Pokaż pełną wersje : Kącik matematyczny.
W tym temacie będe zamieszczał zadania matematyczne.Możecie odpowadać na zadania(prosze o rozwiązanie i odp.).Co tydzień będe zmieniał zadanie za zadanie będe przyznawał punkty
(za każde zadanie 3) co 5 zadań przedstawie klasyfikacje.Oczywiście przedstawie sposób rozwiązania zadania.
Oto pierwsze zadanie:
Cedła waży 1kg i pół cegły.Ile waży cegła?
Twoje pytanie jest dość nieprecyzowane, ale na pierwszy rzut oka widać, że 1,5 bo 1 cegła waży 1k + pól ccegły czyli pół kg razem 1,5 (ale to trudne). Jeżeli jest tu jakiś haczyk którego nie wykrłem to się odwal ;) :D:D:D:D
Eeee nie... równanie jest:
1 + 1/2x = x
1 = x - 1/2x
1 = 1/2x /2
x = 2
Cegła waży w kilogramy.
RE DOBO
Eeee może cyrklem narysuj koło, stwórz łuk o cięciwie długości promienia koła, a potem 5 podobnych łuków mających punkty wspólne z sąsiednimi, połącz dwa takie punkty które nie są obok siebie, a potem punkt między nimi i punkt naprzeciwko tego punktu. Odmierz cyrklem odległość między przecięciem dwóch odcinków które ostatnio narysowałeś i środkiem koła, a potem powtórz tą odległość siedem razy na okręgu i połącz powstałe punkty?
Ale to jest chyba 1,5 cegły bo tam pisze, że jedna cegła waży 1kg + pół cegły czyli +0,5 kg chyba nie ? a to jest razem 1,5 cegły. O jacie - wykładam sie nzawsze na najłatwiejszych zadaniach :D !!!
+EDIT:
A może jeszcze tak:
x=0,5x+1kg
x-0,5x=1kg
0,5x=1kg
x=2kg
O qrcze faktycznie superman !!! 2 wyszło :D
Dan the Automator
19-05-2004, 21:10
Oryginalnie dodany przez Slajt
Ale to jest chyba 1,5 cegły bo tam pisze, że jedna cegła waży 1kg + pół cegły czyli +0,5 kg chyba nie ? a to jest razem 1,5 cegły. O jacie - wykładam sie nzawsze na najłatwiejszych zadaniach :D !!!
Nie~
1 kg i poł cegły = 0.5c + 0.5c
c=1kg 2c=2kg ;)
Zadanie odemnie:
Jak za pomocą cyrkla i linijki skonstruować siedmiokąt foremny?
re up
Wiem tyle:
- Trzeba narysowac okrąg
- Trzeba podzielić okrąg na 7 równych czesci (nie wiem jak być może zapomnialem)
- Potem, gdy podzielilismy okrąg, to te kreski, ktore narysowalismy do podzielenia laczymy ze saba, mowie o sasiednich i powinno to wygladac mniej wjecej tak:
( Paint rocks 8) )
http://members.lycos.co.uk/willowek/wielo.jpg
Dan the Automator
19-05-2004, 21:45
Oryginalnie dodany przez Ozzie
- Trzeba podzielić okrąg na 7 równych czesci (nie wiem jak być może zapomnialem)
Ale jak 8o? Linijka jest "czysta" [nie mozna, nie powinno się opierac na konkretnych wymiarach](podstawowa zasada konstrukcji)
@Karat:
c - cegła
1+0,5c=c
0,5c=1 /x2
c=2
Odp. Cegła waży 2 kilogramy.
P.S. Z tym zadaniem nie spotykam się po raz pierwszy. W książce z różnymi ciekawostkami i zagadkami z matematyki widziałem te zadanie.
@Dobo:
Według mnie nie da się skonstruować siedmiokąta foremnego za pomocą cyrkla i linijki.
Andy ognisty
20-05-2004, 14:46
X - WAGA CEGLY
1+1/2x=x
2=x
Karat fajny pomysl ale takie zadanie umie rozwiazac piatoklasista
Dan the Automator
20-05-2004, 14:56
Oryginalnie dodany przez Sajan
@Dobo:
Według mnie nie da się skonstruować siedmiokąta foremnego za pomocą cyrkla i linijki.
I to jest bardzo dobra odpowiedź :D
I to jest bardzo dobra odpowiedź
-to mnie zabiło 8o
Moje zado:
Ułóż z 6 zapałek 4 trójkąty równoboczne. (kiedyś takie było na kangurze - taki międzynarodowy konkurs matematyczny.
Dan the Automator
20-05-2004, 15:29
Oryginalnie dodany przez Lig@
I to jest bardzo dobra odpowiedź
-to mnie zabiło 8o
Moje zado:
Ułóż z 6 zapałek 4 trójkąty równoboczne. (kiedyś takie było na kangurze - taki międzynarodowy konkurs matematyczny.
Zrobić z nich ostrosłup :D
A teraz moje zadanka:
1.Robotnik wykonuje pracę w4dni i 5 godzin. Pijany robotnik tę samą pracę wykonuje w 7dni i 8 godzin. Na budowie pracuje 7 robotników i 1 majster nadzorujący pracę. Majster przychodzi trzeźwy na budowę co 3 dzień, a do sklepu monopolowego jest 13 minut biegiem. Jedna flaszka kosztuje 11.50zł.
Pyt: Oblicz zysk sklepu monopolowego gdy budowany jest dom dwukondygnacyjny.
2.Trzech studentów wykonuje jeden projekt w 2 miesiące. 4 studentów w 2 miesiące i 1 dzień, 5 studentów - w2 miechy i 18 dni
Pyt: Oblicz ile musi się zrzucić 6 osobowa grupa studentów, aby kupić projekt i oddać go na 2 tygodnie przed końcem terminu.
3.Hiperpłaszczyzna rozpięta na ewaluowanej przestrzeni bazowej 25-wymiarowej ma 17 ekstremów lokalnych. Niech k będzie dowolnym ciałem i zgodną z waluacją dyskretną dla hipotezy Jakobianowej. Domknięcie całkowite pierścienia izomorficznego definiuje wskaźniki sumacyjne. Ciałą i pierścienie mają 1 różną od 0
Pyt: Ile będzie kosztować piwo w Szczecinie na przełomie marca i grudnia?
4.(Na ocenę cel.)
PYT:Z ilu jajek robi się makaron 6 jajeczny uwzględniając 22% podatek vat ?
Na wykonanie wszystkich zadań macie 15 min, życze powodzenia :D !
Moje zagadki. Pierwsza niby banalna, ale jak dali na egzaminach wstepnych na politechnike warszawska, to 50% osob napisalo zle :). Druga trudniejsza, trzeba po prostu wpasc na pomysl.
1) Rowerzysta z miasta A do miasta B jedzie w predkoscia 20km/h. Z miasta B do miasta a jechal z predkoscia 30km/h. Jaka byla srednia predkosc rowerzysty?
2) W dzialaniu z cyframi rzymskimi ulozonym z zapalek przestawic jedna zapalke, nie lamiac jej, aby otrzymac prawdziwa rownosc (ma to byc rownosc, wiec nie dawac znaku '<','>' albo przekreslonego '=' )
VII=I
Re down: Gratuluje! Pierwsza osoba i od razu dobra odpowiedz. PS Wiekszosc n00bow mysli (20+30)/2 = 25, wiec 25km/h :P
@Marred:
1) Nie będe pisał moich obliczeń tutaj, ponieważ troche ich było. Wynik może być zły, ponieważ liczyłem szybko, więc mogłem się gdzieś pomylić. Napisze tylko z jakich wzorów korzystałem.
Wzór na prędkość:
V=s/t
Wzór na prędkość średnią:
Vśr=(s1+s2)/(t1+t2) - w tym przypadku droga jest taka sama.
Odp. Średnia prędkość rowerzysty wynosiła 24 km/h .
Dobrze, a ja coś od siebie:
1. Rzęsa zarasta staw; każdego dnia pokrywa powierzchnię dwa razy większą niż dnia poprzedniego. Cały staw zarasta w 32 dni. W ile dni zarośnie połowę stawu?
2. W pewnej grupie studentów wieczorowych średnia wieku wynosi 20 lat. Gdy doszedł jeszcze jeden 32-letni student, średnia wieku wszystkich wzrosła do 21 lat. Ilu studentów liczy ta grupa?
3. Pewien człowiek ma 74 lata. Gdyby z roku na rok był coraz młodszy, to po 36-ciu latach miałby tyle samo lat, co jego wnuczka. Ile lat ma wnuczkaobecnie?
4. Mamy dwa pomieszczenia połączone dość długim korytarzem. Oba pomieszczenia są niewielkie - nie można się nawet wyprostować. Znajdujemy się w pierwszym pomieszczeniu, w którym są trzy włączniki. W drugim pomieszczeniu zwisa z sufitu żarówka. Możemy przejść z pierwszego pomieszczenia do drugiego, ale wrócić się nie możemy (np. drzwi się zamykają po przejściu i już nie otwierają). W jaki sposób stwierdzić, który z 3 włączników włącza żarówkę, jeśli z pierwszego pomieszczenia nie widać, czy żarówka świeci się w drugim?
5. Znajdź błąd w rozumowaniu:
1 zł = 1 zł
1 zł = 100 gr
10 gr = 0.1 zł
100 gr = 10 gr * 10 gr
1 zł = 0.1 zł* 0.1 zł
1 zł = 0.01 zł
1 zł = 1 gr
Ja mi się przypomną jakieś błyskotliwe zagadki, to zapodam. Narazie te :]
EDIT: Zauważyłem, że treść zad. 2 była kompletnie nielogiczna. Zmieniłem :>
@Raynold:
1)Połowa stawu zarośnie w 31 dni.
5)100gr = 10gr * 10gr. Powinno być 100gr = 10 * 10gr.
Nad resztą jeszcze sie zastanawiam.
EDIT: @Raynold: Właśnie wczoraj wieczorem, kiedy przeglądałem te zadania to coś mi nie pasowało, ale i tak bym sie już za nie wczoraj nie zabrał, bo troche późno było.
Ray:
1) w 31 dniu
2) Po dojsciu studenta 12 osob.
3) 2
Co do zagadek z bledami przypomniala mi sie jedna.
Znalezc blad:
a+b=c
3a+b=2a+c
3a+3b=2a+2b+c
3a+3b+2c=2a+2b+3c
3a+3b-3c=2a+2b-2c
3(a+b-c)=2(a+b-c) | /(a+b-c)
3=2
@marred: to jest akurat znane - "pamietaj cholero nie dziel przez zero!" :P
still waiting for solving for 4th problem ;]
Oryginalnie dodany przez Dobo
Oryginalnie dodany przez Slajt
Nie~
1 kg i poł cegły = 0.5c + 0.5c
c=1kg 2c=2kg ;)
Zadanie odemnie:
Jak za pomocą cyrkla i linijki skonstruować siedmiokąt foremny?
Wiem jak sześciokąt ale siedmiokąt...hmmmm
she_devil
22-05-2004, 21:34
Oryginalnie dodany przez matecki
2+2=5
Znajdź błąd...
Jak masz cos mazac to maz z glowa.
@Grevil
Muhahaha ;)
7-mio kąta foremnego nie można skonstruować, co udowodnił pan Carl Friedrich już w 1801 roku.
Muhahaha ;)
@Raynold
Trzeba włączyć 1 włącznik na dość długi czas, potem wyłączyć, włączyć 2 i pójść do żarówki. Teraz:
-świeci się - wszystko jasne
-nie świeci się i jest ciepła - włącznik numer 1
-nie świeci się i nie jest ciepła - włącznik 3
Koniec :P
Ciesze się że ten temat cieszy się dużym zaiteresowaniem i użytkownicy umieścili wiele ciekawych zadań.Oto zadanie numer 2:
Arbuz waży 6kg miąsz to 1% wagi a reszta to woda Arbuz wyschnoł i miąsz stanowił 2% wagi ile waży Arbuz?
^^^
:D
Arbuz waży 3kg.
1/100 * 6000g= 60g
60g = 2/100 x
6000g = 2 x
x = 3000g = 3kg
Mamy 10 kul rużnego koloru.Ile kombinacji z udziałem wszystkich kul można ułożyć?
Sory że tak długo nie pisałem zadań :( ale nie miałem czasu.
]v[ichal
29-06-2004, 19:48
wydaje mi sie ze to bedzie 10 do potęgi dzieśiątej czyli
10x10x10x10x10x10x10x10x10x10 czyli 100000000000
PS
Kalkulator z windowsa rządzi
Paullina
29-06-2004, 20:11
Jezeli kombinacja kul nie moze sie powtarzac to najprawdopodobniej bedzie to tak:
10! = 1*2*3*4*5*6*7*8*9*10 = 3628800. Ale nie jestem pewna.
Kombinatoryka sie klania, no niby mialam w tym roku szkolnym, ale moge nie pamietac ;>
Macie dwa dni na znalezienie odpowiedzi na pyanie:
Jaką kreskę trzeba dodać, aby było dobre obliczenie (nie można zmieniać wyniku.
5+5+5=550
Proszę o rozwiązanie.
To jest proste tylko trzeba pomyśleć... :))
re.up
O co chozi o jaka kreske nie rozumiem...
Oryginalnie dodany przez Sajajit
5+5+5=550
Trzeba dodać kreskę przy plusie kreskę, aby wyszło cosik takiego:
*****_|_******|_|_
*******|***********|
To jest czwórka:P jakby co. A 545 + 5 to na pewno 550;]
Dobra teraz cos latwego ode mnie:
Ile to jest?
2+2x2=??
Hmm 8 ?? :)
A tak na serio to kolejnosc wykonywania dzialan sie klania :) 2+2x2 = 2x2+2 = 6 :)
Gniew Mroku
29-06-2004, 22:23
Odpowiedzi:
@Dobo:
Mój kolega(powiesić go, gdyby nie on jechałbym do Paryża(kangur), a tak jedzie on ;( ) twierdzi, że potrafi skonstrułować dowolny wielokąt foremny(ale jeszcze tego nie udowodnił, jutro wstawie rysunek).
@Lig@:
Można inaczej niż przez ostrosłup:
/|\
\|/
+6 zapałka poziomo przez środek
Zadanie:
Znajdź błąd(chyba takowego niema) w TWIERDZENIU IDIOTYZMU MATEMATYKI:
1) 0,(9) +1/nieskończoność=1
2) 1/9 * 9= 1
3) 1/9=0,(1)
0,(1) * 9 = 0,(9)
4) na podstawie punktów 2 i 3:
0,(9) = 1
0,(9) + 0 = 1
5) na podstawie punktów 1 i 4
0,(9) + 0 = 0,(9) + 1/nieskończoność
1/nieskończoność = 0
6) 1/nieskończoność * nieskończoność = 1
7) na podstawie punktów 5 i 6
1/nieskończoność * nieskończoność = 1/nieskończoność *nieskończoność
0 *nieskończoność = 1
0=1
8)na podstawie punktu 7 możemy otrzymać dowolne równanie np.
0=1 |*12
0=12 |+8
8=20
I teraz powiedzcie co jest źle. :O
Oryginalnie dodany przez Sajajit
Macie dwa dni na znalezienie odpowiedzi na pyanie:
5+5+5=550
Proszę o rozwiązanie.
To jest proste tylko trzeba pomyśleć... :))
albo zamiast
=
wstawić
---/--
--/---
(taki przekreślony = )
MayGyver
29-06-2004, 23:01
> 1) 0,(9) +1/nieskończoność=1
>
> 2) 1/9 * 9= 1
>
> 3) 1/9=0,(1)
> 0,(1) * 9 = 0,(9)
>
> 4) na podstawie punktów 2 i 3:
1) prawda
2) prawda
3) 1/9=0,(1) falsz - 1/9 jest to liczba skonczona - 0,(1) nie jest, te liczby sie roznia, liczba 0,(1) dazy do 1/9 (poczytaj o granicach i ciagach, szczegolnie ciag geometryczny)
0,(1)*9=0,(9) prawda, obie liczby sa nieskonczone
4) skoro punkt 3 jest falszywy to pozostale tez
Gratuluję za dobrą odpowiedź!
Trzeba napisać kreskę tak:
Przed zmianą:
5+5+5=550
Po zmianie:
545+5=550
Widzicie trzeba było tylko trochę pomyśleć. :))
Cycu i Survi.Tak racja to bedzie 6.
Andy ognisty
01-07-2004, 13:15
Co to jest?
Nic nie waży, a gdy jest w beczce, beczka wazy mniej niz bez tego??
MayGyver
01-07-2004, 13:20
mam nadzieje ze nie mowisz o jakims gazie lzejszym odpowietrza
bo jesli tak to zagadka jest bez sensu
poza tym jest to kacik matematyczny a nie chemiczno-fizyczny
Andy ognisty
01-07-2004, 13:31
To jest bardziej zagadka logiczna Jezeli chcesz moge ci przeslac odpowiedz na private bo nie chce innym psuc zabawy. Moge powiedziec ze odpowiedz jest co majmniej niestandardowa. Inna zagadka:
Worek ziemniakow wazy 50 kilogramow dzielone przez polowe jego wagi. Ile wazy worek ziemniakow??
Klusek07
01-07-2004, 22:35
a moze takie cos :) baaardzo latwe
szachownica ma 8x8=64 pola, na pierwszym polozono 1 ziarnko przenicy, na 2 - 2, na 3 -4 i tak dalej, na kazdym nastepnym kladziono 2 razy wiecej niz na poprzednim, ile wynosi suma wszystkich ziaren na planszy ?? :]
@Andy ognisty
:O ?( :( ;( 8o :) :)) :D DZIURA
dobrze? :P
@ Klusek
1 + 2 + 2 do potęgi 2 + 2 do potęgi 3 + ... + 2 do potęgi 62 + 2 do potęgi 63
Ile wyjdzie nie wiem bo mój kalkulator nie ma potęg a nie chce mi się mnożyć na piechotkę ;)
Ehhh a na szachownicy i tak nie ma numeracji 1, 2, 3, 4, 5, tylko najwyżej 1A, 2A, 3A, 4A, 5A, 6A, 7A, 8A, 1B, 2B, 3B... Ale oczywiście to się nie ima do zadania, bo każdy rozumie zadanie, więc nic nie szkodzi.
Klusek, to zadanie było w jakiejś książce fantasy or sthg like that... A mi się nie chce szukać, huehuehue ;)
Andy ognisty
03-07-2004, 11:57
Maro38 - dobrze to prostu dziura
Czekam na rozwiazanie mojego drugiego zadania niedlugo dodam nastepne dzisiaj jedno
Na ile sposobow mozna doprawic potrawe majac do dyspozycji 5 roznych sosow
Potrawe mozna przygotowac na 32 rozne sposoby:
-bez sosu
-mieszajac rozne ilosci sosow
potrawe mozna przygotowac na nieskonczonosc sposobow, mozna dodac np. 50ml jednego sosu, 1l drugego 1.2 ml trzeciego etc. kombinujac z roznymi ilosciami uzyskamy niskonczonosc sposobow przygotowania potrawy
@andy, czy ten worek ziemniakow wazy 5kg? nie jestem pewien, licze o 1 w nocy a rano musz wstac i spiacy jestem :P
@Ognisty Andy
worek wazy 2k pozniewaz
50/2=25
a worek ciemniakow wazy 50 kg podzelone przez polowe jego wagi czyli
50/25=2
hmmm.
worek ziemniakow (...) polowa jego wagi (...) ile wazy worek ziemniakow.
czyli nie sam worek, albo same ziemniaki, a worek z ziemniakami
czyli jesli x to waga worka ziemniakow to:
x=50kg/(1/2x)
x=50kg*2x
cos mi tu nie pasuje
Kilka prostszych zadań z dzisiejszej lekcji matematyki (tak zwana lekcja swobodna :P).
1.Trygonometria :P
Udowodnij, że tg(a) + ctg(a) >= 2 dla a należącego do zbioru (0 ; pi/2).
2.Udowodnij, że średnia arytmetyczna dwóch dowolnych liczb rzeczywistych jest większa lub równa ich średniej geometrycznej.
3. Logika XD
Pan A powiedział, że pan B kłamie, na co B odkrzyknął, że kłamie pan C. Pan C jednak stwierdził, że kłamią A i B. Który z nich mówił prawdę?
X - WAGA CEGLY
1+1/2x=x
2=x
Karat fajny pomysl ale takie zadanie umie rozwiazac piatoklasista
Ja takie rozwiązywałem w czwartej (wtedy szóstkę miałem;))
I tych zadań tak nie za dużo jest, no nie?
Dam 3 zagadki:
1:
Dane są trzy liczby. Ich iloczyn jest liczbą ujemną, a sumą największej i najmniejszej z nich jest liczbą dodatnią. Ile liczb ujemnych jest wśród trzech danych liczb?
2:
Strony pewnej książki ponumerowano liczbami 1, 2, 3, 4, itd. aż do n, gdzie n jest liczbą trzycyfrową. Zapisz w postaci wyrażenia algebranicznego, ilu cyfr użyto do ponumerowania stron tej ksiązki.
3:
Proste k i l są równoległe, a odległość między nimi wynosi 5 cm. Punkt P leży w odległości 3cmod prostej l. Punkt P1 jest symetryczny do punktu P względem prostej l, a punkt P2 jest symetryczny do punktu P1 względem prostej k. Jaka może być odległość miedzy punktami P i P2 ?
Narzekacie na proste zadania? Proszę bardzo, zadania dla klasy 1 gimnazjum w klasie matematycznej, w najlepszej szkole w polsce(16 gimnazjum przy 13 liceum w Szczecinie):
Mamy cztery liczby naturalne takie, że różnica pomiędzy kolejnymi wynosi 4. Iloczyn dwóch mniejszych jest o 224 mniejszy od iloczynu dwóch większych. Wyznacz te liczby. (trzeba ułożyć równanie z jedną niewiadomą, oznaczaną jako "x". Inne rozwiązanie nie będą zaliczane)
No, i kto zna rozwiązanie?? Hem?
NORMALY OBYWATEL RP
11-02-2005, 19:03
Oblicz zaznaczony kolorem obwod figury narysowanej obok. Kazde kolo ma promien 6.
http://img11.exs.cx/my.php?loc=img11&image=koa4rt.png
Matheous
11-02-2005, 19:30
@roland-a czemu niby nie mozna ulozyc ukladu z dwiema niewiadomymi? I nie szpanuj ze jestes w najlepszym gimnazjum, bo nie wierze ze by cie przyjeli...
@K-ostry-1.Jedna jest ujemna.
3.8 cm
@Ing-B is right;)
jaskolek
11-02-2005, 20:41
@roland
Chcesz to masz z 1 niewiadoma.
x - najmniejsza liczba
x(x + 4) = (x + 8)(x + 12) - 224
x^2 + 4x = x^2 + 12x + 8x +96 - 224
4x = 20x - 128
-16x = -128
x = 8
liczby to kolejno 8 12 16 i 20
Teraz ja dam pare zagadek :)
1. Masz 9 monet w ktorych znajduje sie jedna fałszywa. wiadomo ze falszywa moneta jest lzejsza od innych. Masz do dyspozycji 2 wazenia na wadze szlkowej. W jaki sposob wykryc falszywa monete?
2. Masz zapalki w ustawione w taki sposob: VII = I. W jaki sposob przelozyc jedna aby rownosc byla prawdziwa?
3. Masz nastepujace rownanie z zapalek X + I = IX. Jaka najmniejsza ilosc zapalek trzeba przelozyc aby otrzymac prawdziwa rownosc?
4. Teraz najtrudniejsze (i moje ulubione :D ). Jaś ma teraz dwa razy tyle lat, ile Malgosia miala wtedy, gdy Jas mial tyle, ile malgosia me teraz. Razem maja 63 lata. Ile lat ma każde z nich? :D:D:D
Maygyver
"mam nadzieje ze nie mowisz o jakims gazie lzejszym odpowietrza
bo jesli tak to zagadka jest bez sensu
poza tym jest to kacik matematyczny a nie chemiczno-fizyczny"
Hmm... Nie próbuj mi wmówić, że gaz lżejszy od powietrza nic nie waży, znawco ciągów geometrycznych.
@roland
Drogi kacperku, jesteś naprawde żałosny. To że chodzisz to 16 gim nie oznacza ze musisz sie tym publicznie chwalic. Pozatym to zadanie nie jest chyba aż tak trudne? A może twierdzisz, że nawet uczeń trzeciej klasy tego samego gimnazjum by go nie zrobił?? :D
Jeżeli jesteśmy już przy zadaniach,
1.Pokaż, że jeżeli a > 3 jest liczbą pierwszą, to 5a + 1 nie jest pierwsza.
2.Wyznacz wszystkie liczby naturalne n wiedząc, że liczby n + 1 i n - 110 są kwadratami licz naturalnych.
@jaskolek
zeby rownanie bylo prawdziwe VII=I
trzeba przestawic pierwsza lub druga zapalke, by powstalo
II-I=I
@roland-a czemu niby nie mozna ulozyc ukladu z dwiema niewiadomymi? I nie szpanuj ze jestes w najlepszym gimnazjum, bo nie wierze ze by cie przyjeli...
Nie szpanuję, ale niestety mnie przyjęli... A to dlatego nie można z dwiema, bo wtedy było by łatwiej... Z jedną jest trudniej... I weź się zamknij, jeśli czegoś nie wiesz, bo czasem lepiej takie rzeczy jak "do którego gimnazjum chodzisz" warto przemilczeć...
@roland
Drogi kacperku, jesteś naprawde żałosny. To że chodzisz to 16 gim nie oznacza ze musisz sie tym publicznie chwalic. Pozatym to zadanie nie jest chyba aż tak trudne? A może twierdzisz, że nawet uczeń trzeciej klasy tego samego gimnazjum by go nie zrobił??
Jeżeli jesteśmy już przy zadaniach,
2.Wyznacz wszystkie liczby naturalne n wiedząc, że liczby n + 1 i n - 110 są kwadratami licz naturalnych.
Widzisz Matheos nawet on potwirdza:P A on jest taki jakiś dziwny, i w dodatku nie chce znaleźć mojego game-boya w swoim pokoju:P Konrad, co do zadania, to nie będę podawał rozwiązania, ale chodzę na Fakultety i robimy zadania z 2 klasy:P Właśnie mieliśmy kiedyś to zadania:P
I nie wiem cyz 3 klasy by go nie zrobił, ale ty chodzisz do 2 klasy:P
Nie będziesz podawał bo jesteś zbyt tępy.
Zresztą to są zadania VI poziomu a ciebie oceniam na max III~
jaskolek
12-02-2005, 14:02
@Platon
Nie o takie rozwiazanie mi chodzilo, jezeli przestawimy zapalki tak jak ty mowisz to wyjdzie cos takiego: I-II=I
@Kondzio
ad1. Kazda liczba pierwsza wieksza od 3 jest liczba nieparzysta, wiec a takze jest liczba nieparzysta. 5 tez jest niepazysta, a jezeli pomnozymy 2 liczby nieparzyste przez siebie, to otrzymamy takze liczbe nieparzysta. Gdy do otrzymanej liczby dodamy 1 to liczba "stanie sie" parzysta czyli tym samym podzielna przez 2, wiec w tym wypadku 5a nie moze byc liczba pierwsza
edit
W 2 zadaniu nie jestem pewien ale znam 2 liczby: 399(20*20 = 400 i 17*17 = 289) i 3135 (56*56 = 3136 i 55*55=3025)
Nie chce mi sie obliczen pisac ;P
To jest dobra odpowiedz..
1.Trygonometria. Udowodnij, że tg(a) + ctg(a) >= 2 dla a należącego do zbioru (0 ; pi/2).
2.Udowodnij, że średnia arytmetyczna dwóch dowolnych liczb rzeczywistych jest większa lub równa ich średniej geometrycznej.
3. Logika XD Pan A powiedział, że pan B kłamie, na co B odkrzyknął, że kłamie pan C. Pan C jednak stwierdził, że kłamią A i B. Który z nich mówił prawdę?
1. Dla przejrzystości zmienna pomocnicza t:=tg(a):
Sprawdzamy znak wyrażenia: t + 1/t - 2 = (do wspólnego mianownika) = (t^2 - 2t + 1)/t = (t-1)^2/t. Licznik zawsze nieujemny, mianownik dodatni z racji tego, że tg w I ćwiartce jest dodatni. ckd.
2. Średnia arytmetyczna: x1=(a+b)/2, geometryczna: x2=pierw.(a*b)
Liczymy różnicę x1-x2 (oczekujemy, że musi być większa od zera):
x1-x2= (a+b)/2 - pierw.(a*b) = korzystając ze wzoru skróconego mnożenia (x+y)(x-y)=x^2 - y^2, trochę przekształconego= [(a+b)^2 - 4ab]/minownik (który jest liczbą dodatnią, ciężko to zapisać, więc sobie daruję), dalej = a^2 + 2ab + b^2 - 4ab = a^2 - 2ab + b^2 = (a-b)^2, co jest zawsze >= 0. ckd
3. Odpowiedź padła, potwierdzam: B mówi prawdę.
====================
1. Dane są trzy liczby. Ich iloczyn jest liczbą ujemną, a sumą największej i najmniejszej z nich jest liczbą dodatnią. Ile liczb ujemnych jest wśród trzech danych liczb?
2. Strony pewnej książki ponumerowano liczbami 1, 2, 3, 4, itd. aż do n, gdzie n jest liczbą trzycyfrową. Zapisz w postaci wyrażenia algebranicznego, ilu cyfr użyto do ponumerowania stron tej ksiązki.
3. Proste k i l są równoległe, a odległość między nimi wynosi 5 cm. Punkt P leży w odległości 3cmod prostej l. Punkt P1 jest symetryczny do punktu P względem prostej l, a punkt P2 jest symetryczny do punktu P1 względem prostej k. Jaka może być odległość miedzy punktami P i P2 ?
1. Odpowiedź juz padła: 1 liczba ujemna
2. Na liczby 1-cyfrowe: 9 znaków, na 2-cyfrowe: 180 znaków, na 3-cyfrowe: (n-99)*3, w sumie liczba znaków użytych: 3*n-108
3. W obu przypadkach mamy to samo: 10 cm.
Oblicz zaznaczony kolorem obwod figury narysowanej obok. Kazde kolo ma promien 6.
http://img11.exs.cx/my.php?loc=img11&image=koa4rt.png
Odp: 6*r + 2*pi*r = 12(3+pi)
1. Masz 9 monet w ktorych znajduje sie jedna fałszywa. wiadomo ze falszywa moneta jest lzejsza od innych. Masz do dyspozycji 2 wazenia na wadze szlkowej. W jaki sposob wykryc falszywa monete?
2. Masz zapalki w ustawione w taki sposob: VII = I. W jaki sposob przelozyc jedna aby rownosc byla prawdziwa?
3. Masz nastepujace rownanie z zapalek X + I = IX. Jaka najmniejsza ilosc zapalek trzeba przelozyc aby otrzymac prawdziwa rownosc?
4. Teraz najtrudniejsze (i moje ulubione ). Jaś ma teraz dwa razy tyle lat, ile Malgosia miala wtedy, gdy Jas mial tyle, ile malgosia me teraz. Razem maja 63 lata. Ile lat ma każde z nich?
1. Już było kiedyś. 2 ważenia; ogólnie: dzielimy 9 monet na grupy po 3 monety, ważymy dwie grupy. Za pomocą tego ważenia znajdujemy najlżejszą grupę, za pomocą drugiego najlżejszą monetę w tej grupie.
2 i 3: nie chce mi się kombinować teraz ;)
4. Dwa równania: x=2(2y-x) oraz x+y=63. Po rozwiązaniu: Jaś - 36, Gosia - 27.
1. Odp. padła,
2. Też nie znalazłem innych i jestem w stanie udowodnić, że nawet innych nie ma :>
Jaskolek znam twoja odpowiedz(chyba) na pytania 2 nie wiem jak to napisać ale czy ci chodzi że pierwiastek z jednego równa się jeden ??
Matheous
12-02-2005, 23:14
jaskolek zagadka 3cia-wystarczy odjac jedna zapalke tak by wyszlo X-I=IX...
@Jaskolek
Znam odpowiedz na pytanie 4 :D Jaś ma 42 lata a Małgosia 21 lat
DOBRZE???
jaskolek
13-02-2005, 13:49
1. Już było kiedyś. 2 ważenia; ogólnie: dzielimy 9 monet na grupy po 3 monety, ważymy dwie grupy. Za pomocą tego ważenia znajdujemy najlżejszą grupę, za pomocą drugiego najlżejszą monetę w tej grupie.
2 i 3: nie chce mi się kombinować teraz ;)
4. Dwa równania: x=2(2y-x) oraz x+y=63. Po rozwiązaniu: Jaś - 36, Gosia - 27.
Dobrze!:D
Jaskolek znam twoja odpowiedz(chyba) na pytania 2 nie wiem jak to napisać ale czy ci chodzi że pierwiastek z jednego równa się jeden ??
Tez dobrze
jaskolek zagadka 3cia-wystarczy odjac jedna zapalke tak by wyszlo X-I=IX...
Zle... da sie zrobic prosciej
@Jaskolek
Znam odpowiedz na pytanie 4 :D Jaś ma 42 lata a Małgosia 21 lat
DOBRZE???
Zle
Teraz dam jeszcze kilka zagadek :D
1.Dwaj ojcowie i dwaj synowie zjedli razem 3 jablka, kazdy po calym jablku. Jak to możliwe?
2.Mamy 2 patelnie. Na kazdej zmiescimy tylko 1 kotleta. Jedna strona kotleta smazy sie w ciagu 1 min. W jakim najkrotszym czasie uzmazymy na tych patelniach 3 kotlety?
3. 5 pajakow lapie 5 much w ciagu 5 godzin. Ile much zlapie 100 pajakow w ciagu 100 godzin?
4. Pilka futbolowa uszyta jest z 32 szesciokatnych i pieciokatnych latek. Kazdy szesciokat jest bialy i graniczy z 3 innymi szesciokatami oraz 3 pieciokatami, ktore sa czarne. Kazdy pieciokat graniczy tylko z szesciokatami. Z ilu latek kazdego rodzaju uszyta jest ta pilka?
Wiślaczek
13-02-2005, 13:53
1.Dwaj ojcowie i dwaj synowie zjedli razem 3 jablka, kazdy po calym jablku. Jak to możliwe?
Proste:
Byly 3 osoby...
1-Dziadek
2-Tata
3.Syn
Dziadek byl ojciec taty,tata byl synem dziadka oraz ojcem syna ,a syn byl synem taty.
Powiew kata
13-02-2005, 21:10
do 2 . 4 minuty
do 3. 2000 much
8o
chyba to to
2.Mamy 2 patelnie. Na kazdej zmiescimy tylko 1 kotleta. Jedna strona kotleta smazy sie w ciagu 1 min. W jakim najkrotszym czasie uzmazymy na tych patelniach 3 kotlety?
3. 5 pajakow lapie 5 much w ciagu 5 godzin. Ile much zlapie 100 pajakow w ciagu 100 godzin?
4. Pilka futbolowa uszyta jest z 32 szesciokatnych i pieciokatnych latek. Kazdy szesciokat jest bialy i graniczy z 3 innymi szesciokatami oraz 3 pieciokatami, ktore sa czarne. Kazdy pieciokat graniczy tylko z szesciokatami. Z ilu latek kazdego rodzaju uszyta jest ta pilka?
1. Odpowiedź padła
2. 3 minuty: 1 minuta - jednostronnie dwa kotlety, 2 minuta - jeden ściągamy, dajemy trzeci, drugi obracamy, 3 minuta - to, co zostało.
3. 2000
4. 13 i 19, ale mogłem się machnąć, sprawdzę później.
NORMALY OBYWATEL RP
18-05-2005, 14:43
Sory ze odswiezam temat ale potrzebuje pomocy:
Koło lokomotywy ma 1250 mm średnicy. W czasie w którym koło wykona ćwierć obrotu, pasażer pociągu przebędzie drogę około 1m. O ile przemieści się w prawo:
a) mucha (1) znajdująca sie początkowo na gorze koła;
b) mrówka (2) znajdująca sie początkowo na dole koła?
Wskazówka: O ile przemieści sie mucha, a o ile mrówka, gdyby koło kręcilo się w miejscu?
Obrazek:http://img276.echo.cx/my.php?image=ko322o6wv.png
Jak nie działa to: http://img276.echo.cx/my.php?image=ko322o6wv.png prosze o szybka odpowiedz:)
No to ja wam taką zagadkę dam że pewnie nikt kto jej nie zna nie odpowie.
Trzy żółwie idą przez pustynię. Pierwszy mówi: "Przed sobą nie widzę żadnego żółwia, za sobą widzę dwa". Drugi - "Przed sobą widzę jednego żółwia, za sobą też jednego". Trzeci - "Przed sobą widzę dwa żółwie, za sobą widzę jednego". Jak to możliwe?
I jeszcze moja ulubiona zagadka która jest łatwa jednak może na początku wprowadzić w osłupienie.
3 facetów poszło do hotelu, pokój kosztował 30 zł, więc się zrzucili po 10 zł. Ale że recepcjonista doszedł do wniosku, że ten pokój to i bez kibla i ściany pękają, a uczciwy był, to kazał chłopcowi hotelowemu zanieść im 5 zł reszty. Chłopiec patrzy na te 5 zeta a tu 2 zl,1 zl,1 zl, 1 zl. I sobie myśli: oddam im po 1 zl, a 2 zl dla siebie zachachmęcę i wszyscy bedą zadowoleni. Jak pomyślał tak i zrobił. Czyli sytuacja wygląda tak:(po oddaniu po 1 zl każdemu z gości) faceci zapłacili po 9 zł , a chłopiec ma 2 zł. 3*9=27, 27+2=29. Gdzie sie podzial 1 zł?
Trzy żółwie idą przez pustynię. Pierwszy mówi: "Przed sobą nie widzę żadnego żółwia, za sobą widzę dwa". Drugi - "Przed sobą widzę jednego żółwia, za sobą też jednego". Trzeci - "Przed sobą widzę dwa żółwie, za sobą widzę jednego". Jak to możliwe?
Fata morgana.
I jeszcze moja ulubiona zagadka która jest łatwa jednak może na początku wprowadzić w osłupienie.
3 facetów poszło do hotelu, pokój kosztował 30 zł, więc się zrzucili po 10 zł. Ale że recepcjonista doszedł do wniosku, że ten pokój to i bez kibla i ściany pękają, a uczciwy był, to kazał chłopcowi hotelowemu zanieść im 5 zł reszty. Chłopiec patrzy na te 5 zeta a tu 2 zl,1 zl,1 zl, 1 zl. I sobie myśli: oddam im po 1 zl, a 2 zl dla siebie zachachmęcę i wszyscy bedą zadowoleni. Jak pomyślał tak i zrobił. Czyli sytuacja wygląda tak:(po oddaniu po 1 zl każdemu z gości) faceci zapłacili po 9 zł , a chłopiec ma 2 zł. 3*9=27, 27+2=29. Gdzie sie podzial 1 zł?
30zl - 5zl=25zl
25zl+2zl+1zl+1zl+1zl=30zl
Innym sposobem trzeba.
NIE. To nie była fata morgana.
Zabójca Jeleni
18-05-2005, 16:00
No to ja wam taką zagadkę dam że pewnie nikt kto jej nie zna nie odpowie.
Poprostu trzeci żółw to żółw kłamczuszek.
Bo zolwie chodza w kolko...
Sory ze odswiezam temat ale potrzebuje pomocy:
Koło lokomotywy ma 1250 mm średnicy. W czasie w którym koło wykona ćwierć obrotu, pasażer pociągu przebędzie drogę około 1m. O ile przemieści się w prawo:
a) mucha (1) znajdująca sie początkowo na gorze koła;
b) mrówka (2) znajdująca sie początkowo na dole koła?
Wskazówka: O ile przemieści sie mucha, a o ile mrówka, gdyby koło kręcilo się w miejscu?
Obrazek:http://img276.echo.cx/my.php?image=ko322o6wv.png
Jak nie działa to: http://img276.echo.cx/my.php?image=ko322o6wv.png prosze o szybka odpowiedz:)
koło przemieści się o 1/4 obwodu, do tego mucha o połowę średnicy więcej, mrówka mniej.
NORMALY OBYWATEL RP
18-05-2005, 16:19
@UP: Thx:)
ale jakbys mogl to zapisz mi obliczenia:)
9*3 - 2 = 25, taki powinien być rachunek. Przecież chłopiec 2 złote wziął z ich pieniędzy a nie dopłacał.
@up
d- średnica
mucha -> 1/4*PI*d+1/2*d
mrówka -> 1/4*PI*d-1/2*d
Mam tłumaczyć dlaczego?
Snicckers
19-05-2005, 09:59
[QUOTE=Kolutib/liado]No to ja wam taką zagadkę dam że pewnie nikt kto jej nie zna nie odpowie.
ten ostatni to żółwiczka :P :D
Stefan12532
19-05-2005, 15:22
omg takie cos na forum nie nie ! co roku mam 3 z matmy mam z nia problemy i ...chodze na korki :] plx stop it
Stefan12532
19-05-2005, 15:25
[QUOTE=Kolutib/liado]No to ja wam taką zagadkę dam że pewnie nikt kto jej nie zna nie odpowie.
ten ostatni to żółwiczka :P :D
one ida jeden za drugim .... no gesiego... pierwszy idzie pierwszy , drugi za nim, a trzeci za drugim :p
Poprawną odpowiedzią na zagadkę z żółwiami jest "trzeci żółw kłamie". Trudne nie?
Zagadka Einsteina
5 ludzi zamieszkuje 5 domów w 5 różnych kolorach. Wszyscy palą papierosy 5 różnych marek i piją 5 różnych napojów. Hodują zwierzęta 5 różnych gatunków. Pytanie : Kto hoduje rybki?
*Norweg zamieszkuje pierwszy dom
*Anglik mieszka w czerwonym domu
*Zielony dom znajduje się po lewej stronie domu białego
*Duńczyk pija herbatkę
*Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów
*Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille
*Niemiec pali Marlboro
*Mieszkaniec środkowego domu pija mleko
*Palacz Rothmansów ma sąsiada, który pija wodę
*Palacz Pall Malli hoduje ptaki
*Szwed hoduje psy
*Norweg mieszka obok niebieskiego domu
*Hodowca koni mieszka obok żółtego domu
*Palacz Philip Morris pija piwo
*W zielonym domu pija się kawę
__________________________________________________ _
Pewnien farmer miał hodowle świń. Pewnego dnia chciał aby jego synowie stali się bardziej samodzielni i założyli własne farmy więc dał im 19 świń. 1 syn miał wziąć 50% świń, drugi 25%, a trzeci 20%. Synowie nie wiedzieli jak się podzielić więc wezwali ojca. Ten coś zrobił i każdy otrzymał odpowiednią ilość świń jednak rozdane zostało 19 a ojciec żadnej nie stracił ani nie zyskał.
__________________________________________________ __
Matka jest o 21 lat starsza od swojego dziecka. Za 6 lat Dziecko będzie 5 razy młodsze od matki.
Pytanie: Gdzie jest ojciec?
To zadanie jest do rozwiązania i nie jest tak trudne, na jakie wygląda. Można je rozwiązać matematycznie.
Uwaga: Pytanie "Gdzie jest ojciec" musisz dokładnie
przeanalizować.
__________________________________________________ ____
Dwaj rowerzyści początkowo znajdują się w odległości dwudziestu kilometrów od siebie. Jadą na spotkanie, każdy z prędkością dziesięciu kilometrów na godzinę. W chwili początkowej mucha startuje z przedniego koła jednego rowerzysty i leci z prędkością piętnastu kilometrów na godzinę na spotkanie z drugim. Dolatuje do niego, zawraca i leci na spotkanie z pierwszym, po czym znów zawraca, i tak dalej, aż wreszcie zostaje zgnieciona między przednimi kołami dwóch rowerów. Jaką odległość pokonała mucha?
Ja tu tylko odświeżam bo temat napewno na to zasuługuje. xD iksde
$corcerer
01-06-2005, 13:56
@Einstein Niemiec, z prostego powodu - jest o nim najmmniej napisane :D
@świnie
50+25+20=95, więc każdy z nich odstał swoje świnie, i zgodnie z podziałem procentowym pierwszy dostał 10, drugi 5 i trzeci 4, jedna zgodnie z podziałem procentowym zostałą dl Ojca.
Matka jest o 21 lat starsza od swojego dziecka. Za 6 lat Dziecko będzie 5 razy młodsze od matki.
Pytanie: Gdzie jest ojciec?
To zadanie jest do rozwiązania i nie jest tak trudne, na jakie wygląda. Można je rozwiązać matematycznie.
Uwaga: Pytanie "Gdzie jest ojciec" musisz dokładnie
przeanalizować.
na matce, nie chce mi się wyjaśniać ... ktoś ciekawy to ...
Dwaj rowerzyści początkowo znajdują się w odległości dwudziestu kilometrów od siebie. Jadą na spotkanie, każdy z prędkością dziesięciu kilometrów na godzinę. W chwili początkowej mucha startuje z przedniego koła jednego rowerzysty i leci z prędkością piętnastu kilometrów na godzinę na spotkanie z drugim. Dolatuje do niego, zawraca i leci na spotkanie z pierwszym, po czym znów zawraca, i tak dalej, aż wreszcie zostaje zgnieciona między przednimi kołami dwóch rowerów. Jaką odległość pokonała mucha?
suma szeregu geometrycznego o a1=12 i q=1/5, czyli ze wzoru s=a1/(1-q) mucha przeleci 15 km :>
Knight Simon Dark lord
01-06-2005, 19:20
moje zagadki jedna dla bajru a jedna prawdziwa
1.pociag A jedzie do miasta B z predkoscia 100km/h pociag Bjedzie do miasta A z predkoscia 130km/h miedzy miastami jest odlegolosc 400km jezeli cena biletu ruwna sie pierwiastek z podzielnika 2 tras + sumy 2 predkosci to ile w lape dostanie konduktor?? :P
2.beczka w ksztalcie graniastoslupa okraglego prostego ma 10000L pojemonsci rolnik wlewa tam deszczuwke ile kropel wody wypelni beczke przyjmijmy ze jedna kropla ma objestosc 0,32 dcm3
Ad. 1
Nic nie dostanie w łape. (ły mi działa, święto!!)
Ad. 2
Rozumiem że to było dla jaj :D
@down
To żart był :P
Knight Simon Dark lord
01-06-2005, 20:53
taśkwa odwortnie
1.dla jaj
2. prawdziwe bo takie dostałem na sprawdzianie ostatnio
przyjmijmy ze jedna kropla ma objestosc 0,32 dcm3
Bez przesady jak kropla moze mieć pojemność 0.32 dcm3? to jest przecież równe puszce od napojów.
Jeśli chodziło ci o cm3 to jest prosto obliczyć.
0.32cm3 = 0.00032 dm3 = 0.00032 litra
10000/0.00032= 31.250.000
jeśli chodziło by ci o dcm3 to wyglądało by to tak:
10000/0.32= 31.250
Taka jest moja wersja jeśli popełniłem błąd poprawcie mnie :)
beczka w ksztalcie graniastoslupa okraglego prostego
prawdziwe bo takie dostałem na sprawdzianie ostatnio
Taaa... na sprawdzianie... To daj mi namiary na tego/tą, od kogo dostaliście taką treść. Chętnie pogadam sobie.
Nie ma czegoś takiego jak graniastoslup okragly prosty rotfl'n'lol
Popieram, jeśli chodzi Ci o graniastosłup, który ma w podstawie koło to jest to już bryła obrotowa, czyli walec.
"Przechodniu, pod tym nagrobkiem spoczywa Diofantos. Dzięki przedziwnym umiejętnościom zmarłego jego wiek zdradzi Ci ten głaz. Przez szóstą cześć życia Ból dozwolił mu pozostać chłopcem. Gdy znów dwunastą część zywota mięła, policzki jego okryła broda, a później, gdy z kolei przebył siódmą część żywota, zaznał słodyczy małżeństwa. Po pięciu latach żona powiła mu synka. Niestety okrutny los przeznaczył temu dziecku żywot dwukrotnie krótszy niż oju, który po śmierci syna, przez ostatnie cztey lata swojego życia, szukał wśród liczb ukojenia w bólu. Znajdź odpowiednie liczby i powiedz, ile lat przeżył Diofantos."
Pewien złodziej dostał się do skarbnicy sławnego bogacza. Znajduje tam 10 worków wypełnionych po brzegi monetami. W dziewięciu z nich znajdują się monety ważące po 10 gramów każda. W jednej są monety ważące po 11 gramów i tylko ten worek zawiera prawdziwe monety, ponieważ w pozostałych są falsyfikaty. Złodziej ma do dyspozycji przyrząd, który dokładnie podaje wagę, nałożonych przedmiotów. Może go niestety użyć tylko raz, ponieważ nie ma więcej czasu. Co powinien zrobić złodziej, by wykraść worek z prawdziwymi monetami?
Knight Simon Dark lord
16-06-2005, 11:58
Taaa... na sprawdzianie... To daj mi namiary na tego/tą, od kogo dostaliście taką treść. Chętnie pogadam sobie.
Nie ma czegoś takiego jak graniastoslup okragly prosty rotfl'n'lol
nie mówie że jest coś takiego tylko zapomniałem nazwy :) więc wolałem jakoś to napisać
p.s jak byś chciał zabić moją nauczycielke od matematyki to wal na priv vhętnie podam dane :)
up@ dcm3 ale kto powiedział że w zadaniach matematycznych jest sens pół roku temu miałem zadanie że 4 chłopów niesie fortepian na 8 piętro i trzeba było czas podliczyć w jakim to zrobią
Chopkers
01-07-2005, 12:10
uwaga, teraz bedzie trudne pytanie z zaawansowaniej matematyki :>
przygotujcie sie xD
.
.
.
.
.
oto pytanie:
Masz trzy jabłka. ile masz jabłek?
ja wiem ja wiem!!!!! 4!!!!!
Gniew Mroku
01-07-2005, 15:20
"Przechodniu, pod tym nagrobkiem spoczywa Diofantos. Dzięki przedziwnym umiejętnościom zmarłego jego wiek zdradzi Ci ten głaz. Przez szóstą cześć życia Ból dozwolił mu pozostać chłopcem. Gdy znów dwunastą część zywota mięła, policzki jego okryła broda, a później, gdy z kolei przebył siódmą część żywota, zaznał słodyczy małżeństwa. Po pięciu latach żona powiła mu synka. Niestety okrutny los przeznaczył temu dziecku żywot dwukrotnie krótszy niż oju, który po śmierci syna, przez ostatnie cztey lata swojego życia, szukał wśród liczb ukojenia w bólu. Znajdź odpowiednie liczby i powiedz, ile lat przeżył Diofantos."
1/6x+1/12x+1/7x+5+1/2x+4=x
9=x-3/4x-1/7x
9=3/28x
x=28*3
x=84
Powiedzieć miałem tylko ile przeżył, pozostałe miałem tylko znaleźć :P
O "graniastosłupie okrągłym prostym" - jest to walec, ale jeśli nie pamiętasz nazwy to nazwa "graniastosłup nieskąńczonokątny* prosty" powinna być poprawna.
* - Pewnie bardzo źle napisane, ale precz ze słownikami!
Mc macio
01-07-2005, 18:21
Idą kaczki, jedna za drugą. Ile idzie kaczek?
Hmm... na egzaminach wstepnych trafilem na takie zadanko. I namacilo mi troche. Umawiamy sie, ze sqrt(x) to pierwiastek kwadratowy z x:
Ile wynosi sqrt(3-2sqrt(2))
i odpowiedzi byly trzy:
a) 1-sqrt(2)
b) |1-sqrt(2)|
c) sqrt(2) - 1
p.l magiku looknij na to:)
Hmm... na egzaminach wstepnych trafilem na takie zadanko. I namacilo mi troche. Umawiamy sie, ze sqrt(x) to pierwiastek kwadratowy z x:
Ile wynosi sqrt(3-2sqrt(2))
i odpowiedzi byly trzy:
a) 1-sqrt(2)
b) |1-sqrt(2)|
c) sqrt(2) - 1
p.l magiku looknij na to:)
A co tam, temat nieśmiertelny jak matematyka jest nieśmiertelna :)
Po wielu miesiącach :P odpowiedź:
a) NIE
b) TAK
c) TAK
Moje zadania:
1. Mamy m kupek listów (m >= 3). Na każdej leży ileś-tam listów. Robimy następujący zabieg: z pierwszej kupki przekładamy 1/m-tą listów na drugą kupkę. Po przełożeniu z drugiej kupki przekładamy 1/m-tą listów na trzecią kupkę. Z trzeciej 1/m-tą na czwartą i tak dalej, aż z (m-1)-ej kupki przeładamy 1/m-tą część listów na kupkę m-tą. Z tejże ostatniej kupki przekładamy 1/m-tą część listów na kupke pierwszą. Po tej całej operacji okazało się, że na każdej kupce była jednakowa ilość listów - A. Ile było listów na początku w każdej kupce?
2. Było sobie dwóch gostków: jeden miał idealnie okrągłą łąkę, a drugi kozę. Ten, co miał kozę chciał, aby pasła się ona na łące, ale właściciel łąki postawił warunek: kozę trzeba uwiązać na łańcuchu; łańcuch przymocować do palika; palik wbić w dowolnym miejscu na obwodzie łąki i dobrać długość łańcucha tak, żeby koza pasła się dokładnie na połowie powierzchni łąki. Jaka musi być długość łańcucha? Przyjmij promień łąki jako R.
Powodzenia :)
Rethfing on Aldora
22-03-2006, 13:01
A może zadania na poziomie 3 gimnazjum plx? :D
Ad.2 zadanie Raynolda.
Tak mi sie zdaje (nie wiem czemu), że pewnie długość łancucha to będzie około 3/4 średnicy koła. :P
Ad2. Promień ma długość pierwiastek z 2 razy promień pola przez dwa. Nie znam tych znaczków sqrt więc :P. A zadanie banalne. Pierwszego mi sie nie chce robić bo wróciłem z etapu wojewódzkiego konkursu z majcy :P.
edit: Dobra jednak zrobię bo mi się nie chce na obiad iść. W kazdej kupce była wielokrotność m (jednakowa we wszystkich).
Dark Sven
22-03-2006, 21:34
Ok więc zadam wam zagadki.
1.2 ojców i dwóch synów poszło na zakupy.Każdy z nich kupił jedną butelkę soku kokosowego (joke).Jak to jest możliwe że do domu przynieśli 3,ale żadnej nie wyżłopali?
2.Co to jest?
Po stawie pływa i kaczka sie nazywa?
3.Jakiego koloru jest zielona tablica?
Olorion.
22-03-2006, 22:08
1. Stary, syn starego ojciec mlodego, syn syna starego
2. kaczka HE - HE
3. #RRGGBB
@Żółwik: obie odpowiedzi złe. Zupełnie złe.
Wciąż czekam na rozwiązania. Podpowiedź: zadanie z listami jest łatwiejsze. Dla m=3 podam jedno z przykładowych rozwiązań:
x1 = 6
x2 = 10
x3 = 8
Walekifa
23-03-2006, 00:42
1.2 ojców i dwóch synów poszło na zakupy.Każdy z nich kupił jedną butelkę soku kokosowego (joke).Jak to jest możliwe że do domu przynieśli 3,ale żadnej nie wyżłopali?
2.Co to jest?
1)Po soczek byli: Starzec,Ziomek,i dziecko.
Starzec -> Ojciec ziomka ziomek -> ojciec dziecka
dziecko --> Syn ziomka ziomek --> syn starca
i mamy 3 osoby.
2)Kaczka?
3)Omfg...
2.Co to jest?
1) Jeden ojciec poszedł bez dzieci i zaniosł do domu 1 butelke, a ojciec nr 2 był z dwoma synami i zanieśli łącznie 3 ;]
A na pewno dobrze zapisałeś to 1/m w listach? m to ilość kupek, więc w tym twoim rozwiązaniu nie można przełożyć 1/3 listu :P.
A w drugim zauwazylem błąd -> nie przeczytałem, że na obwodzie to ma być :). No to mogę się tylko domyślić, że to coś pomiędzy R a 2R, ale na poziomie gimnazjum nie uczą jak obliczyć pole płaszczyzny należącej do dwóch kół.
A na pewno dobrze zapisałeś to 1/m w listach? m to ilość kupek, więc w tym twoim rozwiązaniu nie można przełożyć 1/3 listu :P.
Listów: 6, 10, 8.
z pierwszej kupki biorę 1/3 listów (2 listy) i przekładam na drugą kupkę (teraz 12 listów). Z drugiej biorę 1/3 (4 listy) i przekładam na trzecią kupkę (razem 12). Z trzeciej kupki biorę 1/3 (4 listy) i przekładam na pierwszą kupkę (były 4, dochodzą drugie 4, jest 8). Wszędzie jest po równo listów - po 8. Kapisz?
Źle sformułowałeś zadanie - napsiałeś ze z każdej kupki bierze sie 1/m listów. M to liczba kupek, a nie listów na kupce :P.
Dobrze powiedziałem. Jeśli mamy np. 4 kupki, to przekładamy po 1/4 listów. Jeśli zdarzy się, że to akurat 4 listy, to jest to przypadek. Nie rozumiem, czego nie rozumiesz.
Czarna_Mamba
27-03-2006, 10:51
Idą kaczki, jedna za drugą. Ile idzie kaczek?
Są 3 kaczki.< tak mi się wydaje > Coś mi się te zadanie kojarzy z zadaniem z "Kangura".
Olorion.
27-03-2006, 15:05
Są 3 kaczki.< tak mi się wydaje > Coś mi się te zadanie kojarzy z zadaniem z "Kang<font color=red>ó</font>ra".
pisze sie kangUr a nie kangÓr
Może nie dokońca matematyczne, ale logiczne dosyć
http://i20.photobucket.com/albums/b249/emilok2/12-13.gif
Policzcie krasnale :-]
Ja dopiero po narysowaniu szkiców doszłem do tego na jakiej zasadzie to działa.
Zadanie z gwiazdką*, z mojego aktualnego podręcznika, nie ma tutaj żadnych haczyków, wystarczy pomyśleć:
Wynajęcie autokaru dla uczniów jadących na wycieczkę kosztowało 600zł. Sześciu uczniów zrezygnowało z wyjazdu, co podniosło koszt wycieczki o 5 zł na jednego ucznia. Ilu uczniów pojechało na wycieczkę?
Na wycieczce dobrze bawi się 24 uczniów.
Shaboinker
27-03-2006, 21:24
To i ja dam zadanie:
Fabryka produkuje dwa rodzaje blaszanych puszek. Każda puszka ma 1l pojemności. Kształtem przypomina walec. Puszki mają wysokość 20 cm albo 25 cm. Na którą puszkę zużywa się więcej blachy?
Emily Firehair
27-03-2006, 21:38
kolega pisał dzisiaj konkurs z fizyki. Kiedy wrócił ze zmieszaną miną pokazuje nam kartke z zadaniami, treść jednego z nich:
Słońce jest okrągle, lusterko prostokątne, jaki kształt ma zajączek ?
Ja bym na to nie wpadła, nauczycielka nam potem powiedziala, że chodziło o "zajaczki" puszczane po scianach, etc. Odbicie światła w lusterku...
Olorion.
28-03-2006, 11:00
@up
prostokacik :D
Olorion.
28-03-2006, 11:08
To i ja dam zadanie:
Fabryka produkuje dwa rodzaje blaszanych puszek. Każda puszka ma 1l pojemności. Kształtem przypomina walec. Puszki mają wysokość 20 cm albo 25 cm. Na którą puszkę zużywa się więcej blachy?
na ta o wysokosci 20 cm stosunkiem ~1 do ~1.15
Moze cos dla wyjadaczy:
A jest sumą cyfr liczby 4444^4444 (4444 do potęgi 4444).
B jest sumą cyfr liczby A.
Znaleść sumę cyfr liczby B.
Shaboinker
29-03-2006, 17:15
na ta o wysokosci 20 cm stosunkiem ~1 do ~1.15
Odpowiedź jest dobra, ale z tym stosunkiem to powinno być na odwór napisane (czyli 1,15:1), a po drugie to troche musiałeś już w początkach obliczeń zaokrąglać liczby, prawidłowo powinno być 1,186:1 :D
Dzisiaj jest 0*C, jutro będzie 2 razy zimniej, jaka będzie jutro temperatura?
(Da sie zrobić to zadanko ^^)
Chopkers
29-03-2006, 17:51
Dzisiaj jest 0*C, jutro będzie 2 razy zimniej, jaka będzie jutro temperatura?
(Da sie zrobić to zadanko ^^)
eee.... jutro bedzie 16 stopni Fahrenheita xD czyli 8.(8)*C
Shaboinker
29-03-2006, 17:53
Wedłóg mnie należy liczyć to w stopniach Kelvina, gdyż nie można uzyskać niższej temperatury niż 0*K (w tej temp. następuje zatrzymanie się wszelkiego ruchu cząsteczek). A więc 0*C= 273,15*K. Skoro jutro ma być 2 razy mniej to będzie wtedy 136,575*K czyli -136,575*C. Najprawdopodobniej jest inny sposób liczenia, jednak ten wydał mi się najbardziej oczywisty, chociaż temperatura jest nierealna.
@up
prostokacik :D
Raczej ma kształt równoległoboka... zależnie od ustawienia lusterka. Sprawdziłbym ale nie mam prostokątnego lustra:< Pozostaje mi się opierać na okrągłym (koło:P), w wypadku którego zajączek ma kształt koła lub elipsy - zależnie od ustawienia.
@Matek: myślę nad tym zadaniem... :P
@Kele: 0*C? Inaczej obliczyć chyba się nie da, bo nie wiadomo czy w stopniach Fahrenheita czy Kelvina. Czy może jeszcze cholera wie jakich innych.
Down: Dokładnie to samo napisałem, "@Kele: 0*C?" :>
Rethfing on Aldora
29-03-2006, 19:25
Więc może po prostu 0*C? :P
dymek890
29-03-2006, 20:35
dam dwa zadania nie sa zbyt trudne ale maja fajna trasc
1 Rzecze raz czart to zebraka
-niech umowa stanie taka, gdy przebiegniesz ten most caly zdDwoje twoje kapitaly. Zadam tylko bys w nagrode po 8 groszy rzucal w wode. Biedak chetnie przez most leci raz i drugi nawet trzeci. Tu dopiero spostrzegl zdrada! Ani grosza nie posiada
Teraz predko ra**** maly jakie dziad mial kapitaly
2 Dziadek i babcia maja rozem 140 lat. Dziadek ma dwa razy tyle lat , ile babcia miala wtedy, kiedy dziadek mial tyle, ile babcia ma teraz. Ile lat ma kazde z nich ?
Up@
Zadanie 2.
Metode podstawianie mozna uzyc
Mi wyszlo ze Dziadek ma 80 a Babka 60
20 lat temu Dziadek mial tyle lat co babka ma teraz.
Od obecnego wieku babki odejmujemy 20 co daje 40. Czyli wychodzi ze jest dwa razy mniejszy od obecnego wieku dziadka.
Pogmatwany sposób ale cóż dobrze wychodzi ;)
Vanhelsen
29-03-2006, 23:45
kolega pisał dzisiaj konkurs z fizyki. Kiedy wrócił ze zmieszaną miną pokazuje nam kartke z zadaniami, treść jednego z nich:
Słońce jest okrągle, lusterko prostokątne, jaki kształt ma zajączek ?
Ja bym na to nie wpadła, nauczycielka nam potem powiedziala, że chodziło o "zajaczki" puszczane po scianach, etc. Odbicie światła w lusterku...Jeżeli lusterko jest blisko ściany to równoległobok, jesli daleko to koło/elipsa
@dymek890: 1) miał na starcie 7gr. Przebiegł most x1 dostał 7, miał 14, wyrzucił 8 zostało mu 6, przebiegł, miał 12, wywalił 8 zostało 4, przebiegł x3, dostał 4, miał 8 i je wywalił, zostało 0
@dymek890: 1) miał na starcie 7gr. Przebiegł most x1 dostał 7, miał 14, wyrzucił 8 zostało mu 6, przebiegł, miał 12, wywalił 8 zostało 4, przebiegł x3, dostał 4, miał 8 i je wywalił, zostało 0
Dziwny ten żebrak, przecież na oko byłoby widać, że na tym szwinldu nie zarobi tylko straci.......
Mógłby jeszcze ze 2 grosze dożebrać toby zrobił się z niego drugi bil gej.
Na gałęzi siedzi duży i mały. Mały jest synem dużego, ale duży nie jest jego ojcem. Kim jest duży?
I druga zagadka:
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Które jest fałszywe, a które prawdziwe?
Na gałęzi siedzi duży i mały. Mały jest synem dużego, ale duży nie jest jego ojcem. Kim jest duży?
I druga zagadka:
Które jest fałszywe, a które prawdziwe?
ad1. matką?
ad2.
a) 1F, 2P
b) 1P, 2F
Bo jeśli wiemy, że zdanie wyżej/niżej jest fałszywe, to nic ono nie wnosi. Albo niewiem sam.....
@bakura
1. Albo duży jest przybranym ojcem, albo siediz tam jeszcze jakiś stary dziadek (wiecie... te teksty typu: "Chodź tu synko mam coś dla ciebie", chodzi mi o to "synku")
dap-galothij
30-03-2006, 14:54
A jest sumą cyfr liczby 4444^4444 (4444 do potęgi 4444).
B jest sumą cyfr liczby A.
Znaleść sumę cyfr liczby B.
mi się zdaje, że odpowiedzią jest B =40
Ale właśnie zauważyłem, że to nie jest 4444*4444:D
to mi się źle zdaje;)
Vanhelsen
30-03-2006, 16:29
Które jest fałszywe, a które prawdziwe?Tego się nie da rozwiązać, zawsze będzie sprzeczność.
Jeśli 1 jest P to 2 jest F, jeśli 2 jest F to 1 jest P
2. Było sobie dwóch gostków: jeden miał idealnie okrągłą łąkę, a drugi kozę. Ten, co miał kozę chciał, aby pasła się ona na łące, ale właściciel łąki postawił warunek: kozę trzeba uwiązać na łańcuchu; łańcuch przymocować do palika; palik wbić w dowolnym miejscu na obwodzie łąki i dobrać długość łańcucha tak, żeby koza pasła się dokładnie na połowie powierzchni łąki. Jaka musi być długość łańcucha? Przyjmij promień łąki jako R.A więc:
x - długość łańcucha
R - promień łąki
x = 1,158728473 * R
Trochę tego liczenia było...
A co do tego zadania z listami... Niby nie jest trudne, ale denerwuje mnie, bo za łatwo w równaniu zrobić błąd. Doszedłem tylko do tego, że w x1 (pierwsza kupka) musi byc wielokrotność m (ilości kupek), więc do rozwiązania sporo jeszcze brakuje. Jak znajdę chwilę wolnego czasu, to może jeszcze raz na spokojnie spróbuję je rozwiązać.
Zagadka po części matematyczna... Tak na rozluźnienie po schematycznych obliczeniach (jakbyście przeżyli tegoroczną OM... zadania kosmiczne xD). Opiera się na logicznym myśleniu, ale niesamowicie ryje psychikę:
Marysia jest zla. Swoich znajomych krasnoludkow uwiezila i powiedziala tak:
"Jutro rano macie ustawic sie w rzadku. Ja wam zaloze czapki rozowe lub czerwone. Pozniej jezeli zgadniecie jaka czapke macie na glowie - przezyjecie. Jezeli nie - ubijem. Jezeli bedziecie podgladac, rozmawiac miedzy soba jakos sie komunikoiwac lub probowali spojrzec na czapke - tez ubije."
Krasnoludki maja jedna noc na obmyslenie strategii. Co musza zrobic, zeby przezylo jak najwiecej?
@up
Jeden szybko powie wszystkim co maja na glowie, zginie tylko on za to, że rozgadał, a reszta wiedząc co ma na łebku przezyje ^^
Rethfing on Aldora
31-03-2006, 14:52
Chyba nie. Ostatni musi powiedzieć co ma na głowie.
slawekmag
31-03-2006, 15:08
1/3 mówi że ma różowe czapki 2/3 że czerwone.
heh... podczas "gry" mogą odpowiedzieć tylko "czerwona" albo "różowa" ;].
Mała podpowiedź - istnieje metoda, która daje pewność, że zginie tylko jeden (lub żaden - szansa 50%).
Quezacoatl
31-03-2006, 18:34
Wprawdzie kącik matematyczny, ale dam zadanko bardziej z fizy.
Koryto rzeki ma 50m szerokości i 5m głębokości, rzeka płynie z predkością 3m/s.
Woda spada z wodospadu o wysokości 50m, na turbinę elektrowni, o wydajności 20%, zasilającej pobliskie miasto. Oblicz ile 100W żarówek może się świecić naraz w tym mieście. Przyjmij że przyspieszenie ziemskie wynosi 10m/s^2 oraz, że nie ma oporu powietrza.
Troche proste ale nie mam weny. XD
1. Slimak jest na dole pnia 15-metrowego drzewa. Kazdego dnia wspina sie w gore o 4 metry. W nocy, kiedy spi, zsuwa sie w dol o 3 metry. Ile dni zajmie mu wspiecie sie na drzewo?
2. W zeszlym tygodniu pojechalam do Warszawy :p Nie bylo korkow i podroz zabrala mi 2,5 h. Kiedy wracalam, ruch uliczny byl podobny, ale wrocilam w 150 min. Jak to mozliwe?
Yoh Asakura
31-03-2006, 19:23
@Up:
Ad. 2 zadanie:
150 min = 2,5h. Proste.
@Down:
Weź mnie nie nazywaj Shaman King.
Walekifa
31-03-2006, 19:35
1. Slimak jest na dole pnia 15-metrowego drzewa. Kazdego dnia wspina sie w gore o 4 metry. W nocy, kiedy spi, zsuwa sie w dol o 3 metry. Ile dni zajmie mu wspiecie sie na drzewo?
2. W zeszlym tygodniu pojechalam do Warszawy :p Nie bylo korkow i podroz zabrala mi 2,5 h. Kiedy wracalam, ruch uliczny byl podobny, ale wrocilam w 150 min. Jak to mozliwe?
To są zadania z gwiazdką z podrecznika od matematyki dla IV klasy podstawowki?...
Skoro wsowa sie o 4 metry,a spada o 3 ,to wychozi mu 1 metr na plusie... skoro drzewo ma 15 m. to raczej 15 dni..
A drugie jeszcze prostsze już shaman king rozwiązał :p
@Up
Dokladnie ;)
Cos trudniejszego...
Jezeli czerwony + niebieski = 202, ile to bedzie zielony + bordo?
Wskazowka: Bez polskich liter..
Cos trudniejszego...
Jezeli czerwony + niebieski = 202, ile to bedzie zielony + bordo?
Wskazowka: Bez polskich liter..
Nie wiem, czy dobrze myśle. Pewnie to tylko moje zawodowe zboczenie informatyka :P:
200-czerwony
2-niebieski
20-zielony
100-bordo
wynik: 120
..?
666. Albo 1337. IMHO trochę za mało danych :p
edit:
down: a ja? a ja? !111!!1
@Up, 2up
Nie. To jest zadanie bardziej na logike.. Ciekawe kto pierwszy zgadnie :p
@Wieszok
Bu, zgadles :< Widac, ze logicznie myslisz :)
slawekmag
31-03-2006, 20:30
To są zadania z gwiazdką z podrecznika od matematyki dla IV klasy podstawowki?...
Skoro wsowa sie o 4 metry,a spada o 3 ,to wychozi mu 1 metr na plusie... skoro drzewo ma 15 m. to raczej 15 dni..
A drugie jeszcze prostsze już shaman king rozwiązał :p
Źle! 14 dni! Dlaczego? Przez 13 dób (nie mylić z dup) przesunie sie o 13 metrów. A w 14 dniu przesunie się o 4 metry i już się nie ssunie! (13+4=17 17>15)
Vanhelsen
31-03-2006, 21:43
Źle! 14 dni! Dlaczego? Przez 13 dób (nie mylić z dup) przesunie sie o 13 metrów. A w 14 dniu przesunie się o 4 metry i już się nie ssunie! (13+4=17 17>15)samo twoje wytłumaczneie wspakuje na błąd, starczy 12 dni:
1d - 4 - 3 = 1
2d - 5 - 3 = 2
...
11d - 14 - 3 = 11
12d - 15
@Serr~: 154:
niebieski = 82
czerwony = 120
= 202
zielony = 101
bordo = 53
=154
@Ing: trochę cię zawiodło zboczenie informatyka, zadziałała tu prosta zasada a=1, b=2, c=3, d=4, e=5 itd... ;)
Walekifa
31-03-2006, 23:09
Fakt,nie wziełem tego pod uwagę :] Mimo to zadanie na wysokim poziomie nie stoi.
Kwadratowe Koło
31-03-2006, 23:09
Co do tych krasnali, niech spojrzą w lustro, albo nad kaluza spojrza w swoje odbicie i beda wiedziec ;P, chyba ze jeden wygada jakie wszyscy maja, lub wrobia ja w konia, ze wszyscy nagle zaczeli sie przewracac i czapki zaczely spadac z glow ;), albo niech sie wymienia czapkami. Lol, jest duzo sposobow.
Gniew Mroku
31-03-2006, 23:30
Krasnoludki: Pierwszy krasnoludek mówi kolor, informując innych o parzystości kolorów czapek jakie widzi. Reszta idzie daleko.
Podobne zadanie, dostosuję je do krasnoludków. Zostały ustawione w okrąg i są zabijane co drugi, zaczynając od 1. Przeżyje tylko ostatni. Podaj, który przetrwa, jeśli jest ich, hehe, n.
I zadanie które moim zdaniem jest źle pomyślane, ale do rozwiązania(jak rozwiążecie powiem czemu):
3 matematyków zostało posadzonych naprzeciwko siebie. Wiedzą, że każdy ma jedną czapek: białą lub czarną. Wiedzą też, że wszystkie czapki nie są białe. Po dłuższej chwili jeden z nich wstał i powiedział swój kolor czapki. Czy mógł mieć pewność, że wybrał dobry kolor?
I zadanie które moim zdaniem jest źle pomyślane, ale do rozwiązania(jak rozwiążecie powiem czemu):
3 matematyków zostało posadzonych naprzeciwko siebie. Wiedzą, że każdy ma jedną czapek: białą lub czarną. Wiedzą też, że wszystkie czapki nie są białe. Po dłuższej chwili jeden z nich wstał i powiedział swój kolor czapki. Czy mógł mieć pewność, że wybrał dobry kolor?
Skoro wszystkie czapki nie są białe, to musiał mieć czarną. Gdyby mi się chciało, to bym pomyslał co jeśli nie wszystkie czapki są białe, bo pewnie o to chodziło ;p
Kwadratowe Koło
01-04-2006, 13:25
A tutaj małe 3 zadanka z konkursu, zdobyłem w nim 13 miejsce w kraju i 1 w województwie B)
Na tabicy napisano liczby naturalne od 1 do 2006. Jan podkreślił wszystkie liczby podzielne orzez 2, Adam podkreślił wszystkie liczby podzielne przez 3, a Piotr podkreślił wszystkie liczby podzielne przez 4. Ile liczb zostało podkreślonych dokładnie 2 razy?
Wypełniona paliwem cysterna dostarczyła beznzynę do trzech stacji paliwowych. Na pierwszej odlano 30% zawartości cysterny, na drugiej 40% paliwa pozostałego w cysternie, na trzeciej połowę tego, co zostało po wyjeździe z drugiej stacji . Ile procent początkowej ilości beznzyny cysterna przywiozła z powrotem do bazy?
Kawałek papieru w kształcie sześciokąta foremnego (pokazany na rysunku) zginamy trzy razy tak (zawsze wzdłuż prostej), aby za każdym razem jeden z wyróżnionych wierzchołków znalazł się w punkcie O będącym środkiem tego sześciokąta. Jaką figurę otrzymamy?
,,,,,,,!_____
,,,,,,/,,,,,,,,,\
,,,,/,,,,,,,,,,,,,\
,,/,,,,,,,,!O,,,,,,\!,,,,,,,,,,,,<---- Rysunek =)
,,\,,,,,,,,,,,,,,,,,/
,,,,\,,,,,,,,,,,,,,/
,,,,,,\!______/
Legenda
! - Punkt
!O - Punkt O
\ - Sciana
_ - Sciana
/ - Sciana
, - puste miejsce ;p
slawekmag
01-04-2006, 15:54
Zagadka po części matematyczna... Tak na rozluźnienie po schematycznych obliczeniach (jakbyście przeżyli tegoroczną OM... zadania kosmiczne xD). Opiera się na logicznym myśleniu, ale niesamowicie ryje psychikę:
Marysia jest zla. Swoich znajomych krasnoludkow uwiezila i powiedziala tak:
"Jutro rano macie ustawic sie w rzadku. Ja wam zaloze czapki rozowe lub czerwone. Pozniej jezeli zgadniecie jaka czapke macie na glowie - przezyjecie. Jezeli nie - ubijem. Jezeli bedziecie podgladac, rozmawiac miedzy soba jakos sie komunikoiwac lub probowali spojrzec na czapke - tez ubije."
Krasnoludki maja jedna noc na obmyslenie strategii. Co musza zrobic, zeby przezylo jak najwiecej?
Już chyba rozumiem. Z tego co napisałeś wynika że wszyscy mają takie same czpki. Więc jeden mówi że ma czerwoną. Ma 50 % szansy na przeżycie a reszta już wie jakie ma.
Gniew Mroku
01-04-2006, 16:00
Już chyba rozumiem. Z tego co napisałeś wynika że wszyscy mają takie same czpki. Więc jeden mówi że ma czerwoną. Ma 50 % szansy na przeżycie a reszta już wie jakie ma.
Nie, mają różne czapki. Stoją w kolejce i każdy widzi wszystkich, którzy są przed nim. Zaczynamy od tego który stoi na końcu i widzi całą resztę.
Nie, mają różne czapki. Stoją w kolejce i każdy widzi wszystkich, którzy są przed nim. Zaczynamy od tego który stoi na końcu i widzi całą resztę.
Widzi i?
Przecież nie mógł się komunikować........
Kwadratowe Koło
05-04-2006, 20:22
Czyżby moje zadanka za trudne były? Lol :P jak nie będziecie znali odpowiedzi do jutra wieczór, to dam odpowiedź :<
Belvedor
05-04-2006, 23:34
do tych krasnoludkow z czapkami.
Jesli dostawali czapki naprzemian, to latwo zgadnac jaka sie ma czapke, gdy ostatni odgadnie zle, drugi powtorzy po nim i bedzie dobrze i tak kolejno. Chyba, ze sobie wkrecilem cos? :(
ja moge wam dac moje zadania z matmy :PP które of corz mam na jutro i są łatwe i juz je zrobiłem
dam wam 2 zadania
Ile boków ma wielokąt foremny, w którym miary kątów wynoszą 179 stopni?
Z wierzchołka pewnego wielokąta można poprowadzic 15 przekątnych. Oblicz sumę miar kątów wewnętrznych tego wielokąta.
Takie prościutkie :P
Kwadratowe Koło
06-04-2006, 08:06
1 zadanie. Ma tych boków w ch*ja
jZ wierzchołka pewnego wielokąta można poprowadzic 15 przekątnych. Oblicz sumę miar kątów wewnętrznych tego wielokąta.
Z wierzchołka można poprowadzić przekątne do wszystkich wierzchołków oprócz tegoż wierzchołka oraz dwóch przylegających. Ma on więc 18 kątów.
3 kąty - 180*
4 kąty - 360*
5 - 540
(...)
18 - 2700*
Right? ; p
ja moge wam dac moje zadania z matmy :PP które of corz mam na jutro i są łatwe i juz je zrobiłem
dam wam 2 zadania
Ile boków ma wielokąt foremny, w którym miary kątów wynoszą 179 stopni?
Z wierzchołka pewnego wielokąta można poprowadzic 15 przekątnych. Oblicz sumę miar kątów wewnętrznych tego wielokąta.
Takie prościutkie :P
1. 360
2. 2880
A tutaj małe 3 zadanka z konkursu, zdobyłem w nim 13 miejsce w kraju i 1 w województwie B)
Na tabicy napisano liczby naturalne od 1 do 2006. Jan podkreślił wszystkie liczby podzielne orzez 2, Adam podkreślił wszystkie liczby podzielne przez 3, a Piotr podkreślił wszystkie liczby podzielne przez 4. Ile liczb zostało podkreślonych dokładnie 2 razy?
Wypełniona paliwem cysterna dostarczyła beznzynę do trzech stacji paliwowych. Na pierwszej odlano 30% zawartości cysterny, na drugiej 40% paliwa pozostałego w cysternie, na trzeciej połowę tego, co zostało po wyjeździe z drugiej stacji . Ile procent początkowej ilości beznzyny cysterna przywiozła z powrotem do bazy?
Kawałek papieru w kształcie sześciokąta foremnego (pokazany na rysunku) zginamy trzy razy tak (zawsze wzdłuż prostej), aby za każdym razem jeden z wyróżnionych wierzchołków znalazł się w punkcie O będącym środkiem tego sześciokąta. Jaką figurę otrzymamy?
(rysunek)
1. 501
2. 21%
3. Trójkąt równoboczny o boku długości a*sqrt(3)
5 minut
Jeśli uwzględnić post Lasoocha, to ten, co wstał miał czarną czapkę na głowie. Dlaczego?
1. Dwóch ma białe czapki, jeden czarną. Ten, co ma czarną widzi dwie białe czapki, a ponieważ sam nie może mieć białej, więc wie, że ma czarną.
2. Dwóch ma czarne, jeden białą. Nikt się nie odzywa, ponieważ z czapek, które widzą nic nie wynika. Jeden z tych, co ma czarną czapkę myśli: "Jeśli mój kolega z czarną czapką na głowie widziałby dwie białe czapki, to by łatwo wywnioskował, że ma na głowie czarną czapkę i by to powiedział. Ponieważ jednak się nie odzywa, to musi znaczyć, że mam na głowie czarną czapkę".
3. Wszyscy mają czarne czapki. Jeden z nich myśli sobie: "Widzę dwie czarne czapki. Jeśli miałbym na głowie białą czapkę, to prędzej czy później jeden z tamtych by wiedział, że ma czarną czapkę na głowie (dlaczego? patrz poprzedni punkt). Skoro jednak żaden z nich nie wie, to musi znaczyć, że mam na głowie czarną czapkę"
3 kąty - 180*
4 kąty - 360*
5 - 540
(...)
18 - 2700*
Right? ; p
liczba kątów się nie zgadza ale dobrze
1. 360
2. 2880
right ; )
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.