4mlvl moga uzywac run UH ? :]

Gniew Mroku
31-07-2005, 15:36
@up: tak

@topic: Weź pod uwagę, że CIPy będą chciały zabezpieczyć się przed tym, że runy będą brane tylko ze sklepów. Ceny mogą przekraczać KWR, po to by podstawowym dostawcą run byli gracze(nawet jeśli mieliby używać mf). Pozatym pragne przypomnieć, że MPA można sprzedać w sklepie za 5,4k wiec nie wiadomo czego się spodziewać. :/

Vivalis
31-07-2005, 16:00
Podane ceny są ok, mam nadzieje że hmmemy będa ciut tańsze.
A sorcom i drutowm jadącym na manasach ma sie to nie opłacać lol...Jaki byłby sens gdyby sie oplacało? Każdy sorc z mlv 200?
Myśle że te ceny będa w granicach KWR
Aby gracze byli głownymi dostawcami będa musieli po prostu sprzedawać taniej ^^

notop
31-07-2005, 17:20

no zal mi ciebie jak ty liczysz;p
ps.koszt wyp[rodukowania 1 bp uh to 4k a dokaldnie 4,218gp

niebeda tanisze niz twoje kwp

Marcin of shadow
31-07-2005, 17:36
Moim zdaniem nadchodza ciezkie czasy :(

J0hny
31-07-2005, 18:03
Przeciez jest wyraznie napisane ze bedzie mozna kupic runy w KAZDYM miescie w sklepie magicznym....

To co że Będą W KAŻDYM mieście (jakbyś zauważył to na rooku na terenie dostępnym dla Facc też jest npc co sprzedaje tylko Paccom)ale wątpie żeby tylko pacowie mogli kupować runki -.- chociarz im o to chodzi żeby ludzie z Faccem coraz bardziej zazdrościli paccom i kupili tego upragnionego Pacca - bo oni chcą zarobić - logiczne B) a co do paccow i runek to wydaje mi się że ludzie z promocją będą mieli tańsze runki :P

Krzy_ek
31-07-2005, 20:17
I dobrze. I tak runy robie tylko expiac wiec dla mnie nie ma roznicy. Za to bedzie mniej noobkow blokujacych dp i mase mckowych runemakerow. Jak ktos nie umie grac to niech nie gra - proste. A ze gra robi sie trudniejsza to dobrze. Bardziej zepsute sa inne rzeczy jak naprzyklad ropowanie sie na smieciach.
popieram wypowiedz kolegi;] tez robie runki expiac

Horrofic Archer
31-07-2005, 23:05
Nie chce być upierdliwy ale nikt z Was nie wział pod uwage ze buteleczke po mf mozna oddac xD....ja nie jestem dobry z matematyki więc liczenie pozostawiam Wam.

________

Horrofic Archer
Paladyn Skile: 63/50
Pacera

Agar
01-08-2005, 00:37
Ja osobiście wątpie w to że SP będą odnawiały sie wraz z wypiciem mf, to jest w 99% nierealne. Nawet jeśli koszty zakupienia mf nie zwracałyby się po sprzedaniu wyprodukowanych za ich pomocą runków, to i tak strata byłaby na tyle mała że każdy lepszy sorc cały czas wbijał by mlev w niesamowitym tempie.

Darl Gelit
01-08-2005, 14:45
ja powiem tylko jedno jak bedzie tak bedzie ale watpie w to ze ci co niekupili pacca to kupia go teraz tylko ze wzgledu na jakiegos upgrada odpowiedz jest prosta brak pieniedzy,a pozatym za ta sama ilosc pieniedzy mozna isc sie zabawiddz gdzies inndziej i lepiej niz grajc w tibie

Cyc997
07-08-2005, 23:50
a wiec tak bp hmm 2.5k sd 6.5k uh3.5k explo 5k