zaloguj się

Pokaż pełn± wersje : Sposoby formatowania dysku

Harven
20-09-2005, 11:00
Otóż mam taki problem. Zr±bała mi się stacyjka dyskietek, a mój komp już ledwo zipie(ostatni formacik był z rok temu :P) i chciałbym strzelić format żeby wszystko ładnie chodziło(teraz juz nawet nie moge odbierać poczty w thunderbirdzie :/) I mam pytanie: czy istniej± inne sposoby formatu dysku C niż z dyskietki?? halp plx

Descartes
20-09-2005, 11:05
Można - na przykład z bootowalnego CD Win98.

Łykasz płytkę, restartujesz kompa i w ustawieniach BIOSa ustawiasz bootowanie z CD w pierwszej kolejno¶ci. Zapisujesz ustawienia i czekasz aż pojawi się menu:

Boot from Hard Disk
Boot from CD-ROM

Wybrania Boot from Hard Disk spowoduje normalne załadowanie twojego systemu, tak jak zawsze. Więc wybierz Boot from CD-ROM i pojawi się następne menu:

Uruchom instalator systemu Windows 98
Uruchom system z obsług± CD-ROM
Uruchom system bez obsługi CD-ROM

Wybierz Uruchom system z obsług± CD-ROM i czekaj na załadowanie sterowników. Jak system (dosik oczywi¶cie) się już załaduje, to wchodzisz do folderu w którym znajduje się plik FORMAT.COM, czyli:

X:\WIN98 (X to literka napędu CD-ROM)

Z tego folderu możesz sformatować sobie dysk.

Harven
20-09-2005, 11:13
A czy moge sformatować z ms dosa uruchomionego w systemie z menu start?

Gonzo von Krenzel
20-09-2005, 12:33
A jak sobie wyobrażasz usuwanie plików, z których aktualnie korzystasz?

maro38
21-09-2005, 18:55
Nie pamietam, dawno nie robiłem, ale zdaje się że jak wejdziesz w tryb MS-DOS to wpisujesz >>format c:<< 2 razy potwierdzasz i już.

Wersja pro i w ogóle 1337- przykładasz super silny magnes do dysku twardego (nie próbujcie tego w domu, nie biorę odpowiedzialno¶ci za skutki)

Avager
21-09-2005, 19:18
win 98 :

Otwierasz w uruchom "Command"

a potem piszesz Format X:

(tam gdzie X to piszesz dysk z systemem operacyjnym, domyślnie powinno wyglądać to tak:

Format c: )

Potem dajesz literke T

itp itp...

Staler
21-09-2005, 19:25
@Avager~
Pod windows XP też to zadziała?
:/
@Down
Działa! lecz teraz nie sformatuje, dzięki za informacje ;]

Avager
21-09-2005, 20:15
up:

Nie wiem, niestety tutaj mam win 98SE... ale spróbuj... jak wejdzie tak to będzie pytało się czy T (Tak) czy N (Nie) - Czy chcesz sformatować ... .

Ale powinno działać, wcze¶niej było CMD (w starszych windowsach), w nowszych masz Command do wpisania, więc raczej działa... .

Bertian
21-09-2005, 20:23
eee tam gadanie ja mam windowsa XP i nie trzeba dyskietki startowej :p

Hakuoh
22-09-2005, 08:00
z WinXP wystarczy włożyć płytke z systemem i co¶ tam sie pojawia Instaluj nowy system tam bla bla bla... nie pamietam dokładnie bo to nie ja robiłem formata tylko dlatego że miałem także wymienion± pamieć. A format był obowi±zkowy. -.-

@edit
Jeszcze tylko dodam że można użyć opcji "Przywracanie systemu"