Pokaż pełną wersje : trojan
mam trojana i niewiem jag go usunac kiedys byl zamieszczony link z programem do usówania ale jak zaczynam skanowac to na 29 procencie zacina sie :( co robic
Masz problem też niedawno miałem trojana i skończyło się to formatem :(.
Shebie-pall
20-04-2004, 08:50
Najlepsza rada:
Format dysku. Innej nie ma, a zeby nie powtorzyc zainwestuj np. w Zone Alarm albo Nortona
ja mam 1 dysk to jak sformatowac
Oryginalnie dodany przez Kokoś
ja mam 1 dysk to jak sformatowac
Przyjmujac ze masz windows 98 to tak:
na pasku zadan klikasz na:
start,zamknij, uruchom ponownie w trybie MS-DOS.
I pojawia sie czarny ekran, i piszesz w nim: format c: i na pytanie czy napewno chcesz to zrobic ... odpowiadzasz twierdząco, i dysk sie formatuje, potem wgrywasz windowsa itp....
ja mam windows milenium no i niemam czy uruchomic w systemie ms-dos
Uruchom przez dyskietke startowa i wybierz obsluge cd rom,czekasz chwilke i juz mozesz robic format tak jak powiedzial kolega.
znalazlem ms_dos i cotam wpisac wpisuje format c i niewystarcza ?(
Ojojoj, kto Ci do kompa dał dostęp? No ale nie każdy wie co i jak. Wpisujesz: "format C: ", z dwukropkiem (!) i odpowiadasz twierdząco. Upewnij się, że masz instalke windy i wszystkich sterowników. A wogóle to sobie załatw jakiegoś kolegę, który już robił reinstalkę. :P:P:P
to znaczy: TAK. Jeszcze dwie małe sugestie:
1. Popróbój sobie na dyskietce (mówię serio: format a: ). To sobie windy w razie czego nie skopiesz.
2. Idz do szkoły. Przydałoby Ci się trochę dokształcić.
Aha, i skąd Ci wogóle przyszło do głowy umieszczać ten temet w mainland ?!?
w zasadzie podpowiedzi jak w resident evil, albo 28 days later, zarażony = zabij...
Kokoś: proponuję tak
start > uruchom > regedit
teraz radzę uważać co tam robisz, następnie musisz odszukać następujące klucze:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Run
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Run
tam poszukaj sobie linijki która będzie Ci pasowała do trojana
ewentualnie zamiast Run sprawdź także RunServices, ale (jeśli masz win9X) to powinny być puste, w win NT/ME/2k/XP mogą tam się znajdować wpisy odnośnie skłądników systemu, lub usług. następnie usuń lub zmodyfikuj wiersze które Ci się nie podobają (zapisz sobie jakie wartości miały przed modyfikacją).
inna opcja, nie zawsze działa w 100% uruchomić (także start > uruchom) msconfig i na odpowiedniej zakładce (autostart) znaleźć to co się uruchamia i odhaczyć to co nie chcesz mieć.
w razie problemów zagadaj na gg pisząc na samym wstępie że w sprawie trojana z posta tibijskiego, bo nie zapamiętam.
a pozostałym ,,informatykom`` dziękuję za dostarczenie rozrywki w nudny wieczór ((-;
Dzielny jestes. Jak Ci sie uda cos mu wytlumaczyc i pozbedzie sie trojana, a nawet OS bedzie mu chodzil to daj znac. Bede Ci musial pogratulowac. Ja bym mu nie radzil grzebac w rejestrze bo:
a) nawet nie uda mu sie odpalic regedit :P
b) albo winda juz mu nigdy nie wystartuje (no, chyba ze odda kompa w rece serwisantow)
Tak czy inaczej zycze Ci Kokoś pozbycia sie trojana jak najmniejszym kosztem (szacuje ze format).
Ja nawet troche watpie ze on ma trojana. Cos nie dziala to mysli, ze to jakies wirusy i trojany :)
Bardzo tez sie ciesze, ze miales rozrywkowy wieczor saxiu :D
Pozdro
Ethnar, dobra, cofam to o informatykach, przeczytałem pozostałe posty Kokosia (leciałem po kolei więc ten był pierwszy w tym dziale), są dwa wyjścia, albo on ma kompa od miesiąca, albo się z nas nabija... swoją drogą, rejestr jest całkiem milusi jak się nie grzebie tam gdzie nie powinno ddd-;
W jaki sposob downy uzyskuja dostep do kompa ?? Ja nie wiem ;).
Ale jedno jest pewne, jesli karzecie gosciowi zrobic format, to pozniej nie bedzie umial zainstalowac windowsa jeszcze raz :p.
Dr. Omader
21-04-2004, 09:39
Gratuluje panu lordzik'owi który właśnie dostał bana za postowanie i kopjowanie cudzych txtów.
Monoskar
21-04-2004, 16:13
Ażsię wypowiem w sprawie tego trojan'a bo zaraz będzie wielki krzyk, że "coś tam mi nie działa albo nie mogę tego zainstalować".
Nie pchaj się od razu do robienia formatu bo to się może skończyć komplikacjami (i to poważnymi, np. brak dzwięku, bo nie umiem zainstalować driver'ów). W pierwszej kolejności zeskanuj systemik skanerem online ze strony Mks Vir (http://www.mks.com.pl/). Zobaczysz co naprawdę w trawie piszczy. Jeżeli faktycznie tam coś masz, to powinno się dać to usunąć. Jeżeli nie istanieje rodzina programów zwanych "Trojan Remover" - triale na 15 dni "leżą" prawie na każdym serwisie z programami.
Dobra, idziemy dalej ta trudniejszą ścieżką, tzn masz trojana i nie da się go usunąć. Czeka Cię format ;( Skopletuj najpierw wszystkie sterowniki, od płyty głównej do myszki. Nie cackaj się z autoodtwarzaniem płytki z OS z dyskietki startowej, lepiej pożycz instalkę na bootowalnej płycie - nie wiem co chesz instalować, ale np 98SE i XP (Home+Prof) mają wbudowane narzędzia to tworzenia partycji (2 to minimum). Przyda się...
OK, zaczynasz:
1. Wołasz do siebie kumpla z jego dyskiem zrzucasz rzeczy których nie chcesz stracić (muza, filmy, "zdjęcia?")
2. Wrzucasz instalkę do CD-ROM'u i uruchamiasz ponownie kompa.
3. Pojawia Ci się notka "naciśnięcie dowolnego klawisza spowoduje rozruch systemy z płyty CD" - czy jakoś tak, więc coś tam wciśniesz.
4. Natepnie kilka kroków: tak, zgadzam się, dalej...
5. Instalator pokaże Ci jakie masz partycje obecnie i na której jest zainstalowany system. jeżeli masz tylko 1 sugeruję ją usunąć i na jej miejsce stworzyć 2 nowe (przy następnym formacie, czyli za jakieś 1/2 roku) sformatujesz tylko partycję systemową, druga może zostać. Jest tam jeszcze kwestia podania rozmiaru woluminu -> 1000 to 1 Gb, wpisz ile chesz, chociaż na system starcza spokojnie 20 Gb (będa tam jeszcze programy i pulpit). Standardowo obszar niepodzielony na partycję wyniesie 8Mb.
6. Masz juz stworzone nowe partycje, zostaniesz poproszony o wybór partycji do zaistalowania OS. wybierasz tą mniejszą, formatowanie pełne. Sformatuje się, skopiują się pliki, nastąpi ponowne uruchomienie i dalsza część instalacji w trybie Windows. Znowu tak, tak, dalej,zgadzam się, klucz produktu itd.
7. Masz już nowy system, pozostaje tylko sformatować drugi wolumin: prawy mysz na partycji->formatuj->tak. Tu już może być formatowanie szybkie.
8.Instalacja sterowników w kolejności:
a) płyta główna
b) kara graficzna
c) karta muzyczna
d) karta sieciowa, jeżeli jej nie wykrył automatycznie
e) na samym końcu urządzenia peryferyjne typu: drukarka, skaner i co tam jeszcze masz.
9.Wszystko działa więc zawijasz spowrotem swoje rzeczy od kumpla. Koniec
10*. Ten punkt programu nie jest obowiązkowy, ale jeżeli podejmiesz się formatu i Ci się uda go skończyć pomyślnie piszesz mi "DZIEKUJĘ" na priv ;)
***Uwaga na koniec***
Nie baw się kluczami rejestru, jak Ci radzą przedmówcy, bo jeżeli nie wiesz do czego on jest to nic dobrego tam nie zrobisz. Zresztą są programy do obsługi rejestru: "Reg Clean" czy choćby "jv16 Power Tools", które zrobią co chesz bez wpisywania "regedit" w trybie uruchamiania polecenia.
Powodzenia ;)
Oryginalnie dodany przez Monoskar
8.Instalacja sterowników w kolejności:
a) płyta główna
b) kara graficzna
c) karta muzyczna
d) karta sieciowa, jeżeli jej nie wykrył automatycznie
e) na samym końcu urządzenia peryferyjne typu: drukarka, skaner i co tam jeszcze masz.
tutaj jedna sprawa, z kartą muzyczną to bym poczekał na koniec, bo kiedyś jak pracowałem w serwisie komputerowym z rozpędu zainstalowałem muzykę zaraz po płycie głownej, na moje nieszczęście była to sound blaster. zeżarł każde dostępne przerwanie i były problemy z doinstalowaniem grafiki i sieciówki bez konfilktów zasobów. najogólniej dźwięk najlepiej na końcu instalować. jednakże każdy ma swoje metody i ja tutaj niech mnie kule bija, nikomu swoich nie narzucam.
pozdrawiam serdecznie
Sorcerer Maciek
02-05-2004, 17:03
Ja chciałem tylko powiedzieć, że denerwują mnie takie mądrale co mówią "kto ci dał dostęp do kompa'', albo że ktoś jest downem. Jeśli ktoś czegoś nie wie, to można chyba normalnie odpowiedzieć. Może macie kompleksy? Już tacy z Was informatycy? Ciekawe, bo dla mnie to jesteście przechwalającymi się dzieciątkami.
Sir Devilaz
02-05-2004, 17:20
Ja jestem ciekaw czy wogóle masz płytkę od windowsa, a jeśli tak to znajdź kolegę który się na tym zna, bo tutaj jest ciężko wytłumaczyć co i jak. Najlepiej jeżeli ktoś ci objaśni na żywo :)
Dziekuje wam wszystkim formata zrobilem(wszystko dziala) 8o a co do jaggera to on jest prostakiem :) mysli ze wszyscy zaraz musza wzystko umiec ciekawe czy on tez zaraz po dostaniu kompa wszystko wiedzial 8)
Rage Fury
03-05-2004, 17:44
Ja miałem kuoe trojanów , a zrobiłem tak że je przeskanowałem nortonkiem 2004 prof,dotego napisałem sobie ich lokalizacje i jak norton nie usunął to nachama.Dotego ad aware lub spybot,jakiś firewal może być sygate personar firewal jest darmowy i ogulie sie sprawdza i możesz spać spokojnie nic ci już od tej pory niegrozi:)Chociarz to i tak niemożliwe:)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.