zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Show Light Effects

egg
21-04-2004, 18:04
Mam lekki problem.
Światła w grze mi nie działają.
Wszystko jest zaciemniane przy pomocy "kropek".
Graphics/Advanced
Show Light Effects - nie mogę tego zaznaczyć. Sam napis jest lekko szary. a kratce nie da się postawić znaczka włączenia opcji.
Próbowałem to zmieniać przed zalogowaniem się, w trakcie gry a ta opcja menu dalej jest niedostępna.

Komp na którym mam ten problem to:
Barton 2500
768 DDR @ 400
Radeon 9500

Jak ktoś ma coś podobnego I WIE JAK ROZWIĄZAĆ TEN PROBLEM to prosiłbym o pomoc.

Master magi
21-04-2004, 18:15
Mam ten sam problem lecz u mnie jest to ze mam slaby sprzet.Gram na :
P200 mhz
32mb ramu
2mb grafiki
Twoj problem jest spowodowany na 99% karta graficzna.
Sprobuj wgrac najnowsze sterowniki do swego radeonka;)Aha i jeszcze winny moze byc DirectX.
Sprobuj wejsc na w grze na full screen w rozdzielczosci 640x480.Moze wtedy bedzie aktywna ta opcja.Bo u mnie na tej rozdzielce mozna ja wlaczyc lecz wtedy ekran jest caly bialy.

Androj
21-04-2004, 18:34
Miałem kiedyś coś takiego po którymś updacie, ale wystarczyło zrobić fullscreena i było dobrze... Na fullscreenie 1024x768 powinno działac :P

egg
21-04-2004, 18:36
Najnowsze stery Catalisty są zainstalowane... tak samo DX.
Full screen odpada...
Przy próbie ustawienia czegoś takiego dostałem bardzo miły komunikat :)
"Error 11: Cannot Initialize video graphics mode.
Please choose another video graphics mode."
Mnóstwo artefaktów się porobiło i wogole się tibia wywaliła.
A pozatym, w pracy nie moge grać na full screenie ponieważ potrzebuje obsługiwać program.

Jakieś pomysły?

Androj
21-04-2004, 18:45
No to możesz spróbować fullscreen 640x480, 16 bitów ale tylko na chwilę... mi to pomagało jak się grafika kompletnie chrzaniła...

Edit: eee, no tak, nie zauważyłem... no to będziesz musiał grać z tymi kropkami chyba :(

egg
21-04-2004, 18:51
@up

Oryginalnie dodany przez egg
Full screen odpada...
Przy próbie ustawienia czegoś takiego dostałem bardzo miły komunikat :)
"Error 11: Cannot Initialize video graphics mode.
Please choose another video graphics mode."
Mnóstwo artefaktów się porobiło i wogole się tibia wywaliła.

Czytaj uważnie

Karol
21-04-2004, 19:04
Mialem ten sam problem. Pojawil sie po reinstal systemu, a kapnalem sie jak to naprawic wgrywajac direct x 9.0 :P

egg
21-04-2004, 19:39
DX w wersji 9
Nic nie pomaga :(

wisnier
21-04-2004, 21:26
Miałem to samo. Wystarczy w ustawieniach kompa zmienic jakość kolorów na 16 bitów. Mi bynajmniej zadziałało. Jak nie na 16 to popróbuj na innych.

egg
22-04-2004, 18:52
Też nie pomaga :(
w8ing for other ppl to help

Master magi
22-04-2004, 19:00
Hmmm dziwne.A moze sprobuj ze starsza wersja DXa np 8.0a.A jezeli to nie pomoze to ja jzu naprawde nei wiem.A moze to poprostu twoja karta nie obsluguje tej opcji.

Reborn
22-04-2004, 21:46
Trzeba wylonczyć Antialiasing i Anisotropic filtering w sterownikach karty ja mam gf4 ale w Ati to samo jest. Bo jak mam to włączone to mi nie chodzi ten fajny bajer :]

Nijakie świrunki przestawiania rozdzielczości ani kolorów nie pomogą raczej tylko to :D

Chyba można zamknąć temat...

Mc macio
27-12-2004, 18:38
od poczatku kiedy gram w tibie mialem te kropki ale nie przyszlo mi do glowy ze mozna to zmienic :baby: wylaczenie antiliasing i anisostroping pomoglo WIELKIE DZIEKI!!!!!!!!!! od razu lepiej :]

Pablosso
02-07-2005, 10:03
Mam to samo, ale jeszcze wczoraj wszstko było ok. Stało się to po odtworzeniu filmika z tego tematu http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=34086&highlight=sword+of+fury. Show light effect jes nieaktywne. Instalowałem DirectX 9.0c, wyłączyłem antyaliasing i anizotroping, ale to nic nie dało. Przed tym filmikiem wszstko było dobrze. Mam GeForce 2.

Khazar
02-07-2005, 10:53
Pablosso niepotrzebnie odswiezales ten temat. jest tez inny o tym, w ktorym padlo wiecej pomocnych odpowiedzi:

http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=38003

Stefan12341
02-07-2005, 10:59
MOj kolega ma ten sam problem. Ale niestety, jest to problem monitora a nie karty graficznej.( jeden z kolegow kupil nowy monitor nei zmieniajac komputera i problem zniknol) Kolega uniknol tych "kropek" sciagajac TBI i wlaczajac swiatlo. Wiadomo, z taka grafika, tylko wtedy gdy jest swiatlo jest ladnie xP, ale ty nie sciagaj, kumpel zostal shackowany 1 raz ...to newbie, potem nie zmienil chasla i drugi raz go hackneli xP

Ale moe byc to takze problem tego, ze nie masz zainstalowanych sterownikow karty graficznej :]. Jestes po formacie czy cos? w innych grach masz dobra grafike?

Powodzenia

@down:

taaa... ja tylko mowie co on mogl by zrobic. JA bym tak czy siak nie kupowal nowego monitroa dla takiej gry jak tibia, ale z tym TBI to moze tez blad... nie sciagaj...mojego kumplka przez tbi hackneli xD. POsluchaj sie gostka na dole:

Respect

Khazar
02-07-2005, 11:02
to tak jakbys mu powiewdzial: wydaj 1000 zl albo daj sie shackowac....

NIE! nie musisz kupowac nowego monitora ani tym bardziej nie musisz sciagac TBI bo to gwarantowany keylogger (mowcie sobei co chcecie o czystych TBI, ja w takie bzdury nie wierze). Poczytaj poprostu ten temat do ktorego linka dalem i moze cos stamtad moze Ci pomoze

Pablosso
02-07-2005, 15:44
Jak wchodze w dxdiag to mam taki komunikat: "Wystąpiły problemy przy próbach dostępu Direct3D". Instalowałem jeszcze raz ale to nic nie dało, a formata żadnego nie miałem stało się to zaraz po tym filmiku, jak się próbowałem zalogować. Próbowałem zmieniać rozdzielczość i prędkość odświeżania ale to nic nie dało. Aha mam też Win 98 jednak jest w kompletnej roscypce ale w nim nie ma kropek.

Khazar
02-07-2005, 17:13
to sprobuj poprostu trzasnac formata, sciagnij najnowsze sterowniki do swojej karty grafiki z neta, kombinuj, staraj sie jak mozesz a mzoe Ci wyjdzie:p ja gralem z kropkami z 5 dni i nawet sie do nich przyzwyczailem. zachcialo mi sie rozdzielczosc zwiekszyc i kropki zniknely na rzecz ladniutkich cieni. taka jest zlosliwosc tych wszystkich programow, clientow itp - jak sie cos zwali to trza miec farta zeby to naprawic :P

Pablosso
02-07-2005, 23:00
Sterowniki najnowsze jakie były zainstalowałem i popróbowałem na każdej rozdzielczości, ale dalej Show light effect nieaktywne. Może jutro popróbuje z prędkością odświeżania. Najdziwniejsze jest to że wczoraj wszystko było dobrze i nic specjalnego na kompie nie robiłem tylko ten filmik był jakiś dziwny. Spike sword, iron helmet i dwarven shield na rooku. Aha reinstalacja klienta Tibii oczywiście też nie pomogła.

edit: już nie mam tego błędu Direct 3D chyba dzięki nowym sterownikom ale show light effect dalej nieaktywne

Storm Silverhand
03-07-2005, 00:11
Miałem tak kiedys z dawna karta graficzna, gdy kupilem RAdeona 9800Pro problem zniknął.

Pacek
03-07-2005, 09:08
ja też nie moge przejśc na light efect ale mnie to nie przeszkadza, te kropeczki nawet są fajne [;

Pablosso
03-07-2005, 23:15
Próbowałem już chyba wszystkich kombinacji na każdej rozdzielczości z różnymi ilościami kolorów wszystkie możliwe prędkości odświeżania. Zajęło mi to 3-4 godziny, ale niestety nic nie dało. Wygląda na to, że będę musiał grać z kropkami. Jak ktoś zna jeszce jakieś inne rozwiązanie to oczywiście niech napisze.

Khazar
03-07-2005, 23:54
jest jedno rozwiazanie ktorym sie nei ratowales - FORMAT! i najlepiej zainstaluj innego windowsa niz masz teraz, a jak nei pomzoe to next FORMAT i ten windows co go masz teraz. okrutne ale chyba niezbedne

Pablosso
05-07-2005, 10:34
Okazuje się, że to grubszy problem. Gdy oglądam filmik(nie w TibiCam, normalny), który wcześniej był bardzo dobrej jakości to teraz widać na nim piksele. To jest pewnie coś z wygładzaniem obrazu czyli tym antyaliasingiem. Póżniej go włączyłem i dalej widać piksele. Może to przez to, że troche wcześniej kombinowałem z kartą TV, która działa tylko pod Win 98. Zainstalowałem taki programik coś tam porobiłem i pod Win XP też zadziałała. Był tam jakiś PixelView to mi się z pikselami kojarzy. Usunąłem ten program, usunąłem wszystkie wpisy w rejestrze Windows dotyczące tego programu, ale problem cały czas jest. Chyba pozostanie format, który zrobie chyba w czwartek. Wcześniej jeszce dokładnie przeskanuje Panda Antivirus cały dysk, bo to może jakis wirus.

Khazar
05-07-2005, 10:37
Albo poprostu zwalila Ci sie karta graficzna - bo przeciez takei rzeczy sie zdarzaja. Moze karta za bardzo sie "wyslila" przy tym filmiku (sam nie wierze w to co mowie :P ) i poprostu padla. Zrob formata i napisz co i jak...

Pablosso
12-07-2005, 13:44
:cup: Format pomogł. Dzięki za waszą pomoc.

Farix Zais
12-07-2005, 23:12
Tych "kropeczek" nie da sie zniesc! Tez je niestety mam :/, sproboje z formatem, bo reinstalacja sterownikow, i DX nie pomogla

Zapewapu
13-07-2005, 12:21
Hmmmm,a ja nie dosc,ze mam kropki[looz],nie moge rozciagnac obrazu,tzn wiecie,obraz tibiii mozna zmniejszyc,a wtedy osiagniemy gigantyczne pole tekstowe,ale ja po re instalu winka nie moge przyrocic temu normalnych rozmiarow.Wiec,czym to moze byc zpowoodowane[wykluczam formata]?

Ps:szukalem,ale w ZADNYM temacie nie znalazlem zprecyzowanej odpowiedzi,wszedze jakies smieci w stylu format, re instal sterowniqw etc.A propos[?] re instala sterowniqw,jak to sie robi:D,niech mi ktos wyjasni...