zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Wycieczka po Strefie Martwej (Czarnobyl).

Wikt
05-10-2005, 20:57
http://www.mojasd.prv.pl/strony/ghosttown/

Polecam.

Chętnie tam bym się wybrał.. lubię takie klimaty..

Ryłek
05-10-2005, 22:00
Me too... ech zawsze chciałem tam pojechać. Nie wiem czemu, po prostu mnie tam ciągnie choć wiem, że to niemożliwe. Czarnobyl pięknie pokazuje jak kruchy jest ten świat.

Pani K.
05-10-2005, 22:17
Hm, mnie też to pociąga. Hm, to może dlatego, że w ogóle interesuję się komunizmem we wschodniej Europie. Gdyby nie wybite okna, pustki na ulicach, drzewa w pokojach i dziki, wszystko byłoby tam jak dawniej. Coś mnie w tym pociąga.

Ashlon
05-10-2005, 22:22
Dzieki za strone, Wikt. Swietnie jest to opisane. Kiedys myslalem o tym problemie, jednak ten...hmm..reportaz(?) opisuje to, czego nie mozna sie dowiedziec z ksiazek.

Wikt
05-10-2005, 22:27
Strony nie znalazłem sam, tylko ktoś na innym forum znalazł. Na forum Ke?.

Ara'Gorn, ciągnie cię pewnie ten klimat, jaki ma post-apokaliptyczne miasto, puste.

Takie Ravenholm jak HL2 - tylko mniej mroczne.

(Ravenholm to odcinek w HL2 - miasto, które zostało zbombardowane, a populacja zamieniona w zombie. Opustoszała postapokaliptyczna wiocha, tylko jeden ŻYWY człowiek - troszkę świrnięty klecha.)

Ashlon
05-10-2005, 23:31
Takie Ravenholm jak HL2 - tylko mniej mroczne.

(Ravenholm to odcinek w HL2 - miasto, które zostało zbombardowane, a populacja zamieniona w zombie. Opustoszała postapokaliptyczna wiocha, tylko jeden ŻYWY człowiek - troszkę świrnięty klecha.)

Ale tam miasto wygladalo podobnie - wszystko wygladalo tam tak, jakby ludzie zostawili wszystko w pospiechu, uciekajac. Cos w stylu tych opuszczonych wiosek...

Lance'Dean
05-10-2005, 23:52
Jeżeli chodzi o gre podobną do Czarnobylu polecam S.T.A.L.K.E.R'a ;).

Co do tematu. Dzięki za stronę :)

Uncle Warrior
06-10-2005, 08:44
Mi się odrazu nasuwa klimat Resident Evil... niby wszystko spokojne, cisza... a za rogiem czają się żywe trupy :> A tak w ogóle bo jestem trochę ciekawy a sięnei znam, Jak wygłąda śmierć napromieniowanego człowieka? Nie wiem, wyparowywuje? ^^

Rendarn
06-10-2005, 08:50
Mi się odrazu nasuwa klimat Resident Evil... niby wszystko spokojne, cisza... a za rogiem czają się żywe trupy :> A tak w ogóle bo jestem trochę ciekawy a sięnei znam, Jak wygłąda śmierć napromieniowanego człowieka? Nie wiem, wyparowywuje? ^^
Wydaje mi sie ze się stapia (cos jakby spala od środka)

Matek
06-10-2005, 09:24
Jak wygłąda śmierć napromieniowanego człowieka? Nie wiem, wyparowywuje? ^^

Nie, napromieniowany czlowiek nie wyparowuje:)

Wystarczy looknac na pl.wikipedia.org pod haslo 'choroba popromienna' i juz sie wie, ze napromieniowanie napromieniowaniu nierowne;)

Magus
06-10-2005, 09:56
Wiekszosc z Was nie pamieta twgo wybuchu, ja mialem wtedy 4 lata ale pamietam jak podawali dzieciom plyn lugola, mial chronic przed radioaktywnym opadem. Fakt ze promieniowanie nie jest tak silne jak poczatkowo sadzono ale jest, a ludzie z okolic czarnobyla, ktorzy sadza ze go nie maa, bo wszystkie owoce itp, itd rosna jak cudownie bez nawozu sa dla mnie smieszni. Fakt ze wszystko rosnie pieknie, bo zaden robak ani pasozyt o zdrowych zmyslach nie wyzyje w tak napromieniowanym srodowisku. Ostatni reaktor wylaczono bodaj dopiero w 2000 roku. A betonowy sarkofag to zadna ochrona.

Jak ktos szuka mocnych wrazen to zapraszam w moje strony w sobotni wieczor do parku. Mozna sie natknac na nisko latajace kosze na smieci, ludzi ubranych w same gatki i grajacych na bebenku (pozdro dla skiby :)) a poza tym wszedzie siedza ludzie, ktorzy Wam chetnie poleja baniaka za jakas ciekawa historie.

Grue
06-10-2005, 11:19
Dzieki za rzucenie tego linku, naprawde ciekawe to jest. Zwłaszcza, że sam jestem dzieckiem Czarnobyla xP. Me want more! :D

PS. STALKER niech już wyjdzie hehe 8o

Solero
06-10-2005, 11:59
dobre przeczytałem od deski do deski dzięki za linka :)

Ghost Nieudany
06-10-2005, 13:38
Ara'Gorn, ciągnie cię pewnie ten klimat, jaki ma post-apokaliptyczne miasto, puste.

Fallout. =P

Wiekszosc z Was nie pamieta twgo wybuchu, ja mialem wtedy 4 lata ale pamietam jak podawali dzieciom plyn lugola, mial chronic przed radioaktywnym opadem. Fakt ze promieniowanie nie jest tak silne jak poczatkowo sadzono ale jest, a ludzie z okolic czarnobyla, ktorzy sadza ze go nie maa, bo wszystkie owoce itp, itd rosna jak cudownie bez nawozu sa dla mnie smieszni. Fakt ze wszystko rosnie pieknie, bo zaden robak ani pasozyt o zdrowych zmyslach nie wyzyje w tak napromieniowanym srodowisku. Ostatni reaktor wylaczono bodaj dopiero w 2000 roku. A betonowy sarkofag to zadna ochrona.

Co do lugoli - mój brat nadal pamięta, jak tym faszerowali wszystkich... Ale cóż - w sumie to w słusznym celu. W końcu w rejonie Polski który był najbliżej wybuchu zanotowano najwięcej zachorowań na raka.

Co do sarkofagu - to jest gówno, a nie ochrona - już zanotowano pęknięcia na tej cholernej skorupie...

Co do wycieczki - coś mnie kręci taki wyjazd, ale raczej bym nie wyruszył. Jakaś blokada w mózgu, która mi nie pozwala tam jechać.

Tlenowy
06-10-2005, 13:49
Nparawde polecam stronke. Najlepsza jaką kiedykolwiek widzialem. Poprostu jestem zafascynowany

Kubek
06-10-2005, 15:03
Fajne, fajne... Ciągle sie dziwie jak to tam sie dzieje, że miasto stoi sobie całkiem puste...

Ashlon
06-10-2005, 15:32
Co do sarkofagu - to jest gówno, a nie ochrona - już zanotowano pęknięcia na tej cholernej skorupie...

Co do wycieczki - coś mnie kręci taki wyjazd, ale raczej bym nie wyruszył. Jakaś blokada w mózgu, która mi nie pozwala tam jechać.

Zawsze cos daje ten sarkofag, jakby nie patrzec. Swoja droga, chetnie pojechalbym sobie do tego Czarnobyla ;) Ale to raczej w wieku emerytalnym, zeby w razie choroby zycia sobie nie zmarnowac ;)

OnlyM(PL)
06-10-2005, 15:33
Ogladalem Film Dokumentalny o czarnobylu i nie mile to wygladalo.
A i wlasnie ten niby to cos co chroni nas od tej radioaktywnosci i tak ja przepuszcza nie jest taki dobry jak sadzono.
I nie ma co mowic omg ale za***iscie chcialbym tam byc albo mieszkac nie ma sensu. Uwierzcie mi Nikt kto tam mieszka nie jest z tego zadowolony -.-
Zmutowane ryby, radioaktywna woda, chore dzieci. Nic wesolego.

Badzo
06-10-2005, 16:26
Miasto Duchów...
To straszne co sie tam stało...
Lektura jest bardzo ciekawa... Wszystkie te filmy dokumentalne nie mówią tak naprawde o Czarnobylu, a tutaj, jest to opowiedziane, tak po "ludzku" ...

Wikt
06-10-2005, 16:27
I nie ma co mowic omg ale za***iscie chcialbym tam byc albo mieszkac nie ma sensu. Uwierzcie mi Nikt kto tam mieszka nie jest z tego zadowolony -.-
Zmutowane ryby, radioaktywna woda, chore dzieci. Nic wesolego.

czy ja mówię, czy ktoś mówi, że chcielibyśmy tam mieszkać? ja bym tylko chciał zwiedzić to miejsce...

Strach?
W sumie mnie też coś blokuje.. i to byłby pewnie strach, albo leniwość. ;]

Podobno mutacje nie wystąpiły w tamtych okolicach... Tak mówi koleżanka, podobno jacyś naukowcy nie stwierdzili większych mutacji.

Ale tam miasto wygladalo podobnie - wszystko wygladalo tam tak, jakby ludzie zostawili wszystko w pospiechu, uciekajac.
No, z Ravenholmu ludzie raczej nie uciekali.. Nie mieli dokąd - wszędzie headcraby. Cała populacja została obrócona w zombiaki. (Oprócz klechy, of course.)

OnlyM(PL)
06-10-2005, 16:33
@wikt a czy ja mowie ze ktos z tego forum chce ale jest paru takich ludzi co ich to interesuje etc itd -.-

morwi
06-10-2005, 16:38
mutacji? a co bys chcial? czlowieka z dwudziestoma parami oczu? :F
do mutacji mozna zaliczyc takze to ze dzieci osob ktore kiedys tam doznaly jakiegos promieniowania po wybuchu(itp.) nie sa zdrowe. wszystkie choruja. choruja na te choroby co ich rodzice i tu nei chodzi o jakies tam choroby "pospolite" przekazywane z pokolenia na pokolenie...
btw. byl nawet przypadek ze kobieta kupila na jakims bazarze od ruskich napromieniowane majtki i gdy miala jakies tam przeswietlenie kregoslupa(or smth.) to okazalo sie ze jej majtki swieca....

Vanhelsen
06-10-2005, 16:47
Coś w tym miescie jest, co tam niektórych ciągnie. Chyba ta pustka, cisza, nienaturalność. Sam chętnie bym sie wybrał na taki wyjazd ale to narazie niezbyt możliwe :P choć przeżycia były by bardzo interesujące :)

Gangrel
06-10-2005, 19:29
Dawno z kuzynką mieliśmy zajawke jechać do Czarnobyla na sesje Neuroshimy...

Masmix
07-10-2005, 22:57
Stronka nawet spoko. Gdybym nie gral w tibie to nie chcialbym tam pojechac, ale po grze z mila checia. Hail Benh. ;]

Krzesław
07-10-2005, 23:16
A mi te obrazy przyponinają film K-19. Ludzie też nie mieli żadnej ochrony, bo co da maska przeciwgazowa i kombinezon deszczowy? A tu ekipa likwidatorów ma fartuchy i maseczki chorurgiczne -.-. Skoro wszyscy ludzie byli równi, to czemu sekretarz partii tam nie poszedł?

Thimburd
07-10-2005, 23:19
Dzięki za linka. To bardzo interesujące.
Tematem Czarnobyla i tej tragedi nie interesowałem się bardzo. Oczywiście wiedziałem, co się stało, jak, dlaczego i jakie były skutki. Ale specjalnie o tym nie czytałem. Ten tekst to zmienił :)
Może kiedyś tam pojadę. Hehe. Klimat miasto ma niesamowity...

Gtyk
07-10-2005, 23:41
dla wszystkich zainteresowanych wyjazdem i zwiedzaniem miasta widmo... poszukalem troche w sieci i znalazlem ukrainskie biuro podrozy organizujace "wycieczki" do prypeci, oto link do oferty... : http://www.ukrcam.com/tour/tour_3.html (http://www.ukrcam.com/tour/tour_3.html)

ostatnio skorzystala z tego grupa ludzi ze strony www.opuszczone.com (http://www.opuszczone.com) na ktorej to stronie znalesc mozna relacje i galerie z wyjazdu... wrocili cali i zdrowi, bez dodatkowych konczyn, o dziwno nawet zaden z nich nie swiecil ;P

z tego co znalazlem na ich forum w maju tego roku zwiedzanie dla 6 osob wynosilo 440$, ale nie wiem czy byly w tym koszty noclegow i dojazdu, ale raczej w to watpie... takze caly wyjazd nie jest generalnie zbyt tani, w sumie nie powinien przekroczyc 400zl, wiec dla prawdziwych zapalencow jest to calkiem osiagalne ;)

moze za kilka lat sam sie wybiore... nie ukrywam, ze chcialbym ;)